Thursday, November 01, 2018

TORSTAI 01.11.2018

TORSTAI 01.11.2018
01. Palestiinalaislähteet kertovat, että Egyptin johdolla käydyt tulitauko-neuvottelut Israelin ja Hamasin välillä ovat edenneet positiivisesti. YK seuraa neuvottelujen edistymistä sivusta, mutta koska se tarjoaa huomattavia taloudellisia etuja ja uudisrakentamista Gazaan, sen mukanaolo on tärkeä.

Läheltä prosessia seuraavat mieluummin varovat sanojaa liiallisesta optimismista lukuisten aiempien yritysten kaaduttua erimielisyyksiin.
Molemmat osapuolet ovat kuitenkin pyrkineet tekemään joitain luottamusta kasvattavia päätöksiä jännityksen lieventämiseksi.

Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman (Libi) ilmoitti, että koska tilanne rajalla on helpottunut – joskin mielenosoituksia järjestetään edelleen ja palopommit lentävät Gazasta Israelin puolelle – hän päätti sallia Qatarin maksamien öljykuljetusten jatkumisen Gazan lämpövoimalan tarpeisiin, mikä tulee oleellisesti helpottamaan kansalaisten ahdinkoa.

Toiseksi Liberman sallii myös kalastusoikeuden rajan siirtämistä kauemmas rannikosta, mikä antaa kalastajille lisäapajia.

Palestiinalaislähde kertoi ynetnews.com toimittajalle, että Hamas antaa selviä merkkejä yhteisymmärryksen saavuttamiseksi Israelin kanssa.
Israel ei neuvottele suoraan Hamasin kanssa, vaan neuvotteluja hoitavat sen puolesta Egypti ja YK:n Lähi-Idän lähettiläs Nickolas Mladenov.

Egyptin tiedustelun muodostama delegaatio matkusti tiistaina Gazan kaistalle Erez rajanylitysterminaalin kautta.
Heillä oli pitkä neuvottelu Hamasin johtajien Ismail Haniyehin ja Yahya Sinwarin kanssa. Hamasin antamien tietojen mukaan keskustelut keskittyivät Qatarin lupaamien varojen siirtämiseen Gazaan, joilla maksetaan entisten hallituksen virkailijoitten palkkoja Gazassa sen jälkeen, kun PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas teki useita Gazan vastaisia päätöksiä, joista yksi estää palkkojen maksamisen Gazan työntekijöille.

Egypti ehdotti Qatarin maksamien varojen siirtämistä Gazaan palkkojen maksamiseksi muille kuin Hamasin sotilaallisen siiven jäsenille YK:n välityksellä ja valvonnassa. Palestiinalaislähde kertoi, että useimmat taloudet Gazassa saavat nyt sähköä 8 tuntia päivässä, kun kuukausi sitten sähköä saatiin vain 4 tunnin ajan päivässä, jotkut jopa vuorokauden ympäri.

LIBI päätti laajentaa Gazan kalastusoikeuden kuudesta yhdeksään mailiin, sekä sallii Gazan infrastruktuuritöitten jatkuvan kansainvälisessä valvonnassa ja rahoituksella.
Päivittäisiksi kehittyneet väkivaltaisuudet - ns. "Paluumarssit"- Gazan turva-aidan varrella jatkuvat kuitenkin edelleen, joskin selvästi pienentyneellä teholla. Maanantain mielenosoitus tapahtui Gazan kaistan pohjoisosassa lähellä Zikim kibbutsia. Tämä Gazan alue tunnetaan väkivaltaisista protesteistaan sotilaita vastaan, ja sieltä lähti kalastusveneitten muodosta flotilla, joka pyrki hajottamaan Israelin rakentaman meriesteen.

Maanantain mielenosoitukseen ei kuitenkaan järjestetty ilmaista bussikyytiä eri osista Gazaa, kuten tähän asti on tapahtunut 6 kuukauden ajan. Mielen-osoittajien määrä oli kutistunut kolmeen tuhanteen. Palopommien – syttyvällä materiaalilla varustetut ilmapalloryppäät – määrä on myös vähentynyt; "vain kahden" tulipalon syttymisestä raportoitiin.

Hamasin muodostama "March of the Return" komitea kuulutti kansalaisille mielenosoitusten järjestämisestä ensi perjantaina.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5385365,00.html,

Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan yli puolet israelilaisista epäilee sovinnon teon mielekkyyttä Hamasin kanssa, koska se on rikkonut kaikki aiemmat sopimukset, eikä pysty hallitsemaan Islamic Jihadia ja muita Gazassa toimivia terrorijärjestöjä kuten Al-Qaidan salafi järjestö.

02. USA varautuu jopa 7 000 Meksikosta Yhdysvaltojen puolelle laittomasti pyrkivän ihmismassan estämiseen. Ns. karavaaniin osallistuvien määrä on ilmeisesti pienentynyt, mutta raportit kertovat sen hajaantuneen kahteen
osaan, ja hajaantuvan edelleen pienempiin ryhmiin ennen rajalle pääsyä.

Rapotit Meksikosta kertovat, että paikallisen poliisin pyrkiessä hoitamaan tehtäviään heitä ammuttiin karavaanista. Meksiko varoittaa Yhdysvaltoja, että karavaanit ovat aseistettuja ja kehottaa varautumaan siihen.

USA lähetti Meksikon vastaiselle rajalleen lisää sotilaita, HalTurner olettaa todellisen sotilaiden määrän nousevan 14 000:en.
Lisäksi internetkuvissa nähdään satoja panssarivaunuja matkaavan kohti etelärajaa loputtoman pitkissä junissa. Tarkkailijat kyselevät huolestuneina, miksi lähettää panssareita siviilejä vastaan, vai onko niillä jokin tuntematon päämäärä?
HalTurner raportoi USA:n puolustusministeriön virkailijan selittävän, että sotilaitten keskitys, tunnettu nimellä "Operation Faithful Patriot", kaikkiaan
5 000 – 7 000 miestä, ovat osa jo rajalle siirrettyjä yksiköitä, vahvuudeltaan
7 000 miestä, jotka vartioivat rajaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Raportit kertovat lisäksi, että Colombia pyrkii saamaan allianssin Brasilian kanssa Venezuelan uhkaa vastaan. Niissä jopa spekuloidaan, että tarkoituksena on yhteisvoimin kaataa Venezuelan presidentin Maduron hallitus. Toisissa raporteissa kerrotaan, että sekä Venäjä että Kiina ovat samoin siirtämässä joukkojaan ja sota-aluksiaan Venezuelaan. Palkintona lienevät Venezuelan runsaat öljyvarat, mutta Venezuelan sisäpolitiikka on täysin retuperällä marxistisen hallituksen toimien vuoksi.
(Nämä uutiset ovat osaksi vahvistamattomia, joten pannaan jäitä hattuun.) http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3354-intel-columbia-seeks-military-alliance-with-brazil-to-overthrow-maduro-in-venezuela,
http://halturnerradioshow.com/index.php/news/u-s-national-news/3350-5-000-u-s-troops-deploying-to-southern-border-militia-groups-also-going, https://www.infowars.com/trump-aint-playin-video-shows-hundreds-of-military-vehicles-being-shipped-to-border/,

