Posts

Showing posts from October 5, 2008
PERJANTAI 10.10.08
1. RAJUJA mellakoita syntyi Israelin arabien ja juutalaisasukkaitten välillä Acren (Akkon) rannikko-kaupungissa keskiviikkona ja torstaina. Mellakat saivat osittain alkunsa huhuista, että Jerusalemin vanhankaupungin lähellä oli tapahtunut mielenosoituksia, joissa yksi arabi oli haavoittunut tai kuollut. Näiden perättömien huhujen kiihottamina sadoittain Acren arabiasukkaita lähti Acren vanhasta kaupungista kohti juutalaisten asumaa Ben Gurionin lähiötä sytyttäen autoja tuleen ja särkien kauppojen näyteikkunoita. He huutelivat juutalaisten vastaisia iskulauseita ja uhkasivat asukkaita: Jos tulet ulos kadulle, kuolet.
JUUTALAISET kertoivat, että mellakat alkoivat spontaanisti arabin ajaessa autollaan keskiviikko-iltana Jom Kippurin jo alettua heidän kaupunginosaansa pitäen autoradiota täysillä, josta tuli meluisa musiikkia. Asukkaat kertovat kehottaneensa arabia poistumaan heidän lähiöstään, mutta arabi kieltäytyi. Tämän johdosta asukkaat alkoivat kivittää auto…
KESKIVIIKKO 08.10.08
1. HALLITUSNEUVOTTELUT näyttävät juuttuneen luottamuspulaan päähallitus-puolueitten Kadiman ja Labourin välillä, vaikka JP kertookin artikkelissaan, että edistystä on tapahtunut. Puolueitten väliset neuvottelut, joissa piti olla mukana Hiztadrutin, ammattiliiton, edustajan, peruutettiin viime hetkellä. Labourin edustajat sanoivat tutustuttuaan Kadiman laatimaan muistioon Livnin ja Barakin välisistä keskusteluista, ettei se vastannut ollenkaan sitä, mistä oli sovittu. Kadiman neuvottelijat ihmettelevät suu auki, mikä siinä nyt kiikastaa, koska heidän ymmärryksensä mukaan kaiken piti olla valmis yhteisen hallitusohjelman laatimista varten. Kadimassa lienee totuttu Sharonin ja Olmertin johtamistyylin mukaisesti siihen, että mitä Kadimassa päätetään, saa riittää muillekin.
LABOURJOHTAJA Ehud Barak pyrkii muuttamaan tätä autoritääristä hallitustapaa ja vaatii, että Labourin täytyy voida osallistua kaikkiin tärkeitä asioita koskeviin neuvotteluihin, myös rauhank…
TIISTAI 07.10.08
1. IDF:N ERIKOISJOUKOT kävivät hakemassa arabeiksi pukeutuneina etsimänsä Fatah Tanzimin jäsenen Ramallahista kerrostalon 7:stä kerroksesta. Rafa Ahmed Hassan oli etsittyjen listalla siksi, että hän oli osallistunut useisiin tulituksiin IDF:n sotilaita vastaan.
FATAH TANZIM on osa Abbasin johtamaa Fatahia, jonka johtajana toimi Marwan Barghouti pidätykseensä saakka. Barghouti tuomittiin viiteen elinkautiseen + muutama lisävuosi osallisuudestaan lukuisten israelilaisia vastaan tehtyihin terrori-iskuihin. Barghoutin todettiin oikeudessa aktiivisesti olleen mukana suunnittelijana ja varustajana viiden israelilaisen murhaan johtaneessa iskussa, mutta myös muissa terroritoimissa.
PALESTIINALAISEN yleisen moraali- ja etiikansääntöjen mukaan Barghoutia pidetään sankarina Juudeassa ja Samariassa, ja hän on vahvasti mukana seuraavaa PA:n puheenjohtajaa valittaessa. PA on toistuvasti vaatinut hänen vapauttamistaan, ja Olmertin hallitus on yhtä useasti harkinnut vakavast…
MAANANTAI 06.10.08
1. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner totesi eilen Israelin matkansa yhteydessä, ettei Israel tule odottamaan Iranin ydinaseen valmistumista. Hän sanoi omana mielipiteenään keskusteltuaan Israelin poliitikkojen kanssa, että Israel tulee iskemään Iranin ydinlaitoksiin, elleivät kansainväliset toimet pysty estämään Iranin edistymistä ydinaseen valmistuksessa.
ISRAEL halusi ostaa USA:lta sen F-22 stealth hävittäjiä, mutta USA ei ole halukas myymään niitä, eikä niitä ole myyty millekään valtiolle USA:n ulkopuolella.
USA on sen sijaan myynyt Israelille bunker-buster täsmäpommeja, jotka pystyvät tunkeutumaan vahvojen betonikerrosten läpi.
USA toimitti Israeliin viimeiseksi X-band tutka-aseman, joka on yhteydessä USA:n satelliittien kautta toimivaan puolustusjärjestelmään. Se asennetaan Negeviin. Sitä hoitavat 120 miehen vahvuiset USA:n sotilaat, eikä israelilaisia päästetä alueelle. Tutka pystyy seuraamaan kaikkea ilmassa liikkuvaa yli 2000 km:n päässä. Täten m…
SUNNUNTAI 05.10.08
1. POHJOIS-KOREA on suurimpia aseitten viejiä ja ydintietouden levittäjiä Lähi Idässä, sanoi Israelin edustaja David Danieli YK:n alaisen ydintietouden levittämistä valvovan järjestön IAEA:n kokouksessa Viinissä lauantaina.
DANIELI selitti, että Lähi Idän maat pysyvät Pohjois-Korean ase- ja ydinteollisuuden vastaanottavina osapuolina. Hän kertoi, että ainakin puoli tusinaa Lähi Idän maista käyttävät hyväkseen sen pääasiassa mustille markkinoille levittämiä sekä konventionaalisia että ei konventionaalisia aseteollisuuden tuotteita.
JP:N ARTIKKELIN mukaan, jonka kynäili George Jahn, Danieli ei maininnut nimeltä maita, joita hänen syytöksensä koskivat, mutta JP olettaa ainakin Iranin ja Syyrian sekä Libyan kuuluvan niihin. Libya luopui ydinteollisuutensa kehittämisestä 2003.
USA:n edustajien mukaan Pohjois-Korean ohjustuotteiden myyntilistalla olivat 1980-luvulta lähtien ainakin Egypti, Yhtyneet Emiirikunnat ja Jemen. USA:n edustajien mukaan Pohjois-Korea on my…