Friday, June 27, 2008

PERJANTAI 27.06.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat keskiviikkoon mennessä kolme Kassam-rakettia Israeliin, eilen torstaina iltapäivällä yhden, joka putosi Sderotin teollisuusalueelle lähelle bensiiniasemaa aiheuttamatta vahinkoa. Barak ilmoitti heti ensimmäisten rakettien pudottua, että rajaterminaalit Israelin ja Gazan välillä pysyvät kiinni. Ne luvattiin avata tänään, mikä nähtäneen päivän kuluessa.
OLMERT JA BARAK pidättyivät antamasta tiedotetta aikeistaan rakettitulen jatkumisen johdosta. Kadiman puheenjohtajaehdokas Tzipi Livni sen sijaan vaati kovia vastatoimia, mitä hänen edustajansa pyrkivät myöhemmin vähättelemään. Livni itse kuitenkin vahvisti, että hän teki oman kantansa täysin selväksi jo tiistaina sekä Olmertille että Barakille, ja että hän informoi mielipiteistään muitten maitten ulkoministereitä, kuten hän teki Israelissa vierailevalle Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Störelle. Livnin edustajat totesivat, että Livni on huolellinen lausunnoissaan, ettei hän vaikeuttaisi Mahmoud Abbasin asemaa, mikä edelleen näyttelee ”pyhän lehmän” asemaa Israelin ministereitten lausunnoissa. (JP)
2. HAMASIN EDUSTAJA Gazassa syytti Fatahia, että se pyrkii särkemään tulitauon Israelin ja Hamasin välillä. Aiheen tähän antoi al-Aksan ilmoitus, että se ampui kaksi rakettia Gazasta Israeliin. Hamasin edustaja selitti, että tulitauko on Gazan kaistan asukkaitten intressien mukainen, ja että rikkomus sitä vastaan on ”kansallinen petos”, jota ei voi jättää käsittelemättä.
AL-AKSAN edustaja puolestaan selitti, että ryhmä vastustaa tulitaukosopimusta siksi, ettei se koske Länsirantaa. Al-Aksan edustaja Abu Qusai kutsui sopimusta ”huonoksi” selittäen, että Fatah oli aiemmin pystynyt saavuttamaan edullisempia sopimuksia Israelin kanssa, joihin kuului rajaterminaalien avaaminen ja IDF:n joukkojen vetäytyminen tietyiltä alueilta Gazassa. Hän valitti nimenomaan sitä, että Hamasin sopimuksessa Gazan kaista erotettiin Länsirannasta.
HAMASIN JOHTOON kuuluva palestiinalainen syytti Fatahia tulitauon sabotoinnista siksi, että Fatah näkee sen vahvistavan Hamasin otetta Gazasta.
Abbasin edustaja kieltää nämä syytöksen selittäen, että Abbas kannattaa tulitaukoa, koska se hänen mukaansa palvelee Palestiinan kansan intressejä. (JP)
3. TIISTAINA GAZASTA ISRAELIIN ammutut raketit tuhosivat yhden omakotitalon ja saivat kaksi naisasukasta shokkiin. Sderotin pormestari Eli Moyalin edustaja Shalom Halevi sanoo katkerana, ettei kukaan Sderotissa usko tulitaukoon enempää kaupungin virkailijoitten kuin asukkaitten keskuudessa. ”Toivomme hallituksen lopettavan tyhmyytensä ja aloittavan sotilaallisen operaation. Olemme sodassa ja meidän tulee lopettaa ”vertavuotavan sydämen” näytteleminen. Koko maailma odottaa sitä, mutta johtajat katsovat vain omaa etuaan.” Hän kertoi, että Moyal sanoi leikkivälinetehtaan avajaisissa, ettei hän usko tulitauon kestoon.
ISRAELILAINEN turvallisuusanalyytikko kenraalimajuri Yaakov Amidror ennusti, ettei Israelin hallitus etene tulitaukorikkomuksen toteamista pitemmälle eikä pidä sopimusta epäonnistuneena. Hän selitti, että Gazassa on Fatahia kannattavien ryhmien rippeitä, jotka toimivat itsenäisesti. Siksi niitten toimista ei pitäisi syyttää Abbasia, hän analysoi. Hän selitti tämänkin osoittavat, ettei Hamas vielä valvo kaikkea Gazassa. Siksi tulitauko on tärkeä Hamasille hallintonsa vahvistamiseksi, hän uskoi.
YK syyttää Israelia, että se rikkoi tulitaukoa 7 kertaa viikon aikana. Niihin sisältyi Gazan maanviljelijöitten estäminen tiluksilleen Gazan turva-aidan lähellä, mutta niihin ei sisältynyt Gazasta ammutut neljä Kassam-rakettia. (JP)
4. EDELLINEN IDF:N KOMENTAJA Dan Halutz sanoi Yedioth Ahranothille antamassaan haastattelussa, että Israelin tulee luovuttaa Samir Kuntar IDF:n sotilaitten Ehud Goldwasser ja Eldad Regev palauttamiseksi Libanonista Israeliin. Hän selitti, että Israelissa sekoitetaan se, mitä halutaan ja mitä voidaan saada. Hän uskoo, että molemmat sotilaat ovat kuolleita, mutta hän kuitenkin uskoo, että vaihtokauppa on Israelin kansan ja sotilaitten omaisten kannalta sittenkin edullinen. Tässä hän poikkeaa edellisen IDF:n komentajan Moshe Yaalonin arviosta, että joskus kidnapatuista maksettu hinta on liian korkea. Hän ilmeisesti tarkoitti tällä Kuntarin vapauttamista, mitä pidetään ristiriitaisena hänen epätavallisen raakalaismaisen käyttäytymisensä vuoksi. Armeijan rabbi Avichai Ronsky aloitti prosessin Regevin ja Goldwasserin julistamiseksi kuolleiksi vastoin heidän perheittensä toiveita. Heidän fyysisestä tilastaan ei ole saatu mitään elonmerkkiä. Israelin kabinetti käsittelee vaihtokauppaa istunnossaan sunnuntaina.
MEDIAN EDUSTAJIEN tiedustelujen mukaan ministereitten valtaosa kannattaa vaihtokauppaa, joskin jotkut odottavat IDF:n tutkimusta ja informaatiota asiasta. (Ynetnews)
5. PA:N EDUSTAJA ”rauhankeskusteluissa” Israelin kanssa Saeb Erekat julisti
paneelissa, jota käytiin Peresin ”rauhankeskuksessa” järjestetyssä tilaisuudessa, että lähes kaikki keskeiset kysymykset ovat lähellä ratkaisuaan, ja että on tullut aika tehdä tärkeitä päätöksiä. Hän kiirehtii ratkaisuja siksi, että ”aikaa on vain kuusi kuukautta”, mutta taustalla on varmaan Israelin hallituksen horjuminen ja Likudin mahdollinen valtaantulo, mikä tulisi keskeyttämään tai ainakin siirtämään ”rauhansopimusta” Israelin kanssa. Miten vahva Olmertin hallituksen asema lienee Knessetissä, on jokaisen arvattavissa, mutta Olmert voi tietenkin tehdä ”sharonin” ja ohittaa Knessetin sopimusta solmittaessa.
Erekat riimitteli lausuntonsa näin: ”Israelin ja Palestiinan johtajat, jotka saavuttavat sopimuksen, tulevat olemaan alueen historialle tärkeämpiä kuin Jeesus.” Hän esitteli kolme mahdollisuutta: Joko kaksi valtiota, yksi valtio tai nykyisen tilanteen jatkuminen. Hän kehottaa vakavaan työskentelyyn sopimuksen aikaansaamiseksi, joka perustuu ”1967 rajoihin”, kuten hän sanoi. Erekat ei halua tilapäistä sopimusta rajoista, pakolaisista ja Jerusalemista, hän haluaa lopullisen rauhansopimuksen Palestiinan valtiosta. (Ynetnews)
6. OLMERT MYÖNTÄÄ, että hänen hallituksensa politiikkana on siirtää satoja miljoonia shekeleitä Hamasille Gazan kaistalla. Hallitus selitti näin vastauksessaan vahtikoirana tunnetun järjestön Shurat Hadin paljastuksiin torstaina. Hallituksen lainopillisen neuvonantajan kirjeessä sanotaan: ”Varojen siirto Palestiinan Auktoriteetille Gazassa suoritetaan Israelin hallituksen tieten diplomaattisista syistä johtuen”. Olmertin edustaja Mark Regev selitti, että kirjeessä mainittu varojen siirto koskee tullimaksuja, jotka Israel kerää ja jotka kuuluvat PA:lle Pariisin sopimuksen mukaan vuodelta 1994. Regev selitti, että varat siirretään Ramallahiin, josta ne lähetetään Gazaan ja käytetään PA:n palkkaamien työntekijöitten palkkoihin. Hän vakuutti, ettei agorakaan niistä joudu Hamasin käsiin.
SHURAT HADIN asianajaja Rai Kochavi selittää, ettei kysymys ole Regevin mainitsemista varoista, vaan niistä sadoista miljoonista käteisvaroista (seteleinä ja kolikoina), joita on kuljetettu panssaroiduissa autoissa Juudean ja Samarian pankeista Gazaan postilaitoksen ja muitten toimesta. Osa varoista käytetään rähjääntyneitten setelien uusimiseksi, osa Hamasin Egyptin kautta salakuljetettujen Iranista tuotujen varojen pesemiseksi. Kochavi kertoo, että Iranin varat ovat suurina seteleinä. Ne viedään panssaroiduissa autoissa Gazassa Israelin rajalle. Siellä ne siirretään panssaroituihin autoihin Israelin puolella ja viedään pankkeihin Juudeassa ja Samariassa, jossa ne vaihdetaan Israelin shekeleihin. Kochavi syyttää, että Hamas käyttää seteleitä maksaakseen armeijansa ylläpidon.
