Posts

Showing posts from March 1, 2009
PERJANTAI 06.03.09
1. HALLITUSNEUVOTTELUISSA alkaa loppurutistus. Likudin kanssa hallitusyhteistyöhön lupautuneet puolueet ovat selvitelleet Likudin asettaman neuvottelutiimin kanssa sekä niiden vaatimia miljoonia että myöskin ministeripaikkoja. Israel Beiteinu on tähän saakka ilmentänyt kovin joustavaa kantaa näihin kysymyksiin ilmoittamalla esim. ministerinpaikoista, ettei se ole lukkiutunut mihinkään erikoisesti, joskin esittää toiveita. Lieberman haluaisi ulkoministeriön, mutta sitä haluaisi myös Likudin Silvan Shalom. Vasemmistolaiset kolumnistit varoittelevat, että jotkut länsimaat voisivat tuntea epämukavuutta Liebermanista ulkoministerinä. Lieberman puolestaan sanoo, että hänen ansiostaan suhteet Venäjän kanssa paranisivat ratkaisevasti.
PUOLUSTUSMINISTERIKSI on ehdolla Ehud Barak, Moshe Ya´alon ja Dan Meridor. Oikeusministeriöön on ehdolla Saár ja Friedman. Talousministerin paikkaa tarjottiin Liebermanille, mutta hän ei taida olla kovin kiinnostunut siitä. Myös Shalom j…
TORSTAI 05.03.09
1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton puhui lopulta Israelin vierailun aikana kahdella suulla. Jerusalemissa tavatessaan Israelin johtajia hän esittäytyi suurena Israelin ystävänä, mutta matkatessaan Ramallahiin, ei suorinta tietä arabikylien läpi, vaan turvallisuussyistä kiertoteitä juutalais-siirtokuntien kautta, hän esitti aivan toisenlaista roolia. Ei PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas , jota yksituumaisesti mediassa kutsutaan ”presidentiksi”, vaikka ei hänellä ole maata, sentään muslimikatsojien edessä kehdannut julkisesti pussailla arvostettua vierastaan, mutta kädestä pitäen hän johdatteli Hillarya sisätiloihin mairean hymyn saattelemana. Ehkä hänkin halusi tehdä vaikutuksen vieraaseensa, eikä Hillary näyttänyt ollenkaan panevan pahakseen tällaista muslimimiehen lähentelyä.
PARKKIINTUNEET PA:n johtajat kylläkin valittivat, ettei Hillary antanut aivan niin vedenpitäviä vakuutuksia itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem,…
KESKIVIIKKO 04.03.09
1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton osoittautui eilisten Israelin johtohenkilöitten kanssa käymistään keskusteluista annettujen raporttien perusteella arvioiden huomattavasti joustavammaksi ja paremmin informoiduksi, mitä aiemmat raportit hänestä kertoivat. USA:n ja Israelin keskeinen hyvä ja luottava ilmapiiri oli silminnähtävä TV-kuvien perusteellakin arvioiden, mitä lisäsi avainhenkilöitten ilmeisen suotuisa kemia.
CLINTON muisti mainita USA:n päämääränä olevan kaksi valtiota – lisäämättä siihen Bushin määrittelemiä haaveellisia tavoitteita: jotka rauhassa ja turvallisina asuvat rinnakkain.
Hillary Clinton kuitenkin lisäsi tuohon paljon käytettyyn ja ilman sisältöä olevaan mantraan kahden valtion periaatteesta, ”ettei USA ole sidottu aikaisempiin merkkipaaluihin, vaan on avoin ja valmis tutkimaan muitakin mahdollisuuksia”.
