Friday, April 24, 2009

PERJANTAI 24.04.09
1. ”PUDOTTAKAA puheistanne ”maata rauhaa vastaan” iskulause ja pysäyttäkää Iran”. Ulkoministeri Avigdor Lieberman antoi ensimmäisen haastattelun ulkoministerinä Jerusalem Postin päätoimittajalle David Horovitzille ja Amir Mizrochille torstaina. Lieberman, jota voitaneen kutsua iskevällä lyhenteellä ”Libi”, kehotti ulkovaltoja, jotka todella haluavat auttaa Israelin uutta hallitusta saavuttamaan ratkaisu palestiinalaisten ongelmassa ja luoda tasapaino Lähi Itään, lopettamaan iänikuisten iskulauseitten toisteleminen.
Lieberman kertoi toimittajille puhuneensa kahden viimeisen viikon aikana useitten ulkomaisten kollegojen kanssa maailman eri puolilta. ”Tänään viimeksi näin Saksan kanslerin Angela Merkelin poliittisen neuvonantajan, Kiinan ulkoministerin ja Tshekin pääministerin. Ja – uskokaa pois – jokainen heistä puhui kuin oltaisiin edelleen vaalikiertueella: Miehitys, setlementit, setlerit jne.” Libi selitti, että iskulauseet kuten ”maata rauhaa vastaan” ja ”kahden valtion periaate” ovat äärimmäisen yksinkertaistettuja eivätkä koskettele ollenkaan käsillä olevan konfliktin todellisia syitä.
LIBI sanoi, että todellisuudessa Palestiinan kysymys on takalukossa huolimatta edellisten rauhantahtoisten hallitusten vilpittömistä yrityksistä. ”Israel on osoittanut hyvän tarkoituksensa, pyrkimyksemme saavuttaa rauha”, Libi totesi.
Lieberman esitti kolme perustekijää, jotka ovat keskeisiä Israelille: ”Talous, turvallisuus ja tasapaino. On mahdotonta keinotekoisesti pakottaa poliittista ratkaisua, se tulee ilman epäilystä epäonnistumaan. Ei voida aloittaa ”rauhanprosessia” tyhjän päälle. Ensin on luotava otollinen tilanne, oikea keskitys ja oikeat olosuhteet.” Libi tähdensi, että oikea polku eteenpäin on varmistaa Israelin turvallisuus, palestiinalaisten taloudellinen kehitys sekä poliittinen tasapaino molemmille. (JP)
2. ULKOMINISTERI Lieberman totesi JP:n haastattelussa, että hallitus viimeistelee ulkopoliittisen ohjelmansa parin viikon sisällä. Hän lupasi, että se tullaan julkistamaan ensimmäistä kertaa 18. toukokuuta Valkoisessa Talossa, jossa pääministeri Benyamin Netanyahun ja USA:n presidentti Barack Obaman ensimmäinen tapaaminen tapahtunee.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton esitteli myös ensimmäistä kertaa oman tulkintansa Israelin ja palestiinalaisten välisistä ongelmista puhuessaan Valkoisen Talon komitean kokouksessa torstaina. Clinton esitti varoituksen Israelille, että se menettää arabivaltioitten tuen, jos se kieltäytyy rauhankeskusteluista palestiinalaisten kanssa. Eilisen artikkelin mukaan tämä tulisi ensi sijassa koskemaan USA:n ja arabivaltioitten välisiä luottamussuhteita, joita USA tarvitsee pyrkiessään löytämään ratkaisua Iranin ongelmaan.
JP:n uuden artikkelin kirjoittavat siteeraavat Clintonin sanoa: ”Jos Israel haluaa saada etsimäänsä voimakasta tukea suhteessaan Iraniin, se ei voi pysytellä sivussa palestiinalaisia ja rauhanprosessia koskevassa asiassa. Ne kulkevat rinta rinnan. Arabivaltiot uskovat, että Israelin halukkuus aloittaa keskustelut PA:n kanssa vahvistaa niiden kykyä hoitaa Iranin kysymystä.” Clinton näyttää aloittaneen Israelin painostuskampanjansa. (JP)
3. ”ISRAELIN tulee selkeästi ilmoittaa sitoumuksensa rauhankeskusteluihin palestiinalaisten kanssa, ennen kuin EU:n ja Israelin välisiä suhteita voidaan parantaa,” valisti EU:n ulkomaisten asioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner reporttereita Brysselissä torstaina. ”Uskomme hyvien ja luottamuksellisten suhteitten olevan välttämättömiä voidaksemme saada äänemme kuuluville. Emme kuitenkaan usko, että aika on kypsä nykyisten suhteitten edistämiseksi”, hän jatkoi. EU lupautui kohentamaan EU:n suhteita Israelin kanssa näennäisten edistysaskeleitten johdosta, joita Israelin edellinen hallitus ja Israelille ystävälliset EU:n parlamentin jäsenet olivat saavuttaneet. Tämä myötämielisyys kuitenkin rikkoutui Israelin aloitettua operaation cast lead Gazan kaistalla. Jotkut Euroopan maat vaativat silloin suhteitten parantamissuunnitelmien jäädyttämistä sisäisen painostuksen vuoksi. Neljä EU-maata on jo esittänyt vaatimuksen, että suunnitelmasta on luovuttava, ellei Israel hyväksy kahden valtion periaatetta. Toiseksi EU:n vaatimuslistalla on kaikkien toimien keskeyttäminen, jotka voivat hankaloittaa rauhankeskusteluja. Tässä tulemme niihin toistuviin vaatimuksiin tie-esteiden ja sulkujen poistamiseksi, juutalaissiirtokuntien rakentamisen kieltämistä, ilman lupaa pystytettyjen uusien asuntoyksiköitten purkamiseksi jne. Voisimme esittää tämän symbolilla, missä ”kärryt asetetaan hevosen edelle”, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa ”toistuvia myönnytyksiä ja hyvän tahdon eleitä” palestiinalaisille ilman vastavuoroisuutta heidän taholtaan. Lienee jokaiselle selvää, ettei matkanteko ole mielekästä tällaisella tavalla, mutta juuri sitä EU muiden mukana vaatii.
Israelissa vieraileva Tshekin pääministeri Mirek Topolanek, joka toimii EU:n presidentin ominaisuudessa, totesi eilen, että EU teki suhteitten parantamispäätöksen viime vuonna suhteutettuna edistymiseen rauhankeskusteluissa. Tshekin Israelin lähettiläs Michael Zantovsky sanoi osallistuttuaan Netanyahun ja Topolanekin välisiin keskusteluihin, että Israel määrittelee kantansa asiassa toukokuun puolivälin tienoissa ja julkistaa sen ehkä Netanyahun Washingtonin vierailun yhteydessä 18.05.09. Hän toisti Tshekin asenteen olevan, että itsenäisenä ja demokraattisena valtiona tekee omat päätöksensä. EU:n intressinä on vain rauhan solmiminen, joka tulisi saavuttaa Israelin ja palestiinalaisten välisillä keskusteluilla.(JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu haluaa maltillisten arabimaitten aktiivista osallistumista Israelin ja palestiinalaisten välisiin rauhankeskusteluihin, kertoi korkea hallituksen viranomainen JP;n toimittajalle Brenda Gazzarille eilen. Tällaisia maita voisivat olla Egypti, Jordania ja Saudi Arabia, joita pääministeri pitää tärkeinä ja pragmaattisina maina, ja joitten osallistuminen prosessiin voisi olla rohkaiseva ja edistävä.
Virkailija selitti, että ”nyt enemmän kuin koskaan nämä maat ymmärtävät Iranin kuten myös sen edustajina toimivien Hizbullahin ja Hamasin aiheuttaman vaaran, jonka vuoksi niiden osallistuminen prosessiin voisi olla hyvin positiivista”. Hän selvensi, että on olemassa kaksisuuntainen Israelin ja PA:n välinen polku, sekä välitön Israelin ja sen arabinapureitten välinen kehä, ja on itsestään selvää, että tämä kehä (sirppi?) vaikuttaa suuresti Israelin ja palestiinalaisten väliseen polkuun. Hän kieltäytyi menemästä yksityiskohtiin.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak varoitti torstaina osallistuessaan ”Siinain vapauttamisen” vuosittaisiin juhliin armeijalle järjestetyssä tilaisuudessa ”paikallisia voimia” toimimasta Egyptin intressejä vastaan. Hänen varoituksensa aiheena oli Siinailta äskettäin paljastettu Hizbullahin vakoilu- ja sabotaasirengas. Ilmeisesti osoittaen sanansa Iranille hän varoitti, että tietyt ryhmät Lähi Idässä olivat yrittäneet vahingoittaa Egyptin turvallisuutta käyttäen kyynisesti hyväkseen palestiinalaisia omien lyhytnäköisten suunnitelmiensa toteuttamiseksi. ”Olemme tietoisia suunnitelmistanne. Me paljastamme salaliittonne ja otamme teidät kiinni. Lopettakaa palestiinalaisten asian hyväksikäyttäminen. Teitä on varoitettu Egyptin vihasta.” (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Lieberman yritti saada Kiinan ulkoministerin ymmärtämään Israelin huolen Kiinan toimittamasta teknisestä ja materiaaliavusta Iranille. Kaikesta päätellen Kiinan ulkoministeri Yang Jiechi ei suostunut ymmärtämään. (JP)
- Lieberman aikoo aloittaa kiertomatkansa Pohjois-Afrikan ja Etelä-Amerikan maihin selventääkseen sinne Netanyahun hallituksen ulkopolitiikkaa. Libi näyttää todella käärineen hihansa ja aloittaneen työskentelyn. (JP)
- Kolme päivää sen jälkeen, kun Saksa pidättyi osallistumasta Durban II rasisminvastaiseen konferenssiin, saksalaiset yhtiöt ovat joukolla osallistumassa Teheranissa järjestettyyn kansainväliseen näyttelyyn öljy-, kaasu- ja petrokemiantuotteista. Ristiriitaisten tietojen mukaan Saksan hallitus osallistuu näyttelyn kustannuksiin. Nadine Gold Saksan kaupanesittely-teollisuuden järjestöstä kertoi, että Saksan talousministeriö kustantaa näyttelyyn liittyvän Saksan teollisuutta esittelevän osaston. Teheranin öljytuotteiden näyttelyn web-sivulla on lukuisia saksalaisia yhtiöitä. (JP)
- Pääministeri Netanyahu ja talousministeri Steinitz esittelivät eilen laatimansa talouden elvytyspaketin. Netanyahu luonnehti esitystä sanoen, että sen tehtävä on kaksitahoinen: Säilyttää työpaikkoja ja saada markkinat uuteen vauhtiin mäkistartilla. Esitys sai vihaisia ja kärkeviä huomautuksia sekä opposition että hallituspuolue Labourin kansanedustajien taholta. Hallituksessa istuu 30 ministeriä ja 9 apulaisministeriä, Labour-ministereitä on 8. (JP)
- Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai puhui kaupunkien pormestareille ja neuvostojen johtajille ennen pian alkavaa maanlaajuista katastrofiharjoitusta. Hän kehotti tilaisuuden osanottajia hakeutumaan väestönsuojiin kesäkuun 2. päivänä, jolloin hälytyssireenit soivat maassa 11.00 aamupäivällä. Harjoitus alkaa 31. toukokuuta hallituksen virastoissa, 252:ssa alueneuvostossa ja kaupungissa, joissa avataan kriisikeskuksia ja pyydetään toimimaan erilaisten hätätoimintamahdollisuuksien mukaan. Harjoituksen nimi on ”Käännekohta 3” (Turning Point 3). Se on kolmas kotirintaman harjoitus Libanonin kakkossodan jälkeen. Vilnai varoitti, että tulevassa sodassa koko Israelin maa on sotatoimi-aluetta, koska vihollisten ohjus- ja rakettituli kattaa koko maan.
- ”Elämäni alkoi juuri uudelleen”, iloitsi Etelä Afrikasta 70 muun uuden juutalaisen siirtolaisen mukana Israeliin muuttanut Heath Ash, 35, Länsimuurilla eilen järjestetyssä tilaisuudessa. Ash, joka oli ensimmäistä kertaa Israelissa, ihmetteli sinistä ID-korttiaan heilutellen, kuten myös Rael Olwyn, että hän tuli maahan eilen ja nyt hän on jo Israelin kansalainen. (JP)
- Labour-puolue elää kriisitunnelmissa Ehud Barakin sanottua irti pääsihteerin Eitan Cabelin, joka ei voinut hyväksyä puolueen menemistä Netanyahun hallitukseen. Heidän välinsä kehittyivät pisteeseen, jossa toisen oli mentävä. Miten tästä jatketaan, on epäselvää. Toivottavasti puolue ei sentään hajoa, mikä olisi vahingoksi koko maalle. Osa puolueen jäsenistä voisi liittyä Kadimaan, tai muodostaa uuden puolueen Kadiman kapinallisten kanssa.(JP)