Israelin pankin taholta selitetään, että pankki toimii hallituksen politiikan mukaisesti, joka vastaa varojen siirron laillisuudesta. Shurat Hadin edustaja Darshan-Leitner harkitsee syytteen nostamista hallitusta vastaan korkeimmassa oikeudessa, että hallitus rikkoo lakia, joka kieltää terrorismin rahoittamisen sekä lakia rahanpesusta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Shimon Peres kertoo, että IAF tuhosi kaksi ydinlaitosta Syyriassa syyskuussa viime vuonna. Hän puhui IAF:n lentäjien valmistustilaisuudessa Hatzerim-tukikohdassa lähellä Beershebaa. Hän viittasi puheessaan ulkomaisiin lähteisiin, sillä Israelin viranomaiset eivät ole antaneet iskusta virallista lausuntoa. (JP)
- IAF:n komentaja kenraalimajuri Ido Nehustan sanoi keskiviikkona, että IAF valmistautuu toimimaan useilla rintamilla. Hän myös ennusti, että IAF:n toiminta tulee olemaan ratkaisevan tärkeä tulevissa yhteenotoissa Israelin kehittämien ohjusten torjuntajärjestelmien ohella. Hän ei osannut ennustaa, tuleeko ensin yhteenotto Hamasin vai Hizbullahin kanssa, mutta selitti, että molemmat terrorijärjestöt valmistautuvat tulevaa sotaa varten. (JP)
- Shin Bet on ilmoittanut, ettei se vastusta Hamasin jäsenten liittämistä vapautettavien vankien joukkoon, joilla on ”verta käsissään”, Gilad Shalitin vapauttamista vastaan.
- Olmertin lähellä olevat Kadiman jäsenet ilkkuvat, että Barak luikki pakoon kuin piesty koira Olmertin kanssa solmitun sopimuksen yhteydessä. (Haaretz)
- Israel pitää Gazan terminaalit suljettuina perjantaina, öljytoimitukset sallitaan.
- Saksan kaupankäynti Iranin kanssa kasvoi 18 % viime vuodesta päinvastaisista ilmoituksista huolimatta. (Haaretz)
- Kvartetti aikoo kutsua Lähi Idän rauhankonferenssin Moskovaan myöhemmin tänä vuonna. (Haaretz)
- Mujahideen muslimit aikovat upottaa USA:n talouden Dollarin tuhoamisen kautta, kertoo MEMRI raportissaan. Ne ovat huomanneet, että varmin tapa vahingoittaa Yhdysvaltoja on tuhota sen talous. (INN)
Lämpötilat, Jm Pe: 18-32; La: 18-30; Su: 18-29; Ma: 19-30, osittain pilvistä.

Thursday, June 26, 2008

TORSTAI 26.06.08
1. KADIMA- JA LABOUR-PUOLUEET saivat runnottua eilen aamuna sopimuksen, jonka perusteella Labour vetäytyi lupaamastaan Silvan Shalomin (LIKUD) tekemästä lakialoitteesta Knessetin hajottamiseksi ja uusista vaaleista. Mistä kaikesta puolueet sopivat keskenään, selvinnee myöhemmin, mutta spekulaatiot ja analyysit heittävät jo kuumina laidasta laitaan. Ensimmäiseksi tietenkin pyritään selvittämään, kuka voitti ja kuka hävisi.
Joittenkin analyysien mukaan voittaja on Ehud Barak, joka näyttelee ratkaisevaa osaa seuraavien viikkojen tai puolen vuoden aikana, minkä verran eilinen sopimus heitti nykyistä tilannetta eteenpäin. Häviäjiä ovat varsinkin Likud ja Netanyahu sekä Silvan Shalom, jonka esitys siirtyy hamaan tuntemattomaan. Knessetin vaalit voivat olla aikaisintaan ensi keväänä.
ENSIMMÄINEN KYSYMYS koskee Kadima-puolueen tulevaisuutta ja ensi kädessä sen puheenjohtajaa. Olmert vihjailee jo, että hän tulee olemaan ehdokkaana kaikesta huolimatta, mutta että hän tekee päätöksensä siitä heinäkuun 17.päivän Morris Talanskyn ristikuulustelun jälkeen. Hän aikoo kuitenkin pysytellä pääministerin pallillaan satoi tai paistoi.
ANALYYSEISSA kummittelee mahdollisuus, että Labour ja Kadima lopettaisivat keskinäiset kärhämänsä ja sopisivat yhteisestä vaaliohjelmasta, ellei peräti puolueitten yhdistämisestä. Tämä tulisi hajottamaan Kadiman, sillä eivät kaikki sen jäsenet ole vasemmistolaisia, mutta se selkeyttäisi tilannetta äänestäjien kannalta, jotka pitävät Kadimaa keskustalaisena ellei peräti oikeistolaisena puolueena. Olmertin politiikka on kuitenkin – kuten tarkkailijat ovat huomioineet – Labour-puolueen vasemmalla puolella, ja se on omaksunut Olmertin ja hallituksen ajaman myönnytyspolitiikkansa vasemmistolta.
2. OLMERT PAKOTETTIIN kaivamaan oman hautansa, uhoavat Barakin avustajat puolueitten Kadima ja Labour edustajien kirjoitettua sopimuksen 1.26 keskiviikkoaamuna Ehud Barakin luxus-asunnossa, kuten Gil Hoffman kirjoittaa JP:n artikkelissaan. Sopimusta jauhettiin kolmisen tuntia Labourin Eitan Gabelin ja Kadiman Tzahi Hanegbin välillä. Barak ja Olmert eivät itse olleet keskusteluissa mukana, mutta heidät pidettiin hyvin tilanteen tasalla.
SOPIMUKSEN mukaan Kadiman johtokomitea kokoontui keskiviikkona, ryhmäkokous pidetään maanantaina ja hallintoneuvosto kokoontuu heinäkuun 10. asettaakseen Kadiman puheenjohtajavaalit syyskuun 18. päiväksi. Jos tarvitaan uusintaäänestys, se järjestetään 25. syyskuuta. Kadiman johtokomitea ja Labourin eduskuntaryhmä ratifioi sopimuksen.
JOS BARAKIN avustajat näkivät Kadiman tuhoutumisen alkaneen, Kadiman edustajat katsovat, että Labourin puheenjohtaja Ehud Barakia nöyryytettiin ja pakotettiin antautumaan sopimukseen. He katsovat, että Olmert voitti ainakin kolme lisäkuukautta pysyäkseen vallassa. Kadiman vahva mies Hanegbi ylisti sopimusta, koska se sallii Olmertin hallituksen jatkavan politiikkaansa, jolla hänen mukaansa on kansan tuki, ja kuten - hän sanoi -, Hizbullah-johtaja Nasrallah sekä Iranin presidentti Ahmadinejad eivät ole mukana puheenjohtavavaaleissa.
Kadiman puheenjohtajaehdokas Shaul Mofaz pitää sopimusta hyvänä kansalle.
Kadima-kansanedustaja Shai Hermesh kritisoi sopimusta, koska hän Kfar Aza kibbutsin asukkaana hän olisi halunnut Barakin eroa puolustusministerin paikalta.
Labourin kansanedustaja Danny Yatom syytti ryhmäkokouksessa, että Labour antoi Barakille valtuudet Olmertin poistamiseksi, mutta hän petti puolueensa toivomukset. Hän katsoo, että siinä menetettiin suuri mahdollisuus. Hän katsoo, ettei Olmert kykene johtamaan maata eikä hänellä ole eettistä oikeutta tehdä niin. Hän pitää sopimusta fiaskona.
Barak puolestaan katsoo, että hän on asettanut alulle uusien normien seuraamisen. Hän sanoo puolueensa päämäärän olleen Olmertin poistamisen, ja nyt hänen mukaansa siihen on entistä suuremmat mahdollisuudet. (JP)
3. KNESSETISSÄ käytiin eilen kovaa sanaharkkaa Labourin ja Kadiman välisestä sopimuksesta. Sanavaihto kiihtyi välillä tasolle, mikä pakotti Knessetin puhemiehen poistamaan jonkun liian karkean terminologian vuoksi. Silvan Shalom pyrki peittelemään pettymystään vertaamalla Ehud Barakia ovimieheen, joka lopulta päätyi Olmertin buudeliksi. Yitzhak Rabin ärjyi aikoinaan Jossi Beilinille, että tämä on Peresin buudeli. Shalom totesi, että Barak oli alussa tosissaan Olmertin kaatamisen takana, mutta sitten vilkaistuaan alaspäin ja havaittuaan pissanneensa housuihinsa hän peräytyi pelästyneenä ja katsoi parhaaksi varmistaa oman tulevaisuutensa kansan kustannuksella.
LIKUD JULKISTI keskiviikkona virallisen julkilausumansa, jossa se vertaa Barakin käyttäytymistä Winogard-raportin julkistamisen jälkeiseen. Barak uhkasi silloin erota, mutta pelästyi omia sanojaan ja rikkoi lupauksensa.
NRP:n puheenjohtaja Zevulun Orlev katsoi, että Barak sylki Israelin kansan silmille. Hän totesi näiden kahden Ehudin elävän kuplassa eivätkä kuule kansan tahtoa ja eroa paikaltaan.
