Thursday, November 29, 2018

TORSTAI 29.11.2018

TORSTAI 29.11.2018
01. Ben Ben Yishai kertoo ynetnews.com julkaisemassa analyysissaan aluksi, "ettei Israelin turvallisuustarpeiden huomioiminen välttämättä pääty hyvin; Persianlahden Gulfmaat tarvitsevat enemmän Israelia kuin se niitä; globaalin taloustasapainon säilyttäminen on syynä USA:n mielenkiintoon alueelle".

Kirjoittaja toteaa, että "presidentti Trumpin tapa "vääntää" tosiasioita ja esittää niitä haluamiensa median kertomuksiin, ei ole mitään uutta, ja sen pitäisi huolettaa ensisijaisesti USA:n kansalaisia.
"Äskettäin hän kuitenkin omaksui tukun "fake news", keksittyjä tarinoita, minkä tulisi huolettaa myös meitä".

Esimerkkinä esitetään Trumpin keskustelu journalistien kanssa kiitos-rukouksesta, jossa hän pyrki selittämään, ettei USA:n tule rankaista Saudi Arabiaa ja sen kruununprinssiä Muhammad bin Salmania (MBS) journalisti Jamal Kashoggin murhasta, sillä CIA:n (tiedustelujärjestön) tutkimukset eivät olleet vakuuttavia, vaikka CIA niiden pohjalta esitti tuomionsa.

Tämän jälkeen Trump veti Israel-kortin hihastaan: "Ilman Saudi Arabiaa Israel olisi suurissa vaikeuksissa" Trump sanoi, vihjaten puheissaan, että "USA voisi harkita suhteitten viilentämistä MBS:n ja saudien kanssa osuudesta murhaan saudilähetystössä Istanbulissa Turkissa, mutta hänen antautuminensa Israelin turvallisuuteen sitovat hänen kätensä".

Ben Yishai analysoi tilannetta näin: "Tämä siksi, että Israelin turvallisuus edustaa tärkeämpää etuoikeutta kuin Amerikan perinteisesti osoittama kansainvälisen lain, inhimillisen moraalin ja ihmisoikeuksien arvostaminen.
Päältä katsoen Israelin hallituksen tulisi olla tyytyväinen ja tuntea olonsa turvallisemmaksi Trumpin suojaavien sanojen johdosta. Tarkempi toriasioiden tutkiminen kuitenkin osoittaa, ettei asia ole niin" hän sanoo.

Ben Yishai selittää, etteivät saudit panosta paljonkaan Israelin valtion kansalliseen turvallisuuteen paitsi yhdessä asiassa: Iran on yhteinen vihollinen Israelille, Saudi Arabialle ja muille Gulfmaille; USA on Saudi Arabian ja maltillisten arabimaitten suojelija, kuten myös Israelin.
Siten Saudi Arabian harjoittama USA:n painostus heikentää Irania ja estää sitä saamasta ydinaseita, pitkän matkan ohjuksia ja alueellista hegemoniaa, ja palvelee epäsuorasti myös Israelin etuja.

Tiivistäen Ben Yishain artikkelia voidaan päätyä seuraaviin johtopäätöksiin.

Trumpin tulee päätöksissään huomioida USA:n asetoimitukset Saudi Arabialle, joista neuvotellaan, arvoltaan n. 100 miljardia USD.
Toinen päätekijä on Lähi-Idän öljyn esteetön saanti maailman ja ennen kaikkea USA:n liittolaisen Euroopan markkinoille.
Trump totesi äskettäin, että USA on tarvittaessa täysin omavarainen maasta saatavan ns. öljykiven ansiosta. Sen eristämisprosessi ns. fracking on kallis, ja edellyttää öljyn hinnan pysymistä tasaisen korkeana, mutta hyväksyttävällä tasolla Euroopan maiden teollisuuden tarpeille.

USA:n kaadettua liittolaisineen Saddam Husseinin hallituksen Irakissa, vallan sai haltuunsa maan demokraattinen shia-hallitus, jonka politiikka nojautuu osittain Iraniin päin. USA sanoo pitävänsä joukkojaan Irakissa varmistaakseen, ettei Iran alista Irakia suojeluvaltiokseen. Irakin asema on tärkeä Iranin suunnittelemalle maayhteydelle Välimeren rannan satamaan, mitä saudit vastustavat. USA haluaa valvoa Irakin öljyn vientiä markkinoille, ja sen kautta myös Iranin öljynvientiä.
Näillä USA:lle tärkeillä intresseillä ei ole mitään tekemistä Israelin turvallisuuden kanssa, Ben Yishai vakuuttaa.

Ben Yishai toteaa, että samalla tavoin USA jätti erikoisjoukkojaan Syyriaan - ei pelkästään Israelin turvallisuuden vuoksi, vaan - kuten Pentagon selittää Trumpille - USA:n diplomaattinen, sotilaallinen ja taloudellinen läsnäolo Syyriassa on tärkeä, koska sillä voidaan painostaa Venäjää – ja samalla estää Iranin hajottavaa vaikutusta Jordaniaan ja muihin Lähi-Idän lännelle myötä-mielisiin maihin, mukaan lukien Israel.

Ben Yishai esittää lopuksi, että USA hyödyntää Israelia, mikä ei olisi niin huolestuttava, jos hän tekisi sen sitomatta sitä Israelin turvallisuuteen. Hän arvioi, että tämä voi iskeä takaisin tilanteessa, jossa amerikkalaisia sotilaita kuolee Irakissa, tai Syyriassa, tai Jemenissä houthi-kapinallisten ampumasta ohjuksesta, jolla oli tarkoituksena osua saudisotilaisiin.
Amerikan todellinen Israelille suojelua tarkoittava hyvä tahto punnitaan siinä tilanteessa, jossa USA joutuu vaikeuksiin Lähi-Idässä, Yishai arvioi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5416345,00.html,

02. USA:n presidentti Donald Trump sanoi Washington Postille myöntämässään haastattelussa: "USA:n joukot pysyvät Lähi-Idässä Israelin vuoksi."
Trump selitti, "ettei USA:n tarvitsisi pysyä alueella, koska me tuotamme öljyä enemmän kuin olemme koskaan tuottaneet".
Trump myös vihjaili, että hän voi peruuttaa G20 tapaamisen presidentti Putinin kanssa Moskovan harjoittaman agression vuoksi Ukrainaa kohtaan.
(John Bolton sanoi äsken, että tapaamista valmistellaan kuumeisesti)
Haastattelun aikana Trump esitti itsellensä retorisen kysymyksen: "Miksi me pysymme Lähi-Idässä?" Vastaten siihen: "Yksi syy on Israel".
Trumpia syytettiin siitä, ettei hän ollut vieraillut Amerikan joukkojen luona taistelualueilla. "Vierailen siellä otollisella ajalla" hän lupasi.
Hän hämmästeli sitä, että "yllättäen Amerikka onkin tilanteessa, jossa sen ei tarvitse olla öljyä tuottavilla alueilla, koska öljyä tuotetaan omasta takaa, jopa enemmän kuin tarvitsemmekaan".

Kysymykseen kärjistyneeseen tilanteeseen USA:n ja Venäjän välillä, joiden alukset joutuivat kosketuksiin Mustallamerellä. "En pidä siitä hyökkäyksestä, ehdottomasti en ollenkaan, enkä usko eurooppalaistenkaan pitävän siitä". Hän viittasi siihen tilanteeseen, jossa Venäjän laivasto miehitti 3 ukrainalaista alusta kieltäytyen palauttamasta niitä ja pidättäen niiden miehistöt.

"Saan raportin tänä iltana, ja se tulee ratkaisemaan, mitä tapahtuu tapaamiselle". (On huono asia, jos johtajat eivät edes puhu keskenään!)

Trump epäili CIA:n raporttia MBS:n osallisuudesta saudijournalistin Jamal Kashuggin raakaan murhaan saudilähetystössä Turkissa. "Ehkä hän teki sen, ehkä ei. Hän itse kieltää sen, kuten häntä lähellä olevat ihmiset. Eikä CIA:n raportti ollut vakuuttava. Miten vain, mutta raportti ei vakuuttanut minua."

Kysymykseen, miten Trump suhtautuu sään lämpenemiseen, mikä aiheuttaa luonnollisten onnettomuuksien lisääntymisen, Trump vastasi: "En usko, että ihmiskunta pystyy muuttamaan säätä".
"Ongelma on ihmisten kanssa - kuten minunkin, jotka saavat runsaasti pätevää tiedustelutietoa, että me emme ole välttämättä sellaisia uskovia. Katsoessamme ilmaamme toteamme sen olevan nyt ennätyskirkkaan." https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415762,00.html,

03. Hamas-johtaja Ismail Haniyeh tuomitsee YK:n yleiskokouksen presidentille Maria Fernanda Espinozalle lähettämässään kirjeessä USA:n johtaman päätöslauselman, jossa Hamas osoitetaan syylliseksi, sanoen sen tarkoituksena olevan kieltää palestiinalaisten vastarinta.

Gazassa toimiva terrorijohtaja väittää kansainvälisen lain sallivan raketti-iskut israelilaisiin siviilikohteisiin, myös tulitauon aikana.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoi tiistaina, että USA johtaa painostusta YK:ssa voittaakseen elintärkeän tuen saamiseksi Euroopan valtioilta vuodesta 2007 Gazan kaistaa hallitsevan palestiinalaisten toiminnan tuomitsevan päätöslauselman hyväksymiseksi.

YK:n yleiskokous äänestää päätöslauselmasta joko perjantaina tai ensi viikon maanantaina. Esityksessä tuomitaan rakettien ampuminen Gazasta israelilaisiin siviilikohteisiin ja vaaditaan, että Hamas ja muut terrorijärjestöt lopettavat väkivallan käyttämisen.

Ismail Haniyhen laatimassa kirjeessä sanotaan:
"Islamilainen vastarintajärjestö Hamas seuraa suurella suuttumuksella ja tuomiten Amerikan Yhdysvaltain aloittamat surkeat ponnistelut - ei vain hyväksyen Israelin näkemyksen konfliktista – vaan myös antaen kaiken tarvittavan materiaalin ja moraalisen tuen Israelin miehityksen jatkamiseksi hyökkäyksessään kansaamme vastaan, ja kieltäen heiltä kaikki vapauden, itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden, jotka kansainväliset sopimukset ja lait vakuuttavat."

Sekä USA että EU ovat "määritelleet Hamasin terrorijärjestöksi, joka avoimesti haluaa Israelin tuhoamista, kuvaillen Israelin miehityksen jatkuneen yli 70 vuotta, eli vuodesta 1948 alkaen".

Haniyhen kirjeessä väitetään, että "kansainvälinen inhimillinen laki oikeuttaa palestiinalaisten taistelun, Geneven Protokollan ensimmäisen artikkelin lisäyksessä, jossa todetaan: "Tilanteet joihin edellisessä kappaleessa viitataan sisältävät aseelliset konfliktit, joissa ihmiset taistelevat kolonialistista valtaa ja vierasta miehitystä sekä rasistisia hallituksia vastaan itsemääräämisoikeuden saavuttamiseksi, kuten todetaan YK:n perusasiakirjassa".

(Kansainvälinen laki kieltää tahallisen siviilikansan vahingoittamisen kaikissa sotatilanteissa.)

Kirjeessä todetaan edelleen: "Me painotamme välttämättömyyttä työskennellä lujasti Amerikan johtamien ponnistusten estämiseksi tuomita vastarinta YK:n yleiskokouksessa".

Aiemmin tässä kuussa Hamas ampui 460 rakettia ja kranaattia Gazasta Israelin siviilikohteisiin 24 tunnin aikana; enemmän kuin 2 kertaa vuoden 2014 kesäsodan aikana ammutut, kuten Israelin tilastot kertovat.

Danny Danon sanoo YK:ssa: "Hamasin vaatimus YK:n tunnustamisesta on kuin jos sarjamurhaaja pyytäisi poliisin suojelua. Hamas puhuu kansainvälisestä laista ampuen samaan aikaan raketteja siviilikohteisiin, pitäen hallussaan kahden IDF:n sotilaan ruumiit ja kaksi täyttä ymmärrystä vailla olevaa siviiliä, sekä käyttäen naisia ja lapsia inhimillisenä kilpenä taistelutilanteissa".

Danon sanoi työskentelevänsä päätöslauselman muotoilemiseksi, jonka myös EU-maat voisivat hyväksyä todeten, että "vaikka YK:n yleiskokouksen lausunnot eivät ole sitovia, niillä on suuri symbolinen merkitys".
28 EU-maata eivät ole pystyneet muotoilemaan yhtenäistä normia, jonka mukaan suhtaudutaan Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin.