Thursday, April 23, 2009

TORSTAI 23.04.09
1. EGYPTIN tiedustelupäällikön Omar Suleimanin Israelin vierailu sujui ennakko-aavistuksista huolimatta tyylikkäästi ja sujuvasti. Suleiman on presidentti Hosni Mubarakin henkilökohtainen ystävä ja luotettu. Mubarak lähetti hänet Israeliin siinä nimenomaisessa tarkoituksessa, että tämä hienostunut uskottu mies voisi ensiksi tunnustella, mistä päin Jerusalemissa nyt tuulee, ja toiseksi tasoittaa niitä epätoivottuja möykkyjä, joita näiden kansojen, Israelin ja Egyptin välille on kasaantunut.
Eikä Mubarak pettynyt; hän voi olla täysin tyytyväinen uskotun miehensä sovittelumatkaan. Suleiman tapasi ensin puolustusministeri Ehud Barakin, jonka hän Mubarakin puolesta kutsui vierailulle Egyptiin. Barak hyväksyi kutsun mielihyvin, joka toteutunee Netanyahun vierailun jälkeen. ”Egyptin ja Israelin väliset suhteet ovat strategisesti tärkeät. Israel pitää Egyptiä tärkeänä pelaajana paikallisella prosessissa, järjestelyissä ja yhteistyön alueella, mikä voi johtaa paikalliseen tasapainoon”, totesi Barak medialle.
Suleiman ja Netanyahu tapasivat eilen iltapäivällä. Myös Netanyahu sai kutsun vierailla Egyptissä, mikä toteutunee lähiviikkojen aikana. Pääministerin kanslia luonnehti lähes kahden tunnin tapaamista ”hyväksi ja rakentavaksi”. He keskustelivat useista kysymyksistä, joista tärkeimpiä olivat maitten väliset suhteet, rauhanprosessi, terrorismin ja äärisuuntien vastainen taistelu, tilanne Gazan kaistalla sekä Gilad Shalitin kohtalo. Keskusteluihin osallistuivat osan ajasta Mossadin johtaja Meir Dagan sekä kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Uzi Arad.
MYÖHEMMIN illalla Suleiman tapasi ulkoministeri Avigdor Liebermanin pääministerin tiloissa. Media oli vielä aamulla epätietoinen, järjestyykö tätä tapaamista ollenkaan. Lieberman kertoi tilaisuuden jälkeen, että keskustelut olivat ”tärkeitä ja rakentavia” ja ne käytiin ystävällisessä ilmapiirissä. Myös Lieberman sai kutsun Egyptiin. Mielenkiintoista nähdä, pystyykö Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit uhkauksensa mukaisesti pitämään käsiään taskuissaan, kun ja jos nämä kaksi herraa tapaavat Kairossa. Gheit pahoitti mielensä presidenttinsä ja maansa puolesta Libermanin epädiplomaattisesti heittäessä pientä herjaa Mubarakia kohti toivottaen tälle hyvää matkaa helvettiin, jos hän ei suostu vierailemaan Israelissa, missä hän ei ole ollut pääministeri Yitzhak Rabinin hautajaistilaisuuden jälkeen. Toiseksi Lieberman mainitsi jossain yhteydessä, että sotatilanteessa Israel voi iskeä Assuanin patoon, jonka turbiinit pääosin vastaavat Egyptin sähköntuotannosta. Padon yläpuolelle aidattu vesimassa voisi vapautuessaan tuhota padon alapuoliset alueet mereen saakka, mikä tarkoittaisi kuoliniskua maan talouselämälle. (vrt. Jes.19:5-17)
Egyptin toinen uhka on Sudanin suunnitelmat padota Niilinvirran alkulähteet ja ohjata niiden vesi maansa kuolleille aavikkoalueille. Tämä suunnitelma on yhtä vaarallinen, sillä Sudanilla ja Iranilla on maitten välinen puolustussopimus, jonka puitteissa Sudan saa aseita ja koulutusapua taloudellisen tuen ohessa.
Egyptin ulkoministeriön edustaja Hossam Zaki kertoi medialle, että Suleimanin matkan tarkoituksena oli luodata Netanyahun hallituksen asemaa ja nähdä, miten se suhtautuu Gazan kysymykseen ja muihin ajankohtaisiin ongelmiin. Zaki vakuutti, ettei Egypti ole missään vaiheessa luopunut ponnisteluistaan tulitauon saavuttamiseksi Hamasin ja Israelin välille. Hän totesi, että Hamas näyttää pitävän parempana nykyistä sopimuksetonta tilaa, mutta että sen etujen mukaista on säilyttää rauhallinen kausi Israelin kanssa. Gilad Shalitin kohtaloa keskusteluissa ei juuri kosketeltu. Näitä keskusteluja käynyt Ofer Dekel sanoutui irti toimestaan eilen. Keskusteluja johtaa toistaiseksi Shin Betin johtaja Yuval Diskin, kunnes uusi mies löydetään. Gilad Shalit on ollut Hamasin vankeudessa 1033 vuorokautta. (JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton, jota ei juuri ole nähty pitkään aikaan, selvitti keskiviikkona maansa ulkoministeriön kantaa sekä Iranin että palestiinalaisten suhteen.
Iranista Clinton sanoi, että elleivät kuoriutumisvaiheessaan olevat keskustelut Iranin johdon kanssa tuota tuloksia, USA toteuttaa suunnittelemansa huomattavasti kiristetyt sanktiot sitä vastaan. Hän puhui Valkoisen Talon ulkomaitten asioitten komiteassa pyrkien puolustamaan Obaman hallituksen aloittamia keskusteluja Iranin kanssa lisäten: ”Seuraamalla valitsemaamme politiikkaa me saavutamme uskottavuuden ja vaikutusvallan niiden maitten keskellä, joiden tulisi voida osallistua tehdäksemme sanktiot niin tiukoiksi ja tuntuviksi, kuin haluaisimme niiden olevan. Clinton ei vastannut komitean puheenjohtajan Howard Bermanin kysymykseen, millaista aikataulua hän ajatteli Iranin kanssa käytäville keskusteluille. Berman kyseli samaa mitä Israelin johto on ihmetellyt, ettei keskusteluja voida käydä ilman aikarajaa. Clinton ei myöskään selventänyt Obaman hallituksen kantaa, voiko Iran jatkaa uraanin rikastamistaan keskustelujen aikana, minkä Bushin hallitus kielsi.
Iranin hallitus oli ilmeisesti maan virallisen uutistoimiston IRNA:n julkistaman uutisen takana, että maa on valmis ”rakentaviin keskusteluihin” maailman johtavien maitten kanssa ydinvoima-ohjelmastaan, mutta totesi samalla, ettei se lopeta uraanin rikastamistaan.
Clinton sanoi, että USA on nyt täysin mukana YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten muodostaman P5+1 ryhmän työskentelyssä eikä enää sivustakatsojana. (JP)
3. VALKOISEN TALON komitean istunnossa Hillary Clinton selvitti Obaman hallituksen suhtautumista palestiinalaiskysymykseen. ”Emme työskentele emmekä rahoita millään tasolla Palestiinan hallitusta, jossa Hamas on mukana, ellei se toteuta kolmea vaatimusta: Luopuu väkivallan käyttämisestä, tunnustaa Israelin valtion ja hyväksyy PA:n aiemmin tekemät sopimukset Israelin kanssa.” Clinton lisäsi, että USA jättää kuitenkin oven auki odotellessaan, että näin voi käydä. Tämän katsotaan merkitsevän sitä, että USA:n hallitus pitää itsellään oikeuden kiertää ehdotonta kieltoa tapauskohtaisesti. ”Emme lyö vetoa asiassa”, hän sanoi.
Clinton torjui kongressin edustajan Keith Ellisonin vetoomuksen, että hän painostaisi Israelia, jotta se avaisi rajaterminaalit Gazaan ja sallisi useampien artikkeleitten ja tukimuotojen päästä Gazan kaistalle. Clinton muistutti, etteivät rajat ole täysin kiinni, vaan monenlaisia artikkeleita kuljetetaan niiden yli. ”Paras tapamme auttaa Gazan kansaa on taivuttaa Hamasia lopettamaan rakettituli Israeliin, pitää kiinni kvartetin asettamista periaatteista, jotka on huomioitu myös arabi-suunnitelmassa”, Hillary Clinton vakuutti. (JP)
4. ISRAELIN viranomaiset pyrkivät selittämään maassa vierailevalle Kiinan ulkoministerille, että jos se ei liity Iranin vastaiseen painostusrintamaan, sen öljy- ja kaasutoimitukset voivat vaarantua. Kiinan ulkoministeri Yang Jiechi saapui kolmepäiväiselle viralliselle vierailulle maahan keskiviikkona. Kiinan ulkoministerille selvitettiin, että jos Iranin ydinohjelmaa ei saada kansainväliseen tarkkailuun painostuksen kautta, ainoana vaihtoehtona on isku sen ydinlaitoksia vastaan, mikä voi sulkea Persianlahden laivatoimitukset Hormuzansalmen kautta epämääräiseksi ajaksi estäen siten öljy- ja kaasutoimitukset maailmalle ja varsinkin Kiinan nopeasti kasvaviin tarpeisiin.
Kiinan ja Iranin välinen kauppa on arvoltaan 25 miljardia USD. Kiinan talous nousee km. 10 % vuodessa, ja se saa 13 % öljystään Iranista.
Kiinan asiantuntijat eivät usko, että Israelin toivomuksilla on juuri mitään vaikutusta sen asenteeseen Iranin sanktioihin, sillä Kiina arvioi sodan mahdollisuuden kovin vähäiseksi. Saudi Arabia on tarjonnut Kiinalle vastata sen koko öljynkulutustarpeesta, mutta Kiinan hallitus ei halua sitoutua yhteen toimittajaan. Professori Yitzhak Shichor Haifan yliopiston Aasian tutkimusosastolta sanoo: ”Virallisesti kiina pitää Iranin ydinohjelmaa siviililuonteisena. Mutta uskon niiden tietävän vähemmän tai enemmän kuin me. Kun sanon ”me” tarkoitan maita, joilla ei ole suoria kontakteja Iranissa tai edustusta siellä. Kiinalla on tiedustelutoiminta kapasiteetti Iranissa”, hän selittää.
Shichor selittää, ettei Kiina halua asettua suoraan USA:ta vastaan, mutta se tekee sen edustajiensa kautta. ”Kysymys on hegemoniasta, eikä Kiina ole vielä valmis haastamaan USA:n avoimeen taisteluun, mutta jos USA polkee Kiinan intressejä Taivanilla, Kiina aktivoi toimintansa Iranissa”. Hän toteaa, että Kiinan ja Israelin välit ovat periaatteessa hyvät hetkittäisiä kriisejä lukuun ottamatta, jotka aiheutuivat kolmannesta osapuolesta. Maitten välinen kauppa oli n. 7 miljardia USD vuonna 2008. Hän lisäsi, että Kiinan ulkoministeri tunsi itsensä noloksi tunnustaessaan kasvot punehtuen, että Hamasin terroristit käyttävät Kiinassa valmistettuja aseita Gazan kaistalla. (JP)
5. ISRAELIN puolustusvoimien (IDF) sisäinen tutkimus Gazan operaatiosta cast lead
osoittaa, että armeija teki sekä operatiivisia että tiedusteluvirheitä, joiden johdosta tulitettiin myös siviilikohteita. Yleisesti ottaen raportti osoittaa kenraalimajuri Dan Harelin mukaan, että armeija taisteli eettisesti ja ammattimaisesti kansainvälisen lain puitteissa. Raportti valmistui ja sitä esiteltiin keskiviikkona. Raportti perustuu viiden eri ryhmän suorittamiin tutkimuksiin 22 vuorokautta kestäneestä operaatiosta tammikuussa 2009. Ensimmäisen arvion suoritti IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin nimittämä viiden everstin ryhmä heti taistelujen loputtua. He tutkivat lukuisia IDF:n toimia vastaan esitettyjä syytteitä. Toinen ryhmä tutki syytöksiä YK:n autoja vastaan tehdyistä hyökkäyksistä. Kolmas tutki useita syytöksiä hyökkäyksistä siviiliasukkaita vastaan. Neljäs koski valkoisen fosforin käyttöä operaation aikana. Viides tutkimus koski operaation alueen infrastruktuurille ja siviiliasukkaitten kodeille aiheutettua tuhoa maavoimien taholta. Eräs tutkimus koski IAF:n iskua Dawiyn perheen kotiin Zeituan lähiössä Gazan kaupungissa, jossa 21 ihmistä menehtyi. Isku tehtiin väärään taloon, vaikka IAF oli antanut varoituksen iskusta oikeaan taloon. Sotku aiheutui vääristä tiedustelutiedoista. Raportin mukaan operaatiossa sai surmansa 1 166 palestiinalaista, joista 709 kuului Hamasin tai Islamic Jihadin joukkoihin. Surmansa saaneista 295 oli naisia, lapsia tai vanhuksia. Loput 162, joiden ikä vaihteli 16-45 vuosien välillä, olivat joko siviilejä tai kuuluivat terroristeihin, mitä ei voitu todentaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130986
6. UUTISOTSIKOITA
- Työministeriö arvioi, että loppuvuoden aikana 130 000 ihmistä voi joutua lomautetuksi. Talousministeri Yuval Steinitz tapasi Histadrutin toiminnanjohtajan Ofir Einin ja työnantajien talousjärjestöjen edustajan Shraga Broshin , jotka yhdessä lupautuivat etsimään keinoja irtisanomisten minimoimiseksi. (JP)
- Turismiministeri Stas Misezhnikov antautui kiivaaseen sanasotaan ”pyhän meren” eli Vatikaanin kanssa, että paavi kieltäytyisi tapaamasta Sakhninin pormestaria Mazen Ghanaimia, koska tämä tukee terrorismia ja toimii Israelin etujen vastaisesti. Ghanaim kuului ryhmään, jonka paavi kutsui kristittyjen johtajien mukana Vatikaaniin ennen Israelin vierailua. Eilen paavi hyväksyi palestiinalaisen naisen hänen kaulaansa ojentaman ”Arafat keffien”, ruudullisen kaulaliinan, Pyhän Pietarin aukiolla järjestetyn tilaisuuden yhteydessä. Nainen kuului 27 palestiinalaisen katolisen jäsenen ryhmään. (JP)
- Ministeriö yrittää löytää 50 miljoonaa USD paavin toukokuun 11.-15. päivien välisenä aikana tapahtuvan Israelin vierailun kulujen kattamiseksi. Ainakin 40 000 pyhiinvaeltajan uskotaan tulevan maahan paavin vierailun kannustamina. (JP)
- Viisi poliisia haavoittui 400:n arabin heittelemistä kivistä ja palopommeista heitä vastaan Kvar Qassemin arabikylässä Petah Tikvasta koilliseen. Poliisi pyrki estämään laittomasti aloitetun kasvihuoneen rakentamisen. (ynetnews)
- Arabit olivat piirrelleet hakaristejä seiniin ja tuhonneet hautakiviä Josefin hautakammiolla lähellä Nablusia (Sikemiä). (ynetnews)

