Friday, March 06, 2009

PERJANTAI 06.03.09
1. HALLITUSNEUVOTTELUISSA alkaa loppurutistus. Likudin kanssa hallitusyhteistyöhön lupautuneet puolueet ovat selvitelleet Likudin asettaman neuvottelutiimin kanssa sekä niiden vaatimia miljoonia että myöskin ministeripaikkoja. Israel Beiteinu on tähän saakka ilmentänyt kovin joustavaa kantaa näihin kysymyksiin ilmoittamalla esim. ministerinpaikoista, ettei se ole lukkiutunut mihinkään erikoisesti, joskin esittää toiveita. Lieberman haluaisi ulkoministeriön, mutta sitä haluaisi myös Likudin Silvan Shalom. Vasemmistolaiset kolumnistit varoittelevat, että jotkut länsimaat voisivat tuntea epämukavuutta Liebermanista ulkoministerinä. Lieberman puolestaan sanoo, että hänen ansiostaan suhteet Venäjän kanssa paranisivat ratkaisevasti.
PUOLUSTUSMINISTERIKSI on ehdolla Ehud Barak, Moshe Ya´alon ja Dan Meridor. Oikeusministeriöön on ehdolla Saár ja Friedman. Talousministerin paikkaa tarjottiin Liebermanille, mutta hän ei taida olla kovin kiinnostunut siitä. Myös Shalom ja Meridor ovat ehdolla. Netanyahu voi pitää talousministeriön itsellään, jos parempaa vaihtoehtoa ei löydy. Opetusministeriksi ovat ehdolla Meridor, Ya´alon ja Benny Begin, jolle esitetään myös infrastruktuuri ministeriötä. Begin ansaitsisi tärkeämmän ministeriön.
Tärkeää sisäministeriön paikkaa kaavaillaan Eli Yishaille (Shas), mikä voisi aiheuttaa ongelmia maahanmuuttajille ja kääntymistä odottaville. Israelissa on yli 300 000 entisen NL:n alueelta muuttaneita siirtolaisia, jotka eivät halachan mukaan ole juutalaisia. Heidän kääntymisprosessinsa kestäisi nykyisellä vauhdilla vuosisatoja, eli useimmat ehtisivät kuolla ennen virallista liittymistään juutalaiseen kansaan, vaikka he käytännössä jo ovat sitä.
Kuten asiaan kuuluu Israelissa, JP kertoo saaneensa selville, että Likudilla oli salainen sopimus Shasin kanssa, jonka mukaan Likud tarjosi lokakuussa Shasille 2 miljardia Netanyahun johtamassa hallituksessa, jos Shas torjuu Kadiman tarjouksen. Tämän mukaan Livnin hallitustunnustelut kaatuivat ja päädyttiin uusiin vaaleihin. Shas kieltää uutisen.(JP)
2. 26 VUOTIAS ARABI Jerusalemin Beit Haninan lähiöstä yritti eilen suurta terrori-iskua. Hän oli saanut käsiinsä puskutraktorin, jolla hän ajoi Begin-moottoritien ja Colomb-kadun risteyksessä yritti ensin rusikoida poliisiauton. TV-kuvien mukaan hän työnsi poliisiautoa etukauhallaan 30 m, kaataen sen ja työntäen sen lopulta valoihin pysähtynyttä bussia vasten, joka oli täynnä koululaisia, nuoria tyttöjä, jotka olivat sonnustautuneet hullunkurisiin purim-asuihin. Lapset olivat matkalla Hadasha-sairaalaan ilahduttamaan potilaita siellä.
Matkalla hän työnsi poliisiauton vasten teräksistä lyhtypylvästä, joka kaatui bussin päälle. Bussissa olleet lapset olivat hysteerisiä nähdessään raskaan traktorin hyökkäävän bussia kohti kovaa vauhtia heitellen poliisiautoa edessään kuin leikkikalua. Lapset sanoivat, että tapahtui ”purim-ihme”, että lyhtypylväs esti traktorin iskeytymisen täydellä voimalla sitä vasten. Traktorin kuljettaja peruutti ajokkinsa kadun toiseen laitaan, ehkä valmistautuessaan uuteen hyökkäykseen, kun paikalla ollut taksinkuljettaja ryntäsi sen lähelle ja ampui ensimmäisen laukauksen, joka pysäytti kuljettajan aikeet. Paikalle tulleet poliisit tulittivat arabia, kunnes tämä lakkasi liikkumasta. Kaksi poliisiautossa istunutta poliisia haavoittui lievästi, ja sen lisäksi ohikulkijoita ja bussissa olleita lapsia hoidettiin shokin vuoksi.
TERRORISTI Mar´i al-Rdaidag, 26-vuotias yhden lapsen isä, oli kotoisin Beit Haninasta, hänellä oli PA:n henkilöllisyystodistus. Hän ajoi traktorillaan, jonka hän omisti, esteittä koko kaupungin halki ennen iskuaan poliisiautoon. Terroristi kuoli matkalla sairaalaan elvytys-ponnisteluista huolimatta. Hänen perheensä vakuuttavat, ettei hän ollut terroristi eikä millään tavoin epänormaali käytöksessään. Perhe voi menettää talonsa tämän seurauksena. Tapaus oli kuudes samantapainen terrori-isku Jerusalemissa 8:ssa kuukaudessa. (JP)
3. RABBIININEN neuvosto teki harvinaisen ja odottamattoman päätöksen, jonka mukaan se hyväksyy siviilivihkimisen Israelissa. Päätös koskee kuitenkin vain tapauksia, jossa molemmat ovat ei-juutalaisia, mutta ei tapauksia, joissa toinen osapuoli on juutalainen. Täten päätös ei anna toiveita niille, jotka tähän saakka ovat joutuneet matkustamaan ulkomaille saadakseen siviilivihkimisen.
Päätös katsotaan kuitenkin merkittäväksi, koska se on ensimmäinen repeämä tähän saakka monoliittisen kielteisessä asenteessa. Tästä on kuitenkin vielä pitkä matka täydelliseen kiellon purkamiseen, varsinkin, jos Shas saa sisäministeriön. (JP)
4. USA:N kongressissa on tehty aloitteita, joitten mukaan sen lupaamille 900 miljoonan avustuksille Gazan jälleen rakentamiseksi on pantava rajoitteita ja ehtoja. Huomioitsijat varoittavat, että tämä voi monimutkaistaa varojen käyttöä, vaikka katsovat oikeaksi valvoa, ettei niitä joudu Gazan terrorijärjestöjen käsiin. Kongressissa kuitenkin rauhoitellaan, että tarkoitus on toimia yhdessä hallituksen kanssa ja antaa sille joustavuutta ja toimintavapautta, eikä pyrkiä häiritsemään sen toimintaa. Tärkeintä kongressin mukaan on se, etteivät varat joudu vääriin käsiin. Siksi varojen käyttö tulee olla avointa ja valvonnan alaisena. Ulkoministeri Clinton lupasi Sharm e-Sheikin kokouksessa 900 miljoonaa, mutta siitä 745 miljoonaa vaatii Kongressin hyväksymisen. Yhtenä vaatimuksena ja rajoitteena on IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin panttivankeudesta.
USA:n lupaamista 900 miljoonasta 600 miljoonaa menee PA:lle sen kehitysrahastoon, 300 miljoonaa menee suoraan Gazan kaistan tarpeisiin.
TOISESSA edustajainhuoneen vaatimuksessa esitetään, että YK:n avustusjärjestö UNRWA antaa luettelon sen palveluksessa olevista työntekijöistä varmistaakseen, ettei se pidä terroristeja palkkalistoillaan, kuten Israel on useissa tapauksissa havainnut. UNRWA:n taholta on myönnetty, ettei se ole tarkistanut työntekijöittensä suhteita Hamasin kanssa, mutta kylläkin, etteivät he kuulu al-Qaidaan. USA kattaa 20 % UNRWA:n vuosibudjetista. (JP)
5. GAZAN TERRORISTIT jatkoivat eilen rakettitultaan Israeliin kiihdyttäen sitä ilmeisesti kostoksi sille, että IDF:n helikopterit tuhosivat terroristisolun, joka aloitti tulen sotilaita kohti Gazan keskiosassa. Kaksi terroristia kuoli ja kolmas haavoittui iskussa. Terroristit ampuivat Grad-raketin Netivotiin. Raketti putosi lähelle synagogaa torstai-iltana. Raketti vaurioitti rakennuksia, mutta ihmisvahingoilta vältyttiin. Rakettien ohella terroristit ampuivat myös kranaatteja turva-aidan yli Israelin puolelle. Islamic Jihad myönsi ampuneensa raketit. Aiemmin torstaina IDF surmasi korkean Jihadin sotilasjohtajan Khaled Shalanin Gazassa.
Jihadin edustaja Abu Ahmed vannoi järjestön kostavan komentajansa kuoleman, jota hän kutsui karkeaksi rikokseksi. Hamas pyrkii estämään Jihadin raketti-iskuja, etteivät ne häiritsisi Kairossa jatkuneita aseleponeuvotteluja.
