KESKIVIIKKO 13.04.11

1. YK:N julkistaman raportin mukaan palestiinalaiset ovat valmiit ottamaan vastuun itsenäisestä valtiostaan. Raportti perustunee YK:n Israelissa toimivan edustajansa Robert Serryn, jota kutsutaan ”YK:n erityiskoordinoijaksi Lähi Idässä”, antamiin tietoihin ja laatimaan lausuntoon.
Raportin mukaan PA:n valmius on riittävä seuraavilla alueilla: hallinto; lain ja ihmisoikeuksien toteuttaminen; elintarvikehuolto; opetustoiminta ja kulttuuri; sosiaalihuolto sekä infrastruktuuri ja vesi. YK luovuttaa raportin keskiviikkona 12:lle tukijamaalle Brysselissä.

RAPORTISSA todetaan, että ”avaineste potentiaalin Palestiinan valtion instituutioiden onnistuneelle toiminnalle nousee pääasiassa miehityksen jatkumisesta ja Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemattomista ongelmista”. Näistä huolimatta raportissa vakuutetaan, että palestiinalaiset ovat valmiit vastuuseen valtiostaan.
Robert Serry kehotti lausunnossaan ”Israelia poistamaan miehitystään voidakseen vastata Palestiinan Auktoriteetin saavutuksiin”. Samalla hän muistuttaa neuvottelujen uudelleen aloittamisen tärkeyttä, mistä PA:n johto on kieltäytynyt syyskuusta lähtien.

YK:n vakuuttavaa lausuntoa PA:n valmiudesta valtioonsa tukevat Maailmanpankin ja Kansainvälisen Valuuttarahaston lausunnot, joissa myös ylistetään palestiinalaisten valtionrakentamisen toimia. Maailmanpankki vakuutti lausunnossaan jo syyskuussa 2010, että PA on hyvin valmistautunut valtion perustamiseen koska tahansa lähiaikana.

ISRAELIN ulkoministeriön edustaja kuitenkin heitti ”kylmää vettä kiukaalle” todeten, että myönteisestä kehityksestä huolimatta PA:ta puuttuu edelleen useita kriteereitä valtion perustamiseksi mukaan lukien sen kyky hoitaa energiapolitiikkaansa ja veronkantoa.
Ulkoministeriön edustaja toteaa edelleen, että varsinainen ”elefantti olohuoneessa” ja yksi avainkysymyksistä on PA:n kyvyttömyys hallita Gazan kaistaa samalla kun hän vakuuttaa arvostavansa PA:n saavuttamasta edistymisestä talouden ja valtion rakentamisessaan. Hän vakuuttaa, että ”Israelin hallitus on osallistunut näiden uudistusten toteuttamiseen, mutta ”paljon on vielä tehtävä”. Palestiinan valtio voidaan perustaa ainoastaan neuvottelujen kautta Israelin kanssa”, hän totesi. ”PA:n kieltäytyminen neuvottelemasta Israelin kanssa on varsinainen syy, joka on viivyttänyt prosessia Palestiinan valtion syntymiseksi.”

SERRYN toimiston valmistamassa raportissa Ad Hoc yhteistoimintakomitean keskiviikon kokoukseen Brysselissä kannetaan huolta, että PA:n valtion rakentamisen ohella poliittinen polku tulee myös raivata kulkukelpoiseksi. Brysselin kokous on sen viimeinen ennen syyskuun 11. päivää, jolloin PLO:n esitystä valtiosta käsiteltäneen YK:ssa.
Serryn lausunnossa annetaan tunnustusta PA:n valtion rakentamiselle, mutta ”sen toteutumista rajoittaa nykyinen käytettävissä oleva poliittinen ja fyysinen elintila kriittisenä aikana, jolloin valtion perustamisen aika lähestyy”.
Toinen huolta aiheuttava kysymys on Länsirannan ja Gazan kaistan hallinnon eriytyminen, minkä vuoksi Hamasin ja Fatahin välisen kiistan selvittämisellä on kiire, mitä YK toivoo ja odottaa. Lausunnossa vaaditaan Hamasin rakettitulen lopettamista ja Israelia kehotetaan ”maltillisiin vastatoimiin”. Siinä myös valitetaan, ettei tarvikkeiden kuljetus Israelin puolelta Gazan kaistalle ole vieläkään riittävä. Edelleen siinä huomioidaan PA:n laatima kansallinen suunnitelma vuosiksi 2011-2013 valtion rakentamiseksi ja todetaan, että tukijoitten konferenssi on otollinen tilaisuus vakuuttaa uudelleen tuki PA:n suunnitelmille valtionsa rakentamiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=216277

