Posts

Showing posts from January 16, 2011
PERJANTAI 21.01.11

1. MOSSADIN eroava johtaja Meir Dagan arvioi muutama päivä sitten, että Iranin
ydinase ei ole käyttökunnossa ennen vuosikymmenen puoliväliä. Miksi hän tähän tulokseen päätyi jäi selvittämättä. Stuxnet viruksella on voinut olla osuutensa siihen, mutta sen vaikutukseksi arvioitiin muutamia kuukausia. Iranin presidentti Ahmadinejad itse kertoi ennen huomenna alkavia 5+1 neuvotteluja Istanbulissa, ettei virus tehnyt oleellista tuhoa, ja että Iranilla on muita laitoksia, joissa se pystyy rikastamaan uraania myös hyökkäyksen aikana

PÄÄMINISTERI Netanyahun kerrotaan olleen tuohtunut Daganin arviosta Iranin ydinaseen valmistumisen siirtymisestä, koska se sotii hänen vaatimuksiaan vastaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan. Dagan sittemmin arvioi, että Iran voi nopeuttaa prosessia.
Ahmadinejad on uhonnut kaiken aikaa, ettei se muuta ydinsuunnitelmansa toteuttamista vaan vaatii, että Iran tulee hyväksyä yhtenä ydinteollisuuden johtavista valtioista, jolla on annettavaa…
TORSTAI 20.01.11

1. LIBANON esitti keskiviikkona päätöslauselmaesityksen YK:n turvallisuusneuvostolle vaatien, että Israel lopettaa ”setlementtiaktiivisuuden” ja että ”se välittömästi ja täydellisesti keskeyttää kaiken setlementtitoiminnan” miehitetyillä palestiinalaisten alueilla, mukaan lukien Itä Jerusalem.” Päätöslauselmaa tukee 120 maan edustajaa; se esitettiin turvallisuus-neuvoston virkamiehistölle, mutta siitä ei äänestetty.

Esityksellä haluttiin erään lähteen mukaan osoittaa palestiinalaisten ja libanonilaisten päättäväinen tarkoitus koskien Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä kuitenkin siten, ettei sitä haluttu panna äänestykseen ennen kuin aikaisintaan kuukauden kuluessa.
Päätöslauselmaesityksessä ”tuomitaan Israelin miehitysvallan jatkuva ”setlementtitoiminta” miehitetyllä Palestiinan alueella, mukaan lukien Itä Jerusalem, sekä muut toimet, joilla halutaan muuttaa demografista koostumusta, luonnetta ja asemaa territorioissa kansainvälisen lain ja voimassa olevien pä…
KESKIVIIKKO 19.01.11

1. ISRAELIN ulkopoliittinen jähmettyminen tuli eilen kouriin tuntuvasti esille Jerikossa, jonne mahtavan Venäjän mahtipontinen presidentti Dmitri Medvedev uskalsi matkustaa Israelin ulkoministeriön virkailijoiden kieltäytyessä avustamasta hänen vierailuaan. Hänen sentään uskottiin tapaavan PA:n ”presidenttinä” tunnetun Mahmoud Abbasin PA:n pääkaupungissa Ramallahissa, mutta ehkä turvallisuus- ja korrektisuussyistä siitä luovuttiin.

Oli tarpeeksi ikävää seurata Medvedevin elehtimistä vaivautuneen tuntuisen Abbasin kanssa TV-kameroiden edessä puolen tunnin matkan päässä Israelin pääkaupungista, mutta hänen pitkän autosaattueensa ajaminen Jerusalemin halki pysähtymättä edes tervehtimään, olisi ollut ylivoimaisen nöyryyttävää. Tämä kaikki vain siksi, ettei Israelin ulkoministeriön virkailijoille makseta kunnon korvausta heidän edustaessaan maataan kotona ja ulkomailla.
Medvedevin Israelin vierailun mukana maahan oli tarkoitus tuoda sadoittain liikemiehiä ja median e…
TIISTAI 18.01.11

