Friday, October 03, 2008

PERJANTAI 03.10.08
1. OIKEUSMINISTERIÖ vaatii päärabbia estämään vieraitten uskontojen edustajien
käännyttämisen juutalaisuuteen. Ministeriö puolustaa vaatimustaan sillä, ettei Israel halua tulla leimatuksi ”käännyttäväksi kansaksi”.
Oikeusministeriö esitti vaatimuksensa sefardi-päärabbille Shlomo Amarille, joka kuitenkin on haluton muuttamaan käytäntöä. Ministeriön mukaan nykyinen vieraitten käännyttäminen juutalaisuuteen aiheuttaa juridisia ongelmia. Amar kertoo, että hän pyrkii yhdessä ministeriön kanssa löytämään ratkaisun ilmenneisiin ongelmiin, mutta haluaa jatkaa käytäntöä.
OIKEUSMINISTERIÖ JA OIKEUSKANSLERI molemmat vastustavat sellaisen lain säätämistä, jolla uskonnolliselle hallinnolle annettaisiin oikeus käännyttää vieraitten maitten kansalaisia, koska sen pelätään antavan ulkomaailmalle väärän kuvan maasta. Ne myös toteavat, ettei sellaista lainsäädäntöä ole missään muussa maassa, ja pitävät käytäntöä epäkäytännöllisenä, vaikka juutalaiseen uskoon kääntyvä sitä haluaisi vapaaehtoisesti.
MINISTERIÖ SELITTÄÄ, että jos kääntyvä haluaa Israelin kansalaisuuden, ongelma pääosin poistuu juridiselta kannalta. Mutta Amar on suostunut hoitamaan kymmenien vieraitten maitten kansalaisten kääntymisen, jotka ovat sen jälkeen palanneet omiin maihinsa. Ongelman katsotaan nousevan siitä, että Israelissa kansalaisuus ja uskonto ovat läheisesti kytkeytyneet toisiinsa. Amar sanoo, että vuosittain Israelissa kääntyy 30 – 50 vieraan maan kansalaista. Amarin laatima ohjeisto kääntymisestä viisi vuotta sitten ei sisällä vaatimusta, että kääntymisen suorittanut jäisi pysyvästi Israeliin. Ministeriön mukaan se ei myöskään anna Amarin johtamalle hallinnolle oikeutta suorittaa kääntymisiä. Tässä yhteydessä tulee esille juutalaisen kanssa naimisissa olevan puolison kääntyminen, jonka usein epäillään tapahtuvan ilman vakavaa tarkoitusta elää juutalaisen uskonnon vaatimusten mukaan. (JP)
2. SHAS-PUOLUEEN entinen puheenjohtaja ja Israelin sisäpolitiikan voimahahmo rabbi
Arieh Deri pyysi Jerusalemin piirioikeutta poistamaan hänen vaalikelpoisuuttaan rajoittavan vaatimuksen. Deri tuomittiin kuutisen vuotta sitten kolmeksi vuodeksi vankeuteen syytettynä asemansa väärinkäyttämisestä. Hänen vankeusaikansa aikana säädettiin ns. Deri-laki, jonka mukaan moraalisesta toiminnasta tuomittu ei voi 7 vuoden aikana asettua ehdokkaaksi virkaan, jossa hän joutuisi käsittelemään asioita, joista hänet tuomittiin. Deri halusi asettua ehdolle Jerusalemin pormestarin virkaan, minkä oikeuden päätös estää.
SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja ilmoitti Derille, että puolue tukee hänen vaaliehdokkuuttaan ja pyysi, että Deri valittaisi piirioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Deri kuitenkin epäröi eikä ole siihen halukas. Hän sanoo keskustelevansa Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin ja muitten rabbien kanssa ennen lopullista päätöstään.
DERILLÄ uskotaan olevan mahdollisuudet menestyä Jerusalemin pormestarin vaaleissa. Jotkut ovat esittäneet, että tämä toimenpide riittää Derille, hänen tarkoituksensa oli vain päästä julkisuuteen, eikä hänellä ollutkaan suurta halua saada pormestarin virkaa. Varsinkin vasemmiston taholta pelätään Derin uutta tulemista, sillä hän sekoittaisi pahoin niiden suunnitelmia ja hallitusneuvotteluja. (JP)
3. ISRAEL SEURAA huolellisesti ja pahoin aavistuksin kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) yleiskonferenssin päätöksiä perjantaina Viinissä. Konferenssissa valitaan järjestön uusi hallitus, ja siinä Syyria on ehdokkaana. Iran veti ehdokkuutensa pois joko havaittuaan, ettei sillä ollut mahdollisuuksia tulla valituksi tai tehdäkseen tilaa läheiselle liittolaiselleen Syyrialle. Vahvin ehdokas hallitukseen on Afganistan. Hallituksen jäsenet pyritään valitsemaan yksimielisesti, ja jos se ei onnistu, suoritetaan äänestys, mikä nyt näyttää mahdolliselta ratkaisulta.
Hallituksen 35 jäsentä valitaan vuodeksi kerrallaan 145 jäsenmaan edustajista.
ISRAELISSA ihmetellään, miten Syyria, jota epäillään salaisesta ydinasetoiminnasta, voidaan valita ydinenergian leviämistä valvovan järjestön hallintoon. Toiseksi Syyrian lojaalisuutta järjestön toimintaperiaatteisiin epäillään sen Iranin läheisten suhteitten vuoksi.
IAEA:N pääsihteeri Mohammed ElBaradei varoitti keskiviikkona, että suurin maailman rauhaa järkyttävä tapahtuma voi olla terrorijärjestön räjäyttämä ydinpommi. Hän totesi, ettei terrorijärjestöillä ole sellaisia moraalisia tai muita rajoitteita toiminnallaan kuten valtioilla on.
HÄN KERTOI, että IAEA rekisteröi vuodesta 1993 lähtien 18 yritystä myydä pommia varten rikastettua uraania mustilla markkinoilla välittäjien kautta. Samaan aikaan järjestö rekisteröi 1300 tapausta alemmalle tasolle rikastettua ydinmateriaalia, mitä voitaisiin käyttää radio-aktiivisen saasteen levittämiseksi.
