Friday, December 28, 2007

PERJANTAI 28.12.07
1. AL-QAIDA ilmoittaa teloittaneensa Benazir Button torstaina Pakistanissa.
Torstai-iltana mies, joka kertoi nimekseen Mustafa Abu Yazid, soitti Italian uutistoimistolle ilmoittaen olleensa murhasuunnitelman takana. Hän kertoi, että Butto teloitettiin hänen lännen suhteittensa takia ja siksi, että hän vakuutti voittavansa mujahedeen taistelijat saadessaan vallan Pakistanissa. Al-Qaida hyötyy eniten maan sekasortoisesta tilasta.
PÄÄMINISTERI Olmert valittaa Button murhaa ja paljastaa samalla, että hän oli ollut usein yhteydessä Button kanssa, joka Israelin YK:n lähettilään Dan Gillermanin mukaan herätti ihailua viisaudellaan ja karismaattisuudellaan. Hän oli ilmaissut haluavansa vierailla Israelissa sitten, kun hän on saanut asemansa takaisin Pakistanin johdossa.
BUTTON MURHA sai aikaan kaaoksen Pakistanissa ihmisten osoittaessa mieltään pitkin laajaa maata särkien omaisuutta ja polttaen autoja. Ainakin 15 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa mielenosoituksissa yön aikana. On epäselvää, voidaanko yleiset vaalit pitää tammikuussa kuten oli tarkoitus. Toinen oppositiojohtaja Hawaz Sharif vaatii presidentti Perwez Musharafin välitöntä eroa ja ilmoittaa puolueensa boikotoivan tammikuun vaaleja. Armeija asetettiin hälytystilaan.
Button murhaa pidetään USA:n Pakistanin politiikan pahana takaiskuna, jota on vaikea korjata.
2. HAMASIN SISÄLLÄ kuohuu myös. Hamasin turvallisuusjoukot ovat kuulustelleet useita Hamasin johtavia virkailijoita, joiden he epäilevät liittoutuneen länsimaisten tiedustelujärjestöjen kanssa Hamasin johtavien virkailijoitten eliminoimiseksi. Teloitettavien listalla ovat tiettävästi Islamic Jihadin johtajien lisäksi Hamasin Ismail Haniyeh, Mahmoud Zahar ja Said Siam, jotka edustavat tinkimätöntä lännen vastaista politiikkaa Hamasin sisällä.
KUULUSTELTAVIEN joukossa on Hamasin edustajana toiminut Sami Abu Zuhri, joka kuitenkin eilen kielsi joutuneensa kuulusteltavaksi kutsuen huhuja valheiksi. Toinen kuulusteltava oli PRC:n (Kansan Vastarintakomitean) korkea komentaja Muhammad Abdel Al (Abu Abir), jota hiillostettiin hänen kollegansa Mubarak al-Hasanatin ja Jihad-johtajan Majed al-Harazeenin saatua surmansa IDF:n iskussa. Molemmat osallistuivat rakettien ampumiseen Israeliin. Abdel Al kieltää myös joutuneensa kuulusteltavaksi.
HAMASIN TURVALLISUUSJOUKKOJEN suorittamat johtajien pidätykset ovat saaneet Hamasin johtoportaan sekaannuksen tilaan, joka paheni keskiviikkona Hazem Muhammad Khalilin murhan johdosta. Khalil oli Hamasin ”sotilassiiven Izza din-Qassamin korkea jäsen; hänet ampui siiven toinen korkea jäsen Ra´fat Salman. Hamas pelkää, että IDF on soluttautunut heidän sotilas-siipensä sisään, mitä tukee Hamasin pidättämien Nassarin veljesten tunnustus. (JP)
3. JORDANIA TORJUU Damaskoksessa päämajaansa pitävän Hamas-johtajan Khaled Mashaalin toistuvia yrityksiä suhteiden palauttamiseksi ja hänen palaamisekseen Jordaniaan. Mashaal sai myrkkypiikin Israelin salaisten asiamiesten toimesta Ammanissa 1997, mutta asian tultua julkiseksi Israel toimitti USA:n ja Jordanian painostuksesta vasta-ampullin, mikä pelasti hänen henkensä. Molemmat asiamiehet jäivät kiinni. Heidän vapauttamisekseen Israel joutui vapauttamaan sheikki Ahmad Yassinin, joka pian vapauduttuaan perusti Hamas-järjestön.
JORDANIA torjuu päättävästi Hamasin yritykset jatkaa toimintaansa kuningaskunnassa, ja siihen on vaikuttanut ratkaisevasti Hamasin pyrkimykset salakuljettaa aseita Jordaniaan ja sieltä edelleen Länsirannalle. Jordaniassa pelätään, että ne vaarantavat Jordanian turvallisuuden.
JORDANIAN JOHTO on toistuvasti kehottanut Egyptin johtoa toimimaan päättäväisemmin Hamasia vastaan ja estämään aseitten salakuljetus Egyptistä Gazaan. Egyptin johto toimii kuitenkin kahden tulen välissä. Sen sisällä toimii Muslimiveljeskunta, radikaali islam-järjestö, jonka parista on lähtenyt useita kansainvälisen terrorismin johtajia, ja jonka kansansuosio kasvaa hallituksen kovista otteista, vankeustuomioista ja teloituksista, huolimatta. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak suostui keskusteluissaan Egyptin viranomaisten
kanssa siihen, että Israel vapauttaa pitkää vankeustuomiotaan kärsiviä palestiinalaisvankeja IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Hamas on esittänyt 200 nimeä käsittävän listan, jossa on mukana myös viittä elinkautista + 40 vuotta israelilaisten murhan suunnittelusta ja johtamisesta tuomittu Fatah Tanzimin Länsirannan johtaja Marwan Barghouti. Hän on mielipidetiedustelujen mukaan palestiinalaisten kolmanneksi suosituin johtajaehdokas, ja häntä suunnitellaan PA:n puheenjohtajaksi Mahmoud Abbasin jälkeen. Listaan sisältyy uutisen mukaan muitakin palestiinalaisia, joilla on useita ”verta käsissään”, kuten Israelissa luokitellaan ne, jotka ovat tavalla tai toisella osallistuneet israelilaisten sotilaitten tai siviilien surmaamiseen.
BETLEHEMISSÄ sijaitsevan Maan uutistoimiston tietojen mukaan Israel vapauttaa ensi vaiheessa 100 vankia, ja samaan aikaan Hamas vapauttaa Shalitin Egyptiin. Shalitin saavuttua Israeliin vapautetaan toiset 100 palestiinalaisvankia. (JP, INN)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat eilen kahden tunnin istunnossa pääministerin virka-asunnossa Jerusalemissa. Se oli ensimmäinen tapaaminen Annapolis keskustelujen jälkeen. Tapaamisesta odotettiin jopa täydellistä epäonnistumista, koska ennen sitä molemmat osapuolet olivat heitellet syytöksiä toisiaan vastaan. Olmert tapasi ensin Abbasin tunnin verran kaksistaan ja toisen tunnin aikana avustajat otettiin mukaan. Keskusteluja kutsuttiin ystävällisiksi, mutta ainoat sopimukset koskivat lupausta olla tekemättä mitään, mikä voisi pahentaa erimielisyyksiä.
OLMERT teki arvattavasti selväksi, ettei Jerusalemista keskustella tässä yhteydessä eivätkä Israelin sitä koskevat rakennussuunnitelmat kuulu millään tavoin Abbasille. Ilmeisesti molemmat pääpukarit ovat varuillaan ennen presidentti Bushin ensi kuussa suunniteltua Israelin matkaa eivätkä halua hämmentää vettä tarpeettomasti. Jyrkintä PA:n vaatimusten linjaa esittävät Ahmed Qureia ja Saeb Erekat, jotka ovat Arafatin aikaista sukupolvea. (JP)
6. IDF SURMASI torstain aikana viisi palestiinalaista terroristia Gazan kaistalla kahdessa eri tilanteessa. IAF:n helikopteri surmasi ohjuksella kolme Hamasin pyssymiestä ja kaksi Islamic Jihadin jäsentä. Palestiinalaiset ampuivat osumatta panssariohjuksen helikopteria kohti.
