Posts

Showing posts from December 25, 2011
PERJANTAI 30.12.11

1. SANALLINEN sota USA:n ja Iranin välillä kiihtyy, eikä tällä kertaa ole kysymys Iranin ydinaseesta, vaan raakaöljyn vapaasta kuljettamisesta Persianlahden maista n.60 km:n levyisen Hormuzan salmen kautta maailmalle. USA:n laivaston taholta kerrotaan, ettei se salli Iranin sulkea salmea ja tulee käyttämään ylivoimaista laivastoaan sen estämiseksi.
Iranin vallankumouskaartin apulaiskomentaja kenraali Hossein Salami vastasi tähän uhmakkaasti. ”Yhdysvalloilla ei ole mitään oikeutta kertoa Iranille, mitä se tekee Hormuzan salmella.” Hän lisäsi tähän: ”Jokaiseen uhkaukseen vastataan uhkauksella – Emme luovu strategisista toimistamme Iranin elintärkeiden intressien puolustamiseksi, loukattiinpa niitä sitten miten tahansa.”

SALAMI antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun USA:n lentokoneitten emälaiva USS John S Stennis oli saattueineen purjehtinut Hormuzansalmen kautta Omaninmerelle, joka kuuluu Iranin laivaston lauantaina alkaneitten ja 10 päivää kestävien merisotaharjo…
TORSTAI 29.12.11

1. GAZAN rintamalla on nyt rauhallista, jos ei ajoittaista rakettien ampumista oteta huomioon. Hamas on tiettävästi antanut ohjeet muillekin terrorijärjestöille hillitä liipaisinsormeaan ainakin toistaiseksi, sillä näin on sovittu Hamasin ja Fatahin välisissä keskusteluissa. Toiseksi myös Egyptin Muslimiveljeskunnan taholta on pyydetty, ettei tilannetta kiihdytettäisi, sillä Egyptin sisäiset järjestelyt ovat pahasti kesken eikä aikaa jää muihin intresseihin. Muslimiveljeskunnan taholta on myös esitetty Hamasille pyyntö, ettei se sekaantuisi Israelin ja USA:n välien selvittelyyn Iranin kanssa samoista syistä johtuen.

NÄIN ovat asiat Gazan rintamalla pinnalta katsoen, mutta pinnan alla velloo monenlaisia pohjavirtoja, joista vain pahimmat aiheuttavat pientä väreilyä pintakerroksissa.
IDF:n johto sanoo kaiken aikaa valmistelevansa seuraavaa yhteenottoa Hamasin kanssa, ja sieltä annetaan ymmärtää, että seuraava ottelu on aivan toisenlainen kuin viimeinen.

YAACOV KATZ, …
KESKIVIIKKO 28.12.11

1. SATOJA mielenosoittajia kokoontui Beit Shemeshiin eilen illalla kuuden jälkeen osoittaakseen mieltään kasvavaa haredi-kansan vaikutusta vastaan kaupungissa. Mielenosoituksen sytytti 8-vuotiaan koulutytön valitus äidilleen, mikä eteni TV-uutisiin saakka, että haredi-miehet olivat uhkailleet ja sylkeneet häntä koulumatkalla eikä hän uskalla enää mennä kouluun. Asia on kehitetty poliittiseksi, mistä oli osoituksena opposition kuten kaikkien puolueitten edustajien osallistuminen tilaisuuteen. Vaikka Tzipi Livni yritti selittää, että Israelissa kaikki asiat ovat poliittisia ja että se, mitä tapahtuu Beit Shemeshessä koskee jokaista maan kansalaista, kysymyksen politisoituminen ei ainakaan helpota tilanteen asiallista selvittämistä. Pääministeri Netanyahua on syytetty siitä, että ottaessaan selvästi haredi-väkeä tuomitsevan asenteen hän vain kiihotti tilannetta sovittelun sijasta.
Hän kertoi antaneensa poliisille ohjeet pidättää laittomuuksiin syyllistyneet, mutta k…
TIISTAI 27.12.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi ulkomaissa toimivien lähettien konferenssissa ulkoministeriön tiloissa tervehtivänsä tyydytyksellä USA:n johtaman länsimaitten liittoutuman asettamia kovennettuja sanktioita Irania vastaan sen kieltäydyttyä keskustelemasta YK:n edustajan IAEA:n kanssa ydinteollisuuden suunnitelmastaan, minkä he epäilevät johtavan ydinpommin rakentamiseen puolessa vuodessa.