Ashkelonin kaupunki sai lopulta puolustusministeriöltä lupauksen, että se aloittaa suojatilojen pystyttämisen kouluihin ja muihin laitoksiin sekä katujen varsiin. 22 koulua ja lastentarhaa on ilman minkäänlaista suojatilaa raketti-iskujen varalta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoi torstaina, että Hillary Clintonilla oli väärä informaatio kritisoidessaan arabitalojen purkamista Itä Jerusalemissa. Barkat tähdentää, että pyrkimyksenä on saada laki ja oikeus toteutettua Jerusalemissa, mitkä siltä on puuttunut vuosikymmenien ajan. Barkat vakuuttaa, että ihmisiä ei ajeta pois kodeistaan, vain laittomasti rakennetut rakenteet on poistettava. Hän sanoi tehneensä tämän selväksi Clintonille tavatessaan hänet Jerusalemin vierailun yhteydessä. Clinton kuitenkin ilmeisesti katsoi saavuttavansa enemmän väistämällä saamaansa oikeaa informaatiota ja tarttui päivänpolttavaan kysymykseen, jolla hän katsoi saavansa suosiollisen vastaanoton, mutta joka ei ollenkaan kuulunut hänen mandaattiinsa. (JP)
- Kanada on osoittautunut Israelin luotetuimmaksi ystäväksi, mikä on kiitollisuudella huomioita, varsinkin, kun USA:n uusi Obaman hallinto on aloittanut omalaatuisen lähentymisen Israelin vaarallisimpiin vihollisiin, Iraniin, Syyriaan ja jopa Hizbullahiin, jonka kanssa varsinkin Englanti haluaa aloittaa diplomaattiset yhteydet. Kanadan lisäksi Italia on ilmoittanut jäävänsä pois virheellisesti ja harhauttavasti rasisminvastaiseksi määritellystä Durban II konferenssista. Obaman hallitus sooloili lähettämällä tarkkailijoita valmistavaan kokoukseen, mikä aiheutti hämminkiä länsivalloissa, mutta päätti lopulta, ettei osallistu konferenssin. (JP)
- Ulkoministeri Livni yrittää korjata repeämää, mikä on päässyt syntymään Israelin ja Turkin välisissä suhteissa, mikä paheni Peresin yksinpuhelusta Davosin talouskonferenssin aikana. Tämän johdosta Turkin pääministeri Erdogan marssi vastalauseeksi ulos salista. Peres yritti selittää, miksi Israelin oli hyökättävä Gazan kaistalle, mutta sana ei mennyt perille. Livni tapasi Turkin ulkoministerin Ali Babakanin (hassu nimi, eikö vain?) Brysselissä torstaina. Erdogan kuuluu klaaniin, jonka jäsenet tunnetaan suorapuheisuudestaan ja äkkipikaisuudestaan. Hänen perheensä muutti Turkkiin Georgiasta.
- Labour-puolue harkitsee vieläkin, pitäisikö sen liittyä Netanyahun hallitukseen. Arvioni mukaan, jos näin käy, Kadima jää arabipuolueitten kanssa oppositioon, mikä voi ajan kuluessa osoittautua vaikeaksi. Tämä voi ajaa puolueen hajaannukseen, sillä sen vahvimmat johtaja-ainekset tulivat puolueeseen vain vallan ja huomion vuoksi. Kun tämä on menetetty, monet alkavat ihmetellä, mitä mieltä on pysyä oppositiossa vain siksi, että yksi sen johtajista on niin päättänyt vastoin monien muitten mielipidettä, kun olisi mahdollisuus pysyä tärkeillä ministerinpaikoillaan.

Thursday, March 05, 2009

TORSTAI 05.03.09
1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton puhui lopulta Israelin vierailun aikana kahdella suulla. Jerusalemissa tavatessaan Israelin johtajia hän esittäytyi suurena Israelin ystävänä, mutta matkatessaan Ramallahiin, ei suorinta tietä arabikylien läpi, vaan turvallisuussyistä kiertoteitä juutalais-siirtokuntien kautta, hän esitti aivan toisenlaista roolia. Ei PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas , jota yksituumaisesti mediassa kutsutaan ”presidentiksi”, vaikka ei hänellä ole maata, sentään muslimikatsojien edessä kehdannut julkisesti pussailla arvostettua vierastaan, mutta kädestä pitäen hän johdatteli Hillarya sisätiloihin mairean hymyn saattelemana. Ehkä hänkin halusi tehdä vaikutuksen vieraaseensa, eikä Hillary näyttänyt ollenkaan panevan pahakseen tällaista muslimimiehen lähentelyä.
PARKKIINTUNEET PA:n johtajat kylläkin valittivat, ettei Hillary antanut aivan niin vedenpitäviä vakuutuksia itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem, kuten heidän litaniansa kuuluu, vaikka yleiset viittaukset siihen osoittivatkin.(JP)
2. CLINTON sen sijaan puuttui asiaan, jonka ei luulisi kuuluvan ollenkaan hänen mandaattinsa, eli rakentamiseen Itsenäisen valtion pääkaupungissa, joka ei lisäksi ole hänen omansa. Eikä riittänyt, että hän olisi vain maininnut epämukavuutensa sen takia, että Jerusalemin kaupunki on päättänyt uuden pormestarinsa johdolla lopultakin päättänyt puuttua laittomaan rakentamiseen Jerusalemin kuntarajojen sisällä. Kysymyksessä on satoja rakennuksia, joista useimmat on rakennettu paitsi ilman asianmukaisia rakennuslupia tai valvontaa myös maalle, joka ei ole heidän. Jopa kerrostaloja on rakennettu juutalaisen kansallisrahaston omistamalle maalle, kuten myös YK:n käyttämä koulurakennus.
CLINTON lupasi puhuessaan journalisteille yhteisessä mediatilaisuudessa Abbasin kanssa Ramallahissa, että USA tulee puuttumaan tähän asiaan sekä hallitustasolla että suoraan Jerusalemin hallinnon kanssa. Clinton selitti Jerusalemissa puhuessaan journalisteille, ettei tällainen talojen hävittäminen Itä Jerusalemissa auta ”rauhanprosessia”. Luulisi lakimiehen koulutuksen saaneen ymmärtävän, että rakentaminen vieraan maalle ilman lupaa ja vastoin kaupungin laatimia yleissuunnitelmia on laitonta. Luulisi laittomuuden olevan suuremman esteen rauhalle, vai onko meidän ymmärrettävä, että tämä on sitä, mistä Jeesus sanoi: ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus.” (Mt.24:12)
PA:n Jerusalemin asioitten virkailija Hatem Abdul Qader kutsui Jerusalemin kaupungin päätöstä tuhota laittomasti rakennettuja taloja ”avoimeksi demografiseksi sodaksi”. Päätös 55 laittomasti rakennetun talon tuhoamiseksi on tehty ja ensimmäiset talot jo tuhottu. Pormestari Nir Barkat vakuuttaa, että päätös laittomien rakennusten tuhoamiseksi koskee koko kaupungin aluetta, ja se koskee kaikkia asukkaita etnisestä taustasta riippumatta. Tammikuun alusta lähtien 11 taloa on tuhottu Länsi osassa ja 17 itäosassa Jerusalemia. Palestiinalaiset valittavat, ettei sopivia tontteja ole saatavilla Jerusalemissa. (JP)
3. HILLARY CLINTON ylisti PA:n johtajia, puheenjohtaja Abbasia ja pääministeri Fayyadia, maasta taivaaseen vakuuttaen, että PA:n hallitus on ainoa laillinen PA:n hallitus. Tämä huolimatta siitä, että Abbasin virkakausi päättyi tammikuussa ja Fayyadin hallitus perustettiin väliaikaisella mandaatilla, kunnes uusi laillinen muodostettaisiin. Ainoa virallisesti valittu ja muodostettu PA:n hallitus on Ismail Haniyehin hallitus Gazassa. Clinton ei puuttunut julkisesti Gazan tilanteeseen eikä siihen, mitä tapahtuu, jos tai kun Hamas liittyy virallisesti Fatahin kanssa yhteishallitukseen. Hän vain vakuutti toimivansa aloitteellisesti ponnistellessaan kestävän rauhan saamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille, kuten myös kaikkien arabinaapureitten kanssa. Hän vakuutti, että tämä tulee hänen sydämestään, eikä vain virkansa asettamasta velvollisuudesta. Hän sanoi, että USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell tulee Israeliin sitten, kun Netanyahun hallitus on muodostettu. Clinton arvioi, että hänellä tulee olemaan hyvin rakentavia keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa.
CLINTON vakuutti, että USA:n intressien mukaista on, että tarvikkeitten vienti Gazan kaistalle sujuu ilman vaikeuksia vaatimatta kuitenkaan kaikkien terminaalien täyttä avaamista.
HAMASIN JOHTO Gazassa ilmaisi pettymyksensä Clintonin vierailun johdosta selittäen, ettei hänellä ollut mitään uutta esitettävää kuluneitten ja tyhjien ponsilauseiden esittämisen lisäksi. Clintonin katsotaan edelleen tukevan vahvasti ”sionistista vihollista”, kuten Israelia kutsutaan Iranin ja sen käskyläisten Hamasin ja Hizbullahin terminologiassa.
ABBAS uskalsi Clintonin keskustelujen jälkeen arvostella Irania siitä, että se tukee Hamasia. ”Iran yrittää vain syventää kuilua palestiinalaisryhmien välillä. Iranin tulisi keskittyä hoitamaan omia asioitaan ja välttää sekaantumasta palestiinalaisten asioihin”, Abbas selitti.
Hillary Clinton matkusti eilen Brysseliin Nato-maitten ulkoministereitten kokoukseen. (JP)
4. USA:N UUDEN HALLITUKSEN päätös lähettää kaksi korkeaa virkamiestä Syyriaan ”alustavia keskusteluja” varten juuri samaan aikaan, kuin oikeudenkäynti Libanonin murhatun pääministeri Rafik Haririn teloittamiseen osallistuneita korkeita Libanonin ja Syyrian virkailijoita ja kenraaleita vastaan alkoi Haagin kansainvälisessä oikeudessa. JP:n kolumnisti Herb Keinon tarkastelee asiaa kolumnissaan. Hän viittaa, että asian ymmärtämiseksi on syytä ensin tarkastella Obaman päätöstä lähettää USA:n delegaatio YK:n alaisen rasismin vastaisen Durdan II nimellä tunnetun konferenssin valmistavaan kokoukseen. Näitä valmisteluja johtaa puheenjohtajana Libya, varapuheenjohtajina Iran ja Kuuba, joilla jokaisella on kaikkea muuta kuin puhtaat jauhot omassa rasismi-pussissa. USA:n delegaatio kuunteli aikansa ja totesi, ettei sillä ole mahdollisuutta vaikuttaa konferenssin päätöslauselmaan, ja matkusti takaisin kotiinsa. Tämä venkoilu Obaman hallitukselta aiheutti kuitenkin sen, että monet Euroopan epävarmat maat rohkaistuivat päätöksessään mennä mukaan.
