Friday, July 07, 2006

PERJANTAI 07.07.06

1. GAZAN RINTAMA

Nyt on toteutumassa juuri ne varoitukset, joita annettiin ennen juutalaisten karkotusta ja IDF:n vetäytymistä Gazan alueelta: IDF joutui menemään sinne takaisin. Eroa on siinä, että näiden kuukausien aikana IDF:n lähdön jälkeen Gazan alueelle on tuotu massoittain aseita, raketteja ja räjähteitä, ja terrorijärjestöt ovat saaneet rauhassa kouluttaa joukkojaan ja kehitellä ja koota Kassam-rakettejaan.

Golani-ja Givati-joukkojen johtama tunkeutuminen Gazaan pohjoisesta aloitettiin eilen aamuna. Se ei suinkaan sujunut ilman vaikeuksia, vaan joukot ovat kohdanneet paikoin kiivasta tulitusta sekä käsiasein että panssariohjuksin ja kranaatein. PA:n hallituksen sisäministeri Said Siam antoi eilen PA:n turvallisuusjoukoille käskyn taistella Israelin sotilaita vastaan. IDF on pyrkinyt välttämään yhteenottoja PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa kehottaen heitä siirtymään ajoissa pois IDF:n tieltä, koska ”Israel ei ole sodassa niitä vaan Kassam-rakettien miehistöjä ja raketteja rakentavia metallipajoja vastaan”. Mahmoud Abbas ei ole täsmentänyt, onko hän Saidin hyökkäyskäskystä samaa mieltä, eli onko PA virallisesti sodassa Israelia vastaan.

IDF:n operaatio pohjoisessa on nimeltään Bashan Oaks (Baasanin tammet). Tämän aamun tietojen mukaan noin 24 palestiinalaista (IDF:n mukaan 30) on saanut surmansa ja PA:n sairaalalähteiden mukaan 62 haavoittunut, niistä parikymmentä lapsia. Sairaalasta ei osattu kertoa, kuinka monta kuolleista oli aseistettuja joukkoja. Yksi IDF:n sotilas sai kuolettavan haavan päähänsä joko sala-ampujan tai omien joukkojen luodista. Kaksi muuta sotilasta haavoittui.

IDF:n joukot ovat n. 7 km:n päässä Gazan alueen pohjoisrajalta, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat Gazan kaupungin ja Beit Lahiyan ulkolaidoilla, mutta välttävät asutuskeskuksia. Joukot ottivat haltuunsa entisten juutalaiskylien Nitsanitin, Dugitin ja Alei Sinain rauniot kaivautuen sinne asemiin.

HS:n web-sivulla Petteri Tuohinen kertoi eilen matkustaneensa Gazan kaupunkiin, ”joka on 20 km:n päässä rajasta” ja kertoi, miten ”Israelin helikopterit ajoivat takaa lapsia kaupungin kaduilla.” (ei sanatarkka lainaus)

Tuohisen oudon hatara artikkeli epäilyttää, missä hän sen kirjoitti. Gazan alue on pääosin vähän yli 6,5 km:n levyinen, laajeten pohjoisosassa 9 kilometriin ja etelässä vähän yli 12 kilometriin, alueen pituus on n. 42 km. Gazan kaupungin pohjoislaita on n. 6-7 km pohjoisrajalta. Beit Jabaliya, Beit Lahiya ja Beit Hanoun ovat Gaza-Cityn pohjoispuolella. Al-Burej pakolaisleiri on Gazan keskiosassa, Khan Younis Gazan eteläosassa.

2. IDF:N TEHTÄVÄ GAZASSA

Korpraali Gilad Shalitin kaappaaminen onnistuneen kommandoiskun yhteydessä oli viimeinen pisara, mikä sai IDF:n tunkeutumaan Gazan alueelle, mutta Kassam-rakettien tarkentuva ja entistä vaarallisempi ja kiihtyvä tulitus israelilaisia kyliä ja kaupunkeja vastaan oli sittenkin hyökkäyksen varsinainen aiheuttaja. Ashkelonissa sijaitsevat elintärkeät laitokset, sähköasema, öljyn- ja veden jalostuslaitokset, tuontisatama öljyputkineen, kemikaalivarastoineen ja monine muine laitoksineen olivat vaarassa. Terroristit suuntaavat Kassam-rakettinsa tietoisesti israelilaisiin siviilikohteisiin aiheuttaakseen mahdollisimman suurta tuhoa.

IDF on pyrkinyt kaikin tavoin välttämään iskuja siviilikohteisiin tai siviili-ihmisten ryhmiin, mutta ”uljaat palestiinalaistaistelijat” mielellään piiloutuvat aseineen naisten ja lasten suojaan tulittaessaan sotilaita, mikä tekee erittäin vaikeaksi erottaa siviilejä ja aseellisia ”taistelijoita” toisistaan. Helikopterit ja F-16 koneet eivät suinkaan lennä kattojen tasolla, vaan usein satojen metrien korkeudella, mikä vaikeuttaa erottamista.

IAF saa piakkoin käyttöönsä uuden ohjuksen, joka ennakkotietojen mukaan on entisiä tarkempi ja luotettavampi käytettäessä niitä ”täsmäiskuihin” asutetuilla alueilla.

IDF:n erääksi tarkoitukseksi on esitetty puskurivyöhykkeen muodostamista Gazan alueen pohjois- ja koillisosien Israelin vastaiselle rajalle. Sitä on kuitenkin mahdotonta saada niin syväksi alueen pienuuden vuoksi, että se voisi tehokkaasti estää Kassam-rakettien ampumisen Israelin kyliin ja kaupunkeihin.

Viime yön aikana palestiinalaiset ampuivat ainakin neljä Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Entinen yleisesikuntapäällikkö Moshe Yaalon kertoi INN:n julkaisemassa artikkelissa, että Gazasta luopuminen oli suuri virhe, joka tehtiin Ariel Sharonin lahjussyytösten hälventämiseksi. Hänen mielestään siinä tehtiin kaikki mahdolliset taktiset ja strategiset virheet turvallisuuseksperttien varoituksista huolimatta.

3. ULKOMAISIA REAKTIOITA

Maailman johtajien ja median huomio on ollut ylikuormitettu Iranin, Irakin, Pohjois-Korean ja Sudanin tilanteilla kaikkine muine kotoisine huolineen, ettei IDF:n Gazan Kesäsateet ole vielä ehtineet niiden huomion kohteeksi. YK:n uusi ihmisoikeuksien neuvosto on valppaana ja ehti runnoa ensimmäisen lausunnon asiasta ja lupasi lähettää tarkkailijan paikalle tutkimaan, miltä tilanne näyttää läheltä katsoen. Vain Italia on ehtinyt varoittaa Israelia kohtuuttoman voiman käytöstä, muuten lännen reaktio on ollut hyvin vaimennettu. Tilanne tulee muuttumaan sillä rintamalla sitä mukaan, kun maailmalle levitetään kuvia haavoittuneista naisista ja lapsista, joko aitoja tai lavastettuja. Ulkoministeri Tzipi Livni on jo pyrkinyt evästämään Israelin ulkomaitten lähettiläitä, miten heidän tulee informoida maan medioita asemapaikoissaan. Livnin huolena olivat liioitellut uutiset IDF:n kollektiivisesta rangaistuksesta; liiallisen voiman käytöstä ja inhimillisen kriisin syntymisestä Gazan alueella. Uutisia kriisistä näkyy ajoittain, mutta ne ovat olleet propagandaa.

USA lähettää viikon päästä paikalle kaksi apulaista: apulaisulkoministeri David Welch ja apulaisneuvonantaja kansallisissa turvallisuuskysymyksissä Elliott Abrams. Ulkoministeri Rice esitti retorisen rutiinineuvon noudattaa kohtuutta toimissaan mutta huomioi samalla ”suunnattoman määrän Kassam-raketteja, mikä antaa aiheen painostaa Hamasia lopettamaan niiden ampumisen Israeliin.”

4. GAZASTA KARKOTETUT VALMIIT MUUTTAMAAN TAKAISIN

Monet Gazasta lähes vuosi sitten karkotetut perheet ja yksityiset ovat ilmaisseet halunsa muuttaa takaisin tuhottujen kotiensa raunioille IDF:n vapautettua kolme Gazan pohjoisosassa sijaitsevaa entistä juutalaiskylää Nitsanit, Alei Sinai ja Dugit. Eräs heistä on Avi Farhan, joka kertoi tunnelmistaan JPostin aamun James Goldsteinin kirjoittamassa artikkelissa. Farhan kertoo olevansa hämmentynyt. ”Hallitus lupasi Gazan karkotusten tuovan turvallisuutta, mutta se oli pelkkää hämäystä.” Farhan haluaa mennä kotiin, tuo harha täytyy korjata. Hän kertoo, etteivät nämä kylät koskaan kuuluneet arabialueisiin. Vuoden 1967 sotaan saakka ne olivat YK:n valvonnan alaisina.” Dugit ja Alei Sinai sijaitsevat korkeilla mäenharjoilla toimien puskurivyöhykkeinä Ashkelonin alueille. Nitsanitin harjanne puolestaan valvoo Beit Hanoun aluetta ja siten suojelee Negevin länsiosaa ja Sderotin aluetta. Farhan sanoo kirjoittaneensa Olmertille ja vaatineensa tehdyn virheen korjaamista ja muistuttamaan palestiinalaisia, että he voivat menettää jotain. Farhan kertoo, että infrastruktuuri on valmiina noissa kylissä, rakentaminen voidaan aloittaa välittömästi. Toinen Gazasta karkotettu sanoo, että he tiesivät lähtiessään, että he palaavat yhtenä päivänä. Hän sanoo elävänsä tilapäissuojissa Mefalsimin kibbutsissa lähes vuosi karkotuksen jälkeen, ja ”Kassamit lentävät edelleen”. Tämä karkotettu, Ganit, tietää, että 90 % karkotetuista elää edelleen tilapäisasunnoissa. Hän syyttää tilanteesta enemmän Israelin asukkaita, joita hän ei enää tunnusta omikseen. ”Ihmiset ovat välinpitämättömiä, ne eivät välitä toisten vaikeuksista eikä Kassamien päivittäisistä ampumisista.”

