Friday, January 28, 2011

PERJANTAI 28.01.11

1. EGYPTISSÄ odotetaan tänään massiivisia mielenosoituksia, jotka alkanevat
viikkorukousten jälkeen. Niiden vakavuutta lisää oleellisesti se, että Muslimiveljenkunta on antanut kannattajilleen ohjeet liittyä mielenosoittajiin vakuuttaen, ettei sen tarkoituksena ole vallan kaappaaminen, vaan osallistuminen maan hallintaan, minkä Mubarakin hallitus on systemaattisesti kieltänyt pitäen järjestön tiukan valvonnan alaisena ja pidättäen sen johtajia. IAEA:n entinen pääsihteeri Muhammad ElBaradei saapui eilen Kairoon Sveitsistä, jossa hän oli elänyt vuosikaudet. Monet epäilevät, onko hänellä enää tuntumaa tavallisen kansalaisen elämään Egyptissä elettyään länsimaisessa hyvinvointivaltiossa lähdettyään Egyptistä. ElBaradei kertoi journalisteille, että hän on valmis hallitsemaan Egyptiä tai ainakin osallistumaan sen muuntumisprosessiin, minkä hän uskoo tapahtuvan levottomuuksien seurauksena. Hänen tukijansa kuulunevat lähinnä keskiluokkaan.

PAHIMMAT hallituksen vastaiset mielenosoitukset tapahtuivat eilen Suezin varren kolmessa kaupungissa, joissa asuu yhteensä yli 1.7 miljoonaa. Kukaan ei varmuudella tiedä, kuinka monta ihmistä ammuttiin eilen kuoliaaksi, koska poliisi kieltäytyi luovuttamasta ruumiita haudattaviksi. Islamin lain mukaan hautaaminen on suoritettava vuorokauden sisällä. Kaikkiin kolmeen kaupunkiin julistettiin ulkonaliikkumiskielto, ja voimakkaat poliisipartiot haravoivat kaupunkien katuja pidättäen liikkumiskieltoa uhmaavat.
Uskontoministeri antoi ohjeet perjantain saarnaajille keskittyä aiheisiin, joilla tilanne saadaan rauhoittumaan, mutta vaikka he saavat palkkansa valtiolta, heidän toimiaan valvovat heidän hengelliset auktoriteettinsa, joista monien sanoma muistuttaa Muslimiveljeskunnan oppeja. http://www.debka.com/article/20598/

2. MUBARAKIN hallitus valmistautui perjantain mielenosoituksiin pidättämällä viisi Muslimiveljeskunnan johtajaa, viisi entistä kansanedustajaa sekä muslimiveljeskunnan jäseniä. Hallitus aikoo ensimmäistä kertaa päästää maan erikoisjoukot kaduille estämään pahimmat mielenosoitukset. Strategisesti arkoihin kohteisiin Kairossa on asetettu vahvistetut poliisivartiot ja joukkoja sijoitettu valmiusasemiin eri puolille Kairoa ja muita kaupunkeja.

Koska internet ja TV-asemat ovat olleet keskeisinä tiedotusten levittämiseksi mielenosoittajien parissa, näiden lähetyksiä ja yhteyksiä on häiritty tai estetty kokonaan.
Facebook ja Twitter yhteyksiä häirittiin ja katkottiin; samoin katkaistiin käsipuhelin- ja Blackberry yhteydet. Lopulta Internet katkaistiin kokonaan.
Muslimiveljeskunnan asianajaja Abdul-Moneim Abdel Maksoud sekä järjestön edustaja Walid Salaby kertoivat journalisteille järjestön jäsenten pidätyksistä. He kertoivat, että poliisit olivat pidättäneet runsaasti sen tukijoihin kuuluvia kansalaisia Kairossa ja muualla maassa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205594

3. TURVALLISUUSASIANTUNTIJAT ja tutkijat Israelissa antavat rauhoittavia lausuntoja, että vaikka tilanne on ennenkuulumaton ja arvaamaton, Mubarakin hallinto Egyptissä ei ole vaarassa. Jemen sen sijaan on kokonaan toinen asia, sillä kansa on vakavasti päättänyt lopettaa maata yli 30 vuotta hallinneen korruptoituneen hallituksen. Vaarana on se, että ääriliikkeet voivat tarttua tilaisuuteen kuten Khameney teki Iranissa kaapaten vallan ja perustaen maahan ääri-islamilaisen yksinvallan. Tämä voi toistua Jemenissä, jossa al-Qaida on vahva. Kymmenet tuhannet ihmiset marssivat Sanaan katuja vaatien vallanvaihtoa.