Torstaina YK pitää kansainvälisen solidaarisuuspäivän palestiinalaisten kanssa, jonka tarkoituksena on muistaa v. 1947 YK:n yleiskokouksen hyväksymää päätöslauselmaa Israelin maan jakamiseksi juutalaisen ja arabivaltion perustamiseksi. Kaikki arabimaat ja Syyria-Palestiinan arabit hylkäsivät YK:n päätöslauselman yksimielisesti.
Israel hyväksyi sen hampaitaan kiristellen, sillä jakosuunnitelma oli raskaasti yksipuolinen jättäen juutalaisille vain maariekaleita siellä täällä. https://www.timesofisrael.com/in-letter-to-un-hamas-condemns-miserable-us-led-resolution-against-it/,

AFP:n avustamassa raportissa ei korjata Haniyehin tekemiä virheitä:
- Vuoden 1948 itsenäisyystaistelussa Egypti miehitti Gazan pitäen sitä hallussaan 1967 kuuden päivän sotaan saakka, jolloin se tuli Israelin valvontaan. IDF veti joukkonsa ja kaikki juutalaiset siviiliasukkaat Gazasta vuonna 2005. Gazan kaistaa hallitsi PA/PLO vuoteen 2007, jolloin Hamas kaappasi vallan syrjäyttäen PA:n virkailijat; PA maksaa heidän palkkansa.
- Gazan kaista julistettiin kansainväliseen saartoon, jonka vuoksi Israel ja Egypti valvovat maaliikennettä Gazaan ja sieltä pois, kuten myös sen merialueita estääkseen aseitten ja ohjusten kuljettamisen Gazaan.

04. Hamasin virkailija väittää Hizbullahin valvoman Al-Akhbar TV-aseman haastattelussa, että Gazassa asuva avustaja auttoi IDF:n erikoisjoukkojen ratsiaa kaistalle käyttäen gazalaisten todellisia ID-kortteja. Hamasin mukaan ryhmä oli käynyt Gazassa useita kertoja ennen paljastumista.

Erikoisjoukkojen tehtävänä oli asentaa kuuntelulaitteita Gazan kaistalle, mutta Hamasin sotilassiiven taitelijoiden havaittua ryhmän se joutui tulitaisteluun, jossa sai surmansa ryhmän vetäjä everstiluutnantti ja kapteeni haavoittui. Ryhmä, jonka suuruutta ei ole kerrottu, pääsi Israelin puolelle IAF:n antaman tulituen avulla. 7 palestiinalaista sai surmansa taistelussa.

Hamasin virkailija kertoi TV:n toimittajalle, että kuuntelulaitteet toi Gazan turva-aidalle Israelissa asuva gazalainen agentti. Hän toimitti laitteet salaiselle maanalaiseen tietoliikennekeskukseen, jota käytettiin kansainvälisissä tietoliikenneyhteyksissä eri palestiinalaisten sotilasryhmien välillä. Hamasin virkailija kertoi IDF:n asentaneen kuuntelulaitteita lähelle rajaa, itään Gazan kaupungista, käyttäen peittonaan erään palestiinalaisen tietoliikenneyhtiön suorittamia töitä.

Al-Akhbar raportin mukaan IDF:n erikoisjoukot menivät Gazaan Erez-terminaalin kautta käyttäen Gazan asukkaitten ID-tunnuksia, joista alkuperäinen kuva oli poistettu. He tulivat Gazaan eri aikoina ja yksitellen, ettei se herättäisi epäilyksiä. Palestiinalainen agentti antoi ryhmälle kaksi autoa. IAF pommitti toisen auton, mutta ilmeisesti sinne jäi osia laitteista, vaikka ne olivatkin pahoin vahingoittuneet.
Hamasin tutkijat ovat jatkaneet IDF:n ryhmän jälkien seuraamista, ja sanovat selvittäneensä 80 % sen liikkeistä, mikä johti useitten laitteiden löytymiseen. Tärkein kohde oli kuuntelulaitteen asentaminen Hamasin (vastarinnan) sisäiseen tietoliikenne-verkostoon yhteyden häiritsemiseksi.

IDF kielsi israelilaisia levittämästä kuvia, joissa Hamas pyrkii esittämään erikoisjoukkojen sotilaita. Hamasin sotilassiiven websivu tukittiin varotoimena.
IDF ilmoitti tiistaina, että IDF:n komentaja Gadi Eisenkot oli nimittänyt kenraalimajuri Nitzan Alonin johtamaan epäonnistuneen operaation tutkimuksia.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415848,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Australian kerrotaan harkitsevan lähetystönsä muuttoa Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin. Vaikka suunnitelma on vasta alkuasteellaan, sitä vastaan ovat hyökänneet monet alueen muslimivaltiot.

Australia ja Malaysia ovat nenät vastakkain lähetystön muuton vuoksi.
Australian hallituksen talousministeri Josh Frydenberg, Holokaustista selvinneen poika, syyttää Malesian pääministeriä Mahathir Mohammadia antisemitismistä: "Hän kutsui juutalaisia koukkunenäisiksi ihmisiksi. Hän on kyseenalaistanut holokaustissa surmansa saaneiden lukumäärän.
Hän kielsi "Schindlerin lista" elokuvan esittämisen maassaan".

Sanaharkka Canberran ja Malesian välillä on kiihtynyt aussien aloitteesta.
Australian pääministeri Scott Morrison esitti lähetystön muuttoa vaalikamppailun aikana viime kuussa, mikä sai Indonesian ja Malaysian nousemaan takajaloilleen. Morrison ajatteli, että päätös muutosta voitaisiin tehdä joulukuussa, mutta pelkää suhteitten vahingoittuvan Indonesian ja muiden muslimimaiden kanssa.
Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa, jossa kymmenet tuhannet osoittivat mieltään Trumpin päätöstä vastaan muuttaa USA:n lähetystö Israelin pääkaupunkiin, minkä myös Trump tunnusti. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5408080,00.html,

Irlanti on lähellä kieltää kokonaan Israelin juutalaisyhteisöissä "miehitettyjen territorioitten laittomissa setlementeissä" valmistettujen tuotteiden myyminen Irlannissa.
Irlannin senaatti hyväksyi keskiviikkona osittain lain, joka tekee juutalaisissa Juudean ja Samarian yhteisöissä valmistettujen tuotteiden tuomisen maahan rikolliseksi. Projektia kieltolakien hyväksymiseksi johtaa irlantilainen senaattori, jolla on suhteita terroriryhmiin.
Esitetyn lain mukaan "laittomissa setlementeissä miehitetyllä alueella valmistettujen tuotteiden" tuomisesta maahan saa 250 000 Euron sakon, sekä viiden vuoden vankeusrangaistuksen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5416688,00.html,

Voiko joku keksiä vielä suurempaa juutalaisvihajaa kuin Irlanti? Miksi Irlanti?

Venäjä asentaa useita S-400 ohjuspattereita Krimin niemimaalla Kerchin alueelle, jossa Venäjän ja Ukrainan laivat ottivat yhteen, ja jossa epäillään Ukrainan suunnitelleen Venäjän rakentaman Kerchin sillan pommittamista.
Ehkä G20 konferenssin aikana löytyy joku selväjärkinen, joka lopettaisi nämä järjettömät uhkaukset sodasta keskellä Eurooppaa.
Eikös se sokea bulgarialainen nainen ennustanut, että kolmas maailmansota alkaa Ukrainasta? Vai muistanko minä väärin. Pahalta näyttää. http://halturnerradioshow.com/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 10 -19; Tiberias 14 -24; Suolameri 18 -28; Eilat 17 -28 +C-astetta, huomenna alkavat sateet ja ilma viilenee tuntuvasti; Jm 9 -14.

Pontius Pilatuksen sormus on löydetty Herodiumista.
https://www.rt.com/news/445144-pontius-pilate-ring-discovered/,
Tuesday, November 27, 2018

TIISTAI 27.11.2018

TIISTAI 27.11.2018
01. Israel lähetti kaksi naista, Batia Holin Kfar Azasta ja Adele Raemerin Kibbutz Nirimistä, molemmat yhteisöt lähellä Gazan rajaa, UNHRC:n commission (YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkimuskomitean) eteen selittämään kouriin tuntuvasti, miltä tuntuu elää rakettien-uhan, hyökkäystunnelien ja tuhopolttoterrorismin alaisena.

UNHRC:n tutkimuskomitean jäsen heitti lähellä Gazan rajaa asuville israelilaisnaisille kysymyksen: "Jos tilanne on kuvaamanne kaltainen, miksi asutte edelleen siellä?". Batia Holin tunnustaa jälkeenpäin, että "kuullessani tämän tyhmän kysymyksen aloin ymmärtää, miten kaukana todellisuudesta UNHRC:n tutkimuskomitean jäsenet ovat".

UNHRC:n asettama riippumaton tutkimuskomitea pyysi kahta Gazan rajan pinnassa asuvaa naista kertomaan kokemansa omakohtaisesti komitean jäsenille, ja Batia Holin ja Adele Raemer hyväksyivät kutsun kertoa tutkimuskomitean edessä tapahtumista vuonna 2018 Gazan rajalla sekä elämästä jatkuvan rakettitulen ja leija- ja ilmapalloterrorismin alaisena.

UNHRC:n komitea valitsi nämä naiset heidän aktiivisuutensa vuoksi sosiaalisessa mediassa: "He ovat seuranneet tiiviisti tilanteita rajalla, julkistaen kuvia ja videoita ja useimmiten kirjoittaen tulipaloista, jotka syttyivät viimeisen 8 kuukauden aikana leija- ja ilmapalloterrorismin seurauksena".

Naiset sanovat, että huolimatta kutsusta tulla puhumaan tutkimuskomitean jäsenille, tuntien YK:n harjoittaman Israel-vastaisuuden, heidän odotuksensa eivät olleet korkealla.
Siitä huolimatta he yllättyivät – kerrottuaan yksityiskohtaisesti, millaista elämä on näissä olosuhteissa – tutkimuskomitean jäsenen heittäessä heille retorisen kysymyksen: "Miksi sitten asutte edelleen niin lähellä rajaa?", johon sisältyy syytös: itsehän olette vuoteenne petanneet.

Vasta tämä sai naiset tajuamaan, miten kaukana heidän todellisuustajunsa on heidän omasta todellisuudestaan Gazan rajan tuntumassa Israelissa.
Naiset kertovat jättäneensä komission tiimille, jota johtaa juristi, runsaasti materiaalia, joka vahvistaa, miltä heidän elämäänsä tuntuu Gazan rajalla. Heille tarjottu aikaa puheeseen oli kullekin 1.5 tuntia, mutta puheaika venyi neljään tuntiin, Holin kertoi.

Holin kertoi välittäneensä komitean jäsenille todellisen tuntuman elämästään, ja siitä, miten paksu, tukehduttava savu leviää Israelin puolelle jokaisena perjantaina arabien mielenosoitusten jälkeen. Hän sanoi saaneensa tuntuman, etteivät komitean jäsenet tiedä mitään Israelista, eivätkä ole koskaan vierailleet täällä. Holin pyrki tuomiensa karttojen perusteella selvittää, miten lähellä hänen kibbutsinsa on rajalta ja mitä se merkitsee.

Komitean jäsenen kysymykseen: "Miten selität, että yhtenä perjantaina protestien aikana IDF surmasi kymmeniä palestiinalaisia?" Holin vastasi: "Kerron teille, että protestoijat olivat Hamasin lähettämiä, joiden päämääränä oli soluttautua Israelin puolelle rajaa tarkoituksenaan hyökätä kibbutsiin iskeäkseen asukkaitten kimppuun, murhatakseen siellä meitä, tai panttivankien ottamiseksi, joita voitaisiin käyttää pelinappuloina vankien vaihdossa". Holin selitti, että "Meillä on oikeus puolustautua hyökkääjiä vastaan".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414188,00.html,

Edelliseen liittyen tulee mieleen tarina Suomesta talvisodan aikana jonkun esittäessä, etteikö olisi hyvä vetää puolustuslinjansa vähitellen kauemmas rajasta, johon toinen vastasi: "Jo me alamme juosta karkuun, joudumme juoksemaan meren rantaan saakka, sillä vihollinen ei tyydy vähempään".

Israel on pieni maa - sitä verrataan Uudenmaan lääniin - ja jokainen maapala pyritään tarkoin hyödyntämään. Jos IDF vetää joukkonsa ja niiden suojaamat juutalaisyhteisöt kauemmas Gazan rajasta, Hamas tulee lähettämään omat joukkonsa niiden tilalle, sillä Hamasin päämääränä on Israelin tuhoaminen. IDF:n kanssa solmitut tulitauot ja aselevot ovat vain tauko joukkojen vahvistamiseksi ja valmistautumiseksi uuteen rynnistykseen.

02. Israelissa murhattiin kaksi nuorta tyttölasta 24 tunnin sisällä.
16-vuotias Yara Ayub lähti asunnostaan Jish-kylässä ulos sanoen menevänsä leipomoon, jossa hän ilmeisesti työskenteli. Hän kuitenkin ilmoitti leipomoon tulevansa töihin myöhästyneenä, kuten aiemmin ilmoitettiin. Koska häntä ei kuulunut, asiasta ilmoitettiin poliisille, joka aloitti etsinnät.
Ayubin pahoin runneltu ja pahoinpidelty ruumis löydettiin kolmen päivän jälkeen maanantaina iltapäivällä Jish-kylän läheiseltä kaatopaikalta.

