Friday, February 29, 2008

PERJANTAI 29.02.08
1. TERRORISTIT ampuivat yli sata rakettia keskiviikon ja torstain aikana Gazasta Israelin puolelle. Parikymmentä niistä oli tähdätty Ashkeloniin; torstaina tusinan verran. Ne olivat Siinailta Gazan kaistalle salakuljetettuja Grad-raketteja, alkuperältään joko Syyriasta tai Iranista. Tarkkailijat huomauttavat, että Hamasin Grad-rakettivarastot alkanevat olla lopuillaan, mutta kun se oppii rakentamaan niitä itse, varastot ovat ehtymättömät.
ASHKELONISSA, n. 120 000 asukkaan kaupungissa, jossa sijaitsee useita strategisesti tärkeitä varastoja ja laitteistoja, ei ole minkäänlaista varoitusjärjestelmää. Eilen puolustusministeri Ehud Baral kuitenkin lupasi, että kaupunki varustetaan Red Dawn hälytysjärjestelmällä, joka antaa asukkaille muutamia kymmeniä sekunteja ehtiä suojaan. Sen asentamista vastustettiin sillä, että se aiheuttaa tarpeetonta paniikkia kaupungissa asukkaitten rynnätessä kaduilta suojiin.
EILEN yksi raketti putosi Ashkelonissa kerrostalon katolle tunkeutuen sen läpi asuntoon, jossa oli pieni poika yksinään kotona. Hän säilyi kuitenkin vahingoittumattomana mutta joutui shokkitilaan. Yksi 17-vuotias tyttö sai sirpaleen jalkaansa iltapäivällä.
KAIKKIAAN 24 ihmistä jouduttiin hoitamaan sairaalassa keskiviikon aikana rakettitulen takia, useimmat heistä saamansa shokin vuoksi. (JP)
2. IDF TEKI TORSTAINA AIKANA useita iskuja Gazan kaistalle. Ainakin 29 palestiinalaista kuoli kahden viimeisen päivän aikana tehdyissä iskuissa, niistä torstaina 18. Useimmat surmansa saaneet olivat ”militaristeja” ja tusinoittain haavoittuneita vietiin sairaaloihin. Myöhään keskiviikkona 6-kuukauden ikäinen vauva sai surmansa; torstaina 10- ja 11-vuotiaat lapset saivat surmansa ohjusiskuissa. Torstaina iltapäivällä IAF ampui ohjuksia rakennukseen, jossa IAF:n edustajan mukaan valmistettiin aseita, sekä puolisotilaalliseen tukikohtaan.
Yksi torstaina kuolleista oli Hamza al-Haya, jonka isä on Hamasin parlamentin jäsen Khalil al-Hamza. Khalil al-Hamza kertoi käydessään katsomassa poikansa ruumista ruumishuoneella, että hän on ylpeä pojastaan, joka antoi henkensä Hamasin asian hyväksi: ”Kiitän Allahia tästä lahjasta. Tämä on 10. perheemme jäsen, joka on saanut marttyyrin kunnian.” Pojan hautajaisiin osallistui tuhansia asukkaita.
PALESTIINALAISET kertoivat, että IAF:n iskut runtelivat pahoin paikallisen inhimillisen avun ”Palestiinan lääkintäapujärjestön” tiloja, jonka lääkäri kertoi, että ambulanssi ja suurin osa tarvikkeista ja välineistä tuhoutui. (JP)
3. ISRAELIN SISÄISEN turvallisuuden ministeri Avi Dichter joutui toisten mukana etsimään suojaa raketteja vastaan vieraillessaan Sderotissa ja Sapir opistossa eilen. Hän arvioi, etteivät sotilaalliset iskut Gazan kaistalle estä rakettitulta, vaan varustautuminen niitä vastaan. Hän ei pidä mielekkäinä puheita Gazan valtaamisesta, koska terrorismin infrastruktuurin tuhoaminen sieltä kestäisi vuosia. ”Vasta kun vastapuoli tajuaa, ettei se saavuta mitään raketti-iskuillaan, se lopettaa terroritoimensa”, hän arvioi. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tuli eilen ehkä huomaamattaan tunnustaneeksi, miksi hän on haluton aloittamaan suuroperaatiota Gazan kaistalle, joka mahdollisesti tulisi lopulta kaatamaan Haniyehin hallituksen Gazassa.
SHAS-PUOLUEEN ministerit ovat vaatineet kovempia otteita Gazan kaistalla, mikä on nostanut ristiriitoja hallituspuolueitten välillä. Shas-puolueen puheenjohtaja, ministeri Eli Yishau vaati, että Knessetin ulko- ja puolustusasiainvaliokunta on kutsuttava koolle keskustelemaan kiihtyneestä tilanteesta Gazassa. Barak kertoo, että hän olisi valmis aloittamaan IDF:n suuroperaation Gazassa, mutta hänen täytyy ensin harkita useita poliittisia näkökohtia. Hän sanoi seuraavaa: ”Labour on ainoana voimakkaana vasemmistopuolueena Knessetissä. On olemassa vaara, että jos hyväksemme sen, että Gazan evakuointi oli virhe, meillä ei ole mitään, millä taistella seuraavissa vaaleissa. Meidän puolueohjelmamme mukaan meidän tulee edistää rauhanprosessia. Emme voi antaa vihollisillemme Knessetissä – oikeistopuolueille – enemmän ammuksia sanoa, että aiemmat myönnytykset palestiinalaisille olivat virheellisiä.” (JP)
5. KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz (Likud) sanoo, että puolue on toistuvasti vaatinut päättäväisempiä otteita Gazan kaistalla, koska päättämättömyys sallii Hamasin jatkaa varustautumistaan; ja tilanne huononee, mitä kauemmin tätä jatkuu.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz (Kadima) kritisoi hallituksen saamattomuutta rakettitulen lopettamiseksi : ”Emme voi jatkaa empimistämme samaan aikaan kun suunnittelemme erilaisia päämääriä, emmekä voi antaa terrorin jatkuvasti määritellä omaa ohjelmaamme.”
SISÄMINISTERI Meir Sheetrit (Kadima) ei usko, että sotilaallinen operaatio Gazaan lopettaisi rakettitulta. Sen sijaan hän suosittelee kohdistettuja iskuja Hamasin johtoa vastaan.
SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter epäili niiden järkeä, jotka vaativat sotilaallista operaatiota Gazan kaistalle. Hänen oma henkivartijansa haavoittui raketin sirpaleesta Sderotissa.
Maahanmuuttajien sulauttamisesta israelilaiseen yhteiskuntaan vastaava ministeri Yaacov Edri otti rajumman asenteen: ”Hallituksen tulee sisäistää tilanne ja tehdä vaikeita ratkaisuja. Emme ole kaukana päivästä, jona meidän tulee mennä Gazaan ja miehittää se.” (JP)
6. ISRAEL NÄYTTÄÄ nyt ajautuneen tilanteeseen, josta useat ovat varoitelleet mutta johon nykyisellä Olmertin hallituksella ei ole resursseja paneutua riittävällä päättäväisyydellä. Hamas on selvästi saanut uutta rohkeutta ja uskaliaisuutta. Se uhkaa avoimesti maailman neljänneksi voimakkainta armeijaa, jollaisena Israelin puolustusvoimia pidetään. Mutta kun Israelin poliittinen päätöksentekijä pelkää tai osoittaa tarpeetonta varovaisuutta, maan armeija on puolustuskyvytön ja mikä pahinta, sen toimia leimaa yhä selvemmin toimettomuuden aiheuttama halvaantuminen, mikä tuli selvästi esiin Libanonin kakkossodan aikana. Lisäksi armeija puuhaa kaiken aikaa pienimuotoisissa kahakoissa kouluttamattomien ja ilman kokonaisjohtoa toimivien terrori-järjestöjen kanssa, mikä on sumentanut sotilaitten mentaliteetin ja aiheuttanut vakavia moraalisia ja uskonnollisia ongelmia miehissä, joita on opetettu arvostamaan elämää ennen kaikkia muita näkökohtia. Monet IDF:n sotilaista ja vielä useammat sen upseereista tulevat uskonnollisista piireistä, joille juutalainen ideologia ja uskonto on vakava ja todellinen.
ARMEIJAN NYKYJOHTO on puolustusministeri Barakin avustuksella pyrkinyt kiireesti korjaamaan niitä vakavia puutteita sekä koulutuksessa että varusteluissa, joita Libanonin kakkossota toi esiin. Armeijan lisäksi Israelin kotirintama oli lähes täysin valmistautumaton sotaan Hizbullahia vastaan. Jotain lienee korjattu silläkin rintamalla, mutta suurten joukkojen harjoituksia tai opastustilaisuuksia on järjestetty kovin puutteellisesti.
Joku sanoi sattuvasti: ” On myöhäistä alkaa valmistaa ammuksia juoksuhaudoissa.”
