Friday, January 06, 2012

PERJANTAI 06.01.12

1. ISRAEL pyrkii estämään terroristeja pääsemästä etelärajansa kautta iskemään kohteisiinsa maassa. Siinain vastaiselle rajalle rakennettava paikoin 6 metriä korkea teräsaita, joka varustetaan sähköisin tunnistein ja valvontakameroin, on valmis 100 km:n pituiselta osuudelta, mutta loput 140 km valmistunevat vuoden loppupuolella. Maahan pyrkivien useimmiten käyttämä reitti on jo tukittu. Aidan lisäksi sen varteen rakennetaan vahvistettuja vartio- ja valvonta-asemia. Yksi niistä on 12 km Eilatista pohjoiseen rakennettava Netavim. Fyysisen esteen lisäksi IDF lisää tiedusteluun käytettyjä ponnisteluja, joilla pyritään ennakoimaan mahdollisia rajaloukkauksia. Tie no 12, jonka varrella elokuussa terroristit murhasivat 8 israelilaista, pidetään toistaiseksi suljettuna liikenteeltä.

Everstiluutnantti Tal Carmel sanoi JP :n toimittajalle alueelle torstaina tehdyn matkan aikana, että tien varrella on edelleen paljon haasteita, kuten elokuussa tapahtunut terrori-isku osoitti.
Carmel selitti, että tien varteen asetetaan betoniesteitä, joiden taakse hyökkäyksen kohteiksi joutuneet autoilijat voivat suojautua. IDF:n tehokkuuden lisäämiseksi alueelle on sijoitettu yksi uusi prikaati, joka saatuaan tarvittavat välineet ja miehistön, tulee toimimaan itsenäisenä yksikkönä. Toiseksi alueelle perustetaan toimintayksikkö, joka vastaa elektronisten laitteiden, tunnisteiden ja kameroiden, valvonnasta.

MAANKAMARAN valvonnan ohella myös merialue Punaisenmeren pohjukassa on tehostetun valvonnan alainen, ja sitä tullaan nopeakulkuisten ohjusveneitten ohella lisäämään sähköisin sensorein ja teknisin välinein. Meriupseerin sanojen mukaan kaikki meressä liikkuva aina tyhjään säilykepurkkiin saakka havaitaan välittömästi ja tarkistetaan. IDF:n laivasto-osasto ei ota mitään kevyesti, sillä meren kautta tuleva uhka on yhtä todellinen kuin maan kautta.
Se voi tulla räjähteillä lastatun veneen muodossa, joka ajetaan satamassa ankkuroidun aluksen kylkeen, tai se voi olla ohjuksin varustettu alus, joka ajettuaan lähelle satamaa laukaisee ohjuksensa kohti ankkuroitua alusta tai kaupunkia ja sen hotellikeskuksia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=252455

2. SHIN BETIN keräämien tietojen mukaan terrori-iskut Israelissa nousivat tuntuvasti joulukuun aikana. Marraskuun aikana rekisteröitiin 44 hyökkäystä, mutta joulukuussa luku oli 81. Marraskuun luku 44 osoittaa keskimääräistä vuoden aikana tehtyjä terrori-iskuja.
Valtaosa hyökkäyksistä tapahtui Jerusalemissa ja Juudean ja Samarian alueilla, kasvava määrä petrolipommeja.
JERUSALEMIN alueella rekisteröitiin 24 terrori-iskua; marraskuussa 7 hyökkäystä. Gazasta tehdyt hyökkäykset lisääntyivät myös; joulukuussa rekisteröitiin 30 hyökkäystä, edellisessä kuussa vain 11. Länsirannalla rekisteröitiin joulukuussa 26 hyökkäystä. Gazasta tehdyistä hyökkäyksistä 30 oli raketti-iskuja, 11 kranaattihyökkäyksiä.
Shin Bet toteaa, että hyökkäysten määrä lisääntyi heitettyjen petrolipommien vuoksi. Hyökkäyksissä rekisteröitiin kolme lääkintähoitoa tarvitsevaa vammautumista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251868
Kotirintaman keräämien tietojen mukaan vuoden 2011 aikana Gazasta ammuttiin Israeliin 680 kranaattia, rakettia ja ohjusta, eli karkeasti 2 päivää kohti. Ohjuksista 80 oli Grad-tyyppisiä Katjusha ohjuksia. Suurin osa keskittyi jännityksen nousemisen yhteyteen 15 päivän aikana. Kotirintama suunnittelee varoitusjärjestelmän kehittämistä siten, että julkisen ääni-signaalin lisäksi varoituksia annetaan kännyköiden avulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151460#.TwaV7Fb3vO0

3. USA ja Israel suunnittelevat yhteistä suurinta koskaan järjestettyä sotaharjoitusta Israelin alueella. Päivämäärää ei ole vielä vahvistettu, mutta valmistelut ovat täydessä käynnissä. AP kertoi eilen, että harjoituksella, nimeltään ”Austere Challenge 12”, pyritään tehostamaan puolustusjärjestelyjä sekä yhteistoimintaa IDF:n ja USA:n armeijan välillä.
IDF:n taholta vakuutettiin AP:n toimittajalle, ettei harjoitus liity Persianlahdella kiihtyneeseen jännitykseen, sillä harjoituksista sovittiin paljon aiemmin.

Muutamia viikkoja sitten USA:n armeijan kolmannen lennosto-osaston komentaja kenraali-luutnantti Frank Godenc saapui Israeliin valmistelemaan ilmavoimien yhteisharjoituksia.
Vaikka tarkkaa päivämäärää harjoituksista ei voida antaa, niiden uskotaan toteutuvan muutamien lähiviikkojen aikana. Harjoitukset ovat suurimmat koskaan järjestetyt ohjusten torjuntaan keskittyvät harjoitukset. Niihin osallistuu tuhansia miehiä IDF:stä ja USA:n armeijasta. Harjoituksissa testataan USA:n ja Israelin monikerroksisia ilmapuolustus-järjestelmiä hyökkääviä ohjuksia ja raketteja vastaan.
Iranin armeijan komentajat ovat antaneet useita varoituksia USA:n laivastolle, ettei Hormuzansalmen kautta Persianlahdelta Omaninmerelle höyrynnyt lentokoneitten emälaiva USS Stennis palaisi Persianlahdelle lisäten, ettei Iran toista varoituksiaan. USA:n laivaston tyynnyttelevässä lausunnossa todettiin, että USA jatkaa purjehtimista alueella kuten on tapahtunut vuosikymmenien aikana vastaamatta uhkaavilla vastatoimilla.

HAIFAN sataman merialusten komentaja prikaatinkenraali Uri Sharvit piti eilen yllättävän harjoituksen antaen satamassa olleille ohjusaluksille käskyn höyrytä välittömästi avomerelle. Sen tarkoituksena oli todeta alusten valmius toimia lyhyellä varoitusajalla.
Harjoitusten taustalla voi olla pelko, että Hizbullah voi tehdä varoittamattoman yllätysiskun ohjuksillaan laivaston aluksia vastaan, joiden pääosa on sijoitettu Haifaan. Israelin ohjusveneitä vastaan tehtyjen iskujen vaarallisuus on noussut huomattavasti Venäjän toimitettua Syyrialle yliäänennopeudella kulkevia maalta merelle ammuttavia risteilyohjuksia, joita on voinut joutua Hizbullahin käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151468#.TwaXV1b3vO0

4. DEBKAFILE raportoi eilen, että Saudi Arabian ja Gulfmaitten armeijat ovat hälytys-valmiudessa seuratessaan Iranin ja USA:n välille kehittyneen jännityksen selvittämistä. Saudit kehottavat, ettei USA:n tule osoittaa heikkoutta Iranin uhkausten edessä, vaan antaa ”sanan sanasta ja kaksi parhaasta”. USA aikonee lähettää USS Stenniksen Hormuzansalmen kautta Persianlahdelle, josta se vain muutama päivä sitten tuli Omaninmerelle ilmeisenä tarkoituksenaan seurata Iranin laivaston harjoituksia.
USA:n armeija on esitellyt internetissä USS Stenniksestä otettuja kuvia, joissa näytetään F-18 hävittäjäpommittajia täydessä hälytysvalmiudessa valtavilla ohjuslasteille varustettuina.

TÄMÄ lienee ensimmäinen todellinen ratkaisunpaikka USA:n presidentti Obamalle Pohjois-Afrikan maitten jouduttua ”arabikevään” riepoteltaviksi ja Syyrian tilanteen jatkuessa epätietoisuudessa, mihin suuntaan kehitys siellä kääntyisi. Länsivallat näyttävät tyytyvän seuraamaan sivusta, miten muslimit murhaavat toisiaan haluamatta puuttua tilanteeseen muutamaa puolivillaista lausuntoa lukuun ottamatta, arabiliiton tarkkailijoitten silmien alla.
Obamalla on vaalikausi meneillään, vaikka hän ei ole aloittanut kampanjaansa erityisen näyttävästi. Hän kuitenkin tarvitsisi todellisen näytön johtajanominaisuuksistaan, muuallakin kuin taisteluissa kongressin edustajien kanssa, jota sitäkin hän on viime aikoina vältellyt ja turvautunut presidentin hallinto-oikeuksiin saadakseen haluamansa päätökset voimaan.

USA:n ei tarvitse esitellä voimaansa Persianlahden alueilla, sillä ne lienevät myös Iranin päättäjien tiedossa. USA:n ilmavoimilla on viisi valtavaa lentotukikohtaa Persianlahdella, kuten DF kertoo. Kaksi niistä, Ali Al Salem ja Ahmed Al Jaber sijaitsevat Kuwaitissa; Al Dhafra sijaitsee UAE:ssa; suurin lentotukikohta USA:n ulkopuolella Al Adid Qatarissa ja Thumrait Omanissa. Iran tuskin pystyisi eliminoimaan tällaista voimien keskitystä huomioiden, että USA:n maailmanlaajuinen tutkavalvontaverkosto THAAD havaitsee välittömästi jokaisen sen laukaiseman ohjuksen ja laskemaan sen lentoradan. http://www.debka.com/article/21620/

