Friday, August 16, 2013

PERJANTAI 16.08.13


PERJANTAI 16.08.13

1. EGYPTIN väkivaltaisuuksissa poliisien ja hallitusta vastustavien mielenosoittajien välillä surmansa saaneiden luku on nyt 638, mutta luku on paljon suurempi, vakuuttaa Muslimi-veljeskunnan (MV) edustaja. Kuolleiden pahoin runneltuja ruumiita on koottu suuriksi kasoiksi ruumishuoneisiin ja sairaaloihin, joissa ihmiset etsivät omaisiaan. Haavoittuneiden luku lienee tuhansissa, vaikka eräs lähde mainitsee n.1600. Poliisin hyökkäysten rajuudesta huolimatta kansalaiset sanovat ymmärtävänsä, että tämä ”MV:n valta oli lopetettava, sillä he käyttäytyivät  kuin terroristit”. Eilinen päivä oli rauhallisempi kummankin osapuolen vetäessä henkeään, mutta MV sanoo kutsuvansa kansaa ”raivon päivän” marsseihin perjantaiksi, muslimien rukousten jälkeen. Jotkut kansanryhmät hyökkäilivät eilen hallituksen virastoja ja rakennuksia vastaan. Sisäministeriön edustaja vakuuttaa, että poliisi käyttää jatkossakin kovia luoteja, mikäli tilanne niin vaatii. Verenvuodatus tulee jatkumaan.

TUOMIOITA poliisin kovia otteita vastaan tulee kaikkialta maailmasta. Länsimaiden ensireaktio on odottamaton tyrmistys. Egyptin piti näyttää esimerkkiä arabimaille demokratian juurruttamiseksi islamin hallitsemaan maahan, mutta nyt kaikki mitä ne voivat sanoa, on esittää vaatimuksia poliisin käyttämän väkivallan hillitsemiseksi ja neuvottelujen aloittamiseksi armeijan valvoman väliaikaisen hallituksen ja poliittisten puolueitten välillä. Sitä vaati myös YK:n turvallisuusneuvosto hätäisessä istunnossaan torstaina.
Muslimiveljeskunta ei tyydy vähempään kuin presidentti Mursin palauttamiseen virkaansa ja edellisen hallituksen vallan palauttaminen, mitä harva uskoo enää mahdolliseksi.
USA:n presidentti epäröi edelleen, miten selvittää oma osuutensa tapahtumiin. Obama vihjailee, ettei entinen läheinen (sotilas)yhteistyö voi jatkua, minkä osoitukseksi hän peruutti vuosittaiset sotilasharjoitukset USA:n ja Egyptin armeijoiden välillä. Hän ei toistaiseksi ole peruuttanut USA:n vuosittaista 1.3 miljardin USD sotilasapua, mutta harkitsee sitä.
Turkin pääministeri Erdogan kutsuu poliisin toimia massamurhaksi ja vaatii YK:n turvallisuus-neuvostoa kokoontumaan käsittelemään Turkin tilannetta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4418525,00.html

Muslimiveljeskunta kehottaa vallankaappauksen vastustajia osallistumaan ”raivon päivän” mielenosoituksiin kaikkialla maassa tänään perjantaina, sanoo veljeskunnan tiedottaja Gehad el-Haddad.
Mursin vallan kaatamisen 03.07. aloittanut ryhmä nimeltä Tamarod kehottaa kansalaisia yhtymään taistelussa ”terrorismia” vastaan. ”Vaikeina aikoina meidän tulee seistä yhdessä – puolustaaksemme lastemme tulevaisuutta terrorismilta ja pimeiltä voimilta, jotka haluavat vetää meitä vuosisatoja taaksepäin”. Tamarod kehottaa ”kansalaisia muodostamaan kansan-komiteoita kaduilla, kotien ja kirkkojen ulkopuolella, Egyptin lippuja kantaen hylkäämään kotimaisen terrorismin ja ulkomaisen häirinnän”.
Paikallinen väkivalta levisi torstaina kaikkialle maahan, hallituksen virastoja sytytettiin tuleen pyramidien lähellä, useita kirkkoja poltettiin, ja poliisit tulittivat ihmisiä kovilla luodeilla.
Väliaikainen hallitus julisti maahan kuukauden kestävän hätätilan, joka antaa sille suuremmat valtuudet toimia katsomallaan tavalla.
Poliisi valmistautui perjantain mielenosoituksiin sulkemalla joitain avainkatuja ja tarkastaen ihmisten henkilöllisyyspapereita. Asukkaat Kairossa rakentelivat kulkuesteitä talojensa eteen sementtiblokeista ja löytämistään metallitarvikkeista.

Aaron Klein kertoo WND:n artikkelissaan, että Muslimiveljeskunta harkitsee pitkällisen aseellisen taistelun eli sisällissodan aloittamista armeijan valvomaa väliaikaista hallitusta vastaan. Veljeskunnan virkailijan mukaan järjestön sisällä pohditaan, miten sen tulisi edetä siinä tapauksessa, ettei sen valtaa palauteta neuvottelujen kautta. Virkailijan mukaan Qatarin ja Turkin edustajat välittävät Muslimiveljeskunnan ja kansainvälisen yhteisön välillä. Virkailija esittää varoituksen, että ellei neuvotteluissa päästä tyydyttävään ratkaisuun, Veljeskunta aloittaa hyökkäykset ei vain virallista vastustajaa van myös vähemmistöjä vastaan, mukaan lukien koptikristityt maassa. Tätä ovat jo ennakoineet useiden kirkkojen ja uskonnollisten laitosten rakennusten sytyttäminen tuleen keskiviikkona ja torstaina. http://www.wnd.com/2013/08/muslim-brotherhood-plots-armed-struggle/

Israel on toistaiseksi pysynyt syrjässä Egyptin tapahtumista, mutta monet maat, myös Suomi, ovat kehottaneet kansalaisiaan kiireesti poistumaan väkivallan kasvamisen pelossa.
Sen sijaan on arvailujen varassa, miten Kairon tapahtumat vaikuttavat Siinain salafisteihin ja al-Qaidan sekä siellä toimiviin Hamasin taistelijoihin. Armeija haavoitti niiden toimintaa suuroperaatioillaan surmaten kymmeniä ja pidättäen satoja, mutta se oli sittenkin vain pintaraapaisu laajan Siinain niemimaan alueella, jonka beduiinit liittoutuvat perinteisesti sen kanssa, josta he hyötyvät eniten. Heidän siteensä Egyptin hallitukseen on epäluuloinen.
Israelin olisi syytä varautua kostoiskuihin Siinalta ja Gazasta.

2. BEIRUTIN keskustassa, Hizbullahin valvomalla alueella ja lähellä paikkaa, jossa järjestön pääsihteeri Hassan Nasrallah pitää joukkokokouksiaan, räjäytettiin torstaina voimakas autopommi, joka surmasi ainakin 20 ihmistä ja haavoitti yli kahta sataa.
AFP:n julkistaman artikkelin mukaan pian räjähdyksen jälkeen internetin online sivulla julkistettiin video, jossa näytettiin kolme naamioitua miestä, kahdella heistä automaatti-kiväärit käsissään, kolmas kumartuneena mikrofonin eteen pitäen kivääriä edessään pöydällä.
”Sinulle sika Hassan Nasrallah me lähetämme toiseksi voimakkaimman viestin, koska sinä et ole ymmärtänyt vieläkään”, videoesityksessä todetaan.

Videonauhan julkistanut ryhmä kutsuu itseään nimellä Aisha-prikaatit, Aisha Umm al-Muminin. Aisha oli Muhammedin lapsimorsian ja myöhemmin hänen suosituin vaimonsa. Videossa syytetään Nasrallahia Iranin ja Israelin agentiksi.
Videon julkistanut ryhmä sanoo edelleen valitsevansa ajan ja paikan Hizbullahin vastaisen taistelunsa jatkamiseksi Libanonissa, ja kehottaa kansaa pysyttelemään poissa paikoista, joissa Hizbullah ja Iran toimivat välttääkseen joutumasta uhriksi. Kuusi viikkoa aiemmin samalla alueella räjäytetty pommi haavoitti 50 ihmistä.
Toinen ryhmä, Erikoisjoukot 313, ilmoitti myös osallisuutensa pommi-iskuun.
FSA, Free Syrian Army,tuomitsi iskun tuoreeltaan.
Libanonin presidentti Michel Suleiman kiirehti kertomaan kansalle Israelin osallisuutta.
”Tämä on rikollinen teko, jolla on kaikki terrorismin ja Israelin sormenjäljet ja jonka tarkoituksena on järkyttää Libanonin tasapainotilaa ja iskeä libanonilaisten selviytymiskykyyn”. Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri syytti myös Israelia pommi-iskusta kehottaen libanonilaisia yhdistymään vaarojen uhatessa, mitä Israel pyrkii hajottamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170973#.Ug3M_mJHT-k

3. TUOREEN mielipidetiedustelun mukaan, jonka suoritti MAARIV/nrg  ja toteutti Maagar Mohot, israelilaiset pitävät Oslon sopimuksia vahingollisena Israelille, mitä on pidettävä vähintään sivuhuomautuksena. Gallupin mukaan Oslon sopimukset edelleen muistavista 40 % vastusti sitä ja 33 % kannatti. Tänään 57 % kansasta pitää niitä Israelia vahingoittavina.

Meneillään olevista ”rauhanneuvotteluista” kysyttäessä 53 % vastasi, etteivät he äänestäisi Juudeasta ja Samariasta vetäytymisen puolesta, ei sittenkään, vaikka PA hyväksyisi Israelin juutalaisena valtiona ja luopuisi arabipakolaisten paluuoikeudesta.
PA:n johto vastustaa Israelin tunnustamista juutalaisena valtiona, koska se samalla luopuisi arabipakolaisten vaatimuksista palata sinne, mistä he lähtivät sotaa karkuun, valtaosa heistä heidän omien upseeriensa kehotuksista, etteivät olisi armeijan tiellä sen tuhotessa Istaelin.
Artikkelin mukaan Maariv ei pitänyt Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä rauhan esteinä, kuten EU ja UN ja USA tekevät, vaan katsoi sovittamattomien kysymysten Jerusalemin
asemasta ja pakolaiskysymyksen muodostavan pahimman esteen.

