PERJANTAI 24.04.09
1. ”PUDOTTAKAA puheistanne ”maata rauhaa vastaan” iskulause ja pysäyttäkää Iran”. Ulkoministeri Avigdor Lieberman antoi ensimmäisen haastattelun ulkoministerinä Jerusalem Postin päätoimittajalle David Horovitzille ja Amir Mizrochille torstaina. Lieberman, jota voitaneen kutsua iskevällä lyhenteellä ”Libi”, kehotti ulkovaltoja, jotka todella haluavat auttaa Israelin uutta hallitusta saavuttamaan ratkaisu palestiinalaisten ongelmassa ja luoda tasapaino Lähi Itään, lopettamaan iänikuisten iskulauseitten toisteleminen.
Lieberman kertoi toimittajille puhuneensa kahden viimeisen viikon aikana useitten ulkomaisten kollegojen kanssa maailman eri puolilta. ”Tänään viimeksi näin Saksan kanslerin Angela Merkelin poliittisen neuvonantajan, Kiinan ulkoministerin ja Tshekin pääministerin. Ja – uskokaa pois – jokainen heistä puhui kuin oltaisiin edelleen vaalikiertueella: Miehitys, setlementit, setlerit jne.” Libi selitti, että iskulauseet kuten ”maata rauhaa vastaan” ja ”kahden valtion periaate” ovat äärimmäisen yksinkertaistettuja eivätkä koskettele ollenkaan käsillä olevan konfliktin todellisia syitä.
LIBI sanoi, että todellisuudessa Palestiinan kysymys on takalukossa huolimatta edellisten rauhantahtoisten hallitusten vilpittömistä yrityksistä. ”Israel on osoittanut hyvän tarkoituksensa, pyrkimyksemme saavuttaa rauha”, Libi totesi.
Lieberman esitti kolme perustekijää, jotka ovat keskeisiä Israelille: ”Talous, turvallisuus ja tasapaino. On mahdotonta keinotekoisesti pakottaa poliittista ratkaisua, se tulee ilman epäilystä epäonnistumaan. Ei voida aloittaa ”rauhanprosessia” tyhjän päälle. Ensin on luotava otollinen tilanne, oikea keskitys ja oikeat olosuhteet.” Libi tähdensi, että oikea polku eteenpäin on varmistaa Israelin turvallisuus, palestiinalaisten taloudellinen kehitys sekä poliittinen tasapaino molemmille. (JP)
2. ULKOMINISTERI Lieberman totesi JP:n haastattelussa, että hallitus viimeistelee ulkopoliittisen ohjelmansa parin viikon sisällä. Hän lupasi, että se tullaan julkistamaan ensimmäistä kertaa 18. toukokuuta Valkoisessa Talossa, jossa pääministeri Benyamin Netanyahun ja USA:n presidentti Barack Obaman ensimmäinen tapaaminen tapahtunee.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton esitteli myös ensimmäistä kertaa oman tulkintansa Israelin ja palestiinalaisten välisistä ongelmista puhuessaan Valkoisen Talon komitean kokouksessa torstaina. Clinton esitti varoituksen Israelille, että se menettää arabivaltioitten tuen, jos se kieltäytyy rauhankeskusteluista palestiinalaisten kanssa. Eilisen artikkelin mukaan tämä tulisi ensi sijassa koskemaan USA:n ja arabivaltioitten välisiä luottamussuhteita, joita USA tarvitsee pyrkiessään löytämään ratkaisua Iranin ongelmaan.
