TORSTAI 20.12.07
1. KANSAINVÄLISET JOUKOT Gazaan voitaisiin saada nopeasti kasaan, kertoo EU:n lähettiläs Marc Otte JP:n kolumnisti Herb Keinon artikkelissaan. Tämä edellyttäisi, että Israel ja PA sopivat asiasta keskenään. Otte lisää, että kiinnostus joukkojen lähettämisestä Gazaan on saanut entistä enemmän myönteistä kannatusta.
ULKOMINISTERI Livni ja PA:n puheenjohtaja Abbas ovat kumpikin alkaneet lämmetä asialle. Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy esitti samaa myönteisyyttä äskettäin todetessaan, että ajan ollessa sopiva kansainväliset joukot voisivat avustaa PA:n turvallisuusjoukkoja.
HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh on toistuvasti tuominnut ajatuksen ulkomaisista joukoista Gazassa ja uhkaa, että niitä tultaisiin pitämään uusina miehitysjoukkoina ja iskemään niitä kuten IDF:n joukkoja.
OTTE ESITTI ajatuksensa Sloveniassa, jossa hän osallistuu EU:n kokoukseen. Hän katsoi, että Pariisin tukikokous, jonka kerrotaan luvanneen 7.4 miljardia USD PA:lle seuraavan kolmen vuoden aikana, oli menestys, mutta epäili arabimaitten kykyä toteuttaa lupauksensa. Arabimaat epäilevät, että suurilla rahasummilla saavutetaan todellista edistystä, vaan ne ilmentävät Israelin määrättyjen toiveitten täyttymistä. Otten Israelia koskevalla toivelistalla oli: Israelin ja PA:n tulee toimia nopeasti; PA:n tulee toimia turvallisuuden, lain ja järjestyksen palauttamiseksi; Israelin tulee sallia liikkumisen vapaus Juudeassa ja Samariassa; Israelin tulee selvittää USA:n kanssa ilmenneet erimielisyydet rakentamisesta juutalaisissa siirtokunnissa Juudeassa ja Samariassa Tiekartan mukaisesti sekä luonnollisen kasvun että laajentamisen suhteen.
OTTE KATSOO, että neuvottelut PA:n ja Hamasin kesken on niiden keskenään sovittava eikä EU:n tai muunkaan ulkopuolisen pitäisi sekaantua siihen. Israel vastustaa niitä uhaten lopettaa kaikki rauhanneuvottelut PA:n kanssa, jos keskusteluja käydään Hamasin ja PA:n välillä. (JP)
2. HAMAS TARJOAA Israelille tilapäistä tulitaukoa, arabiaksi hudna, kertoi TV-kakkonen tiistai-iltana. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh kertoi kakkosen toimittajalle, että hän on valmis neuvottelemaan rakettitulen ja Israelin vastaiskujen lopettamiseksi. Israelin hallituksen ministerit ovat erimieltä siitä, olisiko aika sopiva keskusteluille. Ministeri Shaul Mofaz kertoo, että Israel neuvottelee jo Hamasin kanssa kolmannen osapuolen välityksellä Gilad Shalitista, joten tämä ei muuttaisi jo olevaa tilannetta.
HALLITUKSEN PIIRISSÄ katsotaan, että tulitauon lisäksi Hamasin tulee suostua keskeyttämään armeijansa kasvattaminen ja kehittäminen. ”Jos suostutaan vain tulitaukoon, se antaa Hamasille vapaat kädet jatkaa aseitten, ammusten ja räjähteitten salakuljetusta Siinailta ilman häirintää”.
PÄÄMINISTERIN EDUSTAJA Mark Regev selvensi, että Hamas lähettää ristiriitaisia viestejä hajottaakseen Israelin kantaa. Hän katsoi, että todellinen Hamas nähtiin sapattina sen juhliessa järjestönsä 20-vuotispäivää. Regev edellyttää, että Hamas ensin sanoutuu irti väkivallasta, tunnustaa Israelin ja hyväksyy PA:n aiemmat sopimukset Israelin kanssa. (JP)
3. MITÄ TEHDÄ GAZAN KANSSA? Tätä kysymystä pohditaan maailmalla ja sitä pohtivat Israelissa paitsi poliitikot ja ministerit yksityisten kansalaisten lisäksi monet vapaat asiantuntijat.
