KESKIVIIKKO 27.02.08
1. RAUHANSOPIMUSTA EI EHKÄ TÄNÄ VUONNA, vihjailevat sekä pääministeri Ehud Olmert että ulkoministeri Tzipi Livni. Olmert esitti epäilyksensä Japanin vierailunsa yhteydessä. ”Halu meillä kyllä on saada sopimus aikaan kuluvan vuoden aikana, mutta en ole varma, että se onnistuu”, totesi Olmert puhuessaan liikemiehille tokiolaisessa hotellissa. Olmert vielä vakuutteli, ettei Israelilla ole parempaa tilaisuutta sopimuksen aikaansaamiseksi, kun Bush on USA:n, Sarcozy Ranskan, Brown Englannin ja Merkel Saksan johtajana, joista jokaisella on hyvät suhteet Israelin johdon kanssa, ja lisäksi Englannin entinen pääministeri Blair toimii kvartetin lähettinä.
PALESTIINAN Auktoriteetin puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan arvioi, että jos presidentti Bush ei onnistu runnomaan rauhansopimusta valmiiksi vuoden 2008 aikana, tulevaisuudessa ei ole siihen mitään mahdollisuuksia.
LIVNI ANALYSOI PA:n kanssa käymiään neuvotteluja muistuttaen puheessaan Jewish Agencyn hallintojohtajille tiistaina, että ”neuvottelut ovat kaksipuolisia, mikä kansainvälisen yhteisön olisi huomioitava”. Hän totesi, ettei ole mielekästä painostaa Israelia asioissa, joissa se ei voi tehdä kompromisseja. Livni epäili keskustelujen aikataulun mielekkyyttä, mutta totesi, ettei joutilaisuuskaan ole hyväksi. Hän kehotti ”nimeltä mainitsemattomia valtioita ymmärtämään terrorismin motivaatioita, koska se ei vain johda ratkaisuun, vaan jota ääriainekset käyttävät levittääkseen radikaalia ideologiaansa, eikä se ole luonteeltaan kansallista eikä suhteessa palestiinalaisten kansallistuntoon. Se päinvastoin kaivaa maata vakiintuneitten hallitusten alta, eikä vähiten Israelin”. (JP)
2. IDF:N TIEDUSTELUN johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi tiistaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että tammikuun 23. päivänä murrettu ja kaksi viikkoa avoinna ollut Egyptin ja Gazan välinen raja mahdollisti satojen Hamasin Syyriassa ja Iranissa koulutettujen terroristien päästä kenenkään estämättä Siinailta Gazaan. ”Heidän joukossaan on koulutettuja sala-ampujia, räjähdysaine-asiantuntijoita ja insinöörejä”.
YADLIN arvioi, että Siinailta Gazaan palaavien mukana tuli myös satoja miljoonia USD Hamasin käyttöön. Gazalaisten hän arvioi käyttäneen ostoksiinsa Egyptin puolella yli 150 miljoonaa USD täydentääkseen varastojaan.
YADLIN varoitti, että Hamas lähetti aktiiviterroristeja Siinaille, jotka voivat siirtyä Egyptin puolelle ja hyökätä siellä israelilaisia vastaan.
YADLIN totesi, että Israelin suurin uhka on Iranin ydinpommi, joka voi valmistua 2010 mennessä.
HÄN arvioi, että Hizbullah voi toteuttaa uhkauksensa kostaa Israelille sotilaskomentajansa Imad Mughniyehin teloituksen 40 päivän suruajan jälkeen, vaikka teon tekijää ei tiedetä. Hizbullah ei kuitenkaan Yadlinin arvion mukaan halua sotaa Israelin kanssa, koska sen aseistautuminen on vielä kesken. Hän arvioi, ettei Hizbullah myöskään halua sisällissotaa, koska sen suosiollisesta lopputuloksesta ei ole takeita, ja Hizbullah rakentaa poliittista imagoaan. (JP)
3. KANSANEDUSTAJA Zwi Hendel (NU/NRP) totesi valiokunnan istunnossa, että ”Gazassa toistuu sama, mikä kehittyi Libanonin eteläosassa IDF:n vetäydyttyä sieltä 2000 antaen Hizbullahille vapaat kädet linnoittautua sinne ja rakentaa sissiarmeijaansa. Sama tapahtuu nyt Gazassa, jossa Hamas rakentaa bunkkereitaan sen miesten saadessa armeijan tapaista koulutusta ja järjestäytyessä vakinaisen armeijan tapaan”.
