KESKIVIIKKO 25.06.08
1. ENSIMMÄISET KASSAMIT ammuttiin eilen Gazasta Israeliin. Ampujaksi ilmoittautui Islamic Jihad, joka sanoi niiden olleen kostoksi siitä, että IDF surmasi tiistaina Jihadin johtoryhmään kuuluneen Tarek Abu Ghallyn Nablusissa. Toinen tulituksessa surmansa saanut oli tietojen mukaan myös Jihadin jäsen. IDF:n mukaan he saivat surmansa vastustaessaan pidätystä. Hallituksen edustaja ilmaisi hämmästyksensä IDF:n ratsiasta, ikään kuin ”sen toinen käsi ei tietäisi mitä toinen tekee”.
KASSAM-RAKETIT putosivat Negevin länsiosaan aiheuttamatta vahinkoja.
EPÄSELVÄSTÄ tilanteesta kertonee se, että kukaan ei tiedä, oliko IDF:n operaatiolla hallituksen valtuutus vai ei. IDF:n mukaan sillä on pysyvä lupa tämänkaltaisiin operaatioihin ilman erikoiskäsittelyä. Toisaalta hallituksen taholta vihjaillaan, ettei Olmert olisi antanut sille lupaa tässä herkässä tilanteessa, jos sitä olisi häneltä kysytty. Hamasin edustaja kuitenkin sanoo pidättyvänsä tulesta sopimuksen mukaisesti. (JP)
2. OLMERT LUPAA, että hän tuo Hizbullahin kidnappaamien IDF:n sotilaitten Eldad Regev ja Ehud Goldwasser vapauttamiskeskustelut hallituksen istuntoon sunnuntaina. Näin kertoo Goldwasserin vaimo Karnit, joka muutama päivä sitten suoritti maisterin tutkinnon. Pääministerin kanslia ei halua kommentoida asiaa. Goldwasserin asianajajat vaativat, että heidän vapauttamistapauksensa käsitellään turvallisuuskabinetissa, koska siihen sisältyy huipputerroristin Samir Kuntarin vapauttaminen, mitä Israelissa vastustetaan. He vaativat asian pikaista käsittelyä 48 tunnin kuluessa, tai he vievät asian oikeuteen. Karnit Goldwasser vaatii, ettei kidnapattuja julisteta kuolleiksi ennen turvallisuusneuvoston kokousta. Heidän fyysisestä tilastaan ei ole mitään tietoja eikä Punainen Risti ole saanut vierailla heidän luonaan kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Asianajajat vaativat saada nähdä dokumentit, joihin päätös prosessin aloittamiseksi heidän julistamisekseen kuolleiksi perustuu. He viittaavat siihen, että pommi-iskussa sotilaitten autoa vastaan yksi sotilas, Tomer Weinberg haavoittui vaikeasti, mutta hän pystyi piiloutumaan pensaikkoon ja joutui odottamaan 1,5 tuntia, ennen kuin IDF:n pelastuspartio tuli paikalle.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi äskettäin, että IDF:n velvollisuutena on tuoda sotilaat kotiin, vaikka he olisivat kuolleetkin. (JP)
3. PIIRILEIKKI hallituksen ympärillä jatkuu. Vielä eilen päivällä näytti todennäköiseltä, että maa on menossa ennenaikaisiin vaaleihin ja Olmertin hallituksen kaatumiseen, mutta kaikki muuttui hetkessä. Kadiman kaksi johtohenkilöä, Tzahi Hanegbi ja Meir Nitzan, joka johtaa Dadiman puolueneuvostoa, tapasivat Labour-johtajan Ehud Barakin ja saivat tämän taivutettua siihen, että Kadiman puheenjohtajakokous pidetään 25. syyskuuta, mikä tyydytti Barakia. Olmert pitää Kadiman ryhmäkokouksen tänään, joka esittää muutosta puolueen johtosääntöön. Sen vahvistaa puolueneuvosto 21. heinäkuuta, eli sen jälkeen, kun Morris Talanskyn ristikuulustelu on käyty oikeudessa. Olmert pääsi taas kerran kuin koira veräjästä, kuten uutistoimistojen web-sivuilla todetaan. Miten hänen hallituksensa pystyy toimimaan näissä oloissa on kokonaan toinen asia, mutta tämä tyydyttänee Olmertia.
Koska Silvan Shalomin Knessetin hajottamiseksi tarkoitetulla lakiesityksellä ei ole enää enemmistöä, hän vetänee esityksensä pois taas kerran.
