Posts

Showing posts from December 23, 2007
PERJANTAI 28.12.07
1. AL-QAIDA ilmoittaa teloittaneensa Benazir Button torstaina Pakistanissa.
Torstai-iltana mies, joka kertoi nimekseen Mustafa Abu Yazid, soitti Italian uutistoimistolle ilmoittaen olleensa murhasuunnitelman takana. Hän kertoi, että Butto teloitettiin hänen lännen suhteittensa takia ja siksi, että hän vakuutti voittavansa mujahedeen taistelijat saadessaan vallan Pakistanissa. Al-Qaida hyötyy eniten maan sekasortoisesta tilasta.
PÄÄMINISTERI Olmert valittaa Button murhaa ja paljastaa samalla, että hän oli ollut usein yhteydessä Button kanssa, joka Israelin YK:n lähettilään Dan Gillermanin mukaan herätti ihailua viisaudellaan ja karismaattisuudellaan. Hän oli ilmaissut haluavansa vierailla Israelissa sitten, kun hän on saanut asemansa takaisin Pakistanin johdossa.
BUTTON MURHA sai aikaan kaaoksen Pakistanissa ihmisten osoittaessa mieltään pitkin laajaa maata särkien omaisuutta ja polttaen autoja. Ainakin 15 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa mielenosoituksissa yön aikan…
TORSTAI 27.12.07
1. EGYPTI LUPAA lopettaa aseitten, ammusten ja räjähteitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle, kertoi Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman keskusteltuaan puolustus-ministeri Ehud Barakin kanssa Sharm el-Sheikhissä eilen. Jos oikein ymmärrän, Egypti on luvannut tätä aiemmin moneen kertaan ilman mainittavaa tulosta. ”Tämä on Israelin ja Egyptin yhteinen asia, ja me työskentelemme sen lopettamiseksi. Teemme tässä parhaamme, eikä teidän tarvitse kuulla siitä enää,” hän vakuutti. ”Egypti on tilannut USA:sta usean miljoonan arvoisen järjestelmän, joka pystyy tunnistamaan salakuljettajien laipionäänet”, vahvisti Egyptin puolustus-ministeri Muhammad Tantawi tiedustelujohtaja Suleimanin lupauksen. Järjestelmä on toiminta-kunnossa muutaman kuukauden sisällä. Barak ei suostunut Egyptin toiveisiin lisätä Egyptin rajavartijoitten määrän kaksinkertaiseksi nykyisestä 750:stä. (JP)
2. EGYPTIN JOHTO ilmaisi syvän paheksumisensa ulkoministeri Tzipi Livnin tav…
KESKIVIIKKO 26.12.07
1. 40 IRANIN JUUTALAISTA pääsi muuttamaan Israeliin olosuhteissa, joita pidetään niin arkaluontoisina, ettei heidän nimiään haluta paljastaa. Kaikkiaan 65 juutalaista saatiin vuonna 2006 ”salakuljetettua” Iranista Israeliin. Tänä vuonna heitä on tullut 200 ennen tiistaina muuttanutta 40 hengen ryhmää. Jokainen heistä saa 10 000 USD lahjan kristittyjen ja juutalaisten ystävyysjärjestöltä tavanomaisten siirtolaisten etuisuuksien lisäksi. He joutuivat jättämään kaiken omaisuutensa Iraniin, vain pienet käsitavarat mukanaan ja lähes ilman rahaa epäedullisen vaihtokurssin vuoksi. He saivat talonsa myynnistä Iranissa pilkkahinnan, ehkä vain 10 000 USD arvosta. He voivat antaa Iranin omaisuutensa jonkun hoidettavaksi, muuten se menee valtiolle.
IRANISSA lasketaan olevan vielä 28 000 juutalaista, heistä Teheranissa arviolta 15 000. Iranista muuttaneet kuvaavat olosuhteita vainoamiseksi. Juutalaiset pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Heitä diskriminoidaan. Kaikk…
TIISTAI 25.12.07.