Poliisi pidättää vielä yksityiskohtaiset tiedot tapauksesta, mutta poliisi pidätti 28-vuotiaan Jish kylän asukkaan epäiltynä Ayubin sieppaamisesta ja tutkimusten estämisestä. Poliisi pidätti lisäksi 53-vuotiaan miehen, jonka epäillään avustaneen tytön raiskaamisessa ja murhaamisessa.

Toisen tiedon mukaan Ayub kävi ensin leipomossa haluten ostaa jotain ystävänsä syntymäpäivän kunniaksi, mutta sen jälkeen hänestä ei tiedetty mitään. Koko kylä osallistui hänen etsintäänsä. Maanantaina poliisi ilmoitti tytön vanhemmille, että hänen ruumiinsa oli löydetty.
Voi vain yrittää ymmärtää juuri naiseksi kehittyvän tyttölapsen äidin surua kuultuaan tyttärensä murhasta. "Sydämeni kaipaa kaunista tytärtäni. Hän oli erikoinen lapsi aina vakuuttaen olevansa onnellinen kotona. On kauheaa menettää hänet" äiti valittaa. "Haluan vain pitää häntä lähelläni ja suukotella häntä. Miten voimme kestää ilman häntä?" hän sopertaa kyyneltensä läpi. Paikallisen neuvoston johtaja sanoo elämän olleen rauhallista, kunnes tytön katoaminen ja hänen yhteinen etsintänsä muuttivat kaiken. "Epäilimme pahaa, mutta emme sittenkään olleet varautuneet tähän" hän sanoo.

Toisessa tapauksessa 13-vuotiaan Silvana Tsekain ruumis löydettiin Tel Avivin eteläosassa sijaitsevasta asunnosta kuolleeksi hakattuna. Poliisi etsii tytön entisen kaverin äitiä, joka ei ole epäilyksen alainen.

Koska tyttö ei vastannut äitinsä soittoon, äiti kiiruhti nopeasti kotiin, jossa hän löysi tyttärensä Silvanan ruumiin ja ilmoitti asiasta poliisille.
Paikalle kiirehtinyt tytön isä tuupertui täysin.
Äiti kertoi poliisille epäilevänsä tytön edellistä kaveria, joka oli ollut pidätettynä aiemmin liikennerikosten vuoksi.

Epäillyn miehen isä sanoi, että hänen pojallaan ja Silvanan äidillä oli riitaa kolme kuukautta aiemmin, mutta ei tiedä syytä. Hän lisäsi todistukseensa: "Tytön äiti on erittäin hyvä nainen; ongelman muodostaa hän – minun poikani, joka on rikollinen, tyhmä ja poissa tolaltaan. En uskonut hänen voivan murhata tyttöä, olisi ollut parempi, jos hän olisi tappanut minut." Artikkelin yhteydessä julkistettiin epäillyn Tesfabran Tesfatsionin kuva.

"Emme kestä enempää kauhistuttavia uutisia, joita vain tulee postiimme. 16-vuotiaan tytön ruumiin löytyminen pohjoisessa, ja nyt kuulimme teini-ikäisen tytön kuolemasta Tel Avivissa, jonka ruumis löydettiin täynnä jälkiä väkivallasta" sanoi Israel Womens Network edustaja. "Tämä on hätätilanne, jota ei saa jättää huomiotta. On aika hallituksen liittyä sotaamme Israelin naisten hengen pelastamiseksi."

Israelin Kansallinen neuvosto lasten hyväksi edustaja lisää: "Kaksi tyttöä murhattiin tänään. Tämä on vaikea ja tuskallinen ilta, ja kauhistuttava tilanteitten sarja vaatii todellista itsetutkistelua. Emme voi hyväksyä lasten murhaamista – emme kaduilla emmekä kodeissa.
Lasten suojeleminen perheessä ja yleensä vaatii sen nostamista kiireellisten asiain listan kärkeen. Vaadimme hallitusta asettamaan varoja ahdingon aikaiseksi toteamiseksi ja hoitamiseksi, välitöntä suojelua vaarallisissa olosuhteissa, ajan tasalla olevaa varoitusta riskitapauksissa, sekä yhteis-toimintaa hyvinvointi-, terveys-, opetus- ja lain toteuttamis-virkailijoiden kesken."

Maanantaina ilmoitettujen tyttöjen murhat ovat järjestyksessä 23. ja 24. naisiin kohdistunut murha 5 edellisen vuoden aikana. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414698,00.html,

03. Israelissa alkanut tuhkarokkoepidemia (measles) on iskenyt pahiten Jerusalemin alueilla ja siellä ultraortodoksien asumisalueisiin. Lähes puolet epidemiaan sairastuneista asuvat Jerusalemissa. Nuorin potilas on 3-viikon ikäinen lapsi, joka vietiin sairaalaan saatuaan tartunnan ilman rokotusta olleelta äidiltään.

Yhdeksän kuukautta sitten Israelissa alkaneesta epidemiasta Terveys-ministeriö julkaisi kokoamiaan tilastotietoja paikkakuntansa mukaan.
Tilaston mukaan 2 040 tähän mennessä ilmoitetusta tapauksesta, korkein luku on Jerusalemista - 874 potilasta; Beit Shemeksessä 266 ja Safedissa 149 potilasta; Bnei Brakissa 97 ja Beitar Illitissä 95 ihmistä olivat saaneet tartunnan.

Tilaston mukaan Tel Avivissa tartunnan saaneita oli 52; pienissä yhteisöissä kuten Or HaGanuz (uskonnollinen 600 hengen yhteisö pohjoisessa), 22 ihmistä olivat saaneet tartunnan; Kiyat Yearimin ultraortodoksien asuttamassa, alle 5000 asukkaan yhteisössä, sairastuneita oli 19 ihmistä.

Terveysministeriön tilastot osoittavat, että tartunnan saaneiden listan kärjessä ovat laajat uskonnolliset ultraortodoksiyhteisöt.

Immuniteettitaso Israelissa on yleensä 97 %, mikä selittää, että suurissa yhteisöissä vain yksi tai kaksi ihmistä ovat sairastuneet.
Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Haifassa sairastuneita on vain 2, ja Rishon LeZionissa, neljänneksi suurimmassa 250 000 asukkaan kaupungissa, sairastuneita oli vain 4 henkilöä.

Lopettaakseen epidemian leviämisen Jerusalemissa kaupungin klinikat ovat lisänneet aukioloaikoja viime viikkoina antaakseen vanhemmille tilaisuuden rokottaa lapsensa; ja erityisiä ambulansseja on lähetetty ultraortodoksien asuttamille alueille lasten rokottamista varten.
Rabbit ovat sephardi-ylirabbin johdolla liittyneet ministeri Litzmanin ja terveysministeriön julkistamaan halachic-päätökseen vaatien kansalaisia saamaan rokotuksen tuhkarokkoa vastaan.

Jerusalemin alueille lisättiin sairaanhoitajien lukumäärää, ja rokottamattomien vieraiden pääsyä herkkiin osastoihin karsittiin.

Sunnuntaiaamuna Knessetin valvontakomitea piti keskustelutilaisuuden Terveysministeriön valmiudesta keskeyttää measles-epidemia. Apulaisterveysministeri Litzman kiitteli kansan tietoisuuden dramaattista valveutuneisuuden nousua immuniteetin nostamisen tärkeydestä, mutta totesi, että lisää tarvitaan edelleen kehottaen kaikkia ottamaan rokotuksen.
Siten rokottamattomat lapset, heikolla immuniteetilla varustetut ihmiset tai joiden immuniteetti on vähentynyt esim. iän myötä, tai jotka ideologian vuoksi tarkoituksellisesti jättäytyvät rokotuksesta, ovat suojattuja joukko-immuniteetin suojauksen ansiosta, mutta se ei ole pitävä suoja.

Tilaston mukaan korkein tartuntamäärä 1 -4-vuoden ikäiset ovat lapset - 614 tapausta; 5 -9 vuoden ikäisiä oli 399 tapausta; 10 -19 vuoden ikäisiä 265 ja alle 1-uoden ikäisiä vauvoja oli 358 tapausta.
Viime viikolla nuorin sairastunut oli 3-viikon ikäinen vauva, joka oli saanut tartunnan rokottamattomalta äidiltään. Äiti oli saanut tartunnan toiselta perheen jäseneltä.

Professori Eli Somech sanoo, että sairastuminen niin varhaisella iällä on harvinaista, koska heitä suojaa äidin ennen synnytystä saama antibodi, eivätkä he vielä yleensä ole kontaktissa muitten ihmisten kanssa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414385,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI

CNN suorittama mielipidetiedustelu paljastaa antisemitismin syvyyden Euroopassa, kertoo Richard Allen Greenin kirjoittama ynetnews artikkeli.

Yksi 20:sta kartoitetusta eurooppalaisesta ei ollut koskaan kuullutkaan holokaustista.
Neljännes haastatelluista uskoo, että juutalaisilla on liian paljon vaikutus-valtaa bisnesmaailmassa ja taloudessa.
Yksi viidestä uskoo, että antisemitismi on seurausta juutalaisten omista toimista.

CNN:n raportin mukaan antisemitismin stereotyypit elävät ja voivat hyvin Euroopassa, ja holokaustin muistot alkavat hälvetä ihmisten tietoisuudesta.
Yksi neljästä uskoo, että juutalaisilla on liikaa vaikutusta konflikteihin ja sotiin maailmassa. Yksi viidestä uskoo heidän vaikutuksensa olevan liian suuri mediassa ja politiikassa.

CNN/ComRes haastatteli yli 7 000 eurooppalaista kaikkialla Euroopassa; yli 1000 vastasi Itävallassa, Ranskassa; Saksassa, SuurBritanniassa, Puolassa ja Ruotsissa. Gallup suoritettiin ennen Pittsburghin synagogaan tehtyä hyökkäystä, jossa sai surmansa 11 ihmistä – verisin koskaan USA:ssa juutalaista yhteisöä vastaan tehty terrorihyökkäys. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414984,00.html,
Chadin presidentti Idriss Deby tuli yllättäen ennalta suunnittelemattomalle vierailulle Israeliin. Hän vieraili - tavattuaan ensin maan johtajia, kuten hyvään tapaan kuuluu – Holokaust-museossa Yad VaShemissä ja Israelin maatalouden erikoisasiantuntijoitten luola etelässä maanantaina, vierailunsa toisena päivänä. Tarkkailijat uskovat, että Chad on seuraava Afrikan maa, joka solmii diplomaattisuhteet Israelin juutalaisvaltion kanssa.

Sudanin hallitsevan kansallisen kongressipuolueen johtaja Abdel Sakhi Abbas – tuskin sukua PA/PLO:n Mahmoud Abbasille, vaikka tiedä häntä – totesi turkkilaisen Anadolu uutistoimiston mukaan, että Sudanin asema suhteiden normalisoimiseksi Israelin kanssa on selvä ja liittyy palestiinalaisten asemaan. Bibi lentää pian Chadiin ilmoittaakseen suhteitten solmimisesta.

Tämän "toisen Abbasin" mukaan "Israel miehittää islamin arabivaltiota ja estää muslimeja harjoittamasta uskonnollisia riittejään. Jos Israel muuttaa vihamielisen käytäntönsä palestiinalaisia kohtaan, Sudan voi harkita suhteitten normalisoimista sen kanssa". Abbas ei myöskään usko, että Netanyahu tekee seuraavan vierailunsa heti huomenna Sudaniin, vaikka hän vihjailee sellaisen vierailun johonkin Afrikan maahan olevan tähtäimessä.

Ehkä Bahrain on myös kärkkymässä Israelin huomiota, mutta se odottaa enemmän, kuin Bibin vierailua.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-to-fly-to-Chad-soon-to-announce-official-ties-57292,

PA/PLO:n johto on kauhuissaan seurannut Israelin diplomaattisten suhteitten lämpenemistä arabimaitten kanssa, mikä samalla viilentää PA/PLO:n suhteita niihin, ja on siksi vaatimassa arabiliiton kokoontumista.

Nabil Shaath, korkea PA/PLO:n virkailija luettelee Israelin tekemiä aloitteita arabimaihin ja väittää, ettei mitään suhteitten normalisointia voi tapahtua ilman ratkaisua Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin arabialoitteen ja kansainvälisten päätösten pohjalta.

"Bibin vierailu Omanissa, Chain presidentin vierailu Israelissa, ja viittauksista Bahrainiin, Sudaniin ja suhteitten lämpenemisestä Saudi Arabian kanssa nostattavat kysymysmerkkejä. Siksi arabi- ja islamin maiden asema suhteessa juutalaisvaltioon tulee selvittää".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-pushes-for-Arab-League-meeting-as-Israel-warms-ties-with-Arab-states-572915,

Israel vahvistaa Hamasia PSA/PLO:n kustannuksella, sanotaan ynetnews.com Alex Fishmanin laatiman artikkelin otsikossa.
Artikkelin kirjoittajan mielestä Israel ojensi Hamasille onnenpotkun äskeisellä politiikallaan, möhlien viimeisen yhteenoton ja poistaen edellistenkin yhteenottojen saavutukset.
Artikkelin mukaan PA:n heikentäminen voi väistämättä johtaa tilanteen vaaralliseen kärjistymiseen Juudeassa ja Samariassa.
Israel rakentaa Hamasia, ei vain Gazassa, vaan myös Juudeassa ja Samariassa,

"Autolla yritetty hyökkäys IDF:n sotilaita vastaan maanantaina Gush Etzionissa" – jossa 3 IDF:n sotilasta haavoittui ja auton ohjaaja sai surmansa sotilaan luodeista, "ei välttämättä enteile muutosta terroristien aktiivisuudessa ja kuvioissa Juudeassa ja Samariassa, vaan on kivulias muistutus kömpelöstä ja hyökkäävästä tavasta, joilla Israel hoitaa suhteitaan PA:n kanssa", kirjoittaja selvittelee.