PRESIDENTTI Shimon Peresin kukkapuska ja perusteellinen suudelma selvästi liikuttuneen Hillaryn poskelle voidaan katsoa kuuluvan i…
TIISTAI 03.03.09
1. IRANIN pääsyyttäjä Saeed Mortazavi vaatii, että Israelin terävimpään johtoon kuuluvat pääministeri Ehud Olmert, ulkoministeri Tzipi Livni, puolustusministeri Ehud Barak sekä 12 muuta korkeaa virkailijaa on pidätettävä syytettyinä sotarikoksista operaatio Cast Lead aikana Gazan kaistalla, kertoo TV-yhtiö CNN uutislähetyksessään. Pääsyyttäjä on lähettänyt inter-polille pyynnön mainittujen henkilöitten pidättämisestä, missä tahansa heidät tavataan.
Iranilainen uutistoimisto ISNA kertoo, että mainittujen lisäksi Iranin oikeuslaitos tutkii sadan muun israelilaisen tekemiä rikoksia kansainvälistä lakia vastaan.
TEHERAN TIMES kertoo, että Iran on esittänyt pidätysmääräyksen 29:lle israelilaiselle sotarikoksista syytettyinä, niiden mukana Mossadin johtaja Meir Dagan, yleisesikunta-päällikkö Gabi Ashkenazi sekä oikeuskansleri Menachem Mazuz. Raportissa todetaan, että 27. joulukuuta 2008 alkanut operaatio vaati 1300:n gazalaisen hengen ja vammautti 5 400. Operaatio Cas…
MAANANTAI 02.03.09
1. NETANYAHU ihmettelee, miksi lapioida rahaa Gazan kaistalle rakettien iskiessä päivittäin Israelin puolelle. Palestiinalaisten tukijamaitten konferenssi alkaa Sharm e-Sheikissä tänään. Kaikkiaan 80 maata osallistuu tähän maailman johtajien kokoukseen, jossa päätetään lähes kolmen miljardin USD tukiaisista Gazan välittömiin tarpeisiin sekä IDF:n viimeisessä operaatiossa syntyneitten tuhojen korjaamiseksi. Netanyahu ihmettelee, mitä mieltä on heittää rahaa pohjattomaan kaivoon ennen kuin on varmistettu, että pohja pitää, eli saadaan poliittinen ratkaisu Gazan ongelmalle.
Netanyahu on oikeassa, sillä terroristien jatkaessa Israelin siviilikohteitten summittaista tulittamista entistä tehokkaammilla raketeillaan Israelin täytyy vastata siihen ja pyrkiä tuhoamaan rakettien laukaisutelineet miehistöineen sekä raketteja valmistavat verstaat. Euroopan maitten edustajat näyttävät kuitenkin kulkevan kuin laput silmillä pystyen näkemään vain sen, minkä haluavat nähdä. …
SUNNUNTAI 01.03.09
1. KADIMAN puheenjohtaja Tzipi Livni hylkäsi Binyamin Netanjahun tarjouksen, jota hän kutsuu viimeiseksi, ja jossa hän tarjosi Kadimalle tasavertaisen aseman hallituksessaan. Livni jankutti lehtimiehille tilaisuuden jälkeen, ettei Netanyahu suostunut sanomaan noita maagisia sanoja: Hyväksyn kahden valtion periaatteen, josta on tullut Livnin ”epäpyhä lehmä”. Netabyahu ei myöskään tarjonnut Livnille vuorottelua hallituksen johdossa, joka ehkä olisi sopinut Livnille. Siispä nyt jatketaan puhtaasti oikeistolaisen hallituksen muodostamista. Netanyahu on yksityisesti tunnustanut, että hän haluaisi mieluummin Labourin hallitukseensa kuin Kadiman, ehkä siksi, että Labourilla on pitkä perinne hallituskumppanina, kun taas Kadima edustaa eräänlaista tunkeilijaa vallan käytäville. (JP)
2. TILANNE EI kuitenkaan ole vielä selvä, eikä kaikkia luita kaluttu, sanovat JP:n kolumnistit Stoil, Hoffman ja Hadi yhteisessä artikkelissaan. Artikkelin kirjoittajat ovat kuulost…