KESKIVIIKKO 14.04.10

1. ISRAELILAISIA kehotetaan palaamaan välittömästi Siinailta, sillä tiedustelutietojen mukaan mahdollisesti Hamasin johtama solu etsii israelilaisia lomailijoita panttivangeikseen. Varoitus on sanamuodoltaan epätavallisen vaativa. Varoituksen antoi kansallinen turvallisuusneuvoston terrorismin vastainen toimisto. Viranomaiset eivät halua tarkemmin kertoa solusta, mutta täsmentävät, että sen on lähettänyt terrorijärjestö Hamas Gazassa, joka haluaa uusia panttivankeja Gilad Shalitin lisäksi.

ISRAELILAISIA lomailijoita meni Siinaille pessahin ajaksi viitisen tuhatta, vaikka varoitus on ollut voimassa jo pitkään joskin lievempänä, ja 1200 heistä lienee siellä edelleen.
Eilen kierteli huhuja, että israelilainen sotilas olisi siepattu Siinailla, mutta huhu osoittautui perättömäksi eikä IDF:n osastoista puuttunut yhtään sotilasta.
HAMASIN ohella Hizbullah etsii tilaisuutta siepata israelilaisia, varsinkin liikemiehiä, voidakseen heidän avullaan painostaa Israelia. Järjestö etsii edelleen tilaisuutta kostaa sen sotilaallisen johtajan Imaad Mughniyehin salamurhan Damaskoksessa, josta se syyttää Israelia, vaikka se on kieltänyt osallisuutensa.

PAHIN terrorihyökkäys Siinailla tapahtui 2004, jolloin terroristit iskivät Hilton Taba hotelliin sekä useisiin muihin lomanviettopaikkoihin Ras al-Shitan lähellä Nueibaa, joissa israelilaiset lomailevat. Siinä terrori-iskussa kuoli 34 ihmistä ja 171 haavoittui.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137000

2. AINOA TAPA saavuttaa pysyvä rauha Lähi Idässä on, että länsivallat saavat arabit tajuamaan kaksi vääristymää, joita muslimioppineet ovat heille opettaneet vuodesta toiseen, kirjoittaa tri Max Singer Begin-Sadat (BESA) tutkimuskeskuksen tutkija.
Singer, joka on Hudson Instituutin perustaja ja kunniajäsen, kirjoittaa, että Palestiinan Auktoriteetilla on kaksi kilpailevaa käsitystä: Ensimmäisen mukaan on mahdollista saavuttaa pysyvä rauha, hyvinvointi ja kehitys yhteistyössä Israelin kanssa. Toisen käsityksen mukaan Israelin valtio on tuhottava millä keinolla tahansa.

SINGER kirjoittaa, että edellisen lisäksi palestiinalaisten keskuudessa elää voimakkaana käsitys, että Israel on mahdollista eliminoida joko sisäisten ristiriitojen vuoksi tai siten, että se pakotetaan hyväksymään myönnytyksiä, jotka merkitsevät itsemurhaa. Tätä näkökohtaa ruokkivat ulkomaiset Israelin vastaiset liikkeet kuten NGO-järjestöiksi naamioituneet Israelin imagoa ulkomailla tarkoituksellisesti vahingoittavat liikkeet.
Singer kirjoittaa, että antaakseen rauhalle todelliset mahdollisuudet länsijohtajien tulee pystyä vakuuttamaan arabijohtajat, että molemmat käsityskannat ovat virheellisiä.

YKSI TÄRKEÄ osa tätä vääristymän korjaamista on saada PA:n johto luopumaan väitteistään, ettei juutalaisilla ole mitään yhteyksiä Israelin maahan ja Jerusalemiin. Luopuminen tästä voisi johtaa arabit kunnialliseen rauhaan Israelin kanssa, hän toteaa.
Esimerkiksi muslimioppineet pitävät kiihkeitä saarnoja, joissa he väittävät vastoin parempaa tietoaan, ettei Israelilla ole mitään historiallista oikeutta Temppelivuoreen. Täten Jerusalemin päämufti Ikrama Sabri julistaa saarnassaan: ”Juutalaisten vaatimus oikeudesta Jerusalemiin on väärä, emmekä me hyväksy mitään muuta kuin puhtaasti islamin Jerusalemin islamin täydellisessä hallinnassa.”
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja Ead Salah sanoo näin: ”Vakuutamme tuhannennen kerran, että koko al-Aksa moskeija Temppelivuorella, mukaan lukien kaikki sen kulkuväylät maan päällä ja alla, ovat täysin ja kokonaan muslimiomaisuutta, eikä kenelläkään ole oikeutta vaatia edes yhtä hiekkajyvästä siitä.”