2. YK:n ja maailman valtioitten valmistautuessa hyväksymään Palestiinan Auktoriteetin suunnitelmia itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi Kansainliiton vahvistamalle juutalaisten kansallisen kodin perustamiseksi tarkoittamalle maalle Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla, Israelin puolustusvoimat kamppailevat kokonaan päinvastaisten ongelmien kimpussa.
Israelin vastaiset vihollisuudet kasvavat maailmassa, mitä diplomaatit pyrkivät hoitamaan, mutta Israelin lähituntumassa elää voimistuva vihollisuus, joka tähtää ”juutalaisten karkottamiseen islamin pyhältä maaperältä ja juutalaisvaltion tuhoamiseen”. Nämä uhkakuvat eivät ole vain tulevaisuuden painajaisia, vaan ne perustuvat raakaan todellisuuteen Israelin ympärille kehittyvän yhtenevän muslimirintaman saartorenkaan muodostamiseksi.
Tätä uhkaa vastaan IDF:n tulee valmistautua kaikkien mahdollisuuksien varalta.
IDF:n suunnitelmilla on kiire, sillä valmistelujen lähtökohtana on arvio, että maa voi joutua monen rintaman sotaan vielä kuluvan vuoden 2011 aikana.
IDF:n laatiman monivuotisen suunnitelman nimenä on ”Halamish”, ja se on JP:N artikkelin mukaan lähellä lopullista vahvistustaan.

SUUNNITELMA esittelee Israelin strategisen aseman tällä hetkellä Lähi Idässä riehuvien muutosten keskellä huomioiden muutokset Egyptissä ja niiden aiheuttamat vaikutukset Israelin puolustusvoimiin ja sen sisäiseen rakenteeseen. Suunnitelma, joka laaditaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajaksi, ei tiettävästi sisällä merkittäviä Egyptin poliittisen kehityksen aiheuttamia muutoksia. Suunnitelma etenee kahdella tasolla:
Toisaalta puolustuskyvyn - varsinkin siviilipuolustuksen osan – kehittämiseksi; toisaalla taistelukapasiteetin ja varustelun kehittämiseksi entistä tehokkaammaksi ja teknisemmäksi.
IDF tulee asentamaan uusia Iron Dome patteristoja, joista kolmas saataneen ennen vuoden loppua, ja kolme patteristoa seuraavan vuoden aikana.
David Sling keskimatkan rakettien torjumiseksi valmistunee vuonna 2013.
Israelin potentiaalisten vihollisten kärjessä on Iran, jota seuraavat Hizbullah ja Syyria sekä Hamas Gazan kaistalla, artikkelissa arvioidaan olettaen, etteivät Fatah ja PLO liity niihin.

ASEJÄRJESTELMISSÄ IDF tulee liittämään perinteisiin uusia järjestelmiä. Henkilökuljetuksia varten on kehitetty Merkavan alustalle rakennettu panssaroitu Namer- ajoneuvo.
Jalkaväen sotilaitten aseistusta on myös kehitetty entistä tehokkaammaksi.
Tykistö saa käyttönsä moniputkisen rakettijärjestelmän (MLRS), jonka kantomatkaa lisättiin ja osumatarkkuutta kehitettiin erinomaiseksi.
Aseitten ohella IDF kehittää infrastruktuuria ja erityisyksiköitä, jotka tulevat keskittymään vihollisten cyber-hyökkäysten torjuntaan armeijan kehittyneen elektronisen sodankäynnin alueilla. Iranin tiedetään kehittelevän tällaisia hyökkäysjärjestelmiä.
Merivoimat toivovat saavansa lisää ohjusveneitä ja sukellusveneitä, joista on neuvoteltu Saksan kanssa äskettäin mm. Netanyahun ja Merkelin välisissä keskusteluissa. (JP Y Katz)
ISRAELIN tilaamat F-35 stealth hävittäjän valmistuminen viivästynee siten, että ensimmäiset 20 konetta saataneen vasta 2018. IAF suunnittelee käytettyjen F-15s hävittäjien ostamista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=216357

3. ISRAELIN ja PA:n välinen jähmettynyt tilanne on yhtä kestämätön kuin Lähi Idässä murentuvat diktatuurit, sanaili USA:n ulkoministeri Hillary Clinton USA-Islam Forumin kokouksessa. Hän sanoi USA:n valmistelevan uutta rauhanaloitetta, jonka Obama tulee julkistamaan lähi aikoina. USA:n huolena on PLO:n esitys Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä ilman sitä edeltäviä neuvoteltuja sopimuksia Israelin kanssa. Palestiinan valtion perustamisasiaa olisi käsitelty keskiviikon kvartetin kokouksessa, mutta se siirrettiin myöhempään ajankohtaan USA:n vaatimuksesta.