Trump pyrkii painostamaan Meksikoa pysäyttämään Yhdysvaltioihin pyrkivän karavaanin, mutta Meksikolla ei taida olla siihen tarvittavia voimia. https://www.yahoo.com/news/trump-pressures-mexico-stop-migrant-caravans-134644382.html,

03. Vaarallinen tilanne on syntymässä Atlantin pohjoisosassa, jossa NATO järjestää kylmän sodan jälkeen suurimmat sotaharjoitukset yhdessä Islannin, Norjan ja Suomen kanssa Norjanmeren alueilla. Ruotsi ei osallistu niihin.
Venäjä kuitenkin ilmoittaa pitävänsä merisotaharjoituksensa kovilla ammuksilla samoilla merialueilla samaan aikaan.

Onko tämä pokeria, jossa seurataan, kuka räpäyttää ensiksi, vaiko vain pyrkimystä näyttää asevoimiensa vahvuutta? Venäjän TU-160 valkoiset joutsenet, raskaat strategiset pommikoneet ovat jatkaneet ilmatilan valvomista laajalla sektorilla. Viimeiset raportit kertovat niiden suorittaneen harjoituslentojaan Norjan rannikon edustalla, jossa NATO:n "Trident Juncture 2018" harjoitus pidetään. Englanti lähetti 2 RAF Voyager ZZ331 hävittäjäänsä selvittämään mikä on tarkoitus, ja pysyttelevätkö "Valkoiset Joutsenet" poissa Skotlannin rannikolta.

Venäjä ilmoitti harjoituksista "Notice to Airmen" (NOTAM) tiistaina todeten, että "rocket test firings" (rakettien testilaukauksia) suoritetaan Norjan merellä marraskuun 6 -9 päivien aikana kello 07.00 -14.00 välillä. Koneet ovat ilmassa 10 tuntia palaten sen jälkeen asemapaikkaansa, kuten Venäjän puolustusministeriö kertoi.

Venäjän ilmoitus aiheutti hälytyksen NATO:ssa, jonka 50 000 miestä, yhdessä 10 000 hyökkäysvaunun, 65 laivan ja 250 lentokoneen kanssa, osallistuvat käynnissä olevaan suurimpaan sotaharjoituksiin vuosikymmenissä, jotka tunnetaan nimellä "Trident Juncture 2018".
Venäjän kovapanos-harjoitus tapahtuu kansainvälisillävesillä, lähin piste on 13.9 merimailia Norjan rannikosta. Se on kuitenkin keskellä NATO:n "Trident Juncture 2018" harjoitusaluetta, joka kattaa suurimman osan Norjaa ja pienemmän osan Ruotsia, mutta ei ulottune Suomen alueelle.

NATO:n harjoitus ei ulotu Arktiselle alueelle eikä pohjoisimpaan osaan Norjasta, jolla on yhteinen raja Venäjän kanssa.
Venäjä kuitenkin ilmoittaa huolestuneisuutensa järjestämällä laivastonsa harjoitukset Barentsinmerellä, joka on kansainvälistä aluetta, mutta koskettaa myös Norjan rannikkoa.
Moskova vakuuttaa, että sen koneet suorittavat säännöllisiä harjoituksia kansainvälisillä merialueilla noudattaen tiukasti kansainvälisiä lakeja rikkomatta minkään maan ilma-aluetta.
https://www.rt.com/news/442782-russian-bombers-norway-exercise/,

04. Venäjän laivasto koki epämiellyttävän menetyksen sen Muurmanskissa sijaitsevan suurimman kelluvan telakan upottua teknisen sähköhäiriön vuoksi.
Sähkövirran katkeamisen vuoksi telakan toisen puolen pumput pysähtyivät, mikä sai yhden maailman suurimmista kelluvista telakoista PD-50 kaatumaan kyljelleen ja uppoamaan.

Samaan aikaan Venäjän ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov oli suunnitellulla korjaus- ja huoltokäynnillä telakalla, joka pystyy kantamaan
80 000 tonnin kuorman, ja on yksi suurimmista maailmassa.

Korjaus-ja huoltokäynti laiturilla no 82 Roslyakovo Muurmanskissa osoittautui kohtalokkaaksi Admiral Kuznesoville. Telakan kaksi tornia sortuivat ja aiheuttivat lentotukialukselle ammottavan haavan keulaan vesirajan yläpuolella, ja on voinut aiheuttaa muitakin vaurioita.

Telakan 70 työntekijää evakuoitiin välittömästi, mutta silti 4 työntekijää joutuivat sairaalaan hypotermian vuoksi jouduttuaan jääkylmään veteen. Yksi sai vammoja vatsaansa. Telakan kokenut mekaanikko on kateissa.
Tukialus sai 4 m pitkän ja 5 metriä leveän aukon keulaansa (hull). Vielä ei tiedetä, mitä muita vaurioita alus kärsi. Se vietiin toiselle telakalle, jossa korjaus- ja huoltotöitä jatketaan. Alus valmistui 1991.
https://www.rt.com/russia/442648-russian-dock-crane-carrier/,

05. Venäjän ensimmäinen rykmentti, joka varustetaan Avangard-järjestelmällä, johon kuuluvat maanosien välisiä ballistisia ohjuksia (ICBM) ja hypersonic liitoalustalla (hypersonic glide vehicle), tulee olemaan valmis aktiivi-palvelukseen ennen 2019 loppua, kertoo Venäjän puolustusteollisuus TASS uutistoimistolle maanantaina.

"Suunniteltu aika ensimmäisen rykmentin asettamiseksi aktiivipalvelukseen tapahtuu vuoden 2019 lopussa. Aluksi rykmenttiin kuuluu 2 Avangard järjestelmää, mutta niiden luku nousee kuuteen. Sen asemapaikka on Red Banner ohjusdivisioona Orenburg-alueella Uralin eteläosassa.

