TORSTAI 05.01.12

1.IRANIN vastainen raakaöljyn tuontikielto näyttää toteutuvan. USA päätti asiasta uudenvuoden aattona. EU on kimuroinut päätöksensä kanssa, mutta päätti lopulta suostua tuontikieltoon periaatteessa, mitä sillä sitten tarkoitettaneenkin. Turkki on jo pyytänyt, että sen suurin öljynjalostamo jätettäisiin kiellon ulkopuolelle. Tuontikielto on jo nostanut raakaöljyn hintoja markkinoilla, ja tämä trendi tullee jatkumaan odotellessa, miten Iran tulee vastaamaan tähän. Sen edustajat ovat jo ehtineet ilmoittaa, että kielto merkitsee sodanjulistusta Iranille. OPEC-jäsenet ovat kertoneet laatineensa vaihtoehtoisia suunnitelmia, millä tuontikiellon vaikutusta voidaan pehmentää 2.3 miljoonan tynnyrin päivässä öljynviennin jatkumiseksi, mihin liittyy Kiinaan menevän raakaöljymäärän kasvattaminen. Kiina on maailman toiseksi suurin raakaöljyn käyttäjämaa. Tieto perustuu Iranin korkean viranomaisen lausuntoon.

IRAN on uhkaillut sulkea Hormuzansalmen kokonaan öljynkuljetuksilta, jos sen öljynvienti estetään. Sen kautta kulkee normaalisti 35 % maailman tarvitsemasta raakaöljystä.
Toisaalta Iran on etsinyt toisia teitä, joiden kautta raakaöljyä pystytään toimittamaan, kertoi Kansallisen Iranin Öljy-yhtiön (NIOC) johtaja S M Qamsari Reutersille. Hän vakuutti, että Iran pystyy helposti korvaamaan menetetyt asiakkaat. Osa menee Kiinaan ja muihin Aasian ja Afrikan maihin, mutta ei kaikki. Iranin ei kuitenkaan oleteta aloittavan öljytankkereiden vahingoittamista Persianlahdella, koska se olisi epäedullista pitkällä tähtäyksellä. Qamsari uskoi öljynkuljetusten jatkuvan tänä vuonna entiseen tapaan kuten myös sopimukset.
”Olemme saaneet hyvin korkeita vaatimuksia tilaajiltamme, joten meillä on sama määrä 2.3 miljoonan tynnyrin yli tilauksissamme”, Qamsari totesi.

AMERIKKALAINEN analyysi olettaa, että Kiina ja Intia saavat Iranin öljyä edullisella hinnalla, mikä helpottaa niiden teollisuutta ja taloutta, mutta Euroopan maat joutuvat etsimään muita öljyntuottajia. Arviolta 70 % eli 700 000 tynnyriä/päivä Iranin raakaöljystä kulkee Suezin kautta länteen. EU-maat tuottavat Iranista n. 450 000 tynnyriä päivässä; Turkkiin menee 200 000 tynnyriä päivässä ja loput Afrikkaan. Tämän määrän korvaaminen nostaa öljyn hintaa.
Iranin Öljy-yhtiön johtaja Qamsari toteaa, että Iran pystyy viemään öljyä haluamansa määrän, mutta maksujen saaminen tuottaa vaikeuksia pankkisaarron vuoksi. Hän sanoi, että vienti-sopimusten uusiminen Kiinan ja joittenkin toisten maitten kanssa on työn alla. Hän painotti haluaan toimii liikemiesmäisesti, jossa politiikka ja liiketoiminta ovat erotetut.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=252203

2. EGYPTIN kaasuputken pommittivat luultavasti beduiiniheimot, jotka vaativat maksua putkien suojelemisesta, arvioivat asiantuntijat. Egypti on haluton maksamaan suojelusta, mutta ei toisaalta ole lisännyt kaasuputkea suojelevaa vartiointia. Tarkkailijat ovat arvioineet, ettei Egyptin sotilashallitus halua kiirehtiä asian selvittelemistä ja putkien korjaamista odotellessaan parlamenttivaalien päättymistä ja uuden hallituksen muodostamista, jonka vastuulle tulee jäämään kaasuntoimitusten jatkaminen Israeliin.
Sekä Muslimiveljeskunnan että Salafi-järjestön taholta vastustetaan sopimuksen jatkamista, kuten myös vaaditaan maitten välisen rauhansopimuksen mitätöimistä.