5. UUTISOTSIKOITA
- Saudihakkerit sanovat julkistavansa 11 000 uusien luottokorttien tiedot ja kehuvat, että heillä on miljoonan kortin tiedot. Israelin luottokorttiyhtiöt ovat työskennelleet ylipaineella selvittääkseen tapaukset, jotka ovat vaarassa, ja lupaavat, että ne korvaavat mahdolliset menetykset. Yleisesti on annettu varoitus välttää ostoja internetin kautta. Varsinkin Cal, Leumi ja Isracard ovat hakkereitten listoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151458#.Twaq01b3vO0
- Eri yhteiskuntaryhmiä edustavat opiskelijat kokoontuivat eilen Jerusalemin Paris aukiolle osoittaakseen, ettei yhteiskunta suinkaan ole hajoamassa. Mukana oli haredi-, uskonnollisia sionisteja ja ei-uskonnollisia ryhmiä edustavia. Tilaisuudesta oli ilmoitettu internetin kautta, mikä on osoittautunut käteväksi ilmoitusvälineeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151467#.TwarRFb3vO0
- Eilen kokoontui IDF:n upseereita ja nuorison edustajia Juudeasta ja Samariasta Efratiin Gush Etzionissa keskustelemaan heidän välilleen kehittyneestä luottamus-pulasta. Asia on kiireinen ja polttava, sillä se koskee armeijaan tulevia uusia asevelvollisia, joiden määrä on huolestuttavasti pienentynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151470#.TwasEFb3vO0
- Kansanedustaja Moshe Gafni (UTJ) opasti asepalvelukseen meneviä pidättymään toistaiseksi, kunnes IDF on selvittänyt itselleen, miten se aikoo ratkaista uskonnollisten asevelvollisten esittämät vaatimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151433#.TwauLVb3vO0
- Arabipuolueitten Raam ja Tal kritisoivat poliisia ja ympäristöministeriötä ankarasti syyttäen niitä brutaaliksi poliisin pidätettyä kaksi kovaäänistä muslimisaarnaajaa Jaffan moskeijassa. Israelissa halutaan kieltää minareeteista viidesti päivässä kovaäänisten välityksellä ilmoitetut rukouskehotukset, mikä myös herätti muslimien vastarinnan. Varsinkin viiden maissa aamulla tapahtuva kehotus koetaan häiritseväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151463#.TwauiFb3vO0
- Poliisi kieltää käyttäneensä provokaattoreita Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä kiihottaakseen nuoria poliisia ja sotilaita vastaan. Poliisi on käyttänyt tätä tehokkaasti aiemminkin, mm. ennen Rabinin murhaa. Poliisi tunnustaa, että se on antanut usein hallinnollisia komentoja ja kieltoja juutalaisasukkaille Juudeassa ja Samariassa ilman mitään syytä vain saadakseen edustamansa ideologian toteutetuksi ja provosoidakseen nuoria vastarintaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-police-denies-provocateurs-operating-among-settlers-1.405724
- Iran ilmoitti pitävänsä uudet merisotaharjoitukset Persianlahdella helmikuussa. http://www.haaretz.com/news/middle-east/iran-to-hold-another-naval-drill-near-strait-of-hormuz-next-month-1.405822
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat tukee suunnitelmia, joilla pääkaupungin itäosat asetettaisiin armeijan valvontaan, kuten se tekee Juudeassa ja Samariassa. Poliisi on hyvin haluton menemään noille alueille peläten arabinuorten hyökkäyksiä. http://news.yahoo.com/jerusalem-may-outsource-areas-behind-wall-141806292.html
- Egyptin Muslimiveljeskunta vakuuttaa, ettei se mitätöi rauhansopimusta Israelin ja Egyptin välillä. Egyptin parlamenttivaalien kolmas vaihe saatiin päättymään, jonka jälkeen odotetaan lopullisia tuloksia, joissa Veljeskunta saanee ”rökälevoiton”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252489
- Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki esitti torstaina järjestön 47-vuotisjuhlan yhteydessä, että jos Israel väheksyy YK :n päätöksiä PA:n kustannuksella, Fatah tulee antamaan Israelille ”tuntuvan opetuksen”. Yhä useampi palestiinalainen vaikuttaja on turvautunut uhkauksiin massamielenosoituksilla, joissa USA:n kouluttamat ”poliisit” ovat aseineen kärjessä. – Israelin ja PA:n rauhanneuvottelijat tavannevat toisen kerran maanantaina. Israelin edustaja Molcho jätti 21 kohtaa käsittävän listan Erekatille. Lista on vain luettelo käsiteltävistä asioista, eikä sido mihinkään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=252460, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=252424

Thursday, January 05, 2012

TORSTAI 05.01.12

1.IRANIN vastainen raakaöljyn tuontikielto näyttää toteutuvan. USA päätti asiasta uudenvuoden aattona. EU on kimuroinut päätöksensä kanssa, mutta päätti lopulta suostua tuontikieltoon periaatteessa, mitä sillä sitten tarkoitettaneenkin. Turkki on jo pyytänyt, että sen suurin öljynjalostamo jätettäisiin kiellon ulkopuolelle. Tuontikielto on jo nostanut raakaöljyn hintoja markkinoilla, ja tämä trendi tullee jatkumaan odotellessa, miten Iran tulee vastaamaan tähän. Sen edustajat ovat jo ehtineet ilmoittaa, että kielto merkitsee sodanjulistusta Iranille. OPEC-jäsenet ovat kertoneet laatineensa vaihtoehtoisia suunnitelmia, millä tuontikiellon vaikutusta voidaan pehmentää 2.3 miljoonan tynnyrin päivässä öljynviennin jatkumiseksi, mihin liittyy Kiinaan menevän raakaöljymäärän kasvattaminen. Kiina on maailman toiseksi suurin raakaöljyn käyttäjämaa. Tieto perustuu Iranin korkean viranomaisen lausuntoon.

IRAN on uhkaillut sulkea Hormuzansalmen kokonaan öljynkuljetuksilta, jos sen öljynvienti estetään. Sen kautta kulkee normaalisti 35 % maailman tarvitsemasta raakaöljystä.
Toisaalta Iran on etsinyt toisia teitä, joiden kautta raakaöljyä pystytään toimittamaan, kertoi Kansallisen Iranin Öljy-yhtiön (NIOC) johtaja S M Qamsari Reutersille. Hän vakuutti, että Iran pystyy helposti korvaamaan menetetyt asiakkaat. Osa menee Kiinaan ja muihin Aasian ja Afrikan maihin, mutta ei kaikki. Iranin ei kuitenkaan oleteta aloittavan öljytankkereiden vahingoittamista Persianlahdella, koska se olisi epäedullista pitkällä tähtäyksellä. Qamsari uskoi öljynkuljetusten jatkuvan tänä vuonna entiseen tapaan kuten myös sopimukset.
”Olemme saaneet hyvin korkeita vaatimuksia tilaajiltamme, joten meillä on sama määrä 2.3 miljoonan tynnyrin yli tilauksissamme”, Qamsari totesi.

AMERIKKALAINEN analyysi olettaa, että Kiina ja Intia saavat Iranin öljyä edullisella hinnalla, mikä helpottaa niiden teollisuutta ja taloutta, mutta Euroopan maat joutuvat etsimään muita öljyntuottajia. Arviolta 70 % eli 700 000 tynnyriä/päivä Iranin raakaöljystä kulkee Suezin kautta länteen. EU-maat tuottavat Iranista n. 450 000 tynnyriä päivässä; Turkkiin menee 200 000 tynnyriä päivässä ja loput Afrikkaan. Tämän määrän korvaaminen nostaa öljyn hintaa.
Iranin Öljy-yhtiön johtaja Qamsari toteaa, että Iran pystyy viemään öljyä haluamansa määrän, mutta maksujen saaminen tuottaa vaikeuksia pankkisaarron vuoksi. Hän sanoi, että vienti-sopimusten uusiminen Kiinan ja joittenkin toisten maitten kanssa on työn alla. Hän painotti haluaan toimii liikemiesmäisesti, jossa politiikka ja liiketoiminta ovat erotetut.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=252203

2. EGYPTIN kaasuputken pommittivat luultavasti beduiiniheimot, jotka vaativat maksua putkien suojelemisesta, arvioivat asiantuntijat. Egypti on haluton maksamaan suojelusta, mutta ei toisaalta ole lisännyt kaasuputkea suojelevaa vartiointia. Tarkkailijat ovat arvioineet, ettei Egyptin sotilashallitus halua kiirehtiä asian selvittelemistä ja putkien korjaamista odotellessaan parlamenttivaalien päättymistä ja uuden hallituksen muodostamista, jonka vastuulle tulee jäämään kaasuntoimitusten jatkaminen Israeliin.
Sekä Muslimiveljeskunnan että Salafi-järjestön taholta vastustetaan sopimuksen jatkamista, kuten myös vaaditaan maitten välisen rauhansopimuksen mitätöimistä.

ISRAELISSA arvioidaan, että Egyptistä saadun kaasun korvaaminen raskaalla dieselöljyllä aiheuttaa maalle 15 miljardin USD menetykset, ennen kuin Tamarin kaasulähteet saadaan hyötykäyttöön vuoden 2013 keskivaiheilla, ellei tule uusia ongelmia.
Egyptistä kaasua Israeliin ja Jordaniaan johtajat putket räjäytettiin ainakin 10 kertaa vuoden 2011 aikana aiheuttaen toimitusten katkoksia yli 200 päivän ajalta.
Kaasutoimitusten vaikeutuessa sähkön hinta Israelissa nousee, helmikuun alusta 9 % ja sen arvioitiin aiemmin nousevan peräti 30 %.

GLOBES kertoo, että beduiiniheimot ovat esittäneet kolme vaatimusta Egyptin hallitukselle: hallituksen tulee maksaa kilometritaksalla vuokraa heimoille, joiden maalla putki kulkee; beduiinivartijoitten palkkaaminen putken vartijoiksi sekä Egyptin pidättämien beduiinien vapauttaminen. Sotilashallitus on torjunut nämä vaatimukset.
Egyptin hallituksen suunnitelman mukaan se tulee rakentamaan pysyvät vartioasemat pitkin öljyputkea, joka on pääosin upotettu maan alle, vain valvonta-asemilla se nousee ylös. Kaasuputken omistaa valtion johtama Egyptin luonnonkaasuyhtiö (GASCO). Projektiin kuuluu 26 vartioaseman rakentaminen, jotka varustetaan aidoilla, kameroilla ja aseistetuilla vartijoilla. Käytännössä suunnitelman toteutuminen on pysähtynyt eri osapuolten kiistellessä vastuuvelvollisuuksistaan ja siitä, kuka mitäkin joutuu maksamaan.
Egyptin edellisen hallituksen öljyministeri Sarneh Farmi, joka oli vastuussa kaasu-toimituksista, on nyt vankilassa tuomittuna Egyptille epäedullisen sopimuksen hyväksymisestä presidentti Mubarakin aikana.
Itäisen Välimeren öljy-yhtiön (EMG) toinen omistaja Hussain Salem tuomittiin kaksi kuukautta sitten poissaolevana 7 vuoksi vankeuteen samoista syistä kuin ministeri Farmi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252144

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että saartorengas Syyrian ympärillä kiristyy Syyrian armeijan lojaalisuuden alkaessa pahoin rakoilla. Muutama päivä sitten kerrottiin, että USA siirsi Irakista kotiutettuja sotilaita Jordanian puolelle Syyrian rajaa varmistaen, ettei Assadin armeija käytä tilaisuutta iskeäkseen Jordaniaan. USA:n ja NATON omaksuman periaatteen mukaan niiden joukot eivät saa osallistua Syyrian sisällä riehuviin kamppailuihin.
Viimeinen uutinen kertoo, että israelilainen Heron UAV-kone, miehittämätön tiedustelukone, kierteli neljän tunnin ajan turkkilaisen Hawk prikaati 14 varuskunnan yläpuolella kuvaten sen ohjuspatteristoja ja tutka-asemia. Varuskunta sijaitsee lähellä Syyrian pohjoisrajaa Hirikhanissa Hatayn maakunnassa. Turkin ilmavoimat lähettivät kaksi F-16 konetta Heronin yläpuolelle, mutta ne antoivat tiedustelukoneen poistua estämättä sitä.

