Thursday, October 31, 2019

TORSTAI 31.10.2019

TORSTAI 31.10.2019
01. Käyn aluksi läpi uutisotsikoita, ja palaan tarvittaessa tarkemmin asioihin.

- Pentagon julkistaa ottamiaan videoita erikoisjoukkojen operaatiosta ISIS-johtajan Zbu Bakr al-Bagdadin eliminoimisen yhteydessä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270834,

- Elintärkeää informaatiota operaatioon saatiin Irakin ja Syyrian kurdeilta. DNA näytteitä saatiin al-Bagdadin vaimolta ja kuriirilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270847,

- Hallituksen muodostajaksi nimetty SiniValkoisten johtaja Benny Gantz julkaisi keskiviikkona optimistisen välikatsauksen koaliittion käymistä neuvotteluista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270842,

- Fatah ilmaisi keskiviikkona tyytyväisyytensä Oslon kaupunginneuvoston päätökseen boikotoida Israelin ”setlementeissä” valmistettuja tuotteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270848,

- Saksan hallitus hyväksyi keskiviikkona lakiluonnoksen, jonka perusteella äärioikeistolaisia järjestöjä voidaan hajottaa. Luonnos laadittiin neo-natsien tehtyä verisen hyökkäyksen synagogaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270846,

- 84-vuotias Claude Sinke, joka oli äärioikeiston vaaliehdokkaana 2015 paikallis-vaaleissa, yritti sytyttää Bayonnen moskeijan tuleen eteläRanskassa ja haavoitti kaksi tutkimaan tullutta miestä, pidetään arestissa odottaen oikeuskäsittelyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270843,

- IDF:n kersantti A tunnustaa tehneensä virheen ampuessaan 15-vuotiaan Gazan arabinuoren, joka pyrki kiipeämään turvallisuusaidan yli Israeliin.
Hänet tuomittiin 1 kuukaudeksi sopimusjärjestelyssä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270840,

- Iranin maavoimien komentaja prikaatinkenraali Kioomars Heidari sanoi keskiviikkona, että ”Iranin uusi miehittämätön Farpad-tyyppinen pienkone (drone) on valmistunut ja se luovutettiin armeijan operatiiviselle yksikölle onnistuneitten testien jälkeen. Se on tarkoitettu turvallisuus-, tiedustelu- etsintä- ja rajavalvontatehtäviin, sekä myös maavoimien ja nopean
toiminnan- ja tiedustelujoukkojen tarpeisiin”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270841,

- Valkoisen Talon johtava kansallisen turvallisuusneuvoston Euroopan osaston johtaja Tim Morrison eroaa tehtävistään, kertoivat asioista tavallisesti perillä olevat lähteet keskiviikkona CNN:n välittämänä. Uutinen julkistettiin päivää ennen hänen todistamistaan suljettujen ovien takana Kongressin syyte-tiedustelujen osana. Hänet nimitti toimeensa kansallisen turvallisuuden entinen neuvonantaja John Bolton.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270838,

- Tunnustettu israelilainen oppinut, professori Mordechai Kedar tarttui poliittisesti kovin arkaluoteiseen kysymykseen todetessaan, ettei Yigal Amir surmannut entistä vasemmistolaista pääministeriä Yitzhak Rabinia ja väittää, että murhan taustalla toimi poliittinen salaliitto. ”Murhan takana oli mies, jonka nimen alkukirjaimet ovat ”YR”, johtava poliitikko, joka halusi eliminoida Rabinin epäillen hänen hylkäävän Oslon sopimukset”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270808,

- Bar-Ilan Ylipiston rehtori professori Mirjan Faust vaatii Kedaria kuripito-komitean eteen vastaamaan puheestaan Petah Tikvan mielenosoitusten yhteydessä. ”Yliopisto tuomitsee voimakkain sanoin Kedarin kommentit”, sanotaan yliopiston lausunnossa. ”Hänen lausuntonsa ovat hänen omiaan eivätkä edusta yliopistoa tai sen henkilökuntaa”.

Kedar ei saa enää puhua yliopistoa edustavissa tilaisuuksissa, ja hänen matkansa EteläAmerikkaan peruttiin.
Kedar kysyy: ”Miksi Amir pidetään eristetyssä sellissä? Siksikö, ettei hän voisi kertoa totuutta?” Kedar vaatii ”todellista” tutkintaa teloituksesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270822,

- Likudin ja SiniValkoisen puolueiden korkeat virkailijat tunnustavat, että erot puolueitten välisissä hallitusneuvotteluissa ovat entisestään kasvaneet, kuten TV-kanava 12 News raportoi keskiviikkona.
”Likud on kiireinen häirinnässään ja mielenosoituksissaan Petah Tikvassa eikä pysty osallistumaan yhteyshallitukseen” SV:n virkailija sanoi.

Likudin virkailija antoi takaisin: ”Gantz ei ole se mies, joka päättää. On ajan tuhlausta puhua hänen kanssaan”. He testaavat uusien vaalien mahdollisuutta, vaikka Gantz vakuuttaakin optimismiaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270833,

02. Pakistanissa ainakin 65 ihmistä saivat surmansa Karachin kaupungista Rawalpindiin matkalla olleen junan syttyessä tuleen kaasukanisterien, joilla matkustajat keittävät ruokaansa, räjähdyksen seurauksena.

Tuli on luultavasti levinnyt ainakin kolmeen junavaunuun. Virkailijoiden mukaan monet matkustajat saivat surmansa hypättyään pois palavasta junasta.
”Lisäksi 39 matkustajaa on vammautunut”, sanoi alueen apulaiskomissaari BBC:n urdunkielisessä lähetyksessä, ”mutta uhrien luku voi vielä nousta”.