1. EHUD BARAKIN yllättävä operaatio irrottautua Labour-puolueesta neljän muun kansanedustajan kanssa on tyypillinen sotilaallinen vetäytymisoperaatio ennen vihollisen ratkaisevaa hyökkäystä, mikä oli odotettavissa. Se on myös liittynyt Barakin henkilökohtaiseen imagoon: hän mielellään suunnittelee ja toimii yksin ja salaisesti.
Barak alkoi olla ilman ystäviä puolueessa, jonka puheenjohtajana hän toimi. Häntä syytettiin karkeista rikoksista puolueen yhtenäisyyttä ja rauhanprosessia vastaan jo kauan ennen, kuin taktisena analyytikkona tunnettu runsain mitalein palkittu entinen sotasankari teki lopulliset johtopäätöksensä ja katsoi ainoaksi mahdollisuudekseen tehdä nopeita siirtoja, joita hänen vastustajansa eivät osanneet odottaa.

TAIVAS ei ole pudonnut, vaikka jotkut niin olettivat, mutta Barakin vedettyä neljä muuta Labourin 13 kansanedustajan joukosta pudotti sen merkitystä ratkaisevasti ja saattoi maan perustamisesta lähtien 29 vuotta hallinneen puolueen sekasort…
MAANANTAI 17.01.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu varoitti eilisessä hallituksen kokouksessa, että
viime aikaiset tapahtumat Lähi Idässä kertovat tilanteen syttyvyydestä mainitsematta varsinaista kriisialuetta, minkä johdosta Israelin tulee olla varautunut ”raudanlujasti” kaikkien mahdollisuuksien varalle, ja mikä tulee huomioida kaikissa sopimuksissa. Hän selitti, että ”tässä räjähdysalttiissa tilanteessa Israel ei voi vain allekirjoittaa rauhansopimusta ja tuudittautua vaaralliseen toteamukseen, että kaikki mahdollinen on tehty eikä tarvita muuta”. Hän selitti edelleen, ”ettei meillä ole mitään vakuuksia siitä, että sopijapuoli kunnioittaa sopimusta; hallitsija ja hallitukset vaihtuvat ja uudet miehet ottavat vastuun”. Netanyahu viittasi Iranin hallituksen hajottaviin toimiin, jotka on nähtävissä Libanonissa mutta myös Jemenissä ja muissa maissa joko suorana sotilaallisina toimina tai poliittisena vaikutuksena. (JP) http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-tunisi…
SUNNUNTAI 16.01.11

1. ISRAELIN kerrotaan testanneen stuxnet virusta Dimonassa samankaltaisiin sentrifugeihin kuin ne, joita Iranilla on reaktoreissaan. Asiasta raportoi The New York Times v. 2008. Testin määräsi aikoinaan presidentti Georg Bush ja Barack Obama kehotti kiihdyttämään testiä.
TIMES kertoi 2008, että saksalainen yhtiö Siemens antoi luvan Idahon kansalliselle laboratoriolle identifioida ongelmat, joita sillä oli yhtiön ATK valvontaelimissään, joita käytetään Iranin ydinlaitoksissa. Idahon laboratorio on osa Amerikan voimaosastoa, joka on myös vastuussa USA:n ydinpommeista.
Vuonna 2008 havaittua haavoittuvuutta käytettiin seuraavana vuonna stuxnet-viruksen yhteydessä Iranin ydinlaitoksia vastaan, kuten artikkelissa kerrotaan.

TIMES kertoi, miten stuxnet virus toimii.
Ensiksi se saattoi Iranin sentrifugit toimimaan ilman kontrollia. Samalla se oli salaa rekisteröinyt laitoksen päivärutiinin raportoiden siitä valvojille antaakseen kuvan, että laitos toimii normaalisti, va…