Posts

Showing posts from December 16, 2007
PERJANTAI 21.12.07
1. HAMAS KAADETTAVA Gazassa ehtona todelliselle diplomaattiselle ratkaisulle, sanoo Israelin ulkoministeriön korkea virkailija ennen ministeriön arviota vuodelle 2008. Virkailija toteaa JP:lle antamassaan haastattelussa, että neuvotteluja Abbasin kanssa voidaan käydä, mutta ne eivät johda mihinkään. Neuvottelujen onnistuminen edellyttäisi kompromisseja molemmin puolin, mutta Abbas on siihen joko liian haluton tai pelokas.
UUTISEN yhteydessä JP:n kolumnisti Herb Keinon palaa Israelin hallituksen koettuun keinoon Abbasin miellyttämiseksi: ”Vapautetaan lisää terroristeja silläkin uhalla, että ne menevät suoraan takaisin terrorismiin, ja lopetetaan kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa.” Tällä Keinon uskoo Abbasin pikkunälän tulevan tyydytetyksi ainakin hetkeksi. Mitään pysyviä tuloksia sillä ei ole saavutettu ja nälkä vain lisääntyy.
Ulkoministeriön virkailija toteaa Keinolle, että IDF.n Gazan suuroperaatio –tai paremminkin mieh…
TORSTAI 20.12.07
1. KANSAINVÄLISET JOUKOT Gazaan voitaisiin saada nopeasti kasaan, kertoo EU:n lähettiläs Marc Otte JP:n kolumnisti Herb Keinon artikkelissaan. Tämä edellyttäisi, että Israel ja PA sopivat asiasta keskenään. Otte lisää, että kiinnostus joukkojen lähettämisestä Gazaan on saanut entistä enemmän myönteistä kannatusta.
ULKOMINISTERI Livni ja PA:n puheenjohtaja Abbas ovat kumpikin alkaneet lämmetä asialle. Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy esitti samaa myönteisyyttä äskettäin todetessaan, että ajan ollessa sopiva kansainväliset joukot voisivat avustaa PA:n turvallisuusjoukkoja.
HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh on toistuvasti tuominnut ajatuksen ulkomaisista joukoista Gazassa ja uhkaa, että niitä tultaisiin pitämään uusina miehitysjoukkoina ja iskemään niitä kuten IDF:n joukkoja.
OTTE ESITTI ajatuksensa Sloveniassa, jossa hän osallistuu EU:n kokoukseen. Hän katsoi, että Pariisin tukikokous, jonka kerrotaan luvanneen 7.4 miljardia USD PA:lle seuraavan kolmen vuod…
KESKIVIIKKO 19.12.07
1. ”USA:N TIEDUSTELURAPORTTI ”NIE” on avannut Iranille mahdollisuuden saada ydinaseita”, kertoi kenraalimajuri Zeevi Farkash, IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Heprealaisen Yliopiston seminaarissa tiistaina. ”Iranin salainen ydinaseohjelma jatkuu ja Amerikan tiedusteluyhteisö on avannut Iranille oven toteuttaa ydinasehaaveensa”, hän sanoo puheessaan, jota JP:n toimistohenkilökunta kutsuu laatimassaan raportissa ”katkeraksi ja vihaiseksi”. Kuulijakunnassa oli jäseniä korkeimmasta oikeudesta, johtavia poliitikkoja, ulkomaisia lähettiläitä, Israelin tiedustelun korkeita jäseniä ja lukuisia merkkihenkilöitä.
