Friday, January 21, 2011

PERJANTAI 21.01.11

1. MOSSADIN eroava johtaja Meir Dagan arvioi muutama päivä sitten, että Iranin
ydinase ei ole käyttökunnossa ennen vuosikymmenen puoliväliä. Miksi hän tähän tulokseen päätyi jäi selvittämättä. Stuxnet viruksella on voinut olla osuutensa siihen, mutta sen vaikutukseksi arvioitiin muutamia kuukausia. Iranin presidentti Ahmadinejad itse kertoi ennen huomenna alkavia 5+1 neuvotteluja Istanbulissa, ettei virus tehnyt oleellista tuhoa, ja että Iranilla on muita laitoksia, joissa se pystyy rikastamaan uraania myös hyökkäyksen aikana

PÄÄMINISTERI Netanyahun kerrotaan olleen tuohtunut Daganin arviosta Iranin ydinaseen valmistumisen siirtymisestä, koska se sotii hänen vaatimuksiaan vastaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan. Dagan sittemmin arvioi, että Iran voi nopeuttaa prosessia.
Ahmadinejad on uhonnut kaiken aikaa, ettei se muuta ydinsuunnitelmansa toteuttamista vaan vaatii, että Iran tulee hyväksyä yhtenä ydinteollisuuden johtavista valtioista, jolla on annettavaa toisillekin, jotka suunnittelevat omaa ydinteollisuuttaan.
DAGANIN alkuperäistä arviota romuttaa myös Amerikan tiedemiesten federaation suorittama tutkimus, joka valmistui ennen huomenna alkavia Istanbulin neuvotteluja. AP:lle antaman raportin mukaan tutkimuksessa todetaan, että vaikka Iranilla on olut ongelmia suunnitelmansa toteuttamisessa, se on viime viikkojen aikana tehostanut uraanin rikastuskoneitaan. Tämän tutkimuksen mukaan Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania yksinkertaisen ydin pommin valmistamiseksi viiden kuukauden kuluessa, mikäli se hallitsee tarvittavan teknologian.
”Vastoin USA:n viranomaisten ja monien asiantuntijoitten antamia lausuntoja Iran ei näytä hidastavan ydinsuunnitelmansa toteuttamista”, saotaan tutkimuksen loppulauseessa.

IRAN on pyrkinyt liittämään huomenna alkavien neuvottelujen ohjelmaan monia muitakin kysymyksiä, joista se haluaa keskustella, mikä hämmentäisi Iranin kysymyksen käsittelyä. Iranin YK:n lähettiläs Mohammad Khazaee vakuutti, ettei Iran koskaan luovu oikeudestaan kehittää ydinvoimaa rauhanomaiseen tarkoitukseen. Hän sanoi New Yorkissa tiistaina, ettei Iran etsi hankaluuksia toisten valtioitten kanssa, mutta ettei se pidä hyvänä tapana vaatia neuvotteluja toisen kanssa pitäen veistä sen niskalla.
Torstaina Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu pyysi Irania antamaan vakuutuksia ydinvoimansa rauhanomaisuudesta. Hän puhui lehdistötilaisuudessa yhdessä Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrovin kanssa, joka totesi, ettei Iranin tarvitse antautua tungetteleviin tarkastuksiin ydinlaitoksissaan, mutta Iranin historian tuntien sitä todella vaaditaan. (JP)

2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman selvitteli Israelin kantaa suhteessa palestiinalaisiin ja heidän johtajaansa Amahmoud Abbasiin tavatessaan Ranskan uuden ulkoministerin Michele Alliot-Marien torstaina. Lieberman selitti, että Israelin ja PA:n näkökantojen välillä on ”vaarallinen railo”. ”Israelin antaessa luvan 5300 palestiinalaiselle entisten lisäksi työskennellä Israelissa, PA esittää samaan aikaan YK:n turvallisuus-neuvostossa päätösesityksen, jossa se tuomitsee Israelin kaikista synneistä. Tämä ei voi jatkua loputtomiin vaan se tulee johtamaan suhteiden katkeamiseen osapuolten välillä,” Lieberman selvitti tilannetta.

LIEBERMAN totesi, että Israelin mitta alkaa olla täysi. Hän sanoi ministeriönsä aloittaneen valmistelut raportin laatimiseksi, jossa selvitetään alusta lähtien mitä Israel ja PA ovat tehneet tai olleet tekemättä diplomaattisen prosessin edistämiseksi alkaen Netanyahun puheesta Bar Ilan yliopistossa maaliskuussa 2009, jossa hän vakuutti hyväksyneensä kahden valtion periaatteen. Sen lisäksi Israelin korissa ovat tiesulkujen poistamisia, 10-kuukauden moratorium, jolla juutalaisyhteisöjen rakentaminen keskeytettiin sekä oikeuden antaminen palestiinalaisille käsipuhelinverkoston perustamiseksi.

PALESTIINALAISTEN puolella Lieberman totesi, että PA veti Israelin Haagin ihmisoikeus-neuvoston ja kansainvälisen oikeuden eteen, tuomiten Israelia Yk:n turvallisuusneuvostossa, nimittäen katuja ja aukioita palestiinalaisissa kaupungeissa terroristien mukaan. Tähän voidaan lisätä PA:n aloittama kampanja historiallisten ja uskonnollisten juutalaiskohteitten nimeäminen uudelleen arabiaksi samalla uskotellen niiden olevan muslimien historiallisia muistomerkkejä, sekä PA:n johtajien ja mullahien pitämät vihamieliset kiihotuspuheet arabiankielellä omille kuulijoilleen kouluissa, instituutioissa ja PA:n mediassa.
Lieberman syytti myös arabiliittoa farisealaisuudesta, joka toimii aktiivisesti tuomitessaan Israelia, mutta ei osoita samaa aktiivisuutta toisissa kysymyksissä, jotka ovat vähintään yhtä merkittäviä Lähi Idän rauhalle, kuten tilanne Tunisiassa, Libanonissa, Irakissa ja muissa kohteissa.
RANSKAN ulkoministeri Alliot-Marie tapasi myös presidentti Shimon Peresin vähän ennen kuin hän sai tiedon 87-vuotiaan vaimonsa Sonyan kuolemasta.
Alliot-Marie tapasi myös pääministeri Netanyhaun sekä puolustusministeri Ehud Barakin.

NETANYAHU kertoi ulkoministeri Alliot-Marielle, että Israel aikoo irrottautua Gazan infrastruktuurista aloittaen Israelin vesi- ja sähköyhteyksistä. Ajatuksen tästä esitti Lieberman kesällä tähdäten siihen, että Gazan kaista tulee itsenäiseksi veden ja sähkön tuottamisessa rakentaen siihen YK:n tuen avulla tarvittavat vedenpuhdistus- ja sähkövoimala-laitokset. ”Tämä vahvistaisi Gazan taloutta hyödyntämättä Hamasia”, Netanyahu arvioi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204568

3. VALKOISEN TALON pääneuvonantaja Dennis Ross ja Obaman nimittämän Lähi Idän erityislähettilään George Mitchellin pääavustaja David Hale saapuivat Israeliin torstaina. Heidän tarkoituksensa on vielä kerran käydä läpi Israelin turvallisuusvaatimukset teknisen ja sotilaallisen etumatkan säilyttämiseksi suhteessa arabimaihin.
JP:n artikkelissa todetaan, että pahin kanto Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen aloittamiseksi on PA:n vaatimus, että ensin tulee ratkaista juutalaisyhteisöjen kohtalo Juudeassa ja Samariassa sekä tulevat rajalinjat, Israelin vaatiessa turvallisuuskysymysten varmistamista ennen muita sopimuksia. USA:n aktiivisuus pyrkiä kartoittamaan Israelin vaatimukset yksityiskohtaisesti ilmentää sen ponnisteluja lähentää osapuolia toisiaan.

NEATANYAHU on todennut aiemmin, että hän voi hyväksyä aseistamattoman Palestiinan valtion edellyttäen, että Israel saa pitää Jordanjoenlaakson valvonnan, kunnes ilmenee, että PA pystyy valvomaan aluetta ilman, että siitä kehittyy samanlainen aseitten ja terroristien kuljetustie kuin Gazan Philadelphia-käytävän kautta Hamasille tai Libanonin kautta Hizbullahille. Netanyahua ei miellytä Olmertin hallituksen runnoma ajatus NATO-joukkojen sijoittamisesta Jordanjoenlaaksoon, koska kansainvälisten joukkojen kyky varmistaa Israelin turvallisuusvaateet ei ole käytännössä toiminut Gazassa eikä Libanonissakaan.

JULKISUUDESSA on esiintynyt tietoja Dennis Rossin ja George Mitchellin välisestä kilpailusta, kumpi johtaa välitystoimia Israelin ja PA:n kesken. Artikkelissa todetaan, ettei kilpailu tarvitse olla todellinen, sillä PA arvostaa Mitchelliä enemmän kuin Rossia.
Israelissa Ross ei välttämättä nauti samaa arvostusta hänen vähättelevästä asenteestaan Netanyahuun, mutta tämän ei tarvitse olla ratkaiseva tekijä.

ULKOMINISTERI Hillary Clinton arvosteli PA:n laatimaa esitystä YK:n turvallisuusneuvostolle todeten uudelleen, ettei USA pidä sitä oikeana tapana ratkaista monimutkaisia ongelmia.
Clinton vakuutti, ettei USA:n suhtautuminen setlementteihin ole muuttunut, mutta että asia tulee ratkaista Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa eikä YK:n pakotteilla. Hän totesi, että kvartetin edustajat USA, Venäjä, YK ja EU tapaavat toisensa perjantaina Jerusalemissa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204568. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204627

4. FATAH Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka kärsii Israelin vankilassa viittä elinkautistaan + 40 vuotta osallisuudestaan israelilaisten murhaan toisen intifadan aikana, totesi vankilasta käsin antamassaan lausunnossa, että ne jotka uskovat voivansa saavuttaa rauhan Israelin kanssa elävät illuusiossa ”Ei ole todellista rauhankumppania Israelin kanssa”, hän totesi algerialaiselle uutislehdelle antamassaan lausunnossa. ”Israelin hallitus edustaa setlementtejä, miehitystä, terroria, saartoa ja väkivaltaa. Rauha Israelin kanssa on mahdoton näillä perusteilla”, hän totesi.

