Friday, January 28, 2011

PERJANTAI 28.01.11

1. EGYPTISSÄ odotetaan tänään massiivisia mielenosoituksia, jotka alkanevat
viikkorukousten jälkeen. Niiden vakavuutta lisää oleellisesti se, että Muslimiveljenkunta on antanut kannattajilleen ohjeet liittyä mielenosoittajiin vakuuttaen, ettei sen tarkoituksena ole vallan kaappaaminen, vaan osallistuminen maan hallintaan, minkä Mubarakin hallitus on systemaattisesti kieltänyt pitäen järjestön tiukan valvonnan alaisena ja pidättäen sen johtajia. IAEA:n entinen pääsihteeri Muhammad ElBaradei saapui eilen Kairoon Sveitsistä, jossa hän oli elänyt vuosikaudet. Monet epäilevät, onko hänellä enää tuntumaa tavallisen kansalaisen elämään Egyptissä elettyään länsimaisessa hyvinvointivaltiossa lähdettyään Egyptistä. ElBaradei kertoi journalisteille, että hän on valmis hallitsemaan Egyptiä tai ainakin osallistumaan sen muuntumisprosessiin, minkä hän uskoo tapahtuvan levottomuuksien seurauksena. Hänen tukijansa kuulunevat lähinnä keskiluokkaan.

PAHIMMAT hallituksen vastaiset mielenosoitukset tapahtuivat eilen Suezin varren kolmessa kaupungissa, joissa asuu yhteensä yli 1.7 miljoonaa. Kukaan ei varmuudella tiedä, kuinka monta ihmistä ammuttiin eilen kuoliaaksi, koska poliisi kieltäytyi luovuttamasta ruumiita haudattaviksi. Islamin lain mukaan hautaaminen on suoritettava vuorokauden sisällä. Kaikkiin kolmeen kaupunkiin julistettiin ulkonaliikkumiskielto, ja voimakkaat poliisipartiot haravoivat kaupunkien katuja pidättäen liikkumiskieltoa uhmaavat.
Uskontoministeri antoi ohjeet perjantain saarnaajille keskittyä aiheisiin, joilla tilanne saadaan rauhoittumaan, mutta vaikka he saavat palkkansa valtiolta, heidän toimiaan valvovat heidän hengelliset auktoriteettinsa, joista monien sanoma muistuttaa Muslimiveljeskunnan oppeja. http://www.debka.com/article/20598/

2. MUBARAKIN hallitus valmistautui perjantain mielenosoituksiin pidättämällä viisi Muslimiveljeskunnan johtajaa, viisi entistä kansanedustajaa sekä muslimiveljeskunnan jäseniä. Hallitus aikoo ensimmäistä kertaa päästää maan erikoisjoukot kaduille estämään pahimmat mielenosoitukset. Strategisesti arkoihin kohteisiin Kairossa on asetettu vahvistetut poliisivartiot ja joukkoja sijoitettu valmiusasemiin eri puolille Kairoa ja muita kaupunkeja.

Koska internet ja TV-asemat ovat olleet keskeisinä tiedotusten levittämiseksi mielenosoittajien parissa, näiden lähetyksiä ja yhteyksiä on häiritty tai estetty kokonaan.
Facebook ja Twitter yhteyksiä häirittiin ja katkottiin; samoin katkaistiin käsipuhelin- ja Blackberry yhteydet. Lopulta Internet katkaistiin kokonaan.
Muslimiveljeskunnan asianajaja Abdul-Moneim Abdel Maksoud sekä järjestön edustaja Walid Salaby kertoivat journalisteille järjestön jäsenten pidätyksistä. He kertoivat, että poliisit olivat pidättäneet runsaasti sen tukijoihin kuuluvia kansalaisia Kairossa ja muualla maassa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205594

3. TURVALLISUUSASIANTUNTIJAT ja tutkijat Israelissa antavat rauhoittavia lausuntoja, että vaikka tilanne on ennenkuulumaton ja arvaamaton, Mubarakin hallinto Egyptissä ei ole vaarassa. Jemen sen sijaan on kokonaan toinen asia, sillä kansa on vakavasti päättänyt lopettaa maata yli 30 vuotta hallinneen korruptoituneen hallituksen. Vaarana on se, että ääriliikkeet voivat tarttua tilaisuuteen kuten Khameney teki Iranissa kaapaten vallan ja perustaen maahan ääri-islamilaisen yksinvallan. Tämä voi toistua Jemenissä, jossa al-Qaida on vahva. Kymmenet tuhannet ihmiset marssivat Sanaan katuja vaatien vallanvaihtoa.

”MEIDÄN tulee muistaa, että elämme tulivuoressa”, kenraalimajuri varoittaa Yaacov Amidror, IDF:n entinen tutkimus- ja arviointi-hallinnon johtaja. Hän arvioi, etteivät muutokset välttämättä tapahdu nopeasti, mutta ”me elämme jäälautalla, joskin tällä hetkellä vahvalla, mutta sekin voi sulaa ajan myötä.”
Entinen turvallisuusneuvonantaja Giora Eiland selittää, että me kuulemme rauhoittavia sanomia Euroopasta, että mielenosoitukset johtavat suurempaan demokratiaan, hän varoittaa, ettei näin välttämättä tapahdu. Hän ei usko, että turvallisuuden kannalta tapahtuu nopeita muutoksia, mutta kyselee, olemmeko valmiit erilaisiin mahdollisuuksiin?
Hän ehdottaa, että jos vallankumous tapahtuu Egyptissä, kaiken todennäköisyyden mukaan Muslimiveljeskunta kaappaa vallan siellä, mikä on paha sekä Israelille että demokratialle. Eiland muistuttaa, että taistelu Egyptissä tapahtuu Mubarakin ja Muslimiveljeskunnan välillä.

EILAD totesi Libanonista, etteivät mielenosoitukset ole siellä jatkuneet ja näyttää siltä, että molemmat päänäyttelijät, Hizbullahin ja Haririn kannattajat ovat alistumassa tosiasiaan, ettei levottomuuksien jatkaminen hyödytä kumpaakaan.
Uusi pääministeriehdokas Mikati on kuitenkin länsimaisesti koulutettu suurliikemies, jonka poliittisesta ohjelmasta ei ole tietoa. Hän on vakuuttanut olevansa riippumaton sekä Hizbullahista että Syyriasta. Hänen hallituksensa ensimmäisiä toimia uskotaan olevan vaatimus Rafik Haririn murhatutkimusten lopettamisesta, mutta vasta sitten, kun syyttäjä on Haagissa tehnyt omat päätelmänsä trilogian tutkimusten tuloksista alkukesän aikana, selviää, miten asia ratkeaa, mutta Hizbullah on strategisesti edelleen vahvin ryhmittymä Libanonissa ja pysynee sellaisena.
Eiland arvioi, että Israelin kannalta voidaan jopa onnitella, että Hizbullah hallitsee Libanonia, kuten Hamas hallitsee Gazaa, sillä rauhattomuuksista rajoilla vastaavat noiden alueitten hallitukset, eikä yksityinen ryhmä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205580

4. ENTINEN IDF:n komentaja, apulaispääministeri Moshe Yaalon kertoi journalisteille eilen, että al-Qaida on soluttautunut Gazaan jossa se kouluttaa palestiinalaisia terroristeja. Hän selitti, että al-Qaidan agentit matkustavat Libanonista Sudaniin ja sieltä Siinain kautta Gazaan samaa tietä kuin Hamasin raketit ja ohjuksetkin. Yaalon kertoi, että al-Qaidalla on agentteja myös Juudeassa ja Samariassa, joille se maksaa palkkaa.

YAALON kertoi, että IDF:llä on erityisosasto 1800, joka on erikoistunut terroristien paljastamiseen ja terrorismin vastaiseen taisteluun.
Israel on jo kauan syyttänyt Hizbullahia että se tukee ja koulutta terroristeja, mutta maan johtajat eivät ole julkisuudessa juuri kertoneet niiden toiminnasta Gazassa ja vielä vähemmän, että ne olisivat soluttautunet myös Länsirannalle.

HAMAS kieltää, että Gazassa toimisi muita kuin palestiinalaisia ryhmiä ja Hamasin edustaja Fawzi Barhoun pitää Yaalonin paljastuksia tekaistuina. Hamas on pyrkinyt pitämään matalaa profiilia ja jopa estäen toisia ryhmittymiä hyökkäämästä israelilaisiin kohteisiin valmistautuessaan uusiin taisteluihin IDF:n kanssa, jota se pitää selviönä, mutta Yaalonin mukaan al-Qaida on soluttautunut Gazaan siitä lähtien, kun IDF vetäytyi sieltä 2005. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=205562

5. JEESUKSEN kastepaikka Jordanjoen varrella, arabiaksi Qasr al-Yahud, on sekä Jordanian että Israelin puolella kehittymässä suosituksi turistikohteeksi. Ynet.news kertoo artikkelissaan, että Jordania on omalla puolellaan raivannut miinat alueen ympäriltä, mutta Israelin puolella alueen puhdistaminen maamiinoista on pahasti laiminlyöty.
Viime viikon tiistaina 15 000 pyhiinvaeltajaa marssi rivistönä läheisestä luostarista kaste-paikalle kahden aidoilla eristetyn miinakentän välitse. Lähistöllä on vanhoja kirkkoja ja muita pyhiä rakenteita
Kastepaikka on n. 8 km päässä Jerikosta itään. Pyhiinvaeltajia johti Kreikan ortodoksikirkon patriarkka Theofilus III Epiphany (loppiainen, ilmestys, oivallus) seremoniaan, jossa patriarkka luki lyhyen rukouksen, siunasi veden ja päästi vapaaksi valkoisia kyyhkysiä.

