Friday, July 01, 2016

PERJANTAI 01.07.2016

PERJANTAI 01.07.2016
01.TÄYTYYPI olla kaksin verroin huolellinen jo päivä-määriä kirjoittaessa, että muistaa kuukauden vaihtuneen kesästä kohti syksyä, eli kesäkuusta heinäkuuhun. Varovaisuutta ja mielen malttia tarvitaan muistakin syistä, sillä aamun uutisotsikot nostattavat verenpainetta ja suuttumusta "amalekilaisten" mielettömyyttä kohtaan, kuten olen tottunut mielessäni kutsumaan PA:n arabien harjoittamaa väkivaltaa. Se lienee ikivanhaa perua muinaisessa Israelissakin harjoitettusta Baalin ja Molokin palvonnasta, jotka vaativat ihmisuhreja, ja joita vastaan juutalaisten profeetat joutuivat toistuvasti taistelemaan. Tästä profeetta Elian taistelu satoja baalin pappeja vastaan Karmel vuorella on järkyttävä esimerkki.
Uusi kuukausi alkoi miellyttävissä sääolosuhteissa parinkymmenen asteen – ennusteen mukaan 18 – lämpötiloilla heti aamutuimaan, mutta joka päivän mittaan noussee 28 asteen kieppeille ja siitä seuraavina päivinä yli 30 asteen lukemiin pudotakseen uudelleen maanantaina 21 -29 asteen lukemiin. Näin ennustaa ToI:n sääprofeetta.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 25 -37; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 ´C-astetta.
Eilatissa lämpötila kipuaa asteen verran ylemmäs ensi viikon alussa. Kuuma mutta kuiva helle on vielä siedettävä, mutta nihkeän kostea ilma tekee olon todella vaikeaksi.
02.ISRAELIN lehdet kertovat järkyttyneinä torstai-aamuna ennen ihmisten heräämistä suoritetusta 13-vuotiaan tytön Hallel Jaffa Arielin raakalaismaisesta murhasta hänen vielä nukkuessaan kaikessa rauhassa vuoteessaan Kiryat Arbassa lähellä Hebronia.
Terroristi, 17-vuotias Muhammad Nasser Tarayrah, pääsi huomaamatta juutalaiskaupunkia suojaavan turva-aidan läpi ja tunkeutui tytön makuuhuoneeseen, jossa hän puukotti tyttöä useita kertoja yläruumiiseen. Tytön avunhuutojen hälyttäminä kaupungin turvallisuusmiehet kiirehtivät asuntoon, jossa terroristi oli vielä paikalla.
Terroristi pystyi puukottamaan yhtä turvallisuusmiestä ennen kuin hänet ammuttiin kuoliaaksi. Laukausten vaihdossa yksi turvamiehistä haavoittui luodeista ja hänet vietiin sairaalaan kohtaisessa kunnossa.

Terroristin uhri Hallel Jaffa Ariel opiskeli kahdeksatta vuottaan, harrastaen tanssia ja suunnitellen zoologin uraa. Hän oli väsynyt edellisen illan tanssiharjoituksista jatkaen nukkumistaan ohi normaalin heräämisajan.
Hänen äitinsä Rina Ariel kiitti Luojaa siitä, että hänen kaksi nuorempaa tytärtään, jotka nukkuivat samassa huoneessa Hallelin kanssa, olivat sinä yönä muualla.
Hallel Yaffa oli vielä elossa, kun hänet kiidätettiin Shaarei Zedekin sairaalaan Jerusalemissa, mutta hän ei hengittänyt enää elvytystoimista huolimatta, ja sairaalassa hänet todettiin kuolleeksi.

HALLEL Jaffan äiti Rina syytti terroristin äitiä siitä, että hän opetti poikaansa vihaamaan hänen opettaessaan tytärtään rakastamaan. Tytön hautajaiset toimitettiin eilen Kiryat Arban hautausmaalla.
Pääministeri Benyamin Netanyahu pidätteli kyyneleitään todetessaan poliitikon korrektiivisuudella, ettei rauhan neuvottelija murhaa nuoria tyttöjä heidän vuoteisiinsa, ja kehotti valveutuneita maita tuomitsemaan tämän veren-himoisen kiihotuksen seurauksena tehdyn murhan, johon PA:n johto syyllistyi vain muutamaa päivää ennen murhaa.
Toiseksi Netanyahu vaati PA:n johtoa sanoutumaan irti terrorismista ja tuomitsemaan Kiryat Arban murhan.
Opetusministeri Naftali Bennett totesi lyhyessä puheessaan, ettei Hallel Jaffan olisi pitänyt olla hautaus-maalla, vaan tanssimassa ja osallistumassa palvelustyöhön. "Me rakennamme Saronaan ja Kiryat Arbaan, Jaffaan ja Jerusalemiin, Itamariin ja Beershebaan" hän lupasi.
Hallelin serkku Ari Uriel vaati myös rakentamisen lisäämistä Juudeassa ja Samariassa sekä liittämään nuo alueet Israelin valtioon. Likud ke. Yehuda Glick esitti pyynnön Israelin Jumalalle verenvuodatuksen lopettamiseksi. "Liian monet vanhemmat joutuivat hautaamaan lapsensa ja vaimot puolisonsa" hän totesi.
Kiryat Arban rabbi Lior Dov, jota artikkelin kirjoittaja kuvaa kiistanalaiseksi, totesi, että Jumala kostaa murhatyön, mutta koska maalla on armeija ja turvallisuusjärjestöt, hallituksen tulee käyttää niitä suojellakseen kansalaisiaan. http://www.timesofisrael.com/hallel-ariel-princess-in-white-mourned-in-hebron-funeral/

USA ja Saksa tuomitsivat 13-vuotiaan israelilaisen tytön, jolla oli myös USA:n kansalaisuus, mielettömän murhan ja terrori-hyökkäyksen, Berliinin kutsuessa sitä uudeksi ennätykseksi vihan ja julmuuden täyteydessään. Myös Englannin ja EU:n Israelin lähettiläät tuomitsivat murhan todeten, ettei siihen ollut mitään oikeutusta. http://www.timesofisrael.com/us-germany-condemn-killing-of-sleeping-israeli-teen/

Tuskin Jiryat Arban hautajaissaattue oli hajaantunut, kun raportit kertoivat torstai-iltana toisesta terrori-hyökkäyksestä, tällä kertaa Netahyassa.
Arviolta 40-vuotias PA:n arabi Wael Abu Saleh Tulkarmista puukotti kauppakeskuksen edessä 40-vuotiasta juutalaista miestä useita kertoja yläruumiiseen. sekä 62-vuotiasta naista vammauttaen häntä lievemmin. Paikalla ollut aseistautunut siviilivartija ampui terroristin kuoliaaksi.
Poliisi aloitti välittömästi terroristin paikalle tuoneen auton kuljettajan löytämiseksi.
Artikkelin kirjoittaja Itamar Pileggi kutsuu Kiryat Arban terroristia teini-ikäiseksi, vaikka arabikulttuurissa poika saavuttaa täysi-ikäisyyden 16-vuotiaana ja voi perustaa oman perheen.  http://www.timesofisrael.com/two-seriously-wounded-in-netanya-stabbing-attack/

03.MITÄ TEHDÄ kansanedustajalle, joka avoimesti ja häpeää tuntematta tuomitsee julkisesti maansa hallituksen ja sen harjoittaman politiikan, ja joka osallistuu maataan vastaan suoritettuun kansainväliseen laiva-saattueeseen, mikä tarkoituksena on murtaa kansainvälinen saartorengas Gazan ympäriltä?
Israelilla on tämä ongelma, Israelin arabikansanedustaja Hanin Zoabin (Joint List) tapauksessa. Häntä on yritetty vaientaa Knessetin sisäisen päätöksen kautta, mutta se ei ratkaise ongelmaa.

Viimeisin Zoabin tempaus oli hänen syyttäessään, että IDF:n merivoimien sotilaat, jotka osallistuivat Gazan saarron murtamisyrityksen estämiseen nousten heidän johtoalukseensa Mavi Marmaraan ohjaten sen Ashdodin satamaan tarkastusta varten, olivat murhaajia. Sotilaat olivat varustautuneet vain väripistoolein, koska aluksen ei pitänyt vastustaa sen valtausta. Koska laivassa olleet kymmenet aktivistit aloittivat sotilaitten hakkaamisen teräsputkilla, tuoleilla, puukartuilla ja veitsillä, sotilaat katsoivat olevansa hengenvaarassa ja aloittivat tulituksen kovilla patruunoilla surmaten 9 Turkin kansalaista, yhdellä myös USA:n kansalaisuus. Zoabi oli mukana tässä saattueen Mavi Marmara aluksessa väittäen myöhemmin, ettei hän nähnyt aktivistein olleen aseistettuja. Nyt hän sanoo osallistuvansa suunnitteilla olevaan seuraavaan kauppasaarron murtamisyritykseen.
Puolustusministeri Avigdor Liberman totesi pahaenteisesti IDF:n puolustavan maataan kaikkia hyökkääjiä, myös kansanedustajia, vastaan. Muslimimaassa Zoabi olisi jo lynkattu kauan sitten, mutta Israelin länsimainen demokratia ja uskonnolliset ihmisoikeussäännöt estävät toimimasta vastoin länsimaissa hyväksyttyjä sääntöjä.

Hanin Zoabi pyrki miedontamaan syytöstään todeten, että hän julkisti sekä oman kansansa että maailman yleisen mielipiteen, jonka mukaan sotilaat olivat murhaajia.
Netanjyahu esitti myöhemmin Obaman painostuksesta anteeksi-pyynnön Turkille luvaten maksaa korvauksia surmansa saaneiden omaisille. Tämä myönnytys aiheutti Israelissa vakavia vastaväitteitä antautumisesta vihollisen edessä, vaikka oikeus oli Israelin sotilaitten puolella.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi Israelin ja Turkin välille solmitun sovintosopimuksen yhteydessä, ettei Turkki ollut antanut saattueelle lupaa yríttää läpi-murtoa Gazan kansainväliseen saartoon.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo pyytävänsä oikeuskansleria tukimaan mahdollisuuksia, joilla Zoabin tapaus voitaisiin hoitaa siististi ilman kansainvälistä riitaa. http://www.timesofisrael.com/zoabi-doubles-down-on-claim-idf-troops-are-murderers/
04.UUTISOTSIKOITA
·       USA:n republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump vastasi erään Israelin vastaisen aktivistin kysymykseen Israelin tukemisesta, että hänen valvonnassaan USA tulee tukemaan Israelia 100 %:sti. "Israelin valtio on hyvin, hyvin tärkeä liittolainen Yhdysvalloille", vihjaten samalla TSA-muslimi-turvatarkastajiin. Trump puhui torstaina New Hampshiren vaalitilaisuudessa. Hän vakuutti, että Israel on USA:n todellinen ystävä Lähi-Idässä. Kysymyksen muslimitarkastajista nosti esiin eräs nainen nähtyään joittenkin heistä pukeutuneen muslimi-vaatteisiin esittäen, että heidät tulisi erottaa ja heidän tilalleen palkata entisiä sotilaita. Trump sanoi tutkivansa asiaa. http://www.timesofisrael.com/trump-tells-anti-israel-supporter-hell-protect-israel-100/
·       Trumpin suosio on kansallisissa gallupeissa ollut selvästi Hillaria alemmat, mutta nyt viimeisen gallupin mukaan Trumpin suosio oli 43 %, Hillaryn 39%. Onko tämä ennen tulevasta kehityksestä? http://www.wnd.com/2016/06/a-harbinger-trump-overtakes-hillary-in-new-national-poll/
·       Jerusalemin poliisi on tehostanut valvontaansa ja kykyään vastata tilanteen kehitykseen nopeasti ja tehokkaasti useita päiviä kestäneiden väkivaltaisuuksien jälkeen. - Poliisi sanoo pidättäneensä autoilijan, joka toi terroristin Netanyaan. Patriarkkain mausoleumi Hebronissa on myös tehotarkkailun alaisena. Poliisi sanoo estäneensä uuden hyökkäyksen mausoleumissa. http://www.timesofisrael.com/after-day-of-violence-jerusalem-police-on-alert-for-final-friday-prayers-of-ramadan/
·       Kvartetin, USA, Venäjä, EU ja YK, pian julkistettavan raportin tulisi herättää sekä Israelin että PA:n johtajat toimimaan kansainvälisen yhteisön ohjeitten mukaan. Asiasta puhui journalisteille USA:n nimittämä erityiskoordinaattori Lähi-Idän asioissa Nickolay Mladenov torstaina YK.n päämajassa. Juutalaisasutusten laajentaminen on vakiosyytös Israelia vastaan, ja PA:n johdon harjoittama kiihotus, on mukana entistä näkyvämmin PA/PLO:n puheen-johtajan Mahmoud Abbasin mielettömien syytösten johdosta. http://www.timesofisrael.com/un-envoy-quartet-report-should-be-wake-up-call-for-israel-palestinians/
·       Turkki odottaa saavansa välittääkseen Israelin rannikon edustalle rakennettujen kaasuasemien toimitukset edelleen Euroopan markkinoille. Äsken solmittu sopimus antaa siihen hyvät edellytykset. http://www.timesofisrael.com/post-reconciliation-turkey-eyes-delivery-of-israeli-gas/
·       Hizbullah peruutti suunnittelemansa Al-Quds (Jerusalem) tilaisuuden vedoten turvallisuus-ongelmiin. Maanantaina Libanonin itäosissa räjähti 9 pommia surmaten 5 ihmistä Qaan kylässä. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-scraps-al-quds-day-event-amid-security-fears/
·       Israelin poliisi tutkii, miten 9 Israelilaista rauhanaktivistia, jotka kuuluvat "kaksi valtiota, yksi kansa", järjestöön, pääsivät autoillaan Ramallahiin, jossa heillä oli tarkoitus tavata palestiinalaisia aktivisteja. Ramallahin arabit kivittivät autoja ja sytyttivät toisen tuleen. Heidät jouduttiin evakuoimaan. Poliisi tutkii heidän motiivejaan, sillä pääsy PA/PLO:n valvomille alueille on kielletty ilman erityislupaa ja valvontaa. Kukaan ei haavoittunut.  http://www.timesofisrael.com/police-to-investigate-israelis-evacuated-from-ramallah/
·       Poliisi ampui arabiterroristin, joka yritti puukottaa ihmisiä Patriarkkain mausoleumin edustalla. Shin Bet ja rajapolisi pidättivät 10 arabia Juudean ja Samarian alueilla perjantain vastaisen yön aikana. Nämä ovat varotoimia iskujen estämiseksi. Monet heitä ovat Hamasin jäseniä tai kannattajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214356#.V3YoH2OKTIU
·       Israelin viranomaisten mukaan vesiongelma Juudeassa ja Samariassa johtuu suurimmaksi osaksi arabien omista toimista. He varastavat vuosittain 400 miljardia gallonaa vettä Israelin asettamista vesi-johdoista, vesi käytetään valtaosin kasteluun. Jerusalemin ja Maale Adumimin väliselle E1 alueille EU:n rakentamien parakkien beduiini-asukkaitten tarvitsema vesi varastetaan Israelin vesijohdoista, ja sähkö valopylväsjohdoista, ilmeisesti EU:n kehotuksesta. Arabit eivät maksa käyttämäänsä vettä ja sähköä, velka niistä on lähes 1.5 miljardia NIS, ja velka kasvaa potentiaalisesti käytön mukaan.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/official-water-crisis-in-samaria-caused-by-arabs-stealing-400-billion-gallons-a-year/2016/07/01/
Wednesday, June 29, 2016

KESKIVIIKKO 29.06.2016

KESKIVIIKKO 29.06.2016
01.AAMUN raportit kertovat verisistä terrori-iskuista monin paikoin maailmalla, mutta pääasiassa Lähi-Idän alueilla. Maailma näyttää kehittyvän vaaralliseksi paikaksi asua, mutta eipä meillä taida olla valinnanvaraa. Tarkastellaan kuitenkin aluksi säätilaa.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta.
Säätila näyttää pysyttelevän melko tasaisesti tämän päivän lukemissa, vain perjantaina tapahtunee parin asteen putoama lämpötiloissa palautuen sapattina lähelle tämän hetken lukemia. Taivaankansi on pilvetön koko ennusteajan ajan, sillä varauksella, ettei sää tottele ennustajia.
02.TURKIN Istanbulin Atatyrk lentokentällä tapahtunut itsemurhaisku on pääministeri Binali Yildirimin mukaan vaatinut ainakin 36 ihmisen hengen, mutta kuolonuhrien lukumäärä voi kasvaa tietojen tulessa julkisuuteen eri sairaaloista. Yildirim kertoi journalisteille, että alustavat tutkimukset osoittavat iskun itsemurhahyökkäykseksi, ja olettaa, että Dash (ISIS) on luultavasti sen tekijä.

Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag kertoo, että haavoittuneita on 147. Hallituksen toinen korkea viranomainen sanoo, että kuolleita on paljon nykyistä tietoa enemmän. Valtion protokollan mukaan hän ei maininnut nimeään, mutta korjaili lausuntoaan kuolleista lähelle 50.  

PÄÄMINISTERI Yildirim totesi, että terroristeja oli kolme ja he tulivat paikalle taksilla vakuuttaen, ettei isku johtunut heikosta turvallisuustarkkailusta.
Terroristit avasivat tulen poliiseja kohti ennen pommiensa sytyttämistä.
Tämän lausunnon tarkoituksena on rauhoittaa kansaa Istanbulin lentokentän turvallisuudesta. Istanbulin lento-kenttä on yksi Euroopan vilkkaimmista ja maan vilkkain ja suosituin yhteys ulkomaailmaan.
Pääministeri Yildirim täydensi lausuntoaan todeten, ettei ole tietoja neljännestä mutta paenneesta itsemurhaajasta. Hän totesi joittenkin uhrien olevan ulkomaalaisia, ja että haavoittuneista, heidän joukossaan poliiseja, osa on lievästi, osa vaikeasti vammatutuneita. Kaksi terroristeista avasi tulen terminaalin maahan tulevien matkustajien sisäänkäynnin edessä kolmannen sytyttäessä pomminsa paikoitusalueella.
Turvatarkastuksia suoritetaan ennen terminaaliin pääsyä ja toiseksi ennen pääsyä maasta poistuvien porttien läpi.

POLIISIAUTOT haravoivat kentän ulkopuolella tapahtuvaa liikennettä. Ihmisiä virtasi ulos terminaalista, mutta osa heistä ohjattiin pohjakerroksen kahvilaan, jossa he joutuivat odottamaan lisäohjeita tunnin verran. http://www.timesofisrael.com/turkish-pm-says-terrorists-arrived-by-taxi-rules-out-security-failings-at-airport/
Turkin presidentti Tayyip Recep Erdogan lupasi terrorismin vastaisen taistelun jatkuvan keskeytyksettä. Washingtonin hallitus lupasi tukeaan Turkille molempien presidentti-ehdokkaiden luvatessa yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa, joka on nyt suuremmillaan, kuten Trump sanoi. Erdogan totesi, että iskun tapahtuminen ramadanin aikana osoittaa, etteivät terroristit välitä musliminen pyhistä ajoista. http://www.timesofisrael.com/turkish-president-vows-continued-fight-against-terror/.
03.ISRAELISSA sen sijaan keskitytään sisäisiin asioihin, joista yksi eniten huomiota herättänyt on Turkin ja Israelin välinen sopimus, jolla on tarkoitus palauttaa normaalit diplomaatti- ja kauppasuhteet maitten välille
Pääministeri Netanyahu, joka on pääasiassa valvonut neuvotteluja kansliapäällikkönsä Dore Goldin kautta, on joutunut melkoiseen ristiaallokkoon sekä hallituksen sisällä että myös sen ulkopuolella.

Ainakin kolme hallituksen avainministeriä vakuuttavat äänestävänsä sopimusta vastaan. Pääministeri vastasi heidän kritiikkiinsä, että sopimusta vastustavat ministerit ovat olleet täysin tietoisia neuvottelujen kulusta, eikä siten voi ymmärtää heidän vastustustaan allekirjoitettua sopimusta vastaan, kuten hän vakuutti Naftali Bennettille.
Bennett valitti hallituksen jouduttua kumileimasimen asemaan, koska keskustelut siitä aloitetaan vasta allekirjoituksen jälkeen, vaikka keskusteluaikaa onkin varattu normaalia enemmän.  Turvallisuuskabinetin sisäisestä ristiriidasta huolimatta sopimus ratifioitaneen huomenna torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214222#.V3NeM2OKTIU,  http://www.jpost.com/Breaking-News/Bennett-and-Shaked-plan-to-vote-against-Israel-Turkey-reconciliation-457939,
Sopimuksessa Trukin kanssa on kaksi kohtaa, jotka erityisesti vaikeuttavat sovun syntymistä ministerien kesken. Israelin olisi pitänyt vaatia, että Turkki painostaa Hamasia palauttamaan kahden sotilaan ruumiit, ja kaksi israelilaista, joiden uskotaan olevan Gazassa. Lisäksi sopimukseen sisältyvä 20 miljoonan USD maksu Mavi Marmaran tragediassa surmansa saaneiden 9 turkkilaisen omaisille; yksi heitä myös USA:n kansalainen, ei useimpien israelilaisten mielestä ole oikeutettu, sillä sotilaat toimivat itsepuolustukseksi hyökkääjää vastaan.
Netanyahu pyysi Ban ki-moonia toimimaan Gazaan kadonneitten palauttamiseksi. Vuoden vaihteessa eroava YK:n pääsihteeri on jäähyväismatkalla Israelissa, mutta ei malttanut olla syyttämättä isäntäänsä arabialueiden miehittämisestä ja niiden asukkaitten elämän vaikeuttamisesta. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/netanyahu-to-ban-help-bring-israelis-back-from-gaza-rectify-un-bias/2016/06/28/

04.UUTISOTSIKOITA
·       Israelin ulkoministeriö vakuuttaa tutkimustensa jälkeen, ettei Istanbulin Atatyrkin lentokentän terrori-iskussa kuollut tai haavoittunut yhtään israelilaista. Turkki on saamassa takaisin aiemman israelilaisten suorituimman lomailukohteen aseman diplomaatti-suhteiden alkaessa korjaantua. http://www.timesofisrael.com/ten-israelis-unaccounted-for-after-istanbul-attack-thought-to-be-safe/
·       YK:n vuoden vaihteessa eroava pääsihteeri Ban ki-Moon vieraili matkansa aikana myös Ramallahissa. Hän tunnusti PA:n ja Gazan arabeja kohtaavat lukuisat haasteet, mutta kehotti etsimään rauhaa ja säilyttämään positiivisen asenteen. Sen sijaan hän ei sanallakaan viitannut Abbasin Israelin vastaiseen kiihotukseen puhuessaan EU-parlamentin istunnossa. Tämä on länsidiplomaattien tapa vaieta asioista, joista he tuntevat syyllisyyttä osallistuessaan niiden rahoittamiseen ja tukeen. Aiemmin hän vieraili Gazassa, jossa hän murehti
Israelin aiheuttamaa kärsimystä arabeille miehittäessään heidän maitaan. Israel veti sotilaansa ja asukkaansa pois Gazassa 2005, mutta kansainväliset saartotoimet jatkuvat, joiden tarkoituksena on estää sotilaallisten tarvikkeiden vienti Hamasille. Israelin hallitukset eivät ole rohjenneet nostaa kissaa pöydälle kertoakseen maailmalle, ettei Israel miehitä Juudeaa ja Samariaa eikä Golania, sillä kansainvälisten sopimusten mukaan ne kuuluvat juutalaisille tarkoitettuun kotimaahan. Pääsihteeri syyllistyi ilmiselvään valheeseen sanoessaan että Israel miehittää Gazaa, sillä Israel veti kansalaisensa pois Gazasta vuonna 2005 silloisen pääministeri Ariel Sharonin toimesta. http://www.timesofisrael.com/un-chief-meets-with-abbas-urges-need-for-peace/
·       Jewish Agencyn puheenjohtaja Nathan Sharansky hyökkäsi puheessaan rabbinaatin toimia vastaan sen ilmoitettua, ettei se voi hyväksyä tunnetun ja tunnustetun reformirabbin suorittaman USA:n presidenttiehdokkaan tyttären Ivankan kääntymisen juutalaiseen uskoon. Hänen miehensä on juutalainen. Sharansky sanoi, etteivät paikalliset rabbit Israelissa ole tietoisia tilanteesta USA:ssa. Sharansky vetosi Ranskan juutalaisiin, että heidän tulee seurata aikaansa ja muuttaa pois maasta, koska heillä ei ole tulevaisuutta Ranskassa, kuten hän sanoi. – Petah Tikvan rabbiininen oikeus oli New York Timesin artikkelin mukaan hylännyt reformoidun rabbin Yhdysvalloissa suorittaman käännytyksen. http://www.timesofisrael.com/jewish-agency-rips-rabbinates-rejection-of-prominent-us-rabbis-conversion/
·       Arabit jatkavat mellakointiaan Temppelivuorella jo
ainakin neljättä päivää kivittäen poliisia ja Vuorelle nousseita turisteja ja juutalaisia, mikä pakotti pääministerin kieltämään uudelleen juutalaisten ja kansanedustajien nousun Vuorelle. Monet israelilaiset pitävät tätä tarpeettomana ja vaarallisena myönnytyksenä arabeille, joiden ruokahalu kasvaa syödessä – etenkin ramadanin paastokuukauden aikana. Yksi 73-vuotias juutalainen nainen haavoittui arabien heittämistä kivistä rukoillessaan länsimuurin edessä. Netanyahu aikoo selvittää tilannetta ensi kuun alussa ramadanin päätyttyä, mutta miksi hän rankaisee juutalaisia arabien aloittamasta väkivallasta? http://www.timesofisrael.com/after-days-of-riots-pm-reinforces-ban-on-mks-at-temple-mount/
·       Kvartetin, USA, EU, YK ja Venäjä, laatima raportti Israelin ja PA:n välisestä rauhanprosessista julkaistaneen tällä viikolla. Israel on toiminut aktiivisesti pyrkien vaikuttamaan sen sanamuotoon, koska rapotti tullee vaikuttamaan YK:n turvallisuus-neuvoston myöhemmin antamaan lausuntoon. YK.n eroava pääsihteeri valitti vieraillessaan Israelissa sitä, miten YK on menettänyt luotettavuutensa. Se on tapahtunut nimenomaan hänen kahden virkakautensa aikana, jolloin hän olisi voinut vaikuttaa sen nostamiseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UNs-Ban-calls-for-end-to-Gaza-blockade-457954
·       Hamasin poliittisen osaston korkea virkailija Osama Hamdan tyrmää tiedot, että Hamas olisi hyväksynyt Israelin ja Turkin välisen sopimuksen, koska Hamas ei saanut tilaisuutta esittää omaa kantaansa. Hamasin johto oletti, että kv. kauppasaarto Gazan ympäriltä poistetaan sopimuksen myötä, Gazaan rakennettaisiin satama ja myöhemmin lentokenttä. Turkki on poliittisista syistä aina tukenut Gazan ja PA:n arabeja. Tarkkailijat varoittivat, että Turkin sopimus Israelin kanssa an ansa, johon sen ei olisi pitänyt antautua eikä mennä avoimin silmin. Tämän sai aikaan Obama, joka Israelin vierailunsa aikana kehotti Netanyahua pyytämään anteeksi Turkilta Mavi Marmaran onnetonta tapausta, vaikka Gazan saartoa yrittävä laivasaattue lähti matkalle Turkin satamasta ja tuella. http://www.jpost.com/Middle-East/Senior-Hamas-officials-blast-Israel-Turkey-normalization-deal-457948, http://www.timesofisrael.com/relatives-of-gaza-held-israelis-rally-against-turkey-deal-as-ministers-meet/.
Sunday, June 26, 2016

SUNNUNTAI 26.06.2016

SUNNUNTAI 26 .06.2016
01.Tänään on toinen juhannuspäivä Koto-Suomessa, mutta olkoon vain, Israelissa tämä päivä on viikon ensimmäinen työpäivä, eikä juhannuksesta ole tietoakaan Joten naputtelen ohessa jotain päivän kuumimmista tapahtumista - kuten niitä Israelissa tarkastellaan, mikä voi poiketa siitä, miten niistä raportoidaan muualla maailmassa.
Mutta tarkastellaan ensiksi päivän säätilaa. Tätä pientä maarääpälettä on ahdistanut useita päiviä kestänyt helleaalto, joka rapauttaa alkukesän vihreyden ja muuttaa yleisnäkymän ruskean voittoiseksi. Helteiden mukana tulivat monet tulipalot, useimmat luultavasti syttyneet ilman ihmiskäsiä, mutta osa huolimattomasta nuotioiden ja minigrillien sammuttamisesta. Suurpaloilta sentään selvittiin, ja Israelin hankkimaa lentokalustoa lennätettiin Kyprokselle sammuttamaan siellä puhjenneita varallisia metsäpaloja, joiden hallinta riistäytyi käsistä kovan tuulen vuoksi.
Hätään joutuneen naapurin auttaminen on Israelin yksi huomattavimmista ominaisuuksista, olkoon kyse liittolaisesta tai vihollisesta. Israelin avustuspartiot ovat aina ensimmäisinä maanjäristysten ja muitten katastrofien jälkeen tarjoamassa lääkinnällistä ja muuta avustustaan kenttäsairaaloiden ja avustustarvikkeiden muodossa.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 25 -33; Tiberias 26 -40; Suolameri 30 -40; Eilat 29 -40 +C-astetta. Lämpötila alkaa vähitellen alentua ja palata inhimillisiin mittasuhteisiin, kuten ennuste osoittaa. Tiistaina lämpötila romahtaa 28 asteeseen, mutta jo keskiviikkona huippulämpötila kipuaa yli 30 astetta.
02.ENGLANNISSA suoritettu kansanäänestys eroamisesta EU:sta, "Brexit", kuten sitä saarivaltiossa kutsuttiin, herättää edelleen huomiota ja analyyseja, miten tässä näin kävi ja mitä se merkitsee muulle EU-yhteisöä, jossa on edelleen 27 jäsentä. Eräiden uutisten mukaan Euroopassa levisi "itsenäisyys" huuma ihmisten juhliessa brittien tekemää rohkeaa päätöstä irrottautua muusta Euroopasta, ja vaatimukset seurata Englannin esimerkkiä lisääntyivät.
EU:n johtajat kokoontuvat tiistaina EU:n päämajaan Brysseliin tarkastelemaan syntynyttä tilannetta, ja päättämään mahdollisista lisätoimista "brexit"-vaatimusten leviämisen estämiseksi. Joillekin EU-maille kuten Baltian maat liittymisen päämotiivi EU-yhteisöön oli turvallisuuden takaaminen, mitä seurasi liittyminen NATO:on, koska EU sellaisenaan ei voinut taata turvallisuutta Venäjän nousevaa mahtia vastaan.

Suomen pääministeri Sipilä' vakuuttaa lausunnoissaan, että Suomi on vahvasti liittoutunut EU:n kanssa eikä näe mitään syytä kansanäänestyksen, referendumin, järjestämiseksi, Tämä on nostanut FB:n sivuilla syytöksiä diktatuurista, sillä "eihän yhdellä miehellä saa olla valtaa päättää koko kansaa koskevista asioista epämääräiseksi ajaksi", he todistelevat. http://www.timesofisrael.com/britain-eu-at-bitter-odds-over-timing-of-divorce-talks/, http://www.timesofisrael.com/after-british-brexit-most-scots-back-independence/,

03.PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Brysselin parlamentissa esittämät murhasyytökset Israelia vastaan kaivojen myrkyttämisestä ja arabi-lasten murhaamisesta, jotka on osoitettu täysin valheellisiksi ja jotka Abbas itsekin toteaa vääriksi – ehkä se oli hänen puheensa kirjoittaja, joka ei informoinut isäntäänsä eikä hän ollut ehtinyt lukea tekstiä ennen puhettaan- ovat
painuneet jonnekin alitajunnan salaisiin muisti-osioihin, eikä niitä huomioida muuten kuin osoituksena, että 11 vuotta ilman mandaattia hallinnut PA/PLO:n johtaja on päästään lahonnut eikä hallitse enää tilanteita. http://www.jpost.com/Opinion/Blood-libel-457718,

TAPAHTUMIEN keskus - ainakin Israelin kannalta – on siirtymässä Brysselistä Roomaan, jossa pääministeri Benyamin Netanyahu tapaa tänään USA:n ulkoministeri John Kerryn. Heidän tarkoituksenaan on keskustella Israelin ja PA/PLO:n välisistä suorista neuvotteluista, joita Netanyahu vaatii arabi- johdon kanssa, ja jota myös EU näyttää suosittelevan uudessa lausunnossaan.
Toinen Israelia kiinnostava kysymys on "kvartetin" - jos joku vielä muistaa sellaisenkin yhteisön – valmisteillä oleva lausunto, jonka sanamuotoa Israel haluaa muutettavaksi.
Netanyahun asemaa lienee pahoin häirinnyt Zionistisen Unionin puheenjohtajan Yitzhak Herzogin ja PLO:n johdon välillä ennen 2015 vaaleja käydyt keskustelut, jotka äskettäin tulivat julkisuuteen TV-10 lähetyksessä.
Kuten edellisessä raportissa kerrottiin, Herzog antautui lähes täydellisesti PA/PLO:n vaatimuksille. Vaikka keskustelujen pohjalta tehdyllä sopimuksella ei olekaan mitään todellista vaikutusvaltaa. PLO tullee käyttämään sitä hyväkseen seuraavissa neuvotteluissa.

JOHN KERRY aloitti matkansa Washingtonista lauantaina ollakseen sunnuntaina virkeänä ja iskukunnossa tapaaman pääministeri Netanyahu Roomassa, mikä ei aina ole huomioinut Valkoisen talon toiveita. USA on useimmiten pyrkinyt suhtautumaan Israelin johtajiin kuin minkä tahansa kolmannen maailman johtajiin, mikä ei päde omilla aivoillaan ajatteleviin israelilaisiin.
USA:n hallituksen tulisi suorittaa perusteellinen suursiivous diplomatiassaan Lähi-Idän asioiden kysymyksissä, mikä ei voine toteutua nykyisen eikä potentiaalisen Hillary Clintonin hallituksen aikana. Siihen tarvittaisiin koko ideologian uudelleen arviointia, mikä voisi tapahtua republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin voittaessa USA:n presidentin vaalit.  Trump ilmoitti voivansa hyväksyä Israelin päätöksen liittää Juudea ja Samaria Israeliin.  http://www.timesofisrael.com/diplomacy-shifts-to-rome-for-kerry-netanyahu-pow-wow-turkey-detente/,

KVARTETIN raportti tulee arvioiden mukaan perustumaan kahden valtion periaatteelle, mikä Israelissa alkaa olla kuollut ja vain odottelee hautaustaan. Israelin hallitus aristelee julkistaa setä maailmalle.

04.JP:n vakioraportoija Caroline B Glick, joka on toistaiseksi saanut armon lehden vasemmistolaiseksi osoittautuneen päätoimittajan Yakov Katzin silmissä, käsitteli perjantain raportissaan USA:n hallituksen suhtautumista Israeliin ja sen toimia otsikolla "Obamas money and Israel´s sovereignty" (Obaman raha ja Israelin itsenäisyys):
GLKICK käsittelee artikkelissaan Israelin ja USA:n välistä sopimusta, jolla USA:n tuki Israelille sidotaan 10 vuoden ajaksi. Tuen määrää nostattaneet tuntuvasti, mutta kuten Glick kertoo, USA:sta suoritettavien ostojen määrää nostetaan ja toiseksi Israelin armeijan tulee hyväksyttää sotilasoperaationsa USA:n hallituksella. Nämä yhdessä hyödyntävät USA:n teollisuutta, ja asettavat IAF:n suunnitelmat ja toimet Pentagonin vahvistuksen alaisiksi.
Glick paljastaa raportissaan, että ulkoministeri John Kerry palkkasi USA:n kenraalin John Allenin laatimaan Israelin turvallisuussuunnitelman.
Kenraali Allen on johtanut PA:n "poliisien" koulutusta Jordaniassa ja Jerikossa. Kerryn päämääränä oli saada suunnitelma, jonka Israelin pääministeri voisi hyväksyä.
Suunnitelman mukaan Israel luovuttaa Jordanin laakson turvallisuuden USA:n armeijalle, joka yhdessä kouluttamiensa PA:n sotilaitten kanssa vartioi Jordanin rajaa. Suunnitelmaa edelsi Obaman hallituksen v. 2013 tilaama suunnitelma nimeltä "Turvallisuussuunnitelma kahta valtiota varten" (CNAS) . Sen valmisti Washingtonissa sijaitseva älyhautomo. Sen laatimiseen osallistuivat Allenin neuvonantajien lisäksi Israelin USA;n entinen sotilas-attashea Washingtoniin Gadi Shammi, jolla on läheiset suhteet Martin Indykin kanssa, ja Shimon Peresin entinen henkilöstöpäällikkö Nimrod Novik, joka Glickin mukaan pääosiltaan vastasi raportin laatimisesta.
CNAS suunnitelmassa vakuutetaan, että Israel tulee säilyttämään itsenäisyytensä ja saa luvan toimia itse-puolustukseksi, mutta vain ääritapauksissa. Koska tällainen ääritapaus kehittyisi, olisi USA:n hallituksen harkinnassa. IDF menettäisi vapaan päätösvaltansa, se olisi alistettu Pentagonin alaisuuteen. http://www.jpost.com/Opinion/Column-One-Obamas-money-and-Israels-sovereignty-457567