BARGHOUTI selitti lehdelle, ettei Israel ole tehnyt strategista päätöstä rauhasta, mikä palestiinalaisten käsityksen mukaan tarkoittaa, että Israel vetäytyy 1949 aselepolinjoille mukaan lukien Itä Jerusalem. Hän sanoi ensimmäisen rauhanpäivän tarkoittavan viimeistä päivää miehitykselle. Hänen mukaansa palestiinalaisten tulee yhdistyä ja mennä yhdessä arabien kanssa YK:hon murtaakseen USA:n ylivallan ja monopolin sekä painostaa Israelia ja Yhdysvaltoja toteuttamaan YK :n aiemmat päätöslauselmat.
Barghouti kehotti palestiinalaisia kiihdyttämään kansan vastarintatoimia. Hän sanoi palestiinalaisten sisäistä taistelua katastrofiksi, sillä Fatahin ja Hamasin välinen ristiriita heikentää palestiinalaisten asemaa ja mustaa palestiinalaisten maisetta. Hän sanoi Oslon sopimusten kuolleen IDF:n tankkien ja ohjusten edessä, ja piti arabeille häpeällisenä, että Amerikan juutalainen Irvin Moskovitz antaa enemmän tukea ”Jerusalemin setlereille” kuin arabimaat kaupungille sen arabi-imagon säilyttämiseksi. (JP, Kh A Toameh)

5. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan ulkoministeri Michelle Alliot-Marien autosaattue joutui vihamielisen kansanjoukon ympäröimäksi ylitettyään Erez-rajanylityspaikan. Tusinoittain ihmisiä, joista osa oli palestiinalaisvankien omaisia, sulki hänen tiensä ryskyttäen hänen autoaan ja hypellen sen katolle huudellen, että Alliot-Marie on selvästi asettunut Israelin kannalle lausunnossaan Gilad Shalitista. Lopulta PA:n poliisi hajotti kansanjoukot. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204640
- Englannin pääministeri Tony Blairin avustaja kirjoittaa the Guardianin torstaina julkaisemassa päiväkirjassaan vuodelta 1998, että Netanyahu on kuorrutettu lannanlevittäjä (amour-plated bullshitter). Hän sanoo tavattuaan sekä Netanyhaun että Ehud Barakin, että Barak oli OK, joskaan ei aivan sitä, mitä hänestä sanottiin, mutta että Netanyhau oli ”paskamainen” (total bullshitter). http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204636
- Israelin arabi haavoittui IDF:n sotilaan luodeista lähellä Halhoulia. Hän ajoi tietä 60 tullessaan sotilaitten asettamalle tiesululle. Sotilaat aloittivat hänen pidättämis-toimensa, kun tilanne kehittyi hallitsemattomaksi ja päättyi sotilaitten avattua tulen haavoittaen häntä vaikeasti. IDF aloitti tutkimukset tilanteesta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=204635
- USA:n presidentti Obama varoitti USA:ssa vierailevaa Kiina n johtajaa HU:ta, että USA tulee lisäämään joukkojaan Kauko-Idässä, ellei Kiina pysty valvomaan Pohjois-Koreaa, kertoi New York Times perjantaina. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204630
- IDF:n uudeksi komentajaksi valittu Yoav Galant on joutunut valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin hiillostuksen kohteeksi hänen Amikam moshavissa sijaitsevan ”linnoitusmaisen palatsinsa” maakauppojen yhteydessä, jossa hänen väitetään ottaneen haltuunsa valtion maata laittomasti. Tämä tulee sen jälkeen, kun häntä mustamaalaama ns. Harpaz-kirjelmän aiheuttama kuohunta oli ohitettu. Pahimmassa tapauksessa hänen astumisensa uuteen virkaansa IDF:n komentajana voi siirtyä ja Gabi Ashkenazi jatkaa, kunnes tutkimukset ja sen seuraukset on selvitetty. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=204623
- PA:n entinen pääministeri Ahmed Qurei piti puheen Tel Avivin yliopistossa, jossa hän ruoti kovin ja katkerin sanoin Israelia kutsuen sitä kolonialistiseksi voimaksi kolonialismin häviämisen jälkeen. Hän otti useita esimerkkejä, joissa hän katsoi Israelin ylenkatsovan ja sortavan palestiinalaisia ymmärtämättä ollenkaan heidän kärsimyksiänsä. Qurei vakuutti, että palestiinalaiset ovat vakaasti päättäneet saada lailliset oikeutensa ja itsenäisyytensä. Hän syytti juutalaisia, etteivät he pääse eroon ikuisesta uhrin osastaan, minkä he nyt suuntaavat toisiin. – Qurei ei ilmaisesti halua muistaa aikaa, jolloin maassa vallitsi vapaus, jossa palestiinalaiset pääsivät esteettä liikkumaan kaikkialla, kävivät töissä Israelin puolella ja nauttivat sen yhteiskunnan tarjoamasta hyvinvoinnista, ja israelilaiset pääsivät samoin esteettä palestiinalais-alueille tehden ostoksia siellä. Ei ollut aitoja, muureja eikä tiesulkuja. Tämä kaikki muuttui Israelin vasemmistohallituksen päästettyä Jasser Arafatin verenhimoiset Libanonin taisteluissa karaistuneet pyssymiehet ”ensin Gazaan ja Jerikoon” ja myöhemmin vaiheittaisen suunnitelman mukaan muihin arabikaupunkeihin ja kyliin. Tämän vaiheittaisen suunnitelman seuraava vaihe on Palestiinan valtio, joka – jos se koskaan toteutuukaan – on vain välivaihe ennen Israelin lopullista tuhoamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204604

Thursday, January 20, 2011

TORSTAI 20.01.11

1. LIBANON esitti keskiviikkona päätöslauselmaesityksen YK:n turvallisuusneuvostolle vaatien, että Israel lopettaa ”setlementtiaktiivisuuden” ja että ”se välittömästi ja täydellisesti keskeyttää kaiken setlementtitoiminnan” miehitetyillä palestiinalaisten alueilla, mukaan lukien Itä Jerusalem.” Päätöslauselmaa tukee 120 maan edustajaa; se esitettiin turvallisuus-neuvoston virkamiehistölle, mutta siitä ei äänestetty.

Esityksellä haluttiin erään lähteen mukaan osoittaa palestiinalaisten ja libanonilaisten päättäväinen tarkoitus koskien Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä kuitenkin siten, ettei sitä haluttu panna äänestykseen ennen kuin aikaisintaan kuukauden kuluessa.
Päätöslauselmaesityksessä ”tuomitaan Israelin miehitysvallan jatkuva ”setlementtitoiminta” miehitetyllä Palestiinan alueella, mukaan lukien Itä Jerusalem, sekä muut toimet, joilla halutaan muuttaa demografista koostumusta, luonnetta ja asemaa territorioissa kansainvälisen lain ja voimassa olevien päätöslauselmien vastaisesti.”

YHDYSVALLAT vastusti ja vastustaa esitystä selittäen, ettei YK:n turvallisuusneuvosto ole oikea paikka tällaisten kysymysten ratkaisemiseksi eikä tehty esitys ole ”positiivinen askel”. ”Nämä ovat monimutkaisia kysymyksiä, ja uskomuksemme mukaan paras tapa niiden ratkaisemiseksi ovat suorat keskustelut, ei yksipuolisten julkilausumien kautta, vaikka niitä esitettäisiinkin monikansalliselta pohjalta”, totesi USA:n ulkoministerin edustaja P J Crowley. Hän ei suostunut spekuloimaan, tuleeko USA käyttämään veto-oikeuttaan estääkseen julkilausuman hyväksymisen turvallisuusneuvostossa.
USA:n YK:n lähettiläs Rosemary DiCarlo, pysyvän lähettilään varamies, puhui turvallisuusneuvoston kokouksessa keskiviikkona, mutta hän ei maininnut sanaa ”veto” esittäessään USA:n voimakkaan vastustavan kannan Libanonin tekemään esitykseen.
”Kuten olemme toistamiseen todenneet, pysyvän tilanteen kysymykset voidaan ratkaista vain osapuolten välisissä neuvotteluissa – eikä turvautumalla turvallisuusneuvostoon. Siksi me edelleen vastustamme pyrkimyksiä tuoda näitä kysymyksiä tähän neuvostoon ja tulemme vastustamaan, koska sellainen toimi ei saa meitä yhtään lähemmäs neuvoteltua lopullista ratkaisua. Sen sijaan se uskoaksemme monimutkaistaa pyrkimyksiä saavuttaa tämä päämäärä.” DiCarlo muistutti, että kvartetin johtajat tapaavat 5. helmikuuta Mynchenissä.

Englannin YK:n lähettiläs Mark Lyall Grant sanoi: ”Yhdistynyt Kuningaskunta on aina tehnyt selväksi, että setlementit ovat laittomia ja esteinä rauhalle. Setlementtitoiminnan jatkaminen on hyvin epätoivottavaa. Tällaisten toimien valossa ei ole ollenkaan yllättävää, että tälle neuvostolle on tehty esitys päätöslauselmaksi, jolla setlementtitoiminta tuomitaan”.
Muutamat toiset maat esittivät puoltavansa Libanonin tekemää esitystä. Brasilian lähettiläs arvioi, että ”sellainen päätöslauselma lähettäisi osapuolille viesti, että kansainvälinen yhteisö on vakaasti päättänyt avustaa varmistaakseen kahden valtion periaatteen pitkän aikavälin ainoan käyttökelpoisen mahdollisuuden”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204369

2. Englannin Lähi Idän politiikka on aina herättänyt ihmettelyä ja kummastusta siksi, että vaikka se hyväksyi Balfourin julistuksen 1917, mitä seurasi Kansainliiton antama mandaatti 1923, jolla juutalaisten kansallinen koti haluttiin perustaa Lähi Itään, sen toiminta päätöksen toteuttamiseksi on ollut vähintään skitsofreeninen, kaksijakoinen, millä se korkeintaan pystyi sietämään juutalaisten läsnäoloa Lähi Idässä, mutta osoitti käytännössä ilmeistä arabien suosimista. Tämän käytännön mukaan Englannin mandaattivallan aikana Palestiinan sotilashallinto Oeta asetti rajuja rajoituksia juutalaisten maahanmuutolle muinaiseen kotimaahansa paetessaan Euroopassa ja Venäjällä kiihtyviä juutalaisten vainoja, mikä huipentui Hitlerin natsivallan aloittamaan juutalaisten tuhoamisohjelmaan.

TÄTÄ PUOLTA Englannin historiassa on tutkittu vähän, kuten Meir Shamir kertoo JP :n artikkelissaan 19.01.2011 ”DeGaulle, Ben-Gurion and the missing dimension in Britain´s Middle East Policy”. Alaotsikossa todetaan: ”Löydetyt dokumentit paljastavat, että Britti-tiedustelu varmisti yhteistyön arabijohtajien kanssa”. Artikkelissa todetaan, miten Englannin tiedustelu pelasi ratkaisevaa osaa Britannian politiikan muotoilemissa varmistaen pysyvän yhteistoiminnan johtavien kansallisten arabijohtajien kanssa Syyriassa ja Libanonissa ja auttaen niiden valtaan pääsyä. Brittipolitiikan päämääränä oli Ranskan vaikutusvallan heikentäminen siinä määrin, että se herätti USA:n kärkevän tiedustelun arabijohtajilta, oliko niiden itsenäisyydelle USA:n antaman tunnustamisen tarkoitus, että päästyään Ranskan holhouksesta ne joutuisivat Englannin alaisuuteen.

