PERJANTAI 07.07.06

1. GAZAN RINTAMA

Nyt on toteutumassa juuri ne varoitukset, joita annettiin ennen juutalaisten karkotusta ja IDF:n vetäytymistä Gazan alueelta: IDF joutui menemään sinne takaisin. Eroa on siinä, että näiden kuukausien aikana IDF:n lähdön jälkeen Gazan alueelle on tuotu massoittain aseita, raketteja ja räjähteitä, ja terrorijärjestöt ovat saaneet rauhassa kouluttaa joukkojaan ja kehitellä ja koota Kassam-rakettejaan.

Golani-ja Givati-joukkojen johtama tunkeutuminen Gazaan pohjoisesta aloitettiin eilen aamuna. Se ei suinkaan sujunut ilman vaikeuksia, vaan joukot ovat kohdanneet paikoin kiivasta tulitusta sekä käsiasein että panssariohjuksin ja kranaatein. PA:n hallituksen sisäministeri Said Siam antoi eilen PA:n turvallisuusjoukoille käskyn taistella Israelin sotilaita vastaan. IDF on pyrkinyt välttämään yhteenottoja PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa kehottaen heitä siirtymään ajoissa pois IDF:n tieltä, koska ”Israel ei ole sodassa niitä vaan Kassam-rakettien miehistöjä ja raketteja rakentavia metallipajoja vastaan”. Mahmoud Abbas ei ole täsmentänyt, onko hän Saidin hyökkäyskäskystä samaa mieltä, eli onko PA virallisesti sodassa Israelia vastaan.

IDF:n operaatio pohjoisessa on nimeltään Bashan Oaks (Baasanin tammet). Tämän aamun tietojen mukaan noin 24 palestiinalaista (IDF:n mukaan 30) on saanut surmansa ja PA:n sairaalalähteiden mukaan 62 haavoittunut, niistä parikymmentä lapsia. Sairaalasta ei osattu kertoa, kuinka monta kuolleista oli aseistettuja joukkoja. Yksi IDF:n sotilas sai kuolettavan haavan päähänsä joko sala-ampujan tai omien joukkojen luodista. Kaksi muuta sotilasta haavoittui.

IDF:n joukot ovat n. 7 km:n päässä Gazan alueen pohjoisrajalta, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat Gazan kaupungin ja Beit Lahiyan ulkolaidoilla, mutta välttävät asutuskeskuksia. Joukot ottivat haltuunsa entisten juutalaiskylien Nitsanitin, Dugitin ja Alei Sinain rauniot kaivautuen sinne asemiin.

HS:n web-sivulla Petteri Tuohinen kertoi eilen matkustaneensa Gazan kaupunkiin, ”joka on 20 km:n päässä rajasta” ja kertoi, miten ”Israelin helikopterit ajoivat takaa lapsia kaupungin kaduilla.” (ei sanatarkka lainaus)

Tuohisen oudon hatara artikkeli epäilyttää, missä hän sen kirjoitti. Gazan alue on pääosin vähän yli 6,5 km:n levyinen, laajeten pohjoisosassa 9 kilometriin ja etelässä vähän yli 12 kilometriin, alueen pituus on n. 42 km. Gazan kaupungin pohjoislaita on n. 6-7 km pohjoisrajalta. Beit Jabaliya, Beit Lahiya ja Beit Hanoun ovat Gaza-Cityn pohjoispuolella. Al-Burej pakolaisleiri on Gazan keskiosassa, Khan Younis Gazan eteläosassa.

2. IDF:N TEHTÄVÄ GAZASSA

Korpraali Gilad Shalitin kaappaaminen onnistuneen kommandoiskun yhteydessä oli viimeinen pisara, mikä sai IDF:n tunkeutumaan Gazan alueelle, mutta Kassam-rakettien tarkentuva ja entistä vaarallisempi ja kiihtyvä tulitus israelilaisia kyliä ja kaupunkeja vastaan oli sittenkin hyökkäyksen varsinainen aiheuttaja. Ashkelonissa sijaitsevat elintärkeät laitokset, sähköasema, öljyn- ja veden jalostuslaitokset, tuontisatama öljyputkineen, kemikaalivarastoineen ja monine muine laitoksineen olivat vaarassa. Terroristit suuntaavat Kassam-rakettinsa tietoisesti israelilaisiin siviilikohteisiin aiheuttaakseen mahdollisimman suurta tuhoa.