JOULUKUUN 27. päivänä Qatar ilmoitti sopineensa Libyassa taistelleiden joukkojen siirrosta Hatayn tukikohtaan, jossa ne harjoittelevat yhdessä turkkilaisten joukkojen kanssa. Qatar vastaa Libyasta siirrettyjen joukkojen kustannuksista. Niitä johtaa Abdelhakim Benjah, entinen al-Qaidan jäsen ja Libyassa Gaddafin vastaisten joukkojen komentaja. Hänen kerrotaan perustaneen komentokeskuksensa Antakyaan (Antiokiaan).
DF arvioi, että Hawk prikaati 14 varuskunta tulee olemaan asema, josta mahdollinen hyökkäys Syyrian alueelle voidaan aloittaa. Syyrian armeija varautuu sitä varten lisäämällä ohjuksiaan ja sotilaitaan rajan pintaan. Aiemmin kerrottiin, että Syyrian armeija asetti rajan läheisyyteen 21 Scud-ohjuksen laukaisualustaa.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että kiivaita taisteluja on käyty Syyrian etelärajalla Jordanian ja Israelin rajojen tuntumassa Horanin maakunnassa tiistaina 04.01. Taisteluihin osallistui Assadin armeijasta FSA:n armeijaan loikannut 38:n mekanisoidun prikaatin pääosa. Taisteluihin Sidan lähistöllä osallistui T-72 panssareita, ja surmansa saaneita oli molemmin puolin. 38: prikaati kuuluu viidenteen divisioonaan, joka on sijoitettu Syyrian puolelle Golanin vastaiselle rajalle. – Israelin uutisten mukaan muutamia Israelin arabeja on päässyt rajan yli Syyrian puolelle antautuakseen Assadin armeijan palvelukseen. http://www.debka.com/article/21618/

4. BINYAMIN alueneuvoston toimintakomitean johtaja Roi Radar pidätettiin Knessetin turvallisuusmiesten toimesta hänen yrittäessään mennä tapaamaan kansanedustaja Uri Arielia. Pidätyksen syynä oli se, että poliisi oli antanut hänestä pidätysmääräyksen ja varoittanut Knessetin vartijoita Ridarin mahdollisesta vierailusta keskiviikkona. Poliisin mukaan Ridar oli syyllistynyt rikokseen järjestäessään bussin, joka kuljetti mielen-osoittajia Mercaz Harav Yeshivasta Jerusalemissa osoittaakseen mieltään Ramat Giladin etäyhteisön tuhoamista vastaan. Poliisi syytti Ridaria, että pyrkiessään tapaamaan kansanedustajaa Knessetissä hän oli asettamassa sinne ”hintalappua” (price tag).

KANSANEDUSTAJA Ariel esitti voimakkaan vastalauseen verraten poliisin toimintaa siihen, mitä tapahtui Neuvostoliitossa kommunistisen Venäjän aikana, murtaen kaikki demokratian perussäännöt ja toimien kuin elefantti posliinikaupassa. Hän painotti, että kansalaisilla on oikeus lailliseen mielensä osoittamiseen ilman poliisin väliintuloa.
Kansanedustaja Michael Ben Ari sanoi tapahtuman olevan osoitus poliisin uusista yeshan asukkaita vastaan harjoittamista sortotoimista. Hän ennusti, että seuraavaksi poliisi pidättää
yeshan alueneuvoston puheenjohtajan.
Yeshan ihmisoikeusjärjestö kritisoi myös poliisin huvittavaa tapaa laajentaa ”hintalappu” termiä käsittämään tilanteet, joissa pelkkä protestointi on provokaatio, ja että ihmisiä, joiden ainoa syyte koskee protestointia, joutuu poliisin pidättämäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151417#.TwVbVFb3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF antoi poliisin suojelemana määräyksen 12:lle juutalaiselle ”oikeiston jäsenelle” pysyä poissa Juudeasta ja Samariasta 3-9 kuukauden ajan. Heidän rikoksenaan on se, että heidän epäillään hyökkäilleen palestiinalaisia ja turvallisuusjoukkoja vastaan. Karkotusmääräykset oli allekirjoittanut OC keskusjohdon komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi. Karkotetut asuvat Havat Giladissa, Alon Moressa, Ramat Migronissa ja Maoz Eshterissä. Heitä vastaan nostetut epäilyt oli kerännyt Shin Bet, Yleinen turvallisuuspalvelu. Karkotusmääräyksessä henkilöitä kuvataan väkivaltaisiksi ja vaarallisiksi, jotka vaarantavat palestiinalaisten ja turvallisuusjoukkojen henkeä sekä aiheuttavat vahinkoa omaisuudelle ja tavaroille. Aktivistit esittivät vihamielistä kritiikkiä karkotuksia vastaan kuten myös jotkut NGO-järjestöt, jotka katsovat karkotusmääräysten osoittavan turvallisuusjoukkojen alentuneen ennen näkemättömälle moraalisen vastuun tasolle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=252290
- Kansanedustaja Moshe Gafni (UTI) kehottaa, että jos IDF haluaa värvätä haderi-kansaa ja ortodokseja joukkoihinsa, sen tulee sopeutua heidän uskonnollisiin vaatimuksiinsa, tai heidän on parempi pysytellä IDF:n ulkopuolella. IDF:n komentaja Benny Gantz antoi ensin lausunnon, jossa hän salli sotilaitten uskonnollisista syistä poistua tilaisuudesta, jossa toimitaan heidän uskonsa vastaisesti, mutta perui päätöksensä myöhemmin ja vaatii, että jokaisen tulee pysyä paikoillaan. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Arts/Article.aspx?id=252295
- Shamgar-komitea suosittelee, ettei enää saa antautua Shalit-sopimuksen tapaiseen terroristien massavapauttamiseen. Suositus on ollut valmis jo pitkään, mutta sen julkistamista siirrettiin, ettei se häiritsisi Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja. Suositus luovutettiin puolustusministeri Ehud Barakille, joka esittelee sen hallitukselle uusien sääntöjen vahvistamiseksi. Palestiinalaiset ovat puolestaan esittäneet toistuvia vaatimuksia ja kehotuksia uusien panttivankien hankkimiseksi. Gazasta kaivetaan uusia tunneleita turva-aidan ali Israelin puolelle, joiden kautta sieppaus-yksikkö voi soluttautua kohteeseensa kuten tapahtui Kerem Shalomin sieppauksen yhteydessä 2005. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=252266
- Entinen pääministeri Ehud Olmert sa syytteen lahjusten vastaanottamisesta Holyland-projektin yhteydessä. Tämä on vain yksi monista muista syytteistä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=252292
- Tänään torstaina, 10.Tevet-kuuta juutalaisen kalenterin mukaan, Babylonian armeija saartoi Jerusalemin kaupungin yksinvaltiaansa Nebukadnessarin johdolla. Päivä on paastopäivä hurskaille juutalaisille, mutta monikaan ei nykyisessä Israelissa ja vielä vähemmän maailmalla ole edes tietoinen päivän merkityksestä. Jerusalemin piiritys alkoi 10. Tevet-kuuta v. 425 eKr. Piiritystä kesti 30 kuukautta, mutta 9. Tammuz-kuuta v. 586 (toisten mukaan 420) eKr. paksut muurit murtuivat lopullisesti, mikä johti kaupungin tuhoamiseen ja Temppelin hävittämiseen kuukautta myöhemmin Tisha b´Av päivänä, jota juutalaiset muistavat suurella surulla. Arabit pelkäävät kuollakseen, että juutalaiset aloittavat kolmannen Temppelin rakentamisen Temppelivuorelle, ja tekevät kaikkensa sen estämiseksi. Joittenkin teologien mukaan Temppeli rakennetaan, jonne anti-kristus asettuu julistaen olevansa jumala. Toisten mukaan sillä tarkoitetaan seurakuntaa, jota kutsutaan Jumalan Temppeliksi, ja hän asettuu kristillisen kirkon johtoon ja julistautuu jumalaksi. Sakariaan mukaan Messias tulee rakentamaan Jumalan Temppelin, kun Hän tulee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151431#.TwVrRVb3vO0

Wednesday, January 04, 2012

KESKIVIIKKO 04.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n ensimmäiset keskustelut rauhasta 16 kuukauden jälkeen käytiin eilen Ammanissa Jordanian kuninkaan suojeluksessa ja aktiivisen suostuttelun jälkeen. Keskusteluissa ei käsitelty mitään asiakysymyksiä; ainoa, mistä päätettiin, oli sopimus tavata uudelleen ensi viikolla. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat antoi Israelin edustajalle Yitzhak Molcholle PA:n näkemyksen turvallisuuskysymysten ratkaisemisesta. Molcho lupasi tutustua esitykseen ja palata asiaan tulevien neuvottelujen aikana.

JORDANIA ulkoministeri Nasser Judeh, joka toimi Jordanian puolesta tilaisuuden ”juontajana”, luonnehti 3 tuntia kestäneen tilaisuuden jälkeen ilmapiiriä ”positiiviseksi”. Hän totesi, että tärkeintä oli osapuolten tapaaminen kasvoista, vaikka mistään ei päätetty.
Keskustelut käytiin ilman ennakkoehtoja, vaikka PA:n pääneuvottelija muistutti ehtimiseen PA:n asettamista ennakkoehdoista, joista se ei halua tinkiä, mutta asiaan ei puututtu eilen.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka suhtautuu ilmeisen vastahakoisesti - ellei peräti vihamielisesti - keskusteluihin Netanyahun hallituksen kanssa, joihin hän ilmeisesti katsoo tulleensa pakotetuksi vastoin tahtoaan, esitti keskustelujen ulkopuolella pahaenteisiä uhkauksia, että ”jollei Israel suostu heidän asettamiinsa ehtoihin, hän tulee turvautumaan toimenpiteisiin, jotka tulevat olemaan raskaita”. Abbas puhui median edustajille Ramallahissa avattuaan uuden tutkimuskeskuksen tilat toistaen usein esittämänsä vaatimukset: ”Jos Israel ei hyväksy palestiinalaisten vaatimuksia, tulemme ottamaan toisia askeleita, joita emme halua yksilöidä. Nämä askeleet voivat olla raskaita.”
Abbasin neuvonantaja vihjaili, että hän voisi joko erota tai hajottaa PA:n, mikä asettaisi koko Juudean ja Samarian alueen Israelin suoraan hallintaan ja vastuuseen.

Abbas sanoi parin seuraavan päivän osoittavan, mitä Ammanin keskusteluissa saavutettiin samalla, kun hän esitti toiveen suorien keskustelujen alkamisesta. Hän sanoi, että PA:n ja PLO:n johtajisto tutkii erilaisia vaihtoehtoja siltä varalta, että keskustelut epäonnistuvat, mutta ”tyhjiötilanne ei ole hyväksyttävä, vaan edistystä täytyy tapahtua”.
Fatah Tanzimin entinen Länsirannan johtaja Marwan Barghouti, joka kärsii vankilassa 5 vuoden + 5 kuukauden vankeustuomiotaan, sanoi rauhanprosessin kuolleen, ja ettei palestiinalaisten kannata jatkaa elämistä illuusiossa, vaan omaksua uusi strategia, joka perustuu kansanprotesteihin ja massamielenosoituksiin sekä Israelin vastaisiin boikottikampanjoihin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=252085

2. MOSSADIN edellinen johtaja Meir Dagan, joka ei saanut tavanomaista vuoden jatkoaikaa, esittää kärkevää kritiikkiä Netanyahun hallituksesta ja hänen hallitustavastaan. Hän sanoi useiden vuosien ajan osallistuneensa IDF:n yleisesikunnan suorittamiin virtuaalisiin sotaleikkeihin, mutta hämmästeli sitä, etteivät pääministeri tai puolustusministeri koskaan osallistuneet niihin, eivät edes lähettäneet ministeriä edustamaan itseään.