ElBaradei pyrkii saamaan järjestön 16.5 miljoonan USD budjettia nostetuksi. 90 % budjetista on tukijamaitten toimesta rajoitettu erikoiskohteisiin käytettäväksi. (JP)
4. LONTOOSSA ILMESTYVÄ arabiankielinen sanomalehti Ashang al-Awsat kertoi torstaina Israelin sotilasviranomaisiin viitaten, että Syyria on käynnistänyt uudelleen ydinasetoimintansa. Lehden mukaan Israelin sotilasviranomaiset kertoivat median edustajille, että Syyria rakentaa useita ydinreaktoreita hajautettuina eri puolille maata. Israelin hävittäjäpommittajien väitetään tuhonneen Syyrian valmisteilla olleen ydinreaktori-rakennukseen viime vuonna Deir al-Zorassa Syyrian koillisosassa.
SYYRIA ON toistuvasti kieltänyt, että rakennuksella oli mitään tekemistä ydinteollisuuden kanssa. YK:n alaisen järjestön IAEA:n lähettämä tarkastusdelegaatio kävi hakemassa maanäytteitä paikalta, jotka eivät pääsihteeri ElBaradein mukaan sisältäneet mitään merkkejä uraanista. Syyrian kuitenkin tiedetään siivonneen tuhotun rakennuksen jäljet ja rakentaneen sen paikalle uuden täysin viattoman rakennelman. Tarkastus tehtiin useita kuukausia iskun jälkeen, eikä rakennus ollut vielä käytössä, joten maanäytteissä ei voisikaan olla merkkejä uraanista. USA:n edustajat esittivät pian ilmaiskun jälkeen, että Syyrialla oli jo silloin kaksi muuta ydinreaktorirakennusta.
TOISET tarkkailijat epäilevät lontoolaislehden tietoja, sillä se on saudien kustantama ja Saudi Arabia on vahvasti Syyrian vastainen. USA:n ulkoministeriö suhtautuu tietoihin suuresti epäillen, koska niiden takana uskotaan olevan Syyrian oppositioryhmien. Toisaalta USA on aloittanut varovaiset keskustelut Syyrian kanssa eikä halua torpedoida niitä. Ulkoministeri Gondoleezza Rice ja Syyrian ulkoministeri Walid Muallem tapasivat viime viikolla, mikä voinee ennakoida USA:n muuttuvaa asennetta Syyrian suhteen.
5. SYYRIA on ollut vahvasti esillä uutislähteissä viime päivinä. Siellä äskettäin räjähtäneet pommit ovat levittäneet pelkoa ja epäluuloa Bashar Assadin hallituksen kestoon. Mitkä järjestöt tai yksityiset pommeja räjäyttelevätkin, niiden tekijät ja räjäyttäjät ovat ammattilaisia, sillä niiden alkuperää ei ole pystytty vahvistamaan. Epäilyksiä ja syytöksiä esitetään eri suuntiin, joista Israel on perinteisesti ykkösenä. Esim. viimeiseksi Damaskoksen lentokentälle vievän tien varrella räjäytetyn pommin sanottiin hyödyttävän eniten Israelia, mutta mitään vahvoja todisteita ei ole esitetty. Hizbullah varoittaa jäseniään Syyriasta.
SYYRIAN armeijan 10 000 miehen vahvuisten osastojen asettuminen asemiin Libanonin pohjoisrajan taakse on aiheuttanut pelkoja, että Syyria pyrkii miehittämään Libanonin pohjoisosan. Sen aiheena arvellaan olevan Syyrian halu turvata esteetön tieyhteys Tartusin satamasta Libanoniin ja edelleen Hizbullahin asemiin maan eteläosissa.
SYYRIA JA VENÄJÄ ovat entistä näkyvämmin lähestyneet toisiaan. Syyria antoi Venäjän laivastolle oikeuden käyttää Latakian ja Tartusin satamia merivoimiensa tuki- ja huolto-satamina. Venäjän laivaston neljä sota-alusta kävi Tartusin satamassa Venäjän lippulaivan, ydinohjuksilla varustetun Pietari Suuren, johdolla matkallaan Libyaan ja sieltä edelleen Karibianmerelle, jossa ne osallistuvat Venezuelan laivaston yhteisharjoituksiin.
ISRAELIn ja Syyrian väliset keskustelut ovat toistaiseksi jäissä, vaikka sekä Syyria että pääministeri Olmert vakuuttavat halukkuuttaan niiden jatkamiseksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Ehud Olmert oli eilen kahdeksatta kertaa poliisin grillattavana. He halusivat saada lisäselvityksiä sekä Olmertin osakekaupasta että hänen yksityismatkojensa rahoittamisesta kaksinkertaisella laskutuksella tukijajärjestöiltä. Olmert suhtautui poliisin uteliaisuuteen hyvin vastahakoisesti eikä ollut halukas vastaamaan kysymyksiin.
- Poliisi pidätti Kedumimin entisen pormestarin ja tunnetun aktivistin Daniela Weissin seitsemän muun ohella etsiessään professori Sternhellin pommin asettajia. Aktivistit syyttävät poliisia noitavainoista. Weiss aikoo valittaa pidätyksestä oikeuteen. Poliisi väittää, että he löysivät Weissin kotoa etsimänsä miehen, joka sytytti tuleen arabien hedelmätarhoja.
- Tzipi Livni jatkaa hallituksen muodostamisneuvottelujaan. Hän tyrmäsi Meretzin vaatimuksen oikeusministeri Daniel Friedmanin pudottamisesta pois ministerilistalta. Shas vaatii edelleen lapsilisien korotuksia, mutta ei tunnu olevan ollenkaan kiinnostunut siitä, että Livni haluaa antaa PA:lle lähes kaiken, mitä Olmertkin. Vain Jerusalemista Shas esittää laimeita vaatimuksia. Keskustelut Labourin kanssa junnaavat myös, sillä Labour vaatii lisää rahaa ensi vuoden budjettiin, mistä asiantuntijat varoittavat.
- Hizbullah-johtaja Nasrallah lupaa, että Shaba-farmi vapautetaan pian.
- Republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin lupaa, että USA:n lähetystö siirretään Jerusalemiin, mitä USA:n presidentit ovat vastustaneet.
- Israel siirtyy talviaikaan lauantaina.
Lämpötilat, JSM: Pe: 15-23; La: 19-27: Su: 22-30; C-astetta, aurinkoista.

Thursday, October 02, 2008

TORSTAI 02.10.08
1. OLMERT lupasi perjantaina hepreankieliselle Yediot Aharonot lehdelle antamassaan haastattelussa, jota pidetään hänen jäähyväishaastattelunaan, antaa palestiinalaisille lähes kaikki Juudean ja Samarian maa-alueet – ellei kaiken – sekä Syyrialle Golanin kukkulat. Myös Jerusalemin itäisistä osista hän luopuisi. Olmert kehuu, että 35 vuotta hän oli siinä väärässä luulossa, että ne kaikki kuuluvat Israelin maahan, mutta ”nyt hän on valaistunut”.
MAHMOUD ABBAS totesi haastattelusta, että jos Olmert tarkoittaa mitä sanoo, ”rauhan-sopimus solmitaan kahdessa päivässä”. Abbas ei maininnut muita ongelmia kuten pakolaiset, Jerusalemin vanha kaupunki ja Temppelivuori. Ehkäpä Olmert yhtyi niissäkin Abbasiin.
ULKO- JA PUOLUSTUSASIAIN VALIOKUNNAN entinen puheenjohtaja Yuval Steinitz (Likud) totesi, että Olmertin lupaukset osoittavat hänen olevan kriittisesti lähellä itsemurhaa, sillä sitä hänen lupauksensa merkitsevät koko Israelin kansalle. Kansanedustaja Aryeh Eldad (NU/NRP) puolestaan totesi, ettei ole mitään syytä luottaa ihmiseen, joka 35 vuotta on uskonut vakaasti asiansa oikeuteen vain hylätäkseen sen kaiken vanhoilla päivillään.
Meretzin kansanedustaja Yossi Beilin murehti sitä, että ”Olmert sai herätyksen liian myöhään menetettyään 2.5 vuotta turhassa sodassa Libanonissa ja houkuteltuaan Avigdor Liebermanin hallitukseen, joka keskittyi rauhankeskustelujen häiritsemiseen”.
STEINITZ hämmästeli sitä, että Olmert esittää tuollaista vastoin turvallisuusviranomaisten varoituksia ja USA:n presidenttiehdokkaittenkin näkemyksiä. ”Olmertin lupausten täyttäminen merkitsisi sitä, että palestiinalaiset hallitsisivat vuoristosta Israelin rannikkoaluetta ja pää-kaupunkia, ja samoin Syyria hallitsisi Israelin pohjoisosaa Golanin ylängöltä”. (JP)
2. UUDENVUODEN juhlat onnistuivat lopulta ilman näyttäviä terrori-iskuja Jerusalemissa tai muualla Israelin maata. IDF oli sulkenut kaiken normaaliliikenteen Juudean ja Samarian palestiinalaisosiin pyhien ajaksi, vain huolto- ja hätäapuliikenne sallittiin.
JERUSALEMIN poliisi pidätti rutiinitarkastuksessa 19-vuotiaan palestiinalaisen nuorukaisen, jolla oli vaatteisiinsa piilotettuna suuri veitsi. Hänet pidätettiin uudenvuoden aattona. Nuorukainen kertoi olleensa ”pyhällä matkalle” (jihad) puukottaakseen juutalaisia ”palestiinalaisen asian edistämiseksi”.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi ennen uuden vuoden juhlia, että turvallisuus-viranomaisilla oli 10 akuuttia terrorivaroitusta sekä tusinoittain yleisiä varoituksia. Näiden johdosta hän määräsi Juudean ja Samarian eristettäviksi pyhien ajaksi.
YK:N ihmisoikeusneuvosto hyväksyi julkilausuman, jossa se sanoi epämääräisesti, että ”Israel on voinut syyllistyä sotarikokseen”. Neuvosto perusti lausuntonsa arkkipiispa Desmond Tutun raporttiin, jossa hän käsitteli ”totuudenetsimismatkallaan” Gazassa tekemäänsä arviota IDF:n suorittamasta Beit Hanoun palestiinalaiskylän tulittamisesta syyskuun 24. 2006. Beit Hanousta on toistuvasti ammuttu Israeliin Kassam-raketteja, mitä neuvoston lausunnossa ei mainittu. Siinä valitettiin kuitenkin sitä, ettei IDF antanut tyydyttävää selitystä. Israel boikotoi Tutun havaintomatkaa Gazaan hänen sopimattomien ennakkolausuntojensa vuoksi. (JP)
3. NEW YORKIN tuomari sanoi päätöksessään, että 3 miljardin USD oikeusvaade PLO:ta vastaan voi edetä ilman vaikeuksia. PLO:n tuomarit pyrkivät mitätöimään vaateet väittäen, että kysymys oli ”sotatoimista”. Piirituomari George Daniels totesi päätöksessään, etteivät kaksi konekiväärein tehtyä hyökkäystä ja viisi pommitusiskua 2001 – 2004 välisenä aikana olleet sotatoimia. Niissä kuoli 33 ihmistä ja haavoittui sadoittain, myös USA:n kansalaisia. Daniels totesi edelleen, että hyökkäykset tehtiin julkisiin paikkoihin, ei sotilaallisiin tai hallituksen kohteisiin. Kaksi hyökkäystä tehtiin keskikaupungin kaduilla, muut bussipysäkillä, Heprealaisen yliopiston kahvilassa ja matkustajia täynnä olevissa busseissa. Tuomari totesi hyökkäysten tarkoituksena olleen erottelematta aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa suurille ihmisjoukoille armottomilla iskuilla, tappaa ja vammauttaa lukematon määrä ihmisiä runsaan siviiliasutuksen keskellä, ihmisille, jotka olivat suorittamassa normaalia päivärutiiniaan. Näitä ei voida pitää sotilaallisina toimina, hän vakuutti.
DANIELS myös totesi, että iskut omaavat juridisen ominaisuuden kansainvälisestä terrorismista. Tämän johdosta hän - tukeutuen USA:n terrorisminvastaiseen lakiin vuodelta 1991, joka sallii USA:n kansalaisille, heidän omaisilleen ja jälkeläisilleen oikeuden korvausvaatimuksiin USA:n oikeudessa, jos he ovat joutuneet kansainvälisen terrorismin uhreiksi - hylkäsi PLO:n esittämän väitteen, että syytteet olisi pitänyt esittää Israelin oikeudessa, ei USA:ssa.