Hänellä on edelleen kalvava tuska sydämessään, jonka viime aikaiset tapahtumat Gazassa ovat repineet esille. ”Se on kuin väkivaltainen tunkeutuminen yksityisyyteen, toisen kotiin ilman lupaa, kysellen: Miksi meidät karkotettiin?” valittaa kolmas.

5. LISÄÄ HAMASIN PIDÄTYKSIÄ

Jerusalemin poliisi pidätti aikaisin torstaiaamuna viisi uutta Hamasin pääkaupungin alueella toimivaa virkailijaa pyrkimyksissään hävittää terroristijärjestön toiminnan Jerusalemissa. He liittyivät niihin, jotka kesäkuun 29. päivänä pidätettiin ja joista ensimmäiset olivat tuomioistuimen kuultavina. Kaikkiaan 64 Hamasin jäsentä pidätettiin silloin, mukana 8 PA:n hallituksen ministeriä, joita on kaikkiaan 23, sekä 20 Hamasin kansanedustajaa, joita Hamasilla on kaikkiaan 72.

Kesäkuun 30. päivänä sisäministeriö riisti neljältä kansanedustajalta Jerusalemin asumisoikeuden ja samalla heidän oikeutensa kansallisiin terveyspalveluihin ja koulutukseen. He joutuvat anomaan viisumin kuten ulkomaalaiset kolmen kuukauden väliajoin. Heillä on Jordanian kansallisuus ja he kieltäytyivät ottamasta Israelin kansalaisuutta. He myös ovat avoimesti Hamasin kannattajia ja jäseniä.
PERJANTAI 07.07.06

1. GAZAN RINTAMA

Nyt on toteutumassa juuri ne varoitukset, joita annettiin ennen juutalaisten karkotusta ja IDF:n vetäytymistä Gazan alueelta: IDF joutui menemään sinne takaisin. Eroa on siinä, että näiden kuukausien aikana IDF:n lähdön jälkeen Gazan alueelle on tuotu massoittain aseita, raketteja ja räjähteitä, ja terrorijärjestöt ovat saaneet rauhassa kouluttaa joukkojaan ja kehitellä ja koota Kassam-rakettejaan.

Golani-ja Givati-joukkojen johtama tunkeutuminen Gazaan pohjoisesta aloitettiin eilen aamuna. Se ei suinkaan sujunut ilman vaikeuksia, vaan joukot ovat kohdanneet paikoin kiivasta tulitusta sekä käsiasein että panssariohjuksin ja kranaatein. PA:n hallituksen sisäministeri Said Siam antoi eilen PA:n turvallisuusjoukoille käskyn taistella Israelin sotilaita vastaan. IDF on pyrkinyt välttämään yhteenottoja PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa kehottaen heitä siirtymään ajoissa pois IDF:n tieltä, koska ”Israel ei ole sodassa niitä vaan Kassam-rakettien miehistöjä ja raketteja rakentavia metallipajoja vastaan”. Mahmoud Abbas ei ole täsmentänyt, onko hän Saidin hyökkäyskäskystä samaa mieltä, eli onko PA virallisesti sodassa Israelia vastaan.

IDF:n operaatio pohjoisessa on nimeltään Bashan Oaks (Baasanin tammet). Tämän aamun tietojen mukaan noin 24 palestiinalaista (IDF:n mukaan 30) on saanut surmansa ja PA:n sairaalalähteiden mukaan 62 haavoittunut, niistä parikymmentä lapsia. Sairaalasta ei osattu kertoa, kuinka monta kuolleista oli aseistettuja joukkoja. Yksi IDF:n sotilas sai kuolettavan haavan päähänsä joko sala-ampujan tai omien joukkojen luodista. Kaksi muuta sotilasta haavoittui.

IDF:n joukot ovat n. 7 km:n päässä Gazan alueen pohjoisrajalta, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat Gazan kaupungin ja Beit Lahiyan ulkolaidoilla, mutta välttävät asutuskeskuksia. Joukot ottivat haltuunsa entisten juutalaiskylien Nitsanitin, Dugitin ja Alei Sinain rauniot kaivautuen sinne asemiin.

HS:n web-sivulla Petteri Tuohinen kertoi eilen matkustaneensa Gazan kaupunkiin, ”joka on 20 km:n päässä rajasta” ja kertoi, miten ”Israelin helikopterit ajoivat takaa lapsia kaupungin kaduilla.” (ei sanatarkka lainaus)

Tuohisen oudon hatara artikkeli epäilyttää, missä hän sen kirjoitti. Gazan alue on pääosin vähän yli 6,5 km:n levyinen, laajeten pohjoisosassa 9 kilometriin ja etelässä vähän yli 12 kilometriin, alueen pituus on n. 42 km. Gazan kaupungin pohjoislaita on n. 6-7 km pohjoisrajalta. Beit Jabaliya, Beit Lahiya ja Beit Hanoun ovat Gaza-Cityn pohjoispuolella. Al-Burej pakolaisleiri on Gazan keskiosassa, Khan Younis Gazan eteläosassa.

2. IDF:N TEHTÄVÄ GAZASSA

Korpraali Gilad Shalitin kaappaaminen onnistuneen kommandoiskun yhteydessä oli viimeinen pisara, mikä sai IDF:n tunkeutumaan Gazan alueelle, mutta Kassam-rakettien tarkentuva ja entistä vaarallisempi ja kiihtyvä tulitus israelilaisia kyliä ja kaupunkeja vastaan oli sittenkin hyökkäyksen varsinainen aiheuttaja. Ashkelonissa sijaitsevat elintärkeät laitokset, sähköasema, öljyn- ja veden jalostuslaitokset, tuontisatama öljyputkineen, kemikaalivarastoineen ja monine muine laitoksineen olivat vaarassa. Terroristit suuntaavat Kassam-rakettinsa tietoisesti israelilaisiin siviilikohteisiin aiheuttaakseen mahdollisimman suurta tuhoa.

IDF on pyrkinyt kaikin tavoin välttämään iskuja siviilikohteisiin tai siviili-ihmisten ryhmiin, mutta ”uljaat palestiinalaistaistelijat” mielellään piiloutuvat aseineen naisten ja lasten suojaan tulittaessaan sotilaita, mikä tekee erittäin vaikeaksi erottaa siviilejä ja aseellisia ”taistelijoita” toisistaan. Helikopterit ja F-16 koneet eivät suinkaan lennä kattojen tasolla, vaan usein satojen metrien korkeudella, mikä vaikeuttaa erottamista.

IAF saa piakkoin käyttöönsä uuden ohjuksen, joka ennakkotietojen mukaan on entisiä tarkempi ja luotettavampi käytettäessä niitä ”täsmäiskuihin” asutetuilla alueilla.

IDF:n erääksi tarkoitukseksi on esitetty puskurivyöhykkeen muodostamista Gazan alueen pohjois- ja koillisosien Israelin vastaiselle rajalle. Sitä on kuitenkin mahdotonta saada niin syväksi alueen pienuuden vuoksi, että se voisi tehokkaasti estää Kassam-rakettien ampumisen Israelin kyliin ja kaupunkeihin.

Viime yön aikana palestiinalaiset ampuivat ainakin neljä Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Entinen yleisesikuntapäällikkö Moshe Yaalon kertoi INN:n julkaisemassa artikkelissa, että Gazasta luopuminen oli suuri virhe, joka tehtiin Ariel Sharonin lahjussyytösten hälventämiseksi. Hänen mielestään siinä tehtiin kaikki mahdolliset taktiset ja strategiset virheet turvallisuuseksperttien varoituksista huolimatta.

3. ULKOMAISIA REAKTIOITA

Maailman johtajien ja median huomio on ollut ylikuormitettu Iranin, Irakin, Pohjois-Korean ja Sudanin tilanteilla kaikkine muine kotoisine huolineen, ettei IDF:n Gazan Kesäsateet ole vielä ehtineet niiden huomion kohteeksi. YK:n uusi ihmisoikeuksien neuvosto on valppaana ja ehti runnoa ensimmäisen lausunnon asiasta ja lupasi lähettää tarkkailijan paikalle tutkimaan, miltä tilanne näyttää läheltä katsoen. Vain Italia on ehtinyt varoittaa Israelia kohtuuttoman voiman käytöstä, muuten lännen reaktio on ollut hyvin vaimennettu. Tilanne tulee muuttumaan sillä rintamalla sitä mukaan, kun maailmalle levitetään kuvia haavoittuneista naisista ja lapsista, joko aitoja tai lavastettuja. Ulkoministeri Tzipi Livni on jo pyrkinyt evästämään Israelin ulkomaitten lähettiläitä, miten heidän tulee informoida maan medioita asemapaikoissaan. Livnin huolena olivat liioitellut uutiset IDF:n kollektiivisesta rangaistuksesta; liiallisen voiman käytöstä ja inhimillisen kriisin syntymisestä Gazan alueella. Uutisia kriisistä näkyy ajoittain, mutta ne ovat olleet propagandaa.