78 % vastanneista ilmoitti vastustavansa Jerusalemin itäosan luovuttamista PA.lle.
Maariv-lehden mukaan Lähi Idän kaoottinen tilanne vahvistaa vaatimuksia pitää käsissään koko alue Jordanjoesta Välimereen. Sitä vahvistavat myös Hamasin rauhanneuvottelujen vastaisuus sekä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kyvyttömyys hallita edes Juudean ja Samarian arabialueita. Abbasin virkakausi päättyi tammikuussa 2009, ja hänen valtansa ja allekirjoittamansa sopimukset lepäävät siten täysin savijaloilla ilman laillisuuspohjaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170979#.Ug3bC2JHT-k

4. uutisotsikot
-          Videolle taltioitiin poliisin suorittama raakalaismainen Boaz Albertin pidättäminen Yitzharissa torstaina lasten ja vaimon itkiessä vieressä. Poliisi ampui aseetonta ja vastustelematonta Albertia taser lamauttamisaseellaan useita kertoja, vaikka hän huusi tuskasta, vielä sittenkin, kun hän makasi puolustuskyvyttömänä maassa, kuten läsnäolijat ja videonauhakin todistavat. Albertin vaimo kertoo miehensä huutaneen, mitä hän itse toisteli poliiseille, ettei hän vastustele ja että hän on suurissa tuskissa useitten sähköshokkien johdosta, mutta poliisi ei kuunnellut. Heidän motiivinaan oli viha ja raivo siitä, että Albert oli vastoin määräyksiä palannut perheensä luo.  Yitzhariin. Taser-lamauttamien käytöstä on tullut todellinen ongelma kaikkialla maailmassa ja etenkin USA:ssa, sillä poliisi käyttää niitä surutta tietäen, etteivät ne jätä haavoja, mutta antaa käyttäjälle tunnon suuresta vallasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170980#.Ug3g92JHT-k
-          USA:n vankilassa vakoilusta Israelin hyväksi elinkautiseen vankeuteen tuomittu Israelin kansalainen Jonathan Pollard kertoo Jerusalem Postin mielipidesivulla näkemyksiään Israelin hallitusten toimista. Hän syyttää niitä viimeisen 60 vuoden aikana suorittamistaan toimista, kuten juutalaisten karkottamiseen kodeistaan, tuomittujen terroristien vapauttaminen ennen aikojaan sekä hänen omasta tilanteestaan, sillä hän on kärsinyt rangaistuksestaan yli 28 vuotta, osan siitä eristettynä muista vangeista, vaikka paljon vakavampia rikoksia tehneet vakoilijat on vapautettu muutaman vuoden kuluttua vankeinvaihdon tai muun syyn johdosta. Hän sanoo, että Israel on ainoa maa maailmassa, joka vapaaehtoisesti luopuu maastaan, karkottaa kansalaisiaan kodeistaan, tuhoten kansalaistensa liikeyrityksiä rikkoen heille antamiaan lupauksia ja särkien heidän elämänsä. Omasta tilanteestaan hän sanoo, että Israel on ainutlaatuinen maailmassa pettäessään sille uskolliset, ja halukkaasti toimii syytösten nostamiseksi tiedusteluagenttiaan vastaan, kieltäytyen antamasta hänelle turvapaikkaa, antaen syyttäjille häntä raskauttavia dokumentteja, kieltäytyen tuntemasta häntä ja unohtaen hänet mätänemään vankiselliinsä. Hän sanoi, että maa, joka halventaa surmattuja vapauttamalla heidän murhaajansa kiduttaen sillä surmattujen omaisia, on menettänyt oikeutensa olla olemassa, sillä se on hylännyt moraalisen oikeutensa siihen. Hän sanoi murhattujen huutavan haudoistaan taivaaseen saakka inhimillisyyden puutteen vuoksi, mutta kukaan ei kuuntele heitä. Surevat omaiset pyysivät ja rukoilivat, ettei terroristeja ja murhaajia vapautettaisi – muka myönnytyksenä Abbasille ja hänen suosionsa nostamiseksi – mutta kukaan ei Israelissa kuunnellut särjettyjen sydänten valituksia, jotka vuotavat verta menetettyjen rakkaitten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170972#.Ug3j3WJHT-k
-          Venäjä sanoo, ettei se toimita Iranille lupaamansa S-300 ilmatorjuntaohjuksen korvaavaa Antel –2500 järjestelmää, joka on samankaltainen kuin S-300. Iran setti 4 miljardin USD syytteen USA:n oikeudessa Venäjää vastaan kauppasopimuksen rikkomisesta. S-300 järjestelmä on yksi maailman kehittyneimmistä torjuntaohjus-järjestelmistä, jota voidaan käyttää sekä lentokoneita että risteily- ja ballistisia ohjuksia vastaan. Länsimaissa kuitenkin epäillään, että sopimus voidaan toteuttaa jonkun takaoven kautta, esim. kolmannen maan kautta, jolla jo on niitä. Länsi pelkää, että Venäjä voi toimittaa niitä – ellei jo ole toimittanut – Syyrian armeijalle lännen kaavaileman lentokieltoalueen rikkomiseksi, jota Venäjä vastustaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170941#.Ug3qFmJHT-kThursday, August 15, 2013

TORSTAI 15.08.13


TORSTAI 15.08.13

1. EGYPTIN poliisi aloitti aikaisin keskiviikkoaamuna Kairossa Nahdan lähellä olevan mielenosoittajien leirin hajottamisen ja puolivälissä aamua tehtävä näytti olevan valmis. Mutta se oli vain harjoittelua siihen, mitä tapahtui suuremmassa Rabaan leirissä, jossa taistelut poliisien ja mielenosoittajien kanssa jatkuivat koko keskiviikkopäivän. Muslimiveljeskunta sanoi, etteivät mielenosoittajat olleet aseistettuja, mutta ennen pitkää heille jaettiin AK-47 kiväärejä jakeluautoista. Taistelurintama lainehti edes takaisin poliisien joutuessa ajoittain perääntymään jättäen autonsa mielenosoittajien armoille, jotka sytyttivät niitä tuleen. Tapahtumien ympärillä olevat kadut olivat täynnä ambulansseja, jotka kuljettivat haavoittuneita ja kuolleita sairaaloihin. Tilanne muistutti aitoa taistelutannerta.

MUSLIMIVELJESKUNNAN jäsenet vannoivat mieluummin kuolevansa kuin perääntyvänsä, kirjoittaen nimensä käsivarsiinsa tunnistamisen helpottamiseksi. Monet Nahdan leiristä karkotetut pyrkivät muodostamaan uusia leirialueita joen toisella puolella käyttäen hyväkseen puistojen penkkejä ja muita varusteita linnoittaakseen hätäisesti kyhättyjä leirejään.
Mielenosoittajien raivo suuntautui poliisista ja väliaikaisesta hallituksesta, jonka jäseniin ei ollut mahdollista päästä käsiksi, kristittyihin syyttäen heitä liittymisestä hallitukseen. Useita kirkkoja ja muita kirkollisia rakennuksia sytytettiin tuleen, mikä lisäsi kaaosta Kairon kaduilla.
Egyptin arviolta 8 miljoonan suuruinen kristitty väestö, jonka juuret periytyvät vuosisatoja ennen islamin tuloa maahan, on enenevässä määrin ollut islamin uskoa tunnustavan valtaväestön hyökkäysten helppona kohteena, koska hallitus ei suojele heitä.
Hallitus julisti maahan hätätilan ja ulkonaliikkumiskiellon Kairossa, sekä sulki Niilin yli johtavat sillat estääkseen suurten joukkojen muodostumisen. Taisteluja käytiin kuitenkin pitkin yötä. http://www.jpost.com/Middle-East/On-the-Ground-Chaos-reigns-in-Cairo-323107

40 päivää presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen 03.07. poliisi alkoi toteuttamaan uhkauksiaan hajottaa mielenosoittajien muodostamat vastarintapesäkkeet ja aloitti tositoimet aikaisin keskiviikkoaamuna. Operaatio ei sujunut rauhallisesti eikä ilman väkivaltaa, eikä sitä odotettukaan, mutta poliisin kovat otteet ja mielenosoittajien päättäväisyys ennustavat tilanteen jatkuvan, ja kuten tarkkailijat ennustavat, kohti sisällissotaa.
Uutislähteet kertovat, että ainakin 250 mielenosoittajaa on kuollut, ja lisäksi 43 poliisia. Haavoittuneiden lukumäärää ei ole kukaan ehtinyt laskemaan, mutta lienee tuhansissa.
Varapresidentiksi nimitetty Mohammed ElBaraday katsoi viisaammaksi ilmoittaa eroavansa. Hän puhui ennen eroaan ulkoministeri John Kerryn kanssa informoiden samalla tilanteesta.
Kerry kutsui tilannetta ”valitettavaksi” sanoen sen aiheuttavan rajun iskun sovitteluille. Hän kehotti hallitusta peruuttamaan kuukauden mittaisen hätätilan niin pian kuin suinkin. Presidentti Obama on ottanut tavakseen mennä pelaamaan tennistä tai lomalle kriisien ajaksi, kuten nytkin.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon valitti myös satojen kuolonuhrien määrää sanoen johtamansa järjestön edelleen kokoavan tietoja, mitä Egyptissä todella tapahtuu, mutta hän sanoi tuomitsevansa väkivallan kehottaen osapuolia välttämään väkivallan käyttöä. http://www.jpost.com/Middle-East/At-least-250-killed-in-Egypt-crackdown-on-Muslim-Brotherhood-323092

2. ISRAELISSA  sen sijaan puuhataan rauhaa mahtavan USA:n armollisessa suojeluksessa. Israelin ja PA:n asettamat neuvottelutiimit tapasivat ilmeisesti Jerusalemissa toistaiseksi tuntemattomassa kohteessa täydellisen uutissalaisuuden verhon suojassa. He ilmoittivat jo etukäteen, etteivät he anna julkilausumia eivätkä esiinny julkisuudessa valokuvauksia varten. Tämä toinen istunto Washingtonissa tapahtuneen jälkeen kesti viitisen tuntia loppuen vähän ennen puoliyötä. Tiimit antoivat välittäjänä median suuntaan toimivalle nimettömälle lähteelle vain tiedon, että keskustelut olivat ”vakavia” ja aikovat tavata uudelleen ”pian”.