”MEIDÄN tulee muistaa, että elämme tulivuoressa”, kenraalimajuri varoittaa Yaacov Amidror, IDF:n entinen tutkimus- ja arviointi-hallinnon johtaja. Hän arvioi, etteivät muutokset välttämättä tapahdu nopeasti, mutta ”me elämme jäälautalla, joskin tällä hetkellä vahvalla, mutta sekin voi sulaa ajan myötä.”
Entinen turvallisuusneuvonantaja Giora Eiland selittää, että me kuulemme rauhoittavia sanomia Euroopasta, että mielenosoitukset johtavat suurempaan demokratiaan, hän varoittaa, ettei näin välttämättä tapahdu. Hän ei usko, että turvallisuuden kannalta tapahtuu nopeita muutoksia, mutta kyselee, olemmeko valmiit erilaisiin mahdollisuuksiin?
Hän ehdottaa, että jos vallankumous tapahtuu Egyptissä, kaiken todennäköisyyden mukaan Muslimiveljeskunta kaappaa vallan siellä, mikä on paha sekä Israelille että demokratialle. Eiland muistuttaa, että taistelu Egyptissä tapahtuu Mubarakin ja Muslimiveljeskunnan välillä.

EILAD totesi Libanonista, etteivät mielenosoitukset ole siellä jatkuneet ja näyttää siltä, että molemmat päänäyttelijät, Hizbullahin ja Haririn kannattajat ovat alistumassa tosiasiaan, ettei levottomuuksien jatkaminen hyödytä kumpaakaan.
Uusi pääministeriehdokas Mikati on kuitenkin länsimaisesti koulutettu suurliikemies, jonka poliittisesta ohjelmasta ei ole tietoa. Hän on vakuuttanut olevansa riippumaton sekä Hizbullahista että Syyriasta. Hänen hallituksensa ensimmäisiä toimia uskotaan olevan vaatimus Rafik Haririn murhatutkimusten lopettamisesta, mutta vasta sitten, kun syyttäjä on Haagissa tehnyt omat päätelmänsä trilogian tutkimusten tuloksista alkukesän aikana, selviää, miten asia ratkeaa, mutta Hizbullah on strategisesti edelleen vahvin ryhmittymä Libanonissa ja pysynee sellaisena.
Eiland arvioi, että Israelin kannalta voidaan jopa onnitella, että Hizbullah hallitsee Libanonia, kuten Hamas hallitsee Gazaa, sillä rauhattomuuksista rajoilla vastaavat noiden alueitten hallitukset, eikä yksityinen ryhmä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=205580

4. ENTINEN IDF:n komentaja, apulaispääministeri Moshe Yaalon kertoi journalisteille eilen, että al-Qaida on soluttautunut Gazaan jossa se kouluttaa palestiinalaisia terroristeja. Hän selitti, että al-Qaidan agentit matkustavat Libanonista Sudaniin ja sieltä Siinain kautta Gazaan samaa tietä kuin Hamasin raketit ja ohjuksetkin. Yaalon kertoi, että al-Qaidalla on agentteja myös Juudeassa ja Samariassa, joille se maksaa palkkaa.

YAALON kertoi, että IDF:llä on erityisosasto 1800, joka on erikoistunut terroristien paljastamiseen ja terrorismin vastaiseen taisteluun.
Israel on jo kauan syyttänyt Hizbullahia että se tukee ja koulutta terroristeja, mutta maan johtajat eivät ole julkisuudessa juuri kertoneet niiden toiminnasta Gazassa ja vielä vähemmän, että ne olisivat soluttautunet myös Länsirannalle.

HAMAS kieltää, että Gazassa toimisi muita kuin palestiinalaisia ryhmiä ja Hamasin edustaja Fawzi Barhoun pitää Yaalonin paljastuksia tekaistuina. Hamas on pyrkinyt pitämään matalaa profiilia ja jopa estäen toisia ryhmittymiä hyökkäämästä israelilaisiin kohteisiin valmistautuessaan uusiin taisteluihin IDF:n kanssa, jota se pitää selviönä, mutta Yaalonin mukaan al-Qaida on soluttautunut Gazaan siitä lähtien, kun IDF vetäytyi sieltä 2005. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=205562