4. GAZAN TERMINAALIT Israeliin avataan uudelleen perjantaina, jos uusia raketti- ja kranaatti-iskuja ei tule Gazasta Israeliin, lupaa puolustusministeriö. Ne pidetään kuitenkin kiinni vielä torstaina, mutta hätäaputoimitukset toimivat normaalisti.
EPÄSUORAT keskustelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi jatkuvat tänään torstaina. Hallituksen edustajana Ofer Dekel matkusti Kairoon jatkamaan keskusteluja.
YKSI SHALITIN kaapanneista ryhmistä PRC (Popular Resistance Committees, kansan vastarintakomitea) ilmoitti, että jos Israel ei taivu Hamasin esittämään listaan vapautettavista palestiinalaisvangeista, Shalit tulee pysymään heidän kellarikomerossaan vuosikausia.
BARAKIN EDUSTAJA kertoi, että Gazan kaistalle menevää liikennettä helpotetaan sitä mukaa, kuin tilanne rauhoittuu Gazassa eikä uusia raketteja ja kranaatteja ammuta Israeliin. Myös Rafahin terminaalin avaaminen Gazasta Egyptiin riippuu tilanteen kehittymisestä Gazassa ja siitä, pitääkö tulitaukosopimus. Aiemmin annettiin ymmärtää, että Rafah avataan liikenteelle, kun Shalitia koskevat neuvottelut edistyvät positiivisesti.
RON ARADIN veli Chen Arad kehotti Shalitin perhettä valvomaan, ettei hallitus uhraa Gilad Shalitia kuten se uhrasi hänen veljensä 22 vuotta sitten, jolloin lentosuunnistaja Ron Arad laskeutui laskuvarjolla Libanoniin koneeseen tulleen mekaanisen vian johdosta, ja joutui terroristien vangiksi, eikä hänestä ole kuultu mitään sen jälkeen. Hän kertoo saaneensa vain muutaman kirjeen ja valokuvan veljensä vankeuden alussa. (JP)
5. RON ARADIN veli luki hänen perheelleen lähettämästä kirjeestä otteita sekä Gilad Shalitin että Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vanhemmille. Ron Arad kirjoitti siinä omaisilleen näin: ”Tänään on sunnuntai. Luulen että se on vuoden ensimmäinen päivä (rosh hashanah). Halua kertoa teille, että ikävöin teitä hyvin paljon. Välistä haaveilen teistä, mutta yritän olla ajattelematta teistä liikaa näiden päivien aikana, etten masentuisi. Rukoilen joka päivä useita tunteja ja toivon teidän tekevän samoin. Tiedän, että on vaikea pyytää teitä tekemään voitavanne puolestani. Puhukaa johtajillemme, hallituksellemme, puhukaa jokaiselle voidaksenne saada minut ulos täältä.” Ron Arad kirjoitti kirjeensä 1987 ja kertoi, että hänen terveytensä oli hyvä. Chen Arad kertoi veljensä kirjeen kertovan miehestä, jonka elämä riippui hiuskarvan varassa, ja joka oli täysin riippuvainen toisten armosta, varsinkin niiden, jotka lähettivät hänet taistelemaan. Ron Arad meni vapaaehtoisena , mutta hän ei ollut marttyyri eikä gladiaattori, Chen selitti. Hän kehotti Shalitin perhettä, etteivät he uhraisi poikaansa kuten Abraham oli uhrata poikansa Isakin. ”Mutta hän oli Jumalan kämmenellä. Meidän johtajiltamme nähtävästi puuttuu tämä jumalallinen ohjaus”, hän lopetti.
Tilaisuus oli järjestetty Mitzpe Hilassa muistoksi siitä, että Gilad Shalit oli ollut kaksi vuotta terroristien kauheassa vankeudessa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin uusi maamerkki, siltarakennelma ja sen kannattajapilari siihen kuuluvine teräsvaijereineen avattiin eilen. Sillan kustannukset ovat 246 miljoonaa NIS, mutta se tuskin riittää viimeistelemään sillan yli kulkevaa kevyen liikenteen junaa, jonka rakentaminen on pari vuotta myöhässä ja valmistunee aikaisintaan 2010. Rakennelman suunnittelija espanjalainen arkkitehti Santiago Calatrava kehuu luomustaan kauneimmaksi tekemistään maailmassa. Joittenkin mielestä se muistuttaa maasta nousevan hirviön luurankoa selkärankoineen ja kylkiluineen. Bridge of the Strings (vaijerien silta) on rakennelman toinen nimi, jonka aiheen suunnittelija kertoo saaneensa kuningas Davidin harpusta. Sen huippu nousee 118 metrin korkeuteen. Koko kevytraiteen rakentaminen on aiheuttanut kovaa kritiikkiä kaupungin valtuuston keskuudessa sen toistuvista rakennusvirheistä, uudelleen rakentamisesta ja suuresti nousseista kustannuksista johtuen
- Tänään on sitten toinen Jerusalemin ”maamerkki”, jonka toivoisi olevan viimeinen alallaan Pyhässä Kaupungissa. Maan homot, lesbot ja muut perverssit ryhmät järjestävät suuren paraatin ja hilpeän kansanjuhlan asukkaitten vastalauseista huolimatta. Tänäkin vuonna asiasta valitettiin korkeimpaan oikeuteen asti, mutta ilman tulosta. Jotkut uskonnolliset tahot vaativat ”jihadin”, pyhän sodan julistamista tätä pyhäinhäväistystä vastaan.
- Ariel Sharonin poika Omri, joka otti isänsä lainrikkomiset harteilleen, pääsi eilen vankilasta hyvän käytöksen vuoksi kärsittyään tuomiosta 5 kuukautta.
- Mercav Harav yeshivan terroristin maaliskuussa murhaamien opiskelijoitten vanhemmat ja jotkut kansanedustajat vaativat, että murhaajan vanhempien talo Itä Jerusalemissa tulee tuhota. Viranomaiset selittävät, että siihen liittyviä oikeudellisia kysymyksiä tutkitaan, eikä päätöstä ole tehty.
- PA:n poliisin johtaja Radhi Assida kertoi Berliinin kokouksessa, että hän otti pari sataa terroristia poliisijoukkoihinsa, koska ”he olivat harhaantuneet”, ja hän toivoi heidän muuttavan käyttäytymistään. Hän puhui Reutersille. Hän haluaa raskaista aseita ja IDF:n jättävän heidät rauhaan.

Wednesday, June 25, 2008

KESKIVIIKKO 25.06.08
1. ENSIMMÄISET KASSAMIT ammuttiin eilen Gazasta Israeliin. Ampujaksi ilmoittautui Islamic Jihad, joka sanoi niiden olleen kostoksi siitä, että IDF surmasi tiistaina Jihadin johtoryhmään kuuluneen Tarek Abu Ghallyn Nablusissa. Toinen tulituksessa surmansa saanut oli tietojen mukaan myös Jihadin jäsen. IDF:n mukaan he saivat surmansa vastustaessaan pidätystä. Hallituksen edustaja ilmaisi hämmästyksensä IDF:n ratsiasta, ikään kuin ”sen toinen käsi ei tietäisi mitä toinen tekee”.
KASSAM-RAKETIT putosivat Negevin länsiosaan aiheuttamatta vahinkoja.
EPÄSELVÄSTÄ tilanteesta kertonee se, että kukaan ei tiedä, oliko IDF:n operaatiolla hallituksen valtuutus vai ei. IDF:n mukaan sillä on pysyvä lupa tämänkaltaisiin operaatioihin ilman erikoiskäsittelyä. Toisaalta hallituksen taholta vihjaillaan, ettei Olmert olisi antanut sille lupaa tässä herkässä tilanteessa, jos sitä olisi häneltä kysytty. Hamasin edustaja kuitenkin sanoo pidättyvänsä tulesta sopimuksen mukaisesti. (JP)
2. OLMERT LUPAA, että hän tuo Hizbullahin kidnappaamien IDF:n sotilaitten Eldad Regev ja Ehud Goldwasser vapauttamiskeskustelut hallituksen istuntoon sunnuntaina. Näin kertoo Goldwasserin vaimo Karnit, joka muutama päivä sitten suoritti maisterin tutkinnon. Pääministerin kanslia ei halua kommentoida asiaa. Goldwasserin asianajajat vaativat, että heidän vapauttamistapauksensa käsitellään turvallisuuskabinetissa, koska siihen sisältyy huipputerroristin Samir Kuntarin vapauttaminen, mitä Israelissa vastustetaan. He vaativat asian pikaista käsittelyä 48 tunnin kuluessa, tai he vievät asian oikeuteen. Karnit Goldwasser vaatii, ettei kidnapattuja julisteta kuolleiksi ennen turvallisuusneuvoston kokousta. Heidän fyysisestä tilastaan ei ole mitään tietoja eikä Punainen Risti ole saanut vierailla heidän luonaan kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Asianajajat vaativat saada nähdä dokumentit, joihin päätös prosessin aloittamiseksi heidän julistamisekseen kuolleiksi perustuu. He viittaavat siihen, että pommi-iskussa sotilaitten autoa vastaan yksi sotilas, Tomer Weinberg haavoittui vaikeasti, mutta hän pystyi piiloutumaan pensaikkoon ja joutui odottamaan 1,5 tuntia, ennen kuin IDF:n pelastuspartio tuli paikalle.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi äskettäin, että IDF:n velvollisuutena on tuoda sotilaat kotiin, vaikka he olisivat kuolleetkin. (JP)
3. PIIRILEIKKI hallituksen ympärillä jatkuu. Vielä eilen päivällä näytti todennäköiseltä, että maa on menossa ennenaikaisiin vaaleihin ja Olmertin hallituksen kaatumiseen, mutta kaikki muuttui hetkessä. Kadiman kaksi johtohenkilöä, Tzahi Hanegbi ja Meir Nitzan, joka johtaa Dadiman puolueneuvostoa, tapasivat Labour-johtajan Ehud Barakin ja saivat tämän taivutettua siihen, että Kadiman puheenjohtajakokous pidetään 25. syyskuuta, mikä tyydytti Barakia. Olmert pitää Kadiman ryhmäkokouksen tänään, joka esittää muutosta puolueen johtosääntöön. Sen vahvistaa puolueneuvosto 21. heinäkuuta, eli sen jälkeen, kun Morris Talanskyn ristikuulustelu on käyty oikeudessa. Olmert pääsi taas kerran kuin koira veräjästä, kuten uutistoimistojen web-sivuilla todetaan. Miten hänen hallituksensa pystyy toimimaan näissä oloissa on kokonaan toinen asia, mutta tämä tyydyttänee Olmertia.