”On suuri ongelma siinä, että matkustajat tuovat kaasukeittimiä junaan” sanoi apulaiskomissaari. Monet matkustajista olivat matkalla konferenssiin, jonka oli järjestänyt Tablighi Jamaat Sunni Muslim lähetysjärjestö.

”Jotkut matkustajista ovat niin pahoin palaneet, että tunnistamiseksi täytyy turvautua DNA:n apuun”, sanoi sheikki Rashid Ahmed.
https://www.bbc.com/news/world-asia-50245090,

03. Japanin Okinavan saarella sijaitseva, maailman perinnekohteeksi hyväksytty, Shuri Castle syttyi torstain vastaisena yönä tuleen ja paloi perustuksiaan myöten. Shuri linnoitus oli 500 vuotta vanha kansallinen maamerkki.

NHK:n uutisjuontaja sanoi sammuttajien taistelevan edelleen liekkejä vastaan aamun tunteina. ”Suuri keskushalli on palanut ja linnoituksen dragon (lohikäärme) monumentit ovat mustuneet” sanoi Japanin media Nahan kaupungin pormestarin Mikiko Shiroman lausuntoa mukaillen.

”Tragedia on todella valitettava” Shiroman valittaa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5616775,00.html,

04. Israelin ilmavoimien komentaja Amikam Norkin sanoi keskiviikkona hälyttäneensä kaikki monikerroksisen ilmapuolustusjärjestelmän yksiköt hälytysvalmiuteen Iranin aiheuttaman yleisen hyökkäysuhan johdosta, vaikka mitään erityiskohdetta ei voidakaan mainita.

Pääministeri Benyamin Netanyahu totesi äskettäin Iranin kuljettaneen risteilyohjuksia Jemeniin, joita se aikonee käyttää iskuissa Israelia vastaan.

Amikam Norkin sanoo, että ”risteilyohjuksilla ja drone-koneilla suoritettavien hyökkäysten torjuminen on vaikeaa ja monimutkaista”.

IDF:n muodostaman ennakkokäsityksen mukaan Teheran suunnittelee laajaa hyökkäystä Israeliin, jossa se käyttää Saudi Arabiaan Aramkon öljynjalostus-laitoksia vastaan tekemänsä hyökkäyksen tapaan risteilyohjuksia ja Drone-koneita. Aramkon iskuista syytetään Irania ja sen liittolaisia.

Puhuessaan keskiviikkona ilmapuolustusupseerien valmistumistilaisuudessa Amikam Norkin sanoi kaikkien IP-järjestelmien – Arrow ja Patriot ballistisia ohjuksia ja lentokoneita vastaan; David Sling keskimatkan ohjuksia ja Iron Dome lyhyen matkan raketteja ja pieniä droneja vastaan – olevan hälytys- valmiudessa.

Iranin mullahit ja sotilasjohtajat ovat toistamiseen uhanneet iskeä Israeliin sen jatkaessa hyökkäyksiään Iranin ja sen liittolaisten autokolonnia vastaan Syyriassa. ”Israel tuhotaan puolessa tunnissa” uhoaa IRGC:n komentaja.
https://www.timesofisrael.com/air-defense-batteries-being-put-on-alert-amid-iranian-attack-fears/,

05. Israelin lähetystöt suljettiin kaikkialla maailmassa diplomaattien ja sotilas-lähettien yhtyessä yleiseen lakkoon. Lakko alkoi keskiviikkona klo 13.00. Israelin aikaa.

Ulko-ja puolustusministeriöt ja Histadrut Labor Federation sopivat yhteisestä lakosta pitkään kestäneen kiistan johdosta talousministeriön kanssa lopettamalla taannehtivasti stipendien ja konsulaattipalvelujen jatkumisen ulkomailla asuvilta israelilaisilta.
https://www.timesofisrael.com/israeli-embassies-around-the-world-shut-as-diplomats-military-attaches-strike/,

06. Libanonin pääministeri Saad Harari erosi tiistaina katsottuaan saavuttaneensa umpikujan ja käytettävissä olevien varojen loppuneen mielenosoittajien vaatiessa hintojen alennusta, syyttäen yleistä korruptiota.

Hariri kuitenkin lupaa palata pääministeriksi määrätyin ehdoin. Hallituksessa mukana ollut Hizbullah haluaa hallituksen jatkavan, eikä halua uusia vaaleja.

Netanyahu varoitti tällä viikolla toistamiseen, että Iran haluaa sijoittaa ohjuksiaan kaikkialle Israelia ympäröiviin maihin - Irak, Syyria, Libanon ja Jemen - käyttääkseen niitä hyökkäysalustoinaan.

Israel vaatii Yhdysvaltoja ja Eurooppaa kieltäytymään kaikista avustuksista Libanoniin niin kauaksi aikaa, kuin Hizbullah on osa Libanonin hallitusta. Israel pyrkii kuitenkin välttämään suoraa sekaantumista Libanonin politiikkaan. ”Poikkeavat lausunnot voivat vaikuttaa negatiivisesti”. https://www.timesofisrael.com/israels-asks-west-to-condition-lebanon-aid-on-action-against-hezbollah-missiles/,
https://www.debka.com/lebanons-plunge-into-civil-warfare-shakes-iran-hizballah-as-mid-east-powerhouses/,

07. Arkeologien esiin kaivaman 1500 vanhan bysanttilaisen kirkon rauniot lähellä Jerusalemia askarruttavat tutkijoita: Kirkossa on ollut runsaasti mosaiikki-lattiota taiteellisine kuvineen, mikä panee olettamaan kirkon olleen suosittu pyhiinvaelluskohde 900-luvulle CE saakka muslimien Abbasid kalifaatin syntyyn saakka, jolloin se hylättiin.