USA lähettää viikon päästä paikalle kaksi apulaista: apulaisulkoministeri David Welch ja apulaisneuvonantaja kansallisissa turvallisuuskysymyksissä Elliott Abrams. Ulkoministeri Rice esitti retorisen rutiinineuvon noudattaa kohtuutta toimissaan mutta huomioi samalla ”suunnattoman määrän Kassam-raketteja, mikä antaa aiheen painostaa Hamasia lopettamaan niiden ampumisen Israeliin.”

4. GAZASTA KARKOTETUT VALMIIT MUUTTAMAAN TAKAISIN

Monet Gazasta lähes vuosi sitten karkotetut perheet ja yksityiset ovat ilmaisseet halunsa muuttaa takaisin tuhottujen kotiensa raunioille IDF:n vapautettua kolme Gazan pohjoisosassa sijaitsevaa entistä juutalaiskylää Nitsanit, Alei Sinai ja Dugit. Eräs heistä on Avi Farhan, joka kertoi tunnelmistaan JPostin aamun James Goldsteinin kirjoittamassa artikkelissa. Farhan kertoo olevansa hämmentynyt. ”Hallitus lupasi Gazan karkotusten tuovan turvallisuutta, mutta se oli pelkkää hämäystä.” Farhan haluaa mennä kotiin, tuo harha täytyy korjata. Hän kertoo, etteivät nämä kylät koskaan kuuluneet arabialueisiin. Vuoden 1967 sotaan saakka ne olivat YK:n valvonnan alaisina.” Dugit ja Alei Sinai sijaitsevat korkeilla mäenharjoilla toimien puskurivyöhykkeinä Ashkelonin alueille. Nitsanitin harjanne puolestaan valvoo Beit Hanoun aluetta ja siten suojelee Negevin länsiosaa ja Sderotin aluetta. Farhan sanoo kirjoittaneensa Olmertille ja vaatineensa tehdyn virheen korjaamista ja muistuttamaan palestiinalaisia, että he voivat menettää jotain. Farhan kertoo, että infrastruktuuri on valmiina noissa kylissä, rakentaminen voidaan aloittaa välittömästi. Toinen Gazasta karkotettu sanoo, että he tiesivät lähtiessään, että he palaavat yhtenä päivänä. Hän sanoo elävänsä tilapäissuojissa Mefalsimin kibbutsissa lähes vuosi karkotuksen jälkeen, ja ”Kassamit lentävät edelleen”. Tämä karkotettu, Ganit, tietää, että 90 % karkotetuista elää edelleen tilapäisasunnoissa. Hän syyttää tilanteesta enemmän Israelin asukkaita, joita hän ei enää tunnusta omikseen. ”Ihmiset ovat välinpitämättömiä, ne eivät välitä toisten vaikeuksista eikä Kassamien päivittäisistä ampumisista.”

Hänellä on edelleen kalvava tuska sydämessään, jonka viime aikaiset tapahtumat Gazassa ovat repineet esille. ”Se on kuin väkivaltainen tunkeutuminen yksityisyyteen, toisen kotiin ilman lupaa, kysellen: Miksi meidät karkotettiin?” valittaa kolmas.

5. LISÄÄ HAMASIN PIDÄTYKSIÄ

Jerusalemin poliisi pidätti aikaisin torstaiaamuna viisi uutta Hamasin pääkaupungin alueella toimivaa virkailijaa pyrkimyksissään hävittää terroristijärjestön toiminnan Jerusalemissa. He liittyivät niihin, jotka kesäkuun 29. päivänä pidätettiin ja joista ensimmäiset olivat tuomioistuimen kuultavina. Kaikkiaan 64 Hamasin jäsentä pidätettiin silloin, mukana 8 PA:n hallituksen ministeriä, joita on kaikkiaan 23, sekä 20 Hamasin kansanedustajaa, joita Hamasilla on kaikkiaan 72.

Kesäkuun 30. päivänä sisäministeriö riisti neljältä kansanedustajalta Jerusalemin asumisoikeuden ja samalla heidän oikeutensa kansallisiin terveyspalveluihin ja koulutukseen. He joutuvat anomaan viisumin kuten ulkomaalaiset kolmen kuukauden väliajoin. Heillä on Jordanian kansallisuus ja he kieltäytyivät ottamasta Israelin kansalaisuutta. He myös ovat avoimesti Hamasin kannattajia ja jäseniä.