Uutissulun vuoksi ei voida tietää, nousivatko Israelissa julkistettujen uusien rakennus-kohteiden kysymykset esille keskusteluissa, ja pitävätkö huhut surmansa saaneiden terroristien ruumiiden luovuttamisesta myönnytyksenä Abbasille paikkaansa, mutta hallitus kieltää sen. Tarkkailijat huomioivat, ettei Kerryn valitsema erotuomari tai valvoja, miten vain, Martin Indyk osallistunut keskusteluihin. Tämä voinee nostattaa muutamia kulmakarvoja.
Toiseksi seuraavan istunnon paikkaa ei ole vahvistettu, vaikka Jerikoa epäillään.
Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni on ollut usein nähty vieras Netanyahun kansliassa, mutta uutinen ei kerro, kumpi siinä pyrkii kouluttamaan toista. Heidän mielipiteensä eroavat suuresti.
Kerryn suhtautuminen Israelissa julkistettuihin rakennuskohteisiin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja Jerusalemin itäosassa oli hänen sanojensa mukaan ymmärtävä, mutta  samalla tuomitseva, koska hän edustaa USA:n omaksumaa kantaa, että kaikki juutalaisten rakentaminen noilla alueilla on laitonta, mikä osoittaa hämmästyttävää tunnelinäkyä, ja toisaalta Israelin viranomaisten kyvyttömyyttä tai uskalluksen puutetta kertoa maailmalle, mitkä ovat tosiasiat. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-Palestinian-negotiators-meet-in-Jlem-in-total-secrecy-323085

3. IRANIN ulkoministeriön tiedottaja Abbas Araqchi kertoi median edustajille ISNA:n uutistoimiston ja AFP:n välittämän tiedon mukaan, että ”Iran suhtautuu vihamielisesti USA:n sponsoroimiin rauhankeskusteluihin, kuten myös useat palestiinalaisryhmät”, kuten hän sanoi.
”Nykyinen ilmapiiri ei ole suotuisa keskusteluille”, hän selitti. ”Todellisuudessa sionistinen hallitus jatkaa uusien ”setlementti”-rakennusten rakentamista, jonka sekä eurooppalaiset että USA on tuominnut, mutta sionistinen hallitus tekee kuten tahtoo”.
”Nämä neuvottelut eivät ole tasapainoisia, ja palestiinalaisten oikeuksia, kuten paluuoikeutta, itsemääräämisoikeutta ja Al-Qudsin (Jerusalemin) kysymystä on syrjitty, ja siksi ne eivät anna tuloksia”, hän totesi selvittäessään Iranin asennetta rauhanneuvotteluihin.

IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei sanoi, että USA:n yritykset puhaltaa henkiin Israelin ja PA:n väliset neuvottelut ovat hyödyttömiä. ”USA:n sponsoroimat neuvottelut Israelin ja Palestiinan Auktoriteetin välillä on tarkoitettu kaivamaan maata palestiinalaisten vastarinnan alta”. Hän jatkoi todeten, että 60 vuotta jatkuneen Palestiinan miehityksen aikana jatkuneet rauhanneuvottelut eivät ole millään tavoin hyödyttäneet alistettuja palestiinalaisia. Hän vakuutti, että ”ainoa edistys vuosien aikana on saatu vastarinnan ja intifadan kautta”.
”Ei USA ole aito välittäjä, se tukee vain sionisteja. Todellakin, se toimii palestiinalaisten intressejä vastaan”, Khamenei selitti.
Israelilla ei ole diplomaattisuhteita Iranin kanssa. Aiempi presidentti Mahmoud Ahmadinejad toisteli puheissaan tarvetta ”pyyhkäistä sionistinen häpeätahra pois islamin pyhältä maalta”.
Iranin uusi presidentti Hassan Rouhani on terminologialtaan hienovaraisempi, mutta hänen puheittensa sisältö on samansuuntainen. Hän puhuu ”länsimaiden aiheuttamasta haavasta islamin kansan kyljessä, mikä tulee hoitaa ensi tilassa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170938#.Ugx3jGJHT-k

Hamasin tilanne on joutunut omituiseen välikäteen, sillä se laski tulevaisuuttaan suuresti Egyptin Muslimiveljeskuntaan, jonka kanssa se kehitteli yhteistä armeijaa ja kalifaattia Siinain niemimaalle. Se toinen tukija Iran- ja Hizbullah-akseli pahoitti mielensä siitä, että Hamasin taistelijoita löydettiin Syyrian kapinallisten riveissä. Hamas pyrkii nyt selvittelemään solmuun menneitä suhteitaan Iranin suuntaan, mutta Iranin myötätuntoiset vakuuttelut yhteistä taistelusta sionistista vihollista vastaan ei riitä, tarvitaan aseita ja varoja, eikä Iranin suurissa vaikeuksissa oleva talous välttämättä tarvitse uusia rahanreikiä. Tuottoisa maanalainen kauppa Siinain niemimaan kautta on sekin tyrehtynyt Egyptin armeijan tukkiessa satoja tunneleita ja muutenkin häiritessä liiketoimia Siinailla. Hamasilla on vaikeuksia tasapainoilla sunni-enemmistöisen Egyptin ja shia-enemmistöisen Iranin välillä, jotka kummatkin pyrkivät rakentamaan laajempaa kalifaattia Lähi Itään. Jordanian kuningaskunta on sekin joutumassa näiden isoisten välisten rattaiden kolhimaksi, sillä Syyriasta salakuljetetaan aseita Jordanian toisinajattelijoille, jotka mieluiten ajattelevat aseitten välityksellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170922#.UgyFhmJHT-k

4. USA:n korkein sotilasjohto on vieraillut ahkerasti Israelissa. Viime viikolla USA:n ilmavoimien komentaja John Welsh vietti useita päiviä israelilaisen virkaveljensä vieraana, ja hänen lähdettyään USA:n asevoimien aselajien komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey on tutkinut Lähi Idän tilanteita IDF:n komentajan Benny Gantzin kanssa. Mielenkiintoisia kohteita onkin useita, Egyptin uhkaavan sisällissodan ohella Syyrian ja Iranin tilanne. Puhuessaan New York Timesin toimittajan kanssa Israelin ja Jordanian vierailunsa aikana Dempsey totesi, että sotilaalliset optiot iskuille Irania vastaan ovat parantuneet viime käynnin jälkeen viime vuonna. ”Tämä siksi, että olemme hienosäätäneet niitä, kehittänet teknologiaa ja kouluttaneet henkilökuntaa ja laatineet suunnitelmia”.
DEMPSEY ei halunnut mennä yksityiskohtiin, mutta hän vihjaili, että USA:n ja Israelin välisillä sopimuksilla yhdessä kovennettujen sanktioitten kanssa on ollut vaikutuksensa Iraniin.
Hän ei myöskään halunnut puuttua IAF:n mahdollisiin iskuihin Iranin ydinlaitoksiin, mistä
hän aiemmin totesi, että ne voivat viivyttää ydinaseen valmistamista, mutta eivät kokonaan poistaa, mutta tunnusti, että Israelilla on oikeus pitää sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta jatkuvasti esillä.
ISRAELIN näkemyksen toi parhaiten esille puolustusministeri Moshe Yaalon, joka vakuutti Dempseylle, että ”sen ohella, että on varauduttava Syyrian sekavan tilanteen jatkumiseen, meidän ei tule antaa Teheran-Damaskos –Beirut pahan akselin voittavan”.
Dempsey puolestaan vakuutti taas kerran USA:n ja Israelin turvallisuusnäkemysten saman-kaltaisuutta ja USA:n jatkuvaa tukea Israelille.

5. UUTISOTSIKOITA
-.     USA:n hallitus välittää vakavia varoituksia Egyptin väliaikaiselle hallitukselle tilanteen kehityksestä kohti anarkiaa ja sisällissotaa, mutta ei kuitenkaan ole valmis tunnustamaan virheensä ja vaatimaan politiikkansa uudelleen arviointia. USA:n armeija ilmoittaa kuitenkin, että sekavan tilanteen vuoksi se peruuttanee suunnitellut yhteisharjoitukset Egyptin armeijan kanssa. Valkoisen Talon tiedottaja Josh Earnest ei kutsunut Mursin syrjäyttämistä vallankumoukseksi, minkä tunnustaminen pakottaisi USA:n mitätöimään vuosittaisen 1.3 miljardin USD avustuksen Egyptille.
-          YK:n nimittämä tiimi on lähtökuopissa – ollut jo muutaman viikon – odotellessaan Syyrian hallituksen lupaa matkustaa sinne tutkimaan väitettyjä kemiallisten aseitten käyttöä. Kiistaa aiheuttaa edelleen kohteitten valinta ja tutkimusten kestoaika. Sekä hallituksen että kapinallisten syytetään käyttäneen sarinia ja muita aineita Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/un-inspectors-await-imminent-departure-to-syria/
-          Hizbullah tunnustaa, että se asetti pommit, jotka elokuun seitsemäntenä päivinä haavoittivat neljää IDF:n erikoisjoukkojen sotilasta, jotka kuitenkin saatiin evakuoitua ilman että ketään olisi joutunut Hizbullahin panttivangiksi. Pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah sanoi, että pommit laukaistiin kauko-ohjauksella Libanonin puolella. Libanonin armeijan tiedotuksen mukaan IDF:n sotilaat olivat 400 Libanonin alueella.
-          Salaisessa ja suorassa operaatiossa Jewish Agency toi Jemenistä Israeliin 17 hengen
ryhmän He ovat niiden lasten vanhempia, jotka vietiin Jemenistä Argentiinaan kaksi vuotta sitten, ja jotka nyt liittyvät vanhempiinsa Israelissa. Jewish Agency on tuonut 150 Jemenin juutalaista Israeliin vuodesta 2009 lähtien, jolloin juutalaisvastaisuus nousi ja kehittyi väkivaltaiseksi. Nämä juutalaiset kuuluvat Satmar hassidim juutalaisiin. Operaatiot on hoidettu äärimmäisen salaisesti pyrkien välttämään kaikkea julkisuutta, mikä voisi vaarantaa Jemenissä vielä asuvien juutalaisten elämän. Tarkoitus on tuoda heidät kaikki Israeliin. Heidän sijoitetaan Negevissä olevaan leiriin odottelemaan elämänsä sopeuttamista uusiin olosuhteisiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170931#.UgyTWGJHT-k
-          TRI Mike Evens, Lähi Idän asiain asiantuntija, katsoo, että Egypti on vajoamassa sisällissotaan. Samalla hän kritisoi USA:n lähi Idän politiikkaa sokeaksi. Hän sanoo, että taistelu Lähi Idässä on shia-johtoisen Iranin ja sunni-johtoisen Egyptin välisestä hegemoniasta, jota Saudi Arabia ja Gulfmaat tukevat öljyvaroillaan. Kummallakin on päämääränä kalifaatin perustaminen, eikä Muslimiveljeskunta anna helpolla periksi. Evens suree kristittyjen kohtaloa ei vain Egyptissä vaan koko islamin hallitsemassa Lähi Idässä todeten, että heidän ainoa pakotiensä on muuttaa Eurooppaan tai Amerikkaan. Hän kutsuu John Kerryn ponnisteluja Lähi Idässä rauhan solmimiseksi vakoisella ratsulla karauttavan valkoisen miehen toimiksi pakottaen Netanyahun vapauttamaan terroristeja tehdäkseen rauhan palestiinalaisten kanssa, jotka eivät sitä halua. Hän sanoo Netanyahun kertoneen hänelle, että PA haluaa maan, sopimuksia ulkomaiden kanssa, oman armeijan tai ilmatilan. Evens sanoo, ettei Netanyahu koskaan suostu näihin, sellainen ei kerta kaikkiaan voi toteutua. Hän sanoo, että Kerry antaa valheellisia toiveita palestiinalaisille luvaten sellaista, mihin hänellä ei ole oikeutta. Hän vertaa Obaman hallitusta näin: ”Barack Obama is Jimmy Carter on steroids”, viitaten Kerryn äskeiseen lausuntoon.  Hän katsoo, että ”IAF:n iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan tapahtuvat aivan lähitulevaisuudessa”. http://www.wnd.com/2013/08/expert-israel-attack-on-iran-imminent/
-           