Koska Silvan Shalomin Knessetin hajottamiseksi tarkoitetulla lakiesityksellä ei ole enää enemmistöä, hän vetänee esityksensä pois taas kerran.
ERÄS KOMMENTOIJA vertasi Olmertia ja Barakia kahteen poikaviikariin, jotka huitovat toisiaan mutta samalla itkevät toistensa rintaa vasten. Sivullisen näkemyksen mukaan he lienevät kaksi pelkuria, jotka eivät uskalla tehdä ratkaisevia päätöksiä, jotka voisivat ratkaista tai ainakin monimutkaistaa kummankin poliittisen uran. (Haaretz)
4. RANSKAN PRESIDENTTI Nicolas Sarcozyn lähtöseremonia sai oudon dramaattisen käänteen yhden rajapoliisin ammuttua itseään olosuhteissa, jotka ovat vielä epäselvät. Ruumiin avauksen mukaan merkit viittaavat itsemurhaan. Laukaus ei herättänyt paniikkia, koska jostain syystä sitä tuskin kuultiin, mutta tieto siitä välitettiin nopeasti kentällä runsaasti liikkuville turvallisuusmiehille. Nämä kiidättivät sekä Olmertin että Peresin välittömästi ja ilman seremonioita turva-autoihin ja ranskalaiset vieraat tungettiin lentokoneeseen. Jännityksen lauettua Peres ja Olmert menivät Sarcozyn koneeseen vakuuttaen tälle, että kaikki on hanskassa eikä mitään vaaraa ole. Kysymys ei ollut teloitusyrityksestä, vaan ilmeisen henkilökohtaisesta tapauksesta. Tutkimukset asiassa jatkuvat. (JP)
Surmansa saanut rajapoliisi Raid Asaan Ghanan, 32, oli kotoisin Beit Jan druusikylästä. Hänen omaisensa eivät usko, että se oli itsemurha. (Ynetnews)
5. MERETZ-PUOLUEEN puheenjohtaja Chaim Oron lähetti Olmertille kovasanaisen kirjeen, jossa hän vaatii tätä eroamaan ja säästämään maan enemmiltä sekaannuksilta. Hän vaatii siinä Olmertia päättämään Kadiman puheenjohtajavaaleista, hallituksen hajottamisesta ja uuden valitsemisesta uuden pääministerin johdolla. Hän esittää vahvana mielipiteenään, että Olmertin tulee taistella henkilökohtaiset taistelunsa hallituksen ulkopuolella, vaikka hän tuntisikin tulleensa syytetyksi viattomana. Oron selittää, että Olmertin tapa ”tarttua alttarin sarviin” oman uransa säilyttämiseksi pakottaa maan hajottamaan Knessetin valitsemaan uudet johtajat vaalien kautta. Metretzin eduskuntaryhmän oli tarkoitus kokoontua keskiviikkona päättämään, voivatko he tukea Knessetin hajottamisesitystä. Kuten nyt tiedetään, tämä ei liene enää tarpeen Labourin vetäydyttyä tukemasta esitystä. (Ynetnews)
6. GAZAN TERMINAALIT pysyvät toistaiseksi kiinni. Tämä johtuu osaksi siitä, että tiistain aikana ammuttiin kolme rakettia Gazasta Israeliin. Puolustusministeri Ehud Barak määräsi, että terminaalit Israelin ja Gazan kaista rajalla pysyvät toistaiseksi kiinni.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak puolestaan lupasi Olmertille tavatessaan tämän eilen Sharm el-Sheikissä, että Rafahin terminaali pysyy myös kiinni, kunnes Gilad Shalitin vapauttamisesta on lopullisesti sovittu. Täten Gazan kaistan saarto jatkuu toistaiseksi. Tämän ohella hätäaputoimituksia jatkettaneen kuten aiemminkin, joten mitään katastrofia ei ole tiedossa Gazan asukkaille. Hallituksen edustaja Ofer Dekel matkustane tällä viikolla jatkamaan epäsuoria neuvotteluja Shalitin vapauttamiseksi.
TULITAUKOSOPIMUSTA varjostaa erimielisyys siitä, voiko Hamas jatkaa aseitten ja räjähteitten sekä miestensä salakuljettamista Siinailta Gazaan ja jatkaa asevoimiensa vahvistamista ja kouluttamista. Olmertin tulkinnan mukaan ei voi, Hamasin tulkinnan mukaan sille ei ole mitään esteitä. Tämä voi vielä rikkoa koko sopimuksen. (JP)
7. OLMERT vähättelee tietoja, että hän menisi Pariisin Välimerenmaiden konferenssiin ensi kuun alussa vain tavatakseen Syyrian presidentti Bashar Assadia, joka myös menee Pariisiin. Olmert selvitti, ettei tunnu oikein luontevalta väittää, että Syyria avaisi lähetystön Israelissa ja Israel Syyriassa, jos Syyrialla on samaan aikaan läheiset yhteydet Iranin kanssa. Olmert valisti toimittajaa, että ”rauhankeskustelut” PA:n kanssa ovat edistyneet suotuisasti monilla aloilla, mutta että Jerusalemista keskustellaan vasta aivan loppuvaiheessa sen arkaluonteisuuden vuoksi. Olmert antoi haastattelun Lontoossa päämajaansa pitävälle arabianpäivälehdelle Asharg Al-Awsat. Olmert vakuutti lehden toimittajalle, ettei Israel voi katsella kädet ristissä Iranin rakentaessa itselleen ydinasetta, koska Iran uhkaa lähes päivittäin tuhota Israelin heti, kun sillä on siihen mahdollisuus. (JP)
DEBKAFILEN mukaan USA:n ulkoministeri Rice vihjailee jonkinasteisen diplomaattisen kontaktin muodostamista Iranin kanssa. Hän perustelee tätä sillä, että iranilaiset joutuvat hakemaan USA:n viisuminsa Qatarista tai jostain muusta Persianlahden maasta, mikä ei aina ole yksinkertaista iranilaisille. Yhteyksiä on hoidettu Sveitsin konsulaatin välityksellä, mutta sekin vaikeutui uusien pakotteiden myötä. Jos tämä toteutuu, Israelin on entistä vaikeampi suunnitella ja toteuttaa omaa sotilasoperaatiotaan Iranissa. Entinen USA:n YK:n lähettiläs John Bolton ennusti omana arvionaan, että Israel voi iskeä Iraniin, jos Obama voittaa USA:n presidentin vaalit. Hyökkäys tapahtuisi ennen Bushin virkakauden loppua.(www.debka.com)
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kehittämä torjuntajärjestelmä, joka pystyisi eliminoimaan Kassam ja Katjusha-raketteja, koki ennalta aavistamattomia ongelmia kokeilussa, joka oli tarkoitus suorittaa pari viikkoa sitten. Tämä ns. Iron Dome (Teräskupu) järjestelmä on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2010 mennessä. Sen kehittäminen maksanee 310 miljoonaa USD, josta toivotaan USA:n vastaavan 200 miljoonaa USD. Järjestelmän kehittäjäyhtiöstä vakuutetaan, ettei vika ollut järjestelmässä. Uusi yritys pyritään suorittamaan heinäkuussa 2008. (JP)
- Uusi ns. Dromi-laki antaa omaisuutensa puolustajille oikeuden käyttää myös kuolettavia menetelmiä, kuten ampuma-aseita myös tappaakseen, jos se on välttämätöntä. Laki nimettiin Shai Dromin mukaan, joka puolustaessaan maatilaansa arabivarkaita vastaan haavoitti yhtä kuolettavasti. Kaikenlaisen irtaimen omaisuuden, koneitten, laitteiden ja myös karjan ja lampaitten varkaudet ovat jatkuva riesa juutalaismaanviljelijöille, joitten tilukset sijaitsevat lähellä arabikyliä. Israelin poliisi suhtautuu yleensä hyvin vastahakoisesti varastetun omaisuuden saamiseksi takaisin. Kuten voi arvata, arabi- ja vasemmistokansanedustajat vastustivat lain voimaantuloa. (JP)
- Entinen Mossadin johtaja Ephraim Halevy suosittaa keskustelujen aloittamista myös Hamasin kanssa, koska mikään rauhansopimus palestiinalaisten kanssa ei ole mielekäs ilman, että se koskee kaikkia arabiryhmiä, hän perustelee. Hän uskoo, että konfliktin ratkaiseminen palestiinalaisten kanssa on vielä kaukainen. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei Israelia voida tuhota, mikä israelilaisten tulee tiedostaa ja käyttäytyä sen mukaan. (JP)
- Ranskan presidentti Sarcozy aikoo pelastaa jo hyllytetyn suunnitelman kanaalista Punaiselta Mereltä Suolamerelle.(JP)
- Palestiinalaiset ovat rakentaneet useita laittomia rakennuksia Silwanin lähiössä ns. Kuninkaan Puutarhaan, joka tarkoitettiin yleiseksi puistoksi.