Thursday, July 06, 2006

TORSTAI 06.07.06
1. OPERAATIO KASSAM-SATEET
Palestiinalaisilla on oma versionsa IDF:n kesäsateista: Kassam-sateet. Molemmat ovat tarkkailijoiden mukaan olleet yhtä tehottomia. IDF:n tunkeutuminen muutaman sadan metrin päähän Gazan aluetta ympäröivästä turva-aidasta länteen ja Kassam-rakettien ampuminen muutaman kilometrin päähän itään Israelin puolelle samasta aidasta eivät ole tuoneet muutosta tilanteeseen. ”Kenraali” Ehud Olmert on antanut IDF:n sotilaille ankaran käskyn olla satuttamatta palestiinalaisia siviilejä ja pysyä poissa heidän kaupungeistaan. IDF on ilmoittanut kaavailevansa puskurivyöhykkeen muodostamista Gazan alueelle, mutta se tulisi olemaan vain muutaman sadan metrin syvyinen, eikä se estäisi Kassamin ampumista, joiden kantomatkaa on saatu lisättyä jo ainakin 12 kilometriin. Grad- ja Scud-tyyppisten rakettien kantomatka on 18-30 km. Lopulta Olmertinkin on alistuttava todellisuuteen, että vain kestävä sopimus osapuolten välillä voi tuoda helpotusta Kassam-sateeseen, jos sellainen on yleensä mahdollinen PA:n nykyisten johtajien kanssa.
Eilen 24 tuntia edellisen Kassamin iskiessä Ashkelonin keskustaan, toinen Kassam iski Shimshonin kaupunginosaan Ashkelonissa - tosin aukealle pellolle –, mutta se aiheutti shokkitilan kahdeksalle asukkaalle, neljä heistä lapsia. Lähes samaan aikaan kolmas Kassam iski Zikimin kibbutsin lähelle Negevin länsiosassa, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa kenellekään.
Sekä IDF:n että palestiinalaisten toimet ovat lähinnä terrorisoineet siviiliasukkaita saamatta mitään näkyvää muutosta aikaan. Vain IAF:n täsmäiskut ovat pystyneet eliminoimaan muutaman terroristin, sotilaat ovat keskittyneet istuskelemaan panssariensa varjossa imien loputtomat määrät vettä helteen vuoksi. On heilläkin tosin aseet valmiina, kuten kolmen itsemurhapommittajan eliminoiminen Dahaniyan kentän liepeillä osoitti.
2. OPERAATIO KESÄSATEITTEN TARKOITUS
Israelin poliittinen johto pyrkii selittämään, että meneillään olevan operaation tarkoituksena on painostaa Hamasin johtoa luopumaan kaappaamastaan panttivangista. On epäselvää, miten Hamasin sisäinen johtamistapa toimii, kuka määrää ja ketä. Kaappauksen takana on tiettävästi Palestiinan vastarintakomitea (PRC), joka on ilmeisen itsenäinen eikä välttämättä ota käskyjä enempää Haniyehiltä kuin Mashaaliltakaan.
Israel kun ei voi neuvotella – kasvojaan menettämättä – suoraan Hamasin kanssa, sen täytyy turvautua välittäjiin, joiden motivaatiot eivät välttämättä ole yhteneväiset Israelin intressien kanssa.
EGYPTIN PRESIDENTTI MUBARAK ei myöskään nauti kovin suurta arvonantoa Hamasin hierarkiassa, joka on Egyptissä Mubarakia vastustavan Muslimiveljeskunnan haaraosasto. Tämä voi selittää neuvottelujen jähmettymisen sillä sektorilla. Uutena vaihtoehtona on nostettu Turkin mahdollisuus toimia välimiehenä, mikä tarkoittaa, että kaikki alkaa taas alusta.
SAMAAN AIKAAN KORPRAALI GILAD SHALIT viruu jossain maanalaisessa bunkkerissa kaappaajiensa kanssa, jotka ovat linnoittautuneet sinne runsaasti muonaa, vettä ja vähän lääkkeitä mukanaan, kuten eräs tietolähde kuvaili. Saman lähteen mukaan palestiinalainen lääkäri olisi käynyt katsomassa panttivankia.
Varmoja tietoja Gilad Shalitin olinpaikasta ja fyysisestä kunnosta ei ole saatu, mutta pahimpaan voi varautua.
TURVALLISUUSKABINETIN eilisessä kokouksessa keskusteltiin entisten Gazan pohjoisrajan juutalaisyhteisöjen Nissanit, Alei Sinai ja Dugit, liittämisestä osaksi puskurivyöhykettä. Olmert ei ole vahvistanut tätä, vaan vakuuttelee, ettei Israelin tarkoituksena ole miehittää luovutettua Gazan aluetta.
Kabinetti antoi Olmertille ja Peretzille valtuuden valmistaa armeijaa pitkään ja asteittaiseen turvallisuustoimintaan ainakin seuraavilla osa-alueilla:
- Iskeä Gazan, Juudean ja Samarian alueilla Hamasin instituutioihin ja infrastruktuuriin, jotka palvelevat terrorismia.
- Jatkaa ja voimistaa terrorinvastaista toimintaa, kuten rakettimiehistöjen eliminoimista
- Vaikeuttaa terroristien liikkumista jakamalla Gazan alue osiin. Tämä tarkoittanee miehitystä.
Kabinetti kehotti IDF:n siviilihallintoa seuraamaan tilannetta Gazan alueella ja toimimaan välittömästi, jos minkäänlaista humanitääristä kriisiä on kehittymässä.
Kabinetti toisti aiemmat vakuuttelunsa, ettei turvallisuusvankeja vapauteta eikä heitä käytetä vankien vaihdossa. IDF:n pidättämän 64 Hamasin kansanedustajan ja PA:n hallituksen jäsenen vapauttaminen osana sopimusta tuntuisi mahdolliselta ratkaisulta. IDF yritti eilen jatkaa Hamasin kansanedustajien ja ministerien pidättämistä, mutta vielä vapaalla jalalla olevat ovat menneet maan alle. Sekä Haniyeh että ulkoministeri Zahar eivät nuku kahta yötä peräkkäin samassa vuoteessa eivätkä mene toimistoonsa.
3. IDF:N OPERAATIOITA
IDF on hivuttautunut n. 600 metrin päähän turva-aidasta Gazan puolelle ja sen joukot ryhmittyivät Beit Hanoun ulkopuolelle. Mafalsimin kibbutsin lähelle parkkeerattuja panssareita alettiin eilen siirtää Eretzin rajanylityspaikan luo suunniteltua operaation laajentamista varten.
Keskiviikkona ennen aamunkoittoa IAF.n koneet iskivät Hamasin koulurakennukseen Gazan pohjoisosassa. Koulua käytetään yöaikaan Hamasin terroristien kokoontumispaikkana.
IAF:n koneet iskivät eilen ohjuksin PA:n sisäministeriön rakennukseen toistamiseen. Rakennuksen kaksi ylintä kerrosta luhistui osittain ja syttyi tuleen, vaurioittaen myös naapurirakennusta. Viisi ihmistä haavoittui.
IDF:N SOTILAAT estivät eilen suuren itsemurhaiskun vangitsemalla kolmen kilon pommivyöllä varustetun terroristin Barkan kaupungin teollisuusalueella Samariassa. Terroristi Ahmad Viyud oli palestiinalaisessa taksissa matkalla johonkin rannikon kaupungeista, jossa hän olisi räjäyttänyt pomminsa.
Aiemmin keskiviikkona poliisin SWAT-tiimi yhdessä Nahal Haredi joukkojen kanssa, toimiessaan Sultan-pakolaisleirissä lähellä Jerikoa, ampuivat etsityn palestiinalaisen terroristin. Mies oli linnoittautunut taloon eikä suostunut tulemaan ulos joukkojen piiritettyä sen, vaan avasi tulen heitä kohti pyrkien pakenemaan.
Terroristi Mahmoud Shaheen oli suunnitellut useita terrori-iskuja Israeliin, kuten taksinajajan Simcha Ronin, 60, murhan Kafr Ba´anehissa lähellä Karmielia vuonna 2001. Ron löydettiin puukotettuna kuoliaaksi.
4. PIDÄTETYT HAMASIN JOHTAJAT
Viisi pidätettyä Hamasin johtajaa, yksi hallituksen ministeri ja neljä kansanedustajaa, joutuvat jatkamaan oleskeluaan vankilassa. Heidät tuotiin eilen IDF:n sotilastuomioistuimen eteen, joka jatkoi heidän pidätystään toiset viisi vuorokautta. Miehet kieltäytyvät tunnustamasta Israelin valtion hallintoa ja tuomioistuimen arvovaltaa käsitellä heidän tapaustaan. Kaikkiaan 8 Hamasin hallituksen ministeriä ja 20 kansanedustajaa (Hamasilla on 72 kansanedustaja) pidätettiin 18-vuotiaan Eliyahu Asherin murhan tultua julkisuuteen.
Pidätykset ovat nostattaneet epämukavia tunteita sekä Israelissa että ulkomailla, koska he ovat vaaleilla valittuja kansanedustajia ja ministereitä. Vaikka PA:n vaalien ja valittujen demokraattisuudesta voidaan olla eri mieltä, vaalit kuitenkin muistuttavat presidentti Bushin kuuluttamasta demokraattisesta prosessista.
Israelin ulkoministeriön edustaja Mark Regev tähdentää, että Israel haluaa pidätyksillä osoittaa, ettei se näe mitään eroa Hamasin poliittisen ja ns. ”sotilassiiven” välillä.
5. HYVÄNTEKEVÄISYYSJÄRJESTÖT
JPostin edustajana Yaakov Katz sai luvan seurata IDF:n yöllistä operaatiota nimeltä Burning Hametz (palava hametz, ennen pääsiäistä poltettu hapan jäännösleipä) Samuan palestiinalaiskylään lähellä Otnielin kibbutsia. Sotilaitten tehtävänä oli etsiä todisteita Hamasin Dawa-järjestön rahanvälityksen yhteyksistä Hamasin kanssa sekä myös etsiä todisteita pidätettyjä Hamasin johtajia vastaan.
Operaatio oli suunniteltu Shin Betin keräämien tiedustelutietojen perusteella. Sotilaat tapasivat kylään tekemänsä ratsian yhteydessä neljä nuorta miestä, jotka kojuun piiloutuneina seurasivat sotilaitten toimia. Heiltä saamiensa tietojen perusteella he löysivät Dawan toimiston, jonka arkistoja, kansioita ja dokumentteja he lastasivat jeeppeihinsä tarkempaa tutkimusta varten. Nuorukaiset olivat olleet seuraamassa Italian ja Saksan välistä Cup-ottelua ja olivat menossa koteihinsa nukkumaan.
IDF:n edustaja kertoi Katzille, että kaikki tiedonmurusetkin ovat tarpeen Hamasia tukevien taustajärjestöjen lopettamiseksi. (JPost 06.07.06 Yaakov Katz)

Wednesday, July 05, 2006

KESKIVIIKKO 05.07.06
1. KASSAM ASHKELONIN KESKUSTAAN
Palestiinalaiset ovat jo kuukausien ajan harjoitelleet osumista Kassam-raketillaan Ashkelonin kaupunkiin. Aiemmat yritykset ulottuivat 120 000 asukkaan kaupungin ulkolaidoille, mutta eilen malliltaan entinen mutta parannetulla moottorilla varustettu raketti putosi ORT-Ronson koulun pihalle Ben Zwi kadun varrella vahingoittaen rakennusta ja säikäyttäen lähellä leikkiviä lapsia. Kukaan ei loukkaantunut.
Olmert kutsui raketti-iskua hyökkäysten vakavana kiihdyttämisenä ja puolustusministeri Amir Peretz uhkasi kiihdyttää keskiviikkona alkaneen Kesäsade-operaation tempoa Gazan alueella. Tiistaina useita IDF:n tankkeja, puskutraktoreita ja jalkaväkijoukkoja asettui asemiin Beit Hanoun lähettyville. Alueelle lähetettiin vahvistusjoukkoja mahdollista hyökkäysoperaatiota varten.
Neljä muuta Kassam-rakettia ammuttiin Gazan alueelta. Ne putosivat Negevin alueelle ilman vaurioita.
Hamasin Izzadin al-Kassam ilmoitti ampuneensa raketit.
2. KESÄSATEEN SOTATOIMIA TIISTAINA
GAZAN ALUEELLA:
Kassam-raketti osui koulun pihamaalle Ashkelonin keskustassa vaurioittaen rakennusta.
IAF ampui ohjuksen Hamasin tukikohtana pidettyyn Islamilaiseen yliopistoon Gazan kaupungissa. Rakennus kärsi tuntuvia vaurioita, mutta ihmisuhreja isku ei vaatinut.
Izzadin al-Kassam järjestön aktivisti sai surmansa ja useita muita haavoittui ohjusiskussa Beit Hanouniin.
Neljä Kassam-rakettia ammuttiin Gazan alueelta Negeviin, Ne eivät aiheuttaneet vaurioita.
JUUDEASSA JA SAMARIASSA:
IDF:n sotilaat ampuivat Jeninissä 18-vuotiaan al-Aksan terroristin, joka oli asentamassa pommia autoon.
IDF;n sotilaat räjäyttivät miinoitetun auton Jeninissä.
Kolme al-Aksan jäsentä, joita syytetään 18-vuotiaan Eliyahu Asherin murhasta, antautuivat Ramallahissa sotilaitten piiritettyä talon, jonne he olivat piiloutuneet. He kuuluivat PA:n turvallisuusjoukkoihin. PA:n poliisi oli pidättänyt heidät heti Asherin murhan jälkeen, mutta vapauttanut heidät sen jälkeen, kun he tunnustivat murhan. Poliisi varoitti heitä pysymään piilossa, ettei IDF pidätä tai surmaa heitä.
3. KHALED MASHAALIN ONGELMA
Useat maailman valtiot, niiden mukana Egypti, ovat vaatineet tai kehottaneet Syyrian johtajaa presidentti Bashar Assadia antamaan kenkää Damaskoksessa asuvalle ja toimistoaan pitävälle Hamasin johtajalle Khaled Mashaalille. Mashaal asui aiemmin Jordaniassa, jossa Israelin salaiset agentit yrittivät teloittaa hänet myrkkyampullilla, mutta joutuivat USA:n painostuksesta pelastamaan hänet vasta-ampullilla. Jordania lopulta karkotti Mashaalin, koska hänen epäiltiin osallistuneen terrorismiin maassa. Hän muutti silloin Syyriaan.
Tarkkailijat ovat arvailleet, minne Mashaal voisi suunnistaa, jos Assad ajaa hänet Syyriasta. Iran on tietenkin yksi vaihtoehto, mutta hän voisi tuntea itsensä liian sidotuksi ajatollahien johtamassa maassa. Libya on ehdolla, samoin Sudan, mutta tarkkailijat epäilevät Sudanin huolivan häntä Darfurin kriisin aikana.
Libanonia myös pidetään yhtenä mahdollisuutena, ja Hizbullah ilahtuisi tästä, mutta tuskin maan hallitus.
Israel syyttää Mashaalia viimeisistä israelilaisten kaappauksista ja raketti-iskuista, mutta on epäselvää, kuinka pitkälle hänen auktoriteettinsa ulottuu Hamasin ”sotilassiiven” Izzadin al-Kassamin tapauksessa.
4. HANIYEH: PITÄKÄÄ SHALIT HENGISSÄ
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh, jonka hallitus on pahasti rakoillut IDF:n pidättäessä sen ministereitä, kehottaa korpraali Gilad Shalitin kaappaajia pitämään ”sionistisotilaan” hengissä ja vahingoittumattomana neuvotteluja varten. Egypti on hoitanut yhteyksiä kaappaajien edustajiin, mutta niiden uhkavaatimuksen ajan umpeuduttua ja Israelin kieltäydyttyä hyväksymästä sen ehtoja, kaappaajat ilmoittivat neuvottelujen katkenneen. Haniyeh vakuutti hallituksensa pyrkimyksenä olleen alusta lähtien ratkaista asia neuvottelemalla, ja ilmoitti yhdessä palestiinalaisten, arabi- ja paikallisten puolueitten, kanssa pyrkivänsä löytämään asialle sopiva ratkaisu. Hän pitää kysymystä ei vain poliittisena vaan myös inhimillisenä.
Hamasin huomattava johtaja Osama al-Mazini toteaa, että islamilaisen käytännön mukaan sotavanki pidetään elossa niin kauan, kuin hänestä on hyötyä vanginneille, mutta jos hänestä ei ole hyötyä vankien vaihdossa, hänet voidaan surmata. Monet islamin johtajat väittävät islamin kohtelevan vankejaan hyvin.
Hamasin edustajat ovat varoittaneet Israelia yrittämästä teloittaa Haniyehia tai muita Hamasin johtajia lisäten, että isku PA:n pääministerin toimistoon Gazassa viikonvaihteen aikana on vaarallinen ennakkotapaus. PRC:n edustaja Abu Malek kertoi, että IDF:n tukikohtaan tehdyn iskun suunnittelu aloitettiin neljä ja tunnelin kaivaminen kuusi kuukautta sitten.
5. TERRORIA TUKEVAT KANSANEDUSTAJAT
Kansanedustaja Zevulun Orlev (National Union/NRP) laati lakialoitteen, jonka mukaan terroria avoimesti tukevat kansanedustajat voidaan erottaa Knessetistä korkeimman oikeuden myönteisellä suosituksella.
Hän sai kimmokkeen aloitteelleen viime aikoina asiasta käydystä kiivaasta keskustelusta ja siitä, että monet arabikansanedustajat ovat tapailleet Hamasin kansanedustajia ja ministereitä. Jos laki vahvistetaan, Knessetin alivaliokunta voi korkeimman oikeuden suosituksesta erottaa epäillyn kansanedustajan. Arabikansanedustajat vastustavat aloitetta kiivaasti pitäen sitä rasistisena ja haluna rangaista arabiedustajia. Lakialoite voi tulla Knessetin ensikäsittelyyn jo ensi viikolla.
6. TAISTELIJOITA INDONESIASTA
Muhamettilainen hengellinen auktoriteetti Abu Bakar Bashir, joka tuomittiin osallisuudesta Balin pommituksiin vuonna 2002, on al-Qaidan Lounais-Aasian haaran Jemaah Islamiah hengellinen johtaja. Kärsittyään osan tuomiostaan hänet vapautettiin äskettäin. Hän puhui Tähti- ja puolikuu-puolueen (PBB) kokouksessa maanantaina. Bashir kehotti Indonesian hallitusta lähettämään taistelijoita Palestiinaan, koska israelilaiset hyökkäävät siellä muslimeja vastaan. Bashir on jatkuvasti väittänyt syyttömyyttään Balin pommi-iskuun jossa kuoli 202 ihmistä, heistä 88 Australiasta. Hän väittää myös ettei järjestöä Jemaah Islamiah ole olemassa.
Bashir kehotti Indonesiaa, joka on suurin muhamettilainen valtio, omaksumaan islamin sharia-lain.
Indonesia on virallisesti ei-uskonnollinen valtio.
Indonesian tennisjoukkueen pitäisi tulla pelaamaan Israelin joukkueen kanssa 15.-17. heinäkuuta Ramat Hasharon tenniskeskuksessa Fed Cup ryhmä II:n otteluissa. Israelissa valmistaudutaan otteluihin, vaikka Indonesian ulkoministeriön edustaja ihmettelee, miten maa voisi tulla pelaamaan Israeliin sen ollessa hyökkäämässä Gazan alueella ja pidättäessä joukon PA:n virkamiehiä.
Kansainvälinen tennisliitto ITA uhkaa rangaista Indonesiaa, jos se kieltäytyy pelaamasta Israelissa.
7. JÄNNITYSTÄ POHJOISESSA
IDF on nostanut valmiuttaan Syyrian ja Libanonin vastaisella rajallaan pohjoisessa. Pelkona on, että Syyria voi kostaa IAF:n neljän F-16 koneen kaartelun Assadin Latakin kesäpalatsin yläpuolella muutama päivä sitten. Kysymykseen voivat tulla ohjusiskut tai sitten antamalla ohjeet Libanonissa toimivalle Hizbullahille aloittaa häirintätoimet Libanonin rajalla. Hizbullahilla on siellä yli 12 000 Katjusha- ja Scud-ohjusta ja se on jo pitkään halunnut saada panttivankeja Israelista nopealla kommandoiskulla.
IAF varoitti omaa pohjoisen puolustusta ennen ylilentoja Latakiin viime viikolla, että joukot ehtivät varautua mahdollisiin vastatoimiin.
Sekä Olmert että Peretz ovat uhanneet iskeä sekä terroristeihin että niihin, jotka lähettävät ne suorittamaan operaatioitaan. Tämä oli suora varoitus Syyriaan Bashar Assadille ja Khaled Mashaalille.

Tuesday, July 04, 2006

TIISTAI 04.07.06
1. MÄÄRÄAIKA UMPEUTUI
Korpraali Gilad Shalitin kaappaajien asettama määräaika, jonka mukaan Israelin tuli aloittaa vaadittujen vankien vapauttaminen ja IDF:n joukkojen vetäminen pois Gazan alueelta, umpeutui tänä aamuna kello 06.00. Kaappaajat ilmoittivat, että vastuu kaapatusta on kokonaan Israelin käsissä eikä hänestä anneta uusia tietoja, hänen kansionsa on suljettu. Egyptiläisen lehden uutinen, jonka mukaan egyptiläinen neuvottelija oli saanut nähdä Shalitin, oli ilmeisesti virheellinen, koska Egyptin neuvotteluvaltuuskunta ilmoitti, ettei se ole antanut kenellekään tehtäväksi tavata kaapattua.
Olmert ilmoitti heti ultimaatumin saatuaan, ettei hän neuvottele terroristien kanssa, ja hän vakuuttaa edelleen pysyvänsä päätöksessään. Yksi kaappaajien tuntematon osapuoli Islamic Army ilmoitti edustajansa Abu al-Muthanan kautta, ettei asiasta keskustella enää, olkoon kaapattu elossa tai ei.
Hamasin ”sotilassiiven” Izzadin al-Kassam komentaja Muhammad Jabari vihjaa, että Hamas voi antaa toisen sisällöltään epämääräisen lausunnon IDF:n hämäämiseksi. Hän pelkää, että IDF pelaa aikaa antaakseen Shin Betin agenteille mahdollisuuden paikantaa kaapatun olinpaikka.
IDF on antanut ymmärtää, että jos kaapattua sotilasta vahingoitetaan, IDF tulee iskemään rajusti aloittamalla täysimittaisen hyökkäyksen Gazan alueen pohjoisosaan. IDF:n operaatio siellä on rajoitettu vain turva-aidan läheisyyteen pommien, miinojen ja tunnelien löytämiseksi.
Jos IDF laajentaa hyökkäystään Gazassa, palestiinalaisten uskotaan käyttävän lapsia ja alaikäisiä panssarien edessä saadakseen maailmalle järkyttäviä kuvauksia IDF:n julmuuksista. Tätä enteilee PA:n TV-yhtiön lähettäessä vanhoja filmejä, joissa ihannoidaan lapsien uhraamista Mohammed Duran tapaan.
2. DIPLOMATIAA
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni matkusti eilen kiireiseen neuvotteluun Venäjän johtajien kanssa. Hän tapasi sekä ulkoministeri Sergei Lavrovin että presidentti Vladimir Putinin, jotka molemmat pyysivät kaappaajia vapauttamaan vankinsa ilman ennakkoehtoja. Livni pyrki tiedottamaan isännilleen, että Syyria ja Bashir Assad ovat kaappauksen takana. Putin soitti Livnin tapaamisensa jälkeen Mahmoud Abbasille, jolle hän ilmoitti tekevänsä kaikkensa saadakseen tilanteen normalisoitumaan mahdollisimman pian. Lavrov pyysi kaapatun vapauttamista ja hyökkäysten lopettamista israelilaisiin kaupunkeihin. Israelia hän kehotti maltillisuuteen.
EU ilmoittaa olevansa äärimmäisen huolestunut tilanteesta Gazan alueella ja kehotti molempia osapuolia välttämään toimia, jotka ovat kansainvälistä lakia vastaan, sekä kaapatun vapauttamista välittömästi.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak matkusti tapaamaan Saudi Arabian kuningasta Abdullahia.
Erään luonnoksen mukaan kaapattu Gilad Shalit annettaisiin Egyptin tai Ranskan viranomaisille ja Israel lupautuisi vapauttamaan vankeja sovitun ajan kuluessa. Kaapatut ovat ilmoittaneet, ettei sotilasta surmata, sillä ”islamin periaatteisiin kuuluu armeliaisuus kiinni saatuja vihollisia kohtaan”. Lausunnon antaja al-Muthana totesi kuitenkin, että Shalitin kohtalostaan päättävät hänen kaappaajansa.
PA:n oikeusministeri Ahmed al-Khalidi kertoo lontoolaisen al-Quds lehden mukaan, että PA vie IDF:n Gazan hyökkäyksen Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen.
3. UHKAVAATIMUS
Kaappaajien antama 24 tunnin uhkavaatimus näyttää yllättäneen Israelin poliittisen ja sotilaallisen johdon. Molemmat ovat vihjailleet kriisin voivan jatkua viikkoja tai kuukausia, mutta palestiinalaisilla näyttää olevan kiire lypsää tilanteesta kaikki se hyöty, mitä siitä on mahdollista saada. Israelin johto mutusteli asiaa pari tuntia ennen ilmoittamistaan ulkopuolisille, ettei se aio perua aiempaa kovaa linjaansa.
Molemmat osapuolet ovat nyt hermoja rassaavassa tilanteessa odottaen vastapuolen reaktiota ja jos mahdollista, tekevän jonkun pahan virheen tai ratkaisun, jolla voisi manipuloida vastapuolta.
Israelin äärimmäisenä päämääränä on Hamasin hallinnon kaataminen ja sen poliittisen kannatuksen ja voiman murskaaminen, mutta tuloksena näyttää olevan Hamasin ja Fatahin lähentyminen ja liittoutuminen yhteistä vihollista Israelia vastaan. IDF haluaisi aloittaa normaalin sotilasoperaation umpikujan puhkaisemiseksi, mutta asiaa mutkistaa kaapatun kohtalo ja vielä sekin, ettei Israelissa tiedetä, onko hän elossa vai ei. Jos hänen tiedettäisiin kuolleen, hyökkäys alkaisi välittömästi, ei vain kostoksi, vaan Kassam-rakettien valmistuspajojen sekä terrorismin infrastruktuurin tuhoamiseksi.
Abbasin asemaa on ihmetelty. Hän ei ota selkeää kantaa kaappaamista vastaan tai sen puolesta. Hän osoitti myötätuntonsa Haniyehiä kohtaan mennen hänen kanssaan tutkimaan pääministerin toimiston raunioita IAF:n ohjusiskun jälkeen. Abbasilla on Gazan alueella yli 35 000 ”turvallisuusmiestä”, joilla olisi kaikki mahdollisuudet suorittaa kaapatun etsintää, mutta mitään ei ole tehty asian hyväksi, vaikka Abbas lupasi heti kaappauksen tapahduttua tutkia jokaisen asunnon Gazassa, jos kaapattua sotilasta ei vapauteta välittömästi.
4. TILANNE KNESSETISSÄ
Israelin kansanedustajat ovat tehneet useita epäluottamuslause-ehdotuksia yhdeksän päivää sitten tapahtuneen IDF:n Sufan tukikohtaan tehdyn iskun ja israelilaissotilaan kaappauksen johdosta ja hallituksen toimista sen yhteydessä. Eilen vain arabiedustajien tekemä epäluottamuslause-ehdotus eteni äänestykseen saakka. Arabiedustajien tekemässä lause-ehdotuksessa todetaan hallituksen suunnitelleen Gazan hyökkäyksen ennakolta jo ennen kaappausta ja käyttävän sitä tekosyynä hyökkäykseen. Tämä epäluottamuslause hylättiin äänin 76 vastaan ja 10 puolesta, kolme pidättäytyi. Arabiedustajat vaativat Israelin pidättämien palestiinalaisten vapauttamista, mikä edistäisi rauhan ponnisteluja alueella.
He myös osallistuivat joukolla mielenosoitukseen Ofer sotilasvankilan ulkopuolella Jerusalemista pohjoiseen, vaatien sotilasoperaation keskeyttämistä Gazassa sekä Hamasin kansanedustajien vapauttamista.
Toiset kansanedustajat syyttivät arabiedustajia terroristien tukemisesta ja totesivat, että suostuminen terroristien vaatimuksiin aiheuttaa esikuvan, jota tullaan toistamaan jatkuvasti.
5. TERRORISTI ESIINTYY DOKUMENTISSA
Hamasin terroristi Muhammad Deif, joka on ollut Israelin eniten etsimien listalla vuosikaudet, esiintyi al-Jazeeran tekemässä dokumentissa maanantaina. Israelin turvallisuusjoukot ovat useasti yrittäneet teloittaa Deifin ja hänen väitetään haavoittuneen vaikeasti, mutta dokumentissa hän käveli vaivattoman näköisesti haastattelijan rinnalla kasvot peitettyinä. Deif on aiemmin kaihtanut julkisuutta teloitusten pelossa. Deif on syyllistynyt useiden itsemurhaiskujen suunnitteluun ja ohjaamiseen viimeisen vuosikymmenen aikana.
Deif vaati ohjelmassa kaikkia arabimaita ”vapauttamaan” Länsirannan, mitä hän luonnehti ei vain palestiinalaisten vaan jokaisen maailman muslimin velvollisuudeksi. ” Maailman jokaisen uskonnollisen muslimin velvollisuutena on vapauttaa tämä maa, koska se on islamin aluetta,” hän totesi.
6. SOTILASTOIMIA
Al-Aksa komentaja Jeninissä Fida Qandil sai surmansa sotilaitten ja palestiinalaisten välillä aikaisin tiistaiaamuna. Useita muita palestiinalaisia haavoittui tulituksessa.
Hamasin Izzadin al-Kassam ryhmän jäsen, 19-vuotias Ismail al-Masri, sai surmansa IAF:n ohjusiskussa Gazan pohjoispuolella Beit Hanoun alueella aikaisin tiistaiaamuna. Kaksi muuta haavoittui vaikeasti. Miehet lähestyivät kiellettyä sotilasaluetta IAF:n ampuessa ohjuksen heitä kohti.
IDF:n joukot ovat hivuttautuneet kilometrin verran kauemmas Gazan pohjoisosassa ja yhteenottoja aseellisten palestiinalaisten kanssa tapahtuu usein.
Samarian alueella pidätettyjen palestiinalaisten joukossa on kolme Eliyahu Asherin murhaan osallistunutta.