Wednesday, August 14, 2013

KESKIVIIKKO 14.08.13


KESKIVIIKKO 14.08.13

1. OPERAATIO terroristien vapauttaminen suoritettiin myöhään eilen illalla ja osittain keskiviikkoaamuna, ilmeisen tarkoituksellisesti voidakseen häiritä sen käyttämistä propagandatarkoituksiin, kuten tapahtuikin. Tämä tietenkin suututti palestiinalaisia, jotka ärtyneinä murisivat, ettei kuulu Israelille, miten ja juhlivat vankejaan. Vapautettavista 26:sta vangista 11 vapautettiin PA:n alueelle ja 15 Gazaan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli pysytellyt hereillä voidakseen osallistua Ramallahin Mukatassa järjestämäänsä vastaanotto-seremoniaan vaikka aamuyö oli jo pitkällä, sillä heidät siirrettiin vasta 01.25 aamuyöstä vankivaunuista PA:n lähettämään neljään autoon, joilla heidät kuljetettiin Ramallahiin. Puheenjohtaja Abbas oli ottamassa heitä vastaan Mukatassa vannoen, että tämä on vasta alkua, sillä hän haluaa kaikki Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät vapautettaviksi.

GAZASSA vankien vastaanotto oli mahdollisimman karu ja yksinkertainen, sillä Gazassa valtaa pitävä Hamas vastustaa koko neuvotteluprosessia eikä halunnut antaa tunnustusta Abbasille, jonka hallintoa ja hallitusta he eivät tunnusta pitäen niitä laittomina.

ISRAELISSA monet hallituksen ministerit havaitsivat tutkittuaan vankilistaa, että heitä oli johdettu harhaan. Hallituksessa heille oli vakuutettu, että kaikki nyt vapautettavat vangit on tuomittu rikoksista ennen Oslo I:n sopimusta 1993, mutta nyt he totesivat, että ainakin 4 heistä oli tuomittu rikoksista, jotka he olivat tehneet 13.09.1993 jälkeen.
Talonrakennusministeri Uri Ariel (Bait Yehudi) totesi tiistai-iltana näin: ”Hallituksen istunnossa meille vakuutettiin, että kaikki vapautettavat terroristit ovat tehneet rikoksensa ennen Oslon sopimuksia. Siksi vaadin, että vapauttamisoperaatio tulee keskeyttää ja kysymystä täytyy puida uudelleen hallituksessa”.
Uskonnollisten asiain apulaisministeri rabbi Eli Ben-Dahan (myös Bait Yehudista) kirjoitti FB-sivullaan, että operaatiota tulee siirtää lisäten, että operaatiosta päättäneet ministerit olivat ylittäneet valtuutensa ja että korkeimman oikeuden tulee käsitellä asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170892#.UgsS22JHT-k

2. USA:n ulkoministeri John Kerry, joka on ottanut hartioilleen Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen etenemisen tai kuolemisen - presidentti Obaman vetäydyttyä syrjään nähtyään tilanteen toivottomuuden ja petyttyään Netanyahuun, jota hän kuvitteli voivansa venyttää ja puristaa tahtonsa mukaan - jatkaa häpeilemätöntä Israelin ja Netanyahun pelottelemista varoittamalla Israelin lähes täydellisellä eristämisellä, jos rauhankeskustelut epäonnistuvat. Bloombergin kolumnistin Jeffrey Goldbergin mukaan Kerry käytti hyväkseen EU:n boikottien Netanyahulle aiheuttamaa ahdistusta kiristääkseen häneltä myönnytyksiä. Kerry asettaa mahdollisen epäonnistumisen etukäteen Israelin vastuulle, mikä ei voi olla vaikuttamatta palestiinalaisten neuvotteluasenteeseen.

GOLDBERGIN artikkelin mukaan Kerry varoitteli Netanyahua useaan kertaan viimeisten viikkojen aikana, että ”elleivät keskustelut tuota tuloksia, Israelia tulee pian kohtaamaan kansainvälinen laittomaksi julistamiskampansa, kuten hän sanoi - steroidilla”.
Hän selittää edelleen nimeämättömiin (Obaman) hallituksen virkailijoihin viitaten, että Kerry olettaa ”Netanyahun pelkäävän yhtä paljon Iranin ydinaseen kehittämistä kuin kansainvälisen liikehdinnän kasvavaa voimaa, joka pyrkii eristämään, nostamaan syntipukiksi ja syyllistämään (demonize) hänen maansa”.

Goldberg kirjoittaa: ”Vaikka Netanyahu on huolestunut, että laittomaksi julistamis-kampanja vahingoittaa maan kehittyvää taloutta, hän on vieläkin enemmän huolestunut, että tämä kampanja voi häiritä Israelin kykyä puolustaa itseään”. Hän selittää teoriaansa näin: Laittomaksi todettu maa – ei vain mahtavan arabipainostuksen vaan myös länsimaiden taholta – tulee saamaan vähän ymmärrystä niiden taholta, jos se joutuu puolustautumaan Hamasin ja Hizbullahin jatkuvia hyökkäyksiä vastaan, jotka molemmat tähtäävät Israelin tuhoamiseen. Hän arvioi Netanyahun ajattelevan, että Israelin vastainen laittomuus-kampanja pakottaisi ne hillitsemään Israelia, tai viime kädessä rynnätä tuomitsemaan Israel ennen kuin se ehtii vastata hyökkäyksiin puolustautuakseen.

Goldberg sanoo, että valtaosa israelilaista on järkevästi ajattelevia, jotka Netanyahun tavoin ymmärtävät, ettei Israel selviä täysin vihamielisessä ympäristössä, ja siksi – osittain EU:n direktiivien johdosta – Israel kuuntelee tarkoin Kerryn varoituksia.
Goldbergiä pidetään Obaman uskottuna ja ilmentävän hänen mielipiteitään.
Goldberg kirjoitti jokin aika sitten, että ”Obama uskoo Netanyahun olevan niin sitoutunut ”setlereitten” painostukseen ja niin haluton tekemään pienimpiäkään luottamusta kasvattavia eleitä palestiinalaisten suuntaan, ettei presidentin ajan tuhlaaminen rauhanprosessiin ole viisasta tällä kertaa”. Myöhemmässä kolumnissaan Goldberg kirjoitti, että Netanyahun hallituksen tuhoisa Länsirannan ”setlementtiohjelma” jatkuu esteettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170895#.UgsZj2JHT-k

3. DANNY DANON, Israelin apulaispuolustusministeri, kyselee, onko Tzipi Livni Israelin pääministeri? Hän sanoo, että Likudin sisällä on selvä oppositio terroristien vapauttamiseksi hyvän tahdon eleenä PA:lle.
”Ilman epäilystä tämä on surullinen päivä jokaiselle Israelin kansalaiselle, joka näkee terroristien ja murhaajien vapauttamisen ja sen juhlimisen”, Danon sanoi Voice of Israel radio-lähetyksessä. ”Päätös on väärä, moraalisesti. Viesti, mikä tällä välitetään, on se, että me vapautamme syntiset terroristit saamatta mitään. Mitä olemme saaneet vapauttamisesta? Vain hymyn Tzipi Livnin ja John Kerryn kasvoilla. Viesti, minkä tämä välittää seuraavan sukupolven terroristeille on se, että mitä hyvänsä teetkin, lopulta pääset vapaaksi”.

DANON selittää, että ”vapauttaessamme 1027 vankia Gilad Shalitia vastaan, saimme hänet vapaaksi, mutta me jokainen tiedämme, etteivät nämä rauhankeskustelut johda yhtään minnekään, ja juuri ne terroristit, jotka vapautamme, jatkavat kiihottamista, ja siksi me vastustamme tätä päätöstä”.
Vastatessaan kysymykseen, mitä hän nyt aikoo tehdä, Danon selittää, että hän aikoo jatkaa taistelua ja käyttää kaikkia mahdollisia keinoja selittäen, ja että Likudissa on monia hyviä ihmisiä, jotka eivät suostu Livnin johdettaviksi. ”Emme anna sen tapahtua”.
Hän selitti edelleen, että ”me joudumme seuraamaan neuvotteluja 9 kuukauden ajan, minkä aikana näemme, mihin olemme menossa – tai johdetut”.  Hän sanoi, etteivät Kerryn valitsema Martin Indyk, sekä Saeb Erekat, Livni (ja Kerry) ole näkemyksiltään kaukana toisistaan siinä, miten he näkevät kahden valtion periaatteen toteuttamisen. 

