Posts

Showing posts from April 11, 2010
PERJANTAI 16.04.10

1. ”EI OLE mitään tarvetta poistaa yhtään setlementtiä”, sanoo entinen IDF:n komentaja, strategisten asioitten ministeri Moshe Yaalon, joka kuuluu seitsenhenkiseen turvallisuus-kabinettiin. Hän perustelee kantaansa sillä, että samoin kuin arabeja asuu Israelissa, juutalaisia voi aivan hyvin asua Palestiinan valtiossa, jos sellainen joskus perustetaan.

”MIKSI noitten Juudean ja Samarian alueitten tulisi olla vapaita juutalaisista, ”judenrein”? Eikö arabeja asu Negevissä ja Galileassa? Miksei tätä nosteta yleiseen keskusteluun? Miksi siitä täytyy huutaa taivasta myöten?” Yaalon kyselee.
Yaalon sanoo, että jos palestiinalaiset ja israelilaiset todella pyrkimässä rauhaan ja yhteiseloon, juutalaisten asuminen Juudeassa ja Samariassa Israelin kansalaisina tulisi olla mahdollista. Hän vakuuttaa, ettei ”setlementtejä” tulisi poistaa, ja että aiemmat vetäytymiset – Libanonista ja Gazasta – ovat vahvistaneet terroristijärjestöjä Hamas ja Hizbullah. ”Tämä on vastoin myö…
TORSTAI 15.04.10

1. PRESIDENTTI Barack Obama vakuutti yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kanssa, että hän tulee jatkamaan painostusta sekä Israelia että palestiinalaisia kohtaan saadakseen rauhankeskustelut uudelleen käyntiin.
Läntiset lähteet, jotka seurasivat Obaman ja Sarcozyn tapaamista kaksi viikkoa sitten, selittävät, ettei Obaman tarkoituksena ole aiheuttaa kriisiä Israelissa, vaan muodostaa otollinen ilmapiiri keskusteluille. Hänen sanotaan vakuuttaneen, että painostus osoitetaan kumpaankin osapuoleen.

OBAMA kuitenkin vihjaa samalla, ettei hän luota Netanyahun haluun ja kykyyn haastaa oikeistoviritteistä halitustaan tarvittaviin päätöksiin. Obaman sanotaan tiedostavan, että hänen valitsemansa politiikka haavoittaa hänen omaa poliittista asemaansa, mutta että hän on halukas ottamaan sen riskin, vaikka varoittavia lausuntoja ja kirjelmiä tulee hänelle sekä Amerikan kongressin että juutalaisjärjestöjen taholta.
Republikaanit kritisoivat O…
KESKIVIIKKO 14.04.10

1. ISRAELILAISIA kehotetaan palaamaan välittömästi Siinailta, sillä tiedustelutietojen mukaan mahdollisesti Hamasin johtama solu etsii israelilaisia lomailijoita panttivangeikseen. Varoitus on sanamuodoltaan epätavallisen vaativa. Varoituksen antoi kansallinen turvallisuusneuvoston terrorismin vastainen toimisto. Viranomaiset eivät halua tarkemmin kertoa solusta, mutta täsmentävät, että sen on lähettänyt terrorijärjestö Hamas Gazassa, joka haluaa uusia panttivankeja Gilad Shalitin lisäksi.

ISRAELILAISIA lomailijoita meni Siinaille pessahin ajaksi viitisen tuhatta, vaikka varoitus on ollut voimassa jo pitkään joskin lievempänä, ja 1200 heistä lienee siellä edelleen.
Eilen kierteli huhuja, että israelilainen sotilas olisi siepattu Siinailla, mutta huhu osoittautui perättömäksi eikä IDF:n osastoista puuttunut yhtään sotilasta.
HAMASIN ohella Hizbullah etsii tilaisuutta siepata israelilaisia, varsinkin liikemiehiä, voidakseen heidän avullaan painostaa Israelia. …
TIISTAI 13.04.10

1. ISLAMILAINEN RYHMÄ Gazassa kertoo WND:n toimittajalle, että sillä on hallussaan raketteja, joitten kantomatka on 50 km. Hän sanoo ryhmän testanneen rakettia jokin aika sitten ampuen sen Gazasta merelle. IDF:n edustaja myöntää, että tällainen koe suoritettiin, mutta ei halunnut kertoa sen kantomatkasta.