Kirkko on omistettu ”ylistetylle marttyyrille”, mutta kuka hän oli? Siitä ei ole löydetty vihjeitä, mutta hyvin tunnettu lienee ollut aikoinaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612556,00.html,

08. Arkeologit ovat mielestään viisaampia kuin Raamatun kirjoittajat. Ainakin päätellen siitä, miten he ymmärtävät Ebalin vuorelta löytämänsä Josuan rakentaman alttarin perusteella, että juutalaisten Temppelit olivat myöskin siellä, eivätkä Jerusalemissa, jonka Jumala valitsi lepopaikakseen.
https://www.jpost.com/Israel-News/A-lost-temple-New-findings-might-shatter-Biblical-archeology-paradigm-606207,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 13 -23: Tiberias 17 -29; Suolameri 21 -30; Eilat 18 -31 +C-astetta, aurinkoista tänään, huomenna puolipilvistä. Lämpötila laskee hieman.


Tuesday, October 29, 2019

TIISTAI 29.10.2019


TIISTAI 29.10.2019
01. Lähdetäänpäs purkamaan tämän tiistaipäivän uutisantia, joka on yhtä sotkuinen eri puolilla maailmaa, kuin aiemminkin; eikä israelupdate toimi vieläkään.

Israelissa SV:n Benny Gantz yrittää ponnistella hallituksen muodostamista Likudin johtajan Benyamin Netanyahun (Bibi) kanssa, mikä näyttää yhtä tuskalliselta kuin piikkilangan työstäminen sopivaan muotoon.
https://www.timesofisrael.com/gantz-lapid-accuse-netanyahu-of-stalling-coalition-talks/,

02. USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti TV-lausunnossaan Islamin Valtion johtajan Abu Bakdar al-Bagdadin teloittamisesta Syyriassa, mikä on aiheuttanut kovin ristiriitaisia kommentteja sekä maailmalla että myös USA:ssa.

Washington Post kutsuu teloitettua terroristia muistokirjoituksessaan ensin ”Islamin Valtion komentajaksi, joka kuoli 48-vuotiaana”, mutta korjasi tekstin muotoon: ”karu uskonnollinen oppinut Islamin Valtion johdossa”, mutta muutti vastalauseiden vuoksi tekstin muotoon: ”Islamin Valtion äärimmäisyysjohtaja”.

Jotkut epäilevät koko tarinaa erikoisjoukkojen iskusta keskellä kapinallisten valvomaa aluetta Syyriassa lavastetuksi.

Venäjän johto Kremlissä antaa varovaista tunnustusta USA:n saavutukselle, mutta epäilee uutisen todenperäisyyttä.

Trumpin versiossa kerrotaan Bagdadin paenneen kolmen tyttärensä kanssa tunneliin, josta ei ollut ulospääsyä, ja huomattuaan tilanteen huusi ja itki hätääntyneenä ja lopulta sytytti uumilleen sitomansa pommivyön tuhoten siinä itsensä ja mukanaan olleet kolme tytärtään. (kahdesta vaimosta ei mainita mitään)
https://www.wnd.com/2019/10/wapo-glowingly-describes-dead-isis-leader-austere-religious-scholar-get-ripped-shreds/#!

Trump antoi tunnustusta Delta erikoisjoukkojen mukana seuranneelle koiralle kersantin sotilasarvonimellä, korkeammalla kuin sen hoitajalle. Koira haavoittui lievästi pommin räjähdyksessä, mutta on tointunut ja palannut yksikköönsä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270717,

03. Erikoisjoukkojen suorittama al-Bagdadin teloittaminen ei tarkoita ollenkaan, että ”tehtävä on suoritettu”, kuten presidentti George Bush lausui aikoinaan sota-aluksen kannella. Monet uskovat tämän vain lisänneen IS:n suosiota, ja kiihottaneen sitä uusiin ponnisteluihin mahdollisen uuden symbolisen johtajan alaisuudessa.

Washington katsoi ”kiireellisimmäksi asiaksi suojella Syyrian öljykenttiä äärimmäisyys-aineksilta, Syyrialta itseltään ja Venäjän liittolaisilta”. Pentagon lähetti sitä varten Syyriaan sotilaallista kalustoa ja sotilaita, vaikka kotiuttaa niitä muualta.

USA:n puolustusministeri Mark Esper sanoi öljykenttien suojeluoperaation turvaavan toimeentulon Syyrian kurdeille, joihin Washington voi vielä luottaa, vangittujen IS:n jäsenten valvomiseksi sekä avustamaan USA:n joukkoja niiden pyrkiessä puhdistamaan loputkin IS:n joukkojen rippeistä.

Presidentti Trump sanoi, ettei USA halua toimia poliisin ominaisuudessa Syyriassa, ja siksi hän määräsi USA:n joukot poistumaan Syyrian pohjois- ja itäosista antaakseen Turkille mahdollisuuden muodostaa toivomansa turvavyöhyke Syyrian rajalle.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan antoi sitä koskevan määräyksen joukoilleen lokakuun alussa ylittää Syyrian pohjoisraja karkottaakseen kurdijoukot alueelta.

