TIISTAI 12.04.11

1.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapasi maassa olevat EU-maitten lähettiläät
vuosittaisessa lounastilaisuudessa Jerusalemissa maanantaina. Mielenkiinnolla odotettu Netanyahun tilaisuudessa pitämä puhe ei antanut mitään vinkkejä, mihin suuntaan hänen hallituksensa ohjaa diplomaattiset aloitteet ja toimet lukkiutuneen ulkopoliittisen suman selvittämiseksi. Puolustusministeri Ehud Barakin varoittama ulkopoliittinen tsunami voi iskeä tämän rauhattoman mutta rauhaa kaipaavan pienen maarääpäleen rannoille viimeistään syyskuussa tänä vuonna. Silloin palestiinalaisten esittämä itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi tarkoitettu esitys on YK:n käsittelyssä, ja kuten uskotaan, mahdollisesti myönteisten tuulten nostattamana. Tämän voisi Barakin painajaisen mukaan aiheuttaa kansojen nousemisen Israelia vastaan sanktioitten ja suhteitten katkomisen muodossa.
Israelin diplomaatit ovat työskennelleet korkeapaineella voidakseen vähentää tuon potentiaalisen tsunamin iskemistä täydellä voimallaan maan suojattomille rannoille. Edellytykset sen vaikutusten vähentämiseksi ovat kuitenkin kovin rajoitetut.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei eilisessä puheessaan pystynyt hälventämään pahoja odotuksia. Itse asiassa hän suurensi niitä kertoessaan lähettiläille, ettei hänellä ole aavistustakaan, mitä hänen tulisi päättää ja koska hänen tulisi pitää lupaamansa puhe, jossa hänen odotetaan selvittävän hallituksensa politiikkaa ja seuraavia askeleita.
Netanyahun tunnustusta voidaan kiitellä avoimena ja vilpittömänä, mutta valtion päämiehen suusta lausuttuna se osoittaa joko järjellisen ajattelun sumentumista kuin shokin jälkiseurauksena tai rohkeuden puutteena tunnustaa tosiasiat kuten ne ovat ja tehdä niiden perusteella tarvittavat päätökset.
Pääministerin asema ei tietenkään ole kadehdittava tarkasteltaessa eri mahdollisuuksia, mutta kuten lähettiläät pyrkivät selittämään, he odottavat hänen aloitteitaan.

NETANYAHU on tunnustanut suostuvansa kahden valtion periaatteeseen, mikä on lähtökohta, mutta hän ei hyväksy PA:n johdon vaatimusta, että rajojen määrittely tulee tapahtua 1949 aselepolinjojen mukaan vain pienin tarkistuksin. Monet maat ovat kuitenkin jo sanoneet tunnustavansa PA:n vaatimuksen ilman tarkennuksia.
Pääministerin sanotaan harkitsevan mahdollisuutta vetää IDF:n joukot pois suurelta osalta B-aluetta, jossa IDF vastaa turvallisuudesta mutta PA siviilihallinnosta.
Toiseksi hän harkitsee myös osan C-aluetta luovutettavaksi B-alueeksi. Nämä alueet muuttuisivat A-alueiksi, joissa PA vastaa täysin niiden turvallisuudesta ja hallinnosta. Jäljelle jäävä osat C-alueista tulisivat ilmeisesti käsittämään juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa, joiden turvallisuudesta ja hallinnosta Israel tulisi edelleen vastaamaan.
Netanyahun neuvonantaja Isaac Molcho tiettävästi suositti hänelle tämän suuntaisia toimia.