OBAMA lähetti Syyriaan kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenen Dan Shapiron ja USA:n ulkoministeriöstä Jeff Feltmanin ”alustavia keskusteluja” varten. Tämä on korkein delegaatio sitten 2005, jolloin Richard Armitage vieraili Syyriassa.
Keinon kuitenkin varoittelee tekemästä liian äkillisiä merkintöjä matkan johdosta, sillä hän katsoo tämän olevan osa Obaman tavasta saada omakohtainen kuvan alueen yleistilanteesta. Hyvä näin, mutta Lähi Itä elää erittäin ratkaisevaa ajankohtaa, eikä aikaa ole keskittyä opettelemiseen ja kuulostelemiseen, nyt tarvitaan nopeita päätöksiä, mutta Obaman hallitus ei näytä olevan valmis siihen. (JP)
5. ISRAEL HARKITSEE vakavasti toteuttaa pitkään julkisuudessa esiintyneet arviot suunnitelmistaan toimia oma-aloitteisesti Iranin ydinasehaaveitten toteutumisen estämiseksi, ilmenee raportista, jonka alustava versio julkistettiin Washingtonissa keskiviikkona. Raportin ovat laatineet USA:n korkeat poliittiset ja asiantuntijat, niiden mukana Dennis Ross, joka nimitettiin Obaman hallituksen erikoisedustajaksi mandaattinaan useat Lähi Idän maat. Raportti on laadittu kahden johtavan puolueen jäsenten yhteistyönä, allekirjoittajien joukossa on senaatin tiedustelun tutkimuskomitean jäsen Evan Bayh, sekä Valkoisen Talon ulkoasioitten alakomitean puheenjohtaja Gary Ackerman. Raportissa suositellaan turvallisuus-takuiden sekä ohjuspuolustus- ja muitten suojaavien toimenpiteitten lisäämistä Lähi Idän liittolaismaiden keskuudessa. Toimien tarkoituksena on painottaa USA:n jatkuvaa osallistumista liittolaismaitten puolustukseen sekä osoittaa lisätyillä turvallisuustoimilla Iranille, ettei sen kannata jatkaa ponnistelujaan ydinaseen rakentamiseksi.
ISRAELIN viranomaiset katsovat, että USA:n takuisiin kuuluu ydinaseverho, mutta ettei Israel ole kiinnostunut antautua tähän, koska läheinen liittolaissuhde voi samalla rajoittaa sen omaa liikkumisvapautta ja estää sen nopeita toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Raportissa todetaankin tämä ja lisätään, että USA:n jo antamat turvatakuut riittävät Israelin tarpeisiin.
RAPORTIN esitutkintaa suorittanut entinen YK:n lähettiläs Nancy Söderberg totesi, että Israel on todella vakavissaan harkitessaan yksipuolisia toimia Iranin suhteen. Hän totesi, että viimeaikaiset paljastukset ja tapahtumat, kuten Venäjän rakentaman Bushehr ydinvoimalan valmistuminen sekä tiedot, että Iranilla on 1010 kg heikosti mutta kuukaudessa tarpeeksi korkealle rikastettua uraania, mikä mahdollistaa pommin rakentamisen aivan lähi tukevaisuudessa. Tähän on lisättävä Venäjän lupaukset Iranille sen ehkä maailman tehokkaimman ilmapuolustusjärjestelmän S-300 toimittamisesta Iraniin suojaamaan sen ydinlaitoksia. Niiden saaminen toimintakuntoon rajoittaisi oleellisesti Israelin ilmapommituksia ja voisi tehokkaasti estää niiden onnistumisen.
Söderberg totesi, että raportin tarkoituksena on osoittaa, etteivät sotilaalliset toimet ole välttämättömiä Iranin ydinaseen valmistumisen estämiseksi, vaan että tarvittavien suojatoimien ohella kovennetut sanktiot riittävät. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallituksen ministerilistaa laaditaan jo kiireellä. Netanyahu tapaa tänään Avigdor Liebermanin, jolle hän tarjoaa talousministeriötä voidakseen varata ulkoministeriön kilpailijalleen Silvan Shalomille (Likud). Lieberman haluaisi oikeusministeriön, jossa hän haluaisi Friedmanin jatkavan. Netanyahun asema on vaikea, sillä hänellä ei ole varaa vihastuttaa potentiaalisia hallituskumppaneitaan. (JP)
- Arabikansanedustajat ovat sotajalalla siksi, että heitä syrjitään Knessetin alaisten valiokuntien puheenjohtajien ja jäsenten valinnan kaavailuissa. Listaa laatii Likudin Gideon Saar. Alustavasti talousvaliokuntaan Kadima saa 4 edustajaa, Likud viisi, Israel Beiteinu 3, Labour 2, Shas 2 ja UTJ yhden paikan. Sama edustajamäärä tulisi olemaan ulko- ja puolustusvaliokunnassa. Arabit valittavat, että arabiblokilla on yhteensä 11 kansanedustajaa, mikä edellyttäisi ainakin kolme valiokuntapaikkaa. (JP)
- IAF vastasi Gazan terroristien panssarintorjuntaohjuksen tuleen IDF:n partiota vastaan ampumalla heitä kohti ohjuksen, joka surmasi kaksi terroristia. Yksi surmatuista oli Jihadin korkea rakettiasiantuntija. Jihad vaatii kostoa. Eilen terroristit ampuivat kolme rakettia Israeliin, vahingoista ei ole raportoitu. (ynet)
- Terroristit ampuivat 2-3 rakettia torstaiaamuna Sderotiin, ei vahinkoja. (INN)
- Netanyahu kaavailee luopumista osasta Golania rauhansopimusta vastaan Syyrian kanssa. Syyria vaatii koko Golanin aluetta. (INN)
- Englanti suunnittelee aloittavansa keskustelut Hizbullahin kanssa.(INN)
- Debkafile kertoo, että Labour taitaa sittenkin olla menossa hallitukseen, Histadrutin johtaja Ofir Eini antoi oman tukensa asian puolesta.
- Iranin korkein kaitsija ali Khamenei toisti Teherenin konferenssissa vaatimuksensa ”sionistisen syöpäkasvaimen” poistamisesta. (Debkafile)

Wednesday, March 04, 2009

KESKIVIIKKO 04.03.09
1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton osoittautui eilisten Israelin johtohenkilöitten kanssa käymistään keskusteluista annettujen raporttien perusteella arvioiden huomattavasti joustavammaksi ja paremmin informoiduksi, mitä aiemmat raportit hänestä kertoivat. USA:n ja Israelin keskeinen hyvä ja luottava ilmapiiri oli silminnähtävä TV-kuvien perusteellakin arvioiden, mitä lisäsi avainhenkilöitten ilmeisen suotuisa kemia.
CLINTON muisti mainita USA:n päämääränä olevan kaksi valtiota – lisäämättä siihen Bushin määrittelemiä haaveellisia tavoitteita: jotka rauhassa ja turvallisina asuvat rinnakkain.
Hillary Clinton kuitenkin lisäsi tuohon paljon käytettyyn ja ilman sisältöä olevaan mantraan kahden valtion periaatteesta, ”ettei USA ole sidottu aikaisempiin merkkipaaluihin, vaan on avoin ja valmis tutkimaan muitakin mahdollisuuksia”.
PRESIDENTTI Shimon Peresin kukkapuska ja perusteellinen suudelma selvästi liikuttuneen Hillaryn poskelle voidaan katsoa kuuluvan ikääntyneen valtiomiehen yksinoikeudeksi ilman sivuolettamuksia, kun taas Hillaryn tapaaminen puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin keskustelut olivat luoteeltaan rituaaliin kuuluvia työneuvotteluja paikkansa jättävien virkailijoitten kanssa. Mitä pääministeri Ehud Olmert ja Hillary Clinton keskustelivat päivän päätteeksi Olmertin virka-asunnollaan tarjoaman illallisen yhteydessä, paljastunee viimekädessä yksityismuistelmien yhteydessä. (JP)
2. HILLARY CLINTONIN tärkein neuvottelu käytiin pääministeriehdokkaan Binyamin Netanyahun kanssa. Molemmat olivat varautuneet keskusteluihin tärkeitten avustajiensa kanssa. Hillarylla oli mukanaan USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell ja Israelin lähettiläs James Gunningham. Netanyahun seurana olivat hänen kaksi avainneuvon-antajaansa, Uzi Arad ja Yitzhak Molho.
NETANYAHUN tärkein ulkopoliittinen neuvonantaja Zalman Shoval, jota informoitiin keskustelun kulusta jälkeenpäin, kertoi saamistaan vaikutelmista journalistille.
Zoval kertoi, etteivät 90 minuutin keskusteluissa setlementit kertaakaan nousseet esille, kuten ei myöskään nimi Annapolis, jossa Bushin aloitteesta marraskuussa 2007 pidetty kansainvälinen konferenssi hyväksyi dokumentin, joka aloitti Israelin ja palestiinalaisten väliset yli vuoden kestäneet ja nyt keskeytyneet rauhankeskustelut. Keskustelujen päähuomio kiinnitettiin Iraniin, mitä valotettiin eri näkökulmista. Ensiksi käsiteltiin useita uhkakuvia, joita Iranin politiikka aiheuttaa Israelille. Netanyahu teroitti Clintonille aikataulua, joka on kriittinen, ja minkä johdosta USA:n hallituksen suunnitelmien keskustelujen aloittamisesta Iranin kanssa ei tulisi sysätä kauemmas eikä niitä käydä tuntemattomaan tulevaisuuteen saakka, koska tämä antaisi Iranille mahdollisuuden rakentaa ydinaseensa ilman esteitä.