IDF on pyrkinyt kaikin tavoin välttämään iskuja siviilikohteisiin tai siviili-ihmisten ryhmiin, mutta ”uljaat palestiinalaistaistelijat” mielellään piiloutuvat aseineen naisten ja lasten suojaan tulittaessaan sotilaita, mikä tekee erittäin vaikeaksi erottaa siviilejä ja aseellisia ”taistelijoita” toisistaan. Helikopterit ja F-16 koneet eivät suinkaan lennä kattojen tasolla, vaan usein satojen metrien korkeudella, mikä vaikeuttaa erottamista.

IAF saa piakkoin käyttöönsä uuden ohjuksen, joka ennakkotietojen mukaan on entisiä tarkempi ja luotettavampi käytettäessä niitä ”täsmäiskuihin” asutetuilla alueilla.

IDF:n erääksi tarkoitukseksi on esitetty puskurivyöhykkeen muodostamista Gazan alueen pohjois- ja koillisosien Israelin vastaiselle rajalle. Sitä on kuitenkin mahdotonta saada niin syväksi alueen pienuuden vuoksi, että se voisi tehokkaasti estää Kassam-rakettien ampumisen Israelin kyliin ja kaupunkeihin.

Viime yön aikana palestiinalaiset ampuivat ainakin neljä Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Entinen yleisesikuntapäällikkö Moshe Yaalon kertoi INN:n julkaisemassa artikkelissa, että Gazasta luopuminen oli suuri virhe, joka tehtiin Ariel Sharonin lahjussyytösten hälventämiseksi. Hänen mielestään siinä tehtiin kaikki mahdolliset taktiset ja strategiset virheet turvallisuuseksperttien varoituksista huolimatta.

3. ULKOMAISIA REAKTIOITA

Maailman johtajien ja median huomio on ollut ylikuormitettu Iranin, Irakin, Pohjois-Korean ja Sudanin tilanteilla kaikkine muine kotoisine huolineen, ettei IDF:n Gazan Kesäsateet ole vielä ehtineet niiden huomion kohteeksi. YK:n uusi ihmisoikeuksien neuvosto on valppaana ja ehti runnoa ensimmäisen lausunnon asiasta ja lupasi lähettää tarkkailijan paikalle tutkimaan, miltä tilanne näyttää läheltä katsoen. Vain Italia on ehtinyt varoittaa Israelia kohtuuttoman voiman käytöstä, muuten lännen reaktio on ollut hyvin vaimennettu. Tilanne tulee muuttumaan sillä rintamalla sitä mukaan, kun maailmalle levitetään kuvia haavoittuneista naisista ja lapsista, joko aitoja tai lavastettuja. Ulkoministeri Tzipi Livni on jo pyrkinyt evästämään Israelin ulkomaitten lähettiläitä, miten heidän tulee informoida maan medioita asemapaikoissaan. Livnin huolena olivat liioitellut uutiset IDF:n kollektiivisesta rangaistuksesta; liiallisen voiman käytöstä ja inhimillisen kriisin syntymisestä Gazan alueella. Uutisia kriisistä näkyy ajoittain, mutta ne ovat olleet propagandaa.

USA lähettää viikon päästä paikalle kaksi apulaista: apulaisulkoministeri David Welch ja apulaisneuvonantaja kansallisissa turvallisuuskysymyksissä Elliott Abrams. Ulkoministeri Rice esitti retorisen rutiinineuvon noudattaa kohtuutta toimissaan mutta huomioi samalla ”suunnattoman määrän Kassam-raketteja, mikä antaa aiheen painostaa Hamasia lopettamaan niiden ampumisen Israeliin.”