KANSANEDUSTAJA Silvan Shalom (Likud) kehotti Israelia tekemään uusia ja tehokkaita diplomaattisia aloitteita YK:n turvallisuusneuvostossa saadakseen aikaan purevia sanktioita Irania vastaan. ”Israelin täytyy valmistautua mahdollisuuteen, että Kiina ja Venäjä voivat veto-oikeudellaan mitätöidä kovemmat sanktiot. On tehtävä selväksi, että Iran kehittää pitkänmatkan ballistisia ohjuksia joilla se yltää ei vain Euroopan pääkaupunkeihin vaan myös Venäjän eteläosaan. Siksi Iranin vastaisten toimien täytyy olla päättäväisiä.”
KANSANEDUSTAJA Danny Yatom, joka palveli aiemmin Mossadin päällikkönä, kehotti Israelia tekemään valmisteluja ennen Mughniyehin kuoleman suruajan loppumista. Mughniyehin leski syyttää ”syyrialaisia pettureita” miehensä kuolemasta. Mughniyehin ja Nasrallahin välit olivat huonot, ja syyrialaiset epäilivät Mughniyehin voivan syrjäyttää Nasrallah Hizbullahin johdosta.
VÄLITTÖMÄSTI teloituksen jälkeen Syyria ilmoitti johtavansa teloitustutkimuksia, eikä sallinut Iranin osallistumista tutkimuksiin. (JP)
LONTOOSSA ilmestyvä arabiankielinen lehti al-Quds kirjoittaa Syyrian tiedusteluviranomaisten saaneen selville tärkeitä vinkkejä teloituksen suorittajista. Lehden mukaan kilpailevat Hizbullahin terroristit auttoivat Israelin agentteja Mughniyehin teloituksessa. (INN)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vakuuttaa, että Israelin ja Egyptin välinen turva-aita, jota hän kutsuu ”älyaidaksi” sen edistyneitten sähköisten tunnistuslaitteiden vuoksi, valmistuu seuraavan kahden vuoden aikana. Aitaa rakennetaan tässä vaiheessa kahdessa osassa, alle puolet rajan kokonais-pituudesta, eli n. 85 km:n matkalle. Barakin päätös tuli pari päivää sen jälkeen, kun häntä vastaan nostettiin syyte siksi, ettei hän ollut huolehtinut asukkaitten turvallisuudesta ja turva-aidan rakentamisesta.
Nitzanan luona aitaa rakennetaan 70 km Beerotaimista etelässä Rafahiin pohjoisessa, sekä 15 km:n matkalla Eilatista pohjoiseen. Molemmat alueet ovat olleet rajanylittäjien suosiossa.
BARAKIN PÄÄTÖS turva-aidasta ei kuitenkaan tyydyttänyt kaikkia. Likud aikoo esittää lakiluonnoksen, joka velvoittaa hallituksen rakentamaan aidan koko Egyptin vastaisen rajan pituudelta. (JP)
5. PALESTIINALAISTERRORIN uhri Yossi Haimon, joka haavoittui pahoin olkapäähänsä Kassam-raketin sirpaleesta Sderotissa, on eristysosastolla infektion pelon vuoksi. Lääkärit pystyivät pelastamaan hänen kätensä monimutkaisen operaation avulla, mutta hänen olkapäänsä joudutaan konstruoimaan uudelleen. Käsi ei koskaan tule ennalleen, lääkärit sanovat.
SDEROTIN ASUKKAAT jatkavat mielenosoituksiaan kestämättömän tilanteensa vuoksi saadakseen kansan kääntymään heidän puolelleen ja painostaakseen hallitusta. Eilen he osoittivat mieltään talousministeri Roni Bar-Onin asunnon lähellä, tänään Sderotin liikemiehet ovat osittain onnistuneet sulkemaan Jerusalemin ja Tel Avivin välisen valtatien.
