MAANANTAI 11.04.11

1. ISRAEL suostui eilen tulitaukoon Hamasin kanssa ehdolla, että Hamas lopettaa kranaattien ja rakettien ampumisen Israelin siviilikohteita vastaan. Mikä sitten Gazan terrorijärjestöjen taktiikkana lieneekin, sen sopimukset ovat aina kovin väljiä. Eilisen päivän aikana laskettiin ainakin kuuden kranaatin ja raketin putoaminen Israelin puolelle turva-aitaa. Luvut vaihtelevat lähdetietojen epämääräisyydestä johtuen. Debkafile kertoo, että ainakin yksi oli Ashkelonia kohti ammuttu Grad-raketti, jonka Iron Dome torjuntayksikkö tuhosi.

JOS rakettien määrä on epämääräinen, sitä ovat pääministerin ja puolustusministerin lausunnotkin. Molemmat tekivät tarkastuskierroksen Ashkelonin lähelle asennetun torjuntayksikön alueelle runsaan mediajoukon seuraamina.
Netanyahu totesi Ashkelonissa seuraava esitettyään toiveen rauhan palautumisesta alueelle: ”Toivon, että se on myös Hamasin tarkoituksena. Jos näin on, rauha palautuu. Jos Hamas nostaa hyökkäystensä määrää, se tulee tuntemaan vastauksemme voiman, joka tulee olemaan paljon, paljon raskaampi”. Hän kutsui ”Hamasin hyökkäyksiä Israelin alueelle raskaiksi rikoksiksi todeten, ettei yksikään valtio hyväksyisi tarkoituksellista pst-ohjuksen ampumista koulubussia vastaan, puhumattakaan rikollisista hyökkäyksistä siviilejä vastaan, eikä Israel myöskään tule hyväksymään tällaista”.
Samalla kun Netanyahu ylisti Iron Dome torjuntakykyä hän viittasi siihen, ettei mikään teknologian saavutus yksin riitä, vaan paljon enemmän on tehtävissä, sillä lopultakin todellinen puolustus on puolustus- ja hyökkäyskyvyn yhdistelmä.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustajat viittaavat viikonvaihteen aikana Israelin siviilikohteisiin tehtyihin iskuihin, että ”niissä ylitettiin kaikki punaiset varoitusmerkit”. Eräs yleisönosaston kirjoittaja puuttui tähän ja pääministerin ja Ehud Barakin lausuntoon todeten: ”Punaiset varoitusmerkit ylitettiin vuosia sitten, minkä johdosta me tänään kamppailemme laillisuutemme ja elämämme puolesta”. Ehud Barak totesi: ”Me emme hyväksy tätä hyökkäystä”, jatkaen sitten käsittämättömällä lauseella: ”ja me oletamme Hamasin ymmärtävän, mikä on hyväksyttävää ja mikä on kiellettyä.” Kirjoittaja (Edith Ognall Netanyasta) kysyy aiheellisesti: ”Tarkoittaako tämä sitä, että hyökkäykset Gazasta Israelin puolelle ovat hyväksyttäviä niin kauan, kuin ne eivät ole tarkoituksellisia, että toistuvat raketti-iskut koteihin ovat luvallisia? Tätäkö varten juutalainen kansa palasi omaan maahansa?”

YLEISÖNOSASTON kirjoittajat ihmettelevät oireellisesti enemmän Israelin johtajien puolivillaista tapaa tuomita Hamasin selvät rikokset ihmisoikeuksia vastaan, joita voitaneen pitää sotarikoksina, sen ohella, että niissä hämmästellään, miten maailman media keskittyy IDF:n suorittamiin vastaiskuihin, mutta sivuuttaa Gazan terroristien iskut Israelin siviili-kohteisiin pelkällä sivulauseella ikään kuin ne olisivat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä.
Israelin johtajat eivät kuitenkaan puutu tähän ilmiselvään puolueellisuuteen, mikä hämmästyttää sivusta asioita seuraavia. Yleisönkirjoituksissa poikkeuksetta vakuutetaan Israelin rauhantahtoa ja toivotaan konfliktin ratkaisemista rauhanomaisesti.