JORDANIA ON myös uudistanut vaatimuksiaan Jerusalemiin ja sen pyhiin paikkoihin selittäen olevansa niiden oikeudellinen suojelija. Hallitusministeri Abdel Salam Abbadi selitti, ettei vuoden 1988 julistus, jolla Jordania luopui vaatimuksistaan Juudeassa ja Samariassa, tarkoita sitä, että se olisi luopunut Jerusalemista ja sen pyhistä paikoista.

SINGER kirjoittaa, että Israelissa on ryhmiä ja liikkeitä, jotka pyrkivät vakuuttamaan Israelin siteitä Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, kuten ”Organisaatio Ihmisoikeuksista Temppelivuorella”, tai ”Organisaatio Temppelin uudelleen rakentamiseksi”, joista edellinen järjestää käyntejä Vuorella ja vaatii oikeutta rukoilla siellä, marsseja muurien ulkopuolella, pitää jatkuvia tilaisuuksia tietoisuuden levittämiseksi ja muuta; jälkimmäinen lähetti kirjelmän pääministerille, jossa häntä vaaditaan lisäämään Temppelivuori Israelin kansalliseen perinnelistaan, sekä vaaditaan poliisia muuttamaan kielteistä ja valikoivaa suhtautumistaan uskonnollisia tunteitaan osoittavia kohtaan, joka koskee kaikkia muita paitsi muslimeja.
ARTIKKELISSA viitataan myös Temppeli-instituutin aktiiviseen toimintaan valmistamalla Temppeli-palveluksissa vaadittavia välineitä sekä pitämällä kursseja, kuten pessahin aikaan pidetty symposium nimellä ”Modernin teknologian yhdistäminen Pyhään Temppeliin”, jossa keskusteltiin mahdollisuudesta, että palvojat voisivat suuren digitaalisen kuvaruudun avulla seurata ylipapin toimintaa tai atk-tekniikan välittämiä uhritoimituksia, yksityisiä tai julkisia. Lisäksi keskusteltiin, voidaanko erikoisesti suojeltuja halachin mukaan puhtaita busseja käyttää kuljettamaan pessah-pyhiinvaeltajia ja heidän uhrilahjojaan (pashal-offerings).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136987

3. WASHINGTONIN ydinturvallisuus konferenssi osoitti, miten eristetty Iran on, kertoo
JP:n uutinen, jonka sanaili Hilary Leila Krieger. Tilaisuuteen saapui kutsuttuina 47 kansakuntaa, joskin monet maat kuten Israel olivat lähettäneet alemman tason johtajiaan. TV-kuvia ja kommentteja seuratessa jäi vaikutelma, että tilaisuus oli Obamalle järjestetty suuri kansainvälinen PR-tilaisuus, jolla pyrittiin lisäämään hänen imagoaan vapaan maailman johtajana ja rauhan tekijänä. Eräs viranomainen totesi Kriegerin mukaan: ”Tämä lähettää selkeän viestin maille kuten Iran, että tämä on tulevaisuus, tämä on maailmanjärjestys, jonka jokainen haluaa toteutuvan. Heillä on ollut tilaisuutensa toteuttaa kansainväliset obligaationsa, mutta ovat sen sijaan aiheuttaneet merkittävän epäilyn ydinsuunnitelmansa rauhanomaisesta päämäärästä, minkä johdosta kansainvälinen painostus heitä kohtaa lisääntyy.”

