Friday, January 22, 2010

PERJANTAI 22.01.10
1. WND KERTOO artikkelissaan egyptiläiseen viranomaiseen viitaten, että Saudi Arabialla on salainen oikeus ydinpommiin. Artikkelin mukaan Saudi Arabia rahoitti Pakistanin ydinohjelman toteuttamisen, minkä seurauksena Pakistan rakensi atomipomminsa 1990-luvulla. Salaisen sopimuksen mukaan Pakistanin pommi on yhteinen, eli saudeilla on käyttöoikeus siihen niin halutessaan. Tekstistä ei selviä, onko ydinkärkiä siirretty Pakistanista Saudi Arabiaan, mutta saudit ovat neuvotelleet Pakistanin kanssa ballististen ohjusten hankkimiseksi sieltä, joihin voidaan asentaa ydinkärki.
Pakistanilla on 35-95 ydinkärkeä, jotka on hajautettu maassa eri paikkoihin turvallisuuden vuoksi. USA on erityisen huolestunut niiden joutumisesta terrorijärjestöjen käsiin maassa vallitsevan osittain sekasortoisen tilanteen vuoksi. Pakistanin sotilaslähteet ilmoittivat äskettäin USA:lle, ettei sillä ole kapasiteettia laajentaa terrorinvastaisia operaatioitaan.
Saudien ja Pakistanin sotilaallinen yhteistyö perustuu vuosikymmenien kokemuksiin. Pakistanin lentäjät auttoivat saudeja torjumaan Etelä Jemenistä tulleen hyökkäyksen, ja arviolta 15 000 pakistanilaisia sotilasta on sijoitettu Saudia Arabian öljykenttien suojaksi.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=122715
2. USA:N PRESIDENTTI Baruck Obama tunnusti äskettäin, että hänellä oli liian suuret odotukset Lähi Idän rauhanmahdollisuuksista, eli hän arvioi tilanteen täysin väärin. Hän kuvitteli pelkällä henkisellä kapasiteetillaan ja yhteistyötarjouksillaan voivansa poistaa vuosikymmenien aikana kasautuneet epäluulot ja vihamieliset tuntemukset osapuolten välillä. Hänen lausuntonsa tuli juuri ennen kuin hänen Lähi Idän erikoislähettiläänsä George Mitchell aloitti pitkään odotetun kiertueensa alueella. ”Olen aivan rehellinen tässä, tämä on todella vaikeaa”, Obama tunnusti. ”Tämä on juuri niin selvittämätön ongelma kuin voit kuvitella. Molemmat osapuolet – israelilaiset ja palestiinalaiset – ovat todenneet, että poliittinen ilmapiiri, että heidän liittoutumansa laatu tai hajaantuneisuus heidän yhteisönsä sisällä, olivat sellaisia, että heidän oli hyvin vaikeaa aloittaa merkittäviä keskusteluja. Ja uskon, että me yliarvioimme kykymme taivuttaa heidät tekemään niin vastoin heidän politiikkaansa.”
OBAMA selitti, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuntee kaiken aikaa Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin kuuman hengityksen niskassaan, ja tämä estää häntä suostumasta mihinkään, josta hän voisi joutua vastaamaan islamin edessä. Tämä osoittaa, että Abbasilta puuttuu rohkeutta; hän ei ole sellainen päättäväinen ja itsenäinen johtaja kuin Arafat, joka toteutti omaa näkyään välittämättä vastalauseista. Toiseksi Obama katsoi arabirintaman olevan kärsimätön prosessin hitauteen. Hän tunnusti, että Israel teki ”pitkän ajan kuluessa muutamia myönnytyksiä”, mutta että sillä on edelleen vaikeuksia tehdä todella merkittäviä siirtoja. ”On ehdottomasti totta, että me emme saaneet odottamaamme läpimurtoa viime vuoden aikana, ja jos olisimme tiedostaneet näitä ongelmia aiemmin, olisimme luultavasti asettaneet odotuksemme alemmaksi.”
OBAMA vakuutti halunsa jatkaa eteenpäin kahden valtion periaatteen pohjalta, joka tähtää ”Israelin turvallisuuden takaamiseen ja itsenäiseen Palestiinan valtioon, joka voi keskittyä rakentamaan talouttaan ja parantamaan lastensa ja lastenlastensa elämän laatua”.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147950070&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. PÄÄMINISTERIN kansliasta ei ollut saatavissa välitöntä reaktiota Obaman puheeseen, mutta TV-kanava 2 kertoi nimeä mainitsematta viranomaiseen viitaten, että Israelin johtajat sanovat varoittaneensa Obamaa, ettei hänen Lähi Idän politiikkansa ole realistinen. Toinen lähde kertoi, ettei Mitchellin matkan aikana uskota saavutettavan läpimurtoa, eikä tiedetä, onko PA:n johto tehnyt periaatteellista päätöstä keskustelujen aloittamisesta Israelin kanssa.
Mitchell matkusti eilen Syyrian ja Libanonin tapaamistensa jälkeen Israeliin, jossa hän tapasi presidentti Shimon Peresin, puolustusministeri Ehud Barakin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin. Tänään perjantaina hän tapaa Abbasin Ramallahissa ja jossain välissä Netanyahun. Amerikkalaiset näyttävät EU-maitten johtajien ja virkailijoitten tukemina painostavan Israelia edes jonkinlaisiin lisämyönnytyksiin, kuten siirtämällä osia B-alueista A-alueiksi sekä sallimalla PA:n avata instituutioitaan Jerusalemin itäosissa. Netanyahu ilmoitti ennen Mitchellin saapumista, ettei hän anna lisämyönnytyksiä, hän odottaa niitä PA:n taholta. EU-maitten virkailijat ovat Israelissa vieraillessaan käyttäneet omalaatuista menetelmää sopien PA:n viranomaisten kanssa tapaamisia Jerusalemin itäosassa hyvin tietäen, että se on vastoin Israelin lakia. Israelissa on alettu käyttää ”Itä Jerusalemin” asemesta ilmausta ”Jerusalemin itäosa”, jolla halutaan korostaa kaupungin yhtenäisyyttä.
PA:n johtava rauhanneuvottelija Saeb Erekat vakuutti eilen, ettei PA tule sallimaan yhtään israelilaista siviili- tai sotilashenkilöä itsenäisen Palestiinan valtion alueella.
Tällä hän pyrki mitätöimään Netanyahun vaatimuksen Israelin valvonnasta Jordanjoen laaksossa ja Israelin ja tulevan Palestiinan valtion välisellä rajalla. Hän jopa selitti Nabil Abu Rudeinahin tukemana, että Netanyahu sabotoi rauhanprosessin heti alkuun. Myös Shimon Peres viittasi voimiin, jotka pyrkivät viivyttämään prosessin etenemisen ja ovat siinä osin onnistuneetkin. Peres tapaa Saeb Erekatin lähes joka viikko. (JP, H Keinon)
4. IDF ANTOI vakavan varoituksen pääministeri Netanyahulle, että al-Qaida pyrkii soluttamaan Egyptin rajan yli pyrkivien pakolaisten joukkoon omia agenttejaan. Varoituksessa todetaan, jos Israel ei pysty tukkimaan reikäistä rajaansa Egyptiin, al-Qaida voi käyttää erityisesti sudanilaisia pakolaisia peittona soluttaakseen terrorisoluja Israeliin. Netanyahulle kerrottiin näistä vaaroista hänen Siinain rajalla kahteen tarkkailupisteeseen tekemänsä matkan aikana eilen. Netanyahu ilmoitti päätöksestään teknologisin ja sähköisin laittein varustetun aidan rakentamisesta. Sen hinnaksi arvioitiin puolitoista miljardia. Hän selvensi eilen, että ainakin 40 km:n matka 280 km:n kokonaispituudesta Gazan rajalta alkaen rakennetaan kiireisenä, ja toinen osuus Eilatista Gazan rajan suuntaan, mutta että osa aidasta voidaan ehkä korvata sähköisin tunnistein. Hän sanoi, ettei Egypti vastusta hanketta. Netanyahu tunnusti, ettei mikään aita ole hermeettisen aukoton, mutta suurin osa rajan ylittäjistä voidaan sillä estää.
Viranomaiset kertoivat, että viime vuonna rajan yli tuli 5000 pakolaista, sen kautta tuotiin Israeliin 160 kg heroiinia ja 1,1 tonnia hashista 200 km:n matkalla Sagi-vuoriston lähettyvillä, josta IDF on vastuussa. Salakuljettajat vaativat 2000 USD jokaiselta rajan yli kuljettamastaan pakolaisesta. Pääministerille annettiin havaintoesitys hänen puheensa aikana maastoutuneitten nais- ja miesvartijoitten putkahtaessa esiin aivan hänen jalkojensa juuresta. Toisella tarkkailuasemalla Gazan rajan tuntumassa IDF:n upseerit kertoivat, että 3000 pakolaista tuli 40 km:n rajaosuudella Israeliin. Jopa rudimenttiaita 10 km:n matkalla estää osan rajan ylittäjistä. Netanyahu lupasi, että ainakin tämä osuus rakennetaan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147952711&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. ISRAELIN viranomaiset ovat saaneet selville, että Siinailla toimivat rikollisjoukkiot sieppaavat Siinain kautta Israeliin pyrkiviä pakolaisia. Heidät viedään syrjäisiin tukikohtiin, joissa heitä pahoinpidellään ja kidutetaan sähköshokeilla ja pieksäen. He ottavat yhteyttä pakolaisten omaisiin Israelissa, joilta siellä asuvat agentit vaativat lunnaita, hinta on 2 800 USD henkilöltä. Usein he välittävät puhelimessa pidättämiensä pakolaisten tuskanhuutoja omaisille rahojen kiristämiseksi. Israelissa on saatu kiinni näitä maassa toimivia agentteja, mutta Egyptin viranomaiset eivät suostu yhteistoimintaan rikollisjoukkioitten hajottamiseksi. Rikollisjoukkueet kuljettavat panttivankejaan öljynkuljetustankeissa leiristä toiseen, tavallisesti ilman vettä ja ruokaa.
