Posts

Showing posts from April 10, 2011
PERJANTAI 15.04.11

1. SATOJA egyptiläisiä kokoontui Israelin konsulaatin eteen Aleksandriassa vaatien egyptiläisten osallistumista palestiinalaisten kolmanteen intifadaan, aseelliseen taisteluun, Israelia vastaan. Egyptin armeija oli myös varustautunut ja asetti vahvoja sotilasosastoja suojelemaan konsulaattia kansanjoukon mahdollisilta väkivaltaisuuksilta.

ISRAELIN lähettiläänä Aleksandrian konsulaatissa on Hassan Ka´abiah, ensimmäinen beduiini, joka on saavuttanut tällaisen aseman.
Apulaisulkoministeri Majallie Whabeen 2007-2009 välisenä aikana diplomaattisiin tehtäviin koulutettavien hakijoiden joukosta 30 % kelpuutetuista oli arabeja, druuseja, beduiineja ja kirkassilaisia.
Aleksandriaan haudatun tunnetun marokkolaisen rabbin Yacov Abuhatzeiran hautakammio on ollut juutalaisten pyhiinvaellusten kohteena. Viime talvena 500 israelilaista haki Egyptiltä viisumia vieraillakseen haudalla. Rabbi Abuhatzeira oli matkalla Jerusalemiin vuonna 1879, kun hän sairastui vaikeasti ja kuoli D…
TORSTAI 14.04.11

1. TARKKAILIJAT ovat panneet merkille epätavallista liikehdintää Hizbullahin ja Iranin vallankumouskaartin aktivistien parissa, minkä he uskovat enteilevän hyökkäyksiä länsimaisia kohteita vastaan lähi päivien aikana. Arviot perustuvat länsimaisen tiedustelun keräämiin tietoihin epätavallisista liikehdinnästä kaaderien parissa, joiden he uskovat kuuluvan Hizbullahiin tai Iranin vallankumouskaartiin, totesi Beirutissa asuva tarkkailija.

HYÖKKÄYSTEN tarkoituksena uskotaan olevan yrittää siirtää huomio pois Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhaa tutkivan kansainvälisen tuomioistuimen päätöksestä, jonka uskotaan syyllistävän Hizbullahin johtohenkilöitä. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah on useassa tilanteessa vannonut, ettei yhtään järjestön jäsentä luovuteta tuomittavaksi.

LIBANONIN sisäpolitiikka on ollut jähmettyneessä tilanteessa Saad Haririn hallituksen joutuessa eroamaan, eikä uusi Hizbullahin pääministeriehdokas Najib Mikati, sunni miljardöör…
KESKIVIIKKO 13.04.11

1. YK:N julkistaman raportin mukaan palestiinalaiset ovat valmiit ottamaan vastuun itsenäisestä valtiostaan. Raportti perustunee YK:n Israelissa toimivan edustajansa Robert Serryn, jota kutsutaan ”YK:n erityiskoordinoijaksi Lähi Idässä”, antamiin tietoihin ja laatimaan lausuntoon.
Raportin mukaan PA:n valmius on riittävä seuraavilla alueilla: hallinto; lain ja ihmisoikeuksien toteuttaminen; elintarvikehuolto; opetustoiminta ja kulttuuri; sosiaalihuolto sekä infrastruktuuri ja vesi. YK luovuttaa raportin keskiviikkona 12:lle tukijamaalle Brysselissä.

RAPORTISSA todetaan, että ”avaineste potentiaalin Palestiinan valtion instituutioiden onnistuneelle toiminnalle nousee pääasiassa miehityksen jatkumisesta ja Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemattomista ongelmista”. Näistä huolimatta raportissa vakuutetaan, että palestiinalaiset ovat valmiit vastuuseen valtiostaan.
Robert Serry kehotti lausunnossaan ”Israelia poistamaan miehitystään voidakseen …
TIISTAI 12.04.11

1.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapasi maassa olevat EU-maitten lähettiläät
vuosittaisessa lounastilaisuudessa Jerusalemissa maanantaina. Mielenkiinnolla odotettu Netanyahun tilaisuudessa pitämä puhe ei antanut mitään vinkkejä, mihin suuntaan hänen hallituksensa ohjaa diplomaattiset aloitteet ja toimet lukkiutuneen ulkopoliittisen suman selvittämiseksi. Puolustusministeri Ehud Barakin varoittama ulkopoliittinen tsunami voi iskeä tämän rauhattoman mutta rauhaa kaipaavan pienen maarääpäleen rannoille viimeistään syyskuussa tänä vuonna. Silloin palestiinalaisten esittämä itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi tarkoitettu esitys on YK:n käsittelyssä, ja kuten uskotaan, mahdollisesti myönteisten tuulten nostattamana. Tämän voisi Barakin painajaisen mukaan aiheuttaa kansojen nousemisen Israelia vastaan sanktioitten ja suhteitten katkomisen muodossa.
Israelin diplomaatit ovat työskennelleet korkeapaineella voidakseen vähentää tuon potentiaalisen tsunamin iskemistä…
MAANANTAI 11.04.11

1. ISRAEL suostui eilen tulitaukoon Hamasin kanssa ehdolla, että Hamas lopettaa kranaattien ja rakettien ampumisen Israelin siviilikohteita vastaan. Mikä sitten Gazan terrorijärjestöjen taktiikkana lieneekin, sen sopimukset ovat aina kovin väljiä. Eilisen päivän aikana laskettiin ainakin kuuden kranaatin ja raketin putoaminen Israelin puolelle turva-aitaa. Luvut vaihtelevat lähdetietojen epämääräisyydestä johtuen. Debkafile kertoo, että ainakin yksi oli Ashkelonia kohti ammuttu Grad-raketti, jonka Iron Dome torjuntayksikkö tuhosi.

JOS rakettien määrä on epämääräinen, sitä ovat pääministerin ja puolustusministerin lausunnotkin. Molemmat tekivät tarkastuskierroksen Ashkelonin lähelle asennetun torjuntayksikön alueelle runsaan mediajoukon seuraamina.
Netanyahu totesi Ashkelonissa seuraava esitettyään toiveen rauhan palautumisesta alueelle: ”Toivon, että se on myös Hamasin tarkoituksena. Jos näin on, rauha palautuu. Jos Hamas nostaa hyökkäystensä määrää, se tulee tunte…
SUNNUNTAI 10.04.11

1. GAZAN terroristit ampuivat viikonvaihteen aikana perjantai-illasta lähtien 120 kranaattia ja rakettia Israelin puolelle. IDF teki useita vastaiskuja ja uhkasi aloittaa laajamittaisen sotatoimen saadakseen hellittämättömän siviilikohteisiin suunnatun tulituksen loppumaan.
Viisi israelilaista siviiliä haavoittui terroristien iskuissa pyrkiessään suojahuoneisiin.
RAPORTIT kertovat Hamasin lähettäneen useita viestejä eri välittäjien kautta sapattipäivän aikana tulitauon aloittamisesta. Israelin viranomaiset suhtautuivat niihin kuitenkin hyvin varovaisesti epäillen niiden vilpittömyyttä, sillä Hamas on julistanut useita tulitaukoja, jotka on rikottu joko sen omien tai toisten terrorijärjestöjen pyssymiesten toimesta.

HAMASIN sisällä näyttää olevan ristiriitaa tilanteen johtamisesta, sillä poliittinen siipi pääministeri Haniyehin johdolla haluavat tulitaukoa, mutta Ahned Jabarin johtama sotilassiipi, Izzadin al-Qassam, ei halua. Jabarin on vaikea pidätellä uusia lä…