7. UUTISOTSIKOITA
- SHABAK, Israelin salainen tiedustelujärjestö, pidätti äskettäin 17-vuotiaan palestiinalaistytön Jerusalemissa, joka oli valmistautumassa itsemurhaiskuun Israelissa. Hän kertoi kuulustelijoilleen kuuluvansa Islamic Jihadiin, jonka kaksi muuta jäsentä pidätettiin samassa yhteydessä. Hän ilmoitti vihaavansa juutalaisia. Tytöllä on Israelin kansalaisuus ja esteetön liikkuminen Israelissa. (INN)
- LEHTITIETOON perustuen INN kertoo, että syy Shasin juuttumiseen hallitus-yhteistyöhön Kadiman kanssa on se, että rabbi Ovadia Yosef haluaa poikansa Yitzhak Yosefin nimittämistä Jerusalemin sephardi päärabbiksi. Asiaa hoitaa hallituksessa uskonnollisten asian ministeri Yitzhak Cohen (Shas).
- 12-vuotias beduiinityttö sai surmansa ilmeisesti IDF:n sotilaan ampumasta harhaluodista seisoessaan kotinsa lähellä 400 metrin päässä Israelin rajasta Egyptin puolella. Sotilaat taistelivat silloin Gazan terroristien kanssa lähellä Kerem Shalomia. (Ynet)
- RAKETTITULI Gazasta jatkuu Israelin puolelle. Ainakin kaksi rakettia ammuttiin aamun kuluessa kohti Sderotia. Ei vahinkoja. (Haaretz)
- www.debka.com kertoo, että Israelin johto on pyytänyt ulkomaisia välittäjiä tulitauon saamiseksi Hamasin kanssa. Debkafile katsoo, että tämä on selvä voitto Hamasille; se voi katsoa pakottaneensa Israelin etsimään neuvotteluratkaisua ja samalla tunnustamaan Hamasin hallinnon Gazassa.
- KUWAITILAISEN al-Watan lehden mukaan Hizbullah suunnittelee aloittavansa suurhyökkäyksen Israelia vastaan maaliskuussa. Tämä olisi kostona siihen, että Israelin agentit teloittivat sen sotilaskomentajan Imad Mughniyehin, minkä Israel kiistää. Hyökkäys toteutuisi suruajan loputtua. (www.joelstrumpet.com )

Thursday, February 28, 2008

TORSTAI 28.02.08
1. HAMAS TODISTI eilen, että sen päämääränä on sota Israelin kanssa, ei tulitauko tai rauha. Keskiviikon aikana se ampui arviolta 50 rakettia Gazasta Israeliin, ainakin neljä niistä Grad-luokan raketteja, jotka ovat Katjusha-rakettien muunnoksia ja joiden kantomatka on kaksinkertainen Kassameihin verrattuna suuremmalla räjähdyskärjellä varustettuina.
ON VAIKEA ymmärtää, miksi Hamas aloitti tuon tulituksensa. Onko se vakuuttunut, etteivät Israelin hallituksen ”kovakasvojen”, Olmertin ja Barakin, uhkaukset ulotu niiden lausumaa kauemmas, kuten lukemattomia kertoja on saatu todeta? Vai onko tarkoituksena kiihottaa ”sotaa”, joksi Olmert rakettien ja ohjusten vaihtoa Gazan kanssa nimittää, todelliseksi voimainkoetukseksi mahdollisesti Hizbullahin ja Syyrian ja Iranin lupauksilla, että ne tulevat mukaan, jos IDF aloittaa kuukaudesta toiseen uhkaamansa ”suuroperaation” Gazan kaistalla? Yhtenä syynä pidetään kostoa edellisenä päivänä IDF:n surmaamasta viidestä Hamasin jäsenestä. (JP)
2. KESKIVIIKON AIKANA ammutuista raketeista yksi osui iltapäivällä Sapir akateemisen opiston paikoitusalueelle räjähtäen muutaman metrin päässä opistossa logistiikkaa opiskelevaa ammattisotilasta 47-vuotiasta Ranni Yihyaa, joka kuoli sirpaleen osuessa hänen rintaansa. Toinen opiston opiskelija haavoittui raketin sirpaleesta jalkaan toisen rakettisalvon aikana Sderotissa 90 minuutin kuluessa.
ASHKELONIA kohti ammuttiin ainakin neljä Grad-rakettia, joista yksi räjähti 150 metrin päässä Barzilai sairaalasta, jossa rakettitulen uhreja hoidettiin. Sairaalan ikkunoita on vahvistettu, muilta osin sairaala on suojaamaton raketteja vastaan.
ILTAPÄIVÄN rakettitulen aikana yksi raketti osui Of Kor teollisuuslaitoksen ruokasalin katolle tunkeutuen sisälle ja aiheuttaen suurta tuhoa rakennukselle. Vain pari tuntia aiemmin 150 työntekijää lopetti ruokailunsa ruokasalissa, jossa työskentelevä siivooja joutui shokkitilaan. Tehdas sijaitsee kilometrin päässä Sapir opistosta Sderotin teollisuusalueella. Tehdas on saanut lähes 12 rakettia viimeisen 7 vuoden aikana. Vuonna 2006 Of Korin työntekijä Yaacov Yaabokov sai surmansa päähän osuneesta sirpaleesta raketin räjähtäessä katolla hänen yläpuolellaan.
SDEROTIN pommisuojat olivat lukittuina torstaihin saakka ilkityön varalta, mutta aukaistiin eilen. Yksi niistä oli kymmenisen metrin päässä paikasta, jossa 10-Vuotias Yossi Haimov haavoittui maanantaina iltapäivällä. Lukuisia autoja tuhoutui keskiviikon rakettitulessa Sderotissa. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Baral joutuu entistä tiukempaan puristukseen vaatimuksista lopultakin aloittaa todelliset toimet rakettitulen lopettamiseksi. Barak antoi lausunnon, jossa hän lupaa löytää tavan, millä estää rakettien ampuminen, mutta jätti kertomatta, mitä se olisi. Tarkkailijat huomauttavat, että Barakin toiveena on saada parannusta aikaan osoittaakseen kansalle, että se on hän, joka valvoo kansan turvallisuutta. Barak tähtää seuraaviin parlamenttivaaleihin, jotka voidaan järjestää ennenaikaisesti jo loppuvuodesta.
OLMERTIN USKOTAAN joutuvan uhkailuistaan huolimatta entistä ahtaammalle Euroopan ja USA:n johtajien vaatiessa hillintää vastatoimissaan. USA:n ulkoministeri Rice saapuu ensi viikon tiistaina Israeliin, kuten myös Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, eikä IDF:n uskota aloittavan suuroperaatiota Gazan kaistalla ennen sitä. (JP)
Koskaan ei näytä olevan sopiva tilaisuus.
4. IAF:N OHJUKSET surmasivat viisi Hamasin ulkomailla koulutettua terroristia keskiviikkona heidän ajaessaan minibussilla Jabalyan pakolaisleiristä kohti Hamasin laivastoasemaa Khan Younisin rantatiellä. Toinen saattueen auto sai osuman myös, mutta siinä olleet ehtivät juosta karkuun ennen osumaa. IDF:n agentit olivat seuranneet autoja siitä lähtien, kun ne lähtivät pakolaisleiristä. Minibussin räjähdyksestä päätellen siinä kuljetettiin myös räjähteitä. Surmansa saaneet kuuluivat Hamasin Izzadin Kassam-joukkoihin. Sala-ampujaa kutsuttiin nimellä Chechen. He olivat saaneet erikoiskoulutusta iskuihin Israelia vastaan.
TIISTAIYÖNÄ Islamic Jihadin operaattori Zaki Zayid sai surmansa palestiinalaisten väitteiden mukaan IAF:n ohjuksesta hänen ollessaan vartiotornissa al-Bureij pakolaisleirissä. IDF:n mukaan mies sai surmansa lähestyessään Gazan turva-aitaa hänen kuljettamansa pommin räjähtäessä ennen aikaisesti. Kaiksi muuta miestä haavoittui räjähdyksessä.
SAMARIASSA IDF:n Nablusin alueella toimivat sotilaat havaitsivat epäilyttävän palestiinalais-ryhmän ja komensivat heitä pysähtymään. Miehet aloittivat tulittaa sotilaita, jotka vastasivat tuleen haavoittaen pahoin al-Aksan jäsentä Ibrahim Maseimia ja neljää muuta, niiden joukossa Ibrahimin veli. Yksi heistä haavoittui vaikeasti. Lisäksi kuudes mies pidätettiin. Ryhmä oli suunnitellut tekevänsä terrori-iskun Israeliin lähi päivien aikana. (JP)
5. YK:N UUSI LÄHI IDÄN lähettiläs Robert Serry kritisoi Israelia puhuessaan turvallisuus-
neuvostolle Lähi Idän tilanteesta. Hänen mielestään uusi, positiivisempi strategia on löydettävä Gazan tilannetta varten. Hän vaati, että erilainen strategia, joka Israelin, Egyptin ja PA:n tulee omaksua, tulee perustua humanitäärisiin, ihmisoikeuksiin, poliittisiin ja turvallisuus-näkökohtiin. Hän totesi, että päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta Hamas ei ole toiminut tarvittavalla päättäväisyydellä militantti-ryhmien harjoittaman Kassam-rakettitulen lopettamiseksi lisäten, että Hamas itsekin ajoittain osallistuu niiden ampumiseen.
