TORSTAI 30.04.09
1. ”ISRAEL EI ole enää vain merkityksetön, vaan siitä on tullut este Obaman hallitukselle”, sanotaan pääministeri Benyamin Netanyahulle annetussa salaisessa tutkimuksessa, kertoo World Tribune artikkelissaan viitaten korkeaan tiedustelulähteeseen Israelissa. Artikkelissa kerrotaan saman lähteen todenneen pääministerille, että ”Obama ystävystyy pahimpien vihollistemme kanssa, jotka tähän saakka ovat olleet myös USA:n vihollisia”.
World Tribunin artikkelissa, jota eivät ole vahvistaneet toiset uutislähteet, sanotaan lisäksi, että Obaman hallitus hylkää Israelin tiedustelun käsitykset Iranista ja Syyriasta, ja pyrkii solmimaan diplomaattisuhteita niiden kanssa, vaikka molempia maita syytetään myös USA:n ulkoministeriössä terrorismin tukemisesta.
Israelin tiedusteluraportissa todetaan edelleen, että Obaman hallitus tulee jatkamaan Irania ja Syyriaa mielistelevää politiikkaansa vielä ainakin 2010 aikana, koska se kuvittelee tämän helpottavan USA:n irrottautumista Irakista ja Afganistanista.
Tiedustelulähde toteaa, että USA:n tarkoituksena on osoittaa Iranille, Syyrialle ja radikaaleille muslimihallituksille, että se pystyy painostamaan Israelia strategisella tasolla. ”Tämä painostus on jo alkanut ja se tulee nousemaan vuoden tai parin kuluessa.”
Tiedusteluraportissa arvioidaan, että USA tulee rajoittamaan Israelin haluamien asejärjestelmien hankkimista USA:sta, joita se voisi käyttää hyökkäyksessä Irania vastaan. ”Tämä periaate oli vallalla Bushin kauden loppuaikana ja se tulee tiivistymään Obaman hallituksen aikana”, tiedustelulähteessä todetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131107
2. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter jatkaa aktiivista rooliaan sekaantumalla ilman häveliäisyyden häivääkään asioihin, jotka kuuluvat USA:n hallituksen toimivaltaan. Hän kertoi puhelimessa Ecuadorista kiertomatkansa aikana Etelä Amerikassa Haaretzin toimittajalle, että Syyria etsii tosissaan suhteitten normalisointia USA:n kanssa, eikä sanonut hämmästyvänsä, vaikka se tapahtuisi jo tänä vuonna. Hän tavannee presidentti Assadin Syyriassa kesäkuun alussa.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi median edustajille Viinissä tavatessaan maan johtoa ja älymystöä, että presidentti Obama tulee kohtaamaan suuria kriisejä Lähi Idässä, ellei hän vuoden aikana pysty poistamaan presidentti Bushin tekemiä virheitä. Hän totesi, että jos USA saa vedettyä joukkonsa Irakista ja Afganistanista, se tulee poistamaan puolet ongelmista, kertoi Itävallan uutistoimisto APA.
INN:n artikkelin kirjoittaja Gil Ronen toteaa, että mielistelemällä Irania ja Syyria Obama loukkaa samalla Egyptin intressejä, jonka suhteet kumpaankin maahan ovat kärsineet pahoin Israelin operaatio Cast Lead jälkiseurauksissa, sekä Iranin tukeman Hizbullahin vakoilu- ja terrorijärjestön paljastumisen johdosta Siinailla.
EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak varoitti Hizbullahia sekä sen tukijoita Syyriaa ja Irania kovin sanoin sekaantumasta Egyptin turvallisuuteen ja tasapainoon. (INN)
3. PÄÄMINISTERI Bentamin Netanyahu esittänee presidentti Obamalle hallituksensa laatiman suunnitelman lähiajan tavoitteista, joihin sisältynee ”jonkin muotoinen” arabi-rauhansuunnitelman hyväksyminen. Johtajien on tarkoitus tavata Washingtonissa 18.05.09.
Jpostin toimittajan Haviv Rettig Gurin saamien käsitysten mukaan Netanyahu on valmis kompromissiin Palestiinan kysymyksessä saadakseen USA:n selkeämmän ja hyökkäävämmän tuen Iranin rintamalle. Mitä suosionosoituksia sillä saataisiin USA:lta, on arvailujen varassa, mutta Israel haluaisi logistista apua mahdollisen sotilaallisen iskun aikana.