JERUSALEM POSTIN pääkirjoitus keskittyy myös tänään terroristien hyökkäyksiin Gazasta Israeliin ja Iron Dome torjuntayksikön onnistuneeseen debyttiin tuhoten 10 Grad-ohjusta. Kirjoituksessa viitataan järjestelmän epäilijöihin, jotka nyt osaksi vaiennettiin, mutta todetaan samalla, että arvostelu moittii edelleen sen kalleutta, koska yksi torjuntaohjus maksaa tämän kirjoituksen mukaan 40 000 – 100 000 USD (edellinen kirjoitus arvioi 25 000 USD). Samalla kirjoituksessa todetaan, että tällä hinnalla estettiin kuitenkin paljon suuremmat vahingot, sekä taloudelliset että mahdollisesti henkilövahingot, jos Grad-raketit olisivat osuneet kohteisiinsa.

ESIMERKIKSI mainitaan Kibbutz Nir Oz tapaus, jossa kranaatti tuhosi yhteisön kanalan.
Kuten kirjoitus mainitsee, ”asukkaat voivat tuntea olonsa vähän turvallisemmiksi”, mutta raketin lähestymisestä varoittava hälytysmerkki pakottaa ihmiset kuitenkin juoksemaan suojatiloihin, eikä aikaa ole paljon, sillä suorasuuntauksella ammuttu Grad-ohjus osuisi maaliinsa 13 km:n päässä 25:ssä sekunnissa.
Ei siinä ajassa ehdi huonoilla jaloilla kauas juosta. Eikä Iron Dome ole edes suunniteltu lyhyen matkan kranaattien ja rakettien torjuntaan, joissa varoitusaika suojatilaan juoksemiseen on 15 - 20 sekuntia. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes miljoona Israelin kansalaista elää jatkuvassa epävarmuudessa. Iron Dome ei poista tätä epäkohtaa.
Pääkirjoitus huomioi lopuksi, että Iron Dome on onnistunut paitsi torjuntajärjestelmänä, myös aivan ilmeisesti taloudellisena menestyksenä, sillä monelta taholta, myös USA:sta, tulee kyselyjä sen hankkimiseksi. Toistaiseksi vain Singapore on ostanut järjestelmän.
IDF:n tilaston mukaan sen viikonvaihteen aikana tehdyt vastaiskut surmasivat 19 Hamasin ja Islamic Jihadin aktivistia ja johtajaa ja haavoittivat 47; 2 siviiliä sai surmansa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=216028

2. BARRY RUBIN, Global Research in International Affairs Center johtaja ja kirjailija, tutkii JP:n kolumnissaan Egyptin tilannetta nimellä ”Egyptin politiikan ja uskonnon tulevaisuus”, josta otan muutamia pääkohtia. Rubin keskittyy kirjoituksessaan Egyptin parlamentti- ja presidentin-vaaleihin, joista edelliset pidettäneen syyskuussa, toisten aikaa ei ole päätetty.
Rubin arvioi, että Amr Moussa, entinen ulkoministeri ja arabiliiton pääsihteeri, on 20:stä presidentti-ehdokkaasta ehdottomasti tunnetuin. Hän kuului Mubarakin ajan hallitukseen, joten hän saanee hänen kannattajiensa tuen, mutta radikaalina kansallisuusaatteen kannattajana, nationalistina, lienee myös monen egyptiläisen äänestäjän mieleinen.

RUBIN TOTEAA, ettei Moussa ole ääri-islamilainen, mikä myös sopinee kansan enemmistön käsityksiin, jotka eivät halua Muslimiveljenkunnan edustajaa johtajakseen.
Presidentin vaaleihin on ilmoittautunut 20 ehdokasta, mukana kaksi naista, yksi kristitty ja kaksi reservin kenraalia sekä pari journalistia, mutta ei Muslimiveljeskunnan edustajaa, minkä johdosta sen jäsenten ja kannattajien on tehtävä valintansa muista ehdokkaista.
Muslimiveljeskunnan äänet voivat kuitenkin olla merkittäviä – äänestäjien määrästä riippuen – sillä voisi kuvitella, että järjestäytyneenä organisaationa se pystyy aktivoimaan sitä tukevat äänestäjät vaaliuurnille muita hajanaisia ryhmittymiä paremmin. Muslimiveljeskunnan kannatus on tiedustelujen mukaan 20 - 30 %:n luokkaa, jotka mennevät Moussalle.

