TIISTAI 18.01.11

1. EHUD BARAKIN yllättävä operaatio irrottautua Labour-puolueesta neljän muun kansanedustajan kanssa on tyypillinen sotilaallinen vetäytymisoperaatio ennen vihollisen ratkaisevaa hyökkäystä, mikä oli odotettavissa. Se on myös liittynyt Barakin henkilökohtaiseen imagoon: hän mielellään suunnittelee ja toimii yksin ja salaisesti.
Barak alkoi olla ilman ystäviä puolueessa, jonka puheenjohtajana hän toimi. Häntä syytettiin karkeista rikoksista puolueen yhtenäisyyttä ja rauhanprosessia vastaan jo kauan ennen, kuin taktisena analyytikkona tunnettu runsain mitalein palkittu entinen sotasankari teki lopulliset johtopäätöksensä ja katsoi ainoaksi mahdollisuudekseen tehdä nopeita siirtoja, joita hänen vastustajansa eivät osanneet odottaa.

TAIVAS ei ole pudonnut, vaikka jotkut niin olettivat, mutta Barakin vedettyä neljä muuta Labourin 13 kansanedustajan joukosta pudotti sen merkitystä ratkaisevasti ja saattoi maan perustamisesta lähtien 29 vuotta hallinneen puolueen sekasortoiseen tilaan.
Sosiaaliministeri Isaac Herzog ilmoitti jossain vaiheessa eilen ottavansa puolueen johdon toistaiseksi, mutta Braverman ehdotti, että vanhin edustaja Ben-Eliezerin tulee johtaa puoluetta, kunnes pöly on laskeutunut ja tilannetta pystytään arvioimaan selkeästi. Monet jo soittavat Labourin kuolinkelloja todeten, ettei se enää tuosta nouse.

BARAK suunnitteli operaationsa yhdessä pääministeri Netanyahun kanssa, kuten nyt on selvinnyt. Barak tarvitsi kolmanneksen Labourin kansanedustajista, jotta ero todettaisiin lailliseksi, eli viisi kokonaisvahvuudesta. Labourin kahdeksan kansaedustajan kolmestatoista siirtyminen muodolliseen oppositioon alensi hallituksen teoreettista kannatusta siten, että Netanyahu voi laskea hallituksen kannatuksen Knessetissä olevan nyt 66 kansanedustajaa. Sillä pystyy vielä hallitsemaan, mutta pääministerin tulee pitää kielensä tarkoin keskellä suutaan. Netanyahun hallitusta kutsutaan nyt Shasin ja UTJ:n hallitsemaksi keskusta-uskonnolliseksi hallitukseksi.

2. NETANYAHU kehuu, että Barakin operaation johdosta hallitus on nyt entistä vahvempi, millä hän tarkoittanee, että rauhankeskustelujen takkuamista eniten arvostelleet ministerit Herzog, Ben-Eliezer ja Braverman eivät enää esitä mielipiteitään hallituksen kokouksissa.
Toisaalta Netanyahu uskoo, että hänen on nyt helpompi saada PA:n johto keskusteluihin, koska vaalien odotus on siirtynyt epämääräiseen tulevaisuuteen oppositiojohtaja Tzipi Livnin sitä koskevista vaatimuksista huolimatta.
Tätä on vaikea uskoa näillä näkymin, sillä PA:n johto on antautunut asian selvittämiseen YK:n kautta. PA turvautuu vaiheittaiseen ratkaisuun, koska USA jyrkästi hylkäsi PA:n toivomuksen, ettei se käyttäisi veto-oikeuttaan esitykselle Palestiinan valtion perustamiseksi turvallisuus-neuvoston päätöksellä. Keskusteluihin PA antautuu vasta YK:n päätöksen jälkeen.