TÄMÄ toimintamalli lähtee olettamuksesta, etteivät suorat keskustelut PA:n kanssa ole mahdollisia lähitulevaisuudessa Abbasin ehdottomasti kieltäytyessä niistä pitäen verukkeena sitä, että Israelin täytyy ensin lopettaa kaikki rakennustoiminta Juudeassa ja Samariassa.
IDF:n joukkojen vetäminen pois suurimmalta osalta Juudeaa ja Samariaa saa kylmät väreet kulkemaan turvallisuusviranomaisten selkäpiissä, sillä PA:n poliisin tehokkuuden ja tason väitetystä kohoamisesta huolimatta terroritoiminnan väheneminen ja rauhallisen ajan jatkuminen Israelissa on lähes täysin seurausta IDF:n ja turvallisuusjoukkojen toimista.
Netanyahu ei tiettävästi harkitse juutalaisyhteisöjen purkamista Juudeassa ja Samariassa, ei vielä tässä vaiheessa, kuten haaretz.com toteaa web-sivullaan.
Yhtenä mahdollisuutena väläytetään Madridin kokouksen tapaisen kansainvälisen konferenssin kutsumista käsittelemään asiaa, mitä Venäjä on tarjonnut vuosikaudet.

NETANYAHU totesi lähettiläille, että yli sata kehitysmaata on tunnustanut Palestiinan valtion PA:n esittämin ehdoin. Pääministeri sanoi odottavansa, että vaikutusvaltaiset länsimaat käyttäisivät suhteellisuudentajuaan eivätkä menisi mukaan seireenien laulujen kiihottamina pyrkien esittämään Israelille pakkoratkaisua, mikä voisi aiheuttaa vaarallisen vastareaktion. Israelin keskeisenä pyrkimyksenä on varmistaa juutalaisen kansan säilyminen hengissä omassa maassaan, jota he parin vuosituhannen ajan ovat kaivanneet ja ikävöineet.
Tarkkailijat olettavat, että ensi viikoksi suunniteltu kvartetin kokous siirtynee edelleen.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=216200

2. WND:N Israelin toimiston johtaja Aaron Klein tarkastelee artikkelissaan otsikolla ”Onko tämä seuraava kohde Libyan jälkeen” länsimaiden hyväksymää vaarallista uutta aatetta nimellä ”Responsibility to Protect” (Velvollisuus suojella), jonka YK näyttää myös hyväksyneen, ja jota kokeillaan Libyassa. Klein kysyykin, mikä maa mahtaa olla seuraava kohde, jossa sitä sovelletaan? ja viittaa arabiliiton suunnittelemaan aloitteeseen lentokielto-alueen perustamiseksi Gazaan. Kuten muistetaan, Libyassa lentokiellon valvominen annettiin kansainväliselle liittoutumalle, jossa YK ja EU ovat mukana saatesanoilla, että ”siviilien suojelemiseksi kaikki sotilaalliset toimet ovat sallittuja”, ilmeisesti myös maahyökkäys.
Presidentti Obama käytti tuota iskulausetta lähettäessään hävittäjänä ja sotalaivansa Libyaan muodossa ”velvollisuus toimia”. Esittelen Kleinin huolellisesti laatimasta artikkelista pääkohtia.

KLEIN selittä, että arabiliiton pääsihteeri ja Egyptin presidenttiehdokas Amr Moussa on YK:lle esitettävän Gazan lentokieltoalueen takana, mutta hän myös kuuluu ryhmään, joka laati tuon aatesuunnan ”Velvollisuus Suojella”. Mutta siihen ryhmään kuuluu useita tunnettuja nimiä, myös Obaman lähipiiristä. WND esitti jo aiemmin, että miljardööri George Soros on keskeinen henkilö, toinen on Obaman kansallisen turvallisuusneuvoston erikoisneuvonantaja ihmisoikeuskysymyksissä Samantha Power, joka kuuluu Obaman ulkopolitiikkaa ohjailevan kolmen naisen ryhmään.