EGYPTILÄISET lähteet vakuuttavat, että Hamas on saanut käsiinsä 122 mm Scud-raketteja, joiden kantomatka on noin 30 km, ja tehostettu 122 mm:n raketti, jonka kantomatka on 50 km. Lisäksi Hamas on pystynyt hankkimaan suurempia, 220 mm raketteja, joitten kantomatka on 70 km. Saman tietolähteen mukaan Hamas on salakuljettanut Gazaan Iranissa valmistettuja Fajr-3 raketteja, joitten kantomatka on vieläkin pitempi.

EDELLÄ mainittu islamilainen ryhmä Islamic Jihad väittää avoimesti, että se pystyy uhkaamaan Israelin ydintutkimusreaktoria Dimonassa Israelin eteläosassa.
Kuten aiemmin on kerrottu, sekä Hizbullah että Syyria ovat myös uhanneet, että seuraavan sodan aik…
MAANANTAI 12.04.10

1. EILEN illalla alkoi Israelissa holokaustin muistopäivä. Illalla kahdeksan maissa alkoi virallinen muistotilaisuus, jossa maan johtajat puhuivat ja jossa kuusi holokautista selvinnyttä sytytti oman soihtunsa. Tilaisuus pidettiin JadVashem holokaust-museon Varsovan Getto aukiolla satojen kutsuvieraitten todistaessa tilaisuutta.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu moitti maailman yhteisöä sen suhteettomasta hiljaisuudesta Iranin uhatessa Israelia ”omalla lopullisella ratkaisullaan, mikä jäi natseilta kesken”, kuten juutalaisten ja Israelin viholliset sanovat. Eikä Iranin uhka ole suinkaan ainoa eikä ehkä edes pahin vaaratekijä, sillä raporttien mukaan anti-semitismi on maailmalla yli kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

”ME OLEMME uuden/vanhan vihan tulen todistajia”, kertoi pääministeri. Juutalaisten vihan, jota lietsovat islamin ääriainesten organisaatiot ja hallitukset – ennen kaikkea Iran satelliitteineen. Iranin johtajat kiirehtivät kehittämään ydina…
SUNNUNTAI 11.04.10

1. ISRAELISSA tutkitaan edelleen, mitkä olivat perussyyt, joitten vuoksi pääministeri Netanyahu peruutti matkansa Washintonissa alkavaan kaksi-päiväiseen ydinturvallisuutta käsittelevään konferenssiin valtuuttaen tiedustelu- ja ydinteollisuusministeri Dan Meridorin edustamaan Israelia. Viranomaiset ovat pyrkineet vakuuttamaan, ettei peruutuksella ole mitään yhteyttä viilentyneisiin suhteisiin Netanyahun ja Obaman hallitusten välillä.

NETANYAHUN päätös oli yllättävä, sillä vielä keskiviikkona hän vakuutti matkustavansa keskusteluihin asioista, joissa hänen asiantuntemustaan arvostetaan. Mutta torstaina hän peruutti matkansa. Syyksi on ilmoitettu lähinnä Egyptin lehdistössä olleet tiedot, joissa kyseltiin Israelin ydinasearsenaalista, josta maailmalla on ristiriitaisia tietoja. Varsinkin Egypti ja Turkki ovat vihjailleet, että ne voivat nostaa asian esille konferenssissa.
OBAMAN neuvonantaja James Jones kertoi lehdistölle ymmärtävänsä, ettei Israelin pääminist…