Tarkkailijoiden mukaan Tumpin päätös antoi Erdoganille avoimen valtakirjan suorittaa etnisen puhdistuksen Syyrian kurdialueella, jota se on suorittanut kouluttamiensa ja aseistamiensa syyrialaisten kapinallisten muodossa, jotka ovat antautuneet tehtäväänsä kiduttaen, raiskaten ja murhaten kiinni saamiaan kurdisiviilejä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270717,

04. Mark Esper ja USA:n armeijoitten esikuntapäällikkö kenraali Mark Milley ylistivät USA:n erityisjoukkojen onnistunutta operaatiota lauantaina. Milley sanoi USA:n poistaneen al-Bagdadin jäännökset hyväksyttävästi armeijan sotilaslakien mukaisesti. Hän myös sanoi ”USA:n joukkojen saaneen hyökkäysalueelta määrittelemätöntä tiedustelu-informaatiota ”Syyrian luoteisosasta”, missä IS-joukot olivat majailleet pysyvästi”.

Esper tunnustaa, ettei Bagdadin teloittaminen ratkaissut mitään, vaan ”turvallisuus-tilanne Syyriassa on edelleen monimutkainen”. Toistuvat ilmaiskut vaurioittivat öljyn varastoja, kuljetusta ja käsittelyä, aiheuttaen niille 2015 lähtien vakavaa tuhoa.

USA:n suorittama joukkojensa siirtely Syyriassa osoittaa, ettei Trumpilla ole kattavaa suunnitelmaa Syyriaa, Irakia ja Irania koskevilta osiltaan, mitä Turkin aktivoituminen omien intressiensä ajamiseksi sekoittaa entisestään.

Trump teki sopimuksen amerikkalaisen öljy-yhtiön kanssa Syyrian öljyalueen infra-struktuurin korjaamiseksi Eufratin itäpuolella, joka on vaurioitunut pitkän sodan aikana, eikä korjauksia ole voitu suorittaa. Jotkut epäilevät toimenpiteitten tarkoittavan ”syyrialaisen öljyn varastamista, ja hyödyntävän vain ulkopuolisia”.

”Me pidämme öljyn”, sanoi Trump puhuessaan poliisiupseereille Chicagossa. ”Muista tämä: Me pidämme öljyn – arvoltaan 43 miljoonaa USD kuukaudessa – me olemme turvanneet Syyrian öljyn”.

Esper selitti, että USA:n tavoitteena on estää IS:n hyötyminen öljytuloista, mutta hän ei osannut sanoa, estääkö se Venäjän ja Syyrian joukkojen tulon alueelle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270717,

05. Zero Hedge julkaisemassa Tyler Durden laatimassa artikkelissa kerrotaan: ”Amerikka on mennyt virallisesti sekaisin”.

Haluamatta puuttua USA:n sisäpolitiikan hyllyvään suohon, jonka Trump vakuutti kuivaavansa, otan esiin yhden esimerkin ”Amerikan kollektiivisesta mieli-puolisuudesta”, kuten sitä artikkelissa kuvataan.

”Tulsi Gabbard kertoi kansallisen TV:n ohjelmassa totuuden sanoessaan, että ”USA tukee Al-Qaidan terroristeja”, kuten Durden vakuuttaa.
Hän sanoo toisia demokraattisia ehdokkaita seuratessaan havainneensa, että he ovat ”koteloituneet Amerikan propagandan fantasiamaailmaan, joka väittää USA:n armeijan joukkojen Syyriassa ja muualla taistelevan terrorismia vastaan”.

Viikon tapahtumat Syyriassa osoittavat Gabbardin olevan oikeassa, sanoo Durden.

Trump ilmoitti hyväksyneensä 4.5 miljoonaan USD avustuksen ”Valkoiselle Kypärälle”, jota pidetään suojelu-ja pelastusryhmänä, jota Trump arvostaa suuresti. Viime vuonna Trump anoi heille 6.8 miljoonaa USD.

”Valkoiset Kypärät” filmi voitti Oscar-palkinnon yhdellä propagandateoksellaan, mutta tutkimukset osoittavat sen toimivan Al-Qaidan toimiin liittyvän Hayat Tahrir al Shams ryhmän, joka tunnettiin nimellä Nusra Front, ja muiden IS:n ryhmien ohella, media-käsivartena. ”He ovat täydellinen propaganda-järjestelmä”, sanoo tunnustettu journalisti John Pilger.

Englanti ja Ranska ovat avoimesti tunnustaneet avustavansa ”White Helmet” järjestöä, mutta Gabbart on ensimmäinen USA:n poliitikko, joka tunnustaa USA:n osuuden.
https://www.zerohedge.com/political/america-has-officially-gone-insane,

06. Jos Amerikan politiikka osoittaakin mielipuolisia oireita, raportit maailmalta kertovat valtiollisten hallitusjärjestelmien romahtamisesta tai hyökkäyksistä sitä vastaan pitkin ja poikin maailmaa.

Kansan massamielenosoituksia raportoidaan – nykyisistä ja uusista – seuraavissa maissa: Ranska, Espanja, 24 %:n AfD äänestys Saksassa, Brexit Englannissa, Algeria, Irak, Libanon, Egypti, Venäjä, Hong Kong, Venezuela, Chile, Ecuador, henkiinjäämis-protesteja Australiassa, Kanadassa ja monissa muissa maissa.

Raportissa kysytään aiheellisesti: Jos jossain maanosassa ei protestoida, Branko Milanovicin sanoin: ”Alamme ihmetellä: toistuuko 1968 tilanne vuosina 2019 -2020?”