Wednesday, April 22, 2009

KESKIVIIKKO 22.04.09
1. EMME VOI KESKUSTELLA loputtomiin, oli presidentti Obaman viesti Israelille, jonka hän esitti Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Washingtonin vierailun yhteydessä eilen. Obama alkaa lopultakin näyttää jotain oikeasta luonteestaan ja karvoistaan, joskaan ei vieläkään selvitystä synnyinmaastaan, mitä monet tuskaisesti odottavat. Obama sanoi, että on aika nousta pois kuilusta, on aika luoda todellisia edistysaskeleita, joita jokainen osapuoli voi ottaa ja jotka todistavat tästä julkilausumasta. Hän myös vakuutti, että USA aikoo syvästi paneutua tähän prosessiin nähdäkseen, onko mahdollista saavuttaa edistystä.
OBAMA kieltäytyi yksilöimästä suunnitelmaansa, jos hänellä sellainen on, mutta hän viittasi epämääräisesti alueen osapuolten olevan hyvin selvillä, millaisia ”heidän keskeisiään luottamusta herättäviä toimia” voidaan suorittaa. (JP)
2. OBAMA on kaikessa pyrkinyt luomaan etäisyyttä Bushin harjoittamaan politiikkaan, myös Lähi Idän rauhanprosessin edistämiseksi, mutta tuo iänikuinen ”luottamusta herättävät toimet” tuntuu Israelista käsin kovin tutulta ja kuluneelta. Bush käytti sitä toistuvasti, ja poikkeuksetta se tarkoittaa, että Israelin tulee hellittää Juudean ja Samarian alueitten valvontaa, poistaa tiesulkuja, sallia palestiinalaisia työntekijöitä maahan, poistaa liikkumisrajoitukset eri palestiinalaisalueitten välillä, avata Gazan terminaalit kaikelle liikenteelle, lopettaa kaikki rakentaminen juutalaiskylissä ja kaupungeissa vihreän linjan itäpuolella, poistaa kaikki pysyvien juutalaisyhteisöjen ulkopuolelle rakennetut uudisrakenteet, lopettaa palestiinalaisten laittomasti – usein toisen omistamalle maalle - rakentamien talojen purkaminen Jerusalemin itäosissa, lopettaa juutalaisten lähiöitten laajentaminen Jerusalemissa ennen 1967 sotaa vallinneitten rajalinjojen itäpuolella. Täten E-1 alue Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä jää odottamaan uutta USA:n presidenttiä tai jotain muuta, mikä muuttaisi olosuhteet. Lista on pitkä eikä suinkaan täydellinen, mutta siitä Obaman hallitus poimii sopivimmat, joita se tulee vaatimaan. (JP)
3. TÄSSÄ KAIKESSA on vain se kummallisuus, ettei palestiinalaisilta ole missään vaiheessa vaadittu vastaavantapaisia ”luottamusta herättäviä toimia”. Kuitenkin, jos palestiinalaisilla on pahoja epäilyksiä Israelin suhteen, niitä on yhtä lailla israelilaisten suhtautumisessa palestiinalaisten vilpittömyyteen. Jasser Arafatin ajoista lähtien Palestiinan Auktoriteetin ja sen puheenjohtajan toimia on hallinnut peittely ja kaksinaamaisuus. Länsimaille tarkoitetuissa puheissa ja haastatteluissa vakuutetaan pyhästi, että PA on sitoutunut noudattamaan kaikkia sille annettuja vaatimuksia ja velvollisuuksia ja että se tulee niin toimimaan. Arabeille suunnatuissa puheissa asia esitetään päinvastaisesti.
Esimerkkejä: PA lupautui Oslon sopimuksissa kitkemään julkisista mediavälineistään, koulujen opetusohjelmista ja oppikirjoista sekä julkisista laitoksista ja yhteisöistä kaikki Israelia halventavat ohjelmat sekä poistamaan vihaan ja Israelin vastaiseen taisteluun kiihottavat opetukset lastentarhatasolta korkeimpiin oppilaitoksiin saakka ja PA:n valvomista mediavälineistä. Hyvistä vakuutuksista huolimatta mikään ei ole muuttunut.
Toinen esimerkki koskee PA:n puheenjohtajien lähes avointa sekä taloudellista että aseellista tukea alueillaan toimiville terrorijärjestöille. Esim. al-Aksan Marttyyrien Prikaati, joka on lännessä luonnehdittu terrorijärjestöksi ja joka on Fatahin alajärjestö ja siis PA:n puheenjohtajan käskyvallan alainen, toimii julkisesti ja useat sen jäsenistä palvelevat myös PA:n poliiseina nauttien sieltä saamaansa palkkaa terroritoimistaan saamansa lisäksi. (JP)
4. OBAMA totesi kuningas Abdullah II:n vierailun yhteydessä vaikeudet, joita Netanyahulla oli hallituksensa muodostamisessa, mutta totesi samalla, että hänen nimittämänsä George Mitchellin tulee jatkaa ilmapiirin haistelemista Israelissa. Hänellä lienee samanlaisia vaikeuksia kuin Netanyahullakin Lähi Idän politiikkansa muovailemisessa, sillä hän on kääntämässä kaiken ylösalaisin. Hän on luopunut Bushin harjoittamasta painostus-politiikasta ja lähestyy muslimivaltioita ja niiden kanssa liitossa olevia maita ”nöyrästi hattu kourassa” - jopa tavalla, jota jotkut pitävät nöyristelynä kehitysmaitten johtajien edessä. Kuningas Abdullah II kuitenkin antoi tunnustusta Obaman uudelle lähestymistavalle ja totesi sen toimineen tähän saakka hämmästyttävän hyvin. Abdullah oli tavallaan arabimaitten tunnustelija, joka ensimmäisenä pääsi kokeilemaan, mihin Obama käytännössä tähtää. (JP)
5. Obamalla onkin kiireisiä viikkoja toukokuun alussa, sillä hän on kutsunut sinne PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, Egyptin presidentti Hosni Mubarakin sekä pääministeri Benyamin Netanyahun. Sekä Israelin että USA:n johto edellyttää, että Netanyahun vierailuun mennessä Israelin uusi rauhanprosessimalli on saanut muotonsa, ja että hän voi keskustella siitä Obaman kanssa, jolla silloin jo pitäisi olla selvillä PA:n ja Egyptin kanta.
Ennakkomerkeistä päätellen voidaan kuitenkin olettaa, että Obaman hallitus tulee luopumaan täysin Bushin tavasta käsitellä Israelia, jota hän pitää suosimispolitiikkana. Tämä tarkoittaa sitä, että Israelin on syytä varautua rajuunkin painostukseen, jossa aseina käytetään Israelin läheistä ja joissakin tapauksissa lähes yksinomaista sitoutumista USA:n teknologian tuotteisiin, mikä korostuu sen asevoimissa. Israel voi odottaa, etteivät varaosat tule enää ilman ongelmia, eikä uusimpia asejärjestelmiä voida tilata kuin ennen. USA:n ja Israelin välisen yhteisymmärryksen yhtenä peruspilarina on ollut päämäärä, että lukumääräisesti ylivoimaisen muslimimeren keskellä asuvana Israelin tulee säilyttää tekninen ylivoimansa naapuriensa arabimaitten tasoon verrattuna.
Bush joutui hallintonsa loppuaikoina luistelemaan tästä periaatteesta pyrkiessään etsimään arabimaitten tukea Iranin kasvavaa vaikutusta vastaan alueella, mitä kiirehti myös yllättävä talouslama. Öljykauppojen johdosta arabimaille – kuten myös Kiinalle ja Venäjälle – on kertynyt valtavat dollarivarat, joilla ne pystyvät painostamaan USA:n hallitusta. Nämä maat ovat ostelleet yhtiöitä ja instituutioita USA:ssa tavalla, mikä joittenkin mielestä vaarantaa maan turvallisuutta. Mukana on myös asejärjestelmiä toimittavia yhtiöitä, mikä on hälyttänyt Israelin johtajia. (JP)
6. EUROOPPALAISET alkavat tajuta, että heidän maihinsa muuttaneet muslimit aiheuttavat ongelmia EU:n sisällä. Tanskalaisen Jyllands Posten kulttuuritoimittaja Flemming Rose, joka vastasi lehdessä julkaistuista profeetta Mohammedia halventavista pilapiirroksista, sanoo Israelin vierailunsa yhteydessä, ettei hän kadu päätöstään vuonna 2005 julkaista nuo 12 pilapiirrosta, mutta ei halua spekuloida, haluaisiko hän tehdä niin uudestaan. Pilapiirrosten jälkeisissä mielenosoituksissa useissa muslimimaissa viitisenkymmentä ihmistä kuoli. Rose analysoi, että jos hän lupautuisi olla toistamatta päätöstään uudessa tilanteessa, se lähettäisi vaarallisen viestin muslimeille, että he voivat tehdä mitä haluavat länsimaisessa yhteiskunnassa, joka väkivaltaisen vastareaktion pelossa ei uskalla vastustaa. ”Se olisi samaa kuin kysyä raiskauksen uhrilta, kaduttaako häntä, että hän pukeutui turhan paljastavaan asuun perjantai-illan tilaisuuteen.” Hän kertoi vastareaktion tapahtuneen kahdessa vaiheessa. Vuonna 2006 muslimioppineet kritisoivat julkisesti piirroksia. Toisessa vaiheessa 2008 peräti 18 lehteä julkisti kuuluisimmat piirrokset, joissa yhdessä Mohammed esitettiin turbaanilla varustettuna, johon oli sijoitettu pommi.
ROSE vakuuttaa, ettei tarkoitus ollut halventaa ketään eikä varsinkaan muslimeja, vaan esitellä kaksinaismoraalia, joka on leviämässä yhteiskuntaan suhteessa muslimeihin.
Rose sanoo Bernmard Lewisiin viitaten, että muslimit pyrkivät levittämään lainsäädäntöään Eurooppaan. Lewis muistutti, että vihamielisyyttä islamia kohtaan on esiintynyt aiemminkin.
Rose sanoi, että Euroopassa nousee poliittisia liikkeitä, kuten Geert Wildersin johtama Tanskassa, jotka ovat alkaneet puhua ilmiön aiheuttamista vaaroista ja vaativat muslimi-siirtolaisuuden kieltämistä tai rajoittamista länsivaltoihin. (ynetnews)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3704712,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Mielipidetiedustelun mukaan 62 % israelilaisista voisi hyväksyä Nato-joukkoja valvomaan Länsirantaa. Arabien kannatus oli 42 %, joskin kolmannes ei tiennyt. Lars Hansel Konrad Adenauer säätiöstä sanoo, että on havaittavissa antautuminen kansainväliseen ratkaisuun palestiinalaiskysymyksessä. Israelin liittymistä Naton jäseneksi kannatti 54 %, juutalaisista 60 %. (JP)
- Damaskoksessa asuva Hamasjohtaja Khaled Mashaal puhuu Englannin parlamentin kokouksessa videolinkin kautta. Tilaisuuden, johon kutsuttiin lukuisia brittiparlamentaarikkoja, järjestäjänä toimii entinen kansanedustaja Clare Short Liberal Democrat-puolueen jäsenen Lord John Alderdicen kanssa. Tarkoituksena on keskustella, onko Lähi Itään mahdollista saada rauhaa ilman keskustelua muslimijärjestö Hamasin kanssa. Järjestäjät eivät tarjoa mitään vaatimuksia Hamasille eikä sen muuttumista demokraattiseksi. He varoittavat, että nyt voi olla viimeinen tilaisuus luoda rauha kahden valtion periaatteen pohjalta. Sekä Englanti, USA että EU pitävät Hamasia terrorijärjestönä. Englannin ulkoministeriö tuomitsee tilaisuuden. Short kritisoi Israelia ankarasti ja vaatii sen boikotoimista. Viime kuussa hän osallistui delegaatioon, joka Syyrian matkansa aikana tapasi Mashaalin. (JP)
- Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Sulaimen matkustaa tänään Israeliin. Hän tapaa iltapäivällä mm. ulkoministeri Avigdor Libermanin.
- Englannin hallitus aikoo suorittaa täydellisen inventaarion aseista, joita maa on myynyt Israelille. Vaatimus sai vauhtia operaatio cast lead aikana, jossa Englannin hallitus uskoo Israelin käyttäneen aseita tai niiden osia, jotka on valmistettu Englannissa. Israelin aseostot maasta ovat 1 %:n luokkaa. (JP)
- Intia lähetti maanantaina vakoilusatelliitin kotitekoisella raketilla. Satelliitti TISAR-2 lähetettiin avaruuteen Polar Satellite Launch raketilla. Satelliitin rakensi Israel Aerospace Industries, se perustuu erikoisrakennettuun SAR-teknologiaan (syntetic aperture radar), joka toimii kaikissa olosuhteissa, yöllä ja päivällä, sateella ja auringonpaisteessa. Satelliitin rakentamista kiirehdittiin Mumbain terrori-iskun seurauksena, koska havaittiin, ettei Intialla ollut mahdollisuuksia seurata liikennettä merialueilla ja maalla esim. monsuunisateitten aiheuttaman kosteuden, pilvisyyden ja sumun vuoksi. (JP)
Lämpötila, Jsm: Ke: 17-28: To: 20-29: Pe: 13-19: La: 12-17 C-astetta, alussa selkeää ja pölyistä, torstaista lähtien pilvistä.