Kaksi eritrealaista välittäjää oli Jerusalemin oikeudessa torstaina vastaamassa syytöksiin varojen kiristämisestä Siinailla oleville joukkioille. Poliisin tehtyä ratsian heidän asuntoihinsa he löysivät sieltä suuria summia rahaa, toiselta 50 000 USD ja toisen asunnosta 100 000 USD. Nämä varat oli kerätty Israelissa asuvilta pakolaisten omaisilta. Poliisin toiminta on tehostunut sillä, että pakolaiset uskaltavat tehdä heille ilmoituksia kiristyksestä.
http://aa.yhs.search.yahoo.com/avg/search?fr=yhs-avg&type=yahoo_avg_hs2-tb-web_aa&p=50+00
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel toivoo, että USA:n uusima NIE, tiedustelujärjestöjen yhteisraportti, kertoo Iranin atomipommin rakentamisen todellisen tilanteen.(JP)
- Intia antoi varoituksen, että al-Qaida suunnittelee matkustajakoneen kaappaamista. (JP)
- Kreikkalainen kansanedustaja Theodoros Pangalos palauttaa kolme lahjaksi saamaansa viinipulloa, koska ne oli pullotettu ”laittomasti miehitetyllä Golanin alueella, joka kuuluu Syyrialle”, kuten hän totesi kirjeessään. (JP)
- Israelin valmistamia Heron UAV-koneita lentää Afganistanin ilmatilassa viiden Nato-maan väreissä, ja Saksa lähettää niitä sinne pian lisää. (JP)
- Kadiman keskuskomitean istunto eilen illalla katkesi lyhyeen, kun selvisi, että keskustelut menivät suorana web-sivuille Kadiman aktivistien toimesta. (JP)
- Yosef (Tommi) Lapidin (Shinui) poika Yair Lapid on menossa kovaa vauhtia Knessetiin, ellei lainsäädäntö ehdi siirtää sitä puolella vuodella. Yair Lapid on suosittu uutisankkuri, joka haastattelee henkilöitä ohjelmassaan. (JP)
- Arkeologit työskentelevät aikaa vastaan pyrkiessään pelastamaan Kuolleenmeren luolista löydettyä seitsemää rullaa, jotka ovat vanhimmat Toran kirjoitukset, laadittu 70-300 vuotta eKr. Jordania ja PA vaativat Kanadassa näytteillä olevia Jerusalemin museosta löydettyjä kääröjä, jotka ovat tuhansina sirpaleina. Arkeologisten löytöjen asemasta tultaneen vielä käymään kovaa kiistaa PA:n kanssa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1144442.html
- Sudanissa pitkiä housuja käyttänyt nainen tuomittiin 40:en kepiniskuun. Saudi Arabiassa nuoria tyttöjä tuomitaan kymmeniin kepiniskuihin heidän vastustaessaan opettajaansa tai tuodessa kännykän kouluun.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135651
- http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1244689/Saudi-girl-13--sentenced-90-lashes-took-mobile-phone-school.html

Thursday, January 21, 2010

TORSTAI 21.01.10
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu selvitteli tulevan Palestiinan valtion syntyä
Israelin turvallisuuden näkökulmasta eilen keskiviikkona ulkomaisille reporttereille järjestetyssä tilaisuudessa. Hänellä on tarkoitus tavata Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs Georg Mitchell tänään iltapäivällä, mutta Netanyahun kansliasta vakuutetaan, että puhe oli tarkoitettu ulkomaisille lehtimiehille eikä Mitchellille. Hänen uskotaan joka tapauksessa lukeneen kotiläksynsä ja tiedostavan Israelin turvallisuusvaatimukset.
NETANYAHU kertoi, että USA on kehottanut PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kiipeämään puuhun ja vienyt tikapuut pois. Tällä tarkoitettaneen sitä, että Abbas on USA:n toivomuksesta esittänyt kovat vaatimuksensa uskoessaan, että ne ovat myös USA:n vaatimukset, ja että se tulee painostamaan Israelin suostumaan niihin. Kun näin ei käynyt, Abbas istuu nyt korkealla puun oksalla eikä tiedä, miten kavuta alas iän heikentämin jaloin.
PÄÄMINISTERIN varsinainen sanoma koski kuitenkin Israelin turvallisuutta. Hän totesi, että Israelin (Puolustusvoimien IDF) tulee voida valvoa tulevan Palestiinan valtion itärajaa varmistaakseen, ettei ohjuksia, raketteja ja muita aseita valuteta sinne, kuten tapahtui Libanonin eteläosassa ja Gazan kaistalla: ”Meidän tulee varmistaa, että pääsyyn yhtäjaksoisille alueille Israeliin on löydetty tapa, jolla tehokkaasti estetään rakettien ja ohjusten salakuljettaminen. Uskon tämän vaativan - tulevissa järjestelyissä PA:n kanssa – Israelin (asevoimien) läsnäoloa suunnitellun Palestiinan valtion itärajalla,” hän totesi vuosittaisessa ulkomaisille lehtimiehille järjestetyssä lehdistökonferenssissa. (JP)
2. JP:N ARTIKKELIN kirjoittajat H Keinon ja R A Stoil toteavat, että vaikka Netanyahu on usein vihjaillut puheissaan suunnitellun Palestiinan valtion pysyvän aseistamattomana, tämä on ensimmäinen kerta, että hän julkisesti esitti vaatimuksen Israelin valvonnasta sen itärajalla. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt, mitä muotoja valvonta tulisi saamaan, mutta hän viittasi YK:n UNIFIL joukkojen epäonnistumiseen valvoa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 toteuttamisesta, millä oli tarkoitus estää Hizbullahin uudelleen aseistautuminen, sekä Egyptin kyvyttömyys sinetöidä Gazan vastainen rajansa aseitten salakuljetuksen estämiseksi. Netanyahu totesi, ettei Israelilla ole varaa toistaa näissä tapauksissa tehtyjä virheitä sekä katteettomia odotuksia ja vakuutuksia.
Netanyahu totesi puheessaan edelleen, että vaikka Israelin kehittämä Iron Dome ja muut ohjusten torjunta järjestelmät antavat määrättyä suojaa ja turvallisuutta, Israelin tulee voida estää aseitten virtaaminen tulevaan Palestiinan valtioon. Artikkelin kirjoittajat vakuuttavat, että USA:n diplomaatit ovat täysin tietoisia näistä vaatimuksista.
NETANYAHU vakuutti Israelin rauhantahtoa ja sanoi Israelin olevan valmis aloittamaan keskustelut rauhasta PA:n kanssa välittömästi. Siksi hän esitti, että kansainvälisen yhteisön tulee painostaa PA:n johtoa luopumaan jääräpäisestä kieltäytymisestään ja tulemaan neuvottelupöytään Israelin kanssa välittömästi. (JP)
3. NETANYAHUN puheen jälkeen korkeat diplomaattiviranomaiset totesivat, ettei Israel odota läpimurtoa Mitchellin tämänkertaisen vierailun yhteydessä. ”Katsotaan nyt, pystyykö hän siirtämään palloa, mutta se riippuu siitä, ovatko palestiinalaiset pystyneet tekemään strategisia päätöksiä neuvottelujen aloittamiseksi.” Mielipiteen esittäjät viittasivat Netanyahun esittämään kuvaan Abbasista korkean puun oksalla, jossa hän etsii tapoja kavuta alas menettämättä kasvojaan. ”Mutta jos tällaista päätöstä ei ole tehty PA:n johdossa, tilanne on paljon vaikeampi,” he totesivat. Eilen liikkui maassa väitteitä, että PA olisi halukas esittämään, että USA neuvottelisi Israelin kanssa rauhasta PA:n kanssa. Mistä tällainen uutinen sitten lienee saanutkaan alkunsa, se asettaa PA:n kyvyn ja itsenäisyyden varsin outoon valoon. Yksi hyvä puoli tällä olisi PA:n kannalta: Jos suunniteltu Palestiinan valtio epäonnistuisi toteutumisessaan, syytökset siitä voitaisiin osoittaa USA:lle ja Israelille, mutta miten perinteinen arabikunnia pystyisi nielemään tällaisen PAX-USA rauhan?
GEORGE MITCHELL jatkoi vieraillessaan Libanonissa ja Syyriassa Obaman hallituksen omaksumaa arabimaita imartelevaa diplomatiaansa todeten lehtimiehille tavattuaan presidentti Bashar Assadin Damaskoksessa eilen: ”Syyrialla on ehdottomasti tärkeä rooli näitä kuvioita käsiteltäessä, kuten myös USA:lla ja kansainvälisellä yhteisöllä.”
Beirutissa Mitchell kehui Libanonin asemaa näin: ”Libanon tulee pelaamaan tärkeää roolia pitkän tähtäyksen ponnisteluissa kestävän ja kaiken kattavan rauhan ja turvallisuuden rakentamiseksi Lähi Idän alueella; eikä ole olemassa kestävää ratkaisua, jos se tapahtuu Libanonin kustannuksella.” (JP)
4. PÄÄMINISTERI Netanyahu esitti eilen henkilökohtaisen valittelunsa ja pahoittelunsa, että oppositio Kadima-puolueen johdolla rikkoi vuosien aikana muotoutuneen käytännön pidättyä esittämästä epäluottamuslausetta Knessetissä pääministerin ollessa viiden ministerinsä kanssa ulkomailla osallistuessaan yhteiseen istuntoon Saksan hallituksen kanssa. ”Päätös rikkoa vuosien aikana muotoutunut perinne ja päättää nimenomaan tänä päivänä esittää epäluottamuslause on hylättävä ja olen pahoillani, että niin tehtiin.” Hän jatkoi kertoen ministeriseurueen käynnistä holokaust-muistomerkillä Berliinissä. Ennen Knessetin epäluottamusäänestystä ministerit olivat tutkimassa juutalaisten holokaustin aikana kirjoittamia kirjeitä, hän selitti. Kadiman edustajat puolestaan syyttivät Netanyahua holokaustin käyttämisestä opposition poliittiseen vähättelyyn. Opposition epäluottamus-
lauselmassa syytettiin hallitusta taloudellisesta, diplomaattisesta ja sosiaalisesta epäonnistumisesta. (JP)
5. PALESTIINAN Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) puheenjohtaja Aziz Dwaik kertoo Kh A Toamehin kirjoituksen mukaan, että Hamas on muotoilemassa uudelleen perustamis-asiakirjaansa, joka vaatii Israelin tuhoamista ja islamilaisen kalifaatin perustamista sen raunioille. ”Kukaan ei halua heittää toista mereen,” hän julistaa artikkelin mukaan tavattuaan juutalaisen miljardöörin David Martin Abrahamsin Hebronissa eilen. Abrahams on Englannin työväenpuolueen tärkeimpiä ellei tärkein taloudellinen tukija, ja hänellä on läheiset suhteet Englannin hallituksen kanssa. Hänellä on tarkoitus tavata Englannin ulkoministeri David Milliband viikonlopun aikana informoidakseen häntä keskusteluistaan Hamasin virkailijoitten kanssa Länsirannalla.
ABRAHAMS kertoi vaikutelmistaan, että toisetkin Hamasin johtajat, sekä Damaskoksessa asuva ja toimiva Khaled Mashaal että Gazassa toimiva Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh suhtautuvat myönteisesti uusiin aloitteisiin Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille. Hän sanoo aina etsivänsä ihmisissä hyviä puolia, ja sanoo löytäneensä niitä Dwaikissa ja Haniyehissä, mutta kieltää olevansa lapsellinen luottaessaan Hamasin johtajiin. ”Jos he pettävät, olkoon sitten niin”, hän filosofoi.
DAWIK selitti kantaansa näin: ”Hamasin perustuskirja laadittiin 30 vuotta sitten”, lisäten, että Hamas valmistelee sen uusimista. ”Eikä kukaan halua heittää ketään toista mereen”, hän lisää viitaten arabien uhoamiseen ennen 1948 Israelin itsenäisyyssotaa.
Toiseksi Dwaik vakuutti Hamasin haluavan aloittaa keskustelut kansainvälisen yhteisön kanssa, ennen kaikkea EU:n kanssa. Hän tunnusti Hamasin saavan taloudellista tukea Iranilta, mutta sanoi sen johtuvan Gazan kaistan kansainvälisestä saarrosta. Hän vietti kolmisen vuotta Israelin vankilassa Gilad Shalitin sieppaamisen jälkeen ja vapautettiin äskettäin. Koska Abbasin toimikausi päättyi virallisesti 15. tammikuuta 2009, Dwaik on virallisesti PA:n puheenjohtaja, mutta hän sanoo antavansa Abbasin jatkaa seuraaviin vaaleihin saakka 28.06.2010. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Sekä YK että USA pyysivät Israelia lähettämään poliiseja Haitiin, joka on ajautunut anarkiaan ihmisten tapellessa ruuasta ja vedestä. Israel lähetti 100 poliisia alueelle 220-henkisen avustusdelegaationsa lisäksi. (JP)
- Hallituksen lehdistötoimisto vaatii, että hallituksen tulee laatia lehdistöviisumi ulkomaisille journalisteille voidakseen valvoa heitä, sillä heidän joukkoonsa soluttautuu poliittisia aktivisteja teeskennellen olevansa journalisteja. (JP)
- Tel Avivin ylipiston opettaja Tana Matar, joka edustaa Israelia Lontoossa SOAS:n tilaisuudessa helmikuun 17. päivänä, aikoo vaatia puheessaan Israelin boikotointia. Tämä on yksi Israelin demokratian kummallisuuksia: valtion palkkaamat virkamiehet toimivat julkisesti sitä vastaan.(JP)
- Jordanian yleinen syyttäjä hyväksyi syytteen kahta israelilaista korkeaa edustajaa vastaan. Syytettyinä ovat Knessentin puhemies Reuven Rivlin ja kansanedustaja Arye Eldad (NU). Heitä syytetään Jordanian itsenäisyyden ja turvallisuuden vaarantamiseksi, koska he esittivät, että Jordania on Palestiinan valtio eikä toista tarvita. Tämä on hyvin arka asia kuningas Abdullah II:lle.(JP)
- NGO-monitor, Jerusalemissa toimiva vapaa järjestö, joka tarkkailee NGO-järjestöjen toimia Israelissa, esitti vaatimuksen EU:n oikeusistuimelle, että sen tulee pakottaa EU-maat julkistamaan ne NGO-järjestöt, joita ne tukevat. (JP)
- Israelin valtio tunnustaa, että se katsoo israelilaisten ilman lupaa rakentamien talojen purkamisen kiireisimmäksi toimekseen jättäen huomiotta palestiinalaisten laittomat rakennukset, joita on moninkertainen määrä.(JP)
- Hollantilainen kansanedustaja Geert Wilders sai syytteen vihalain perusteella arvosteltuaan kovin sanoin maassa asuvia muslimeja. Hän itse liikkuu aina henkivartijain saattamana asuen eri taloissa ja tavaten vaimoaan kahdesti viikossa. Eilen 200 mielenosoittajaa kokoontui oikeustalon eteen tukeakseen häntä syytöksiä vastaan. Muslimeja on 6 % Hollannin 15 miljoonasta
asukkaasta. Wilders toimitti 2008 filmin nimeltä Fitna, jota muslimit
kauhistelevat. Hän johtaa puoluetta, jonka suosio on noussut siten, että se voi
seuraavissa vaaleissa voittaa enemmistön. Jos hänet havaitaan syylliseksi,
hän voi selvitä sakoilla tai lyhyellä vankilatuomiolla.(JP)
- Pieni Kaanaan kylä Galileassa aikoo näytellä Jeesuksen veden muuttamis- ihmettä viiniksi houkutellakseen turisteja kylään. Kylän asukkaista 80 % on muslimeja, loput pääosin kristittyjä. Israelissa on 123 000 arabikristittyä, ja heidän määränsä on pysynyt tasaisena, ei mitään pakoa maasta. (JP)
- Israel voinee liittyä OECD-järjestöön tänä vuonna sen ”köyhimpänä maana”.
- Ehud Barak antoi hyväksymisensä Arielin yliopistolle saaden äärivasemmiston kärkeviä tuomioita. (INN)
- Kaksi Kauko Idän maata ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa Rafael-yhtiön kehittämästä Iron Dome ohjustorjuntajärjestelmästä, vaikka se ei ole vielä operatiivinen. Kukin patteristo maksaa n. 15 miljoonaa USD, yksi ohjus 40 000. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3834186,00.html
- Egypti vaatii, että Hamas teloittaa sala-ampujat, jotka surmasivat egyptiläisen rajavartijan. Khaled Mashaal on ei-toivottu henkilö Egyptissä.(Debkafile)

Wednesday, January 20, 2010

KESKIVIIKKO 20.01.10
1. OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs, George Mitchell, saapuu ohjelman mukaisesti Israeliin tänään ja viipynee alueella lauantaihin saakka. Hän saapunee Israeliin Libanonista, jonka sekavaa tilannetta hän on pyrkinyt selvittämään kahden päivän aikana.
Mitchell tavannee pääministeri Netanyahun huomenna torstaina. Jossain välissä hänen odotetaan matkustavan myös Syyriaan.
JP:N KOLUMNISTIN H Keinonin artikkelin kukaan Mitchell esittänee Netanyahulle uusia myönnytyksiä Abbasin pään käännyttämiseksi. Nyt lienee asialistalla Jerusalemin itäosan rakennustöiden keskeyttäminen lyhyeksi ajaksi, jotta Abbas voisi sanoa saavuttaneensa jotain ja säilyttäneensä kasvonsa, joitten menettäminen on anteeksiantamaton virhe ja suuri häpeä arabiajattelun mukaan. Jotkut esittää, että jospa kielto annettaisiin vain kuvitteellisesti ilman kirjallisia todisteita ja julkisia fanfaareja, kerrottaisiin vain urakoitsijoille, että peskää paljunne ja muurauskauhanne ja pysykää toistaiseksi kotonanne – vaikka eivät pysyisikään. Tämä silmänkääntötemppu tuskin toteutuisi toivotulla tavalla, sillä vapaan yhteiskunnan periaatteiden mukaan varmaan jotkut kärkkäät uutisaiheita etsivät reportterit keksisivät välittömästi, miten korkeat torninosturit heiluvat kuten ennenkin – eli työt jatkuvat.
ERÄS toinen kolumnisti kyselee aiheellisesti, miksi ihmeessä neuvottelut ovat niin elintärkeitä nykyisessä tilanteessa? Ketä ne lopulta palvelisivat? Netanyahu tuskin tulisi taipumaan Abbasin välittömästi esittämiin uusiin vaatimuksiin Jerusalemista, pakolaisista, vesivaroista, Temppelivuoresta, jopa arkeologien kaivamista muinaismuistoista. Vaikka toisaalta, tuntien Netanyahun taipuisan ja ailahtelevan luonteen voisi hän taipuakin joihinkin myönnytyksiin – jo etukäteen, kuten luvaten siirtää osan B-alueesta A-alueeksi eli PA:n täyteen hallintaan sekä vapauttaa muutamia turvallisuusvankeja Abbasille, kuten esitetään – mutta todellisuudessa, pahin liikenne-este tiellä rauhaan on Gazan pysyminen erillään Länsirannasta.
VAIKKA jonkinlainen sovintopaperi saataisiinkin puristettua Hamasin ja Fatahin välillä, Hamasin vallasta juopunut johtajisto Gazassa ja Damaskoksessa tuskin luovuttaa valtaansa Abbasille, jota he halveksivat USA:n ja Israelin käskyläisenä ja agenttina. Toiseksi Hamasin perussäännön mukaan järjestön perimmäisenä päämääränä on Israelin tuhoaminen ilman kompromisseja. Hamas ei ole hyväksynyt PLO:n ja Fatahin ”Palestiinan maan asteittaisen vapauttamisen politiikkaa”, jossa kaikki keinot ovat hyväksyttyjä.
LOPPUPÄÄTELMÄNÄ kolumnistit toteavat yksiselitteisesti, että vaikka Mitchell saisikin alulle jonkinasteiset keskustelut jääräpäisen Abbasin ja vasten tahtoaan kahteen valtioon suostuneen Netanyahun asettamien tiimien kesken, tuloksena olisi kaikesta hartaasta hautomisesta huolimatta nahkamuna, josta ei elinkelpoista poikasta synny. Jotkut pahan ilman linnut rääkyvät, että ihmeitten aika on ohi, mutta loppuviikosta sekin selvinnee. (JP)
2. LÄHI IDÄN pelaajien kortit ovat vaihtumassa, vaikka kaikki pelaajat eivät sitä haluaisikaan tai uskaltaisi edes tunnustaa. Egypti on saanut havaita alueen johtavan arabimaan asemansa lipsuvan käsistä ja seurata voimattomana, miten uudet pelaajat heittelevät muinaisen suurvallan väsähtäneelle johtajalle uusia haasteita, joihin hän ei enää kykene joustavasti ja silmiään räpäyttämättä vastaamaan kuten kunnon pokeripelissä. Egyptin nykyistä Faraota Hosni Mubarakia jurnuttaa erityisesti Syyrian nuoren nousukkaan presidentti Bashar Assadin nousu yhä merkittävämpään rooliin. Tämä tapahtuu Iranin suosiollisella avustuksella, johon viime aikoina on heittänyt oman korttinsa Turkin räväkkäsanainen pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka uuden professoritasoisen ulkoministerinsä Ahmet Davutoglun laatiman toimintaohjelman mukaan pyrkii palauttamaan Turkin ottomaani-hallinnon aikaisen imperiumin, josta varovaisuuden vuoksi käytetään nimitystä ”Islamin Pohjoinen Allianssi”. Tätä suurvaltaa toteutettaisiin keskinäisten sopimusten avulla, ei sotilaallisesti toista alistaen. Davutoglun ihanteena on rakentaa hyvät ja luottamukselliset suhteet kaikkien naapurimaitten kanssa. Koska liian läheiset suhteet Israelin ja USA:n kanssa olisivat herättäneet pahoja epäilyksiä arabimaissa, niitä on pyritty karsimaan kovalla kädellä. Jotta kaikki huomaisivat, ettei pyrkimys ole vain näennäinen, pääministeri Erdogan on laukonut Israelista syytöksiä, joita hän pitää toteen näytettyinä ja hylättävinä.
Siksi hän syyttää julkisesti IDF:n sotilaita lasten ja naisten murhaajiksi ja raiskaajiksi, massamurhien suorittajaksi ja Gazan kansan tarkoitukselliseksi alistamiseksi valkoisten fosforipommien aiheuttamiin kärsimyksiin ja tuskalliseen kuolemaan. Tässä hänellä on tietenkin itseään vihaavan juutalaisen Goldstonen todistamattomat syytökset raportissa, jonka hän kävi vääntämässä Gazassa YK:n ihmisoikeusneuvoston toimeksiannosta.
SYYRIAN presidentin politiikka on saamassa entistä vaarallisimpia muotoja hänen lähes avoimessa Hizbullahin terrorijärjestön tukemisessaan. Kuten äskeiset uutiset kertoivat, Syyria kouluttaa Hizbullahia Venäjältä saamiensa uudenaikaisten ilmatorjuntaohjusten käyttämiseen, mistä Israel esitti kärkevän varoituksen: Jos Syyria antaa noita ohjuksia Hizbullahille, IDF tulee iskemään sekä Hizbullahin tukikohtiin Libanonissa että Damaskokseen.
Israelin puolustusministereillä on ollut holtiton tapa esittää katteettomia varoituksia: jos ette tee sitä tai lopeta tätä, tulemme iskemään kovalla kädellä – ilman näkyvää tulosta. Tämä oli käytössä varsinkin Olmertin hallintokaudella Amir Peretzin toimiessa puolustusministerinä. Arabit ovat oppineet, ettei Israel tarkoita mitä sanoo. Tämä voi osoittautua vaaralliseksi harhaksi, vaikka Libanonin kakkossota menikin kuten meni. (JP)
3. EDELLISEEN ARTIKKELIIN liittyy oleellisesti IDF:n sotilastiedustelun johtajan kenraalimajuri Amos Yadlinin varoitus, jonka hän esittää Rebecca Anna Stohlin kirjoittamassa raportissa. Hän toteaa aluksi, ”ettei Iran ole poikennut sivupolulle marssiessaan ydinpommia kohti”. Lisäksi Israelin aiempi liittolainen Turkki on hivuttautumassa islamin radikaalien rinnalle erottautuen yhä kauemmas Israelista ja lännen vaikutuspiiristä. Yadlin sanoo, että keskustelut Iranin kanssa sen ydinsuunnitelmasta epäonnistuivat Iranin vastustuksen vuoksi. Siksi kansainvälinen yhteisö on valmistautumassa kovennettuihin sanktioihin maata vastaan, mutta niin kauan kuin ne eivät ole toiminnassa, Iran jatkaa ydinpomminsa rakentamista ilman estoja. Hän kuvaili tilannetta todeten, että Iran rikastaa päivittäin kilokaupalla uraania alhaiseen tasoon. Se ei Israelin tietojen mukaan ole lisäämässä ydinlaitostensa määrää, vaan pyrkii kehittämään sentrifugiensa tasoa lisätäkseen olevien laitosten kapasiteettia.
YADLIN analysoi Turkin diplomaattista asemaa todeten, että se pyrki etenemään läheisempiin suhteisiin Euroopan kanssa ja toiseksi käyttämään Israelin vaikutusvaltaa lisätäkseen kauppaansa USA:n kanssa, mutta todettuaan molempien pyrkimysten rauenneen on aloittanut asemansa kehittämisen toiselta pohjalta kehittäen systemaattisesti suhteitaan alueen rikkaisiin öljymaihin Persianlahdella sekä Kaspianmeren ympäristössä.
1990-luvulla Turkki näki Syyrian vihollismaana Israelin tapaan, mutta tämä näkemys on nyt muuttunut Turkin etsiessä läheisiä suhteita Syyrian sekä sen liittolaisen Iranin kanssa. YADLIN toteaa, etteivät suhteet Turkin kanssa ole katkenneet, mistä on osoituksena puolustusministeriön kansliapäällikön Yossi Galin äskeinen matka Turkkiin, jossa hän keskusteli virkaveljiensä kanssa. Seuraava korkean tason vierailu tapahtunee toukokuussa, jolloin Turkin puolustusministeriön edustajat vierailevat Israelissa. (JP)
4. VATIKAANI SYYTTÄÄ tiistaina julkistamassaan dokumentissa Länsirannan palestiinalaisalueitten Israelin miehitystä sekä pysähtynyttä rauhanprosessia Lähi Idän konfliktien kiihottumisesta, mikä puolestaan karkottaa alueen kristityt pois ja vaikeuttaa niiden elämää, jotka jäävät paikoilleen.
Vatikaanin laatima dokumentti on pohjana keskusteluille lokakuun 10-24 päivinä, jolloin Lähi Idän piispat kokoontuvat Vatikaaniin paavi Benedict XVI:n johdolla pyrkien löytämään syitä kristittyjen ahdinkoon valtaosaltaan muslimienemmistöisellä alueella. Alueen kristittyjen pako sekä uskonnollinen syrjintä ovat keskustelujen aiheina.
Synodin organisoija Monsignor Nikola Eterovic kertoi, että noin 150 piispaa etupäässä alueen itäisistä kirkoista, osallistuvat tilaisuuteen, joka on jatkoa Vatikaanin 2009 Afrikan piispoille järjestettyyn tilaisuuteen. Hän kertoi, että dokumentin ovat laatineet alueen piispat, joilla hän olettaa olevan parhaat mahdollisuudet tiedostaa alueen ongelmat.
Israelin miehityksen ohella palestiinalaisalueilla hän sanoo radikaalin islamin nousun maissa kuten Egypti tulleen radikaalin terrorismin hyödyntämäksi. Irakissa hän totesi sodan vapauttaneen pahoja voimia, uskonnollisia tunnustusryhmiä ja poliittisia liikkeitä, jotka ovat alistaneet paikalliset asukkaat uhreikseen. Kristityt ovat pienenä ryhmänä varsinkin joutuneet kärsimään tästä kehityksestä.
ETEROVIC sanoi, ettei kirkko pyri esittämään poliittista ohjelmaa eikä puuttumaan poliittisiin päätöksiin kuten setlementtien rakentamiseen, mutta vallan ollessa vahvemman käsissä heikomman asema riippuu vahvemman hyvästä tai pahasta tahdosta.
ARTIKKELIN sanomaa tarkasteltaessa jää ihmettelemään, miten Israelin miehitys vaikuttaa siihen, että Betlehemin kristittyjen pako alkoi välittömästi kaupungin jouduttua PA:n hallinnon alle, tai miten se vaikuttaa Jerusalemin itäosissa, Ramallahissa ja muissa PA:n hallinnon alle joutuneissa kaupungeissa, joista kristityt pakenevat, mutta ei Israelin alueella, jossa kristittyjen määrä kasvaa kuten kaikkien muittenkin vähemmistöjen? (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147930345&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. USEAT alueet Negevissä saivat parin päivän aikana kaksi kolmannesta normaalin sadeajan sateista. Tulvat vaativat siellä 2 kuolinuhria, useita vammautuneita sekä teitten ja maantiesillan romahtamisen. Myös alueen maanviljelijät kärsivät vahinkoja myrskyn tuhotessa ja vaurioittaessa heidän muovisia kasvihuoneitaan ja istutuksiaan. Sde Bokerin kibbutsissa satoi vettä 78 mm. Revivim kibbutsissa 66 mm. Sunnuntain ja tiistain välisenä aikana satoi Negevin eteläosassa ja aravassa 15-25 mm; Jordaninlaaksossa ja Kuolleenmeren ympäristössä 15-35 mm; Juudean vuorilla 50-90 mm; rannikolla 20-40 mm sekä pohjoisessa 30-80 mm. Sademäärä oli pohjoisessa 120-150 % normaalista; rannikon ja Jerusalemin alueilla 70-90 % keskimääräisestä sademäärästä. Kinneretin vedenpintaa ei tiedetä koska työntekijät ovat siellä lakossa.
Sateita ja tuulia odotetaan vielä keskiviikkona, mutta torstaina tilanne rauhoittuu. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin jäsenet valittavat, että PA:n pääministeri Salaam Fayad toimii kaikin tavoin heikentääkseen Fatahin valtaa mm. vähentämällä sen rahoitusta, minkä vuoksi Fatah on joutunut sulkemaan toimistojaan ja laitoksiaan. Kärkeviä syytöksiä heitettiin äskeisessä vallankumousneuvoston kokouksessa, jossa vaadittiin, että Abbas erottaa nykyisen hallituksen ja muodostaa uuden, mistä Abbas kieltäytyy. Fayad on hänen tulojensa paras pantti. (JP)
- Israel ilmoittaa, että se tilaa F-35 koneet (JSF), jos 50 % sen laitteista voidaan korvata Israelin kehittämillä. Pentagon on alustavasti suostunut joihinkin vaatimuksiin, mutta vastustaa toisia. Kone maksaa 130 miljoonaa USD kukin.
- Israelin lähettämä lääkintä- ja etsintä- ja pelastustiimi Haitiin on saanut runsaasti kiitosta maailmalla. Monet toiset klinikat ovat lähettäneet lääkäreitään työskentelemään ja myös potilaitaan hoidettaviksi sinne, koska Israelin asemalla on laajempi valmius, kuten kirurgiaosasto. (JP)
- Eilen pelastettiin 7- ja 10-vuotiaat veljekset Haitin Porto au-Princen raunioista. 69-vuotias katolinen nainen, joka löydettiin aiemmin, ei selviytyne. Hän kertoi rukoilleensa kaiken aikaa odottaessaan pelastajia.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147935655&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Israelin talous kasvanee 4 % toisella vuosipuoliskolla nostaen vuosikasvun 3.5-3.75 %:n tienoille tänä vuonna. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147932200&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Tuesday, January 19, 2010

TIISTAI 19.01.10
1. JORDANIAN keskustiedusteluosasto (GID) paljasti maanantaina, että epäonnistuneen terrori-iskun Israelin Jordanian lähetystön autosaattuetta vastaan oli tilannut Teheran ja sen suoritti paikallinen al-Qaidan osasto. Näin raportoi Jordanian tiedustelupalvelua lähellä olevat lähteet. Uutinen kertoo edelleen, että Iranilaiset diplomaatit olivat luultavasti salakuljettaneet iskussa käytetyt räjähdysaineet Jordaniaan, mutta varsinaisen kenttätyön tekivät al-Qaidalle myötämieliset solut Jordaniassa maksua vastaan. Motiivina oli Teheranissa äskettäin surmatun iranilaisen professorin Mohammadin salamurhan kosto. Jordanialaiset tiedustelu-lähteet vakuuttavat, että pommi-iskussa oli selkeästi nähtävissä Iranin sormenjäljet.
Alun perin kerrottiin, että Teheranissa salamurhattu professori Massoud Ali Mohammadi oli ydinfyysikko ja että hänellä oli ehkä osuutta Iranin ydinteollisuuden kanssa. Toiset uutiset kieltävät, että hän olisi ollut ydinfyysikko, mutta että hän työskenteli yhteistyössä Jordaniassa toimivan SESAME-ohjelman kanssa, johon myös israelilaiset tiedemiehet osallistuvat. Tämän uutisen mukaan, joka julkistettiin INN:n web-sivulla, Hizbullahin terroristi nähtiin liikkuvan Mohammadin kodin lähellä, minkä johdosta arvioidaan, että murhan suoritti Hizbullahin terroristi nimeltä Abu Nasser Hossein Teheranin hallituksen toimeksiannosta.
Mohammadi kannatti Ahmadinejadin uudelleen valintaa vastustavia mielenosoittajia.
Jordaniassa on ollut aiempiakin yrityksiä iskeä israelilaisiin kohteisiin, jotka turvallisuus-joukot ovat pystyneet estämään. Iran pyrkii kaikin tavoin kostamaan sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan Teheranissa helmikuussa 2008. Eräs karille ajautunut yritys tehtiin Azerbaijanissa, jonka kohteena oli Israelin lähetystörakennus. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135588
2. IRANIN sisäministeri Mustafa Muhammad Najjar vannoi, että Iran tulee kostamaan marttyyri Massoud Ali Mohammadin veren. ”Sellainen sokea teko, jonka suorittivat Mossad, CIA ja Islamilaisen Tasavallan viholliset Iranin järjestelmässä, osoittaa niiden heikkouden,” raportoi Iranin virallinen uutistoimisto IRNA. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad väitti, että Mohammadin salamurha oli tehty ”sionistiseen malliin”, mikä osoitti niiden vihamieliset aikeet Irania nastaan. Professori Mohammadin murhan ovat tuominneet sekä hallitusta vastustavat että sitä kannattavat kovan linjan edustajat. Mohammadi sai surmansa hänen kotinsa edessä kaukosytytyksellä laukaistulla moottoripyörään sijoitetulla pommilla. Hänen salamurhansa on herättänyt arvailuja sen suorittajista, koska hän ei tiettävästi ollut aktiivisesti mukana poliittisissa järjestöissä eikä muutenkaan esiintynyt paljon julkisuudessa professorin työnsä ulkopuolella. Tämä lienee herättänyt epäilyksiä hänen käyttämisestään syntipukkina, jonka kautta voitaisiin esittää syytöksiä Israelia ja USA:ta vastaan. (JP)
3. ”TÄHÄN SAAKKA olemme työskennelleet Suur Britannian kanssa yhteistyössä, mutta tästä lähtien tulemme tutkimaan sitä suurennuslasilla”, uhosi Iranin ulkoministeri Manoucher Mottaki maanantaina alkaneen 19. Persianlahden konferenssin aikana Teheranissa. Hän jatkoi, että Iranilla on ollut 10-12 eri alueen yhteistyöprojektia Englannin kanssa, mutta se muuttuu viimeisen kuuden kuukauden aikana tapahtuneen kehityksen seurauksena. Iranilaisen MEHR uutistoimiston mukaan 36 iranilaista parlamentaarikkoa allekirjoitti lakiluonnoksen, joka on parlamentin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan tutkittavana, ja joka vaatii diplomaattisten suhteitten katkaisemista Englannin kanssa. Valiokunnan jäsenet arvioivat, että lakiluonnos on turhan hätiköity, mutta että sitä tutkitaan joka tapauksessa.
IRANIN viranomaiset ovat viime vuoden aikana toistuvasti syyttäneet länsivaltoja puuttumisesta Iranin sisäisiin asioihin, ja Suur Britannia valittiin erityisen kritisismin kohteeksi. He syyttävät, että Englanti oli massamielenosoitusten takana ja kiihottajana, jotka puhkesivat Iranin pääkaupungissa ja muuallakin maassa vastalauseena kesäkuun 12. päivän vaalien tuloksesta 2009. Kolme viikkoa myöhemmin kolme brittidiplomaattia karkotettiin maasta, ja 9 Englannin suurlähetystössä palvellutta iranilaista pidätettiin 27.06.09. Heidät vapautettiin myöhemmin, mutta yhtä heistä syytetään oikeudessa vakoilusta. Hallitusta kannattavia mielenosoituksia on järjestetty Englannin lähetystön edessä, mielenosoittajien huudellessa iskulauseita: ”Kuolema Amerikalle! Kuolema Suur Britannialle!”.
KAKSI VIIKKOA sitten uusiutuneet mielenosoitukset aiheuttivat uuden Englannin ja Amerikan vastaisen kampanjan, joita syytetään ”shock-and awe” taktiikan soveltamisesta Iranin kansaa vastaan ostamalla mielenosoittajia kaduille ja kutsumalla kansaa mukaan väärin perustein.
Iranin ja Englannin suhteet kehittyivät katkeamispoisteeseen 2007 Iranin pidättäessä 15 englantilaista merisotilasta Irakin ja Iranin välisellä kapealla merenlahdella Iranin syyttäessä sotilaitten loukanneen Iranin merialuetta. Presidentti Ahmadinejad vapautti heidät runsaitten lahjojen kanssa heidän suostuttua myöntämään virheensä.
IRANIN parlamentti teki päätöksen diplomaattisuhteiden katkaisemisesta Englannin kanssa 01.03.1989, ellei se tuominnut Salman Rushdien kirjan ”Saatanalliset säkeet” ja lopettanut Iranin syyttämisen sen annettua kuolemantuomion, fatwan, hänen murhaamisekseen.
ENGLANNIN ulkoministeriö antoi vakiintuneen diplomaattisen käytäntönsä mukaisesti tasapainotetun lausunnon, jossa väistetään Iranin ulkoministerin suorat syytökset ja vakuutetaan Englannin jatkavan yhteistyötään Iranin kansan kanssa monella alalla.
Englanti on yksi niistä valtioista, jotka joutuvat kantamaan vastuuta Iranin väitetyn atomipommin rakentamissuunnitelmien toteuttamisen estämisestä. (JP)
4. ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMIEN (IDF) etsintä- ja pelastustiimi jatkoi vielä eilen mahdollisten maanjäristyksessä hankiin jääneiden etsimistä, vaikka toiveet elävien löytymiseksi kuusi päivää onnettomuuden jälkeen ovat lähes olemattomat. Heille vakuutettiin ja päiviä sitten, ettei kukaan voine enää olla elossa, mutta he ovat jatkaneet yrityksiä saamiensa vihjeitten ja etsintäkoirien avulla. Erään kapean kadun varrella tuhoutuneessa asuintalossa tiedettiin seitsemän ihmisen olevan kadoksissa, heistä kaksi lasta. Pelastustiimin kuusi jäsentä vakuuttavat jatkavansa etsintöjään niin kauan kuin heille annetaan vihjeitä mahdollisista eloonjääneistä. Lauantaina he vetivät esiin 58-vuotiaan Haitin hallituksen virkailijan, mutta sunnuntaina löytyi luhistuneen rakennuksen alle jäänyt ruumis.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147924054&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. ISRAELIN ETELÄOSAA riepotelleet myrskyiset kaatosateet vaativat eilen yhden kuolinuhrin IDF:n pelastushelikopterin pystyessä pelastamaan tulvavesien kuorma-autoon saartamat neljä ihmistä dramaattisessa televisioidussa operaatiossa. Yhden kuolleen lisäksi useat autoilijat vammautuivat äkillisten tulvavesien syöksyessä heidän ajamalleen tielle kaataen heidän autonsa tai tyrkkien niitä tien sivuun. Päällystämättömät sivutiet ja päällystettyjen teitten reunat muuttuivat liukkaan jään kaltaisiksi tulvaveden kostuttaessa punaisen tai keltaisen hienon saven ja hiekan, jota levisi koko tien alueelle.
55-vuotias nainen Sarah Noi Fugel Moshav Orotista sai surmansa hänen jeeppinsä kaaduttua Nahal Aravassa tulvavesien syöksyttyä hänen autoaan vastaan. Hänen veljensä Alex Hochman pelastettiin jeepistä lievin vammoin. Hänen toinen veljensä on edelleen kateissa. Silminnäkijöitten mukaan Sarah Fugel yritti ylittää Arava-joen, joka tulvi valtoimenaan, mutta hänen jeeppinsä ajautui vesien mukana kilometrin verran. Kuorma-auto jäi kiinni samalla alueella, josta neljän ihmistä pelastettiin helikopterilla. Auto oli juuttunut korkeajännite sähköjohtoihin, minkä johdosta helikopteri uskalsi paikalle vasta kun virta katkaistiin.
Tänä tiistaiaamuna kerrotaan, että jeepissä olleen miehen ruumis on löydetty, joskin tunnistus on vielä kesken. Monet koulut on jouduttu sulkemaan tulvien vuoksi.
Myös Egypti on joutunut myrskyisten rankkasateitten uhriksi, ja useita onnettomuuksia ja uhreja on raportoitu.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147926128&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. HISTORIALLNEN Israelin ja Saksan hallitusten yhteinen kokous pidettiin eilen Berliinissä. Israelista mukana oli pääministeri Netanyahun lisäksi puolen tusinaa ministereitä. Istunnon keskeinen kysymys oli tietenkin Iranin ydinsuunnitelma ja sen mahdollinen päämäärä atomipommi, minkä Iran kieltää mutta länsivallat epäilevät olevan rakenteilla. Israel pyrkii vaikuttamaan Saksan hallitukseen, että se pakottaisi saksalaiset yhtiöt suuntaamaan liiketoimintansa Iranista muihin maihin, koska se särkee pahoin kaikkia pyrkimyksiä pitävien sanktioitten asettamisesta Iranin hallitusta vastaan.
Hallitusten yhteisistunto oli ajoitettu Auschwitzin kuolemanleirin vapauttamisen 65-vuotismuistotilaisuudeksi 27. tammikuuta.
Pääministeri Netanyahu sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa mm: ”Iranin hallitus on tyranni, joka tyrannisoi omaa kansaansa. Kokemuksesta tiedämme, että sellaiset tyrannit pyrkivät tyrannisoimaan koko maailmaa.” Entinen Saksan lähettiläs Shimon Stein sanoi näkevänsä rohkaisevia merkkejä maitten välillä 45 vuotta sen jälkeen, kun niiden välille solmittiin diplomaattisuhteet.