Toiseksi Netanyahu teroitti Clintonille, että ydinase Iranin käsissä muuttaisi koko rauhanprosessin mielekkyyden alueella. Lisäksi Iranin mahti tulisi imemään yhä useampia Lähi Idän epävarmoja valtioita sen valtapiiriin. Tämä näkemys on ristiriidassa USA:n aiempien näkemysten kanssa, että Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaiseminen on avaimena koko Lähi Idän rauhanprosessille. Netanyahu esitti näkemyksenään, että ellei Iranin ydinasehaaveita saada lopetettua, mahdollisuudet rauhansopimukselle romuttuvat.
ISRAELIN ja palestiinalaisten väliset keskustelut rauhasta jäivät ilmeisesti taka-alalle, ainakin lehtitietojen mukaan arvioiden. Netanyahu puki näkemyksensä näin: ”Meidän tulee ajatella luovasti voidaksemme edetä ja muodostaa erilaisen realiteetin, sekä turvallisuuden kannalta että poliittisesti, ja tämä on yhteinen päämäärä molemmille osapuolille.” (JP)
3. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton matkustaa tänään Ramallahiin, jossa häntä odottavat PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen sekä pääministeri Salaam Fayyad täysin erilaisine näkemyksineen. PA:n johtohenkilöt ovat viime päivien aikana turvautuneet yhä useammin uhkailuun, lieneekö todellisuutta vai rauhattoman kansan rauhoittamiseksi tarkoitettu, mutta tuon kansan parissa on aineksia, jotka eivät paljon kiihotusta tarvitse antautuakseen tosi toimiin. Varovaisesti esitettynä tuo uhkailu kulkee seuraavaan tapaan: ”Ellei rauhanprosessi etene ja Palestiinan kansan oikeutetut vaatimukset omasta valtiosta toteudu lähi tulevaisuudessa, tulemme turvautumaan muihin optioihin”. Nämä optiot ovat verhottuja uhkauksia kolmannen intifadan, väkivalta-aallon, aloittamisesta.
ABBASIN oletetaan esittävän vaatimuksen Clintonille, että USA:n tulee pakottaa Israel myönnytyksiin rauhanprosessin edistämiseksi, mitkä ovat Israelille samaa kuin turvallisuus-poliittinen itsemurha. Hän esittänee asian seuraavanlaisessa muodossa: ”Israelin tulee valita joko rauhan tai setlementtien välillä. Molemmat eivät ole mahdollisia”, kuten JP:n pääartikkelissa esitetään. Abbas on viime aikoina selkeästi omaksunut arabien rauhan-suunnitelman, mikä edellyttää Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille ja palestiinalais-pakolaisten paluuoikeutta tai hyväksyttyä korvausta menetyksistä. Molemmat ehdot ovat Israelille mahdottomia hyväksyä. Clinton kiitteli Abbasia Sharm e-Sheikin konferenssissa hänen antautumistaan neuvotteluratkaisuun. Kuten JP kertoo artikkelissaan, hänen tulee pukea sanomansa Ramallahissa toisenlaiseen, vähemmän maittavaan kuorrutukseen.
JP toteaa, että Clintonilla on nyt erinomainen tilaisuus asettaa Abbas raakojen tosiasioitten eteen: ”Ongelma Hamasin hallinnosta Gazassa ei poistu itsestään eikä Abbasin hyvien toivomusten vuoksi, mikä asettaa koko toiveen Palestiinan itsenäisestä valtiosta haavekuvaksi, mikä se on ollut alusta lähtien”. Tämän tosiasian selvittäminen Abbasille voi olla vaikea ellei ylivoimainen tehtävä.
HILLARY CLINTON voi vaatia Abbasilta, että hän luopuu epäkäytännöllisestä vaatimuksesta ”paluuoikeudesta” miljoonille palestiinalaispakolaisille ja heidän jälkeläisilleen Israeliin. Toiseksi Clinton voi esittää vaatimuksen, että PA hyväksyy Netanyahun esityksen mukaisesti itsemääräämisoikeuden Juudeassa ja Samariassa tilapäisin rajoin, ja että Israel säilyttää itsellään alueen turvallisuuden takaamisen, vesioikeudet sen tärkeimpiin pohjavesivarastoihin Juudeassa ja Samariassa sekä ilmatilan ja sähköisen viestinnän valvomiseen.
LYHYESTI esitettynä Clintonin tulisi voida tehdä selväksi Abbasille, että Annapolis-prosessi on kuollut, jos sillä koskaan olikaan elämisen edellytyksiä, sillä se perustui vääriin arvioihin ja enemmän toiveisiin ja haaveisiin kuin todellisuuteen. (JP)
4. YHTEISHALLITUKSEN muodostaminen Israelissa kaatui siihen Kadiman puheenjohtajan itsepäiseen vaatimukseen, että Netanyahun tulee hyväksyä kahden valtion periaate ja että se tulee ilmetä hallitusohjelmassa, mitä Netanyahu vastustaa. Ynetnews julkaisi web-sivullaan Giora Eilandin kirjoittaman erilaisen ratkaisumallin, josta otteita.
EILAND TOTEAA artikkelinsa aluksi, ettei ajatus kahdesta valtiosta ole vain ainoa vaan lisäksi huono idea, eikä sitä luultavasti koskaan tulla toteuttamaan. Hän toteaa, että ”tämä idea perustuu kuvitelmalle, että itsenäinen Palestiinan valtio on palestiinalaisten tärkein päämäärä, mitä se ei ole. Heidän toiveensa perustuvat arvoihin kuten oikeus, uhriksi joutuminen, kosto ja paluuoikeus”. Eiland toteaa, että palestiinalaiset haluavat ”miehityksen” loppumista, mutta se ei välttämättä tarkoita, että he haluaisivat itsenäistä valtiota. Itse asiassa he eivät halua yhtään valtiota Jordanjoen ja Välimeren välille, vaan että maa jaettaisiin Egyptin, Jordanian ja Syyrian kesken. Toiseksi Eiland katsoo, ettei olettamukselle itsenäisen Palestiinan valtion muodostumiseksi maltilliseksi ole mitään perusteita, sillä Hamas ottaisi siellä vallan välittömästi. Kolmanneksi Eiland sanoo, että kuvitelma kahden elinkelpoisen valtion syntymisestä tälle kapealle rantakaistalle on mahdoton. Palestiinan valtio ei koskaan olisi itsenäinen eikä Israel voisi puolustaa itseään. Neljänneksi Eilan esittää, että arvioitu 100 000 juutalaisen karkottaminen Juudeasta ja Samariasta aiheuttaisi kestämättömät sosiaaliset ja poliittiset ongelmat sen lisäksi, että sen kustannukset ylittäisivät 30 miljardia USD. Tämän vuoksi kumpikaan osapuoli ei voi löytää ratkaisua ongelmaan ilman poliittista itsemurhaa.
GIORA EILAND esittää toisenlaista ratkaisua, tai kahta, jotka hyödyntävät molempia.
Ensimmäisessä muodostetaan Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille itsenäinen poliittinen kokonaisuus. Eiland toteaa, että ajatus on saanut kasvavaa jalansijaa sekä Jordaniassa että myös palestiinalaisten keskuudessa, sillä he pitävät parempana antautua Jordanian kuin Hamasin hallintoon. Heidän turvallisuudestaan vastaisi silloin Jordania eikä Israel, jota he pitävät miehityshallituksena, ja jota he eivät voi hyväksyä.
TOINEN ehdotus perustuu maan vaihtoon Israelin ja Egyptin kanssa siten, että Gazan kaistaa laajennettaisiin kolminkertaiseksi nykyisestä Siinaille, mikä antaisi sille kasvun ja kehityksen edellytykset. Tämä vaatisi kuitenkin laajempaa alueellista sopimusta, mikä voi olla vaikeaa. Egyptin tulisi luopua omasta maa-alueestaan Israelin saamaa aluetta vastaan Juudeassa ja Samariassa. Eiland laskee, että karkotettavien juutalaisten määrä olisi silloin ehkä 30 000.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3680839,00.html
EILANDIN teesit eivät huomioi sitä, että Israel saisi ensimmäisessä esityksessä kuitenkin muslimivaltion keskelle sydänalueitaan perinteisille Juudean ja Samarian kukkuloille, minkä pysyvyydestä Hashemiittien hallinnossa ei ole takeita. Toiseksi kummassakaan ei esitetä ratkaisua, mitä tapahtuisi Hamasin Gazan hallinnolle.
5. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu antoi Barakille aikaa ensi viikkoon päättää hallitusyhteistyöstä.
- USA aloittaa tunnustelut yhteistoiminnasta Syyrian kanssa lähettäen kaksi korkea viranomaista Syyriaan.
- Jerusalemissa pidätetty arabi Fahmi Shabana kuului PA:n tiedustelujoukkoihin. Hän urkki tietoja Israelin kanssa yhteistyössä olevista palestiinalaisista, mitkä hän välitti PA:n poliisille heidän pidättämisekseen.
- Taloudellinen taantumus iskee rajusti hyväntekeväisyysjärjestöihin, joitten saamat yksityisten ja yhtiöitten lahjoitukset vähenevät tuntuvasti. Tämä koskee varsinkin soppakeittiöitä, jotka jakavat lämmintä keittoa tuhansille varattomille ja kodittomille, joitten määrä kasvaa.
- Hizbullah on Libanonin sodan jälkeen rikastunut. Se sai 500 miljoonaa USD Libanonin kakkossodan jälkeen Iranilta, ja äskettäin Iran antoi 600 miljoonaa USD seuraavia vaaleja varten Libanonissa. (ynetnews)
- Gazan kaistalla vierailleet journalistit ovat sairaaloissa käydessään ihmetelleet, miksi sairaalasängyt ovat lähes tyhjät, vaikka Hamas kertoi, että 5 400 ihmistä haavoittui operaatio Cast Lead aikana. Heille vastataan, että sairaat vietiin Egyptiin ja Jordaniaan sairaalahoitoon. Mutta kukaan ei pysty kertomaan, miten he sinne pääsivät, kun kaikki ulosmenotiet on suljettu. Israel päästi muutamia kymmeniä gazalaisia hoitoon Israeliin. (JP)
- Kuollutmeri kuolee hiljalleen, sen vedenpinta on nyt 122 sm alempana kuin vuosi sitten, eli 420.25 m merenpinnan alapuolella. Kinneretin pinta nousi eilen 11 sm, mutta optimikorkeuteen on vielä viitisen metriä.