Avangard-järjestelmä on strateginen mannertenvälinen ballistinen ohjus-järjestelmä varustettuna hypersonic (yliäänen) liito- (glide, liuku, liito) alustalla. Avointen lähteitten mukaan tämä "käänteentekevä ase" kehitettiin Machine building tutkimus- ja tuoteyhtiössä Reutovin kaupungissa Moskovan alueella, ja sitä testattiin vuonna 2014.

Liitoalus pystyy lentämään yliäänen nopeudella ilmakehän tiiviiden kerrosten yläpuolella, ohjautuen lentorahallaan korkealla ilmakehässä murtautuen kaikkien tunnettujen ohjusten torjuntajärjestelmien läpi.
Presidentti Vladimir Putin sanoi kesäkuun 7. päivänä kysymys/vastaus tilaisuudessa, että "Avangard järjestelmä on jo valmistusvaiheessa, jota seuraa sen massatuotanto. Armeijan aktiivitoimintaan se otetaan v. 2019 aikana".

UR-100N UTTKh (SA-19 Siletto) on raskas kehittelyversio UR-100 ohjuksesta kehitetty Neuvostoliitossa 1960-luvullaDesign toimistossa -52, jota johti Vladimir Chelomei. Se hyväksyttiin käyttöön 1980. Venäjän strateginen ohjus-toiminta operoi 30 siiloon asennettuna, käyttäen edellisen kaltaisia ohjuksia. Sen lähtöpaino on 100 tonnia, kuljetuspaino 4.5 tonnia. http://tass.com/defense/1028303,

06. UUTISIA LYHYESTI

Oikeuskansleri Avichai Mandelblit antoi lakiin perustuvan tulkinnan terroristin kotitalon tuhoamisesta: "Terroristi, joka kärsii mielenterveys-ongelmista, ei (hänen tulkintansa mukaan) kuulu niihin terroristeihin, joiden koti voidaan lain mukaan tuhota". Sellaista henkilöä ei voida katsoa vastuulliseksi toimistaan, jotka aiheuttaisivat raskaita rankaisutoimenpiteitä.

Mandelblit selvitti päätöstään puolustusministeri Avigdor Libermanille lähettämässään kirjeessä. Hän teki selvän eron haavoittuneen ja surmansa saaneen uhrin välillä, ja katsoi rangaistuksen olevan sen mukaisen.

Mandelblit antoi selvityksenä sen jälkeen, kun Liberman protestoi viime kuussa IDF:n päätöstä vastaan jättää mielenterveysongelmia poteneen terroristin kotitalon tuhoamatta. Terroristin omaiset pystyivät osoittamaan, ettei terroriteon tehnyt ole täysissä sielun ja hengen voimissaan.
Korkein oikeus suositti aiemmin mieleltään sairaan terrorisin kodin sinetöimistä ilman tuhoamista.
LIBI vastasi Mandelblitille: "Sinun auktoriteettiisi vedoten päätin, ettei mielisairaan terroristin kotia tuhota". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5385752,00.html,

Toisaalta inhimilliseltä kannalta päätös on oikea, mutta se jättää suuria aukkoja ja vastuita niille, joiden tulee päättää, kuka pystyy oikeuden-mukaisesti määrittelemään, kuka on todella sairas mieleltään, ja kuka vain vetoaa siihen välttääkseen kovemman rangaistuksen jouduttuaan kiinni.

Kivien ja molotovin koktailien heittäjät – tai heidän omaisensa – ovat valittaneet jouduttuaan kiinni, että heillä on mielenterveysongelmia. Tästä päätellen PA:n arabit ovat kovin sairasta porukkaa. Koskahan Abbas sanoo olevansa edesvastuuton vedoten mielensä sairauteen? Poliitikot tulevat varmaan myös vetoamaan Mendelbitin "fatwaan" päätöksiä tehdessään. https://www.jpost.com/Israel-News/Avi-Dichter-wants-to-expand-house-demolitions-to-attempted-murder-cases-570758,

Kahdeksan Gazan turvallisuusaidan lähettyvillä asuvaa juutalaista teini-ikäistä tyttöä aloittivat keskustelun Instagramissa kertoen, miltä nuoren ihmisen elämä tuntuu noilla raukoilla rajoilla. Parissa päivässä he saivat yli 50 000 seuraajaa. Tyttöjen tarkoitus oli saada sekä israelilaiset että muu maailma ymmärtämään, miltä elämä maistuu yrittäessään elää ihmisen arvoista elämää Hamasin harjoittaman terrorismin alla. Tytöt ovat 16-vuotiaita. He kuvailevat kokemuksiaan sekä kuvin että tekstein. He vetoavat siihen, että jos palopommeja ja raketteja putoilisi Tel Aviviin, kansan reaktio olisi aivan toinen, mutta kuka välittää periferiasta? https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5384026,00.html, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Explosive-balloon-discovered-in-Israeli-kindergarten-near-Gaza-570848,

Israelin kuntavaaleissa naiset etenivät, ja useat korruptiosta syytetyt säilyttivät asemansa. Tel Avivissa jatkaa Ron Huldai homoille ja muuttajille suosiollista politiikkaansa, mutta Jerusalemin pormestarista järjestetään uusinta kahden eniten ääniä saaneiden kesken.
https://www.timesofisrael.com/in-major-upset-bloch-boots-abutbul-to-become-first-female-mayor-of-beit-shemesh/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -24; Tiberias 16 -32; Suolameri 21 -32; Eilat 19 -33 +C-astetta. Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu maassa.