SAMARIASSA IDF:n sotilaat pidättivät Islamic Jihadin komentajan ja Nablusin yliopiston An-Najahin luennoitsijan Muhammad al-Saidan sekä ryhmän Jeninin alueen komentajan Samar al-Saadin. (JP)
SOTILAAT yhdessä Shabakin kanssa yrittivät pidättää Moatasem Sharifin lähellä Ramallahia torstai-iltana. Sharif avasi tulen sotilaita kohti, ja tulitaistelussa hän sai surmansa. Hän kuului Fatahin al-Aksan-joukkoihin ja toimi samaan aikaan Ahmed Qureian henkivartijana. Häntä etsittiin siksi, että hän salakuljetti aseita terroristeille Ramallahin alueella. (INN)
PRESIDENTTI BUSHIN henkivartijoina hänen Ramallahin vierailunsa aikana on muiden mukana al-Aksan korkeita johtajia. Al-Aksa on luokiteltu USA:ssa terrorijärjestöksi. Israelin tietojen mukaan Bushin Ramallahin vierailun aikana kaupungin ympärille asetetaan kolminkertainen vartiointi, johon osallistuu 8000 PA:n poliisia. Israelin sotilaat ja poliisit suojelevat Bushin autosaattuetta Ramallahin kaupungin rajalle, josta PA ottaa vastuun. (WND)
7. HA´ARETZIN toimittaja David Landau kertoi USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle, että Israel haluaa USA:n raiskaavan sen, kertoo New York Jewish Week. Hän teki pyyntönsä illallisilla USA:n lähettilään Richard Jonesin kotona. Raportin mukaan Landau istui Ricen vieressä, ja siinä hän esitti Ricelle, että Israel on poliittisesti epäonnistunut valtio ja tarvitsee USA:n holhousta. Landau pyysi Ricea toimimaan asiassa ja vakuutti että Israel odottaa tulevansa raiskatuksi.
Landau yritti jälkeen päin lieventää puheitaan, mutta vakuutti mielipiteenään, että Israel tarvitsee USA:n holhousta eikä sanonut olevansa pahoillaan puheistaan. (JP)

Thursday, December 27, 2007

TORSTAI 27.12.07
1. EGYPTI LUPAA lopettaa aseitten, ammusten ja räjähteitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle, kertoi Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman keskusteltuaan puolustus-ministeri Ehud Barakin kanssa Sharm el-Sheikhissä eilen. Jos oikein ymmärrän, Egypti on luvannut tätä aiemmin moneen kertaan ilman mainittavaa tulosta. ”Tämä on Israelin ja Egyptin yhteinen asia, ja me työskentelemme sen lopettamiseksi. Teemme tässä parhaamme, eikä teidän tarvitse kuulla siitä enää,” hän vakuutti. ”Egypti on tilannut USA:sta usean miljoonan arvoisen järjestelmän, joka pystyy tunnistamaan salakuljettajien laipionäänet”, vahvisti Egyptin puolustus-ministeri Muhammad Tantawi tiedustelujohtaja Suleimanin lupauksen. Järjestelmä on toiminta-kunnossa muutaman kuukauden sisällä. Barak ei suostunut Egyptin toiveisiin lisätä Egyptin rajavartijoitten määrän kaksinkertaiseksi nykyisestä 750:stä. (JP)
2. EGYPTIN JOHTO ilmaisi syvän paheksumisensa ulkoministeri Tzipi Livnin tavasta kritisoida Egyptin salakuljetuksen valvontaa Siinailta Gazaan. He kertoivat olevansa haavoittuneita Livnin sanavalinnoista ja ihmettelivät, eikö Livni olisi voinut soittaa heille tai lähettää viestin jonkun välityksellä eikä julkistaa asiaa. He kuitenkin vakuuttivat, ettei kritiikki ole pahasta, mutta se tapa, millä se tehdään, voi olla sitä, kuten tässä tapahtui. Barak tyynnytteli heitä vakuuttaen, ettei Livni tarkoittanut loukata.
Asia jätettiin siihen, mutta Livnin sanoja tarkkaillaan. (JP)
3. TOINEN ASIA, mihin Egyptin johtajat kiinnittivät huomionsa oli se, että Israel oli lähettänyt videoteipin, jossa näytetään Egyptin rajavartioitten avustavan aseitten salakuljettajia, USA:n lähetystöönsä Washingtonissa. Teippiä ei oltu lähetetty kongressin jäsenille, mutta sitä oli näytetty joillekin Bushin hallituksen ministereille. Tämän tultua julkiseksi monet kongressin edustajat vaativat nähdä teipin. Israelin suurlähetystössä ensin kiellettiin teipin olemassaolo, mutta sitten kerrottiin, että Israelin ulkoministeriö oli kieltänyt näyttämästä sitä kongressille peläten sen vahingoittavan suhteita Egyptiin. Teippi lähetettiin Washingtoniin USA:n hallituksen pyydettyä todisteita Egyptin rajapoliisien osallistumisesta salakuljetukseen.
EGYPTIN JOHTAJAT tiedostavat Israelin mahdollisuudet käyttää vaikutusvaltaansa USA:n kongressin jäseniin eivätkä siksi halua jännittää jousta enempää peläten USA:n antaman vuosittaisen tuen pienenevän. (JP)
4. EGYPTIN johto ilmaisi huolensa Israelin suunnitelmista jatkaa Har Homan rakentamista, jota he monien muitten tapaan kutsuvat ”setlementiksi”. Toinen rakennussuunnitelma, joka myös sattui samaan loveen, on Maale Adumimin jatkorakentaminen. Suunnitelmien julkistaminen olisi ollut edullista jättää toiseen ajankohtaan, mutta toisaalta kysymyksessä on Israelin itsenäisyys ratkaista ja päättää omista asioistaan. Molemmat alueet on Israelin hallituksen taholta toistuvasti esitetty osana Israelia eikä niistä haluta edes keskustella rauhanneuvotteluissa. Kolmas uusi rakennuskohde, joka julkistettiin muutama päivä sitten, on Atarotin rakennussuunnitelma Jerusalemin pohjoispuolella olevan Atarotin lentokentän läheisyydessä, sekin Jerusalemin rajojen sisällä. Nämä kaikki kolme ovat herättäneet ärtyisyyttä PA:n neuvottelijoitten parissa. He ovat ilmoittaneet asiasta ulkoministeri Ricelle vaatien tätä puuttumaan asiaan. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaavat tänään ensimmäisen kerran Annapolisin jälkeen. Heillä voi olla vaikea kivireki vedettävänään yrityksissä saada keskustelut rauhasta Israelin ja PA:n välillä viriämään uuteen nousuun. Olmert pyrkinee tyynnyttelemään vastahakoista ja epäluuloista – ellen sanoisi pelokasta – PA:n puheenjohtajaa, jota maailmalla ja nyt Israelissakin tituleerataan ”presidentiksi”, ettei ole syytä huoleen, asia on hanskassa. Palestiinalaisten johtajien repliikeistä voi päätellä, että he tosissaan kuvittelevat tai uskottelevat sekä Maale Adumimin että varsinkin Har Homan kuuluvan heidän tulevan pääkaupunkinsa Jerusalemin alueeseen. On vaikea uskoa, että mikään Israelin hallitus - edes marxilainen Olmertin – olisi valmis myöntymään tähän vaateeseen.
OLMERTIN JA ABBASIN uskotaan tuovan keskustelutilaisuuteen omat kantansa edes toivomatta, ettei niihin löydettäisiin yhteisymmärrystä. Olmert pelkää hallituksensa kaatuvan liiallisista myönnytyksistä ja Abbas pelkää palestiinalaisten radikaalien vihaa samasta syystä.
TOISAALTA Olmert tunnetaan juonikkaasta luonteestaan, jolta voi odottaa mitä tahansa. (JP)
6. ILMAISTAAKSEEN ERIÄVÄN mielipiteensä pääministeri Olmertin ja presidentti Bushin toiveisiin ja aikeisiin Israelin maan jakamiseksi ja osan siitä luovuttamiseksi palestiinalaisille Israelin maan uskolliset aktivistit suunnittelevat näyttävää operaatiota 08.01.08, päivää ennen suunniteltua Bushin tuloa Jerusalemiin. He vievät suuren määrän rakennustarvikkeita Har Homaan (Homat Shmuel) ja jatkavat sieltä rakennustarvikkeiden kanssa useisiin paikkoihin Juudeassa ja Samariassa. He aikovat kiinnittää kuormuriensa kylkiin niiden yhtiöitten nimet, jotka ovat hankkineet rakennustarvikkeet.
Operaatioon osallistuvat Israelin Maan Uskolliset, Israelin Maan Nuoret, Naiset Vihreissä, Homesh Ensin, Komitea Israelin Kansan ja Maan pelastamiseksi, Komemiyut, Maginei Eretz, Mattot Arim, Land of Israel Forum, VeYirashtem Otah, paikallisia toimintakomiteoita sekä Komitea Homat Shnuelin laajentamiseksi. Hanketta tukevat voivat osallistua siihen kaikkialta maailmassa lahjoittamalla varoja rakennustarvikkeiden ja –välineitten hankkimiseksi.