Tuesday, April 21, 2009

TIISTAI 21.04.09
1. ISRAELISSA hiljennytään tänään kunnioittamaan sodissa kaatuneita sekä natsivainoissa menehtyneitä juutalaisia. Eilen illalla pidettiin Israelin valtion järjestämä virallinen muistotilaisuus Jad Vashem holokaust-museon ulkotiloissa auringon laskun jälkeen. Tilaisuuteen osallistuivat maan korkein johto sekä runsaasti ulkomaisia ja paikallisia kutsuvieraita. Presidentti Shimon Peres viittasi puheessaan meneillään olevaan Geneven konferenssiin, joka joko sattumalta tai tarkoituksellisesti oli ajoitettu samaan aikaan kuin Israelin holokaust-muistopäivä, joka sattuu yhteen myös Hitlerin syntymäpäivän kanssa. PERES MUISTUTTI, että Geneven konferenssin avaus kuuluttaa enemmän rasismin hyväksymistä kuin taistelua sitä vastaan, kuten myös sen avainpuhujan Ahmadinejadin tunnustamista, joka vaatii Israelin tuhoamista ja samalla kieltää holokaustin. ”Juutalaisen valtion kritisismi tihkuu hyydyttävää anti-semitismiä. Niiden joukossa, jotka toimivat yhteistyössä natsien kanssa, ja niiden jotka seisoivat sivussa ja antoivat holokaustin tapahtua, on niitä, jotka arvostelevat sitä yhtä valtiota, joka uskalsi antaa turvapaikan holokaustista pelastuneille. Sitä yhtä valtiota, joka tulee estämään uuden holokaustin toteutumisen. Anti-semitismi ei ole juutalainen sairaus, ja siksi sen parantaminen on niiden velvollisuutena, jotka sitä harjoittavat.” Peres analysoi.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu viittasi myös Geneven konferenssiin valittaen niitä, jotka ovat valinneet esiintyä vihan edustajina. Hän heitti kysymyksen Sveitsin presidentti Hans-Rudolf Marzille: ”Kysyn sinulta, Sveitsin presidentti, miten voit suostua tapaamaan henkilön, joka kieltää holokaustin ja toivoo uuden tapahtuvaksi?” Hän kiitti niitä maita, jotka katsoivat parhaaksi boikotoida Geneven konferenssia. Hän vakuutti, ettei hän anna holokaustin kieltäjien aiheuttaa uutta holokaustia juutalaiselle kansalle, minkä hän sanoi olevan sekä Israelin valtion että hänen velvollisuutensa pääministerinä. Hän kutsui Israelia juutalaisen kansan kilveksi ja toivoksi ja lisäsi sen luovan uutta sekä oman kansansa että koko ihmiskunnan kunniaksi. ”Maan saavutukset kaikilla kulttuurin, tieteen, lääketieteen ja turvallisuuden aloilla ovat perustavaa laatua olevia. Olemme lukumääräisesti pieni kansa, mutta omaamme suuren henkisen potentiaalin”.
TEL AVIVIN päärabbi Yisrael Meir Lau, joka itse on Buchenwaldin keskitysleirin orpoja, muisteli kokemuksiaan viitaten samalla toiseen lapseen, Gilad Shalitiin, jota on pidetty vangittuna kesäkuusta 2006 lähtien. ”Jad Vashem päätti omistaa tämän vuoden juhlallisuudet holokaustin lapsille, jotta Israelin lapset voisivat arvostaa sitä, mitä meillä on: Kansallinen koti, Oma valtio, Vapaus, Itsenäisyys, Ylpeys ja Tahdonlujuus. Me voimme ja meidän tulee suudella tämän maan maapohjaa, joka sallii meidän elävän täyttä elämää juutalaisella erikoispiirteellä omassa kodissamme,” rabbi Lau totesi puheessaan.
Natsivainoissa menehtyi arviolta 1.5 miljoonaa juutalaista lasta.
TÄNÄÄN kymmenen aikaan sireenit soivat kaikkialla maassa merkiksi siitä, että kaikki liikenne ja toiminta pysähtyy kahden minuutin hiljaisuuden ajaksi. (JP)
2. ”HALLITUKSIA tulee rohkaista ja tukea niiden taistelussa tätä barbaarista rasismia vastaan – ponnistuksia tulee lisätä sionismin lopettamiseksi”, julisti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puheessaan Durban II rasisminvastaisen konferenssin avain-puheessaan. Ainakin 23:n maan delegaatiot poistuivat salista ennen puhetta, niiden mukana Suomi, minkä tyydytyksellä huomioin. YK:n järjestämä ja johtama viikon mittainen konferenssi rasismia, rasistista syrjintää, vieraan- ja muita siihen liittyviä pelkoja vastaan alkoi Genevessä maanantaina. Seuraavaksi muutamia Ahmadinejadin heittelemiä atribuutteja Israelia vastaan: ”Israel on julmin ja sortavin , rasistinen hallitus, joka luotiin juutalaisten kuviteltujen kärsimysten pohjalta toisen maailmansodan aikana”, julisti tämä Sveitsin presidentin erikoisvastaanotolla kunnioittama valtionjohtaja. Ranskan lähetystö, joka loppuun saakka pyrki istumaan kahdella pallilla ehkä maan runsaan muslimiväestön reaktion pelossa, päätti marssia pois salista kuultuaan Ahmadinejadin puheen alun, mikä oli merkkinä arviolta 40:lle diplomaatille 23:sta maasta seurata esimerkkiä. Salissa oli myös muutamia mielenosoittajia, jotka yrittivät häiritä puhetta välihuudoillaan, mutta jotka järjestäjien toimesta poistettiin ulos. Mukana oli juutalaisia opiskelijoita Ranskasta, jotka olivat pukeutuneet värikkäisiin klovnin pukuihin muovisine päähineineen ja punanenineen, huudellen puhujalle: ”Rasisti, rasisti”. Mielenosoittajat kantoivat plakaatteja, joissa tilaisuutta verrattiin sirkukseen. Toiset kantoivat käsissään plakaatteja, joissa ihmeteltiin YK:n hiljaisuutta maailman monissa maissa, useat niistä tilaisuuden järjestäjiä, joissa rasismi rehottaa ilman estoja. Nämä mielenosoittajat olivat peittäneet suunsa laastarilla merkiksi YK:n vaikenemisesta.
ISRAELIN ulkoministeriö kritisoi erityisesti Norjaa, joka oli lähettänyt tilaisuuteen arvovaltaisen delegaation, eikä reagoinut mitenkään Ahmadinejadin vihantäyteiseen puheeseen, ellei oteta lukuun kättentaputuksia, joilla he saliin jääneitten mukana näitä vihanpurkauksia tervehtivät.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki Moon, joka oli tavannut Ahmadinejadin ennen hänen puhettaan yksityisvastaanotossa, tuomitsi hänen puheensa karkeana kiihotuksena. ”Tuomitsen Iranin presidentin tämän foorumin käyttämisestä syyttämiseksi, hajottamiseksi ja jopa kiihottamiseksi. Tämä on vastoin sitä, mitä konferenssilla oli tarkoitus saavuttaa. Tämä vaikeuttaa merkittävästi ponnisteluja löytää rakentavia ratkaisuja rasismin poistamiseksi”. Moon selitti ennen puhetta vakuuttaneensa Ahmadinejadille konferenssin merkitystä kannustamaan kansainvälistä yhteisöä yhtymään taistelussa rasismia vastaan.
3. UUTISOTSIKOITA
- Israel kutsui Sveitsin lähettilään kotiin vastalauseeksi sen osoittamasta huomiosta Iranin presidenttiä kohtaan. (JP)
- Lontoolainen Bloomsbury teatteri perui Englannin juutalaisten Zionist Federation (ZF) vuotuisen itsenäisyyspäivän näytännön 28.04.09, jossa IDF:n ajanvieteryhmän oli tarkoitus esiintyä. Tilaisuuden vastustajien vuoksi ZF päätti poistaa IDF:n esiintymisen, mutta teatterin johto päätti kuitenkin peruuttaa koko tilaisuuden väittäen, ettei ole mahdollista valvoa, etteikö esiintyjien joukossa olisi kuitenkin IDF:n jäseniä. (JP)
- Kanadan pääministeri Stephen Harper olettaa, että aikarajoituksen antaminen Iranille voisi olla tehokas. Hän ei vastusta USA:n uuden hallituksen aikomusta aloittaa suorat keskustelut Iranin kanssa, mutta vaatii siihen aikarajaa, mitä USA:n hallitus vastustaa. (JP)
- Israelin sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin arvioi, että maailmanlaajuinen taloustaantuma haavoittaa myös Iranin kunnianhimoisia päämääriä ydinteollisuutensa kehittämisessä. Hän arvioi, että inflaatio yhdessä korkean työttömyyden nousun kanssa öljyn hinnan romahtamisen vuoksi hidastavat suuresti Iranin tavoitteiden toteutumista, mutta eivät keskeytä sitä. Hän katsoo, että Iran pyrkii saavuttamaan uraanin rikastamisen täyden tietotaidon, ja samalla rikastaen uraania tasoon, josta on vain muutaman kuukauden aikaraja ydinase-kelpoisen rikastusasteen saavuttamiseksi. (JP)
- ADL:n tiedustelu osoittaa, että Amerikan juutalaisista 55 % kannattaa Obaman tapaa hoitaa arabikysymystä, mikä on selvästi alempi kuin 78 % häntä äänestäneitä. Kahden valtion periaatetta kannatti 61 %. Liebermanin kannatus oli 62 %. Iranin ydinvoimaloita vastaan tehtyä iskua kannatti 58 %. Tiedustelu tehtiin huhtikuussa puhelimella 1200 Amerikan juutalaisen keskuudessa. (JP)
- Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman ja puolustusministeri Ehud Barak keskustelevat huomenna Hamasin kanssa solmittavasta tulitauosta. Suleiman lentää Israeliin. Hän otaksuu, että Hamas haluaa taktista tulitaukoa. (JP)
- YK:n viranomainen syyttää sekä Israelia että palestiinalaisia Gazan jälleen rakentamisen viipymisestä. Israelia siitä, ettei se salli tarpeeksi rakennus-tarvikkeita Gazan kaistalle. Palestiinalaisten viivytykset johtuvat tämän mukaan Fatahin ja Hamasin keskeisten erimielisyyksien jatkumisesta. (JP)
- Pääministeri Benyamin Netayahu käytti eilistä hallituksen istuntoa esitelläkseen näkemyksensä ”rauhankeskusteluista” PA:n kanssa. Hän toisti aiemman vaatimuksensa, että sopimuksen tulee perustua Israelin valtion tunnustamiseen juutalaisena valtiona. Hän vakuutti perustavansa näkemyksensä, joka valmistunee esityskuntoon toukokuussa, kahteen periaatteeseen: Lopettaa kaikki uhkaukset Israelin turvallisuutta vastaan; edistää samaan aikaan vastuullista ja järkevää poliittista prosessia. Hänen kansliansa selvensi, ettei Israelin tunnustaminen juutalaiseksi valtioksi ole ennakkoehto keskusteluille, mutta se on sitä lopullisissa sopimuksissa. Obaman taholta ilmaistaan lievää ärtymystä Netanyahun asettamille ehdoille, joita hän pitävät tarpeettomina tässä vaiheessa. (JP)
- Ehud Barak haluaa tilata USA:n laivastolle kehittämän Phalanx torjunta-järjestelmän. Se on kaksiosainen. Tutka havaitsee lähestyvän kranaatin ja 6000 ammusta minuutissa ampuva 20 mm:n tykki tuhoaa sen. Yksi järjestelmä maksaa 25 miljoonaa USD. Se kattaa 1200 neliömetrin alueen. Israelin kehittämä Iron Dome on suunniteltu Kassam-rakettien tuhoamiseen.
- Ihmisoikeuksien valvontajärjestö sanoo, että Hamas surmasi 32 ja haavoitti tai pahoinpiteli tusinoittain palestiinalaisia Gazassa operaatio cast lead aikana ja sen jälkeen. Myös Fatah kiduttaa pidättämiään ihmisiä Länsirannalla.
- http://ws.collactive.com/points/point?id=LBP5JDS0ONQ6