Valvontakamera pystyy identifioimaan jokaisen, joka puhuu tasku-puhelimeensa. Järjestelmä pystyy periaatteessa puhumaan kansalle yksityisen puhelimensa kautta, varoittavat tiedemiehet. https://www.blacklistednews.com/article/69031/surveillance-cameras-can-identify-everyone-by-talking-to-their.html,

Tekniset aivoimplantit, jota käytetään parkinsonin parantamiseen, pystytään hakkeroimaan, ja sitä kautta valvomaan ihmisiä, tiedemiehet varoittavat. https://www.telegraph.co.uk/technology/2018/10/31/brain-implants-used-treat-parkinsons-can-hacked-experts-warns/,

Artikkeli Siliconlaaksosta kertoo, että lapset uskovat yhä laajemmin paholaisen asuvan heidän näyttöruuduissaan ja puhelimissaan. Edellinen artikkeli voisi selittää, että he kuulevat outoja ääniä i-phone puhelimistaan.
USA:ssa on leviämässä voimakas kristinuskon vastaisuus, mutta toisaalta avoin saatanan palvonta, mikä pakottaa aidot kristityt valvomaan askeleitaan entistä tarkemmin, ja pitäytymään Kristukseen.
https://www.nytimes.com/2018/10/26/style/phones-children-silicon-valley.html,
Tuesday, October 30, 2018

TIISTAI 30.10.2018

TIISTAI 30.10.2018
01. Tänään äänestetään Israelin kuntavaaleissa, kaikkiaan 6.5 miljoonaa äänestäjää valitsevat entiset tai uudet kuntajohtajat ja valtuustojen jäsenet. En ole seurannut asuinpaikkani poliittista karttaa, mutta täytyy katsella jotkut sopivat kohteet.
Internetyhteytemme lakkoilee jatkuvasti, joten kirjoittaminen käy hankalasti. Pyrin kuitenkin laatimaan artikkelini tärkeimmistä tapahtumista.
Eilen kävimme kokeilemassa nopeaa junaa Jerusalemista Tel Aviviin, mutta koska TA:n järjestelmät ovat vielä kesken, se ajoi vain Ben Gurionille. Matka kesti 24 minuuttia yhteen suuntaan. Juna kaipaa vielä lisää jemmausta.

02. Pääministeri Benyamin Netanyahun vierailu on osa Omanin sulttaanikunnan pyrkimystä tarjota maassa käytettyä tapaa vaikeiden ongelmien ratkaisuissa, jota kutsutaan nimellä Sabla.
Omanin sulttaani Qaboos bin Said vakuutti Netanyahulle, ettei Oman pyri sovittelijan asemaan, vaan toimii välittäjänä.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi Omanissa pari päivää ennen Netanyahua tavaten Omanin ulkoministeri Yusuf bin Alawin.
Alawin mukaan pääministeri oli ottanut yhteyttä sulttaani Qoosiin kysyen, voisiko hän myös esitellä oman asemansa konfliktissa, johon sulttaani vastasi
"Yellah tefadal, tule". Alawi sanoo, että on aivan luonnollista kutsua Israelin pääministeriä esittämään kantaansa.

Omanissa on myös oikeusistuimia ja ilmeisesti myös oppineita tuomareita, mutta kansa pitää parempana Omanin erikoista sabla järjestelmää, jossa osapuolet asetetaan istumaan vastakkain, mikä sallii heidän esittävän väitteitään ja vaatimuksiaan molempia osapuolia tyydyttävän sopimuksen solmimiseksi. Sablassa ratkotaan taloudellisia vastakohtia, henkilöitten ja heidän ja hallituksen välisiä sekä naapurimaiden keskeisiä ongelmia.

Omanin sulttaani Qoos bin Said nousi valtaan hänen isänsä jouduttua väistymään "palatsivallankumouksen" kautta 40 vuotta sitten. Hän suositteli sablan käyttämistä kansojen välisiin konflikteihin: Irakin ja Iranin välillä; Saudi Arabian ja Qatarin, sekä Saudi Arabian ja Jemenin välillä.
Omanin ulkoministeri pyrkii nyt saamaan saman pöydän vastapuolelle Israelin ja palestiinalaisten johtajat. PA voi boikotoida Yhdysvaltoja, mutta tuskin Omanin sulttaania, kuten op-ed artikkelissa arvioidaan.

Netanyahun vierailu Omanin pääkaupunkiin Muscatiin oli onnistunut – pienestä protestista huolimatta "saatanan edustajan" vierailua vastaan.
Iran ja Hamas pyrkivät vähättelemään vierailun merkitystä kutsuen sitä vain "photo-op" tilaisuudeksi ilman vakavaa tarkoitusta.
Omanin uutislehdet esittivät etusivullaan kuvia sulttaani Qoosin ja pääministeri Netanyahun tapaamisesta, jopa Sara Netanyahustakin, joka seurasi puolisoaan Omanin matkalla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383524,00.html,

03. PLO:n keskusneuvosto ilmoittaa päättäneensä peruuttaa Israelin valtion tunnustamisen, kunnes se tunnustaa Palestiinan valtion Juudeaan ja Samariaan ja Gazaan rajoinaan ennen 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, kertoo PA:n uutistoimisto WAFA.

PLO:n keskusneuvosto päätti samalla katkaista turvallisuusyhteistyön sen taloudelliset suhteen Israelin kanssa, jotka määriteltiin Pariisin taloudellisessa protokollassa 1994.
Maanantai-iltana julkistetun neuvoston 2-päisen tilaisuuden loppupäätökset eivät kuitenkaan ole sitovia. Päätöksiä tutkitaan perustettavassa komiteassa, ja lisäksi niiden toteuttaminen käytännössä vaatii PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin hyväksymisen.

Vuonna 1993 Israelin ja PLO:n väliset Oslon sopimukset oli tarkoitettu vain tilapäisiksi – 5 -6 vuoden ylimenokaudeksi – jonka aikana PLO:n tulisi toimia Palestiinan valtion perustamiseksi. Nyt tämä ylimenokausi on ohi.
PLO:n keskusneuvoston päätösten virallinen hyväksyminen merkitsisi 1994 Oslon sopimusten loppumista, vaikka käytännössä ne ovat jo kuolleet.

On epävarmaa, miten asia kehittyy tästä lähtien.
Presidentti Trumpin nopeat päätökset Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi ja USA:n lähetystön muuttamiseksi Jerusalemiin sekoittivat PA/PLO:n laskelmat edetä valtionsa perustamiseksi omalla aikataulullaan, eikä se ole pystynyt asennoitumaan Trumpin nimittämän tiimin laatimaan rauhansuunnitelmaan positiivisesti, vaan epäilee USA:n ja Israelin välistä salaliittoa. USA lupaa julkistaa "Vuosisadan diilin" lähiaikoina.

Lisäksi Gazan irrottautuminen PA:n valvonnasta, vaikka sen virkailijat ovatkin saaneet palkkaa PA:n kassasta, on osoittautunut kovaksi perunaksi, johon Abbasin iän heikentämä hammasrivistö ei ole pystynyt.
Sovittelukeskusteluja on käyty vuodesta 2006 lähtien Egyptin toimiessa välittäjänä ilman edistystä. Abbasin asettamat talouspakotteet Gazan kansan nousemiseksi kapinaan Hamasin hallinnon kaatamiseksi ovat loitontaneet osapuolia toisistaan. Egypti ja YK vaativat sanktioiden poistamista, mutta Abbas haluaa kuristaa Gazan asukkaita, kunnes vaatimuksiin suostutaan.