HAR HOMAN Laajennuskomitean puheenjohtaja Herzl Yehetzkel vakuuttaa, että lähiö tulee kasvamaan kaikesta spekuloinnista huolimatta. Hän ennustaa, että nykyinen asukasmäärä
20 000 tulee kasvamaan muutamassa vuodessa kolminkertaiseksi. ”Viestimme presidentti Bushille ”on Rosh Chodesh Shvat” kuuluu näin: Jerusalem on sydämemme, ja jos aiot vahingoittaa sitä, se on hyvin vakavaa”. E-mail osoite: supportus@yishuvnow.com (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss tutkii hallituksen ja viranomaisten toimet Hebronin ns. Rauhantalon yhteydessä ilmenneissä ristiriidoissa.(INN)
- VENÄJÄ TOIMITTAA Iranille huippunykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia aiemman sopimuksen mukaan. Uusi patteristo S-300, jota pidetään USA:n Patriot PAC-3 veroisena, mutta venäläisten mukaan liikkuvampi, tulee vahvistamaan Venäjän toimittamaa 29 Tor-M1 torjuntaversiota. Uusi patteristo pystyy tunnistamaan kohteita 27 km:n korkeudelta ja 150 km:n säteellä. Se on tehokas sekä risteilyohjuksia että ballistisia ohjuksia vastaan. Israelin ilmavoimien aiempi komentaja Eitan Ben-Eliyahu tunnustaa, että tämä tekee IAF:n suunnitelmat iskeä Iranin ydinlaitoksiin huomattavasti vaikeammiksi. Ohjusten toimitusaikaa ei ole ilmoitettu, mutta sopimukset niistä on tehty vuosia sitten. Venäjä toimittaa uusia S-300 torjuntaohjuspatteristoja useita kymmeniä. (INN)
- ISRAELIN päärabbinaatti pitää aborttia murhana, joka voi viivästyttää Messiaan tuloa. Kuten arvata saattaa, kriitikot ja varsinkin naisasialiikkeet ovat sotajalalla. Haluaisin lisäevästeiden saamiseksi viitata kirjoitukseen ”Uskaltaiskohan” web-sivun oikeassa laidassa. (www.israelupdate.achlak.net)
- PÄÄMINISTERI Olmert uhkuu voitontahtoa ja julistaa, ettei hänellä ole mitään aikomusta erota Winograd-komitean loppuraportista huolimatta, joka julkistetaan muutaman viikon sisällä, ja jonka uskotaan olevan kärkevän tuomitseva. (INN)
- ISRAELIN kansasta 28 % uskoo, että Ariel Sharonin halvaus ja jääminen kasvinasteelle on seurausta hänen Israelia tuhoavista toimistaan. Uskonnollisesti aktiivisista 60 % ja ei-uskonnollisista 15 % uskoo näin. Rabbi Dov Volfa, joka osallistui tutkimuksen suorittaneen ”Israelin kansan ja maan pelastamisneuvoston” perustamiseen, sanoo: ” Jokaista, joka tuhoaa Israelin maata ja kansaa kuten Sharon teki, hylkii sekä taivas että maa eikä kumpikaan halua häntä, ja tämä on Sharonin tilanne nyt. Kuka hyvänsä koskee Israelin maahan – mukaan lukien Bush, joka nyt tulee Israeliin tekemään suurempaa tuhoa Israelin maassa - ei tule saamaan puhdistusta – ei valtionsa eikä itsensä suhteen.” (INN)
- EILEN SAAPUI 200 uutta maahanmuuttajaa Nefesh Benefesh (Sielulta Sielulle) ohjelman puitteissa Pohjois-Amerikasta. Ohjelman puitteissa lähes 20 000 juutalaista on tehnyt Aliyan.
- IRAN ilmoittaa suhteittensa parantuneen Egyptin kanssa ja vaihtavansa lähettiläitä Egyptin kanssa lähiaikoina.
- TERRORISTIT ampuivat keskiviikon aikana 18 Kassam-rakettia ja viisi kranaattia Gazasta Israeliin. Useimmat ammuttiin iltapäivällä lasten ollessa palaamassa koulusta koteihinsa. Yksi raketti putosi Sderotiin, toinen Netiv Ha´asaran moshaviin, kolmas lähelle Ashkelonin eteläosaa. Ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi, mutta kukaan ei haavoittunut eikä aineellisista vahingoista raportoitu. IDF:n sotilaat pidättivät 19 terrorismista etsittyä Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaisten väkivalta on selvästi nousussa Juudean ja Samarian alueilla. Palestiinalaiset kivittivät autoilijoita Kalkiliyan ja Nablusin välisellä tiellä. Kolme autoa kärsi vahinkoja, mutta onneksi ihmiset eivät haavoittuneet.

Wednesday, December 26, 2007

KESKIVIIKKO 26.12.07
1. 40 IRANIN JUUTALAISTA pääsi muuttamaan Israeliin olosuhteissa, joita pidetään niin arkaluontoisina, ettei heidän nimiään haluta paljastaa. Kaikkiaan 65 juutalaista saatiin vuonna 2006 ”salakuljetettua” Iranista Israeliin. Tänä vuonna heitä on tullut 200 ennen tiistaina muuttanutta 40 hengen ryhmää. Jokainen heistä saa 10 000 USD lahjan kristittyjen ja juutalaisten ystävyysjärjestöltä tavanomaisten siirtolaisten etuisuuksien lisäksi. He joutuivat jättämään kaiken omaisuutensa Iraniin, vain pienet käsitavarat mukanaan ja lähes ilman rahaa epäedullisen vaihtokurssin vuoksi. He saivat talonsa myynnistä Iranissa pilkkahinnan, ehkä vain 10 000 USD arvosta. He voivat antaa Iranin omaisuutensa jonkun hoidettavaksi, muuten se menee valtiolle.
IRANISSA lasketaan olevan vielä 28 000 juutalaista, heistä Teheranissa arviolta 15 000. Iranista muuttaneet kuvaavat olosuhteita vainoamiseksi. Juutalaiset pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Heitä diskriminoidaan. Kaikki juutalaiset koulut, mukaan lukien päiväkoulut, on lopetettu. Hepreanopetus on kielletty. Juutalaislapset joutuvat osallistumaan valtion kouluihin sapattina ja kaikkina juutalaisten pyhäpäivinä, jopa Jom Kippurina, Suurena Sovintopäivänä.
ALIYAN Iranista tehneet kertovat, ettei Iranin hallitus aseta esteitä maastamuuttoon, ehkä osoittaakseen olevansa länsimainen sivistysvaltio. Mutta juutalaisia tarkkaillaan kaiken aikaa ja heidän puheluitaan kuunnellaan. Armeijasta kieltäytyjät joutuvat vuosikausiksi vankilaan. Monet vangitut ostavat vapauden ja saavat passin takavarikoidun tilalle lahjomalla viranomaiset, jos heillä on siihen varaa.
SIIRTOLAISET kertovat, että Iranin presidentti Ahmadinejad on pelkkä nukke, häntä he eivät pelkää, mutta ”Iranin johdossa on paljon radikaaleja, jotka ovat vaarallisia”. Juutalaisia siinä maassa pelottaa eniten tuntematon tulevaisuus, vaikka he pitävätkin uhkauksia Israelin tuhoamiseksi enemmän retorisina kuin todellisina. He kertovat, että ihmisillä on vapaa pääsy internet-kahviloihin, joista saa tietoa muutosta Iranista osoitteesta. http://www.israel-iran.org .
He eivät myöskään pelkää Iranin viranomaisten kostotoimia muutettuaan Israeliin. (JP, INN)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak matkustaa tänään Egyptiin, jossa hänellä on
neuvottelu maan presidentin Hosni Mubarakin kanssa. Keskusteluohjelmassa on kaksi ajankohtaista asiaa: Gilad Shalitin vapauttamissopimus sekä Hamasin tarjoama tulitauko. SHARM EL-SHEIKISSÄ pidettävissä keskusteluissa esiin noussee ehkä vaikein asia: Egyptin osuus salakuljetuksen estämisessä Siinailta Gazan kaistalle. Ulkoministeri Livni kutsui Egyptin tapaa suhtautua salakuljetukseen ”kauheaksi ja ongelmalliseksi”, minkä johdosta Egyptin viranomaiset kehottivat Livniä ”pesemään suunsa saippualla”, tosin hieman diplomaattisemmin. Puolustusministeriön edustaja kertoi JP:n toimittajille, että Barak aikoo esittää todisteita, ehkä videonauhan, jossa näytetään Egyptin rajavartijoiden auttavan salakuljettajia toimittamaan aseita tunnelin kautta Gazan kaistalle.
Kansanedustaja Steinitz (Likud) syytti Livniä, että tämä kieltäytyi toimittamasta saamaansa videonauhaa USA:n kongressin jäsenille diplomaattisten suhteitten jäätymisen pelossa.
ISRAELIN VIRANOMAISET pitävät tilannetta niin huolestuttavana, että viittaavat mahdollisuuteen diplomaattisuhteiden katkaisemiseen Egyptin kanssa, jos salakuljetukseen ei saada korjausta. JP:N TOIMITTAJAT Keinon ja Katz esittävät joukon syitä, miksi Egypti laahaa päätöksessään: Salakuljetus tuo miljoonia raja-alueelle; Egypti ei halua sotkea suhteitaan Siinain beduiinien kanssa, jotka salakuljetusta harjoittavat; Hamasin aseistamisen kautta Egyptin pystyy painostamaan Israelia; Egyptin rajavartijoiden heikkous tai haluttomuus estää salakuljetusta; Egypti katsoo Hamasin saavuttaneen voima-aseman, jossa sitä tulee varoa ettei se levitä levottomuutta Egyptin sisällä toimivan Muslimiveljeskunnan keskuuteen.