SERRYN vuodatus tuli päivää ennen Hamasin aloittamaa massiivista Kassam-tulitusta Israeliin. Hän vaati, että ”Hamas vastaisi siihen osoitettuihin odotuksiin ja valitsisi oliivinlehvän aseen sijasta”. Serry tuomitsi samalla Israelin ajoittain omaksumat vientirajoitukset Gazan kaistalle, joita Serry pitää kollektiivisena kurituksena ja sellaisina hylättävinä.
SERRY VAATI Israelia toimimaan ”tiekartan” vaatimusten mukaan, mikä hänen nähdäkseen ei ole toteutunut, mutta ei maininnut sanallakaan sitä, ettei PA ole edes aloittanut täyttämään sille asetettuja vaatimuksia, jotka ”tiekartan” mukaan ovat edellytyksinä Israelin omille suorituksille.
Hän muistutti myös Israelin vastaiskuja rakettituleen syyttäen Israelien iskujen tapahtuvan siviiliväestön keskellä huomioimatta sitä, että raketit useimmiten ammutaan talojen pihoista, kaupungin puistoista tai jopa talojen katoilta, mitä voi pitää ”sotarikoksena”. (JP)
6. GAZAN ASUIKKAITA kehotettiin keittämään juomavetensä ennen käyttämistä, koska kolmannes kaistan vedestä on puhdistamatonta kloorin loppumisen vuoksi. Juomavedestä vastaavan yhtiön apulaisjohtaja Maher Najjar kertoo toimittajalle, että klooria ei ole saatu tammikuun 21. päivän jälkeen, ja että varastot ovat loppuneet.
IDF:n edustaja Shadi Yassin puolestaan kertoo, että kloorin toimituksia on mahdollisuuksien mukaan pyritty hoitamaan ja uusia toimituksia hoidetaan niin pian kuin mahdollista. Hän lisäsi, että tilaus uudesta kloorierästä tuli vasta keskiviikkona. Tämän lisäksi Gazan asukkaitten vedensaantia haittaa polttoaineen ajoittainen loppuminen pumppuasemilla. Monet asukkaat käyttävätkin suodatettua tai pullotettua vettä johtoveden huonon laadun vuoksi.
NAJJAR KERTOI, että 52 lähdettä 140:stä on ilman klooria ja viikon lopussa kaikki lähteet ovat ilman klooria. Hän selitti, ettei asukkaitten suorittama suodatus puhdista vettä bakteereista, mutta asukkaat tekevät kuitenkin niin ja juovat sitä.
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi jordanialaiselle lehdelle, että muuttuneessa tilanteessa hän avoimesti tukee terrorismia (aseellista taistelua). Hän kuitenkin sanoo nyt olevansa sitä vastaan ja tuomitsee Hamasin Kassam-iskut Israeliin. Hänen johtamansa Fatahin alaosasto al-Aksa Marttyyrien Prikaati, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listalle, jatkaa esteettä terrori-iskuja Israeliin.
- TERRORISTIT ovat jatkaneet raketti-iskujaan tänään. Kaksi Kassam-rakettia räjähti Sapir opiston alueella haavoittaen yhtä ja saaden toisen ihmisen shokkiin.
- USA JA ISRAEL pitävät yhteiset torjuntaohjusten sotaharjoitukset 2010. Silloin testataan israelilaisen yhtiön, Rafael Armaments Develepmont Authorityn ja amerikkalaisen Raytheon yhtiön valmistamia torjuntajärjestelmiä.
- KANSANEDUSTAJA, entinen turvallisuusministeri Avigdor Lieberman sanoi, että jos se hänestä riippuu, hän olisi valmis tuhoamaan kaikki Hamasin rakennukset vastauksena kiihtyviin ja entistä tuhoisampiin raketti-iskuihin Gazasta Israeliin. Hän muistutti, että Shaul Mofaz lupasi ennen Gazan evakuointia, että jos sen jälkeen yksikin Kassam ammutaan Israeliin, siihen vastataan rajusti. IAF ampui eilen ohjuksia Gazassa pääministeri Haniyehin toimistotiloihin tuhoten niitä osittain. Turvallisuusministeri Dichterin vartija haavoittui Kassamin sirpaleesta.
- RAJAPOLIISI pidätti 200 palestiinalaista työntekijää, jotka olivat tulleet töihin Israeliin ilman työlupaa. Heidät palautettiin koteihinsa ja työnantajia sakotetaan.
- HAMASIN TV:N uusi tähti kani nimeltä Assud lupaa lapsille tarkoitetussa ohjelmassa tappaa tanskalaiset ja syödä heidät, mutta ensin israelilaiset, koska he julkaisivat Muhammedia häpäiseviä pilapiirroksia. Myös Sudan ilmoittaa boikotoivansa tanskalaisia tuotteita samasta syystä.
- IRANIN suurajatollah Khameney asettui tukemaan presidentti Ahmadinejadin ydin-suunnitelmaa, joka oli saavuttanut ”suuren voiton” länsivaltojen perääntyessä ja suostuessa neuvotteluihin ydinsuunnitelman hylkäämisen sijasta ennen vaaleja.

Wednesday, February 27, 2008

KESKIVIIKKO 27.02.08
1. RAUHANSOPIMUSTA EI EHKÄ TÄNÄ VUONNA, vihjailevat sekä pääministeri Ehud Olmert että ulkoministeri Tzipi Livni. Olmert esitti epäilyksensä Japanin vierailunsa yhteydessä. ”Halu meillä kyllä on saada sopimus aikaan kuluvan vuoden aikana, mutta en ole varma, että se onnistuu”, totesi Olmert puhuessaan liikemiehille tokiolaisessa hotellissa. Olmert vielä vakuutteli, ettei Israelilla ole parempaa tilaisuutta sopimuksen aikaansaamiseksi, kun Bush on USA:n, Sarcozy Ranskan, Brown Englannin ja Merkel Saksan johtajana, joista jokaisella on hyvät suhteet Israelin johdon kanssa, ja lisäksi Englannin entinen pääministeri Blair toimii kvartetin lähettinä.
PALESTIINAN Auktoriteetin puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan arvioi, että jos presidentti Bush ei onnistu runnomaan rauhansopimusta valmiiksi vuoden 2008 aikana, tulevaisuudessa ei ole siihen mitään mahdollisuuksia.
LIVNI ANALYSOI PA:n kanssa käymiään neuvotteluja muistuttaen puheessaan Jewish Agencyn hallintojohtajille tiistaina, että ”neuvottelut ovat kaksipuolisia, mikä kansainvälisen yhteisön olisi huomioitava”. Hän totesi, ettei ole mielekästä painostaa Israelia asioissa, joissa se ei voi tehdä kompromisseja. Livni epäili keskustelujen aikataulun mielekkyyttä, mutta totesi, ettei joutilaisuuskaan ole hyväksi. Hän kehotti ”nimeltä mainitsemattomia valtioita ymmärtämään terrorismin motivaatioita, koska se ei vain johda ratkaisuun, vaan jota ääriainekset käyttävät levittääkseen radikaalia ideologiaansa, eikä se ole luonteeltaan kansallista eikä suhteessa palestiinalaisten kansallistuntoon. Se päinvastoin kaivaa maata vakiintuneitten hallitusten alta, eikä vähiten Israelin”. (JP)
2. IDF:N TIEDUSTELUN johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi tiistaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että tammikuun 23. päivänä murrettu ja kaksi viikkoa avoinna ollut Egyptin ja Gazan välinen raja mahdollisti satojen Hamasin Syyriassa ja Iranissa koulutettujen terroristien päästä kenenkään estämättä Siinailta Gazaan. ”Heidän joukossaan on koulutettuja sala-ampujia, räjähdysaine-asiantuntijoita ja insinöörejä”.
YADLIN arvioi, että Siinailta Gazaan palaavien mukana tuli myös satoja miljoonia USD Hamasin käyttöön. Gazalaisten hän arvioi käyttäneen ostoksiinsa Egyptin puolella yli 150 miljoonaa USD täydentääkseen varastojaan.
YADLIN varoitti, että Hamas lähetti aktiiviterroristeja Siinaille, jotka voivat siirtyä Egyptin puolelle ja hyökätä siellä israelilaisia vastaan.
YADLIN totesi, että Israelin suurin uhka on Iranin ydinpommi, joka voi valmistua 2010 mennessä.
HÄN arvioi, että Hizbullah voi toteuttaa uhkauksensa kostaa Israelille sotilaskomentajansa Imad Mughniyehin teloituksen 40 päivän suruajan jälkeen, vaikka teon tekijää ei tiedetä. Hizbullah ei kuitenkaan Yadlinin arvion mukaan halua sotaa Israelin kanssa, koska sen aseistautuminen on vielä kesken. Hän arvioi, ettei Hizbullah myöskään halua sisällissotaa, koska sen suosiollisesta lopputuloksesta ei ole takeita, ja Hizbullah rakentaa poliittista imagoaan. (JP)
3. KANSANEDUSTAJA Zwi Hendel (NU/NRP) totesi valiokunnan istunnossa, että ”Gazassa toistuu sama, mikä kehittyi Libanonin eteläosassa IDF:n vetäydyttyä sieltä 2000 antaen Hizbullahille vapaat kädet linnoittautua sinne ja rakentaa sissiarmeijaansa. Sama tapahtuu nyt Gazassa, jossa Hamas rakentaa bunkkereitaan sen miesten saadessa armeijan tapaista koulutusta ja järjestäytyessä vakinaisen armeijan tapaan”.