SHAMIR kertoo, että vielä julkistamattomat dokumentit 1945-1947 paljastavat, että onnistuessaan poistamaan Ranskan vallan Syyriassa Britti-agentit, joilla oli entistä vapaampi toimintavapaus työväenpuolueen hallituksen aikana Lähi Idässä, käyttivät samaa taktiikkaa sionistista liikettä vastaan siinä määrin, että ”sionistikortista” kehittyi elintärkeä instrumentti, mitä Britti-agentit käyttivät varmistaakseen maansa vaikutusvallan arabimaailmassa. Tässä he hyödynsivät arabien pelkoja sionistien pyrkimyksistä juutalaisen valtion perustamiseksi. Sillä ohjattiin arabinationalistien vihamielisyys pois Britanniasta ja oikeutettiin Britannian jatkuva vaikutusvalta arabimaailmassa.
Syyrialainen diplomaatti Constantine Zurieq, josta kehittyi johtava nationalisti ja joka ensimmäisenä käytti arabien häviöstä 1948 Israelin itsenäisyyssodassa nimeä ”nakba”, totesi sähkeessään Damaskokseen 07.11.1945 mm.: ”Suur-Britannian tapa hyödyntää arabien ja juutalaisten konfliktia on sen ainoa keino pysyä Palestiinassa ja dominoida arabikansoja. Amerikan hallitus pyrkii voimakkaasti löytämään ystävällisen ratkaisun arabien ja juutalaisten välille. Mutta se on vakuuttunut, että brittien kolonialistiset viranomaiset tekevät kaikkensa estääkseen tämän, sillä Suur-Britannia toivoo tilanteiden huononevan Palestiinassa ja lisääntyvää rauhattomuutta, jossa verta vuodatetaan,.” Shamir kehottaa tutkimaan uudelleen Ben-Gurionin syytöksiä Englannin osuudesta Israelin 1948 itsenäisyyssotaan. (JP)
Englannin lausunnoista päätellen sen Israelin vastainen politiikka ei ole muuttunut. Englannin johtava yläluokka on historian tietojen valossa aina vihannut juutalaisia.

3. LIBANONISSA todellista valtaa kärkkyvä ja sen ehdottomasti vahvin ryhmittymä Hizbullah, jota monet maat pitävät terroristijärjestönä ja joka masinoi Libanonin hallituskriisin, on lujasti päättänyt tehdä kaikkensa, ettei sen johtavaan ryhmään kuuluvia jäseniä tuomita Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaa tutkiva kansainvälinen tribunaali jätti tutkimustensa tulokset tuomarille, joka tutkii niitä 6-10 viikkoa voidakseen päättää, ovatko tutkimusten tulokset tarpeeksi raskauttavia syytteiden nostamiseksi. Tuomari teki selväksi, että oikeusistunto pidetään joka tapauksessa, vaikka syytettyjä ei saataisi oikeuden eteen. Toiseksi Libanonin valtio on sitoutunut maksamaan 49 % 65.7 miljoonan USD oikeuskuluista, joten hallituksen kaatuminen ei siihen vaikuta.

OSOITTAAKSEEN uhkaustensa todellisuuden Hizbullah piti yhdessä Amalin kanssa tiistaina Beirutissa kuiva-harjoituksen, jossa sen mustiin pukeutuneet pyssymiehet – toistaiseksi ilman pyssyjä – kokoontuivat jopa 30 miehen ryhminä pääkaupungin strategisiin osiin. Asiasta raportoi Al-Rai Kuwaitissa keskiviikkona. Hizbullahin jäsenet eivät suostuneet vastaamaan journalistien kysymyksiin, mistä oli kysymys, mutta Libanonin turvallisuusvirkailijat vahvistivat asian. Ryhmien nähtiin ottavan paikkansa Beirutin kahdessatoista strategisessa kohteessa. Mitään väkivaltaisuuksia ei tapahtunut eikä verta vuodatettu, mutta asukkaat olivat peloissaan, että se on vaan tyyntä myrskyn alla. Jotkut koulut oli suljettu ja vanhimmat hakivat lapsiaan pois kouluista kaiken varalta.
Eräs ryhmä asettui 400 m:n päähän ”Grand Serail” hallituksen istuntorakennuksesta, ja turvallisuus joukot asettivat katusulkuja rakennukseen johtaville kaduille. Eräät ryhmät asettuivat lähelle YK:n Beirutin asemaa kuin osoittaakseen, ettei se jää sivuun. Tilanne laukesi illalla ilman välikohtauksia, mutta se jätti pahaenteisen tunnun, mitä on edessä.

TURKIN JA QATARIN johtajat yrittivät löytää ratkaisua Libanonin ongelmaan Saudi Arabian lyötyä hanskat pöytään ja todettua, ettei siihen löydetä järkevää ratkaisua. Toistaiseksi mitään viisasten kiveä ei ole löydetty, vaan tilanne jatkuu jännittyneen epäselvänä. (JP) http://www.debka.com/article/20563/

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa vieraileva Ranskan ulkoministeri Michele Alliot-Marie osoitti olevansa miellyttävä muutos edellisestä ulkoministeristä Bernard Kouchnerista. Hänen uskotaan keskustelevan myös Tunisian tilanteesta, jonka syrjäytettyä presidenttiä Zine El Abinine Ben Alia hän tuli tukeneeksi ennen kuin selvisi, että hänen valtansa on lopullisesti ohi. Hän tunnusti rehellisesti erehtyneensä, vaikka totesikin, että hänen lausuntoaan asiassa oli muunneltu. Ranska tuki Ben Alin hallitusta sulkien silmänsä hänen ihmisoikeuksien loukkauksistaan, sillä hän pystyi pitämään maassa rehottavat islamin ääriainekset aisoissa. Hänen vierailunsa pääkohde on kuitenkin Israelin ja PA:n väliset suorat neuvottelut, jotka ovat täysin lamassa. Hänellä ei kuitenkaan ollut järkevää neuvoa tilanteeseen kuluneitten kliseiden lisäksi. Hän haluaa käydä Gazassa, jossa Ranska rahoitti sairaalan korjauksen, sekä Ranskan tukemassa kulttuuri-keskuksessa. Hän käy myös Sderotissa silmäilemässä mahtavaa rakettikokoelmaa, muistutuksena terroristien jatkuvasta toimeliaisuudesta Gazassa. Hän tapaa maan johtoa ennen matkaansa Jordaniaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204390
- Israelin terveyspalvelun suorittamat DNA tutkimukset ovat auttaneet maan beduiini kansaa. Geneettisten tutkimusten vuoksi on pystytty vähentämään lapsikuolemia beduiinien keskuudessa, kerrotaan Ben Gurionin yliopistosta. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=204388
- Terveellisestä syömisestä kerrotaan alla olevassa artikkelissa. Siinä kysellään, mistä ihminen saisi A-vitamiinin ohella B. E ja K-vitamiineja, mutta niitä on kaikkiaan 13. Pitkä artikkeli ei mahdu tämän artikkelin puitteisiin, mutta kuvat jo kertovat jotain. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=204115
- Turkin ja Qatarin Libanonin sekasortoa tutkimaan lähettämät diplomaatit katsoivat, ettei tilanteeseen löydy ratkaisua ja lähtivät kotiin, kun vielä pääsee. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204459
- Hallitus aloitti kampanjan, jolla kansalaisia pyritään varautumaan suureen maanjäristykseen, joka on pahasti myöhässä aikataulustaan – onneksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141849

Wednesday, January 19, 2011

KESKIVIIKKO 19.01.11

1. ISRAELIN ulkopoliittinen jähmettyminen tuli eilen kouriin tuntuvasti esille Jerikossa, jonne mahtavan Venäjän mahtipontinen presidentti Dmitri Medvedev uskalsi matkustaa Israelin ulkoministeriön virkailijoiden kieltäytyessä avustamasta hänen vierailuaan. Hänen sentään uskottiin tapaavan PA:n ”presidenttinä” tunnetun Mahmoud Abbasin PA:n pääkaupungissa Ramallahissa, mutta ehkä turvallisuus- ja korrektisuussyistä siitä luovuttiin.

Oli tarpeeksi ikävää seurata Medvedevin elehtimistä vaivautuneen tuntuisen Abbasin kanssa TV-kameroiden edessä puolen tunnin matkan päässä Israelin pääkaupungista, mutta hänen pitkän autosaattueensa ajaminen Jerusalemin halki pysähtymättä edes tervehtimään, olisi ollut ylivoimaisen nöyryyttävää. Tämä kaikki vain siksi, ettei Israelin ulkoministeriön virkailijoille makseta kunnon korvausta heidän edustaessaan maataan kotona ja ulkomailla.
Medvedevin Israelin vierailun mukana maahan oli tarkoitus tuoda sadoittain liikemiehiä ja median edustajia, mikä kaikki nyt menetettiin. Valtioitten johtajat ovat myös ihmisiä, ja mitä tärkeämmällä paikalla hän istuu, sitä herkempi hän on pienille yksityiskohdille. Venäjän presidentillä on oikeus tuntea itsensä nöyryytetyksi, olkoon syy kenen tahansa.

2. ISRAELIN viranomaiset sanoivat pelkäävänsä, että Venäjän presidentti voi tunnustaa Palestiinan valtion vierailunsa yhteydessä, eikä pelko ollut turha.
MEDVEDEV totesi median edustajille seisoessaan Abbasin kanssa journalistien tentattavana, ettei Venäjän tarvitse uusia vakuutustaan Palestiinan itsenäisyydestä, sillä Neuvostoliitto teki sen jo 1988 Jasser Arafatin esittäessä YK:n yleiskokoukselle Palestiinan valtion itsenäisyys-julistusta, jota puolsi satakunta jäsenmaata, eikä Venäjällä ole aihetta muuttaa sitä.
”Venäjän asenne ei ole muuttunut, kuten kerroin presidentille. Venäjä teki valintansa jo kauan sitten, 80-luvun lopussa. Me kannatimme sitä ja kannatamme edelleen Palestiinan kansan luovuttamatonta oikeutta perustaa oma valtionsa, joka on itsenäinen, maa-alueeltaan jatkuva, yhtenäinen ja pääkaupunkinaan Jerusalem.”

ISRAELIN viranomainen selitti, että he olivat olleet yhteydessä presidentti Medvedevin saattueen kanssa varmistaakseen, ettei Venäjän kanta ole muuttunut. Hän viittasi siihen, ettei Medvedev maininnut lausunnoissaan PA:n vaatimuksiin rajoista, joiden tulee noudattaa 1949 aselepolinjoja. Hän sanoi Israelin valittavan sitä, että PA on valinnut julkisten lausuntojen ja päätöslauselmien tien sen sijaan, että tulisi avoimesti keskustelemaan asioista. Hänen mielestään PA:n saamalla yli sadan maan tunnustuksella itsenäisyydestä 1988 ei ollut mitään käytännön merkitystä, ja sama näyttää toistuvan nykyisen johdon kanssa.
Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Uzi Arad oli Moskovassa viime viikolla, ja presidentti Shimon Peres tavannee Medvedevin maailman talouskonferenssissa Davosissa myöhemmin tässä kuussa. Yhteyksiä Venäjän kanssa sentään hoidetaan jollain tasolla.

PRESIDENTTI Medvedev kertoi keskustelleensa Abbasin kanssa rauhanprosessista. Hän kehotti molempia osapuolia toimimaan hillitysti välttäen yksipuolisia toimia. Hän kehotti Israelia keskeyttämään rakentamisen Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin juutalais-yhteisöissä. Hän uskoi molempien osapuolten hyötyvän Palestiinan valtion perustamisesta, varsinkin Israelin. Medvedev tarjoutui toimimaan isäntänä rauhankonferenssissa Moskovassa varoittaen, että nykyinen kuollut tila keskusteluissa vahingoittaa koko Lähi Itää.
Medvedev avasi Jerikossa uuden Venäjän museon. Abbas kutsui sitä ”Venäjän sivilisaation symboliksi Palestiinassa”, painottaen sitä, että museo rakennettiin Palestiinan maalle kuin symbolina Venäjän läsnäolosta Pyhällä Maalla ja vakaista suhteista PA:n ja Venäjän välillä.
ABBAS pyysi kvartettia helmikuun 5. päivän kokouksessaan tekemään päätöksiä, joilla se painostaa Israelia tulemaan neuvottelupöytään. Hän vakuutti, että PA on hylännyt väkivallan ja terrorismin ja toivoi Israelin valitsevan rauhan tien kaikkien, myös tulevien sukupolvien parhaaksi. Abbas ei tainnut muistaa, että Venäjällä on hyvin vahva edustus Pyhällä maalla, myös Jerusalemissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204226

PLO voi onnitella itseään saatuaan Obaman hallituksen nostamaan Washingtonin lähettiläänsä aseman viralliseksi lähetykseksi, minkä johdosta Palestiinan nelivärinen lippu nostettiin julkisesti salkoon sen punatilisen rakennuksen julkisivulla. Hallituksen päätös ei suinkaan miellyttänyt kaikkia USA:ssa. Kongressin ulkoasioitten valiokunnan puheenjohtaja Ros-Lehtinen (rep. Florida) syytti palestiinalaisia yrityksestä manipuloida kansainvälistä hyväksymistä ja diplomaattista tunnustamista samalla kieltäytyen keskustelemasta Israelin kanssa tai tunnustamasta sitä demokraattisena, juutalaisena valtiona. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204261

3. LEVOTTOMUUDET Jordaniassa jatkuvat siitä huolimatta, että hallitus laski 13:n elintarvikkeen hintoja rauhoittaakseen kiihtyneitä mieliä. Viime perjantain rukousten jälkeen pidettyyn mielenosoitukseen osallistui 5 000 ihmistä, jotka vaativat pääministeri Samir Rifain eroa. Monet esittivät mielipiteenään, etteivät he osoita mieltään kuningasta vaan pääministeriä ja hänen korruptoitunutta hallitustaan vastaan. Toiset kuitenkin uskalsivat sanoa, että kuningas nimittää pääministerin, mutta koska kuninkaasta ei saa puhua pahaa julkisesti, ihmiset ovat huolellisia siitä, miten asiat ilmaistaan.
Uusi mielenosoitus pidetään perjantaina rukouskokouksen jälkeen.

TILANNE Jordaniassa on tarkkailijoitten mukaan jopa riemullinen siksi, että on viimeinkin uskallettu tulla ulos julkisesti protestoimaan maassa vallinnutta tilannetta vastaan. ”Jordania ei seuraa Tunisian esimerkkiä”, totesi eräs kauppamies. ”Ihmiset ovat vihoissaan hallitukselle, mutta kuningas on hyvin suosittu.” Yleisenä huomiona on hänen mukaansa kuitenkin se, että Lähi Itä on vallankumouksen kynnyksellä, mikä voi olla väkivaltainen tai rauhallinen riippuen paljon viranomaisten suhtautumisesta, mutta kansat vaativat muutosta.
Tunisiassa mielenosoitukset alkoivat kuukausi sitten työttömän opiskelijan sytyttäessä itsensä tuleen esittääkseen tuntuvan protestinsa hallitusta vastaan. Esimerkin seuraamana kaksi ihmistä sytytti itsensä tuleen Kairossa, ja yksi Marokossa, kaikkiaan viisi ihmistä poltti itsensä.
Mielenosoituksia on järjestetty Algeriassa, Egyptissä, Mauritaniassa ja Somaliassa, mutta ne ovat pienimuotoisia eivätkä ole saaneet suurta kansaliikettä aikaan. Niiden motiivina on sama: Taloudellinen ahdinko hintojen nousun vuoksi sekä hallituksen harjoittama korruptio. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204249

4. SHIN BET eroava johtaja Yuval Diskin kertoi eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kokouksessa, että terrorismiksi laskettavien tapausten määrä kasvoi viime vuonna lähes kaksinkertaiseksi, v. 2009 oli 24 tapausta, viime vuonna 46 tapausta. Monet pidätetyistä olivat yksityisyrittäjiä ilmaan laajempaa kannatusta. Diskin totesi, että terrorismi ei ole saanut jalansijaa Israelin arabien keskuudessa, mutta että laiton asekauppa on kasvanut. Niiden tutkiminen kuuluu kuitenkin Israelin poliisille, ei Shin Betille, hän selitti.

DISKIN kertoi, että monet Jerusalemin arabienemmistöiset lähiöt, varsinkin ns. turva-aidan itäpuolella, ovat etääntyneet entistä enemmän muusta kaupungista, ja ne muistuttavat PA:n hallitsemia kaupunkeja. Laittomuus ja siivottomuus on niissä silmiinpistävä. Suuri osa niiden asukaista kuitenkin omistaa Israelin sinisen henkilökortin, jonka perusteella he ovat osallisia Israelin sosiaali- ja terveyspalveluista sekä voivat liikkua vapaasti Israelin puolella.

EGYPTIN hallinto Siinailla on hyvin hatara, minkä johdosta terrorijärjestöillä kuten al-Qaidan soluilla on otolliset mahdollisuudet perustaa sinne tukikohtiaan, Yuval kertoi. Hänen mukaansa Egypti pystyisi parissa päivässä lopettamaan salakuljetuksen Siinailta Gazaan 14 km:n pituisella rajallaan, mutta halu siihen puuttuu. Al-Qaida johtaa väkivaltaisuutta Gazassa.
Juutalaisten ja arabien välisiä kahinoita rekisteröitiin 400 Juudeassa ja Samariassa. Osa niistä oli vandalismia ja varkauksia, joita tekivät molemmat osapuolet, sekä tuhopolttoja. Juutalaisasukkaat tekevät usein kostoretkiä arabialueille ”hintalapun” jättämiseksi seurauksena arabien tekemiin tuhoihin ja varkauksiin heidän puolellaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141810

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin edustaja pyytää 5+1 maita käsittelemään sen ydinsuunnitelmien toteuttamista tasavertaisena kansana ennen 21.-22. tammikuuta pidettävää kokousta Istanbulissa. Hän halua, että maat tunnustavat Iranin saavutukset yhtenä päätekijänä ydinteknologian alueella. Hän vakuutti, ettei Iran tule koskaan taipumaan sanktioitten alla, kuten Iranin presidentti Ahmadinejad totesi: ”Ei edes satatuhatta sanktiota muuta ydinsuunnitelmamme toteuttamista.” Iranin lähettiläs Muhammad Khazaee totesi journalisteille, että Iran haluaa 5+1 maitten keskustelevan myös alueen muista kysymyksistä, ei vain Iranista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=204280
- Israelia vaivaavat laajenevat lakkoaallot, joista viimeinen koskee sairaanhoitajia, jotka valittavat tilanpuutteesta ja uhkaavat lopettaa hoitotyöt pahimmilla osastoilla. Toinen huoli on lääkärien ja hoitajien määrän vähyys, joka pahenee entisestään. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=204284
- Lakkoneuvottelut ulkoministeriön virkailijoitten ja talousministeriön välillä katkesivat, mikä saa lakkoilevat virkailijat syventämään sanktioitaan. Lakko on pahoin kohdellut ulkomaan johtajien vierailua, Venäjän presidentti Medvedev peruutti matkansa ja Saksan liittokansleri Merkelin vierailu on myös vaarassa peruuntua. Vaihtoehtoisia energialähteitä käsittelevä YK:n Euroopan Talouskomission (UNECE) konferenssi Jerusalemissa peruttaneen, koska tarvittavaa avustusta ulkoministeriöltä ei saada. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204278
- 15 000 Ortodoksi kristittyjä kaikkialta maailmasta kokoontui eilen juhlimaan muistoa, jolla kunnioitetaan Jeesuksen saamaa kastetta Johannes Kastajalta Jordanjoella, paikassa, jonka nimi on arabiaksi ”Qasr al-Yahud”, eli juutalaisten ylityspaikka. Sen uskotaan olevan paikka, jossa Egyptistä Luvattuun Maahansa palaavat juutalaiset ylittivät Jordanjoen. Pyhiinvaeltajat tulivat Pyhän Johanneksen luostarista kreikkalais-ortodoksisen Jerusalemin kirkon patriarkan Theophilos III:n johdolla, joka luki lyhyen rukouksen paikalla useitten uudistaessa kasteensa joessa. Israel on korjaillut paikkaa ja pyrkinyt kehittämään sitä entistä turvallisemmaksi suurille ihmisjoukoille. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=204259
- Huomenna Israelissa vietetään puiden istuttamisen uutta vuotta. Viranomaiset varoittavat, että vanhimmat estäisivät lasten tukehtumisen pähkinöihin ja kuiviin hedelmiin, mutta myös lihavuudesta kärsiviä kehotetaan kohtuullisuuteen. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=204260
- Asiantuntijat kehottivat Yhdysvaltoja turvautumaan muihin keinoihin kuin tuhoisiin sotilasiskuihin Iranin ydinteollisuutta vastaan. The Guardian kertoo WikiLeaksin tietoihin perustuen, että he suosittelivat onnettomuuksia tai ATK-hakeerausta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-told-to-sabotage-iran-s-nuclear-program-says-wikileaks-1.337912

Tuesday, January 18, 2011

TIISTAI 18.01.11

1. EHUD BARAKIN yllättävä operaatio irrottautua Labour-puolueesta neljän muun kansanedustajan kanssa on tyypillinen sotilaallinen vetäytymisoperaatio ennen vihollisen ratkaisevaa hyökkäystä, mikä oli odotettavissa. Se on myös liittynyt Barakin henkilökohtaiseen imagoon: hän mielellään suunnittelee ja toimii yksin ja salaisesti.
Barak alkoi olla ilman ystäviä puolueessa, jonka puheenjohtajana hän toimi. Häntä syytettiin karkeista rikoksista puolueen yhtenäisyyttä ja rauhanprosessia vastaan jo kauan ennen, kuin taktisena analyytikkona tunnettu runsain mitalein palkittu entinen sotasankari teki lopulliset johtopäätöksensä ja katsoi ainoaksi mahdollisuudekseen tehdä nopeita siirtoja, joita hänen vastustajansa eivät osanneet odottaa.