LIKUDIN JÄSEN ja tunnettu kolumnisti Yoav Rabinowitz kirjoittaa, että IDF:n suuroperaatio Gazassa tai sen miehittäminen uudelleen vaatisi ainakin sadan sotilaan hengen, ja lisäksi vastuu alueesta siirtyisi uudelleen Israelin kannettavaksi. Hän varoittaa, että irrottautuminen Gazasta operaation jälkeen tulisi olemaan vaikea ja monimutkainen. Rabinowitz muistuttaa, miten Gazan juutalaisasukkaat varoittivat Sharonia ennen heidän karkottamistaan kodeistaan, että raketti- ja kranaattituli tulee siirtymään Sderotiin ja Ashkeloniin, ja että heidän poikansa täytyy mennä takaisin Gazaan sen lopettamiseksi. ”Mutta Sharon, Kadima eikä vasemmisto kuunnellut heitä, ja jos sinne mennään takaisin, olemme samassa tilanteessa kuin ennen karkotuksia. Suostuminen suuroperaation aloittamiseen Gazassa osoittaisi, miten väärässä he olivat”, hän toteaa.
Rabinowitz ehdottaa täydellistä irrottautumista Gazasta sulkemalla kaikki sinne johtavat reitit ja lopettamalla kaikki huoltokuljetukset sekä öljyn, kaasun ja sähkön jakelun Israelista Gazaan.
MONINKERTAINEN puolustusministeri Moshe Arens (Likud) kirjoittaa Haaretzissa, että IDF on kuukausikaupalla harjoitellut ja varustautunut Gazan operaatiota varten. IDF:n ylivoima sekä aseistuksessa että sotilaallisessa osaamisessa vähentävät uhrien määrää. Hän katsoo, että kaikki hallituksen ministereitä lukuun ottamatta tietävät, ettei ole mitään muuta mahdollisuutta.
Sähköjen ja muitten palvelujen katkaiseminen Gazasta ei lopeta raketti-iskuja Gazasta Sderotiin ja Ashkeloniin. Ainoa mahdollisuus niiden lopettamiseksi on mennä paikan päälle, lopettaa rakettien valmistus ja tuhota niitä ampuvat miehistöt sekä lopettaa salakuljetus Siinailta.
Arens muistuttaa, että raketti-iskut Israeliin ovat seurausta Oslon sopimuksista, jotka toivat Arafatin jengit Tunisiasta ja muualta Gazaan ja Israeliin. IDF:n joukkojen ollessa Gazassa raketteja ei ammuttu Israeliin, eikä Arens usko, että niin tapahtuisi nytkään, jos IDF:n joukot valvoisivat Gazan kaistaletta. Arens katsoo, että hallituksen epäröinti suuroperaation välttämättömyydestä johtuu siitä, että sen on vaikea tunnustaa erehtyneensä täysin. (INN)
4. SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoo, että joku Khan ja muutamat muutkin tahot tarjosivat hänelle ydinasetta 1990-luvulla, mutta että hän kieltäytyi tarjouksesta. Hän sanoi epäilleensä, että tarjous voi olla Israelin juoni itävaltalaiselle lehdelle Die Presse antamassaan haastattelussa. Hän sanoi salakuljettajien olleen Abdul Khadeer Khanin asiamiehiä.
Assad myös kertoi IDF:n iskusta Syyrian pohjoisosaan. Hän kertoi, että kohde oli rakenteilla oleva armeijan tukikohta, ei ydinlaitos. Tarkkailijat epäilevät, että Assadin tarkoituksena on päästä pois epäiltyjen listalta. Toiseksi hän epäili, että rauhansuunnitelmaa Israelin kanssa on mahdollista saada aikaan Bushin viimeisten presidenttikuukausien aikana.
Ranskan presidentti Sarcozy kertoo menettäneensä uskonsa Assadin vilpittömyyteen ja uhkaa lopettavansa keskustelut Syyrian kanssa. Kansainvälisesti Syyriaa painostetaan ottamaan pois sormensa Libanonin asioista, että uusi presidentti voitaisiin valita.
5. MUSLIMIT ALOITTIVAT Id al-Adhan uhrijuhlallisuudet eilen ja jatkavat niitä kolmen päivän ajan. Niitä vietetään vuosittain sen muistoksi, kun Abraham aikoi uhrata poikansa, jonka he uskovat olleen Ismailin eikä Iisakin, Morian vuorella, nykyisen Temppelivuoren alueella, jonka kuningas David osti uhripaikaksi kolmetuhatta vuotta sitten.

Windows-ohjelman vuoksi lopetan raporttini tähän, jatkan sitä myöhemmin tai huomenna.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021