Monday, April 20, 2009

MAANANTAI 20.04.09

1. RASISMINVASTAINEN konferenssi, jota kutsutaan nimellä Durban II, alkaa tänään Genevessä mahdollisimman ristiriitaisissa tunnelmissa. Konferenssin järjestäjänä toimii YK. Kaikkiaan 9 YK:n jäsenmaata, jotkut niistä vasta alkamispäivän aattona, ilmoittavat boikotoivansa konferenssia, koska sen uskotaan olevan luonteeltaan ja sisällöltään vahvasti juuri päinvastainen, kuin mitä sen nimi edellyttäisi. Viimeisten boikotoijien joukossa olivat Saksa ja Alankomaat; Ranska osallistuu. USA ja Israel pohtivat pitkään osallistumistaan toivoessaan, että konferenssin loppulausunto muutettaisiin asialliseksi, mikä ei toteutunut.

KONFERENSSIN avainpuhujana toimii Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, joka toistuvasti vaatii Israelin hävittämistä valtioitten joukosta. Hänen ja Sveitsin presidentti Hans-Rudolf Merzin tapaaminen Genevessä eilen oli kuin kuorrutus Israelin vastaisen kakun päällä. USA:n presidentti Baruck Obama leimasi konferenssin Israel-vastaisuudessaan teeskentelyksi (hypocritical). Hän analysoi loppuasiakirjan luonnosta näin: ”Se osoittaa Israelin vastaisuutta tavoilla, joita useimmiten on pidetty täysin tekopyhinä ja takaperoisina.” Puhuessaan Trinidadissa sunnuntaina hän sanoi toivoneensa, että joitain edistysaskeleita ilmenisi konferenssin tuloksista, joissa USA voisi liittoutua joittenkin maitten kanssa todellisiin toimiin syrjinnän vähentämiseksi maailmassa, mutta ettei tällaista mahdollisuutta ollut nyt havaittavissa. (JP)

2. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman kutsui konferenssia ”tekopyhyyden huippu-kokoukseksi”, mistä tärkeimpänä todisteena on se, että rasistinen Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on sen avainpuhuja. Hän muistutti, että kuin mielenosoituksellisesti konferenssi alkaa holokaust-muistopäivän aattona. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoi JP:n toimittajalle Tovah Lazaroffille, että Ahmadinejadin vierailu Sveitsissä on pateettinen tapaaminen, mikä hämmentää konferenssin järjestäjää. Hän sanoo kunnioituksen osoittamisen Iranin presidentille, joka aktiivisesti suunnittelee uutta juutalaisten holokaustia, olevan vahingollinen aikana, jolloin länsi pyrkii etääntymään hänestä.

GENEVEN juutalainen yhteisö aikoo pitää erityistilaisuuden maanantaina holokaustin muistopäivän kunniaksi, mitä samalla pidetään Durban II:n vastaisena mielenosoituksena.

ISRAELINVASTAISET ryhmät suunnittelevat pitävänsä samaan aikaan tilaisuuden, jossa Israelin tapaa kohdella Gazan palestiinalaisia verrataan siihen, mitä juutalaiset kokivat Varsovan gettossa. Tuskinpa arvaa väärin, jos ennustaa median keskittyvän jälkimmäisen tilaisuuden seuraamiseen edellisen kustannuksella. JP:n artikkelin kirjoittaja huomioi, etteivät vastakohtaisuudet eri ryhmien välillä ole näyttävästi esillä itse konferenssipaikalla. (JP)

3. ISRAELISSA harkittiin pitkään, eikä tuo keskustelu ole vieläkään laantunut, olisiko viisaampaa pyrkiä sittenkin mukaan ja yrittää vaikuttaa päätösasiakirjaan. Lopulta havaittiin, että vaikka sanamuoto ei varsinaisesti suoraan tuomitse Israelia, sen viittaukset edellisen konferenssin päätösasiakirjaan säilyivät, eikä siihen olisi saatu muutoksia aikaan.

PAAVI Benedict XVI sanoi lausunnossaan toivovansa, että konferenssi pystyisi eliminoimaan rasistisia tendenssejä kaikkialla maailmassa. Vatikaanin katolinen uutistoimisto Asia News, joka on osa Vatikaanin lähetystyötä, analysoi paavin lausunnollaan pyrkivän ottamaan etäisyyttä muutamien länsimaitten esittämään kritiikkiin.

RYHMÄ VAPAITA NGO-järjestöjä, jotka toimivat ilman valtion tukea, pitivät oman vasta-konferenssinsa, jossa niiden edustajat esittivät syvän pahoittelunsa, ettei Durban II konferenssi pystynyt keskittymään ihmisoikeuksien polkemiseen maissa kuten Libya, Iran, Kuuba, Egypti ja Sudan. Tilaisuudessa Ranskan ihmisoikeuksien lähettiläs Francois Zimeray pyrki selvittämään, miksi Ranskan päätös osallistumisesta viipyy, mutta joutui toteamaan, ettei hänellä ollut Ranskan lopullista päätöstä asiasta.

YK:N EDUSTAJA konferenssissa Robert Colville pyrki väheksymään boikotoijien merkitystä todeten, että YK:n 192:sta jäsenmaasta 83 on vahvistanut osanottonsa. Hän viisaasti jätti mainitsematta, että boikotoijien joukossa ovat useimmat maailman johtavat länsivallat.

ISO-BRITANNIA on niiden joukossa, jotka edelleen harkitsevat. Maan edustaja kertoo, että tarkoitus on seurata konferenssin edistymistä ja varsinkin Ahmadinejadin puheen sisältöä ja tehdä päätös poistumisesta salista, jos siihen ilmenee syytä. Englannin ulkoministeri David Milliband tapasi sunnuntai-iltana Ranskan, Tshekin ja Saksan ulkoministerit voidakseen laatia yhteisen politiikan EU:n suhtautumisesta konferenssiin.