1968 NL:n tankit vyöryivät Tsekkiin Prahan Kevään alkamisen merkiksi, eivätkä Länsimaat voineet puuttua asiaan. Ylioppilaat vaativat sosiaalisia parannuksia, ja politiikka siirtyi vasemmalle. Vietnamin sodan vuoksi USA luopui kultakannasta, mitä seurasi korkea inflaatio 1970-luvulla.
Aikamme globalisoituminen ja sen tiukka valvontajärjestelmä ajaa kansat kaduille.
https://www.zerohedge.com/geopolitical/we-now-have-mass-public-unrest-france-spain-algeria-iraq-lebanon-egypt-hong-kong,

07. UUTISIA MAAILMALTA ILMAN KOMMENTTIA

- Islamin Valtion päämiehen teloittamisen pelätään johtavan uudelleen terrorismiin. USA:n kotimaan Turvallisuus nostaa turvallisuusvalvontaansa; Englannin viranomaiset lisäävät ääriainesten ja epäiltyjen seurantaa; Egyptiläiset ja philippiiniläiset virkailijat lisäävät varoitusjärjestelmiä.
https://www.timesofisrael.com/countries-step-up-security-after-islamic-state-leaders-death/,
- ”Erdogan on muuttanut Turkin alueelliseksi terrorismin keskukseksi”, sanoi Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon YK:n turvallisuusneuvoston kuukautisessa istunnossa. Hän syytti Turkkia Syyrian alueiden miehittämisestä, antisemitismistä ja kurdien etnisestä puhdistamisesta (ja sotarikoksista) miehittämiltään kurdialueilta.
https://www.timesofisrael.com/israels-un-envoy-erdogan-has-turned-turkey-into-a-regional-hub-for-terror/,
- IS:n mediakanavat eivät ole vielä raportoineet johtajansa Abu Bakr al-Bagdadin teloituksesta, eivätkä hänen seuraajaehdokkaistaan. Hisham al-Hashemi kuitenkin uskaltaa esittää kaksi: Abu Othman al-Tunsi Tunisiasta, ja Abu Saleh al-Juzrawi Saudi Arabiasta, joilla molemmilla on ansioita.
https://www.timesofisrael.com/with-baghdadi-gone-who-is-heir-to-the-caliph/,
- USA:n demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sanders vakuuttaa olevansa ensimmäinen juutalaissyntyinen USA:n presidentti. Hän myös esittää, että presidenttinä hän antaa osan Israelille annetuista sotilasavustuksista Gazalle. Hän pitää Gazan tilannetta epäinhimillisenä, hylättävänä ja kestämättömänä. https://www.timesofisrael.com/democratic-hopeful-sanders-urges-giving-chunk-of-us-military-aid-to-gaza-instead/,
- SiniValkoinen puolueen sisältä kuuluu tyytymätöntä murinaa. SV:n johtaja Benny Gantz vaatii puolueen Knessetin jäseniltä sokeaa kuuliaisuutta, eikä julkista vastustusta mahdollisuudelle vähemmistöhallituksen muodostamiseksi Israelin arabikansanedustajien tuella hallituksen ulkopuolelta.

Muutamat puolueen jäsenet esittivät kärkevää kritiikkiä johtajanelikon esitystä vastaan. He vaativat selkeää ohjelmaa, miten se käytännössä toimisi. Tässä ei ole kysymys rasismista, vaan kokemuksen opetuksista, ettei arabiin on vaikea luottaa. Yksi este on vaatimus, että arabit hyväksyvät Israelin juutalaisena valtiona.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270738,
- 35-vuotias arabimies ryösti bensiiniasemalta Israelin keskiosissa satojen NIS arvosta sikareja ja muuta pikkutavaraa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270740,
- Ruotsin ulkoministeri Ann Linden mielestä BDS-liikkeen tukeminen ei ole anti-semitismiä, ja sanoo haluavansa vahvistaa Israelia. Taitaa tytöllä heittää yläpäässä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270714,
- Hadashan sairaalassa suoritetiin monimutkainen operaatio. 28-vuotiaalla naisella oli syöpäkasvain päässä, ja hän oli raskaana. Lääkärit päättivät, että hänelle suoritetaan neurologinen leikkaus tiimin toimesta, johon kuuluivat neurokirurgit, anestesian asiantuntijat ja neonatologistit prof. Yigal Shoshanin johdolla.

Synnytysoperaatio suoritettiin 30. viikolla, ja 10 päivää myöhemmin aivoleikkaus. Molemmat leikkaukset sujuivat ilman vaikeuksia, ja äiti ja lapsi voivat hyvin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270739,
- Kansallisen Unionin ke. Ofir Sofer sanoo, että nykyinen poliittinen tilanne vaatii yhteys-hallitusta, vaikka hänen puolueensa voi menettää siinä, eikä voine saada hallituksessa asemaa, jossa se voisi vaikuttaa merkittävästi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270727,
- Hamaspuolueen johtaja Ismail Haniyeh sanoo puolueensa olevan valmis vaaleihin, jota Fatah esittää. Mahmoud Abbasin mandaatti päättyi 2009, mutta hän on hallinnut PA:n valvomia alueita laittomasti ilman kansansa valtuuksia. PA sanoo, että 84-vuotias Abbas on Fatahin ainoa ehdokas ”presidentiksi” ilman valtiota.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270728,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -19; Tiberias 18 -27; Suolameri 20 -28, Eilat 17 -30; +C-astetta, sateita luvataan pohjoisosissa Jerusalemiin saakka tänään ja huomenna, lämpötiloissa ei muutoksia.Sunday, October 27, 2019

SUNNUNTAI 27.10.2019

SUNNUNTAI 27.10.2019
01. Sääennusteet lupailivat Israelin keski- ja eteläosiin sapatin ajaksi myrskyisiä vesi- ja raesateita. Gazassa säätutkijat ennustivat hurrikaanin-tapaisia sääolosuhteita.
Israelissa siirryttiin talviaikaan, kelloja rukattiin klo 14.00 tunti taaksepäin.