Saksalla on 5.7 miljardin USD vuosittainen kauppa Iranin kanssa. Kysyttäessä, miten Saksa aikoo hoitaa Iranin vastaiset sanktiot, Saksan ulkoministeriön edustaja Rainer Stinner (Free Demokratic Party) sanoi, että Saksa tutkii sanktioitten pitävyyttä. Hän kielsi omaavansa yksityistyä kantaansa Iranin suhteen, mutta ulkoministeri Guido Westerwelle vastustaa sanktioita ja puolustaa kauppasuhteitten jatkamista Iranin kanssa. Liittokansleri Merkel kannattaa sanktioitten koventamista Irania vastaan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147918666&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
7. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeriön kansliapäällikkö Yossi Gal matkusti eilen Turkkiin, jossa hän jatkaa puolustusministeri Barakin aloittamia strategisia keskusteluja Iranista ja Irakista. (JP)
- Pääministeri Netanyahu kehottaa mediaa jättämään hänen perheensä rauhaan viime päivinä suuria otsikoita herättäneitten kertomusten jälkeen. Jotkut hepreankieliset lehdet julkaisivat heistä monen sivun kirjoituksia. (JP)
- Libya toimi isäntänä arabiliiton maaliskuun kokouksessa, jossa on tarkoitus keskustella Palestiinan ongelmasta. Varsinkin Abbasin mukanaoloa toivotaan, sillä Libyalla on omia suunnitelmiaan sen ratkaisemiseksi.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1143644.html
- IDF aikoo valmista 7 Iron Dome torjuntaohjuspatteristoa 2 vuodessa. (JP)
- Mohammad Dahlan kieltäytyi Hamasin tarjouksesta osallistua äitinsä hautajaisiin Gazassa. (JP)
- Englanti toimii isäntänä seuraavan G-7 maitten kokouksessa tammikuussa. (JP)
- Syyrian mufti sheikki Ahmed Hasson sanoi, että jos Mohammed sanoisi, että juutalaiset ja kristityt ovat vääräuskoisia, sanoisin, että hän itse on sitä. Hän vakuutti, että islam vaatii heidän suojelemistaan.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1143660.html

Monday, January 18, 2010

MAANANTAI 18.01.10
1. BARAK leikkasi Turkin matkansa yhteen päivään, mutta hän kehuu sen onnistuneen erinomaisesti. JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäili Yaacov Katz, Barak pystyi matkallaan keventämään maitten välille syntynyttä jännitystä. Katz jopa lainaa erään puolustusministeriön virkailijan lausuntoa, jossa hän sanoo Barakin pelastaneen Israelin diplomaattisuhteet Turkin kanssa. Tuskinpa tilanne oli aivan näin radikaali, mutta varmaan matka auttoi omalta osaltaan epäselvyyksien selvittämistä. Apulaisulkoministeri Danny Ayalonin tapaa hoitaa Turkin lähettiläälle antamansa audienssin järjestelyt voidaan syystä kritisoida, mutta on yhtä hyvä syy pitää muistissa, että Turkin pääministeri Erdoganin Israelia solvaavat julkiset lausunnot olivat koko jännittyneen tilanteen aiheuttajia, ja siihen oli pakko puuttua kovalla kädellä. Hienovaraisempi diplomatian käyttö olisi tietenkin ollut suositeltavampi moukarin asemesta.
Viimeinen pisara Israelin ulkoministeriön kärsivällisyydessä tipahti, kun Turkin TV lähetti IDF:n toimia halventavan filmin, jota seurasi toinen sketsi, jossa teemaa Israelin sotilaitten fosforiammuksista, murhanhimosta ja lastenmurhista jatkettiin häikäilemättä.(JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi sekä Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun että puolustusministeri Vecdi Gonulin. Keskusteluissa käsiteltiin asioita laajalla alueella; rauhankeskusteluja PA:n kanssa, samoin Syyrian kanssa sekä kahdenkeskisestä puolustus-yhteistyöstä. Turkin puolustusministeri Gonul sanoi puheessaan mm: ”Me elämme samalla alueella, mutta vaikka meillä ei olekaan yhteisiä rajoja, meillä on yhteisiä intressejä. Jatkamme yhteistyötämme niin kauan kuin keskinäiset intressimme kohtaavat toisensa.” Israelin viranomaiset selittivät, että ellei intressejämme yhtenäistetä, suhteet ovat vaarassa huonontua edelleen. He luonnehtivat päämääränä olevan katastrofin välttäminen, ei suhteitten saaminen rikkeettömiksi. Tämä tarkoittanee, että ongelmat eivät poistuneet.
Barak pyysi Turkkia työskentelemään aseviennin lopettamiseksi Hizbullahille. Myös Turkin roolia Hizbullahin kostoiskujen estämiseksi Turkissa keskusteltiin Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin salamurhan vuoksi, josta se syyttää Israelia. Barak sanoi, että Turkin Israelin lähettilään julkinen moite oli virhe, mikä olisi pitänyt hoitaa diplomaattiteitse. Hän tunnusti Turkin aseman alueen voimakkaana tekijänä, jonka ystävyyttä Israelissa arvostetaan ja jota tulee jatkaa traditionaalisessa ystävyyden ja yhteistyön ilmapiirissä.
Myös Iranin ydinasesuunnitelmaa kosketeltiin, josta Gonul sanoi, että jokaisella maalla on oikeus vaihtoehtoisiin energialähteisiin, mutta että Turkki ei halua ydinaseita naapureilleen. Gonul kertoi yhteistyön jatkuvan yhteisissä sotilasharjoituksissa, varsinkin etsintä- ja pelastus-operaatioissa. Hän kertoi, että maat ovat toteuttaneet 13 yhteisharjoitusta puolustuksen alueella, ja että kuusi uutta harjoitusta on ohjelmassa. Hän paljasti, että Turkki ja Israel neuvottelevat Israelin uudistamien Turkin tankkien myymisestä kolmansille maille. Turkin tilaamasta 10 ohjaajattomasta koneesta 6 toimitetaan maaliskuussa ja loput marraskuussa. Nämä ohjaajattomat pienkoneet (drones) ovat IAI:n uusin menestysartikkeli. (JP)
3. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman selvitteli lehdistötilaisuudessa Israelin asemaa juuri ennen Obaman Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin Lähi Idän matkaa, joka tapahtunee lähi päivien aikana. Lieberman selitti, että Israelin kokeilemien myönnytysten aika on nyt ohi, eikä Israel tule enää antamaan uusia odottaessaan PA:n vastaavia eleitä.
Hän viittasi erityisesti viime aikaisiin myönnytyksiin: Pääministeri Benyamin Netanyahun lupausta puheessaan Bar Ilan yliopistossa, jossa hän hyväksyi kahden valtion periaatteen; kymmenien tiesulkujen poistaminen Länsirannalla; lupa Fatahin yleiskokouksen pitämiseen Betlehemissä viime syksynä sekä viimeksi 10 kuukauden moratorium osittaisesta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
LIEBERMAN esitti teesinsä lehdistötilaisuudessa Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Storen vierailun yhteydessä. ”Meidän kannaltamme katsoen olemme kuluttaneet arsenaalimme loppuun eleitten suhteen. Ei tule olemaan uusia eleitä,” hän selitti. ”Juuri nyt odotamme vastaavia eleitä palestiinalaisilta.” Mutta Lieberman jatkoi todeten, että positiivisten eleitten sijaan PA on jatkanut Israelin vastaista kiihotusta: ”Palestiinalaisten kiihottaminen Israelia vastaan jokaisessa mahdollisessa kansainvälisessä forumissa; vaatimus israelilaisten tuotteitten boikotista; syytteiden esittäminen Haagin kansanvälisessä oikeudessa sekä erityisrahaston perustaminen, jolla kompensoidaan israelilaisia tuotteita boikotoivia yhtiöitä.” PA:n pääministeri Fayyad itse osallistui henkilökohtaisesti sellaiseen tilaisuuteen.
ULKOMINISTERI Store sanoi, että hänellä oli kahden tunnin hyvä keskustelutilaisuus Liebermanin kanssa, ja että vaikka Norjalla ja Israelilla on eriäviä mielipiteitä, niitä selvitetään ammattimaisesti avoimella ja läpinäkyvällä tavalla. Israelilaiset myönsivät, että keskustelut olivat luoteeltaan paljon paremmat kuin edellisessä tapaamisessa, jossa Lieberman syytti Norjaa Hamasin yhteyksistä, Elbitin boikotoinnista sekä siitä, ettei Store poistunut YK:n istuntosalista yleiskokouksessa Iranin presidentti Ahmadinejadin puheen aikana, kuten valtaosa länsimaisista diplomaateista teki.
Lieberman paljasti soittaneensa Storelle ennen tämän Israelin matkaa, ja selvittäneensä sen aikana kohteita, joissa heillä oli eriäviä mielipiteitä. Hän totesi, että lopulta he molemmat myönsivät, että siinä puhui kaksi demokraattisen valtion edustajaa, joiden arvot ovat suurelta osin yhteneväiset. Lieberman analysoi tilannetta todeten, etteivät he ehkä koskaan ole täysin samaa mieltä kaikista Lähi Idän kysymyksistä, mutta kahdenkeskisissä kysymyksissä heillä on paljon yhteisiä intressejä, ja että hallitusten takana näillä kahdella kansalla on syvälle juurtunut keskinäinen ystävyys.
Hän sanoi odottavansa avointa ja kiertelemätöntä keskustelua yhteisistä asioista.
Heidän keskusteluissaan ei kosketeltu Norjan hallituksen yhteyksistä Hamasin kanssa, mutta Norjan kulttuuriministeriön tapa kunnioittaa norjalaisen kirjailijan Knut Hamsenin syntymä-päivää oli keskusteluissa mukana. Store puolusti asiaa todeten, että on tehtävä ero henkilökohtaisen poliittisen näkemyksen ja kirjallisen tuotannon välillä. Hamsenin (1859-1952) ”syntilistalla” on hänen 1945 kirjoittamansa muistokirjoitus (obituari) Hitleristä, mikä julkaistiin Aftenpostissa nimellä ”Ihmiskunnan taistelija”.
LIEBERMAN ei voinut niellä Storen kantaa ilman vastaväitettä: ”En voi hyväksyä sitä, että henkilö joka lähetti saamansa Nobelin kirjallisuuspalkinnon natsi-propagantisti Joseph Göbbelsille ihailun osoituksena sekä kirjoitti ylistävän muistokirjoituksen Hitleristä, voidaan korottaa merkkihenkilöksi, ei yksityishenkilönä eikä kirjailijana. Yritykset tehdä ero hänen henkilöllisyytensä ja kirjallisten tuotteittensa välillä on keinotekoinen.”