Turismiministeriön arkeologi Avner Goren valittaa, että alueella on sadoittain maamiinoja, eikä kukaan ole ottanut asiakseen niiden poistamista, jotka kuitenkin vaarantavat turisteja, jotka poikkeavat merkityltä polulta. Ministeriö arvioi, että ainakin 60 000 ihmistä voi vierailla kastepaikalla vuosittain, joiden turvallisuuden takaaminen on valtion vastuulla. Hänen mukaansa kysymys on vain tahdosta, ei varoista.
Dhyan Or maamiinojen vastusmaisyhdistyksistä selittää, että Jordanjoen varrelle on aikojen kuluessa asennettu satoja tuhansia miinoja, jotka joen tulviessa voivat kulkeutua veden mukana myös kastepaikalle aiheuttaen välittömän varan turisteille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4018628,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
- Micha Lindenstrauss on saanut nopeutetut tutkimuksensa valmiiksi koskien IDF:n uudeksi komentajaksi valitun Yoan Galantin asuintalon yhteydessä paljastuneita epäselvyyksiä. Tutkimuksen mukaan Galant rakensi 40 nelimetrin laajennuksen taloonsa hakien siihen luvan vasta jälkeenpäin, vaikka väitti ennen nimitystään toisin. Toiseksi hän on ottanut haltuunsa tonttinsa viereisen julkiseen käyttöön tarkoitetun 35 dunamin maapalan istuttaen siihen puita. Valtiontarkastaja Lindenstrauss jätti tutkimuksensa oikeuskansleri Weinsteinille, jonka epämukavaksi tehtäväksi jää päättää, onko kenraalimajuri Galant moraalisesti ja eettisesti sopiva IDF:n uudeksi komentajaksi. Galant on kuitenkin vakaasti päättänyt taistella nimityksensä puolesta ja jatkaa tehtävien siirtoa Gabi Ashkenazilta hänelle. Ynet.news arvioi, että Weinstein voi havaita vaikeaksi puolustaa Galantia korkeimman oikeuden edessä, jonne asiasta voidaan valittaa, ja valinta palautuu Turkelin komiteaan edellisen päätöksen muuttamiseksi. Ashkenazi voi jatkaa IDF:n komentajana, tai puolustusministeri Barak voi nimetä toisen kenraalin tilapäisesti johtamaan armeijaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020311,00.html
- Poliisi tutkii tilannetta, jossa juutalainen nuorukainen joutui arabinuorten hyökkäyksen kohteeksi, ja katsottuaan henkensä olevan vaarassa, ampui aseellaan arabeja haavoittaen yhtä siten, että hän kuoli sairaalassa. Palestiinalaisten version mukaan Yitzharista kotoisin oleva nuorukainen tuli heidän kyläänsä alkaen pahoinpidellä asukkaita ampuen lopulta yhtä heistä kuolettavasti. Toisen version mukaan arabinuoret menivät kedolle lähellä Kfar Brachan kylää, kun sieltä avattiin tuli heitä kohti. Yksi luoti osui Udai Maher Qadousin rintaan, joka kaatui maahan. Sitten joukko ”setlereitä” tuli kylästä ja pieksi arabinuorukaisia paeten sitten paikalta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020280,00.html
- Pääministeri Netanyahu harkitsee myönnytyksien antamista palestiinalaisille ennen kvartetin seuraavaa kokousta ensi viikolla. Hän antanee poistaa joitain tiesulkuja sekä luovuttaa maata tien rakentamiseksi Rawabin rakenteilla olevaa palestiinalais-kaupunkia varten. Asiaa puitiin minikabinetissa, jossa Begin, Yaalon, Lieberman ja Yishai vastustivat lisämyönnytysten antamista saamatta mitään vastaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-preps-mideast-peace-gestures-ahead-of-expected-criticism-from-quartet-1.339627

Thursday, January 27, 2011

TORSTAI 27.01.11

1. MIELENOSOITUKSET Egyptissä jatkuivat eilen, eikä ole merkkejä näkyvissä, että ne olisivat laantuneet tänään. Tietojen oikeellisuudesta on epäselvyyttä, sillä viranomaiset saartoivat 500 egyptiläistä ja ulkomaista journalistia lehdistökeskukseen ja siirsivät heidät alempaan kerrokseen, josta heidän on vaikea seurata tapahtumia kaduilla.
Tiedot pidätetyistä ja vammautuneista vaihtelevat. Debkafilen (DF) mukaan 2500 mielen-osoittajaa oli pidätetty; haavoittuneita oli ensimmäisenä päivänä 170, toisena 130. Mielenosoituksissa kuolleitten luku lienee noussut kuuteen.

KAIRON ohella vakavimmat yhteenotot mielenosoittajien ja hallitusta kannattavien poliisien ja sotilaitten välillä tapahtuivat Suezissa, jossa mielenosoittajat murtautuivat poliisiketjun läpi päästen hallituksen ja hallitsevan NDP:n tiloihin sytyttäen niitä tuleen. DF:n mukaan poliisi aloitti tulituksen mielenosoittajia kohti surmaten heistä muutamia ja haavoittaen lukuisia. Presidentti Hosni Mubarak määräsi kaksi panssaroitua divisioonaa valmiustilaan Kairon lähelle ja toiset kaksi Suezin kaupungin liepeille. Lisäksi lomalla olevia upseereita ja sotilaita kehotettiin palaamaan yksiköihinsä. Mubarak ei ole esiintynyt julkisuudessa levottomuuksien alettua. Hänen vaimonsa ja poikansa Gamal lensivät yksityiskoneella Lontooseen, ilmeisesti kaiken varalta, jos tilanne pahenee.
http://www.debka.com/article/20590/

2. JP:n artikkelin mukaan poliisi pidätti eilen 860 mielenosoittajaa. Poliisit käyttävät runsaasti kyynelkaasua ja ruhjovat mielenosoittajia patukoillaan, mihin nämä vastaavat heitellen kiviä ja mitä käteensä saavat. Niilin rannalla tapahtuneessa poliisin ja mielensoittajien välisissä kahinoissa haavoittui Israelin radion mukaan 70 ihmistä. Levottomuudet jatkuivat eilen myöhään yöhön. JP vahvistaa kuuden saaneen surmansa yhteenotoissa, joko kivistä tai muista syistä saamiinsa vammoihin. Ainakin yksi heistä oli poliisi.
JP kertoo, että Egyptin ulkomainen imago on alkanut kärsiä tilanteen johdosta. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton totesi, että tilanne Egyptissä on suotuisa todellisten reformien suorittamiseksi. Hän vakuutti USA:n kannattavan kansan oikeuksien huomioimista.

ISRAELIN virallinen kanta on levollinen; maan johto uskoo Mubarakin hallituksen lujaan otteeseen vallasta, eikä Egyptissä ole varteenotettavaa johtajaehdokasta, he sanovat. Ben Eliezer, joka osaa arabiaa ja jolla on läheiset suhteet Egyptin viranomaisten kanssa, uskoo mielenosoitusten laantuvan muutamassa päivässä. Israelin johtajat sanovat, ettei Egyptiin kelpaa Tunisian esimerkki, mutta mielenosoittajat sanovat saaneensa vahvistusta sieltä.
Tilannetta voi häiritä oppositiossa olevan entisen IAEA:n pääsihteerin ElBaradein palaaminen Egyptiin ulkomailta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205389

3. PA:N pääneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekat sanoi eilen Al-Jazeeran haastattelussa, että entinen CIA-agentti, USA:n kansalainen Clayton Swisher ja entinen EU:n virkailija, Englannin kansalainen Alastair Crook ovat dokumenttivuotojen takana Al-Jazeeralle.

Swisher työskenteli jonkin aikaa Erekatin toimistossa, mutta erosi sieltä 6 kuukautta sitten siirtyen Al-Jazeeran palvelukseen. Crook puolestaan toimi EU:n turvallisuus-koordinaattorina setlementtejä koskevissa asioissa. Erekat vaatii, että USA:n ulkoministeriö aloittaa tutkimukset asiassa.
PA:n taholta kerrottiin maanantaina, että yksi tai kaksi PA:n neuvottelutiimin jäsentä antoi Al-Jazeeralle salaisia karttoja, kaavioita ja dokumentteja. PA:n turvallisuusjoukot ovat kuulustelleet useita Erekatin neuvottelutiimin jäseniä, PA:n nimeämätön lähde kertoi JP:lle. Saman lähteen mukaan Muhamad Dahlanin väitettyä osallisuutta ei vielä pystytä arvioimaan, mutta koska hänet on pudotettu pois Abbasin suosiosta, tilaisuus olisi lyödä lisää lyötyä.
Dahlanilla olisi tietenkin sopiva motiivi aiheuttaa hämminkiä ja imagon menetystä Abbasille ja hänen nimeämälleen neuvottelutiimille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205375

4. SAEB EREKAT kertoi julkisuuteen vuotaneiden ”PaliLeaks” dokumenttien mukaan, että Mahmoud Abbas pyysi jotain varakasta arabiliikemiestä lahjoittamaan 50 miljoonaa USD Iranin opposition TV-yhtiölle. Hän sanoi tämän osoittavan, että PA kannattaa USA:n ponnisteluja Iranin hallituksen vastaisessa taistelussa. Hän vakuutti, että kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, perustaminen on oleellinen osa suurempaa kuviota maltillisten aseman vahvistamiseksi taistelussa ääriliikkeitä vastaan Lähi Idässä, kerrotaan the Guardianin julkistamissa dokumenteissa keskiviikkona. Erekat kertoo niissä, että jos Israelin lähetystöä ei olisi Kairossa, bin-Laden olisi siellä, ja jos Israelin lähetystöä ei olisi Ammanissa, bin-Ladenin varamies Zawahiri olisi siellä.

