Posts

Showing posts from January 17, 2010
PERJANTAI 22.01.10
1. WND KERTOO artikkelissaan egyptiläiseen viranomaiseen viitaten, että Saudi Arabialla on salainen oikeus ydinpommiin. Artikkelin mukaan Saudi Arabia rahoitti Pakistanin ydinohjelman toteuttamisen, minkä seurauksena Pakistan rakensi atomipomminsa 1990-luvulla. Salaisen sopimuksen mukaan Pakistanin pommi on yhteinen, eli saudeilla on käyttöoikeus siihen niin halutessaan. Tekstistä ei selviä, onko ydinkärkiä siirretty Pakistanista Saudi Arabiaan, mutta saudit ovat neuvotelleet Pakistanin kanssa ballististen ohjusten hankkimiseksi sieltä, joihin voidaan asentaa ydinkärki.
Pakistanilla on 35-95 ydinkärkeä, jotka on hajautettu maassa eri paikkoihin turvallisuuden vuoksi. USA on erityisen huolestunut niiden joutumisesta terrorijärjestöjen käsiin maassa vallitsevan osittain sekasortoisen tilanteen vuoksi. Pakistanin sotilaslähteet ilmoittivat äskettäin USA:lle, ettei sillä ole kapasiteettia laajentaa terrorinvastaisia operaatioitaan.
Saudien ja Pakistanin sotilaalli…
TORSTAI 21.01.10
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu selvitteli tulevan Palestiinan valtion syntyä
Israelin turvallisuuden näkökulmasta eilen keskiviikkona ulkomaisille reporttereille järjestetyssä tilaisuudessa. Hänellä on tarkoitus tavata Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs Georg Mitchell tänään iltapäivällä, mutta Netanyahun kansliasta vakuutetaan, että puhe oli tarkoitettu ulkomaisille lehtimiehille eikä Mitchellille. Hänen uskotaan joka tapauksessa lukeneen kotiläksynsä ja tiedostavan Israelin turvallisuusvaatimukset.
NETANYAHU kertoi, että USA on kehottanut PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kiipeämään puuhun ja vienyt tikapuut pois. Tällä tarkoitettaneen sitä, että Abbas on USA:n toivomuksesta esittänyt kovat vaatimuksensa uskoessaan, että ne ovat myös USA:n vaatimukset, ja että se tulee painostamaan Israelin suostumaan niihin. Kun näin ei käynyt, Abbas istuu nyt korkealla puun oksalla eikä tiedä, miten kavuta alas iän heikentämin jaloin.
PÄÄMINISTERIN varsinainen sanoma koski kuit…
KESKIVIIKKO 20.01.10
1. OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs, George Mitchell, saapuu ohjelman mukaisesti Israeliin tänään ja viipynee alueella lauantaihin saakka. Hän saapunee Israeliin Libanonista, jonka sekavaa tilannetta hän on pyrkinyt selvittämään kahden päivän aikana.
Mitchell tavannee pääministeri Netanyahun huomenna torstaina. Jossain välissä hänen odotetaan matkustavan myös Syyriaan.