YK:N ihmisoikeuksien neuvoston johtaja Navi Pillay esitti syvän pahoittelunsa, että USA päätti boikotoida konferenssia. Hänen mielestään muutamat maat ovat keskittyneet aiheisiin, joilla on vähän merkitystä taistelussa syrjinnän lopettamiseksi, mutta että kysymystä rasismista on käsiteltävä maailmanlaajuisesti. (JP)

4. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon, josta näyttää kehittyneen ministeriön omaksuman mutta vielä kehitysasteella olevan politiikan muotoilija sanataiteilijana ja joustavana diplomaattina vastakohtana Liebermanin usein jyrkkäilmeiselle esiintymistavalle, varoittaa tekemästä hätäisiä johtopäätöksiä Israelin hallituksen halusta keskusteluihin palestiinalaisten ja Syyrian kanssa. Hän varoittaa nimenomaan painottamasta Israelin ja USA:n välisiä erimielisyyksiä rauhankeskustelujen aloittamisesta, koska hallitus tarvitsee Ayalonin arvion mukaan ainakin neljä lisäviikkoa asemansa selvittämiseksi näissä kysymyksissä. ”Tarkastelemme keskustelujen kaikkia näkökohtia. Kaikkea tullaan harkitsemaan uudelta näkökulmalta”, hän selittää.

AYALON tähdentää, että hallituksen täytyy ensin muotoilla oma asemansa, ja vasta sen jälkeen on mielekästä verrata tuloksia USA:n hallituksen näkemyksiin. Benyamin Netanyahun on tarkoitus vierailla Washingtonissa toukokuun alkupuolella, mutta päivämäärä on jätetty auki joko tarkoituksellisesti tai yhteensattumien vuoksi. Sekä Netanyahu että Obama ovat kovin kiireisiä, ja toisaalta molemmat vasta haarukoivat politiikkansa suuntaa.

Entinen Washingtonin lähettiläs Zalman Shoval, joka on henkisesti lähellä Netanyahua ja toimi hänen ulkopoliittisena neuvonantajanaan vaalikamppailun aikana, analysoi tilannetta näin: ”Ensimmäisen kerran vuosikausiin hallitus työskentelee vakavalla ja rakenteellisella tavalla rauhanprosessin kanssa. Tätä ei suoriteta suurin otsikoin ja iskulausein, vaan harkitulla prosessilla”. Median ongelmana on se, että se hakee uutisaiheita eikä sillä ole aikaa odotella, minkä johdosta selkeitten uutisaiheitten puuttuessa se turvautuu spekulaatioihin. Obaman erikoislähettiläs George Mitchell on artikkelin kirjoittajan saaman vaikutelman mukaan hyväksynyt tämän viiveen. Median arvioihin erimielisyyksistä Netanyahun ja Obaman hallitusten välillä vaikutti Liebermanin jyrkkäsanainen tuomio Annapolis-asiakirjalle sekä Netanyahun ilmoitus, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Nämä lausunnot ovat saaneet PA:n johtavat ”rauhankeskustelijat” sotapolulle syyttäen Israelia rasistiseksi valtioksi, joka ei piittaa toisen kansan kärsimyksistä tai aiemmista sopimuksista. He vaativat, että Netanyahun tulee ensin hyväksyä kahden valtion periaate. He eivät osaa yhdistää Liebermanin ja Netanyahun ilmoitusta pitäytymistä ”tiekartan” määräyksiin, joitten päämääränä on luoda oma valtio kummallekin kansalle, ehkä siksi, että se asettaa vaatimuksia ja tavoitteita myös PA:lle. (JP)

5. EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, joka valvoo Egyptin puolesta Israelin ja Hamasin välillä käytyjä epäsuoria keskusteluja, saapuu Israeliin tällä viikolla. Matkansa aikana hän tapaa myös Israelin ulkoministeri Avigdor Liebermanin, jota Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoo boikotoivansa eikä halua, että tämä astuu jalallaan Egyptin maaperälle. Suleiman puolustaa tapaamistaan Liebermanin kanssa todeten, että hän keskustelee Israelin hallituksen edustajan kanssa, ei Liebermanin henkilökohtaisesti.

Median arvioihin erimielisyyksistä USA:n ja Israelin näkökantojen välillä lienee vaikuttanut Obaman selkeä pitäytyminen ns. arabisuunnitelmaan, jota Netanyahu ei voi hyväksyä sellaisenaan, joskin tunnustaa sen ansiot osana kokonaisuutta, sekä Netanyahun vaatimus, että PA:n tulee ennen keskusteluja tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. USA ilmoitti sittemmin, ettei se pidä tätä vaatimusta oikeutettuna.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kiirehtii Israelia laatimaan oman Lähi Idän aluetta koskevan suunnitelmansa. Hän puoltaa kahden valtion periaatetta, kuten Labour-puolue on johdonmukaisesti tehnyt alusta lähtien. Hän kiistää tiedot erimielisyyksistä USA:n ja Israelin välillä viitaten suhteitten syvyyteen ja läheisyyteen, mikä ei horjuta maitten välisiä suhteita näkemyseroista huolimatta.(JP)

6. ISRAEL harkitsee luopumista F-35 viidennen sukupolven hävittäjästä, koska siihen liittyy useita epävarmuustekijöitä. Ensimmäinen on sen hinta, joka on kivunnut 80:en miljoonaan kappaleelta, ja jos siihen sovitetaan Israelin valmistamia lisäosia ja varusteita, hinta voi nousta sataan miljoonaan USD. Toiseksi Obaman hallituksen säästöpolitiikan vaikutus voi tuntua koneen kehittelyssä, mikä voi siirtää sen valmistumista aikataulussa.

Kolmanneksi Israel ei jaksa odottaa ilman selkeää päämäärää ja aikataulua, sillä Iranin ydinaseen valmistuminen voi olla peruuttamaton jo ensi vuonna, vaikka USA:n jotkut asian-tuntijat vakuuttavat sen toteutuvan vasta 2-3 vuotta myöhemmin.

Neljäs ratkaisuun vaikuttava tekijä on se, että F-15 kone, joita on useita versioita, voidaan koneen valmistajan mukaan muuntaa myös tutkahavaintojen läpäisemäksi uudella rakenteella ja pintakäsittelyllä. Israelilla on useita operatiivisia F-15s koneita sekä F-15Is, jotka pystyvät lentämään pitkään tankkaamatta. S tarkoittaa äänetöntä. Boing ilmoitti maalikuussa uudesta modifioidusta koneesta F-15se ja F-15s. Se pystyy väistämään viholliskoneen tutkaa, mutta ei maassa sijaitsevaa tutka-asemaa. Tämäkin painottaa aikataulun tärkeyttä, jos Venäjä toimittaa Iranille S-300 ilmatorjuntaohjuksia, jotka suuresti vaikeuttaisivat iskua Iraniin. Jos Israel päätyy F-15se koneisiin tai vanhojen F-15 koneittensa modifioimiseen, uudet koneversiot olisivat käytössä viimeistään 2011 paljon halvemmalla kuin F-35.

7. UUTISOTSIKOITA

- Fatahin estävän turvallisuusjoukkojen upseeri haavoitti Hamasin johtajaa sheikki Hamed Bitawia tämän tullessa ulos moskeijasta Nablusissa. Sheikki haavoittui jalkoihin, ja kertoi ampujan kironneen häntä ja Allahia.

- Knessetin puhemies Rueven Rivlin vieraili ilman välikohtauksia Umm el-Fahmissa eilen osoittaakseen, että kaupunki kuuluu pysyvästi Israeliin.

- Egyptin arkeologit sanovat lähestyvänsä paikkaa, jossa he uskovat Antonyn ja Kleopatran haudan ja heidän muumioittensa sijaitsevan. Rooman keisarin tiedetään sallineen heidän hautaamisensa yhdessä, mutta paikkaa ei tiedetä.