Tuesday, June 24, 2008

TIISTAI 24.06.08
1. OLMERTIN TOTUUDENHETKI on käsillä, arvelee Ynetnews. Attila Somfalvi kirjoittaa artikkelissaan, että pääministeri Ehud Olmert harkitsee eroamista virastaan tänään tai viimeistään huomenaamuna ennen kuin Knessetin hajottamista koskevasta lakialoitteesta äänestetään. Jos lakialoite hyväksytään, Olmertin hallitus kaatuu epäluottamuslauseeseen. Jos Olmert eroaa ennen äänestystä, hän voi jatkaa toimenpidehallituksensa kanssa kunnes muodostetaan uusi hallitus uuden pääministerin johdolla.
OLMERT taivuttelee vielä Shas-puoluetta peruuttamaan jäykän kantansa ja hyväksymään Olmertin tarjouksen 1.5 miljardin NIS tukiaisista, joka ei menisi lapsilisiin vaan työttömien ja alipalkattujen aseman parantamiseksi. Shas vaatii, että varat tulee osoittaa lapsilisiin. Jos Olmert erottaa uhkauksensa mukaan ministerit, jotka äänestävät Knessetin hajottamis-esityksen puolesta, hänen hallituksensa on enää pelkkä hupijuttu ilman valtaa.
SHAS-PUOLUEEN käyttäytyminen tässä eniten kummastuttaa. Sen puheenjohtaja Eli Yishai kertoo medialle ilman häpeän tuntoakaan, että he eivät voi suoraan tukea Knessetin hajottamista ja uusia vaaleja, koska potentiaalinen päähallituspuolue Likud ei ole tarjonnut heille mitään, mutta Olmertin kanssa voidaan keskustella lisätuesta.
ULKOISET VAARAT uhkaavat Israelin olemassaoloa, ja maan johtaminen näissä oloissa vaatisi vakaan ja luotettavan hallinnon, mutta puolueet ja varsinkin uskontopuolue Shas ovat kiinnostuneet vain oman taloudellisen asemansa kohentamisesta. Tämä kierre jatkuu keskeytymättä niin kauan, kunnes saadaan todellinen uudistus aikaan maan vaali-järjestelmässä. Muuten samat korruptoituneet naamat ja heidän suosikkinsa jatkavat maan johtamista loputtomiin, jota nykyinen puoluekeskeinen järjestelmä tukee. (ynetnews.com)
2. ISRAELISSA ODOTETTIIN Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn vierailua maassa sekavin tuntein. Ranskan presidentti tunnetaan impulssiivisena ja arvaamattomana johtajana, joka toimii usein vastoin odotuksia. Hänen puheensa Knessetissä selvitti asioita omalta osaltaan, mutta ei välttämättä positiivisessa hengessä.
SARCOZY ilmoitti kannattavansa Palestiinan valtion perustamista niin pian kuin suinkin, koska se hänen arvionsa mukaan on kestävän rauhan tae. Hän esitti Israelille suoran neuvon: Tyhjentäkää Juudea ja Samaria kaikista juutalaisista, eli hän esittää etnistä puhdistusta, jota toisella nimellä voitaisiin kutsua rasismiksi. Hän esitti Jerusalemin rakentamisen lopettamista sen itäosissa, joista tulisi muodostaa Palestiinan valtion pääkaupunki.
Hän vakuutti, että Israelissa jokainen juutalainen tuntee olonsa turvalliseksi, ja että Ranska pysyy sen rinnalla ja vastustaa jokaista, joka toimii sen tuhoamiseksi. Hän sanoi tukevansa lakiesitystä, joka tarjoaa korvauksia niille, jotka muuttavat vapaaehtoisesti Länsirannalta.
Sarcozy sanoi, ettei Ranska siedä ydinasein varustautunutta Irania. (JP, Ynet)
3. SARCOZYN PUHE herätti voimakkaita vastalauseita Israelin oikeistopiireissä. Pääministeri Olmert silitteli siististi myötäkarvaan, mutta oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu totesi omassa puheessaan Knessetissä, ettei Israel koskaan luovu Golanista, ei vetäydy 1949 aselepolinjoille eikä jaa Jerusalemia. Arabikansaedustajat buuasivat Netanyahun puheen aikana. Kansanedustaja Zevulun Orlev (NRP) kehotti Sarcozya viipymään Israelissa pitempään voidakseen paremmin tutustua Israelin historiaan, joka opettaa, ettei Jerusalem koskaan ole ollut muslimi- vaan juutalaiskaupunki. Hän myös opasti Sarcozya viettämään jonkin aikaa Sderotissa ja Gush Katifista karkotettujen juutalaisten parissa saadakseen paremman kuvan siitä, mitä nämä ovat saaneet kärsiä terrorismista ja karkotuksista. Ystävyyden tulisi perustua noista saatuihin opetuksiin, Orlev totesi. Benny Elon (NU) totesi, että hänkin kannattaa kahta valtiota, mutta pienellä muutoksella: Jordania Jordanjoen itäpuolella palestiinalaisille ja Jordanjoen länsipuoli Välimereen saakka juutalaisille. Knessetin puheenjohtaja Dalia Yitzik varoitti, että terrori voi ulottua Pariisiin saakka. Reuven Rivlin (Likud) totesi, etteivät juutalaisasutukset Juudeassa ja Samariassa ole rauhan esteenä, vaan ne vahvistavat juutalaisten pysyvää asumista maassa. (INN)
4. DIPLOMAATTISET toimet jatkuvat kuitenkin korkeista vierailuista huolimatta. Pääministeri Ehud Olmert matkustaa tänään Sharm el-Sheikhiin, jossa hän tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin. Olmertin odotetaan pyytävän Mubarakia, että tämä painostaisi Hamasia joustavammaksi keskusteluissa Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Hän esittää, ettei Hamasin johto vaatisi kaikkia esittämiään vankeja vapautettaviksi, koska heidän joukossaan on henkilöitä, joiden vapauttamista Israel vastustaa jyrkästi.
OLMERT kehui puhuessaan Kadiman edustajille kotonaan, miten hänen hallituksensa on saanut aikaan rauhantilan Juudeassa ja Samariassa, ja miten Gazan kaistakin rauhoittui tulitaukosopimuksen myötä Hamasin todettua, minkä hinnan se joutuu maksamaan jatkuvasta sotatilasta Israelin kanssa. Olmert unohti mainita, että Länsiranta on rauhallinen siksi, että IDF valvoo sitä kaikilta osin, myös tiesulkujen ja tarkastuspisteiden avulla.
Tarkkailijat epäilevät, että Olmert haluaa kerätä muutaman irtopisteen Egyptiltä tulitauko-sopimuksen kautta, jossa Egypti toimi välittäjänä.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkusti eilen Berliiniin, jossa hän osallistuu Palestiinan tukijamaiden yleistä turvallisuutta ja lain noudattamista PA:n alueilla edistävään konferenssiin. Sen aikana hän tavannee PA:n pääneuvottelijan ”rauhankeskusteluissa” Ahmed Qureian, ja he yhdessä raportoivat USA:n ulkoministeri Ricelle, miten keskustelut edistyvät. Konferenssin tarkoituksena on vahvistaa EU:n ja USA:n aloittamaa PA:n turvallisuusjoukkojen vahvistamista. EU:n turvallisuusjoukot EURO-COPPS avustavat PA:n turvallisuusjoukkoja Länsirannalla harjoittaen ja kouluttaen heitä ”länsimaisten standardien mukaisesti”.
5. PA:N TURVALLISUUSVIRKAILIJAT varoittivat Israelin viranomaisia maanantaina, että Islamic Jihad suunnittelee suurta terrori-iskua Israeliin häiritäkseen tulitaukosopimusta. PA:n viranomaisten taholta kerrotaan, että kaksi Jihadin aseistautuneen siiven huomattavaa johtajaa Fadi Kitani ja Ala Abu al-Rub ovat kieltäytyneet antautumasta PA:n turvallisuus-joukoille toistuneista yrityksistä huolimatta. Kitani, joka johtaa Jihadin al-Quds pataljoonaa, asuu Tulkarmissa. Tämä osasto on syyllistynyt useisiin hyökkäyksiin Israelia vastaan muutaman viime vuoden aikana. Turvallisuusmiehet pidättivät hetkeksi hänen vaimonsa, jolta he yrittivät saada tietoja hänen miehensä liikkeistä. PA epäilee, että Kitani valvoo suunnitelmien laatimista terrori-iskusta Israelin puolelle. Yksi raketti ammuttiin tänä aamuna.
AL-RUB johtaa al-Quds pataljoonan pohjoista lohkoa Länsirannalla. Hänen kotinsa on Kabatiyassa Jeninin lähellä. PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet viisi Jihadin jäsentä viimeisen kahden kuukauden aikana epäiltyinä hyökkäysten suunnittelusta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat pidättivät yön aikana kaksi Jihadin jäsentä Jeninin lähellä.