PLO vakuuttaa, että se on palestiinalaisen sekakansan ainoa laillinen edustaja, ja pitää Hamasin solmimia potentiaalisia sopimuksia YK:n ja Israelin kesken laittomina.

Israelin opetusministeri Naftali Bennett vastasi PLO:n päätöksiin todeten, ettei PA/PLO ja vielä vähemmän Hamas ole koskaan olleet tosissaan neuvottelemassa rauhasta, koska niiden perimmäisenä tarkoituksena on Israelin tuhoaminen, ja sen juutalaisen kansan karkottaminen tai murhaaminen viimeistä miestä myöten ja naisten ja lasten orjuuttaminen. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-announces-the-cessation-of-recognition-of-the-State-of-Israel-570661,

04. Liikenneministeri Yisrael Katz sai kutsun Omanin sulttaanilta vierailla maassa ensi viikon aikana. Kutsu tarkoittaa virallista diplomaattista vierailua, jonka aikana Katzin odotetaan esittelevän suunnitelmaansa junayhteyden ulottamiseksi Välimereltä Persian Gulfin maihin Jordanian ja Saudi Arabian kautta.

Netanyahu selvitti, että Katz kutsuttiin Omanin toimesta Muscatiin ensi viikolla voidakseen osallistua Maailman kongressiin, jonka järjestäjä on Kansainvälinen Tiekuljetusunioni. Israel on ensimmäistä kertaa saanut virallisen kutsun kongressiin Omanissa.

Netanyahu ylisti Omanin sulttaania Qaboos bin Saidia erittäin kokeneeksi ja merkittäväksi mieheksi.
"Tämä oli Israelin ensimmäinen vierailu Omanissa 22 vuoteen. Tämän taustalla ovat diplomaattiset ponnistelut, joita olen ajanut äskeisten vuoien aikana arabimaita koskien".
"Pitkähköksi venähtäneessä tapaamisessa keskustelimme yksityiskohtaisesti Lähi-Itää koskevia haasteita. Ne olivat tärkeitä keskusteluja – sekä Israelin valtion kannalta, että hyvin tärkeitä koskien Israelin turvallisuutta. Niitä tulee olemaan lisää jatkossa" Bibi selvitteli vierailuaan.

Katzin Omanin vierailulle voitaneen antaa nimi "Rautatie alueelliseen rauhaan". Katzin suunnitelma rautatiestä Välimereltä Israelin, Jordanian ja Saudi Arabian kautta Persianlahden maihin on vallankumouksellinen. Vastaavanlaisia suunnitelmia – joskin pienemmässä mittakaavassa – on esitetty ennenkin, mutta ne ovat kaatuneet poliittiseen epävarmuuteen.

Tiedotusministeri Ayoob Kara aloittaa maanantaina matkansa Dubain kansainväliseen mediakonferenssiin.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev on edelleen Abu Dhabissa Israelin judotiimin kanssa, joka sai valmiiksi "Abu Dhabin grand slamin" ja tuo kotiin ainakin 2 kultamitalia ja 3 pronssia. Oli suuri voitto Israelille, että Israelin judo-tiimi sai kilpailla avoimesti esittäen maansa lipun ja logon kilpailu-asuissaan, ja että kultamitalit voittaneille soitettiin Israelin kansallislaulu ja nostettiin Israelin lippu keskimmäiseen salkoon.
Israelin ja Omanin diplomaattisuhteet katkesivat toisen intifadan, PA/PLO:n hillittömien terrori-iskujen Israelin siviilejä vastaan – alettua.
Bibillä oli mukanaan Muskatissa Sara-vaimonsa ohessa Mossadin ja kansallisen turvallisuusneuvoston johtajat ja muita virkailijoita. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5382508,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Presidentti Donald Trump teki vierailun Pittsburghin Squirrel Hill synagogaan, jossa toiset eivät olleet innostuneet vierailusta, mutta Rabbi totesi: "Trump on presidenttini. Hän on lämpimästi tervetullut". Amerikan juutalaisten avoin viha Republikaaneja ja presidentti Trumpia kohtaan on käsittämätön. Heidän on vaikea asennoitua siihen, että Demokraattinen puolue ja sen presidentti-ehdokas Hillary Clinton hävisivät jo voitonjuhlien alettua puolueen vaali-toimistoissa, mutta joka viime minuuteilla kääntyi republikaanien ja Trumpin yllättävään voittoon.

Trumpia on väitetty kansallis-demokraatiksi, minkä Trump korjasi muotoon "kansallinen", mitä jotkut juutalaiset vierastavat todeten, että natsit olivat kansallis-sosialisteja. He pitävät Trumpia "epärehellisenä kiihkoilijana, jonka puheet kiihottavat vihaan ja pelkoon maahanmuuttajia kohtaan".

Vain minuutteja ennen iskuaan synagogaan murhaaja Robert Bowers hyökkäsi sosiaalisessa mediassa HIASta vastaan, juutalainen järjestö, joka asuttaa maahanmuuttajia USA:n hallituksen kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti. "HIAS tuo maahan tunkeilijoita, jotka surmaavat ihmisiä. En voi istua paikoillani ja katsoa, miten ihmisiä lahdataan. Tarkista näkösi, aion mennä sisälle" hän kirjoitti.
Valkoisen Talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders sanoi: "Muutamat henkilöt, he surevat, heihin koskee. Presidentti haluaa olla siellä osoittaakseen hallituksensa tuen juutalaiselle yhteisölle. Rabbi sentään kutsui hänet tervetulleeksi paikalle".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383932,00.html,