ENSIMMÄISENÄ vaiheena PA pyrkii julistamaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa YK:n päätöksellä laittomiksi. PA katsoo, että sen jälkeen on helpompi esittää rajojen määrittämistä 1949 aselepolinjoihin perustuen mukaan lukien Itä Jerusalem, kuten PA vaatii ”ehdottomana päätöksenään, josta ei tingitä”. PA:n johto arvioi, että muutaman kuukauden kuluessa kaikki Etelä Amerikan 34 valtiota ovat tunnustaneet Palestiinan valtion näillä perusteilla, minkä se uskoo helpottavan asian käsittelyä YK:ssa.

PA:n johdon arvion mukaan rajojen tultua määritellyiksi kaikki jäljelle jäävät kysymykset, kuten pakolaiset, vesi, Jerusalem, Palestiinan valtion aseettomuus, Israelin turvallisuusvaatimukset jne. ratkeavat helpommin, koska Israelin neuvotteluasema on silloin oleellisesti heikentynyt.
Netanyahun hallitus on suhtautunut tilanteeseen oudon torjuvasti, ikään kuin asia ei sitä koskisi ollenkaan. Pääministeri sanoo soittaneensa Etelä Amerikan johtajille pyytäen heitä pidättymään Palestiinan valtion tunnustamisesta, mutta ilman tulosta, eikä hallitus ole esittänyt mitään vastavetoa PA:n esitykselle juutalaisyhteisöjen julistamiseksi laittomiksi.
OLISI VOINUT kuvitella, että hallitus olisi pestannut kansainvälisen lain erikoistuntijat selvittämään juurta jaksain, mikä niiden todellinen asema on ja mihin PA perustaa väitteensä niiden laittomuudesta. Israelin asemaa heikentää tuntuvasti ulkoministeriön syrjäyttäminen kokonaan keskusteluista PA:n kanssa. Toisaalta ulkoministeriön virkamiesten lakkoilu estää tärkeitten valtionjohtajien matkoja maahan. Venäjän presidentti Medvedev vierailee tänään Ramallahissa, mutta hän ei tapaa Israelin virallisia edustajia, mikä on ennen kuulumatonta.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204053, http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=203984, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203953

3. Israelin hallituksen sisällä alkoi ministerinpaikkojen uudelleen jako kolmen ministerin jätettyä paikkansa vapaiksi. Barakin mukana Itsenäisyyspuolueeseen siirtyneet neljä kansanedustajaa saavat nyt palkkansa. Varmuuden vuoksi pääministeri pitää toistaiseksi itsellään sosiaaliministeriön, jonka Isaac Herzog vapautti.

Barak tulee pysymään puolustusministerinä, kuten eilen pääministerin ja Barakin kesken sovittiin. Simhon saanee johtaakseen teollisuus-, kauppa- ja työministeriön; apulais-puolustusministeri Matan Vilnai saa lisäksi kotirintaman ja vähemmistöjen asiat; Orit Noked nimitettäneen maatalousministeriksi ja Einat Wilf toimii ryhmän puheenjohtajana. Lokakuussa 2011 Wilf nimitettäneen Knessetin opetusvaliokunnan puheenjohtajaksi.
Netanyhau lupasi, että hallitus tukee Labourin ehdokasta Juutalaisen Kansallisrahaston (JNF) puheenjohtajaksi.
Ministerivalintojen täytyy ensin saada Netanyahun ja Barakin hyväksyminen, minkä jälkeen niiden tulee saada Knessetin vahvistus.

KUOHUNTA Labourin sisällä ei kuitenkaan ole vielä ohi. Ainakin neljä kansanedustajaa kahdeksasta jäljelle jääneestä, Amir Peretz, Eitan Gabel, Daniel Ben-Simon ja Benyamin Ben-Eliezer, eivät ole vielä selvittäneet itselleen, jäävätkö he Labouriin, siirtyväkö esim. Kadimaan vai muodostavatko oman parlamenttiryhmänsä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4015200,00.html

4. TUNISIAN kaaos näyttää poikivan levottomuuksia muissakin arabimaissa. Jotkut ovat turvautuneet äärimmäiseen keinoon ja sytyttäneet itsensä tuleen, kuten Kairossa tapahtui.
Vaarallisimmaksi Israelin kannalta voi tilanne kehittyä Jordaniassa, jossa perjantaina rukousten jälkeen asukkaat huutelivat pääministeri Samit Rifain vastaisia iskulauseita vaatien hänen eroaan: ”Hyvinvointi ei ole vain varakkaita varten”; Samir Rifai ja hänen hallituksensa tulee erota”; Leipä on yksi punainen varoituslinja”, tuhannet ihmiset huutelivat Ammasissa.

