Friday, May 01, 2009

PERJANTAI 01.05.09
1. TÄNÄÄN vapunpäivänä uutistoimistojen hälyttävimmät otsikot koskevat Iranin
ydinsuunnitelman toteutumista ja arvioita siitä, mitä tapahtuu jos Iran saa pomminsa.
USA:n puolustusministeri Robert Gates toistaa jo tutuksi tullutta kantaansa, ettei ole mielekästä hyökätä sotilaallisesti Irania vastaan, sillä sen vaikutus olisi kuitenkin vain tilapäinen. Sen sijaan hän kannattaa Obaman aloittamaa ja Hillary Clintonin kannattamaa diplomaattisten keskustelujen kanavaa. Gates kertoi samassa kongressin komiteassa, joka suosittelee määrärahojen jakamista, että hänen mielestään sanktiot ovat tehokkaampia kuin sotilaallinen väliintulo, sillä hyökkäys Iraniin vain siirtäisi sen ydinteollisuuden entistä enemmän maanalaisiin tiloihin. Hän uskoo, että järkevän keskustelun kautta Iranin mullahit on mahdollista saada ymmärtämään, että pommi vain kiihdyttäisi asekilpailua Lähi Idässä. Samaan aikaan hän yrittää saada läntiset liittolaismaat kiristämään kauppasaartoaan Irania vastaan, sekä saada Venäjä liittymään ohjuspuolustusjärjestelmään USA:n ja länsi-valtojen kanssa. Hän uskoo, että järkevät perustelut saavat Iranin johtajat ymmärtämään, mitä taloudellisia ja diplomaattisia etuja se saisi luopumalla vapaaehtoisesti ydinasehaaveistaan.
ISRAELIN apulaisulkoministerin Danny Ayalonin mukaan on hyvin epäilyttävää ja riskialtista edes aloittaa keskusteluja Iranin kaltaisen hallituksen kanssa, joka on ilman omantunnon tuskia rikkonut säännöllisesti kaikki aiemmat sitoumuksensa. Hänen mukaansa USA:n ei tulisi aloittaa keskusteluja Iranin kanssa, ennen kuin Iran on keskeyttänyt kokonaan uraanin rikastamisensa ja on pystytetty luotettava seurantamekanismi.(JP, H Rettig Gur, Y Katz)
2. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon on Washingtonissa yrittänyt saada Obaman hallitusta suostumaan aikataulun laatimiseen neuvotteluihin Iranin kanssa, mutta hänen yrityksensä eivät ole tuottaneet tulosta.
USA:n Valkoisen Talon kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Mike Hammer selitti median edustajille tähän tapaan: ”Ei ole asiallista tässä vaiheessa pyrkiä laatimaan aikataulua, vaan pikemminkin seurata, miten yhteydenpito voi edetä.” Hän painotti, ettei USA halua keskusteluja vain keskustelujen vuoksi, vaan tutkia mahdollisuuksia aloittaa keskustelut Iranin hallituksen kanssa.
Ulkoministeri Hillary Clinton lausui jo aiemmin saman asian todetessaan, että yhteydenpito-strategia antaa Yhdysvalloille uskottavuuden ja vaikutusvallan niihin valtioihin, joiden suostumus on tarpeen asettaa tiukkoja ja vaikuttavia sanktioita. Hänen uskotaan tällä tarkoittaneen Venäjää ja Kiinaa, jotka ovat haluttomia kiristämään sanktioita Irania vastaan. Ayalon tähdentää, että aikataulun tärkeimpiä osia ovat välitavoitteet ja seurantamekanismi, joiden avulla olisi mahdollista estää Irania käyttämästä keskusteluja verukkeena ydinohjelmansa toteuttamiseksi. Sen estämiseksi olisi laadittava todella kuristavat sanktiot siltä varalta, ettei välitavoitteita saavuteta tai että keskustelut epäonnistuvat.
Entinen IDF:n komentaja Moshe Yaalon esitti julkisuudessa samoja teesejä. Hän suosittelee Iranin keskusteluille 16 viikon koeaikaa, jonka kuluessa sen tulisi osoittaa hyvä tahtonsa, tai muuten sanktioita kiristetään tuntuvasti.
Presidentti Shimon Peres pyrkinee vakuuttamaan Obamalle maanantaina Washingtonissa, ettei Iranin ydinase ole vain Israelin vaan koko maailman ongelma, ja siksi tämän ongelman ratkaisemisen tulisi tapahtua maailmanlaajuisten sopimusten puitteissa.(JP, Rettig Gur, Katz)
3. JERUSALEM POST käsittelee pääkirjoituksessaan Netanyahun hallituksen lähiajan haasteita ja sen odotettavia suunnitelmia niiden ratkaisemiseksi. Pääkohteita siitä.
Pääkirjoituksessa todetaan presidentti Obaman median edustajille pitämän uutiskonferenssin keskiviikkona ensimmäisen sadan päivänsä kunniaksi Valkoisessa Talossa. Obama keskitti puheensa kolmeen asiaan: Ensimmäinen huoli on sikaflunssan leviäminen, toisena USA:n taloudellinen ahdinkotila; kolmantena Pakistanin ydinarsenaalin joutuminen vääriin käsiin. Enempää Iranista kuin palestiinalaisistakaan ei mainittu sanallakaan. Näiden asioitten arvioidaan kuitenkin nousevan keskeisiksi tulevan viikon aikana, kuten JP arvioi.
PRESIDENTTI Shimon Peres osallistuu AIPAC:n (amerikkalais-israelilainen yleisten asioitten komitea) kokouksessa Washingtonissa sunnuntaina. Kokouksessa puhuvat lukuisat USA:n tärkeimmät poliittiset ja kristilliset johtajat. Peres puhuu maanantaiaamuna; pääministeri Netanyahun puhe välitetään maanantai-iltana satelliitin välityksellä. Puheensa jälkeen Peres menee kiireesti tapaamaan presidentti Obamaa Valkoisessa Talossa. Peresin oletetaan tuovan keskusteluissa esille Iranin ydinpommiuhan ja pyrkivän vakuuttamaan, ettei pommi ole vain Israelin vaan koko maailman huoli. Toiseksi hän selittänee, mitä vaaroja ydinpommin joutuminen kiihkouskoisten mullahien käsiin tarkoittaa: ”Jos käytät ydinaseita – riippumatta siitä ketä vastaan – vastaus siihen tulee olemaan ydinisku.” Parempi idea on luopua koko pommin rakentamishaaveesta”, Peres selittänee. Pääkirjoitus suosittelee Peresin vakuuttavan Obamalle, ettei Israel vastusta keskusteluja Iranin kanssa eikä USA:n haluttomuutta aikataulun laatimiseksi keskusteluille, mutta selittävän, miten vähän aikaa on jäljellä. (JP)
4. JP:N PÄÄKIRJOITUS käsittelee toisessa osassa Israelin ministerivierailuja sekä Euroopassa että varsinkin pääministeri Netanyahun vierailua Valkoisessa Talossa toukokuun 18. päivänä, kuten on suunniteltu. Pääministeri esitellee ensimmäiseksi suunnitelmansa keskusteluista palestiinalaisten kanssa. Hän todennee aluksi, että Mahmoud Abbas jatkoi Jasser Arafatin aloittamaa kieltäymysten sarjaa hylätessään pääministeri Ehud Olmertin hyvin pitkälle arabisuunnitelmaa muistuttavan suunnitelmansa 2008 lopussa. Netanyahu pyrkinee vakuuttamaan useiden hallituksen ministereitten lausuntoja, ettei ole mitään mieltä jatkaa rauhankeskusteluja edelliseltä pohjalta, koska ne ovat poikkeuksetta epäonnistuneet.
TOISEKSI Netanyahu selittänee Obamalle Israelin kannan Iranin ydinaseeseen ja saanee todellisen kuvan Obaman vaalilupauksesta ”käyttää kaikkia Amerikan voiman elementtejä”
estääkseen Irania saamasta ydinasetta. Israelin pyrkimyksenä on estää Iranin ydinaseen yhdistäminen kysymykseen neuvotteluista palestiinalaisten kanssa.
KOLMANNEKSI Netanyahu esitellee Obamalle hallituksen laatiman rauhansuunnitelman palestiinalaiskysymyksessä, jonka aloittaminen on ohjelmassa välittömästi, joskin läpimurtoa siinä ei uskota savutettavan ennen kuin Iranin kysymys on ratkaistu. Suunnitelma käsittänee Israelin elintärkeät turvallisuusnäkökohdat rajoista, strategisesti tärkeistä setlementeistä, palestiinalaisten itsenäisyyden rajoitteet Gazan ja Länsirannan alueilla, Jerusalemin kysymys sekä palestiinalaispakolaisten asema. Vasemmistolaisen ideologiansa mukaan JP suosittelee tunnustettujen juutalaiskylien ulkopuolelle rakennettujen yhteisöjen purkamista. JP viittaa samalla PA:n outoon lainkäyttöön alueellaan, mistä esimerkkinä on keskiviikkona Hebronin asukkaalle annettu tuomio hirttämällä, koska hän myi maata juutalaisille. Toisaalta Fatah yhtyy Hamasin käsitykseen siinä, ettei se hyväksy Israelia juutalaisena valtiona eikä halua jakaa maata juutalaisten kanssa. Pääkirjoitus vaatii muutosta näissä asioissa. (JP)
5. Haifan alueoikeus tuomitsi eilen seitsemän Israelin arabia turvallisuusrikoksista, niiden mukana pyrkimys siepata israelilaisia sotilaita panttivangeiksi sekä suunnitelmista massiivisten terrori-iskujen suorittamiseksi Israelissa. Lisäksi heitä syytettiin yhteyksien solmimisesta vihollisen kanssa sodan aikana, vihollisen avustamisesta sota-aikana, yhteyden ottaminen vihollisen agenttiin sekä aseen hallussapidon rikkomuksista. Salassapitovelvollisuus poistettiin torstaina iltapäivällä. Kaksi syytetyistä on alaikäisiä, loput kahdenkymmenen kahta puolta. Heidän kodeistaan löydettiin 9 valmista pommia, tietokone-ohjelmia sekä kansioita, joissa oli suunnitelmia iskuista ja niiden kohteista. He olivat harjoitelleet sekä pommien asettamista että sotilaitten sieppaamista, kuten he tunnustivat. Poliisi uskoo, että kaikki oli valmista, vain lopullinen päätös toiminnan aloittamisesta puuttui. He olivat saaneet ohjeita internetin kautta, mutta turvallisuusasiantuntijat vakuuttavat, että onnistuakseen terroristi tarvitsee tehokkaan koulutuksen, kuten oli asianlaita Mumbain terrori-iskujen suorittajien kanssa, jotka koulutettiin Pakistanissa. (JP)
6. HAMAS varoittaa Abbasia muodostamasta hallitusta ilman Hamasin edustajia. Koska sovintoneuvottelut Kairossa ovat jumiutuneet, Abbas suunnittelee hajottavansa nykyisen Salaam Fayadin hallituksen ja muodostavansa uuden. Hamasin edustaja varoitti, että tällainen liike olisi lopullinen isku sovinnon saavuttamiseksi Kairossa.
ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh kertoo, että Abbas ilmoittaa uuden hallituksen muodostamisesta lähi aikoina. Hän ei sanonut aikaa, mutta se tapahtunee ennen Abbasin matkaa Washingtoniin alkukuusta, missä hän tapaa presidentti Obaman ensimmäistä kertaa.
Kairon sovintoneuvottelut Fatahin ja Hamasin välillä juuttuivat erimielisyyksiin PLO:n asemasta, PA:n turvallisuusjoukoista sekä esitetyn yhteishallituksen ohjelmasta. Vahvistamattomien tietojen mukaan Abbas pyytänee Salaam Fayadia pääministeriksi. Puolet ministereistä olisivat Fatahin jäseniä, koska PA:n nykyistä hallitusta syytetään Fatahin syrjimisestä. Hamas varoittaa, ettei se hyväksy tällaista hallitusta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ulkoministeriö syyttää Maailmanpankkia, ettei se perusta syytöksiään tosiasioihin väittäessään Israelin käyttävän Länsirannan vettä yli sovittujen normien. Lausunnossa sanotaan, että palestiinalaiset ovat ylittäneet heille sovitut vesimäärät. Ulkoministeri syyttää, että Maailmanpankki perusti syytöksensä pelkästään PA:lta saamiinsa tietoihin, joita on vääristelty. (JP)
- YK:n erikoiskoordinaattori Lähi Idän rauhanprosessissa Robert Serry sanoi tilanteen Gazassa olevan hälyttävän. Hän syytti Israelia, ettei Gazaan saada tarpeeksi rakennusmateriaalia. ”Aika kuluu ilman edistystä. Kymmenet tuhannet gazalaiset, joiden kodit kärsivät vaurioita taisteluissa, joutuvat nyt elämään epäinhimillisen helteisissä oloissa ilman suojaa.” (JP)
- Kansanedustaja Uri Ariel (NU) kertoi torstaina, että siviilihallinto on keskeyttänyt palestiinalaisten laittomasti rakentamien talojen purkamisen Juudeassa ja Samariassa. Vuonna 2008 siviilihallinto rekisteröi palestiinalaisten 646 laittomasti rakentamaa taloa Juudeassa ja Samariassa. Uusi laki estää purkamisen jatkamisen, mutta sitä toteutetaan kuitenkin juutalaisten rakentamien talojen purkamiseen alueella. (JP)
- Turkki on lopettanut oikeustoimet Israelin siviili- ja sotilashenkilöitten syyttämisestä sotarikoksista Gazan operaation aikana. (JP)
- Taloudelliset ongelmat uhkaavat lopettaa Falash Mura Etiopian juutalaisten siirtämisen Israeliin. Etiopiassa uskotaan vielä kolmentuhannen siirtolaiseksi kelvollisen juutalaisen odottavan muuttoa, usein epäinhimillisissä olosuhteissa. Kadima syyttää asiasta Netanyahun hallitusta, jonka taloudellinen järjestelylaki muuttaa tilanteen kestämättömäksi, kuten syytöksissä vakuutetaan.
- Israelissa on kehitetty uusi menetelmä, jolla sekä sikaflunssa että muut eläinsairaudet pystytään toteamaan ennen niiden leviämistä. Kolmen vuoden ikäinen yhtiö CartaSense kehitti järjestelmän, jossa elektroninen tunniste kiinnitettynä eläimeen raportoi langattomasti eläimen terveydentilasta. Järjestelmä on herättänyt kiinnostusta pitkin maailmaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131136
- Israelissa ei juuri huomioida kansainvälistä työväenpäivää eli vappua, mutta Tel Avivissa jotkut nuoret ovat järjestäneet marssin päivän kunniaksi. (INN)

Thursday, April 30, 2009

TORSTAI 30.04.09
1. ”ISRAEL EI ole enää vain merkityksetön, vaan siitä on tullut este Obaman hallitukselle”, sanotaan pääministeri Benyamin Netanyahulle annetussa salaisessa tutkimuksessa, kertoo World Tribune artikkelissaan viitaten korkeaan tiedustelulähteeseen Israelissa. Artikkelissa kerrotaan saman lähteen todenneen pääministerille, että ”Obama ystävystyy pahimpien vihollistemme kanssa, jotka tähän saakka ovat olleet myös USA:n vihollisia”.
World Tribunin artikkelissa, jota eivät ole vahvistaneet toiset uutislähteet, sanotaan lisäksi, että Obaman hallitus hylkää Israelin tiedustelun käsitykset Iranista ja Syyriasta, ja pyrkii solmimaan diplomaattisuhteita niiden kanssa, vaikka molempia maita syytetään myös USA:n ulkoministeriössä terrorismin tukemisesta.
Israelin tiedusteluraportissa todetaan edelleen, että Obaman hallitus tulee jatkamaan Irania ja Syyriaa mielistelevää politiikkaansa vielä ainakin 2010 aikana, koska se kuvittelee tämän helpottavan USA:n irrottautumista Irakista ja Afganistanista.
Tiedustelulähde toteaa, että USA:n tarkoituksena on osoittaa Iranille, Syyrialle ja radikaaleille muslimihallituksille, että se pystyy painostamaan Israelia strategisella tasolla. ”Tämä painostus on jo alkanut ja se tulee nousemaan vuoden tai parin kuluessa.”
Tiedusteluraportissa arvioidaan, että USA tulee rajoittamaan Israelin haluamien asejärjestelmien hankkimista USA:sta, joita se voisi käyttää hyökkäyksessä Irania vastaan. ”Tämä periaate oli vallalla Bushin kauden loppuaikana ja se tulee tiivistymään Obaman hallituksen aikana”, tiedustelulähteessä todetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131107
2. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter jatkaa aktiivista rooliaan sekaantumalla ilman häveliäisyyden häivääkään asioihin, jotka kuuluvat USA:n hallituksen toimivaltaan. Hän kertoi puhelimessa Ecuadorista kiertomatkansa aikana Etelä Amerikassa Haaretzin toimittajalle, että Syyria etsii tosissaan suhteitten normalisointia USA:n kanssa, eikä sanonut hämmästyvänsä, vaikka se tapahtuisi jo tänä vuonna. Hän tavannee presidentti Assadin Syyriassa kesäkuun alussa.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi median edustajille Viinissä tavatessaan maan johtoa ja älymystöä, että presidentti Obama tulee kohtaamaan suuria kriisejä Lähi Idässä, ellei hän vuoden aikana pysty poistamaan presidentti Bushin tekemiä virheitä. Hän totesi, että jos USA saa vedettyä joukkonsa Irakista ja Afganistanista, se tulee poistamaan puolet ongelmista, kertoi Itävallan uutistoimisto APA.
INN:n artikkelin kirjoittaja Gil Ronen toteaa, että mielistelemällä Irania ja Syyria Obama loukkaa samalla Egyptin intressejä, jonka suhteet kumpaankin maahan ovat kärsineet pahoin Israelin operaatio Cast Lead jälkiseurauksissa, sekä Iranin tukeman Hizbullahin vakoilu- ja terrorijärjestön paljastumisen johdosta Siinailla.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak varoitti Hizbullahia sekä sen tukijoita Syyriaa ja Irania kovin sanoin sekaantumasta Egyptin turvallisuuteen ja tasapainoon. (INN)
3. PÄÄMINISTERI Bentamin Netanyahu esittänee presidentti Obamalle hallituksensa laatiman suunnitelman lähiajan tavoitteista, joihin sisältynee ”jonkin muotoinen” arabi-rauhansuunnitelman hyväksyminen. Johtajien on tarkoitus tavata Washingtonissa 18.05.09.
Jpostin toimittajan Haviv Rettig Gurin saamien käsitysten mukaan Netanyahu on valmis kompromissiin Palestiinan kysymyksessä saadakseen USA:n selkeämmän ja hyökkäävämmän tuen Iranin rintamalle. Mitä suosionosoituksia sillä saataisiin USA:lta, on arvailujen varassa, mutta Israel haluaisi logistista apua mahdollisen sotilaallisen iskun aikana.
Obama on ilmoittanut kannattavansa arabisuunnitelmaa, jota Shimon Peres kutsui ”tärkeäksi”; aiempi pääministeri Ehud Olmert puolestaan totesi, että siinä on ”positiivisia elementtejä”. Nykyisen hallituksen virkailija sanoi, että Obamalle annettava kanta arabisuunnitelmasta on enemmän muodollinen kuin perusteita käsittelevä, sillä Israel on hyväksynyt osia siitä jo vuosikausien ajan. Hän kuitenkin painottaa, ettei tämä tarkoita arabisuunnitelman hyväksymistä kokonaisuudessaan. (JP)
4. VUONNA 2002 Saudi Arabian laatima rauhansuunnitelma, jonka arabiliitto myöhemmin Beirutin kokouksessa hyväksyi omaksi esityksekseen, sisältää Israelin kannalta tärkeän kohdan, jonka mukaan arabimaat voivat sopimuksen tultua voimaan solmia normaalit diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Se ei kuitenkaan ole automaattinen, vaan kukin arabimaa päättää suhteista itsenäisesti.
