Posts

Showing posts from January 1, 2012
PERJANTAI 06.01.12

1. ISRAEL pyrkii estämään terroristeja pääsemästä etelärajansa kautta iskemään kohteisiinsa maassa. Siinain vastaiselle rajalle rakennettava paikoin 6 metriä korkea teräsaita, joka varustetaan sähköisin tunnistein ja valvontakameroin, on valmis 100 km:n pituiselta osuudelta, mutta loput 140 km valmistunevat vuoden loppupuolella. Maahan pyrkivien useimmiten käyttämä reitti on jo tukittu. Aidan lisäksi sen varteen rakennetaan vahvistettuja vartio- ja valvonta-asemia. Yksi niistä on 12 km Eilatista pohjoiseen rakennettava Netavim. Fyysisen esteen lisäksi IDF lisää tiedusteluun käytettyjä ponnisteluja, joilla pyritään ennakoimaan mahdollisia rajaloukkauksia. Tie no 12, jonka varrella elokuussa terroristit murhasivat 8 israelilaista, pidetään toistaiseksi suljettuna liikenteeltä.

Everstiluutnantti Tal Carmel sanoi JP :n toimittajalle alueelle torstaina tehdyn matkan aikana, että tien varrella on edelleen paljon haasteita, kuten elokuussa tapahtunut terrori-isku osoitti.…
TORSTAI 05.01.12

1.IRANIN vastainen raakaöljyn tuontikielto näyttää toteutuvan. USA päätti asiasta uudenvuoden aattona. EU on kimuroinut päätöksensä kanssa, mutta päätti lopulta suostua tuontikieltoon periaatteessa, mitä sillä sitten tarkoitettaneenkin. Turkki on jo pyytänyt, että sen suurin öljynjalostamo jätettäisiin kiellon ulkopuolelle. Tuontikielto on jo nostanut raakaöljyn hintoja markkinoilla, ja tämä trendi tullee jatkumaan odotellessa, miten Iran tulee vastaamaan tähän. Sen edustajat ovat jo ehtineet ilmoittaa, että kielto merkitsee sodanjulistusta Iranille. OPEC-jäsenet ovat kertoneet laatineensa vaihtoehtoisia suunnitelmia, millä tuontikiellon vaikutusta voidaan pehmentää 2.3 miljoonan tynnyrin päivässä öljynviennin jatkumiseksi, mihin liittyy Kiinaan menevän raakaöljymäärän kasvattaminen. Kiina on maailman toiseksi suurin raakaöljyn käyttäjämaa. Tieto perustuu Iranin korkean viranomaisen lausuntoon.

IRAN on uhkaillut sulkea Hormuzansalmen kokonaan öljynkuljetuksilta, jo…
KESKIVIIKKO 04.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n ensimmäiset keskustelut rauhasta 16 kuukauden jälkeen käytiin eilen Ammanissa Jordanian kuninkaan suojeluksessa ja aktiivisen suostuttelun jälkeen. Keskusteluissa ei käsitelty mitään asiakysymyksiä; ainoa, mistä päätettiin, oli sopimus tavata uudelleen ensi viikolla. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat antoi Israelin edustajalle Yitzhak Molcholle PA:n näkemyksen turvallisuuskysymysten ratkaisemisesta. Molcho lupasi tutustua esitykseen ja palata asiaan tulevien neuvottelujen aikana.

JORDANIA ulkoministeri Nasser Judeh, joka toimi Jordanian puolesta tilaisuuden ”juontajana”, luonnehti 3 tuntia kestäneen tilaisuuden jälkeen ilmapiiriä ”positiiviseksi”. Hän totesi, että tärkeintä oli osapuolten tapaaminen kasvoista, vaikka mistään ei päätetty.
Keskustelut käytiin ilman ennakkoehtoja, vaikka PA:n pääneuvottelija muistutti ehtimiseen PA:n asettamista ennakkoehdoista, joista se ei halua tinkiä, mutta asiaan ei puututtu eilen.