Lieberman kosketteli lehtitilaisuudessa Turkin Israelin lähettilään rajua kohtelua todeten, että asia sinänsä oli oikea ja perusteltu, mutta tapa, millä se hoidettiin, oli väärä. Hän toivoi, että tämä ikävä tilanne voidaan haudata ja palata normaalijärjestykseen, ja että tulevaisuudessa ikävätkin erimielisyydet voidaan hoitaa arvonannolla ja kunnioituksella, jota hän sanoi ministeriönsä noudattavan kenen kanssa hyvänsä, mutta ”Israel puolustaa kantaansa”. (JP)
4. ROOMAN PAAVI Benedict XVI teki harvinaisen vierailun juutalaiseen Rooman suureen synagogaan. Vierailu tapahtui aikana, jolloin Israelin ja Vatikaanin suhteita ovat repineet monet ristiriidat, joista Rooman kirkon omaisuuksien hoito ja niitä koskevat kiinteistöverot, joita Rooma kieltäytyy maksamasta, ovat pinnalla Vatikaanin paavi Pius XII pyhimykseksi julistamisen ohella. Paavi oli hyvin tietoinen juutalaisten vastustamisesta ”natsipaavin” holokaustin aikaisten syntien palkitsemisella pyhimykseksi julistamisella. Paavin pysähtyi parissa paikassa, jossa juutalaisten traagisia muistoja esitettiin: Muistolaatan luona, jonka paikalta Rooman juutalaisia koottiin matkalla Auschwitziin 1943, ja paikka, jossa PLO:n terroristit murhasivat 2-vuotiaan juutalaispojan 1982. Paikalla olleet juutalaiset kantoivat raidallisia kaulaliinoja symbolisena muistona eristysleirin univormuista.
SAKSASSA syntynyt paavi Benedict XVI puolusti paavi Pius XII:n toimia II maailmansodan aikana todeten, että Vatikaani toimi kaiken aikaa juutalaisten pelastamiseksi, mutta se tapahtui salaisesti, kulissien takaisella diplomatialla. Hän ei maininnut paavi Pius XII (1939-1958) nimeltä vaan totesi: ”Vatikaani itse avusti, usein salaisella ja hienovaraisella tavalla.” Hän lisäsi että ”monet katoliset työskentelivät juutalaisten auttamiseksi tuholta, joka traagisesti ulottui Roomaan saakka”.
Ennen paavin puhetta synagogan juutalaisen yhteisön presidentti Riccardo Pacifini, jonka vanhemmat kuolivat Auschwitzissa ja jonka isän pelastivat Florence konventin katoliset nunnat, kritisoi paavi Pius XII: ”Katoliset toimivat juutalaisten pelastamiseksi, mutta paavi Pius XII:n äänettömyys tuottaa tuskaa vieläkin epäonnistuneena toimintana. Rooman päärabbi Riccardo Di Sebni kertoi täpötäydelle synagogaväelle, ettei inhimillinen äänettömyys voi paeta tuomiota. Monet juutalaiset olivat luvanneet boikotoida paavin vierailua, mutta synagoga oli täynnä ja hänet otettiin lämpimin kättentaputuksin vastaan, mitä jatkui koko 90 minuutin vierailun ajan. Synagoga rakennettiin entisen ghetton paikalle.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147912479&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. UUTISOTSIKOITA.
- Israelilainen apuretkikunta Haitissa jatkaa avustustoimiaan. He ovat löytäneet vielä eilen elossa olevia, ja auttoivat yhtä ennenaikaista synnytystä, jossa pieni poika-vauvalle luvattiin antaa nimeksi Israel.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147915110&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Pääministeri Netanyahun kotoiset ongelmat vaivaavat häntä. Lehdistössä levitetään hänen vaimonsa Sarahin entisen kotiapulaisen syytöksiä maksamattomista palkoista ja henkilökohtaisista solvauksista. (JP)
- Kansallisen infrastruktuuriministeri Uzi Landau aurasi uusia uria tekemällä ensimmäisenä Israelin ministerinä virallisen vierailun UAE:n pääkaupunkiin Abu Dhabiin osallistuen siellä kansainväliseen energiakonferenssiin.(IRENA) Landau seurueineen oli ehkä turvallisuussyistä rajoitettu pysyttelemään hotellinsa ja kongressipaikan alueilla. IRENA perustettiin virallisesti Bonnissa 26.01.2009, jonka tarkoituksena on etsiä nopeita ratkaisuja vaihtoehtoisen energian etsimiseksi. Israelilla on paljon annettavaa tällä alueella. (JP)
- Pääministeri Netanyahu matkusti hallituksensa kanssa Berliiniin yhteiseen istuntoon Saksan pääministeri Merkelin hallituksen kanssa. Hän suunnittelee matkaa Moskovaan 6 kuukautta sitten tekemänsä salaisen Moskovan vierailun jälkeen. Netanyahu matkustanee Moskovaan 27.01. päivä sen jälkeen, kun PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas aloittaa 3-päiväisen vierailunsa siellä. Tämä herättää arvailuja heidän tapaamisestaan. Toinen uutinen arvioi, että Netanyahu osallistuu Auschwitzin vapauttamisen muistojuhlaan, johon tulee korkeita johtajia monesta maasta: Merkel. Sarcozy, Klaus, Medvedev, ja tietenkin Puolan johtajat. Sen yhteydessä voidaan tavata ja keskustella.
- Oikeus vapautti Sheikh Jarrassa pidätetyt 17 vasemmistolaista kiihottajaa ilman syytöksiä. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147914239&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Poliisi teki ratsia Yitzharin yeshivaan pidättäen 7 opiskelijaa. Heitä syytetään moskeijan tuhopolton sytyttämisestä.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147917300&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Rajut kaatosateet ja myrsky aiheutti tulvia Negevissä katkoen teitä ja tuhoten
Nizanin maantiesillan. Sateet jatkunevat ainakin tänään ilman viiletessä.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147917096&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Sunday, January 17, 2010

SUNNUNTAI 17.01.10
1. USA NÄYTTÄÄ ottaneen hallinnon Haitissa maan hallituksen romahdettua ja anarkian alkaessa levitä maanjäristyksen hajottamassa pääkaupungissa. Viidakkoveitsin varustautuneet rikollisjoukkueet tunkeutuvat taloihin varastellen sen, mitä arvokasta niistä löytävät. Eloonjääneet ja kotinsa menettäneet ihmiset kerjäävät kaduilla vettä ja ruokaa. Eräs yksityinen vaatii hedelmämehupullosta 7 dollaria. Kaaosta lisäävät kaduille romahtaneitten talojen raunioitten lisäksi sinne jätetyt tai ajetut autot, jotka estävät apuhenkilökunnan liikkumista kaduilla ja hankaloittavat ambulanssien pääsyä kohteisiinsa.
Viimeisten arvioitten mukaan kuolleitten luku saattaa ylittää 200 000. Arviolta 300 000 ihmistä on paennut romahtaneista taloista tai sen pelossa kaduille, jossa he asuvat ilman suojaa.
ISRAELIN lähettämä hätäaputiimi perusti laajan kenttäsairaalan pääkaupunkiin ja aloitti välittömästi haavoittuneitten ja vammautuneitten hoidon. Heillä on 40 lääkäriä sekä parikymmentä sairaanhoitajaa ja saman verran apuhenkilökunnan ja hallinnon jäseniä.
ZAKA pelastuspalvelutiimi sai pelastettua 8 opiskelijaa romahtaneesta monikerroksisesta yliopistorakennuksesta viikon vaihteen aikana, vaikka heitä varoitettiin, että on liian myöhäistä etsiä eloonjääneitä. Ilmasto alueella on kuuma ja kostea.
Israelin kenttäsairaalassa on hätäapuhuone, pediatrinen, ortopedinen, sisäisien lääkintä-hoidon, synnytys- ja kirurgiaosastot, klinikka ja muita tiloja. Hallintokeskus sijaitsee lähellä lentokenttää. Synnytys- ja ennenaikaisten synnytysten osastolle ei ole ollut tungosta, mutta kaikki on valmiina toiminnan aloittamiseksi. Potilaita on alkanut virrata tiloihin paikallisen sairaalan toiminnan tukehtuessa ylipaineen alaisena.
HOITOHENKILÖKUNTAAN kuuluu myös ortodoksijuutalaisia, jotka ovat antautuneet ihmisten auttamiseen jättäen monet normaaleihin rituaaleihin kuuluvat yksityisvaatimukset syrjään.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan israelilainen tiimi ja kenttäsairaala jatkaa työtään alueella pari viikkoa, mutta osa voi jatkaa sen jälkeen, tai tilat annetaan paikallisten hoitoon.
Eräs Zaka-tiimin jäsen lähetti pikaisen raportin Israeliin: ”Sapatti helvetistä. Kaikkialla kitkerä ruumiiden haju leijuu ilmassa. Se muistuttaa kertomuksia holokaustista, joita olemme kuulleet – tuhansia ruumiita kaikkialla.”
Kaiken kaaoksen keskellä muutamat Zaka-tiimin jäsenet löysivät aikaa lukea sapattirukoukset Jerusalemiin päin kääntyneinä rukousliinoihin kääriytyneinä ihmisten katsellessa heitä raunioitten keskellä. Mutta rukousten loputtua he kerääntyivät tiimin ympärille suudellen rukousliinoja. Yhteydenpitoa kotiin estää puhelinlinjojen katkeaminen.(JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aikoo toteuttaa suunnitellun matkansa Turkkiin, jossa hän pyrkii oikomaan solmuun menneitä suhteita Israelin ja Turkin välillä. Hän tavannee ulkoministeri Davutoglun ja puolustusministeriön edustajia, mutta ei pääministeri Erdogania eikä presidentti Gulia, joitten tapaaminen ei ollut alkuperäisessä ohjelmassakaan. Turkki on tilannut Israelista 10 miehittämätöntä Heron tiedustelukonetta, joitten toimituksissa on ollut epäselvyyksiä, jotka osittain lienevät johtunevat Turkin vaatimuksista liian painavien tiedustelu-kameroitten asentamisesta koneisiin. Lisäksi Turkki väitti kahden koneen moottorin viallisuudesta. Turkin puolustusministeriöllä on tiettävästi 2 miljoonan USD korvausvaatimus myöhästymisestä ja havaituista puutteista. Tilauksen kokonaisarvo on 185 miljoonaa USD.
Liikeasioitten ohella Barak käy laskemassa seppeleen uuden Turkin perustajan ja sen ensimmäisen presidentin Kemal Atatyrkin haudalla. Barak on ensimmäinen korkea israelilainen virkailija operaatio cast lead jälkeen, jonka suhteen Turkin pääministeri Erdogan esitti voimakasta kritiikkiä syyttäen IDF:n surmanneen lapsia ja naisia tarkoituksellisesti ja käyttäneen valkoista fosforia sisältäneitä ohjuksia ja ammuksia siviilejä vastaan Gazassa.
