Posts

Showing posts from February 24, 2008
PERJANTAI 29.02.08
1. TERRORISTIT ampuivat yli sata rakettia keskiviikon ja torstain aikana Gazasta Israelin puolelle. Parikymmentä niistä oli tähdätty Ashkeloniin; torstaina tusinan verran. Ne olivat Siinailta Gazan kaistalle salakuljetettuja Grad-raketteja, alkuperältään joko Syyriasta tai Iranista. Tarkkailijat huomauttavat, että Hamasin Grad-rakettivarastot alkanevat olla lopuillaan, mutta kun se oppii rakentamaan niitä itse, varastot ovat ehtymättömät.
ASHKELONISSA, n. 120 000 asukkaan kaupungissa, jossa sijaitsee useita strategisesti tärkeitä varastoja ja laitteistoja, ei ole minkäänlaista varoitusjärjestelmää. Eilen puolustusministeri Ehud Baral kuitenkin lupasi, että kaupunki varustetaan Red Dawn hälytysjärjestelmällä, joka antaa asukkaille muutamia kymmeniä sekunteja ehtiä suojaan. Sen asentamista vastustettiin sillä, että se aiheuttaa tarpeetonta paniikkia kaupungissa asukkaitten rynnätessä kaduilta suojiin.
EILEN yksi raketti putosi Ashkelonissa kerrostalon katolle t…
TORSTAI 28.02.08
1. HAMAS TODISTI eilen, että sen päämääränä on sota Israelin kanssa, ei tulitauko tai rauha. Keskiviikon aikana se ampui arviolta 50 rakettia Gazasta Israeliin, ainakin neljä niistä Grad-luokan raketteja, jotka ovat Katjusha-rakettien muunnoksia ja joiden kantomatka on kaksinkertainen Kassameihin verrattuna suuremmalla räjähdyskärjellä varustettuina.
ON VAIKEA ymmärtää, miksi Hamas aloitti tuon tulituksensa. Onko se vakuuttunut, etteivät Israelin hallituksen ”kovakasvojen”, Olmertin ja Barakin, uhkaukset ulotu niiden lausumaa kauemmas, kuten lukemattomia kertoja on saatu todeta? Vai onko tarkoituksena kiihottaa ”sotaa”, joksi Olmert rakettien ja ohjusten vaihtoa Gazan kanssa nimittää, todelliseksi voimainkoetukseksi mahdollisesti Hizbullahin ja Syyrian ja Iranin lupauksilla, että ne tulevat mukaan, jos IDF aloittaa kuukaudesta toiseen uhkaamansa ”suuroperaation” Gazan kaistalla? Yhtenä syynä pidetään kostoa edellisenä päivänä IDF:n surmaamasta viidestä Hamasin …
KESKIVIIKKO 27.02.08
1. RAUHANSOPIMUSTA EI EHKÄ TÄNÄ VUONNA, vihjailevat sekä pääministeri Ehud Olmert että ulkoministeri Tzipi Livni. Olmert esitti epäilyksensä Japanin vierailunsa yhteydessä. ”Halu meillä kyllä on saada sopimus aikaan kuluvan vuoden aikana, mutta en ole varma, että se onnistuu”, totesi Olmert puhuessaan liikemiehille tokiolaisessa hotellissa. Olmert vielä vakuutteli, ettei Israelilla ole parempaa tilaisuutta sopimuksen aikaansaamiseksi, kun Bush on USA:n, Sarcozy Ranskan, Brown Englannin ja Merkel Saksan johtajana, joista jokaisella on hyvät suhteet Israelin johdon kanssa, ja lisäksi Englannin entinen pääministeri Blair toimii kvartetin lähettinä.
PALESTIINAN Auktoriteetin puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan arvioi, että jos presidentti Bush ei onnistu runnomaan rauhansopimusta valmiiksi vuoden 2008 aikana, tulevaisuudessa ei ole siihen mitään mahdollisuuksia.