CLINTON sanoi Forumin kokouksessa Washingtonissa, jonka olivat sponsoroineet Qatar ja Brooking Instituutti, että presidentti Barack Obama tulee lähi viikkojen aikana esittelemään USA:n suunnitelmaa yksityiskohtaisesti. Se tullee tarkastelemaan USA:n politiikkaa laajemminkin Pohjois-Afrikan ja Lähi Idän alueilla, kuten Clinton lupaili. Hän sanoi, ettei USA:n politiikan tavoitteet ole muuttuneet, ne ovat edelleen samat: Edistää ihmisoikeuksien toteutumista; selvittää kauan jatkuneet konfliktit; vastustaa Iranin aiheuttamaa uhkaa sekä voittaa al-Qaida ja sen kanssa liitossa olevat äärisuunnat. Hän lisäsi tähän Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemisen. ”Vaikka pidetään itsestään selviönä, että vain osapuolet voivat ratkoa keskinäiset ongelmansa, ei ole vaihtoehtoa Amerikan jatkuvalle, aktiiviselle Amerikan johdolle, ja presidentti on antautunut siihen”, Clinton totesi.
ISRAELIN viranomaiset ovat varoittaneet, että rauhansopimuksen puute voi kiihottaa uuden väkivaltaisuuden, joka 2000 – 2007 aikana surmasi 500 israelilaista palestiinalaisten itse-murha-pommittajien kautta ja 4500 palestiinalaista sai surmansa taisteluissa iDF:n kanssa.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/clinton-u-s-plans-new-push-on-israeli-palestinian-peace-1.355675

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel esitti pyynnön Turkille, että se estäisi toukokuun 15. päiväksi aiotun 20 laivan ”flotilla II:n” purjehtimisen kohti Gazan rannikkoa. Pääministeri harkitsee mahdollisuutta antaa sen purjehtia Gazaan, jos sen kapteenit suostuvat laivojensa kansainväliseen tarkastukseen avomerellä ennen pääsyään Gazaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-to-turkey-help-us-thwart-upcoming-gaza-flotilla-1.355595
- Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak sai sydänkohtauksen kuulustelujen aikana. Syyttäjä vaatii hänen pidätystään 15 päivän ajaksi, myös Mubarakin pojat on pidätetty. Heitä syytetään valtion varojen kavaltamisesta ja käskyjen antamisesta mielenosoittajien surmaamiseksi muiden syytteiden ohessa. http://www.haaretz.com/news/international/egypt-detains-mubarak-over-corruption-abuse-of-authority-allegations-1.355690
- Efratin kaupungin asukkaat taistelevat jatkuvasti lähellä asuvia arabeja vastaan, jotka väittävät omistavansa maata Efratin tienristeyksen lähellä ja lähettävät nuoria miehiä sinne muka viljelemään maata, aivan sotilastukikohdan vieressä. Sotilaat toimivat vasta Efratin asukkaitten vaatimuksesta, mutta arabit tulevat aina takaisin jopa tuoden mukanaan kuivia hedelmiä todistaakseen, että he viljelevät maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143530
- Hollanti on seuraava maa, joka kieltää juutalaisten rituaaliteurastuksen kosher-lihan saamiseksi. Se täytynee tilata ulkomailta, joissa teurastus vielä sallitaan. On merkittävää, että usein kielto ei koske muslimien rituaaliteurastusta, jossa eläimen kaula viilletään auki ja eläin jätetään tukehtumaan useaksi minuutiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143456
- Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut ovat saaneet uutta vauhtia, mutta pääministeriä varoitetaan, ettei se saa vaarantaa Israelin turvallisuutta. Hamas suunnittelee tilaisuutta, jossa annettaisiin uusi näyte hänen hyvinvoinnistaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=216386, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143511,
- Saudi Arabia varoittaa, että jos Iran käynnistää Bushehrin atomivoimalan toukokuussa, kuten se ilmoittaa, seurauksena voi olla uusi Fukushiman kaltainen onnettomuus, joka koskee kaikkia Persianlahden maita. Venäläiset ovat samoin varoittaneet, ettei heillä ole varmuutta voimalan tietokone-verkostoon syötetyn viruksen poistumisesta. He löysivät metallisiruja sieltä, missä niitä ei saisi olla. Saudi Arabian ja USA:n välit ovat ennestään viilenneet siksi, ettei USA näytä suhtautuvan Iranin uhkaan tarpeeksi vakavasti, sanovat saudit. http://www.debka.com/article/20838/
- Lääkärilakko alkaa uudelleen jatkuen viikonvaihteen yli Ichilov-saisaalaa lukuun ottamatta, koska sovintoa ei löydetty. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=216385
- Haifan Bahai-temppeli avattiin uudelleen yleisölle 6 miljoonan remontin jälkeen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=216366
- Juutalainen ortodoksi opiskelija osoittaa, ettei uskonto eikä juutalaisuus ole esteenä 21-vuotiaan nuoren naisen nousemiseksi huippukoripalloilijaksi. Hän on Toledon yliopiston naisjoukkueen ehdoton pisteiden saalistaja edeten voitosta voittoon. http://www.jpost.com/Sports/Article.aspx?id=216376

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019