EGYPTIN ulkoministeriö ilmaisi ärtymyksensä julkistamalla epätavallisen katkeran hyökkäyksen Olmertin hallitusta vastaan syyttäen sitä rauhankeskustelujen häirinnästä salliessaan jatkuvan rakentamisen ”setlementeissä” sekä Jerusalemin ympäristössä: ”Israelin tulee valita”. (JP)
3. HAMAS ON SYYLLINEN siihen, että radikaali islamilainen ryhmä Fatah al-Islam (Islamin voitto) on saanut tukevan jalansijan Gazan alueella, kerrotaan PA:n Gazassa julkistamassa tiedotteessa. Mahmoud Abbasin korkea neuvonantaja Ahmed Abdel Rahman kertoo, että tämä on erittäin vaarallinen kehitys, koska Fatah al-Islam, joka ei ole sidoksissa Fatahin kanssa, on radikaali terrorijärjestö. Hän syyttää, että Hamas ja sen sotilaallinen joukko on vastuussa siitä, että tämä islamilainen järjestö pureutui Gazaan ja on vastuussa ainakin kahdesta raketti-iskusta Israeliin viime päivinä. Tämä puolestaan antaa Rahmanin mukaan Israelille verukkeen tehdä vastaiskuja Gazaan aiheuttaen jatkuvaa hävitystä ja onnettomuutta asukkaille.
FATAH AL-ISLAM taisteli viikkokausia Libanonin armeijan kanssa Nahr el-Baredin pakolaisleirissä, jossa sai surmansa tusinoittain molemmin puolin ja jossa satoja taloja tuhoutui.
JP:n toimittaja Abu Toameh kertoo, että Gazassa toimii useita välivaltaisia ryhmiä: Hizb al-Tahis (vapauttamispuolue); Fatah al-Yasser, Qaida al-Islam; Suyuf al-Hag (oikeuden miekat) sekä Nasser Eddin Prikaatit. Fatah al-Islamilla on siteitä al-Qaidaan.
HAMAS ILMOITTAA Gazassa, ettei se salli Fatahin ottavan Rafahin rajaterminaalin valvontaa ilman sen hyväksyntää. PA:n viranomainen Ramallahissa kertoo sen neuvottelevan Egyptin viranomaisten kanssa Rafahin terminaalin avaamisesta. Hamas ei myöskään hyväksy Rafahin terminaalin antamista yksityisen yhtiön hoidettavaksi.
HAMAS ILMOITTAA, ettei se salli Fatahin perustamisen 43. muistopäivän juhlimista Gazassa vastavetona sille, ettei PA sallinut Hamasin juhlivan 20. muistopäiväänsä Länsirannalla. (JP)
4. 18 % ISRAELILAISISTA ja 11 % palestiinalaisista uskoo, että Annapolis konferenssi edistää rauhanprosessia. Tiedustelua johti Harry S Truman tutkimusinstituutti rauhan edistämiseksi Heprealaisen yliopiston Jerusalemin ja Palestiinan keskuksen toiminta- ja tiedustelututkimukselle (PSR) Ramallahissa. Tutkimus paljasti, että presidentti Clintonin paketti ja Geneva-aloitteen suosio on alentunut vuodesta 2005. Israelilaisista 53 % tukee vielä noita aloitteita, palestiinalaisista 47 % tämän tutkimuksen mukaan.
PALESTIINALAISISTA 23 % uskoo, että presidentti Bushin ajama rauhansopimus voidaan saavuttaa ensi vuoden aikana, israelilaisista vain 8 % uskoo kahden valtion periaatteen toteutuvan vuoden 2008 loppuun mennessä. 32 % palestiinalaisista ja 55 % israelilaisista ei usko, että väkivalta voidaan lopettaa ja että molemmat osapuolet palaavat neuvottelupöytään.
TIEDUSTELUSSA kysyttiin 1270 palestiinalaisen ja 564 israelilaisen mielipidettä. Virhemarginaali on 4 %. Tiedustelu tehtiin joulukuun 11. – 19. päivien välisenä aikana. (JP)
5. MAAILMAN PIENIN TORA on kooltaan alle neljännesmillimetriä. Siihen on mahdutettu 300 000 sanaa ja 1.2 miljoonaa konsonanttia vokaalimerkintöineen. Miniatyyri-Toran tekivät Technion opiskelijat. Sitä esitteli Israelin kansallisradion Yishai Fleishner showssa tohtorinväitöskirjaa valmisteleva Ohad Zohar. Hän kertoo, että he ottivat palan silikonia ja levittivät sen ylle hyvin ohuen kerroksen kultaa, noin 20 nanometrin vahvuudelta. Yksi nanometri on noin miljardiosa metristä. He käyttivät ionisuihkua, jolla Toran teksti kaiverrettiin kultaan. Keskitetyt ionisuihkut ampuvat gallium-ioneja keskittäen varautuneet osaset kulta-alustaan. Se poraa siihen pieniä reikiä ja jokainen reikä on aiotun kuvan aihiona (pixel), tässä tapauksessa Tanach (Mooseksen kirjat, Profeetat ja Kirjoitukset).
Zohar kertoo, että operaation tarkoituksena oli tutkia mahdollisuuksia arkistointiongelmien helpottamiseksi osoittamalla, että dokumentit voidaan arkistoida mitättömän pieneen tilaan.
Niiden lukeminen vaatii erittäin kalliita laitteita, kuten elektronimikroskooppia. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- PALESTIINALAISET maanviljelijät tekivät poliisille ilmoituksen juutalaisten ”setlereitten” pahoinpidelleen heitä palestiinalaisen Tal-kylän lähellä. Miehet kertovat työskennelleensä pellollaan, kun kuusi ”setleriä” hyökkäsi heidän kimppuunsa. Hyökkääjät olivat naamioituneet ja he suihkuttivat pippuria palestiinalaisten silmiin pahoinpitelyn yhteydessä. Poliisi tutkii asiaa. (JP)
- ISRAELIN turvallisuusmiehet pidättivät elokuussa joukon palestiinalaisia Hamasin terroristeja Nablusissa. He olivat syyllistyneet kahden IDF:n sotilaan murhaan 2005 sekä tulitukseen Arielissa tänä vuonna, jossa IDF:n sotilas haavoittui vakavasti ja siviilihenkilö lievemmin. Arielin ampumistapauksen jälkeen he olivat jatkaneet autollaan tietä pitkin tulittaen ohiajavia henkilöautoja. (JP)
- KADIMAN kansanedustaja Zeev Elkin protestoi apulaispääministeri Haim Ramonin Jerusalemin jakamista ja Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten houkuttelemista muuttamaan pois kodeistaan lahjontaa vastaan ilmoittamalla, että hän muuttaa asumaan Eldadin juutalaiskylään, joka sijaitsee lähellä Tekoaa ja Herodiumia Gush Etzionin kunnan alueella. Hän syyttää Ramonia Israelin neuvotteluasemien sabotoinnista ennen neuvotteluja keskustelematta asiasta kenenkään kanssa. (JP)
- TERRORISTIT tulittivat sotilaita Nablusin ja Jeninin luona, ei vahinkoja.
- Terroristien ampuma Kassam-raketti putosi Gazan alueelle. Tiistaina terroristit ampuivat 9 Kassam-rakettia Israeliin.

Tuesday, December 25, 2007

TIISTAI 25.12.07.
1. JOULUPÄIVÄ Israelissa alkoi auringon noustessa Kastellin alueella 10 km Jerusalemista länteen 06.38 tienoilla valaisten kukkuloitten rinteet ihmeelliseen valoon Abu Goshin suunnalla , jossa Mary luostarin korkea Neitsyt Marian patsas hohti korkealle talojen ja puitten yläpuolelle. Siitä itään sijaitsevan Har Radarin kukkulan valkoiset talojen yläosat ja näköalatorni hohtivat nekin aamuauringon selkeässä valossa. Ilma oli talvisen raikas, asteita 7 plussan puolella, josta se päivän mittaan kipuaa vaivalloisesti kahteentoista lämmeten heikosti loppuviikosta.
BETLEHEMIN joulu alkoi suurilla juhlallisuuksilla eilen maanantai-iltana kymmenien tuhansien pyhiinvaeltajien sekä Israelista että ulkomailta tungeksiessa kaupungin juhlavalaistuilla ja
-koristelluilla kaduilla. Juhlavieraitten joukkoon tuli myös muutamia kuuluisuuksia, kvartetin lähettiläs Tony Blair, joka juuri ennen joulua hyväksyttiin virallisesti katoliseen kirkkoon sekä USA:n Jerusalemin pääkonsuli Jakoc Walles. Palestiinan Auktoriteettia edustivat Arafatin aloittaman tradition mukaisesti puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Salaam Fayad.
Perinteen mukaan Abbas ei myöskään malttanut pysyttäytyä poissa politiikasta, vaan mainitsi puheessaan toiveensa voivansa ”ensi vuonna juhlia Betlehemin joulu itsenäisessä Palestiinan valtiossa pääkaupunkinaan Jerusalem”.
BETLEHEMIN MAJATALOT olivat tänäkin vuonna täynnä kuten 2007 vuotta sitten, mikäli ajanlaskussa ei huomioida 4-6 vuoden virhettä. Ja varmaan yhtä innokkaita ja kiitollisia olivat kaupungin kauppiaat ja liikemiehet silloin kuin nytkin lisääntyneistä asiakkaista.
