TORSTAI 02.10.08
1. OLMERT lupasi perjantaina hepreankieliselle Yediot Aharonot lehdelle antamassaan haastattelussa, jota pidetään hänen jäähyväishaastattelunaan, antaa palestiinalaisille lähes kaikki Juudean ja Samarian maa-alueet – ellei kaiken – sekä Syyrialle Golanin kukkulat. Myös Jerusalemin itäisistä osista hän luopuisi. Olmert kehuu, että 35 vuotta hän oli siinä väärässä luulossa, että ne kaikki kuuluvat Israelin maahan, mutta ”nyt hän on valaistunut”.
MAHMOUD ABBAS totesi haastattelusta, että jos Olmert tarkoittaa mitä sanoo, ”rauhan-sopimus solmitaan kahdessa päivässä”. Abbas ei maininnut muita ongelmia kuten pakolaiset, Jerusalemin vanha kaupunki ja Temppelivuori. Ehkäpä Olmert yhtyi niissäkin Abbasiin.
ULKO- JA PUOLUSTUSASIAIN VALIOKUNNAN entinen puheenjohtaja Yuval Steinitz (Likud) totesi, että Olmertin lupaukset osoittavat hänen olevan kriittisesti lähellä itsemurhaa, sillä sitä hänen lupauksensa merkitsevät koko Israelin kansalle. Kansanedustaja Aryeh Eldad (NU/NRP) puolestaan totesi, ettei ole mitään syytä luottaa ihmiseen, joka 35 vuotta on uskonut vakaasti asiansa oikeuteen vain hylätäkseen sen kaiken vanhoilla päivillään.
Meretzin kansanedustaja Yossi Beilin murehti sitä, että ”Olmert sai herätyksen liian myöhään menetettyään 2.5 vuotta turhassa sodassa Libanonissa ja houkuteltuaan Avigdor Liebermanin hallitukseen, joka keskittyi rauhankeskustelujen häiritsemiseen”.
STEINITZ hämmästeli sitä, että Olmert esittää tuollaista vastoin turvallisuusviranomaisten varoituksia ja USA:n presidenttiehdokkaittenkin näkemyksiä. ”Olmertin lupausten täyttäminen merkitsisi sitä, että palestiinalaiset hallitsisivat vuoristosta Israelin rannikkoaluetta ja pää-kaupunkia, ja samoin Syyria hallitsisi Israelin pohjoisosaa Golanin ylängöltä”. (JP)
2. UUDENVUODEN juhlat onnistuivat lopulta ilman näyttäviä terrori-iskuja Jerusalemissa tai muualla Israelin maata. IDF oli sulkenut kaiken normaaliliikenteen Juudean ja Samarian palestiinalaisosiin pyhien ajaksi, vain huolto- ja hätäapuliikenne sallittiin.
JERUSALEMIN poliisi pidätti rutiinitarkastuksessa 19-vuotiaan palestiinalaisen nuorukaisen, jolla oli vaatteisiinsa piilotettuna suuri veitsi. Hänet pidätettiin uudenvuoden aattona. Nuorukainen kertoi olleensa ”pyhällä matkalle” (jihad) puukottaakseen juutalaisia ”palestiinalaisen asian edistämiseksi”.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi ennen uuden vuoden juhlia, että turvallisuus-viranomaisilla oli 10 akuuttia terrorivaroitusta sekä tusinoittain yleisiä varoituksia. Näiden johdosta hän määräsi Juudean ja Samarian eristettäviksi pyhien ajaksi.