Daniels totesi lisäksi, että PLO pyrki näillä iskuillaan painostamaan USA:ta ja Israelia sekä terrorisoimaan ja alistamaan siviiliasukkaita poliittisten päämääriensä toteuttamiseksi. (JP)
4. PA JA HAMAS pyrkivät osoittamaan toisilleen hyvää tahtoa ”Id al-Fitr”, islamin paastokuukauden ramadanin loppumisen johdosta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas määräsi tiistaina 40 Hamasin jäsentä vapautettaviksi PA:n vankiloista Juudeassa ja Samariassa. Tämä ele tehtiin kaksi päivää sen jälkeen, kun Hamas vapautti Gazassa pidättämäänsä 30 Fatahin jäsentä. Hamas totesi lausunnossaan, että toimi oli osa hyväntahdon elettä muslimien loman johdosta.
Näiden eleitten uskotaan edistävän Hamasin ja Fatahin välisiä keskusteluja, jotka alkavat Kairossa lähiaikoina.
HAMASIN arvion mukaan PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet yli 200 Hamasin jäsentä Juudeassa ja Samariassa. Abbasin määräämää vankien vapauttamista kiitetään Hamasin parissa mutta sitä pidetään riittämättömänä. Samaa sanovat Fatahin edustajat Hamasin vapauttamista vangeista Gazassa. Fatahin tietojen mukaan Hamas on pidättänyt yli 300 Fatahin jäsentä.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoo, että hän matkustaa Kairon keskusteluihin ”avoimin sydämin ja käsin ja hyvällä tarkoituksella”. Hän sanoi tiistaina, että Hamasin tarkoituksena on saada Gazan saarto poistettua ja Hamasin poliittinen boikotti purettua, koska sen PLC:n jäsenet ja hallitus olivat valitut yleisillä vaaleilla. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kielsi tiedot, että Hamas olisi suostumassa uuteen teknokraateista ja riippumattomista koottuun yhteishallitukseen Fatahin kanssa.
LONTOOSSA ilmestyvä arabiankielinen lehti Asharq al-Awsat kertoi keskiviikkona, että Abbas kieltää suostuneensa Hamasin murskaamiseen Länsirannalla tai Hamasin joukkojen vastaiseen toimintaan Gazassa. Abbas uskoo Kairon yhtenäisyyskeskustelujen tuottavan positiivisia tuloksia ja lopettavan Hamasin ja Fatahin välisen kiistan. (JP)
5. IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei vakuutti keskiviikkona, että Iran tulee seisomaan vakaasti Hamasin hallituksen tukena. Hän vakuutti edelleen, että Israel on heikkenemässä ja matkalla tuhoaan kohti.
KHAMENEI, jolla on viimeinen sana Iranin asioissa, kutsui Hamasin pääministeri Ismail Haniyehiä ”mujahideksi”, pyhäksi taistelijaksi, todeten, ettei Iran koskaan hylkää häntä.
Khamenei toisti Ahmadinejadin usein toistaman ennusteen, että Israel heikkenee päivä päivältä ja sanoi havainneensa, että myös ”sionistisen hallituksen virkailijat ovat huomioineet siirtyvänsä kohti heikkoutta, tuhoa ja tappiota”, kuten Iranin valtion TV kertoi.
KHAMENEI puhui Id Al-Fitr tilaisuudessa, jolla lopetettiin islamin paastokuukausi. Hän totesi islamin maailman odottavan päivää, jolloin Palestiinan maa on palestiinalaisen kansan käytössä, sen oikeutettujen maanomistajien hallussa. (JP)
6. ISRAEL haluaa ostaa USA:lta seitsemän maan yhteisyrityksenä valmisteilla olevaa uuden sukupolven hävittäjäkonetta, ensi vaiheessa 25 konetta, myöhemmin 50 lisää. Niiden laskettu hinta on 15.2 miljardia USD. Ensimmäiset koneet olisivat luovutuskunnossa 2014. Israel haluaa myös, että koneisiin asennetaan sen omia teknisiä apulaitteita. Israelin kiireisiin saada kauppa periaatteessa sovituksi vaikuttaa pelko, että Lähi Idän maat saavat sen ennen Israelia. Koneen myymiselle tulee saada sekä Pentagonin että USA:n kongressin hyväksyminen. Presidentti Bush on koneen myymisen kannalla.
F-35 koneella on stealth-ominaisuus, eli sitä on vaikea havaita tutkassa, sillä on pystysuoraan nousu ominaisuus, joskin 25 ensimmäistä konetta toimivat perinteisesti. Israelin pelkona on, että sotatilanteessa sen lentokentät joutuvat ohjusiskujen kohteiksi eivätkä perinteisesti nousevat koneet pysty käyttämään niitä. Siksi pystysuora nousuominaisuus ja lyhyt kiitorata ovat ehdoton edellytys niissä olosuhteissa. Konetta valmistaa Lochheed Martin.
Koneen muita ominaisuuksia:
- Kehittynyt tutkajärjestelmä maassa ja lähietäisyydellä olevia kohteita varten.
- Sähköinen optinen kohdistusjärjestelmä (EOTS).
- Lentäjän kypärään yhdistetty ohjuksen ohjausjärjestelmä (HMD).
- Ensimmäisenä koneena maailmassa yhteys satelliittiverkostoon.
- Kyky kuljettaa suuria määriä aseita, suora-ammunta ammukset, AIM-120 ja AIM-132 ilmasta ilmaan ammuttavat ohjukset.
Aiemmin USA hyväksyi 330 miljoonan asetoimitukset sekä FBX-tutkajärjestelmän, joka asennetaan Israeliin USA:n toimesta ja jota hoitaa 120 USA:n sotilasvirkailijaa. Israel ei enää tilaa USA:sta sen valmistamia rypälepommeja. (JP, Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu vakuuttaa, että hänen pääministerikautenaan juutalaiskylien rakentaminen jatkuu Juudeassa ja Samariassa. (JP)
- USA:n ydinaseasiantuntija David Kay: Iranin ydinase valmis 2-5 vuodessa. (INN)
- Bahrainin ulkoministeri Khalid Bin Ahmed al-Khalita esittää alueellista ongelmien selvittämisfoorumia, jossa sekä Israel että Iran ovat mukana. (INN)
- Israelin talouden kasvu tulee heikkenemään, mutta ei tiedetä millä taholla ja miten suuresti, ennustaa talousministeri Roni Bar-On. (INN)
- Turismiministeri Ruhama Avraham Balila aikoo vuoden 2012 aikana tuoda maahan 5 miljoonaa turistia, pääosa Venäjältä ja Kiinasta. Hän valittaa 18 000 hotellihuoneen puutetta, mikä tulisi jotenkin hoitaa. (Ynetnews)
- Olmert on tänään kahdeksatta kertaa poliisin kuulusteltavana. (INN)

Monday, September 29, 2008

MAANANTAI 29.09.08
1. ”OLKOON tämä vuosi hyvä merkki”, tarkoittavat heprealaiset kirjaimet, joilla vuosiluku 5769 ilmaistaan. Itse asiassa siinä on vain luku 769, sillä hepreassa ei ole kirjainmerkkiä, jolla 5 000 ilmaistaisiin. Seuraavassa muutamia uuteen vuoteen liittyviä tietoja ja tapahtumia.