”Jos sopimus, jonka he laativat, on sisällöltään samankaltainen kuin se, jonka Livni laati Ehud Olmertille, voin vakuuttaa, sen kaltainen sopimus ei tule saamaan enemmistöä”.
Livni toimi ulkoministerinä Olmertin johtamassa hallituksessa, molemmat Kadiman jäseniä. Olmert sanoo, että he olivat hyvin lähellä sopimusta PA:n kanssa, kun Olmert oli pakotettu eroamaan häntä vastaan nostettujen syytösten takia. Livni vastasi Libanonin kakkossodan lopettaneen sopimuksen sisällöstä, jota pidetään diplomaattisena kömmähdyksenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170904#.Ugsl9WJHT-k

4. EGYPTIN Muslimiveljeskunta raportoi, että armeijan lopulta menetettyä kärsivällisyytensä se aloitti veljeskunnan kahden leiripaikan raivaamisen, joihin sen kannattajat ovat olleet leiriytyneinä presidentti Mursin syrjäyttämisestä lähtien ja tyhjensi molemmat leiripaikat väkivaltaisesti. Veljeskunnan ilmoituksen mukaan operaatiossa keskiviikkoaamun aikana kuoli ainakin 25-30 ihmistä. Anti-coup Alliance, Musrin syrjäyttämistä vastustava järjestö, kertoi, että suuremmassa leiriytymispaikassa Nasr Cityn itäisessä osassa kuoli 25 ihmistä ja tusinoittain haavoittui armeijan kovien otteiden aikana, joissa käytettiin kyynelkaasua. Alustavien raporttien mukaan ainakin 2 sotilasta sai myös surmansa. MV:n twiitin mukaan talojen katoilla oli tarkka-ampujia, jotka tulittivat ihmisjoukkoja.

SUUREMPI leiripaikka oli Rabaa El-Araweya moskeijan lähellä Kairossa, jossa mielen-osoittajat ovat olleet leiriytyneinä 40 päivän ajan, kuten Al-Ahram online raportoi.
Pienempi leiripaikka oli Kairon yliopiston lähellä Gizassa. Armeija tuli sinne panssariautoineen ja kovaäänisineen kehottaen ihmisiä poistumaan vapaaehtoisesti laukausten saattelemina. Paikallinen TV näytti myös otoksia yhteenotoista mielenosoittajien ja poliisien välillä, jotka poistivat pidättämiään ihmisiä autoihinsa kaadettujen telttojen ja palavien autonrenkaitten lomassa. Mursin syrjäyttämisestä lähtien ainakin 250 ihmistä on saanut surmansa mielen-osoittajien sekä poliisin ja sotilaitten välisissä kahakoissa.  http://www.timesofisrael.com/at-least-15-killed-as-egyptian-police-begin-clearing-pro-morsi-sit-ins/

5. UUTISOTSIKOITA
-          John Kerry sanoo, että hän soitti Brasiliasta Netanyahulle ja myös Abbasille varoittaen rakentamisen vaaroista neuvotteluille, mutta että Netanyahu oli ehdottomasti rakentamisen kannalla kohteisiin, jotka kaiken järjen mukaan liitetään Israeliin missä tahansa rauhan-sopimuksissa. Kerry sanoi pahoittelevansa rakennussuunnitelmien julkistamista juuri tähän aikaan neuvottelujen ollessa alkamassa, mutta sanoi ymmärtävänsä Israelin asenteen ja realiteetin, jonka Netanyahun täytyy huomioida hallitusyhteistyön vuoksi. PLO:n hallituksen jäsen Yasser Abed Rabbo tuomitsi julkistamisen sanoen sen voivan keskeyttää hyvällä alulla olleet neuvottelut yli neljän vuoden jälkeen, vaikka palestiinalaiset eivät usko neuvottelujen onnistumiseen, niin suuret ovat näkemyserot Israelin ja PA:n välillä. http://www.timesofisrael.com/kerry-says-pm-warned-him-and-abbas-about-new-settlement-projects/
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi rakettia kohti Shaar Hanegevin aluekeskusta tiistai-iltana. Ne eivät aiheuttaneet vaurioita. IDF suoritti vastaiskut Gazan alueelle aikaisin keskiviikkoaamuna. Iskujen kohteina olivat maan sisään piilotetut rakettien laukaisu-alustat, joihin IDF:n edustaja sanoo osuneensa täsmäohjuksillaan. Toinen kahdesta raketista, joka oli ammuttu kohti Sderotia, putosi Gazan alueelle, toinen oli suunnattu kohti Shaar Hanegevin aluekeskusta. Vaikka ne eivät aiheuttaneet vahinkoa, IDF:n tiedottaja Peter Lerner sanoi, että tilanne on nurinkurinen, mitä mikään maa maailmassa ei voisi hyväksyä, että raketteja ammutaan rajan takaa kohti siviiliyhteisöjä rauhan aikana. Hän sanoi, että IDF pitää Hamasia syyllisenä. http://www.timesofisrael.com/idf-launches-airstrike-after-gaza-rockets-target-israel/
-          USA:n asevoimien aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey saapui vierailulle Israeliin maanantaina. Hän käytti aikaansa IDF:n komentajan Benny Gantzin kanssa, ja tiistaina hän tapasi pääministeri Netanyahun. Pääministeri selitti, että alueella on niin paljon uhkakuvia, että on korkea aika keskustella niistä, mutta että Iranin aiheuttama uhka ylittää kaikki muut. Johtajien keskusteluista tuskin annetaan yksityiskohtaista lausuntoa tavanomaisten toivotusten ja vakuutusten lisäksi. Aiemmin elokuun 4.-8. päivien välisenä aikana USA:n ilmavoimien komentaja kenraali Mark Welsh oli Israelissa IAF:n komentajan kenraalimajuri Amir Eshelin vieraana. Tämä vierailu pidettiin lähes täysin piilossa julkisuudelta. Artikkelissa vihjataan, että USA:n korkeiden sotilasjohtajien vierailuihin on voinut vaikuttaa pelko, että Syyrian ja Hizbullahin uhkan pienentyessä, Israel voi hautoa iskuja Iranin uraanin rikastuslaitoksia vastaan, mitä Obama vastustaa suunnitellessaan suoria keskusteluja Irani uuden presidentin Hassan Rouhanin kanssa. Kuuliaisina sotilaskomentajina Dempsey ja Welsh pyrkivät tukemaan Obaman politiikkaa ja pyrkivät hillitsemään Israelin johtajien liiallista intoa lentää seikkailemaan Iranin taivaalle.
-          Debkafile (DF) kertoo artikkelissaan, että Dempseyn tehtävänä on sitoa yhteen viimeiset narut Obaman suunnitellessa lopulta aloittavansa toimet Syyrian veren-vuodatuksen lopettamiseksi ja ehkä Bashar Assadin hallinnon kaatamiseksi. Suunnitelman mukaan Syyriaan julistetaan lentokieltoalue lähinnä maan itäosaan Irakin ja Jordanian rajojen tuntumassa. Kieltoa valvoisivat IAF:n, Saudi Arabian, UAE:n, Jordanian ja ehkä myös Turkin koneet. USA ei lähetä sotilaitaan Syyrian alueelle, vaan operaation johto ja valvonta tulisi sijaitsemaan Jordanian alueella. USA:n kouluttamat ja aseistamat 3000 valiojoukkojen sotilasta käytettäisiin mahdollisiin maaoperaatioihin Syyriassa, esim. pyrittäessä varmistamaan Syyrian massatuhoaseiden varastot sekä ohjuspatteristot, etteivät ne joutuisi islamistien käsiin. Operaation komentaja toimii monissa sodissa kokenut prikaatinkenraali John Wright. USA:n ilmavoimien yksiköt, joiden tehtävänä on toteuttaa lentokieltoalue, on valmiina asemissaan  Jordaniassa. Erikoisjoukot ovat Syyrian druuseja, jotka asetettaisiin asemiin Syyrian, Jordanian Irakin rajojen leikkauskohdassa, josta on hyvät yhteydet moneen suuntaan. Joukkojen tarvitsemat aseet ja varusteet ovat valmiina Jordaniassa. USA:n yksiköt Israelissa ja Jordaniassa ovat valmiit vastatoimiin, mikäli Assad määrää toimia lentokiellon murtamiseksi.
Artikkelissa ei mainita, miten Venäjä ja Kiina mahdollisesti käyttäytyisivät USA:n johtaman Libyan tapaisen operaation aloittamisen johdosta Syyriassa. http://www.debka.com/article/23191/Dempsey-in-Israel-Jordan-to-tie-last-ends-before-Obama-decides-finally-on-US-military-action-in-Syria

   

Tuesday, August 13, 2013

TIISTAI 13.08.13


TIISTAI 13.08.13

1. ISRAELIN, maailman ainoan juutalaisen valtion, seuratessa henkeään pidättäen pelottavien tapahtumien kehittymistä pohjoisen ja eteläisen rajansa takana, katsellessa Iranin rakentavan ydinpommiaan ja USA:n presidentti Obaman painostavan maan hallituksen suostumaan ulkoministeri John Kerryn sponsoroimiin rauhanneuvotteluihin, jotka perustuvat  arabisuunnitelman mukaisiin Auschwitzin rajoihin, ja Israelin oikeuslaitoksen tuomitsemien terroristien vapauttamiseen vastoin kaikkia moraalisia ja oikeudellisia periaatteita, Israelin kansalla on varaa jatkaa eri väestöryhmien välisiä taistelujaan ikään kuin rajojen takaisilla tapahtumilla ei olisi mitään kosketuspintaa heihin.
Samalla tavoin juutalaisryhmät taistelivat keskenään vielä Babylonian ja myöhemmin Rooman sotajoukkojen piirittäessä Jerusalemia ennen lopullista tuhoa. Mikä tulee olemaan Israelin nykyisen sukupolven tuomio, ellei kansa pysty elämään rauhassa edes keskenään?