GVANIM voittoa tuottamattoman järjestön jäsenet kieltäytyivät ottamasta vastaan Knessetin puhemiehen myöntämää palkintoa ”laadukkaasta elämästä”. He sanoivat, että on väärin ottaa vastaan palkintoa laadukkaasta elämästä, kun elämää ei suojella Sderotissa. (INN)
6. 60 Sderotin ja Gazan raja-alueen perhettä jättivät syytteen Jerusalemin piirioikeudessa Ehud Barakia vastaan siksi, ettei tämä ollut antanut määräystä asentaa raja-alueelle USA:n kehittämää Nautilus ohjustentorjunta järjestelmää. Israel osallistui järjestelmän kehittämiseen 2001 saakka, mutta jättäytyi silloin pois yhteistyöstä, mutta USA jatkoi sitä nimellä Skyguard. Se pystyy tuhoamaan lähestyvän ohjuksen lähettämällä sitä vastaan lasersuihkun. Sen toimintanopeus on suurempi kuin Israelin kehittämän Iron Dome-järjestelmän, joka vaatii, että ohjukset ammutaan vähintään 4.5 km:n päästä. Sderot on vajaan 2 km:n päässä rajasta.(INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- KAKSI RANSKALAISTA asianajajaa matkustaa Gazaan tapaamaan Hamasin johtoa. Heidän tarkoituksensa on keskustella tavoista, millä Shalit voitaisiin vapauttaa. Eräs Hamasin virkailija mitätöi heidän mahdollisuutensa onnistua.(INN)
- Gallupin mukaan 60 % puoltaa suoria keskusteluja Hamasin kanssa Shalitista.
- IAF OSUI ohjuksellaan minibussiin, joka kuljetti Hamasin terroristeja sen ajaessa Jebalyan pakolaisleiristä Khan Younesin lähellä rantatietä pitkin. Iskussa kuoli viisi ja haavoittui ainakin neljä muuta Hamasin jäsentä. Kassam-rakettituli Gazasta Israeliin jatkui alkuviikosta. Maanantain kuluessa ainakin neljä rakettia ammuttiin Israeliin, tiistain aikana kaksi. Ne putosivat aukeille alueille ilman vahinkoja. Maanantaina 10-vuotias Yossi Haimon haavoittui olkapäähän ja yksi äiti pienen lapsensa kanssa sai raketin sirpaleita ruumiiseensa. (INN)
- IDF pidätti Juudean ja Samaria alueilla yön aikana 17 terrorismista epäiltyä. Hebronin lähellä pidätetyn talosta löydettiin 20 putkipommia. (INN)
- MAHMOUD ABBAS kertoi lontoolaiselle sanomalehdelle, että al-Qaida vahvisti asemiaan Gazan alueella Siinain vastaisen rajan ollessa täysin avoinna. Al-Qaidan tiedetään soluttautuneen Gazan kaistalle jo pari vuotta sitten. Tarkkailijat olettavat, että Israel tulee olemaan korkealla sen iskukohteiden listalla.(INN)
- IDF:n agentit ampuivat ainakin kaksi al-Aksan terroristia yöllisessä operaatiossaan Nablusissa. Pari päivää sitten 14 al-Qaidan jäsentä pakeni PA:n vankilasta vartijoittensa avustamina. Heidän tuli olla vankilassa 3 kuukautta ennen vapautumistaan IDF:n etsittyjen listalta. (INN)
- BARUCK HUSSEIN OBAMA on nousemassa entistä näkyvämmin Israelin lehtien palstoille. Hänestä Keniassa napattu kuva, jossa paikallinen sheikki puki hänet kenialaisen päällikön pukuun arabiturbiinilla varustettuja sai erään lehden kertomaan suurin otsikoin: ”Obaman al-Qaida yhteys on todistettu”. Hänen suhtautumisensa juutalaisiin on avoin; monet epäilevät, monet tukevat häntä.
- ARIEL SHARON täytti eilen 80 vuotta, hän on edelleen koomassa. Hänen poikansa Omri joutuu vankilaan 7 kuukaudeksi vaalirahoituspetoksen vuoksi.
- AMERIKKALAINEN turisti kanttori David Tauber pelasti vaimonsa tulvavedestä, mutta joutui itse sen uhriksi lähellä Kuolluttamerta maanantaina.(INN)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020