Dagan kertoi Herzlian IDC tiedustelua käsittelevässä konferenssissa pitämässään puheessa, että Israelin johtajat eivät ole tietoisia maata uhkaavista vaaroista. Hän sanoo johtajien haluttomuuden osallistua maan turvallisuutta käsitteleviin harjoituksiin osoittavan heidän ymmärtämättömyytensä.
Dagan painotti edistyneen tiedustelun välttämättömyyttä, sillä Israelia kohtaavat ongelmat ovat samaa luokkaa, joita suurvallat joutuvat ratkomaan.
”On olemassa sodan uhka; on olemassa alueen tasapainoa järkyttävä kehitys; meitä uhkaavat terrori-iskut, jotka ovat seuranneet meitä valtion perustamisesta lähtien, jotka ovat kehittyneet ei-tavanomaisin asein käytäviksi uhkauksiksi”, Dagan selvitteli todeten, että IDF varustautuu kolmen rintaman sotaa varten.
Dagan otti esimerkin Iranista, jonka aiheuttama ongelma ei ole uusi, sillä Israel on joutunut käsittelemään sitä vuodesta 1997 lähtien, jolloin Israel tunnusti Iranin ydinsuunnitelman.
Mossadin johtajuudesta eroamisestaan lähtien Dagan on jatkanut Netanyahun hallituksen vastaista kritiikkiä. Erityisesti uhkaukset hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan karsastavat hänen silmissään. Hän kutsuu hyökkäyssuunnitelmia ”tyhmemmiksi, mitä hän on koskaan kuullut”. Hänen tarkoituksensa on kehitellä tapoja, joilla Israelin hallituksen toimintaa edistettäisiin. Hallituksen päätös vapauttaa 1027 terroristia yhtä IDF:n sotilasta vastaan oli osoitus sen virheellisestä toiminnasta ja väärin oli sitä seurannut juhlinta, Dagan tilittää.
Hallituksen parissa Daganin kritiikki on otettu vastaan paheksuvasti ja uhattu vastatoimilla, jopa hänen diplomaattipassinsa peruuttamisella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151382#.TwPsWFb3vO0

3. TURKIN armeija oli valmistautunut ampumaan alas Israelin armeijan lähettämän miehittämättömän Heron tiedustelukoneen sen kaarrellessa tiistaina neljän tunnin ajan turkkilaisen tukikohdan 14. Hawk B prikaatin komentokeskuksen yllä Haty Kirikhan alueella. Asiasta kertoi turkkilainen Todays Zaman lehti perustaen artikkelinsa Taraf päivälehden tietoihin. Taraf kertoi uutisissaan, että Heron kaarteli komentokeskuksen yläpuolella keräten tietoja sen ohjuspatteristosta ja tutka-asemista.

KONEEN havaitsi ensiksi keskuksessa palveleva luutnantti, joka havaitsi valonvälähdyksen taivaalla ja kysyi keskuksen turvallisuuspalvelun kersantilta, oliko tämä havainnut saman. Tämä tarkisti asian ja totesi, että keskuksen yllä kaarteli tiedustelukone. He seurasivat konetta tutkallaan pyytäen samalla lupaa komentajalta ampua kone alas, mutta tämä ei vastannut kyselyyn. Kone ehti poistua ampumaetäisyydeltä ja tilanne raukesi.

Todays Zaman lehden mukaan Turkin pääministeri Erdogan osallistuu Etelä Koreassa järjestettävään ydinturvallisuutta käsittelevään huippukokoukseen, jonne myös Israel on kutsuttu, mutta ei tiedetä kuka Israelista voisi osallistua tilaisuuteen. Israelin ja Turkin välit ovat huonontuneet Mavi Marmaran välikohtauksesta lähtien, ja sitä ovat edelleen huonontaneet Turkin johtajien Israelin vastaiset lausunnot. Viimeksi presidentti Gul moitti Israelia, ettei se käytä hyväkseen arabikevään luomaa suotuisaa tilannetta saavuttaa rauha sekä palestiinalaisten että koko arabimaailman kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151379#.TwP0ylb3vO0

4. IRANIN edustajat kaivavat verta nenästään, voisi luonnehtia tapaa, miten sotilasjohtajat esittävät uhkailuja Yhdysvaltain merivoimille lopetellessaan 10 päivän merisotaharjoituksiaan. Kenraali Ataollah Salehi asetteli sanansa tähän tapaan: ”Suosittelemme Amerikan sota-alukselle, joka ohitti Hormuzansalmen ja siirtyi Omaninmerelle, ettei se palaisi Persianlahdelle – sillä meillä ei ole tapana toistaa uhkauksiamme ja me varoitamme vain kerran.” Hänen repliikkinsä julkisti Iranin virallinen uutistoimisto IRNA. Kenraali Salehi lisäsi, ettei Iranin tarkoituksena ole olla passiivinen eikä hyökkäävä, vaan harjoitella vapailla vesillä ja turvata Iranin ja islamin maiden etuisuuksia.

AP:n USA:n viidenneltä laivasto-osastolta saaman mukaan sen alukset USS John C Stennis yhden aluksen seuraaman kulki Hormuzansalmen läpi tiistaina vierailtuaan Dubain Jebel Ali satamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151360#.TwQDK1b3vO0

DEBKAFILE kertoo samasta asiasta lisäten, että kenraali Ataollah kutsui USA:n aluksia vihollismaan aluksiksi. Iran sanoi seuranneensa tarkoin USA:n lentokoneitten emälaivan Stennisin matkaa Hormuzansalmella ehkä epäillen sen yrittävän häiritä sotaharjoituksia. Lauantaina 31. tammikuuta Iran ilmoitti testaavansa pitkänmatkan ohjuksiaan, minkä vuoksi salmi on suljettu meriliikenteeltä viiden tunnin ajaksi. Testit oli kuitenkin siirretty.
Maanantaina 2. tammikuuta Iran testasi kahta ohjustaan, rannikolta merelle Qader sekä Nour-ohjuksiaan. Iranin mukaan Qader on risteilyohjus, joka pystyy tuhoamaan suuren sota-aluksen yhdellä iskulla, kuten Iran esitteli sen tehokkuutta.
DF arvioi, että Obaman uskottavuus kokeillaan tavasta, millä hän vastaa Iranin uhkailuun. DF sanoo tietoihinsa perustuen, että USA:n alukset USS Bataan ja USS Makin Island höyryävät alueelle. Ne ovat pienikokoisia amfibioaluksia, joissa on helikoptereita ja hävittäjiä. Lisäksi USA:n suuri emälaiva USS Carl Vinson, joka höyryää Tyynellä Merellä, siirtyy lähelle Iranin rannikkoa ankkuroiden sen edustalle tarkkailemaan tilannetta. http://www.debka.com/article/21615/

5. UUTISOTSIKOITA
- Maailman pidätellessä henkeään seuratessaan jännityksen kasvamista maailman kriisi-pesäkkeissä, Israelin puolustusministeri Barak näpertelee nuorten kyhäämien etäyhteisöjen tuhoamiseksi, vaikka yhä laajemmin vaaditaan kaiken tällaisen toiminnan lopettamista ainakin toistaiseksi kansaa turhauttavana ja jakavana, mikä samalla vaarallisesti nostattaa hallituksen vastaista mielialaa seuratessaan TV:stä erikoispoliisien raakaa nuorten kohtelua. Viimeinen isku tehtiin Oz Zionin etäyhteisöön, jo toisen kerran parin päivän sisällä. Poliisit jäivät tuhoamansa yhteisön raunioille varmistaakseen, ettei rakentamista aloiteta uudelleen. Oz Zion sijaitsee lähellä Givat Assafia ja Beit Eliä Samariassa. Poliisi kokosi asukkaat yhteen huoneeseen takavarikoiden kännykät eikä näyttänyt kirjoitettua käskyä yhteisön tuhoamiseksi. Yhteisössä asui useita nuoria tyttöjä, jotka poliisi karkotti alueelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151384#.TwQKB1b3vO0
- Israelin TV:ssä näytettiin äskettäin kuvia haredi-miesten uhkailevan pieniä koulutyttöjä, mutta viimeisissä kuvissa näytetään, miten ei-uskonnolliset miehet uhkailevat nuoria haredi-tyttöjä busseissa. TV-10 näytti kuvia 10-vuotisesta Blumi Spitzeristä, jota tuntematon mies uhkaili ja sylki kutsuen häntä kirotuksi, koska hän kuuluu haredi-kansaan. Tyttö oli matkalla kouluunsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151376#.TwQMqlb3vO0
- Terrorin uhrit ja heidän omaisensa katsovat joutuvansa uudelleen uhreiksi seuratessaan, miten PA:n puheenjohtaja Abbas nimittää Israelin hallituksen vapauttamia terroristeja korkeisiin virkoihin, mutta eivät sano ihmettelevänsä sitä. Yksi uhreista on Dov Kalmanovitz, joka ensimmäisen intifadan aikana v. 1988 kärsi 75 % polttohaavoja ruumiissaan terroristin heitettyä petrolipommin hänen päälleen lähellä Ramallahia ollessaan matkalla kotiinsa. Ohikulkija havaitsi tilanteen ja kiritteli palavaa miestä hietikossa saaden palon sammumaan ja kutsui ambulanssin paikalle. Hän sanoo, että Abbasin nimittämä terroristi Mahmoud Damara erikoisneuvon-antajakseen päivää ennen Ammanin neuvotteluja on kuin tökkäys sormella suoraan silmään. Damara pidätettiin 2006, hän oli osallistunut juutalaisten ampumiseen ja pommituksiin kuoliaaksi. Vapautetuilta terroristeilta vaaditaan sitoumus, etteivät he palaa terrorismiin, mutta tutkimusten mukaan 40 % palaa sinne kuitenkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151377#.TwQN_lb3vO0
- Lakialoite, jolla juutalaisyhteisöt laillistetaan ja normalisoidaan Juudeassa ja Samariassa, tulee uudelleen Knessetin käsittelyyn, vaikka se torjuttiin viikko sitten. Esityksen puuhamies Zevulun Orlev sanoo, että ministerien enemmistö kannatta sitä ja yhä useampi kansanedustaja myös. Esityksen mukaan yhteisöjä, jotka ovat olleet ainakin 4 vuotta ja joissa on vähintään 20 perhettä, laillistetaan. Maan omistuksesta kiistelevien arabien tulee esittää oikeudelle pätevät dokumentit, ja mikäli he osoittavat omistavansa maan, heille tarjotaan kompensaatiota hyväksytyn tariffin mukaan tai vastaava alue jostain muualta. Tämä lopettaisi mielettömät yhteisöjen tuhoamiset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151374#.TwQQ2lb3vO0
- Punainen Risti tunnustaa, että sen Israelin järjestö Magen David Adom lopettaa toimintansa Juudeassa ja Samariassa. Toiminta tulee paikallisten järjestöjen vastuulle. Kiistaa on herättänyt, voivatko siellä toimivat ambulanssit käyttää Punaisen Ristin symboleja. Risti tai Davidin tähden sijaan tarjottiin kristallisymbolia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151388#.TwQSyVb3vO0
- IDF:n korkea upseeri liioitteli raportissaan korkeimmalle oikeudelle vahinkoja, joita viime kuussa Jordanian puolelle tunkeutunut TV-ryhmän kuvaama nuorisoryhmä aiheutti. Upseeri kutsui vahinkoja suuriksi, kun kysymys oli piikkilanta-aidan muutaman langan katkaisemisesta ja sähköjohdon vahingoittamisesta. Väärän tiedon johdosta korkein oikeus päätti pitää nuoret pidätettyinä kaksi lisäpäivää. Vahingot olivat pari sataa NIS ja vauriot korjattiin iltapäivän kuluessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-officer-gave-court-false-info-to-keep-right-wing-activists-in-custody-1.405350
- Iranin presidentti Ahmadinejad vakuutti puheessaan, että aloittaessaan Jerusalemin juutalaistamisen Israel samalla aloitti oman tuhoamisensa. Hän lisäsi, että Israelin miehittämä palestiinalaisten maa on maailman tärkein kysymys tällä kertaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/ahmadinejad-israel-s-attempts-to-judaize-jerusalem-will-bring-about-its-end-1.405341

Tuesday, January 03, 2012

TIISTAI 03.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n rauhanneuvottelijoiden tapaaminen Ammanissa tänään kuningas Abdullah II:n suojeluksessa ei ole herättänyt toiveita mistään läpimurrosta. Keskusteluja seuraavat myös kvartetin, USA:n, YK:n, EU:n ja Venäjän, edustajat, mutta eivät osallistu Israelin ja PA:n edustajien kahdenkeskiseen tapaamiseen.
Sekä Israelin että PA:n neuvottelijat ovat toistelleet aiempia vaatimuksiaan tai perusteita, joiden varaan heidän mielestään mahdolliset todelliset neuvottelut tulee keskittää.