Onneksi ennusteet osoittautuivat liioitelluiksi, mutta runsaat sateet aiheuttivat tiekatkoja ja -sulkuja osalla tietä no 40 Mitzpe Ramoninssa.
Samoin tie no 90 oli osalla suljettu turvallisuussyistä.

Sateet ja tuulet katkoivat myös sähköyhteyksiä etenkin Tel Avivin alueella, jotka IEC lupaa korjata nopeasti. Gazassa poika kuoli koskettaessaan sähköpylvästä.
Meidän sapattiaamun piknik Oron maastossa toteutettiin ilman vaikeuksia, mutta muutaman sadepisaran pudottua taivaalta katsoimme parhaaksi lopettaa piknik ja palata kotiin.

Israelin Metereologinen Palvelu varoittaa uusista tulvista etelässä sunnuntaina ja mahdollisista ukkosmyrskyistä maan etelä- ja keskiosissa.
Lauantaina InDNegev musiikkifestivaali jouduttiin keskeyttämään 2 tuntia ennen suunniteltua loppua, viimeiset kohtaukset peruutettiin.

Sääennustajat sanovat, että olemme nyt epävakaisessa ajanjaksossa, jonka johdosta sään ennustaminen on vaikeaa.
https://www.timesofisrael.com/blackouts-in-central-israel-flooded-roads-in-south-as-storm-hits/, https://www.timesofisrael.com/rare-tropical-like-storm-to-batter-israel-egypt-on-saturday/,

02. Tänä päivänä 1517 katolisen kirkon pappi Martti Luther naulasi kuuluisat teesinsä katolisen kirkon oveen, josta katsotaan kirkon protestiliikkeen alkaneen.

USA:n presidentti Trump lupaa puhua kansalle tänään ja ilmoittamaan jostain epätavallisen tärkeästä tapahtumasta kertomatta enempää yksityiskohtia.
”Jotain hyvin suurta on juuri tapahtunut” Trump tweettasi sivullaan.

USA:n media kertoi aiemmin USA:n armeijan suorittamasta operaatiosta IS:n ryhmän pakosalla olevaa johtajaa vastaan.

Vakoisen Talon edustaja kertoi, että presidentti Donald Trump antaa tärkeän lausunnon tänään 13 00 GMT sunnuntaina kertomatta yksityiskohtia.

USA:n virkailija kertoi Reutersille, että operaation IS:n kolonnaa vastaan suoritettiin, mutta ei pystynyt vahvistamaan, että Abu Bakr al-Bagdadi oli saanut surmansa operaatiossa. Hänet ilmoitettiin surmatuksi kahdesti aiemminkin, mutta palasi parrasvaloihin.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50198123,

03. HalTurner radioshow kertoo, että USA:n erityisoperaatiojoukot olivat siepanneet Abu Doan, alias Abu Bakr al-Bagdadi, ISIS joukkojen legendaarisen komentajan.

Raportin mukaan 8 -12 USA:n helikopterissa tuodut erikoisjoukot suorittivat hyökkäyksen IS:n autosaattuetta vastaan lähellä Barishaa Idlibissä, Syyriassa. Autosaattueessa oli myös iS:n komentaja al-Bagdadi, mutta siepattiinko hänet elävänä vai saiko hän surmansa, on vielä epäselvää.

Syyrian Lontoossa toimiva ihmisoikeusvalvonta kertoi helikopterien turvana olleen kansainvälisen koaliittion hävittäjän, jotka yhdessä moukaroivat kolonnaa 120 minuutin ajan IS-joukkojen vastatessa tuleen. Yhdeksän ihmistä sai taistelussa surmansa, mutta al-Bagdadin kohtalosta ei tiedetä.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/abu-dua-captured-by-us-sof-that-s-the-leader-of-isis-aka-al-baghdadi,

DebkaFile uutisoi, että al-Bagdadilla oli pommivyö uumillaan, jonka hän laukaisi surmaten itsensä ja kaksi vaimoaan.
https://www.debka.com/isis-leader-baghdadi-reported-killed-in-us-operation-in-syria/,

04. Israel ja Jordania solmivat 25 vuotta siten tänä viikon päivänä ”strategisen rauhansopimuksen”, jota AP kutsuu artikkelissaan ”epätyydyttäväksi”.

Teoriassa Jordanian ja Israelin välillä vallitsee rauhantila, mutta Jordania ei ole ulottanut sopimuksen edellyttämää kansansa kouluttamista rauhaan.

Jordanian virkailijat aina kuningas Abdullah II myöten antavat kovin risti-riitaisia lausuntoja Israelin toimista. Kuninkaan julkista esiintymistä rajoittaa tosiasia, että maan väestöstä arviolta 75 % on kotoisin Juudeasta ja Samariasta, ja heillä on läheisiä sukulaissuhteita niihin.

Kuningas Abdullah II:n vaimo Rania on syntynyt Samariassa, mutta ei osallistune politiikkaan julkisuudessa.
Lisäksi Jordaniassa on voimakas Muslimiveljeskunta, joka suhtautuu kriittisesti kuninkaan johtamaan hallitukseen.