PaliLeaks dokumenttien mukaan Erekat kertoi Mitchellille lokakuussa 2009, että Mahmoud Ahmadinejad on Gazassa ja Libanonissa; Pakistan menetetään, eivätkä arabimaat tee mitään. The Guardianin paljastusten mukaan Erekat kertoi samana vuonna tiiminsä jäsenten neuvottelussa, että palestiinalaisten tulee särkeä arabimaitten käyttämä kaavio, jossa ne esittävät uusia ja uusia vaatimuksia USA:lle, mitä he tarvitsivat. Erekat sanoi, että sen sijaan Syyrian, Saudi Arabian, Jordanian ja Egyptin tulee kertoa USA:n hallitukselle, miten he voivat auttaa sen taistelussa ääriliikkeitä vastaan.
Erekat selitti Hamasista, että jos jotkut kuvittelevat voivansa käyttää Hamasia kuin pelikorttina, PA voi tehdä samoin, kuitenkin todeten, ettei kysymys ole pelistä.
PaliLeaksin mukaan PA yritti USA:n kanssa viivyttää Goldstonen raportin käsittelyä YK:ssa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205419, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205386
Erekat kertoi lokakuussa 2009 USA:n välittäjänä toimivalle George Mitchellille, että presidentti Bushia sentään pelättiin Lähi Idässä, mutta Obama on menettänyt kaiken arvostuksen, kerrotaan Al-Jazeeran julkistamissa dokumenteissa. Keskusteluissa käsiteltiin ilmeisesti setlementtejä, ja tunteet kuumenivat räjähdyspisteeseen. Erekat vakuutti Mitchellille, että ilman rakennuskieltoa hän ei pysty vakuuttamaan palestiinalaisia neuvottelujen mielekkyydestä. Mitchell pyrki taivuttamaan PA:n neuvotteluihin ilman rakennuskieltoa vakuuttaen, että Obama kannattaa täysin palestiinalaisten asiaa, mutta Erekat ei ilmeisesti luottanut Mitchellin vakuutuksiin Obaman uskottavuudesta. Erekat selitti, että tämä on viimeinen tilaisuus kahden valtion perustamiseksi, jonka vaihtoehtona on yksi valtio kahdelle kansalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205392

5. DEBKAFILE kertoo tuoreessa artikkelissaan, että presidentti Hosni Mubarak lähetti salaa puolustusministeri, marsalkka Mohammed Hussein Tantawin Washingtoniin. Hänen tehtävänsä on pyytää USA:lta mielenosoitusten taltuttamiseen käytettäviä välineitä sekä informoida USA:n hallitusta todellisesta tilanteesta maassa. Egyptissä katsotaan, että USA:n vaatimukset hillittyjen vastatoimien käyttämisestä mielenosoittajia kohtaan vahvistavat niiden uskoa asiansa oikeuteen halitusta vastaan.
Toiseksi Egyptissä katsotaan, että Muslimiveljeskunta ei ole komentanut kannattajiaan kaduille, mutta ettei sen tarkoituksena ole seurata vain sivusta, vaan odottaa otollista aikaa liittyäkseen mielenosoittajiin. ElBaradei on puolestaan kehottanut kansanjoukkoja jatkamaan aloittamallaan tiellä. Hänen uskotaan saapuvan Egyptiin tänään torstaina Sveitsistä.

EGYPTIN hallituksen kääntyminen USA:n puoleen avun saamiseksi voi kuumentaa entisestään USA:n vastaisia mielialoja. Tämä alkaa näkyä katukuvissa, joissa Mubarakin vastustuksen ohella kehotetaan vastustamaan USA:n vaikutusta Egyptissä. Debkafile kertoo, että mielenosoitusten kärjessä ovat nuorten järjestöt, jotka ovat ylpeitä arabialaisesta ja egyptiläisestä taustastaan.
Tuoreiden raporttien mukaan tilanne näyttää olevan vakavampi, kuin mitä uutisissa on pyritty tunnustamaan, ehkä osaksi siksi, että asiallisten tietojen saaminen Egyptistä on vaikeaa. http://www.debka.com/article/20590/

6. UUTISOTSIKOITA
- IAEA:n edellinen pääsihteeri Mohammad ElBaradei aikoo matkustaa tänään Kairoon. Hän on antanut mielenosoittajia rohkaisevia lausuntoja kehottaen heitä jatkamaan. Hän sanoo, ettei ole muuta mahdollisuutta, vaan Mubarakin 30 vuotta kestänyt valta on murskattava ja maahan on muodostettava moderni, uudistuskykyinen hallitus. Ynet.news artikkelin mukaan ElBaradein liittyminen mielenosoittajiin ja mahdollisesti heidän johtoonsa, voi antaa heille tarvittavan kiihokkeen ja määrätietoisuuden spontaanien kokoontumisten asemesta. Facebookissa julkistettu kutsu perjantain suurmielenosoituksiin keräsi 24 000 kannattajaa, mikä voi tarkoittaa todella ratkaisevaa käännettä tilanteessa. 82-vuotias Mubarak on voinut hallita suhteellisen rauhassa ja länsivaltojen tukemina, mutta Egypti on menettänyt johtavan arabimaan maineensa. Mubarak ei myöskään ole kouluttanut 47-vuotiasta Gamal-poikaansa seuraajakseen, mikä voi osoittautua pahaksi virheeksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4019882,00.html
- Muslimien syntyvyys on uusien tutkimusten ja ennusteiden mukaan laskenut vuoden 2000 kuplan jälkeen. Vuonna 2030 Israelin kansasta on 23 % muslimeja. Maailman-laajuisesti muslimisyntyvyys laskee 1990-2010 luvusta 2.2 % siten, että 2010-2030 se laskee 1.5 %:iin. Maailman väkiluvusta v. 2030 muslimeja on 26.4 % eli 2.2 miljardia, kun se 2010 oli 1.6 miljardia eli 23.4 %. Tutkimuksen teki uskonnon ja julkisen elämän Pew Forum. Muslimien lukumäärä kasvaa kaksinkertaisesti muuhun väestöön verraten, suhteessa 1.5 %/ 0.7 %. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4019826,00.html
- Venäjän edustaja NATO:ssa Dmitry Rogosin varoittaa, että stuxnet-virus voi aiheuttaa Iranin Bushehrin ydinreaktorin sydämen sulamisen samaan tapaan kuin Chernobylissä 1986. Reaktorin toiminta voi kehittyä siten, että se levittää myrkyllisiä kaasuja ilmakehään, Rogosin selittää. Hän kehotti NATOa tutkimaan yhdessä Venäjän kanssa, kuka stuxnet viruksen kehitti ja kuka sen siirsi Iranin tietokoneisiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4019769,00.html
- Työttömien määrä Israelissa nousi 0,3 % viimeisten kuukausien aikana. Se on nyt 6.8 % eli 216 000 työtöntä työikäistä. Israelin ongelmana on, että suuresta työttömyydestä huolimatta se tuottaa Kauko Idästä joka vuosi tuhansia työntekijöitä maatiloille ja muihin toimiin, joita israelilaiset vieroksuvat. Peruskorko on nyt 2.25 %. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4018398,00.html
- Anna King, 20-vuotias lupaavalla mallinuralla, luopui houkutuksista ja liittyi IDF:n leipiin. Vain 100 maan kristityistä palvelee armeijassa, ja King on heistä yksi. Hän toimii Hummer-operaattorina armeijassa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4019248,00.html
- Pommi havaittiin Havat Giladin ja Yitzharin välisen päätien varrella Samariassa. Palestiinalainen auto poltettiin Iniabus kylän lähellä. Sotilaat uskovat, että sytyttäjät tulivat Bat Ayin kaupungista kostoksi yhden talon purkamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/202917
- Tuhannet palestiinalaiset marssivat eilen Gazassa kantaen Abbasin ja muitten PA:n johtajien kuvia ja mallinukkeja Israelin lippuun kiedottuina tekstillä: Menkää kotiinne, petturit; toisissa plakaateissa oli PA:n johtajien kuvia kasvot tuhrittuina. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/thousands-of-palestinians-march-in-gaza-against-pa-president-abbas-1.339374

Wednesday, January 26, 2011

KESKIVIIKKO 26.01.11

1. TUNISIAN esimerkki on levinnyt ainakin Egyptiin, jossa eilen erään arvion mukaan 100 000 ihmistä tungeksi kaduille Kairossa, mutta pienempiä mielenosoituksia sattui muissakin kaupungeissa. Eilisissä kahinoissa mielenosoittajien ja poliisin välillä kuoli kolme ihmistä, kaksi mielenosoittajaa ja yksi poliisi. Haavoittuneiden määrää ei tiedetä.

KAIRON mielenosoitukset oli tähdätty presidentti Hosni Mubarakin 30 vuoden valtaa vastaan. Levottomuuden kestivät pitkin päivää ja monet mieltään osoittavista vakuuttivat pysyvänsä asemissaan pitkin yötä ja jatkavansa seuraavana päivänä.
Mielenosoitukset Kairossa alkoivat rauhallisina poliisin osoittaessa epätavallista hillintää ilmeisesti laaditun ohjelman mukaan, ettei kansan mieltä kiihotettaisi.

ARVIOLTA 10 000 ihmisen ahtautuessa Kairon Tahrir aukealle lähellä parlamenttia - Egyptin ja Tunisian lippuja heilutellen ja Mubarakin ja hallituksen vastaisia iskulauseita huudelleen - turvallisuusjoukot muuttivat taktiikkaansa ja tilanne muuttui väkivaltaiseksi. Ironista tilanteessa oli se, että päivä oli vapaapäivä, jolla haluttiin kunnioittaa pelättyä poliisia. Yksi poliisi sai sisäministeriön ilmoituksen mukaan kivenmurikasta iskun päähänsä ja kuoli sairaalassa.

IDF:N TIEDUSTELUN uusi johtaja kenraalimajuri Aviv Kohavi, joka esiintyi ensimmäistä kertaa Knessetin kyselytilaisuudessa, vakuutti kansanedustajille, etteivät mielenosoitukset – vaikkakin laajoja ja kansan suosimia – uhkaa presidentti Mubarakin valtaa. Hän selitti, että mielenosoituksiin osallistuneet ryhmät ovat hajanaisia ilman organisoitua johtoa eikä suurin oppositioryhmä Muslimiveljeskunta pysty määrätietoiseen hallituksen vastaiseen toimintaan siksi, että hallitus pidättää sen johtavia jäseniä toistuvilla ratsioilla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205197

2. LIBANONISSA Hizbullahin ehdokas pääministeriksi Najib Mikati, Harwardissa koulutettu miljardööri liikemies, sai tarvittavat 65 kansanedustajan tuen taakseen, ja presidentti Suleiman antoi hänelle hallituksen muodostamistehtävän. Mikati vetosi sekä muslimeihin että kristittyihin ”voidakseen rakentaa eikä tuhota”, kuten hän vakuutti kansalle. Hän sanoi pyrkivänsä kokoamaan yhteishallituksen edellisen Saad Haririn tapaan, joka kieltäytyi tulemasta Mikatin johtamaan hallitukseen. Haririn johtaman blokin kieltäytyminen yhteistyöstä voi aiheuttaa pitkällisen kuolleen tilanteen maan hallinnossa.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah voi kiinnittää uuden sulan mustaan shia-turbiiniinsa saavuttaessaan poliittisen voiton Libanonin kakkossodan jälkeen, jonka ansiosta muslimien itseluottamus kasvoi usealla pykälällä, koska itsenäinen järjestö pystyi voitokkaasti taistelemaan alueen mahtavinta armeijaa vastaan viikkokaudet aiheuttaen sille kovia tappioita ja säilyttäen sisäisen yhtenäisyytensä. Nasrallah vakuuttaa, ettei Hizbullah tule johtamaan tulevaa hallitusta kuten ei myöskään sen pääministeriä. Hän vetosi maaliskuun 14 ryhmittymään pyytäen sitä osallistumaan uuteen hallitukseen selittäen, että kieltäytyminen yhteistyöstä merkitsee sitä, että se haluaa hallita yksin.