Amerikan juutalaiset alkavat vähitellen ymmärtää, että antisemitismi on nousussa Federaation alueilla, ja että juutalaisten vähättely muutamista, jotka marssivat kaduilla huudelleen iskulauseitaan kuuluvat ajan henkeen, joka menee ohi, ovat vaarallista harhaa. "Eivätkä he toki uskalla iskeä synagogiin", he tyynnyttelevät toisiaan tajuamatta, että antisemitismi on kehittynyt juutalaisten fyysiseksi vahingoittamiseksi. Dan Shabiro sanoo artikkelissaan, että "Trumpin tulisi muuttaa puhetyyliään, jossa hän sanoo hyviä ihmisiä esiintyvän molemmin puolin. Tällä hän vahvistaa tasapainottomia ihmisiä muuttamaan viha-puheitaan väkivaltaiseksi toiminnaksi – muslimeja, meksikolaisia, homoja - ja tietenkin juutalaisia – vastaan".
"Antisemitismiä esiintyy myös sekä oikeistossa että vasemmistossa.
Vasemmiston antisemitismi on selvimmin nähtävissä Englannissa, jonka Labourpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on vahvin ehdokas maan seuraavaksi pääministeriksi. Jos se toteutuu, hän tulee toteuttamaan näkemyksiään Downing Streetillä, pääministerin kansliassa".
"Samankaltaisia ääniä kuullaan myös Yhdysvalloissa, yliopistojen tiloista Louis Farrakhaniin ja muihin. Niiden vastustaminen tulee aloittaa nyt", sanoo Shapiro.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383910,00.html,

Israelin osallistuessa 6 653 808 laillisen äänestyskelpoisten voimalla maan kuntavaaleihin, suurin huoli on siinä, että vaalit voitaisiin suorittaa ilman lainavastaisuutta, mikä julkisuuteen tullietten tapausten johdosta ei ole ollenkaan varmaa.

Pormestariehdokkaita on 863 ja alueellisten valtuustojen johtoon n 3 400 ehdokasta. Ensimmäistä kertaa vaalit suoritetaan samaan aikaan kaupungeissa ja maaseutukunnissa, joten vaalit pidetään 251:ssä maan 257 kunnissa Israelissa. Vaalilaatikkoja on 11 000 noin 4 000 äänestyspaikassa. Jos ehdokas ei saa 40 % äänistä, suoritetaan uusinta 13.11. kahden johtavan ehdokkaan välillä. Druusit vastustavat äänestystä joillakin paikkakunnilla vastalauseena Knessetin hyväksymälle Israel kansa-valtio laille. Joitakin druusien äänestyspaikkoja jouduttiin sulkemaan protestien vuoksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383865,00.html,

Brasilian presidentiksi valittiin Jair Bolsonaro, jonka ehdokkuutta kutsuttiin ristiriitaiseksi. Toisaalta häntä kutsutaan Brasilian Donald Trumpiksi. Heprealaisen yliopiston professori Arie Kacowicz Jerusalemista tutkii raportissaan Bolsonaron henkilöä ja valinnan vaikutuksia Israeliin.

Kacowicz sanoo, että vaikutus Israeliin on merkittävä. "Tämä on latinalaisen Amerikan suurin valtio, sen väkiluku on n. 200 miljoonaa; sen talous on 9. suurin maailmassa, ja sen maa-alue on valtava. Bolsonaron valinta on tavallaan protesti Labor-puoluetta vastaan, jota syytetään korruptoituneeksi.
Hänen puheensa olivat Trumpin tapaan ei-poliittisia, mutta aitoja. Hänen uskotaan tuovan muutoksia ja järjestystä katuelämään sekä taistelevan rikollisuutta vastaan.
Hänen vaalilupauksensa vierailla Israelissa, ja muuttaa Brasilian lähetystö Jerusalemiin, merkitsevät dramaattista muutosta EteläAmerikan maassa.

Israelin ja Brasilian väliset suhteet eivät ole olleet hyvät, mitä korostaa Brasilian hylkääminen Dani Dayan Israelin lähettilääksi Brasiliaan.
Bolsonaro kuuluu Evankeeliseen ryhmittymään, ja hänen kaksi vaalilupaustaan merkitsevät täydellistä muutosta diplomatiassa. Brasilia harjoitti multilateraalista ulkopolitiikkaa, jonka piirteenä ovat olleet läheiset suhteet Iraniin ja arabimaihin. Mielenkiinnolla seurataan, miten presidentti Bolsonaro suuntautuu uudessa asemassaan maansa johtavana henkilönä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253970,

Trump lähetti 5 200 sotilasta Meksikon vastaiselle rajalle, joita vahvistavat 150 mailia terävillä (razor) piikeillä varustettua piikkilanka-aitaa.
YK kehottaa Yhdysvaltoja ottamaan vastaan kaikki yli 7000 + elintaso-muuttajaa, jotka lepäsivät hetken Meksikossa mutta jatkavat tavaltaan n. 30 mailin päivävauhtia kohti USA:n rajaa. Meksiko tarjosi heille työtä ja mahdollisuutta kirjautua virallisesti maahanmuuttajiksi, mutta tarjous hylättiin. USA:n sotilaat harjoittelevat, miten estää laiton maahanmuutto. Karavaanin koko on kuitenkin pienentynyt, enää arviolta 4 000 ihmistä. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6330911/Pentagon-says-5-000-troops-deploy-border-Friday-deter-immigrant-caravan.html. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6331353/Second-migrant-caravan-storms-Mexico.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -23; Tiberias 16 -31; Suolameri 21 -32; Eilat 19 -33 +C-astetta, aurinkoista, torstaina puolipilvistä. Hieman lämpenevää.
Sunday, October 28, 2018

SUNNUNTAI 28.10.2018

SUNNUNTAI 28.10.2018
01. Valkoinen 46-vuotias mieshenkilö, joka sanoo internetissä perhesuhteitaan sekaviksi, ja jolla oli yhteyksiä alRight järjestön kanssa, astui lauantaina sisään juutalaisen seurakunnan Tree of Life synagogaan Squirrel Hill lähiössä Pittsburghissa Pennsylvaniassa, jossa vietettiin normaalia sabatti-palvelua, sekä myös brit mila juutalaispojan ympärileikkausoperaatiota.

Murhaajalla oli aseinaan AR15 sekä pistooli. Hän aloitti seurakuntalaisten tulituksen synagogan pohjakerroksesta ampuen sattumanvaraisesti murhaten ainakin 11 seurakuntalaista, haavoittaen useita ja neljää poliisia.

Lopetettuaan ampumisen mies linnoittautui kolmenteen kerroksen jääden odottamaan poliisin tuloa, joille hän antautui lopulta huutaen: "Kaikkien juutalaisten täytyy kuolla". Hän kävi lyhyen tulitaistelun poliisin kanssa, ja häneen osui useita poliin luoteja, jonka johdosta hänet vietiin sairaalaan.