RUBIN kertoo edelleen, että ehdokkaissa viisi on vasemmistoa ja kuusi liberaalia edustavaa, mikä voi hajottaa äänestystä, mutta toteaa samalla, että monet näistä tulevat mallikkaasti toimeen Muslimiveljeskunnan kanssa, mikä aiheuttaa kysymyksen: Miten marxilainen, radikaali nationalisti ja islamilainen tulevat toimeen keskenään? ja vastaa itse: Tämä on egyptiläistä politiikkaa. Islam on vuosikymmenien ajan heilastellut marxilaisten kanssa.

Rubin tutkii sen jälkeen, miten Egyptin hallitusvalta tulisi toimimaan vaalien jälkeen. Hän ottaa esimerkiksi Kairon päämuftin Ali Gomaan, joka kirjoittaa New York Times-lehdessä, että ”Egyptin uskonnollinen traditio lepää maltillisen hyväksyvän islamin perustuksella, ja uskoo islamin lain varmistavan omantunnon ja itseilmaisun vapauden sekä tasa-arvon naisille”. Hän vakuuttaa, että ”uskonnollinen yhteisö pitää kiinni periaatteesta, että hallitus tulee perustua kansan itsemääräämisoikeudelle” (popular sovereignty). Rubin toteaa kuitenkin, että Gomaa oli Mubarakin hallituksen asettama, ja että Muslimiveljeskunta jo vaatii hänen eroaan.
Rubin toteaa hänestä edelleen, että Gomaa näyttää kannattavan ”demokratiaa”, mutta kysyy sitten, mitä merkitsee ”kansan tahdon toteutuminen”, eikö sen pitäisi sisältää – kuten luotettava mielipidetiedustelu kertoo – Koraanin määräysten ehdotonta noudattamista jäsenten leikkaamisineen, kuritus kivittämällä, toiseen uskontoon kääntyneen muslimin surmaaminen, ja muita sharia-lakiin kuuluvia määräyksiä, joita tuskin voi pitää maltillisina?

Mubarakin ajan uskonnollinen järjestelmä oli rakennettu taistelemaan Islamismia ja Muslimi-veljeskuntaa vastaan, Rubin toteaa. Sen mukaan moskeijan rakentaminen täytyy hyväksyttää hallituksessa; samoin moskeijan uskonnolliset johtajat; hallitus valvoo uskonnollista koulutusta; Al-Azhar yliopiston ja sen moskeijan suurmuftin nimittää hallitus, ja uskonnollisten auktoriteettien radio- ja TV-aika täytyy hyväksyttää hallituksessa. Rubin huomauttaa lopuksi, että kun valtaan tullee uusi islam, vaikka se ei olisikaan Muslimiveljeskunnan käsissä, eikö voisi kuvitella, että uudet hallitsijat haluavat entistä tiukemmat moraali- ja siveyssäännöt, mistä esimerkkinä on jo vaatimus Saudi Arabian kaltaisten siveyspartioitten asettamiseksi? http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=216047