UUSI VUOSI alkaa tänä iltana juhla-aterialla, ja jatkuu kahden päivän pyhällä.
Maan turvallisuusjärjestöt, IDF, poliisi ja Shin Bet ovat korkeassa hälytysvalmiudessa terrori-iskujen estämiseksi. Myös ihmisten kidnappaamiset ovat mahdollisia pyhien aikana.
YHTEYDET Juudean ja Samarian arabialueille on katkaistu pyhien ajaksi tästä illasta keskiviikkoiltaan. Vain pelastus- ja hätäapuliikenne on sallittu.
POHJOISELLA RAJALLA IDF on valmistautunut Hizbullahin mahdolliseen soluttautumiseen Israelin puolelle käyttäen hyväkseen maan loma-aikaa. Yksi kuviteltu operaatio voisi olla, että Hizbullahin agentit pääsevät johonkin juutalaiskaupunkiin, esim. Shlomiin, valtaavat asuintalon ja pitävät sen asukkaita panttivankeinaan. Hizbullahin iskun mahdollisuutta lisää Israelin hallituksen vaihtotoimet, minkä aikana maalla ei ole päättäväistä johtoa, eikä Olmert enempää kuin hänen mahdollinen seuraajansakaan liene halukas suuriin operaatioihin.
HIZBULLAH vannoo kostavansa Israelille Imaad Mughniyehin teloituksen Damaskoksessa, vaikka Israel kieltää osallisuutensa salamurhaan. (JP)
2. VASEMMISTOLAINEN professori Zeev Sternhell nousi hänen kotinsa sisäänkäynnin edessä laukaistun putkipommin johdosta julkkikseksi, jota näyttävästi esitetään maan TV-kanavilla, uutiskanavilla ja mediassa. Strenhell sanoo nyt akateemisella arvovallallaan, että ”setlerit ovat anti-sionisteja”, koska he haluavat asuttaa ja kehittää Israelin Jumalan heille lupaamia alueita Juudeassa ja Samariassa, eli ”miehittää niitä”, kuten hän asian ilmaisee. Hän kehottaa poliitikkoja aloittamaan sodan heitä vastaan. Tämä professorin lausunto edustaa ”vasemmistosionismia”, jota Labour- ja Meretz-puolueet edustavat, ja jonka näkyvimpiä edustajia ovat Peace Now aktivistit.
STERNHELL on saanut tuekseen muita arvovaltaisia henkilöitä pääministeri Ehud Olmertia myöten, joka joskin pahasti ryvettyneellä arvovallallaan julistaa: ”Ääriliikkeen ilkeä tuuli uhkaa Israelin demokratiaa.” Hän näkee suoran yhteyden Rabinin murhan ja tämän putkipommi-iskun välillä. Olmert näkee tässä Israelin uuden maanalaisen liikkeen ilmentymän, jota hän usuttaa turvallisuusjoukkoja tukahduttamaan, etsimään sen jäseniä ja saattamaan heidät oikeuden eteen. Olmert näkee yhteyden Peace Now aktivistin Emil Grundzweigin murhan 1983, Yizthak Rabinin ja äskeisen putkipommi-iskun välillä. (JP)
3. ASUKASMÄÄRÄ Juudeassa ja Samariassa nousi 20 % siitä, mitä se oli Ehud Olmertin aloittaessa pääministerikautensa huhtikuussa 2006, jolloin se oli 250 000 asukasta siihen mitä se on nyt, eli yli 300 000 sisäministeriön väestötietojen mukaan, kertoo Yesha-neuvoston puheenjohtaja Pinchas Wallerstein.
WALLERSTEIN SANOO, että tästä kehityksestä kiitoksen saa juutalainen kansa, koska ”se on tapahtunut kaikkein vihamielisimmän hallituksen aikana vuodesta 1967 lähtien”. Hän vakuutti, että Israelin kansa on vahva, vaikka Olmert on valmis luopumaan Beit Sheanin laaksosta ja muista osista Israelia. Hän katsoo, että viimeaikaiset myönnytykset osoittavat, että tämä hallitusten käänteinen operaatio on jatkuva ja että ainoa vastakeino kansalla sitä vastaan on asuttaa Juudeaa ja Samariaa ja rakentaa niihin.
WALLERSTEIN kertoo, että kesän aikana pystytettiin 400 uutta karavaania, eli 400 uutta perhettä sai kodin kyläyhteisöissä sen lisäksi, mitä Maale Adumimiin ja Arieliin asutettiin.
Edellisten karavaanien lisäksi rakennettiin 300 uutta pysyvää asuntoa Juudeaan ja Samariaan, hän kertoi.
WALLERSTEIN kertoi, että jos hallitus haluaa estää ongelmat Yeshan asukkaitten kanssa, sen tulee hyväksyä uudet asutusyhteisöt entisten ulkopuolella. Hän kertoi järjestönsä aloittavan laajan julkisuuskampanjan, joka kohdistuu koko Israelin kansaan, ja jonka tarkoituksena on siirtää maan poliittista painopistettä oikealle nykyisestä. (INN)
4. ISRAELIN taloudellisen tilanteen osoittaessa voimakkuutensa ja kasvunsa maassa on kuitenkin kasvava määrä kansalaisia, jotka elävät toimeentulonsa äärirajoilla. Erityisen vaikeana tämä koetaan juhlapyhien aikoina, jolloin suurin osa kansasta valmistautuu juhla-aterioihin ja hiljaiseen kotielämään. Mutta järjestöille, jotka kantavat huolta osattoman kansan toimeentulosta, tämä valmistumisaika merkitsee kiireistä työn touhua. Eräs aktivisti toteaa, että avustustoiminta merkitsee yöelämää, koska tarvikkeita kootaan öisin.