"Israel nostaa Yahya Sinwarin eittämättömäksi palestiinalaisten johtajaksi. Kun Sinwar nousee, Israelin tuella, Mahmoud Abbas menettää viimeisetkin jäänteet Juudean ja Samarian tuesta, mahdollistaen terrorismin nousun niissä. Tiistain hyökkäys on malliesimerkki".

"Marraskuun 13. päivänä Hamasin ammuttua yli 500 rakettia ja kranaattia Israelin siviilikohteisiin, puolustusministeriö aloitti PR-kampanjan kertoen kansalle, että Hamas kärsi valtavan menetyksen, ja anoi tulitaukoa havaittuaan IDF:n toimivan aivan sen nenän alla".
"Ehkä se on totta", artikkelissa todetaan, "mutta unohti kertoa kansalle, että Israel nosti Sinwarin kansalliseksi sankariksi".

Ennen IDF:n erikoisjoukkojen surkeasti päättynyttä operaatiota, jossa sai surmansa IDF:n everstiluutnantti ja kapteeni haavoittui, PA syytti Sinwaria palestiinalaisten asian myymisestä 15 miljoonalla USD.
Samaan aikaan USA ilmoitti 5 miljoonan USD palkkion tiedoista Hamasin kakkosmiehen Saleh al-Arourin pidättämiseksi tai eliminoimiseksi. Hamas ilmoitti tekevänsä suuria myönnytyksiä PA:lle voidakseen selviytyä taas muutaman päivän.

Viimeinen niitti tässä möhläyksessä oli puolustusministeri Avigdor Libemanin ero, minkä Hamas laski suureksi voitokseen.
Voimistunut Hasa vaatii kansallista yhteyshallitusta nyt;
Uusia vaaleja nyt;
Arourin johtama Hamasin delegaatio on Kairossa, esittäen vaatimuksia, joihin Israel ei voi koskaan suostua.
Artikkelin mukaan PA:n heikkeneminen tarkoittaa yhteistoiminnan heikentymistä IDF:n kanssa, mikä voi johtaa sotilaallisen konfliktiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415012,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 8 -19; Tiberias 13 -26; Suolameri 17 -25; Eilat 16 -27 +C-astetta, puoli-pilvistä tänään ja lähipäivien aikana, lämpötila nousee hieman.

TIISTAI 27.11.2018

TIISTAI 27.11.2018
01. Israel lähetti kaksi naista, Batia Holin Kfar Azasta ja Adele Raemerin Kibbutz Nirimistä, molemmat yhteisöt lähellä Gazan rajaa, UNHRC:n commission (YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkimuskomitean) eteen selittämään kouriin tuntuvasti, miltä tuntuu elää rakettien-uhan, hyökkäystunnelien ja tuhopolttoterrorismin alaisena.

UNHRC:n tutkimuskomitean jäsen heitti lähellä Gazan rajaa asuville israelilaisnaisille kysymyksen: "Jos tilanne on kuvaamanne kaltainen, miksi asutte edelleen siellä?". Batia Holin tunnustaa jälkeenpäin, että "kuullessani tämän tyhmän kysymyksen aloin ymmärtää, miten kaukana todellisuudesta UNHRC:n tutkimuskomitean jäsenet ovat".

UNHRC:n asettama riippumaton tutkimuskomitea pyysi kahta Gazan rajan pinnassa asuvaa naista kertomaan kokemansa omakohtaisesti komitean jäsenille, ja Batia Holin ja Adele Raemer hyväksyivät kutsun kertoa tutkimuskomitean edessä tapahtumista vuonna 2018 Gazan rajalla sekä elämästä jatkuvan rakettitulen ja leija- ja ilmapalloterrorismin alaisena.

UNHRC:n komitea valitsi nämä naiset heidän aktiivisuutensa vuoksi sosiaalisessa mediassa: "He ovat seuranneet tiiviisti tilanteita rajalla, julkistaen kuvia ja videoita ja useimmiten kirjoittaen tulipaloista, jotka syttyivät viimeisen 8 kuukauden aikana leija- ja ilmapalloterrorismin seurauksena".

Naiset sanovat, että huolimatta kutsusta tulla puhumaan tutkimuskomitean jäsenille, tuntien YK:n harjoittaman Israel-vastaisuuden, heidän odotuksensa eivät olleet korkealla.
Siitä huolimatta he yllättyivät – kerrottuaan yksityiskohtaisesti, millaista elämä on näissä olosuhteissa – tutkimuskomitean jäsenen heittäessä heille retorisen kysymyksen: "Miksi sitten asutte edelleen niin lähellä rajaa?", johon sisältyy syytös: itsehän olette vuoteenne petanneet.

Vasta tämä sai naiset tajuamaan, miten kaukana heidän todellisuustajunsa on heidän omasta todellisuudestaan Gazan rajan tuntumassa Israelissa.
Naiset kertovat jättäneensä komission tiimille, jota johtaa juristi, runsaasti materiaalia, joka vahvistaa, miltä heidän elämäänsä tuntuu Gazan rajalla. Heille tarjottu aikaa puheeseen oli kullekin 1.5 tuntia, mutta puheaika venyi neljään tuntiin, Holin kertoi.

Holin kertoi välittäneensä komitean jäsenille todellisen tuntuman elämästään, ja siitä, miten paksu, tukehduttava savu leviää Israelin puolelle jokaisena perjantaina arabien mielenosoitusten jälkeen. Hän sanoi saaneensa tuntuman, etteivät komitean jäsenet tiedä mitään Israelista, eivätkä ole koskaan vierailleet täällä. Holin pyrki tuomiensa karttojen perusteella selvittää, miten lähellä hänen kibbutsinsa on rajalta ja mitä se merkitsee.

Komitean jäsenen kysymykseen: "Miten selität, että yhtenä perjantaina protestien aikana IDF surmasi kymmeniä palestiinalaisia?" Holin vastasi: "Kerron teille, että protestoijat olivat Hamasin lähettämiä, joiden päämääränä oli soluttautua Israelin puolelle rajaa tarkoituksenaan hyökätä kibbutsiin iskeäkseen asukkaitten kimppuun, murhatakseen siellä meitä, tai panttivankien ottamiseksi, joita voitaisiin käyttää pelinappuloina vankien vaihdossa". Holin selitti, että "Meillä on oikeus puolustautua hyökkääjiä vastaan".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414188,00.html,

Edelliseen liittyen tulee mieleen tarina Suomesta talvisodan aikana jonkun esittäessä, etteikö olisi hyvä vetää puolustuslinjansa vähitellen kauemmas rajasta, johon toinen vastasi: "Jo me alamme juosta karkuun, joudumme juoksemaan meren rantaan saakka, sillä vihollinen ei tyydy vähempään".

Israel on pieni maa - sitä verrataan Uudenmaan lääniin - ja jokainen maapala pyritään tarkoin hyödyntämään. Jos IDF vetää joukkonsa ja niiden suojaamat juutalaisyhteisöt kauemmas Gazan rajasta, Hamas tulee lähettämään omat joukkonsa niiden tilalle, sillä Hamasin päämääränä on Israelin tuhoaminen. IDF:n kanssa solmitut tulitauot ja aselevot ovat vain tauko joukkojen vahvistamiseksi ja valmistautumiseksi uuteen rynnistykseen.

02. Israelissa murhattiin kaksi nuorta tyttölasta 24 tunnin sisällä.
16-vuotias Yara Ayub lähti asunnostaan Jish-kylässä ulos sanoen menevänsä leipomoon, jossa hän ilmeisesti työskenteli. Hän kuitenkin ilmoitti leipomoon tulevansa töihin myöhästyneenä, kuten aiemmin ilmoitettiin. Koska häntä ei kuulunut, asiasta ilmoitettiin poliisille, joka aloitti etsinnät.
Ayubin pahoin runneltu ja pahoinpidelty ruumis löydettiin kolmen päivän jälkeen maanantaina iltapäivällä Jish-kylän läheiseltä kaatopaikalta.

Poliisi pidättää vielä yksityiskohtaiset tiedot tapauksesta, mutta poliisi pidätti 28-vuotiaan Jish kylän asukkaan epäiltynä Ayubin sieppaamisesta ja tutkimusten estämisestä. Poliisi pidätti lisäksi 53-vuotiaan miehen, jonka epäillään avustaneen tytön raiskaamisessa ja murhaamisessa.

Toisen tiedon mukaan Ayub kävi ensin leipomossa haluten ostaa jotain ystävänsä syntymäpäivän kunniaksi, mutta sen jälkeen hänestä ei tiedetty mitään. Koko kylä osallistui hänen etsintäänsä. Maanantaina poliisi ilmoitti tytön vanhemmille, että hänen ruumiinsa oli löydetty.
Voi vain yrittää ymmärtää juuri naiseksi kehittyvän tyttölapsen äidin surua kuultuaan tyttärensä murhasta. "Sydämeni kaipaa kaunista tytärtäni. Hän oli erikoinen lapsi aina vakuuttaen olevansa onnellinen kotona. On kauheaa menettää hänet" äiti valittaa. "Haluan vain pitää häntä lähelläni ja suukotella häntä. Miten voimme kestää ilman häntä?" hän sopertaa kyyneltensä läpi. Paikallisen neuvoston johtaja sanoo elämän olleen rauhallista, kunnes tytön katoaminen ja hänen yhteinen etsintänsä muuttivat kaiken. "Epäilimme pahaa, mutta emme sittenkään olleet varautuneet tähän" hän sanoo.

Toisessa tapauksessa 13-vuotiaan Silvana Tsekain ruumis löydettiin Tel Avivin eteläosassa sijaitsevasta asunnosta kuolleeksi hakattuna. Poliisi etsii tytön entisen kaverin äitiä, joka ei ole epäilyksen alainen.

Koska tyttö ei vastannut äitinsä soittoon, äiti kiiruhti nopeasti kotiin, jossa hän löysi tyttärensä Silvanan ruumiin ja ilmoitti asiasta poliisille.
Paikalle kiirehtinyt tytön isä tuupertui täysin.
Äiti kertoi poliisille epäilevänsä tytön edellistä kaveria, joka oli ollut pidätettynä aiemmin liikennerikosten vuoksi.

Epäillyn miehen isä sanoi, että hänen pojallaan ja Silvanan äidillä oli riitaa kolme kuukautta aiemmin, mutta ei tiedä syytä. Hän lisäsi todistukseensa: "Tytön äiti on erittäin hyvä nainen; ongelman muodostaa hän – minun poikani, joka on rikollinen, tyhmä ja poissa tolaltaan. En uskonut hänen voivan murhata tyttöä, olisi ollut parempi, jos hän olisi tappanut minut." Artikkelin yhteydessä julkistettiin epäillyn Tesfabran Tesfatsionin kuva.

"Emme kestä enempää kauhistuttavia uutisia, joita vain tulee postiimme. 16-vuotiaan tytön ruumiin löytyminen pohjoisessa, ja nyt kuulimme teini-ikäisen tytön kuolemasta Tel Avivissa, jonka ruumis löydettiin täynnä jälkiä väkivallasta" sanoi Israel Womens Network edustaja. "Tämä on hätätilanne, jota ei saa jättää huomiotta. On aika hallituksen liittyä sotaamme Israelin naisten hengen pelastamiseksi."

Israelin Kansallinen neuvosto lasten hyväksi edustaja lisää: "Kaksi tyttöä murhattiin tänään. Tämä on vaikea ja tuskallinen ilta, ja kauhistuttava tilanteitten sarja vaatii todellista itsetutkistelua. Emme voi hyväksyä lasten murhaamista – emme kaduilla emmekä kodeissa.
Lasten suojeleminen perheessä ja yleensä vaatii sen nostamista kiireellisten asiain listan kärkeen. Vaadimme hallitusta asettamaan varoja ahdingon aikaiseksi toteamiseksi ja hoitamiseksi, välitöntä suojelua vaarallisissa olosuhteissa, ajan tasalla olevaa varoitusta riskitapauksissa, sekä yhteis-toimintaa hyvinvointi-, terveys-, opetus- ja lain toteuttamis-virkailijoiden kesken."

Maanantaina ilmoitettujen tyttöjen murhat ovat järjestyksessä 23. ja 24. naisiin kohdistunut murha 5 edellisen vuoden aikana. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414698,00.html,

03. Israelissa alkanut tuhkarokkoepidemia (measles) on iskenyt pahiten Jerusalemin alueilla ja siellä ultraortodoksien asumisalueisiin. Lähes puolet epidemiaan sairastuneista asuvat Jerusalemissa. Nuorin potilas on 3-viikon ikäinen lapsi, joka vietiin sairaalaan saatuaan tartunnan ilman rokotusta olleelta äidiltään.