2. KUTEN ASIAAN KUULUU, tutkijat ja tiedemiehet ajoittavat ajankohtaan liittyvien tutkimustensa tulokset mielellään suurten juhlien aikaan, koska silloin niitä luetaan ja ne huomioidaan tavallista tarkemmin. Niin tapahtui nytkin, ja tutkimus koskee Betlehemin syntymän ihmettä.
www.worldnetdaily.com kertoo aamun artikkelissaan seuraavaa vapaasti suomennettuna.
KERTOMUS ALKAA Matteuksen ja Luukkaan evankeliumin todistuksilla Jumalan Pojan syntymisestä Betlehemissä. Arkeologi Aviram Oshri kertoo kuitenkin Englannin TV-kanavalle Sky News, ettei Jeesuksen syntymän Betlehem sijainnut ollenkaan siellä, minne se perinteisesti sijoitetaan, vaan Zebulonin sukukunnan alueella Kinneretin järvestä länteen, Manassen, Asserin ja Naftalin välissä Galileassa. Tämä Betlehem mainitaan Joosuan kirjassa (Joos.19:15; Tuom.12:8,10). Kaupungin paikalla on Beit Lahmin kylä 11 km Nasaretista luoteeseen. Sieltä on löydetty avaran kirkon rauniot ja sen alta luola, muistuttaen tarkoin Betlehemin Syntymäkirkkoa. Muinaisen kaupungin ulkopuolella on ollut vahva muuri, jonka Oshrin tutkimusten mukaan kaupungin lukuisat kristityt asukkaat rakensivat kaupunkinsa ja ”syntymäkirkkonsa” suojaksi. Oshri kuitenkin valittaa, ettei hän ole saanut rahoitusta paikan jatkotutkimuksiin osoittaakseen uskomuksensa todellisuuden. Profeetat kuitenkin ilmoittivat Messiaan syntyvän Juudean Betlehemissä. (Mka.5:1)Pääasia että syntyi!
3. JOULUPÄIVÄ Israelissa sen sijaan jatkuu normaalin arkipäivän tapaan. Ihmiset jatkavat työpaikoissaan ilman lomaa, kuten tyttäremme Tarja, joka aloitti työpäivänsä Haifassa 08.30 aikaan. ”Business as usual”, voisi luonnehtia Israelin joulupäivää.
AAMUN UUTISET kertovat, että Gazan terroristit ovat ampuneet puoli kymmeneen mennessä jo kolme Kassam-rakettia Sderotin lähelle ja kaksi Ashkelonin eteläosaan, yksi putosi lähelle turva-aitaa. Uutiset eivät kerro ihmis- tai omaisuusvahingoista, mutta ne ovat harhaanjohtavia. Jokainen raketti, joka räjähtää lähellä ihmisasuntoja, aiheuttaa henkisiä vaurioita, jotka pahenevat ajan myötä ilman hoitoa. Niistä ei kuitenkaan saada raflaavia TV-kuvia tai otsikoita lehtiin.
POMMI HEITETTIIN kotiin Aravan alueella, Nahal Arassa (Nahal Eeron) viime yön aikana. Se ei haavoittanut asukkaita, mutta talo kärsi vaurioita. Poliisi tutkii asiaa.
Israelilaista autoilijaa kivitettiin Nablusin lähellä, auto vaurioitui.
4. TILASTOKESKUKSEN ilmoituksen mukaan Israelin asukkaista 2.1 % on kristittyjä, eli
152 000 asukasta tunnustaa kristillistä uskoa. Heistä 80 on arabeja, lopuista valtaosa entisen NL:n alueelta muuttaneita. 74 % heistä asuu maan pohjoisosassa, 98 % asuu kaupungeissa.
Juutalaisista 91 % asuu kaupungeissa, muslimeista 93 %.
KRISTITTY vaimo synnyttää keskimäärin 2.1 lasta, muslimivaimo 4.0, juutalaisvaimo 2.8 ja druusivaimo 2.6 lasta.
Eniten kristittyjä asuu Nasaretissa eli 20 000; Haifassa 17 200; Jerusalemissa 15 000; Shfaramissa 8 800 kristittyä.
5. IAF:n HELIKOPTERI surmasi kaksi palestiinalaista lähellä Bureij-pakolaisleiriä Gazan kaistalla. Kolme miestä lähestyi epäilyttävän näköisesti Israelin vastaista turva-aitaa. Heidän epäiltiin asettavan pommia aidan varteen IDF:n sotilaita varten. Helikopterin ohjusiskussa maanantaina kaksi kuoli ja kolmas haavoittui vaikeasti.
Viime viikolla yli 20 Hamasin ja Islamic Jihadin terroristia sai surmansa IDF:n kiihtyneissä operaatioissa, joiden tarkoituksena on vähentää Gazasta Israeliin ammuttavien rakettien ja kranaattien määrää.
IDF:n suunnittelema suuroperaatio on toistaiseksi pantu jäihin odottamaan suotuisaa tilannetta.
EGYPTI on tiettävästi harkitsemassa tunnelien kaivamisen ilmoittavaa järjestelmää USA:sta Israelin kasvavien syytösten paineessa. Israelin turvallisuusmiehet ovat saaneet videoitua tapauksia, joissa Egyptin rajavartijat avustavat palestiinalaisia salakuljettajia aseitten ja räjähteitten kuljettamiseksi tunnelin kautta Gazan kaistalle. Kansanedustaja Steinitz syyttää ulkoministeri Tzipi Livniä, että tämä pitää hallussaan videota, joka hänen tuli toimittaa USA:n kongressin jäsenille todisteeksi Egyptin viranomaisten toimista.
5. UUTISOTSIKOITA
- SHAS JA ISRAEL BEITEINU vastustavat vapautettavien turvallisuusvankien kriteerejä alennettaviksi. Olmert haluaa vapauttaa Hamasin esittämän listan mukaan satoja eri rikoksista tuomittuja terroristeja Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Kriitikot epäilevät, että terroristien vapauttaminen lisää terrorismia, koska he palaavat siihen takaisin.
- Israelin ja PA:n rauhanneuvottelutiimit tapasivat eilen illalla. Tarkkailijat katsovat niiden edistyneen, koska istunto kesti kaksi tuntia edellisen istunnon kestäessä vain tunnin ja sen käsitellessä vain keskinäisiä syytöksiä. Mitään läpimurtoa ei ole raportoitu eikä edes, edettiinkö keskusteluissa ollenkaan. Olmert ja Abbas aikovat tavata toisensa vielä kerran ennen Bushin tammikuun Israelin matkaa.
- JERUSALEMIN lähiöitten Har Homan ja Maale Adumimin täydennyssuunnitelmien ollessa vielä kuumana uutisotsikoihin on nostettu arabien laaja rakennusohjelma Issawian arabilähiössä kaupungin itäpuolella. Rakennussuunnitelma käsittää 1 285 uuden taloyksikön rakentamisen rakennetun osan ulkopuolelle sekä 450 lisää täydennysrakentamisena. Muutamat talot on suunniteltu kuusikerroksisiksi.
Suunnitelman toteutuminen nostaisi lähiön asukasluvun nykyisestä 12 000:sta
18 000:en. Suunnitelmaa on kehitetty ilman maanomistajien mielipiteitä, joista
suuri osa vastustaa sitä. Ainakin 90 dunamia alueen 1 800 dunamista on
juutalaisten omistamaa maata. Jotkut arabit vastustavat myös suunnitelmaa.
- IDF SUUNNITTELEE hankkivansa osan ensi vuosikymmenellä valmistuvasta
uuden sukupolven hävittäjästä F-35 pystysuoraan nouseviksi. Tämä siksi, että
sotatilanteessa maan lentokentät luultavasti pommitettaisiin käyttökelvottomiksi.
Israel on tilannut niitä 25 optiolla lisätä tilausta tarvittaessa. Yhden koneen
hinnaksi arvioidaan 50 – 60 miljoonaa USD. Perinteisesti nouseva kone on
koodinimeltään F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B.
- ULKOMAILLA (diasporassa) asuvat juutalaiset haluavat, että heitä konsultoidaan kaikissa Jerusalemin asemaa koskevissa päätöksissä. Tämä on noussut esiin Annapolis konferenssin jälkitunnelmissa Olmertin tylysti ilmoitettua USA:n juutalaisjärjestöjen johtajien huoleen Jerusalemin jakamisesta, että Israelin hallitus päättää yksin Israelia koskevat asiat.
- PÄÄMINISTERI Ariel Sharon halvaantui 04.01.2006 ja on edelleen Tel Avivin Sheba-Tel sairaalassa kasvin-omaisessa tilassa. Raanan Gissin joka oli läheinen Sharonille, sanoo Sharonin muistuttavan antiikin Kreikan traagisia sankareita, joita jokainen kiroaa.