- USA ei osallistu Durman II rasismin vastaiseen konferenssiin, koska sen loppulauselma-luonnos hyökkää asiattomasti Israelia vastaan.
- Hamasin johtaja Mahmoud Zahar pitää avainpuheen Teheranissa pidettävässä konferenssissa, jossa Israel tuomitaan rasistisena ja sotarikollisena. Zahar päästettiin Egyptiin Gazasta Israelin hallituksen luvalla. (Debkafile)

Tuesday, March 03, 2009

TIISTAI 03.03.09
1. IRANIN pääsyyttäjä Saeed Mortazavi vaatii, että Israelin terävimpään johtoon kuuluvat pääministeri Ehud Olmert, ulkoministeri Tzipi Livni, puolustusministeri Ehud Barak sekä 12 muuta korkeaa virkailijaa on pidätettävä syytettyinä sotarikoksista operaatio Cast Lead aikana Gazan kaistalla, kertoo TV-yhtiö CNN uutislähetyksessään. Pääsyyttäjä on lähettänyt inter-polille pyynnön mainittujen henkilöitten pidättämisestä, missä tahansa heidät tavataan.
Iranilainen uutistoimisto ISNA kertoo, että mainittujen lisäksi Iranin oikeuslaitos tutkii sadan muun israelilaisen tekemiä rikoksia kansainvälistä lakia vastaan.
TEHERAN TIMES kertoo, että Iran on esittänyt pidätysmääräyksen 29:lle israelilaiselle sotarikoksista syytettyinä, niiden mukana Mossadin johtaja Meir Dagan, yleisesikunta-päällikkö Gabi Ashkenazi sekä oikeuskansleri Menachem Mazuz. Raportissa todetaan, että 27. joulukuuta 2008 alkanut operaatio vaati 1300:n gazalaisen hengen ja vammautti 5 400. Operaatio Cast Lead kesti 22 päivää.
THE TIMES lehti kertoo, että maaliskuun 4. päivänä Teheranissa alkaa Palestiinaa koskeva konferenssi, jossa käsitellään Israelin tekemiä rikoksia kaikkialla maailmalla. Konferenssin päämääränä on tuomita sionistinen hallitus ja koota Israelin rikokset kaikkialla maailmassa. Kaikkiaan 15 eri maan parlamentaarikkoa on ilmoittautunut konferenssiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130218
2. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton tapaa tänään Israelin poliittista johtoa käytyään ensin verestämässä muistojaan holokaust-museossa Yad VaShem. Clinton on vakuutellut kaiken aikaa Lähi Idän kiertomatkansa aikana, että hän yhdessä USA:n hallituksen kanssa tukee kahden valtion periaatetta ja ajaa Palestiinan valtion perustamista mahdollisimman pian. Toinen kiperä kysymys koskee Irania, jonka käsittelyssä Obaman hallitus väistelee tunnettuja tosiasioita eikä ole vielä esittänyt selvää kantaa. Sekä USA:n yleisesikuntien päälliköitten puheenjohtaja amiraali Mike Mullen että Israelin asiantuntijat ovat todenneet, että Iranin ydinaseen valmistuminen on enää vain ajasta kiinni. Israelin arvion mukaan kuukauden sisällä Iran pystyy valmistamaan ensimmäisen ydinpomminsa.
3. ISRAELIN vasemmistoväritteinen virkamiehistö on yhdessä ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa esittänyt toistuvia varoituksia, että ”äärioikeistolainen Netanyahun hallitus” vahingoittaa Israelin asemaa ulkomailla. Kadiman puheenjohtaja Livni kävi vaalitaisteluaan lentävän lauseen siivittämänä, että hän tulee asettamaan Israelin maan edut ennen poliittisia laskelmia, joita hän vakuutti välttävänsä. Tämä näyttää nyt unohtuneen. Maata edustavan korkean virkailijan suusta esitettyinä tällaiset pääministeriehdokasta mustamaalaavat lausunnot todella vahingoittavat Israelia. Pääministeri Olmert edustaa häntä vastaan nostetuista syytöksistä huolimatta paljon kypsempää ja maan tarpeita ymmärtävää politiikkaa. Hän pidättyy arvostelemasta Netanyahua, vaikka hänellä jos kenellä olisi siihen mahdollisuuksia tuntiessaan hänet vuosikymmenien ajalta. Olmert sanoi eräässä yhteydessä, että pääministeriehdokas Netanyahu on todellinen isänmaan ystävä.
4. KADIMAN kansanedustajien ryhmäkokous käsitteli eilen Livnin ja Netanyahun välisiä hallitusneuvotteluja. Livni ei sallinut hallitusyhteistyötä puolustavan Shaul Mofazin aloittaa keskustelua, vaan piti itse ensimmäisen puheen sallien sitten yli kahdenkymmenen Mofazin kantaa vastustavan edustajan puhua, minkä päätteeksi hän runnoi lausunnon, ”ettei neuvotteluissa saavutettu tarvittavia olosuhteita, varsinkaan halua perustaa kaksi valtiota kahdelle kansalle, tehdä aloitteita vaaliuudistuksille eikä sallia siviilivihkimyksiä, minkä johdosta Kadiman tulee säilyttää periaatteensa ja jäädä oppositioon”. Mofaz halusi lisätä medialle annettavaan lausuntoon sanat: ”tällä hetkellä, elleivät olosuhteet muutu”. Kadiman edustaja, joka välitti päätöksen medialle, poisti Mofazin lisäyksen tiedotteesta.
Mofaz kertoi kokouksen jälkeen lehdistölle, ettei hän ollut vihoissaan päätöksestä ja tavasta, millä se runnottiin läpi; pikemminkin hän sanoi olevansa huvittunut, sillä monet häntä vastustaneet edustajat olivat yksityiskeskusteluissa eri mieltä. Dalia Itzik esitti oman mieli-piteensä jättäytymällä pois kokouksesta, Tzahi Hanegbi pysytteli vaiti. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak yritti eilen turhaan taivutella Labour-puolueen
kansanedustajia suostumaan mukaan Netanyahun hallitukseen. Barak sai taakseen kolme kansanedustajaa, Binyamin Ben-Eliezer, Matan Vilnai ja Shalom Shimhon, mutta enemmistö esitti osin hyvinkin kiivaita vastalauseita Barakin esityksestä. Entinen puheenjohtaja ja puolustusministeri Amir Peretz uhkaili puolueen hajoamisella, ellei Barak luovu kannastaan. Erillisen edustajaryhmän muodostamiseksi Labourin sisällä tarvitaan viiden kansanedustajan ryhmä. Tämä näyttäisi riittävän, jos tähän ajaudutaan. Barakin tärkein argumentti maan edun vaatimusten lisäksi on tosiasia, että oppositiossa puolue joutuisi kaikissa asioissa taipumaan Kadiman tahtoon ja sen jääräpäisen puheenjohtajan määräysvaltaan. Barakilla on mahdollisuus irrottautua puolueestaan ja säilyttää puolustusministerin paikkansa Netanyahun hallituksessa, mutta hän joutuisi asettumaan koko muuta puoluetta vastaan. (JP)
6. SHARM E-SHEIKIN konferenssissa sen sijaan ei pelattu napeilla. Palestiinalaiset
olivat esittäneet 2.8 miljardin asustustoiveet, mutta paikalla olleet 80 maan edustajat kiihottuivat kuin uhkapeliin takertuneet pelaajat ainakin, ja lupasivat peräti 4.4 miljardin tukiaiset Gazan kaistan jälleen rakentamiseksi. PA:n hallituksen edustaja Saeb Erekat sanoi arvostavansa tätä hyvin paljon ja sanoi toivovansa, että aikomus pystytään muuntamaan todellisuudeksi mahdollisimman pian, että rakentaminen saataisiin alulle välittömästi. Hamasin edustaja sanoi aiemmin päivällä, että ryhmä lausuu kaikki kansainväliset ponnistelut tervetulleiksi, sekä abien että muitten, että ”miehityksen tuhot” voidaan rakentaa uudelleen. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kertoi konferenssissa, että USA lupaa 900 miljoonaa USD. Määrästä 300 miljoonaa on tarkoitettu humanitääriseen apuun, 600 miljoonaa budjetti- ja kehitystarpeisiin PA:lle Länsirannalla. Clinton tapaili konferenssin aikana eri maitten ulkoministereitä, niiden joukossa Syyrian ulkoministeri.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak selitti, että rakentamisen aloittaminen Gazassa riippuu useista tekijöistä, niiden mukana aselepo Israelin ja Hamasin välillä sekä ulosmenoteitten avaaminen kaikelle liikenteelle. Hän viittasi puheessaan Olmertin vaatimukseen, että terminaalien avaaminen riippuu Gilad Shalitin vapauttamisesta. Mubarak sanoi toivovansa, että Israel lieventää kantaansa tässä asiassa. Toiseksi Mubarak vaati palestiinalaisia sopimaan keskinäiset riitansa ja perustamaan yhteishallitus valvomaan rakennustöitä.
RANSKAN presidentti Nicolas Sarkozi vaati vankien vapauttamista, missä Ranskalla on erikoinen huoli Shalitista, joka on myös Ranskan kansalainen.