KANSANEDUSTAJA Silvan Shalom (Likud) kehotti Israelia tekemään uusia ja tehokkaita diplomaattisia aloitteita YK:n turvallisuusneuvostossa saadakseen aikaan purevia sanktioita Irania vastaan. ”Israelin täytyy valmistautua mahdollisuuteen, että Kiina ja Venäjä voivat veto-oikeudellaan mitätöidä kovemmat sanktiot. On tehtävä selväksi, että Iran kehittää pitkänmatkan ballistisia ohjuksia joilla se yltää ei vain Euroopan pääkaupunkeihin vaan myös Venäjän eteläosaan. Siksi Iranin vastaisten toimien täytyy olla päättäväisiä.”
KANSANEDUSTAJA Danny Yatom, joka palveli aiemmin Mossadin päällikkönä, kehotti Israelia tekemään valmisteluja ennen Mughniyehin kuoleman suruajan loppumista. Mughniyehin leski syyttää ”syyrialaisia pettureita” miehensä kuolemasta. Mughniyehin ja Nasrallahin välit olivat huonot, ja syyrialaiset epäilivät Mughniyehin voivan syrjäyttää Nasrallah Hizbullahin johdosta.
VÄLITTÖMÄSTI teloituksen jälkeen Syyria ilmoitti johtavansa teloitustutkimuksia, eikä sallinut Iranin osallistumista tutkimuksiin. (JP)
LONTOOSSA ilmestyvä arabiankielinen lehti al-Quds kirjoittaa Syyrian tiedusteluviranomaisten saaneen selville tärkeitä vinkkejä teloituksen suorittajista. Lehden mukaan kilpailevat Hizbullahin terroristit auttoivat Israelin agentteja Mughniyehin teloituksessa. (INN)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vakuuttaa, että Israelin ja Egyptin välinen turva-aita, jota hän kutsuu ”älyaidaksi” sen edistyneitten sähköisten tunnistuslaitteiden vuoksi, valmistuu seuraavan kahden vuoden aikana. Aitaa rakennetaan tässä vaiheessa kahdessa osassa, alle puolet rajan kokonais-pituudesta, eli n. 85 km:n matkalle. Barakin päätös tuli pari päivää sen jälkeen, kun häntä vastaan nostettiin syyte siksi, ettei hän ollut huolehtinut asukkaitten turvallisuudesta ja turva-aidan rakentamisesta.
Nitzanan luona aitaa rakennetaan 70 km Beerotaimista etelässä Rafahiin pohjoisessa, sekä 15 km:n matkalla Eilatista pohjoiseen. Molemmat alueet ovat olleet rajanylittäjien suosiossa.
BARAKIN PÄÄTÖS turva-aidasta ei kuitenkaan tyydyttänyt kaikkia. Likud aikoo esittää lakiluonnoksen, joka velvoittaa hallituksen rakentamaan aidan koko Egyptin vastaisen rajan pituudelta. (JP)
5. PALESTIINALAISTERRORIN uhri Yossi Haimon, joka haavoittui pahoin olkapäähänsä Kassam-raketin sirpaleesta Sderotissa, on eristysosastolla infektion pelon vuoksi. Lääkärit pystyivät pelastamaan hänen kätensä monimutkaisen operaation avulla, mutta hänen olkapäänsä joudutaan konstruoimaan uudelleen. Käsi ei koskaan tule ennalleen, lääkärit sanovat.
SDEROTIN ASUKKAAT jatkavat mielenosoituksiaan kestämättömän tilanteensa vuoksi saadakseen kansan kääntymään heidän puolelleen ja painostaakseen hallitusta. Eilen he osoittivat mieltään talousministeri Roni Bar-Onin asunnon lähellä, tänään Sderotin liikemiehet ovat osittain onnistuneet sulkemaan Jerusalemin ja Tel Avivin välisen valtatien.
GVANIM voittoa tuottamattoman järjestön jäsenet kieltäytyivät ottamasta vastaan Knessetin puhemiehen myöntämää palkintoa ”laadukkaasta elämästä”. He sanoivat, että on väärin ottaa vastaan palkintoa laadukkaasta elämästä, kun elämää ei suojella Sderotissa. (INN)
6. 60 Sderotin ja Gazan raja-alueen perhettä jättivät syytteen Jerusalemin piirioikeudessa Ehud Barakia vastaan siksi, ettei tämä ollut antanut määräystä asentaa raja-alueelle USA:n kehittämää Nautilus ohjustentorjunta järjestelmää. Israel osallistui järjestelmän kehittämiseen 2001 saakka, mutta jättäytyi silloin pois yhteistyöstä, mutta USA jatkoi sitä nimellä Skyguard. Se pystyy tuhoamaan lähestyvän ohjuksen lähettämällä sitä vastaan lasersuihkun. Sen toimintanopeus on suurempi kuin Israelin kehittämän Iron Dome-järjestelmän, joka vaatii, että ohjukset ammutaan vähintään 4.5 km:n päästä. Sderot on vajaan 2 km:n päässä rajasta.(INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- KAKSI RANSKALAISTA asianajajaa matkustaa Gazaan tapaamaan Hamasin johtoa. Heidän tarkoituksensa on keskustella tavoista, millä Shalit voitaisiin vapauttaa. Eräs Hamasin virkailija mitätöi heidän mahdollisuutensa onnistua.(INN)
- Gallupin mukaan 60 % puoltaa suoria keskusteluja Hamasin kanssa Shalitista.
- IAF OSUI ohjuksellaan minibussiin, joka kuljetti Hamasin terroristeja sen ajaessa Jebalyan pakolaisleiristä Khan Younesin lähellä rantatietä pitkin. Iskussa kuoli viisi ja haavoittui ainakin neljä muuta Hamasin jäsentä. Kassam-rakettituli Gazasta Israeliin jatkui alkuviikosta. Maanantain kuluessa ainakin neljä rakettia ammuttiin Israeliin, tiistain aikana kaksi. Ne putosivat aukeille alueille ilman vahinkoja. Maanantaina 10-vuotias Yossi Haimon haavoittui olkapäähän ja yksi äiti pienen lapsensa kanssa sai raketin sirpaleita ruumiiseensa. (INN)
- IDF pidätti Juudean ja Samaria alueilla yön aikana 17 terrorismista epäiltyä. Hebronin lähellä pidätetyn talosta löydettiin 20 putkipommia. (INN)
- MAHMOUD ABBAS kertoi lontoolaiselle sanomalehdelle, että al-Qaida vahvisti asemiaan Gazan alueella Siinain vastaisen rajan ollessa täysin avoinna. Al-Qaidan tiedetään soluttautuneen Gazan kaistalle jo pari vuotta sitten. Tarkkailijat olettavat, että Israel tulee olemaan korkealla sen iskukohteiden listalla.(INN)
- IDF:n agentit ampuivat ainakin kaksi al-Aksan terroristia yöllisessä operaatiossaan Nablusissa. Pari päivää sitten 14 al-Qaidan jäsentä pakeni PA:n vankilasta vartijoittensa avustamina. Heidän tuli olla vankilassa 3 kuukautta ennen vapautumistaan IDF:n etsittyjen listalta. (INN)
- BARUCK HUSSEIN OBAMA on nousemassa entistä näkyvämmin Israelin lehtien palstoille. Hänestä Keniassa napattu kuva, jossa paikallinen sheikki puki hänet kenialaisen päällikön pukuun arabiturbiinilla varustettuja sai erään lehden kertomaan suurin otsikoin: ”Obaman al-Qaida yhteys on todistettu”. Hänen suhtautumisensa juutalaisiin on avoin; monet epäilevät, monet tukevat häntä.
- ARIEL SHARON täytti eilen 80 vuotta, hän on edelleen koomassa. Hänen poikansa Omri joutuu vankilaan 7 kuukaudeksi vaalirahoituspetoksen vuoksi.
- AMERIKKALAINEN turisti kanttori David Tauber pelasti vaimonsa tulvavedestä, mutta joutui itse sen uhriksi lähellä Kuolluttamerta maanantaina.(INN)

Tuesday, February 26, 2008

TIISTAI 26.02.08
1. KAPINA KADIMAN sisällä, kertovat aamun uutiset. Kapina yleensä pyritään tekemään silloin, kun valvova silmä on jostain syystä herpaantunut. Olmert on Japanissa viikon loppuun. Eli aika oli suotuisa aloittaa kapina, joskin kysymys voi olla vain vesilasiin pudonneesta kärpäsestä.
11 Kadima-puolueen kansanedustajaa kokoontui joka tapauksessa eduskuntaryhmän tilaisuuteen maanantaina keskustelemaan hallituksen neuvotteluista PA:n kanssa Jerusalemista. Heillä on yhteinen epäilys siitä, että Olmertin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta Israelin pääkaupungin jakaminen on vahvasti mukana neuvotteluissa, kuten Livni ja PA tunnustavatkin. KAPINAHANKKEESSA mukana olleista 9 esitti avoimesti vastustavansa Jerusalemin jakamista ja vaativat Jerusalemin kysymyksen vetämistä pois neuvotteluista. Keskustelujen päätteeksi päätettiin aloittaa toimet, joilla Olmertin oikeutta jatkaa neuvotteluja PA:n kanssa rajoitettaisiin.
He vetoavat Kadiman puolueohjelmaan, joka selkeästi vakuuttaa, että yhdistetty Jerusalem on oleva Israelin täydessä valvonnassa: ”Tämä on ainoa ”tiekarttamme”, eikä siitä tule poiketa. On tärkeää, että pääministeri ja ministerit ovat tietoisia puolueen muitten jäsenten mielipiteistä, koska sekä toisilla ministerillä että kansanedustajilla on eriäviä mielipiteitä,” sanoi Yoel Hasson, hallitusyhteistyön apulaispuheenjohtaja.
KADIMA-PUOLUEEN 29 kansanedustajasta yli puolet vastustaa Jerusalemin jakamista, ja monet kokouksen ulkopuolelle jääneet valittivat, ettei heillä ollut tietoa Jerusalemin kysymyksen ottamisesta esille puolueen kansanedustajien ryhmäkokouksessa. Yleinen kanta on se, että Olmertin tulee alistaa neuvottelutulokset sekä puolueen että myös Knessetin äänestykseen. (JP)
2. RYHMÄ OIKEISTOLAISIA kansanedustajia syytti eilen Olmertia, että hän on jäädyttänyt rakentamisen Itä Jerusalemin alueella ”rauhankeskustelujen” vuoksi PA:n kanssa. ”Ei koskaan ennen ole ollut Jerusalemin historiassa tällaista tilannetta, jossa Israelin hallitus aktiivisesti jäädyttää kaiken rakentamisen”, sanoi kansanedustaja Uri Ariel (NU/NRP) puolueen järjestämässä erikoistilaisuudessa Har Homassa. He nimittivät Olmertin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta voimassa olevaa rakentamiskieltoa ”kansalliseksi häpeäksi”. JERUSALEMIN HAR HOMA lähiön hallintojohtaja Herzl Yehezkel kertoi, että hallitus oli jäädyttänyt kaikki rakennustyöt lähiössä alueella, joka on vastapäätä Betlehemiä. Alueelle rakennettavan 307 uuden asuntoyksikön urakkatarjoukset on jäädytetty, vaikka ne hyväksyttiin pian Annapolis konferenssin päättymisen jälkeen. Niiden toteuttaminen aiheutti kansainvälisen hälyn, ja jopa USA:n ulkoministeri Rice heristeli sormeaan uhkaavasti rakentamispäätöksestä. Hallitus on päättänyt olla markkinoimatta ensimmäistä 240 asuntoyksikköä, kertoi lähiön rakennuspäällikkö Adi Sarit maanantaina.
”MEIDÄN EI TULE alistua kansan harhauttamiseksi tarkoitettuihin hallituksen metkuihin, joilla se yrittää selittää toista kuin mitä se itse asiassa tekee vakuuttaessaan rakentamisen Jerusalemissa jatkuvan vastoin tosiasioita”, kertoi kansanedustaja Zevulun Orlev (NU/NRP). Talonrakennusministeriön edustaja Kobi Bleich sanoo Har Homan viivytysten johtuvan ongelmista logistiikassa, ettei markkinoille päästettäisi liikaa asuntojen myyntikohteita.
JERUSALEMIN KAUPUNGIN pääsihteeri Yair Maayan kertoi parlamenttikomitealle aiemmin tässä kuussa, että hallitus pidättää satojen asuntojen rakennushankkeita Itä Jerusalemissa. Yksi näistä kohteista on Pisgat Zeev, jonka 750 asuntoyksikön rakennushanke odottaa hallituksen vihreää valoa. Alue sijaitsee ns. ”vihreän linjan” takana Jerusalemin alueella. Hallituksen edustaja vakuuttaa, etteivät Jerusalemin rajojen sisällä olevat alueet kuulu ns. ”Länsirantaan”, jossa kaikki rakentaminen on alistettu Olmertin suoraan valvontaan.
ITÄ JERUSALEMIN alueella asuu n. 180 000 juutalaista. (JP, E Lefkovits)
3. YHTÄÄN UUTTA laitonta parakkikylää (outposts) ei ole rakennettu vuoden 2005 jälkeen, vakuutti apulaispääministeri Haim Ramon Knessetin asettaman valtion tarkastuskomitean kokouksessa eilen. Kokouksessa käsiteltiin kysymystä, miten hallitus oli toteuttanut asianajaja Talia Sassonin (Meretz) maaliskuun 9.päivänä 2005 julkistaman Ariel Sharonin toimeksiannosta laatimaansa selvitystä laittomista parakkikylistä Juudeassa ja Samariassa, ja olisiko kysymys alistettava valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin selvitettäväksi. Sassonin selvityksen mukaan hän löysi 105 ilman lupaa rakennettua parakkikylää, joista hän suositteli joko kokonaan tai osittain palestiinalaisten omistamalle maalle pystytetyistä 61 poistettaviksi välittömästi. Sharon antoi käskyn poistaa 15 parakkikylää välittömästi ja maan palauttamisesta omistajilleen.
HAIM RAMON johtaa toimikuntaa, jonka tehtävänä on tarkkailla, miten Sassonin raportissa tehtyjä suosituksia on toteutettu. Sasson valitti komitealle, ettei ole määritelty rakentamisen laittomuutta (illegal), mikä aiheuttaa jatkuvaa sekaannusta. Ramon kertoi myös komitealle, että hallitus on jäädyttänyt Juudeassa ja Samariassa avustuksensa rakennuskohteilta, joita oikeuskansleri Mazuzin johtama erikoiskomitea ei ole hyväksynyt. (JP, D Izenberg)
4. LAITTOMIA MAAHANMUUTTAJIA pyrkii jatkuvasti Egyptin rajan yli Israeliin. Israelin ja Egyptin viranomaiset ovat pyrkineet yhdessä löytämään ratkaisuja ongelmaan.
MAAHANMUUTTOPOLIISI teki ratsian Tel Avivin keskusbussiasemalle maanantaina käyden läpi tiloja, joissa heitä majailee, ja pidätti 200 laitonta maahanmuuttajaa. Egyptin rajapoliisit ovat omaksuneet rajummat menetelmät rajan ylittäviä vastaan. He ampuivat äskettäin yhden sudanilaisen ja yhden norsunluurannikolta kotoisin tulleen miehen heidän yrittäessä rajanylitystä. Ainakin kolme muuta ampumistapausta on tullut julkisuuteen Egyptin puolella rajaa.
ISRAELIN POLIISI sanoo, että se on pidättänyt 240 laitonta maahanmuuttajaa, jotka odottavat oikeuden päätöksiä, mitä heille tehdään. Osa palautetaan maahan, josta he ovat kotoisin, jos saadaan varmuus, ettei heidän henkensä ole siellä vaarassa. Toinen tapa on palauttaa heidät Egyptin puolelle rajaa ja antaa heidät Egyptin viranomaisten vastuulle.
YK:N PAKOLAISKOMISSION laskelmien mukaan viime vuosien aikana Israeliin on tullut lähes
7 000 laitonta maahanmuuttajaa. Israelin hallitus laatii monimutkaista määritelmää, jonka perusteella heidät luokitellaan eri kategorioihin ja heidän kohtalonsa määriytyy sen mukaan. Osa heistä tulee maahan etsimään työtä, osa on todellisia pakolaisia, jotka eivät voi palata kotimaahansa peläten joutuvansa kidutettaviksi tai ammuttaviksi. (JP, Sh Cl Frenkel)
5. ISRAELIN TALOUS on vuositasolle sovellettuna kasvamassa yllättäen 6.4 % vauhdilla vuosineljänneksellä, suurinta vauhtia vuoteen. Kasvu nousi 5.9 %:n kasvuvauhdista kolmen edellisen kuukauden aikana viennin noustessa 15.5 %, ilmoittaa keskusrekisteritoimisto. Ennusteen mukaan kasvuvauhdin tuli hidastua 5.4 %:iin, minkä johdosta nopea nousu yllätti tarkkailijat, vaikka nämä varoittelevatkin, että tahti voi hidastua tulevien kuukausien aikana.
TALOUS VOI kasvaa 4 % tänä vuonna, hitain sitten 2003, kertovat 11 ennustajan tutkimukset Bloomberg News tiedotteessa.
Kulutus nousi 4 %, laskua edellisestä 7.9 %:sta. Liiketalouden kotimaantuotto nousi 8.6 % ilman hallituksen kulutusta, nopein vuonna 2007.
ULKOMAISET RAHOITTAJAT sijoittivat Israeliin 940 miljoonaa USD tammikuun aikana, eniten lokakuun jälkeen. Suorat ulkomaiset investoinnit olivat 809 miljoonaa USD, edellinen 888 miljoonaa USD. Investointien määrä vastaa keskimääräistä vuoden 2007 kuukausittaista investointia, joka oli 11.406 miljardia USD. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- YUVAL STEINITZ (Likud) syyttää hallitusta, ettei se ole tehnyt tarpeeksi Kassam-rakettitulen estämiseksi Gazasta Israeliin. Eilen iltapäivällä yksi raketti putosi Sderotissa omakotitalon takapihalle, jossa 10-vuotias Yossi Chaimov oli leikkimässä nuoremman sisarensa kanssa. He juoksivat kiireesti suojaan kuultuaan Red Dawn hälytyssireenin äänen, mutta raketin sirpale repi pojan olkapään. Naapurit kutsuivat paikalle ambulanssin, jolla molemmat vietiin sairaalaan. Lääkärit pystyivät pelastamaan pojan käden. Lasten vanhemmat olivat silloin työssä. Myös yksi äiti vuoden vanhan lapsen kanssa hoidettiin sairaalassa sirpaleitten vuoksi. Yhä useammat, myös maassa vierailevat ulkomaalaiset, ovat vaatineet Israelin laajaa hyökkäystä Gazan kaistalle. (INN)
- HAMASIN UHKAAMA massamielenosoitus eilen Gazassa kuivui kasaan. Vain viitisentuhatta ihmistä arvioidaan osallistuneen ”ihmisketjuun”, jota Hamas mainosti. Paikalle oli kerääntynyt runsaasti ulkomaisia toimittajia, jotka saivat hyvän kohteen kuvauksilleen Sderotissa Kassam-rakettien räjähdellessä kaupungissa iltapäivällä. (INN)
- SYYRIASSA teloitetun suurterroristi Imad Mughniyehin leski uskoo, että hänen miehensä tappoivat syyrialaiset. Hän esitti todisteeksi Syyrian hallituksen salailun ja sen, ettei se sallinut Iranin tutkia teloitusta. Syyrian motiivina oli huhu, jonka mukaan Mughniyeh yritti kaapata Hizbullahin johdon Nasrallahilta, joka syyttää teloituksesta Israelia. USA:n mukaan teloittaja oli Hizbullah. (INN)
- ENTINEN PRESIDENTTI Moshe Katzavin sopimusratkaisu häntä vastaan nostetussa syytösjutussa vahvistettiin korkeimmassa oikeudessa. Katzav joutuu maksamaan korvauksia 50 000 NIS, mutta välttää vankilatuomion.

Monday, February 25, 2008

MAANANTAI 25.02.08
1. ISRAEL KÄYTTI 30 000 sotilasta ja poliisia karkottamaan vajaa 9 000 juutalaista asukasta Gazasta runsas kaksi vuotta sitten.
NYT Israel joutuu mobilisoimaan ennalta arvaamattoman määrän sotilaita ja poliiseja pitääkseen Gazan kaistalle jääneet 1.1 miljoonaa (jotkut arviot sanoo heitä olevan yli 1.4 miljoonaa) asukasta turva-aidan takana. Poliisi on lähettämässä n.60 km pitkälle ”rajalle” Israelin ja Gazan välillä 6 500 poliisia. Armeijan vahvuudesta ei ole tietoja, mutta tykistöä ja muuta sotilaskalustoa on siirretty turva-aidan läheisyyteen. Israelin ulkoministeriö varoittaa Hamasia, että mitä tahansa väkivaltaisuuksia tänään tapahtuu Gazan ja Israelin välisellä turva-aidalla, on yksinomaan Hamasin vastuulla. (JP)
2. HAMAS ILMOITTAA, että tänään kello 10.00 maissa alkaa pitkä marssi, tai paremminkin muodostetaan inhimillinen ketju, joka alkaa Rafahista Gazan kaista eteläosasta ja jatkuu koko turva-aidan pituudelta Erez-terminaalin tienoille pohjoisessa. Hamas ilmoitti samalla, että Gazan eristämisen murtamiseksi tarkoitetut toimet tehdään tästä lähtien Israelin ja Gazan välisellä turva-aidalla, ei enää Egyptiin päin. Ilmeisesti Egyptin yksioikoinen uhkaus jalkojen katkaisemisesta jokaiselta Egyptin rajalinjan luvatta ylittäneeltä on mennyt perille.
ISRAEL EI OLE uhannut, mutta ilmoittaa, että se tulee puolustamaan itsenäisyyttään. Israelin pelkona on, että mielenosoittajat voivat yrittää murtaa turva-aidan sen heikoimmissa kohdissa, kuten Erez- ja Kissufim-terminaalit, kibbutsi Nahal Oz ja Netiv Ha´asara. (JP)
3. ONKO KYSYMYKSESSÄ pelkästään mediaisku, vai liittyykö tähän muitakin tavoitteita, selvinnee päivän mittaan. Debkafile ennustaa, että siviilimassojen, naisten ja lasten takana ovat pyssymiehet ja kranaattimiehistöt, jotka voivat aloittaa tulituksensa heidän takaansa. Myös Kassam-miehistöt ovat Debkafilen ennusteen mukaan valmiina osallistumaan tähän infernaliin.
Tämä voisi laukaista massojen hallitsemattomat liikkeet ja joukkoryntäykset, joissa ihmisuhreilta ei voi välttyä. Paljon riippuu siitä, mitä suunnitelmia Hamas on tehnyt ennakkoon ja miten se pystyy hallitsemaan kokoamiaan ihmismassoja. Turvallisuusviranomaiset ovat varoitelleet, että Erezin terminaalista voi kehittyä uusi Rafah, jonka kautta saarron murtamista yritetään. Mielialat olivat kiihtyneet Gazassa jo eilen öljyvarastojen ehtyessä lauantaina, mikä alkaa tuntua ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Hamasin taholta vakuutetaan, ettei suunnitelmiin sisälly turva-aidan murtamisyrityksiä, mutta toisen virkailijan mukaan sellaista voi tapahtua. (JP)
4. IDF:N SOTILAAT löysivät sunnuntaina viisi salakuljetustunnelia Gazasta Egyptin puolelle operoidessaan tuhotun ja käyttämättömän Dahiniyen lentokentän läheisyydessä. Ilmeisesti salakuljettajia eivät pelota egyptiläisten uhkaukset jalkojen katkomisesta, ja toisaalta, hehän liikkuvat rajan alla eikä sen yllä. Operaation aikana IDF pidätti 50 palestiinalaista kuulusteluja varten epäillen heillä olevan yhteyksiä terroristeihin tai terrorismiin.
SUNNUNTAIN AIKANA terroristit ampuivat Gazasta kuusi Kassam-rakettia Israelin puolelle.JP
5. RABBIINI-OIKEUKSIEN vallan palauttamiseksi laadittu lakiesitys, joka sisältyi Shasin ja Kadiman väliseen hallitussopimukseen, vedettiin pois hallituksen esityslistalta, koska muutamat ministerit vastustivat sitä. Lakiesityksen esitteli terveys- ja sosiaaliministeri Isaac Herzog (Labor). Lakiesitystä vastustivat pääasiassa Labor-ministerit Barakin johdolla, mikä nosti Shasin ja Laborin välit kriisitasolle. Lakiesityksen tukijoihin kuului myös shefardi päärabbi Shlomo Amar.
SHAS katsoi uuden lain tarpeelliseksi korkeimman oikeiden tuomarin Ayala Procaccia päätettyä kaksi vuotta sitten rajoittaa rabbiini-oikeuden valtaa siviiliasioissa.
UUDEN LAIN MUKAAN rabbiini-oikeudet voisivat päättää avioliittoa ja erotapauksia koskevissa asioissa mukaan lukien varojen jakamisesta osapuolten välillä sekä lasten elatus ja hallussapito. Rabbiini-oikeuksilla ei kuitenkaan ole valtaa antamansa eropaperin (get) jälkeen päättää uusista eroavien osapuolten riitakysymyksissä ilman molemman osapuolen suostumusta.
HERZON katsoi, että lakiesitys vaatisi myöhemmin täsmennyksiä, mutta että useimmat naisjärjestöt olivat lakiesityksen takana.
SHAS VASTAA syytöksiin tasapainon järkyttämisestä vaatimuksillaan todeten, että tasapaino järkkyi jo kauan sitten, ja että lakiesitys olisi palauttanut osan siitä.
Shasin vaikutusvaltainen jäsen Shlomo Benizri tunnustaa suoraan, että Shasin pysytteleminen hallituksessa heikentää sen asemaa vaaleissa, mutta odottaa Olmertin suostuvan sosiaalisiin etuihin kuten lapsilisien nostamiseen, mikä palauttaisi äänestäjien luottamusta.
Shas on hajaantunut sisäisesti sen tukiessa Oslon sopimusten hyväksymistä Knessetissä, ja viimeksi sen kieltäytyessä eroamaan hallituksesta kovasta painostuksesta huolimatta. Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin poika Yaakov Yosef syyttää Shasin johtoa hengellisen johtonsa, the Council of Sages, päätösten hylkimisestä.
ISRAEL maksaa lapsilisää 152 NIS kahdelta ensimmäiseltä lapselta, kolmannelta 182 NIS, kolmannelta ja siitä ylöspäin 337 NIS kuukaudessa. Shas haluaa näitä nostettaviksi.(INN)
6. BARUCK HUSSEIN OBAMA, demokraattien presidenttiehdokas USA:n vaaleissa, johti vuosina 1999 – 2002 Woods Fund hyväntekeväisyysjärjestöä, joka sanoo tukevansa taloudellisessa ahdingossa olevia. Woods Fund lahjoitti 2001 arabijärjestölle 40 000 USD ja uudelleen 35 000 USD vuonna 2002. Kyseinen järjestö on nimeltään Arab American Action Network (AAAN). Järjestön perustajajäsen Kolumbian yliopiston professori Rashid Khalidi kuuluu Obaman kannattajiin ja kerää rahaa hänen vaalityölleen. Khalidi tunnetaan rajusta Israelin vastaisuudestaan, hän tukee terrorismia Israelia vastaan ja oli mukana PLO:n toiminnassa sen tehdessä hyökkäyksiä länsimaisia kohteita vastaan. USA:n ulkoministeriö luokittelee PLO:n terrorijärjestöksi.
Khalidin vaimo Mona toimi siihen aikaan AAAN:n presidenttinä.
OBAMA JOHTI Woods Fund järjestöä samaan aikaan, kun Weathermen terrorijärjestön jäsen Willam S Ayer kuului sen hallitukseen. Tämä terrorijärjestö halusi kaataa USA:n hallituksen ja otti vastuun Washingtonin pommi-iskusta 1971. Ayers on Illinois-yliopiston professori Chicagossa. Hän on edelleen Woods Fund järjestön hallituksessa ja lahjoittaa varoja Obaman vaalityölle. Hän ei sano katuvansa osallisuuttaan 1971 pommi-iskuun Washingtonissa, joskin hän ei itse sytyttänyt pommia. Hän ihailee syyskuun 11. päivän pommi-iskuja 2001 New Yorkissa ja Washingtonissa ja pahoittelee, ettei itse saanut enemmän aikaan.
Vuosina 1076-1982 Kkalidi toimi PLO:n uutistoimiston Wafan johtajana Beirutissa hänen vaimonsa Monan toimiessa Wafan englanninkielen kääntäjänä.
AAAN:n tukikohta sijaitsee Chicagossa sen voimakkaan palestiinalaisten maahanmuuttaväestön alueella. AAAN esittää kaikissa julisteissaan ja kirjeissään Israelin itsenäisyyttä 1948 palestiinalaisten tapaan ”katastrofiksi” (naqba). (Lähde: www.worldnetdaily.com 25.02.08)
7. UUTISOTSIKOITA
- SANAT LENTELIVÄT terävien miekkojen tapaan Knessetin opetusvaliokunnan kokouksessa sunnuntaina. Vastakkain olivat Israel Beiteinun puheenjohtaja Ke. Avigdor Lieberman ja Ke. Jamal Zahalka (Balad). Zahalka selitti, miksi Israelin kansalaisuutta ja kaikkia sen oikeuksia nauttivat arabit eivät voi osallistua siviilipalvelukseen. ”Arabiyhteisön johtajat vastustavat siviilipalvelua. Me täytämme oikeutemme ja vastuumme selittämällä nuorisolle, mitä kansallinen siviilipalvelus merkitsee. Jokainen siviilipalvelua suorittava joutuu ”aidalle”, ja arabiyhteisö pitää häntä petturina.” Hän jatkoi, että haderi-yhteisö on vapautettu yhteiskunta-
palvelusta uskonnollisista syistä; arabiyhteisö tulee vapauttaa siitä kansallisista
syitä. ”Lieberman istuu täällä ja kiihottaa. Sinä pieni fasisti, tuki suusi.”
LIEBERMAN vastasi tähän kutsumalla Zahalkaa suureksi kiihottajaksi, viidenneksi kolonnaksi, petturiksi, ja vakuutti, että hänelle löydetään sopiva paikka.
GALLUPIN mukaan 76 % arabeista haluaisi suorittaa yhteiskuntapalvelua armeijan sijasta, joka ei ole heille pakollinen, mutta he pelkäävät toisten painostusta. Muutamat palvelua suorittavat ovat saaneet uhkauksia ja heitä on pahoinpidelty. (JP)
- IDF:N EDUSTAJA sanoo sotilaitten olevan valmiit mihin tahansa Hamasin massa
mielenosoitus Gazassa johtaa. Hamasin uskotaan saavan paikalle 40 000 ihmistä,
pääasiassa naisia ja lapsia. Saatujen tietojen mukaan sotilaat ovat saaneet ohjeet
ampua hätätilanteessa ihmisten jalkoihin.
IAF surmasi maanantaiaamun kuluessa kolme palestiinalaista ja haavoitti ainakin
neljää muuta Gazan kaistalle tekemässään kahdessa ilmaiskussa. (Haaretz)
- Poliisi ja rajapoliisit pidättivät 25-vuotiaan miehen galilealaiseen kylään tekemänsä
ratsian aikana. He löysivät suuren määrän ammuksia, IDF:n univormuja ja
huumeita. (Haaretz)
- Mauritania pidätti ja tuomitsee oikeudessa viisi Israelin lähetystörakennuksen
edessä tapahtuneeseen ammuskeluun syyllisinä. He kuuluvat al-Qaida Pohjois-
Afrikassa nimiseen järjestöön. (Haaretz)
- Jerusalemiin luvataan sadetta, lämpötila 5-11 astetta C.

Sunday, February 24, 2008

SUNNUNTAI 24.02.08
1. HIZBULLAHIN suorittamien tutkimusten mukaan sen sotilaskomentajan Imad Mughniyehin teloituksen suorittivat Mossadin agentit palestiinalaisten avulla. Raportin mukaan palestiinalaiset tapasivat Beirutissa miehen, joka esiintyi iranilaisena agenttina nimeltään Hajj Radwan, jonka Iranin tiedustelu oli saanut ympättyä Hizbullahin sisälle. Raportin mukaan palestiinalaiset eivät tienneet Radwanin todellista henkilöllisyyttä, mutta he raportoivat hänestä Mossadille. Sielläkin oltiin aluksi epätietoisia miehestä, mutta tutkiessaan Radwanin yhteyksiä ja käyttäytymistä he päättelivät, että kyseessä oli heidän yli 20 vuotta etsimänsä suurterroristi. Radwanin yhteys Khaled Meshaalin kanssa oli yksi todiste; toinen oli se, että Mughniyeh kulki aina ilman henkivartijoita, koska hän ei luottanut kehenkään ja halusi säilyttää täydellisen salaisuuden. Kolmas tekijä oli tapa, millä Radwaniksi kutsuttu mies keskusteli palestiinalaisten kanssa massaterrori-iskuista Israeliin, mikä vaatii erikoisia yhteyksiä, varoja ja ammattitaitoa.
MOSSAD ANTOI tehtäväksi kahdelle länsi Euroopassa olleelle agentilleen matkustaa Beirutiin ja Damaskokseen. Mughniyehin teloitus muistuttaa Mossadin aiemmin suorittamia teloituksia, kuten Ali Hassan Daib 1999, Ali Hussein Salah 2003 ja Ghalb Alawi 2004. Nämä kolme olivat Hizbullahin yhteysmiehiä, joilla oli yhteyksiä palestiinalaisten kanssa.(Lähde: www.debka.com)
2. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vannoi äsken pitämässään puheessa, että järjestö tulee kostamaan Israelin teloittaman komentajansa Mughniyehin kuoleman parhaaksi katsomallaan tavalla ja ajalla. Hän vannoi, että arabien vastarinta, mukaan lukien Syyria, sekä kansan oppositio tulevat eliminoimaan Israelin ja tuhoamaan sen armeijan siten, että se jää ilman armeijaa. ”Me tulemme taistelemaan tavalla, jota ei ennen ole käyty; asettuen rintamataisteluun Israelin kanssa taistelumenetelmällä, jota se ei ole koskaan ennen kokenut.” Nasrallah väitti, että Israel teloitti Mughniyehin ennakoivalla iskulla, avoimessa sodassa. Hän totesi Israelin pyrkivän eliminoimaan Hizbullahin johtoa, mutta ”me emme antaudu, sillä meillä on 10 000 uutta Mughniyehiä”.
IDF:N KOMENTAJA Abi Ashkenazi kertoi äskettäisessä puheessaan, että Hizbullah voi käyttää hyväkseen IDF:n suunnittelemaa puhdistusoperaatiota Gazan kaistalle tekosyynä pakottaakseen Israelin taistelemaan kahdella rintamalla aloittamalla oman operaationsa Israeliin.