Suuret määrät ylimääräistä ruokaa ja ruoka-aineita tuhotaan tai heitetään roskiin. Avustusjärjestöt ovat mobilisoineet joukon talkooperiaatteella toimivia aktivisteja, jotka keräävät poisheitettäviä ruokia ja ruokatarvikkeita ruokaloista, ravintoloista, leipomoista ja hotelleista koko maan alueella. Aktivistit kulkevat tietyissä kohteissaan autoillaan keräten niihin jätetyt tarvikkeet ja toimittaen ne avustusjärjestöille, jotka jakavat niitä edelleen. Autoilla liikkuvat avustajat ovat sopineet liikkeitten omistajien kanssa avaimen sijoittamisesta varmaan paikkaan, josta sen voi löytää, tai päästävät heidät sisään ennen poistumistaan.
Avustusjärjestöjen toiminnassa tuntuu raskaana maailman yleisen taloustilanteen heikkeneminen, mikä on nostanut paitsi ruokatarpeiden hintoja myös kuljetuskustannuksia.
Pöydältä pöydälle järjestö kertoo keränneensä 5 tonnia hedelmiä ja vihanneksia, 700 000 kuumaa ateriaa sekä 500 000 – 800 000 kg kuivattuja ruokatarpeita tätä loma-aikaa varten yksistään. Se jakaa tarvikkeet edelleen parille sadalle avustusjärjestölle. Pöydältä pöydälle järjestön edustaja Almog Gold sanoo, että kaikille halukkaille avustajille löytyy työtä. Yksi tällainen avustajia tarvitseva toimintamuoto on ”yöajan pelastustoiminta”. Lisäksi maassa on lukuisia ”lämminruokakeittiöitä”, joissa on mahdollisuus saada yksi lämmin ateria päivässä.
Avustustoimintaa tarvitsevien yksityisten ja perheitten lukumäärä nousi tänä vuonna 25 %, kertoo USA:sta muuttanut Benji Aziz Efratista. http://www.t2t.org.il (JP)
5. SOTA JA RAUHA mielipidetiedustelu, jonka ynetnews julkisti web-sivullaan tänään, ei näe tulevaisuutta kovin ruusuisena. Kysyttäessä vastaajan henkilökohtaista asemaa vain 17 % piti sitä huonona, mutta kansan tilaa piti huonona 53 %. He katsoivat tämän johtuvan maan sisäisistä asioista, rikollisuudesta, väkivallasta, sosiaalis-taloudellisesta eriarvoisuudesta, juutalaisten ja palestiinalaisten kulttuurien erilaisuudesta. 83 % katsoi rikollisuuden saavuttaneen huippunsa tänä vuonna, kun 73 % katsoi taloudellisen eriarvoisuuden kasvaneen. 68 % katsoi poliittisen tilanteen huonontuneen erityisesti suhteissa juutalaisten ja arabien välillä. Puolustuspoliittisesti 48 % katsoi tilanteen pysyneen samana, kuten myös ulkopoliittisen aseman; 23.5 % katsoi sen huonontuneen. 36 % katsoi, että Israelin kyky puolustautua oli pysynyt samana, 39 % katsoi sen huonontuneen vuoden aikana. 25 % katsoi suhteitten palestiinalaisten kanssa huonontuneen, 27 % katsoi niiden pysyneen ennallaan,
24 % sanoi niiden parantuneen. 45 % sanoi kansan yleisen tilanteen huonontuneen.
Tiedustelussa kyseltiin myös naispääministerin mahdollista vaikutusta tilanteisiin, mutta sillä ei uskottu olevan määräävää vaikutusta. Meretz- ja Labour-puolueitten edustajilla (58 ; 47.5 %) oli positiivisempi näkemys Livnistä pääministerinä; oikeistolaisista 53 % ja uskonnollisista 73 % uskoi sillä olevan negatiivisen vaikutuksen. (ynetnews)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3603584,00.html
6. UUTISOTSIKOITA
- Tripolissa Pohjois-Libanonissa räjähtänyt pommi surmasi ainakin viisi ihmistä ja vammautti 25 tämän hetken tietojen mukaan. Ääri-islamin uskotaan tehneen iskun. Israelia ei ole ainakaan vielä syytetty. (INN)
- Syyria on kaikessa hiljaisuudessa koonnut erään arvion mukaan lähes 10 000 miestä Libanonin rajan taakse maan pohjoisosassa. Libanonissa pelätään niiden voivan miehittää osan maan pohjoisosaa varmistaakseen häiriöttömät yhteydet Tartusin satamasta Libanoniin. Libanon on vaatinut Syyrialta selvitystä joukkojen tarkoituksesta. (ynetnews)
- Olmert on uuden vuoden tervehdyksenä kansalle esittänyt vaateen, että Israelin tulee luopua Golanin kukkuloista ja Itä Jerusalemista. Jerusalem Postissa arvioidaan, mikä sai Olmertin kääntämään takkinsa aktiivisesta oikeistolaisesta vasemmistolaiseksi ja innokkaaksi myönnytyspolitiikan kannattajaksi. Erääksi syyksi on arvioitu Olmertin psykologiset ongelmat. Jäätyään kiinni talousrikoksista, mitä Olmert pitää henkilökohtaisena jahtina ja joita hän ei tunnusta tehneensä, hän sublimoi vihansa toiseen äärimmäisyyteen poliittisessa kannassaan kieltäen kaiken sen, mitä hän aiemmin puolusti. (JP)
- Israelin tiedemiehet sanovat keksineensä, miten maailmalla joukoittain tuhoutuneet mehiläiskannat voidaan pelastaa. Tuhon aiheuttajana pidetään virusta, mikä aiheuttaa mehiläisyhteisöjen tuhoutumisen (CCD). Beeologies yhtiö on tarttunut ongelmaan tosissaan, ja on mielestään löytänyt tavan viruksen hävittämiseksi. CCD:n aiheuttajaksi on Israelissa havaittu Israeli Acute Paralysis Virus (IAPV), mikä aiheuttaa mehiläisessä siipien särkymisen, mitä seuraa halvaantuminen. Tutkijat vertaavat sitä flunssavirukseen, joka on hyvin tarttuva. Kysymys ei ole vain hunajasta, vaan mehiläisten osuudesta pölyttäjinä, minkä puuttuminen aiheuttaa tuottajille suuria tappioita. (JP)
- Fatahin kannattajat tutkivat kolmannen intifadan, väkivalta-aallon aloittamista, koska rauhankeskustelut eivät heidän mukaansa edisty. (ynetnews)
- Hamas ilmoittaa, ettei se tule tunnustamaan Abbasin valtaa PA:n puheenjohtajana hänen tammikuussa päättyvä kautensa jälkeen. (JP)

Sunday, September 28, 2008

SUNNUNTAI 28.09.08
1. KAKSI NUORUKAISTA joutui arabimellakoitsijoitten pahoinpitelemiksi Eretz käytävällä ollessaan menossa rukoilemaan patriarkkojen haudalle Hebronissa lauantai-iltana. Arabit kivittivät heitä kivin ja kaikilla esineillä, mitä käsiinsä saivat. Toinen heistä kärsi murtuneesta nenästä, jota hän joutui hoidattamaan sairaalassa.