Rauhansopimuksen yhteydessä Jordania sitoutui luovuttamaan Naharayimin puiston, Island on Peace, Israelilaisille maanviljelijöille vuokramaana, sekä pienemmän maapalan Suolameren eteläosassa. Dokumenttien mukaan Israel omistaa saaren, vaikka omistusoikeus lienee kiistanalainen.

Israelin johto tunnustaa, että se olisi voinut tehdä enemmän rauhan-sopimuksen myötä, ja osoittaa syvempää kunnioitusta itäistä naapuriaan kohtaan. Molemmat maat nauttivat hyvästä turvallisuusyhteistyöstä.

Israel antaa Jordanialle juomavettä Jordan Joesta, ja sopi luonnonkaasun toimittamisesta Jordanian tarpeisiin.

Jordanialla on lista valituksista, joihin se haluaa Israelin puuttuvan
- Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhanprosessi on pysähtynyt.
- Israel vapautti Juudean ja Samarian Jordanialta 1967 sodassa, sekä antoi Juudean ja Samarian islamin pyhien paikkojen valvonnan Jordanialle, mihin kuuluu Temppelivuori, jonka päivärutiinista vastaa Ammanissa toimiva islamsäätiö, mutta Israel omistaa Vuoren.
- Jordania seuraa silmä tarkkana Israelin johtajien vierailuja Temppeli-vuorella, epäillen sen edeltävän muutosta sopimukseen. Pääministeri Netanyahun vierailu Vuorella aiheutti mellakoita ja syytöksiä Kalliomoskeijan ja Al-Aqsa moskeijan ”pyhyyden” loukkauksista. Juutalaisilla ei ole oikeutta rukoilla Vuorella, vaikka sitä ei ole kielletty sopimuksissa, se on Israelin poliisin oma tulkinta ja päätös.
- 1997 Jordanian armeijan sotilas avasi automaattiaseellaan tulen Rauhan-saarella vierailevaan israelilaisten koulutyttöjen joukkoon surmaten heistä 7. Kuningas Hussein teki surunvalittelumatkan koulutyttöjen koteihin, mitä Israelissa arvostetaan suuresti. Jordania haluaa alueet, Baqura ja Gham, palautettaviksi marraskuun alussa. Ilman Jordanian vastustusta alueiden vuokra jatkuisi ilman eri sopimusta.
- Netanyahun ilmoitus Jordanin laakson liittämisestä Israeliin otettiin vastaan Jordaniassa epäluuloisesti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5613529,00.html,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270611,

05. Väärä hälytys Gazan kaistan lähettyvillä aiheutti satojen ihmisten ryntäyksen suojautumaan Erez-kibbutsissa Gazan pohjoispuolella sunnuntaiaamuna.

Hälytyssireenit ilmoittivat raketin lähestymisestä, kuten tapahtui 3 päivää aiemmin, jolloin IDF ampui ainakin 3 torjuntaohjusta väärästä hälytyksestä.

Iron Dome tutkajärjestelmä havainnoi kaikkea epätavallista liikettä Gazan ilmatilassa tai sen läheisyydessä, teoriassa laskien raketin iskukohteen ja ajan, jättäen huomiotta ne, jotka eivät lähesty asuttuja kohteita, mutta sen voi aktivoida myös kiivas kivääritulitus.

Suhteellinen rauhantila on jatkunut toistaiseksi Gazan raja-alueilla, lukuun ottamatta perjantaisin tuhansien mielenosoittajien mellakointia aidalla. Viime perjantaina Gazan arabeja oli kokoontunut 4 000, joista joitain haavoittui nujakoidessaan sotilaitten kanssa.
https://www.timesofisrael.com/rocket-sirens-sound-in-israeli-town-north-of-gaza-strip/,

06. SiniValkoisten pääministeriehdokas Benny Gantz neuvonantajineen tapaa pääministeri Netanahun tiimin tänään sunnuntaina Tel Avivissa.

Tapaaminen tapahtuu iltapäivällä Gantzin pyynnöstä PM:n toimistossa IDF:n päämajassa.

Gantz tavannee Israel Beitenun johtajan Avigdor Libermanin ja Israelin Demokratia-puolueen Nitzan Horowitzin maanantaina.

Etukäteistietojen mukaan Gantz tarjoaa Bibille kompromissia, jossa hän voi valita uskonnolliset liittolaisensa tai jatkaa ensin pääministerinä missä tahansa sopimusmallissa. Gantz haluaa hajottaa Likudin muodostaman koaliittion ja keskustella kunkin puolueen kanssa suoraan, minkä Bibi torjuu.
https://www.timesofisrael.com/gantz-to-meet-with-netanyahu-on-sunday-liberman-on-monday/,

07. Pääministeri Netanyahu sanoi JP:n henkilökunnan laatimassa artikkelissa, että ”Libanon, Irak ja Syyria osoittavat tyytymättömyytensä Iranin hallitessa niiden alueita. Meidän tulee vahvistaa itsemme niiden aiheuttamaa uhkaa vastaan”.

”Sain Bibin tiimin jäseniltä kirjan Englannista kuningatar Victorian hallitessa, Englannin ollessa vahva ja hallitessa neljänneksen maailmasta” Bibi kertoi.
”Miksi Englanti menetti voimansa? Siksi, etteivät he aseistautuneet vihollista vastaan, vaan luottivat aiempiin saavutuksiinsa”.

