TIISTAI 27.11.2018

TIISTAI 27.11.2018
01. Israel lähetti kaksi naista, Batia Holin Kfar Azasta ja Adele Raemerin Kibbutz Nirimistä, molemmat yhteisöt lähellä Gazan rajaa, UNHRC:n commission (YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkimuskomitean) eteen selittämään kouriin tuntuvasti, miltä tuntuu elää rakettien-uhan, hyökkäystunnelien ja tuhopolttoterrorismin alaisena.

UNHRC:n tutkimuskomitean jäsen heitti lähellä Gazan rajaa asuville israelilaisnaisille kysymyksen: "Jos tilanne on kuvaamanne kaltainen, miksi asutte edelleen siellä?". Batia Holin tunnustaa jälkeenpäin, että "kuullessani tämän tyhmän kysymyksen aloin ymmärtää, miten kaukana todellisuudesta UNHRC:n tutkimuskomitean jäsenet ovat".

UNHRC:n asettama riippumaton tutkimuskomitea pyysi kahta Gazan rajan pinnassa asuvaa naista kertomaan kokemansa omakohtaisesti komitean jäsenille, ja Batia Holin ja Adele Raemer hyväksyivät kutsun kertoa tutkimuskomitean edessä tapahtumista vuonna 2018 Gazan rajalla sekä elämästä jatkuvan rakettitulen ja leija- ja ilmapalloterrorismin alaisena.

UNHRC:n komitea valitsi nämä naiset heidän aktiivisuutensa vuoksi sosiaalisessa mediassa: "He ovat seuranneet tiiviisti tilanteita rajalla, julkistaen kuvia ja videoita ja useimmiten kirjoittaen tulipaloista, jotka syttyivät viimeisen 8 kuukauden aikana leija- ja ilmapalloterrorismin seurauksena".

Naiset sanovat, että huolimatta kutsusta tulla puhumaan tutkimuskomitean jäsenille, tuntien YK:n harjoittaman Israel-vastaisuuden, heidän odotuksensa eivät olleet korkealla.
Siitä huolimatta he yllättyivät – kerrottuaan yksityiskohtaisesti, millaista elämä on näissä olosuhteissa – tutkimuskomitean jäsenen heittäessä heille retorisen kysymyksen: "Miksi sitten asutte edelleen niin lähellä rajaa?", johon sisältyy syytös: itsehän olette vuoteenne petanneet.

Vasta tämä sai naiset tajuamaan, miten kaukana heidän todellisuustajunsa on heidän omasta todellisuudestaan Gazan rajan tuntumassa Israelissa.
Naiset kertovat jättäneensä komission tiimille, jota johtaa juristi, runsaasti materiaalia, joka vahvistaa, miltä heidän elämäänsä tuntuu Gazan rajalla. Heille tarjottu aikaa puheeseen oli kullekin 1.5 tuntia, mutta puheaika venyi neljään tuntiin, Holin kertoi.

Holin kertoi välittäneensä komitean jäsenille todellisen tuntuman elämästään, ja siitä, miten paksu, tukehduttava savu leviää Israelin puolelle jokaisena perjantaina arabien mielenosoitusten jälkeen. Hän sanoi saaneensa tuntuman, etteivät komitean jäsenet tiedä mitään Israelista, eivätkä ole koskaan vierailleet täällä. Holin pyrki tuomiensa karttojen perusteella selvittää, miten lähellä hänen kibbutsinsa on rajalta ja mitä se merkitsee.

Komitean jäsenen kysymykseen: "Miten selität, että yhtenä perjantaina protestien aikana IDF surmasi kymmeniä palestiinalaisia?" Holin vastasi: "Kerron teille, että protestoijat olivat Hamasin lähettämiä, joiden päämääränä oli soluttautua Israelin puolelle rajaa tarkoituksenaan hyökätä kibbutsiin iskeäkseen asukkaitten kimppuun, murhatakseen siellä meitä, tai panttivankien ottamiseksi, joita voitaisiin käyttää pelinappuloina vankien vaihdossa". Holin selitti, että "Meillä on oikeus puolustautua hyökkääjiä vastaan".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414188,00.html,

Edelliseen liittyen tulee mieleen tarina Suomesta talvisodan aikana jonkun esittäessä, etteikö olisi hyvä vetää puolustuslinjansa vähitellen kauemmas rajasta, johon toinen vastasi: "Jo me alamme juosta karkuun, joudumme juoksemaan meren rantaan saakka, sillä vihollinen ei tyydy vähempään".