Arabisuunnitelman arveluttavin osa koskee palestiinalaispakolaisten asemaa. Siinä vaaditaan ”oikeudenmukaista” ratkaisua YK:n päätöslauselman 194 mukaan, joka sallii pakolaisten palaavan entisille asuinpaikoillaan elääkseen rauhassa, ja tämän tulisi tapahtua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Artikkelin kirjoittaja muistuttaa, että tuo termi ”oikeudenmukainen” on ongelmallinen, sillä se voidaan tulkita joko Israelin valtion hajottamiseksi, tai kompromissiksi, joka sallii kymmenien tuhansien Jordaniassa ja Libanonissa asuvien pakolaisten palaavan Israelin alueelle, mikä puolestaan merkitsisi sen loppua juutalaisena valtiona. Ulkoministeriön edustaja selvittää, ettei palaaminen entisiin koteihin ole mahdollista, koska niitä ei ole olemassa, vaan palaamista kotimaahansa, joka on perustettava Palestiinan valtio. Virkailija selittää, että juutalaispakolaisten palaaminen muinaiseen kotimaahansa tarkoittaa juuri samaa, eikä palaamista arabimaihin, joissa he ennen asuivat ja joista heitä karkotettiin suunnilleen saman verran kuin mitä palestiinalaisia pakeni Palestiinan alueelta, valtaosa heistä arabien katteettomien lupausten vuoksi nopeasta voitosta, jonka jälkeen he voisivat palata koteihinsa, kuten - juutalaisten paettua tai tultua surmatuiksi - myös heidän koteihinsa. Se ei kuitenkaan ole verrannollinen, sillä palestiinalaiset voivat muuttaa minne hyvänsä laajassa arabimeressä, mutta juutalaisilla pakolaisilla ei ole tätä mahdollisuutta. Israelin olisi ehdottomasti otettava tämä juutalais-pakolaisten asia käsiteltäväksi samassa yhteydessä palestiinalaispakolaisten kanssa.(JP)
5. PLO:N YK:N edustaja Genevessä sanoo Tovah Lazaroffin artikkelin mukaan, ettei Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin puhe Geneven rasisminvastaisessa konferenssissa ollut ollenkaan sellainen, kuin he olivat odottaneet, eikä se mitenkään auttanut heidän asiaansa. PLO:n lähettiläs Ibrahim Khraissi kertoi JP:n toimittajalle viime viikolla, että Ahmadinejadin puhe oli teatteria ja tarkoitettu vaalipuheeksi presidentin vaaleja varten Iranissa. Khraissi selitti, että vaikka hänen puheensa oli täynnä raflaavia ja herjaavia syytöksiä Israelin vastaan ”sionismin hyökkääväisyydestä, tuhosta ja muista väkivaltaisuuksista” siviilejä vastaan Gazassa, puheen valtaosa, joka keskittyi Israelin tuhoamisen vaatimuksiin, ei soveltunut palestiinalaisen delegaation päämääriin ja tarkoituksiin Genevessä. Heidän näkemyksensä erosta Iranin ja Israelin välillä on hiuksenhieno, mutta merkittävä, hän selittää. Hänen mielestään Iranin presidentti ylitti sopivuuden rajat, sillä hän vaatii Israelin tuhoamista, kun PLO hyväksyy Israelin 1967 sotaa edeltävillä rajoilla.
KHRAISSI teki selväksi haastattelun aikana, ettei PLO hyväksy Israelin hallituksen politiikkaa, ja mainitsi useaan kertaan sanan ”miehitys”, jolla Israel hallitsee palestiinalaisalueita. Hänen näkemykseensä yhtyi PA:n ulkoministeri Riyad al-Malki, joka puheessaan Genevessä kutsui ”Israelin miehitystä ihmisoikeuksien pahimmaksi loukkaukseksi sekä rasismin rumimpien kasvojen ja rasistisen syrjinnän ilmentymäksi”.
Khraissi valitti sitä, ettei Ahmadinejad ollut koordinoinut puhettaan palestiinalaisten kanssa, minkä johdosta he tunsivat olonsa epämukaviksi puhetta kuunnellessaan. Palestiinalaisten delegaatio lähti salista Ahmadinejadin puheen loppuosan aikana, mutta he väittävät sen johtuneen siitä, että puhe kesti yli sille varatun ajan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamas valmistautuu uuteen sotaan, kertoo ”strategypage.com” . Web-sivu kertoo, että Hamas yllättyi IDF:n valitsemasta strategiasta operaation Cast Lead aikana, sillä se ilmoitti siviileille tulevasta IAF:n iskusta ja kehotti siviilejä poistumaan iskukohteesta. Hamas sanoo, ettei se enää pue taistelijoitaan siviiliasuihin, vaan he esiintyvät sotilaspuvuissaan. Sen taktiikkana ei ole asettua suoraan rintamakosketukseen vihollisen kanssa, vaan toimia ”iske ja piiloudu” periaatteen mukaan. Israel poistui Philadelphia-käytävältä ja julisti yksipuolisen tulitauon poistettuaan juutalaiset Gazan kaistalta. Salakuljetuksen estäminen oli tarkoitus antaa kansainvälisille joukoille, mikä käytännössä ei toiminut ollenkaan. Hamas on salakuljettanut rajan ali kaivettujen tunnelien kautta runsaasti uudenaikaista aseistusta. (INN)
- Shomronin (Samarian) alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika sanoo, että kriisitilanteessa hänen alueensa kukkulat ja laaksot tarjoavat turvalliset pakopaikat Tel Avivin asukkaille. Hän selittää, että Gush Dan alueella Haderan ja Gederan välillä 1400 neliökilometrin alueella asuu yli 5 miljoonaa ihmistä. Tämä aiheuttaa erittäin suuren vaaratekijän heille esim. massatuhoasein tehdyn hyökkäyksen aikana. Hän rohkaisee liikakansoitetuilla alueilla asuvia muuttamaan vapaaehtoisesti Shomroniin, jossa on tilaa. Asian kiireellisyyttä painottaa Iranin Bushehrin ydinvoimalan aloittaminen täydellä teholla lähi tulevaisuudessa. Mesika sanoo, että Yitzhar Bushehria vastaan on reaalinen, mutta ei siten kuin se on ymmärretty eli maasta luopumiseksi, vaan sen asuttamiseksi. IDF piti turvallisuusjärjestöjen kanssa harjoituksen tuhansien pakolaisten siirtämiseksi Shomronin alueelle. (INN)
- Nasaretin muslimit aikovat järjestää mielenosoituksia paavin vierailun yhteydessä. He ovat laatineet jättikokoisia tauluja, jossa he siteeraavat Koraania ja vaativat paavin poistumista, koska hän ei ole tervetullut heidän kaupunkiinsa. Kaupungin väestöstä 70 % on muslimeja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131104
- Netanyahun hallitus katsoo, ettei EU:lla ole mitään syytä arvostella sitä, jos se
aikoo työskennellä yhteistyössä sen kanssa. Ulkoministeri Lieberman
matkustaa ensi viikolla neljään Euroopan maahan esittelemään hallituksen
politiikkaa ja tutustuakseen EU:n johtohenkilöihin. (haaretz)
- Israelin neljää sikaflunssatapausta seurataan, mutta varmuutta taudista ei ole.
Lämpötilat, Jsm: To: 15-27; Pe: 10-17; La: 10-17: Su: 17-23; C-astetta, aluksi pilvistä, sapatista lähtien aurinkoista.
Sivun oikeassa ylälaidassa on ystäväjoukko, "followers", johon voi liittyä ilman velvoitteita. Käyttäkää palveluja hyväksenne.

Wednesday, April 29, 2009

KESKIVIIKKO 29.04.09
1. JUHLALLISUUDET Israelissa jatkuvat tänään. Eilen vietettiin kaatuneitten muistoa, tänään keskitytään kiittämään Israelin Pyhää itsenäisestä valtiosta. Kerroin eilen asian epätarkasti. Juutalainen valtio perustettiin 61 vuotta sitten toukokuun 14. päivänä, vähän ennen sapatin alkamista. Juutalainen kertomus alkoi kuitenkin jo 3 500 vuotta sitten, jolloin Israelin valtio alkoi juhlia itsenäisyyttään. Koskaan tämä kansa ei - hetkittäisiä tyveniä aikoja lukuun ottamatta - ole voinut hellittää valppauttaan, sillä kaikkina aikoina on esiintynyt niitä, jotka ovat pyrkineet tuhoamaan tämän kansan, kuten Psalmissa 83 sanotaan:
”Jumala, älä ole ääneti, älä ole vaiti, älä ole Jumala, niin hiljaa.
Sillä katso, Sinun vihollisesi pauhaavat, ja Sinun vihaajasi nostavat päätänsä.
Heillä on kavalat hankkeet Sinun kansaasi vastaan,
ja he pitävät neuvoa Sinun suojattejasi vastaan.
He sanovat: ”Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa,
niin ettei Israelin nimeä enää muisteta”.
Sillä he neuvottelevat keskenään yksimielisesti,
he tekevät liiton Sinua vastaan.” (Ps.83:2-6)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131091
2. JUHLAPÄIVÄN vuoksi tänään ei myöskään ilmestynyt lehtiä, mutta katson hyväksi kertoa kuitenkin viimeisempiä uutisia ja tarkkoa edellisiä, sillä elämä etenee maailmalla kaikesta huolimatta, oli Israelissa arki tai juhla, suru- tai kiitospäivä.
Juutalaisen kalenterin mukaan tämä päivä 29.04.09 on 4. Iyyar-kuuta 5769.
Israelin kansan keskeisin kysymys alkavana uutena vuonna kuitenkin on: Miten kansa tulee selviämään? Onko jo toteutumassa se, mitä Psalmissa 83 sanotaan: ”Vihollisilla on kavalat hankkeet tätä kansaa vastaan, he pitävät neuvoa keskenään, miten hävittää tämä kansa, niin ettei edes Israelin nimeä enää muisteta?”