PA:n kannan esitti pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, joka pitää kiinni PA:n toistamista vaatimuksista 1949 aselepolinjoista, setlementtitoiminnan lopettamisesta sekä kaiken rakentamisen keskeyttämisestä Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin juutalaisyhteisöissä. Israelin kannan esitti pääministerin edustaja Mark Regev, joka painotti neuvotteluja ilman ennakkoehtoja sekä sitä, että kaikkia avainkysymyksiä tulee käsitellä kokonaisuutena. Hän vakuutti Israelin halua edetä neuvotteluissa kvartetin viitoittamaa polkua myöten.

AMMANIN keskustelut toteutetaan kahdessa osassa. Ensimmäiseen tapaamiseen osallistuvat kaikki mukana olevat, myös kvartetin ja Jordanian edustajat; toiseen osaan osallistuvat Israelin ja PA:n edustajat Jordanian edustajan toimiessa ”juontajana”.
EREKAT muisti vielä ennen Ammanin matkaansa muistuttaa, miten pääministeri Ehud Olmert lupasi vapauttaa Israelissa tuomitut Fatahin jäsenet, kun Gilad Shalit sopimus allekirjoitetaan. Israelin edustaja puolestaan lupasi, että kaikkia PA:n esittämiä kysymyksiä käsitellään neuvotteluissa, mutta ettei mitään lupauksia voida tehdä etukäteen.

Kysymykseen, mitä Israel odottaa PA:lta vastauksena vankien vapauttamiseen, edustaja ei halunnut antaa suoraa vastausta, vaan sanoi Israelin olevan huolissaan PA:n viimeisten päivien toimista, kuten erilaisista aloitteista kansainvälisissä järjestöissä sekä Israelin äskettäin vapauttamien vankien tapaaminen PA:n johtajien taholta ja ylistäminen erilaisin kunnianosoituksin ja nimityksin korkeisiin virkoihin.
ISRAELIN näkemyksen mukaan PA pyrkii ratsastamaan ulkomaisen tuen kuten kvartetin varassa, kuten taas Israel haluaa, että neuvotteluja käydään puhtaasti kahdenkeskisinä.

AMMANIN keskusteluja on kritisoitu sekä Israelin että PA:n keskuudessa. Alueellisen kehityksen ministeri Silvan Shalom (Likud) antoi tunnustusta siihen, että keskustelut on saatu järjestettyä, mutta katsoi, että PA suostui niihin pelkästään voittaakseen niiden kautta kansainvälistä suosiota. Shalom ei usko läpimurtoon keskusteluissa varsinkin, kun muistaa, miten PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas muutti Turkin vierailunsa ohjelmaa voidakseen tavata Israelin äskettäin vapauttamaa naisterroristia sekä nimittäessään erikoisneuvon-antajakseen toisen Israelin vapauttaman terroristin. Tämä ei osoita Abbasin hyvää tahtoa.
HAMASIN johto tuomitsee keskustelut, ja PFLP:n edustaja kutsuu keskusteluja ”suureksi virheeksi, mikä vain rohkaisee miehittäjiä palestiinalaisten vastaisiin toimiin”.
Islamic Jihadin edustaja kutsuu keskusteluja ”ajan haaskaukseksi antaakseen Israelille lisää aikaa rakentaa tosiasioita alueella” (facts on the ground).
Jos näistä keskusteluista joku saa lisäpisteitä, se on Jordanian kuningas Abdullah II. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251937
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251941

2. VANHA viisaus sanoo: ”Jos haluat rauhaa, varustaudu sotaan”.
Tämä näyttää olevan ainakin IDF:n ja puolustusministeriön ohjelmassa tänä päivänä.
Israelin ja PA:n edustajien teroitellessa lyijykyniään tai viimeistellessä sylimikrojaan tänään käytäviä keskusteluja varten Ammanissa, IDF esitteli äskettäin uusimaansa potentiaalista näkymää, millainen uhka tulisi koskettamaan kaikkia maan suuria asutuskeskuksia.
Uuden uhkakuvan mukaan Jerusalem ei tulisi jäämään sivuun ohjusiskuista, vaan ensimmäistä kertaa IDF:n strategiset suunnittelijat uskovat pääkaupungin joutuvan hyökkäyksen kohteeksi jopa suhteellisen pienimuotoisen konfliktin aikana.

UUDET uhkakuvat, kuten IDF:n suunnittelijoiden piirissä tulevia näkymiä kutsutaan, perustuvat kotirintaman komentokeskuksen ja tiedustelukanavien keräämiin tietoihin potentiaalisen vihollisen aikeista ja kyvyistä. Näiden perusteella suunnittelijat ovat laatineet arvioita, miten monta ohjusta ja rakettia kukin kaupunki voi joutua kohtaamaan ja valmistelemaan niiden pohjalta valmisteluja asukkaittensa suojelemiseksi ja mahdollisista vastatoimista. Pahimmissa tapauksissa kysymykseen voivat tulla väestön massasiirrot turvallisemmille alueille. Tutkittaessa Israelin karttaa on kuitenkin huomioitava, että maan pienuus ja sen pitkulainen ja kapea muoto eivät anna juuri mistään täysin turvattua olinpaikkaa, varsinkin tilanteessa, jossa Juudea ja Samaria olisi luovutettu kokonaan vihamieliselle yhteisölle ja IDF olisi vetänyt kaikki osastonsa niistä pois. Eilisessä raportissa esitelty hallituksen päätös ja sen liitteeksi laadittu karttapiirros potentiaalisen Palestiinan valtion rajoista ja maa-alueesta antavat kaikessa karmeudessaan kuvan todellisesta tilanteesta ilman poliittisia tai muita näkökohtia.
Israelin joutuminen piiritystilaan toteutuu niissä oloissa myös käytännössä, ei vain diplomaattisesti tai teoreettisesti eri yhteisöjen kuten PA:n kaavailuissa.

KOTIRINTAMA esitteli äskettäin laatimansa Jerusalemin uhkakuvan tulevassa konfliktissa.
Jerusalemin kaupungin valtuutettu Elisha Peleg (Likud), joka vastaa kaupungin turvallisuus-, hätä- ja palonsammutuspalveluista, sanoi olevansa täysin tietoinen kaupungin turvallisuutta uhkaavasta vaarasta. IDF:n arvion mukaan Syyrian, Hizbullahin ja Jordanian - mikäli se liittyy mukaan - ohjukset yltävät Jerusalemiin, mutta myös Hamas on voinut saada ohjuksia, joilla se voi uhata pääkaupunkia. Tilanne muuttuu katastrofaaliseksi, jos Juudea ja Samaria ovat vihamielisen järjestön tai Palestiinan valtion valvonnassa, koska ne voivat uhata maata koko sen pituudelta ja tahtonsa mukaan katkaista liikenneyhteydet maan pohjois- ja eteläosien välillä ja Jerusalemiin keskittyen sitten tuhoamaan mottiin joutuneita alueita, kuten saarrostus-toimiin erikoistuneet suomalaiset hyvin tietävät ja muistavat omien sotiensa ajoilta.

VIRANOMAISET toteavat, että Jerusalemin kerrostalot ovat vanhoja eikä niissä ole minkäänlaisia sirpale- tai pommisuojia, kuten uusimmissa vaaditaan. Toisaalta tiilestä rakennetut talot kestävät paremmin pommitusta romahtamatta, kuten osoittautui jordanialaisten ampuessa tykistöllään Jerusalemia 1948 itsenäisyyssodan ja sen jälkeisten vuosien aikana aina vuoteen 1967, jolloin Jerusalem ja Juudea ja Samaria vapautettiin Jordanian miehityksestä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251936

Edellä esitettyjen uhkakuvien perusteella on vaikea ymmärtää, mihin Barak&co perustavat suosituksensa ”harkitun riskin ottamisesta” palestiinalaiskysymyksessä, eli suostua yhä suurempiin myönnytyksiin ”hyvän tahdon eleiksi” ja Palestiinan valtion perustamiseksi.
Maan vasemmistojohtajat haluavat ottaa ”holtittoman” (reckless) riskin koko juutalaisen kansan kustannuksella, ja jos ratkaisu osoittautuu vääräksi, sitä on mahdoton peruuttaa.
Israel ilmeisesti pakotetaan hyväksymään ”pakkorauha”, joka perustuu Israelin maan ja Jerusalemin jakamiseen, mikä puolestaan saattaa maan lähes puolustuskyvyttömään asemaan ja avaa näin tien maan ja Jerusalemin osittaiseen miehitykseen, kuten profeetat ovat ilmoittaneet. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251936

3. DEBKAFILE raportoi aamun artikkelissaan, että Jerusalemissa on ensimmäinen al-Qadan solu ilmoittanut avanneensa toimintapisteen. Solu käyttää nimeä: Sunni Youth Movement Cell in Greater Jerusalem” (Sunni nuorisojärjestön solu Suur-Jerusalemissa). Solu lupaa antaa tietoja itsestään ja kohteistaan lähipäivinä. DF arvioi, että ilmoitus solun perustamisesta voi liittyä PA:n suunnitelmiin ja ilmoituksiin massamielenosoitusten aloittamiseksi Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla. Ihmismassat lähetetään USA:n kouluttamien ja aseistamien ”poliisien” (joille on annettu sotilaskoulutusta) suojaamina Israelilaisia kohteita vihreän linjan länsipuolella, ja juutalaisyhteisöjä sekä IDF:n asemia ja tarkastuspisteitä vastaan Juudeassa ja Samariassa. DF arvioi, että solu aikoo käyttää mielenosoitusten aiheuttamaa sekasortoa hyväkseen iskemällä turvallisuusjoukkojen ollessa työllistettyinä muualla.

DEBKAFILE toteaa al-Qaidan aktiivisuuden varsinaisen nousun tapahtuvan Siinailla, josta ne hyökkäilevät israelilaisia ja egyptiläisiä kohteita vastaan, sekä palestiinalaisalueilla Gazassa ja Etelä Libanonin pakolaisleireissä, varsinkin al-Hilwa Siidonin alueella, jossa ne ovat taistelleet palestiinalaisia turvallisuusjoukkoja vastaan. Jerusalemissa aloittava solu lienee siten al-Qaidan ensimmäisiä yrityksiä toimintansa laajentamiseksi Länsirannalle ja Jerusalemiin. Al-Qaida on vahvistanut asemiaan Siinailla siinä määrin, että se pystyy nyt toimittamaan aseita ja koulutettuja terroristeja Gazan alueille, mikä tapahtui aiemmin toisin päin. http://www.debka.com/article/21613/

