KESKIVIIKKO 03.09.08
1. RAUHA Israelin kanssa on mahdollinen, toteaa Syyrian presidentti Bashar Assad ennen neljän valtion päämiehen huippukokousta Damaskoksessa torstaista alkaen.
”Tänään on olemassa rauhan mahdollisuus. Mutta kaikesta huolimatta, emme voi ennustaa, että olisimme lähellä rauhan solmimista”, Assad lisäsi, ”Valmistaudumme suoriin neuvotteluihin. Kun pääsemme sille askelmalle, pystymme sanomaan, että lähestymme rauhaa.” Assad puhui näin Ranskan TV:lle antamassaan haastattelussa. Assad tähdensi, että tällä hetkellä ovea on vasta raotettu rauhaan, mutta jatkoi, että hän uskoi Israelin voivan yrittää tehdä eri hyökkäyksiä, ehkä Iraniin tai Libanoniin tai tietenkin ehkä Syyriaa vastaan. Assad varoitti, että sellaisilla hyökkäyksillä olisi katastrofaaliset seuraukset ei vain Lähi Idälle vaan koko maailmalle.
RANSKAN presidentti Nicolas Sarcozy aloittaa virallisen valtiovierailun Syyriassa tänään. Huippukokoukseen ottavat osaa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sekä Qatarin emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani.
SARCOZY edustaa EU:n kiertävää presidentin vastuuta; Turkki tunnetaan välittäjän roolistaan Israelin ja Syyrian välisissä epäsuorissa keskusteluissa sekä Libanonin keskenään kilpailevien osapuolten välisissä keskusteluissa Dohassa Qatarissa, jotka päätyivät sopimukseen, jolla Libanonin poliittisen sisäpolitiikan blokkiutuminen avattiin. Sopimuksen perusteella Syyria ja Libanonin vaihtavat suurlähettiläitä, minkä uskotaan lopettavan syytökset Syyrian aikeista jatkaa Libanonin valvontaa ns. Suur-Syyrian muodossa.
HUIPPUKOKOUKSESSA etualalla lienevät Libanonin kysymykset, mutta toisena aiheena on Israelin ja Syyrian väliset ”rauhankeskustelut”, joita Olmertin aloitteesta käydään salaisesti Turkin toimiessa isäntänä ja välittäjänä. Debkafile arvioi artikkelissaan, että Israelin sisäisen poliittisen halvaantumisen vuoksi ulkovallat katsovat olevan sopivaa käsitellä Israelia koskevia ulkopoliittisia kysymyksiä ilman Israelin protestointia. Syyria vaatii, että Israel luopuu Golanin ylängöstä ilman selityksiä. Asiaa käsiteltäessä ei huomioida ollenkaan, että Syyria aloitti tuhoamissodan Egyptin ja Jordanian kanssa Israelia vastaan 1967, minkä seurauksena Israel vapautti Golanin ylängön. Syyria hyökkäsi uudelleen Israelia vastaan ns. Jom Kippur-sodan aikana yhdessä Egyptin kanssa, jonka sodan Syyria myös hävisi.
Parantaakseen ilmapiiriä Assad lähetti Hamas-johtajan Khaled Mashaalin huippukokouksen ajaksi Khartoumiin, Sudaniin, mutta hänen toimistonsa jatkaa toimintaansa Damaskoksessa entiseen tapaan, kuten muutkin terrorijärjestöjen virastot. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert valehtelee maailmalle, sanoo WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein artikkelissaan, jonka hän otsikoi ”Jerusalem pilkkomislistalla”. Hän jatkaa todeten, että Olmert vakuuttaa kaikille, ettei Jerusalemista keskustella, mutta Klein sanoo vakuuttuneensa täysin, että Olmertin hallitus neuvottelee täyttä päätä Jerusalemin jakamisesta ainakin paperilla ennen vuoden loppua. Sekä israelilaiset että amerikkalaiset eivät kuitenkaan ole tietoisia tästä, eikä siksi ole järjestetty suuria mielenosoituksia Jerusalemin jakamista vastaan. Olmertin päämääränä on saada aikaan sopimus, jolla hän pyrkii sitomaan seuraavan hallituksen kädet, ja jonka USA:n presidentti vahvistaa siihen liitetyllä kirjeellään, sanoo Klein artikkelissaan.