Obama on ilmoittanut kannattavansa arabisuunnitelmaa, jota Shimon Peres kutsui ”tärkeäksi”; aiempi pääministeri Ehud Olmert puolestaan totesi, että siinä on ”positiivisia elementtejä”. Nykyisen hallituksen virkailija sanoi, että Obamalle annettava kanta arabisuunnitelmasta on enemmän muodollinen kuin perusteita käsittelevä, sillä Israel on hyväksynyt osia siitä jo vuosikausien ajan. Hän kuitenkin painottaa, ettei tämä tarkoita arabisuunnitelman hyväksymistä kokonaisuudessaan. (JP)
4. VUONNA 2002 Saudi Arabian laatima rauhansuunnitelma, jonka arabiliitto myöhemmin Beirutin kokouksessa hyväksyi omaksi esityksekseen, sisältää Israelin kannalta tärkeän kohdan, jonka mukaan arabimaat voivat sopimuksen tultua voimaan solmia normaalit diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Se ei kuitenkaan ole automaattinen, vaan kukin arabimaa päättää suhteista itsenäisesti.
Arabisuunnitelman arveluttavin osa koskee palestiinalaispakolaisten asemaa. Siinä vaaditaan ”oikeudenmukaista” ratkaisua YK:n päätöslauselman 194 mukaan, joka sallii pakolaisten palaavan entisille asuinpaikoillaan elääkseen rauhassa, ja tämän tulisi tapahtua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Artikkelin kirjoittaja muistuttaa, että tuo termi ”oikeudenmukainen” on ongelmallinen, sillä se voidaan tulkita joko Israelin valtion hajottamiseksi, tai kompromissiksi, joka sallii kymmenien tuhansien Jordaniassa ja Libanonissa asuvien pakolaisten palaavan Israelin alueelle, mikä puolestaan merkitsisi sen loppua juutalaisena valtiona. Ulkoministeriön edustaja selvittää, ettei palaaminen entisiin koteihin ole mahdollista, koska niitä ei ole olemassa, vaan palaamista kotimaahansa, joka on perustettava Palestiinan valtio. Virkailija selittää, että juutalaispakolaisten palaaminen muinaiseen kotimaahansa tarkoittaa juuri samaa, eikä palaamista arabimaihin, joissa he ennen asuivat ja joista heitä karkotettiin suunnilleen saman verran kuin mitä palestiinalaisia pakeni Palestiinan alueelta, valtaosa heistä arabien katteettomien lupausten vuoksi nopeasta voitosta, jonka jälkeen he voisivat palata koteihinsa, kuten - juutalaisten paettua tai tultua surmatuiksi - myös heidän koteihinsa. Se ei kuitenkaan ole verrannollinen, sillä palestiinalaiset voivat muuttaa minne hyvänsä laajassa arabimeressä, mutta juutalaisilla pakolaisilla ei ole tätä mahdollisuutta. Israelin olisi ehdottomasti otettava tämä juutalais-pakolaisten asia käsiteltäväksi samassa yhteydessä palestiinalaispakolaisten kanssa.(JP)
5. PLO:N YK:N edustaja Genevessä sanoo Tovah Lazaroffin artikkelin mukaan, ettei Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin puhe Geneven rasisminvastaisessa konferenssissa ollut ollenkaan sellainen, kuin he olivat odottaneet, eikä se mitenkään auttanut heidän asiaansa. PLO:n lähettiläs Ibrahim Khraissi kertoi JP:n toimittajalle viime viikolla, että Ahmadinejadin puhe oli teatteria ja tarkoitettu vaalipuheeksi presidentin vaaleja varten Iranissa. Khraissi selitti, että vaikka hänen puheensa oli täynnä raflaavia ja herjaavia syytöksiä Israelin vastaan ”sionismin hyökkääväisyydestä, tuhosta ja muista väkivaltaisuuksista” siviilejä vastaan Gazassa, puheen valtaosa, joka keskittyi Israelin tuhoamisen vaatimuksiin, ei soveltunut palestiinalaisen delegaation päämääriin ja tarkoituksiin Genevessä. Heidän näkemyksensä erosta Iranin ja Israelin välillä on hiuksenhieno, mutta merkittävä, hän selittää. Hänen mielestään Iranin presidentti ylitti sopivuuden rajat, sillä hän vaatii Israelin tuhoamista, kun PLO hyväksyy Israelin 1967 sotaa edeltävillä rajoilla.