Israel on pieni maa - sitä verrataan Uudenmaan lääniin - ja jokainen maapala pyritään tarkoin hyödyntämään. Jos IDF vetää joukkonsa ja niiden suojaamat juutalaisyhteisöt kauemmas Gazan rajasta, Hamas tulee lähettämään omat joukkonsa niiden tilalle, sillä Hamasin päämääränä on Israelin tuhoaminen. IDF:n kanssa solmitut tulitauot ja aselevot ovat vain tauko joukkojen vahvistamiseksi ja valmistautumiseksi uuteen rynnistykseen.

02. Israelissa murhattiin kaksi nuorta tyttölasta 24 tunnin sisällä.
16-vuotias Yara Ayub lähti asunnostaan Jish-kylässä ulos sanoen menevänsä leipomoon, jossa hän ilmeisesti työskenteli. Hän kuitenkin ilmoitti leipomoon tulevansa töihin myöhästyneenä, kuten aiemmin ilmoitettiin. Koska häntä ei kuulunut, asiasta ilmoitettiin poliisille, joka aloitti etsinnät.
Ayubin pahoin runneltu ja pahoinpidelty ruumis löydettiin kolmen päivän jälkeen maanantaina iltapäivällä Jish-kylän läheiseltä kaatopaikalta.

Poliisi pidättää vielä yksityiskohtaiset tiedot tapauksesta, mutta poliisi pidätti 28-vuotiaan Jish kylän asukkaan epäiltynä Ayubin sieppaamisesta ja tutkimusten estämisestä. Poliisi pidätti lisäksi 53-vuotiaan miehen, jonka epäillään avustaneen tytön raiskaamisessa ja murhaamisessa.

Toisen tiedon mukaan Ayub kävi ensin leipomossa haluten ostaa jotain ystävänsä syntymäpäivän kunniaksi, mutta sen jälkeen hänestä ei tiedetty mitään. Koko kylä osallistui hänen etsintäänsä. Maanantaina poliisi ilmoitti tytön vanhemmille, että hänen ruumiinsa oli löydetty.
Voi vain yrittää ymmärtää juuri naiseksi kehittyvän tyttölapsen äidin surua kuultuaan tyttärensä murhasta. "Sydämeni kaipaa kaunista tytärtäni. Hän oli erikoinen lapsi aina vakuuttaen olevansa onnellinen kotona. On kauheaa menettää hänet" äiti valittaa. "Haluan vain pitää häntä lähelläni ja suukotella häntä. Miten voimme kestää ilman häntä?" hän sopertaa kyyneltensä läpi. Paikallisen neuvoston johtaja sanoo elämän olleen rauhallista, kunnes tytön katoaminen ja hänen yhteinen etsintänsä muuttivat kaiken. "Epäilimme pahaa, mutta emme sittenkään olleet varautuneet tähän" hän sanoo.

Toisessa tapauksessa 13-vuotiaan Silvana Tsekain ruumis löydettiin Tel Avivin eteläosassa sijaitsevasta asunnosta kuolleeksi hakattuna. Poliisi etsii tytön entisen kaverin äitiä, joka ei ole epäilyksen alainen.

Koska tyttö ei vastannut äitinsä soittoon, äiti kiiruhti nopeasti kotiin, jossa hän löysi tyttärensä Silvanan ruumiin ja ilmoitti asiasta poliisille.
Paikalle kiirehtinyt tytön isä tuupertui täysin.
Äiti kertoi poliisille epäilevänsä tytön edellistä kaveria, joka oli ollut pidätettynä aiemmin liikennerikosten vuoksi.

Epäillyn miehen isä sanoi, että hänen pojallaan ja Silvanan äidillä oli riitaa kolme kuukautta aiemmin, mutta ei tiedä syytä. Hän lisäsi todistukseensa: "Tytön äiti on erittäin hyvä nainen; ongelman muodostaa hän – minun poikani, joka on rikollinen, tyhmä ja poissa tolaltaan. En uskonut hänen voivan murhata tyttöä, olisi ollut parempi, jos hän olisi tappanut minut." Artikkelin yhteydessä julkistettiin epäillyn Tesfabran Tesfatsionin kuva.