Monday, December 24, 2007

MAANANTAI 24.12.07
1. GILAD SHALITIN vapauttaminen on noussut uudelleen uutisaiheeksi, ties kuinka monennen kerran. Toivottavasti vain tällä kertaa uutisten takan on todellisia pyrkimyksiä.
JP:n artikkelin mukaan Hamas on sitonut Shalitin vapauttamisneuvottelut yhteen tulitauko-neuvotteluihin. INN:n artikkelin mukaan ministerit keskustelevat tänään palestiinalaisvankien vapauttamisperusteista. He haluavat muuttaa tähänastista perustetta, miten määritellään ne, joilla on verta käsissään. Tämän tarkoituksena on päästää viittä elinkautista + 40 vuotta kärsivää Marwan Barghouti vapaaksi, joka on kolmanneksi suosituin Fatahin palestiinalaisjohtajista.
Kansanedustaja Uri Ariel (NU/NRP) syyttää Olmertin hallitusta, että sen vapauttamat terroristit lisäävät väkivaltaa ja terrorismia, vaikka heiltä vaaditaan kirjallinen suostumus pitäytyä palaamasta entiseen väkivaltaansa. Monille heistä se on kuitenkin ainoa varma tulolähde, Hamas ja Jihad maksavat hyvin, usein enemmän kuin mitä PA:n poliisit saavat.
JP:N UUTISEN mukaan Hamas on laatinut uuden listan 500 vangista, joita he haluavat mukaan vapautettavien joukkoon. Mukana on tiettävästi myös Fatahin jäseniä.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak on huolestunut tavasta, millä ministerit puhuvat asioista, jotka voivat vaikeuttaa neuvotteluja Hamasin kanssa.
RAMALLAHISSA PA:n johtajat ovat huolissaan Israelin ja Hamasin välisistä neuvotteluista, vaikka ne tapahtuvatkin kolmannen osapuolen välityksellä, sillä he pelkäävät niiden heikentävän PA:n asemaa ja vahvistavan Hamasia. ”Sopimus Hamasin kanssa olisi isku PA:n selkään”, luonnehti eräs PA:n virkailija Ramallahissa lisäten, että Olmertin hallitus yrittää tällä sivuuttaa velvollisuuksiaan rauhanprosessin vaatimusten täyttämiseksi.
HAMASIN JOHTAJA Damaskoksessa Khaled Mashaal vierailee Kairossa pian sen jälkeen, kun Ehud Barak on tavannut presidentti Mubarakin keskiviikkona, keskustellakseen sopimuksesta Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin kanssa.
BARAKIN JA MUBARAKIN keskustelut tulevat aikaan, jolloin Israelin ja Egyptin välit ovat lähellä katkeamispistettä Israelin syyttäessä Egyptiä salakuljetuksen sallimisesta Gazaan, jopa sen avustamisesta, kuten Israelin kuvaamat videot osoittavat, sekä 2000 Hamasin jäsenen salliminen Gazasta pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan, mikä Israelin saamien tietojen mukaan on peittely-yritys heidän matkustamisekseen Iraniin ja Libanoniin terrorikoulutusta varten. (JP)
2. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKOT sanovat pidättäneensä joukon palestiinalaisia, joiden he väittävät toimineen Israelin tiedustelupalvelun asiamiehinä. Asian tulo julkisuuteen on hämmentänyt Hamasia, sillä monet noista pidätetyistä ovat Hamasin turvallisuusjoukkojen tai Izza Din al-Qassam ”sotilassiiven” jäseniä, vaikka Hamas väittää heidän olevan entisiä Fatahin turvallisuusmiehiä. JP:n asiaa koskevassa uutisessa kerrotaan, että tämä Hamasin johtoa hämmentänyt uutinen tulee pian sen jälkeen, kun salkuton ministeri Ami Ayalon valitti, ettei Israelilla ole tarpeeksi tietoja Shalitin olinpaikasta voidakseen suunnitella vapauttamisoperaatiota.
KH A TOAMEH kertoo artikkelissaan, että pääepäillyt ovat veljekset Ahmed ja Yakoub Nassar, jotka asuvat Gazassa ja kuuluvat Izza din Qassamin johtoon. Kolmas Nassarin veli Ishak sai surmansa kolme vuotta sitten yrittäessään livahtaa turva-aidan läpi Israelin puolelle.
AHMED NASSAR kertoi pidättäjilleen, että hän oli muutamien muiden palestiinalaisten kanssa antanut vinkkejä IDF:lle tunnettujen Islamic Jihadin ja Hamasin terroristien liikkeistä.
Hamasin turvallisuusjoukot ovat pidättäneet ainakin 10 vakoilusta Israelin hyväksi epäiltyä Gazassa. Yacoub Nassar oli toiminut Yosef Zaharin henkivartijana pidätykseensä saakka. Yosef Zahar on tunnetun Hamas-johtajan Mahmoud Zaharin veli. (JP)
3. IDF PURKAA operaatioitaan Betlehemin alueella joulujuhlallisuuksien ajaksi. Kaikkiaan
60 000 jouluvierasta odotetaan Betlehemin monen laihan vuoden jälkeen. IDF:n taholta kerrotaan, että IDF lähetti partioitaan melkein joka yö Betlehemiin pidättääkseen etsittyjä terroristeja, mutta se vetää joukkonsa pois Betlehemistä juhlien ajaksi. Sen sijaan Etzion prikaati sijoitetaan Betlehemin sisäänkäynnin vartiointitehtäviin varmistaakseen nopean ja sujuvan turvallisuustarkastuksen liikenteelle Betlehemin ja Jerusalemin välillä. Vuoden alusta 340 000 turistia on vieraillut Betlehemistä, edellisenä vuonna luku oli 200 000. Palestiinalaiset uskovat, että koko vuoden 2007 aikana 400 000 turistia saadaan Betlehemiin, minkä odotetaan nostavan kaupungin toiveita paremmasta tulevaisuudesta.
TURISTIT joutuvat kulkemaan tarkastuspisteen Checkpoint 300 kautta. Alueella tapahtui useita väkivaltaisuuksia ja tulitaisteluja intifadan ollessa pahimmillaan.
WND:n paikallisjohtaja Aron Klein kertoo, että vuonna 2002 noin 30 päivän aikana al-Aksan terroristit tekivät 14 aseellista hyökkäystä alueella surmaten kaksi ja haavoittaen 6 israelilaista. Toinen hyökkäyskohde oli Gilon lähiö, jonne läheiseen muslimilähiöön Beit Jalaan tunkeutuneet terroristit ampuivat kiikarikivääreillään tähdäten Gilon kaduilla ja puistoissa liikkuvia jalankulkijoita.
ISRAEL RAKENSI turva-aidan Jerusalemin ja Betlehemin välille viisi vuotta sitten. Vain pieni osa siitä on betonimuuria kivääritulen estämiseksi, loput on panssariverkkoa. Se ei suinkaan piiritä Betlehemin kaupunkia, kuten jotkut uutistoimistot väittävät. Se rakennettiin siksi, että valtaosa Jerusalemiin tunkeutuneista itsemurhaterroristeista ja puukottajista tuli Betlehemistä.
KLEIN TOTEAA artikkelissaan, että kristittyjen pako Betlehemistä paheni vuodesta 1995 Arafatin jengien tultua kaupunkiin, eli kauan ennen turva-aidan rakentamista. Arafat erotti kaupungin kristityt johtajat, asetti muslimin Muhammad Rashad al-Jabarin kaupungin kuvernööriksi ja erotti kaupunginvaltuuston, jossa oli 9 kristittyä ja kaksi muslimia, muuttaen muslimien ja kristittyjen voimasuhteet suhteessa 50/50. Raportit kristittyjen vainoista alkoivat tulla julkisuuteen heti sen jälkeen pahentuen ajan kuluessa. Alkoi demokratia palestiinalaiseen malliin.
WND KERTOO toisessa artikkelissa, että muslimikaupustelijat ovat vallanneet Betlehemin kadut. He myyvät samoja tuotteita, pieniä puuveistoksia ja muita pyhiinvaellusreliikkejä, mutta alentavat hintansa alle kristittyjen kauppojen hinnoista. Heillä ei liene edes lupaa toimia katukauppiaina, mutta he häiritsevät pahoin kristittyjen kauppaliikkeitten toimintaa. (JP; WND)
4. ISRAELIN HALLITUS päätti antaa lähes 100 miljoonaa NIS Har Homan ja Maale Adumimin laajennusten infrastruktuuria varten. Tämä kuin vastauksena niille - mukaan lukien USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice - jotka kritisoivat näitä rakennushankkeita Jerusalemin rajojen sisäpuolella. Nämä suunnitelmat käsittävät n. 500 asuntoyksikön rakentamisen Har Homaan ja 250 asuntoyksikön rakentamisen Maale Adumimiin Jerusalemin itäpuolella.