KLEIN ARVIOI, että Olmert paljastaa Jerusalemin jakamisen vasta aivan vuoden lopussa voidakseen tällä antaa sopivan verukkeen Shas-puolueelle jatkaa hallituksessa, koska se on ilmoittanut eroavansa hallituksesta heti, kun Jerusalemin asia otetaan pöydälle. Shasin johdon omituinen kaksinaamaisuus tässä eniten kummastuttaa, sillä varmaan tieto tästä on kulkeutunut myös Shasin toimistoihin.
KLEIN uskoo, että USA:n johto on aktiivisesti mukana Olmertin keskusteluissa PA:n kanssa, joita palestiinalaiset kuvaavat kiivaiksi (crazy), sillä neuvottelijat tapaavat lähes päivittäin.
Toinen arveluttava seikka, minkä Olmert ja Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni jättävät huomioimatta, on se, että Kadima-puolueen ohjelman mukaan Jerusalemia ei saa jakaa.
KLEIN päättää artikkelinsa pahaenteisesti: ”Kun tämä julkistetaan, älkää sitten tulko sanomaan, ettei teitä varoitettu.” http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=74178
3. JORDAN-OPTIO kummittelee edelleen poliittisten toimittajien ja aktivistien analyyseissa, miten Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti pitäisi ratkaista. Ynetnews julkisti web-sivullaan Giora Eilandin kirjoittaman artikkelin, jossa hän pyrkii osoittamaan, miksi koko rauhan prosessi ja ”tiekartta rauhaan”, kuten kvartetin ajamaa rauhanprosessia optimistisesti kutsutaan, tulisi tarkastella uudelta näkökannalta.
Eiland luettelee viisi eri kohtaa, joitten perusteella nykyistä tilannetta tulisi tarkastella.
Hän toteaa, että vuonna 2000, jolloin Clinton esitteli rauhansuunnitelmaansa, sekä USA:n Israelin että PA:n johtajatilanne oli toinen. Johtajilla oli vahva ote kansastaan, mutta nykyinen sekä Israelin että PA:n hallinto on epävarmalla pohjalla, ja USA odottaa uuden hallituksen ja presidentin astuvan virkaansa vasta ensi vuoden tammikuussa. Eiland katsoo edelleen, että intifada ei ollut vielä silloin Camp Davidin huippukokouksen aikoihin alkanut, joten yleinen ilmapiiri oli suotuisampi. Kolmanneksi Eiland arvioi, että ellei Hamas pysty torpedoimaan rauhansopimusta ennen sen toimeenpanoa ja Palestiinan valtio perustetaan, Hamas tulee joka tapauksessa ottamaan Juudean ja Samarian valvontaansa kuten se teki Gazassa.
Täten Israel ottaisi aavistamattoman riskin hyväksyessään Palestiinan valtion. Eiland arvioi edelleen, että usko siihen, että PA:n sitoutuu hyväksymään vain osa ”Palestiinaa”, hälvenee kaiken aikaa, eivätkä palestiinalaiset usko, että Israel pystyy toteuttamaan suunnitelman käytännössä. Lisäksi Eiland arvioi, että raketit ja kranaatit, ilma- ja panssarintorjunta-ohjukset pystyvät joka tapauksessa ohittamaan kaikki sopimukset ”aseettomuudesta”, kuten Gazan kaistalla on voitu todeta.
NÄISTÄ SYISTÄ JOHTUEN Eiland suosittelee, että palattaisiin 1967 ”rajoihin” , toisin sanoin tilanteeseen, jolloin Jordania valvoi Juudeaa ja Samariaa ja Egypti Gazaa. (Ynetnews)
4. MIKÄ MIEHITYS, kyselee Ashley Perry JP:n artikkelissaan. Hän tarkastelee Juudean, Samarian ja Gazan tilannetta, josta ulkomainen media yleensä toteaa ilman selityksiä – ja vastoin tosiasioita – että ne ovat miehitettyjä alueita. Myös Gazan kaistaa pidetään miehitettynä, koska Israel valvoo sen ulosmenoteitä sekä meri- ja ilmaliikennettä, vaikka Israel tuhosi siellä kukoistavat juutalaisyhteisöt, karkotti niiden asukkaat ja veti kaikki sotilaansa pois alueelta. Mutta mikä on totuus noista alueista? Lyhyt historiikki.
