TIISTAI 13.04.10

1. ISLAMILAINEN RYHMÄ Gazassa kertoo WND:n toimittajalle, että sillä on hallussaan raketteja, joitten kantomatka on 50 km. Hän sanoo ryhmän testanneen rakettia jokin aika sitten ampuen sen Gazasta merelle. IDF:n edustaja myöntää, että tällainen koe suoritettiin, mutta ei halunnut kertoa sen kantomatkasta.

EGYPTILÄISET lähteet vakuuttavat, että Hamas on saanut käsiinsä 122 mm Scud-raketteja, joiden kantomatka on noin 30 km, ja tehostettu 122 mm:n raketti, jonka kantomatka on 50 km. Lisäksi Hamas on pystynyt hankkimaan suurempia, 220 mm raketteja, joitten kantomatka on 70 km. Saman tietolähteen mukaan Hamas on salakuljettanut Gazaan Iranissa valmistettuja Fajr-3 raketteja, joitten kantomatka on vieläkin pitempi.

EDELLÄ mainittu islamilainen ryhmä Islamic Jihad väittää avoimesti, että se pystyy uhkaamaan Israelin ydintutkimusreaktoria Dimonassa Israelin eteläosassa.
Kuten aiemmin on kerrottu, sekä Hizbullah että Syyria ovat myös uhanneet, että seuraavan sodan aikana Israelin ydinreaktori on kaupunkien ohella niiden ohjusten hyökkäyskohteena. Varsinkin Syyrian uhkaukset Iranin ohella on otettava vakavasti, sillä kummallakin maalla on runsaasti ohjuskalustoa, Iranin ohjukset yltävät kaikkialle Israelissa.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=140017

2. WND tarkastelee toisessa artikkelissaan, mitä mahdollisuuksia Israelilla on tuhota Iranin ydinlaitokset tai aiheuttaa niille vahinkoa, joka siirtäisi Iranin ydinasekelloa taaksepäin.
Artikkelissa todetaan, että Obama kielsi antamasta Israelille sen tilaamia Bunker Buster pommeja, jotka olisivat pystyneet tunkeutumaan syvälle kallion sisään louhittuihin reaktori-tiloihin Iranissa. Pommit olivat jo matkalla, kun kieltopäätös tuli, ja toimitukset ohjattiin uuteen paikkaan. Ne varastoitiin USA:n Tyynenmeren tukikohtiin.

WASHINGTONISSA toimiva Strategisten ja Kansainvälisten tutkimusten keskus julkisti raportin, jonka mukaan Israelin ainoa keino saada aiottua tuhoa aikaan on käyttää sen taktisia ydin-aseita, joita keskuksen tutkijat Anthony Cordesman ja Abdullah Toukan uskovat Israelilla olevan. Israelissa liikkui Ephraim Snehn äskettäin julkistama arvio, jonka mukaan Israel on pakotettu toimimaan oma-aloitteisesti Iranin ydinasesuunnitelmia vastaan viimeistään lokakuussa 2010, jos tarpeeksi tehokkaita kansainvälisiä sanktioita ei saada aikaan.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=139717

3. JOTKUT avainmuslimivaltiot ovat vakuuttaneet, ettei niillä ollut päämääränä saada keskustelut kohdistumaan Israelin oletettuun ydinasearsenaaliin Obaman järjestämässä ydinmateriaalin turvallisuutta koskevan konferenssin aikana. Israelin viranomaiset kuitenkin ovat julkisuudessa kertoneet, että Turkki ja Egyptin olivat varautuneet nostamaan tämän aiheen keskusteluihin, minkä johdosta Israelin pääministeri Netanyahu peruutti osanottonsa konferenssiin ja lähetti sinne tiedustelu- ja ydinenergiaministerin Dan Meridorin.

OBAMAN neuvonantaja James Jones vakuutti, ettei Obaman hallitus katso pahalla Netanyahun poisjääntiä ja toisaalta tunnustaa, että Meridorin delegaatio on vaikutusvaltainen.
”Egyptillä ei ole aikeita nostaa Israelin ydinasekapasiteetti esiin turvallisuuskokouksessa”, korkea arabidiplomaatti selitti. ”Egypti ei pidä tätä tilaisuutta oikeana foorumina ja on valmistunut käsittelemään aihetta, joka on konferenssin kohteena, eli ydinturvallisuus. Egypti tekee eron tämän ja ydinasetietoisuuden levittämisen välillä.”
Israelin viranomaiset eivät kuitenkaan olleet saaneet mielestään riittäviä vakuutuksia arabimaitten kuten Egyptin ja Jordanian viranomaisilta asiassa, eikä Netanyhau halunnut ottaa riskiä, vaan jättäytyi pois konferenssista. Turkki ja Saudi Arabia ovat toiset maat, jotka ovat esittäneet hyvin kriittisiä lausuntoja Israelin oletetuista ydinaseista.

TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi juuri ennen lähtöään konferenssiin, että hän tulee esittämään konferenssissa painostuksen lisäämistä Israelia kohtaan. ”Tulen vaatimaan, että kansainvälinen yhteisö, joka on niin sensitiivinen Irania kohtaan, tulee huomioimaan Israelin”, hän sanoi sunnuntaina. ”Emme halua mitään ydinaseen leviämistä alueellamme, ja meidän kantamme on hyvin tunnettu, riippumatta siitä, millä maalla on sellainen ohjelma. Meille on samantekevää, onko kyse Iranista vai Israelista.”
Vain pari päivää ennen Erdoganin lausuntoa Turkin Washingtonin lähettiläs Namik Tan vakuutti, ettei turkilla ole mitään aikeita nostaa asiaa esille konferenssissa.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon totesi ennen lähtöään konferenssiin, että maailmassa on vielä selvittämättömiä hyvin arkaluonteisia aiheita, joita täytyy käsitellä huippukokouksessa ja myöhemmin NPT tilaisuuksissa YK:ssa. Hän selitti, että jokaisen maan, jolla on ydinteollisuussuunnitelma, tulee allekirjoittaa ydinaseitten levittämiskieltosopimus (NPT).
Ban ki-Moon haluaisi toteuttaa Lähi Idästä ydinaseettoman vyöhykkeen, mutta toteaa, ettei hän pysty näkemään, miten tämä konferenssi voisi asiaa edistää.

VENÄJÄN presidentti Dmitri Mevedev kertoi ABC:n hyvää huomenta Amerikka ohjelmassa, että Israelin sotilasisku Iraniin aiheuttaisi humanitäärisen katastrofin, jossa Iranin kansa alkaisi vihata muita maailman kansoja. Hän piti ”Israelin sotilasoperaatiota pahimpana mahdollisena näkymänä, jos sellainen toteutuisi, koska ne maat ovat niin lähellä tosiaan. Se voisi helposti levitä laajemmaksi ja jopa ydinsodaksi, joka koskettaisi koko maapalloa”. Hän sanoi, että Netanyahu oli aiemmin luvannut, ettei se iske Iraniin, mutta ettei hän voinut olla varma tämän hetken tilanteesta. Hän vakuutti suhteitten olevan hyvät Israelin johtoon. (JP)

4. OBAMA keskittyi Jordanian kuninkaan Abdulla II:n kanssa tämän tultua Washingtoniin konferenssiin Israelin ja PA:n välisten epäsuorien keskustelujen kiireellisyyteen. Obama halusi puhua ensin Afganistanista, Irakista ja Iranin ydinasehaaveista, mutta Abdullah halusi siirtyä keskustelun Lähi Idän rauhanprosessiin. Molemmat tunsivat tarvetta kiirehtiä epä-suorien keskustelujen aloittamista ja sitten niiden kehittämisestä suoriksi. He myös varoittivat molempia osapuolia pidättymään yksipuolisista toimista. Jordanian kuningas on monessa yhteydessä varoittanut Israelia juutalaistamasta Jerusalemin itäosia, jotka ovat pääosin arabien asuttamia, sekä toimista, jotka vahingoittavat pyhiä paikkoja pääkaupungissa. Abdullah sanoo olevansa edelleen niiden suojelija, vaikka se 1994 rauhansopimuksessa luopuikin oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa

KESKUSTELUISSA lienee tullut esiin viime päivinä Amerikassa liikkuneet tiedot Obaman omasta rauhansuunnitelmasta, jota Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jim Jones vihjailee ja suosittelee presidentille.
ZBIGNIEV BRZEZINSKI, aiempi turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, valotti asiaa Washington Postille sunnuntaina. Hän kehotti Obamaa matkustamaan Lähi Itään, ja puhumaan Knessetissä ja Ramallahissa suunnitelmasta, sekä kehottaen israelilaisia ja palestiinalaisia liittymään häneen. Sen jälkeen hän yrittäisi saada arabijohtajat tulemaan hänen kanssaan Jerusalemiin vakuuttaakseen suunnitelman vakavuutta ja todellisesta potentiaalista rauhasta molemmille osapuolille. Osana suunnitelmaa Obama tekisi selväksi, etteivät palestiinalais-pakolaiset palaa Israeliin vaan tulevaan Palestiinan valtioon; että Jerusalemin itäosa on Palestiinan pääkaupunki kansainvälisellä itsenäisyydellä Temppelivuorella. Palestiinan valtio tulisi olemaan aseeton, ja Jordanjoen laaksoa vartioivat kansainväliset joukot Israelin turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