"Emme kestä enempää kauhistuttavia uutisia, joita vain tulee postiimme. 16-vuotiaan tytön ruumiin löytyminen pohjoisessa, ja nyt kuulimme teini-ikäisen tytön kuolemasta Tel Avivissa, jonka ruumis löydettiin täynnä jälkiä väkivallasta" sanoi Israel Womens Network edustaja. "Tämä on hätätilanne, jota ei saa jättää huomiotta. On aika hallituksen liittyä sotaamme Israelin naisten hengen pelastamiseksi."

Israelin Kansallinen neuvosto lasten hyväksi edustaja lisää: "Kaksi tyttöä murhattiin tänään. Tämä on vaikea ja tuskallinen ilta, ja kauhistuttava tilanteitten sarja vaatii todellista itsetutkistelua. Emme voi hyväksyä lasten murhaamista – emme kaduilla emmekä kodeissa.
Lasten suojeleminen perheessä ja yleensä vaatii sen nostamista kiireellisten asiain listan kärkeen. Vaadimme hallitusta asettamaan varoja ahdingon aikaiseksi toteamiseksi ja hoitamiseksi, välitöntä suojelua vaarallisissa olosuhteissa, ajan tasalla olevaa varoitusta riskitapauksissa, sekä yhteis-toimintaa hyvinvointi-, terveys-, opetus- ja lain toteuttamis-virkailijoiden kesken."

Maanantaina ilmoitettujen tyttöjen murhat ovat järjestyksessä 23. ja 24. naisiin kohdistunut murha 5 edellisen vuoden aikana. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414698,00.html,

03. Israelissa alkanut tuhkarokkoepidemia (measles) on iskenyt pahiten Jerusalemin alueilla ja siellä ultraortodoksien asumisalueisiin. Lähes puolet epidemiaan sairastuneista asuvat Jerusalemissa. Nuorin potilas on 3-viikon ikäinen lapsi, joka vietiin sairaalaan saatuaan tartunnan ilman rokotusta olleelta äidiltään.

Yhdeksän kuukautta sitten Israelissa alkaneesta epidemiasta Terveys-ministeriö julkaisi kokoamiaan tilastotietoja paikkakuntansa mukaan.
Tilaston mukaan 2 040 tähän mennessä ilmoitetusta tapauksesta, korkein luku on Jerusalemista - 874 potilasta; Beit Shemeksessä 266 ja Safedissa 149 potilasta; Bnei Brakissa 97 ja Beitar Illitissä 95 ihmistä olivat saaneet tartunnan.

Tilaston mukaan Tel Avivissa tartunnan saaneita oli 52; pienissä yhteisöissä kuten Or HaGanuz (uskonnollinen 600 hengen yhteisö pohjoisessa), 22 ihmistä olivat saaneet tartunnan; Kiyat Yearimin ultraortodoksien asuttamassa, alle 5000 asukkaan yhteisössä, sairastuneita oli 19 ihmistä.

Terveysministeriön tilastot osoittavat, että tartunnan saaneiden listan kärjessä ovat laajat uskonnolliset ultraortodoksiyhteisöt.

Immuniteettitaso Israelissa on yleensä 97 %, mikä selittää, että suurissa yhteisöissä vain yksi tai kaksi ihmistä ovat sairastuneet.
Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Haifassa sairastuneita on vain 2, ja Rishon LeZionissa, neljänneksi suurimmassa 250 000 asukkaan kaupungissa, sairastuneita oli vain 4 henkilöä.

Lopettaakseen epidemian leviämisen Jerusalemissa kaupungin klinikat ovat lisänneet aukioloaikoja viime viikkoina antaakseen vanhemmille tilaisuuden rokottaa lapsensa; ja erityisiä ambulansseja on lähetetty ultraortodoksien asuttamille alueille lasten rokottamista varten.
Rabbit ovat sephardi-ylirabbin johdolla liittyneet ministeri Litzmanin ja terveysministeriön julkistamaan halachic-päätökseen vaatien kansalaisia saamaan rokotuksen tuhkarokkoa vastaan.

Jerusalemin alueille lisättiin sairaanhoitajien lukumäärää, ja rokottamattomien vieraiden pääsyä herkkiin osastoihin karsittiin.

Sunnuntaiaamuna Knessetin valvontakomitea piti keskustelutilaisuuden Terveysministeriön valmiudesta keskeyttää measles-epidemia. Apulaisterveysministeri Litzman kiitteli kansan tietoisuuden dramaattista valveutuneisuuden nousua immuniteetin nostamisen tärkeydestä, mutta totesi, että lisää tarvitaan edelleen kehottaen kaikkia ottamaan rokotuksen.
Siten rokottamattomat lapset, heikolla immuniteetilla varustetut ihmiset tai joiden immuniteetti on vähentynyt esim. iän myötä, tai jotka ideologian vuoksi tarkoituksellisesti jättäytyvät rokotuksesta, ovat suojattuja joukko-immuniteetin suojauksen ansiosta, mutta se ei ole pitävä suoja.