TAIVAS ei ole pudonnut, vaikka jotkut niin olettivat, mutta Barakin vedettyä neljä muuta Labourin 13 kansanedustajan joukosta pudotti sen merkitystä ratkaisevasti ja saattoi maan perustamisesta lähtien 29 vuotta hallinneen puolueen sekasortoiseen tilaan.
Sosiaaliministeri Isaac Herzog ilmoitti jossain vaiheessa eilen ottavansa puolueen johdon toistaiseksi, mutta Braverman ehdotti, että vanhin edustaja Ben-Eliezerin tulee johtaa puoluetta, kunnes pöly on laskeutunut ja tilannetta pystytään arvioimaan selkeästi. Monet jo soittavat Labourin kuolinkelloja todeten, ettei se enää tuosta nouse.

BARAK suunnitteli operaationsa yhdessä pääministeri Netanyahun kanssa, kuten nyt on selvinnyt. Barak tarvitsi kolmanneksen Labourin kansanedustajista, jotta ero todettaisiin lailliseksi, eli viisi kokonaisvahvuudesta. Labourin kahdeksan kansaedustajan kolmestatoista siirtyminen muodolliseen oppositioon alensi hallituksen teoreettista kannatusta siten, että Netanyahu voi laskea hallituksen kannatuksen Knessetissä olevan nyt 66 kansanedustajaa. Sillä pystyy vielä hallitsemaan, mutta pääministerin tulee pitää kielensä tarkoin keskellä suutaan. Netanyahun hallitusta kutsutaan nyt Shasin ja UTJ:n hallitsemaksi keskusta-uskonnolliseksi hallitukseksi.

2. NETANYAHU kehuu, että Barakin operaation johdosta hallitus on nyt entistä vahvempi, millä hän tarkoittanee, että rauhankeskustelujen takkuamista eniten arvostelleet ministerit Herzog, Ben-Eliezer ja Braverman eivät enää esitä mielipiteitään hallituksen kokouksissa.
Toisaalta Netanyahu uskoo, että hänen on nyt helpompi saada PA:n johto keskusteluihin, koska vaalien odotus on siirtynyt epämääräiseen tulevaisuuteen oppositiojohtaja Tzipi Livnin sitä koskevista vaatimuksista huolimatta.
Tätä on vaikea uskoa näillä näkymin, sillä PA:n johto on antautunut asian selvittämiseen YK:n kautta. PA turvautuu vaiheittaiseen ratkaisuun, koska USA jyrkästi hylkäsi PA:n toivomuksen, ettei se käyttäisi veto-oikeuttaan esitykselle Palestiinan valtion perustamiseksi turvallisuus-neuvoston päätöksellä. Keskusteluihin PA antautuu vasta YK:n päätöksen jälkeen.

ENSIMMÄISENÄ vaiheena PA pyrkii julistamaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa YK:n päätöksellä laittomiksi. PA katsoo, että sen jälkeen on helpompi esittää rajojen määrittämistä 1949 aselepolinjoihin perustuen mukaan lukien Itä Jerusalem, kuten PA vaatii ”ehdottomana päätöksenään, josta ei tingitä”. PA:n johto arvioi, että muutaman kuukauden kuluessa kaikki Etelä Amerikan 34 valtiota ovat tunnustaneet Palestiinan valtion näillä perusteilla, minkä se uskoo helpottavan asian käsittelyä YK:ssa.

PA:n johdon arvion mukaan rajojen tultua määritellyiksi kaikki jäljelle jäävät kysymykset, kuten pakolaiset, vesi, Jerusalem, Palestiinan valtion aseettomuus, Israelin turvallisuusvaatimukset jne. ratkeavat helpommin, koska Israelin neuvotteluasema on silloin oleellisesti heikentynyt.
Netanyahun hallitus on suhtautunut tilanteeseen oudon torjuvasti, ikään kuin asia ei sitä koskisi ollenkaan. Pääministeri sanoo soittaneensa Etelä Amerikan johtajille pyytäen heitä pidättymään Palestiinan valtion tunnustamisesta, mutta ilman tulosta, eikä hallitus ole esittänyt mitään vastavetoa PA:n esitykselle juutalaisyhteisöjen julistamiseksi laittomiksi.
OLISI VOINUT kuvitella, että hallitus olisi pestannut kansainvälisen lain erikoistuntijat selvittämään juurta jaksain, mikä niiden todellinen asema on ja mihin PA perustaa väitteensä niiden laittomuudesta. Israelin asemaa heikentää tuntuvasti ulkoministeriön syrjäyttäminen kokonaan keskusteluista PA:n kanssa. Toisaalta ulkoministeriön virkamiesten lakkoilu estää tärkeitten valtionjohtajien matkoja maahan. Venäjän presidentti Medvedev vierailee tänään Ramallahissa, mutta hän ei tapaa Israelin virallisia edustajia, mikä on ennen kuulumatonta.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204053, http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=203984, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203953

3. Israelin hallituksen sisällä alkoi ministerinpaikkojen uudelleen jako kolmen ministerin jätettyä paikkansa vapaiksi. Barakin mukana Itsenäisyyspuolueeseen siirtyneet neljä kansanedustajaa saavat nyt palkkansa. Varmuuden vuoksi pääministeri pitää toistaiseksi itsellään sosiaaliministeriön, jonka Isaac Herzog vapautti.

Barak tulee pysymään puolustusministerinä, kuten eilen pääministerin ja Barakin kesken sovittiin. Simhon saanee johtaakseen teollisuus-, kauppa- ja työministeriön; apulais-puolustusministeri Matan Vilnai saa lisäksi kotirintaman ja vähemmistöjen asiat; Orit Noked nimitettäneen maatalousministeriksi ja Einat Wilf toimii ryhmän puheenjohtajana. Lokakuussa 2011 Wilf nimitettäneen Knessetin opetusvaliokunnan puheenjohtajaksi.
Netanyhau lupasi, että hallitus tukee Labourin ehdokasta Juutalaisen Kansallisrahaston (JNF) puheenjohtajaksi.
Ministerivalintojen täytyy ensin saada Netanyahun ja Barakin hyväksyminen, minkä jälkeen niiden tulee saada Knessetin vahvistus.

KUOHUNTA Labourin sisällä ei kuitenkaan ole vielä ohi. Ainakin neljä kansanedustajaa kahdeksasta jäljelle jääneestä, Amir Peretz, Eitan Gabel, Daniel Ben-Simon ja Benyamin Ben-Eliezer, eivät ole vielä selvittäneet itselleen, jäävätkö he Labouriin, siirtyväkö esim. Kadimaan vai muodostavatko oman parlamenttiryhmänsä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4015200,00.html

4. TUNISIAN kaaos näyttää poikivan levottomuuksia muissakin arabimaissa. Jotkut ovat turvautuneet äärimmäiseen keinoon ja sytyttäneet itsensä tuleen, kuten Kairossa tapahtui.
Vaarallisimmaksi Israelin kannalta voi tilanne kehittyä Jordaniassa, jossa perjantaina rukousten jälkeen asukkaat huutelivat pääministeri Samit Rifain vastaisia iskulauseita vaatien hänen eroaan: ”Hyvinvointi ei ole vain varakkaita varten”; Samir Rifai ja hänen hallituksensa tulee erota”; Leipä on yksi punainen varoituslinja”, tuhannet ihmiset huutelivat Ammasissa.

JORDANIAN opposition parissa selvitettiin, että vaikka ihmisten kritiikki kohdistui pääministeriin ja hänen hallitukseensa, varsinaisena päämääränä on Tunisian esimerkin mukaan Jordanian hallitusjärjestelmän muuttaminen.
Kuningas Abdullah II on raporttien mukaan hyvin hermostunut tilanteesta, mikä on ravintoaineitten hintojen nousun vuoksi nostattanut kansan vastarintaan. Oppositio aikoo saada järjestetyksi miljoonan kansalaisen mielenosoitustilaisuuden, mikä hallitsemattomana voi helposti kiihottua väkivaltaiseksi.
Kuningas Abdullah on tiettävästi varautunut siihen perustamalla palatsiinsa operaatio-keskuksen, josta pyritään estämään tilanteen kehittymistä sekasortoiseksi.
Ammanissa on järjestetty pieniä katukokouksia, joissa vaaditaan pääministeri Rifain eroa. Mielenosoituksissa vaaditaan myös avoimesti Jordanian vallankumousta, mikä tarkoittaisi kuningas Abdullah II:n monarkian päättymistä.