Bibi totesi, että ”Israel tarvitsee hallituksen, jolla on leveät hartiat”.

”Yhteyshallitus ei ole poliittinen kysymys vaan kyse on valtiosta ja sen turvallisuudesta korkeimmassa muodossaan” onnitellessaan kaikkia ylipistojen ja opistojen oppilaita, jotka aloittivat uuden lukuvuoden sunnuntaina lisäten, että hänen poikansa Avner aloitti arkeologian opintonsa Jerusalemissa vastoin hänen suositustaan pyrkiä Toran tutkijaksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-The-Middle-East-is-going-through-turmoil-605947,

08. Entinen oikeusministeri Ayelet Shaked sanoi ”SiniValkoisen puolueen pyrkivän teloittamaan demokratian” ennen koaliittion keskustelua Gantzin kanssa hallituspaikasta.

Shaked puhui Reshet Bet Radion haastattelussa.
”Netanyahun tarvitsee vain erota, jos päätös hänen syyttämisestään tehdään. SiniValkoisten pyrkimys on teloittaa demokratia ja siirtää valta kansalta oikeusministeriölle. En halua olla mukana siinä.”

Likudin virkailija kommentoi sunnuntaina todeten, ettei Netanyahu koskaan luovu muodostamastaan oikeistoblokista, ja siitä on esimerkkejä Yitzhak Shamirin ja Shimon Peresin ajalta, jotka myös säilyttivät blokkinsa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Shaked-Blue-and-White-attempting-to-shift-power-from-the-public-to-the-A-G-605942,

09. Hallitusta vastaan protestoivat kansalaiset Libanonissa ottivat yhteen Hizbullahin kannattajien kanssa.

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah varoitti perjantaina pitämässään puheessa joittenkin valmistelevan sisällissotaa Libanonissa. Hän varoitti samalla, että Hizbullah on voimakkain puolue Libanonissa unohtaen lisätä, että monet maat pitävät sitä terrorijärjestönä.

Mielenosoittajat vaativat armeijan suojelua Hizbullahin kannattajien käyttämiä keppejä vastaan Beirutissa. He iskivät yhteen myös poliisin kanssa.

Hizbullahin kannattajat hyökkäsivät protestoijia vastaan Beqaan laaksossa. Nasrallahin puhe perjantaina sai aikaan istumamielenosoituksia Beirutissa ja marsseja sekä mellakoita Beirutin päätorin Riad al-Solh sisäänkäynnin lähellä, kuten Al-Arabiya raportoi.

Nasrallah sanoi, että ”Hizbullahin velvollisuus on suojella maata sekä sen ulkopuolelta että sisältä tulevaa uhkaa vastaan”. Hän kieltäytyi eroamasta nykyisestä Saad Haririn hallituksesta ja hylkäsi vaatimukset uusista vaaleista.
https://www.jpost.com/Middle-East/Lebanese-protesters-clash-with-Hezbollah-supporters-defy-Nasrallah-605915,

10. Korkea Pentagonin virkailija vahvistaa DNA-tulosten todistavan, että IS:n johtaja Abu Bakr Al-Bagdadi sai surmansa USA:n Navy-seal joukkojen iskussa, Heidät laskettiin laskuvarjoilla lähelle IS:n autokolonnaa, jonka jälkeen seuranneessa tulituksessa al-Bagdadi sai surmansa, kertoo TV-kanava 13.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270621,

11. Nahal Tzinin tulviminen katkaisi sen poikki kulkevan maantien Juudean erämaassa sattuneiden rajujen kaatosateitten jälkeen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270624,

12. 21-vuotias potkunyrkkeilijä Yulia Sachkov voitti kultaa ammattinsa maailman mestaruuskisoissa alle 52 kg:n K-1 sarjassa Sarajevossa Bosniassa.
Lisäksi israelilaiset voittivat 2 hopea WAKO:n kilpailussa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5614010,00.html,

13. Saudi Arabian ja PA:n välinen jalkapallo-ottelu World Cup jatkopaikasta päättyi maalittomaan tasatulokseen. Ottelu käytiin Al-Ram stadionilla lähellä Ramallahia Samariassa. Saudi joukkue kävi myös Temppelivuorella.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5606824,00.html,

14. Israelin baseball joukkue hyväksyttiin ensimmäistä kertaa olympialaisiin Yokohamassa 29. 06. - 08. 08. 2020 aikana Tokion olympialaisissa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5594409,00.html,

15. Hamas pidätti Gazassa tusinoittain aktivisteja estääkseen Libanonin tapaisten mielenosoitusten leviämisen Gazaan. Niiden pelätään leviävän myös Juudean ja Samarian alueille. Pidätetyt kuuluvat vasemmistoon ja keskustaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612795,00.html,

16. PA pelkää Israelin suunnittelevan uutta suurta juutalaisyhteisöä Qaryut kylän maille Nablusin eteläpuolelle jakaakseen Samariaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612852,00.html,

17. IDF kävi tuhoamassa laittomia rakenteita Yitzharin juutalaisyhteisön lähellä olevalla kukkulalla keskiviikkona. Yksi sotilas haavoittui nuorten vastustaessa sotilaita, koska sotilailla ei ollut lupaa hajottaa rakennelmia.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612431,00.html#autoplay,

18. Abbas antoi ,määräyksen rakentaa uudelleen terroristin asunnon, jonka IDF oli hajottanut ja kahdesti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612385,00.html,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -22; Tiberias 19 -31; Suolameri 22 -29; Eilat 19 -29 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, sateita voi tulla paikoittain.