EIPÄ TAIDA yksikään naapurimaa juhlia Israelin kanssa sen syntymäpäivänä. Ehkä joku kohteliaisuudesta lähettää onnittelukortin, jos sitäkään. Eivät lähetä delegaatiota osallistumaan juhlallisuuksiin tai kertomaan onnittelunsa henkilökohtaisesti.
Läntiset ja jotkut kaukaiset maat sentään muistavat kohteliaisuuden vaatimukset ja muistavat toivottaa onnea ja menestystä, kuten USA:n presidentti Obama, mutta tuleeko se sydämestä vai totutuista tavoista ja diplomaattisesta protokollasta johtuen?
ISRAELIN OMAT kommentoijat ja analyytikot tekevät myös omia arvioitaan ja ennustuksiaan. Jotkut näistä ovat melkein kuin muistokirjoituksia. Muistellaan aikoja, jolloin vahva vasemmisto oli valtiolaivan ruorissa, jolloin rauha ja menestys oli käden ulottuvilla: ”Kun vain vähän lisää lupauksia, lisää myönnytyksiä, lisää vapautettavia terroristeja, lisää aseita ja ammuksia ja turvallisuusmiesten koulutusta amerikkalaisin opein, kyllä rauha on tulossa”.
NETANYAHUN hallituksen saadessa kansalta avoimen valtakirjan, nämä ennustajat katsovat, että maa on ottanut yhden tai useampia askeleita taaksepäin. He katsovat, että suhteet juutalaisten ja arabikansalaisten välillä ovat huonontuneet tasolle, jossa ei enää pystytä puhumaan asiasta ilman henkilökohtaisuuksia, suhteet palestiinalaisten kanssa ovat samoin heikentyneet ja keskustelut rauhasta katkenneet. Tämä kaikki puolestaan on katkonut suhteita lähinaapureihin, maltillisiin arabimaihin, ja mikä pahinta Euroopan ja Yhdysvaltain kanssa, he valittavat. Puhuvatko nämä ennustelijat itsensä toteuttavaa profetiaa?
NETANYAHU sanoi jokin aika sitten, että Israelin kansan suurin vihollinen on sen sisäinen taistelu ja eripuraisuus. Tämä sisältää sen totuuden, että ulkoisia vihollisia vastaan kansa pystyy taistelemaan menestyksellisesti, mutta miten taistella tätä kansaa jakavaa erimielisyyttä vastaan? Siihen liittyy oleellisesti epäuskon siemen, ettei juutalaisen kansan valinnut ja sitä vuosituhannet suojannut Israelin Jumala ole kyllin vahva suojelemaan sitä nykyisiä vihollisia vastaan, jos edes uskotaan Hänen olemassaoloonsa.
Tämä epäusko ja kansan jakaantuminen aiheutti Moseksen aikana sen, että kansa joutui harhailemaan erämaassa 40 vuotta, jotta se epäuskoinen sukupolvi, kaikki yli 20-vuotiaat, kuolisivat erämaassa eivätkä voisi päästä luvattuun maahan.
IRANIN NOUSU Lähi Idän mahtavimmaksi maaksi on aiheuttanut paniikkia paitsi Israelissa myös monissa arabimaissa, jotka eivät välttämättä hyväksy islamilaisen vallankumouksen omaksumaa ahdasta shialaisen muhamettilaisuuden tulkintaa. Öljyvarojensa ansiosta nämä maat ovat päässeet nousemaan taloudellisesti tasolle, joista ne eivät uneksineetkaan muutamia vuosia sitten, ja ne haluavat jatkaa tätä ylenmääräisessä runsaudessa elämistä. Nyt tämä vääräuskoinen, kuten monet sunnit uskovat, nousukas uhkaa niiden hyvinvointia, mutta onnettomuudekseen heillä ei ole keinoja Iranin pysäyttämiseksi. Lisäksi Lähi Idän sekavaa karttaa hämmentää jo kerran voitetuksi luultu Taliban, joka uhkaa sekä Afganistanin orastavaa demokratiaa, että Pakistanin USA:n myönteistä hallitusta. Jos Taliban saa vallan käsiinsä Pakistanissa, sillä on arviolta 60 ydinpommia käytettävissään. USA:n takaperoinen politiikka, jota Obaman hallitus ajaa, rohkaisee näitä sotilaallisesti vahvoja mutta poliittisesti ja yhteiskunnallisesti järjestäytymättömiä voimia entistä suurempiin ponnistuksiin islamin suuren unelman toteuttamiseksi: Yhtenäinen kalifikunta, joka ulottuu Atlantilta Tyynelle merelle saakka. Tätä puhuu ja edustaa kirjoituksillaan ja videoesityksillään turkkilainen Harun Yahia, joka äskettäin Wall Street Journalin haastattelussa ennustaa Turkin ja muslimimaitten liittoa, joka tulee tuomaan rauhan ja ennen näkemättömän taloudellisen nousun ja menestyksen kaikkialle maailman. Tämän kalifikunnan johdossa tulee olemaan muslimien odottama mahdi, joka perustaa imperiuminsa pääkaupungin Jerusalemiin. Hän sanoo, että kristittyjen palvoma Jeesus tulee mahdin aikoihin maailmaan, ja hän tulee käännyttämään maailman kristityt Allahin uskoon. Hänen mielestään Jeesuksen johtamat kristityt tuhoavat juutalaiset paitsi ne 144 000, joista Johannes kertoo Ilmestyskirjassaan. http://www.joelstrumpet.com/?p=1905
3. UUTISOTSIKOITA
- Libanonin vaaleissa 7. kesäkuuta Hizbullahin odotetaan nousevan maan johtoon. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kävi pari päivää sitten rohkaisemassa sen vastapuolueita, mutta ilman menestystä. USA on avustanut Libanonia miljardilla USD vuodesta 2006 lähtien.
- Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit syyttää Israelia siitä, etteivät Fatah ja Hamas ole pystyneet muodostamaan yhteishallitusta. Hänen hampaissaan on varsinkin ulkoministeri Lieberman, joka hän syyttää kahden valtion periaatteen hylkäämisestä.
- Presidentti Shimon Peres tapaa presidentti Obaman Washingtonissa maanantaina, ja osallistunee AIPAC:n kokoukseen. Netanyahu peruutti osanottonsa, joka on nostattanut muutamia kulmakarvoja. Ehud Barak uskoo, että Netanyahu peräytyy jäykästä Palestiinan valtion vastustuksestaan, kun hän tapaa Obaman 18.05.09, kuten on suunniteltu.
- Monien supermarkettien johtajat Norjassa ovat aloittaneet israelilaisten appelsiinien boikotin hävittämällä tai peittämällä ne tiskeiltä. He väittävät, että tällä on tarkoitus helpottaa israelilaisia tuotteita boikotoivien työtä. Iranissa paljastui äskettäin, että Kiinasta tuotettuja appelsiineja myytiin naamioituneina israelilaisiksi Jaffa-appelsiineiksi.
- PA:n sotilastuomioistuin langetti tiistaina Hebronista kotoisin olevan arabin kuolemaan hirttämällä, koska hänen todettiin myyneen maata israelilaiselle.
- Tällaisia kuolemantuomioita PA:n oikeus on antanut tusinoittain viimeisten suosien aikana. Maan myyminen Israelille on maanpetokseen verrattava rikos.
- Ulkoministeriö kieltää, että se olisi suostunut luovuttamaan Sionin vuoren katoliselle kirkolle, kuten uutiset kertoivat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131081
- Israelin väkiluku on 7 411 000 asukasta. Näistä 5 593 000 on juutalaista (75.5 %) arabeja 1 498 000 (20.2 %), loput muita, joihin kuuluu n. 350 000 entisistä IVY-maista muuttaneita, joita ei lasketa juutalaisiksi. Vauvoja syntyi 154 000. Maassa syntyneitä sabroja on 70 % kansasta.
- Netanyahu sanoo, että terrorismi on yhä vaarallisin uhka maalle.
- Israelissa on todettu kaksi sikaflunssaan sairastunutta, mutta kahta muuta epäillään. He saivat tartunnan Meksikossa.
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter ennustaa, että USA ja Syyria solmivat diplomaattisuhteet lähi aikoina.
- Sharonin hallitus karkotti elokuun 15. päivänä 2005 Gazan Gush Katifista
1 800 perhettä. Eri hallitusten juhlallisista lupauksista huolimatta vain 150
perhettä on saanut pysyvän asunnon, 70 maataloudesta elävää perhettä
400:sta on saanut maata kyntääkseen, ja 400 perheenpäätä on työttömänä.
Kukaan ei pystyne ennakoimaan, minkälaisen kaaoksen maa tulisi kokemaan,
jos Juudean ja Samarian 285 000 ihmistä karkotetaan kodeistaan.

Tuesday, April 28, 2009

TIISTAI 28.04.09
1. ISRAELISSA vietetään tänään maan 61. itsenäisyyspäivää, ja samalla hiljennytään suremaan sodissa ja väkivaltaisuuksissa kaatuneita. Muistotilaisuudet alkoivat eilen illalla 20.00 sireenien soitolla. Virallinen juhla pidettiin Herzel-vuorella. TV-ohjelmat haastattelivat lukuisia lastensa, puolisonsa tai ystävänsä menettäneitä. Näissä tilaisuuksissa jää kaipaamaan huomion osoittamista niille kymmenille tuhansille, jotka selvisivät hengissä, mutta enemmän tai vähemmän haavoittuneina, fyysisesti tai henkisesti. Juhlallisuudet jatkuvat tänään alkaen sireenien soitolla 11.00 aamulla kahden minuutin hiljaisuuden merkiksi. Päivän mittaan eri puolilla maata järjestetään lukuisia konsertteja ja sotilasnäytöksiä mutta ei –paraateja. Tel Aviv yhdistää juhlallisuudet kaupungin 100-vuotis-juhliinsa.