LIVNI ANALYSOI PA:n kanssa käymiään neuvotteluja muistuttaen puheessaan Jewish Agencyn hallintojoh…
TIISTAI 26.02.08
1. KAPINA KADIMAN sisällä, kertovat aamun uutiset. Kapina yleensä pyritään tekemään silloin, kun valvova silmä on jostain syystä herpaantunut. Olmert on Japanissa viikon loppuun. Eli aika oli suotuisa aloittaa kapina, joskin kysymys voi olla vain vesilasiin pudonneesta kärpäsestä.
11 Kadima-puolueen kansanedustajaa kokoontui joka tapauksessa eduskuntaryhmän tilaisuuteen maanantaina keskustelemaan hallituksen neuvotteluista PA:n kanssa Jerusalemista. Heillä on yhteinen epäilys siitä, että Olmertin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta Israelin pääkaupungin jakaminen on vahvasti mukana neuvotteluissa, kuten Livni ja PA tunnustavatkin. KAPINAHANKKEESSA mukana olleista 9 esitti avoimesti vastustavansa Jerusalemin jakamista ja vaativat Jerusalemin kysymyksen vetämistä pois neuvotteluista. Keskustelujen päätteeksi päätettiin aloittaa toimet, joilla Olmertin oikeutta jatkaa neuvotteluja PA:n kanssa rajoitettaisiin.
He vetoavat Kadiman puolueohjelmaan, joka selkeä…
MAANANTAI 25.02.08
1. ISRAEL KÄYTTI 30 000 sotilasta ja poliisia karkottamaan vajaa 9 000 juutalaista asukasta Gazasta runsas kaksi vuotta sitten.
NYT Israel joutuu mobilisoimaan ennalta arvaamattoman määrän sotilaita ja poliiseja pitääkseen Gazan kaistalle jääneet 1.1 miljoonaa (jotkut arviot sanoo heitä olevan yli 1.4 miljoonaa) asukasta turva-aidan takana. Poliisi on lähettämässä n.60 km pitkälle ”rajalle” Israelin ja Gazan välillä 6 500 poliisia. Armeijan vahvuudesta ei ole tietoja, mutta tykistöä ja muuta sotilaskalustoa on siirretty turva-aidan läheisyyteen. Israelin ulkoministeriö varoittaa Hamasia, että mitä tahansa väkivaltaisuuksia tänään tapahtuu Gazan ja Israelin välisellä turva-aidalla, on yksinomaan Hamasin vastuulla. (JP)
2. HAMAS ILMOITTAA, että tänään kello 10.00 maissa alkaa pitkä marssi, tai paremminkin muodostetaan inhimillinen ketju, joka alkaa Rafahista Gazan kaista eteläosasta ja jatkuu koko turva-aidan pituudelta Erez-terminaalin tienoille pohjoisessa…
SUNNUNTAI 24.02.08
1. HIZBULLAHIN suorittamien tutkimusten mukaan sen sotilaskomentajan Imad Mughniyehin teloituksen suorittivat Mossadin agentit palestiinalaisten avulla. Raportin mukaan palestiinalaiset tapasivat Beirutissa miehen, joka esiintyi iranilaisena agenttina nimeltään Hajj Radwan, jonka Iranin tiedustelu oli saanut ympättyä Hizbullahin sisälle. Raportin mukaan palestiinalaiset eivät tienneet Radwanin todellista henkilöllisyyttä, mutta he raportoivat hänestä Mossadille. Sielläkin oltiin aluksi epätietoisia miehestä, mutta tutkiessaan Radwanin yhteyksiä ja käyttäytymistä he päättelivät, että kyseessä oli heidän yli 20 vuotta etsimänsä suurterroristi. Radwanin yhteys Khaled Meshaalin kanssa oli yksi todiste; toinen oli se, että Mughniyeh kulki aina ilman henkivartijoita, koska hän ei luottanut kehenkään ja halusi säilyttää täydellisen salaisuuden. Kolmas tekijä oli tapa, millä Radwaniksi kutsuttu mies keskusteli palestiinalaisten kanssa massaterrori-iskuista Israeliin,…