Yhdeksän kuukautta sitten Israelissa alkaneesta epidemiasta Terveys-ministeriö julkaisi kokoamiaan tilastotietoja paikkakuntansa mukaan.
Tilaston mukaan 2 040 tähän mennessä ilmoitetusta tapauksesta, korkein luku on Jerusalemista - 874 potilasta; Beit Shemeksessä 266 ja Safedissa 149 potilasta; Bnei Brakissa 97 ja Beitar Illitissä 95 ihmistä olivat saaneet tartunnan.

Tilaston mukaan Tel Avivissa tartunnan saaneita oli 52; pienissä yhteisöissä kuten Or HaGanuz (uskonnollinen 600 hengen yhteisö pohjoisessa), 22 ihmistä olivat saaneet tartunnan; Kiyat Yearimin ultraortodoksien asuttamassa, alle 5000 asukkaan yhteisössä, sairastuneita oli 19 ihmistä.

Terveysministeriön tilastot osoittavat, että tartunnan saaneiden listan kärjessä ovat laajat uskonnolliset ultraortodoksiyhteisöt.

Immuniteettitaso Israelissa on yleensä 97 %, mikä selittää, että suurissa yhteisöissä vain yksi tai kaksi ihmistä ovat sairastuneet.
Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Haifassa sairastuneita on vain 2, ja Rishon LeZionissa, neljänneksi suurimmassa 250 000 asukkaan kaupungissa, sairastuneita oli vain 4 henkilöä.

Lopettaakseen epidemian leviämisen Jerusalemissa kaupungin klinikat ovat lisänneet aukioloaikoja viime viikkoina antaakseen vanhemmille tilaisuuden rokottaa lapsensa; ja erityisiä ambulansseja on lähetetty ultraortodoksien asuttamille alueille lasten rokottamista varten.
Rabbit ovat sephardi-ylirabbin johdolla liittyneet ministeri Litzmanin ja terveysministeriön julkistamaan halachic-päätökseen vaatien kansalaisia saamaan rokotuksen tuhkarokkoa vastaan.

Jerusalemin alueille lisättiin sairaanhoitajien lukumäärää, ja rokottamattomien vieraiden pääsyä herkkiin osastoihin karsittiin.

Sunnuntaiaamuna Knessetin valvontakomitea piti keskustelutilaisuuden Terveysministeriön valmiudesta keskeyttää measles-epidemia. Apulaisterveysministeri Litzman kiitteli kansan tietoisuuden dramaattista valveutuneisuuden nousua immuniteetin nostamisen tärkeydestä, mutta totesi, että lisää tarvitaan edelleen kehottaen kaikkia ottamaan rokotuksen.
Siten rokottamattomat lapset, heikolla immuniteetilla varustetut ihmiset tai joiden immuniteetti on vähentynyt esim. iän myötä, tai jotka ideologian vuoksi tarkoituksellisesti jättäytyvät rokotuksesta, ovat suojattuja joukko-immuniteetin suojauksen ansiosta, mutta se ei ole pitävä suoja.

Tilaston mukaan korkein tartuntamäärä 1 -4-vuoden ikäiset ovat lapset - 614 tapausta; 5 -9 vuoden ikäisiä oli 399 tapausta; 10 -19 vuoden ikäisiä 265 ja alle 1-uoden ikäisiä vauvoja oli 358 tapausta.
Viime viikolla nuorin sairastunut oli 3-viikon ikäinen vauva, joka oli saanut tartunnan rokottamattomalta äidiltään. Äiti oli saanut tartunnan toiselta perheen jäseneltä.

Professori Eli Somech sanoo, että sairastuminen niin varhaisella iällä on harvinaista, koska heitä suojaa äidin ennen synnytystä saama antibodi, eivätkä he vielä yleensä ole kontaktissa muitten ihmisten kanssa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414385,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI

CNN suorittama mielipidetiedustelu paljastaa antisemitismin syvyyden Euroopassa, kertoo Richard Allen Greenin kirjoittama ynetnews artikkeli.

Yksi 20:sta kartoitetusta eurooppalaisesta ei ollut koskaan kuullutkaan holokaustista.
Neljännes haastatelluista uskoo, että juutalaisilla on liian paljon vaikutus-valtaa bisnesmaailmassa ja taloudessa.
Yksi viidestä uskoo, että antisemitismi on seurausta juutalaisten omista toimista.

CNN:n raportin mukaan antisemitismin stereotyypit elävät ja voivat hyvin Euroopassa, ja holokaustin muistot alkavat hälvetä ihmisten tietoisuudesta.
Yksi neljästä uskoo, että juutalaisilla on liikaa vaikutusta konflikteihin ja sotiin maailmassa. Yksi viidestä uskoo heidän vaikutuksensa olevan liian suuri mediassa ja politiikassa.

CNN/ComRes haastatteli yli 7 000 eurooppalaista kaikkialla Euroopassa; yli 1000 vastasi Itävallassa, Ranskassa; Saksassa, SuurBritanniassa, Puolassa ja Ruotsissa. Gallup suoritettiin ennen Pittsburghin synagogaan tehtyä hyökkäystä, jossa sai surmansa 11 ihmistä – verisin koskaan USA:ssa juutalaista yhteisöä vastaan tehty terrorihyökkäys. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414984,00.html,
Chadin presidentti Idriss Deby tuli yllättäen ennalta suunnittelemattomalle vierailulle Israeliin. Hän vieraili - tavattuaan ensin maan johtajia, kuten hyvään tapaan kuuluu – Holokaust-museossa Yad VaShemissä ja Israelin maatalouden erikoisasiantuntijoitten luola etelässä maanantaina, vierailunsa toisena päivänä. Tarkkailijat uskovat, että Chad on seuraava Afrikan maa, joka solmii diplomaattisuhteet Israelin juutalaisvaltion kanssa.

Sudanin hallitsevan kansallisen kongressipuolueen johtaja Abdel Sakhi Abbas – tuskin sukua PA/PLO:n Mahmoud Abbasille, vaikka tiedä häntä – totesi turkkilaisen Anadolu uutistoimiston mukaan, että Sudanin asema suhteiden normalisoimiseksi Israelin kanssa on selvä ja liittyy palestiinalaisten asemaan. Bibi lentää pian Chadiin ilmoittaakseen suhteitten solmimisesta.

Tämän "toisen Abbasin" mukaan "Israel miehittää islamin arabivaltiota ja estää muslimeja harjoittamasta uskonnollisia riittejään. Jos Israel muuttaa vihamielisen käytäntönsä palestiinalaisia kohtaan, Sudan voi harkita suhteitten normalisoimista sen kanssa". Abbas ei myöskään usko, että Netanyahu tekee seuraavan vierailunsa heti huomenna Sudaniin, vaikka hän vihjailee sellaisen vierailun johonkin Afrikan maahan olevan tähtäimessä.

Ehkä Bahrain on myös kärkkymässä Israelin huomiota, mutta se odottaa enemmän, kuin Bibin vierailua.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-to-fly-to-Chad-soon-to-announce-official-ties-57292,

PA/PLO:n johto on kauhuissaan seurannut Israelin diplomaattisten suhteitten lämpenemistä arabimaitten kanssa, mikä samalla viilentää PA/PLO:n suhteita niihin, ja on siksi vaatimassa arabiliiton kokoontumista.

Nabil Shaath, korkea PA/PLO:n virkailija luettelee Israelin tekemiä aloitteita arabimaihin ja väittää, ettei mitään suhteitten normalisointia voi tapahtua ilman ratkaisua Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin arabialoitteen ja kansainvälisten päätösten pohjalta.

"Bibin vierailu Omanissa, Chain presidentin vierailu Israelissa, ja viittauksista Bahrainiin, Sudaniin ja suhteitten lämpenemisestä Saudi Arabian kanssa nostattavat kysymysmerkkejä. Siksi arabi- ja islamin maiden asema suhteessa juutalaisvaltioon tulee selvittää".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-pushes-for-Arab-League-meeting-as-Israel-warms-ties-with-Arab-states-572915,

Israel vahvistaa Hamasia PSA/PLO:n kustannuksella, sanotaan ynetnews.com Alex Fishmanin laatiman artikkelin otsikossa.
Artikkelin kirjoittajan mielestä Israel ojensi Hamasille onnenpotkun äskeisellä politiikallaan, möhlien viimeisen yhteenoton ja poistaen edellistenkin yhteenottojen saavutukset.
Artikkelin mukaan PA:n heikentäminen voi väistämättä johtaa tilanteen vaaralliseen kärjistymiseen Juudeassa ja Samariassa.
Israel rakentaa Hamasia, ei vain Gazassa, vaan myös Juudeassa ja Samariassa,

"Autolla yritetty hyökkäys IDF:n sotilaita vastaan maanantaina Gush Etzionissa" – jossa 3 IDF:n sotilasta haavoittui ja auton ohjaaja sai surmansa sotilaan luodeista, "ei välttämättä enteile muutosta terroristien aktiivisuudessa ja kuvioissa Juudeassa ja Samariassa, vaan on kivulias muistutus kömpelöstä ja hyökkäävästä tavasta, joilla Israel hoitaa suhteitaan PA:n kanssa", kirjoittaja selvittelee.

"Israel nostaa Yahya Sinwarin eittämättömäksi palestiinalaisten johtajaksi. Kun Sinwar nousee, Israelin tuella, Mahmoud Abbas menettää viimeisetkin jäänteet Juudean ja Samarian tuesta, mahdollistaen terrorismin nousun niissä. Tiistain hyökkäys on malliesimerkki".

"Marraskuun 13. päivänä Hamasin ammuttua yli 500 rakettia ja kranaattia Israelin siviilikohteisiin, puolustusministeriö aloitti PR-kampanjan kertoen kansalle, että Hamas kärsi valtavan menetyksen, ja anoi tulitaukoa havaittuaan IDF:n toimivan aivan sen nenän alla".
"Ehkä se on totta", artikkelissa todetaan, "mutta unohti kertoa kansalle, että Israel nosti Sinwarin kansalliseksi sankariksi".

Ennen IDF:n erikoisjoukkojen surkeasti päättynyttä operaatiota, jossa sai surmansa IDF:n everstiluutnantti ja kapteeni haavoittui, PA syytti Sinwaria palestiinalaisten asian myymisestä 15 miljoonalla USD.
Samaan aikaan USA ilmoitti 5 miljoonan USD palkkion tiedoista Hamasin kakkosmiehen Saleh al-Arourin pidättämiseksi tai eliminoimiseksi. Hamas ilmoitti tekevänsä suuria myönnytyksiä PA:lle voidakseen selviytyä taas muutaman päivän.

Viimeinen niitti tässä möhläyksessä oli puolustusministeri Avigdor Libemanin ero, minkä Hamas laski suureksi voitokseen.
Voimistunut Hasa vaatii kansallista yhteyshallitusta nyt;
Uusia vaaleja nyt;
Arourin johtama Hamasin delegaatio on Kairossa, esittäen vaatimuksia, joihin Israel ei voi koskaan suostua.
Artikkelin mukaan PA:n heikkeneminen tarkoittaa yhteistoiminnan heikentymistä IDF:n kanssa, mikä voi johtaa sotilaallisen konfliktiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415012,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 8 -19; Tiberias 13 -26; Suolameri 17 -25; Eilat 16 -27 +C-astetta, puoli-pilvistä tänään ja lähipäivien aikana, lämpötila nousee hieman.

TIISTAI 27.11.2018

TIISTAI 27.11.2018
01. Israel lähetti kaksi naista, Batia Holin Kfar Azasta ja Adele Raemerin Kibbutz Nirimistä, molemmat yhteisöt lähellä Gazan rajaa, UNHRC:n commission (YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkimuskomitean) eteen selittämään kouriin tuntuvasti, miltä tuntuu elää rakettien-uhan, hyökkäystunnelien ja tuhopolttoterrorismin alaisena.

UNHRC:n tutkimuskomitean jäsen heitti lähellä Gazan rajaa asuville israelilaisnaisille kysymyksen: "Jos tilanne on kuvaamanne kaltainen, miksi asutte edelleen siellä?". Batia Holin tunnustaa jälkeenpäin, että "kuullessani tämän tyhmän kysymyksen aloin ymmärtää, miten kaukana todellisuudesta UNHRC:n tutkimuskomitean jäsenet ovat".

UNHRC:n asettama riippumaton tutkimuskomitea pyysi kahta Gazan rajan pinnassa asuvaa naista kertomaan kokemansa omakohtaisesti komitean jäsenille, ja Batia Holin ja Adele Raemer hyväksyivät kutsun kertoa tutkimuskomitean edessä tapahtumista vuonna 2018 Gazan rajalla sekä elämästä jatkuvan rakettitulen ja leija- ja ilmapalloterrorismin alaisena.