JERUSALEMIN asuntojen hinnat ovat nousseet myynnissä olevien asuntojen puutteen vuoksi, mikä puolestaan karkottaa varsinkin nuoret parit kaupungista, koska heillä ei ole varaa kohonneisiin asuntojen hintoihin. (JP)
5. ISRAELIN SUOJAUTUMINEN lyhyen ja keskimatkan raketteja vastaan on lopultakin nousemassa kiireellisten asioitten joukkoon. Olmertin hallitus on estänyt tehokkaasti uusien suunnitelmien kehittämiseksi sillä, ettei se ole antanut tarvittavia varoja suunnittelutyöhön. Tämän kiireellisyyden on tuonut Gazan terroristien kehitellessä rakettejaan entistä tehokkaammiksi ja lisäten niiden kantomatkaa siten, että Ashkelonin tärkeät laitokset ja haavoittuvat varastot ovat niiden kantomatkan sisällä. Sderotin kaupungin asukkaitten hätä ei vielä antanut aihetta kiireeseen, vaikka valtaosa asukkaista on valmis muuttamaan turvallisempiin paikkoihin. Ongelman vain alkaa muodostaa se, että Israelissa on enää vaikea löytää turvallista paikkaa, jos Olmertin hallitus saa toteuttaa suunnitelmansa Juudean ja Samarian sydänosien luovuttamiseksi PA:lle. Sen jälkeen valtaosa Israelin asukkaista olisi terroristien vankeina Sderotin kaupungin tapaan. Hallitus antoi 811 miljoonaa NIS Rafaelin kehittämän Iron Dome järjestelmän edelleen täydentämiseksi. Sen uskotaan olevan käyttökunnossa kolmessa vuodessa. Tämä olisi puolustuksen ensimmäinen porras. Toisen portaan muodostavat Patriot ohjukset. Kolmannen muodostaa Arrow-ohjus, ja neljännen siitä edelleen kehitetty Arrow-2. Puolustusministeri Barak arvioi, että nämä tuovat 90 %:n turvallisuustakuun raketti- ja ohjusiskuja vastaan. (JP)
6. IDF ALOITTAA media-kampanjan kansan varustautumiseksi potentiaalista ohjushyökkäystä vastaan. Tähän on varattu 5.2 miljoonaa NIS. Tarkoituksena ei ole hämmentää kansaa, vaan antaa kansalaiselle perustietous, mitä tulee ja voi itse kukin tehdä sellaisessa tilanteessa. Kampanjaa käydään sekä ohjekirjasin, joita jaetaan jokaiseen kotiin usealla kielellä, että TV-tiedotuksin. Kampanja lähtee siitä, että mahdollisen hyökkäyksen tapahtuessa ei ole aikaa eikä mahdollisuutta levittää tietoutta tarvittaviin paikkoihin.
SYYRIA ilmoitti äskettäin, että jos sitä vastaan hyökätään, se tulee tähtäämään ohjuksensa Dimonan ydintutkimuslaitokseen.
KAMPANJASSA pyritään huomioimaan Libanonin kakkossodan opetukset, jossa paljastui, ettei siviiliasutusta oltu millään tavoin varustettu yli 4000 :n ohjuksen ja raketin hyökkäyksiä varten, mitä Hizbullah ampui Libanonista noin kolmannekseen maan alueesta. Lisäksi on paljastunut, että Israelin arabit, jopa arabikansanedustajat kuten Azmi Bishara antoivat tietoja Hizbullahille sodan aikana rakettien putoamispaikoista ja tuhoista.
PÄÄMINISTERIN virka-asunnon alle rakennetaan ydinsuojaa. (JP)

Sunday, December 23, 2007

SUNNUNTAI 23.12.07
1. VENÄJÄ HAKEE avainroolia rauhankeskusteluissa Syyrian kanssa ja pyrkii samalla pelastamaan rauhanprosessin, joka aloitettiin Annapolis konferenssissa, kertoo H. Keinon JP:n artikkelissaan. Keinon toteaa, että vaikka Turkilla on paremmat suhteet Syyrian kanssa kuin Venäjällä, Venäjällä on suurempi vaikutusvalta Syyrian johtoon asetoimitustensa johdosta. Osoituksena tästä pidetään sitä, että Venäjä painosti Syyrian osallistumisen Annapolis-kokoukseen.
VENÄJÄN SANOTAAN olevan huolestunut Iran-Syyria-Hamas- Hizbullah akselista, joka on aiheuttanut vastakohtaisuutta sunni- ja shia-muslimien välille, mikä voisi levitä Venäjän eteläosien muslimialueille. ”Siksi on tärkeää yrittää sotkea tuon akselin kehitystä ja vetää Syyria pois Iranin vaikutusvallasta”. Venäjä polkee tässä vettä kovin tulenaroilla alueilla, sillä Venäjän suhteet Iranin kanssa ovat vähintään yhtä tärkeät suurten kauppasopimusten ja toimitusten johdosta.
VENÄJÄ näyttää Keinon arvion mukaan perääntyneen hankkeessaan Moskovan rauhan-konferenssin suunnittelemiseksi, mistä Israel ei kiinnostunut, mutta se kuitenkin lämmittää ajatusta joskin alemmalla, ns. teknillisellä tasolla. Venäjän tarkoituksena oli, että Moskovan konferenssissa käsiteltäisiin Israelin ja PA:n välisten asioitten lisäksi myös Syyriaa koskevia.(JP)
2. TULITAUKO HAMASIN kanssa ei ole todennäköinen lähiaikoina, arvelee Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Lontoossa ilmestyvä pan-arabilainen lehti Al-Sharg Al-Awsat siteerasi viikonvaihteessa tuntematonta Hamasin virkailijaa, jonka mukaan Hamas harkitsee vakavasti mahdollisuutta julistaa tulitauko Israelin kanssa ilman ehtoja. Artikkelin mukaan Hamasin sisällä käydään keskusteluja tällaisesta tilapäisestä aselevosta (tahdiyeh tai hudna) ja Hamasin johtaja Khlaed Mashaal oli Mekkassa ilmoittanut kannattavansa sitä. Gazassa Hamasin johtajat Mahmoud Zahar ja Said Siam kiistävät ehdottomasti uutisen ja ilmoittavat ehdottomasti vastustavansa tulitaukoa ilman ehtoja.
PÄÄMINISTERI Olmertin kanslia ilmoittaa, että uutiset Hamasin myöntyvyydestä tulitaukoon osoittavat, että IDF:n viime päivien operaatiot ovat tuottaneet tulosta. Niissä parikymmentä Islamic Jihadin johtajaa ja terroristia on surmattu. Hamas pelkää, että sen johtajisto on seuraavana vuorossa, mikä voisi lopettaa Hamasin vallan Gazassa.
HAMASIN turvallisuusjoukot Gazassa ovat poistaneet joitain katukaupustelijoita Rafahissa ja Khan Younisissa peläten heidän tarkkailevan Hamasin johtajien liikkumista saadakseen selville, missä Gilad Shalitia pidetään vankina. Heitä epäillään Israelin asiamiehiksi.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapaa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin keskiviikkona. On herätetty toiveita, että Shalitin vapauttamiseen tähtäävät neuvottelut alkavat uudelleen. (JP)
3. SALKUTON MINISTERI Ami Ayalon moittii Israelin tiedustelupalvelua, ettei se ole pystynyt hankkimaan tietoja Gilad Shalitin kuten ei myöskään Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin olinpaikoista, minkä vuoksi salaista operaatiota heidän vapauttamisekseen ei ole voitu suunnitella. Shalit kidnapattiin kesäkuussa 2006, Regev ja Goldwasser vähän myöhemmin. PUHUESSAAN sapatti-tilaisuudessa Moledet kibbutsissa hän myös kritisoi pääministeri Olmertin tapaa vapauttaa terrorismista, murhista tai sen aikomuksesta tuomittuja rikollisia palestiinalaisia ”PA:n puheenjohtaja Abbasin neuvottelujen alttarille”. Ayalon sanoo, ettei hänen mielestään terroristeja pitäisi käyttää syötteinä neuvotteluissa, mutta vapauttamiskriteereitä olisi joka tapauksessa syytä harkita uudelleen. Hän myös kertoi, että keskusteluja Shalitin vapauttamiseksi on käyty kaiken aikaa. Hän oli myös tietoinen, että Hamas poistaa katukaupustelijoita Rafahissa ja Khan Younisissa, koska se pelkää heidän vakoilevan Israelin hyväksi. Toiseksi IDF:n operaatiot ovat alkaneet lähestyä paikkaa, jossa Shalitia uskotaan pidettävän vankina maanalaisessa tilassa.