Nasrallah sanoi Libanonin hallituksen enemmistön odottavan, että Israel tuhoaa Hizbullahin. (lähde: www.debka.com )
3. IRAN VOI SAADA ydinaseensa valmiiksi kuukausien kuluessa, varoittavat eurooppalaiset asiantuntijat omiin kokemuksiinsa nojautuen, kertoi saksalaislehti Der Spiegel artikkelissaan perjantaina Euroopan komission yhteistutkimuskeskuksen (JRC) suorittaman atk-simulaation tuloksena. Simulaatiokoe suoritettiin Isprassa, Italiassa. Kokeessa tiedemiehet muotoilivat atk-simulaationsa Iranin Natanzin ydinlaitoksessa toimivien sentrifugien uraanin rikastuskyvyn mukaan. Kokeen tulokset osoittivat, että vaikka Iranin sentrifugit Natanzissa toimisivat 25 %:n teholla, ne pystyisivät rikastamaan tarpeeksi uraania ydinpommia varten vuoden 2010 lopussa. Tiedemiehet totesivat, että jos sentrifugit toimivat 100 %:n teholla – mitä kylläkin epäillään, koska Iran ei tiettävästi ole pystynyt parantelemaan käyttämiensä pakistanilais-tyyppisten sentrifugien laatua – Iran pystyisi vajaatehollakin saamaan tarpeeksi rikastetta vuoden 2008 loppuun mennessä ydinaseensa valmistamiseksi.
KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON entinen johtaja Giora Eiland toteaa JP:lle Der Spiegelin uutisesta, että uraanin rikastaminen ydinasetta varten on vain yksi saavutettava tavoite.
Sen lisäksi on saavutettava kaksi muuta tavoitetta. Ensimmäinen niistä on rikastetun uraanin saattaminen asemuotoon (weaponisation). Sen jälkeen se tulee saattaa toimintakuntoon.
USA JA ISRAEL ovat yhtä mieltä siitä, että Iran keskeytti tällaisen ydinaseen kehittämisen 2003, mutta Eiland muistuttaa, että Iranilla voi olla salainen ydinaseen kehityssuunnitelma tuntemattomassa paikassa, jota IAEA ei ole voinut valvoa. Giora Eiland varoittaa, että ilman tällaista salaista ydinase-ohjelmaakin Iranilla on mahdollisuus saavuttaa ensimmäinen rajapaalu kuluvan vuoden loppuun mennessä. (JP, E A Stohl)
4. ARABILIITTO uhkaa vetää Saudi Arabian vuonna 2002 tekemän ja arabiliiton omaksuman rauhansuunnitelman seuraavassa arabiliiton kokouksessaan maaliskuussa Damaskoksessa. Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal varoitti viikonvaihteen aikana, että epätoivo suunnitelman edistymisestä voi pakottaa arabit tutkimaan esitystä uudelleen mahdollisuudella, että koko suunnitelma romutetaan ja etsitään uusia teitä. Hän syyttää suunnitelman etenemisen ongelmista Israelia, ”joka sabotoi sitä”.
PÄÄMINISTERI Olmertin kanslian edustaja Mark Regev mitätöi arabien varoitukset todeten, että Olmert on kiitellyt arabisuunnitelman positiivisia puolia, eikä siinä ole tapahtunut muutosta. Arabisuunnitelman mukaan Israel vetäytyy 1949 aselepolinjoille, hyväksyy Palestiinan valtion pääkaupunkinaan Jerusalem ja huomioi pakolaisten paluuoikeuden muinaisille asuinsijoilleen.
Prinssi Saud al-Faisal syytti Israelia etelä Amerikan ja arabien ulkoministerien kokouksessa Argentiinassa torstaina: ”On uskomatonta, että syytetään heikompaa osapuolta, joka on Palestiinan kansa kaikkine kärsimyksineen, joita he kokevat, samalla jättäen huomiotta mitä Israel tekee laajentamalla setlementtejä, tiukentamalla saartoa, nöyryyttäen palestiinalaisia ja suorittaen massarangaistuksia heitä kohtaan.” (JP, M Weiss ja AP)
5. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice toteaa, että on aika asettaa uusia pakotteita Irania kohtaan viitaten YK:n alaisen kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) viimeiseksi julkistamaan raporttiin. Raportin mukaan Iran ei ole antanut tietoja kaikista siltä pyydetyistä yksityiskohdista, kertoi Rice perjantaina Washingtonissa järjestämässään lehdistötilaisuudessa.
”Tämä on hyvä syy edetä YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman kanssa”, hän totesi.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad puolestaan katsoi, että IAEA:n raportti on voitto Iranille ja varoitti, että ”Iran tulee ottamaan ennalta ilmoittamattomia askeleita niitä valtioita vastaan, jotka vaativat uusia pakotteita Iranille.”
Yksi IAEA:n raportin tärkein huomio oli se, ettei Iran ole lopettanut uraanin rikastamista.
Iranin presidentti vaati, että USA ja sen kanssa liitossa olevat maat esittävät anteeksipyynnön Iranille syytettyään sitä ydinaseiden rakentamisesta. Lisäksi hän vaati kompensaatioita maansa sanktioitten seurauksena kärsimistä vahingoista.
RICE puhui ennen turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan neuvotteluja sanktioitten asettamisesta maanantaina Washingtonissa.
USA:N EDUSTAJA alivaltiosihteeri Nicholas Burns toteaa, että nyt on aika soveltaa Iranille kolmas sanktio. Burns on edustanut USA:n omaksumaa ”porkkana ja vitsa” menetelmää, jota Iran on ivannut ja huitaissut syrjään turvallisuusneuvoston asettamat aiemmat sanktiot. Iranin vahvimmat tukijat turvallisuusneuvostossa ovat olleet Venäjä ja Kiina, joilla on veto-oikeus sen päätöksiin.
ISRAELIN hallituksen edustaja toteaa, että IAEA:n viimeinen raportti vahvistaa Israelin aiemmat pelot, että Iran jatkaa ydinaseensa rakentamista. (JP)
6. USA:N ULKOMINISTERI Rice ilmoitti myös lehdistötilaisuudessa olevansa hyvin huolestunut tilanteesta Gazan kaistalla kuten myös USA:n tukeman rauhansuunnitelman etenemisestä Israelin ja PA:n välillä. Rice tavannee pääministeri Olmertin molempien ollessa vierailulla Japanissa. Rice kertoi myös halunsa matkustaa Libyaan, joka sanoi luopuvansa terrorismista ja joukkotuhoaseitten valmistamisesta, jonka jälkeen USA poisti Libyan terroria tukevien maitten joukosta vuonna 2005. USA:lla ei kuitenkaan ole lähettilästä Libyassa, vaikka maitten välillä on täydet diplomaattisuhteet.
Rice kumosi huhut, joitten mukaan hän havittelisi USA:n varapresidentin virkaa(JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF TUNNUSTAA, että se ampui ohjuksen havaitsemaansa rakettimiehistöä kohti Gazan pohjoisosassa lauantaina iltapäivällä, miehistön valmistautuessa ampumaan rakettia. Iskussa kolme miestä sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui. Palestiinalaiset väittävät, että he olivat liikemiehiä piknikillä luonnossa. Torstaina illalla kaksi Islamic Jihadin pyssymiestä sai surmansa IAF:n ohjusiskussa El-Burejin pakolaisleirissä. Hamasin antamien tietojen mukaan he kuuluivat Islamic Jihadin Al-Quds prikaatiin. Perjantain aikana terroristit ampuivat neljä rakettia Gazastya Israeliin, ilman vahinkoja. (JP)
- IDF:N SOTILAAT pidättivät PFLP:n korkean aktivistin Nablusin operaationsa aikana aikaisin lauantaiaamuna. Sotilaat toimivat yhdessä Shin Betin agenttien kanssa. Pidätetty 31-vuotias Majdi Tzubhi Kasam Mabruk oli osallistunut lukuisiin operaatioihin IDF:n sotilaita vastaan, rakentanut pommeja sekä suunnitteli itsemurhaiskuja Israeliin. Pidätyksen aikana sotilaat joutuivat tulituksen alaisuuteen, mutta kukaan ei haavoittunut. Mabruk toimi yhteistyössä Hamasin jäsenten kanssa Nablusissa sekä värväsi uusia jäseniä järjestöönsä. Torstain vastaisena yönä sotilaat pidättivät 10 etsittyä palestiinalaista ja yhden, jolla oli veitsi aseenaan Bekaotin tiesululla. Hamas syyttää, että PA:n turvallisuusjoukot kiduttivat kuoliaaksi 45-vuotiaan Hamasin saarnaajan sheikki Majd Barghoutin. Hän oli toiminut imaamina 20 vuotta. Hänet vietiin sairaalaan ruhjevamma päässä. PA väittää, että hän kuoli sydänhalvaukseen. (JP)
- HAMAS VAROITTAA, että se on valmis kaappaamaan lisää IDF:n sotilaita, koska Israel ei suostu sen esittämään vapautettavien palestiinalaisvankien listaan.(JP)
- HALLITUS myönsi 327 miljoonaa Gazan rajan läheisyydessä oleville yhteisöille.
- SUNNUNTAIAAMUNA ainakin kaksi Kassam-rakettia ammuttiin Gazasta Israeliin.
- EGYPTI varoitti uudelleen Hamasia yrittämästä murtaa Gazan rajaa. Israelissa puolestaan varaudutaan joukkorynnistykseen Gazasta Israeliin. (INN)