JORDANIAN kuningas Abdullah II hallitsee beduiinien kautta, mutta kansan enemmistö kuuluu palestiinalaisiin, joista useimmat ovat entisen Palestiinan alueelta muuttaneita tai heidän jälkeläisiään. Oppositiossa ovat kaksi kilpailevaa ryhmittymää, vasemmistolainen ei-uskonnollinen ja islamia edustava järjestö. Niiden yhteisenä tavoitteena on hallitusmuutos, mutta taustalla on vaatimus monarkian hajottamisesta, joskin Jordanian lain mukaisesti siitä ei saa puhua julkisesti. Ryhmittymät eivät ole pitäneet yhteisiä mielenosoituksia, ovat jopa kilpailleet siitä, kumpi kokoaa suuremmat kansanjoukot. Hallitus on joutunut selvittämään heimojen välisiä ristiriitoja, joissa osa ihmisiä on pakotettu muuttamaan asuinsijoiltaan. Levottomuudet levisivät muuallekin valtiossa, kuten Karak ja Maan. Hallitus alensi perus-elintarvikkeiden ja öljyn hintoja, mutta se ei riittänyt kansan rauhoittamiseksi.
Jordanian parlamenttia syytetään myös, että se suosii hallituksen korruptoitunutta politiikkaa.
(JP, Khaled Abu Toameh) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4015156,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF varastoi aseitaan ja muita sotavarustuksiaan kallion sisään louhittuihin suuriin luoliin pelätessään, että seuraavassa sodassa maa voi joutua kokonaisuudessaan raketti- ja ohjustulituksen kohteeksi. (JP)
- Libanon sen sijaan on astunut pimeään tunneliin, jonka päässä ei näy valoa, arvioi JP:n kolumnisti Jonatan Spyer. Pääministeri Rafik Haririn murhaa tutkiva tribunaali jätti eilen illalla tutkimustensa tulokset oikeustoimia valmistelevalle tuomarille, mutta tutkimukset ovat salaisia ehkä kuukausien ajan. Hizbullah pyrkii march-8 ryhmänsä avulla pelastamaan sen, mikä on pelastettavissa sen moraalisesta uskottavuudesta, mutta asioita hoitava pääministeri Saad Hariri on yhtä päättäväisesti vastustanut Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin pyrkimyksiä välttää oikeustoimia, jotka voivat pahoin runnella sen imagoa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204065
- IDF:n uuden komentajan nimittäminen näyttää joutuneen yllättävän esteen eteen. Valtion tarkastaja Micha Lindenstrauss on löytänyt todisteita, jotka osoittavat virkaan esitetyn Yoav Galantin turvautuneen laittomiin toimiin maakauppojensa yhteydessä. Lindenstrauss sanoo, että kenraalimajuri Yoav Galant on toiminut vastoin lakia Amikam moshavinsa maakaupoissa lähellä Zichron Yaacovia. Näitä todisteita ei tiedetty aiemmin, mikä voi siirtää hänen nimittämistään IDF:n komentajaksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=204045
- Hamasin taholta kerrotaan, että välittäjänä toimiva saksalainen Gerhard Konrad on esittänyt uusia ideoita Gilad Shalitin vapauttamiseksi, mikä voi johtaa ratkaisuun. Asiasta raportoi Lontoossa ilmestyvä Al-Hayat tänään. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204097
- PA on alkanut järjestelmällisesti muuttaa juutalaisten pyhien paikkojen nimiä Juudeassa ja Samariassa, kertoo IMPACT-SE (instituutti, joka seuraa rauhan ja kulttuurin suvaitsevuutta koulujen opetuksessa). Siten Raakelin hautakammiolle on annettu nimi Bilal Ibn Rabah Mosque. Tarinan mukaan Bilal oli miesorja, joka vapauduttuaan kääntyi islamin uskoon Quraish-heimon kautta. Hänet haudattiin joko Ammaniin tai Damaskokseen. Tarina ei kerro, mitä eriomaista Bilalissa oli muuta kuin että hän kääntyi muslimiksi. Vielä oudompaa sen sijaan on, että juutalaisen matriarkan hautakammio nimitetään miesorjan mukaan ja moskeijaksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204104
- Alkoholin juominen on kielletty islamin uskossa. Johtavat muslimit kiertävät tämän esteen kevyesti matkustamalla ulkomaille, joissa he katsovat olevansa kiellon ulkopuolella. Jemenissä alkoholismi on kehittynyt niin yleiseksi, että sitä täytyy hoitaa laitoksissa, mutta ilman julkisuutta, ettei maine pilaantuisi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204041
- Julkisuudessa esiintyneet uutiset Ben Gurionin yliopiston professorien ja opettajien Israelin vastaisuudesta saivat erään pariskunnan kirjoittamaan yliopiston presidentille Rivka Carmille kirjeen, jossa he selittävät, miksi he eivät voi panna lapsiaan siihen oppilaitokseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141800
- Äskettäin suoritettu hätäinen gallup kertoo, että 37 % ei usko hallituksen pysymiseen; 24 % katsoo, ettei Labourin hajoamisella ole vaikutusta; 29 % uskoo hallituksen hengissä pysymisen lisääntyneen; 83 % pelkää Barakin puolueen häviävän. Kaikkiaan 53 % uskoo, että Labourin hajoamisella on vähäiset vaikutukset.
- Kanava-10 gallupin mukaan Barak saisi 3 edustajaa Knessetiin, Labour ja Meretz kumpikin kuusi paikkaa. Likud saisi 30 (nyt 27), Kadima 27 (nyt 28), Israel Beiteinu 17 (nyt 15) kansanedustajaa Knessetiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141791
- Barak kertoo yksityisesti, että presidentti Shimon Peres oli sen ryhmän takana, joka halusi hänen kaatumistaan. Peres teki salaisen liiton Kadiman Haim Ramonin ja Histadrutin pääsihteerin Ofir Einin kanssa. Barak kutsuu Tzipi Livniä sokeaksi ja lapselliseksi, jota Ramon johtaa kuin juhtaa nenärenkaasta. Uutisen mukaan Ramon levitti perättömiä huhuja mediaan ja Israelin televisioon, jonka uutistoimittajien kanssa hänellä oli hyvät välit. http://www.debka.com/article/20560/

Monday, January 17, 2011

MAANANTAI 17.01.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu varoitti eilisessä hallituksen kokouksessa, että
viime aikaiset tapahtumat Lähi Idässä kertovat tilanteen syttyvyydestä mainitsematta varsinaista kriisialuetta, minkä johdosta Israelin tulee olla varautunut ”raudanlujasti” kaikkien mahdollisuuksien varalle, ja mikä tulee huomioida kaikissa sopimuksissa. Hän selitti, että ”tässä räjähdysalttiissa tilanteessa Israel ei voi vain allekirjoittaa rauhansopimusta ja tuudittautua vaaralliseen toteamukseen, että kaikki mahdollinen on tehty eikä tarvita muuta”. Hän selitti edelleen, ”ettei meillä ole mitään vakuuksia siitä, että sopijapuoli kunnioittaa sopimusta; hallitsija ja hallitukset vaihtuvat ja uudet miehet ottavat vastuun”. Netanyahu viittasi Iranin hallituksen hajottaviin toimiin, jotka on nähtävissä Libanonissa mutta myös Jemenissä ja muissa maissa joko suorana sotilaallisina toimina tai poliittisena vaikutuksena. (JP) http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-tunisia-turmoil-shows-instability-of-entire-mideast-1.337304

Tulee mieleen Jesajan sana: ”Koska te sanotte: Olemme tehneet liiton kuoleman kanssa ja tuonelan kanssa sopimuksen, tulkoon vitsaus kuin tulva, ei se meitä saavuta, sillä olemme tehneet valheen turvaksemme ja piiloutuneet petokseen”. (Jes.28:15)
Lienee paikallaan todeta Netanyahun varoitus, miten voi käydä, jos solmitaan sopimuksia ummessa silmin vain tuijottaen siihen, että rauha on saatava hinnalla millä tahansa. Silloin voi helposti käydä, kuten profeetta näki: ”Katso, sankarit huutavat ulkona, rauhan sanansaattajat itkevät katkerasti. Tiet ovat autioina, polulta on kulkija poissa: Hän on rikkonut liiton, ylen-katsonut kaupungit, ei ole ihmistä minäkään pitänyt.” (Jes.33:7-8)

2. PA on päättänyt jatkaa esityksensä edistämistä YK:ssa USA:n vastustuksesta huolimatta, toteaa PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka henkilökohtaisesti valvoo esityksen etenemistä ja pyrkii hankkimaan sille mahdollisimman monen jäsenmaan tuen.
PA:n esityksen mukaan Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia, mikä antaisi sille oikeuden vaatia niiden välitöntä purkamista ja korvauksia palestiinalaisille aiheutetuista vahingoista ja rajoituksista. Siihen liittynee vaatimus, että YK asettaa joukkoja Länsirannalle suojelemaan palestiinalaisia.

EREKAT vakuutti, ettei PA suostu minkäänlaisiin ”arvottomiin myönnytyksiin”, koska sen näkemyksen mukaan Israel on täysin vastuussa rauhanprosessin haaksirikosta. ”Israel on valinnut setlementit rauhan asemesta”, on hänen lentävä lauseensa. Hän uhkaa, että rauhan-prosessin romuttuminen johtaa lisääntyvään väkivaltaan, kaaokseen, ääriliikkeisiin ja veren-vuodatukseen.
PA:n toinen rauhanneuvottelija Nabil Shaath vakuutti samoin, ettei PA:n kanta ole muuttunut, vaan Israel on surmannut rauhanhankkeet kieltäytyessään lopettamasta rakennustoimia Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mukaan lukien Jerusalemin itäosa. Hän selitti, että rauhankeskustelujen loppuessa palestiinalaisilla on neljä optiota, joita he toteuttavat: Väkivallaton kansanliike; kansainvälisen hyväksynnän hankkiminen Palestiinan valtiolle; kansallisen yhteyden tiivistäminen sekä instituutioiden rakentaminen.
Shaath vakuutti, että kolmen kuukauden sisällä kaikki 34 Etelä Amerikan maat ovat tunnustaneet Palestiinan valtion 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem.
Hän sanoi, ettei PA neuvottele maasta, vaan haluaa lyödä kiinni tulevan valtionsa rajat siten, ettei palaakaan maasta luovuteta Israelille.

PA syyttää Yhdysvaltoja, että se pyrkii estämään palestiinalaisia tekemästä minkäänlaisia esityksiä YK:lle sillä verukkeella, että se tulisi pahoin häiritsemään rauhankeskusteluja. Erekat selitti PA:n kannan näin: YK:n turvallisuusneuvoston kautta tulemme saamaan laillisuuden varmistuksen Palestiinan valtiolle. Tämä voitaneen lukea siten, etteivät palestiinalaisten vaatimukset ole ollenkaan laillisia edes heidän oman tulkintansa mukaan. Siksi he etsivät siihen kansainvälistä tukea korkeimmalta mahdolliselta areenalta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203848

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah tuli toisen kerran julkisuuteen sen jälkeen, kun hän ilmoitti vetävänsä omat ja häntä tukevat 11 ministeriä Haririn hallituksesta aiheuttaen näin sen kaatumisen. Hän halusi selvittää median edustajille lähiajan tavoitteensa. Nasrallah selitti, että Hariri oli sopinut ennen Washingtonin matkaansa, että hallitus vetää libanonilaiset tuomarit pois tribunaalista, lopettaa sen tukemisen sekä peruuttaa sopimuksensa tribunaalin kanssa. Hän kertoi, että saudit olivat samoin myöntyneet näihin kolmeen ehtoon, mutta
pääministeri Saad Hariri antoi periksi USA:n painostukselle ja sanoutui irti tehdystä sopimuksesta ilman varoitusta. Tämän vuoksi hän vaati ministerien eroa.
Hän pyrki erittelemään puheessaan, oliko Hariri alun perin vastaan sopimusta, mutta taipui siihen saudien vuoksi, vai oliko hän mennyt mukaan halukkaasti, mutta joutui kieltäytymään kohdatessaan USA:n kielteisen kannan, mitä vastaan hän ei voinut toimia. Hariri on pyrkinyt saamaan USA:n, Ranskan ja Turkin tuen, mutta Nasrallah haluaa hänen eroaan.