SYYRIALLE ja Hizbullahille myönteisen Mikatin valitseminen pääministeriehdokkaaksi sai sunnit protestoimaan kaduille. Pääministeri Hariri kehotti heitä osoittamaan mieltään ilman väkivaltaa, vaikka päivälle annettiin kohtalokas nimi ”raivon päivä”. Koska Mikati on sunni, kansa pitää häntä petturina antautuessaan shia-muslimien keulakuvaksi. Muutamia autoja poltettiin ja kiviä heiteltiin alueen tavan mukaan, mutta suurilta väkivaltaisuuksilta vältyttiin. Jos Hizbullah olisi komentanut kaaderinsa kaduille, tulokset olisivat olleet veriset.
IDF:n tiedustelun johtaja Kochavi analysoi Libanonin tilannetta todeten, että Hizbullah on ottanut oppia Hamasin vallankaappauksesta Gazassa ja huomioinut sen ulkopoliittiset vaikutukset, eikä siksi halua näkyvästi esiintyä vallan anastajana, vaikka se kulissien takana toteuttaakin Syyrialle ja Iranille myönteistä politiikkaa.
HARIRI tyynnytteli tukijoitaan sanoen ymmärtävänsä kansan tunteet, mutta varoitti, ettei tämän ”raivon tunteen” tule antaa johtaa heitä toimiin, jotka ovat vastoin sen moraalia, uskontoa ja uskoa.

USA:N hallitus sanoo odottavansa tilanteen kehittymistä ja seuraavansa, keitä Mikati saa hallituskumppaneikseen ja muodostavansa sen pohjalta suhtautumisensa Libanonin uuteen hallitukseen. Ulkoministeri Hillary Clinton varoitti taloudellisen tuen keskeyttämisellä, jos Mikatin hallitusohjelma on selvästi Syyrian ja Iranin muotoilema.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205197

3. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) johtomiehet pyrkivät kokoamaan palasia Al-Jazeeran ja the Guardianin paljastusten tuhoamasta ”hullun linnasta” (fools castle), jossa he elivät nauttien länsimaitten runsaista tukiaisista, jotka tulivat kuin ”Manulle illallinen” ilman vaivaa ja sitoumuksia mihinkään, koska ne on sisällytetty länsivaltojen budjetteihin.
Heidän taktiikkanaan oli istua kahdella pallilla samaan aikaan. Omalle kansalleen he esittivät omalla äidinkielellään tulikivenkatkuisia uhkauksia juutalaisille ja Israelille opettaen kansaansa imeväiästä lähtien vihaamaan ja inhoamaan tuota vääräuskoista miehittäjää ja nimittäen katuja ja aukioita murharetkillään kaatuneiden marttyyreiden mukaan, mutta samaan aikaan käyden heidän kanssaan muodon vuoksi salaisia ja julkisia keskusteluja, joissa luvattiin paljon sellaista, mitä islamin ja Jordanian lain mukaan pidetään kuolemansyntinä.

NYT TUO ”huora”, kuten Abbas nimitteli Al-Jazeeraa, paljasti tämän kaiken kaikelle kansalle särkien heidän ihanat pilvilinnansa ja jopa uhaten heidän toimeentuloansa. Millä sitten kustannetaan lapset Euroopan ja USA:n parhaisiin opistoihin ja yliopistoihin, ja millä nyt viimeistellään rakenteilla olevat palatsit, joita itsetuntoisella johtajalla tulee olla useita?
Kyllä siinä miehen mieli masentuu, olkoon miten vahva itsetunto tahansa. Eikä siinä kaikki.
Saeb Erekat, joka on johtanut PA:n keskusteluja ja jonka myönnytyksiä Al-Jazeera paljasti, sanoo pelkäävänsä henkeään, sillä islamin lain mukaan petturi tulee tappaa.

AL-JAZEERA on lisäksi jatkanut paljastuksiaan. Uusien paljastusten mukaan PA:n johtavat turvallisuusjohtajat ovat yhdessä Israelin viranomaisten kanssa laatineet suunnitelmia määrättyjen palestiinalaisten eliminoimiseksi. Tämä jos mikä on synti, jota on vaikea antaa anteeksi, kuten Al-Jazeera ystävällisesti vihjaa. Esimerkkinä on Hassan al-Madhoun tapaus, Fatahin alaisen Al-Aksan prikaatin taistelijoihin lukeutuva henkilö, jonka Israelin tiedustelu oli havainnut laatineen Ashdodin satamassa ja Karni rajanylityspaikalla tehdyt hyökkäykset. Mofaz kysyi neuvottelutilaisuudessa 2005 PA:n sisäministeri Nasser Youssefilta, miksi PA ei ole eliminoinut Madhouhia, johon Youssef vastasi - valittaen sen vaikeutta kuten sitä, ettei Israel luvannut siitä hänelle mitään - , että tehtävä oli annettu PA:n estävälle turvallisuus-järjestölle Gazassa. Mofaz vielä evästi, ettei mies kuulu Hamasiin, joten hänet voidaan surmata. Vajaan kuukauden aikana Madhouhin surmasi IAF:n ohjus. Edellä kerrottu tapaus perustuu tarinaan englanninkielisellä web-sivulla ”The al-Madhoun assassination”.

AL-JAZEERA palaa asiaan neljä vuotta myöhemmin tilanteeseen, jossa Erekat keskustelee Netanyahun kanssa syyskuussa 2009 David Haleyn kanssa. Erekat valittaa, että heidän tulee surmata omia kansalaisiaan valtansa säilyttämiseksi sekä lain ja oikeuden turvaamiseksi antaen ymmärtää, miten paljon he joutuvat tekemään ilman, että Israel vastaa siihen. Ei ole varmuutta, viittaako Erekat tässä edelliseen tapaukseen, mutta se osoittaa PA:n turvallisuus-virkailijoitten toimineen yhdessä Israelin kanssa, vaikka väittääkin päinvastaista.
PA:n kenraali Asdnan Dmairi ei halua käyttää sanaa ”yhteistoiminta”, vaan hän mieluummin puhuu ”yhteyksistä” Oslon sopimuksen mukaisesti. Hän väittää dokumenttien olevan väärennöksiä ja sanoo, että IDF on surmannut vuodesta 1994 lähtien 2000 PA:n turvallisuus-järjestöjen jäsentä, sekä 1326 niiden jäsentä oli Israelin vankiloissa. Hän syytti, että IDF oli tuhonnut suurimman osan turvallisuusjoukkojen tukikohdista Länsirannalla ja Gazassa.
Paljastuksiin sisältyy Englannin MI6 laatima turvallisuussuunnitelma PA:lle vuonna 2003, jonka pääasiallinen tarkoitus oli Hamasin vallan murskaaminen. Guardian kertoo, miten PA moittii Israelia, ettei se tee tarpeeksi Gazan saarron tiukentamiseksi, kuitenkin julkisuudessa syyttäen Israelia Gazan taloudellisesta saartamisesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205224

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n kongressi voi Ros-Lehtisen esityksen mukaisesti tehdä YK:lle annettavien varojen myöntämisen ehdolliseksi sen mukaan, miten se kohtelee Israelia, miten se parantaa varojen käytön julkisuutta sekä miten se vastustaa korruptiota keskuudessaan. Tiistaina joukko kongressin jäseniä järjesti kuulustelutilaisuuden nimellä: ”YK: kiireellinen ongelma, joka vaatii kongressin toimia.” Kiireellisenä kohteena oli Genevessä sijaitsevan YK:n ihmisoikeus-neuvoston tapa syyttää toistamiseen Israelia jättäen huomiotta lukuisia maita, joissa ihmis-oikeuksien loukkaukset ovat räikeitä. Ros-Lehtinen piti erittäin huonona sitä, että USA maksaa viidenneksen YK:n kuluista, mukaan lukien ihmisoikeusneuvosto, jota tunnetut roisto-maat hallitsevat ja käyttävät hyväkseen demokraattista Israelia vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=205234
- PA:n terävin johto aloitti eilen vastahyökkäykset Al-Jazeeran iskuja vastaan. Abbas kutsui kokoon kannattajansa, joille hän innostuneitten tuenilmaisujen säestyksellä ilmoitti vastustavansa ”PaliLeaks” paljastuksissa esille tuotuja syytöksiä. Lisäksi hän väitti niitä valheellisiksi ja varoitti, että PA voi aloittaa oikeustoimet Al-Jazeeraa vastaan selvittääkseen, mistä dokumentit ovat peräisin ja kuka ne antoi sille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205231
- IDF:n uusi tiedustelujohtaja kenraalimajuri Aviv Kochavi arvioi, etteivät sanktiot pure Iraniin siten, kuten niiden tulisi. Hänen arvionsa mukaan niillä on vaikutusta Iranin talouteen, mutta etteivät ne samalla tavoin vaikuta sen ydinteollisuuteen. ”Iran voi saada pomminsa parin vuoden sisällä”, jos se pystyy rikastamaan tarpeeksi uraania 90 %:n tasoon, minkä jälkeen sen tulee voida kehittää se sopivaksi joko lentokoneesta ja laivasta ammuttavaksi pommiksi tai ohjuksen kärjeksi. (JP)
- Sveitsi lupaa toteuttaa maassaan EU:n määrittelemät Iranin vastaiset sanktiot, mutta suurien yritysten liikesuhteitten katkaiseminen vie aikaa. (JP)
- Poliisi paljasti 13 hengen palestiinalaissolun Jerusalemissa. Se toimi ensin rikollis-liigana, mutta politisoi Hamas-johtajan salamurhan jälkeen. Se syyllistyi kahden amerikkalaisnaisen murhaan, raiskauksiin ja muihin rikoksiin. Se teki 21 erilaista rikosta 1997-2010 välisenä aikana. Poliisi sanoo, että avaintodiste oli Christine Lukenin murha ja hänen ystävänsä retkioppaan Kaye Susan Wilsonin murhayritys metsikössä lähellä Jerusalemia.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4019257,00.html
- Eilen illalla Gazan terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin rikkoen Hamasin
lupauksen rauhasta toistaiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141957

Tuesday, January 25, 2011

TIISTAI 25.01.11

1. AAMUN uutiset selvittelevät eilen Israelissa julkaistuja tietoja Al-Jazeeran ja the Guardianin maanantaina julkaisemista salaisista dokumenteista, joita ne väittävät aidoiksi.
PA:n johto näyttää olevan kuin pieni poika, joka yllätettiin äitinsä pikkuleipäpurkilla: Tuntu on syyllinen ja epäuskoinen, mutta myös hyökkäävä: mitäs jätit ne niin, että löysin ne.
Osa niistä tunnustetaan aidoiksi, osan väitetään kulkeneen editoinnin kautta ilman mitään varmuutta siitä, mikä on alkuperäistä ja mikä editoitua tai mitä on mahdollisesti jätetty pois. Outoa tässä on se, että sekä Israelin vasemmisto että oikeisto sanovat dokumenttivuodon vahvistavan niiden asemaa: Vasemmisto siksi, että niiden mukaan PA:n johto oli vakavissaan neuvottelemassa rauhasta; oikeisto siksi, että niistä selviää, miten kaukana osapuolten näkökannat olivat toisistaan.

USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley tunnustaa, että dokumenttipaljastukset vaikeuttavat entisestään ongelmallisia keskusteluja Israelin ja PA:n johdon kanssa, mutta vakuuttaa, että Obaman hallitus tulee jatkamaan kivikkoista tietä rauhaan kvartetin laatiman ja Israelin osittain hyväksymän – lukuisilla huomautuksilla varustetun – tiekartan ohjeitten mukaan, vaikka tieviitat ovat osin hävinneet tai osoittavat väärään suuntaan. Pääasia näyttää olevankin, että ”prosessi rauhaan jatkuu”, eli ”show must go on”, meni syteen tai saveen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205065, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205100, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=205084

2. JP:n kolumnisti Kh A Toameh toteaa, että Al-Jazeera järjesti dokumenttien julkistamisellaan näytösoikeudenkäynnin PA:n johdolle. Tässä näytösoikeudessa Al-Jazeera toimii sekä syyttäjänä että tuomarina. Al-Jazeera syyttää PA:n johtoa kansansa pettämisestä luvatessaan luopua suurimmasta osasta Itä Jerusalemia; luopunut pakolaisten paluuoikeudesta ja toiminut yhteistyössä Israelin turvallisuusviranomaisten kanssa.
”Luovuttaessaan Palestiinan maata vääräuskoisille juutalaisille ja suostuessaan muihin myönnytyksiin tuomari toteaa vastaajan syyllistyneen karkeisiin rikoksiin, joista arabi- ja islami-maailman lain mukaan rangaistaan kuolemalla”. Oikeusistunto on päättynyt, eikä sen päätöksistä rikosten raskauden vuoksi voida valittaa.

OIKEUDENISTUNNON annettua lopullisen päätöksensä seuraava vaihe on tuomion paneminen täytäntöön, eli tehtävä annetaan ”teloittajan” käsiin, joka tässä tapauksessa on Palestiinan kansa, Toameh toteaa. Hän selittää, että sunnuntai-iltana julkistetun dokumentti-aineiston paljastukset ovat niin vakavia, ettei hän näe mitään mahdollisuutta, että PA:n nykyinen johto selviää siitä ”hengissä”, eli välttää ”teloituksen” kansansa käsissä.
Abbas on luutnantteineen tehnyt kaikkensa syntyneen vahingon korjaamiseksi, mutta huonolla menestyksellä, Toameh toteaa.

VASTAAJAN asemaan alistettu PA:n johto pyrkii myöhäsyntyisessä vastineessaan selittämään, että se on joutunut pahanlaatuisen parjauskampanjan ja salaliiton kohteeksi, minkä tarkoituksena on kaivaa maata PA:n johdon arvovallan alta siksi, ettei se suostunut neuvotteluihin Israelin kanssa ilman, että Netanyahu julistaisi uuden rakennuskiellon. Vastineessa syytetään, että Qatarin johto, joka omistaa Al-Jazeeran, on päättänyt ”teloittaa” PA:n johto poliittisesti auttaakseen Hamasia kaappaamaan vallan Länsirannalla.

TOAMEH toteaa, ettei tämä vastine saa tunnustusta palestiinalaisten keskuudessa, joilla ei koskaan ole ollutkaan korkeita tuntemuksia Abbasista, Erekatista, Qureista ja Rabbosta, jotka ovat PA:n johdon varsinaiset keulahahmot. Toameh perustaa tietonsa haastattelutuloksiin Ramallahissa. Hän selittää, että palestiinalaiset kuulivat näitä epäilyjä Hamasin suusta, mutta nyt ne on paljastanut arvostettu tietokanava Al-Jazeera, joka on tärkein TV-asema Länsirannalla. ”Se on todennut vastaajan syyllistyneen kaikkiin kolmeen raskaaseen rikokseen, eivätkä mitkään selitykset PA:n johdon taholta voi pelastaa sen mainetta ja imagoa, jotka ovat kärsineet valtavia ja korjaamattomia vaurioita”, Kh A Toameh toteaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205079

3. EARL FOX kirjoittaa JP:n kristillisessä julkaisussa, että tapa, millä Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhankeskusteluja on käyty, osoittaa, etteivät maailman viisaina pidetyt johtajat ole ollenkaan niin viisaita, kuin väittävät olevansa. ”Palestiinan valtio Israelin maalla, miksi se on olennaiselta osaltaan takaperoinen ajatuskuvio?” hän kysyy.
FOX selittää, että vuosikausien ajan maailman johtajat, mukaan lukien Amerikan presidentit, ovat painostaneet Israelia suostumaan siihen, että Palestiinan valtio perustetaan sen omistamalle maalle. ”Jos sellainen perustettaisiinkin ja sopimus allekirjoitettaisiin, kenen kanssa sopimus tehtäisiin?” Fox ihmettelee.
Mahmoud Abbasin johtama Fatah väittää hallitsevansa Länsirantaa, mutta Hamas valvoo Gazan kaistaa, eivätkä niiden johtajat ole suostuneet työskentelemään yhdessä, Fox toteaa selittäen, että johtajat jatkaisivat keskinäistä kilpailuaan vallasta Länsirannalla ratkaistakseen kuka johtaa Palestiinan valtiota. ”Ja vaikka Abbas haluaisikin perustaa sellaisen valtion, hänellä ei ole tarvittavaa kansan kannatusta eikä arvovaltaa rauhansopimuksen solmimiseksi.”
Fox kysyy, miksi maailman viisaat johtajat pakottavat Israelin luopumaan puolesta maataan palestiinalaisille itsenäisen valtion perustamiseksi, kun heidän tulisi tietää – jos heillä on hiventäkään väitettyä viisauttaan – että, sellainen ratkaisu johtaa uuteen sekasortoon, konfliktiin ja kaaokseen? Hän jatkaa: ”Surullinen tosiasia on, että maailman johtajat ovat tehneet uudesta rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa tärkeimmän kohteen unohtaen useita muita paljon tärkeämpiä aspekteja”. Hän haluaisi esittää pari uutta näkökohtaa.

FOZ haluaa tehdä selväksi, että vähäinenkin tutustuminen Israelin historiaan todistaa, ketkä ovat todellisia ”miehittäjiä” Israelin maaperällä. ”Ei ole koskaan ollut arabivaltiota Israelin maalla, ja suurin osa siellä asuvista arabeista muuttivat sinne, koska juutalaiset - muuttaessaan esi-isiensä maahan - alkoivat kehittää takapajuista ja soista maata.”
Arabit alkoivat muuttaa silloiseen Palestiinaan 1850-luvulta lähtien, koska sekä englantilaiset että juutalaiset tarjosivat heille työtä, minkä puute on jatkuva vitsaus arabimaissa.
TOISEKSI Fox ihmettelee, miksi Israelin pitäisi luovuttaa mitättömän kokoisesta maastaan puolet arabeille, joilla on yli tuhat kertaa enemmän maata kuin Israelilla, ja miksi pitäisi perustaa yksi arabimaa 22 entisen lisäksi? Hän vakuuttaa Raamattuun uskovien kristittyjen tukevan Netanyahua hänen vastustaessaan uutta rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa. Hän odottaa, että palestiinalaiset ensin tunnustavat Israelin oikeuden valtioon ja maahan, mutta ei omasta puolestaan usko, että sellainen tilanne koskaan toteutuu. http://www.jpost.com/ChristianInIsrael/Blogs/Article.aspx?id=205022

4. ANTI-SEMITISMIN vastaisen taistelun keskusfoorumi (Coordination Forum for Countering Anti-semitism) julkisti vuosiraporttinsa eilen Jewish Agencyn tiloissa Jerusalemissa.
Raportissa käsitellään yksityiskohtaisesti antisemitismin tilannetta 2010, mutta Forumin Lähi Idän tutkimusten johtaja David Bedein käytti tilaisuutta hyväkseen tarkastellen tilannetta Israelin takapihalla, Palestiinan Auktoriteetin alueilla.

BEDEIN kertoi INN:n TV:n toimittajalle Yoni Kempinskille ojentaneensa Jewish Agencyn Nathan Sharanskylle PA:n koulukirjan, jonka määrätyt kohteet selvästi ilmentävät anti-semitismiä, kysyen samalla: Mitä aiot tehdä asian suhteen? Hän kertoi Sharanskyn vastanneen, että vuosien aikana Israelin hallituksen jäsenenä hän pyrki tekemään selväksi, että tärkein kohta pääteltäessä, onko meillä rauhankumppani vai ei, on se, mitä he opettavat lapsilleen kouluissa. Sharansky valitti, että 13 vuoden ajan hän pyrki vaikuttamaan rauhankeskustelujen alettua 1998 Wye plantaasilla tämän asian tärkeyttä, mutta joutuu surukseen toteamaan, että huolimatta lukuisista julkaisuista kauheuksista palestiinalaisten koulukirjoissa, sitä ei ole nostettu välttämättömäksi aiheeksi rauhankeskusteluissa.
Bedein valitti, että anti-semitismin nousua seurataan maailmanlaajuisesti, mutta kukaan ei vaivaudu selvittämään ja ottamaan vakavasti, mitä tapahtuu omalla takapihalla.