NETANYAHU kertoi samalla olevansa tyytymätön nimeltä mainitsemattomien länsivaltojen puheissa esiintyvistä vaatimuksista sanktioiden koventamiseksi, mutta ”kovaa kritiikkiä eivät seuraa käytännön toimet”, hän valitti. Hän sanoi uskovansa todella purevien sanktioitten voivan lopettaa Iranin ydinaseen valmistamisen, mutta ei sanonut tietävänsä, mitä ne olisivat. Hän kuitenkin vihjaisi, että pakotteet Iranin petrokemian teollisuutta ja keskuspankkia vastaan voisivat olla näitä todella purevia pakotteita.
Pääministeri toisti sen usein kirjoituksissa esitetyn varoituksen, että…
MAANANTAI 26.12.11

1. PALESTIINALAISTEN todelliset aikeet ja päämäärät alkavat vähitellen ilmestyä myös lehtien palstoille, vaikka ne ovat olleet kaikkien nähtävissä kaiken aikaa – jos vain on riittänyt halua ja rohkeutta nähdä totuus sellaisena kuin se on. Tämä voidaan nähdä siten, että päättäjät ja media ovat pääosaltaan eläneet illuusiossa, mielikuvitusmaailmassa, jolla ei ole ollut mitään yhteyttä asioiden todelliseen sisältöön. Vain näin voidaan ymmärtää Oslon sopimukset ja sen jälkeen tehdyt sopimukset PLO:n ja myöhemmin PA:n kanssa. Asia voidaan nähdä myös toisella tavalla, hengellisin termein esitettynä. Sen mukaan Oslon sopimuksiin ja sen sisältämiin utuisiin haavekuviin pitäytyneet ja edelleen pitäytyvät käyttäytyvät kuin henkilöt, jotka ovat ulkopuolisten voimien sitomia, jotka estävät heitä näkemästä todellisuutta ja ajattelemasta selkeästi. Kuten jokainen tällaisiin asioihin perehtynyt tietää, tällaista henkilöä ei voida ”käännyttää” ajatuskuvioistaan järjellisin perustei…
SUNNUNTAI 25.12.11

1. TÄNÄÄN ensimmäisenä joulupäivänä, juutalaisten hanukka-ajan viidennen kynttilän, aikana alkoivat sateet, Jerusalemin tavan mukaan illalla ja jatkuvat ennusteiden mukaan vielä huomenna. Lämpötila on Jerusalemin alueella tänään ja huomenna 6-10 C-astetta, ja viileyden tunnetta lisäävät puuskaiset ja ajoittain kovatkin tuulet. Kuten on tullut tavaksi, Jerusalem jakoi ”joulukuusia”, jotka eivät olleet kuusia vaan joitain niitä muistuttavia, ilmaiseksi pääkaupungissa asuville kristityille. Muulla tavoin joulunaika ei juuri poikkea muusta ajasta Israelissa, joskin lehdet kirjoittavat joitakin artikkeleita, joissa kerrotaan joulunviettoon liittyvistä aiheista ja varsinkin siitä, miten juutalaisen tulisi suhtautua siihen, sillä asuessaan maanpaossa ”pakanakansojen erämaassa” he joutuivat elämään kristittyjen juhla-aikojen vieton, kuten myös joulujuhlien ja niihin liittyvien materian palvonnan, kanssa. Varsinkin monet juutalaislapset kaiholla muistelevat entisen kotimaan…