ISREALIN edustustiimin johtaja ministeri Dan Meridor luonnehti konferenssin henkeä myönteiseksi, kukaan ei vaatinut Israelia tilille väitetyistä ydinaseistaan tai kyseenalaistanut Israelin kahden ydinreaktorin turvallisuutta. Hän kätteli Obamaa tilaisuuden alussa ja totesi Obaman valittelun, ettei Netanyahu löytänyt aikaa osallistua. Meridor totesi, että Iran pyöri useimpien keskustelukumppanien mielessä, vaikkakaan se ei suoraan kulunut sen asiaohjelmaan. Hän sanoi saaneensa mielikuvan, että Kiina on lähestymässä P-5+1 maitten kantaa Iranin pakotteista, vaikka suoraa vastausta ei vielä saatu Kiinan edustajalta.
Keskustelujen sivuaiheina nousi esille Israelin ja PA:n välisten keskustelujen kiireellisyys, jota painottivat USA:n apulaisulkoministeri James Steinberg sekä Ruotsin ja Norjan johtajat. (JP)

4. IRANIN atomienergian tutkimusosaston (AEOI) apulaisjohtaja Behzad Soltani kertoi valtion virallisen uutistoimiston Farsin mukaan, että Iran tulee maailman ydinaseklubin jäseneksi kuukauden sisällä. Soltani, joka toimii Iranin tieteellisen yhteistoimintaneuvoston pääsihteerinä, vakuutti, että sen jälkeen kukaan ei voisi kuvitellakaan hyökätä Irania vastaan, kun se on ylittänyt ydinkynnyksen.

BEHZAD SOLTANI selitti ohjelmassa, ettei Iran aio pysyä ydinteollisuuden alueella pelkästään tuottamalla sähköä, vaan aikoo edetä pitemmälle. Hän kuvaili, että säteilyttämisen avulla elintarvikkeet, proteiinit ja kasvikset säilyvät kauemmin ja parempilaatuisina.
Hän kertoi, että laajan ydinreaktorin ja pienemmän tutkimusreaktorin rakennustyöt Arakissa ovat 70 % valmiita ja lähestyvät valmistumistaan. Hän vakuutti, että ydinteknologia tulee nostamaan Iranin poliittista, taloudellista ja teknologista asemaa. ”Iranin mahtava itsenäisyys ydinteknologian alalla yhdistettynä taloudelliseen kasvuun, teknologian laajentuminen ja poliittinen voima kansainvälisellä areenalla”, hän maalaili.

IRANISSA elätellään uskoa, ettei Kiina mene mukaan pureviin sanktioihin sitä vastaan, vaikka presidentti Hu Jintao puristikin Obaman kättä ilmeisen tyytyväisyyden ilmapiirissä – itse asiassa omistajan elkein, sillä Kiina omistaa yhä suuremman osan USA:n taloudesta. Kiinan edustaja selitti, että Kiina haluaa kiistan Iranin kanssa selvittämistä diplomatian avulla.
Iranin ulkoministeriön edustaja Ramin Mehmanparast sanoi, ettei Kiina ole sitoutunut kannattamaan kovennettuja sanktioita eikä usko niin tapahtuvan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian Hizbullahille Libanoniin toimittamat ballistiset ohjukset vaarantavat rauhan Israelin ja Syyrian välillä sen lisäksi, että se rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, sanoo puolustusministeri Ehud Barak. Kuwaitissa ilmestyvä lehti Al.Rai kertoi, että Syyria on toimittanut ohjuksia ja että Israel uhkaa pommittaa Syyrian ja Libanonin kohteita. Barak vakuutti, ettei Israel hae konflikteja kenenkään kanssa, mutta että se varautuu kaikkiin mahdollisuuksiin maansa puolustamiseksi. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136986
- Al Najah yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan 60.8 % palestiinalaisista vastustaa epäsuoria keskusteluja Israelin kanssa, mutta 71 % kannattaa Fayadin suunnitelmaa Palestiinan valtion itsenäisyyden julistamiseksi 2011. 78.6 % vastusti mitään keskusteluja, ellei Israel lopeta setlementtien rakentamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136988
- Holokaustin aiheuttama trauma seuraa lukemattomia uhreja heidän koko elämänsä ajan. Shar Menashe sairaala Pardes Hannassa hoitaa pahimpia uhreja, joitten koko elämä on tuhoutunut eloon jäämisestä huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136981
- Iran uhkaa, että jos sitä vastaan hyökätään, se siirtää iskut USA:n mantereelle ja sen suurimpia kaupunkeja vastaan. Tämä voi olla vihje siitä, että se on toimittanut terrorijärjestöille esim. likaista ydinpommia varten tarvittavaa materiaalia. http://www.debka.com/article/8713/
- USA tarvitsee lähettilästä Syyriassa, vaikka se toimittaa ballistisia ohjuksia Hizbullahille, sanovat USA:n viranomaiset Wall Street Journalin mukaan.
http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019