Tilaston mukaan korkein tartuntamäärä 1 -4-vuoden ikäiset ovat lapset - 614 tapausta; 5 -9 vuoden ikäisiä oli 399 tapausta; 10 -19 vuoden ikäisiä 265 ja alle 1-uoden ikäisiä vauvoja oli 358 tapausta.
Viime viikolla nuorin sairastunut oli 3-viikon ikäinen vauva, joka oli saanut tartunnan rokottamattomalta äidiltään. Äiti oli saanut tartunnan toiselta perheen jäseneltä.

Professori Eli Somech sanoo, että sairastuminen niin varhaisella iällä on harvinaista, koska heitä suojaa äidin ennen synnytystä saama antibodi, eivätkä he vielä yleensä ole kontaktissa muitten ihmisten kanssa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414385,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI

CNN suorittama mielipidetiedustelu paljastaa antisemitismin syvyyden Euroopassa, kertoo Richard Allen Greenin kirjoittama ynetnews artikkeli.

Yksi 20:sta kartoitetusta eurooppalaisesta ei ollut koskaan kuullutkaan holokaustista.
Neljännes haastatelluista uskoo, että juutalaisilla on liian paljon vaikutus-valtaa bisnesmaailmassa ja taloudessa.
Yksi viidestä uskoo, että antisemitismi on seurausta juutalaisten omista toimista.

CNN:n raportin mukaan antisemitismin stereotyypit elävät ja voivat hyvin Euroopassa, ja holokaustin muistot alkavat hälvetä ihmisten tietoisuudesta.
Yksi neljästä uskoo, että juutalaisilla on liikaa vaikutusta konflikteihin ja sotiin maailmassa. Yksi viidestä uskoo heidän vaikutuksensa olevan liian suuri mediassa ja politiikassa.

CNN/ComRes haastatteli yli 7 000 eurooppalaista kaikkialla Euroopassa; yli 1000 vastasi Itävallassa, Ranskassa; Saksassa, SuurBritanniassa, Puolassa ja Ruotsissa. Gallup suoritettiin ennen Pittsburghin synagogaan tehtyä hyökkäystä, jossa sai surmansa 11 ihmistä – verisin koskaan USA:ssa juutalaista yhteisöä vastaan tehty terrorihyökkäys. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5414984,00.html,
Chadin presidentti Idriss Deby tuli yllättäen ennalta suunnittelemattomalle vierailulle Israeliin. Hän vieraili - tavattuaan ensin maan johtajia, kuten hyvään tapaan kuuluu – Holokaust-museossa Yad VaShemissä ja Israelin maatalouden erikoisasiantuntijoitten luola etelässä maanantaina, vierailunsa toisena päivänä. Tarkkailijat uskovat, että Chad on seuraava Afrikan maa, joka solmii diplomaattisuhteet Israelin juutalaisvaltion kanssa.

Sudanin hallitsevan kansallisen kongressipuolueen johtaja Abdel Sakhi Abbas – tuskin sukua PA/PLO:n Mahmoud Abbasille, vaikka tiedä häntä – totesi turkkilaisen Anadolu uutistoimiston mukaan, että Sudanin asema suhteiden normalisoimiseksi Israelin kanssa on selvä ja liittyy palestiinalaisten asemaan. Bibi lentää pian Chadiin ilmoittaakseen suhteitten solmimisesta.

Tämän "toisen Abbasin" mukaan "Israel miehittää islamin arabivaltiota ja estää muslimeja harjoittamasta uskonnollisia riittejään. Jos Israel muuttaa vihamielisen käytäntönsä palestiinalaisia kohtaan, Sudan voi harkita suhteitten normalisoimista sen kanssa". Abbas ei myöskään usko, että Netanyahu tekee seuraavan vierailunsa heti huomenna Sudaniin, vaikka hän vihjailee sellaisen vierailun johonkin Afrikan maahan olevan tähtäimessä.

Ehkä Bahrain on myös kärkkymässä Israelin huomiota, mutta se odottaa enemmän, kuin Bibin vierailua.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-to-fly-to-Chad-soon-to-announce-official-ties-57292,

PA/PLO:n johto on kauhuissaan seurannut Israelin diplomaattisten suhteitten lämpenemistä arabimaitten kanssa, mikä samalla viilentää PA/PLO:n suhteita niihin, ja on siksi vaatimassa arabiliiton kokoontumista.