Poliisi teki ratsian parakkiin, missä murhaaja, tukevahko mies nimeltään Robert Bowers, asui. Seinille ja ikkunalaseihin oli liimattu republikaanien ja presidentti Trumpin vastaisia julisteita, jota hän sanoi vihaavansa, eikä ollut äänestänyt häntä presidentin valeissa. Koska mies raivosi juutalaisia vastaan, hänen murhaansa pidetään terroritekona.

Sadoittain juutalaisia ja ei-juutalaisia osallistui sunnuntain vastaisena yönä surun ja menetyksen osoituksena järjestettyyn valvontatilaisuuteen (vigil).
Ennen yövalvojaisia järjestettiin läheisessä Presbyteeri-kirkossa uskontojen välinen muistotilaisuus, "jota ei voitu siirtää toiseen päivään".

Presidentti Trump esitti kauhistuksensa tämän järjettömän massamurhan vuoksi ja kehotti poliisia vahvistamaan synagogien suojelua USA:ssa.
Tämä on myös herättänyt uuden keskustelun kuolemanrangaistuksen käyttämisestä murhaajan tuomiossa, minkä Pennsylvanian laki sallii. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253862, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5381315,00.html,

Diaspora-asiain ja opetusministeri Naftali Bennett lensi suoraan Pennsylvaniaan terrori-iskun jälkeen käyden tutustumassa synagogaan, jossa massamurha tapahtui, sekä tavaten seurakuntalaisia, joitten omaisia joutui murhaajan käsiin. Lopuksi hän osallistuu hautaustilaisuuteen.

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi - saatuaan tiedon terrori-iskusta juutalaiseen Tree on Life (elämänpuu) synagogaan Pittsburghissa - olevansa sydäntään myöten järkyttynyt ja kauhistunut murhaavan iskun vuoksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5381436,00.html,
02. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu teki yllättävän – ja salaisen kuten ynewnews raportoi - Omaniin, muslimivaltioon, jonka kanssa Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita.
Presidentti Shimon Peres teki myös aikoinaan vierailun Omaniin, mutta media vaikeni siitä lähes kokonaan. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas teki 3-päivän vierailun Omaniin muutamia päiviä ennen Netayahun vierailua. Sekä Abbas että Netanyahu tapasivat Omanin sulttaanin Qaboosin.

Netanyahun vierailu jälkeen Omanin ulkoministeri Yousuf bin Alawi bin Abdullah sanoi, ettei hänen maansa toimi välittäjänä palestiinalaisten ja Israelin välillä, mutta hän tarjoaa apuaan rauhanprosessissa.
"Emme voi sanoa, että tie on päällystetty ruusuilla, mutta tärkeintä on saada konflikti lopetetuksi" hän vakuutti.

Alawi totesi päivä Bibin vierailun jälkeen lauantaina, että on tullut aika hyväksyä Israelin olemassaolo. "Israel on tänään valtio alueella, ja meidän tulee ymmärtää tämä" puhuessaan Bahrainin huippukokouksessa. "Maailma on myös tietoinen tästä tosiasiasta. Ehkä on tullut aika kohdella Israelia muitten valtioitten tavoin, ja myös kantaa samat velvollisuudet".

Alawi sanoi luottavansa Yhdysvaltioihin ja presidentti Donald Trumpin ponnisteluihin "vuosisadan diilin" (Lähi-Idän rauhan) saavuttamiseksi.

Bahrainin ulkoministeri Khalid bin Ahmed Al-Khalifa tuki Omania ja sulttaanikunnan roolia pyrkiessään turvaamaan Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhan. Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir sanoi maansa uskovan, että avain suhteiden normalisoimiseksi Israelin kanssa on rauhan-prosessi.
Kolmen päivä huippukokoukseen osallistuivat Saudi Arabia, Bahrain, USA:n ulkoministeri Jim Mattis, sekä Italian ja Saksan ulkoministerit. Jordanian kuningas Abdullah II joutui peruuttamaan osallistumisensa tulvan aiheuttaman tragedian vuoksi Suolameren itärannalla, jossa sai surmansa 21 nuorta jordanialaista. Israel lähetti avuksi pelastuspartion.

Trumpin nimittämä Lähi-Idän lähettiläs Janon Greenblatt "tervehti tyydytyksellä suhteiden lämpenemistä ja nousevaa yhteistyötä alueellisten ystäviemme välillä", kuten hän twiittasi perjantaina.
"Tämä avustaa rauhanponnistelujamme ja on tärkeä tasapainon, turvallisuuden ja vaurauden ilmapiirin luomiseksi Israelin, palestiinalaisten ja niiden naapureitten kesken. Odotan uusia tämän kaltaisia tapaamisia".

Israel jakaa joittenkin Gulf-maitten tavoin Iranin vaikutusvallan hillitsemisen Lähi-Idän alueella. Oman on tavallaan alueelle kuten puolueeton Sveitsi kansainvälille diplomatialle. Oman avusti sovittelemaan USA:n ja Iranin välisiä salaisia keskusteluja, jotka johtivat JCPOA-ydinsopimukseen Genevessä 2015.

Aiemmin tänä vuonna bin Alawi vieraili Jerusalemin Al-Aksa moskeijassa, ja Bibi on useissa tilanteissa vihjannut lämpimiin suhteisiin Omanin kanssa. Hän kertoi Knessetissä, että Iranin vaikutusvallan pelon vuoksi Israelin ja arabien väliset suhteet ovat lähempänä kuin koskaan.
Peres vieraili Omanissa ja Qatarissa 1996 ja Yitzhak Rabin Omanissa 1994.
Netanyahulla oli mukanaan joukko korkeita virkailijoita, myös Mossadin johtaja ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5381264,00.html,

03. Al-Hayat arabiankielisen uutislehden mukaan Israel ja Hamas ovat saavuttaneet Kairon neuvotteluissa yhteisymmärryksen pitkäaikaisesta tulitauosta. Islamic Jihad ilmoitti hyväksyvänsä tukitauon.
Uutisraportista huolimatta 16 000 mielenosoitajaa kokoontui Gazan raja-aidan tuntumaan. IDF käytti lopulta kovia panoksia surmaten 4 Gazan arabi-miestä iältään n. 20-vuotiaita. Jabalian itäpuolella 27-vuotias arabi sai surmansa, toiset kolme 22-, 22-, 23-vuotiaat saivat surmansa Khan Younisissa.

