Posts

Showing posts from July 26, 2009
PERJANTAI 31.07.09
1. ARABIMAAT ovat arabilehden Ashag Al-Awsat mukaan ärtyneitä USA:n vaatimuksiin, että arabimaitten tulisi tehdä joitain positiivisia eleitä Israelin suuntaan USA:n aloittaman diplomaattisen prosessin edistämiseksi.
Varsinkin Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell on pyrkinyt vaikuttamaan edes jonkinlaisen eleen osoittamiseksi. Siksi hän kiersi ennen Israeliin tuloaan Syyriassa, Emiirikunnissa ja Egyptissä Israelilta vaatimansa täydellisen rakennuskiellon vastapainoksi Juudeassa ja Samariassa. Saudilehti kertoo artikkelissaan, että Mitchell painotti arabien pääkaupungeissa, että Obama tarvitsee näitä eleitä asioidessaan Israelin kanssa. Lehti mainitsee korkean arabidiplomaatin todenneen, etteivät arabit jätä Mitchellin toivetta huomiotta. Israelin hallituslähteet sanovat, että ne odottavat positiivisia tuloksia kuukauden aikana. Lehti kertoo kuitenkin artikkelissaan, että tulokseksi palestiinalaiset ja arabihallitukset, jotka olivat hyväksyneet ai…
TORSTAI 30.07.09
1. TÄNÄÄN ON Tisha B´Av, yhdeksäs Av-kuuta. Tänä päivänä tapahtuivat Israelin historian suurimmat onnettomuudet, joista suurimmat ovat Jerusalemin ja sen Temppelin tuhoaminen 586 eKr. ja uudelleen 70 jKr. Myös monia muita onnettomuuksia on kirjattu tälle vuoden päivälle juutalaisten vuosituhansien aikana, kuten karkotuksia monista valtioista.
INN esittelee alla olevassa osoitteessa kuvia päivän vietosta Jerusalemissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123174
Toinen ynetin artikkeli, jonka on kirjoittanut Yair Borochov, kertoo havainnollisesti, millaista holokaustia juutalaiset kokivat hyökkääjän valloitettua heidän gettonsa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3754265,00.html
Tisha B´ Av ei Israelissa ole vapaapäivä, kaupat ovat auki ja liikenne pelaa, pankit kuitenkin on suljettu. Osa kansasta paastoaa, monet menevät Temppelivuorelle itkeäkseen kauan sitten tuhottuja kulttirakennuksiaan, joita palestiinalaisten väitteiden mukaan ei ollut o…
KESKIVIIKKO 29.07.09
1. JÄNNITYS Libanonin rajalla on kasvanut viime päiviä huolimatta sekä
puolustusministeri Ehud Barakin että IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin vakuutuksista, että tilanne on rauhallinen. Libanonin armeija on lisännyt joukkojaan Israelin rajan tuntumassa, varsinkin kiistanalaisen Shaba farmin alueella Dov vuoren lähellä. Libanon väittää, että IDF rakensi uuden tukikohdan ja toi neljä tankkia Dov vuoren lähelle vastoin YK:n päätös-lauselmaa. Barak vähättelee tapahtumaa todeten, että kysymys on vain maavallista eikä sinne ole tuotu uusia panssareita.
Libanon syyttää, että IAF:n koneet ovat tehneet lukuisia ylilentoja alueella viime päivinä.
IDF:n taholta todetaan, että se seuraa tarkoin tilannetta alueella, mutta ei ole tehnyt mitään, mikä osoittaisi sen lisänneen jännitystä.
Israelin puolustusministeri esitti kuitenkin verhotun varoituksen Libanonille, ettei se tekisi mitään, mikä voisi aiheuttaa IDF:n vastatoimia.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi muutama pä…
TIISTAI 28.07.09
1. ”OBAMA ON RASISTI”, totesi Kiryat Arban Nir yeshivan rabbi Eliezer Waldman mielenosoituksessa eilen illalla pääministeri Netanyahun asuintalon lähellä. He protestoivat Amerikan vaatimuksia vastaan rakentamisen kieltämiseksi Juudeassa ja Samariassa. Rabbi Waldman lisäsi, että ”jos Obama jatkaa tällä tiellä, hän hajottaa imperiuminsa”. Mielenosoitus oli ensimmäinen USA:n politiikkaa vastaan, ja se ajoitettiin Obaman erikoislähettilään George Mitchellin sekä puolustusministeri Robert Gatesin Israelin vierailun yhteyteen. Mielenosoittajat buuasivat joka kerran, kun Mitchellin nimi mainittiin. Mielenosoituksen olivat järjestäneet yhteisöt Israelin maan nuoret, Israelin uskollisten maa, Binyaminin ja Samarian asukkaitten komitea ja Yeshan alueen juutalaisasukkaitten neuvosto. Tilaisuuteen osallistui kansanedustajia eri puolueista, jotkut heistä puhuivat yleisölle. ”Tämä on ensimmäinen kerta sitten Henry Kissingerin aikojen, että Israel osoittaa julkisesti mieltä…
MAANANTAI 27.07.09
1. OBAMAN ERIKOISLÄHETTILÄS Lähi Itään Robert Mitchell saapui eilen ensimmäisenä ”vyöryttäjänä” Israeliin. Hänellä oli eilen tapaaminen puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Mitchell kertoi journalisteille tapaamisen jälkeen, että ystävienkin kesken on erilaisia mielipiteitä ja ”nämä ovat keskusteluja ystävien kesken”. Hän kuitenkin laajensi keskustelujensa aihepiiriä, jonka uskottiin keskittyvän erimielisyyksiin rakentamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä – palestiinalaisten rakentamiseen hän ei puutu. Mutta Mitchell kertoi journalisteille, että ”keskusteluissa kosketeltiin kaikenkattavan rauhansopimuksen saamista, joka käsittää Israelin ja Syyrian, Israelin ja Libanonin sekä normaalit suhteet alueen kaikkien kansojen kanssa Tämä on presidentti Obaman henkilökohtainen puolueeton näky ja tätä pyrimme saavuttamaan. Sen onnistumiseksi olemme pyytäneet kaikkia osapuolia ottamaan positiivisia askeleita.”
MITCHELLIN keskittyminen Syyrian ja Libanonin…
SUNNUNTAI 26.07.09
1. JOS ISRAEL hyökkää Irania vastaan, Iran tulee vastaamaan siihen ohjuksillaan, jotka yltävät kaikkialle Israelissa, sanoi vallankumousarmeijan päällikkö Mohammed Ali Jafari. ”Jos sionistinen hallitus hyökkää Iraniin, tulemme ilman muuta iskemään sen ydinlaitoksiin. Ohjuskapasiteettimme asettaa koko sionistisen hallituksen alueen Iranin hyökkäyksen kohteeksi.” Jafari lisäsi lauantaina puheessaan, jonka Reuters välitti Iranista, ettei Iran ole peloissaan Israelin uhkauksista. Hän piti sitä lännen propagandapelotteena maataan vastaan.
HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah puolestaan lupasi, että jos Israel iskee uudelleen järjestön päämajaa vastaan Dahiyan lähiössä Beirutissa, Hizbullah tulee vastaamaan siihen iskemällä Tel Aviviin. Hän puhui tilaisuudessa, joka oli järjestetty maassa vieraileville libanonilaisille pakolaisille. Puheen välitti Libanonin TV-kanava Al-Jadid. Israel tuhosi Hizbullahin päämajan Dahiyassa 2006 Libanonin kakkossodan aika…