PA:N pääministeri Salaam Fayyad tarjoutui hoitamaan rahan välityksen Gazaan. Hänellä on ennestään 7.7 miljardin USD avustukset vuosille 2008-2010. Hän lähettää 120 miljoonaa kuukausittain Gazassa olevien Fatahin virkailijoitten palkkoihin ja avustuksiin. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hillary Clinton esitti rauhoittavia repliikkejä saapuessaan Jerusalemiin. Hän vakuutti, että USA tulee toimimaan yhteistyössä minkä tahansa Israelin hallituksen kanssa. Tässä on suora läpsäys niille vasemmistolaisille pahan ilman linnuille, niiden mukana ulkoministeri Tzipi Livni, jotka pelottelevat, että yhteistoiminta Israelin ja USA:n hallitusten välillä tulee vaikeutumaan, jos Netanyahun ”äärioikeistolainen hallitus” muodostetaan. Nämä ”räähkälinnut” eivät ole huomioineet, että Netanyahu on kotoisin USA:sta, saanut koulutuksensa ja silotellun käyttäytymismallinsa siellä. Hänen ehkä huomionarvoisin luonteenpiirteensä on joustavuus ihmissuhteissaan. (ynetnews)
- NU:n kasanedustaja Michael Ben-Ari piti eilen ensimmäisen puheensa. Kuten tiedettiin, arabikansanedustajat poistuivat salista puheen ajaksi. Vastavuoroisuuden vuoksi muitten kansanedustajien tulisi poistua salista arabi-edustajan puheen ajaksi. (JP)
- Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss toteaa raportissaan, että IDF:n suunnittelemien ohjustorjuntajärjestelmien ongelmat johtuvat ensi kädessä sekaisesta päätöksen teosta. Sekä Iron Dome että Madig Wand järjestelmien toteuttaminen kärsi tästä ongelmasta. Tarkastaja selitti, että päätöksiä järjestelmien toteuttamiseksi teki IDF:n yleisesikuntapäällikkö yksin, mihin hänellä ei ollut valtuuksia, väittäen päätöksen teon kiireellisyyden vaatineen häntä ratkaisemaan asian välittömästi. (JP)
- Hamasin Damaskoksen toimiston apulaispuheenjohtaja Moussa Abu Marzouk sai Gazassa vieraillessaan kirjeen Hamasin panttivankinaan pitämältä Gilad Shalitilta. Kirje toimitetaan Syyrialle, kertoo Kuwaitissa ilmestyvä al-Jarida lehti. Marzouk tapasi Gazassa Hamasin sotilassiiven izz al-Din alQassam johtajia, kertoo lehti tiistain numerossaan. (ynetnews)
- Ashkelonin alkeis- ja toisen luokka-asteen koululaiset päätettiin jättää kotiin vastalauseeksi koulujen jättäminen ilman suojausta raketteja vastaan.
- Entinen korkeimman oikeuden presidentti Aharon Barak ja jäsen Yitzhak Zamir kieltävät huhut, että he olisivat suositelleet Labour-puolueelle hallitukseen menoa, että Daniel Friedman saataisiin pois oikeusministeriöstä. Molemmat kieltävät huhut, vaikka heidän sympatiansa ovat vasemmistolaisia.
- Kinneretin vedenpinta nousi tiistaina 4 sm, mutta on 5 m alle optimirajan.
- Tiversa monitoriyhtiö havaitsi, että USA:n presidentin helikopterilaivueen helikopterin sinikopioita ja muita tärkeitä ja salaisia yksityiskohtia oli esitetty epäilyttävän iranilaisen järjestön web-sivuilla. (Debkafile)
- Puolustusministeriön diplomaattis-turvallisuusosaston johtaja Amos Gilad totesi äskettäin, että Hamasin suhteet Iraniin ja sen peitejärjestöön Hizbullahiin ovat vahvemmat kuin koskaan. Hän totesi, että Hizbullah pyrkii perustamaan haaraosaston Länsirannalle ja kaatamaan Abbasin hallituksen. Toisena päämääränä on vallata johtava asema PLO:n sisällä. (ynetnews)
- Venäjä toimittaa PA:lle panssaroituja miehistövaunuja. 50 ensimmäistä vaunua toimitetaan lähi aikoina. (ynetnews)

Monday, March 02, 2009

MAANANTAI 02.03.09
1. NETANYAHU ihmettelee, miksi lapioida rahaa Gazan kaistalle rakettien iskiessä päivittäin Israelin puolelle. Palestiinalaisten tukijamaitten konferenssi alkaa Sharm e-Sheikissä tänään. Kaikkiaan 80 maata osallistuu tähän maailman johtajien kokoukseen, jossa päätetään lähes kolmen miljardin USD tukiaisista Gazan välittömiin tarpeisiin sekä IDF:n viimeisessä operaatiossa syntyneitten tuhojen korjaamiseksi. Netanyahu ihmettelee, mitä mieltä on heittää rahaa pohjattomaan kaivoon ennen kuin on varmistettu, että pohja pitää, eli saadaan poliittinen ratkaisu Gazan ongelmalle.
Netanyahu on oikeassa, sillä terroristien jatkaessa Israelin siviilikohteitten summittaista tulittamista entistä tehokkaammilla raketeillaan Israelin täytyy vastata siihen ja pyrkiä tuhoamaan rakettien laukaisutelineet miehistöineen sekä raketteja valmistavat verstaat. Euroopan maitten edustajat näyttävät kuitenkin kulkevan kuin laput silmillä pystyen näkemään vain sen, minkä haluavat nähdä. Kuvaava on Ruotsin kansainvälisen kehitysyhteistyön ministeri Gamilla Carlsson, joka kehaisi ensin maansa olevan yksi suurimmista palestiinalaisten tukijoista ja lisäsi: ”Jotta tällä tuella olisi mitään vaikutusta, Gazan rajat täytyy välittömästi avata tavaroille ja ihmisille. Siviili-ihmisten kärsimysten täytyy loppua.”
Naulan kantaa sanottu, mutta sen pitää koskea molempia osapuolia, eli Kassam-tulitus täytyy lopettaa. Carlssonin lausunto osoittaa sen naiviuden, millä monet ulkomaiset maassa vierailevat ja sen asioita käsittelevät diplomaatit näkevät tilanteen. Tämä Ruotsin ministeri ei ilmeisesti tiedä, että monta kertaa Israelin avattua portit Gazaan tavaroitten ja ihmisten pääsemiseksi rajan yli, terroristit ampuivat raketteja ja kranaatteja rajaterminaaleihin. Eräässä tapauksessa sadat joulujuhliin Betlehemiin menevät gazalaiset joutuivat suojautumaan kranaattien iskiessä terminaalin lähelle. Tätäkö ministeri Carlsson haluaa?
Sharm e-Sheikin konferenssi, jolle on annettu mahtava nimi ”Kansainvälinen konferenssi Gazan palestiinalaisten talouden ja jälleen rakentamisen tukemiseksi”, joutuu ensimmäiseksi päättämään, minkä järjestön tai instituutin kautta miljardit välitetään Gazan kansan tarpeisiin. PA:n pääministeri Salaam Fayyad ilmoitti, että hänen hallituksensa on valmis toimimaan välimiehenä. Muita vaihtoehtoja ovat UNRWA tai muut YK:n alaiset järjestöt. UNRWA joutui kuitenkin ikävään valoon julkistettuaan vääristeltyjä tietoja operaatio Cast Lead aikana, ja tunnustaessaan, että sen joukoissa toimii Hamasin jäseniä. Lisäksi sen todettiin toimineen välittäjänä Hamasin Gazan johdon kirjeelle presidentti Obamalle senaattori John Kerryn Gazan vierailun aikana, mistä se joutui esittämään julkisen anteeksipyynnön. (JP)
2. GAZAN terroristit ampuivat sunnuntaina kolme Kassam-rakettia Israeliin, viikonvaihteen aikana kahdeksan, joista yksi osui omakotitaloon aiheuttaen sille tuhoa, toinen parannettu Kassam-versio Ashkelonissa kouluun aiheuttaen sille suurta tuhoa pudottuaan raketin-kestäväksi vahvistetun katon läpi.
Operaation Cast Lead jälkeen, jonka yhtenä päätarkoituksena oli raketti- ja kranaattitulen lopettaminen, terroristit ovat ampuneet Gazasta Israeliin 110 rakettia ja kranaattia. Operaatio Cast Lead lopetettiin 18. tammikuuta kestettyään 22 päivää.
Sunnuntaina Israeliin ammutut raketit haavoittivat paria ihmistä ja saivat useita shokkitilaan. Koulurakennus Ashkelonissa oli tyhjä raketin iskiessä siihen, mutta useat ihmiset joutuivat shokkiin. Voi vain kuvitella seurauksia, jos luokat olisivat olleet käytössä.
Pääministeri Ehud Olmert antoi puolustusministeri Ehud Barakille ohjeet vastata jokaiseen raketti-iskuun päättävästi, tuskaa aiheuttaen, voimallisesti ja raskaasti. Barak valitti, että sumuinen ja sateinen sää on estänyt IDF:n toimia Gazassa. Olmert esitti päätöksensä varoituksen muodossa, että elleivät raketti-iskut lopu. IDF joutuu vastaamaan niihin entistä voimallisemmin, mantra, jota Israelin johtajat toistavat tavallisesti ilman toimenpiteitä.
Kvartetin lähettiläs Tony Blair vieraili Gazassa ensimmäistä kertaa uudessa asemassaan. Hänenkin suosituksensa oli: Gazan kaikki ulosmenotiet täytyy avata välittömästi kaikille tarvikkeille, mitä Gazassa tarvitaan, muillekin kuin ruoka- ja polttoainetarvikkeille. (haaretz)
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton saapuu Israeliin Sharm e-Sheikin konferenssista maanantai-iltana. Tiistaina hän tapaa Israelin johtoa, vierailee Jad Va-Shem museossa ja pitää yhteisen lehdistötilaisuuden Israelin ulkoministerin kanssa. Clinton vaatii kaikkien ilman lupaa rakennettujen ulommaisten parakkikylien välitöntä purkamista, missä hän saanee otollisen tukijan Livnistä, joka on ottanut sydämen asiakseen juutalaisten kotien tuhoamisen Juudeassa ja Samariassa. Tämä on saanut uutta vauhtia nyt, kun hän valmistelee oppositio-johtajan rooliaan Knessetissä, mistä käsin hän aikoo häiritä Netanyahun hallitusta kaikin tavoin. Israelin poliittinen jakautuma on entistä selvempi, ei enää suhteessa oikeisto-vasemmisto, vaan suhteessa Israelin maan jakajat ja sen vastustajat.