5. JEESUKSEN kastepaikka Jordanjoen varrella, arabiaksi Qasr al-Yahud, on sekä Jordanian että Israelin puolella kehittymässä suosituksi turistikohteeksi. Ynet.news kertoo artikkelissaan, että Jordania on omalla puolellaan raivannut miinat alueen ympäriltä, mutta Israelin puolella alueen puhdistaminen maamiinoista on pahasti laiminlyöty.
Viime viikon tiistaina 15 000 pyhiinvaeltajaa marssi rivistönä läheisestä luostarista kaste-paikalle kahden aidoilla eristetyn miinakentän välitse. Lähistöllä on vanhoja kirkkoja ja muita pyhiä rakenteita
Kastepaikka on n. 8 km päässä Jerikosta itään. Pyhiinvaeltajia johti Kreikan ortodoksikirkon patriarkka Theofilus III Epiphany (loppiainen, ilmestys, oivallus) seremoniaan, jossa patriarkka luki lyhyen rukouksen, siunasi veden ja päästi vapaaksi valkoisia kyyhkysiä.

Turismiministeriön arkeologi Avner Goren valittaa, että alueella on sadoittain maamiinoja, eikä kukaan ole ottanut asiakseen niiden poistamista, jotka kuitenkin vaarantavat turisteja, jotka poikkeavat merkityltä polulta. Ministeriö arvioi, että ainakin 60 000 ihmistä voi vierailla kastepaikalla vuosittain, joiden turvallisuuden takaaminen on valtion vastuulla. Hänen mukaansa kysymys on vain tahdosta, ei varoista.
Dhyan Or maamiinojen vastusmaisyhdistyksistä selittää, että Jordanjoen varrelle on aikojen kuluessa asennettu satoja tuhansia miinoja, jotka joen tulviessa voivat kulkeutua veden mukana myös kastepaikalle aiheuttaen välittömän varan turisteille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4018628,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
- Micha Lindenstrauss on saanut nopeutetut tutkimuksensa valmiiksi koskien IDF:n uudeksi komentajaksi valitun Yoan Galantin asuintalon yhteydessä paljastuneita epäselvyyksiä. Tutkimuksen mukaan Galant rakensi 40 nelimetrin laajennuksen taloonsa hakien siihen luvan vasta jälkeenpäin, vaikka väitti ennen nimitystään toisin. Toiseksi hän on ottanut haltuunsa tonttinsa viereisen julkiseen käyttöön tarkoitetun 35 dunamin maapalan istuttaen siihen puita. Valtiontarkastaja Lindenstrauss jätti tutkimuksensa oikeuskansleri Weinsteinille, jonka epämukavaksi tehtäväksi jää päättää, onko kenraalimajuri Galant moraalisesti ja eettisesti sopiva IDF:n uudeksi komentajaksi. Galant on kuitenkin vakaasti päättänyt taistella nimityksensä puolesta ja jatkaa tehtävien siirtoa Gabi Ashkenazilta hänelle. Ynet.news arvioi, että Weinstein voi havaita vaikeaksi puolustaa Galantia korkeimman oikeuden edessä, jonne asiasta voidaan valittaa, ja valinta palautuu Turkelin komiteaan edellisen päätöksen muuttamiseksi. Ashkenazi voi jatkaa IDF:n komentajana, tai puolustusministeri Barak voi nimetä toisen kenraalin tilapäisesti johtamaan armeijaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020311,00.html
- Poliisi tutkii tilannetta, jossa juutalainen nuorukainen joutui arabinuorten hyökkäyksen kohteeksi, ja katsottuaan henkensä olevan vaarassa, ampui aseellaan arabeja haavoittaen yhtä siten, että hän kuoli sairaalassa. Palestiinalaisten version mukaan Yitzharista kotoisin oleva nuorukainen tuli heidän kyläänsä alkaen pahoinpidellä asukkaita ampuen lopulta yhtä heistä kuolettavasti. Toisen version mukaan arabinuoret menivät kedolle lähellä Kfar Brachan kylää, kun sieltä avattiin tuli heitä kohti. Yksi luoti osui Udai Maher Qadousin rintaan, joka kaatui maahan. Sitten joukko ”setlereitä” tuli kylästä ja pieksi arabinuorukaisia paeten sitten paikalta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020280,00.html
- Pääministeri Netanyahu harkitsee myönnytyksien antamista palestiinalaisille ennen kvartetin seuraavaa kokousta ensi viikolla. Hän antanee poistaa joitain tiesulkuja sekä luovuttaa maata tien rakentamiseksi Rawabin rakenteilla olevaa palestiinalais-kaupunkia varten. Asiaa puitiin minikabinetissa, jossa Begin, Yaalon, Lieberman ja Yishai vastustivat lisämyönnytysten antamista saamatta mitään vastaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-preps-mideast-peace-gestures-ahead-of-expected-criticism-from-quartet-1.339627

No comments: