Posts

Showing posts from July 27, 2008
PERJANTAI 01.08.08
1. MEDIASOTA Israelin tulevansa pääministeristä ja johtajasta alkoi jo tosissaan vain päivä sen jälkeen, kun pääministeri Olmert ilmoitti jättäytyvänsä syrjään. Hänen keskiviikko-iltana pitämästään puheesta jäi paljon asioita epäselväksi. Hän ei sanonut, eroaako hän välittömästi paikaltaan, jos häntä syytetään virallisesti, kuten aiemmin lupasi, ja ketä hän suorittaa seuraajakseen. Ja mitä hän tarkoitti ”valtion edulla” tässä yhteydessä?
ERÄÄNÄ mahdollisuutena lehdet katsoivat olevan, että Olmert ilmoittaa jättävänsä virkansa toistaiseksi, jos virallinen syytös häntä vastaan esitetään, ja määrää Haim Ramonin hänen paikalleen hallituksen johtoon. Tämä estäisi Tzipi Livnin nousemisen hänen paikalleen, mitä Olmert kammoaa. Täten Olmert voisi jatkaa virallisena pääministerinä ja palata ”lomansa” jälkeen virkapaikalleen, kun pahin pöly on laskeutunut.
ISRAELIN poliittinen ilmapiiri on sekainen ja hajanainen, kovasti selkiintymätön. Puolueitten johtajat eivät näytä…
TORSTAI 31.07.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert suostui lopultakin näkemään ”kirjoituksen seinällä”, joka oli ollut siellä kaikkien nähtävillä jo jonkin aikaa. Olmert piti eilen lyhyellä varoitusajalla ”tärkeän puheen”, joka ajoitettiin sopivasti TV-kanavien pääuutisten aikaan 20.00.
JP luonnehtii Olmertin puhetta analyysissaan ”katkeraksi mutta arvokkaaksi”, viitaten samalla presidentti Moshe Katsavin pitämään eropuheeseen, jossa ”Katsav hyökkäsi rajusti ja julkisesti lain toteuttamisvirkailijoita vastaan pyrkien tuhoamaan heidän uskottavuutensa pelastaakseen omansa”, kuten pääkirjoitus muistelee.
OLMERT oli jo viikonvaihteen aikana puhuessaan journalistien kanssa valittanut katkerasti poliisin ja valtion syyttäjänviraston tarkoituksellisista toimista hänen syrjäyttämisekseen.
TV-puheessaan eilen illalla Olmert myönsi tehneensä virheitä, mutta kielsi syyllisyytensä niihin lain rikkomuksiin, joista poliisi häntä kuulustelee. Hän sanoi, ettei hän pääministerinä ole lain yläpuolella…
KESKIVIIKKO 30.07.08
1. BARAK AMERIKASSA. Puolustusministeri Ehud Barak yritti saada USA:n johtajat ymmärtämään, miten vaarallinen ydinasein varustettu Iran tulee olemaan Israelille. Barak pyrki tekemään selväksi, että sotilaallinen isku Iraniin on edelleen Israelin ohjelmassa.
USA:n johtajat, joita Barak tapasi vierailunsa aikana, tekivät samalla tavoin selväksi, ettei isku ole USA:n lähiajan ohjelmassa. Varmistaakseen, että sanoma menee perille ja kuin pienenä hyvityksenä, he tarjosivat Barakille USA:n uusinta tutkateknologiaa.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että USA asentaa Israeliin Raytheon co valmistaman liikuteltavan tutkavalvonta-järjestelmän FBX-T . Se pystyy havaitsemaan pesäpallon kokoisen kappaleen 4 700 km:n päässä. Siten se pystyy havaitsemaan esim. Iranin laukaiseman ohjuksen sen laukaisuhetkellä, mikä antaa Israelin Arrow III torjuntaohjukselle 5.5 minuuttia lisäaikaa vastaiskuun, eli ennen Iranin ampuman ohjuksen 11 minuutin matkan puoliväliä. Tämän johdo…
TIISTAI 29.07.08
1. PA ON SELVISTYSTILASSA, kertoo PA: pääministeri Salaam Fayad. Hän valittaa, että rahat on syöty eikä 150 000 virkailijaa saa heinäkuun palkkaansa, koska PA:n kassa on tyhjä. Hän myös uhkaa, että samasta syystä hallitus on pakotettu sulkemaan useita hallituksen johtamia instituutioita.
PA:n virkailijat toteavat, että PA:n budjetti on noussut 1.6 miljardista kahteen miljardiin USD. He varoittavat, että koska virkailijoille ja poliiseille ei ole varaa maksaa palkkoja, PA menettää kansansuosionsa ja luottamuksen, mikä puolestaan vähentää sen mahdollisuutta jatkaa ”rauhankeskusteluja” Israelin kanssa. ”Olemme todellisessa pulassa”, he toteavat.
Virkailijat valittavat, että he katselevat kateellisina, miten Hamas saa samaan aikaan suuria summia rahaa Iranista ja islamilaisilta ryhmiltä.
PALESTIINAN kehityksen ja rakentamisen talousneuvoston (PECDA) virkailija kertoi, että joulukuun 2007 Pariisin tukijamaiden kokouksessa luvatuista 7.7 miljardista USD kolmen vuoden a…
MAANANTAI 28.07.08