- Korkein oikeus hylkäsi Noam Shalitin anomuksen tulitaukosopimuksen käsittelemisestä uudelleen turvallisuuskabinetissa, koska se hänen mukaansa perustui valheelle. Olmert ei kertonut kabinetin istunnossa, ettei Gilad Shalitin vapauttaminen sisältynyt sopimukseen. Noam Shalit selitti kirjeessään korkeimmalle oikeudelle, että jos kabinetin jäsenet olisivat olleet tietoisia asiasta, he olisivat äänestäneet sopimusta vastaan. Shalitin lakimiehet pitivät oikeuden sanoja pyörittelevää päätöstä kuitenkin voittona, koska siinä oletetaan hallituksen kiirehtivän vapautusneuvotteluja, ja he katsovat tämän sitovan hallituksen toimia. He aikovat vaatia, että korkein oikeus kieltää hallitusta avaamasta Gazaan johtavia terminaaleja, ennen kuin Shalit vapautetaan. (JP)
- IDF:n päärabbi aloittaa prosessin, jonka tarkoituksena on tehdä saatavilla olevien tosiasioitten perusteella päätös, jolla Hizbullahin kidnappaamat sotilaat Eldad Regev ja Ehud Goldwasser julistetaan kuolleiksi. Hän on ainoa viranomainen, jolla on oikeus tehdä tätä koskeva päätös. Kuolleeksi julistaminen vaikuttaa hallituksen käymiin neuvotteluihin Hizbullahin kanssa, joissa Saksa toimii välittäjänä. Tässä tapauksessa neljään elinkautiseen tuomittu Samir Kuntar tuskin tulee näkemään vapautta. Päätös kuolleeksi julistamisprosessin aloittamisesta yllätti kaapattujen sotilaitten omaisia, joilla ei ollut tietoa, mistä tämä muutos johtui. He muistuttavat, että sotilas Hazi Shai, joka joutui vangiksi ensimmäisen Libanonin sodan aikana, vapautettiin 1985, vaikka hänet julistettiin kuolleeksi. IDF:n aiempi komentaja Moshe Yaalon kosketteli kaappaustapauksia todeten, että joskus kaapatusta maksettu hinta on liian korkea. Hän oletti, että jos Gilad Shalit olisi voitu vapauttaa sotilas-operaatiolla, se olisi jo varmaankin toteutettu. (JP)
- Presidenttien Peres ja Sarcozy tukema suunnitelma Punaisen meren ja Kuolleenmeren välisen laakson kehittämiseksi Peresin nimittämäksi ”rauhanlaaksoksi”, jossa olisi kulkenut kanaali Punaiselta mereltä Kuolleelle merelle ja josta olisi saatu juomavettä sekä Jordanialle että Israelille sähkönvoimalan ohella, peruttiin viime hetkellä. Jordania oli innolla mukana suunnitelmien laadinnassa, mutta ilmeisesti Peresin tapa julkistaa ja kaupallistaa projekti aiheutti sen, ettei Jordania katso voivansa osallistua siihen ”tilanteesta” johtuen. (JP)
- Tri Daniel Farb sanoo kehittäneensä maailman tehokkaimmat vesi- ja tuuliturbiinit. Parhain tuuliturbiini aloittaa metrin tuulella /s, mikä on edullinen Israelissa, jossa tuulien voima on km. 3-4 m/s. Useimmat turbiinit alkavat pyöriä vasta 5-6 metriä/s. tuulella. Hän kehuu turbiininsa olevan edullisempia ilman valtion tukeakin kuin aurinkoenergiaa käyttävät paneelit, joita valtio tukee. Hän olettaa turbiiniensa sopivan jokaisen talon katolle. Massatuotanto voidaan aloittaa mutamassa kuukaudessa. (JP)

Monday, June 23, 2008

MAANANTAI 23.06.08
1. EHUD BARAK valmistautuu vaihtoehtoista hallitusyhteistyötä varten, jos Olmert toteuttaa uhkauksensa ja erottaa Labour-ministerit hallituksestaan siinä tapauksessa, että he äänestävät keskiviikkona Likudin esittämän Knessetin hajottamis-lakialoitteen puolesta. Barakin tarkoituksena ei ole hallitusyhteistyön lopettaminen, vaan sen jatkamista uuden pääministerin johdolla, joka tulisi Kadimasta. Barakia ei voida valita pääministeriksi, koska hän ei ole Knessetin jäsen.
BARAK LASKEE, että hän antaa puolueensa äänestää Knessetin hajottamisen puolesta, mikä pakottaa Olmertin erottamaan Labour-ministerit. Olmertin hallitus olisi siten altis kaatumaan, jos Knessetissä esitetään epäluottamuslause sitä vastaan. Barak voisi estää hallituksen kaatumisen kunnes Kadima valitsee uuden puheenjohtajan, joka muodostaa uuden hallituksen. Labour olisi mukana tässä hallituksessa.
NÄIN TÄMÄ poliittinen piirileikki jatkuu Israelin korkeimmassa johdossa vain siksi, että Olmert on huumaantunut saamastaan vallasta eikä halua seurata aikain merkkejä, jotka jo kuukausia sitten näyttivät hänelle ovea ulos. Winograd-komitean jäsen professori Dror tunnusti äskettäin, että komitea ei halunnut esittää raportissaan Olmertin eroa vain siksi, ettei se häiritsisi alkaneita ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa. Hän tunnusti, että äskettäin paljastuneitten Olmertia koskevien skandaalien vuoksi hän katuu silloista kantaansa ja esitti mielipiteenään, että Olmertin tulee erota pääministerin tehtävistään. (JP)
2. TOINEN PIIRILEIKKI korkeimmalla taholla on meneillään koskien IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista Hamasin ja PRC:n kellarikomerosta, jossa häntä on pidetty luultavasti seinään kahlehdittuna kesäkuusta 2006 lähtien. Gilad Shalitin vanhemmat sanovat, että Olmert valehteli heille kuten myös turvallisuuskabinetille vakuuttaessaan, että Giladin vapauttaminen on osa tulitaukosopimusta. Kuten nyt on jo selvää, hänen vapauttamisensa ei ole mukana sopimuksessa. Gilad Shalitin vanhemmat jättivät tätä koskevan syytteen korkeimmalle oikeudelle, joka on eilisestä lähtien pyrkinyt selvittämään asiaa. Tosiasia kuitenkin lienee, että Shalitin vapauttaminen jätettiin tietoisesti pois sopimuksesta Hamasin kanssa syistä, joita ei ole selvitetty kansalle.
OIKEUSKANSLERI Daniel Friedman kutsui tulitaukosopimusta traagiseksi virheeksi ja lisäsi, että jos Gilad Shalitin vapauttamista ei kytketty siihen, koko kansa on tullut hulluksi. Tämä on ymmärrettävä siten, että tulitauko on elintärkeä Hamasille ja että tällä perusteella sitä olisi voitu kiristää. Nyt se jätettiin siitä pois, eikä se ole sille enää tärkeä. Ehud Barak totesi, ettei tulitauko mitenkään auta Shalitin vapauttamisessa, minkä hän myöhemmin peruutti.
Korkein oikeus määräsi eilen, että Israelin neuvottelija Kairossa Amos Gilad keskustelee Noam Shalitin kanssa tänään ja selvittää tälle sopimuksen taustoja ennen kuin oikeus tekee päätöksen asiassa. Gilad vakuutti Noam Shalitille tietävänsä, ettei Hamasin intressissä ole salakuljettaa panttivankiaan Siinaille, kuten on pelättävissä.
Korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan tänään. (JP)
3. TURVALLISUUSPALVELUJEN (GSS) johtaja Yuval Diskin käsitteli tulitaukosopimusta hallituksen istunnossa eilen. Hän ennusti, että todellinen testi sopimuksen pitävyydestä ja ennen kaikkea siitä, miten terrorijärjestöt Gazassa sitä tulkitsevat, nähdään sitten, kun IDF tekee terrorinvastaisen ratsian Juudeassa tai Samariassa ja joko pidättää tai eliminoi terrorijohtajia. Hän esitti, että hallituksen tulee asettaa selkeät kriteerit, miten Israel tulee vastaamaan tulitaukorikkomuksiin, joko rakettien ampumisen tai Hamasin sponsoroiman aseitten salakuljetuksen ja aseistautumisen jatkumisen muodossa. Tässä näyttää olevan ensimmäinen kompastuskivi. Israelin näkemyksen mukaan salakuljetus ja aseistautuminen on kielletty sopimuksessa, Hamas-johtajan Ismail Haniyehin mukaan se ei kiellä niitä. Toiseksi Israelin käsityksen mukaan tulitauon kesto on 6 kuukautta, Hamasin mukaan 3 kuukautta. Diskin kertoi, että osa Hamasin johtoa pitää sopimusta Hamasille vahingollisena.
Hän uskoo, että Hamasin ja Fatahin virkailijoitten tapaamisista huolimatta merkittävää muutosta ei ole odotettavissa niitten välisissä suhteissa. Hän epäili PA:n poliisin kykyä ja tahtoa taistella terrorismia vastaan Juudeassa ja Samariassa.
EHUD BARAK totesi, ettei Gazaan johtavien terminaalien avaaminen liikenteelle auta Shalitin vapauttamisessa, päinvastoin se siirtää sen käsittelyä kauemmaksi.
4. PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin ja Hamas-johtajan Khaled Mashaalin tapaamista valmistellaan, kertoo JP:n kolumnisti Kh A Toameh artikkelissaan. Abbasin neuvonantaja Ahmed Abdel Rahman kertoo, että tapaaminen voisi toteutua Abbasin Syyrian vierailun yhteydessä ensi kuussa. Hän ennustaa, että keskusteluissa etsitään mahdollisuutta Hamasin ja Fatahin erimielisyyksien poistamiseksi ja yhteishallituksen muodostamiseksi. Rahman kertoi myös, että Abbas suunnittelee matkaa Gazaan, mutta sen toteutumisen aikataulu on avoin.