- Barak tarjoaa kompromissia Ofran suhteen, Hän kieltäisi rakentamisen usean sadan perheen Ofran pienkaupungissa Ramallahista koilliseen, mutta sallisi sinne rakennettujen 9 pysyvän talon säilymisen.
MAANANTAI 20.04.09
1. RASISMINVASTAINEN konferenssi, jota kutsutaan nimellä Durban II, alkaa tänään Genevessä mahdollisimman ristiriitaisissa tunnelmissa. Konferenssin järjestäjänä toimii YK. Kaikkiaan 9 YK:n jäsenmaata, jotkut niistä vasta alkamispäivän aattona, ilmoittavat boikotoivansa konferenssia, koska sen uskotaan olevan luonteeltaan ja sisällöltään vahvasti juuri päinvastainen, kuin mitä sen nimi edellyttäisi. Viimeisten boikotoijien joukossa olivat Saksa ja Uusi Seelanti; Ranska osallistuu. USA ja Israel pohtivat pitkään osallistumistaan toivoessaan, että konferenssin loppulausunto muutettaisiin asialliseksi, mikä ei toteutunut.
KONFERENSSIN avainpuhujana toimii Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, joka toistuvasti vaatii Israelin hävittämistä valtioitten joukosta. Hänen ja Sveitsin presidentti Hans-Rudolf Merzin tapaaminen Genevessä eilen oli kuin kuorrutus Israelin vastaisen kakun päällä. USA:n presidentti Baruck Obama leimasi konferenssin Israel-vastaisuudessaan teeskentelyksi (hypocritical). Hän analysoi loppuasiakirjan luonnosta näin: ”Se osoittaa Israelin vastaisuutta tavoilla, joita useimmiten on pidetty täysin tekopyhinä ja takaperoisina.” Puhuessaan Trinidadissa sunnuntaina hän sanoi toivoneensa, että joitain edistysaskeleita ilmenisi konferenssin tuloksista, joissa USA voisi liittoutua joittenkin maitten kanssa todellisiin toimiin syrjinnän vähentämiseksi maailmassa, mutta ettei tällaista mahdollisuutta ollut nyt havaittavissa. (JP)
2. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman kutsui konferenssia ”tekopyhyyden huippu-kokoukseksi”, mistä tärkeimpänä todisteena on se, että rasistinen Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on sen avainpuhuja. Hän muistutti, että kuin mielenosoituksellisesti konferenssi alkaa holokaust-muistopäivän aattona. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoi JP:n toimittajalle Tovah Lazaroffille, että Ahmadinejadin vierailu Sveitsissä on pateettinen tapaaminen, mikä hämmentää konferenssin järjestäjää. Hän sanoo kunnioituksen osoittamisen Iranin presidentille, joka aktiivisesti suunnittelee uutta juutalaisten holokaustia, olevan vahingollinen aikana, jolloin länsi pyrkii etääntymään hänestä.
GENEVEN juutalainen yhteisö aikoo pitää erityistilaisuuden maanantaina holokaustin muistopäivän kunniaksi, mitä samalla pidetään Durban II:n vastaisena mielenosoituksena.
ISRAELINVASTAISET ryhmät suunnittelevat pitävänsä samaan aikaan tilaisuuden, jossa Israelin tapaa kohdella Gazan palestiinalaisia verrataan siihen, mitä juutalaiset kokivat Varsovan gettossa. Tuskinpa arvaa väärin, jos ennustaa median keskittyvän jälkimmäisen tilaisuuden seuraamiseen edellisen kustannuksella. JP:n artikkelin kirjoittaja huomioi, etteivät vastakohtaisuudet eri ryhmien välillä ole näyttävästi esillä itse konferenssipaikalla. (JP)
3. ISRAELISSA harkittiin pitkään, eikä tuo keskustelu ole vieläkään laantunut, olisiko viisaampaa pyrkiä sittenkin mukaan ja yrittää vaikuttaa päätösasiakirjaan. Lopulta havaittiin, että vaikka sanamuoto ei varsinaisesti suoraan tuomitse Israelia, sen viittaukset edellisen konferenssin päätösasiakirjaan säilyivät, eikä siihen olisi saatu muutoksia aikaan.
PAAVI Benedict XVI sanoi lausunnossaan toivovansa, että konferenssi pystyisi eliminoimaan rasistisia tendenssejä kaikkialla maailmassa. Vatikaanin katolinen uutistoimisto Asia News, joka on osa Vatikaanin lähetystyötä, analysoi paavin lausunnollaan pyrkivän ottamaan etäisyyttä muutamien länsimaitten esittämään kritiikkiin.
RYHMÄ VAPAITA NGO-järjestöjä, jotka toimivat ilman valtion tukea, pitivät oman vasta-konferenssinsa, jossa niiden edustajat esittivät syvän pahoittelunsa, ettei Durban II konferenssi pystynyt keskittymään ihmisoikeuksien polkemiseen maissa kuten Libya, Iran, Kuuba, Egypti ja Sudan. Tilaisuudessa Ranskan ihmisoikeuksien lähettiläs Francois Zimeray pyrki selvittämään, miksi Ranskan päätös osallistumisesta viipyy, mutta joutui toteamaan, ettei hänellä ollut Ranskan lopullista päätöstä asiasta.
YK:N EDUSTAJA konferenssissa Robert Colville pyrki väheksymään boikotoijien merkitystä todeten, että YK:n 192:sta jäsenmaasta 83 on vahvistanut osanottonsa. Hän viisaasti jätti mainitsematta, että boikotoijien joukossa ovat useimmat maailman johtavat länsivallat.
ISO-BRITANNIA on niiden joukossa, jotka edelleen harkitsevat. Maan edustaja kertoo, että tarkoitus on seurata konferenssin edistymistä ja varsinkin Ahmadinejadin puheen sisältöä ja tehdä päätös poistumisesta salista, jos siihen ilmenee syytä. Englannin ulkoministeri David Milliband tapasi sunnuntai-iltana Ranskan, Tshekin ja Saksan ulkoministerit voidakseen laatia yhteisen politiikan EU:n suhtautumisesta konferenssiin.
YK:N ihmisoikeuksien neuvoston johtaja Navi Pillay esitti syvän pahoittelunsa, että USA päätti boikotoida konferenssia. Hänen mielestään muutamat maat ovat keskittyneet aiheisiin, joilla on vähän merkitystä taistelussa syrjinnän lopettamiseksi, mutta että kysymystä rasismista on käsiteltävä maailmanlaajuisesti. (JP)
4. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon, josta näyttää kehittyneen ministeriön omaksuman mutta vielä kehitysasteella olevan politiikan muotoilija sanataiteilijana ja joustavana diplomaattina vastakohtana Liebermanin usein jyrkkäilmeiselle esiintymistavalle, varoittaa tekemästä hätäisiä johtopäätöksiä Israelin hallituksen halusta keskusteluihin palestiinalaisten ja Syyrian kanssa. Hän varoittaa nimenomaan painottamasta Israelin ja USA:n välisiä erimielisyyksiä rauhankeskustelujen aloittamisesta, koska hallitus tarvitsee Ayalonin arvion mukaan ainakin neljä lisäviikkoa asemansa selvittämiseksi näissä kysymyksissä. ”Tarkastelemme keskustelujen kaikkia näkökohtia. Kaikkea tullaan harkitsemaan uudelta näkökulmalta”, hän selittää.
AYALON tähdentää, että hallituksen täytyy ensin muotoilla oma asemansa, ja vasta sen jälkeen on mielekästä verrata tuloksia USA:n hallituksen näkemyksiin. Benyamin Netanyahun on tarkoitus vierailla Washingtonissa toukokuun alkupuolella, mutta päivämäärä on jätetty auki joko tarkoituksellisesti tai yhteensattumien vuoksi. Sekä Netanyahu että Obama ovat kovin kiireisiä, ja toisaalta molemmat vasta haarukoivat politiikkansa suuntaa.
Entinen Washingtonin lähettiläs Zalman Shoval, joka on henkisesti lähellä Netanyahua ja toimi hänen ulkopoliittisena neuvonantajanaan vaalikamppailun aikana, analysoi tilannetta näin: ”Ensimmäisen kerran vuosikausiin hallitus työskentelee vakavalla ja rakenteellisella tavalla rauhanprosessin kanssa. Tätä ei suoriteta suurin otsikoin ja iskulausein, vaan harkitulla prosessilla”. Median ongelmana on se, että se hakee uutisaiheita eikä sillä ole aikaa odotella, minkä johdosta selkeitten uutisaiheitten puuttuessa se turvautuu spekulaatioihin. Obaman erikoislähettiläs George Mitchell on artikkelin kirjoittajan saaman vaikutelman mukaan hyväksynyt tämän viiveen. Median arvioihin erimielisyyksistä Netanyahun ja Obaman hallitusten välillä vaikutti Liebermanin jyrkkäsanainen tuomio Annapolis-asiakirjalle sekä Netanyahun ilmoitus, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Nämä lausunnot ovat saaneet PA:n johtavat ”rauhankeskustelijat” sotapolulle syyttäen Israelia rasistiseksi valtioksi, joka ei piittaa toisen kansan kärsimyksistä tai aiemmista sopimuksista. He vaativat, että Netanyahun tulee ensin hyväksyä kahden valtion periaate. He eivät osaa yhdistää Liebermanin ja Netanyahun ilmoitusta pitäytymistä ”tiekartan” määräyksiin, joitten päämääränä on luoda oma valtio kummallekin kansalle, ehkä siksi, että se asettaa vaatimuksia ja tavoitteita myös PA:lle. (JP)
5. EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, joka valvoo Egyptin puolesta Israelin ja Hamasin välillä käytyjä epäsuoria keskusteluja, saapuu Israeliin tällä viikolla. Matkansa aikana hän tapaa myös Israelin ulkoministeri Avigdor Liebermanin, jota Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoo boikotoivansa eikä halua, että tämä astuu jalallaan Egyptin maaperälle. Suleiman puolustaa tapaamistaan Liebermanin kanssa todeten, että hän keskustelee Israelin hallituksen edustajan kanssa, ei Liebermanin henkilökohtaisesti.
Median arvioihin erimielisyyksistä USA:n ja Israelin näkökantojen välillä lienee vaikuttanut Obaman selkeä pitäytyminen ns. arabisuunnitelmaan, jota Netanyahu ei voi hyväksyä sellaisenaan, joskin tunnustaa sen ansiot osana kokonaisuutta, sekä Netanyahun vaatimus, että PA:n tulee ennen keskusteluja tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. USA ilmoitti sittemmin, ettei se pidä tätä vaatimusta oikeutettuna.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kiirehtii Israelia laatimaan oman Lähi Idän aluetta koskevan suunnitelmansa. Hän puoltaa kahden valtion periaatetta, kuten Labour-puolue on johdonmukaisesti tehnyt alusta lähtien. Hän kiistää tiedot erimielisyyksistä USA:n ja Israelin välillä viitaten suhteitten syvyyteen ja läheisyyteen, mikä ei horjuta maitten välisiä suhteita näkemyseroista huolimatta.(JP)
6. ISRAEL harkitsee luopumista F-35 viidennen sukupolven hävittäjästä, koska siihen liittyy useita epävarmuustekijöitä. Ensimmäinen on sen hinta, joka on kivunnut 80:en miljoonaan kappaleelta, ja jos siihen sovitetaan Israelin valmistamia lisäosia ja varusteita, hinta voi nousta sataan miljoonaan USD. Toiseksi Obaman hallituksen säästöpolitiikan vaikutus voi tuntua koneen kehittelyssä, mikä voi siirtää sen valmistumista aikataulussa.
Kolmanneksi Israel ei jaksa odottaa ilman selkeää päämäärää ja aikataulua, sillä Iranin ydinaseen valmistuminen voi olla peruuttamaton jo ensi vuonna, vaikka USA:n jotkut asian-tuntijat vakuuttavat sen toteutuvan vasta 2-3 vuotta myöhemmin.
Neljäs ratkaisuun vaikuttava tekijä on se, että F-15 kone, joita on useita versioita, voidaan koneen valmistajan mukaan muuntaa myös tutkahavaintojen läpäisemäksi uudella rakenteella ja pintakäsittelyllä. Israelilla on useita operatiivisia F-15s koneita sekä F-15Is, jotka pystyvät lentämään pitkään tankkaamatta. S tarkoittaa äänetöntä. Boing ilmoitti maalikuussa uudesta modifioidusta koneesta F-15se ja F-15s. Se pystyy väistämään viholliskoneen tutkaa, mutta ei maassa sijaitsevaa tutka-asemaa. Tämäkin painottaa aikataulun tärkeyttä, jos Venäjä toimittaa Iranille S-300 ilmatorjuntaohjuksia, jotka suuresti vaikeuttaisivat iskua Iraniin. Jos Israel päätyy F-15se koneisiin tai vanhojen F-15 koneittensa modifioimiseen, uudet koneversiot olisivat käytössä viimeistään 2011 paljon halvemmalla kuin F-35.
7. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin estävän turvallisuusjoukkojen upseeri haavoitti Hamasin johtajaa sheikki Hamed Bitawia tämän tullessa ulos moskeijasta Nablusissa. Sheikki haavoittui jalkoihin, ja kertoi ampujan kironneen häntä ja Allahia.
- Knessetin puhemies Rueven Rivlin vieraili ilman välikohtauksia Umm el-Fahmissa eilen osoittaakseen, että kaupunki kuuluu pysyvästi Israeliin.
- Egyptin arkeologit sanovat lähestyvänsä paikkaa, jossa he uskovat Antonyn ja Kleopatran haudan ja heidän muumioittensa sijaitsevan. Rooman keisarin tiedetään sallineen heidän hautaamisensa yhdessä, mutta paikkaa ei tiedetä.
- Barak tarjoaa kompromissia Ofran suhteen, Hän kieltäisi rakentamisen usean sadan perheen Ofran pienkaupungissa Ramallahista koilliseen, mutta sallisi sinne rakennettujen 9 pysyvän talon säilymisen.