Turkin, Syyrian ja Qatarin johtajat tapaavat toisensa Damaskoksessa tänään pyrkien löytämään ratkaisun Libanonin hallituskriisiin, mistä uhkaa tulla pitkällinen selvittely länsimielisen blokin ja Hizbullahin johtaman koaliittion välillä.
Vaihtoehtona poliittiselle ratkaisulle on kansan ryntääminen kaduille, mikä voi helposti johtaa väkivaltaisuuksiin.
Libanonin presidentti Michel Suleiman aloittaa viralliset hallitusneuvottelut ja uuden pääministerin etsimisen pyytäen eri ryhmiä tekemään omat ehdotuksensa ennen kuin hän antaa hallituksen muodostamisen jollekin heistä. Perustuslain mukaan presidentti on maroniitti-kristitty, pääministeri on sunni ja parlamentin puhemies shia-muslimi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203925

4. LABOUR-puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Ehud Barak aiheutti poliittisen myrskyn ilmoittaessaan tänään muodostavansa neljän muun kansanedustajan kanssa uuden puolueryhmän, jota hän kutsuu nimellä ”Itsenäisyys” (hatzmaut). Barakin mukana ryhmään tulevat apulaispuolustusministeri Matan Vilnai, maatalousministeri Shalom Shimhon; teollisuus- työ- ja kauppa-apulaisministeri Orit Noked sekä kansanedustaja Einat Wilf.

Barak määritteli ryhmän tavoitteet näin: Ensin valtio, toiseksi puolue, seuraavaksi media ja viimeiseksi henkilökohtaiset asiat. Hän vakuutti, että ryhmä tulee olemaan ideologialtaan keskustalainen, sionistinen ja demokraattinen. Daniel Simon sanoi jo viikko sitten eroavansa labour-puolueesta, mutta ei saanut tarvittavia suostumuksia siihen. Ei tiedetä, liittyikö hänen silloinen ilmoituksensa Barakin nyt julkistamaan vetoon.
Mielenkiintoista on todeta, ettei Barakin läheisin tukija teollisuus- kauppa- ja työministeri Benyamin Ben-Eliezer ole ryhmän mukana.
Kuten saattaa arvata, Barakin puoluetoverit syyttävät häntä puolueen hajottamisesta. On vielä epäselvää, miten tämä vaikuttaa hallituksen sisäisiin kuvioihin.

Knessetin sisäinen valiokunta käsittelee Barakin esitystä uudesta puolueryhmästä tänään ilta-päivällä. Labour-puolueen entinen puheenjohtaja Amir Peretz kieltää ehdottomasti huhut, että hän olisi loikkaamassa Kadima-puolueeseen, jonka kosinta Labourin jäsenistä kiihtynee. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203946

EHUD BARAK pysynee puolustusministerinä Labourista eronsa jälkeenkin. Sen sijaan jäljelle jääneet Labour-ministerit. Braverman, Herzog ja Ben-Eliezer eronnevat, kuten Netanyahun sanotaan jo ennakoineen. Ehkä hän oli tietoinen asiasta eilen puhuessaan hallituksen kokouksessa, muta ei halunnut sytyttää uutispommia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141771

5. UUTISOTSIKOITA
- Hevra Kadisha hautaustoimiston puheenjohtaja Binyamin Hasa ammuttiin eilen kotinsa edessä Haifassa. Poliisin mukaan teloittaja kohtasi hänet Sinai-kadulle ampuen häneen useita laukauksia. Paikalle kutsuttu hoitohenkilökunta pyrki elvyttämään häntä paikalla, mutta joutuivat lopulta toteamaan hänet kuolleeksi. Murhan motiivi on epäselvä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141767
- Josefin hautakammiolle pyrkivät juutalaiset ryhmät ovat löytäneet avuliaan auttajan PA:n poliisista, joka maksua vastaan antaa heille luvan vierailla paikalla. Tämä siksi, että suhteet IDF:n johdon kanssa ovat kireät eikä sieltä saada lupia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141766
- IDF kokeili onnistuneesti uutta ohjusten torjuntajärjestelmää ”Magic Wand (Sharvit kesamim). Viime viikolla testattu järjestelmä on tarkoitettu täydentämään kahta muuta järjestelmää: Lyhyen matkan Iron Dome ja ballististen ohjusten torjuntaan kehitetty Arrow, jonka tehtäviin kuuluu Iranin Shihab-3 ohjusten tuhoaminen ilmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141768
- Sateista huolimatta Kinneretin vedenpinta on vain 15 sm ylempänä kuin alimmillaan viime vuoden puolella. Vedenpinnan korkeus on nyt 213.97 m merenpinnan alapuolella. Vedenpinta oli alimmillaan lokakuusta tammikuuhun viime vuonna 20:en vuoteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141765
- Etiopiasta Israeliin siirrettävien juutalaisten muutto jatkuu lyhyen katkon jälkeen vesirokon puhjettua Gondarin leirillä. Kahden päivän aikana maahan lennätetään 330 juutalaista Etiopiasta. Heitä on vielä arviolta 8000 henkeä, joiden katsotaan omaavan oikeuden muuttaa maahan paluuoikeuden perusteella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141762
- Montreolissa Kanadassa koettiin outo hyökkäysaalto juutalaisten synagogia vastaan.
Kaikkiaan neljään synagogaan tehtiin hyökkäyksiä, mikä osoittaa, että niiden takana
koordinoitu järjestelmä. Poliisi tutkii asiaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141770
- Gazan terroristit ampuivat eilen kolme rakettia Israelin puolelle ja tänä aamuna yhden
Kassamin. Tämä siitä huolimatta, että Hamas lupasi estää ammunnan. Ne eivät
aiheuttaneet vahinkoa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4014645,00.html
- Etelä Afrikan palestiinalais-myönteinen ryhmä vaatii, että entinen ulkoministeri, Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni tulee pidättää sotarikoksista syytettynä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/south-african-groups-seek-arrest-warrant-for-livni-1.337175
- Shepherds hotellin purkutyöt pysäytettiin sitä vastaan tehdyn kantelun tutkimiseksi. Häiriön uskotaan olevan tilapäinen ja työt voivat jatkua. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203894
- Shas-puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef määritteli, että armeijan suorittamat käännytystyöt ovat hyväksyttäviä, mutta ortodoksit tuomitsevat hänen päätöksensä.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=203603

Sunday, January 16, 2011

SUNNUNTAI 16.01.11

1. ISRAELIN kerrotaan testanneen stuxnet virusta Dimonassa samankaltaisiin sentrifugeihin kuin ne, joita Iranilla on reaktoreissaan. Asiasta raportoi The New York Times v. 2008. Testin määräsi aikoinaan presidentti Georg Bush ja Barack Obama kehotti kiihdyttämään testiä.
TIMES kertoi 2008, että saksalainen yhtiö Siemens antoi luvan Idahon kansalliselle laboratoriolle identifioida ongelmat, joita sillä oli yhtiön ATK valvontaelimissään, joita käytetään Iranin ydinlaitoksissa. Idahon laboratorio on osa Amerikan voimaosastoa, joka on myös vastuussa USA:n ydinpommeista.
Vuonna 2008 havaittua haavoittuvuutta käytettiin seuraavana vuonna stuxnet-viruksen yhteydessä Iranin ydinlaitoksia vastaan, kuten artikkelissa kerrotaan.

TIMES kertoi, miten stuxnet virus toimii.
Ensiksi se saattoi Iranin sentrifugit toimimaan ilman kontrollia. Samalla se oli salaa rekisteröinyt laitoksen päivärutiinin raportoiden siitä valvojille antaakseen kuvan, että laitos toimii normaalisti, vaikka sentrifugit olivat pois toiminnasta.
Stuxnet virus pääsi tietokoneisiin joko siirrettävien driverien tai internetin kautta. Sieltä se levisi toisiin tietokoneisiin tai drivereihin, joiden kanssa koneet olivat yhteydessä. Virus etsi tietokoneista Siemensin astetta no 7, tietokoneohjelmaa, joka ohjelmoi sen valvontaelimiä, minkä jälkeen virus kätkeytyi. Viruksen ohjelma valvoi sentrifugeja kiihdyttäen ja hidastaen niiden toimintaa siten, että niiden moottorit paloivat, mutta lähetti samaan aikaan laitoksen valvomoon sen päivärutiinista vääriä tietoja, että kaikki toimi normaalisti.

ARTIKKELIN mukaan stuxnet-virus oli vai osittain onnistunut, sillä se hidasti laitosten toimintaa, mutta ei tuhonnut niitä.
Stuxnet-viruksen avulla USA pyrki estämään Israelin uhkaamat sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan, minkä USA pelkäsi aiheuttavan sekasortoa koko Lähi Idässä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=203777

2. LÄHES kuukauden Tunisiassa jatkuneet väkivaltaisuudet kehittyivät siinä määrin vaarallisiksi kuluneen viikon aikana, että maata yksinvaltaisesti 23 vuotta hallinnut presidentti Zine El Abidine Ben Ali määräsi maahan hätätilan, hallituksen eroamaan ja uudet vaalit. Tuhannet ihmiset marssivat perjantaina pitkin Tunisian katuja, osan rynnätessä sisäministeriön katolle. Poliisit käyttivät kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan, mutta myös tuliaseita. 13 ihmistä kuoli. Ihmiset olivat kyllästyneet korkeaan työttömyyteen sekä korruptoituneeseen hallitukseen vaatien muutosta hallitusjärjestelmään.
Ulkomaat pyrkivät evakuoimaan kansalaisiaan Tunisiasta, mukana myös 20 israelilaista turistia. Maassa asu 2000 – 3000 juutalaista, joilla ei liene välitöntä vaaraa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=203646

TUNISIAN presidentti Ben Ali katsoi lopulta tilanteen kehittyneen niin vaaralliseksi, että hän pakeni maasta sotilaitten varmistaessa Tunisian lentokentät. Hän halusi muuttaa Ranskaan, mutta sen kieltäytyessä ottamasta häntä vastaan, suuntasi pakomatkansa Saudi Arabiaan.
Hallituksen pääministeri Muhammad Ghannouchi otti vallan käsiinsä tilapäisesti olettaen presidentin palaavan maahan, mutta lauantaina uudeksi tilapäiseksi presidentiksi valittiin alahuoneen presidentti Fouad Mebaza, joka määräsi muodostettavaksi kokoomushallituksen, jossa myös oppositiolla olisi edustajia.
Lauantaina perustuslakineuvoston presidentti Fethi Abdennather totesi presidentti Ben Alin vallan päättyneen lopullisesti ja antoi tilapäiselle presidentille Mebazalle tehtäväksi järjestää uudet parlamenttivaalit 60 vorokauden kuluessa.