AYALON suosittaa keskusteluja Hamasin kanssa kolmannen osapuolen välityksellä, mutta suoria keskusteluja vasta sitten, kun Hamas tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona ja kahden valtion periaatteen. Hamasin ilmoituksen mukaan se ei koskaan voi siihen suostua. (INN)
4. FATAH JULKISTI mainoksen, jossa esitetään Israelin alue verhottuna Palestiinan lipulla. Jasser Arafatin kuva esitetään siinä pyöreässä kehyksessä sekä automaattikivääri. Mainospiirros on suunniteltu Fatahin perustamisen 43. vuosipäivän kunniaksi. Fatahin johto on hyväksynyt mainospiirroksen Fatahin symboliksi ja sitä on esitetty Fatahin kanssa yhteyksissä olevilla web-sivuilla. Piirroksen perusteella voidaan päätellä, ettei Fatah tunnusta Israelin valtiota, mikä on räikeässä ristiriidassa sen virallisen, Abbasin johtaman politiikan kanssa, jonka mukaan rauhan-keskusteluissa tähdätään ”kahteen valtioon muinaisen Israelin alueella, jotka asuvat rinnakkain ja turvallisina”, kuten presidentti Bushin pateettinen näky edellyttää. (JP)
5. LATINALAINEN PATRIARKKA Michel Sabbah kertoi keskiviikkona joulusanomassaan: ”Jumala teki tämän maan kaikkia meitä kolmea (muslimeja, juutalaisia ja kristittyjä) varten. Se ei ole juutalainen, ei muslimi eikä kristitty. Jos se on vain yhden uskonnon valtio, se tulee tietenkin sortamaan muita uskontoja. Tämä maa ei voi olla kenenkään erikoisoikeus”, hän julisti.
Patriarkka Sabbah, joka on syntynyt Nasaretissa, esittää, että Israelin tulee luopua vaatimuksestaan tunnustaa Israelin valtio juutalaisena valtiona.
SABBAHIN sanoma on herättänyt katkeraa kritiikkiä monelta taholta. USA:n laajin ortodoksijuutalaisten katto-organisaatio (UOJCA) lausui seuraavaa: ”Toivomme, että katolisen kirkon johto tuomitsee julkisesti nämä patriarkka Sabbahin lausunnot, jotka ovat sekä tuskallisia että herjaavia. Israelin hallinnon alaisina kaikki Abrahamin uskot saavat täyden pääsyoikeuden ja valvonnan pyhille paikoilleen. Olemme hämmentyneitä patriarkan ehdotuksesta, että Israel, joka on elänyt olemassaolonsa jokaisen päivän piirityksen ja sodan alaisena, olisi syyllinen osapuoli hänen silmissään, kun joka päivä miehet, naiset ja lapset ovat raketti-iskujen alaisina, eläen itsemurhaiskujen ja sala-ampujien pelon alaisina ja taistellen radikaaleja hallituksia vastaan, jotka kirjaimellisesti haluavat hävittää sen maan pinnalta.”
ADL (Anti-Defamation League) antoi samantapaisen lausunnon sanoen olevansa syvästi huolestunut isä Sabbahin tavasta politisoida joulun pyhä aika kieltämällä juutalaisen kansan oikeuden juutalaiseen valtioon. ”Hänen lausuntonsa ovat sitäkin ironisempia, että hän edustaa katolista valtiota ja teokraattista monarkkia. Patriarkka Sabbah jättää huomiotta tosiasian, että Israelin valtio perustettiin juutalaisena valtiona juutalaisen kansan toteuttamana ja kansainvälisesti tunnustettuna juutalaisten oikeudesta kotimaahansa 2000 vuoden sorron jälkeen. Kuvitelma, että Israel vähentäisi itsenäistä olemassaoloaan ja kansallista identiteettiään, on sellaisenaan täysin mahdoton hyväksyä. On järkyttävää, että Sabbah kieltäisi juutalaisen valtion, kun on olemassa lukuisia muita itsenäisiä uskonnollisia valtioita. Vastakohtana kaikki Israelin juutalaiset ja ei-juutalaiset asukkaat nauttivat modernin demokratian oikeuksista, vapaasti ja avoimesti harjoittaa uskontoaan ja tarjoten samat oikeudet Israelin lain mukaan.” (JP)
PRFEETTA Hesekiel kertoo ilmoituksessaan näin: ”Koska olet sanonut, Ne kaksi kansaa ja kaksi maata (Israel ja Juudea) ovat minun, me otamme ne omaksemme, vaikka siellä on Herra. Sen tähden, niin totta kuin Minä elän, sanoo Herra, Herra, Minä teen sinun kiukkusi ja kiivautesi mukaan, teen sen, minkä sinä kiivaudessasi olet heille tehnyt. Ja Minä teen itseni heille tunnetuksi, kun niin tuomitsen heidät, ja sinä tietämään, että Minä olen Herra. Minä olen kuullut kaikki sinun pilkkasi, jotka olet puhunut Israelin vuoria vastaan, kun olet sanonut: Ne ovat autioina, ja ne ovat annetut meidän syötäväksemme. Te suurentelitte Minua vastaan suullanne ja ylenpalttiset olivat teidän puheenne Minua vastaan, Minä olen ne kuullut. Näin sanoo Herra, Herra: Iloksi kaikelle maalle Minä teen sinut autioksi. Niin kuin sinä iloitsit Israelin heimon perintö-osat, kun se tuli autioksi, niin teen Minäkin sinulle: Autioksi tulet sinä, Seirin vuori, samoin kuin Edom kaikkinensa. Ja niin he tulevat tietämään, että Minä olen Herra.” (Hes.35:10-15)
6. BETLEHEMIN JOULU voi näyttää ulkoa katsoen rauhalliselta ja turvalliselta. Lela Gilbert kävi kristityn arabioppaan kanssa tutustumassa tilanteeseen kirjoittaen siitä artikkelin JP:lle. Arabiopas vakuuttaa, miten hankalaksi turva-aita on tehnyt Betlehemin ja Jerusalemin välisen matkan IDF:n turvatarkastusten vuoksi, ja miten paljon se hankaloittaa Betlehemin liike-elämää. Hän ei suostu tunnustamaan, että turva-aita on kaikkiaan vähentänyt terrori-iskuja Israelissa
90 %, kuten tilastot osoittavat; tosin myös siksi, että IDF valvoo Juudeaa ja Samariaa.
GILBERT kertoo käyneensä paikalla kesäkuussa, jolloin paikka oli lähes autio. Nyt muutama päivä ennen joulua kirkonkellot kumisivat ja kaikki autopaikat olivat varatut. Kauppiaat avasivat näyteikkunoitaan arabien keffyessään ja hunnutettujen naisten siirtyessä kohti markkinapaikkaa. Syntymäkirkon sisällä hän näki katolisen nunnaryhmän palvovan Jeesuksen oletetulla synnyinpaikalla. Hän tunnustaa arvostavansa sitä, että sorrettuinakin he palvovat yhdessä.
GILBERT KERTOO, että vuonna 1948 Betlehem oli valtaosaltaan kristitty kaupunki, 85 % kaupungin (30 000) asukkaasta oli kristittyjä. Nyt tuo prosenttiluku on vaivaiset 12 %. Kaupungin ilmeen muutokseen vaikutti myös se, että Arafat liitti läheiset pakolaisleirit osaksi kaupunkia.
Siihen saakka, kun PA sai kaupungin hallintaansa 1994, Betlehem kukoisti Jerusalemin rinnalla. Kaikki oli vapaata kaupungissa, mutta se muuttui kivitysten alkaessa ensimmäisen intifadan myötä kiihtyen vähitellen tulitaisteluiksi, pahoinpitelyiksi ja poltetuiksi autoiksi. Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams, jota Gilbert ei pidä Israelin ystävänä, kävi Betlehemissä syksyllä 2006 todeten kaupungin vaikeudet, dramaattisen köyhyyden, kasvavan työttömyyden ja jokapäiväisen taistelun, joista hän syytti turva-aitaa, ”joka lähes kuristaa kaupungin.” Hän viittasi sivumennen huhuihin joistakin vaikeuksista muslimien ja kristittyjen välillä, siinä kaikki.
GILBERT KERTOO baptistikirkosta, jota viereisen pakolaisleirin asukkaat ovat tulittaneet palopulloin 14 kertaa, polttaneet kirkon autot ja töhertäneet graffiteja seiniin. Toiset kertovat, että yksi baptistikirkon pappi on ammuttu kuoliaaksi.
Hän kertoo Daily Mailin artikkelista Beit Jalan lähiön kristittyjen jatkuvasta sortamisesta; taksinkuljettajasta, jota Hebronin muslimit pahoinpitelivät siksi, että hänen autonsa tuulilasin edessä riippui krusifiksi, ja joka kärsii sorrosta joka päivä. Artikkeli kertoo Jeriez Moussa Amarosta, jonka kaksi sisarta Rada 12 v. ja Dunya 28 v., al-Aksan terroristit murhasivat siksi, että he pitivät länsimaisia pukuja eivätkä käyttäneet huntua. Gilbert kertoo myös kristittyjen kohtalosta Juudeassa ja Samariassa, joka on samalla tavoin jatkuvan painostuksen alaisena. Pastori Isa Bajalla, arabikristitty, joka on kotoisin Amerikasta, saa julkisesti uhkauksia PA:n virkailijoitten taholta. He vaativat ”suojelurahaa” 30 000 USD, tai he katkovat hänen jäsenensä, vaikka hän on sokea. Samantapaisia tapauksia voisi luetella loputtomiin, joskin suurin osa vaikenee niistä peläten muslimien vastatoimia.
GILBERT ihmettelee, miksei voitaisi asettaa 7.4 miljardin USD länsimaisen tuen ehdoksi, että PA:n tulee suojella alueellaan toimivia vähemmistöjä ja lopettaa heidän vainoamisensa. (JP)