3. LABOUR-puolueessa kuohuvat edelleen voimakkaat vastakkaiset tunteet, mennäkö hallitukseen vai jäädäkö oppositioon. Puolueen asema ei ole kehuttava, sillä jäädessään oppositioon se joutuu kuitenkin taipumaan Kadiman johtoon, jonka puheenjohtaja ei välttämättä nauti työväenluokan luottamusta, varsinkin, kun Kadiman oletetaan riistäneen perinteisiä Labourin äänestäjiä viimeisissä vaaleissa. Jos se liittyy Netanyahun johtamaan hallitukseen, se tulee saamaan tärkeitä ministerinpaikkoja alkaen puolustusministerin virasta Barakille sekä lisäksi puheenjohtajuuksia Knessetissä. Puolustusministerin paikkaa täytettäessä tulee huomioida maan uhan alainen asema, mikä edellyttää kokeneen ja jo kannuksensa voittaneen miehen pysyttämistä paikassaan.
EHUD BARAK ei ole yksin pyrkimässä hallitukseen, vaan häntä tukevat ainakin Binyamin Ben-Eliezer ja Orit Noked, jotka kuitenkin taktisesti kieltävät asian julkisuuden. Netanyahu ja Barak tapasivat eilen illalla Tel Avivissa, minkä jälkeen molemmat kertoivat ilmapiirin olleen suotuisan ja positiivisen. Heillä on aikomus tavata uudelleen lähipäivinä. (JP)
4. KADIMAN parissa on edelleen myös voimakkaita vaikuttajia, jotka haluaisivat tutkia ennen lopullista päätöstä, onko mahdollista tasoittaa Livnin ja Netanyahun väliset lähinnä ideologiset erot, joihin Livni jääräpäisesti nojaa kielteisessä päätöksessään. Kadiman kansanedustaja, liikenneministeri Shaul Mofaz haluaa asiasta puhuttavan tänään kokoontuvassa Kadiman kansanedustajien ryhmäkokouksessa. Mofaz haluaa, että siellä asetettaisiin joko neuvottelutiimi hallituskoostumusta varten tai ainakin välittäjä, joka pystyisi tasoittamaan puoluejohtajien välisiä mielipide-eroja. Mofazia tukevat monet Kadiman kansanedustajat, joista mainitaan Ronit Tirosh, Otniel Schneller, Arye Bibi ja Rober Tibaev. Toiset kansanedustajat, vaikka vastustavatkin jäämistä oppositioon, eivät tue Mofazia. Tämä repeämä puolueen johdossa on kuitenkin helposti poikimassa lisää erimielisyyksiä, mikä voi johtaa puolueen kansansuosion menettämiseen.
ISRAEL BEITENUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman, joka äskettäin julkisesti tunnusti suosittelevansa Palestiinan valtion perustamista, joskin omilla ehdoillaan, haluaa tavata uskonnollisten puolueitten puheenjohtajia voidakseen tasoittaa erimielisyyksiä, jotka voivat vaikeuttaa hallitusyhteistyötä myöhemmin. Tällaisia asioita ovat siviilivihkiminen ja kääntyminen juutalaisuuteen, joita ortodoksit ovat hallinneet tiukoilla rajoitteilla. (JP)
5. OIKEUSKANSLERI Menachem Mazuz teki viimeisten poliisikuulustelujen jälkeen
päätöksen esittää pääministeri Ehud Olmertin virallista syyttämistä lukuisista laittomuuksista, joista useimmat periytyvät ajalta ennen hänen pääministerikautensa alkamista. Mazuz julkisti päätöksensä sunnuntai-iltana. Tämän jälkeen Olmertilla on oikeus vaatia omien argumenttiensa esittämistä jutun kuulemismenettelyn yhteydessä. Vasta tämän jälkeen Mazuz pystyy tekemään lopullisen päätöksensä. Viimeisin syytös koskee ns. rahakuoria, joita amerikkalainen liikemies ja lahjoittaja Morris (Moshe) Talansky antoi Olmertille useitten vuosien aikana. Toinen näyttävästi esillä ollut syytös koskee Olmertin samojen ulkomaan-matkojen laskuttamista kahdesta ja kolmesta hyväntekeväisyysjärjestöstä, joista saamansa varat Olmert käytti yksityisten tai perheenjäsentensä matkojen kustannuksiin. Epäselvyydet Olmertin hyväntekeväisyysjärjestöjen ja yksityishenkilöitten käyttämisessä alkoivat 1990-luvulla, varsinkin hänen toimiessaan Jerusalemin pormestarina Teddy Kollekin jälkeen.(JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen kertoo julkisuudessa, että Iranilla on nyt tarpeeksi uraanirikastetta ydinpommin rakentamiseksi. USA:N puolustusministeri Robert Gates on kuitenkin mielestään saanut tietoja, jotka eivät tue Mullenin arviota. Mullen arvioi CNN:n haastattelussa, että ydinpommi Iranin käsissä on paha asia maailmalle. Robert Gates puolestaan kertoi NBC:n uutisissa, ettei Iranilla ole tarpeeksi pitkälle rikastettua uraania, mikä vaatii muutaman kuukauden jatkorikastamisen. Israelin viranomaiset arvioivat, että Mullen ei halunnut kertoa tiedoistaan Bushin virkakauden loppupuolella, ettei tämä saisi siitä aihetta aloittaa sotilaalliset vastatoimet Iranissa. Toisaalta noin ratkaisevan tärkeän tiedon pimittäminen poliittisilta johtajilta on vähintään vastuutonta. Asiasta kertoi jo ennen Mullenin ilmoitusta Washingtonissa toimiva Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuuden Instituutti, jonka raportissa kerrotaan, että Iran on saavuttanut ydinaseen rakentamisen tietotaidon. (JP)
- Pentagon antoi uusia ohjeita, jonka mukaan USA:n Israelille antama 3 miljardin USD vuosittainen avustus on käytettävä pelkästään aseitten ja puolustusvälineitten hankintaan, mutta ei esim. välineitten suojapeitteisiin, asepukuihin tai ruokatarpeisiin. (JP)
- Israelin viranomaiset ovat suu auki todettuaan Hamasin kakkosmiehen Abu Marzoukin vierailleen Gazassa viime viikolla 24 tunnin ajan. Yaakov Katz arvioi artikkelissaan, että Egyptin presidentti antoi luvan tähän osoittaakseen ärtymystään pääministeri Olmertia kohtaan. Viranomaiset Israelissa sanovat, että Mubarak antoi luvan terroristille päästä Gazaan Rafahin terminaalin kautta eikä maanlaista tunnelia pitkin, jota he yleensä käyttävät. Virallisesti Egypti kieltää antaneensa luvan. Mubaran ärtymyksen uskotaan johtuvan siitä, että Olmert hylkäsi Egyptin neuvotteleman tulitaukosopimuksen, ja lisäksi käyttää muita kanavia esittääkseen oman kantansa. (JP)
- Israelin turvallisuusekspertit arvioivat, että Iranin pommi on valmis kuukauden sisällä. ”Kysymys on vain aikataulusta”, he sanovat. (haaretz)
- Tutkijoita on askarruttanut, miten muinaiset aavikoitten asukkaat löysivät tarpeeksi lihaa elääkseen. Nyt ilmakuvien perusteella on havaittu, että muinaiset asukkaat rakensivat jopa kilometrien pituisia kivimuureja, jotka päättyivät katiskan nielun tapaiseen rakennelmaan, jonka takana oli kaivettu syvä kaivanto, jonne eläimiä ajettiin aidatusta alueesta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130209
- Shasin hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef sanoi, että tulevana purim-aikana naiset voivat lukea Eshterin kirjaa, jopa miehille. Yhden purim-juhlaa koskevan määräyksen mukaan Eshterin kirjan loppua on voitava lukea kovaan ääneen ilman vokaali- ja äänenpainomerkintöjä, sekä aamulla että illalla ja musikaalisesti oikein soinnutettuna. (INN)

Sunday, March 01, 2009

SUNNUNTAI 01.03.09
1. KADIMAN puheenjohtaja Tzipi Livni hylkäsi Binyamin Netanjahun tarjouksen, jota hän kutsuu viimeiseksi, ja jossa hän tarjosi Kadimalle tasavertaisen aseman hallituksessaan. Livni jankutti lehtimiehille tilaisuuden jälkeen, ettei Netanyahu suostunut sanomaan noita maagisia sanoja: Hyväksyn kahden valtion periaatteen, josta on tullut Livnin ”epäpyhä lehmä”. Netabyahu ei myöskään tarjonnut Livnille vuorottelua hallituksen johdossa, joka ehkä olisi sopinut Livnille. Siispä nyt jatketaan puhtaasti oikeistolaisen hallituksen muodostamista. Netanyahu on yksityisesti tunnustanut, että hän haluaisi mieluummin Labourin hallitukseensa kuin Kadiman, ehkä siksi, että Labourilla on pitkä perinne hallituskumppanina, kun taas Kadima edustaa eräänlaista tunkeilijaa vallan käytäville. (JP)
2. TILANNE EI kuitenkaan ole vielä selvä, eikä kaikkia luita kaluttu, sanovat JP:n kolumnistit Stoil, Hoffman ja Hadi yhteisessä artikkelissaan. Artikkelin kirjoittajat ovat kuulostelleet mielialoja sekä Kadimassa että Labourissa, ja kertovat havainneensa, ettei ole syytä vielä heittää kirvestä kaivoon. Labourin puheenjohtajaa Ehud Barakia lähellä olevat tahot kertovat, että painostus hallitukseen liittymisen puolesta kasvaa puolueessa lähi päivien aikana, mikä voi pakottaa Barakin taipumaan ylivoiman edessä, mikä entiselle sotilasjohtajalle voi olla vaikeaa, mutta ei ensimmäinen taktinen perääntyminen. Lisäksi kolmestatoista kansanedustajasta yli puolet olisi saamassa ministerinpaikan hallituksessa, he laskevat, ja toiseksi Barakia tarvitaan kipeästi maata uhkaavien ulkoisten vaarojen vuoksi. Ei olisi viisasta ottaa tällaiselle paikalle uutta miestä opettelemaan, kuten Amir Peretz ennen Libanonin sotaa.