UNHRC:n komitea valitsi nämä naiset heidän aktiivisuutensa vuoksi sosiaalisessa mediassa: "He ovat seuranneet tiiviisti tilanteita rajalla, julkistaen kuvia ja videoita ja useimmiten kirjoittaen tulipaloista, jotka syttyivät viimeisen 8 kuukauden aikana leija- ja ilmapalloterrorismin seurauksena".

Naiset sanovat, että huolimatta kutsusta tulla puhumaan tutkimuskomitean jäsenille, tuntien YK:n harjoittaman Israel-vastaisuuden, heidän odotuksensa eivät olleet korkealla.
Siitä huolimatta he yllättyivät – kerrottuaan yksityiskohtaisesti, millaista elämä on näissä olosuhteissa – tutkimuskomitean jäsenen heittäessä heille retorisen kysymyksen: "Miksi sitten asutte edelleen niin lähellä rajaa?", johon sisältyy syytös: itsehän olette vuoteenne petanneet.

Vasta tämä sai naiset tajuamaan, miten kaukana heidän todellisuustajunsa on heidän omasta todellisuudestaan Gazan rajan tuntumassa Israelissa.
Naiset kertovat jättäneensä komission tiimille, jota johtaa juristi, runsaasti materiaalia, joka vahvistaa, miltä heidän elämäänsä tuntuu Gazan rajalla. Heille tarjottu aikaa puheeseen oli kullekin 1.5 tuntia, mutta puheaika venyi neljään tuntiin, Holin kertoi.

Holin kertoi välittäneensä komitean jäsenille todellisen tuntuman elämästään, ja siitä, miten paksu, tukehduttava savu leviää Israelin puolelle jokaisena perjantaina arabien mielenosoitusten jälkeen. Hän sanoi saaneensa tuntuman, etteivät komitean jäsenet tiedä mitään Israelista, eivätkä ole koskaan vierailleet täällä. Holin pyrki tuomiensa karttojen perusteella selvittää, miten lähellä hänen kibbutsinsa on rajalta ja mitä se merkitsee.

Komitean jäsenen kysymykseen: "Miten selität, että yhtenä perjantaina protestien aikana IDF surmasi kymmeniä palestiinalaisia?" Holin vastasi: "Kerron teille, että protestoijat olivat Hamasin lähettämiä, joiden päämääränä oli soluttautua Israelin puolelle rajaa tarkoituksenaan hyökätä kibbutsiin iskeäkseen asukkaitten kimppuun, murhatakseen siellä meitä, tai panttivankien ottamiseksi, joita voitaisiin käyttää pelinappuloina vankien vaihdossa". Holin selitti, että "Meillä on oikeus puolustautua hyökkääjiä vastaan".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414188,00.html,

Edelliseen liittyen tulee mieleen tarina Suomesta talvisodan aikana jonkun esittäessä, etteikö olisi hyvä vetää puolustuslinjansa vähitellen kauemmas rajasta, johon toinen vastasi: "Jo me alamme juosta karkuun, joudumme juoksemaan meren rantaan saakka, sillä vihollinen ei tyydy vähempään".

Israel on pieni maa - sitä verrataan Uudenmaan lääniin - ja jokainen maapala pyritään tarkoin hyödyntämään. Jos IDF vetää joukkonsa ja niiden suojaamat juutalaisyhteisöt kauemmas Gazan rajasta, Hamas tulee lähettämään omat joukkonsa niiden tilalle, sillä Hamasin päämääränä on Israelin tuhoaminen. IDF:n kanssa solmitut tulitauot ja aselevot ovat vain tauko joukkojen vahvistamiseksi ja valmistautumiseksi uuteen rynnistykseen.

02. Israelissa murhattiin kaksi nuorta tyttölasta 24 tunnin sisällä.
16-vuotias Yara Ayub lähti asunnostaan Jish-kylässä ulos sanoen menevänsä leipomoon, jossa hän ilmeisesti työskenteli. Hän kuitenkin ilmoitti leipomoon tulevansa töihin myöhästyneenä, kuten aiemmin ilmoitettiin. Koska häntä ei kuulunut, asiasta ilmoitettiin poliisille, joka aloitti etsinnät.
Ayubin pahoin runneltu ja pahoinpidelty ruumis löydettiin kolmen päivän jälkeen maanantaina iltapäivällä Jish-kylän läheiseltä kaatopaikalta.

Poliisi pidättää vielä yksityiskohtaiset tiedot tapauksesta, mutta poliisi pidätti 28-vuotiaan Jish kylän asukkaan epäiltynä Ayubin sieppaamisesta ja tutkimusten estämisestä. Poliisi pidätti lisäksi 53-vuotiaan miehen, jonka epäillään avustaneen tytön raiskaamisessa ja murhaamisessa.

Toisen tiedon mukaan Ayub kävi ensin leipomossa haluten ostaa jotain ystävänsä syntymäpäivän kunniaksi, mutta sen jälkeen hänestä ei tiedetty mitään. Koko kylä osallistui hänen etsintäänsä. Maanantaina poliisi ilmoitti tytön vanhemmille, että hänen ruumiinsa oli löydetty.
Voi vain yrittää ymmärtää juuri naiseksi kehittyvän tyttölapsen äidin surua kuultuaan tyttärensä murhasta. "Sydämeni kaipaa kaunista tytärtäni. Hän oli erikoinen lapsi aina vakuuttaen olevansa onnellinen kotona. On kauheaa menettää hänet" äiti valittaa. "Haluan vain pitää häntä lähelläni ja suukotella häntä. Miten voimme kestää ilman häntä?" hän sopertaa kyyneltensä läpi. Paikallisen neuvoston johtaja sanoo elämän olleen rauhallista, kunnes tytön katoaminen ja hänen yhteinen etsintänsä muuttivat kaiken. "Epäilimme pahaa, mutta emme sittenkään olleet varautuneet tähän" hän sanoo.

Toisessa tapauksessa 13-vuotiaan Silvana Tsekain ruumis löydettiin Tel Avivin eteläosassa sijaitsevasta asunnosta kuolleeksi hakattuna. Poliisi etsii tytön entisen kaverin äitiä, joka ei ole epäilyksen alainen.

Koska tyttö ei vastannut äitinsä soittoon, äiti kiiruhti nopeasti kotiin, jossa hän löysi tyttärensä Silvanan ruumiin ja ilmoitti asiasta poliisille.
Paikalle kiirehtinyt tytön isä tuupertui täysin.
Äiti kertoi poliisille epäilevänsä tytön edellistä kaveria, joka oli ollut pidätettynä aiemmin liikennerikosten vuoksi.

Epäillyn miehen isä sanoi, että hänen pojallaan ja Silvanan äidillä oli riitaa kolme kuukautta aiemmin, mutta ei tiedä syytä. Hän lisäsi todistukseensa: "Tytön äiti on erittäin hyvä nainen; ongelman muodostaa hän – minun poikani, joka on rikollinen, tyhmä ja poissa tolaltaan. En uskonut hänen voivan murhata tyttöä, olisi ollut parempi, jos hän olisi tappanut minut." Artikkelin yhteydessä julkistettiin epäillyn Tesfabran Tesfatsionin kuva.

"Emme kestä enempää kauhistuttavia uutisia, joita vain tulee postiimme. 16-vuotiaan tytön ruumiin löytyminen pohjoisessa, ja nyt kuulimme teini-ikäisen tytön kuolemasta Tel Avivissa, jonka ruumis löydettiin täynnä jälkiä väkivallasta" sanoi Israel Womens Network edustaja. "Tämä on hätätilanne, jota ei saa jättää huomiotta. On aika hallituksen liittyä sotaamme Israelin naisten hengen pelastamiseksi."

Israelin Kansallinen neuvosto lasten hyväksi edustaja lisää: "Kaksi tyttöä murhattiin tänään. Tämä on vaikea ja tuskallinen ilta, ja kauhistuttava tilanteitten sarja vaatii todellista itsetutkistelua. Emme voi hyväksyä lasten murhaamista – emme kaduilla emmekä kodeissa.
Lasten suojeleminen perheessä ja yleensä vaatii sen nostamista kiireellisten asiain listan kärkeen. Vaadimme hallitusta asettamaan varoja ahdingon aikaiseksi toteamiseksi ja hoitamiseksi, välitöntä suojelua vaarallisissa olosuhteissa, ajan tasalla olevaa varoitusta riskitapauksissa, sekä yhteis-toimintaa hyvinvointi-, terveys-, opetus- ja lain toteuttamis-virkailijoiden kesken."

Maanantaina ilmoitettujen tyttöjen murhat ovat järjestyksessä 23. ja 24. naisiin kohdistunut murha 5 edellisen vuoden aikana. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414698,00.html,

03. Israelissa alkanut tuhkarokkoepidemia (measles) on iskenyt pahiten Jerusalemin alueilla ja siellä ultraortodoksien asumisalueisiin. Lähes puolet epidemiaan sairastuneista asuvat Jerusalemissa. Nuorin potilas on 3-viikon ikäinen lapsi, joka vietiin sairaalaan saatuaan tartunnan ilman rokotusta olleelta äidiltään.

Yhdeksän kuukautta sitten Israelissa alkaneesta epidemiasta Terveys-ministeriö julkaisi kokoamiaan tilastotietoja paikkakuntansa mukaan.
Tilaston mukaan 2 040 tähän mennessä ilmoitetusta tapauksesta, korkein luku on Jerusalemista - 874 potilasta; Beit Shemeksessä 266 ja Safedissa 149 potilasta; Bnei Brakissa 97 ja Beitar Illitissä 95 ihmistä olivat saaneet tartunnan.

Tilaston mukaan Tel Avivissa tartunnan saaneita oli 52; pienissä yhteisöissä kuten Or HaGanuz (uskonnollinen 600 hengen yhteisö pohjoisessa), 22 ihmistä olivat saaneet tartunnan; Kiyat Yearimin ultraortodoksien asuttamassa, alle 5000 asukkaan yhteisössä, sairastuneita oli 19 ihmistä.

Terveysministeriön tilastot osoittavat, että tartunnan saaneiden listan kärjessä ovat laajat uskonnolliset ultraortodoksiyhteisöt.

Immuniteettitaso Israelissa on yleensä 97 %, mikä selittää, että suurissa yhteisöissä vain yksi tai kaksi ihmistä ovat sairastuneet.
Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Haifassa sairastuneita on vain 2, ja Rishon LeZionissa, neljänneksi suurimmassa 250 000 asukkaan kaupungissa, sairastuneita oli vain 4 henkilöä.

Lopettaakseen epidemian leviämisen Jerusalemissa kaupungin klinikat ovat lisänneet aukioloaikoja viime viikkoina antaakseen vanhemmille tilaisuuden rokottaa lapsensa; ja erityisiä ambulansseja on lähetetty ultraortodoksien asuttamille alueille lasten rokottamista varten.
Rabbit ovat sephardi-ylirabbin johdolla liittyneet ministeri Litzmanin ja terveysministeriön julkistamaan halachic-päätökseen vaatien kansalaisia saamaan rokotuksen tuhkarokkoa vastaan.

Jerusalemin alueille lisättiin sairaanhoitajien lukumäärää, ja rokottamattomien vieraiden pääsyä herkkiin osastoihin karsittiin.

Sunnuntaiaamuna Knessetin valvontakomitea piti keskustelutilaisuuden Terveysministeriön valmiudesta keskeyttää measles-epidemia. Apulaisterveysministeri Litzman kiitteli kansan tietoisuuden dramaattista valveutuneisuuden nousua immuniteetin nostamisen tärkeydestä, mutta totesi, että lisää tarvitaan edelleen kehottaen kaikkia ottamaan rokotuksen.
Siten rokottamattomat lapset, heikolla immuniteetilla varustetut ihmiset tai joiden immuniteetti on vähentynyt esim. iän myötä, tai jotka ideologian vuoksi tarkoituksellisesti jättäytyvät rokotuksesta, ovat suojattuja joukko-immuniteetin suojauksen ansiosta, mutta se ei ole pitävä suoja.

Tilaston mukaan korkein tartuntamäärä 1 -4-vuoden ikäiset ovat lapset - 614 tapausta; 5 -9 vuoden ikäisiä oli 399 tapausta; 10 -19 vuoden ikäisiä 265 ja alle 1-uoden ikäisiä vauvoja oli 358 tapausta.
Viime viikolla nuorin sairastunut oli 3-viikon ikäinen vauva, joka oli saanut tartunnan rokottamattomalta äidiltään. Äiti oli saanut tartunnan toiselta perheen jäseneltä.

Professori Eli Somech sanoo, että sairastuminen niin varhaisella iällä on harvinaista, koska heitä suojaa äidin ennen synnytystä saama antibodi, eivätkä he vielä yleensä ole kontaktissa muitten ihmisten kanssa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414385,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI

CNN suorittama mielipidetiedustelu paljastaa antisemitismin syvyyden Euroopassa, kertoo Richard Allen Greenin kirjoittama ynetnews artikkeli.

Yksi 20:sta kartoitetusta eurooppalaisesta ei ollut koskaan kuullutkaan holokaustista.
Neljännes haastatelluista uskoo, että juutalaisilla on liian paljon vaikutus-valtaa bisnesmaailmassa ja taloudessa.
Yksi viidestä uskoo, että antisemitismi on seurausta juutalaisten omista toimista.