Sotilaitten tullessa paikalle kivittäjät pakenivat paikalta.
HEBRONIN juutalaisyhteisö on valittanut IDF:n Hebronin prikaatin komentajalle eversti Udi Beb Mokhalle arabiväkivallan suuresta kasvusta viime päivinä Eretz käytävällä, joka on ainoa yhteys hautamonumentilta Kiryat Arban juutalaiskaupunkiin. Välikohtauksia sattuu siellä lähes päivittäin, kivienheittelyn ohella tien sulkemista kaatamalla sille jätteitä ja pyrkimyksillä väijyä käytävällä kulkevia. Sotilaitten puukotukset hautamonumentilla ovat myös lisääntyneet.
Tällä viikolla päättyvän muslimien paastokuukauden aikana muslimit levittivät Palestiinan lippuja rakennuksen sisälle ja virtsasivat juutalaisten pyhiäkirjakääröjä sisältävien pyhien arkkien lähelle.
SAMARIASSA lähellä Alei Zahav-juutalaiskylää arabit asettivat tielle kiviä, ja autoilijan tullessa ulos autostaan raivatakseen kivet pois, he aloittivat tulittaa haavoittaen häntä lievästi. Autoilija pystyi jatkamaan matkaansa. Sotilaitten tullessa paikalle arabit olivat paenneet.
Beitar Illitin lähellä Efratista länteen arabit heittivät palopommin autoilijaa kohti.
Samariassa lähellä Shiloa arabit heittivät autoilijaa kohti kiviä ja kallionmurikoita vaurioittaen pahoin hänen autoaan, mutta autoilija ei kärsinyt vahinkoja. (JP)
2. ARABITERRORISTIT valitsivat väärän kohteen hyökkäykselleen. Torstaiaamuna 08.30 aikaan F-16 lentäjä ajoi autollaan tukikohtaansa Nevatim lähellä Aradia Negevissä. Kaksi beduiinia ajoi autollaan hänen takanaan, toisen niistä kiihdyttäessä hänen edelleen ja pysähtyen äkisti. Toinen auto pyrki työntämään hänen autonsa pois tieltä. Lentäjä pysäytti autonsa antaen merkkejä, ettei tilanne huvittanut häntä ja tuli ulos autostaan. Beduiinit lähestyivät häntä, ja toisella oli kädessään karttu, jolla hän yritti huitaista lentäjää.
BEDUIINIT eivät olleet tietoisia, että lentäjä oli lentäjän koulutuksensa lisäksi asiantuntija lähitaistelutekniikassa. Hetken kuluttua molemmat beduiinit makasivat maassa kiemurrellen tuskissaan. Lentäjä ajoi tukikohtaansa ja teki tapahtuneesta raportin tukikohtansa komentajalle, joka ilmoitti asiasta poliisille, mutta heidän mennessä tarkistamaan paikkaa he havaitsivat, että beduiinit olivat häipyneet, ehkä ystäviensä avustamina. Poliisi vahvisti, että beduiinit olivat pahasti piestyjä. Poliisi pyrkii löytämään hyökkääjät. (Ynetnews)
3. EHUD OLMERT TARJOSI Abbasille Juudean ja Samarian 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille saakka, jos Israel saisi pitää Maale Adumimin, Arielin ja Gush Etzionin. Näitä vastaan Olmert tarjosi Israelin maata 1967 edeltäneitten tulitaukolinjojen länsipuolelta lähellä Gazaa, Hebronia ja Beit Sheania.
Näiden lisäksi Olmert lupasi tuhota kaikki Jordanjoenlaaksossa olevat juutalaiskylät ja maatalousyhteisöt, vaikka kaikissa Israelin rauhansopimusmalleissa Jordanjoen laakso pidetään Israelin valvonnassa sen erittäin tärkeän strategisen aseman vuoksi.
Israelin onneksi Mahmoud Abbas hylkäsi Olmertin tarjouksen vaatien miljoonien palestiinalais-pakolaisten pääsyä Israeliin sekä Jerusalemin itäosien täyttä luovutusta.
Pääministerin kanslia ei kiellä eikä myönnä uutisen todenperäisyyttä todeten, ettei se anna mitään tietoja julkisuuteen rauhanneuvotteluista PA:n kanssa. (INN)
PEACE NOW vasemmistolainen painostusjärjestö esitti sunnuntaina vaatimuksen korkeimmalle oikeudelle, että se määräisi useita juutalaistaloja tuhottaviksi pienessä Netiv Avot yhteisössä lähellä Gush Etzionia.
4. LISÄÄNTYNEET arabien aiheuttamat väkivaltaisuudet Juudeassa ja Samariassa
antoivat aiheen IDF:n keskusjohdolle peruuttaa toistaiseksi kaikki juutalaisten vierailut Josefin hautamuistomerkille lähellä Nablusia (Sikemiä). IDF:n edustaja kertoo kiellon johtuneen operatiivisista syistä, mutta Samarian alueneuvoston virkailija Eli Rosenfeldt sanoo, että IDF haluaa tällä rangaista juutalaisia. IDF on erityisen tuohtunut Yitzharin kylän lähellä tapahtuneista väkivaltaisuuksista, jotka alkoivat läheisen Asira el-Kibliyehin kylän arabin sytytettyä yhden asuintalon tuleen Yitzharissa ja haavoitettua 9-vuotiasta poikaa syyskuun 13. päivänä. Yitzharin kylän asukkaat menivät sen jälkeen arabikylään kostoretkelle vahingoittaen autoja ja särkien asuintalojen ikkunoita. IDF:n mukaan syy on Yitzharin kylän asukkaissa, joiden tulee tuomita väkivaltaisuutensa arabikylässä.