Väestöryhmien väliset taistelut ovat tällä kertaa keskittyneet Beit Shemesin kaupunkiin, joka asukkaiden määrän kasvun myötä joutuu rakentamaan jatkuvasti uusia lähiöitä.
Ramat Beit Shemesiin suunnitellun uuden lähiön Ramat Avraham rakentaminen on alkuvaiheissaan, mutta se on kuitenkin joutunut odottamattomien vaikeuksien eteen.
Juutalaisten muinaishautojen säilyttämiseen koskemattomina keskittynyt järjestö Atra Kadisha, väittää, että suunnitellun lähiön alueelle on haudattu satoja juutalaisia. Järjestö väittää, että juutalainen Laki kieltää avaamasta juutalaisten muinaisia hautapaikkoja tai suorittamasta tutkimuksia, onko sinne haudattu juutalaisia. Siksi he vaativat, että on löydettävä muita ratkaisumalleja, joista yksi on se, että haudat suojattaisiin ennen perustusten valamista, minkä kustannukset liitettäisiin myytyjen tai myytävien asuntojen hintoihin.

Toisen järjestön Association for Prevention of Grave Desecration johtajan Ahrale Yakterin mukaan kiistää edelliset väitteet ja sanoo, ettei mikään estä suorittamasta tutkimuksia alueella todeten, että hänen järjestönsä on työskennellyt rakennus-yhtiöiden kanssa lukuisilla paikoilla maassa selvitellen mahdollisten hautapaikkojen löytymistä. Hän perustaa näkemyksensä Edna Haredit rabbiiniseen oikeuteen ja sen toiseksi vaikutusvaltaisimpaan jäseneen rabbi Moshe Sternbuchiin, jotka sallivat hautapaikkojen tutkimisen, joskin järjestön pääjohtajan rabbi Yitzhak Tuvia Weissin käsityksen mukaan hautoja ei saa häiritä.
Viime viikolla Atra Kadishan kanssa toimivat miehet pahoinpitelivät maapohjan omistajan Aryeh Goloventzitzin, kuten haredi-uutislehti Behadrei Haredim raportoi.

Kiihottuneet haredi-joukot aloittivat eilen mielenosoitukset Beit Shemeksissä kiistanalaisella alueella sytyttäen läheisen kukkulan puuston ja pensaston tuleen. Paikalle tullut poliisi joutui ensiksi keskittymään tulen leviämisen estämiseen, kunnes palokunta ehti paikalle. Toiseksi he estivät mielenosoittajia pääsemästä aidatulle rakennusalueelle, jossa työt jatkuivat. Paikalle tulvi lisää ihmisiä muista lähiöistä Ramat Beit Shemesh bet ja Kirya Haredit. Poliisi käytti tavanomaisia mellakan taltuttamisvälineitä, kuten vesitykkejä, mutta ei ollut varustanut poliiseja mellakkavarustein. Lopulta poliisi pidätti 29 miestä syyttäen heitä mellakan aloittamisesta, hyökkäyksistä poliiseja vastaan sekä tulipalon sytyttämisestä.

JERUSALEMIN  Mea Shearimin lähiössä tusinoittain haredi-ääriaineksia edustavia joukkoja kokoontui Kikar Shabbat aukiolle sekä Malchei Israel ja Yehetzkel kaduille sytyttäen tuleen roskien keräysastioita sekä kivittäen poliiseja ja lähiön kautta ajavia busseja särkien niiden ikkunoita, mutta henkilövahingoista ei ole raportoitu. Ketään ei pidätetty tämän Beit Shemesh mielenosoituksen myötätunnon osoitukseksi järjestetyn mellakan aikana. http://www.jpost.com/National-News/Haredi-protests-against-building-on-Jewish-graves-turn-violent-in-Beit-Shemesh-Jlem-322792

2. NETANYAHUN  nimittämä ministeripaneeli, kuten sitä nimitetään, jonka tehtävänä on käsitellä rauhanneuvotteluihin ja –prosessiin kuuluvia asioita, kuten vankien vapauttamiseen liittyvän nimilistan laatiminen ja vapauttamisprosessin järjestelyjen hoitaminen, ei seurannut Shin Betin laatimaa 40 vangin luetteloa, minkä tarkoituksena oli suositella vankeja, joiden uskotaan vähimmin olevan vaaraksi Israelin turvallisuudelle. Netanyahu, joka toimii paneelin puheenjohtajana, oli vielä sunnuntaina toipumassa hernia-leikkauksestaan, eikä voinut osallistua paneelin kokoukseen. Paneelia johti puolustusministeri Moshe Yaalon.
MAARIV-lehden artikkelin mukaan paneeli halusi kuitenkin korvata muutamat Shin Betin
suosittelemat nimet toisilla, joiden he katsoivat erityisesti nostattavan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kansansuosiota, koska myös palestiinalaiset haluavat heitä.
Abbasin suosio on todella heikko, koska hän ei pystynyt estämään Hamasin vaikutuksen nousua Länsirannalla eikä vallan-kaappausta Gazassa 2007, sekä siksi, ettei hän ole suostunut pitämään parlamentti- ja johtajan vaaleja, vaikka ne olisi pitänyt pitää 2009 tammikuussa. Lisäksi Abbasin hallitusta ja häntä itseään syytetään laajalle levinneestä korruptiosta, joskin Abbasin julkinen syyttäminen johtaa suoraan vankilaan.

AIDON käenpojan tapaan, jota pieni lintu hoitaa ja ruokkii täysikasvuiseksi saakka, Palestiinan Auktoriteetti on aina suu auki vaatien lisää ja lisää, itse tekemättä mitään ruokansa eteen. PA kritisoi Israelia siksi, ettei se sisällyttänyt vapautettavien vankien joukkoon yhtään Israelin kansalaista tai Jerusalemin asukasta. PA tutkii vielä saamaansa vankilistaa, mutta muutoksia on vaikea tehdä, jos heidät vapautetaan tänään.
Abbas vakuutti jo pari päivää sitten, ettei yhtään vankia karkoteta kotimaansa ulkopuolelle, kuten aiemmin on tehty, ikään kuin joku olisi häneltä kysynyt. Toiseksi Abbas vaatii, että kaikki Israelin oikeuslaitoksen terrorismista ja murhista tai niiden suunnitteluun ja osallisuuteen tuomitsevat n. 5000 palestiinalaista tulee vapauttaa. Israelin lähtökohtana on se, että vapauttaminen suoritetaan asteittain rauhanneuvottelujen edistymisen mukaan, mikä ei tyydytä PA:n johtoa, sillä he väittävät edellisten sopimusten velvoittavan vapauttamiseen oli rauhanneuvotteluja tai ei. Israel on myös pyytänyt, ettei PA järjestäisi vapauttamista sellaiseksi kansanjuhlaksi, kuten se on aiemmin tehnyt ja suunnittelee nytkin, koska sen ei ainakaan uskota edistävän Israelin ja PA:n välistä luottamusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170865#.Ugnj-GJHT-k

3. USA:n ulkoministeri John Kerry, joka ponnisteluillaan sai haluttomat pelaajat yhteisen pöydän ääreen, selvitteli Bogotassa median edustajille neuvottelujen nykyvaihetta ja suhtautumistaan keskeisiin kysymyksiin.
Hänen lausunnoissaan pistää silmään hänen vakuuttelunsa, että Israelin rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia, vaikka julkisuudessa kiertelevien tietojen ja tutkimusten mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Joko Kerry perustaa väitteensä vääriin tietoihin tai hän tarkoituksellisesti väistää näkemyksensä virheellisyyden. Toiseksi se asettaa Israelin hallituksen ministerit ja pääministerin outoon asemaan, miksi he eivät ole selvittäneet kysymystä pohjaan saakka ja informoineet maailman valtioita ja kansainvälisiä järjestöjä Israelin kiistattomasta oikeudesta koko maahan Jordanjoesta Välimereen?

Kerryä on vaikea pitää puolueettomana välittäjänä vakuuttaessaan juutalaisyhteisöjen olevan laittomia, vaikka se onkin ollut USA:n hallitusten kanta alusta lähtien. Vakuuttaessaan tuollaista hän samalla määrittelee Israelin ja virtuaalisen Palestiinan valtion rajat, kuten myös EU tekee äskettäin julkistamissaan uusissa direktiiveissä.
Kerry sanoi PA:n taholta tulleen kritisismin olevan yksi syy, miksi neuvotteluja tulee jatkaa tehostetulla kiireellisyydellä, että saataisiin mahdollisimman pian ratkaistuiksi kysymykset rajoista ja turvallisuudesta: ”Kun nämä on ratkaistu, kysymys ”setlementeistä” ratkeaa samalla”, hän maalailee, tarkoittaen sitä, että ne tulee purkaa, ja puoli miljoonaa juutalaista karkottaa taas kerran harhailemaan ilman kotia ja työpaikkaa omassa maassaan.
Israel valmistautuu 26 terroristin vapauttamiseen tänään siirtäen heidät Ayalonin vankilaan, jossa heidän henkilöllisyytensä terveydentilansa tarkistetaan; he saavat viimeisen puhuttelun vankilanviranomaisten taholta Punaisen Ristin valvonnassa.