KHRAISSI teki selväksi haastattelun aikana, ettei PLO hyväksy Israelin hallituksen politiikkaa, ja mainitsi useaan kertaan sanan ”miehitys”, jolla Israel hallitsee palestiinalaisalueita. Hänen näkemykseensä yhtyi PA:n ulkoministeri Riyad al-Malki, joka puheessaan Genevessä kutsui ”Israelin miehitystä ihmisoikeuksien pahimmaksi loukkaukseksi sekä rasismin rumimpien kasvojen ja rasistisen syrjinnän ilmentymäksi”.
Khraissi valitti sitä, ettei Ahmadinejad ollut koordinoinut puhettaan palestiinalaisten kanssa, minkä johdosta he tunsivat olonsa epämukaviksi puhetta kuunnellessaan. Palestiinalaisten delegaatio lähti salista Ahmadinejadin puheen loppuosan aikana, mutta he väittävät sen johtuneen siitä, että puhe kesti yli sille varatun ajan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamas valmistautuu uuteen sotaan, kertoo ”strategypage.com” . Web-sivu kertoo, että Hamas yllättyi IDF:n valitsemasta strategiasta operaation Cast Lead aikana, sillä se ilmoitti siviileille tulevasta IAF:n iskusta ja kehotti siviilejä poistumaan iskukohteesta. Hamas sanoo, ettei se enää pue taistelijoitaan siviiliasuihin, vaan he esiintyvät sotilaspuvuissaan. Sen taktiikkana ei ole asettua suoraan rintamakosketukseen vihollisen kanssa, vaan toimia ”iske ja piiloudu” periaatteen mukaan. Israel poistui Philadelphia-käytävältä ja julisti yksipuolisen tulitauon poistettuaan juutalaiset Gazan kaistalta. Salakuljetuksen estäminen oli tarkoitus antaa kansainvälisille joukoille, mikä käytännössä ei toiminut ollenkaan. Hamas on salakuljettanut rajan ali kaivettujen tunnelien kautta runsaasti uudenaikaista aseistusta. (INN)
- Shomronin (Samarian) alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika sanoo, että kriisitilanteessa hänen alueensa kukkulat ja laaksot tarjoavat turvalliset pakopaikat Tel Avivin asukkaille. Hän selittää, että Gush Dan alueella Haderan ja Gederan välillä 1400 neliökilometrin alueella asuu yli 5 miljoonaa ihmistä. Tämä aiheuttaa erittäin suuren vaaratekijän heille esim. massatuhoasein tehdyn hyökkäyksen aikana. Hän rohkaisee liikakansoitetuilla alueilla asuvia muuttamaan vapaaehtoisesti Shomroniin, jossa on tilaa. Asian kiireellisyyttä painottaa Iranin Bushehrin ydinvoimalan aloittaminen täydellä teholla lähi tulevaisuudessa. Mesika sanoo, että Yitzhar Bushehria vastaan on reaalinen, mutta ei siten kuin se on ymmärretty eli maasta luopumiseksi, vaan sen asuttamiseksi. IDF piti turvallisuusjärjestöjen kanssa harjoituksen tuhansien pakolaisten siirtämiseksi Shomronin alueelle. (INN)
- Nasaretin muslimit aikovat järjestää mielenosoituksia paavin vierailun yhteydessä. He ovat laatineet jättikokoisia tauluja, jossa he siteeraavat Koraania ja vaativat paavin poistumista, koska hän ei ole tervetullut heidän kaupunkiinsa. Kaupungin väestöstä 70 % on muslimeja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131104
- Netanyahun hallitus katsoo, ettei EU:lla ole mitään syytä arvostella sitä, jos se
aikoo työskennellä yhteistyössä sen kanssa. Ulkoministeri Lieberman
matkustaa ensi viikolla neljään Euroopan maahan esittelemään hallituksen
politiikkaa ja tutustuakseen EU:n johtohenkilöihin. (haaretz)
- Israelin neljää sikaflunssatapausta seurataan, mutta varmuutta taudista ei ole.
Lämpötilat, Jsm: To: 15-27; Pe: 10-17; La: 10-17: Su: 17-23; C-astetta, aluksi pilvistä, sapatista lähtien aurinkoista.
Sivun oikeassa ylälaidassa on ystäväjoukko, "followers", johon voi liittyä ilman velvoitteita. Käyttäkää palveluja hyväksenne.

Comments

Jael said…
Löysin tänne ruokablogiini jättämäsi kommentin kautta.Hyvä löytö tämä blogi!

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020