FORUMIN julkistamista tiedoista selviää, että anti-semitismi on laskenut vuonna 2010 edellisen vuoden luvuista, mutta fyysisen ja verbaalisen antisemitismin tilalle on kehittynyt uusi Israelin ja juutalaisten vastaisuus, jolla pyritään demonisoimaan Israelia ja julistamaan sen olemassa olo laittomaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141921

5. UUTISOTSIKOITA
- Valtava itsemurhaterrori-isku Moskovan tärkeimmällä Domodedovon lehtoasemalla surmasi ainakin 35 ihmistä ja haavoitti 170. Israelilaisia ei ollut uhrien joukossa, mutta maanantai-illan lento Tel Avivista Moskovaan peruttiin. Presidentti Medvedev peruutti Davosin matkansa, jossa hänen oli tarkoitus pitää aloituspuhe ja korostaa Venäjän tärkeyttä investointikohteena. Isku aiheutti huolen, voiko Venäjä varmistaa 2014 talviolympialaisten ja 2018 maailman jalkapalloklubin turvallisuuden. Netanyahu vaati, että maailman tulee yhdistää voimansa terrorismin vastaisessa taistelussa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=205077, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4018421,00.html
- Arvioiden mukaan pääsihteeri Hassan Nasrallahin johtama Hizbullah on vakuuttavasti nousemassa hallituksen johtoon. Se on varmistanut 59 kansanedustajan tuen, kun Haririn takana on vain 49 kansanedustajaa. Druusi-puolue on Walid Jumblattin lausunnon mukaan siirtynyt Hizbullahin taakse. Druusit ovat kautta aikain tukeneet aina vahvinta puoluetta. Hizbullahin pääministeriehdokas on miljardööri Nagib Mikati, joka on lupautunut johtamaan hallitusta. Libanonin sunnit ovat pitäneet mielenosoitus-tilaisuuksia, joiden pelätään kiihtyvän tänään, jolloin uusi hallitus muodostettaneen. Hallitus tarvitsee 65 kansanedustajan hyväksymisen Libanonin 128:n edustajan parlamentissa. Sunnit pitivät mielenosoituksen Tripolissa julistaen, että kuka tahansa parlamentaarikko tukee Hizbullahin edustajia, on petturi. Tiistai on julistettu ”raivon päiväksi”. Sunnit sanovat, ettei Libanonia saa antaa Iranin valvontaan, mikä tapahtuu, jos Hizbullahin johtama hallitus muodostetaan maahan. Hariri sanoo, että hän on edelleen pääministeriehdokas.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4018629,00.html
- Israelin pankin pääjohtaja Fisher nosti maan peruskorkoa, se on maanantaista lähtien
2.25. Tämän tarkoituksena on vastustaa inflaation nousua yli tavoitteen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4018565,00.html
- Egyptin sisäministeri sanoo, että al-Qaida pyrkii muodostamaan terrorisoluja
Gazassa, josta käsin ne tekevät iskuja Egyptin puolella. Hän sanoi
turvallisuusjoukkojen pidättäneen 19 epäiltyä, jotka suunnittelivat iskuja Siinailla.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-al-qaida-attempting-to-
establish-terror-cells-in-gaza-1.339094
-

Monday, January 24, 2011

MAANANTAI 24.01.11

1. AL-JAZEERA ja the Guardian julkaisivat Lontoossa sunnuntaina samaan aikaan 1600 dokumenttia - joiden aitouden Guardian vakuuttaa varmistaneensa -, joissa käsitellään Israelin ja PA:n neuvottelutiimien välisiä keskusteluja ja sopimuksia vuoden 2008 aikana. Dokumentit paljastavat dramaattisia myönnytyksiä, joihin PA:n neuvottelijat Saeb Erekat ja Abu Ala (Ahmed Qurei) suostuivat koskien Jerusalemin itäosia, kuten myös Israelin puolesta keskusteluja käyneen Tzipi Livnin tekemiä paljastuksia. Livni mm. paljastaa, että hän oli jo mielessään päättänyt luovuttaa Golanin ylängön Syyrialle käyttäen sitä verukkeena vaatimuksilleen PA:lta.

JERUSALEMIN ohella dokumenteissa käsitellään kysymyksiä pakolaisista ja maa-alasta, jonka Israel olisi valmis luovuttamaan suostuen samalla maavaihtoihin suurien juutalais-yhteisöjen sisällyttämiseksi Israelin alueella. Keskusteluissa käsiteltiin arabikansalaisten siirtämistä joiltakin alueilta tulevan Palestiinan valtion alueelle, sekä brittitiedustelun avustuksella laadittuja suunnitelmia Hamasin murskaamiseksi Gazassa. Jerusalemin Temppelivuoren oleva ns. ”pyhä alue” (holy basin), jossa sijaitsevat useimmat kirkot ja uskonnollisesti arvokkaat kohteet, oli tarkoitus alistaa muodostettavan kansainvälisen hallintokunnan valvontaan, johon olisivat kuuluneet USA, Israel, Jordania, Egypti ja PA.

PA:N johto kiistää tuohtuneena, että neuvotteluihin osallistuneet olisivat koskaan tehneet tuollaisia myönnytyksiä ja syyttää Al-Jazeeraa arabiasian hylkäämisestä. Saeb Erekat arvioi, ettei tuollaisilla perusteilla toimiva TV-yhtiö Al-Jazeera voi vapaasti toimia PA:n alueilla, mutta arveli Mahmoud Abbasin, joka on Kairossa, päättävän asiasta lähituntien aikana. Dokumentit tulivat julkisuuteen aikana, jolloin PA:n johto esittää toistuvia vaatimuksia Itä Jerusalemin sisällyttämisestä kokonaisuudessaan tulevan Palestiinan valtioon, jonka rajojen tulisi noudattaa 1949 aselepolinjoja. Toiseksi Erekat sanoo Al-Jazeeran sabotoineen PA:n esitystä YK:n turvallisuusneuvostolle kaikkien Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen julistamiseksi laittomiksi. PA:n johto huomaa paljastuneensa housut kintuissa.

ISRAELIN hallituksen edustaja sanoo tutustuvansa dokumentteihin ennen kuin se antaa mitään lausuntoa paljastuksista. Tzipi Livni kieltäytyy myös keskustelemasta asiasta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204914

2. JULKISTETTUIHIN dokumentteihin, jotka ovat erillisiä WikiLeaksin julkistamista, perustuen Saeb Erekatin antamiin tietoihin 09.09.2008, sisältyy pääministeri Olmertin hallituksen laatima sopimusluonnos, johon se sitoutui, ja jonka Olmert esitteli Abu Mazenille (Mahmoud Abbas) 31.09.2008. Abu Mazen sai tutustua luonnoksen karttoihin, mutta hän ei saanut pitää niitä. Sopimusluonnos perustui YK:n TN:n lauselmiin 242 ja 338 sekä API. (ei UNGA 194)
Al-Jazeera ja Guardian käyttävät julkistetuista dokumenteista nimitystä ”Palestine Papers”.

ISRAEL liittää Länsirannasta itseensä 6.8 %, mukaan lukien suurimmat juutalaisyhteisöt: Gush Etzion (mukana Efrat), Maale Adumim, Givat Ze´ev ja Ariel; Jerusalemin itäosan useimmat lähiöt kuuluisivat liitettäviin osiin, mukaan lukien Har Homa, jota PA vaatii. Nämä korvattaisiin 5.5 %:n aluevaihdoilla Israelin puolella.
TURVALLINEN maayhteys rakennettaisiin Gazasta Länsirannalle; alue säilyisi Israelin omistuksessa, mutta sen valvonta kuuluisi palestiinalaisille.
ERILLINEN tieyhteys rakennettaisiin Betlehemin ja Ramallahin välille ohittaen Maale Adumimin. Tällainen tieyhteys on jo rakenteilla, vaikka ei tiedetä liittyykö se tähän.
ITÄ JERUSALEM jaettaisiin Clintonin periaatteiden mukaan, paitsi ns. ”holy basin”, jonka hallinto annettaisiin muodostettavan kv. hallintokunnan valvontaan.
Sopimusesityksessä ei ole mainintaa Jordanjoenlaakson valvonnasta.
JERUSALEMIN ns. ”Holy Basin”, käsittäen 0.04 % Länsirannasta eli 2.2 neliökilometriä, hallinto järjestettäisiin myöhemmissä keskusteluissa, joihin osallistuisivat USA, Saudi Arabia, Jordania ja Egypti, mutta joilla ei olisi oikeutta esittää omia muutosehdotuksiaan.
TURVALLISUUSKYSYMYS Israelin osalta näyttää unohtuneen luonnoksesta kokonaan.
ISRAEL tunnustaa luonnoksessa tiedostavansa pakolaisten kärsimykset, mutta katsoo ettei sillä ole mitään vastuuta heistä. Israel voisi osallistua heille maksettaviin korvauksiin, joiden määrästä ja perusteista ei tiedetä mitään. Symbolisena myönnytyksenä sopimuksessa tarjottiin, että Israel voi ottaa maahansa 1000 pakolaista vuodessa viiden vuoden ajan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204954
3. AL-JAZEERA on julistanut sodan meitä vastaan, oli Saeb Erekatin ensireaktio paljastuksista, jotka asettavat PA:n johdon varsin epämukavaan asemaan. Erekat vakuutti, ettei Abbas ole tehnyt mitään myönnytyksiä. Abbas puolestaan vakuuttaa, ettei hänellä ole mitään peitettävää, hän on kertonut kaiken avoimesti arabiveljille. Korkea PA:n viranomainen Ramallahissa sanoo, että Al-Jazeera palvelee palestiinalaisten vihollisten asiaa. Hänkin epäilee, että Al-Jazeera voisi tämän jälkeen toimia vapaasti Länsirannalla.

MAHMOUD ABBAS, sanoi Kairossa, ettei hänellä ole mitään tietoa, miten salaiset keskustelut ovat vuotaneet julkisuuteen. Hän vakuuttaa kertoneensa avoimesti sekä arabiveljille että amerikkalaisille keskusteluistaan Israelin kanssa.
Saeb Erekat ei tahdo uskoa silmiään lukiessaan dokumenteista omia ja Abu Alan lausuntoja. Lopulta hän tulee loppupäätelmään, että tämä on eräänlaista teatteria, joka on tähdätty Mahmoud Abbasin hämmentämiseksi. Hän vakuutti, että Itä Jerusalem tulee olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki, ”koko Itä Jerusalem”, hän vahvisti, ja kielsi, että Abbas olisi koskaan suostunut luopumaan osasta Sheikh Jarran lähiötä, kuten dokumentista ilmenee.
Erekat sanoi, että heille tulee uhkauksia ja heitä painostetaan monelta taholta, mutta nyt he taistelevat Netanyahun kanssa.

Lontoon toimiston Al-Quds al-Arabi-lehden toimittaja Abdel Bari Atwan tuhisi loukkaantuneena: ”Kuka antoi PLO:lle oikeuden neuvotella myönnytyksistä Jerusalemissa? PLO ei edusta palestiinalaisia”, hän selitti. Hänen mukaansa neljä palestiinalaista, Abbas, Erekat, Fayad ja Rabbo käyvät neuvotteluja palestiinalaisten puolesta ilman valtuuksia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204916
USA:n ulkoministeriön edustaja B J Crowley ei osannut kommentoida paljastuksia eikä sitä, kuinka aitoina niitä voidaan pitää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204970

4. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah kertoi eilen, ettei hänellä ole mitään sitä vastaan, että kuka tahansa voimakas mies valitaan hallituksen johtoon. Hän oli pyytänyt aiempaa pääministeriä Omer Karamehia suostumaan hallituksen johtoon, mutta hän oli kieltäytynyt todeten, että hän suostuu vain viimeisenä mahdollisuutena.
NASRALLH totesi, että kun oppositio on esittänyt oman pääministeriehdokkaansa, hän pyytää tätä muodostamaan voimakkaan kokoomushallituksen.
Hän sanoi keskustelleensa druusijohtaja Walin Jumblattin kanssa ja sanoi arvostavansa hänen mielipiteitään. Hän uskoi voivansa druusien kanssa muodostaa hedelmällisen yhteistoiminnan.

NASRALLAH tunnusti, että hän oli lähellä saavuttaa kompromissi pääministeri Saad Haririn kanssa, mutta tämä antoi periksi amerikkalaisten painostukselle ja sopimus raukesi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204908

5. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Lieberman kieltää, että hänellä olisi valmis suunnitelma Palestiinan valtioksi tilapäisin rajoin, kuten uutistoimistot eilen kertoivat. Pääministeri Netanyahu on alkanut myös kallistua Liebermanin ajatuksen kannalle, että ainoa mahdollisuus edetä tässä tilanteessa on sopia tilapäisistä järjestelyistä. Sekä Fatah että Hamas ovat hylänneet tämän mahdollisuuden. Myös vieraileva Tsekkien ulkoministeri Karel Schwarzenberg esitti epäilynsä, että tilapäinen ratkaisu toimisi tässä tapauksessa. PA:n johto on rohkaistunut saamastaan ulkomaisesta tuesta varsinkin Etelä-Amerikan valtioilta, joista yksi toisensa jälkeen ovat ilmoittaneet tunnustavansa Palestiinan valtion 1967 rajoille pääkaupunkinaan Jerusalem. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204910
- Turkelin komitea, joka tutki Mavi Marmaran välikohtausta Välimerellä, päätyi toteamukseen, että IDF toimi täysin laillisesti puolustaessaan sotilaitten henkeä uhkaavaa vaaraa vastaan. Raportissa todetaan, että Gazan kaista muodostaa itsenäisen alueen eikä Israelilla ole vastuuvelvollisuutta siitä. Siten Gazan saarto on myös laillinen ja Israelilla on oikeus valvoa sen noudattamista. Komitean raportin mahdollisuudet puhdistaa IDF:n mainetta ulkomailla ovat kuitenkin rajatut jo pelkästään siksi, ettei asia ole enää uutisarvoinen eikä moni edes muista koko asiaa. Turkin pääministeri Erdogan ilmoitti heti eilen tutustumatta siihen, että raportti on mitätön eikä vastaa todellisuutta. IDF on enemmän huolestunut Turkin suhteitten heikkenemisestä kuin miten ulkoministeriö näyttää asiaan suhtautuvan. IDF:n johto viittaa arabimaissa kiihtyvään liikehdintään, mikä voi pahoin sotkea tasapainotilan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204952
- Rajapoliisi suoritti yöllisessä operaatiossa ratsian useisiin arabikaupunkeihin ja kyliin kuukausien salaisten tutkimusten jälkeen etsien aseita. He pidättivät 27 epäiltyä ja takavarikoivat huomattavan määrän laittomia aseita, jotkut niistä hyvin tehokkaita, joita arabit olivat salakuljettaneet Länsirannalta. Neljä kuukautta kestäneiden valeasuisten rajapoliisin Eretz yksikön suorittaman tiedustelun jälkeen päätettiin suorittaa suuroperaatio aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi. Pidätyksiä suoritettiin Nasaretissa, Kfar Kanaanissa, Turaanissa, A´ablinissa, Dir Hanassa, Reinassa, Umm el-Fahmissa, Maiserissa, Daburiassa ja Shilblissä. Aseitten lisäksi huomattava määrä ammuksia takavarikoitiin ratsian yhteydessä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=204965
- Ben Gurionin kentän kautta kulki v. 2010 aikana 12 160 001 matkustaa, mikä on ennätyskorkea, nousua edellisvuodesta 43 %. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=204938
- Jewish Heart for Africa NGO-järjestö pystyi Ugandassa rokottamaan yli 65 000 lasta poliota vastaan maahan viemiensä jääkaappien ansiosta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204607
- Onko nykyihmisellä, joka elää modernismin jälkikautta, mahdollisuutta uskoa edelleen ilmestyksiin ja ihmeisiin, kyselee Herzl Hefter artikkelissaan. Hän päätyy lopputulokseen, että juutalainen traditio pystyy vastaamaan myös modernismin haasteisiin ja uskomaan ilmestyksiin myös uudessa ajassa. http://www.jpost.com/Magazine/Judaism/Article.aspx?id=204569
- Hallitus hyväksyi eilen istunnossaan kaasu- ja öljylöytöihin liittyvät verot 52-62 % sen lisäksi, että valtio saa 12.5 %:n voitto-osuuden. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4017810,00.html
- Nainen yritti tuoda maahan sukissaan 44 iPhone 4 laitetta Ben Gurionin kentän kautta. 60-vuotias israelilainen nainen oli palaamassa kotiinsa Englannista. http://www.haaretz.com/print-edition/news/woman-nabbed-with-44-iphones-in-stockings-at-ben-gurion-airport-1.338784
- USA:n puolustusministeriö on Defence News artikkelin mukaan havainnut teknisen vian F-35 stealh-hävittäjissä, joita Israel on tilannut 20 kpl. Niiden oli määrä valmistua 2015-2016, mutta pitääkö aikataulu tämän jälkeen on epäselvää. Koneitten testejä on siirretty sen jälkeen, kun vajaatoiminta ohjauslaitteissa havaittiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141908
- Islam kasvaa Euroopassa, eikä jihad (pyhä sota) ole kaukana perässä, todetaan Chana Ya´arin artikkelissa. Saksassa on 4.5 miljoonaa muslimia, Ranskassa 4.1 miljoonaa ja Englannissa 3 miljoonaa. Suurten muslimiyhteisöjen vuoksi monet Euroopan maat voivat olla hyvinkin halukkaita tunnustamaan Palestiinan valtion vuonna 2011 uskoen voivansa sillä parantaa suhteitaan muslimeihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141883

Sunday, January 23, 2011

SUNNUNTAI 23.01.11

1. TILANNE Libanonissa näyttää lähestyvän kohtalokasta vaihettaan, jolla määritellään sen lähitulevaisuuden suunta ja kehitys, eivätkä ennusteet näytä ollenkaan hyviltä.
DRUUSI-johtaja Walid Jumblatt ilmoitti perjantaina, että hänen johtamansa 11 parlamentaarikon puolue kannattaa ”Syyrialle myönteistä politiikkaa ja vastarintaliikettä”, mikä käytännössä tarkoittaa Hizbullahia. Hän ei suostunut kertomaan, miten monta parlamentaarikkoa hän saa päätöksensä taakse. Hän hyökkäsi kiivaasti Rafik Haririn murhaa tutkivaa Haagin kansainvälisen oikeuden asettamaa tribunaalia vastaan, sanoen sen tutkimusten vastoin aiempaa tukeaan uhkaavan kansallista yhtenäisyyttä ja turvallisuutta.

NEUVOTTELUT uuden hallituskokoomuksen muodostamiseksi alkanevat tänään iltapäivällä. Tämän hetken ennusteiden mukaan se tullee muotoutumaan Hizbullahin ympärille. JP:n artikkelin mukaan Hizbullahilla on 57:n kansanedustajan tuki; Saad Haririn takana on 60 kansanedustajaa. Parlamentissa on 128 edustajaa; hallituksen muodostamiseen tarvitaan 65:n kansanedustajan äänet.
LIBANONIN kristillisten joukkojen johtaja Samir Geagea varoitti, että jos Hizbullah saa määräävän aseman hallituksessa, Libanonista kehittyy uusi Gaza, jossa maan talous tulee tuhoutumaan ja kansalaisten vapautta rajoitetaan.
LIBANONIN presidentti Michel Suleiman sanoo aloittavansa neuvottelut hallituksen muodostajasta maanantaina, mutta Hizbullah vastustaa Haririn valintaa pääministeriksi.
USA:n diplomaatti varoittaa, että USA tulee lopettamaan Libanonille antamansa tuen, jos Hizbullah saa johtavan aseman hallituksessa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204815

LIBANONISSA pelätään, että 7 %:n vuosikasvu ennen hallituksen kaatumista – yksi korkeimpia Lähi Idässä – tulee kärsimään ja kuten myös 110 miljardin pankkitaseet, joka on lähes kolme kertaa suurempi kuin maan bruttokansantuote. Turismi kasvoi 17 % vuodesta 2009. Viime vuonna maassa vieraili ennätysmäiset 2.1 miljoonaa turistia. Maa pystyi pienentämään ulkomaista velkaansa siten, että se on nyt 130 % BKT:sta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204771

VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom varoitti tilanteen kehittymisestä Libanonissa. Hän selitti, että ”jos Hizbullah saa vallan maassa, ei ole enää kysymys maassa toimivasta terrori-järjestöstä, vaan maasta, jota terrorijärjestö johtaa Iranin suoralla tuella”. Siksi hän sanoi, että Israelin tulee seurata tarkoin Libanonin tilanteen kehitystä, sillä Jos Hizbullah saa vallan siellä, Iranilla on yhteinen raja Israelin kanssa.
SOTAHUHUJEN levitessä Beirutissa ihmiset varautuvat tilanteeseen hankkien ruokatarpeita kaiken varalta, jos liikkuminen kaduilla estyy. Ihmisiä kehotetaan muuttamaan pois Beirutista, mikäli heillä on siihen mahdollisuutta. Ulkomaisten opiskelijoitten omaiset lähettävät heille tekstiviestejä pyytäen heitä palaamaan kotiin, kunnes tilanne rauhoittuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141875

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas varoitti perjantaina, että elleivät rauhankeskustelut edisty, tilanne voi johtaa kansan vastarinnan nousuun, joskaan hän ei uskonut sen kehittyvän ”aseelliseksi”, mitä arabien käyttämällä termillä ”vastarinta” yleensä tarkoitetaan.
ABBASIN puheitten uskottavuutta on syytä epäillä, sillä hän puhuu aina eri tavoin arabian kielellä omalle kansalleen kuin miten hän esittää asioita englanniksi lännen johtajille.
Abbas matkusti Kairoon, jossa on informoi presidentti Mubarakia PA:n tekemästä esityksestä YK:n turvallisuusneuvostolle. Esityksessä vaaditaan, että YK julistaa juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien Itä Jerusalem, laittomiksi, mikä asettaisi Israelin erittäin vaikeaan asemaan.

