Posts

Showing posts from August 31, 2008
PERJANTAI 05.09.08
1. HIZBULLAH on edelleen sodassa Israelin kanssa, eikä aio luopua aseistaan, vaikka Libanonin saisikin Shabaan farmin ja Dov-kukkulan Israelin ja Libanonin rajalla, uhosi Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah puheessaan torstaina. Hän sanoi, että aseet ovat osa sen puolustusstrategiaa Israelia vastaan, ja siksi niistä ei koskaan luovuta.
Nasrallah lähetti terveisiä Israelin puolustusviranomaisille todeten, että he tietävät meri- ja lentovoimiensa heikkouden, jotka ovat kuluttaneet kaikki voimavaransa.
NASRALLAH viittasi puheessaan Barakin puheisiin aiemmin viikolla, jossa tämä kertoi hänen tarkoituksensa olevan kehittää armeija voittoisaksi. Nasrallah arvioi, että Barakin tarkoituksena oli pelotella Libanonin kansaa ja siksi hän kertoi Israelin käyttävän seuraavassa sodassa Libanonissa viisi divisioonaa. Tämä Nasrallahin mielestä todistaa, että Israel havittelee sotaa valloittaakseen lisää maata.
Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah uhkuu voitonvarmuu…
TORSTAI 04.09.08
1. YHTÄÄN AINOAA kohtaa ei ole sovittu, sanoi PA:n ulkoministeri Riad Al-Malki eilen keskiviikkona lukiessaan PA:n pääministeri Salaam Fyadin laatimaa puhetta, jonka hänen itsensä tuli esittää Israelin ulkomaanasioitten neuvoston kokouksessa, mutta josta hän syytä esittämättä jättäytyi pois viime hetkellä lähettäen ulkoministerinsä lukemaan tekstin.
Hän tarkensi puhetta selittäen, että kun enää neljä kuukautta on varattu aikaa sopimuksen saamiseksi aikaan, yhtään – edes pientä yksityiskohtaa – ei ole voitu kirjoittaa paperille, koska mistään ei ole löydetty täyttä yhteisymmärrystä. Malki myönsi, että neuvottelijat tekevät työtä hellittämättä, tavaten lähes joka päivä, karttoja on esitetty ja hylätty, ideoita vaihdettu ja heitetty roskiin, mutta ilman näyttävää tulosta.
Fayad selitti asiaa näin: ”Pelkään kahden valtion ratkaisun menettävän uskottavuutensa sekä kansamme että maailmanyhteisön parissa.” Hän sanoi myös pelkäävänsä, että ääriainekset ottavat vallan …
KESKIVIIKKO 03.09.08
1. RAUHA Israelin kanssa on mahdollinen, toteaa Syyrian presidentti Bashar Assad ennen neljän valtion päämiehen huippukokousta Damaskoksessa torstaista alkaen.
”Tänään on olemassa rauhan mahdollisuus. Mutta kaikesta huolimatta, emme voi ennustaa, että olisimme lähellä rauhan solmimista”, Assad lisäsi, ”Valmistaudumme suoriin neuvotteluihin. Kun pääsemme sille askelmalle, pystymme sanomaan, että lähestymme rauhaa.” Assad puhui näin Ranskan TV:lle antamassaan haastattelussa. Assad tähdensi, että tällä hetkellä ovea on vasta raotettu rauhaan, mutta jatkoi, että hän uskoi Israelin voivan yrittää tehdä eri hyökkäyksiä, ehkä Iraniin tai Libanoniin tai tietenkin ehkä Syyriaa vastaan. Assad varoitti, että sellaisilla hyökkäyksillä olisi katastrofaaliset seuraukset ei vain Lähi Idälle vaan koko maailmalle.
RANSKAN presidentti Nicolas Sarcozy aloittaa virallisen valtiovierailun Syyriassa tänään. Huippukokoukseen ottavat osaa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan s…
TIISTAI 02.09.08
1. I WANT YOU (Haluan sinut) sanottiin USA:n presidentin kuvalla varustetussa
palvelukseen astumis-kehotuksessa sormi osoittaen uhkaavasti suoraan katsojaan vuosia sitten. Tämä sopisi hyvin Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin sanoiksi artikkelissa, jonka yhteyteen liitetyssä kuvassa tuimailmeinen terrorijohtaja osoittaa katsojaa sormellaan. Nasrallahin kehotus on kuitenkin tarkoitettu vain juutalaisille ja heille siinä tarkoituksessa, että hänen verikoiransa etsivät maailmalta juutalaisia liikemiehiä tai muita sopivia tunnettuja henkilöitä panttivangeiksi. Tarkoituksena on käyttää heitä kaupankäynnissä Israelin kanssa Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin teloituksen kostamiseksi.
Toisena tarkoituksena voi olla liikemiesten murhaaminen.
ISRAELIN turvallisuusjärjestöt ovat ulkomaisten tiedustelujärjestöjen avustuksella estäneet ainakin viisi kaappausyritystä eri puolilla maailmaa: Euroopassa, Länsi Afrikassa, USA:ssa, Etelä Amerikassa ja Aasiassa, kerto…
MAANANTAI 01.09.08
1. ”SINUN EI PITÄISI tavata murhaajia (killlers)”, moitti pääministeri Ehud Olmert PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia tavatessaan tämän sunnuntaina Jerusalemissa vauhdittaakseen viimeisiä rutistuksia ”kassakaappisopimuksen” solmimiseksi vielä ennen Olmertin – toivottavasti - lopullista eroa Israelin poliittisesta johdosta.
OLMERTIN isällinen moite palestiinalaisten symboliselle johtajalle herätti välittömästi ihmetteleviä reaktioita: Ketä tässä tarkoitettiin? Abbas itse syyllistyi israelilaisten olympia-ottelijoitten kaappaukseen ja murhaan Mynchenissä sekä Akille Lauro huvialuksen kaappaukseen Välimerellä, jonka aikana Amerikan juutalainen pyörätuoliin sidottu Klinghoffer työnnettiin kylmästi laivasta laidan yli mereen. Abbas ei itse liannut käsiään vereen, hän toimi rahoittajana. Olmertia puolestaan syytetään 33 israelilaisen sotilaan tapattamisesta Libanonin kakkossodan loppuvaiheissa määräämällä joukot hyökkäykseen Libanoniin ilman suunnitelmaa ja tarvitt…
SUNNUNTAI 31.08.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaavat tänään. Tilaisuutta ympäröi peittelyn ja salaisuuden verho, mutta tarkkailijat otaksuvat, että tilaisuuden tarkoituksena on saada runnottua – tai ainakin saada alulle – jonkinasteinen sopimusrunko rauhan sopimukseksi, jota viimeistellään niiden kahden viikon aikana, mitkä Olmertilla on vielä käytettävissään ennen 17. syyskuuta pidettäviä Kadiman puheenjohtaja-vaaleja, jonka jälkeen Olmert – toivottavasti - astuu syrjään.
PA:n pääneuvottelija rauhankeskusteluissa Saeb Erekat toteaa, että osapuolet ovat yhtä kaukana kuin ennenkin kaikissa tärkeissä kysymyksissä, mutta Erekat on ”pahan ilman lintu”, joka suhtautuu hyvin epäilevästi neuvotteluihin Israelin kanssa.
TARKKAILIJAT olettavat, että ulkoministeri Rice sai tuntuman Olmertin ja Abbasin välisiin salaisiin keskusteluihin viimeisen Israelin vierailunsa yhteydessä keskusteltuaan molempien kanssa erikseen ja sitten yhdessä. Rice vihjaili…