2. ISRAELIN perustamisesta lähtien vuonna 1948 maa on menettänyt 24 293 sotilasta kaatuneina. Viime vuoden aikana kuoli 133 israelilaista siviiliä ja sotilasta väkivaltaisissa onnettomuuksissa tai yhteenotoissa palestiinalaisten kanssa; 10 sotilasta kuoli operaation cast lead aikana Gazassa. Armeijan sotilaitten lisäksi tämän vuoden juhlallisuuksien aikana muistetaan myös Shin Betin, Mossadin, Israelin poliisin ja vankilahenkilökuntaan kuuluvia, salaiseen palveluun kuuluneita ennen itsenäisyyttä ja brittien joukoissa palvelevia toisessa maailmansodassa. Viime kuussa kaksi poliisia menehtyi terrori-iskussa Jordanjoen laaksossa suorittaessaan poliisitehtäviään.
VIIME VUODEN aikana 17 siviiliä sai surmansa terrori-iskuissa, nostaen väkivaltaisissa iskuissa kuolleitten siviilien luvun valtion perustamisesta lähtien 1 723:en. Kolme siviiliä sai surmansa terroristin ajamasta traktorista Jerusalemissa heinäkuussa viime vuonna. Shimon Shiran kuoli tässä kuussa Haifassa Matzan ravintolaan tehdyssä terrori-iskussa saamiinsa vammoihin seitsemän vuotta sitten.
Kansallinen vakuutuslaitos NIS maksoi viime vuonna 800 miljoonaa korvauksina vammautuneille ja kaatuneitten omaisille. Seuraavassa NII:n w-osoitteessa muutamat omaiset kertovat kokemuksistaan. www.laad.btl.gov.il (haaretz)
3. ISRAELIN viranomaiset ovat huolestuneina seuranneet Obaman hallituksen suunnitelmia hylätä aiemmat päätökset Hamasin lukemiseksi terrori-järjestöksi. Ulkoministeri Hillary Clinton vihjaili jo Valkoisen Talon alikomitean kuulustelutilaisuudessa, ettei hän katso pahalla, vaikka osa USA:n palestiinalaisille lupaamasta 840 miljoonasta USD joutuisi Hamasin käsiin. Hän myös analysoi, ettei ole väärin tilittää varat PA:n kassaan, vaikka Fatahin ja Hamasin väliset sovintoneuvottelut Kairossa päätyisivät yhteishallituksen muodostamiseen, minkä johdosta PA:n hallituksessa istuisi myös Hamasin ministereitä. Clinton vähätteli kongressin jäsenten epäilyjä, että nämä ministerit voivat saada ohjeensa suoraan Teheranista.
ISRAELIN pahat aavistukset saivat uutta vauhtia tiedoista, joitten mukaan Obama haluaa kongressin tekevän pieniä muutoksia lakiin, joka on kieltänyt tuen maksamisen Hamasille. Israelin viranomaiset ovat hyvin huolissaan tästä uudesta kehityksestä, ja ovat aloittaneet kongressin jäsenten informoimisen vaaroista, mihin lakimuutos voi johtaa. Israelin viranomaisten huolen taustalla on JP:n artikkelin kirjoittajien mukaan olettamus, että Fatahin ja Hamasin yhteishallitus olisi vahingollinen PA:n nykyiselle johdolle. He pitävät virheenä Egyptin ponnisteluja yhteishallituksen muodostamiseksi, koska sen seurauksena Hamasin valta tulisi ulottumaan myös Juudeaan ja Samariaan.
OBAMAN hallitus taktikoi liittäessään lakimuutoksen osaksi hakemusta 83.4 miljoonan USD lisäavustuksen saamiseksi Irakin ja Afganistanin sotaa varten.
(JP, H Rettig Gur, H L Krieger)
4. JP:N PÄÄTOIMITTAJA David Horovitz tarkastelee etusivun kolumnissaan Netanyahun hallituksen uuden Lähi Idän politiikan selviytymismahdollisuuksia tavatessaan Obaman Washingtonissa 18. toukokuuta 2009, kuten on suunniteltu. Horovitz viittaa ulkoministeri Clintonin toteamukseen, että jos Israelin hallitus ei pian aloita todellisia neuvotteluja PA:n kanssa, se tulee menettämään vielä tällä hetkellä vallitsevan maltillisten arabimaitten tuen. Clintonin tarkoituksena oli kyllä lausuessaan tuon kertoa, että hän oli enemmän huolissaan USA:n tuen menettämisestä arabimailta Irakin ja Afganistanin kysymyksessä. Obaman kuhertelu Iranin johdon kanssa on päin vastoin hämmentänyt epävarmoja arabimaita, sekä Saudi Arabiaa ja Egyptiä että varsinkin Persianlahden öljyrikkaita maita, jotka ovat eturintamassa tapahtui mitä tahansa USA:n ja Iranin suhteissa. Monet näistä pienistä maista, joilla ei juuri ole omaa puolustuskykyä, katsovat joutuvansa USA:n alueelta vetäytymisen yhteydessä Iranin massiivisen painostuksen kohteiksi. Jos Irania vastaan hyökätään, joko Israelin tai jonkun muun maan toimesta, näiden maitten öljylähteet ovat alttiina Iranin ohjus- ja lentoiskuille. USA on selvin sanoin ilmoittanut, ettei se tule hyökkäämään Irania vastaan lähi tulevaisuudessa. Myös Israelin johto on kertonut medialle, ettei sillä ole mitään aikomuksia pyrkiä sotilaallisesti estämään Iranin ydinsuunnitelmien toteuttamista, koska sen katsotaan kuuluvan kansainväliselle yhteisölle.
USA:N UUDEN HALLITUKSEN painostuksen kohteena on Israelin ja PA:n välisten ”rauhankeskustelujen” aloittaminen niin pian kuin suinkin. Netanyahu ei ole suostunut tarkemmin yksilöimään politiikkaansa, koska hänen aloittamansa tutkimus asiassa tarvitsee aikaa. Monelta taholta alkaa kuitenkin kuulua kärsimättömiä lausuntoja, joitten mukaan maa ei voi loputtomiin odottaa, koska ratkaisua odottavia ongelmia kasaantuu hallituksen pöydälle kaiken aikaa. (JP)
5. ISRAELIN JA USA:N hallitusten välisen kiistan, jos sellaista on olemassa, keskeiseksi
kysymykseksi näyttää nousevan sekä USA:n että EU:n vaatimus, että Netanyahun tulee tunnustaa kahden valtion periaate jo ennen keskusteluja. Toinen USA:n ja EU:n vaatimus koskee arabisuunnitelmaa, jonka ne ovat liittäneet osaksi kvartetin laatimaa ”tiekarttaa”. Tämä on selvästi rohkaissut PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia alias Abu Mazen, kuten häntä kutsuttiin aktiivisena terroristiaikanaan. Tämä PA:n johtaja, jonka toimikausi päättyi virallisesti 10. tammikuuta 2009 mutta joka silti jatkaa virassaan, kertoi äskeisessä puheessaan, että PA tulee vaatimaan arabisuunnitelman pilkun tarkkaa noudattamista. Sen mukaisesti hän sanoi, ”ettei neliösenttiäkään Juudeasta ja Samariasta luovuteta Israelille vuoden 1949 aselepolinjan itäpuolelta”. Abbas kertoi, että Annapolis konferenssissa otettiin pöydälle kaikki lopullista tilaa koskevat kysymykset, joista PA on suorittanut oman osuutensa, mutta Israel ei tehnyt mitään.
”Voiko kukaan kieltää, etteikö Jerusalemia miehitetty 1967? Voiko kukaan kieltää, että kaikki palestiinalaispakolaiset jättivät kotinsa nykyisestä Israelista? Haluan kertoi teille (Israel), ettei Itä Jerusalem kuulu teille, koska se on miehitettyä aluetta. Siksi teillä ei ole oikeutta rakentaa siellä. He myös varastavat vetemme, jonka he sitten myyvät meille. Haluamme selvittää vesi-ongelman kansainvälisen lain puitteissa.” Siinä Abbasin kertomaa kansalleen.
JP:n artikkelissa muistutetaan, että edellinen pääministeri Ehud Olmert tarjosi Abbasille valmista dokumenttia, joka seurasi lähes tarkoin arabisuunnitelmaa. ”Tässä on valmis dokumentti, tule ja raaputa vain nimesi alle”, Olmert kehotti, mutta Abbasin rohkeus petti.
Abbas esitteli näitä teesejään Fatahin ja Hamasin välisten keskustelujen alkaessa uudelleen Kairossa. Abbas lupasi alistaa mahdollisen Israelin kanssa solmimansa sopimuksen kansan-äänestykseen. Toiseksi hän vaati, että Hamasin tulee tunnustaa PLO:n arvovalta kaikkien palestiinalaisryhmien yli. Hän lupasi uudet vaalit PA:n alueille. (JP, Rettig Gur, Kh A Toameh)
6. ISRAELIN JA TURKIN varsin korrektit välit ovat alkaneet rakoilla pahan kerran. Turkin ja Syyrian kolmen päivän yhteiset sotaharjoitukset tuli täydellisenä yllätyksenä Israelille, kuten myös Turkin suuret asetoimitukset Libanonille, minkä Obaman hallitus oli hyväksynyt, mutta unohti kertoa asiasta Israelin hallitukselle, joka kai sai ensimmäiset tiedot siitä lehdistä.
Israelin ja Turkin välinen kauppa, jossa sotilaalliset toimitukset olivat hallitsevia, nousi viime vuoden aikana 2.2 miljardiin, mutta Turkki nosti samaan aikaan kauppaansa Syyrian kanssa 2.6 miljardiin USD. Maitten välillä on ollut useita edullisia sopimuksia, mm. Israel on uudistanut Turkin vanhenevaa sotakalustoa, mutta tämän jatkuminen on epävarmaa.