ERÄS KOMMENTOIJA vertasi Olmertia ja Barakia kahteen poikaviikariin, jotka huitovat toisiaan mutta samalla itkevät toistensa rintaa vasten. Sivullisen näkemyksen mukaan he lienevät kaksi pelkuria, jotka eivät uskalla tehdä ratkaisevia päätöksiä, jotka voisivat ratkaista tai ainakin monimutkaistaa kummankin poliittisen uran. (Haaretz)
4. RANSKAN PRESIDENTTI Nicolas Sarcozyn lähtöseremonia sai oudon dramaattisen käänteen yhden rajapoliisin ammuttua itseään olosuhteissa, jotka ovat vielä epäselvät. Ruumiin avauksen mukaan merkit viittaavat itsemurhaan. Laukaus ei herättänyt paniikkia, koska jostain syystä sitä tuskin kuultiin, mutta tieto siitä välitettiin nopeasti kentällä runsaasti liikkuville turvallisuusmiehille. Nämä kiidättivät sekä Olmertin että Peresin välittömästi ja ilman seremonioita turva-autoihin ja ranskalaiset vieraat tungettiin lentokoneeseen. Jännityksen lauettua Peres ja Olmert menivät Sarcozyn koneeseen vakuuttaen tälle, että kaikki on hanskassa eikä mitään vaaraa ole. Kysymys ei ollut teloitusyrityksestä, vaan ilmeisen henkilökohtaisesta tapauksesta. Tutkimukset asiassa jatkuvat. (JP)
Surmansa saanut rajapoliisi Raid Asaan Ghanan, 32, oli kotoisin Beit Jan druusikylästä. Hänen omaisensa eivät usko, että se oli itsemurha. (Ynetnews)
5. MERETZ-PUOLUEEN puheenjohtaja Chaim Oron lähetti Olmertille kovasanaisen kirjeen, jossa hän vaatii tätä eroamaan ja säästämään maan enemmiltä sekaannuksilta. Hän vaatii siinä Olmertia päättämään Kadiman puheenjohtajavaaleista, hallituksen hajottamisesta ja uuden valitsemisesta uuden pääministerin johdolla. Hän esittää vahvana mielipiteenään, että Olmertin tulee taistella henkilökohtaiset taistelunsa hallituksen ulkopuolella, vaikka hän tuntisikin tulleensa syytetyksi viattomana. Oron selittää, että Olmertin tapa ”tarttua alttarin sarviin” oman uransa säilyttämiseksi pakottaa maan hajottamaan Knessetin valitsemaan uudet johtajat vaalien kautta. Metretzin eduskuntaryhmän oli tarkoitus kokoontua keskiviikkona päättämään, voivatko he tukea Knessetin hajottamisesitystä. Kuten nyt tiedetään, tämä ei liene enää tarpeen Labourin vetäydyttyä tukemasta esitystä. (Ynetnews)
6. GAZAN TERMINAALIT pysyvät toistaiseksi kiinni. Tämä johtuu osaksi siitä, että tiistain aikana ammuttiin kolme rakettia Gazasta Israeliin. Puolustusministeri Ehud Barak määräsi, että terminaalit Israelin ja Gazan kaista rajalla pysyvät toistaiseksi kiinni.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak puolestaan lupasi Olmertille tavatessaan tämän eilen Sharm el-Sheikissä, että Rafahin terminaali pysyy myös kiinni, kunnes Gilad Shalitin vapauttamisesta on lopullisesti sovittu. Täten Gazan kaistan saarto jatkuu toistaiseksi. Tämän ohella hätäaputoimituksia jatkettaneen kuten aiemminkin, joten mitään katastrofia ei ole tiedossa Gazan asukkaille. Hallituksen edustaja Ofer Dekel matkustane tällä viikolla jatkamaan epäsuoria neuvotteluja Shalitin vapauttamiseksi.