JP:n uuden artikkelin kirjoittavat siteeraavat Clintonin sanoa: ”Jos Israel haluaa saada etsimäänsä voimakasta tukea suhteessaan Iraniin, se ei voi pysytellä sivussa palestiinalaisia ja rauhanprosessia koskevassa asiassa. Ne kulkevat rinta rinnan. Arabivaltiot uskovat, että Israelin halukkuus aloittaa keskustelut PA:n kanssa vahvistaa niiden kykyä hoitaa Iranin kysymystä.” Clinton näyttää aloittaneen Israelin painostuskampanjansa. (JP)
3. ”ISRAELIN tulee selkeästi ilmoittaa sitoumuksensa rauhankeskusteluihin palestiinalaisten kanssa, ennen kuin EU:n ja Israelin välisiä suhteita voidaan parantaa,” valisti EU:n ulkomaisten asioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner reporttereita Brysselissä torstaina. ”Uskomme hyvien ja luottamuksellisten suhteitten olevan välttämättömiä voidaksemme saada äänemme kuuluville. Emme kuitenkaan usko, että aika on kypsä nykyisten suhteitten edistämiseksi”, hän jatkoi. EU lupautui kohentamaan EU:n suhteita Israelin kanssa näennäisten edistysaskeleitten johdosta, joita Israelin edellinen hallitus ja Israelille ystävälliset EU:n parlamentin jäsenet olivat saavuttaneet. Tämä myötämielisyys kuitenkin rikkoutui Israelin aloitettua operaation cast lead Gazan kaistalla. Jotkut Euroopan maat vaativat silloin suhteitten parantamissuunnitelmien jäädyttämistä sisäisen painostuksen vuoksi. Neljä EU-maata on jo esittänyt vaatimuksen, että suunnitelmasta on luovuttava, ellei Israel hyväksy kahden valtion periaatetta. Toiseksi EU:n vaatimuslistalla on kaikkien toimien keskeyttäminen, jotka voivat hankaloittaa rauhankeskusteluja. Tässä tulemme niihin toistuviin vaatimuksiin tie-esteiden ja sulkujen poistamiseksi, juutalaissiirtokuntien rakentamisen kieltämistä, ilman lupaa pystytettyjen uusien asuntoyksiköitten purkamiseksi jne. Voisimme esittää tämän symbolilla, missä ”kärryt asetetaan hevosen edelle”, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa ”toistuvia myönnytyksiä ja hyvän tahdon eleitä” palestiinalaisille ilman vastavuoroisuutta heidän taholtaan. Lienee jokaiselle selvää, ettei matkanteko ole mielekästä tällaisella tavalla, mutta juuri sitä EU muiden mukana vaatii.
Israelissa vieraileva Tshekin pääministeri Mirek Topolanek, joka toimii EU:n presidentin ominaisuudessa, totesi eilen, että EU teki suhteitten parantamispäätöksen viime vuonna suhteutettuna edistymiseen rauhankeskusteluissa. Tshekin Israelin lähettiläs Michael Zantovsky sanoi osallistuttuaan Netanyahun ja Topolanekin välisiin keskusteluihin, että Israel määrittelee kantansa asiassa toukokuun puolivälin tienoissa ja julkistaa sen ehkä Netanyahun Washingtonin vierailun yhteydessä 18.05.09. Hän toisti Tshekin asenteen olevan, että itsenäisenä ja demokraattisena valtiona tekee omat päätöksensä. EU:n intressinä on vain rauhan solmiminen, joka tulisi saavuttaa Israelin ja palestiinalaisten välisillä keskusteluilla.(JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu haluaa maltillisten arabimaitten aktiivista osallistumista Israelin ja palestiinalaisten välisiin rauhankeskusteluihin, kertoi korkea hallituksen viranomainen JP;n toimittajalle Brenda Gazzarille eilen. Tällaisia maita voisivat olla Egypti, Jordania ja Saudi Arabia, joita pääministeri pitää tärkeinä ja pragmaattisina maina, ja joitten osallistuminen prosessiin voisi olla rohkaiseva ja edistävä.