Monday, July 03, 2006

MAANANTAI 03.07.06
1. PATTITILANNE GAZASSA
IDF:n korkein johto alkaa valmistella kansaa ja poliittista johtoa siihen, ettei Gazan ongelma ratkea muutamassa päivässä. Se voi kestää viikkoja tai kuukausia, toteaa IDF:n eteläisen siiven komentaja kenraalimajuri Yoav Galant, mutta aina on otettava tilanteen kärjistymisen mahdollisuus.
Puolustusministeri Amir Peretz kuvaa Gazan tilannetta ”pohjattomaksi tynnyriksi täynnä väkivaltaa ja kaaosta.” Hän vakuuttaa, että tilanne jatkuu, kunnes Gilad Shalit on palannut kotiin ja Kassam-rakettien tuli lakkaa. Hän vakuuttaa IDF:n pyrkivän nopeaan ratkaisuun, mutta ettei siihen ole maagista tapaa.
2. IDF JATKAA HAMASIN PAINOSTUSTA
Pyrkimyksissään painostaa PA:n pääministeriä ja hallitusta suostumaan vaadittuihin ratkaisuihin, IAF:n koneet ampuivat ohjuksen sunnuntaiaamuna pääministeri Haniyehin Gazan toimistoon, joka tuhoutui pahoin ja syttyi tuleen. Yksi ihminen haavoittui lievästi iskussa.
IDF:n edustaja kuvaili iskua Haniyehin toimistoon varoitukseksi, että hänen kohtalonsa on yhteydessä Gilad Shalitin kohtaloon. Haniyeh ja Abbas kävivät eilen paikalla katsomassa vaurioita.
Toisessa iskussa IAF:n koneet ampuivat ohjuksia kouluun Gazan kaupungissa ja Hamasin tiloihin Gazan pohjois-osassa Jabaliyan kaupungissa, surmaten yhden Hamasin jäsenen ja haavoittaen toista. IDF:n edustajan mukaan Hamasin jäsenet suunnittelivat terrori-iskua Israeliin.
Hamasin ”sotilassiiven” Izzadin al-Kassam edustaja sanoi iskujen jälkeen, että Hamas tulee iskemään israelilaisiin kouluihin ja sairaaloihin: ”Jos IAF:n iskut jatkuvat, me tulemme iskemään takaisin kohteisiin, joihin emme ole iskeneet aiemmin,” hän totesi.
IDF avasi sunnuntaina Karni-terminaalin Gazan alueelle päästäen Gazaan satoja rekkoja täynnä elintarpeita ja lääkkeitä. Terminaali suljettiin viikko sitten IDF:n tukikohtaan tehdyn iskun seurauksena.
3. TURVALLISUUSKABINETTI VASTUSTAA VANKIEN VAPAUTTAMISTA
Kaikki yhdeksän turvallisuuskabinetin jäsentä vastustavat JPostin sunnuntaina suorittaman gallupin mukaan vankien vapauttamista ratkaisuna korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Shalit on saanut lieviä sirpale haavoja tukikohtaan tehdyn iskun aikana, mutta tiedot ovat ristiriitaisia. Ei myöskään ole varmuutta, onko hän saanut lääkehoitoa vammoihinsa. Punaisen Ristin edustajaa ei ole päästetty näkemään häntä.
Egyptin antamasta uhkavaatimuksesta, jonka piti loppua sunnuntaiaamuna, on ristiriitaisia tietoja. Egyptiläiset kieltävät sellaisen olemassaolosta, mutta heidän välitysyrityksensä näyttää raukeavan tyhjiin, ellei jotain ole muhimassa piilossa julkisuudelta. Egyptiläisen delegaation kerrotaan saaneen luvan nähdä kaapatun israelilaisen sotilaan.
4. OLMERTIN VALINNAT
Jos Egyptin välitysyritys todella kaatuu tai on jo kaatunut, se asettaa Olmertin vaikean ratkaisun eteen: Jatkaako operaatio Kesäsadetta entisellä hidastetulla tempolla vai antaako armeijalle vapaat kädet. Olmert on vihjaillut kallistuvansa jälkimmäiselle vaihtoehdolle. Debkafilen artikkelissa arvostellaan sitä, että Olmert jäi odottelemaan Egyptin välitysyritysten tuloksia sen sijaan, että olisi antanut IDF:n vyöryttää koko Gazan alueen läpi ja etsiä itse kaapatun sotilaan. Tämä tilaisuus on nyt menetetty.
IDF on lähettänyt pienehkön joukko-osaston Gazan puolelle pitkin turva-aidan vartta etsimään ja tuhoamaan sinne kaivetut tunnelit. Sotilailla on tukenaan panssareita ja puskutraktoreita. Gazassa pelätään, että tämä voisi ennakoida IDF:n laajamittaista hyökkäystä Gazan pohjois- ja keskiosiin.
Olmert uhittelee, ettei hetkellinen epämukavuus, mitä Gazassa asuvat nyt kokevat, tapa, mutta Kassamit tappaa. ”Kerroin IDF:lle, että toimivat siten, ettei kukaan Gazassa nuku. Saavat siten tuntuman siitä, miltä se tuntuu.” Hän viittasi tällä Sderotin asukkaitten ongelmaan jatkuvan Kassam-tulen alla.
Debkafile kertoo, että Hamas on saanut rakennettua uuden allianssin 7 Fatahin alaisen itsemurha-pommittajien ryhmittymän kanssa. Uuden allianssin nimeksi valittiin ”National general Command of Asifa Palestine”. Tämä uusi allianssi varautuu IDF:n laajamittaiseen hyökkäykseen Gazan alueelle. Se on sopinut periaatteista, joilla se toimii: Se ei tunnusta Abbasin arvovaltaa; Yhdistynyt vastarinta IDF:n hyökkäyksen varalta. (www.debka.com 03.07.06)
5. SHIN BET ESTI KAAPPAUSYRITYKSEN
Israelin turvallisuusjärjestö Shin Bet esti viime kuussa Palestiinan vastarintakomitean (PRC) kahden jäsenen yritykset kaapata israelilaisia sotilaita, joita olisi voitu käyttää vankien vapauttamiseksi Israelin vankiloista.
Nämä kaksi PRC:n jäsentä, Ibrahim Magdov ja Mahmad Azar menivät Gazasta rajan yli Siinaille eri teitä ja pyrkivät sitten rajan yli Siinailta Israeliin kesäkuun 11. päivänä, jolloin IDF:n ja Shin Betin agentit pidättivät heidät. Miehet kertoivat, että IDF:n surmaama PRC:n johtaja Jamal Abu Samhadana palkkasi heidät. Heidän tehtävänsä oli kaapata sotilaita Tel Avivin alueelta Länsirannalta tulevien aktivistien kanssa. Heidän oli tarkoitus haudata surmaamansa sotilaat Rishon Lezionin alueelle. Miesten oli tarkoitus saada aseensa PRC:n asiamiehiltä Länsirannalla, ja heidän käskettiin tulittavan israelilaisia siviilejä.
Shin Betin mukaan PRC on sekä Gilad Shalitin että murhatun Eliyahu Asherin kaappausten takana.
IDF:n sotilaat ampuivat eilen kolme palestiinalaista Dahaniyan lentokentän lähellä, jonne IDF on leiriytynyt. Miehillä oli pommivyöt uumillaan.
6. IHMISOIKEUSRYHMÄT VAATIVAT SOTILAAN VAPAUTTAMISTA
Sekä israelilaiset että palestiinalaiset ihmisoikeuksia ajavat ryhmät ovat vaatineet kaappaajia vapauttamaan vankinsa ensi tilassa. Niiden mielestä kysymys on sotatilanteesta ja kaapattu sotilas on sotavanki. Hänen käyttämisensä kaupankäynnin välineenä vankien vapauttamiseksi on sotarikos.
Julkilausuman allekirjoittivat: Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta; B´tselem; Al-Mezan ihmisoikeuskeskus Gazassa; Ha-Moked; Gazan yhteisön mielenterveysohjelma; Addameer; Vankien tuki- ja ihmisoikeusjärjestö; Ihmisoikeuksien järjestö Israelissa ja Israelin kansankomitea kidutusta vastaan.
USA:ssa toimiva ihmisoikeuksien tarkkailujärjestö antoi lausuman, että palestiinalaiset ryhmät syyllistyvät sotarikokseen käyttämällä Gilad Shalitia panttivankina palestiinalaisvankien vapauttamiseksi. Järjestö kritisoi Israelia Gazan alueen ainoan sähkövoimalaitoksen tuhoamisesta aiheuttaen näin kollektiivisen kurituksen Gazan alueen asukkaille.
Israel toimittaa samaan aikaan Gazan alueelle sähköä ja bensiiniä.
7. JERUSALEM GAY-PARAATI
Vastustus elokuuksi suunnitellun Worldpride gay-paraatin estämiseksi on kasvamassa kaiken aikaa. Sekä kristilliset että juutalaiset ja muhamettilaiset johtajat ovat haudanneet sotakirveensä ja sopineet yhteisestä taistelusta tätä maailmantapahtumaa vastaan, jota he pitävät Israelin ja Jerusalemin henkiselle ja hengelliselle arvolle sopimattomana. Palestiinan tärkein uskonnollinen muslimiauktoriteetti Taisser Tamini antoi yhteisen julkilausuman New Yorkissa toimivan juutalaisen rabbin Yehuda Levinin kanssa, jossa he tuomitsevat paraatin ja vaativat sen peruuttamista. He pyytävät paavia tuomitsemaan paraatin.
Knesset käsittelee asiaa lähipäivinä. Paraatin järjestäjät ovat suunnitelleet suurta nuorisotapahtumaa Knessetissä. Knessetin puhehenkilö Dalia Yitzik sanoo, ettei hän voi kieltää tapahtumaa, koska Knesset on julkinen ja avoin laitos kaikille.
Jerusalemin poliisi, joka viime kädessä antaa luvan paraatille, voi kieltää sen, jos sen katsotaan häiritsevän yleistä turvallisuutta ja vaarantavan ihmishenkiä. Jotkut uskonnolliset ryhmät ovat uhanneet tuoda joukkonsa kaduille ja vaikka paneutua sinne makuulle estääkseen ruumiillaan paraatin jatkumisen.