”VELVOLLISUUS Suojella” opin laati kansainvälinen komissio, jonka ohjaavaan komiteaan Amr Moussa kuului, kuten Carr Ihmisoikeuspolitiikan Keskus, jonka perusti Samantha Power ja joka johti sen toimintaa vuonna 2001, jolloin komissio laati uuden oppisuunnan.
”Velvollisuus Suojella” opin lähtökohtana on toteamus, ”ettei maan itsenäisyys ole ehdoton vaan velvollisuus”, kuten YK.n entinen pääsihteeri Kofi Annan totesi, jonka laiminlyömisen vuoksi maan itsenäisyys voidaan poistaa kansainvälisin yhteistoimin. ”Valtio on kansansa palvelija eikä päinvastoin”. Rajoilla ei ole enää merkitystä.
GEORGE SOROS määritteli asian 2004 ”Ulkomaan Politiikka” makasiinissa todeten, että ”itsemääräämisoikeus kuuluu kansalle, joka delegoi sen hallitukselle. Jos hallitus käyttää sille annettua valtaa väärin, kansalla on oikeus kaataa se tarvittaessa ulkomaisen väliintulon avulla, ja kansainvälisellä yhteisöillä on oikeus – jopa velvollisuus – avustaa kansaa maan rajoista välittämättä heidän oikeuksiensa suojelemiseksi”.
Kleinin artikkelissa mainitaan useita enemmän tai vähemmän tunnettuja nimiä: Evans, Thakur, Gregorian, Clintonin kansainvälinen aloite, ElBaraday (joka haluaa yhteyksiä Hamasiin), Desmond Tutu, Soros ja hänen Avoin Yhteisö instituuttinsa, Mary Robinson.
Yhdistävänä ja keskeisenä tekijänä on aate Uudesta Maailmanjärjestyksestä, joka levittää ja toteuttaa omaa marxilaisuuteen perustuvan omaisuuden jakamisen oppiaan maailmalla.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=286093

Edelliseen artikkeliin viitaten voi sanoa, että Netanyahulla on painavat syyt olla huolestunut, hyvin huolestunut, Israelin kansan tulevaisuudesta, myös lyhyellä tähtäyksellä.

3. TULITAUKO IDF:n ja Hamasin Gazassa johtaman terroriryhmittymän välillä on puolustus-asiantuntijoitten välillä lyhyt ja se voi särkyä koska tahansa. IDF:n sotilaat ovat hälytys-valmiudessa raja-alueilla, vaikka jännityksen kohoamisesta huolimatta tuhansia rekka-autoja täynnä tavaraa menee Gazan kaistalle rajaterminaalien kautta.
Sunnuntai-iltana raketteja vielä ammuttiin Gazasta Israeliin, mutta maanantaina jännittynyt rauhantila oli palautunut. Tulitauon saamisessa avustivat YK :n paikallisvirkailijat.

IDF:n virkailijat tunnustavat, että tulitauko esti laajamittaisen operaation aloittamisen Gazassa, mutta ennustivat, ettei tauko tule kestämään kauan. He lisäksi sanovat, että tulitauon aikana Hamasin ja Jihadin pyssymiehet soluttautuvat IDF:n julistamalle 500 metrin suojavyöhykkeelle turva-aidan takana, jota IDF on pitänyt kiellettynä sotilasalueena, jolle menijää pidetään vaarallisena tunkeilijana ja toimitaan sen mukaan.
Hallituksen toimien koordinoija territorioissa kertoi, että jännityksen kohoamisesta huolimatta se koordinoi 3 656 avustustarvikkeita kuljettavan rekka-auton pääsyn Gazan kaistalle. Niiden lisäksi Gazan kaistalle sallittiin 1100 rakennusmateriaaleja kuljettavan rekka-auton pääsy Sufa-terminaalin kautta, joka avattiin maanantaina juuri tätä tarkoitusta varten. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=216215