1. JOULUPÄIVÄ Israelissa alkoi auringon noustessa Kastellin alueella 10 km Jerusalemista länteen 06.38 tienoilla valaisten kukkuloitten rinteet ihmeelliseen valoon Abu Goshin suunnalla , jossa Mary luostarin korkea Neitsyt Marian patsas hohti korkealle talojen ja puitten yläpuolelle. Siitä itään sijaitsevan Har Radarin kukkulan valkoiset talojen yläosat ja näköalatorni hohtivat nekin aamuauringon selkeässä valossa. Ilma oli talvisen raikas, asteita 7 plussan puolella, josta se päivän mittaan kipuaa vaivalloisesti kahteentoista lämmeten heikosti loppuviikosta.
BETLEHEMIN joulu alkoi suurilla juhlallisuuksilla eilen maanantai-iltana kymmenien tuhansien pyhiinvaeltajien sekä Israelista että ulkomailta tungeksiessa kaupungin juhlavalaistuilla ja
-koristelluilla kaduilla. Juhlavieraitten joukkoon tuli myös muutamia kuuluisuuksia, kvartetin lähettiläs Tony Blair, joka juuri ennen joulua hyväksyttiin virallisesti katoliseen kirkkoon sekä USA:n Jerusalemin pääkonsuli …
MAANANTAI 24.12.07
1. GILAD SHALITIN vapauttaminen on noussut uudelleen uutisaiheeksi, ties kuinka monennen kerran. Toivottavasti vain tällä kertaa uutisten takan on todellisia pyrkimyksiä.
JP:n artikkelin mukaan Hamas on sitonut Shalitin vapauttamisneuvottelut yhteen tulitauko-neuvotteluihin. INN:n artikkelin mukaan ministerit keskustelevat tänään palestiinalaisvankien vapauttamisperusteista. He haluavat muuttaa tähänastista perustetta, miten määritellään ne, joilla on verta käsissään. Tämän tarkoituksena on päästää viittä elinkautista + 40 vuotta kärsivää Marwan Barghouti vapaaksi, joka on kolmanneksi suosituin Fatahin palestiinalaisjohtajista.
Kansanedustaja Uri Ariel (NU/NRP) syyttää Olmertin hallitusta, että sen vapauttamat terroristit lisäävät väkivaltaa ja terrorismia, vaikka heiltä vaaditaan kirjallinen suostumus pitäytyä palaamasta entiseen väkivaltaansa. Monille heistä se on kuitenkin ainoa varma tulolähde, Hamas ja Jihad maksavat hyvin, usein enemmän kuin mitä PA:n po…
SUNNUNTAI 23.12.07
1. VENÄJÄ HAKEE avainroolia rauhankeskusteluissa Syyrian kanssa ja pyrkii samalla pelastamaan rauhanprosessin, joka aloitettiin Annapolis konferenssissa, kertoo H. Keinon JP:n artikkelissaan. Keinon toteaa, että vaikka Turkilla on paremmat suhteet Syyrian kanssa kuin Venäjällä, Venäjällä on suurempi vaikutusvalta Syyrian johtoon asetoimitustensa johdosta. Osoituksena tästä pidetään sitä, että Venäjä painosti Syyrian osallistumisen Annapolis-kokoukseen.
VENÄJÄN SANOTAAN olevan huolestunut Iran-Syyria-Hamas- Hizbullah akselista, joka on aiheuttanut vastakohtaisuutta sunni- ja shia-muslimien välille, mikä voisi levitä Venäjän eteläosien muslimialueille. ”Siksi on tärkeää yrittää sotkea tuon akselin kehitystä ja vetää Syyria pois Iranin vaikutusvallasta”. Venäjä polkee tässä vettä kovin tulenaroilla alueilla, sillä Venäjän suhteet Iranin kanssa ovat vähintään yhtä tärkeät suurten kauppasopimusten ja toimitusten johdosta.
VENÄJÄ näyttää Keinon arvion mukaan peräänt…