Turkkilainen ihmisoikeusjärjestö Mazlum esitti Barakin pidättämistä ihmisoikeus-rikoksista syytettynä hänen matkansa aikana, mutta Turkin oikeusministeriö ei ole reagoinut esitykseen millään tavoin, mutta aiemmin se kieltäytyi käsittelemästä vastaavia vaateita. (JP)
3. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon selvitteli TV-2:n haastattelussa lauantaina ”diplomaattiseen kriisin” johtanutta tilannetta tavatessaan Turkin Israelin lähettilään Ogyz Celikkolin. Hän selitti, että tapaamisen puitteet oli etukäteen järjestetty, Turkin lähettiläs istui matalammalla sohvalla kuin Israelin edustajat, virvokkeita ei tarjoiltu, pöydällä oli vain Israelin lippu eikä Ayalonin ja Celikkolin kättelyä näytetty ohjelmassa. Hän selitti, että ulkoiset puitteet oli tarkoitettu näytettäviksi ilman ääntä, mutta sen tarkoituksena oli vain lähettää viesti Turkin johdolle, että Israel suhtautuu Turkin TV:ssä esitettyihin Israelin vastaisiin ohjelmiin hyvin vakavasti, mutta tarkoituksena ei ollut loukata lähettilästä henkilökohtaisesti eikä Turkin kansaa. Ayalon kuitenkin selitti juontajan kysymyksiin, että jos Israelin vastaiset ohjelmat ja sen johdon vastuuttoman kriittiset lausunnot Israelista jatkuvat, ulkoministeriö voi harkita lähettilään karkottamista maasta. Hän tarkensi myöhemmin, että sama koskee muitakin maita, jotka potkivat Israelia syyttä.
Ayalon selitti, että Turkki on tärkeä maa Israelille, ja Israel on tärkeä maa Turkille. Hän sanoi suostuneensa anteeksipyynnön esittämiseen saatuaan Turkilta vahvistuksen, että puolustus-ministeri Barakin vierailu toteutuu suunnitelman mukaisesti. Hän selitti myös, että Turkin edustajat ovat vakuuttaneet suhteiden palanneen normaaleiksi. (JP)
4. BRITTIKANSANEDUSTAJA Gerald Kaufman (Lab), joka 60 Euro-parlamentaarikon mukana matkusti eilen Gazaan, syytti Gazan saartoa ilkeäksi, ja vaati, että se sotilasjohtaja, joka antoi käskyn valkoista fosforia sisältävien ohjusten ja ammusten käyttämisestä Gazassa operaatio cast lead aikana, tulisi syyttää oikeudessa sotarikoksista. Hän kritisoi myös kovin sanoin Gazan saartoa, joka asetettiin kaistan ympärille 2006 Gilad Shalitin jouduttua Hamasin panttivangiksi. Kaufman, 79, on juutalaista sukua. Hän pääsi parlamenttiin 1983 edustaen siellä Manchester Gordonia. Hän puolusti myös Englannissa esitettyjä vaatimuksia israelilaisten poliitikkojen ja upseerien pidättämiseksi sotarikoksista syytettyinä osallisuudestaan cast lead operaation johtoon. Hän selitti, että israelilaisten pelätessä joutuvansa pidätetyiksi Englannissa 1.5 miljoonaa ihmistä Gazassa elää pidätettyinä kaiken aikaa, ilman riittävää lääkintähoitoa, palveluita lasten lähettämiseksi kouluihin, eläen sorron ja aliravitsemuksen alaisina. Kaufman syytti Gazan saarrosta vain Israelia, ei Egyptiä.
HAMASIN ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal vaati, että Egypti lopettaa aloittamansa teräsaidan rakentamisen Egyptin ja Gazan välille. Hän sanoi, että muureja rakennetaan vihollisten mutta ei veljien välille. Teräsaita koostuu pitkistä teräspalkeista, jotka upotetaan niin syvälle maahan, etteivät salakuljettajat pysty niitä alittamaan, näin ainakin uskotaan. Mashaal vaati samalla, että Egypti ottaisi oikeutetun johtajat roolinsa arabimaitten välillä ja pakottaisi Israelin lopettamaan Gazan saarron, jota myös Egypti toteuttaa. (JP)
5. ISRAELIN ja Turkin välien etsiessä uutta tulemista Amerikan juutalaiset ovat kahden vaiheilla, mitä tehdä ja ketä tukea. USA:n senaatti keskustelee Turkin kansamurhasta armenialaisia vastaan ensimmäisen maailmansodan aikana, eivätkä juutalaiset oikein tiedä, pitäisikö sitä tukea vai ei. He ovat kuitenkin pyrkineet siirtämään liian tuomitsevien päätösten tekemistä, varsinkaan nykyisessä kriittisessä ja jännittyneessä tilanteessa. Jotkut heistä toteavat, että on selvää, että kansanmurha tapahtui, mutta ettei siitä pitäisi tehdä liian radikaaleja johtopäätöksiä. Turkki on tärkeä maa lännen itäisen kyljen puolustamiseksi, ja sen Nato-jäsenyys antaa sille etuisuuksia, joitten ei haluttaisi joutuvan Iranin vaikutuspiiriin. Turkin runsas juutalaisasutus on myös huomioitava, ja suhteitten kiristyminen voi aiheuttaa heille arvaamattomia ongelmia anti-semiittisten mielenosoitusten ja väkivallan kasvun muodossa.
OBAMAN neuvonantajan James Jonesin käynti Israelissa lienee osittain liittynyt välien kiristymiseen Israelin ja Turkin välillä. Jonesin matkaseurueeseen liittyi myös Dennis Ross, joka Clintonin aikana toimi aktiivisesti Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa. Heidän tapaamisestaan presidentti Peresin, puolustusministeri Barakin ja pääministeri Netanyahun kanssa ei ole annettu julkisuuteen minkäänlaista lausuntoa.
OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs Robert Mitchell saapunee Israeliin tällä viikolla. Hän käy samalla ainakin Turkissa ja Libanonissa sekä Ramallahissa, mutta voi ulottaa matkaansa myös Jordaniaan ja Egyptiin. Hän vakuuttaa, ettei hänellä ole uutta suunnitelmaa mukanaan eikä myöskään luvattuja turvallisuustakuita. Hänen oletetaan esittävän, että Israel sallii PA:n avata Orient House kiinteistön sekä muitakin instituutioita Jerusalemin itäosassa.
KVARTETIN äskettäisessä kokouksessa esitettiin vaatimuksia tästä. (JP)
6. SAUDI ARABIAN yksinvaltias kuningas Abdullah saa niellä kiukkunsa hänen suunnittelemansa sovintoneuvottelun Syyrian ja Egyptin presidenttien kanssa epäonnistuttua surkeasti torstaina 13.01.10. Syyrian presidentti Bashar Assad tuli Riyadiin 7 tuntia myöhässä eikä presidentti Mubarak viitsinyt vaivautua ollenkaan. Tilaisuuden järjestivät saudien tiedustelupäällikkö prinssi Moqrin Abdulazziz ja Syyrian kenraali Abu Mamluk, kertoo Debkafile. Onnistuneen sovintoneuvottelun myötä Israel olisi saatettu epämukavaan asemaan, koska se olisi pakotettu aloittamaan välittömät rauhankeskustelut PA:n kanssa. Saudikuningas oli valmis maksamaan kovan hinnan tästä, vaikka Teheranin voitoksi. Debkafile arvioi, että Syyria ja Iran olivat valmiit tulemaan mukaan suunnitelmaan, jos Mashaal vahvistuisi sen kautta Abbasin kustannuksella. SAUDIT ovat myös joutuneet lähettämään joukkonsa uudelleen Jemenin rintamalle Houthi-kapinallisten joukkojen luvattua vetäytyä rajan taakse Syyrian välityksellä solmitun sopimuksen mukaisesti, mutta havaittuaan Iranin vastustuksen kääntyneet takaisin miehittäen uudelleen jo vapauttamansa kylät. (Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:N turvallisuusjoukot joutuivat suojelemaan muslimisaarnaajia kansan noustessa raivokkaasti heitä vastaan. Saarnaajat olivat tuominneet egyptiläissyntyisen Qatarissa asuvan sheikki Yusuf a-Qaragawin hyökkäykset Mahmoud Abbasia vastaan siksi, että Abbas siirsi Goldsteinin raportin käsittelyä YK:n ihmisoikeusneuvostossa tosin peruen sen myöhemmin. Sheikki kehotti muslimeja kivittämään Abbasia. PA:n uskontoasiain ministeri Mahmoud Habbash kehotti sheikkiä perumaan kritiikkinsä. (JP)
- Skottilaisessa parlamentissa pidetyssä Israelin vastaisessa näyttelyssä jätetty kommentti, jossa vaaditaan Israelin tuhoamista, aiheutti parlamenttikyselyn ja yleiskeskustelun asiasta parlamentissa. (JP)
- Ranska aikoo kieltää musliminaisilta kokovartalon peittävän hunnun, burkan. Lakiesityksestä keskustellaan Ranskan parlamentissa. Jos laki hyväksytään, se voi olla esimerkkinä muillekin Euroopan maille. Laki asettaisi uskonnolliset musliminaiset vaikean ongelman eteen lain ja uskontonsa vaatimusten välillä. Naiset eivät voisi julkisuudessa esiintyä pitkään kaapuun ja kasvot peittävään huntuun pukeutuneina.(JP)
- Eilatin matkailujärjestöt aloittivat lakon Jordanian Petran kehitys- ja turismihallituksen ilmoitettua hintojen noususta Israelin puolelta tulleilta turisteilta. He vaativat turisteja viettämään edes yhden yön Jordaniassa, joille annetaan alennettu pääsymaksu 40 USD, muilta maksu on 97 USD. (JP)
- Lähde USA:sta kertoo, että Hizbullahin pyssymiehet saavat harjoitella SA-2 ilmatorjuntaohjuksen käyttöä Syyriassa. Israelin viranomaiset varoittavat, että jos Syyria toimittaa näitä aseita Hizbullahille, IDF tulee iskemään Syyriaa vastaan, mukaan lukien Damaskos. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1143146.html
- Oslon Friends of Israel katsoo, että Israelin vihamielisyys Norjaa kohtaan on ymmärrettävää, koska Norjan ulkoministeri ei huomioi Israelin kantaa.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1143046.html
- Poliisi pidätti 14 vasemmistolaista laittomasta mielenosoituksesta Jerusalemin itäosassa, niiden mukana Haggai Elad, ACRI:n, Israelin ihmisoikeusjärjestön, johtaja. Pidätys tapahtui Shimon HaTzadik (Sheikh Jarrah) lähiössä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135546