HALLINTOJÄRJESTELYT eivät kuitenkaan estäneet mielenosoitusten jatkumista kaduilla, mitkä kehittyivät yleiseksi mellasteluksi ja ryöstelyksi kaupoista ja liikkeistä. Poliisit ja sotilaat käyttivät mellakkavälineitä mutta myös tuliaseita kansanjoukkojen hillitsemiseksi.
Välimeren rannikolla sijainneessa Monastir vankilassa syttynyt tulipalo ja sen aiheuttama sekasorto sai vangit yrittämään pakoa. Tulipalossa ja vartijoiden ampumista luodeista ainakin 42 ihmistä sai surmansa, mutta tuhannen vangin arvioidaan paenneen.
Tulipaloja syttyi muissakin vankiloissa, luultavasti vankien sytyttäminä. Mahdian vankilassa 1000 vankia aloitti mielenosoituksen sytyttäen patjojaan tuleen. Vartijat tulittivat vankeja surmaten heistä viisi. Estääkseen lisäuhrien syntymistä vankilanjohtaja antoi vankien paeta.
Saudit vahvistavat, että Tunisian entinen presidentti Ben Ali saapui maahan muutamien perheenjäsentensä kanssa. Hän on luultavasti Jeddassa.
Artikkelissa todetaan, että presidentti Ben Ali kehitti maansa lomaparatiisiksi eurooppalaisille, joita tulvi maahan. Maassa ei ollut sanan- eikä kokoontumisvapautta eikä normaaleja siviilioikeuksia, mutta maa oli suhteellisen rauhallinen ja elintaso korkeampi kuin monessa muussa Pohjois- Afrikan arabimaassa kuten Libya ja Algeria.
Kansantuote nousi 3.1 % viime vuonna, mutta tytöttömyys oli 14 %.
Mielenosoitukset alkoivat siitä, että 26-vuotias työtön mies pidätettiin ja hänen ilman lupaa myymänsä hedelmät ja vihannekset takavarikoitiin. Vastalauseeksi mies sytytti itsensä tuleen, mikä sai kansanjoukot ryntäämään kaduille. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=203747

3. MONISSA arabimaissa Tunisian tapahtumat aiheuttivat riemukkaita tunteenpurkauksia ja tuen osoituksia ”arabi-intifadalle” Tunisiassa. Jos tavallinen kansa arabimaissa tunteekin sympatiaa vapauden avautumiselle Tunisiassa, yksinvaltiaat tuntevat varmaan kauhun-sekaista ahdistuneisuutta ja voivat nähdä tilanteen enteilevän laajempia muutoksia.
Khaled Abu Toameh, joka laati JP:n analyysin, arvioi, että Algeria ja Libya voivat olla seuraavat, joissa pitkäaikainen yksinvaltius joutuu kovalle koetukselle.

POLIITTINEN analyytikko Sami Al-Buhairi arvioi, että Tunisian vallankumous on saanut monet arabijohtajat paniikkiin. ”Se mitä tapahtui presidentti Ben Alille, on ennen näkemätön häväistys arabijohtajalle”.
Ahmed Abu Matar arvioi, että Algeriassa alkaneet mielenosoitukset voisivat saada aikaan samankaltaisen muutoksen siellä. Hän arvioi, että muutospaineet ulottuvat kaikkiin arabimaihin, mikä aiheuttaa kysymyksen, miksi vain arabijohtajat ovat niin kiintyneet johtajuuteensa, etteivät osaa luopua siitä ilman väkivaltaa? Hän jopa arvioi, että tilanne voi levitä laajalle aiheuttaen kaaoksen arabimaissa. Mielenosoituksia on jo tapahtunut Algeriassa ja Jordaniassa, jossa ihmiset vastustavat elintarvikkeiden hintojen rajua nousua.

Lontoossa ilmestyvän Al-Quds al-Arabi lehden toimittaja Abdel Bari Atwan kiittelee Tunisian mielenosoittajia, jotka osoittivat tietä toisille arabimaille. Hän selittää, että talous oli parempi Tunisiassa ja sen diktatuuri vähemmän painostava kuin useimmissa arabimaissa, minkä johdosta seuraavat lähipäivät ovat ratkaisevia, sytyttääkö se vallankumouksen kipinät liekkiin myös muissa arabimaissa. Hän esitti, että USA:n hallituksen tulisi valmistella jotain Tyynenmeren saarta maastaan paenneille arabijohtajille ja heidän perheilleen samaan tapaan kuin se valmisti Quantanamon vankilan Talibanin sisseille. Arabikommentoijat arvioivat, että Algeria, Marokko, Libya ja Egypti ovat seuraavina muutosten tuulten riepoteltavina.

PA:n johto, joka oli maanpaossa Tunisiassa Ariel Sharonin karkotettua heidät Libanonista 1980-luvulla ennen paluutaan Gazaan ja Länsirannalle, pysyttelee aivan hiljaa. Hamasin johto ennakoi, että PA:n johto tulee kokemaan Tubisian presidentin kohtalon. Hamasin mukaan Mahmoud Abbas on poikineen yksi varakkaimmista Länsirannalla, eivätkä Länsirannan asukkaat enää siedä heidän tyranniaansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203717

4. VASEMMISTOPIIRIT pitivät eilen mielenosoituksen Tel Avivin museoaukiolla, INN:n artikkelin arvion mukaan siksi, että Kikar Rabin on liian avara pienehkölle joukolle, mutta museonaukiolla pienikin joukko näyttää täyttävän aukion ääriään myöten.
Mielenosoituksen aiheeksi sanottiin Knessetin hyväksymän lain vastustaminen, jolla hallitus velvoitetaan asettamaan tutkimuskomitea tarkastelemaan NGO-järjestöjen rahoituksia ja tukijärjestöjä. Vasemmiston mielestä laki kohdistuu nimenomaan vasemmistolaisiin järjestöihin, mutta sen sanamuodon mukaan tutkimus tulee kohdistaa myös ns. oikeistolaisiin NGO-järjestöihin. Vasemmisto pelkää yhden painostuskeinonsa menettämistä.

Poliisi pidätti kolme henkilöä, jotka kantoivat PLO:n lippua. Heiltä löydettiin veitsi, jonka poliisi takavarikoi. Tarkkailijat pitivät mielenkiintoisena havaintoa, että Kadimaa edustava Meir Sheetrit seisoi korokkeella kommunistien kansanedustajien Dov Chenin ja Muhammad Barakehin rinnalla, minkä katsotaan osoittavan Kadiman siirtyneen äärivasemmalle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141740

5. UUTISOTSIKOITA
- Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhasta antoi käskyn Iranin ylin johtaja Ali Khamenei. Käskyn välitti Hizbullahille Iranin Al-Quds joukkojen komentaja Qassem Sulaymani. Hizbullahin sotilasjohtaja Imaad Mughniyeh toteutti sen. Murhaan osallistui myös Syyrian presidentti Bashar Assad ja hänen sisarensa mies Assef Shawkat. Tribunaalin arvioitiin antavan tutkimustensa tulokset lauantaina oikeuskäsittelyn esivaiheen tuomarille Daniel Franzenille.
- Saad Hariri on pyrkinyt hakemaan USA:n, Ranskan ja Turkin tukea. Hän vakuuttaa, että keskustelut on ainoa mahdollisuus kriisin selvittämiseksi. Shia-muslimit eivät halua Harairin jatkavan pääministerinä. Hariri sanoo valinneensa vallan ja arvokkuuden väliltä arvokkuuden maansa puolesta. Druusijohtaja Walid Jumblatt kävi tapaamassa Syyrian presidentti Bashar Assadia. Hän sanoi ilmoittavansa maanantaina iltapäivällä druusien pääministeri-ehdokkaan, mutta sanoi kannattavansa Hariria niin kauan, kuin tämä kannattaa Libanonin ja Syyrian liittoa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203784
- Saksa on uudistanut pidätysmääräyksen epäillystä, Dubaissa Mabhouhin salamurhaan syyllistyneestä Uri Brodskista, jonka se aiemmin vapautti. Dubain poliisi on pidättänyt Mabhouhin seuraajan syytettynä aseitten hankkimisesta Hamasille. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=203790
- Jerusalemin Giloon suunnitellun 1400 asunnon rakentamishanke käsiteltäneen ensi viikolla pääkaupungin suunnittelu- ja rakennuskomiteassa. Hankkeen uskotaan saavan riittävän kannatuksen vasemmiston kauhuksi, joka ei halua, että Israelin pääkaupunki vahvistuu ja laajenee. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203785
- Kvartetti aikoo pitää kokouksensa 5. helmikuuta Mynchenissä saadakseen lukkiutuneet rauhankeskustelut uudelleen alkuun. Keskusteluja hämmentää Dennis Rossin ja George Mitchellin välinen kamppailu, kumpi johtaa suhteita PA:n ja Israelin kanssa. Suurimpana huolenaiheena on kuitenkin Tunisian vaarallinen tilanne, sekä Libanonin hallituksen kaatuminen ja Hizbullahin mahdollinen vallankaappaus, mitkä voivat aiheuttaa räjähdyksen myös PA:n sisällä ja Abbasin syrjäyttämisen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203752
- Israelin entiset huippudiplomaatit ovat vedonneet pääministeri Netanyahuun, että tämä tarttuisi ulkoministeriössä jatkuvaan lakkoon ja pelastaisi sen taantumiselta ja Israelin imagon häpäisemiseltä. Virkailijoitten lakko peruuttaa tärkeitä ulkomaisia johtajatason vierailuja ja eristää maata entisestään ulkomaailmasta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203751
- Saudikuningas rakennuttaa Mekkaan oma ”Big Ben” kellon kopiotaan, jonka torni on moninkertainen verrattuna alkuperäiseen Lontoossa, mutta sen kello näyttää Mekkan aikaa. Saudien suurin huoli on kuitenkin al-Qaida salafit, jotka pyrkivät kaatamaan saudi-monarkian. Ehkä vielä suurempi vaara piilee Pakistanissa, jossa al-Qaidan tukemat taliban-sissit uhkaavat saada vallan ja arviolta 60 ydinpommin valvonnan. Tunisian kaaosmainen tilanne voi väreillä kylmän tunteina kuningas Abdullahin rinnassa, jonka terveys heittelee päivittäin eikä seuraajaa ole nimetty. Jos kaaos leviää Tunisiasta laajemmalle arabimaihin, tilanne voi kehittyä otolliseksi muslimien odottamalle mahdille tarttua lujin kourin muslimien valvontaan. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=203538