FATAHIN EDUSTAJAT Juudeassa ja Samariassa pitävät Israelin ja Hamasin välistä tulitaukosopimusta huonona Fatahin kannalta, koska he pelkäävät sen vahvistavan Hamasin otetta Gazassa ja erillisen hallintoyksikön voimistumista siellä. Mutta he pelkäävät sen vahvistavan Hamasia myös Juudeassa ja Samariassa, koska palestiinalaiset katsovat, että Hamas sai sopimuksen aikaan tekemättä mitään myönnytyksiä. Heidän näkemyksellään on katetta, sillä sopimus omalla tavallaan antaa oikeutuksen Hamasin hallitukselle ja tunnustaa sen hallinnon Gazassa. Se alkaa näkyä myös ulkovaltojen suopeammassa suhtautumisessa Hamasiin. Gazan saarron lopettaminen tulee vahvistamaan tätä kehitystä. (JP)
5. KFAR AZA KIBBUTSI aikoo vetää hallituksen korkeimpaan oikeuteen siksi, ettei se ole antanut tarvittavaa suojausta raketteja vastaan. Kibutsi sijaitsee van kolmen km:n päässä Gazan rajasta, ja sen asukkaat pelkäävät jo päivää, jolloin tulitauko rikkoutuu ja raketti- ja kranaattitulitus alkaa uudelleen. Asukkaat kertovat, että heillä on budjettihyväksyntä vahvistusten suunnitteluun, mutta vastaavaa hyväksyntää sen toteuttamiseen ei ole. He sanovat lähettäneensä useita kirjeitä päättäjille ja Knessetin jäsenille, mutta kirjeet ovat hukkuneet jonnekin mustaan aukkoon eikä kirjeisiin ole saatu mitään vastausta.
MUUTAMAT kibbutsin jäsenet ovat harkinneet muuttaa pois alueelta. Viime kuussa 48-vuotias kibbutsin jäsen Jimmy Kedoshim sai surmansa kranaatista ollessaan hoitamassa puutarhaansa kotinsa ulkopuolella. He viittaavat, että Sderotissa talojen vahvistaminen raketteja vastaan jatkuu tulitauosta huolimatta, ja he haluavat tehdä samoin. Arviolta 20 % Sderotin taloista on vahvistettu ja 2500 suojahuonetta on Sderotissa. Kaupunki aikoo rakentaa saman verran lisää. Talonomistajat voivat teettää suunnitelmat talojensa vahvistamiseksi, ja niiden tultua hyväksytyiksi he voivat ottaa rakentajan tekään työn, johon he saavat 86 000 NIS avustuksen. Hallitus on antanut 350 miljoonaa USD talojen vahvistamiseen. Lisäksi suunnitelmat koulujen ja lastentarhojen suojaamiseksi raketeilta on työn alla. Kaupungissa suhtauduttiin aiemmin vihaisesti hallituksen esittämiin talojen suojaamistoimiin, koska niitä pidettiin passiivisina puolustuskeinoina sen sijaan, että olisi otettu aktiivinen uhkan poistamismenetelmä. (JP)
6. KORKEIN OIKEUS antoi päätöksen, jonka mukaan hallituksen edustajan Amos Giladin ja Shalitin perheen on sovittava erimielisyytensä. Lisäksi oikeus määräsi Gazaan johtavat terminaalit pidettäviksi suljettuina, kunnes Shalitia koskeva asia on päätetty. Hamasin johto on huomannut tilaisuutensa ja lisännyt vaatimuksiaan Shalitin vapauttamiseksi. Se vaatii 350 vankia vapautettaviksi ennen Shalitin viemistä Egyptiin, 100 vankia sitten, kun Shalit pääsee Israeliin ja lisäksi satoja vankeja seuraavien kuukausien aikana. Lisäksi monet Hamasin vaatimista vangeista ovat syyllistyneet israelilaisten murhaamiseen, eli kuten Israelissa todetaan, heillä on ”verta käsissään”.
Koko tämä prosessi panttivankien vapauttamiseksi päästämällä vapauteen satoja murhista tai niiden suunnittelusta tuomittuja rikollisia on selkeä oikeuskäytännön mitätöiminen ja halventaminen. Mitä merkitystä on käydä usein kuukausia ja jopa vuosia kestäneitä oikeusprosesseja, kerätä pinoittain dokumentteja, ja palkata kallispalkkaisia asianajajia ja tuomareita - usein valtion kustannuksella – käsittelemään tapauksia ja tuomitsemaan syyllisiä vuosien ja jopa useisiin elinkautisiin vankeustuomioihin, jos sitten poliittisella päätöksellä heidät voidaan vapauttaa ilman oikeuskäsittelyä? Jotkut israelilaiset ovatkin esittäneet, että olisi ehkä yksinkertaisempaa ja tehokkaampaa ottaa teloitustuomiot uudelleen käyttöön. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israel vaatii, että Hizbullah antaa tietoja lentäjä-navigaattorin Ron Aradin kohtalosta Regevin ja Goldwasserin vapauttamiskeskustelujen yhteydessä. Tuntuisi kohtuulliselta, että Israel vaatisi lisäksi tietoja näiden kahden sotilaan fyysisestä kunnosta. (INN)
- Arabilähteet kertovat, että Gilad Shalitin vapauttamista koskevat neuvottelut alkavat Kairossa pian, ja että neuvottelijat asuvat samassa hotellissa. (INN)
- IDF pidätti 9 terrorismista epäiltyä Länsirannalla yön aikana. (INN)
- Israelissa on kehitetty rokote melanoomaa vastaan. Se soveltuu sekä sen ehkäisemissä että sen hoidossa. Rokote kehitettiin Hadassan sairaalassa melanoomakasvaimesta otetusta näytteestä. (INN)
- Israelin arabeista 77 % asuu mieluiten Israelissa. 73 % juutalaisista ja 94 % arabeista haluaa molempien ryhmien asuvan rauhassa keskenään. 68 % kannattaa arabiankielen opettamista kouluissa, 69 % uskoo, että yhteiselo on henkilökohtainen velvollisuus. 66 % juutalaisista ja 84 & arabeista haluaa, että investoinnit täytyy aloittaa nyt eikä myöhemmin. (Ynet)
- Israelissa vieraileva Ranskan presidentti Nicolas Zarcocy kritisoi Jerusalemin rakentamista kaupungin itäosissa. Hän tukee voimakkaasti Palestiinan valtiota. Hän tarjoaa Ranskan apua, jos sitä tarvitaan. Iranin ydinohjelmaa hän pitää maailman suurimpana ongelmana tällä hetkellä. (Ynet)
- Israelin messiaaniset juutalaiset valittavat, että heitä sorretaan ja häväistään eikä poliisi puutu heidän valituksiinsa. (Ynet)

Sunday, June 22, 2008

SUNNUNTAI 22.06.08
1. TULITAUKOSOPIMUS perustui valheelle, sanovat Gilad Shalitin vanhemmat. He lähettivät kirjeen pääministerille, puolustusministerille ja ulkoministerille keskiviikkona, jossa he antoivat heille 48 tuntia aikaa perua tulitaukosopimuksen hyväksymisensä ja tuoda sopimus turvallisuuskabinetin uusintakäsittelyyn uhaten, että muuten annetaan korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Koska tällaista sopimuksen peruuttamista ei ole tapahtunut määräajassa, korkein oikeus käsittelee Shalitin vanhempien anomusta tänään.
SHALITIN VANHEMMAT Noam ja Akiva sanovat, että kaikissa pääministerin kanssa käymissään keskusteluissa Olmert lupasi, että Shalitin vapauttaminen tulee sisältymään sopimukseen. He sanovat, että Olmert kertoi näin myös turvallisuuskabinetille. He olettavat, että jos turvallisuuskabinetin ministerit olisivat tienneet, ettei Gilad Shalitin vapauttaminen kuulunut tulitaukosopimukseen Hamasin kanssa, he olisivat ehkä vastustaneet sitä.
GILAD SHALITIN vanhemmat pelkäävät, että jos Gazan ja Israelin rajalla olevat terminaalit avataan normaaliliikenteelle ja Gazan saarto loppuu, Hamas ei tunne mitään tarvetta hänen vapauttamiseensa. Toiseksi he pelkäävät, että hänet voidaan kuljettaa Rafahin kautta Siinaille, ja hänestä tulee toinen Ron Arad, jonka kohtalosta ei tiedetä mitään. He myös syyttävät, että hallitus on siirtänyt päähuomionsa Hizbulahin kidnappaamien sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vapauttamiseen. (JP)
2. GILAD SHALITIN vanhempien lakimiehet sanovat, että Giladin vapauttamisen tulee kuulua osaksi tulitaukosopimusta jo siksi, että se on hänen perusoikeutensa elämään. Noam Shalit kertoo tavanneensa puolustusministeri Ehud Barakin perjantaina, jonka jälkeen hän kertoi lehtimiehille, ettei tapaaminen miellyttänyt häntä, eikä uskonut, että seuraava tapaaminen on ohjelmassa lähitulevaisuudessa.
HAMAS VAATII, että Israel vapauttaa kaikkiaan 450 palestiinalaista vankia, heistä 350 ennen Giladin vapauttamista Egyptiin ja 100 sitten, kun hänet siirretään Israeliin. Israel tiettävästi vastustaa seitsemää kymmentä Hamasin vaatimaa Hamasin jäsentä, mikä on hidastanut neuvotteluja, joita Israel käy Egyptin välityksellä.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnain toimiston päätöksellä tavaratoimitusten määriä lisätään sunnuntaista lähtien 30 %. Niitä lisätään vähitellen varsinkin rakennus-materiaalien kuten sementin, kivimurskan ja metallien osalta, vaikka ministeriössä suhtaudutaankin epäillen tulitauon kestoon.