FARKASH oli huolellisesti yksilöinyt hyökkäyksensä USA:n tiedusteluraporttia vastaan, jonka mukaan Iran on keskeyttänyt ydinaseohjelmansa toteuttamisen, kerrotaan JP:n raportissa. Hän kertoi tutkineensa vanhoja papereitaan vuoden 2003 ajalta, jolloin Iranin sanotaan keskeyttäneen ydinohjelmansa toteuttamisen, kertoen yleisölle Israelin silloisesta nä…
TIISTAI 18.12.07
1. SAVUAVAA ASETTA EI ole löydetty, joka osoittaisi Iranin jatkavan ydinaseen rakentamista, kertoo hallituksen edustaja JP:n toimittajalle Herb Keinolle. Tämä on jotenkin ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että Israelin tiedustelun edustajia on USA:ssa esittelemässä todisteita, miksi Israelissa ei voida yhtyä USA:n NIE tiedusteluraporttiin, ja että monet asiantuntijat ovat esittäneet NIE raportista poikkeavia arvioita. Muutamat asiantuntijat ehdottavat, että ristiriitaa esiintyy vain todistusaineiston tulkinnasta, ei sen sisällöstä.
ISRAELIN HALLITUSLÄHTEET kertovat, että USA:ssa tiedetään melko tarkkaan, mitä Israelin tiedustelu tietää Iranin ydinaseesta, joten ”on naivia ja hyökkäävää kuvitella, että Israelin tiedustelu voisi vaikuttaa USA:n Irania koskeviin asenteisiin ja päätöksiin”. Virkailija myös esittää, miten edullista Iranille olisi ollut ilmoittaa 2003, että se luopui ydinasesuunnitelmistaan, mutta jostain syystä se ei halunnut sitä tehdä. Hän vakuu…
MAANANTAI 17.12.07
1. ”ARABIT EI koskaan tee yhteiskuntapalvelua Israelille”, vakuuttaa Islamilaisen Järjestön (Islamic Movement) perustaja sheikki Abdullah Nimr Darwish. Tämä järjestö on Islamilaisen Veljeskunnan alajärjestö, joka on Egyptissä, Jordaniassa ja Syyriassa hallituksen tarkan valvonnan alaisena. Darwish sanoo syyksi sen, että suostuminen yhteiskuntapalveluun, joka korvaa asepalveluksen, jota arabit ei tee Israelissa, on vastoin heidän uskollisuuttaan palestiinalaisten asialle. ”Minkä tyyppinen yhteiskuntapalvelu tahansa antaisi palestiinalaisille kuvan, että se on osallistumista asepalvelukseen Israelissa. Yhteiskuntapalvelua suorittavaa Israelin arabia pidettäisiin Palestiinan kansan vihollisena”, hän selvittää. Nähtävästi kukaan ei ole selvittänyt Israelin arabeille, että valtion sallimiin oikeuksiin ja etuisuuksiin kuuluu myös velvollisuuksia valtiota kohtaan.
DARWISH selittää vielä, että suostuminen Israelin valtion vaatimukseen aiheuttaisi tilanteen, jossa Is…
SUNNUNTAI 16.12.07
1. USA:N NIE-RAPORTTI Iranin ydinsuunnitelmista voi johtaa Jom Kippur-sodan kaltaiseen
yllätyshyökkäykseen Lähi Idässä, arvioi yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Hän arvioi, että jotain meni pahasti pieleen USA:n 16 turvallisuusjärjestön julkistamassa tiedusteluraportissa Iranista (NIE).
DICHTER arvioi, että jos USA voi erehtyä noin pahasti Iranin suhteen, sen analyysi PA:n kyvystä selviytyä velvollisuudestaan lopettaa väkivalta ja terrorismi alueeltaan Israelia vastaan, voi olla samalla tavoin virheellinen. Asia on ajankohtainen, sillä USA tulee suunnitelmien mukaan toimimaan erotuomarina Israelin ja PA:n välillä rauhansuunnitelmien toteuttamisessa Tiekartan mukaan arvioiden, miten osapuolet ovat hoitaneet velvoitteensa.
DICHTER PITÄÄ Israelia osasyyllisenä NIE-raporttiin, koska se ei pystynyt vakuuttamaan USA:n tiedustelujärjestöjä Iranin ydinuhan kokonaiskuvasta. ”Tämä vääristynyt turvallisuusraportti voi aiheuttaa alueellisen Jom Kippur-sodan”, hän ar…