Virkailija selitti, että ”nyt enemmän kuin koskaan nämä maat ymmärtävät Iranin kuten myös sen edustajina toimivien Hizbullahin ja Hamasin aiheuttaman vaaran, jonka vuoksi niiden osallistuminen prosessiin voisi olla hyvin positiivista”. Hän selvensi, että on olemassa kaksisuuntainen Israelin ja PA:n välinen polku, sekä välitön Israelin ja sen arabinapureitten välinen kehä, ja on itsestään selvää, että tämä kehä (sirppi?) vaikuttaa suuresti Israelin ja palestiinalaisten väliseen polkuun. Hän kieltäytyi menemästä yksityiskohtiin.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak varoitti torstaina osallistuessaan ”Siinain vapauttamisen” vuosittaisiin juhliin armeijalle järjestetyssä tilaisuudessa ”paikallisia voimia” toimimasta Egyptin intressejä vastaan. Hänen varoituksensa aiheena oli Siinailta äskettäin paljastettu Hizbullahin vakoilu- ja sabotaasirengas. Ilmeisesti osoittaen sanansa Iranille hän varoitti, että tietyt ryhmät Lähi Idässä olivat yrittäneet vahingoittaa Egyptin turvallisuutta käyttäen kyynisesti hyväkseen palestiinalaisia omien lyhytnäköisten suunnitelmiensa toteuttamiseksi. ”Olemme tietoisia suunnitelmistanne. Me paljastamme salaliittonne ja otamme teidät kiinni. Lopettakaa palestiinalaisten asian hyväksikäyttäminen. Teitä on varoitettu Egyptin vihasta.” (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Lieberman yritti saada Kiinan ulkoministerin ymmärtämään Israelin huolen Kiinan toimittamasta teknisestä ja materiaaliavusta Iranille. Kaikesta päätellen Kiinan ulkoministeri Yang Jiechi ei suostunut ymmärtämään. (JP)
- Lieberman aikoo aloittaa kiertomatkansa Pohjois-Afrikan ja Etelä-Amerikan maihin selventääkseen sinne Netanyahun hallituksen ulkopolitiikkaa. Libi näyttää todella käärineen hihansa ja aloittaneen työskentelyn. (JP)
- Kolme päivää sen jälkeen, kun Saksa pidättyi osallistumasta Durban II rasisminvastaiseen konferenssiin, saksalaiset yhtiöt ovat joukolla osallistumassa Teheranissa järjestettyyn kansainväliseen näyttelyyn öljy-, kaasu- ja petrokemiantuotteista. Ristiriitaisten tietojen mukaan Saksan hallitus osallistuu näyttelyn kustannuksiin. Nadine Gold Saksan kaupanesittely-teollisuuden järjestöstä kertoi, että Saksan talousministeriö kustantaa näyttelyyn liittyvän Saksan teollisuutta esittelevän osaston. Teheranin öljytuotteiden näyttelyn web-sivulla on lukuisia saksalaisia yhtiöitä. (JP)
- Pääministeri Netanyahu ja talousministeri Steinitz esittelivät eilen laatimansa talouden elvytyspaketin. Netanyahu luonnehti esitystä sanoen, että sen tehtävä on kaksitahoinen: Säilyttää työpaikkoja ja saada markkinat uuteen vauhtiin mäkistartilla. Esitys sai vihaisia ja kärkeviä huomautuksia sekä opposition että hallituspuolue Labourin kansanedustajien taholta. Hallituksessa istuu 30 ministeriä ja 9 apulaisministeriä, Labour-ministereitä on 8. (JP)
- Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai puhui kaupunkien pormestareille ja neuvostojen johtajille ennen pian alkavaa maanlaajuista katastrofiharjoitusta. Hän kehotti tilaisuuden osanottajia hakeutumaan väestönsuojiin kesäkuun 2. päivänä, jolloin hälytyssireenit soivat maassa 11.00 aamupäivällä. Harjoitus alkaa 31. toukokuuta hallituksen virastoissa, 252:ssa alueneuvostossa ja kaupungissa, joissa avataan kriisikeskuksia ja pyydetään toimimaan erilaisten hätätoimintamahdollisuuksien mukaan. Harjoituksen nimi on ”Käännekohta 3” (Turning Point 3). Se on kolmas kotirintaman harjoitus Libanonin kakkossodan jälkeen. Vilnai varoitti, että tulevassa sodassa koko Israelin maa on sotatoimi-aluetta, koska vihollisten ohjus- ja rakettituli kattaa koko maan.
- ”Elämäni alkoi juuri uudelleen”, iloitsi Etelä Afrikasta 70 muun uuden juutalaisen siirtolaisen mukana Israeliin muuttanut Heath Ash, 35, Länsimuurilla eilen järjestetyssä tilaisuudessa. Ash, joka oli ensimmäistä kertaa Israelissa, ihmetteli sinistä ID-korttiaan heilutellen, kuten myös Rael Olwyn, että hän tuli maahan eilen ja nyt hän on jo Israelin kansalainen. (JP)
- Labour-puolue elää kriisitunnelmissa Ehud Barakin sanottua irti pääsihteerin Eitan Cabelin, joka ei voinut hyväksyä puolueen menemistä Netanyahun hallitukseen. Heidän välinsä kehittyivät pisteeseen, jossa toisen oli mentävä. Miten tästä jatketaan, on epäselvää. Toivottavasti puolue ei sentään hajoa, mikä olisi vahingoksi koko maalle. Osa puolueen jäsenistä voisi liittyä Kadimaan, tai muodostaa uuden puolueen Kadiman kapinallisten kanssa.(JP)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020