REGEVIN JA GOLDWASSERIN vapauttamisneuvottelut ovat pitkällä, mutta vaikka sopimus saataisiinkin valmiiksi nopeasti, sen toteuttaminen vienee ainakin viikon, kertovat viranomaiset. Näiden kahden sotilaan fyysisestä tilasta ei tiedetä mitään. Viranomaiset voivat tietämättään käydä neuvotteluja heidän ruumiistaan. (JP)
3. IAF:N LENTOKALUSTON harjoittelua pidetään ”pukuharjoitteluna” mahdollista todellista näytöstä varten. Viimeiseen äskettäin julkistettuun harjoitukseen osallistui yli 100 sata F-15 ja F-16 konetta, jotka harjoittelivat myös ilmatankkausta, sekä lisäksi helikoptereita sekä pelastusharjoittelua. Koneet lensivät yli 1500 km, minkä matkan ne joutuisivat lentämään matkalla Iraniin.
HARJOITUKSIA on tehty Välimeren ja Kreikan yllä, mutta myös USA:ssa, Kanadassa, Euroopassa ja Sardiniassa. IAF:n taholta vakuutetaan, että sen koneet osallistuvat erilaisiin harjoituksiin lentäjien kouluttamiseksi, eikä tähän välttämättä liity mitään tiettyä kohdetta.
Harjoitusten intenssiivisyyteen viime aikoina lienee antanut vauhtia Venäjän tarjoamat S-300 ilmatorjunta-aseet Iranille, joita pidetään huippunykyaikaisina.
Toinen kiireellisyyttä lisännyt aihe on pelko siitä, että Iran hallitsee ydinpommin rakentamisen periaatteet kuluvan vuoden loppuun mennessä, minkä mukaan se saisi ydinpomminsa valmiiksi ensi vuoden puoleen väliin mennessä. Iranin Natanzin ydinlaitokseen on asennettu 6000 sentrifugia, ja siellä on tilaa kymmenille tuhansille muille.
YK:n alaisen IAEA:n johtaja Mohammed Elbaradei kertoi Al-Arabiya TV-lähetyksessä, että Iranin painostaminen saa sen vain lisäämään vauhtia ydinohjelmansa toteuttamisessa. Hän ei usko, että Iran aikoo valmistaa ydinaseen. ElBaradei uhkasi, että jos Iranin ydinlaitoksia vastaan hyökätään, hän eroaa virastaan. (JP)
4. SYYRIA JA POHJOIS-KOREA auttoivat Irania rakentamaan sotilaskäyttöön
tarkoitetun ydinlaitoksen al-Kibar Syyriaan, jonka IAF:n koneet tuhosivat syyskuussa 2007. Siellä oli tarkoitus valmistaa raaka-aine Iranin ydinpommia varten. Näin kertoo saksalainen uutisviikkolehti Der Spiegel. Pohjois-Korean tiedemiesten tarkoituksena oli kiirehtiä Iranin ydin-ohjelman toteuttamista. Al-Kibar laitos oli tarkoitettu väliaikaiseksi, kunnes Iranin oma kapasiteetti olisi valmistunut. IAEA:n tutkijat saavat tarkastaa Al-Kibarin tuhotun rakennuksen paikan, mutta tuskin he sieltä mitään löytävät. Syyria poisti kaikki pommituksen jäljet ja rakensi paikalle kiireesti uuden rakennuksen.
DER SPIEGEL kertoo lisäksi, että Syyrian presidentti Bashar Assad harkitsee sopimuksen irtisanomista Iranin kanssa. USA:n tutkijat epäilevät, että Syyrialla on Al-Kibarin lisäksi kolme muuta salaista ydinlaitosta, minkä Syyria kieltää.
Lehden artikkeli kertoo, että Pohjois-Korea ja Iran auttoivat Syyrian kemiallisten aseitten kehittämisessä. Asiasta sovittiin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Syyrian vierailun aikana vuonna 2006. Maat tekivät yhteistyötä Syyrian kemiallisten aseitten valmistamiseksi. Heinäkuussa 2007 kemian teollisuuden räjähdyksessä Syyriassa kuoli 15 syyrialaista sotilasta, 12 Iranin insinööriä ja 3 Pohjois-Korean tiedemiestä, lehti kertoo.
Iran ja Syyria ovat toimineet yhteistyössä Iranin vallankumouksesta 1979 lähtien, ja se vahvistui toukokuussa solmitusta muistiosta yhteistoiminnasta, sekä sotilaallisesta yhteistyöstä vuodelta 2006. (Ynetnews)
5. OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman valittaa, että Hamasin kanssa tehty tulitauko-sopimus on traaginen virhe. Hän lisää, että jos Gazan saarto poistetaan ennen kuin Gilad Shalit on vapautettu. koko kansa on mennyt sekaisin. Juuri tehty sopimus Hamasin kanssa tulen lopettamiseksi Gazan kaistalla, näyttää olevan toisto Oslon sopimuksesta sekä sopimuksesta, jolla Rafahin terminaalin liikenteen tarkkailu järjestettiin. Oslon sopimuksesta sanottiin aikoinaan, että se on malliesimerkki siitä, miten sopimuksia ei tule tehdä.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh toteaa Gazassa, ettei tulitaukosopimus kiellä sala-kuljetuksen jatkamista Siinailta Gazaan.
HANIYEH kertoi perjantaina rukoustilaisuuteen saapuneelle kansalle, ettei salakuljetuksen lopettaminen teknisesti voikaan olla osa sopimusta, koska se ei ole hallituksen valvonnassa. Hän myös kielsi, että Hamas pyrkii pakottamaan toiset järjestöt tulitaukoon Israelin kanssa, mutta että ne ovat myöntyneet noudattamaan sitä, kuitenkin sillä varauksella, että mikä tahansa IDF:n sopimuksen rikkominen Gazassa tai Länsirannalla peruuttaa sopimuksen. Pääministerin edustaja Mark Regev täsmentää, että salakuljetuksen lopettaminen ja kaikkien ryhmien liittyminen tulitaukoon kuuluvat sopimukseen. (JP)
6. LIKUDIN TEKEMÄ lakiesitys Knessetin hajottamiseksi ja uusista vaaleista piti olla varmennettu Knessetin äänestyksessä, koska Labourin puheenjohtaja Ehud Barak komensi kaaderinsa äänestämään lakiesityksen puolesta. Nyt Labourin kapinalliset arabikansan- edustajat sanovat, etteivät he näe mitään syytä Knessetin hajottamiseen, koska Olmertin hallitus on toteuttanut useimmat heidän vaatimansa esitykset. Lakierityksestä äänestetään Knessetissä keskiviikkona.
ARABIKANSANEDUSTAJIEN kapinan takana kummittelee kolme asiaa:
Ensimmäiseksi se vahvistaa yleistä käsitystä, että Olmert on vahvasti arabimyönteinen.
Toiseksi siinä ilmenee hänen vasemmistolainen mentaliteettinsa. Hänen tukijansa ovat arabien ohella äärivasemmistolaiset puolueet.
Kolmanneksi siinä ilmenee vasemmistopuolueitten yleinen Binyamin Netanjahun pelko: ”Jos mennään uusiin vaaleihin, Likud tulee olemaan vahvin puolue ja sen puheenjohtaja Netanjahu nousee pääministeriksi.” Tämä on kauheinta, mitä he voivat ajatella. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uhosi Jewish Agencyn kokouksessa, että Israel on valmis ”tuskallisiin” myönnytyksiin rauhan hyväksi. Hän vakuutti samalla, että Israel kykenee puolustamaan itseään kaikkia uhkauksia vastaan. (Ynet)
- Hizbullahin kaappaamien IDF:n sotilaitten Regev ja Goldwasser vanhemmat kävivät tapaamassa Shasin hengellistä johtajaa rabbi Ovadia Yosefia. Tämä antoi heille siunauksensa ja kehotti Shasin puheenjohtaja Eli Yishaita informoimaan häntä hallituksen asiaa koskevista päätöksistä. (Ynet)
- Olmert aikoo pyytää, että tänään sunnuntai-iltapäivänä Israeliin viralliselle vierailulle vaimonsa Carla Brunin kanssa saapuva Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy käyttäisi hyviä suhteitaan Beirutin hallituksen kanssa suorien rauhankeskustelujen aloittamiseksi maitten välillä. Sarcozy saapuu maahan presidentti Shimon Peresin kutsusta Israelin 60-vuotissynttärien johdosta. Olmertin odotetaan asettavan keskusteluille Libanonin kanssa ehdot, että se toteuttaa YK:n päätöslauselmat 1701 ja 1680, joissa vaaditaan lopettamaan aseitten kuljettaminen Hizbullahille, sekä Libanonin ja Syyrian välisen rajan vahvistaminen YK:n päätösten mukaisesti. (Ynet)
- Jordanian kuningas Abdullah II kertoo Washington Post lehdelle olevansa erittäin huolestunut, että jos rauhansopimusta PA:n kanssa ei saada aikaan tänä vuonna, suotuisa momentti on menetetty. Hän sanoi olevansa hyvin pettynyt Bushin viimeiseen Lähi Idän matkaan. Hän olisi odottanut Bushin tukevan selvemmin Mahmoud Abbasin hallitusta. (Ynet)
- Arabiterroristit haavoittivat kolmea patikoijaa Ramallahin luoteispuolella perjantaina iltapäivällä. Kaksi al-Fatahin terroristia ampui heitä lähietäisyydeltä paeten välittömästi paikalta. Yhden tila on vakava. (INN)
- Lämpötilat/ J-m: Su 19-29; Ma 19-28; Ti 20-29; Ke 21-30 , aurinkoista.