4. GAZASTA KARKOTETUT VALMIIT MUUTTAMAAN TAKAISIN

Monet Gazasta lähes vuosi sitten karkotetut perheet ja yksityiset ovat ilmaisseet halunsa muuttaa takaisin tuhottujen kotiensa raunioille IDF:n vapautettua kolme Gazan pohjoisosassa sijaitsevaa entistä juutalaiskylää Nitsanit, Alei Sinai ja Dugit. Eräs heistä on Avi Farhan, joka kertoi tunnelmistaan JPostin aamun James Goldsteinin kirjoittamassa artikkelissa. Farhan kertoo olevansa hämmentynyt. ”Hallitus lupasi Gazan karkotusten tuovan turvallisuutta, mutta se oli pelkkää hämäystä.” Farhan haluaa mennä kotiin, tuo harha täytyy korjata. Hän kertoo, etteivät nämä kylät koskaan kuuluneet arabialueisiin. Vuoden 1967 sotaan saakka ne olivat YK:n valvonnan alaisina.” Dugit ja Alei Sinai sijaitsevat korkeilla mäenharjoilla toimien puskurivyöhykkeinä Ashkelonin alueille. Nitsanitin harjanne puolestaan valvoo Beit Hanoun aluetta ja siten suojelee Negevin länsiosaa ja Sderotin aluetta. Farhan sanoo kirjoittaneensa Olmertille ja vaatineensa tehdyn virheen korjaamista ja muistuttamaan palestiinalaisia, että he voivat menettää jotain. Farhan kertoo, että infrastruktuuri on valmiina noissa kylissä, rakentaminen voidaan aloittaa välittömästi. Toinen Gazasta karkotettu sanoo, että he tiesivät lähtiessään, että he palaavat yhtenä päivänä. Hän sanoo elävänsä tilapäissuojissa Mefalsimin kibbutsissa lähes vuosi karkotuksen jälkeen, ja ”Kassamit lentävät edelleen”. Tämä karkotettu, Ganit, tietää, että 90 % karkotetuista elää edelleen tilapäisasunnoissa. Hän syyttää tilanteesta enemmän Israelin asukkaita, joita hän ei enää tunnusta omikseen. ”Ihmiset ovat välinpitämättömiä, ne eivät välitä toisten vaikeuksista eikä Kassamien päivittäisistä ampumisista.”

Hänellä on edelleen kalvava tuska sydämessään, jonka viime aikaiset tapahtumat Gazassa ovat repineet esille. ”Se on kuin väkivaltainen tunkeutuminen yksityisyyteen, toisen kotiin ilman lupaa, kysellen: Miksi meidät karkotettiin?” valittaa kolmas.

5. LISÄÄ HAMASIN PIDÄTYKSIÄ

Jerusalemin poliisi pidätti aikaisin torstaiaamuna viisi uutta Hamasin pääkaupungin alueella toimivaa virkailijaa pyrkimyksissään hävittää terroristijärjestön toiminnan Jerusalemissa. He liittyivät niihin, jotka kesäkuun 29. päivänä pidätettiin ja joista ensimmäiset olivat tuomioistuimen kuultavina. Kaikkiaan 64 Hamasin jäsentä pidätettiin silloin, mukana 8 PA:n hallituksen ministeriä, joita on kaikkiaan 23, sekä 20 Hamasin kansanedustajaa, joita Hamasilla on kaikkiaan 72.

Kesäkuun 30. päivänä sisäministeriö riisti neljältä kansanedustajalta Jerusalemin asumisoikeuden ja samalla heidän oikeutensa kansallisiin terveyspalveluihin ja koulutukseen. He joutuvat anomaan viisumin kuten ulkomaalaiset kolmen kuukauden väliajoin. Heillä on Jordanian kansallisuus ja he kieltäytyivät ottamasta Israelin kansalaisuutta. He myös ovat avoimesti Hamasin kannattajia ja jäseniä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019