ISRAELISSA arvioidaan, että Egyptistä saadun kaasun korvaaminen raskaalla dieselöljyllä aiheuttaa maalle 15 miljardin USD menetykset, ennen kuin Tamarin kaasulähteet saadaan hyötykäyttöön vuoden 2013 keskivaiheilla, ellei tule uusia ongelmia.
Egyptistä kaasua Israeliin ja Jordaniaan johtajat putket räjäytettiin ainakin 10 kertaa vuoden 2011 aikana aiheuttaen toimitusten katkoksia yli 200 päivän ajalta.
Kaasutoimitusten vaikeutuessa sähkön hinta Israelissa nousee, helmikuun alusta 9 % ja sen arvioitiin aiemmin nousevan peräti 30 %.

GLOBES kertoo, että beduiiniheimot ovat esittäneet kolme vaatimusta Egyptin hallitukselle: hallituksen tulee maksaa kilometritaksalla vuokraa heimoille, joiden maalla putki kulkee; beduiinivartijoitten palkkaaminen putken vartijoiksi sekä Egyptin pidättämien beduiinien vapauttaminen. Sotilashallitus on torjunut nämä vaatimukset.
Egyptin hallituksen suunnitelman mukaan se tulee rakentamaan pysyvät vartioasemat pitkin öljyputkea, joka on pääosin upotettu maan alle, vain valvonta-asemilla se nousee ylös. Kaasuputken omistaa valtion johtama Egyptin luonnonkaasuyhtiö (GASCO). Projektiin kuuluu 26 vartioaseman rakentaminen, jotka varustetaan aidoilla, kameroilla ja aseistetuilla vartijoilla. Käytännössä suunnitelman toteutuminen on pysähtynyt eri osapuolten kiistellessä vastuuvelvollisuuksistaan ja siitä, kuka mitäkin joutuu maksamaan.
Egyptin edellisen hallituksen öljyministeri Sarneh Farmi, joka oli vastuussa kaasu-toimituksista, on nyt vankilassa tuomittuna Egyptille epäedullisen sopimuksen hyväksymisestä presidentti Mubarakin aikana.
Itäisen Välimeren öljy-yhtiön (EMG) toinen omistaja Hussain Salem tuomittiin kaksi kuukautta sitten poissaolevana 7 vuoksi vankeuteen samoista syistä kuin ministeri Farmi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252144

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että saartorengas Syyrian ympärillä kiristyy Syyrian armeijan lojaalisuuden alkaessa pahoin rakoilla. Muutama päivä sitten kerrottiin, että USA siirsi Irakista kotiutettuja sotilaita Jordanian puolelle Syyrian rajaa varmistaen, ettei Assadin armeija käytä tilaisuutta iskeäkseen Jordaniaan. USA:n ja NATON omaksuman periaatteen mukaan niiden joukot eivät saa osallistua Syyrian sisällä riehuviin kamppailuihin.
Viimeinen uutinen kertoo, että israelilainen Heron UAV-kone, miehittämätön tiedustelukone, kierteli neljän tunnin ajan turkkilaisen Hawk prikaati 14 varuskunnan yläpuolella kuvaten sen ohjuspatteristoja ja tutka-asemia. Varuskunta sijaitsee lähellä Syyrian pohjoisrajaa Hirikhanissa Hatayn maakunnassa. Turkin ilmavoimat lähettivät kaksi F-16 konetta Heronin yläpuolelle, mutta ne antoivat tiedustelukoneen poistua estämättä sitä.