Israelin aseteollisuuden aloittama panssarivaunutehtaan rakentaminen Turkissa keskeytettiin. Siinä oli tarkoitus rakentaa Mark 3 Chariot (Merkava) vaunua, mutta nyt 5 miljardin USD kohde odottaa jatkolupaa. Turkki aikoi valmistaa 1000 Mark 3 vaunua, ja siitä oli tarkoitus tulla maan keskeisin panssarivaunu.
Israelin viranomaiset ovat varoittaneet yhtiöitä, jotka myyvät Turkkiin, välittämästä sinne laitteita, joilla voi olla sotilaallista käyttöä. Israel on keskeyttänyt korkeatasoisten vakoilukoneitten (UAV) toimittamisen Turkin asevoimille.
Lienee aikaista spekuloida, mitä seurauksia tällä voisi olla. Jotkut kommentoijat ovat alkaneet tutkia uudelleen Psalmia 83, jonka uskotaan kertovan Israelin hyökkäyksestä naapurimaitaan vastaan, minkä seurauksena sen maa-alue kasvaisi huomattavasti. (www.debka.com)
6. UUTISOTSIKOITA
- PA ja Venezuela ovat solmineet diplomaattisuhteet, ilmeisesti operaatio Cast Lead jälkiseurauksena. Chavez karkotti Israelin lähettilään maasta.
- Maailman ehkä suurin huoli tällä hetkellä on Pakistan, ei Iran. Pakistanilla on arviolta 60 ydinpommia, jotka hallituksen kaatuessa voivat joutua Talibanin käsiin. Pakistanin ohjukset eivät yllä Israeliin, mutta Iranin ohjukset yltävät.
- Tel Avivin homoparaatin aikana tulevana kesänä oli tarkoitus vihkiä samaan
sata homo- ja lesboparia, mutta ehdokkaita on vain kaksi paria. Kaupunkia
kutsutaan ”violettikaupungiksi” sen avoimen homouden vuoksi. (ynetnews)
- Israelin terveysviranomaiset valmistautuvat ”sikaflunssaa” varten, vaikka
epäiltyjä tapauksia on toistaiseksi vain kaksi. Valmiutta on lisätty kolmannesta
asteesta neljään. Meksikossa tauti on surmannut 152 todettua
tartuntatapausta, mutta pari tuhatta ihmistä on viety sairaalaan oireiden
vuoksi. Tapauksia on todettu sekä USA:ssa että myös Australiassa. Rabbit
ovat kehottaneet käyttämään taudista nimitystä ”meksikonflunssa”, koska sika
on Israelissa saastainen eläin. (ynetnews)

Monday, April 27, 2009

MAANANTAI 27.04.09
1. ”ILMAN SELVIÄ välitavoitteita ja aikataulua keskustelut Iranin kanssa tulevat epäonnistumaan”, vakuuttaa strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon Jerusalem Postin haastattelussa. Tämä on hänen ensimmäinen haastattelunsa saatuaan ministerinpaikan 31. maaliskuuta. Haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan JP UpFront lehdessä perjantaina. Yaalon sanoo, ettei ole epäilystäkään siitä, että iranilaiset tulevat käyttämään keskusteluja viivytystaktiikkana, ellei heille anneta selviä välitavoitteita, joita heidän tulee suorittaa, kuten esim. vaatimus, että Iranin tulee lopettaa uraanin rikastus kahdessa kuukaudessa. Yaalon selittää, että tällä tavoin on mahdollista testata Iranin vilpittömyyttä, mutta ilman näitä keskustelut ovat ajan hukkausta.
”Se mitä tapahtuu läntisen maailman ja Iranin Islamin jihadistien välillä on rakennettu aiempien antautumisten ja myönnytysten perustalle. Lännen tulee nousta tätä aaltoa vastaan ja vastustaa sitä.”
YAALON ei halunnut spekuloida kysymystä, tuleeko Israel iskemään Iranin ydinlaitoksiin. Hän sanoi toivovansa, että joku toinen huolehtisi tästä, mutta toisti Hillellin kuuluisan toteamuksen: ”Jos minä en puolusta itseäni, kuka sitten? Ja jos ei nyt, koska sitten?” Hän hylkää USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin lausunnon, jonka mukaan Israel menettää arabimaitten tuen, ellei se suostu rauhankeskusteluihin palestiinalaisten kanssa. Hän katsoo, ettei näitä ole syytä kytkeä toisiinsa kutsuen sitä keinotekoiseksi. ”Koko idea on juuriaan myöten mätä”. Yaalon selittää: ”Islamilainen vallankumous Iranissa ei puhjennut Israelin takia; al-Qaidaa ei perustettu meidän vuoksemme eikä Hizbullakaan noussut meidän vuoksemme.” Hän katsoo, ettei islamilaista jihadia pehmennetä ratkaisemalla ensin Israelin ja palestiinalaisten välinen ongelma. Sen sijaan tarvitaan Amerikan johtaman lännen jämäkkä kanta Iraniin nähden, ja jos USA haluaa jatkaa keskusteluja Iranin kanssa, ne tulee tehdä pitämällä esillä sotilaallisen vaihtoehdon mahdollisuus. Hän viittaa tässä vuoteen 2003, jolloin Iran keskeytti tai hidasti ydinohjelmansa toteuttamista sekä kovennetun painostuksen että sotilaallisen iskun pelossa.
Yaalon ei usko USA:n ja Israelin väliseen konfliktiin, sillä sitä ei ole koskaan ennen tapahtunut, vaikka erimielisyyksiä on ollut johtajien välillä. Ahmadinejad sanoi sunnuntaina, että Iran on valmis keskusteluihin, jotka perustuvat ”vilpittömyyteen, kunnioitukseen ja oikeuteen”. Hän vaati keskusteluille ”selvää runkoa ja ohjelmaa”. (JP, Yaakoc Katz)
2. ”EI OLE MITÄÄN keskusteltavaa, ellei PA tunnusta Israelia juutalaiseksi valtioksi”, toteaa Moshe Yaalon Y Katzin haastattelussa. Hän toisti haastattelun aikana useaan kertaan, että PA:n johto on systemaattisesti kieltäytynyt tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona. ”Jopa Annapolis konferenssissa 2007 PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kieltäytyi lisäämästä loppuasiakirjaan sanoja: Kaksi valtiota kahdelle kansalle. Hän suostui vain ilmaisuun kaksi valtiota”. Tämän takia pääministeri Netanyahu vaatii PA:n tunnustusta Israelista juutalaisena valtiona. ”Se on sitä ilman heidän tunnustustaankin, mutta jos he eivät hyväksy tätä tosiasiaa, ei ole mitään keskusteltavaa.”
”MEIDÄN näkökulmastamme vuoden 1967 rajat (1949 aselepolinjat) eivät ole puolustus-kelpoisia. Suostuminen tähän on vaarallista. Uskon luovuuteen ratkaisuissa, mutta en tällä tavoin.” Yaalon kertoi, että hallitus viimeistelee ohjelmaluonnostaan ja on hyväksynyt perustaksi edetä palestiinalaiskysymyksessä pohjasta ylöspäin. Tämän periaatteen mukaan palestiinalaisten tulee ensiksi perusteellisesti uudistaa opetuslaitoksensa, politiikkansa ja taloutensa perusteet. (JP, Y Katz)
3. POLIITTISET kommentoijat ovat pyrkineet haarukoimaan, miten puolustusministeri Ehud Barak ja ulkoministeri Avigdor Lieberman pystyvät tasoittamaan näennäisesti varsin kaukana toisistaan olevat näkemyksensä suhteessa Iraniin, Syyriaan ja Palestiinaan. Päältä päin heidän lausuntojaan tarkastellessa saa kuvitelman, että heidän käsityksensä riitelevät kaikissa näissä avainkysymyksissä.
Asiaa lähemmin tarkastellessa havaitsee, kuten Haviv Rettig Gur toteaa JP:n artikkelissaan, etteivät he juurikaan eroa itse asiassa, vain muodot ja retoriikka ovat erilaiset.
LIEBERMANIN retoriikka on jykevää, maanläheistä ja koristelematonta, joku voisi kutsua sitä karkeaksi tai viimeistelemättömäksi, mutta yhä useammat tunnustavat, että hän puhuu asiaa siinä missä monet hänen kollegoistaan käärivät sanottavansa yleisesti käytettyihin isku-lauseisiin, jotka hämärtävät heidän todellisen tarkoituksensa. Tämä väistelevä tyyli sopii poliitikolle, joka haluaa aina löytää sopivan pakotien ”porsaanreiän”, josta päästä livahtamaan joutumatta kiinni väärästä lausunnosta. Libi käy ongelmia vastaan pelkäämättä seurauksia, minkä johdosta häntä vastaan tehdyt hyökkäykset ovat olleet rajuja. Libin tyyli vetoaa kansaan, joka on kurkkuaan myöten täynnä poliitikkojen epäselviä lausuntoja ja lupauksia, joita he eivät ole koskaan aikoneetkaan toteuttaa.
EHUD BARAK on Labour-puolueen ja vasemmistolaisen ideologian ja terminologian kasvatti. Sen mukaisesti hänen sanavarastoonsa ovat pesiytyneet vasemmiston runsaasti käyttämät termit rauhanprosessi, rauhan kannattajat ja sen vastustajat, myönnytykset, miehitys jne.
Tämän vuoksi Libin ja Barakin lausunnot näyttävät olevan kaukana toisistaan, koska he käyttävät eri sanoja ja eri ilmaisumuotoja samoista asioista.
Täten Lieberman sanoo, ettei hän näe Syyrian presidentinlausunnoissa mitään positiivista, vain uhkauksia: Jos Israel ei suostu neuvottelemaan meidän ehdoillamme, ainoana vaihtoehtona on vastarinta (tarkoittaa terrori-iskuja).
Barak totesi sunnuntaina kabinetin istunnossa, että on Israelin edun mukaista muotoilla suhteensa Syyrian kanssa, kuitenkin lisäten, että Israelin täytyy suojella turvallisuuttaan ja muita intressejä. Barakin lähellä olevat lähteet sanovat, että Barak ymmärtää, että Syyrian tulee lopettaa terrorismin tukemisensa rauhankeskustelujen onnistumiseksi. Tästä voitaneen vetää se johtopäätös, että Barak puhuu kahdella suupielellä siten, että hän lupaa yhdellä tapaa mutta jättää sanomatta siihen liittyvistä ehdoista. Hän puhuu puolitotuuksilla.