3. UUTISOTSIKOITA
- Israelin johtajat ovat entistä huolestuneimpina seuranneet Egyptin poliittisen ilmapiirin muuttumista, mikä ei lupaa hyvää Israelille. Esimerkkinä on Egyptin ja Gazan välinen turva-aita, jota Egypti on rakentanut 10 km:n mittaiselle rajalle salakuljetuksen lopettamiseksi. USA:n mallin mukainen teräsaita oli tarkoitus rakentaa 20 metrin syvyyteen, mikä vaikeuttaisi tunnelien kaivamista, vaikka aitaa on jo tiettävästi rikottu. Israel valitti sotilasneuvoston johtajalle marsalkka Muhammed Tantawille huolensa salakuljetuksen lisääntymisestä. Ilmeisesti Egypti ei tunne samanlaista huolta aseitten salakuljetuksesta, ja toisaalta Egyptin nykyinen johto on pyrkinyt parantamaan suhteitaan Hamasin kanssa, mikä voi johtaa Rafahin terminaalin avaaminen lähes esteettömälle liikenteelle Siinailta Gazan kaistalle. Korkea israelilainen viranomainen toteaa, että lähestyminen Hamasin kanssa voi liittyä lähestyviin vaaleihin. Hamas on muslimijärjestön alahaara, mikä on huomioitava tilanteessa, jossa Muslimiveljeskunnan merkitys ja valta on kasvanut merkittävästi Mubarakin ajasta. Vuoden 2010 aikana Rafahin terminaalin kautta kulki 160 000 ihmistä, mutta tämän määrän uskotaan moninkertaistuvan uuden hallituksen ja politiikan seurauksena. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=216043
- Ulkoministeri Lieberman totesi, ettei tulitauko Hamasin kanssa ole Israelin intressien mukainen, sillä rauhanaikana Hamas on lisännyt tuntuvasti asearsenaaliaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=216057
- Syyrian sotilaat sulkivat Baniasin kaupungin, jossa viimeisten mielenosoitusten aikana turvallisuusjoukot surmasivat 4 siviiliä nostaen viikonvaihteen kuolonuhrien määräksi 42 mielenosoittajaa. Lisäksi yksi poliisi sai surmansa väijytyksessä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=216073
- Kinneretin vedenkorkeus oli viimeisten sateitten jälkeen 212.54, nousten 10 sm. viime viikon kovien sateitten ansiosta. Veden säännöstelystä vastaavat pälyilevät huolestuneina taivaalle, josta luvataan sateita lähipäivinä, mutta ei tarpeeksi. Kevät on muuten ollut harvinaisen hyvä, sillä luonnonkukat kasvavat entistä kiivaammin, joskin kuiva talvi näyttää surmanneen monta puuta ja pensasta. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=216002
- Juutalainen miljardööri tri Alexander Mashkevich on päättänyt perustaa Al-Jazeeran kaltaisen Israelille myönteisen kansainvälisen uutisverkoston. Ohjelmia tarjotaan useilla pääkielillä, englanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja arabiaksi, ja ohjelmat koostuvat pelkästään uutisaiheista. Mashkevich sanoo saaneensa varsinaisen virikkeen verkoston perustamiseksi Gazan cast lead operaation julkistamisesta maailmalla, jossa se esitettiin Israelin mielivaltaisena operaationa Gazan kansaa vastaan ihmisoikeus- ja sotarikossyytöksineen, mistä Goldstonen raportti YK:lle on vavahduttava esimerkki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143484
- Mielenosoitukset jatkuvat edelleen Bahrainissa ja Saudi Arabiassa, joissa mielenosoitukset on kielletty. Bahrainissa yksi protestoija on kateissa ja yksi kuoli. Mielenosoittajia kuolee myös vankiloissa mielivaltaisten kidutusten vuoksi, kertovat ihmisoikeusjärjestöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143467
- Ulkoministeri Lieberman saanee häntä vastaan nostetun syytteen 24 tunnin aikana. Hän on luvannut erota, mikäli häntä syytetään virallisesti. http://www.haaretz.com/news/national/lieberman-to-be-served-draft-indictment-for-graft-in-next-24-hours-1.355312
- Libyan yksinvaltias Muammar Gaddafi on hyväksynyt Afrikan maitten Unioinin suunnitelman tulitauoksi ja ehkä maan hallituksen uudelleen järjestelemiseksi, vaikka sitä osaa ei ole julkistettu. Delegaatio matkustanee Benghaziin keskustelemaan kapinallisten edustajien kanssa NATO:n antamalla luvalla.
http://www.haaretz.com/news/international/gadhafi-accepts-roadmap-to-end-libya- civil-war-including-ceasefire-1.355289

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021