USA:n hallituksen edustajat Dennis Ross ja David Haley matkustivat Israeliin perjantaina. Heidän tarkoituksensa oli keskustella Israelin turvallisuuden takaamisesta Palestiinan valtion perustamisen yhteydessä. Molemmat tapasivat pääministeri Netanyahun perjantaina erikseen, mutta tapaamisen tuloksista ei annettu tietoja julkisuuteen. Haley matkusti lauantaiksi Jordaniaan, jossa hän tapasi PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin. Tapaamisen tuloksista ei ole tietoa julkisuudessa.

ABBAS muisteli al-Jazeeran haastattelussa perjantaina haikeana aikaa, jolloin Ehud Olmert tarjosi hänelle suunnitelmaa, jonka mukaan PA olisi saanut 94 % Juudeasta ja Samariasta ja loput 6 % olisi korvattu maanvaihtojen kautta. Abbas sanoi hylänneensä tarjouksen, koska siihen ei sisältynyt lupausta hyväksyä 1949 aselepolinjat Palestiinan rajoiksi eikä Itä Jerusalemia sen pääkaupungiksi. Olmertin edustaja muistaa asian toisin, hän sanoo Olmertin tarjouksen perustuneen 1949 aselepolinjoihin kuuden %:n maavaihdoilla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204777

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että USA:n presidentti Obama harkitsee olla käyttämättä veto-oikeuttaan turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa käsitellään PA:n tekemää esitystä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen julistamista laittomiksi, myös Itä Jerusalemin osalta. Artikkelissa todetaan, Obaman kieltäytyminen käyttää veto-oikeuttaan olisi ensimmäinen kerta, kun USA:n presidentti sallii Israelia vahingoittavan päätöslauselman saada YK:n turvallisuusneuvoston vahvistuksen. Se tulisi myös aiheuttamaan syvän railon sekä Israelin ja USA:n että Israelin ja YK :n välisiin suhteisiin. Se tulisi samalla kannustamaan arabimaita ja palestiinalaisia entistä tiukempiin Israelin vastaisiin esityksiin turvallisuusneuvostossa.
DEBKAFILE arvioi, että juutalaisyhteisöjen julistaminen YK:ssa laittomiksi kiistatta vahvistaisi PA:n vaatimuksia 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi, mitä yksikään Israelin hallitus ei voisi hyväksyä varsinkaan arabimaissa alkaneitten levottomuuksien valossa, mikä voi helposti levitä myös Länsirannan palestiinalaisalueille.

DEBKAFILE paljastaa artikkelissaan, että Ehud Barak vihjaili viime viikolla avanneensa uuden neuvotteluyhteyden palestiinalaisryhmään, jota hän ei halunnut lähemmin yksilöidä. Hän sanoi DF:n mukaan, että tämä oli yksi tai ehkä painavin syy, miksi hän halusi irrottautua Labour-puolueesta ja perustaa oman ”Itsenäisyys” puolueensa. Hän selitti, ettei - Labourin heiluttaessa venettä toistuvilla uhkauksillaan erosta - hallituksella olisi ollut mahdollisuutta tarttua tähän ”historialliseen tilaisuuteen”, kuten hän sitä nimitti. Barak sanoi keskustelleensa asiasta Netanyahun ja myös Liebermanin kanssa, jotka antoivat sille tukensa.
Artikkelissa vakuutetaan, ettei USA:n eikä Israelin edustajat tunnustaneet tietävänsä mitään Barakin esittämästä uudesta yhteydestä. http://www.debka.com/article/20576/

4. LABOUR-PUOLUE aikoo aloittaa tutkimukset mahdollisista vääryyksistä ja korruptiosta puolueen varojen käytössä Ehud Barakin puheenjohtajakaudella. Puolue on tiettävästi korviaan myöten veloissa, mitä jotkut sanoivat syyksi, miksi Barak halusi paeta ajoissa. Labour-puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eitan Gabel sanoi itse aloittavansa tutkimukset, onko Yediot Aharonith lehdessä esitetyillä väitteillä tavasta, millä Barakin pitkäaikainen taloudenhoitaja Weizman Shiri hoiti puoleen talousasioita, todellisuuspohjaa.

GABEL sanoi tutkivansa useita julkisuudessa liikkuneita huhuja puolueen varojen käytöstä. Puolueen edustaja Danny Borowitz sanoi lehden kolumnistille Nahum Barnealle kuulleensa useita tarinoita korruptiosta. Lehti julkaisi tekstiviestin, jonka Shiri oli lähettänyt puolueen toiselle jäsenelle. Shiri ja viestin saanut puolueen jäsen antoivat lehdelle ristiriitaisia tietoja viestistä, jonka sanotaan syyllistävän Shiriä, joka kiistää kaikki väärinkäytökset eikä tunnusta, että hänellä olisi mitään peitettävää. Borowitz sanoo vakuuttuneensa, että viestin johdosta hän uskoo toimivansa korruptoituneitten ihmisten kanssa.
LABOUR-PUOLUEEN kahdeksan jäljelle jäänyttä kansanedustajaa kokoontunevat tänään keskuksessaan Kfar Sabassa tutkiakseen toimintamahdollisuuksia ja milloin uusi puheenjohtaja valitaan. Gabel ehdottaa, että puheenjohtaja valittaisiin 8 ryhmän ulkopuolelta puolueen sisällä vellovien vastakohtaisuuksien vuoksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204801

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n komentajaksi valittu Yoav Galant joutuu valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin tenttiin maakaupoista, joita hänen väitetään tehneen laittomasti Amikam moshaviin rakentamansa talon yhteydessä. Galantin asianajajat lähettivät tarkastajalle kirjallisen selityksen asiasta, mutta Lindenstrauss haluaa tavata hänet henkilökohtaisesti. Hallituksen edustajana Michel Eitan valittaa, ettei suoritettu tarkempaa tutkimusta Galantin valinnasta. Oikeusministeriön edustaja Moshe Cohen arvioi, että Galantin lopullinen nimitys voi siirtyä tai jopa joutua hyllytettäväksi. IDF:llä ei ole varaa tällaiseen epäselvyyteen nykyisessä vaarallisessa tilanteessa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=204788
- PA:n neuvottelija Saeb Erekat uhosi eilen haastattelijalle, ettei PA enää odota enempää Netanyahua kuin seuraavaa hallitustakaan, sillä ”Palestiinan valtio tullaan perustamaan eikä Israel pysty estämään sitä”. Hän vakuutti, ettei kulissien takana tapahdu mitään eikä Israelista ole neuvottelukumppaniksi. Hän vakuutti, että ellei tilanne muutu Israelin hallituksen sisällä, Palestiinan valtio on totta syyskuussa tänä vuonna. Hän sanoi Avigdor Liebermanin laatimia rajoja tilapäiseksi Palestiinan valtioksi pilaksi, jota ei tule ottaa todesta. Sen sijaan hän kehottaa Israelin hallitusta tunnustamaan Palestiinan valtion 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204832
- Neuvottelut Iranin ja 5+1 maitten välillä päättyivät ilman tulosta. Iranin kanta on koventunut entisestään eikä se halua tinkiä mitään ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=204767
- Kvartetin edustaja Lähi Idässä Tony Blair sen sijaan on sotajalalla. Hän sanoo, että länsivaltojen tulee varautua yhteenottoihin Iranin kanssa, koska järkipuheet eivät näytä vaikuttavan. Blair puhui Irakin sotaa tutkivan paneelin edessä. Hän kutsui lännen politiikkaa surkeaksi, anteeksipyyteleväksi, josta on aika luopua. Hän sanoi: ”Obama tarjosi rauhankättä, mutta miten Iran siihen vastasi: He jatkavat terrorin tukemista; He jatkavat alueen tasapainon horjuttamista; He jatkavat ydinaseensa toteuttamista. Jossain vaiheessa meidän on nostettava päämme ylös hiekasta ja ymmärrettävä, että he jatkavat kaikkea sitä kaikesta huolimatta.” Netanyahulla ei ollut mitään sanottavaa keskustelujen epäonnistumisesta Istanbulissa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=204743
- Englannissa toimivan arabien ihmisoikeusjärjestön mukaan PA:n turvallisuusjoukot harjoittavat vankiensa systemaattista kiduttamista. Kidutusmenetelmiä ovat vankien kaikenlainen hirttäminen, johdoilla hakkaaminen, kynsien kiskominen, katosta roikottaminen, ruoskiminen, potkiminen, kiroaminen, sähköshokit, seksuaalinen häirintä sekä uhkaukset raiskauksesta (myös miesten). PA:n virkailija Ramallahissa kiisti syytökset sanoen, että raportti on epäluotettava ja täynnä valheita. Eräs journalisti vietti kuukauden PA:n vankilassa, koska hän oli Facebook-sivullaan arvostellut Abbasia. Jordanian lain mukaan kuninkaan julkinen arvostelu on rikos, jota PA käytti tässä hyväkseen. PA;n virkailija syytti Englannissa toimivaa NGO-järjestöä Hamasin tukijaksi, mutta järjestön raportin mukaan ainakin 6 vankia on kuollut kidutuksiin ja monet saivat elinikäisiä vammoja. Tiedot oli kerätty lokakuusta 2007 lokakuuhun 2010, jonka aikana PA:n turvallisuusjoukot olivat pidättäneet 8640 ihmistä, eli 8 pidätystä päivässä. Jokainen heistä oli joutunut nöyryyttävän ja alentavan kohtelun alaiseksi, ja peräti 95 % heistä oli kidutettu. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204763