JP:N KOLUMNISTIN H Keinonin artikkelin kukaan Mitchell esittänee Netanyahulle uusia myönnytyksiä Abbasin pään käännyttämiseksi. Nyt lienee asialistalla Jerusalemin itäosan rakennustöiden keskeyttäminen lyhyeksi ajaksi, jotta Abbas voisi sanoa saavuttaneensa jotain ja säilyttäneensä kasvonsa, joitten menettäminen on anteeksiantamaton virhe ja suuri häpeä arabiajattelun mukaan. Jotkut esittää, että jospa kielto annettaisiin vain kuvitteellisesti ilman kirjallisia todisteita ja julkisia fanfaareja, kerrottaisiin vain urakoitsijoille, että peskää paljunne ja muurauskauhanne ja pysykää toistaisek…
TIISTAI 19.01.10
1. JORDANIAN keskustiedusteluosasto (GID) paljasti maanantaina, että epäonnistuneen terrori-iskun Israelin Jordanian lähetystön autosaattuetta vastaan oli tilannut Teheran ja sen suoritti paikallinen al-Qaidan osasto. Näin raportoi Jordanian tiedustelupalvelua lähellä olevat lähteet. Uutinen kertoo edelleen, että Iranilaiset diplomaatit olivat luultavasti salakuljettaneet iskussa käytetyt räjähdysaineet Jordaniaan, mutta varsinaisen kenttätyön tekivät al-Qaidalle myötämieliset solut Jordaniassa maksua vastaan. Motiivina oli Teheranissa äskettäin surmatun iranilaisen professorin Mohammadin salamurhan kosto. Jordanialaiset tiedustelu-lähteet vakuuttavat, että pommi-iskussa oli selkeästi nähtävissä Iranin sormenjäljet.
Alun perin kerrottiin, että Teheranissa salamurhattu professori Massoud Ali Mohammadi oli ydinfyysikko ja että hänellä oli ehkä osuutta Iranin ydinteollisuuden kanssa. Toiset uutiset kieltävät, että hän olisi ollut ydinfyysikko, mutta että hän työsken…
MAANANTAI 18.01.10
1. BARAK leikkasi Turkin matkansa yhteen päivään, mutta hän kehuu sen onnistuneen erinomaisesti. JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäili Yaacov Katz, Barak pystyi matkallaan keventämään maitten välille syntynyttä jännitystä. Katz jopa lainaa erään puolustusministeriön virkailijan lausuntoa, jossa hän sanoo Barakin pelastaneen Israelin diplomaattisuhteet Turkin kanssa. Tuskinpa tilanne oli aivan näin radikaali, mutta varmaan matka auttoi omalta osaltaan epäselvyyksien selvittämistä. Apulaisulkoministeri Danny Ayalonin tapaa hoitaa Turkin lähettiläälle antamansa audienssin järjestelyt voidaan syystä kritisoida, mutta on yhtä hyvä syy pitää muistissa, että Turkin pääministeri Erdoganin Israelia solvaavat julkiset lausunnot olivat koko jännittyneen tilanteen aiheuttajia, ja siihen oli pakko puuttua kovalla kädellä. Hienovaraisempi diplomatian käyttö olisi tietenkin ollut suositeltavampi moukarin asemesta.
Viimeinen pisara Israelin ulkoministeriön kärsivällisyydessä…
SUNNUNTAI 17.01.10
1. USA NÄYTTÄÄ ottaneen hallinnon Haitissa maan hallituksen romahdettua ja anarkian alkaessa levitä maanjäristyksen hajottamassa pääkaupungissa. Viidakkoveitsin varustautuneet rikollisjoukkueet tunkeutuvat taloihin varastellen sen, mitä arvokasta niistä löytävät. Eloonjääneet ja kotinsa menettäneet ihmiset kerjäävät kaduilla vettä ja ruokaa. Eräs yksityinen vaatii hedelmämehupullosta 7 dollaria. Kaaosta lisäävät kaduille romahtaneitten talojen raunioitten lisäksi sinne jätetyt tai ajetut autot, jotka estävät apuhenkilökunnan liikkumista kaduilla ja hankaloittavat ambulanssien pääsyä kohteisiinsa.
Viimeisten arvioitten mukaan kuolleitten luku saattaa ylittää 200 000. Arviolta 300 000 ihmistä on paennut romahtaneista taloista tai sen pelossa kaduille, jossa he asuvat ilman suojaa.
ISRAELIN lähettämä hätäaputiimi perusti laajan kenttäsairaalan pääkaupunkiin ja aloitti välittömästi haavoittuneitten ja vammautuneitten hoidon. Heillä on 40 lääkäriä sekä parikymment…