Ramallahissa toimivan järjestön tuoreen arabigallupin mukaan 18-30-vuotiaat arabit kannattavat ja vastustavat neuvotteluja yhtä paljon, 46% puolesta vastaan 48 %. Gazassa kannatus oli hiukkasen suurempi, 48% vastaan 45%. Kahden valtion periaatetta vastusti 52 % Jerusalem pääkaupunkinaan, 45 % kannattaa. Fatahin suunnitelma ongelman ratkaisemiseksi oli hiukan suositumpi (31 %) kuin Hamasin aseellinen ratkaisu (20 %). Abbasia tulee 45%, Haniyheiä 23 %.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin kaupunki hyväksyi 942 asuntoyksikön rakentamisen Gilon lähiöön, vahvisti kaupunginvaltuutettu Pepe Alalu AFP:n mukaan. Nämä asunnot ovat sen 1200 asunnon lisäksi, joiden rakentaminen vahvistettiin sunnuntaina. Hän luultavasti tarkoittaa suunnitelma, joka hyväksyttiin alustavasti jo kaksi vuotta sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170868#.Ugn2c2JHT-k
-          Siinailla toimiva islamilainen salafi-ryhmä ilmoitti ampuneensa raketteja eilen kohti Eilatia. Kaupungin asukkaat kertoivat kuulleensa useita räjähdyksiä, mutta Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi vain yhden. Patteriston tutka valitsee sen raketin, joka on tulossa asutulle alueelle eikä tarpeettomasti tuhlaa kallista torjuntaohjusta. Jihadilainen Ansar bait el-Maqdas järjestö tunnustaa ampuneensa raketit: ”Ne olivat vastaukseksi juutalaisten toimittamiin viimeisiin rikoksiin, jotka UAV-konetta käyttäen hyökkäsivät taistelijoitamme vastaan surmaten neljä. Taistelijamme onnistuivat ampumaan vihollistamme Grad-raketilla miehitetyssä Umm Rashrash, Eilatissa. Hyökkäys pelotti rikollisia juutalaisia saaden heidät juoksemaan suojatiloihin. Eilat ja Israelin kaupungit eivät tule nauttimaan rauhasta, turismista ja taloudellisesta kehityksestä”. Egypti on kieltänyt, että IDF:n kone olisi loukannut Egyptin ilmatilaa sanoen Egyptin armeijan helikopterin suorittaneen iskun salafistien rakettimiehistöä vastaan, IDF:n johto ei ole antanut suoraa vastausta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170863#.Ugn33GJHT-k
-          Iranin presidentti Hassan Rouhanin valitsema uusi puolustusministeri prikaatin-kenraali Hossein Dehghan on vastuussa amerikkalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin Libanonissa 1980-luvulla, kertoo Israel Hayom maanantaina. Asiaa tutki Jerusalemin kansainvälisten asiain tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija reservin prikaatinkenraali tri Shimon Shapira. Dehghan on palvellut Iranin vallankumousarmeijan joukoissa koko virkakautensa ajan 1979 lähtien. Hänet lähetettiin Libanoniin sodan alkaessa 1982. Hän oli vallankumouskaartin koulutus-johtaja Syyriassa ja sitten Libanonissa. Syyskuun alussa 1983 Hizbullah otti haltuunsa Dehghanin avustuksella Sheikh Abdullah parakit Bekaan laaksossa, josta tuli päämaja, jossa suunniteltiin ja valvottiin monikansallisia joukkoja ja israelilaisia sotilaita vastaan Libanonissa. Parakkien nimi muutettiin muotoon Imam Ali Barracks. Ne olivat aiemmin olleet Libanonin armeijan käytössä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170861#.Ugn75WJHT-k
-          Egyptin syrjäytetynpresidentti Mohammed Mursin pidätysaikaa on jatkettu viidellätoista päivällä hänen toimiaan koskevien tutkimusten keskeneräisyyden vuoksi. Tuomari Hassan Samir sanoi Mursin Wadi al-Natroun vankilasta pakoon v. 2011 liittyvien tutkimusten olevan vielä pahoin kesken. Hamasin syytetään osallistuneen pakosuunnitelmien laadintaan kuten myös Hizbullahin. Mursi syrjäytettiin 03.heinäkuuta 2013, minkä jälkeen hän on ollut armeijan pidättämänä. Muslimiveljeskunnan kannattajat jatkavat istuma-mielenosoituksiaan armeijan toistuvista varoituksista huolimatta. Jos armeija toteuttaa uhkauksensa lopettaa ne väkivalloin, seurauksena voi olla verilöyly ja mahdollinen selkkauksen laajeneminen todelliseksi sisällissodaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170860#.Ugn_vGJHT-k
-          Presidentti Bashar Assad on komentanut lisäjoukkoja Latakian puolustamiseksi kapinallisten jatkuvien hyökkäysten vuoksi. Taisteluja käydään myös Aleppon kaupungin ympäristössä, jossa kapinalliset ovat miehittäneet joitain kyliä. Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa Al-Qaidan ja sen kanssa liitossa olevan Jabhat Al-Nusran kapinalliset ovat muodostamassa islamilaista kalifaattia nimellä ISIS. Syyrian kurdit ovat samoin puuhaamassa omaa koko- tai puoli-itsenäistä kurdivaltiota asuma-alueelleen. Irakin kurdit sanovat, että jos Syyrian kurdeja vastaan hyökätään, he menevät avustamaan veljiään Syyriassa. Syyria näyttää hajoavan ja pirstoutuvan pieniksi valtioiksi tai emiraateiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170859#.UgoCHmJHT-k
-          Poliisi avasi Jerusalemin temppelivuoren ennen juutalaisten suuria pyhiä ilman rajoituksia. Poliisin toimia on arvosteltu ramadanin aikana, jolloin se sulki vuoren 21 päivän ajaksi kaikilta paitsi muslimeilta, useiden arvioiden mukaan syyttä antaen periksi muslimi-kivittäjille, mikä vain rohkaisee heitä entistä julkeammiksi. Saeb Erekat sanoi lausunnossaan, että Jerusalem on yhtenäinen (unigue) haluamatta tarkemmin sanoa, kenen hallinnassa se tulisi olemaan. Muslimisaarnaaja, joka Kanadassa kehotti ampumaan juutalaisen, joka kieltäytyy poistumasta Jerusalemista, sanoo, että lausunto oli kiihottava mutta ei laiton, eikä peruuta sitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4416509,00.html


Monday, August 12, 2013

MAANANTAI 12.08.13


MAANANTAI 12.08.13

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu on joissain yhteyksissä vihjannut, että Israel voisi hyväksyä USA:n joukkoja Juudean ja Samarian alueille, koska PA ei hyväksy sinne IDF:n sotilaita. Abbas on myös todennut, että hän voisi hyväksyä kansainvälisiä joukkoja. USA:n demokraattien kongressin 36 jäsenen ryhmää Israelissa johtava Steny Hoyer totesi, että vaikka USA:n intressien mukaista on saada Israelin ja PA:n välit soviteltua, on hyvin epätodennäköistä, että USA lähettäisi joukkojaan Juudeaan ja Samariaan. Hän sanoi torstaina, ettei kysymys ollut esillä ryhmän tavatessa erikseen Netanyahun ja Erekatin.

Netanyahu on painottanut, että rauhansopimuksessa IDF:lle tulee antaa oikeus turvata rauhan jatkumista pitkän ajan kuluessa sijoittamalla tukikohtiaan Juudean ja Samaria alueille. Israel katsoo, että vuoristoisen osan sekä Jordanjoen alueiden valvominen on elintärkeää turvallisuuselementti, mistä Israel ei voi tinkiä. Israel vastustaa kansainvälisten joukkojen sijoittamista johtuen huonoista kokemuksista niiden tehokkuudesta. PA:n johto pitää ajatusta IDF:n joukoista kuolleena syntyneenä, mutta voi harkita muita mahdollisuuksia.
HOYER arveli, että jos USA:n joukkoja sijoitettaisiin Juudeaan ja Samariaan, ne itse joutuisivat terrorihyökkäysten kohteiksi. Hänen johtamansa ryhmä lähti kotimatkalle sunnuntaina, kun samaan aikaan republikaanien 26 hengen kongressin jäsenten ryhmä saapui maahan, heistä 25 on ensikertalaisia kongressissa. Ryhmää johtaa kongressin edustajainhuoneen enemmistön johtaja Eric Kantor (R, Virginia).
Molempien ryhmien matka on AIPAC.n sponsoroima.

HOYER sanoi ymmärtävänsä, miten raskasta Israelille on vapauttaa tuomittuja terroristeja, mutta arvioi, että tämä uhraus mahdollisti Abbasin tulemaan neuvottelupöytään. Sen vastapainoksi Israelin ei tarvinnut julistaa rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan. Hän piti erittäin merkittävänä sitä, että äänestettäessä Iranin vastaisista kovennetuista sanktioista, yli 400 jäsentä kongressin 435:stä äänesti niiden puolesta, mikä osoittaa, miten tärkeänä USA pitää Israelin turvallisuuden takaamisen. Hän ei pitänyt merkittävänä sitä, että demokraattien kansallisen konvention ohjelmasta oli jätetty pois Jerusalemin asema, mutta asia hoidettiin välittömästi johtajien havaittua tekemänsä virheen, vakuuttaen kongressin tukevan Israelia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Congressman-No-one-is-thinking-about-US-troops-as-part-of-peace-accord-322772

Netanyahun nimittämä viiden hengen ministeritiimi kokoontui eilen illalla käsittelemään 26 terroristin vapauttamista, hyväksyen nimilistan sekä sopien käytännön järjestelyistä. Netanyahu oli sairaalassa  ja Yitzhak Aharonovitch oli ulkomailla, mutta Yaalonin johdolla päätökset nuijittiin kasaan. 14 vankia vapautetaan Gazan alueelle; 12 Juudeaan ja Samariaan. Abbas keräsi vielä muutaman irtopisteen vakuuttaen, ettei hän hyväksy vankien karkottamista ulkomaille, kuten aiempien vapauttamisten yhteydessä on tapahtunut. Heidän nimensä julkistettiin vankilajärjestön web-sivulla viime yönä. Heitä vastaan esitetyt protestit tulee tehdä oikeudelle 48 tunnin kuluessa. Vankien joukossa ei ole Israelin kansalaisia, mutta heidän joukossaan on raakoja murhamiehiä, jotka surmasivat juutalaisia puukoilla, kartuilla, kirveillä ja muilla välineillä hyvin raakalaismaisesti. Mikäli vapautetut vangit palaavat terrorismiin, heidät pidätetään ja he joutuvat kärsimään edellisen tuomionsa loppuun. Vangit vapautetaan 13. päivä; heitä ovat ottamassa vastassa Abbas ja heidän omaisensa.
Alla oleva linkki sisältää myös vankien nimilistan.