JOULUKUUN 27. päivänä Qatar ilmoitti sopineensa Libyassa taistelleiden joukkojen siirrosta Hatayn tukikohtaan, jossa ne harjoittelevat yhdessä turkkilaisten joukkojen kanssa. Qatar vastaa Libyasta siirrettyjen joukkojen kustannuksista. Niitä johtaa Abdelhakim Benjah, entinen al-Qaidan jäsen ja Libyassa Gaddafin vastaisten joukkojen komentaja. Hänen kerrotaan perustaneen komentokeskuksensa Antakyaan (Antiokiaan).
DF arvioi, että Hawk prikaati 14 varuskunta tulee olemaan asema, josta mahdollinen hyökkäys Syyrian alueelle voidaan aloittaa. Syyrian armeija varautuu sitä varten lisäämällä ohjuksiaan ja sotilaitaan rajan pintaan. Aiemmin kerrottiin, että Syyrian armeija asetti rajan läheisyyteen 21 Scud-ohjuksen laukaisualustaa.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että kiivaita taisteluja on käyty Syyrian etelärajalla Jordanian ja Israelin rajojen tuntumassa Horanin maakunnassa tiistaina 04.01. Taisteluihin osallistui Assadin armeijasta FSA:n armeijaan loikannut 38:n mekanisoidun prikaatin pääosa. Taisteluihin Sidan lähistöllä osallistui T-72 panssareita, ja surmansa saaneita oli molemmin puolin. 38: prikaati kuuluu viidenteen divisioonaan, joka on sijoitettu Syyrian puolelle Golanin vastaiselle rajalle. – Israelin uutisten mukaan muutamia Israelin arabeja on päässyt rajan yli Syyrian puolelle antautuakseen Assadin armeijan palvelukseen. http://www.debka.com/article/21618/

4. BINYAMIN alueneuvoston toimintakomitean johtaja Roi Radar pidätettiin Knessetin turvallisuusmiesten toimesta hänen yrittäessään mennä tapaamaan kansanedustaja Uri Arielia. Pidätyksen syynä oli se, että poliisi oli antanut hänestä pidätysmääräyksen ja varoittanut Knessetin vartijoita Ridarin mahdollisesta vierailusta keskiviikkona. Poliisin mukaan Ridar oli syyllistynyt rikokseen järjestäessään bussin, joka kuljetti mielen-osoittajia Mercaz Harav Yeshivasta Jerusalemissa osoittaakseen mieltään Ramat Giladin etäyhteisön tuhoamista vastaan. Poliisi syytti Ridaria, että pyrkiessään tapaamaan kansanedustajaa Knessetissä hän oli asettamassa sinne ”hintalappua” (price tag).