CNN:n raportin mukaan antisemitismin stereotyypit elävät ja voivat hyvin Euroopassa, ja holokaustin muistot alkavat hälvetä ihmisten tietoisuudesta.
Yksi neljästä uskoo, että juutalaisilla on liikaa vaikutusta konflikteihin ja sotiin maailmassa. Yksi viidestä uskoo heidän vaikutuksensa olevan liian suuri mediassa ja politiikassa.

CNN/ComRes haastatteli yli 7 000 eurooppalaista kaikkialla Euroopassa; yli 1000 vastasi Itävallassa, Ranskassa; Saksassa, SuurBritanniassa, Puolassa ja Ruotsissa. Gallup suoritettiin ennen Pittsburghin synagogaan tehtyä hyökkäystä, jossa sai surmansa 11 ihmistä – verisin koskaan USA:ssa juutalaista yhteisöä vastaan tehty terrorihyökkäys. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414984,00.html,
Chadin presidentti Idriss Deby tuli yllättäen ennalta suunnittelemattomalle vierailulle Israeliin. Hän vieraili - tavattuaan ensin maan johtajia, kuten hyvään tapaan kuuluu – Holokaust-museossa Yad VaShemissä ja Israelin maatalouden erikoisasiantuntijoitten luola etelässä maanantaina, vierailunsa toisena päivänä. Tarkkailijat uskovat, että Chad on seuraava Afrikan maa, joka solmii diplomaattisuhteet Israelin juutalaisvaltion kanssa.

Sudanin hallitsevan kansallisen kongressipuolueen johtaja Abdel Sakhi Abbas – tuskin sukua PA/PLO:n Mahmoud Abbasille, vaikka tiedä häntä – totesi turkkilaisen Anadolu uutistoimiston mukaan, että Sudanin asema suhteiden normalisoimiseksi Israelin kanssa on selvä ja liittyy palestiinalaisten asemaan. Bibi lentää pian Chadiin ilmoittaakseen suhteitten solmimisesta.

Tämän "toisen Abbasin" mukaan "Israel miehittää islamin arabivaltiota ja estää muslimeja harjoittamasta uskonnollisia riittejään. Jos Israel muuttaa vihamielisen käytäntönsä palestiinalaisia kohtaan, Sudan voi harkita suhteitten normalisoimista sen kanssa". Abbas ei myöskään usko, että Netanyahu tekee seuraavan vierailunsa heti huomenna Sudaniin, vaikka hän vihjailee sellaisen vierailun johonkin Afrikan maahan olevan tähtäimessä.

Ehkä Bahrain on myös kärkkymässä Israelin huomiota, mutta se odottaa enemmän, kuin Bibin vierailua.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-to-fly-to-Chad-soon-to-announce-official-ties-57292,

PA/PLO:n johto on kauhuissaan seurannut Israelin diplomaattisten suhteitten lämpenemistä arabimaitten kanssa, mikä samalla viilentää PA/PLO:n suhteita niihin, ja on siksi vaatimassa arabiliiton kokoontumista.

Nabil Shaath, korkea PA/PLO:n virkailija luettelee Israelin tekemiä aloitteita arabimaihin ja väittää, ettei mitään suhteitten normalisointia voi tapahtua ilman ratkaisua Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin arabialoitteen ja kansainvälisten päätösten pohjalta.

"Bibin vierailu Omanissa, Chain presidentin vierailu Israelissa, ja viittauksista Bahrainiin, Sudaniin ja suhteitten lämpenemisestä Saudi Arabian kanssa nostattavat kysymysmerkkejä. Siksi arabi- ja islamin maiden asema suhteessa juutalaisvaltioon tulee selvittää".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-pushes-for-Arab-League-meeting-as-Israel-warms-ties-with-Arab-states-572915,

Israel vahvistaa Hamasia PSA/PLO:n kustannuksella, sanotaan ynetnews.com Alex Fishmanin laatiman artikkelin otsikossa.
Artikkelin kirjoittajan mielestä Israel ojensi Hamasille onnenpotkun äskeisellä politiikallaan, möhlien viimeisen yhteenoton ja poistaen edellistenkin yhteenottojen saavutukset.
Artikkelin mukaan PA:n heikentäminen voi väistämättä johtaa tilanteen vaaralliseen kärjistymiseen Juudeassa ja Samariassa.
Israel rakentaa Hamasia, ei vain Gazassa, vaan myös Juudeassa ja Samariassa,

"Autolla yritetty hyökkäys IDF:n sotilaita vastaan maanantaina Gush Etzionissa" – jossa 3 IDF:n sotilasta haavoittui ja auton ohjaaja sai surmansa sotilaan luodeista, "ei välttämättä enteile muutosta terroristien aktiivisuudessa ja kuvioissa Juudeassa ja Samariassa, vaan on kivulias muistutus kömpelöstä ja hyökkäävästä tavasta, joilla Israel hoitaa suhteitaan PA:n kanssa", kirjoittaja selvittelee.

"Israel nostaa Yahya Sinwarin eittämättömäksi palestiinalaisten johtajaksi. Kun Sinwar nousee, Israelin tuella, Mahmoud Abbas menettää viimeisetkin jäänteet Juudean ja Samarian tuesta, mahdollistaen terrorismin nousun niissä. Tiistain hyökkäys on malliesimerkki".

"Marraskuun 13. päivänä Hamasin ammuttua yli 500 rakettia ja kranaattia Israelin siviilikohteisiin, puolustusministeriö aloitti PR-kampanjan kertoen kansalle, että Hamas kärsi valtavan menetyksen, ja anoi tulitaukoa havaittuaan IDF:n toimivan aivan sen nenän alla".
"Ehkä se on totta", artikkelissa todetaan, "mutta unohti kertoa kansalle, että Israel nosti Sinwarin kansalliseksi sankariksi".

Ennen IDF:n erikoisjoukkojen surkeasti päättynyttä operaatiota, jossa sai surmansa IDF:n everstiluutnantti ja kapteeni haavoittui, PA syytti Sinwaria palestiinalaisten asian myymisestä 15 miljoonalla USD.
Samaan aikaan USA ilmoitti 5 miljoonan USD palkkion tiedoista Hamasin kakkosmiehen Saleh al-Arourin pidättämiseksi tai eliminoimiseksi. Hamas ilmoitti tekevänsä suuria myönnytyksiä PA:lle voidakseen selviytyä taas muutaman päivän.

Viimeinen niitti tässä möhläyksessä oli puolustusministeri Avigdor Libemanin ero, minkä Hamas laski suureksi voitokseen.
Voimistunut Hasa vaatii kansallista yhteyshallitusta nyt;
Uusia vaaleja nyt;
Arourin johtama Hamasin delegaatio on Kairossa, esittäen vaatimuksia, joihin Israel ei voi koskaan suostua.
Artikkelin mukaan PA:n heikkeneminen tarkoittaa yhteistoiminnan heikentymistä IDF:n kanssa, mikä voi johtaa sotilaallisen konfliktiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415012,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 8 -19; Tiberias 13 -26; Suolameri 17 -25; Eilat 16 -27 +C-astetta, puoli-pilvistä tänään ja lähipäivien aikana, lämpötila nousee hieman.

Sunday, November 25, 2018

SUNNUNTAI 25.11.2018

SUNNUNTAI 25.11.2018
01. Viimeinen julistamaton sota Hamasin ja Israelin välillä, jossa Hamas ampui 24 tunnin sisällä yli 500 rakettia Israelin siviilikohteisiin, ja joka pakotti Gazan rajan tuntumassa asuvat juutalaislapset pysymään turvallisissa tiloissa tai pommisuojissa, ei voinut olla vaikuttamatta lasten henkiseen tasapainoon ja hyvinvointiin, mikä ilmenee heidän piirroksissaan ja maalauksissaan, joita he tekivät noitten ahdistavien päivien aikana.

Michal Weiman, joka on erikoistunut lasten piirrosten tulkitsemiseen, sanoo havainneensa merkkejä syvästä ahdistuksesta ja kaipauksesta toisenlaiseen todellisuuteen.

Noiden päivien aikana, jolloin Hamas ampui yli 500 rakettia ja kranaattia lähellä Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa asuviin juutalaiskyliin ja kaupunkeihin, niissä asuvat Israelin lapset joutuivat selvittelemään - ei vain toistuvien "punainen koodi" hälytyssireenien merkitystä - vaan joutuen loputtomien tuntien aikana ahtaisiin tiloihin, pommisuojiin ja turvallisiin huoneisiin sullottuina etsimään ulospääsyä ahdistukselleen ja sisäisille tuntemuksilleen.

Yksi tapa pyrkiä selvittämään kauhistuttavaa todellisuutta on antaa tilaa luonnolliselle luovuudelle, mikä kuvastuu lasten tekemissä piirroksissa.

Michal Weiman toteaa tutkiessaan lasten piirroksia, joita hän on erikoistunut tulkitsemaan, että kirkkaitten värien taustalla on havaittavissa ahdistus, epävarmuus ja tarve luoda toisenlainen todellisuus.

Kuusivuotias Shani Kadosh Pri Gan moshavista piirsi kypärällä varustetun vartijan pitäen käsissään kilpeä ja miekkaa. Hänen äitinsä selitti, että vartija suojelee taloa "punainen koodi" hälytyssireenin aikana.
Shanilla on 2 sisarta - 2-vuoden ja 9-vuoden ikäiset.
Viime viikolla oli useita rakettihälytys sireenejä, ja lapset olivat peloissaan.
"He pyysyvät saada ateriansa suojahuoneeseen, eivätkä uskaltaneet tulla ulos. Pyysin heitä laulamaan kanssani, me tanssimme ja pyrimme kaiken aikaa pysyttelemään aktiivisina.

Tutkittuaan Shanin piirrosta Weiman vakuutti, että lapsille on oma kielensä, joka poikkeaa aikuisten käyttämästä.
Näemme kuvassa auringon, sinisen taivaan ja kukkia – mutta jos katsomme, miten kuva oli piirretty, näemme jotain aivan erilaista.
Värit on levitetty neuroottisella tavalla, ja useimmiten kuvan talojen katoilla, mikä kuvastaa ajatuksia.

"Näemme piirroksessa kaksoisoven, joka keskittyy lukkoon. Kaksi kukkaa oven kummallakin puolella symboloivat suojelua, ja kaksi vartijaa, yksi kummallakin puolella, on yritys saavuttaa symmetriaa.
Piirroksen tekotavasta ymmärrämme, mitä lapsi tuntee; voimme nähdä tasapainon puutteen, painostuksen ja hälinän, joka tuntuu kaikkialla piirroksessa. Lapsi yrittää luoda toisenlaisen todellisuuden – kaksi vartijaa, jotka suojaavat häntä sodan aikana" Weiman selittää.

Ziv on Eshkolin alueneuvoston ensimmäisellä luokalla. Hän piirsi omakuvan nukkuvasta suojatilassa, joka on itse asiassa aulatila, koska varsinaista suojatilaa ei talossa ole.
"Raketin lähestymisestä varoittava piipityksen ääni talossamme kauhistuttaa Ziviä" hänen äitinsä kertoo. "Hän piirsi piipittäjän, itsensä ja isänsä seisomassa aulatilassa, kuten myös sireenin ja puhujan lähellä yhteistä pommisuojaa".

Weiman kuvailee Zivin piirrosta: "Piirros esittää visuaalista ilmausta äänistä, jotka ahdistavat häntä. Lapsi piirtää ääniaallot; raketin aiheuttamat hälytysäänet. Hän on kuuloherkkä, johon stressaavat äänet vaikuttavat, ja hän esittää ahdistuksensa piirroksessaan".

"Hän kuvaa itsensä suureksi kädeksi, mikä on ominaista lapsille: he kuvittelevat itsensä supermieheksi, joka pystyy lopettamaan sodan, vaikka todellisuudessa ei heillä ole vaikutusmahdollisuutta. Tämän vuoksi meidän tulee rohkaista lapsia piirtämään, kuva kertoo heille: Voit itse luoda minkä tahansa todellisuuden, voit muuttaa sitä kuvassa. Tämä juuri on ihmeellistä lapsissa; heillä on mahdollisuus luoda uutta todellisuutta - kuten suuren käden, joka lopettaa sodat ja suojelee häntä ja isää" Weiman kuvailee.

7-vuoden ikäinen Noya Sderotista piirsi jättiläisraketin, joka valtaa lähes koko sivun. Noyan äiti kertoo, että hänen miehensä palvelee turvallisuusjoukoissa, ja saa hälytyksiä palvelukseen pitkin yötä. Siksi katsoimme oikeaksi kertoa lapsillemme – Noyalle ja hänen 3-vuoden vanhalle sisarelleen Amelielle -todellisen tilanteen.
Nyt lapsemme pystyvät erottamaan IDF:n pudottamien pommien äänet Gazassa rakettien aiheuttamista, jotka oli tarkoitettu meille.