PA:n puheenjohtaja Mahmou…
TIISTAI 03.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n rauhanneuvottelijoiden tapaaminen Ammanissa tänään kuningas Abdullah II:n suojeluksessa ei ole herättänyt toiveita mistään läpimurrosta. Keskusteluja seuraavat myös kvartetin, USA:n, YK:n, EU:n ja Venäjän, edustajat, mutta eivät osallistu Israelin ja PA:n edustajien kahdenkeskiseen tapaamiseen.
Sekä Israelin että PA:n neuvottelijat ovat toistelleet aiempia vaatimuksiaan tai perusteita, joiden varaan heidän mielestään mahdolliset todelliset neuvottelut tulee keskittää.

PA:n kannan esitti pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, joka pitää kiinni PA:n toistamista vaatimuksista 1949 aselepolinjoista, setlementtitoiminnan lopettamisesta sekä kaiken rakentamisen keskeyttämisestä Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin juutalaisyhteisöissä. Israelin kannan esitti pääministerin edustaja Mark Regev, joka painotti neuvotteluja ilman ennakkoehtoja sekä sitä, että kaikkia avainkysymyksiä tulee käsitellä kokonaisuutena. Hän vakuutti Israelin halua edetä neuvott…
MAANANTAI 02.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n neuvottelijat tapaavat huomenna Ammanissa kuningas Abdullah II:n suojeluksessa. Tapaamista on järjestelty kuumeisesti viimeisten viikkojen aikana, mutta täysin julkisuuden ulkopuolella. Pääministeri Netanyahun edustajana toimii Yitzhak Molcho, PA:n edustajana lienee pääneuvottelija Saeb Erekat. Tapaamisen tärkeyttä on painotettu sillä, että osapuolten tuli saada sovittua neuvottelujen pohjaksi tärkeimmistä erimielisyyksistä tammikuun 26:en päivään mennessä. PA tulkitsi kuitenkin asian siten, että kumpikin osapuoli esittää omat vaatimuksensa tuohon päivään mennessä ilman keskeisiä neuvotteluja. Tiistain tapaamisen järjestelyihin ovat osallistuneet kvartetin sekä Jordanian edustajat, joilla kummallakin on polttava tarve saada rauhanprosessi liikahtamaan.

JORDANIAN virallinen uutistoimisto Petra ilmoitti, että Israelin ja PA:n edustajat tapaavat yhteisessä tilaisuudessa kvartetin ja Jordanian edustajien kanssa.
Sen jälkeen Israelin ja PA:n edustaja…
SUNNUNTAI 01.01.12

1. NÄIN saatiin vanha vuosi onnellisesti tai onnettomasti, miten vain, loppumaan, ja voidaan aloittaa vuotta 2012, toivottavasti puhtain paperein, että jää mitään hiertämään hampaan-koloon tai kenkärajaan. ”Annetaan menneen nukkua, mutta Vapahtajan rintaa vasten”, kuten Oswald Chambers toteaa ”Parhaani Hänelle” kirjassaan. Mutta vaikka ennusteet tälle vuodelle eivät lupaakaan juuri parempaa, ei ole oikein murehtia eikä pelätä sitä etukäteen, sillä ”jokainen tuleva päivä pitää murheen itsestään.”

2. PALESTIINALAISET päättivät aloittaa uuden vuoden uusin konstein. PLO:n ”exekutiivinen komitea”, käytännössä hallitus, teki eilen pitämässään istunnossa päätöksiä, joiden mukaan se esittää YK:lle vaatimuksen lopettaa Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosassa. Toisessa päätöksessä se esitti vetoomuksen kvartetille, että se estäisi Israelia laajentamasta ”setlementtejä” ja etsimään tapoja, jolla rauhankeskustelut voidaan aloittaa. Palestiinan …