4. UUTISOTSIKOITA
- Debkafile arvioi toisessa artikkelissaan, että Syyrian diktaattori Bashar Assad ei ole luovuttanut vähääkään päätöksestään jatkaa vastarinnan kukistamista armeijansa avulla, vaikka sen joukot harvenevat karkurijoukkojen kasvaessa ja arabiliiton tarkkailijoiden seuratessa omakohtaisesti turvallisuutensa vaarantaen siviilien summittaista murhaamista. DF kertoo, että Assadin insinöörit rakentavat kovalla kiireellä viimeistä puolustuslinnaketta Al-Alawite vuoristoon (Al-Ansariyyah), jonne Assad voisi lähimpine omaisineen, apulaisineen ja tukijoineen paeta, mikäli armeijan ote todella romahtaisi, kuten Ehud Barak ennusti: Assadilla on vain pari viikkoa jäljellä. Assadin ongelmana voi olla se, etteivät kaikki hänen Alawite-klaaniinsa kuuluvat välttämättä tue häntä, sillä kapinamieltä on jo ilmennyt. Haman ja Homsin kaupungit ovat DF:n mukaan sopineet, että FSA säästää heidät sitä vastaan, että he kieltäytyvät luovuttamasta nuoria miehiään Assadin armeijaan. http://www.debka.com/article/21611/
- Saudi-hakkerit sanovat saaneensa 400 000 israelilaisen luottokortin tiedot, kuten myös niiden omistajien osoitteet ja puhelinnumerot, sekä lupaa julkistaa lisää. He julkistivat tietonsa internetissä. Israelin viranomaiset sanovat, että luottokorttitiedot ovat väärennettyjä, mutta henkilötiedot ovat oikeita. Hakkerit sanovat, että heidän websivulleen on jo tunkeuduttu, mutta sanovat korjanneensa syntyneen aukon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151336#.TwK6Clb3vO0
- IDF teki ratsian maanantaina Salem arabikylään Samariassa etsiessään terroristeja. Eräästä asunnosta he löysivät Uzi-konepistoolin, M-16 rynnäkkökiväärin, omatekoisen pistoolin WC-tilasta sekä puukkoja ja karttuja. Oketz-erikoisjoukkot, joilla on opetettuja koiria apunaan, laskuvarjojääkärien 202 sotilaita, insinööriosaston Nachalon.osastot, sekä Shin Bet, pidättivät kaksi 40-vuotiasta miestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151350#.TwK69lb3vO0
- Gazan vyöhykkeen alueneuvoston puheenjohtaja Haim Jelin lähetti YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille kirjeen, jossa hän kysyy, miksi YK ei ole puuttunut siihen, että Hamasin terroristit käyttävät fosforiammuksia kranaateissaan syyllistyen siten sotarikokseen? Hän olisi samalla voinut kysellä, miksei YK puutu millään tavoin siihen, että Gazan alueelta, jossa YK:n järjestöt toimivat aktiivisesti ja ovat hyvin tietoisia asioista siellä, voidaan tulittaa kiväärein, kranaatein– joista osa fosforoituja - ja raketein aseettomia ja suojattomia siviiliasutuksia Israelin puolella? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151345#.TwK83lb3vO0
- IDF:n prikaatinkenraali Guy Tzur sanoo, että armeija tarvitsee vähintään 7 miljardia NIS tarpeittensa tyydyttämiseksi. Viime viikolla myönnetty 1.6 miljardia NIS ei riitä kuin kostukkeeksi. IDF harkitsee 20 Lockheed Martinin rakentaman F-35 koneen 2.75 miljardin USD tilauksen peruuttamista kohonneitten kustannusten ja viivytysten vuoksi, ja harkitsee korvata ne F-15 ja F-16 koneilla. IDF pienentää neljän Saar-luokan ohjusveneen tilaamista tyytyen kahteen pienempään kotona valmistettuun. Rahoitusongelmat estävät Barakin kunnianhimoisten suunnitelmien toteutumisen ulottaa vaikutusaluettaan kotoisilta rantamilta Persianlahden ja Omaninmeren alueille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151324#.TwK-xFb3vO0

Monday, January 02, 2012

MAANANTAI 02.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n neuvottelijat tapaavat huomenna Ammanissa kuningas Abdullah II:n suojeluksessa. Tapaamista on järjestelty kuumeisesti viimeisten viikkojen aikana, mutta täysin julkisuuden ulkopuolella. Pääministeri Netanyahun edustajana toimii Yitzhak Molcho, PA:n edustajana lienee pääneuvottelija Saeb Erekat. Tapaamisen tärkeyttä on painotettu sillä, että osapuolten tuli saada sovittua neuvottelujen pohjaksi tärkeimmistä erimielisyyksistä tammikuun 26:en päivään mennessä. PA tulkitsi kuitenkin asian siten, että kumpikin osapuoli esittää omat vaatimuksensa tuohon päivään mennessä ilman keskeisiä neuvotteluja. Tiistain tapaamisen järjestelyihin ovat osallistuneet kvartetin sekä Jordanian edustajat, joilla kummallakin on polttava tarve saada rauhanprosessi liikahtamaan.

JORDANIAN virallinen uutistoimisto Petra ilmoitti, että Israelin ja PA:n edustajat tapaavat yhteisessä tilaisuudessa kvartetin ja Jordanian edustajien kanssa.
Sen jälkeen Israelin ja PA:n edustajat tapaavat toisensa ilman kolmatta osapuolta.
Jordanian ulkoministeriön edustajan Muhammad al-Kayedin mukaan tapaamisen tarkoituksena on löytää yhteinen perusta, jonka pohjalta todelliset keskustelut Israelin ja PA:n välillä voitaisiin saada alkamaan.
Kvartetti asetti syyskuun 23. päivänä 2011 neuvotteluille takarajan vuoden 2012 lopussa, johon mennessä rauhansopimuksen tulisi olla valmis allekirjoitettavaksi.
Al-Kayed kertoi Petran uutistoimistolle, että kuningas Abadullah II oli käyttänyt kaikkia taitojaan saadakseen PA:n johdon Ramallahissa ja Shimon Peresin Ammanissa suostumaan keskusteluihin, jotka on tarkoitus aloittaa tiistaina 03.01.2011 Ammanissa.

PÄMINISTERIN kanslia esitti ”erityisen kiitoksen kuningas Abdullah II:lle hänen osuudestaan tapaamisen järjestelyissä aikana, jolloin arabimaissa jatkuvat epäselvät järjestelyt tulevan hallituspohjan luomiseksi, sillä se antaa rauhoittavan ja maltillisen viestin uusille hallituksille Tunisiassa, Marokossa, Libyassa ja Egyptissä”.
Samalla kun tapaamisen järjestymistä kiitellään, tarkkailijat kehottavat panemaan jäitä hattuun, sillä siinä ei keskustella rauhasta vaan periaatteellisesta perustasta, jonka pohjalta varsinaiset rauhankeskustelut voitaisiin aloittaa. Tässä kohdataan ensimmäinen vastamäki, sillä Israel haluaa aloittaa rauhankeskustelut ilman ennakkoehtoja, kun taas PA on esittänyt listan ennakkoehtoja, joita se pitää perustana, joitten pohjalta neuvottelut aloitetaan.
PA:n kanta on se, että Israelin hallitukset ovat vuosien aikana esittäneet lukuisia myönnytyksiä, jotka PA on hylännyt, mutta joita se nyt pitää Israelia sitovina. Osa näistä on kirjattu läsnäolijoitten käsin tehtyihin muistilappuihin, osa on pelkästään muistinvaraisia. Myös presidentti Obaman virkakautensa alussa antamat tulkinnat tukevat PA:n vaatimuksia.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen sanoi antamassaan haastattelussa PA:n TV:lle, että jos kvartetti ei saa lukkiutuneita rauhankeskusteluja käyntiin ennen asettamaansa tammikuun 26. päivää, kaikki optiot ovat sen jälkeen auki. Hän huolellisesti vakuuttaa, ettei hän kehota aloittamaan kolmatta intifadaa eikä hän halua sitä, mutta vihjaili uusien vaihtoehtoisten suunnitelmien toteuttamisen aloittamista. Hän sanoi, että USA on kiinni omissa presidentinvaalien touhuissaan, eikä siltä riitä aikaa palestiinalaisten ongelmille, vaan kehottaa odottamaan ensi vuoteen. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tosin varoittaa, että nykyinen tasapainotila Israelin ja PA:n väillä on kestämätön.

ABBAS painotti rauhankeskustelujen tärkeyttä, mutta vierittää syyn niiden viivästymisestä Israelin hallituksen niskalle todeten, että jos Netanyahun joustavuutta estävät hallitus-ongelmat, hänen tulee hajottaa se ja muodostaa uusi opposition kanssa, koska ”rauha on tärkeämpi kuin hallitus”. Hän vihjaili, että toukokuun vaaleja valmistellaan kaikella kiireellä, mutta jos aika näyttää liian lyhyeltä, vaaleja voidaan siirtää. Hän viittasi siihen, että Fatahin ja Hamasin yhteishallitus on saatava muodostettua ennen vaaleja. Hamas on kuitenkin ilmoittanut, ettei se suostu kvartetin esittämiin vaatimuksiin, ei tunnusta Israelin valtiota eikä luovu aseellisesta taistelusta Israelia vastaan. Abbas toisti aiemmat vaatimuksensa 1967 linjoista, setlementtitoiminnan lopettamisesta ja rakennuskiellosta Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa.
PA:n ulkoministeri Riyad Malki kehottaa kvartettia antamaan Israelia tuomitsevan lausunnon, koska se hänen mielestään auttaisi PA:n asemaa. Samaa esittää PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo, joka ei usko kvartetin mahdollisuuksiin saada rauhankeskustelut alkamaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251768

2. PA on näennäisen rauhallisen kauden aikana tehnyt aktiivisia suunnitelmia diplomaattisilla, juridisilla ja käytännön alueilla saadakseen Israelin ”piiritystilaan”, kuten haaretz.com asian esittelee artikkelissaan. Tämän huomioiden on todettava, että PA:n johto on - joko oman viisautensa tai luultavimmin ovelien ulkomaisten neuvonantajien ja avustajien opastamana -käyttänyt lukkiutuneitten rauhankeskustelujen aikana hämäämistarkoituksessa antamiaan toistuvia epämääräisiä lausuntoja halustaan rauhansopimuksen saavuttamiseksi Israelin kanssa, voidakseen niiden suojassa valmistella rintamahyökkäystä monella rintamalla.

ULKOMINISTERIÖN valmisteleman kirjelmän mukaan PA:n uuden suunnitelman toteuttaminen aloitetaan kuluvan kuun loppupuolella.
Siihen kuuluu PLO:n uuden esityksen tekeminen YK:n turvallisuusneuvostolle, jossa sitä vaaditaan tuomitsemaan ja lopettamaan Israelin harjoittama rakennustoiminta Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan juutalais-yhteisöissä.
Toiseksi PLO vaatii, että Haagin kansainvälinen rikosoikeus ICC tuomitsee IDF:n cast lead operaation Gazassa 2008-2009 ja aloittaa oikeustoimet siihen osallistuneita IDF:n upseereita ja virkailijoita vastaan. Tämän onnistuminen on epävarmaa, koska ICC:n sääntöjen mukaan vain itsenäisillä valtioilla on oikeus ICC:n palvelujen käyttämiseen, mutta toisaalta PA:n neuvonantajat ovat voineet löytää porsaanreiän ongelman väistämiseksi. PA onkin jo laatinut ohjeet yksityishenkilöitten oikeustoimien avaamiseksi IDF:n upseereita ja virkailijoita vastaan Euroopan siviilituomioistuimissa.