ROSENFELDT kertoo, että retkiä Josefin haudalle on järjestetty ilman välikohtauksia, ja että vähintään viisi bussia on päästetty kerrallaan muistomerkille. Sen luona käytiin kiivaita taisteluja IDF:n ja palestiinalaisten välillä 2000, minkä seurauksena IDF veti joukkonsa pois hautamuistomerkiltä. Palestiinalaiset tuhosivat rakennelmat ja polttivat ne. (JP)
5. KAHDENKESKISET neuvottelut ovat ainoa tapa saada rauha aikaan Israelin ja
palestiinalaisten välillä, sanoi Israelin YK-lähettiläs Gabriela Shalet YK:n yleiskokouksessa käytyjen Israelin ja PA:n välisistä rauhanneuvotteluista käytyjen keskustelujen jälkeen. Hän syytti arabimaita kovista sanoista koskien ns. ”setlementtejä” Juudeassa ja Samariassa, mutta totesi, että ne on tarkoitettu vain näytökseksi eivätkä ratkaise mitään. Tilaisuuden aikana Saudi Arabian edustaja sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vaativat ”setlementtien” rakentamisen täydellistä keskeyttämistä. Abbas oli tuonut mukanaan karttapiirroksen, josta hän esitti, miten mahdotonta yhtenäisen Palestiinan valtion maan saaminen on Juudean ja Samarian juutalaiskylien ja kaupunkien johdosta.
ISRAELIN lähettiläs Shalet totesi, ettei ole tärkeää, mistä tällaisissa tilaisuuksissa keskustellaan, vaan mitä tapahtuu todellisuudessa.
YK:N YLEISKOKOUKSEN ohessa kvartetin edustajat pitivät oman kokouksensa antaen julkilausuman, jossa ne vaativat ns. laittomien, laillistettujen kylien ulkopuolelle rakennettujen parakkikylien poistamista ja kaiken rakentamisen keskeyttämistä juutalaiskylissä ja
kaupungeissa Juudean ja Samarian alueilla.
KVARTETTI suositteli kansainvälisen rauhankokouksen pitämistä Venäjän aloitteen mukaisesti Moskovassa keväällä 2009, eikä marraskuussa, kuten Venäjä toivoi.
Tilastollisen keskustoimiston mukaan rakentaminen Juudeassa ja Samariassa kasvaa voimakkaasti. Rakentaminen kasvoi 42 % uusien rakenteilla olevien talojen osalta. Vuonna 2007 rakenteilla oli 700 taloa, tänä vuonna 1 010 taloa. Juutalaisasukkaitten edustaja Juudeassa ja Samariassa kehottaa YK:ta pitämään näppinsä erossa heidän asioistaan. Hänen mukaansa heillä on tuhansia uusia perheitä odottamassa muuttoa heti, kun talot ovat valmiit. Danny Dayan sanoo, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat paras turvallisuuden tae Israelille. Hän viittaa siihen, miten ne juutalaisyhteisöt, jotka Sharonin toimesta tyhjennettiin juutalaisista, ovat nyt terroristien harjoitus- ja koulutusalueina.
USA on vastustanut Israelin ja PA:n välisen konfliktin ottamista turvallisuusneuvoston käsittelyyn ja vaatii sen sijaan Iranin tilanteen käsittelemistä. (JP)
6. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vaati puheessaan perjantain al-Quds päivän kunniaksi, että Palestiina kokonaisuudessaan ”merestä jokeen” on palautettava arabeille. ”Palestiina, merestä jokeen, on arabien ja palestiinalaisten omaisuutta eikä kenelläkään ole oikeutta antaa edes yhtä jyvästä maata, koska se on pyhä. Koko maa tulee palauttaa sen laillisille omistajille,” Nasrallah hehkutti sormeaan uhkaavasti heristellen. Hän sanoi, että ”juutalainen eturyhmä” hallitsee maailmaa ja sen vaikutus ohjaa USA:ta ja sen liittolaisia. Hän sanoi, etteivät pyynnöt USA:lta ja länsivalloilta vapauta arabien omistamaa maata, vaan muslimien päättäväisyys ja alueen asukkaitten vastarinta ja uhraukset.
AIEMMIN PERJANTAINA Iranin edellinen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjani varoitti länsivaltoja al-Quds tilaisuudessa Teheranissa pitämässään puheessa, että niiden Israelin tukeminen sattuu omaan nilkkaan. Rafsanjani on edelleen vaikutusvaltainen poliitikko Iranissa ja johtaa eksperttien neuvostoa, jolla on valta valita ja erottaa Iranin ylin kaitsija. Hän varoitti, että tukiessaan Israelia USA, Ranska ja Englanti asettavat itsensä lopulta alttiiksi vaaralle. Hän oletti, että Israel voi ottaa kovemman kannan suhteessaan Iraniin ja arabeihin kuin länsivallat. Hän kai tarkoitti, että Israel voi vetää muut valtiot tahtomattaan seikkailuun, joka voi osoittautua kohtalokkaaksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Syyriassa lauantaina tapahtunut valtava räjähdys oli tarkoitettu Syyrian tiedustelujärjestön rakennusta varten, joka sijaitsee Damaskoksen lentokentälle johtavan tien varrella. Pommi-iskussa kuoli 17 ja haavoitti 20 ihmistä. Kuolleitten joukossa oli yksi Syyrian korkeimmista johtajista, kertoo arabiankielinen al-Sharq al-Awsat Lontoossa sunnuntaina. (Ynetnews)
- Pääministeri Ehud Olmert matkustaa ensi viikolla Moskovaan, jossa hän tapaa Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin. Heidän uskotaan keskustelevan Venäjän asetoimituksista Syyrialle, Iranin ydinaseesta ja rauhankeskusteluista Israelin ja PA:n välillä. (Ynetnews)
- USA toimitti osia voimalliseen X-band tutka-asemaan, jonka se pystyttää Negeviin, ja jota hoitavat amerikkalaiset virkailijat. USA sanoo, että tutka pystyy havaitsemaan pesäpallon kokoisen esineen 4 700km:n päässä. Sen uskotaan pystyvän havaitsemaan esim. Iranin laukaiseman Shihab-3 ballistisen ohjuksen sen laukaushetkellä, mikä antaa torjuntaohjuksille 5 min lisäaikaa valmistautua vastaiskuun. (Ynetnews)
Israelin uusivuosi alkaa maanantai-iltana 2-päiväisenä pyhänä.
Lämpötilat, Jsm: Su: 17-23; Ma: 17-24; Ti: 19-30; Ke: 15-23, osittain pilvistä. Sapattina saimme ensimmäiset sateet Jerusalemin alueella.