Kolmanneksi he muistuttavat Barakia, että tämä voisi varoittaa Netanyahua muodostamasta kapeaa oikeistohallitusta vaarantamatta maan turvallisuutta. Barakin neuvonantaja selittää, että toistaiseksi on syytä tarkastella asioita viileästi, mutta jos päätös tehdään, ainakin kahdeksan kansanedustajaa yhdeksästä kannattaa liittymistä hallitukseen.
Yksi kansanedustaja varoitti, että jääminen oppositioon Kadiman kanssa hajottaisi puoluetta entisestään, mihin ei ole varaa. ”Joko nopea itsemurha Netanyahun kanssa tai hidas kuolema Kadiman kanssa,” hän luonnehti tilannetta.
3. NETANYAHU kertoo JP:n toimittajille, että hän todellakin ottaisi mieluummin Labourin kuin Kadiman hallitukseensa, mutta toivoo silti, että Kadiman varapuheenjohtaja Shaul Mofaz pystyisi puhumaan Livnille järkeä ja taivuttamaan tämän asettamaan neuvottelutiimin tai ainakin nimittämään välittäjän tasoittamaan eriäviä mielipiteitä. ”Likudin tarjous voi todellakin olla pohjana neuvotteluille”, kertoo Mofaz yksityiskeskusteluissa lisäten, että kansa haluaa yhteishallitusta, ja ennen oven läimäyttämistä kiinni on järkevää ainakin tutkia, olisiko mahdollisuutta löytää yhteinen pohja. ”Diplomaattinen eroavuus ei ole este. Netanyahu puhuu palestiinalaisille löytääkseen sopimuksen heidän kanssaan. Hän myös tietää, että tämä on viimeinen tilaisuus, sillä mennessään Valkoiseen Taloon puhumaan Obaman kanssa, tuloksena on vaatimus ulommaisten parakkikylien (outposts) purkaminen.” Livnin vaatimus kahden valtion periaatteesta, minkä hän vaatii hallitusohjelmaan, on tullut päähänpinttymäksi Liville, minkä yli hän ei näytä kasvavan ja vahvistaa Omertin havaintoa, että ”Livni ei ole tehty aineksista, joista pääministerit tehdään”, kuten hän selitti. (JP)
4. NETAHYAHU selvitti omaa näkemystään palestiinalaisten itsehallinnosta Washington Post lehdelle antamassaan haastattelussa, joka julkaistiin lauantaina. Hän vastasi kysymykseen kahden valtion periaatteesta näin: ”Periaatteessa uskon, että Israelin sisällä on laaja ymmärrys siitä, että palestiinalaisille tulisi antaa mahdollisuus hallita itseään, mutta ei siten, että se uhkaa Israelia.” Haastattelu on ensimmäinen, jonka hän antoi saatuaan hallituksen muodostustehtävän Peresiltä yli viikko sitten ja se edeltää ulkoministeri Hillary Clintonin ensimmäistä Israelin vierailua uudessa roolissaan. Netanyahun teesit ovat:
- Palestiinalaiset saavat perustaa omat aseistetut poliisi- ja turvallisuusjoukkonsa sisäisen järjestyksen ja turvallisuuden turvaamiseksi, mutta ei omaa armeijaa.
- Palestiinalaiset eivät saa muodostaa liittosuhteita Israelin vihollisvaltioitten kuten Iranin kanssa.
- Israel haluaa säilyttää ainakin osavalvonnan alueen vedenjakelusta, koska sen vesivaroista suuri osa sijaitsee palestiinalaisten alueilla.
- Israel haluaa säilyttää oikeuden valvoa elektromagneettista liikennettä, kuten radio- ja mikroaaltolähetyksiä, turvallisuussyistä ainakin osittain.
Netanyahun teesit muistuttavat paljon niitä neljäätoista varausta, mitkä Ariel Sharon sisällytti liitteenä ”tiekartta rauhaan” dokumenttiin, joka esitettiin USA:n hallitukselle vuonna 2003. Netanyahu pidättyi äänestyksestä dokumenttia käsiteltäessä Israelin hallituksessa.
Netanyahu selitti haastattelijalle, että keskustelut palestiinalaisten kanssa jatkuvat, mutta että hänen huomionsa kohdistuu pääasiassa taloudelliseen kehitykseen, joka on jo alkanut, ja lisäksi hän haluaa vahvistaa palestiinalaisten turvallisuusjoukkoja. Hän sanoi itse johtavansa hallituksen asettamaa komiteaa, joka säännöllisesti esittää havaintoja palestiinalaisten taloudellisista tarpeista Juudeassa ja Samariassa. Tämä on sopusoinnussa hänen aikaisemmin esittämiensä kommenttien kanssa.
Haastattelija kysymykseen aiemmin esittämiinsä kommentteihin, että Hamasin hallinto Gazassa tulisi kaataa, Netanyahu selitti toivovansa, että palestiinalaiset Gazassa löytäisivät tavan, millä hallinto kaistalla vaihdettaisiin, koska Hamas muodostaa esteen rauhansopimukselle, jota Israel toivoo. Nykyisessä tilanteessa hän sallii humanitäärisen avun viennin Gazan kaistalle, mutta ei siten, että siitä muodostuu uhkaa Israelin turvallisuudelle.
Netanyahu selitti, ettei hän usko Hamasin hallinnon kaatuvan itsestään, mutta ei myöskään suosittele uutta IDF operaatiota Gazaan, vaan hallituksen vaihdos olisi saatava aikaan muita optioita käyttäen – sotilaallisia, poliittisia ja sosiaalis-taloudellisia.
KVARTETIN, USA, EU, Venäjä ja YK, edustajat tapaavat Egyptissä arvattavasti Sharm e-Sheikissä maanantaina. Pääkohteena keskusteluissa on palestiinalaisten esitys 2.8 miljardin USD tukipaketista Gazan jälleenrakentamiseksi. Alustavasti on esitetty, että kvartetti antaisi 1.1 miljardia USD, tänä vuonna 600 miljoonaa ja seuraavana 500 miljoonaa USD. PA:n pääministeri Salaam Fayyad esittää, että varat ohjattaisiin hänen hallituksensa kautta. Tarkkailijat ovat varoitelleet, että se mahdollistaisi liian suuren houkutuksen varojen väärinkäyttöön, sillä hallituksen ministereistä suuri osa tunnetaan korruptoituneiksi. Kvartetin kokoukseen osallistuu Hillary Clinton, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, EU:n ulkomaan-asioitten johtaja Javier Solana sekä YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon. Hillary Clinton jatkaa sieltä matkaansa maanantai-iltana Israeliin. Myös Syyrian ulkoministerin uskotaan osallistuvan kokoukseen ulkopuolisena tarkkailijana. (JP)
5. GAZAN TERRORISTIT ampuivat lauantain aikana kuusi rakettia Israeliin Kaksi niistä oli paranneltuja kotitekoisia Kassam-raketteja, joista toinen putosi koulurakennukseen Ashkelonissa tuhoten sitä pahoin, toinen aukealle pellolle. Loput neljä putosivat Sderotin ja Shaar Hanegevin alueille. Ashkeloniin ammuttu raketti oli läpimitaltaan 17 sm, mikä mahdollisti suuremman räjähdepanoksen. Sen kantomatkaa oli lisätty Grad-raketin pituiseksi. Raketti putosi koulussa alueelle, joka oli vahvistettu ”Kassamin-kestäväksi”, mutta se osoittautui tehottomaksi. Kaupungissa harkitaan, voidaanko lapsia päästää kouluihin näissä olosuhteissa. Osuman saanutta koulua ei kuitenkaan voida avata. Ashkelonin kaupunki on tehnyt päätöksen koulujen vahvistamisesta, mikä on hyväksytty kotirintaman taholla, mutta joka odottaa puolustusministeriön päätöstä.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaili äskettäin ulkomailla, että jos rauhan-keskusteluja ei saada käyntiin, PA harkitsee muita optioita, joista yksi on kolmannen intifadan aloittaminen Israelin siviiliasukkaita vastaan.
Hamasin Damaskoksessa majaileva ulkopoliittinen johtaja Khaled Marzouk vieraili salaa Gazassa, ensimmäisen kerran karkotuksensa jälkeen kymmeniin vuosiin.
Olmertin hallitus ja Egyptin rajavartijat kuten myös sen johto olivat tietenkin tietoisia vierailusta, koska he joutuivat päättämään luvasta. Hän osallistunee Kairossa pidettäviin yhteishallituksen perustamisneuvotteluihin, vaikka virallisesti asiasta vaietaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Olmertia kuulusteltiin 16. kerran ehkä viimeistä kertaa ennen syytteiden nostamista. Hänen toimistopäällikkönsä antoi lopulta Olmertia syyttävän lausunnon, vaikka hän on tähän saakka käyttänyt oikeuttaan pysyä vaiti. (JP)
- Espanjalainen tuomari aikoo kuitenkin jatkaa valmisteluja Saleh Shehadehin teloitusoperaatiosta 22.07.02, jossa voimakas pommi surmasi Shehadehin lisäksi hänen vaimonsa, tyttärensä, lähimmän apulaisensa sekä 11 lasta. (JP)
- Ulkomaisten tietojen mukaan Hamas oli kontaktissa Olmerin kanssa välimiehen kautta, joista yksi oli Olmertin perheen jäsen, juuri ennen operaatio Cast Lead, mutta Olmert tyrmäsi Hamasin tarjouksen todeten, ettei hän neuvottele terroristien kanssa. Olmert tekee sitä kuitenkin Egyptin välityksellä Kairossa. Mielenkiintoista katsoa, miten Israelin hallitus suhtautuu siihen, että PA:n yhteishallitus muodostetaan. (ynetnews)
- Kinneretin pinta nousi yli 20 sm. Lisää vettä ja lunta luvassa.