Sunday, April 19, 2009

SUNNUNTAI 19.04.09
1. ISRAEL valmistautuu iskemään Iranin ydinlaitoksia vastaan muutaman tunnin tai päivän varoitusajalla heti, kun siihen tarvittava poliittinen päätös on tehty. Asiasta raportoi lontoolainen The Times lehti lauantaina.
Lehti kertoo asiasta nimeltä mainitsemattomaan israelilaiseen tietolähteeseen viitaten lisäten, että IAF valmistautuu kaikilla tasoilla ja vain odottaa päätöstä asiasta. IAF tulisi iskemään ainakin Natanziin, jossa Ahmadinejadin mukaan 7000 sentrifugia rikastaa uraania, Aradin raskasvesilaitokseen sekä Venäjän viimeistelemään Bushehrin ydinvoimalaitokseen. Näiden lisäksi Iranilla on useita rikastuslaitoksia hajautettuina eri puolille laajaa maata. IAF:n iskut eivät lopettaisi Iranin ydinohjelman toteutusta kokonaan, vain viivästyttäisivät sitä.
ARVAUSLEIKKI IAF:n Iranin iskujen suhteen jatkuu. Erään arvion mukaan Israelin kiireeseen saada Iranin kysymys päätettyä mahdollisimman pian vaikuttaa USA:n hallituksen lisääntyvä painostus Netanyahun hallitusta vastaan Palestiinan ongelman nopeaksi ratkaisemiseksi.
Erään tiedon mukaan USA haluaa käydä vaihtokauppaa iskulauseella ”Bushehr Nitzaria vastaan”. Nitzhar on juutalainen asutuskeskus Samariassa. Uutisen taustalla on käsitys, että USA haluaa pakottaa Israelin tyhjentämään siirtokuntiaan ja kaupunkejaan Samariassa ja Juudeassa tarjouksessaan Iranille sen luopumiseksi ydinasesuunnitelmistaan. Israelin USA:n entinen lähettiläs Zalman Shoval kielsi perjantaina kiivaasti, että tällainen suunnitelma olisi edes keskustelun aiheena. Huhu tuskin on kuitenkaan aivan aiheeton.
TOINEN HUHU kertoo, että USA vaatii Israelia aloittamaan välittömät neuvottelut myös Syyrian kanssa Golanin ylängön luovuttamiseksi. Uutinen lähtee olettamuksesta, että Israelin, Syyrian ja palestiinalaisten välinen konflikti on perusteena USA:n ja muslimivaltioitten välisten suhteiden kehittymiseksi. Presidentti Obama on kaikella painollaan rakentamassa suhteitaan sekä arabivaltioihin että Venäjän ja Etelä Amerikan espanjankieltä puhuvien valtioitten kanssa. Hänellä on lisäksi kiire saada näyttöjä aikaan, eikä siinä Israelin kansalliset intressit paina vaa´assa juuri mitään. Jos Obaman suunnitelma pääsee toteutumaan, USA tulee riisumaan Israelin sen elintärkeistä strategisista maa-alueistaan. Israel pakotetaan rajoille, joista sen ulkoministeri Abba Eban käytti aikoinaan nimitystä ”Auschwitzin rajat”, eli ne saattavat maan tilanteeseen, jossa sen menettää kykynsä puolustaa itseään.
Presidentti Obama tapasi 17.04.09 Venezuelan presidentin Hugo Chavezin Amerikan johtajien konferenssissa Port of Princessä, puristaen lämpimästi hänen kättään leveän ”hevosen-hymynsä” saattelemana. Chavez oli vain 24 tuntia aiemmin todennut, että ”USA:n imperiumi on menossa alas ja tulee tuhoutumaan lähitulevaisuudessa, jos Allah sen suo”. Chavez katkaisi diplomaattisuhteet Israelin kanssa ja karkotti sen lähettilään maasta. (JP)
2. IRANIN ydinaseohjelman toteutuminen ei kuitenkaan ole vain Israelia koskeva, vaan se aiheuttaa mitä suurinta huolta arabimaissa ja sen tulisi herättää huolta myös Euroopan maissa ja aina USA:ta myöten.
Sekä Egypti että Saudi Arabia, jotka johtavat arabimaita, ovat yksityisesti varoitelleet USA:n hallitusta antautumaan Iranin houkutuksiin, mutta Obama näyttää toteuttavan omaa näkyään.
Jordanian kuningas Abdullah II matkusti Washingtoniin keskustellakseen Obaman kanssa. Hänen intressinsä koskee ensisijaisesti Israelin ja Palestiinan välistä ongelmaa, koska se liittyy oleellisesti Jordanian turvallisuuteen. Hänen pelkonsa on, että levottomuudet Länsirannalla voivat levitä hän oman maansa palestiinalaisväestön keskuuteen, joka edustaa arviolta 65 % maan väestöstä. Uutiset puhuvat ns. ”arabivakuudesta” (arabdeposit), jolla hän tarkoittanee arabivaltioitten vakuutusta suhteitten normalisoimiseksi maitten välillä, mikäli kaikenkattava rauhansopimus saadaan aikaan. Abdullahia lähellä olevat kieltävät, että kuningas olisi esittänyt tällaisia vakuutuksia sen ohella, mitä arabisuunnitelmaan kuuluu. JORDANIAN LÄHETYSTÖ julkisti virallisen tiedotuksen, jonka mukaan kuningas painotti - keskusteltuaan Amerikan muslimi- ja juutalaisjärjestöjen edustajien kanssa – ”tarvetta ratkaista kiireellisenä Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti kahden itsenäisen valtion periaatteen pohjalta, ja että arabialoite tarjoaa merkittävän tilaisuuden saavuttaa lopullinen rauha, joka kattaa kaikkien osapuolten laillisten oikeuksien huomioimisen sekä varmistaa normaalien suhteitten solmimisen Israelin ja sen arabinaapureitten välillä”. Keskusteluissa mukana olleet juutalaisjärjestöjen edustajat selittivät, että kuningas Abdullah II viittasi myös Iranin osuuteen ja työskentelyyn yhdessä alueen ongelmien ratkaisemiseksi. Juutalaisjohtajat sanoivat, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun arabijohtaja näki todellista edistystä Israelin ja arabien suhteitten solmimiseksi. Abdullah II tuonee tämän asian esille tavatessaan USA:n presidentin Obaman Washingtonissa tiistaina ja tähdentävän Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisun merkitystä. Hänen odotetaan esittävän toiveen, että USA laatisi oman rauhansuunnitelmansa esim. presidentti Clintonin suunnitelman pohjalta, jonka Jasser Arafat hylkäsi suoralta kädeltä. USA:n hallituksen edustajat kuitenkin kieltävät, että tämä ongelma olisi tärkein, joskin tärkeä Lähi Idän kokonaisasuunnitelman puitteissa. He samalla tunnustivat, että Obaman hallitus vasta haarukoi Lähi Idän tilannetta eikä ole vielä muodostanut kantaansa, mitä suuntaa se aikoo toteuttaa.
OBAMA on kuitenkin sanonut kannattavansa arabisuunnitelmaa, mikä edellyttäisi Israelin vetäytymistä vuoden 1949 aselepolinjoille, palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta tai korvauksia menetyksistään sekä Jerusalemin muodostamista Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Suunnitelma ei ole kovin yksityiskohtainen, mm. Temppelivuoren kysymys on auki, kuten kysymykset Palestiinan valtion luonteesta, olisiko se täysin itsenäinen halliten kaikkia maa-, meri- ja ilma yhteyksiään, miten käyttövesiongelmat ratkaistaan ja voisiko se rakentaa oman armeijan solmien liitto-sopimuksia ulkovaltojen kanssa ilman Israelin väliintuloa. Arabisuunnitelma menee pitemmälle kuin ns. ”tiekartta rauhaan”, jonka kvartetti esitti ja jonka Sharonin hallitus hyväksyi 14:llä varauksella. Ulkoministeri Lieberman sanoi kannattavansa ”tiekarttaa”, mutta hylkäävänsä Annapolis-dokumentin päätökset.
Netanyahun hallitus tutkii tilannetta erikoisryhmän toimesta, ja tulee laatimaan oman ohjelmansa sen pohjalta seuraavien viikkojen kuluessa, mutta ennen USA:n matkaansa ensi kuun alkupuolella. Päivämäärä lienee vielä auki yhteensattumien vuoksi. (JP)
3. RAUHATTOMUUS palestiinalaisten keskuudessa on selvästi lisääntymässä, ainakin mitä viimeisten päivien väkivaltaisuudet ilmentävät. Kahdessa erillisessä hyökkäyksessä Beit Haggaissa ja Beit-Elissä kaksi palestiinalaista sai surmansa. Beit Haggaissa perjantaiaamuna Hebronin kukkuloilla asukkaat huomasivat vieraan harhailevan kylän raitilla, ja lopulta joku meni kysymään, mitä hän etsi. Mies veti silloin puukon esille, jolla hän uhkasi kysyjää ja toista paikalle tullutta. Toisella heistä oli käsiase, jolla hän yritti osua mieheen huonolla menestyksellä, ja vasta kun paikalle tulleet apuvoimat saivat miehen kaadettua, mies osui häneen kuolettavasti. Mies osoittautui arabiksi läheisestä kylästä, ja hänen tarkoituksenaan oletetaan olleen hyökätä koululaisten kimppuun, jotka olivat menossa tunneilleen.
TOINEN VÄKIVALTAISUUS tapahtui perjantai-iltana Bei Elissä Ramallahista pohjoiseen. Arabinuorukainen heitteli palopommeja juutalaisiin koteihin. Asukkaat vaativat häntä lopettamaan, ja kun se ei tehonnut, avasivat tulen häntä kohti, surmaten hänet. Hänet vietiin sairaalaahan, mutta hän menehtyi haavoihinsa.
KOLMAS VÄKIVALTAISUUS tapahtui Jerusalemin pohjoispuolella palestiinalaisen taksinkuljettajan ajaessa mersunsa kahta poliisia kohti tarkoituksenaan surmata heidät. Tilanne tapahtui 10.00 aikoihin lauantaiaamuna Hizman tarkastuspisteessä. Taksinkuljettaja, 37-vuotias mies Azariysta, Jerusalemin pohjoisosasta, haavoitti toista poliisia pahoin ja toista lievemmin. Molemmat vietiin Hadashan sairaalaan. Taksinkuljettaja pidätettiin paikalla. Mies kertoi kuulusteluissa, että teko oli tarkoituksellinen. Palestiinalaiset keksivät kaikenlaisia verukkeita rikollisten motiiveiksi. He sanovat taksinkuljettajan kärsineen mielenterveys-ongelmista, jonka hän itsekin tunnusti kuulusteluissa. Miten tällainen pääsi taksinkuljettajaksi?
NELJÄS VÄKIVALTAISUUS tapahtui Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jossa arabimies puukotti Via Dolorozalla yhtä turistia niskaan, ei kuitenkaan vaarallisesti.
BILIN ARABIKYLÄN lähellä toistuvissa rauhattomuuksissa ja mielenosoituksissa rakenteilla olevaa turva-aitaa vastaan arabi kuoli saatuaan kyynelkaasuammuksen suoraan rintaansa. Sekä IDF että palestiinalaiset aloittivat tutkimukset asiasta. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu suosittaa Natan Sharanskyn valintaa Jewish Agencyn puheenjohtajaksi. Hänen suosituksensa lienee ratkaiseva valintaa tehdessä.
- Hamasin maan alle mennyt johtajisto Gazassa on alkanut nousta maan pinnalle IDF:n operaatio Cast Lead jälkeen. Heidän asenteensa ovat jos mahdollista entistä kärkevämmät suhteessa Israeliin ja Gilad Shalitin kohtaloon, jota he vertaavat Ron Aradin kohtaloon. (JP)
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman pyysi vierailevaa Venäjän varaulkoministeriä Alexander Saltanovia siirtämään Venäjän suunnittelemaa YK:n turvallisuus-neuvoston ministerikokousta, koska Israel ei ole vielä selkeyttäneet omaa politiikkaansa, ja toiseksi sellainen kokous muodostuu aiempien kokemusten mukaan vain Israelin syyttämistilaisuudeksi. Miesten välillä keskusteltiin varmaan myös asekaupoista. Venäjä haluaa myydä S-300 torjuntaohjuksia Iranille, ja Israel on myymässä kehittämiään ohjaajattomia tiedustelukoneita Venäjälle. Niiden merkitys korostui Georgian sodan aikana. (JP)
- Hamasin johto sanoo, että Gilad Shalitia koskevat neuvottelut jatkuvat ensi viikolla.
- Egypti sanoo löytäneensä viisi salakuljetustunnelia Gazan rajalta.
- Israelin hallitus joutui siirtämään päivällä sunnuntaiksi tarkoitettua kokoustaan, koska käsiteltävä materiaali ei ollut ajoissa valmis 48 tuntia ennen kokousta.
- Mahmoud Abbas hylkäsi Israelin hallituksen vaatimuksen maan tunnustamiseksi juutalaiseksi valtioksi ehtona rauhankeskustelujen jatkamiselle. Hän vakuutti tätä tavatessaan George Mitchellin perjantaina. Samalla hän vaati, että USA painostaa Netanyahun hallitusta hyväksymään kahden valtion periaatteen ja tunnustaa aiemmat sopimukset. Taustalla häilyy Tzipi Livnin keskustelut PA:n edustajien kanssa, joista ei ole selvyyttä, mitä Livni lupasi ja mistä hän sopi vastapuolen kanssa. (JP)
- USA:n edustajat toteavat, ettei PA:n tarvitse tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona ehtona rauhankeskustelujen jatkumiselle. (INN)
- Israel esittää voimakkaan paheksumisensa, että Sveitsin presidentti tapaa Iranin presidentin Geneven rasisminvastaisen konferenssin aikana. (INN)
- IDF:n julkistama kartta vahvistaa, että sotatilanteessa koko Israelin alue joutuu potentiaalisen ohjushyökkäyksen kohteeksi. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130902