Lieberman sanoi sunnuntaina, että hän on valmis aloittamaan keskustelut Syyrian kanssa vaikka tänä iltana, mutta ilman ennakkoehtoja. Syyria vaatii Israelilta lupausta Golanin palauttamisesta ehtona rauhankeskusteluille, mitä Libi ei voi hyväksyä. (JP)
4. SISÄMINISTERIÖ sanoo, että Kedarin kylä tulee liittää Maale Adumimin kaupunkiin. Ministeriön asettama paneeli suositteli liittoa, mutta tullakseen voimaan sisäministeri Eli Yishain tulee hyväksyä se, mitä hän ei ole tehnyt. Kedarin yhteiskunnalliset velvoitteet, kuten viemäröinti, jätteiden keräys ja vesihuolto, siirrettäisiin Gush Etzionista, joka on 12 km:n päässä, vain kilometrin päässä sijaitsevaan Maale Adumimiin. Kuten saattaa arvata, suositus saa kiivasta vastustusta Peace Now järjestöltä, joka saa runsaasti palstatilaa mediassa, ja jonka mielipiteitä JP:n kommentoijat usein siteeraavat muissakin tämän kaltaisissa tapauksissa. Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel kieltää vastustajien väitteet todeten, että kaikkien aiempien hallitusten suunnitelmissa Kedar on turva-aidan Israelin puolella. Hän sanoi, että suosituksen teki asiantuntijoitten paneeli, joka ei ole poliittinen. Hän totesi, että monet Kedarin lapset käyvät jo koulua Maale Adumimissa ja sen asukkaat asioivat kaupungin marketeissa. He maksavat veronsa kuitenkin Gush Etzioniin.
Kedarin asukasluku on 800, Maale Adumimissa asukkaita on 33 000. Maale Adumimin kaupunki on yksi Israelin nopeimmin kasvavia, se tarvitsee laajentumistilaa. Tämä kuitenkin kohtaa syvän poliittisen epävarmuuden, sillä sekä PA että monet länsivallat vastustavat kaupungin alueen kasvattamista. Tämä vuoksi sen ja Jerusalemin välinen ns. E-1 alue, jonne on jo vedetty infrastruktuuri, odottaa rakennuspäätöstään. (JP)
5. ISRAELIN valtio suostuu pitkällisten neuvottelujen, mielenosoitusten, ainakin yhden kuolleen ja usean haavoittumisen, sekä korkeimman oikeuden käsittelyn, jälkeen tarkistamaan turva-aidan paikkaa Bil´lin arabikylän lähellä. Valtion uuden suunnitelman mukaan n. 700 dunamia 1700:sta (170 ha) siirretään turva-aidan itäpuolelle. Jää nähtäväksi, tyydyttääkö tämä palestiinalaisia, sillä turva-aidan vastustamisesta on tehty poliittinen kiista, johon osallistuu useita ulkomaisia kiihottajia ja mielenosoitusten järjestäjiä.
Aidan paikka määriteltiin alun perin Modiin uuden lähiön, nimeltään East Matityahu, rakentamista varten. Siihen suunniteltiin 3000:n asuntoyksikön rakentamista kahdessa vaiheessa. Suunnitelman muutoksen johdosta vain 2000 asuntoyksikköä voidaan rakentaa.
Bil´lin kylän asukkaat ovat ilmeisen tyytyväisiä voittoonsa, mutta pitävätkö nykyiset näkymät on jokaisen arvattavissa. (JP)
6. ISRAELIN ystävänä ja luotettavana sotilaallisena kumppanina pidetty Turkki on käytännössä alkanut osoittaa etääntymistään Israelista, mitä pääministeri Erdoganin monet Israelin vastaiset purkaukset jo ennakoivat. Tunnetuin lienee Erdoganin ulosmarssi Davosin kokouksesta, jossa hän sanoi pahastuneensa presidentti Peresin Gazan operaatiota koskevasta yksinpuhelusta. Turkki vastusti operaatiota eikä salaillut sitä sen aikana.
Turkki aloitti tällä viikolla kolmi-päiväiset sotilasharjoitukset yhdessä Syyrian kanssa, joka on muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa. Vähän aiemmin Turkki ja Syyria allekirjoittivat aiesopimuksen asetuotannon välisestä yhteistoiminnasta. Tilanne on aika erikoinen, sillä Turkki on Naton jäsen ja hakee aktiivisesti EU:n jäsenyyttä.
Israel on modernisoinut Turkin aseita, panssareita ja muuta kalustoa. Maitten välinen kauppa kasvoi viime vuona 23 %. Israel ja Turkki ovat pitäneet useita merivoimien yhteisharjoituksia, joihin USA ja muitakin maita on osallistunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131049
7. UUTISOTSIKOITA
- Iranin Gazaan matkalla ollut rahtilaiva upotettiin Sudanin edustalla. Sudan syyttä upotuksesta sekä Yhdysvaltoja että Israelia. (JP)
- Israelilaiset yksityisvartijat karkottivat Somalian merirosvot niiden aiottua vallata italialaiseen risteilyaluksen. Aluksessa oli 1000 matkustajaa ja 700 miehistön jäsentä. Merirosvot nostivat jo koukuilla varustettuja tikkaita aluksen kylkeen, kun vartijat ajoivat heidät pois. Jotkut matkustajat kärsivät lieviä kolhuja ja naarmuja rynnätessään turvaan tulitukselta. (JP)
- Jordanian kuningas Abdullah II uhkaa, että Israel joutuu sotaan, ellei se hyväksy arabisuunnitelmaa. Hän osallistui amerikkalaiseen ohjelmaan Meet The Press. Abdullah antoi Israelille 18 kuukautta aikaa selvittää ongelmat palestiinalaisten kanssa, tai tulee sota. Hän painotti, että keskeisin kysymys on ”Jerusalem ja sen sorron alla asuvat palestiinalaiset”. ”Kun Jerusalemin kysymys ratkaistaan, al-Qaida häipyy maan pinnalta,” hän uskoo.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131050
- Shin Bet ja IDF saivat kiinni Bat Ayin murhaajan Mousa Tietin, 26, Khirbet
- Tzafahissa, 2 km:n päässä Bat Ayin kylästä. Mousa puukotti kuolleeksi 13 vuotiaan Shlomo Nativen, haavoitti 7-vuotiasta kirveellään ja ajoi takaa kolmatta lasta, ennenkuin hänet estettiin. Hän pääsi karkuun, mutta pidätettiin kotikylässään kaksi viikkoa sitten. Hän sanoi halunneensa tulla marttyyriksi, mutta ilmeisesti toimi yksin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131050

Sunday, April 26, 2009

SUNNUNTAI 26.04.09
1. DURBAN II päättyi Genevessä lauantaina. Uutislähteet eivät vielä ole ehtineet syventyä referoimaan loppuasiakirjaa, jota Israelin viranomaiset, juutalaiset järjestöt ja YK:n painostusryhmät vastustavat edelleen, vaikka toteavatkin sen olevan paremman kuin mitä sen pelättiin olevan. Tekstistä poistettiin pahimmat Israelin vastaiset tekstinosat. Geneven konferenssin teksti ei suoranaisesti viittaa Israeliin tai Lähi Itään paitsi kohdassa, jossa yleisin
termein mainitaan termit ”vieras miehitys”. Libyan pelättiin lisäävän tekstiin jotain omia iskulauseitaan ennen sen hyväksymistä, mutta niin ei onneksi tapahtunut.
ITALIAN ulkoministeri Franco Frattini sanoo, että Durban II:n boikotoiminen oli maalle välttämätön. Hän tunnusti avoimesti olevansa Israelin ystävä. Hän sanoi, että maanantai-illan tapahtuma sinetöi lopullisesti, että Italia oli toiminut oikein jäädessään pois konferenssista. Hän sanoi, että hän päätti henkilökohtaisesti boikotoinnista todettuaan, etteivät järjestäjät antaneet tilaa neuvotteluille Hollannin tekemän päätöslauselmaesityksen hyväksymisestä. Pahinta hyväksytyssä tekstissä on Frattinin mukaan se, että siinä vahvistetaan 2001 Durban I:n päätöslauselma, jossa Israel tuomitaan rasistiseksi karkein sanoin, epätäydellinen juutalaisten kokeman holokaustin käsittely sekä rajoitettu mielipiteen ilmaisun vapaus koskien kritisismiä uskonnoista ja niiden seuraajista. Hän selitti, ettei kansainvälistä foorumia keskeisissä kysymyksissä kuten rasismi voida käyttää hyökkäykseen Israelia vastaan. Hän valitti, että EU osoitti heikkoutensa asiassa ja menetti tilaisuuden osoittaakseen yhtenäisyyttä.
Frattinin haastattelua referoidaan osaksi seuraavassa. (JP, Lisa Palmieri-Billig)
2. ITALIAN ulkoministeri Franco Frattini sanoo, että YK:n ihmisoikeuskomitea täytyy uusia. Komitean pahin ongelma on se, etteivät demokratiat erotu mitenkään totalitäärisistä valtioista, vaan kaikilla on sama äänioikeus. Hän mainitsi Italian taistelun kuoleman-rangaistusta vastaan, minkä maa lopulta voitti YK:ssa viime vuonna. YK:n yleiskokouksen päätös ei ole sitova, jonka vuoksi kuolemanrangaistus on voimassa monessa YK:n jäsen-maassa kuten Kiina, Iran jne. ”EU onneksi poisti kuolemanrangaistuksen jäsenmaissaan”.