4. UUTISOTSIKOITA
- Muslimiveljeskunta, joka Syyriassa on kielletty mutta toimii maanalaisena, ilmoitti kannattavansa kansan vaatimuksia, mutta ei osallistu mielenosoituksiin. Satoja yliopistojen opiskelijoita marssi eilen Damaskoksen kaduilla tukeakseen kansan vaatimuksia. Yksi opiskelija sai surmansa turvallisuusmiesten luodeista, jotka silminnäkijöitten mukaan liikkuivat kaduilla siviilivaatteissa piesten ja pahoinpidellen siviilejä. Hallitusta tukevalla websivulla todettiin, että ”turvallisuusjoukot olivat ottaneet tilanteen hallinnan kaduilla ilman uhreja”.(JP)
- 66 % republikaaneista ja 48 % demokraateista vastustaa yksipuolista Palestiinan valtion perustamista, kertoo tuore mielipidetiedustelu USA:sta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=216207
- Israelissa suoritettu tiedustelu kertoo, että 78 % Likudin kannattajista vastustaa Palestiinan valtion perustamista; 92 % puoltaa rakentamisen normalisoimista Juudeassa ja Samariassa; 95 % vastustaa Jerusalemin jakamista. 53 % sanoo, että Netanyahu antaa liikaa valtaa Barakille ja 57% sanoo, ettei Netanyahu ole lunastanut lupauksiaan. 75 % sanoi, etteivät he äänestä niitä, jotka haluavat antaa maata palestiinalaisille ja 41 % sanoi harkitsevansa äänestää Israel Beiteinua Likudin sijaan. 24 % kannatti Länsirannan liittämistä Israeliin, 76 % vastusti. 65 % Likudin kannattajista pitää Netanyahua Liebermania parempana, joka sai 35 %. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=215699
- Vain ihme voi pelastaa Daniel Wiflicin, 16, hengen, joka haavoittui vaikeasti Hamasin pyssymiehen koulubussiin ampumasta Kornet-pst-ohjuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143509
- Japanin viranomaiset ovat nostaneet Fukusiman Kaiichi atomivoimalan katastrofin kriisi-asteen viidestä seitsemään, joka oli Chernobylin tapauksessa. Vaikka Kaiichin voimalan reaktorit on saatu suureksi osaksi hallintaan, radioaktiivisten aineitten vuodot jatkuvat edelleen. Varsinkin mereen aiemmin lasketun lauhdeveden määrää on pienennetty. Pahin mikä voimalaa voisi kohdata, olisi uusi voimakas maanjäristys ja tsunami rannikon edustalla, jossa on muitakin atomivoimaloita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143508
- Netanyahu totesi eilen EU:n lähettiläille pitämässään puheessa, että Iran on kiihdyttänyt ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Samalla hän mainitsi muistakin ongelmista, joita Israel kohtaa, kuten jatkuva siviilikohteitten pommittaminen Gazasta, isku koulubussiin pst-ohjuksella sekä uuden ”flotilla II:n” valmisteleminen Gazan kauppasaarron murtamiseksi, jonka estämistä hän pyysi EU-mailta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143505
- Malka Mahon Maale Levonasta vältti hädin tuskin joutumisen arabien sieppaamaksi tai murhatuksi ajaessaan Arielia kohti tapaamaan poikaansa. Hän näki arabiauton pysähtyneen tielle poikittain kuin kääntyäkseen. Arabit viittoilivat hänelle ajaa edelleen, mutta hän tajusi ettei kaikki ollut kohdallaan ja pysäytti auton. Arabit tulivat hänen vierelleen pyrkien autoon ja kun se ei onnistunut, alkoivat hakata sitä kivillä. Nainen käynnisti auton ja alkoi ajaa edelleen arabien jatkaessa auton hakkaamista ja arabiauto yritti työntää hänen autonsa ojaan. Kuin ihmeen kautta hän onnistui jatkamaan ajoaan painaen hätänappia autossaan. Sotilaat ottivat yhteyttä häneen kehottaen ajamaan Eliin, jossa hän antoi raportin hyökkäyksestä poliisin läsnä ollessa. Arabit luultavasti pakenivat Sinjelin arabikylään. Tapausta pidetään erityisen vakavana. Hänen poikansa Elyatar vältti sieppausyrityksen Elin risteyksessä 2007 taistellen kolmea arabia vastaan, kunnes sotilaat tulivat paikalle. Hän sai surmansa liikenneonnettomuudessa vähän myöhemmin 17.5-vuoden ikäisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143502

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021