KANSANEDUSTAJA Ariel esitti voimakkaan vastalauseen verraten poliisin toimintaa siihen, mitä tapahtui Neuvostoliitossa kommunistisen Venäjän aikana, murtaen kaikki demokratian perussäännöt ja toimien kuin elefantti posliinikaupassa. Hän painotti, että kansalaisilla on oikeus lailliseen mielensä osoittamiseen ilman poliisin väliintuloa.
Kansanedustaja Michael Ben Ari sanoi tapahtuman olevan osoitus poliisin uusista yeshan asukkaita vastaan harjoittamista sortotoimista. Hän ennusti, että seuraavaksi poliisi pidättää
yeshan alueneuvoston puheenjohtajan.
Yeshan ihmisoikeusjärjestö kritisoi myös poliisin huvittavaa tapaa laajentaa ”hintalappu” termiä käsittämään tilanteet, joissa pelkkä protestointi on provokaatio, ja että ihmisiä, joiden ainoa syyte koskee protestointia, joutuu poliisin pidättämäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151417#.TwVbVFb3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF antoi poliisin suojelemana määräyksen 12:lle juutalaiselle ”oikeiston jäsenelle” pysyä poissa Juudeasta ja Samariasta 3-9 kuukauden ajan. Heidän rikoksenaan on se, että heidän epäillään hyökkäilleen palestiinalaisia ja turvallisuusjoukkoja vastaan. Karkotusmääräykset oli allekirjoittanut OC keskusjohdon komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi. Karkotetut asuvat Havat Giladissa, Alon Moressa, Ramat Migronissa ja Maoz Eshterissä. Heitä vastaan nostetut epäilyt oli kerännyt Shin Bet, Yleinen turvallisuuspalvelu. Karkotusmääräyksessä henkilöitä kuvataan väkivaltaisiksi ja vaarallisiksi, jotka vaarantavat palestiinalaisten ja turvallisuusjoukkojen henkeä sekä aiheuttavat vahinkoa omaisuudelle ja tavaroille. Aktivistit esittivät vihamielistä kritiikkiä karkotuksia vastaan kuten myös jotkut NGO-järjestöt, jotka katsovat karkotusmääräysten osoittavan turvallisuusjoukkojen alentuneen ennen näkemättömälle moraalisen vastuun tasolle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=252290
- Kansanedustaja Moshe Gafni (UTI) kehottaa, että jos IDF haluaa värvätä haderi-kansaa ja ortodokseja joukkoihinsa, sen tulee sopeutua heidän uskonnollisiin vaatimuksiinsa, tai heidän on parempi pysytellä IDF:n ulkopuolella. IDF:n komentaja Benny Gantz antoi ensin lausunnon, jossa hän salli sotilaitten uskonnollisista syistä poistua tilaisuudesta, jossa toimitaan heidän uskonsa vastaisesti, mutta perui päätöksensä myöhemmin ja vaatii, että jokaisen tulee pysyä paikoillaan. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Arts/Article.aspx?id=252295
- Shamgar-komitea suosittelee, ettei enää saa antautua Shalit-sopimuksen tapaiseen terroristien massavapauttamiseen. Suositus on ollut valmis jo pitkään, mutta sen julkistamista siirrettiin, ettei se häiritsisi Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja. Suositus luovutettiin puolustusministeri Ehud Barakille, joka esittelee sen hallitukselle uusien sääntöjen vahvistamiseksi. Palestiinalaiset ovat puolestaan esittäneet toistuvia vaatimuksia ja kehotuksia uusien panttivankien hankkimiseksi. Gazasta kaivetaan uusia tunneleita turva-aidan ali Israelin puolelle, joiden kautta sieppaus-yksikkö voi soluttautua kohteeseensa kuten tapahtui Kerem Shalomin sieppauksen yhteydessä 2005. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=252266
- Entinen pääministeri Ehud Olmert sa syytteen lahjusten vastaanottamisesta Holyland-projektin yhteydessä. Tämä on vain yksi monista muista syytteistä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=252292
- Tänään torstaina, 10.Tevet-kuuta juutalaisen kalenterin mukaan, Babylonian armeija saartoi Jerusalemin kaupungin yksinvaltiaansa Nebukadnessarin johdolla. Päivä on paastopäivä hurskaille juutalaisille, mutta monikaan ei nykyisessä Israelissa ja vielä vähemmän maailmalla ole edes tietoinen päivän merkityksestä. Jerusalemin piiritys alkoi 10. Tevet-kuuta v. 425 eKr. Piiritystä kesti 30 kuukautta, mutta 9. Tammuz-kuuta v. 586 (toisten mukaan 420) eKr. paksut muurit murtuivat lopullisesti, mikä johti kaupungin tuhoamiseen ja Temppelin hävittämiseen kuukautta myöhemmin Tisha b´Av päivänä, jota juutalaiset muistavat suurella surulla. Arabit pelkäävät kuollakseen, että juutalaiset aloittavat kolmannen Temppelin rakentamisen Temppelivuorelle, ja tekevät kaikkensa sen estämiseksi. Joittenkin teologien mukaan Temppeli rakennetaan, jonne anti-kristus asettuu julistaen olevansa jumala. Toisten mukaan sillä tarkoitetaan seurakuntaa, jota kutsutaan Jumalan Temppeliksi, ja hän asettuu kristillisen kirkon johtoon ja julistautuu jumalaksi. Sakariaan mukaan Messias tulee rakentamaan Jumalan Temppelin, kun Hän tulee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151431#.TwVrRVb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021