FRATTINI HALUAISI YK:n ihmisoikeuskomitean keskittyvän kysymyksiin kuten ihmisolennon oikeus elämään, fyysinen koskemattomuus, ilmaisunvapaus, sukupuolinen tasavertaisuus miehille ja naisille sekä homoille, poliittisen vankeuden ja kuolemantuomion poistaminen ja uusi inhimillisyys koskien jokaista maan asukasta rodusta etnisestä taustasta ja uskonnosta riippumatta. Hän kuitenkin myöntää, että aikamme kiireisin ja keskeisin kysymys on Iranin ydinsuunnitelma. ”Emme itse asiassa tiedä, mitä Iran tekee. Vientikieltoa Iraniin ei ole koskaan toteutettu täydellisesti, joten sen vaikutus vuotaa. P5+1 ryhmällä ei ole yhteistä näkemystä asiassa. Emme voi sallia Iranin valmistavan ydinaseita. Ydinvoiman käyttö on sallittua vain rauhanomaisiin tarkoituksiin. Meidän tulee rajoittaa ydinasein varustettujen maitten määrää, ei lisätä sitä”, hän selitti.
TOIMITTAJAN kysymykseen Fiatin laajennushankkeista Iranissa Frattini sanoi ehdottomasti, ettei se ole sallittua eikä siellä ole sen suuntaista aktiviteettia. Hän sanoi täysin tukevansa presidentti Obaman aloitetta keskusteluista Iranin johdon kanssa, mutta muistutti Obaman esittämästä vaatimuksesta, että Iranin tulee osallistua yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa. Frattini ei suoraan vastannut toimittajan huoleen aikataulun kriittisyydestä, vaan totesi peitellysti, että mikä tahansa konflikti aiheuttaisi suurta tuhoa, ennen kaikkea Israelille. Hän sanoi maansa osallistuvan aktiivisesti ”rauhanprosessiin”. Hän pitää jatkuvaa yhteyttä Hillary Clintonin kanssa; tapasi Syyrian johtajia muutama päivä sitten; tapaa arabiliiton pääsihteerin Amr Moussan ja tapaa Israelin uuden ulkoministerin Avigdor Liebermanin Roomassa toukokuun neljäntenä päivänä. Loppulausuntona Frattini sanoo, että hänen keskustelunsa Syyrian johdon kanssa olivat positiivisia. ”Syyria haluaa keskusteluja Israelin kanssa arabi-suunnitelman pohjalta. Pallo on nyt Israelin käsissä. Onko Israel valmis hyväksymään kahden valtion periaatteen ja aloittamaan rauhankeskustelut Syyrian kanssa? Onko pääministeri Netayahu valmis aloittamaan rauhankeskustelut?” Hän vastaa kysymyksiin itse todeten, että Israelin ulkoministeri Rooman vierailun jälkeen olemme viisaampia. (JP, L Palmieri-Billig)
3. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton selvensi kantaansa mahdollisuuteen, että
USA tulee tilittämään myöntämänsä 840 miljoonaa USD palestiinalaisille siinäkin tapauksessa, että osa varoista voi joutua Hamasin käsiin. Torstaina pidetyssä Valkoisen Talon hyväksymis-komitean Lähi Idän alakomitean kuulemis-tilaisuudessa hän pyrki vakuuttamaan kongressin jäsenille, että USA:n tulee tilittää myöntämänsä varat vaikka Hamasin ja Fatahin väliset keskustelut johtaisivatkin niiden yhteishallituksen muodostamiseen. Hän viittasi Pohjois-Irlannin tilanteeseen, jossa Englanti myöntyi tunnustamaan hallituksen, vaikka kaikki Sinn Feinin ja IRAn jäsenet eivät hyväksyneetkään sopimusta. Clinton sanoo, ettei ole tärkeää Hamasin tunnustavan Israelia ja hyväksyvän kvartetin asettamat kolme vaatimusta, jos yhteishallitus niihin suostuu. Hän pyrki tyynnyttelemään kiivaimpia vastustajiaan, että viime aikaisten uutisten mukaan arvioiden yhteishallituksen muodostaminen on hyvin epätodennäköinen. Mark Kirk (R.Ill.) keskeytti Clintonin todeten keskustelleensa Jordanian kuningas Abdullah II:n kanssa, joka oli sanonut, että jokainen Hamasin ministeri saa ohjeensa suoraan Teheranista. Tämän johdosta veronmaksajat tukevat varoillaan hallitusta, jossa on Hamasin ministereitä. Clinton väisti kysymyksen todeten, että ”jotkut Hamasin ministerit näin tekevät, mutta on toiveita, että Gazassa asuvat saavat lisää valtaa ja mahdollisuuksia”. (JP)
4. EUROOPAN UNIONIN kiertävän presidenttiviran haltija Tshekin pääministeri Mirek Topolanek kertoi Haareztille antamassaan haastattelussa, että EU suuresti aliarvioi Iranin ydinasesuunnitelmia. Hän kertoi keskusteltuaan presidentti Shimon Peresin kanssa ymmärtävänsä Israelin kovan retoriikan, mutta samalla hän totesi, ettei hänen nähdäkseen ole välitöntä sodanvaaraa Israelin ja Iranin kanssa. Mutta samassa yhteydessä hän kritisoi EU:n lepsua kantaa Iranin ydinasekysymyksessä. Hän sanoi tilanteen muuttuvan kriittiseksi heti, kun Iranilla on oma ydinase, jolla se voi uhata koko maailmaa.
Topolanekin mukaan on vielä aikaa keskusteluille, ja tätä kanavaa tulisi nyt käyttää, mutta samalla valmistautuen painostuksen koventamiseen toisena vaihtoehtona. Hän ei ottanut kantaa kolmanteen vaihtoehtoon, joka Israelin johdolla on mukana kaiken aikaa, eli suoran sotilaallisen iskun mahdollisuutta Iranin ydinlaitoksia vastaan, eikä hän pitänyt kysymystä ajankohtaisena juuri nyt.
TOPOLANEK ei sen sijaan kaunistellut sanojaan keskustellessaan Juudeasta ja Samariasta. Hän sanoo epämääräisesti ymmärtävänsä Israelin operaation Gazassa jatkuvan rakettiuhan alaisena, mutta hänen ymmärryksensä ei riittänyt käsittämään, miksi rakentaminen jatkuu Juudean ja Samarian juutalaiskaupungeissa ja kylissä, ja miksi Jerusalemin poliisi tuhoaa kaupungin itäosassa laittomasti rakennettuja rakennuksia. Kaikesta hyvästä tahdosta huolimatta Tshekin pääministeri sittenkin asettuu niiden puolelle, jotka haluavat Israelin tuhoavan 285 000 juutalaisasukkaan kylät ja kodit Juudeassa ja Samariassa ja lähettävän heidät kiertolaisiksi omassa maassaan ilman kotia, työpaikkaa ja toivoa, vuosikausiksi ellei peräti –kymmeniksi, jos Gazan karkottamista pidetään esimerkkinä.
Topolanek ei katsonut EU:n ja Israelin välisten suhteitten voivan vaarantua, mutta hänellä oli kovia sanoja EU:n ulkomaanasioitten komissaarin Benita Ferrero-Waldnerin lausunnosta, jossa tämä uhkasi suunniteltujen suhteitten parantamissuunnitelmien jäädyttämisellä. Topolanek sanoi, että komissaarin olisi ollut viisaampaa pysytellä hiljaa. (JP)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1081030.html
4. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Lieberman sanoo, että hän on valmis aloittamaan keskustelut Syyrian kanssa, mutta ilman ennakkoehtoja. Hän ei halua sitoutua Golanin ylängön luovuttamiseen ehtona keskusteluille, kuten Bashar Assad vaatii.
- Shin Bet sanoo, että Rooman paavin Benedict XVI:n vierailun yhteydessä hänen käyttämänsä luodinkestävin lasein suojattu ajoneuvo ”Pope Mobile” ei ole riittävä hänen turvallisuutensa suojaamiseksi. Paavi on ilmaissut halunsa päästä mahdollisimman lähelle kirkkonsa jäseniä, mutta turvallisuudesta vastaavat ovat sitä vastaan. Monet muslimiryhmät pohjoisessa suunnittelevat mielenosoituksia vierailun aikana, ja levitetyissä lentolehtisissä kehotetaan hyökkäyksiin häntä vastaan. Paavi tulee maahan 11.05.09 neljän päivän vierailulle, johon sisältyy käynti PA:n tiloissa Ramallahissa ja Betlehemin Syntymäkirkossa sekä Jerusalemin pyhillä paikoilla. Hän osallistuu messuun Nasaretissa, vierailee Jad Vashem-museossa sekä tapaa maan korkeinta johtoa. Varojen puute on estänyt paikkojen siivoamista juhlakuntoon. Edellinen paavi Johannes Paavali II vieraili maassa vuonna 2000. (haaretz)
- Israelissa varaudutaan ”sikaflunssan” varalle, joka Meksikossa on jo surmannut 80 ihmistä ja yli 1000 on sairastunut. Flunssa on levinnyt rajan yli Kaliforniaan ja Texasiin, jossa on todettu 8 sairastumistapausta. Taudin hoitoa vaikeuttaa se, ettei sen taustaa ja leviämistapaa tunneta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131029
- Perjantai-iltana kymmenkunta arabia tunkeutui Yitzharin juutalaiskylän hedelmälehtoon. Asukkaat hälyttivät paikalle vartijat, jotka joutuivat arabien aloittaman tulituksen kohteeksi. Heistä viisi haavoittui tulituksessa. Sotilaitten tullessa paikalle arabit pakenivat läheiseen Orif kyläänsä. Arabien tarkoituksena oli ehkä ottaa panttivankeja. Isku oli kolmas tässä kuussa. (INN)
- Iranin ylin kaitsija Ali Khameney syyttää Yhdysvaltoja ja Israelia tuhoisista itsemurhaiskuista shia-pyhiinvaeltajia vastaan Irakissa.
- Iran suunnitteli suurta lentonäytöstä äskettäin maassa, mutta saatuaan vihjeitä, että IAF voisi iskeä näytöksen aikana lähes koko Iranin ilmavoimien lentokalustoa vastaan sen kokoontuessa näytökseen, koneiden esittely jouduttiin peruuttamaan. (debkafile 24.04.09)