Lasten äiti tunnustaa, että "nuorempi tytär kastelee vuoteensa raketti-iskujen aikana. Vaikeasta tilanteesta huolimatta pysymme kodissamme, mutta on vaikeaa kuulla tyttäriemme sanovan: "Kuolema arabeille".
Olen pyrkinyt selittämään heille, että myös toisella puolella asuvat ihmiset pelkäävät, ja heissä on myös hyviä ihmisiä".
"Noyan kuvan ylisuuri raketti - verrattuna piirroksen alalaidan ihmisiin – ilmaisee, että lapsen silmissä Gazasta ammuttu raketti voi niellä kaiken".
Ei lapsella ole mahdollisuutta ymmärtää sotilaallisia analyysejä tai varustuksia, he kuulevat vain hälytysäänet ja rakettien räjähdykset. Noyan piirroksessa ei ole maata – mikä kuvaa tasapainoa ja turvallisuutta – sen puuttuminen kuvastaa epävarmuutta olosuhteissa, joissa hän elää. Ihmisille piirretyt pienet kädet ilmaisevat, ettei ihminen voi voittaa rakettia".

Toisaalta Weiman arvioi, että Noyan tapa käyttää vain yhtä väriä ilmaisee
hänen sekavat tunteensa, ja haluttomuutensa keskittyä piirtämiseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5402124,00.html,

02. Heidät on koulutettu haavoitettujen sotilaitten pelastus- ja evakuointitoimien ammattilaisiksi joskus kaukana linjojen takana, mutta 669 para-lääkintä-miesten pelastusoperaatio Zafit virran katastrofissa, joka vaati 10 nuoren koululaisen hengen, oli heillekin erityisen traumaattinen kokemus.

Pian ilmestyvässä kirjassaan "From zero to a 100", jonka Yedioth Books julkaisee tulevien kuukausien aikana, Guy, paramedic IAF:n erityislento-pelastus– ja evakuointiyksikkö 669, kuvailee päivää, joka näytti alkavan kuin mikä tahansa päivä, mutta joka päättyi dramaattiseen kadonneitten nuorten pelastusoperaatioksi, jotka Zafit Sreamin joen äkillinen tulviminen huuhtoi mennessään jonnekin tuntemattomaan.

24-vuotias Buy Hoshayan juutalaisyhteisöstä Israelin pohjoisosassa, vapautettiin pitkästä armeijan palveluksesta muutamia kuukausia sitten. Guy kuvaa kirjassaan kaiken kokemansa palvelukseen astumisesta ja perus-koulutuksesta lähtien armeijasta eroamiseen saakka kaikkein erityisemmissä ja vaativammassa yksikössä.

Yksikkö 669 osallistuu kaikkiin mahdollisiin hyökkäyskuvioihin – pelastus-ja evakuoinnista vihollisen tulen alla salaisiin operaatioihin vihollislinjojen takana – ja ovat koulutettuja sotilaita omaten kaikki tarvittavat taistelu- ja pelastuskyvyt.
Tel Nofiin tai Palmachim lentoasemalle komennetut pelastussotilaat eivät tiedä, missä heidän seuraava toimensa on 15 minuutin kuluttua - ovatko he menossa pelastamaan tulvan yllättämiä retkeilijöitä, tai haavoittunut sotilas keskellä Gazaa; siksi heidän tulee olla aina valmiita.

Seuraavassa ote Guyn kirjasta, joka kuvaa yläasteen opiskelijoitten dramaattista pelastusoperaatiota Zafit joen eteläosassa, joka oli seurausta runsaitten kaatosateitten aiheuttamasta äkillisestä tulvasta, jossa sai surmansa 10 nuorta opiskelijaa. Yksikkö 669 sotilaitten, komentajien, para-avustajien ja lääkärien nimet on muutettu turvallisuussyistä.

"Istuin helikopterin sisällä. Mekaanikko nyökkäsi minulle. Hänen avatessaan Black Hawk helikopterin ovea huudan hänelle: "Gonen, minut vapautetaan pian. Tämä on viimeinen operaationioni". Hyvää onnea, Guy!" Gonen sanoi isällisellä hymyllä, sillä ikänsä puolesta hän voisi todella olla minun isäni.

Gonen avaa helokopterin oven ja vaijeri veti minut takaisin. Käännyin katsomaan kahta muuta sisällä olevaa sotilasta kohti, seisoin helokopterin oven kynnyksellä ja katsoessani alas näin virran mutkaisen juoksun edes takaisin satoja metrejä alapuolellani.
Helikopteri alkaa laskeutua Gonenin pyrkiessä laskemaan minut maahan. Niin kuin tikkapelin nuolen, hänen tulee laskea minut varovaisesti suuren kallion päälle, jossa yksikön komentaja Jochai ja lääkäri odottavat minua.

Olin edelleen 65 metriä maan pinnasta aloittaessani ojennella jalkojani niin pitkälle kuin suinkin valmistautuessani iskemään maahan. Jochai ojensi kätensä ja minä laskeuduin varovaisesti kalliolle.

Artikkelissa kerrotaan lukuisia esimerkkejä, miten yksikkö 669 sotilaat pelastavat tulvien sieppaamia ihmisiä, useita vielä elossa, mutta henkisesti romahtaneina ja surkeassa kunnossa.
Heille ilmoitettiin ensin, että kysymyksessä oli armeijaan valmistautumis-kurssin nuoria, mutta laskeuduttuaan virran rannalle kävi ilmeiseksi, että kysymys oli nuorista tytöistä, jotka odottamaton tulva oli siepannut mukaansa alas jyrkännettä heitellen eläviä ja kuolleita nuoria ympäriinsä, kuten myöskin ilmoitettiin myöhemmin.

Guy kertoo, miltä tuntui valmistautuessaan kertomaan menehtyneitten perheille, etteivät heidät rakkaansa palaa enää koskaan kotiin.

Kertomus on liian pitkä tässä esitettäväksi, mutta nuorten ihmisten tarpeeton tuhoutuminen järkytti karaistuneita ammattilaisiakin sydänjuuria myöten. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5413050,00.html,

03. PA/PLO näyttää aloittaneen jonkinlaisen pelin Israelin viranomaisten kanssa kokeillen kaikkia mahdollisuuksia, kuinka pitkälle Israelin hallituksen vieteri kestää pimahtamatta poikki. Nämä osapuolten väliset suhteet on selvästi osoitettu Oslon sopimuksissa ja 1995 sopimuksissa, joilla PA perustettiin hoitamaan käytännön asioita PLO:lle annetuilla alueilla.

PA:n virkailijat ovat tosin jo vuosien ajan väittäneet, että Oslon sopimukset ovat kuolleet eivätkä enää sido PA/PLO:n käsiä.

Osoituksena siitä on PA:n poliisien avoin partioiminen Jerusalemin kaduilla, ja viimeksi PA/PLO:n nimittämän "Jerusalemin kuvernöörin" toiminta Israelin pääkaupungin itäosissa. Seuraava raportti kertoo tilanteesta lisää.

Israelin rajapoliisi yhdessä Jerusalemin poliisin kanssa tekivät viime yön aikana ratsian Silwanin lähiöön Jerusalemin itäosissa pidättääkseen Adnan Gheithin, jonka PA/PLO nimitti "Jerusalemin kuvernööriksi".

"Kuvernööri" Gheithin nimi tuli esille äskettäin raporteissa ja erityisistunnossa Knessetissä siksi, että hän oli sekaantunut Issam Akelin, Jerusalemin arabi-asukkaan pidättämiseen, jolla on myös USA:n kansalaisuus. PA väittää Akelin myyneen maata tai kiinteistön juutalaiselle.

Knessetissä pidetyssä keskustelussa kansanedustajat vaativat, että Israelin tulee osoittaa itsenäisyytensä (sovereingty) Jerusalemissa, eikä antaa sen rapautua PA/PLO:n toistuvien ja lisääntyvien toimien kautta. Keskusteluissa tuotiin esille tapauksia, joissa PA:n arabeja oli pidätetty ja kidutettu PA:n poliisin toimesta samantapaisten kiinteistöjen myynnistä epäiltyinä.

Lech Yerushalayim organisaatio seuraa tapahtumia pääkaupungin itäosissa ja raportoi pidätyksestä vaatien, että PA/PLO:n aktiivinen toiminta Jerusalemissa tulee lopettaa. Järjestön puheenjohtaja Maor Tzeman lisää: "Israelin tulee taistella PA:n aktiivisuutta yleensä ja Adnan Ghethiä vastaan erityisesti, sillä hän on henkilökohtaisesti vastuussa Issem Akelin sieppaamisesta Jerusalemin itäosassa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255208,

04. Laukauksia ammuttiin ohi ajavasta autosta kahteen kertaan Ayalon vankilan alueella Ramlessa. Kukaan ei saanut vammoja laukauksista, mutta luodit iskivät Givon vankilan vartiotorniin, joka sijaitsee vankila-alueella. Torni oli silloin miehitetty, mutta luodit eivät osuneet virkailijoihin.
Myös vankilan päärakennus kärsi vahinkoja luodeista.
Ampujan pakenivat paikalta, mutta poliisi etsii heitä.

Keskiviikkoaamuna autosta tulitettiin Hadarim pidätyskeskusta Sharon alueella. Poliisit tutkivat tapauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255151,

05. Israelin vankilapalvelu sanoo aloittaneensa massiivisen kampanjan järjestäytyneitä rikollisuusjärjestöjä vastaan, koska ne uhkaavat pidätettyjen turvallisuutta terrorisoimalla heitä myös kranaatteja käyttäen.

Edellisen viikon aikana hyökkäyksiä on tehty useita vankiloita vastaan sekä kivääritulta että kranaatteja käyttäen. Viranomaisten mukaan mafia syndikaatin tarkoituksena on pelotella sekä vartijoita että vankeja syndikaattiin kuuluvien vankien olosuhteitten kohentamiseksi.

"Me operoimme tänään erityisjoukkojen kanssa seitsemässä vankilassa rikollisjärjestöjen johtajia vastaan. Tusinoittain sellejä on tutkittu ja rikollisia lähetetty eristysselleihin" sanoi Vankilapalvelun tiedottaja Assad Liberti.
Viranomaiset uhkaavat lisätä kurinpitotoimia ja rangaistuksia sääntöjä rikkoneille pyrkimyksissään murskata syndikaattien toimet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255169,

06. UUTISIA LYHYESTI

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo Venäjän tarjoutuvan välittämään Israelin ja PA/PLO:n välillä, kuten Reuters raportoi perjantaina. Lavron puhui kahden päivän Italian vierailunsa yhteydessä Roomassa.
Presidentti Putin on aiemmin tarjonnut isännyyttä Israelin ja PA/PLO:n välisen huippukokouksen järjestämiseksi Moskovassa.
USA:n presidentti Trump sanoi, että hänen nimittämänsä rauhantiimin laatiman "vuosisadan dealin" julkistamista siirretään helmikuuhun 2019.
USA:n ulkoministeriö katsoo Israelin sisäpoliittisen tilanteen epävakaaksi, eikä katso näissä olosuhteissa mielekkääksi suunnitelman julistamista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255178,

PA/PLO:n johtajisto on vetäytynyt kuoreensa ja välttänyt raflaavien lausuntojen julkistamista, joskin joku heistä avaa kuitenkin sanaisen arkkunsa hyökätäkseen Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan.
PA/PLO:n virkailija Riyad al-Maliki, jonka sanotaan vastaavan ulkopolitiikasta, pyysi maailmaa avustamaan Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin laukaisemiseksi tukemalla kahden valtion periaatetta, joka Israelissa saa yhä vähemmän kannatusta kansan parissa.
Jos kahden valtion periaate ei toteudu, seurauksena on yhden valtion apartheid ratkaisu, hän väitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255182,

Pääministeri Netanyahun potentiaalinen kilpailija pääministerin tuolista, entinen sisäministeri Gideon Saar esittää, että nyt on otollinen aika ennalta ehkäisevän iskun antamiseksi Hizbullahille, jonka voima kasvaa kaiken aikaa Iranin tuella ja avustuksella. Sen ohjusvarasto lienee nyt 150 000 ohjusta.
Hizbullah on perustanut täsmäohjus tehtaita Libanoniin. Iran toimittaa entisten vanhentuneitten ohjusten päivittämiseksi uusilla ohjauslaiteilla, joita se kuljettaa Libanoniin matkustajakoneissa.
S-200 ilmatorjuntaohjuksia varustetaan uusilla ohjauskärjillä, joiden ansiosta niiden maasta maahan tai maasta merelle osumatarkkuus kasvaa räjähdyskärjen suuruuden kasvaessa myös.
Venäjän toimittama S-300 järjestelmä ei ole vielä käyttökunnossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255168,

Sotilaat eliitti Maglanista, Egoz ja Duvdevan yksiköistä, jossa on mukana IDF:n nykyisen komentajan Gadi Eisenkotin poika, harjoittelevat sotarintaman vaihtamisesta kuten myös taisteluista molemmissa sekä rakennetussa että avoimessa ympäristössä Gazassa ja Libanonissa samaan aikaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5413562,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 9 -16; Tiberias 14 -23; Suolameri 18 -24; Eilat 16 -23 +C-astetta; puolipilvistä. Huomenna pääkaupungin lämpötila 9 -18 ja lämpenee lisää.