KUN ENGLANTI 1917 karkotti Ottamanin hallituksen joukot silloisesta Palestiinasta, Englanti samalla pyrki toteuttamaan ns. Balfourin julistuksen, joka velvoitti Englantia järjestämään juutalaisen kansan kansallisen kodin vapautuneille alueille. Niihin kuuluivat kaikki Jordanjoen länsipuoliset alueet mutta myös sen itäpuolinen alue, ns. Transjordania, jonka Churchill kuitenkin erotti omaksi Englannin protektoraatiksi nimellä Transjordania. Kansainliitto, nykyisen YK:n edeltäjä, vahvisti Balfourin julistuksen 24.07.1922 ja antoi Englannille velvoitteen toteuttaa se käytännössä. Englannin Palestiinaan perustama siirtomaahallitus kuitenkin vastusti sen toteuttamista siinä määrin, että Balfourin julistuksen julkistaminen kiellettiin Palestiinassa.
Englantilaiset tekivät kaikkensa estääkseen juutalaisten massamuuton Palestiinaan, mikä esti miljoonien juutalaisten pääsyn karkuun natsien kuolemankoneistosta.
ENGLANTI nosti kädet pystyyn 1947 ja luovutti vastuun Palestiinasta YK:lle, joka laati Palestiinan jakosuunnitelman. Juutalaiset hyväksyivät sen, arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät.
ISRAELIN ITSENÄISYYSSODASSA vuonna 1948 Egypti miehitti Gazan kaistan; Jordania miehitti Juudean ja Samarian, mutta ei pystynyt karkottamaan Jerusalemin juutalaisia paitsi Temppelivuorelta ja vanhasta kaupungista. Jordania liitti miehittämänsä alueet valtioonsa, minkä Englanti ja Pakistan tunnustivat, ja muutti samalla valtion nimen Jordaniaksi.
EGYPTI JA ISRAEL solmivat rauhan 26.03.1979, jossa Egypti luopui oikeuksistaan Gazaan. Israelin ja Jordanian välinen rauhasopimus allekirjoitettiin 26.10.1994, missä Jordania luopui oikeuksistaan Juudeaan ja Samariaan, mutta säilytti Jerusalemin Temppelivuoren päivä-rutiinia valvovan säätiön (wakfin) itsellään, mitä PA on pyrkinyt mitätöimään asettaen sinne omia valvojiaan. Hallinnollisesti Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori kuuluvat Israeliin. Siten IDF ja Jerusalemin poliisi vastaavat alueitten turvallisuudesta.
Vuosien 1967 ja 1973 sotiin osallistuneitten Libanonin ja Syyrian kanssa Israel sopi joukkojen vetäytymisestä määrättyihin asemiin, mutta teknisesti maat ovat edelleen sotatilassa. Vuoden 1967 puolustussodassa Israel vapautti Golanin ylängön Syyrialta ja vahvisti sen 1973 sodassa. Israelin ja Libanonin välinen raja kartoitettiin äskettäin YK:n kartoittajien toimesta.
EDELLISEN perusteella voidaan todeta, että Israelilla on kansainvälisesti tunnustetut rajat Jordanian ja Egyptin kuten myös Libanonin kanssa, Syyrian raja on vahvistamatta.
On vaikea ymmärtää, miten voidaan väittää, että alueet, jotka maa vapauttaa vieraasta miehityksestä, ovat edelleen miehitettyjä. Gazan kaistaa, Juudeaa ja Samariaa ei voida pitää edes kiistanalaisina alueina, koska ne kuuluvat kiistatta Israelin valtioon, sen tunnustettujen rajojen sisäpuolella. Ei ole myöskään oikein luovuttaa niitä uudelleen vieraalle valtiolle.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin sotilasteollisuus (IMI) kehittelee uudenmallisia kranaatteja, joita voidaan ohjata satelliitista tai tutkalla. Nimeltään GPS-ohjattu kranaatti on lähes kehittelyn loppusuoralla. Sen kantomatka on 10 km ja osumatarkkuus 3 m. Toinen tehtaan tuote on nimeltään Iron Fist (teräsnyrkki), joka on tarkoitettu tankkien suojaamiseen ohjuksilta. Se valmistuu lähiaikoina. Merkavat saavat sen 2009. (JP)
- Olmertin hämärien liiketoimien tutkimukset vastuunalaisena ministerinä tuovat esiin kaiken aikaa uusia kohteita, viimeisenä suuri turismipyydys Eilatiin. (JP)
- McCainin varanaisen Sarah Palinin yksityiselämää ruoditaan nyt. Hänen 17-vuotias tyttärensä Bristol on viidettä kuukautta raskaana jääkiekkoilijan kanssa. Etteivät vain suomalaiset ole olleet asialla? Bristol haluaa naida hänet. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021