Internet yhteyksien katkot ovat aiheuttaneet raporttien myöhästymistä.
SUNNUNTAI 02.07.06
1. TILANNE GAZAN RINTAMALLA
Gazan rintama on pattitilanteessa. IDF:n joukot ovat pysytelleet useita päiviä paikoillaan eikä uusia liikkeitä ole tapahtunut. IDF:n tunkeutuminen Gazan pohjoisosaan jäädytettiin ja joukot hikoilevat kuumissa armeijan varusteissaan kostean nihkeässä rannikon helteessä suorittaen varusteittensa ja panssariensa pieniä korjauksia tai osallistuen puolivillaisiin harjoituksiin aikansa kuluksi. Vain tykistö ja IAF:n koneet ovat toimineet omien ohjeittensa mukaan. Juomavesi ja suolatut oliivit ovat halutuimpia nautintoaineita.
Suunnitelmien mukaan joukkojen tuli tunkeutua Gazan pohjoisosaan torstaina, mutta Olmert peruutti sen, mikä varmaan närkästytti puolustusministeri Amir Peretziä kärjistäen muutenkin heidän huonoja välejään.
IAF:n koneet katkaisivat seitsemän päätietä Gazan eteläosassa, minkä tarkoituksena on estää kaappaajia siirtämästä korpraali Gilad Shalitia toiseen paikkaan kuten esim. Siinaille.
IDF:n tykistö ampui viikonvaihteen aikana 500 tykistönammusta Gazan pohjoisosan autioille kentille.
Perjantaina IAF:n ohjus osui autoon Gazan eteläosassa aiheuttaen valtavan räjähdyksen ja haavoittaen kolmea palestiinalaista, yhtä heistä hengenvaarallisesti. IAF:n mukaan he olivat Islamic Jihadin jäseniä matkalla ampumaan Kassam-raketteja Israeliin. IAF:n koneet iskivät perjantaina myös PA:n sisäministeriön ja Fahatin toimistoihin Gazan kaupungissa sekä Hamasin koulutuskeskuksiin kaupungin ulkopuolella.
Myös al-Aksan kanssa yhteistyössä toimivan Kassam-tehtaan varastoon iskettiin ohjuksin.
Aikaisin perjantaina IAF:n koneet surmasivat ohjuksella Islamic Jihadin jäsenen Abdel Raelin, 25-vuotias, lähellä autiota Dahamiyan lentokenttää. Rael oli aikeissa ampua raketteja IDF:n sotilaita kohti.
2. TILANNE GAZAN DIPLOMATIARINTAMALLA
Israelin johto on vakaasti ilmoittanut, ettei se käy neuvotteluja Hamasin kanssa.
Tämä on totta osittain. Suoria neuvotteluja ei ole käyty, mutta epäsuoria yhteyksiä solmitaan kaiken aikaa ja neuvotteluja käydään kulissien takana. Tärkein kanava on ollut Egypti, jonka tiedustelupäällikkö Omar Suleiman on henkilökohtaisesti mukana. Hän peruutti viime hetkellä suunnitellun neuvottelumatkansa Gazaan, koska hänen mukaansa ei ole selvää, kenellä on valtuudet neuvotella kaapatusta IDF:n sotilaasta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on hänkin sekoittanut kuvioita ilmoittamalla, ettei hänkään ole selvillä, kenellä on auktoriteetti edustaa Hamasia. Pääministeri Ismail Haniyeh on voimaton, kaappaajat ottavat ohjeensa Khalid Mashaalilta Syyriasta ja Hamasin ”sotilassiivellä” on omat intressinsä.
Hamas on tiettävästi valmistautumassa vankien vaihtoon samaan tapaan, kuin aiemmissa vaihdoissa on tapahtunut, eli he vaativat satojen vankien vapauttamista kaapattua sotilasta vastaan.
Amir Peretz on entistä kärkevämmin osoittanut sormellaan Syyrian suuntaan ja pyytänyt USA:n ulkoministeri Ricea käyttämään vaikutusvaltaansa painostaakseen Khalid Mashaalia kaapatun vapauttamiseksi. Myös USA:n presidentti George Bush pitää hänen vapauttamistaan avaimena kriisin ratkaisemiselle.
3. TILANNE KOTIRINTAMALLA
Puolustusministeri Amir Peretz johtaa maailman viidenneksi tehokkainta sotakoneistoa maailmassa, mutta hänen kätensä ovat sidotut poliittisiin kiemuroihin, joitten lankoja pitää käsissään pääministeri Ehud Olmert. Olmertin lähimmät avustajat ja neuvonantajat ovat ulkoministeri Tzipi Livni ja sisäministeri Roni Bar-On, molemmat noviiseja diplomatian rintamalla. Olmertilla on lakimiehen koulutus, hän on siviili, ei sotilas, ja hän ajattelee siviilin lailla, kuten myös puolustusministeri Amir Peretz, joka on sentään reservin kapteeni.
Pahat kielet kuiskuttavat kulissien takana, että maan diplomatiaa ja ulkopolitiikkaa johdetaan poliittisten päämäärien mukaan, jotka nuo johtomiehet hallitsevat. Vaikka avointa taistelua pääkilpailijoitten, Olmertin ja Peretzin, välillä ei olekaan käyty näkyvästi julkisuudessa, sitä käydään kaiken aikaa salaisesti.
Armeijalla itsellään on oma kunniantuntonsa ja arvonsa, jonka armeijan johto kokee tulleen loukatuksi muutaman sadan palestiinalaisen siviiliryhmittymän suorittaessa onnistuneen operaation suoraan sen tukikohtaan, surmaten kaksi ja haavoittaen neljää sotilasta ja kaapaten yhden panttivangiksi, tämän kaiken tilanteessa, jossa tukikohdan tuli olla hälytystilassa tiedustelun antamien varoitusten vuoksi. Pahat kielet arvelevat, että armeija yrittää vierittää syyn kokemattomien siviilijohtajien harteille, jotka ensin antavat karskia käskyjä ryhmittyä hyökkäykseen ja sitten peruuttavat kaiken viime hetkellä. IDF oli valmistautunut hyökkäykseen Gazan pohjoisosaan torstaina, mutta Olmert perui sen. Tämä uusiutui vähän myöhemmin.
Tämä antaa kuvan vakiintumattomasta komentosuhteesta, yhtä sekavasta kuin Hamasin sisällä. Tämä antaa myös vastustajille tilaisuuden manipuloida israelilaisia osapuolia omaksi edukseen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, josta muuten lehdistö on alkanut Olmertin Amerikan vierailun jälkeen käyttää titteliä presidentti, on karaistunut ja hyvin koulutettu tällä rintamalla. Hänessä yhdistyvät ”hyvä poliisi paha poliisi” samassa henkilössä. Hän esiintyy ulkomaailmalle maltillisena käytännön miehenä, joka haluaa rauhaa ja sovintoa. Kuitenkin hänen johtamansa Fatahin alaosasto al-Aksa on kaikkein aktiivisin terrorismin rintamalla. Olmertin sallimat 3000 amerikkalaista M-16 kivääriä ja miljoona patruunaa ovat joutuneet terroristien käsiin, ja niitä on jo käytetty israelilaisten autoilijoitten tulittamiseen. Fatahin johtajat ovat avoimesti tunnustaneet, ettei niitä osoiteta ”Hamasin veljiä” vastaan, vain israelilaisiin johteisiin.
4. HAMASIN SUOSIO
Jos Israelin poliittinen johto arveli voivansa murentaa Hamasin kansansuosiota tunkeutumalla Gazaan ja pidättämällä yli 60 sen jäsentä, mukana ministereitä ja kansanedustajia, laskelmointi osoittautui virheelliseksi. Hamasin kansan suosio Gazan alueella on entisestään kasvanut, huolimatta siitä, että asukkaat alkavat olla huolissaan elintarvikkeitten ja lääkkeitten kuten myös varojen loppumisesta, koska miehillä ei ole työtä. Peretz on sallinut kiireisten lääke- ja ruokakuljetusten päästä Karni-terminaalin kautta Gazaan, mutta Israelissa työskenteleviä palestiinalaisia ei ole päästetty työpaikoilleen.
Rafahin kaupungissa Egyptin rajalla muureihin ja seiniin piirretyissä grafiiteissa ylistetään Hamasia, joka nöyryytti Israelin armeijaa, ja vaaditaan vastustamaan myönnytysten tekemistä panttivangin palauttamiseksi.
Eräs paikallinen asukas kuvaa tilannetta: Jos Hamasia tuki aiemmin 70 %, nyt heitä tukee 300 %.
Joku sentään valitti, että hän kuvitteli elämän helpottuvan juutalaisten lähtiessä Gazasta, voivansa mennä hiekkarannoille, matkustella ja taloudellisten yritysten tuloa Gazaan, mutta ”sen sijaan saimme Hamasin.”
5. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO
YK:n alaisen uudistetun ihmisoikeusneuvoston kuviteltiin pystyvän irrottautumaan vuosikymmeniä jatkuvista Israelin vastaisista lausunnoistaan ja lopulta keskittyvän maailmaa repivien ihmisoikeuksien rikkomusten tutkimiseen. Tämä kuvitelma murentui perjantaina.
USA:n ja Israelin edustajat ovat neuvostossa tarkkailijoina, eivät jäseninä.
Neuvosto äänesti perjantaina Genevessä muslimimaiden aloitteesta äänin 29-12, viiden pidättyessä, päätöslauselmasta, jonka mukaan neuvoston jokaisen istunnon alussa kuullaan raportti ”Israelin väitetyistä ihmisoikeuksien rikkomuksista miehitetyssä Palestiinassa”, kuten ”muillakin miehitetyillä arabialueilla.”
47-jäsenen muodostama neuvosto päätti lisäksi ensi tilassa 21 edustajan vaatimuksesta pitää erityisistunnon, jossa keskityttäisiin pelkästään ”Israelin ihmisoikeusrikkomuksiin”.
Lausunnon puolesta äänestivät muslimi- ja Afrikan maitten lisäksi Brasilia, Kiina, Kuuba, Filippiinit, Venäjä ja Sri Lanka. Kanada ja EU:n jäsenmaat äänestivät vastaan.
USA:n ja Israelin tarkkailijat valittivat, että mahdollisuus uuteen käytäntöön oli menetetty ensimmäisessä istunnossa ja palauduttu entiseen vanhojen kliseiden ja merkityksettömien syytösten käyttöön.
6. HAMASIN JÄSENILTÄ POISTETTIIN JERUSALEMIN ASUMISOIKEUS
Sisäministeri Roni Bar-On päätti perjantaina peruuttaa Hamasin Jerusalemissa asuvalta neljältä kansanedustajalta, mukana PA:n Jerusalemin asioitten ministeri, Jerusalemin asumisoikeuden. Nämä neljä Muhammad Abu Tir, Ahmed Abu Aoun, Khaled Abu Arafa ja Mahmoud Totach, saivat varoituksen tästä toukokuussa, jonka mukaan he menettävät asumisoikeuden pääkaupungissa, elleivät he luovu Hamasin jäsenyydestä 30 päivän sisällä. Heidät pidätettiin viime torstaina suuren pidätysaallon yhteydessä.
Päätöksen seurauksena he saavat saman oikeuden kuin maassa asuvat ulkomaalaiset, eli he menettävät Israelin kansallisen terveysvakuutuksen, osallisuuden terveys- ja koulutuspalveluihin, ja he joutuvat anomaan viisumin ulkomaalaisten tapaan. Viisumin kieltäminen tai vanheneminen oikeuttaa heidän karkottamiseensa maasta. Päätökseen vaikutti Tel Avivin ravintolaan tehty pommi-isku, jossa kuoli 11 ihmistä. Islamic Jihad suoritti iskun, mutta Hamasin johtajat tunnustivat sen oikeutuksen ”Israelin hyökkääväisyyden vuoksi”.