ISRAELIN viranomaiset suhtautuvat Obaman suunnitelmaan hyvin epäillen, eivätkä USA:n viranomaisetkaan ole varmoja, että aika olisi kypsä sellaisen esittämiseksi. Israelissa pelätään, että suunnitelman julkistaminen koventaisi PA:n vaatimuksia entistäkin epärealistisemmiksi. Vaikka Amerikan mukanaolo koetaan välttämättömäksi rauhan saavuttamiseksi, sen rooli tulisi olla ohjaava, vakuuttava ja muita vastaavia toimia, joilla se voisi vahvistaa osapuolten uskoa toisen hyvään tahtoon. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabimaat ovat nousseet aktiiviseen vastarintaan Israelin julkistettua uuden lain, jonka nojalla kaikki luvatta Länsirannalle muuttaneet voidaan karkottaa. Kukaan ei tiedä, kuinka suurista määristä on kyse, mutta puhutaan kymmenistä tuhansista. Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui sitä ”etniseksi puhdistamiseksi”. IDF:n taholta todetaan, että voimassa oleva laki sallii jo karkotukset, ja että tiistaina voimaan tuleva uusi laki yksilöi tarkemmin lailliset obligaatiot. Assad kertoi maassaan vierailevalle arabiliiton pääsihteerille Amr Moussalle, että arabimaitten ja kansainvälisen yhteisön tulee kiireesti muodostaa yhtenäinen vastarinta Israelin aikomusten estämiseksi ja palestiinalaisten karkottamisesta heidän kotimaastaan. Moussa lupasi kutsua arabiliiton edustajat kiireiseen tilaisuuteen Kairoon päättämään toimista. PA:n neuvottelija Saeb Erekat arvioi, että operaatio koskee lähinnä niitä, joilla ei ole Israelin antamia henkilöllisyyskortteja. (JP)
- Juli Tamirin tilalle Knessetiin nouseva Ghaleb Majadleh (Labour) sanoo pyrkivänsä puolueen eroamiseksi Netanyahun hallituksesta, ja hän liittyy puolueen kapinallisiin Amir Peretz, Eitan Gabel ja Daniel Ben-Simon. (JP)
- Shin Bet ei löydä diskettiä, johon Anat Kam poltti tuhansia IDF:n salaisia dokumentteja. Kam sanoo hukanneensa sen, mutta taustalla nakertaa epäilys, että hän on voinut antaa sen ”todella vääriin käsiin”. Ihmetyttää viranomaisten helläkätisyys vakoilijan käsittelyssä, joka voi kotiarestissa ollessaan jatkaa myyräntyötään. Ainoa selitys kai lienee, että hän kuuluu ”poliittisesti oikeaan ryhmään”, jota tulee suojella kaikissa olosuhteissa. Journalisti Blau lienee luvannut palauttaa saamansa dokumentit, mutta kuka tietää, mitä kopioita hän on niistä ottanut ja kenelle niitä jakanut? Jotkut Knessetissä vaativat Haaretzin lakkauttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136971
- 35 kansanedustajaa lähetti kirjeen Netanyahulle, jossa he kehottavat säästämään Givat HaYovelin ja Hareshin juutalaisyhteisöt tuholta. Kummallakaan yhteisöllä ei ole virallista rakennuslupaa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136980
- Kuwaitilainen lehti Al-Rai kertoo, että Syyria toimitti Hizbullahille keski-pitkänmatkan ohjuksia ja että Syyrian upseerit opastavat sen pyssymiehiä kehittyneitten ohjusten ampumiseen. Israel on varoittanut Syyriaa Turkin ja Qatarin kautta, että se voi iskeä syyrialaisiin kohteisiin, jos se luovuttaa ballistisia ohjuksia Hizbullahin käsiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3875186,00.html
- Debkafile kertoo, että viisi ihmistä vammautui leikellessään radioaktiivisella aineella käsiteltyä metalliromua New Delhin länsiosassa Intiassa. Poliisi eristi alueen 200 metrin matkalla. Työntekijät menettivät tajuntansa, yhdeltä lähti tukka muutamassa minuutissa ja hänen koko ihonsa mustui. Aine on nimeltään cobalt-60, ja sitä voidaan käyttää likaisen pommin rakentamiseksi.
- http://www.debka.com/article/8711/
- Ainakin 3 ihmistä kuoli laukaustenvaihdossa IDF:n ja Islamic Jihadin pyssymiesten välillä Gazan turvallisuusaidalla. IDF hälytti paikalle tankkeja ja helikoptereita, jotka estivät hyökkäysyrityksen. Toinen raportti kertoo, että yksi ihminen kuoli Gazassa IAF;n yöllisessä pommi-iskussa.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1162691.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019