1. SOTA IRANIA VASTAAN olisi tuhoisa monella tasolla, sanoo USA:n puolustusministeri Robert Gates USA:n armeijan opiston lehdessä Parameters julkistamassaan artikkelissa. Gates sanoo, että USA armeija on kiinni kahdessa sodassa Lähi Idässä, eikä missään tapauksessa halua juuttua kolmanteen.

GATES toteaa, että Iran tukee terrorismia ja on Lähi Idän pahin tasapainon häiritsijä, mutta sota sitä vastaan saisi helvetin irralleen ja kiihdyttäisi toisten Lähi Idän maiden halua hankkia ydinaseita. Hän ei poista sodan mahdollisuutta USA:n suunnitelmista, mutta ilmeisesti se on hänellä viimeisenä keinona, jos kaikki neuvottelut epäonnistuvat. Gates viittaa kenraali Fox Connorin lausumaan 20. vuosisadalla: ”Älä koskaan aloita sotaa ellei sinua pakoteta siihen”. Gates ilmaisi nämä mielipiteensä jo kolme kuukautta sitten USA:n sotilasakatemiassa West Pointissa, joten asia ei ole uusi.

ROBERT GATESIN arviointiin uskotaan liittyvän henkilökohtaisia poliittisia laskelmia, s…
SUNNUNTAI 27.07.08

1. IRANILLA ON nyt 6 000 toimivaa sentrifugia, ilmoitti presidentti Mahmoud Ahmadinejad lauantaina. Israelilaiset asiantuntijat ilmoittavat, että presidentti luultavasti liioittelee. Oikea luku on heidän mukaansa 3 400-3 500 sentrifugia. Iranin johtaja antoi ymmärtää, ettei sentrifugien määrää lisätä tässä vaiheessa, ja ettei tämän määrän käyttäminen tuota ongelmia. Hän puhui yliopiston johtajille Mashhadissa Koillis-Iranissa.

KANSAINVÄISET neuvottelijat Iranin ydinsuunnitelmista ovat yrittäneet saada Irania tilapäisesti keskeyttämään rikastamistoimiensa laajentamisen, mutta ilman tulosta. Valkoisen Talon edustaja Carlton Carroll totesi, että tämänkaltaiset lausunnot vain lisäävät Iranin eristäytymistä. Iran ilmoitti huhtikuussa kaksinkertaistavansa sentrifugien lukumäärän, joita se käyttää maanalaisissa tiloissa Natanzissa.

YK:N YDINVALVOJA-JÄRJESTÖ IAEA antoi YK:n turvallisuusneuvostolle raportin toukokuussa, jossa se arvioi, että Irakilla on 3 500 sentrifu…