Muutamat melakoitsijat pystyivät läpäisemään turva-aidan, mutta menivät pian takaisin Gazan puolelle.
IAF teki 3 vastaiskua Hamasin kohteisiin Gazassa.
Arabien sytyttämät autonrenkaat levittivät pistävää, pahan hajuista savua Israelin juutalaisyhteisöihin, minkä estämiseksi IDF asensi supersuuria tuulettimia savupilvien hajottamiseksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5380566,00.html,

04. Gazasta ammuttiin perjantai-illan aikana 14 rakettia Israeliin.
Sabatin vastaisen yön aikana Gazasta ammuttiin Israeliin 30 rakettia. Niistä Iron Dome eliminoi 14; 2 putosi mereen ja loput putosivat aukeille paikoille.

IAF ei aikaillut, vaan iski lauantain aikana yli 80 kohteeseen Gazassa. Sen jälkeen komentaja Gadi Eisenkot tapasi puolustusministeri Avigdor Libermanin keskustellen hänen kanssaan, miten tästä jatketaan.
Debkafilen mukaan IAF iski 87 kohteeseen Gazassa.

Everstiluutnantti Nir, Iron Dome komentaja 947. pataljoonassa totesi, että kaikki raketit, jotka oli kohdistettu asutuille alueille, eliminoitiin täysin ja onnistuneesti. Apulaiskomentaja majuri Elad lisäsi, että pataljoona on täysin valmistautunut vuoden jokaisena päivänä, yöllä ja päivällä. Elad totesi menneen viikon olleen epätavallisen vilkas hälytyksineen, mutta ettei se muuten erottautunut muusta rutiinista, koska "olemme aina valveilla". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253845,

05. UUTISIA LYHYESTI

Hondurasista alkunsa saanut karavaani-ilmiö perustuu maailmalle levitettyyn vääristyneeseen kuvaan "Amerikkalaisesta unelmasta", joka on kärjistynyt elämän kurjistuessa lainalaisessa Amerikassa, sanovat "tavallisesti asioista perillä olevat tahot", tässä tapauksessa läheltä asiaa seuraavat.

Nämä seuraajat sanovat, että honduras on syötetty täyteen tätä unelmaa, joka ilmeisesti on ajassaan jäljessä, mutta sitä eivät heille kerro iphones - musiikkivideot - lujaa ajavat ökyautot – elokuvatähdet – paras ruoka maailmassa tai vapaa sosiaalinen turva elinajaksi, joka on osa unelmaa.
Ne eivät kerro, että USA elää paluuta omaan raakaan arkeensa, vaikka Trumpin kovienotteiden vuoksi maan talous onkin rohkeassa nousussa.

Nämä samat tarkkailijat ovat panneet merkille, että pääosa karavaaniin osallistujista ovat nuoria työkykyisiä ihmisiä, päällään hyvät vaatteet ja naisilla kaulassaan kultaketjut ja ranteissaan kultaiset renkaat.
Jos heillä on lapsia, ne on jätetty kotiin, mutta kutsutaan mukaan sitten, kun työlupa ja – paikka on varmistettu.
Pakolaisia nämä ihmiset eivät ainakaan ole, päättelevät läheltä seuraajat.
https://beforeitsnews.com/v3/alternative/2018/3644205.html,

Israeliin viikonvaihteen aikana suunnattu rakettihyökkäys Gazasta ei ollut Hamasin suunnittelema; sen oli määrännyt Iran ja Syyria.
IDF toteaa, että määräys perjantaina ja lauantaina opastettuun massa-hyökkäykseen Israelin siviilikohteisiin tuli Damaskoksesta.
"Katsomme Syyrian hallituksen ja Iranin vallankumousarmeijan vastuullisiksi viikonvaihteen tapahtumiin" sanoo IDF:n tiedottaja.

"Me lähetimme selvän viestin tässä hengessä niille, jotka sitä tarvitsivat. Kukaan ei ole koskematon, ei Gazan kaistalla, eikä sen ulkopuolella".
Tiedottaja everstiluutnantti Jonathan Conricus lisää: "Olemme havainneet ja vahvistaneet selvän linkin Gazan ja Damaskoksen välille".

"IDF:n tärkeimmät kohteet sisältävät taistelun Iranin linnoittautumista vastaan Syyriassa; kehittyneitten aseitten kuljetusten estäminen Hizbullahille, sekä turvallisuuden takaaminen asukkaille etelässä sekä Juudeassa ja Samariassa. Me otaksuimme, että suuren inhimillisen avun kuljetukset Gazaan olisivat vaikuttaneet aivan toisenlaisen perjantain.
Hamas kuitenkin testasi seurauksia, ei ponnistelujamme".

Me saavutimme tarkoituksemme perjantaina, ei mitään massaryntäystä turva-aidan yli Israelin puolelle".

IDF pitää Hamasia vastuussa kaikesta, mitä Gazassa tapahtuu ja mitä sieltä lähetetään Israelin puolelle välittämättä siitä, kuka ne teki.
IDF iskee suurella voimalla terrorihyökkäyksiin Gazan kaistalta, ja etenkin terrorijärjestöjen terroriaktiivisuuteen. IDF on valmistautunut kaikkeen.

IDF:n tiedottaja Conricus sanoi, "ettei ole havaittu merkkejä, että Hamas edes yrittäisi valvoa Islamic Jihadia. IDF iski vastauksena lähes 40 rakettiin Gazasta Israeliin lauantaina kohdistamalla vastaiskunsa Hamasin kohteisiin, joista yksi oli Hamasin yleisen turvallisuuden päämaja Gazan Al-Daraf lähiössä, joka tuhottiin".
"Lauantaiaamuna IAF:n koneet pommittivat 8 Islamic Jihadin kohdetta, niihin kuuluivat 3 sotilaskohdetta, aseiden valmistusverstas PohjoisGazassa sekä tunnelinrakentamisrakennus EteläGazassa".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5381098,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 11 -19; Tiberias 16 -28; Sulameri 19 -29; Eilat 18 -31 +C-astetta. aurinkoista lähipäivien aikana, lämpötila vähän nousee.

Voimakas 6.8 R-asteen maanjäristys tärisytti Kreikan länsiosia perjantai-aamuna. Maanjäristyksen keskus oli lähellä mannerta merellä. Sen aiheuttamat tärähtelyt tuntuivat Libyassa, Italiassa, Maltalla ja Albaniassa. Jälkijäristykset olivat 5.6 R-asteen suuruisia. Se ei aiheuttanut tsunamia.
Se oli 13. maanjäristys kuukauden sisällä. http://www.thebigwobble.org/2018/10/powerful-mag-68-quake-shakes-western.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+thebigwobble%2FTAHY+%28The+Big+Wobble%29.'