JORDANIAN opposition parissa selvitettiin, että vaikka ihmisten kritiikki kohdistui pääministeriin ja hänen hallitukseensa, varsinaisena päämääränä on Tunisian esimerkin mukaan Jordanian hallitusjärjestelmän muuttaminen.
Kuningas Abdullah II on raporttien mukaan hyvin hermostunut tilanteesta, mikä on ravintoaineitten hintojen nousun vuoksi nostattanut kansan vastarintaan. Oppositio aikoo saada järjestetyksi miljoonan kansalaisen mielenosoitustilaisuuden, mikä hallitsemattomana voi helposti kiihottua väkivaltaiseksi.
Kuningas Abdullah on tiettävästi varautunut siihen perustamalla palatsiinsa operaatio-keskuksen, josta pyritään estämään tilanteen kehittymistä sekasortoiseksi.
Ammanissa on järjestetty pieniä katukokouksia, joissa vaaditaan pääministeri Rifain eroa. Mielenosoituksissa vaaditaan myös avoimesti Jordanian vallankumousta, mikä tarkoittaisi kuningas Abdullah II:n monarkian päättymistä.

JORDANIAN kuningas Abdullah II hallitsee beduiinien kautta, mutta kansan enemmistö kuuluu palestiinalaisiin, joista useimmat ovat entisen Palestiinan alueelta muuttaneita tai heidän jälkeläisiään. Oppositiossa ovat kaksi kilpailevaa ryhmittymää, vasemmistolainen ei-uskonnollinen ja islamia edustava järjestö. Niiden yhteisenä tavoitteena on hallitusmuutos, mutta taustalla on vaatimus monarkian hajottamisesta, joskin Jordanian lain mukaisesti siitä ei saa puhua julkisesti. Ryhmittymät eivät ole pitäneet yhteisiä mielenosoituksia, ovat jopa kilpailleet siitä, kumpi kokoaa suuremmat kansanjoukot. Hallitus on joutunut selvittämään heimojen välisiä ristiriitoja, joissa osa ihmisiä on pakotettu muuttamaan asuinsijoiltaan. Levottomuudet levisivät muuallekin valtiossa, kuten Karak ja Maan. Hallitus alensi perus-elintarvikkeiden ja öljyn hintoja, mutta se ei riittänyt kansan rauhoittamiseksi.
Jordanian parlamenttia syytetään myös, että se suosii hallituksen korruptoitunutta politiikkaa.
(JP, Khaled Abu Toameh) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4015156,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF varastoi aseitaan ja muita sotavarustuksiaan kallion sisään louhittuihin suuriin luoliin pelätessään, että seuraavassa sodassa maa voi joutua kokonaisuudessaan raketti- ja ohjustulituksen kohteeksi. (JP)
- Libanon sen sijaan on astunut pimeään tunneliin, jonka päässä ei näy valoa, arvioi JP:n kolumnisti Jonatan Spyer. Pääministeri Rafik Haririn murhaa tutkiva tribunaali jätti eilen illalla tutkimustensa tulokset oikeustoimia valmistelevalle tuomarille, mutta tutkimukset ovat salaisia ehkä kuukausien ajan. Hizbullah pyrkii march-8 ryhmänsä avulla pelastamaan sen, mikä on pelastettavissa sen moraalisesta uskottavuudesta, mutta asioita hoitava pääministeri Saad Hariri on yhtä päättäväisesti vastustanut Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin pyrkimyksiä välttää oikeustoimia, jotka voivat pahoin runnella sen imagoa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204065