Nabil Shaath, korkea PA/PLO:n virkailija luettelee Israelin tekemiä aloitteita arabimaihin ja väittää, ettei mitään suhteitten normalisointia voi tapahtua ilman ratkaisua Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin arabialoitteen ja kansainvälisten päätösten pohjalta.

"Bibin vierailu Omanissa, Chain presidentin vierailu Israelissa, ja viittauksista Bahrainiin, Sudaniin ja suhteitten lämpenemisestä Saudi Arabian kanssa nostattavat kysymysmerkkejä. Siksi arabi- ja islamin maiden asema suhteessa juutalaisvaltioon tulee selvittää".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-pushes-for-Arab-League-meeting-as-Israel-warms-ties-with-Arab-states-572915,

Israel vahvistaa Hamasia PSA/PLO:n kustannuksella, sanotaan ynetnews.com Alex Fishmanin laatiman artikkelin otsikossa.
Artikkelin kirjoittajan mielestä Israel ojensi Hamasille onnenpotkun äskeisellä politiikallaan, möhlien viimeisen yhteenoton ja poistaen edellistenkin yhteenottojen saavutukset.
Artikkelin mukaan PA:n heikentäminen voi väistämättä johtaa tilanteen vaaralliseen kärjistymiseen Juudeassa ja Samariassa.
Israel rakentaa Hamasia, ei vain Gazassa, vaan myös Juudeassa ja Samariassa,

"Autolla yritetty hyökkäys IDF:n sotilaita vastaan maanantaina Gush Etzionissa" – jossa 3 IDF:n sotilasta haavoittui ja auton ohjaaja sai surmansa sotilaan luodeista, "ei välttämättä enteile muutosta terroristien aktiivisuudessa ja kuvioissa Juudeassa ja Samariassa, vaan on kivulias muistutus kömpelöstä ja hyökkäävästä tavasta, joilla Israel hoitaa suhteitaan PA:n kanssa", kirjoittaja selvittelee.

"Israel nostaa Yahya Sinwarin eittämättömäksi palestiinalaisten johtajaksi. Kun Sinwar nousee, Israelin tuella, Mahmoud Abbas menettää viimeisetkin jäänteet Juudean ja Samarian tuesta, mahdollistaen terrorismin nousun niissä. Tiistain hyökkäys on malliesimerkki".

"Marraskuun 13. päivänä Hamasin ammuttua yli 500 rakettia ja kranaattia Israelin siviilikohteisiin, puolustusministeriö aloitti PR-kampanjan kertoen kansalle, että Hamas kärsi valtavan menetyksen, ja anoi tulitaukoa havaittuaan IDF:n toimivan aivan sen nenän alla".
"Ehkä se on totta", artikkelissa todetaan, "mutta unohti kertoa kansalle, että Israel nosti Sinwarin kansalliseksi sankariksi".

Ennen IDF:n erikoisjoukkojen surkeasti päättynyttä operaatiota, jossa sai surmansa IDF:n everstiluutnantti ja kapteeni haavoittui, PA syytti Sinwaria palestiinalaisten asian myymisestä 15 miljoonalla USD.
Samaan aikaan USA ilmoitti 5 miljoonan USD palkkion tiedoista Hamasin kakkosmiehen Saleh al-Arourin pidättämiseksi tai eliminoimiseksi. Hamas ilmoitti tekevänsä suuria myönnytyksiä PA:lle voidakseen selviytyä taas muutaman päivän.

Viimeinen niitti tässä möhläyksessä oli puolustusministeri Avigdor Libemanin ero, minkä Hamas laski suureksi voitokseen.
Voimistunut Hasa vaatii kansallista yhteyshallitusta nyt;
Uusia vaaleja nyt;
Arourin johtama Hamasin delegaatio on Kairossa, esittäen vaatimuksia, joihin Israel ei voi koskaan suostua.
Artikkelin mukaan PA:n heikkeneminen tarkoittaa yhteistoiminnan heikentymistä IDF:n kanssa, mikä voi johtaa sotilaallisen konfliktiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415012,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 8 -19; Tiberias 13 -26; Suolameri 17 -25; Eilat 16 -27 +C-astetta, puoli-pilvistä tänään ja lähipäivien aikana, lämpötila nousee hieman.

















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021