TULITAUKOSOPIMUSTA varjostaa erimielisyys siitä, voiko Hamas jatkaa aseitten ja räjähteitten sekä miestensä salakuljettamista Siinailta Gazaan ja jatkaa asevoimiensa vahvistamista ja kouluttamista. Olmertin tulkinnan mukaan ei voi, Hamasin tulkinnan mukaan sille ei ole mitään esteitä. Tämä voi vielä rikkoa koko sopimuksen. (JP)
7. OLMERT vähättelee tietoja, että hän menisi Pariisin Välimerenmaiden konferenssiin ensi kuun alussa vain tavatakseen Syyrian presidentti Bashar Assadia, joka myös menee Pariisiin. Olmert selvitti, ettei tunnu oikein luontevalta väittää, että Syyria avaisi lähetystön Israelissa ja Israel Syyriassa, jos Syyrialla on samaan aikaan läheiset yhteydet Iranin kanssa. Olmert valisti toimittajaa, että ”rauhankeskustelut” PA:n kanssa ovat edistyneet suotuisasti monilla aloilla, mutta että Jerusalemista keskustellaan vasta aivan loppuvaiheessa sen arkaluonteisuuden vuoksi. Olmert antoi haastattelun Lontoossa päämajaansa pitävälle arabianpäivälehdelle Asharg Al-Awsat. Olmert vakuutti lehden toimittajalle, ettei Israel voi katsella kädet ristissä Iranin rakentaessa itselleen ydinasetta, koska Iran uhkaa lähes päivittäin tuhota Israelin heti, kun sillä on siihen mahdollisuus. (JP)
DEBKAFILEN mukaan USA:n ulkoministeri Rice vihjailee jonkinasteisen diplomaattisen kontaktin muodostamista Iranin kanssa. Hän perustelee tätä sillä, että iranilaiset joutuvat hakemaan USA:n viisuminsa Qatarista tai jostain muusta Persianlahden maasta, mikä ei aina ole yksinkertaista iranilaisille. Yhteyksiä on hoidettu Sveitsin konsulaatin välityksellä, mutta sekin vaikeutui uusien pakotteiden myötä. Jos tämä toteutuu, Israelin on entistä vaikeampi suunnitella ja toteuttaa omaa sotilasoperaatiotaan Iranissa. Entinen USA:n YK:n lähettiläs John Bolton ennusti omana arvionaan, että Israel voi iskeä Iraniin, jos Obama voittaa USA:n presidentin vaalit. Hyökkäys tapahtuisi ennen Bushin virkakauden loppua.(www.debka.com)
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kehittämä torjuntajärjestelmä, joka pystyisi eliminoimaan Kassam ja Katjusha-raketteja, koki ennalta aavistamattomia ongelmia kokeilussa, joka oli tarkoitus suorittaa pari viikkoa sitten. Tämä ns. Iron Dome (Teräskupu) järjestelmä on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2010 mennessä. Sen kehittäminen maksanee 310 miljoonaa USD, josta toivotaan USA:n vastaavan 200 miljoonaa USD. Järjestelmän kehittäjäyhtiöstä vakuutetaan, ettei vika ollut järjestelmässä. Uusi yritys pyritään suorittamaan heinäkuussa 2008. (JP)
- Uusi ns. Dromi-laki antaa omaisuutensa puolustajille oikeuden käyttää myös kuolettavia menetelmiä, kuten ampuma-aseita myös tappaakseen, jos se on välttämätöntä. Laki nimettiin Shai Dromin mukaan, joka puolustaessaan maatilaansa arabivarkaita vastaan haavoitti yhtä kuolettavasti. Kaikenlaisen irtaimen omaisuuden, koneitten, laitteiden ja myös karjan ja lampaitten varkaudet ovat jatkuva riesa juutalaismaanviljelijöille, joitten tilukset sijaitsevat lähellä arabikyliä. Israelin poliisi suhtautuu yleensä hyvin vastahakoisesti varastetun omaisuuden saamiseksi takaisin. Kuten voi arvata, arabi- ja vasemmistokansanedustajat vastustivat lain voimaantuloa. (JP)
- Entinen Mossadin johtaja Ephraim Halevy suosittaa keskustelujen aloittamista myös Hamasin kanssa, koska mikään rauhansopimus palestiinalaisten kanssa ei ole mielekäs ilman, että se koskee kaikkia arabiryhmiä, hän perustelee. Hän uskoo, että konfliktin ratkaiseminen palestiinalaisten kanssa on vielä kaukainen. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei Israelia voida tuhota, mikä israelilaisten tulee tiedostaa ja käyttäytyä sen mukaan. (JP)
- Ranskan presidentti Sarcozy aikoo pelastaa jo hyllytetyn suunnitelman kanaalista Punaiselta Mereltä Suolamerelle.(JP)
- Palestiinalaiset ovat rakentaneet useita laittomia rakennuksia Silwanin lähiössä ns. Kuninkaan Puutarhaan, joka tarkoitettiin yleiseksi puistoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019