PLO:n keskuskomitean jäsen Nabil Shaat esitti asian näin: ” Vuosi 2012 tulee näkemään ennen näkemättömän diplomaattisen painostuksen aloittamisen Israelia vastaan, joka tulee joutumaan kansainväliseen piiritystilaan. Kampanja tulee muistuttamaan sitä, mitä käytettiin Etelä Afrikan apartheid-hallitusta vastaan.”
Kolmanneksi PA yrittää taivutella Sveitsin hallitusta kokoamaan Geneven sopimuksen
allekirjoitusmaita tilaisuuteen, jossa tuomitaan Israelin väestön Juudean ja Samarian alueilla harjoittama asutuspolitiikka kansainvälisen lain vastaisena.
Neljänneksi PA pyytää, että YK lähettää tarkkailijadelegaation tutkimaan tilannetta alueella.
Viidenneksi PLO uudistaa esityksensä Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, tai jos se ei onnistu, pyytää YK:n yleiskokouksen päätöstä pysyvän tarkkailijan oikeudesta PA:lle YK:n yleiskokouksissa, mikä oikeus on nyt PLO:n nimissä.
Kuudenneksi PA aloittaa massamielenosoitukset Juudeassa ja Samariassa. Ne kohdistetaan IDF:n tukikohtia ja valvonta-asemia sekä juutalaisyhteisöjä vastaan. Abbas haluaa, että mielenosoittajien kärjessä kulkevat PA:n poliisit, jotka USA koulutti ja aseisti, määrältään n. 10 000 miestä jaettuina kymmeneen pataljoonaan.
PA:n diplomaattinen kampanja aloitetaan tammikuun 26:n päivän jälkeen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinians-plan-diplomatic-steps-to-put-israel-under-international-siege-1.404973

3. DAVID BEDEIN kertoi muutama päivä sitten artikkelissaan, että Israelin hallituksella oli v. 2005 salainen kartta Juudean ja Samarian alueista ja niiden ja Israelin valtion muodostamista rajoista, jotka tulisivat olemaan tulevan Palestiinan valtion rajat. Karttaa ei koskaan julistettu Israelissa eikä siitä ole keskusteltu Knessetissä tai sen alaisissa valiokunnissa. Koska on hyvin luultavaa, että PA:lla on kartta käytettävissään, koska se muistuttaa Abbasin esittämiä vaatimuksia rajalinjoista, esittelen asian uudelleen. Kartta on alla olevassa linkissä. http://israelbehindthenews.com/library/pdfs/map.pdf
Helmikuun 20. päivänä 2005 hallituksen ministeri Yuli Edelstein piti esitelmän Alon Shvut kulttuurikeskuksessa Gush Etzionissa. Hän selitti silloin, ettei Ariel Sharonin Gazan 21:n ja Samarian 3:n juutalaisyhteisön evakuoinnin liitteenä oleva hallituksen hyväksymä kartta koske vain Gazan aluetta, vaan koko Juudean ja Samarian aluetta. Kartasta näkyy havainnollisesti, miten järkyttävän vaaran Palestiinan valtio tulisi muodostamaan Israelille Abbasin vaatimilla 1949 aselepolinjojen mukaisilla rajoilla. Kartan selitykset: Vihreä viiva: 1949 aselepolinjat; Yhtenäinen punainen viiva: hyväksytty rajalinja; katkonainen punaviiva: rajalinja neuvottelujen jälkeen; sininen viiva: tilapäinen rajalinja; musta pisteviiva: paikallinen aita; keltainen viiva: v. 2003 turva-aidan paikka; yhtenäinen musta viiva: tien suoja-aita; musta kolmio: juutalaisyhteisö; musta ympyrä: palestiinalaisasutus; pisteytetty alue: Jerusalemin kuntarajan sisäinen alue. Karttaa on mahdollista suurentaa ja pienentää.
Kartta on vaarallinen ja harhauttava, sillä sen perusteelle hallitus voi suunnitella vaiheittaisen vetäytymisen Juudeasta ja Samariasta, mutta tuhoamalla muutaman juutalaisen etäyhteisön antaa kansalle harhakäsityksen, että kaikki suuret ja hallituksen hyväksymät juutalaisyhteisöt ovat turvassa. Netayahun hallitus on varmaan tietoinen kartan olemassaolosta ja sen sitovuudesta, mutta ei ole tehnyt mitään sen kumoamiseksi. Tämä antaa PA:n johdolle erinomaisen todisteen siitä, mihin Israelin hallitus on jo sitoutunut. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/11065#.TwFmHFb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa laaditaan koko maata käsittävä SMS varoitusjärjestelmä, jolla voidaan varoittaa kansaa lähestyvästä ohjuksesta ja siitä, osuuko se asutusalueisiin. Viesti annetaan hepreaksi, englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi. Järjestelmää testattiin ensimmäisen kerran ”turning point” kotirintaman harjoitusten yhteydessä. Siihen osallistui 250 sotilasta ns. ”Gaza-vyön” alueella. Testi keskeytettiin, koska Partner valitti, ettei järjestelmä toimi Samsung C5130 kojeissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151301#.TwFtj1b3vO0
- Rabbit toteavat yhteisessä lausunnossaan, että vastoin IDF:n rabbin naisia rajoittavia lausuntoja IDF:n ei tule millään tavoin rajoittaa naisten osallistumista asepalveluun. Yksi rajoitus on, että ortodoksisotilaat eivät saamansa ohjeen mukaan saa kuunnella naissotilaitten laulua, minkä johdosta ortodoksisotilaita poistuu salista naisten esitysten aikana. Armeija ensin antoi poistuneille arestia, mutta on sittemmin todennut, että jonka pokka ei kestä naisen laulua, voi poistua salista. Suomalaisessa yhteiskunnassa tämä voi tuntua naurettavalta ja typerältä, mutta uskonnolliset perinteet ovat syvällä Lähi Idässä, eivätkä juutalaiset ole siinä poikkeus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151303#.TwFvM1b3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151300#.TwFws1b3vO0
- Yesha-neuvoston pääsihteeri Naftali Bennet esitteli äskettäin oman suunnitelmansa juutalaisten ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi. Hän esittää, että jokainen joka esittää 2 miljoonan palestiinalaisen sopeuttamiseksi Israeliin on mieltä vailla; samoin joka esittää Hamasin johtaman valtion perustamista Juudeaan ja Samariaan on mieltä vailla. Ainoa järjellinen ratkaisu on yksi valtio, jossa kaikki juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa liitetään Israeliin, ja palestiinalaisalueille annetaan rajoitettu itsemääräämisoikeus ja Israelin kansallisuus. Israel tulisi vastaamaan turvallisuudesta, eikä palestiinalaispakolaisilla olisi oikeutta muuttaa palestiinalaisalueille, vaan heidän ongelmansa ratkaistaan maissa, joissa he asuvat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151299#.TwFw4Vb3vO0
- Netanyahu haluaa rakentaa turva-aidan myös Jordanian rajalle, koska kutsumattomia vieraita tulee sieltäkin yhä enemmän. Egyptin vastainen aita valmistunee 2012 lopussa, 240 km:n pituinen aita maksaa 360 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151281#.TwFyoFb3vO0
- Gazan terroristit ampuivat kaksi kranaattia Israeliin sunnuntaina. Niissä oli käytetty kiellettyä fosforia, joka palaessaan kuumalla liekillä sytyttää tulipaloja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151273#.TwFzP1b3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151291#.TwFzwVb3vO0
- Iran testasi Qader ja Nour pitkänmatkan ohjuksiaan merisotaharjoitustensa yhteydessä ensin siirrettyään testiä. Tämä nostaa jännitystä alueella, joka on ennestäänkin lähellä räjähdyspistettä. Iran ilmoitti valmistaneensa ensimmäiset uraanisauvat, joita se voi käyttää ydinvoimalansa polttoaineena. Qader ja Nour ohjusten kantomatka on 200 km. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151291#.TwFzwVb3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh tapasi Istanbulissa Turkin pääministeri Erdoganin, joka totesi, että Israelin ja PA:n neuvottelut ovat merkityksettömiä, ellei Hamasia kutsuta niihin mukaan. Neuvottelu tapahtui Erdoganin yksityisasunnossa, ja mukana oli Turkin ulkoministeri Davutoglu ja muita virkailijoita. Erdogan sanoi tukevansa sovintoneuvotteluja Fatahin kanssa ja esitti huolensa Jerusalemin pyhien paikkojen valvonnasta esittäen katto-organisaatiota huolehtimaan siitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4169921,00.html

Sunday, January 01, 2012

SUNNUNTAI 01.01.12

1. NÄIN saatiin vanha vuosi onnellisesti tai onnettomasti, miten vain, loppumaan, ja voidaan aloittaa vuotta 2012, toivottavasti puhtain paperein, että jää mitään hiertämään hampaan-koloon tai kenkärajaan. ”Annetaan menneen nukkua, mutta Vapahtajan rintaa vasten”, kuten Oswald Chambers toteaa ”Parhaani Hänelle” kirjassaan. Mutta vaikka ennusteet tälle vuodelle eivät lupaakaan juuri parempaa, ei ole oikein murehtia eikä pelätä sitä etukäteen, sillä ”jokainen tuleva päivä pitää murheen itsestään.”

2. PALESTIINALAISET päättivät aloittaa uuden vuoden uusin konstein. PLO:n ”exekutiivinen komitea”, käytännössä hallitus, teki eilen pitämässään istunnossa päätöksiä, joiden mukaan se esittää YK:lle vaatimuksen lopettaa Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosassa. Toisessa päätöksessä se esitti vetoomuksen kvartetille, että se estäisi Israelia laajentamasta ”setlementtejä” ja etsimään tapoja, jolla rauhankeskustelut voidaan aloittaa. Palestiinan kansaa kehotettiin kiihdyttämään ”kansan vastarintaa”, eli käytännössä järjestämään massamielenosoituksia, ”setlementtejä” vastaan, sekä ”setlerien” suorittamia rikoksia moskeijoita, kirkkoja ja omaisuutta vastaan. Palestiinalaiset vetävät aina huolellisesti ”kirkot ja kristityt” mukaan vaatimuksiinsa unohtaen, että palestiinalaiset kirkkoja ja kristittyjä vastaan hyökkäävät ja pyrkivät häpäisemään heitä ja heidän kokoontumistilojaan. Tämä on osa heidän valheellista propagandaansa luottaen siihen, että joku voi jopa uskoakin heitä.

PLO:n pääsihteeri Abdel Abed Rabbo totesi medialle, että PLO päätti esittää vetoomuksen YK:n turvallisuusneuvostolle lopettaa laajentunut ”setlementtitoiminta”. Hän selitti, että tällaisen toiminnan päämääränä on estää elinkelpoisen Palestiinan valtion perustaminen ja muodostaa se kanttooneihin jaettuna.
Rabbo väitti, että ”Israel pyrkii toimillaan rakentamisen laajentamiseksi Jerusalemin isäosissa erottamaan palestiinalaisalueet Jerusalemista”. Hän vaati, että arabiliitto kokoontuu käsittelemään ”setlementtiasiaa”. Hän kutsui ”setlementtejä laittomiksi, jotka tuhoavat minkä tahansa ratkaisun kahden valtion perustamiseksi”.

PLO esitti samansisältöisen vaatimuksen YK:n turvallisuusneuvostolle viime helmikuussa, mutta USA:n presidentti Obama esti päätöksen syntymisen veto-oikeudellaan.
Äskettäin Jerusalemin tekemä päätös rakentaa 130 asuntoa Jerusalemin Gilon lähiöön herätti melkoista vastustusta länsimaissa. PLO haluaa käyttää tätä Israelin vastaisuutta hyväkseen kehottaen YK:n turvallisuusneuvostoa lopettamaan kaiken rakentamisen Jerusalemin itäosassa, jota se vaatii osaksi Palestiinan valtiota.

Englannin Lähi Idän ja Pohjois-Afrikan ministeri Alistair Burt antoi perjantaina seuraavanlaisen lausunnon: ”Minä tuomitsen Jerusalemin paikallisen rakennus- ja suunnittelukomitean päätöksen rakentaa uusia rakenteita palestiinalaiseen Silwanin (Siloan) lähiöön sekä asuntoja Gilon ”setlementtiin”. Tämä on uusi provokatorinen ja syvää vastakohtaisuutta herättävä Israelin virkailijoitten suorittamien toimien sarjassa.”
Torstaina Ranskan ulkoministeriö antoi jo oman tuomionsa Israelin virkailijoitten toimista ja vaati päätöksen peruuttamista, jotta voitaisiin luoda luottamuksen ilmapiiri neuvotteluja varten.