- IDF:n uuden komentajan nimittäminen näyttää joutuneen yllättävän esteen eteen. Valtion tarkastaja Micha Lindenstrauss on löytänyt todisteita, jotka osoittavat virkaan esitetyn Yoav Galantin turvautuneen laittomiin toimiin maakauppojensa yhteydessä. Lindenstrauss sanoo, että kenraalimajuri Yoav Galant on toiminut vastoin lakia Amikam moshavinsa maakaupoissa lähellä Zichron Yaacovia. Näitä todisteita ei tiedetty aiemmin, mikä voi siirtää hänen nimittämistään IDF:n komentajaksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=204045
- Hamasin taholta kerrotaan, että välittäjänä toimiva saksalainen Gerhard Konrad on esittänyt uusia ideoita Gilad Shalitin vapauttamiseksi, mikä voi johtaa ratkaisuun. Asiasta raportoi Lontoossa ilmestyvä Al-Hayat tänään. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204097
- PA on alkanut järjestelmällisesti muuttaa juutalaisten pyhien paikkojen nimiä Juudeassa ja Samariassa, kertoo IMPACT-SE (instituutti, joka seuraa rauhan ja kulttuurin suvaitsevuutta koulujen opetuksessa). Siten Raakelin hautakammiolle on annettu nimi Bilal Ibn Rabah Mosque. Tarinan mukaan Bilal oli miesorja, joka vapauduttuaan kääntyi islamin uskoon Quraish-heimon kautta. Hänet haudattiin joko Ammaniin tai Damaskokseen. Tarina ei kerro, mitä eriomaista Bilalissa oli muuta kuin että hän kääntyi muslimiksi. Vielä oudompaa sen sijaan on, että juutalaisen matriarkan hautakammio nimitetään miesorjan mukaan ja moskeijaksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204104
- Alkoholin juominen on kielletty islamin uskossa. Johtavat muslimit kiertävät tämän esteen kevyesti matkustamalla ulkomaille, joissa he katsovat olevansa kiellon ulkopuolella. Jemenissä alkoholismi on kehittynyt niin yleiseksi, että sitä täytyy hoitaa laitoksissa, mutta ilman julkisuutta, ettei maine pilaantuisi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204041
- Julkisuudessa esiintyneet uutiset Ben Gurionin yliopiston professorien ja opettajien Israelin vastaisuudesta saivat erään pariskunnan kirjoittamaan yliopiston presidentille Rivka Carmille kirjeen, jossa he selittävät, miksi he eivät voi panna lapsiaan siihen oppilaitokseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141800
- Äskettäin suoritettu hätäinen gallup kertoo, että 37 % ei usko hallituksen pysymiseen; 24 % katsoo, ettei Labourin hajoamisella ole vaikutusta; 29 % uskoo hallituksen hengissä pysymisen lisääntyneen; 83 % pelkää Barakin puolueen häviävän. Kaikkiaan 53 % uskoo, että Labourin hajoamisella on vähäiset vaikutukset.
- Kanava-10 gallupin mukaan Barak saisi 3 edustajaa Knessetiin, Labour ja Meretz kumpikin kuusi paikkaa. Likud saisi 30 (nyt 27), Kadima 27 (nyt 28), Israel Beiteinu 17 (nyt 15) kansanedustajaa Knessetiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141791
- Barak kertoo yksityisesti, että presidentti Shimon Peres oli sen ryhmän takana, joka halusi hänen kaatumistaan. Peres teki salaisen liiton Kadiman Haim Ramonin ja Histadrutin pääsihteerin Ofir Einin kanssa. Barak kutsuu Tzipi Livniä sokeaksi ja lapselliseksi, jota Ramon johtaa kuin juhtaa nenärenkaasta. Uutisen mukaan Ramon levitti perättömiä huhuja mediaan ja Israelin televisioon, jonka uutistoimittajien kanssa hänellä oli hyvät välit. http://www.debka.com/article/20560/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021