05.UUTISOTSIKOITA
·       Miten pitkälle voivat arabit ja Israel mennä, kyselee JP artikkelissaan, sillä niitä erottava kuilu on syvä ja
Näyttää ylittämättömältä.
Kuitenkin - kuten artikkelissa todetaan – todellisuuden realiteetit voivat pakottaa yrittämään mahdottomia, eivätkä ihmeet ole harvinaisia Isra4elin ja juutalaisten historiassa; päinvastoin, ilman niitä juutalaista kansaa ei olisi olemassakaan. Artikkelissa viitataan Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin toukokuun 17 päivänä pitämään julkiseen puheeseen, jossa hän näki uusia mahdollisuuksia Israelin ja PA:n arabien välisen konfliktin ratkaisemiseksi, esittäen samalla oman suunnitelmansa, jonka Israelin johto hyväksyi osittain kuitenkin hienotunteisesti hyläten sen riittämättömäksi. Artikkeliussa todetaan, että "palestiinalaisongelma" on hämärtynyt arabien käsittelyjärjestyksessä, mutta esiintyy kuitenkin heidän lausunnoissaan. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/How-far-can-they-go-456965
·       Israelin ja Turkin viranomaisten taholta vakuutetaan, että diplomaattisuhteet palauttava sopimus on käytännössä valmis vaikka tänään. Tarkkailijat kuitenkin varoittelevat, ettei tule luottaa presidentti Erdoganin hyvään tahtoon, sillä hänen spontaaninen päätöksen tekotapansa voivat romuttaa kaiken hetkessä. Erdogan vaatii Gazan kansainvälisen saarron purkamista, ja edellyttää Israelin kaasujohdon rakentamista löytämiltään kaasuesiintymiltä Turkin kautta Eurooppaan. Tätä he pitävät uhkarohkeana ja alttiina tilapäisille mielenmuutoksille ja painostukselle. Sopimus tulee onnistuessaan hyödyntämään molempia osapuolia. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israel-and-Turkey-walking-on-eggshells-457576
·       Israelin rabbinaatti on joutunut viime aikoina toistuvien hyökkäysten kohteeksi, koska monet katsovat sen jääneen ajastaan jälkeen ja edustavan vanhentunutta käytäntöä. Yksi näistä on ollut kashrut-todistusten myöntäminen yrityksille, ravintoloille ja kaupoille jne., Nyt vihjataan, että rabbinaatti harkitsee käytännön yksityistämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214091#.V2-H32OKTIU
·       Jerusalemin poliisi pidätti sunnuntaiaamuna 4 osittain naamioitunutta arabinuorta Temppeli-vuoren alueella heidän häiritessään juutalaisia, jotka olivat nousseet Vuorelle heille varattuna aikana. Nousu Vuorelle saa jatkua kaikesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214092#.V2-I1GOKTIU..
·       59 % skoteista haluaa erota Englannista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214088#.V2-J8mOKTIU
·       Arabivandaalit varastivat juutalaisten asettaman mezuzan Hebronin patriarkkain mausoleumissa ja varastivat tuhansien NIS arvosta korjausvälineitä ja tarvikkeita perjantaina mausoleumin ollessa varattuna kokonaan muslimeille ramadanin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214083#.V2-KMGOKTIU, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/muslims-stole-the-silver-mezuza-from-maarat-hamachpela/2016/06/25/

·       Hallituskoaliittion puheenjohtaja David Biton sanoo, että Israelin turvallisuusjärjestöjen johtajat ovat erotessaan viroistaan muuttuneet - tai osoittautuneet - aktiivisiksi vasemmistolaisiksi esittäen lukuisia esimerkkejä.. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214081#.V2-LJ2OKTIU
·       PA:n arabinainen rysäytti autollaan perjantaina israelilaisiin autoon Kiryat Arban sisäänkäynnin lähellä vammauttaen autossa olleita kohtalaisesti. Autoa ajanut arabinainen "eliminoitiin" paikalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214070#.V2-Mc2OKTIU
·       Israelin rabbinaatti ilmoittaa, ettei se voi luultavasti hyväksyä juutalaisen rabbin suorittamaa kääntymystä Trumpin tyttären Ivankan tapauksessa. Ivanka on naimisissa juutalaisen miehen kanssa.
·       Saksan poliisi löysi valtavan radikaalin islamin omistaman asearsenaalin läheltä moskeijaa viikko sitten Nordhein-Westfalen, maan tiheimmin asutussa 18 miljoonan asukkaan maakunnassa. Operaatio oli täysin salainen ja se suoritettiin vihannes ja hedelmävarastoihin. Poliisin arvion mukaan samanlaisia asekätköjä on kaikkien suurten kaupunkien liepeillä koko Euroopan alueilla. http://www.jewsnews.co.il/2016/06/26/huge-islamist-weapons-depot-found-in-germany/
·       Ranska päätti sulkea moskeijoita löydettyään niistä 334 sodissa käytettävää asetta. http://www.jewsnews.co.il/2016/06/26/france-closes-down-mosques-334-war-grade-weapons-found/
·       Bill Clintonin entinen rakastajatar Monica Lewinski heitti uuden pommin, mikä voi häiritä Hillaryn vaalityötä. Monican kerrotaan hurjístuneen saatuaan tietää, että hän oli vain yksi lukuisista Billin käyttämistä naisista, yksi heistä presidentti Walter Mondalen tytär Eleonor. http://www.jewsnews.co.il/2016/06/26/monica-lewinsky-comes-back-to-haunt-hillary-clinton-drops-bombshell-that-could-destroy-her-campaign/