Israelin ulkoministeriön edustaja viittasi talvikintaallaan länsivaltojen esittämään kritiikkiin kuten myös PLO:n esittämiin vetoomuksiin YK:lle ja kvartetille todeten, että 30:n vuoden ajan YK on tehnyt Israelia tuomitsevia päätöslauseita saamatta palestiinalaisten hyväksi mitään muuta aikaan kuin paksun pinkan papereita. Ministeriön lausunnossa todetaan, että ainoa tie edetä on aloittaa suorat kahdenkeskiset neuvottelut lisäten, että ”kieltäytymällä neuvottelemasta Israelin kanssa PA:n johto pettää omaa kansaansa.”
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251675

3. RAUHANRITARI ratsastaa jälleen, kuten viikon- ja vuodenvaihteen uutiset ovat paljastaneet. Tämä ”rauhanritari” on sama, joka 1990 aloitti Yitzhak Rabinin tietämättä salaiset ja rikolliset keskustelut Tunisiassa maanpaossa olleen PLO:n johdon kanssa. Kuten yleisesti tiedetään, nämä keskustelut johtivat Oslon sopimuksiin, Jasser Arafatin ja hänen karaistuneitten pyssymiestensä rantautumiseen ensin Betlehemiin ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin arabikyliin ja kaupunkeihin, ja lähes 1500:n israelilaisen kuolemaan terroristien uhreina sekä useitten tuhansien vammautumiseen.
Tällä kertaa kuitenkin uutiset vakuuttavat, että öisellä ratsumiehellä on pääministerin tuki ja suostumus, mutta kaikki tapahtuu ja on tapahtunut piilossa julkisuudelta, salaisissa keskusteluissa.
INN toteaa aamu artikkelissaan, että presidentti Shimon Peres ei kiellä käyneensä salaisia keskusteluja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa.
PERES kertoi arabi-uutistoimiston Alsharq Alawsat haastattelussa, että Abbasin kanssa käydyt keskustelut olivat tapahtuneet pääministeri Benyamin Netanyahun suostumuksella. Peres kertoi haastattelun aikana, että tiettyä edistystä oli tapahtunut, mutta Netanyahu oli pyytänyt siirtämään seuraavaa keskustelua antaakseen tilaa kvartetin suunnitelmalle suorien keskustelujen aloittamiseksi.

Peres totesi haastattelussa, että kvartetin viimeinen kokous oli täydellinen fiasko, ja että ainoa tapa edetä on aloittaa suorat neuvottelut Israelin ja PA:n välillä. Hän valitti, että jokaisella kvartetin jäsenellä on omat intressinsä, kuten Syyrian tapauksessa: Venäjä tukee Syyrian presidentti Bashar Assadia, vaikka tämä massamurhaa omia kansalaisiaan. Kvartetti asetti suorien neuvottelujen aloittamiseksi aikataulun syyskuuhun mennessä, mutta sen jälkeen Abbas teki YK:n turvallisuusneuvostolle esityksen Palestiinan valtion perustamiseksi. Kvartetin alkuperäisen suunnitelman mukaan osapuolten tuli tehdä esitys rajoista ja turvallisuus-kysymyksistä kolmen kuukauden sisällä, ja kuudessa kuukaudessa tuli tapahtua merkittävää edistystä. Rauhansopimus oli tarkoitus allekirjoittaa vuoden 2012 lopussa.

PERES sanoi tavanneensa Abbasin neljä kertaa ja lupasi aloittaa ne uudelleen 14. tammikuuta, ja myös saada edistystä aikaan. Hän sanoi, että hän uskoo enemmän kuin Netanyahu keskusteluihin, mutta sanoi ymmärtävänsä Netanyahun varaukset, koska hänellä on monia muitakin intressejä, ja hallituskumppaneita, joita tulee kuunnella. Hän sentään tunnusti, että Netanyahu tekee päätökset, mutta niin teki Yitzhak Rabinkin, kun hänet asetettiin seinää vasten ja annettiin varoitus, ettei tehtyä tarjousta voi hylätä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151249#.TwAHNlb3vO0

4. PA:N kampanjassa kaiken normalisoimisen estämiseksi Israelin kanssa PA:n poliisi teki ratsian tilaan, jossa suositun druusilaulajan Mike Sharifin oli tarkoitus esiintyä. Poliisi pakotti järjestäjät peruuttamaan Sharifin esiintymisen ja palkkaamaan hänen tilalleen toisen esiintyjän. Sharif on kotoisin Israelin pohjoisosasta; hän aloitti laulamisen julkisuudessa seitsemän vuoden ikäisenä.
Sharif esiintyy paitsi Israelin arabien keskuudessa myös arabimaissa.
Palestiinalaisten silmiä karsasti se, että Sharif esiteltiin israelilaisena laulajana ja että hän laulaa sekä arabiaksi että hepreaksi, ja eihän sellainen ole soveliasta, rauhankumppani tai ei.
Palestiinalaiset vastustivat Israelilaisen Sharifin esiintyvän uudenvuoden tilaisuudessa Ramallahissa pian cast lead operaation 3-vuotisjuhlan jälkeen. Toinen heidän silmäänsä iskenyt tikku oli se, että druuseja palvelee Israelin armeijassa.

PLO:n taholta on esitetty julkisuudessa, että kaikenlainen vastarinta Israelia vastaan on hyväksyttävissä. PLO:n hallituksen ja entinen PA:n hallituksen jäsen Zuhdi Nashashibi sanoi viikonvaihteen aikana, ettei aseeton vastarinta Israelin taivuttamiseksi ole riittävä.
HAMASIN taholta on vakuutettu useitten johtajien taholta, että aseellinen vastarinta on välttämätön osa palestiinalaisten alueitten vapauttamiseksi.

HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh julkisti puhuessaan Khartoumin moskeijan rukoustilaisuudessa omat kolme ei-kieltoaan: ”Ei Israelin tunnustamista; Ei ratkaisua Israelin kanssa; Ei tuumaakaan Palestiinan maata Israelille”. Hän vakuutti, ettei Hamas luovu aseellisesta taistelusta eikä jihadista Israelia vastaan. Haniyehin ”saarnaa” olivat kuuntelemassa presidentti Omar Bashir ja hallituksen jäseniä sekä Hamasin ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal. Hän pyysi arabien apua taistelussa Jerusalemin vapauttamiseksi.
”Miehitetty Jerusalem kaipaa arabien ja islamin tukea. Tarvitsemme voimakasta ”jysäystä” lopettaaksemme sionistisen miehityksen käynnistämän kaupungin juutalaistamisen. Jerusalemia uhkaa todellinen vaara, eikä tämä ole leikkipuhetta.” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251679

5. UUTISOTSIKOITA
- Lakiesitys, jota kannattavat jotkut sekä Likudin, Israel Beitenun että NU:n kansanedusta, vaatii, että ennen kuin puolustusministeriö voi määrätä jonkun juutalaisyhteisön tuhottavaksi Juudeassa ja Samariassa, palestiinalaisten tulee oikeudessa pystyä todistamaan omistusoikeutensa maahan. Tämä lopettaisi näennäisesti järjettömät etäyhteisöjen tuhoamiset ja niiden uudelleen rakentamisen, mikä antaa kuva lapsellisesta leikittelystä vakavalla asialla, jota aikuiset harrastaa. Asiaa monimutkaistaa NGO-järjestöjen kiihotus viedä epäselviä ja kerran jo sovittuja ratkaisuja korkeimpaan oikeuteen, jolla näyttää olevan aikaa tällaiseen näpertelyyn. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251671
- Sisäministeri Eli Yishai sanoi julkistamassaan lausunnossa, että oman asiansa kiihottunut esittäminen on pahasta, mutta haredi-kansaa vastaan nostettu julkinen kampanja on paljon pahempi. Yishai antoi ymmärtää, että kysymys on vain pienestä joukosta ääri-uskonnollisia haredi-kansalaisia, mutta sen varjolla tuomitaan koko kansanosa, mikä on väärin. Hän sanoi, että haredi-naisia ja miehiä on tuupittu ja hätistelty pois kameroiden edestä – ja tuuppijoina ovat rotevat erikoispoliisit. Lauantai-iltana 1500 ultra-ortodksia kokoontui Geula-lähiöön Jerusalemissa osoittaakseen mieltään heihin kohdistettua painostusta ja kiihotusta vastaan. Monilla oli keltainen Davidin tähti rinnassaan ja teksti ”jude”. Heidän kylteissään luki: ”Sionistit eivät ole juutalaisia” ja ”Sionismi on rasismia”. Holokaust-symbolien käyttäminen aiheutti monien, mm. Ehud Barakin, kiivaan vastalauseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251717
- Hamas purkaa toimistoaan Damaskoksessa kaikessa hiljaisuudessa odottaessaan, että Assadin hallitus voi kaatua. Uutta kotipaikkaa etsitään, eikä sen löytäminen ole aivan helppoa arabikevään myllerrettyä maisemat. Jordan kieltää Omanin esityksen, että Hamas voisi siirtyä Ammaniin. Arabimedian mukaan kymmeniä Hamasin jäseniä on muuttanut Syyriasta Jordaniaan paeten Syyrian mielenosoituksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251693
- USA solmi 3.5 miljardin USD asevientisopimuksen UAE:n kanssa. Sopimus allekirjoitettiin 25.12. ja julistettiin perjantaina. USA vie useita ohjusten torjunta-järjestelmiä, mutta myös uudenaikaisia täsmäpommeja, myös bunker-buster. USA toimittaa kaksi THAAD-ohjusasemaa, joissa on 96 ohjusta; kaksi Raytheon Co AN/TPY-2 tutka-asemaa sekä sen varaosat 30 vuoden aikana. Sopimukseen kuuluu luonnollisesti tekninen tuki sekä miehistön koulutus. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251659
- Tutkijat ovat löytäneet Afganistanissa ns. muinaisen silkkitien varrelta luolasta muinaisten juutalaiskirjoitusten kätkön, jota pidetään yhtenä suurimmista löydöistä pitkiin aikoihin. Sitä verrataan Egyptin Kairosta löydettyyn geniza-löytöön, tuhottaviksi tarkoitettujen kirjoitusten kätköön, jota ei kuitenkaan ole hävitetty. Juutalaiset eivät polta käytöstä poistettuja pyhiä kirjoituksia, vaan ne haudataan siunausten kanssa. Afganistanin Shamarganin maakunnasta löydetyt rullat ovat 1000 vuotta vanhoja, ne on kirjoitettu arabiaksi, judeo-arabiaksi ja persiaksi. Kairon kenizasta löydettiin 280 000 tekstiä, ja nyt Afganistanista löydettyä verrataan siihen. Tekstejä on myyty keräilijöille ja instituutioille, ja Israelin valtio etsii keinoja ostaa niitä Israelin museoihin. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=251657
- USA määräsi Iranin keskuspankin boikotin, jota Iran kutsuu sodanjulistukseksi. Kaikki eivät ole yhtä mieltä sen onnistumisesta, sillä Kiina ja Intia jäänevät sen ulkopuolelle. Iranin ilmoittama ballististen ohjusten kokeilu viikonvaihteen aikana ei toteutunut, mutta laivaliikenne oli pysähdyksissä 5 tunnin ajan. Tämä osoittanee, miten helposti liikenne pystytään keskeyttämään, jopa uhkaus ohjusiskusta riittää. IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi viikonvaihteen aikana, että Iranin ydinase uhkaa koko maailmaa, mutta hän lupasi, että IDF pystyy estämään sen toteutumisen, paljastamatta muuta. http://www.debka.com/article/21609/
- Iran kokeili meriharjoituksissa keskimatkan tutkan-väistävää ohjustaan yhtenä varoituksena länsimaitten boikottiuhkaa vastaan. http://www.haaretz.com/news/middle-east/iran-fires-medium-range-missile-during-strait-of-hormuz-naval-drill-1.404872
- Juutalaismies haavoittui Shimon HaTzadik, Sheikh Jarrah, lähiössä palestiinalaisten, vasemmistolaisten ja anarkistien kivittäessä alueen juutalaisasukkaita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151260#.TwAnCVb3vO0