YK:N ihmisoikeusneuvosto hyväksyi julkilausuman, jossa se sanoi epämääräisesti, että ”Israel on voinut syyllistyä sotarikokseen”. Neuvosto perusti lausuntonsa arkkipiispa Desmond Tutun raporttiin, jossa hän käsitteli ”totuudenetsimismatkallaan” Gazassa tekemäänsä arviota IDF:n suorittamasta Beit Hanoun palestiinalaiskylän tulittamisesta syyskuun 24. 2006. Beit Hanousta on toistuvasti ammuttu Israeliin Kassam-raketteja, mitä neuvoston lausunnossa ei mainittu. Siinä valitettiin kuitenkin sitä, ettei IDF antanut tyydyttävää selitystä. Israel boikotoi Tutun havaintomatkaa Gazaan hänen sopimattomien ennakkolausuntojensa vuoksi. (JP)
3. NEW YORKIN tuomari sanoi päätöksessään, että 3 miljardin USD oikeusvaade PLO:ta vastaan voi edetä ilman vaikeuksia. PLO:n tuomarit pyrkivät mitätöimään vaateet väittäen, että kysymys oli ”sotatoimista”. Piirituomari George Daniels totesi päätöksessään, etteivät kaksi konekiväärein tehtyä hyökkäystä ja viisi pommitusiskua 2001 – 2004 välisenä aikana olleet sotatoimia. Niissä kuoli 33 ihmistä ja haavoittui sadoittain, myös USA:n kansalaisia. Daniels totesi edelleen, että hyökkäykset tehtiin julkisiin paikkoihin, ei sotilaallisiin tai hallituksen kohteisiin. Kaksi hyökkäystä tehtiin keskikaupungin kaduilla, muut bussipysäkillä, Heprealaisen yliopiston kahvilassa ja matkustajia täynnä olevissa busseissa. Tuomari totesi hyökkäysten tarkoituksena olleen erottelematta aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa suurille ihmisjoukoille armottomilla iskuilla, tappaa ja vammauttaa lukematon määrä ihmisiä runsaan siviiliasutuksen keskellä, ihmisille, jotka olivat suorittamassa normaalia päivärutiiniaan. Näitä ei voida pitää sotilaallisina toimina, hän vakuutti.
DANIELS myös totesi, että iskut omaavat juridisen ominaisuuden kansainvälisestä terrorismista. Tämän johdosta hän - tukeutuen USA:n terrorisminvastaiseen lakiin vuodelta 1991, joka sallii USA:n kansalaisille, heidän omaisilleen ja jälkeläisilleen oikeuden korvausvaatimuksiin USA:n oikeudessa, jos he ovat joutuneet kansainvälisen terrorismin uhreiksi - hylkäsi PLO:n esittämän väitteen, että syytteet olisi pitänyt esittää Israelin oikeudessa, ei USA:ssa.
Daniels totesi lisäksi, että PLO pyrki näillä iskuillaan painostamaan USA:ta ja Israelia sekä terrorisoimaan ja alistamaan siviiliasukkaita poliittisten päämääriensä toteuttamiseksi. (JP)
4. PA JA HAMAS pyrkivät osoittamaan toisilleen hyvää tahtoa ”Id al-Fitr”, islamin paastokuukauden ramadanin loppumisen johdosta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas määräsi tiistaina 40 Hamasin jäsentä vapautettaviksi PA:n vankiloista Juudeassa ja Samariassa. Tämä ele tehtiin kaksi päivää sen jälkeen, kun Hamas vapautti Gazassa pidättämäänsä 30 Fatahin jäsentä. Hamas totesi lausunnossaan, että toimi oli osa hyväntahdon elettä muslimien loman johdosta.
Näiden eleitten uskotaan edistävän Hamasin ja Fatahin välisiä keskusteluja, jotka alkavat Kairossa lähiaikoina.
HAMASIN arvion mukaan PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet yli 200 Hamasin jäsentä Juudeassa ja Samariassa. Abbasin määräämää vankien vapauttamista kiitetään Hamasin parissa mutta sitä pidetään riittämättömänä. Samaa sanovat Fatahin edustajat Hamasin vapauttamista vangeista Gazassa. Fatahin tietojen mukaan Hamas on pidättänyt yli 300 Fatahin jäsentä.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoo, että hän matkustaa Kairon keskusteluihin ”avoimin sydämin ja käsin ja hyvällä tarkoituksella”. Hän sanoi tiistaina, että Hamasin tarkoituksena on saada Gazan saarto poistettua ja Hamasin poliittinen boikotti purettua, koska sen PLC:n jäsenet ja hallitus olivat valitut yleisillä vaaleilla. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kielsi tiedot, että Hamas olisi suostumassa uuteen teknokraateista ja riippumattomista koottuun yhteishallitukseen Fatahin kanssa.
LONTOOSSA ilmestyvä arabiankielinen lehti Asharq al-Awsat kertoi keskiviikkona, että Abbas kieltää suostuneensa Hamasin murskaamiseen Länsirannalla tai Hamasin joukkojen vastaiseen toimintaan Gazassa. Abbas uskoo Kairon yhtenäisyyskeskustelujen tuottavan positiivisia tuloksia ja lopettavan Hamasin ja Fatahin välisen kiistan. (JP)
5. IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei vakuutti keskiviikkona, että Iran tulee seisomaan vakaasti Hamasin hallituksen tukena. Hän vakuutti edelleen, että Israel on heikkenemässä ja matkalla tuhoaan kohti.
KHAMENEI, jolla on viimeinen sana Iranin asioissa, kutsui Hamasin pääministeri Ismail Haniyehiä ”mujahideksi”, pyhäksi taistelijaksi, todeten, ettei Iran koskaan hylkää häntä.
Khamenei toisti Ahmadinejadin usein toistaman ennusteen, että Israel heikkenee päivä päivältä ja sanoi havainneensa, että myös ”sionistisen hallituksen virkailijat ovat huomioineet siirtyvänsä kohti heikkoutta, tuhoa ja tappiota”, kuten Iranin valtion TV kertoi.
KHAMENEI puhui Id Al-Fitr tilaisuudessa, jolla lopetettiin islamin paastokuukausi. Hän totesi islamin maailman odottavan päivää, jolloin Palestiinan maa on palestiinalaisen kansan käytössä, sen oikeutettujen maanomistajien hallussa. (JP)
6. ISRAEL haluaa ostaa USA:lta seitsemän maan yhteisyrityksenä valmisteilla olevaa uuden sukupolven hävittäjäkonetta, ensi vaiheessa 25 konetta, myöhemmin 50 lisää. Niiden laskettu hinta on 15.2 miljardia USD. Ensimmäiset koneet olisivat luovutuskunnossa 2014. Israel haluaa myös, että koneisiin asennetaan sen omia teknisiä apulaitteita. Israelin kiireisiin saada kauppa periaatteessa sovituksi vaikuttaa pelko, että Lähi Idän maat saavat sen ennen Israelia. Koneen myymiselle tulee saada sekä Pentagonin että USA:n kongressin hyväksyminen. Presidentti Bush on koneen myymisen kannalla.
F-35 koneella on stealth-ominaisuus, eli sitä on vaikea havaita tutkassa, sillä on pystysuoraan nousu ominaisuus, joskin 25 ensimmäistä konetta toimivat perinteisesti. Israelin pelkona on, että sotatilanteessa sen lentokentät joutuvat ohjusiskujen kohteiksi eivätkä perinteisesti nousevat koneet pysty käyttämään niitä. Siksi pystysuora nousuominaisuus ja lyhyt kiitorata ovat ehdoton edellytys niissä olosuhteissa. Konetta valmistaa Lochheed Martin.
Koneen muita ominaisuuksia:
- Kehittynyt tutkajärjestelmä maassa ja lähietäisyydellä olevia kohteita varten.
- Sähköinen optinen kohdistusjärjestelmä (EOTS).
- Lentäjän kypärään yhdistetty ohjuksen ohjausjärjestelmä (HMD).
- Ensimmäisenä koneena maailmassa yhteys satelliittiverkostoon.
- Kyky kuljettaa suuria määriä aseita, suora-ammunta ammukset, AIM-120 ja AIM-132 ilmasta ilmaan ammuttavat ohjukset.
Aiemmin USA hyväksyi 330 miljoonan asetoimitukset sekä FBX-tutkajärjestelmän, joka asennetaan Israeliin USA:n toimesta ja jota hoitaa 120 USA:n sotilasvirkailijaa. Israel ei enää tilaa USA:sta sen valmistamia rypälepommeja. (JP, Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu vakuuttaa, että hänen pääministerikautenaan juutalaiskylien rakentaminen jatkuu Juudeassa ja Samariassa. (JP)
- USA:n ydinaseasiantuntija David Kay: Iranin ydinase valmis 2-5 vuodessa. (INN)
- Bahrainin ulkoministeri Khalid Bin Ahmed al-Khalita esittää alueellista ongelmien selvittämisfoorumia, jossa sekä Israel että Iran ovat mukana. (INN)
- Israelin talouden kasvu tulee heikkenemään, mutta ei tiedetä millä taholla ja miten suuresti, ennustaa talousministeri Roni Bar-On. (INN)
- Turismiministeri Ruhama Avraham Balila aikoo vuoden 2012 aikana tuoda maahan 5 miljoonaa turistia, pääosa Venäjältä ja Kiinasta. Hän valittaa 18 000 hotellihuoneen puutetta, mikä tulisi jotenkin hoitaa. (Ynetnews)
- Olmert on tänään kahdeksatta kertaa poliisin kuulusteltavana. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021