Korkeimman oikeuden presidentti Asher Grunis johti korkeimman oikeuden järjestämän terrorin uhrien kuulemista eilen, mutta hän käyttäytyi varsin oudosti sallien vain yhden omaisen puhua tilaisuudessa ja katkaisten koko tilaisuuden kesken uhrien vastalauseiden saattelemina: ”Nämä murhaajat vapautetaan kohta ja te osoitatte heille V:n voiton merkiksi ettekä halua edes kuunnella meitä. He puukottivat poikaani 24 kertaa. Teidän odotetaan määräävän heidät mätänemään vankilassa eikä päästää’ heitä vapaiksi”. Oikeustalon ulkopuolella uhrien omaisten mielensoittajat huutelivat vapauttamista vastaan pitäen käsissään murhattujen omaistensa kuvia. Oikeuden tuomari Elyakim Rubenstein yritti selittää mielenosoittajille, että asia on poliittinen eikä kuuluisi ollenkaan oikeuden ratkaistavaksi.
Korkeimman oikeuden 3 tuomaria kuuntelivat hetken kasvot kalpeina ja epäuskoisina heitä
heitä vastaan huudettuja syytöksiä ”luikkien sitten häntä koipien välissä” oikeussalista.  http://www.timesofisrael.com/court-reviews-petition-against-releasing-terrorists/

PA/PLO:n ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa se kutsuu Israelin julkistamia uusia rakennuskohteita ”terroritoimiksi”. Lausunnossa kehotetaan PA/PLO:n lähettiläitä ulkomailla kutsumaan Israelin vapauttamia terroristeja ”vapaustaistelijoiksi”. Siinä todetaan edelleen, että Israel on itse syyllistynyt terrorismiin ja toimillaan antanut heille oikeuden ja aiheen suorittaa tekonsa, joiden perusteella heidät tuomittiin ”poliittisina vankeina”. Lausunnossa tuomittiin Israelin julkistamat rakennuskohteet ”rikollisina ja laittomina”. PA:n johto hyvin herkästi viittaa ”kansainväliseen lakiin” väittäen sen tuomitsevan Israelin miehityksen Juudeassa ja Samariassa laittomana ja välivaltaisena, mutta jättää selvittämättä, mitä kansainvälinen oikeus todella sanoo Juudean ja Samarian asemasta. http://www.timesofisrael.com/pa-urges-ambassadors-to-refer-to-prisoners-as-freedom-fighters/

2. ISRAEL julkistaa tarjouspyynnöt 1 187 uuden asuntoyksikön rakentamisesta 1949 aselepolinjan itäpuolelle. Näistä 793 asuntoa rakennetaan Jerusalemin Gilon lähiöön, Har Homaan ja Pisgat Zeeviin; 394 asuntoyksikköä Juudeaan ja Samariaan. Asuntorakennus-ministeri Uri Ariel vakuutti jatkavansa rakentamista vastaten jonkun heittämään kysymykseen: ”Entäs rauhanprosessi?” vastaten siihen: ”Mistä rauhasta puhut? Minä rakennan”. jatkaen:
”Ei mikään maa maailmassa voisi sallia ulkomaiden määräävän, mihin  saa rakentaa ja mihin ei. Me jatkamme asuntojen kauppaamista ja rakennamme kaikkialla Israelissa – Negevissä, Galileassa ja maan keskiosassa vastataksemme Israelin kansalaisten asunnon tarpeisiin. Tämä on oikea tapa toimia sionismin ja talouden kannalta”.

Ariel vakuutti, että ministeriö voi ja sen tulee markkinoida tuhansia asuntoja Jerusalemissa, Juudeassa ja Samariassa. Ministeriön ilmoituksen mukaan 793 asunnon rakentaminen Jerusalemin lähiöissä jakaantuu seuraavasti: 400 asuntoyksikköä Giloon; 210 asuntoa Har Homaan ja 183 asuntoa Pisgat Zeeviin. Näiden lisäksi ministeriö katsoo voivansa julkistaa tarjouspyynnöt 394 asunnon rakentamisen Juudeassa ja Samariassa: 117 asuntoa Arieliin; 194 asuntoa Efratiin; 92 asuntoa Maale Adumimiin ja 36 Ber´tar Illitiin.

PA on kärkevästi vaatinut kaiken rakennustoiminnan lopettamista Juudeassa ja Samariassa sanoen rakentamisen ja ”setlementtien” laajentamisen häiritsevän rauhanneuvotteluja. Israel on katsonut, että rakentaminen voi jatkua häiriöttä sen 9 kuukauden ajan, jonka aikana neuvottelujen uskotaan jatkuvan vastapainona 104 terroristin vapauttamiselle.
Ariel vakuuttaa, että jatkuva rakentaminen on elintärkeä asunnonhintojen alentamiseksi.
Yesh Atidin puheenjohtaja, talousministeri Yair Lapid kritisoi Arielin rakentamista, joka puolestaan toteaa, että Lapid kannatti rakentamista 1949 aselepolinjan itäpuolella konferenssissa, joka pidettiin Arielin kaupungissa.
Vasemmiston vastustus on asiaankuuluva oppositiosta, mutta kuka heitä kuulee?
Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo olevansa tyytyväisen rakentamiseen Jerusalemissa, jossa on huutava pula kohtuuhintaisista asunnoista, mikä pakottaa ihmiset muuttamaan pois. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-announces-tenders-for-new-settlement-homes-in-West-Bank-322690

3. NIMEÄMÄTÖN lähde PA:n johdon lähellä kertoo, että PA on antanut ultimaatumin USA:n ulkoministeri John Kerrylle: ”Jos Israel ei peruuta 1 200 asuntoyksikön urakkatarjous-pyyntöjä, Netanyahu saa neuvotella rauhasta Naftali Bennettin kanssa”.
Asiasta kertoi Voice of Israel radiolähetyksessään perustaen uutisensa palestiinalais-lähteeseen. Lähetyksessä mainittiin, että tiedot tarjouspyynnöistä julkistettiin samaan aikaan kuin Abbas keskusteli USA:n lähettilään Marin Indykin kanssa Ramallahissa.
Voice of Israel kertoi myös, että Saeb Erekat totesi Al-Arabiyan toimittajalle, ettei Israel halua tulla neuvottelupöytään ja voi jopa onnistua siinä viitaten Israelin julkistamiin urakkatarjous-pyyntöihin.

INN:n artikkelin mukaan uutinen kertoo myös vakavasta ristiriidasta Netanyahun hallituksen sisällä. Vasemmistoon kallistuvat hallituksen jäsenet Yesh Atid ja Hatnua syyttävät Bait Yehudaa neuvottelujen sabotoimisesta, mutta siellä asia nähdään aivan toisin. Puheenjohtaja Naftali Bennett kertoo web-sivullaan: ”Erekat sanoi juuri, ettemme voi rakentaa pääkaupungissamme, Jerusalemissa. Kysymys ei ole siitä, miksi emme voi rakentaa Jerusalemiin, vaan siitä, miksi emme rakentaneet aiemmin? Bait Yehuda jatkaa taistelua rakentamiseksi maassamme, ilman anteeksipyyntöjä”.
Onko tässä ammuttu ensimmäiset laukaukset remontista Netanyahun hallituksen sisällä, tai peräti uuden hallituksen muodostamiseksi Labourin ja Meretzin varaan mahdollisine täydennyksineen Shasista ja UTJ:stä jättäen ulkopuolelle Bait Yehudin ja muut kapinalliset?  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170824#.UgiVF2JHT-k

4. UUTISOTSIKOT
-          Bait Hayehudi-puolueen kansanedustaja Nissan Slmomiansky kertoi armeijan radion lähetyksessä, että nyt julkistetut tarjouspyynnöt asunnoista 1949 aselepolinjojen itäpuolelle ovat vasta pienet pisarat valtavasta rakentamisen aallosta Jerusalemissa, Juudeassa ja Samariassa. Slomiansky, joka johtaa Knessetin talouskomiteaa, paljasti radion lähetyksessä, että tarjouspyynnöt ovat osa laajemmasta sopimuksesta Bait Hayehudi-puolueen ja pääministerin välillä. Hän vakuutti, että tämä romuttaa lopullisesti tiedot epävirallisesta rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa, Juudeassa ja Samariassa. ”Tämä tulee - Jumalan avulla - olemaan enne hyvin laajasta rakentamisesta – mikä on juuri siten kuin tulee ollakin. Puhuimme monista asioista, ja tämä on kysymys, joka on ollut tapetilla hyvin pitkän aikaa”. Slomiansky valittaa sitä, että aina on ollut verukkeita siellä ja täällä, mutta lopulta sanoimme riittää! Hän kertoo sanoneensa pääministerille, että jos hän julistaa rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan, Bait Hayehuda ei ole mukana siinä hallituksessa. ”Pääministeri on toteuttanut yhteisymmärryksen, joka meillä oli, ja nyt laaja-alainen rakentaminen tulee alkamaan”. Slomiansky puhui Armon Haatziv yhteisössä 63 asunnon aloittamis-tilaisuudessa, johon myös ministeri Uri Ariel osallistui. Artikkelin arvion mukaan – mikäli edellä kerrottu on todella totta – Slomianskyn puhe kertoo salaisesta sopimuksesta Netanyahu, Bait Yehudin ja Yesh Atidin välillä rakentamisesta 1949 aselepolinjojen itäpuolella rauhanneuvotteluista huolimatta. Yair Lapid ilmoitti vastustavansa tarjouspyyntöjen julkistamista, mutta Yesh Atidin ja pääministerin kansliat kieltäytyivät kommentoimasta asiaa. Uri Ariel vakuuttaa, että Yesh Atidin johto on kokonaisuudessaan sitoutunut tähän ja kannattaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170824#.UgiVF2JHT-k
-          Rabbiininen kongressi rauhan puolesta kehottaa Netanyahulle lähettämässään kirjeessä tätä peruuttamaan suunnittelemansa terroristien vapauttamisen muka hyvän tahdon eleenä PA:lle. Eabbit varoittavat, että pääministeri on astumassa ansaan avoimin silmin näkemättä mitään. He viittaavat edellisiin terroristien vapauttamisiin todeten, että nyt aiottu on kaikkein vaarallisin. He varoittavat, ettei juuri yksikään asiantuntija tai analyytikko usko Abbasin vilpittömyyteen suostuessaan neuvotteluihin. He viittaavat Abbasin puheisiin kysyen, ovatko ne rauhaa haluavan puheita? Hän haluaa aina vain lisää myönnytyksi tietäen, että vaikka Obaman hallitus on tietoinen tästä, se ei koskaan kurita palestiinalaisia vaan tarjoaa lisää myönnytyksiä ja tukea. Neuvottelut vain pahentavat tilannetta kuten ennenkin, ja maailma syyttää Israelia. ”Pahinta on se, että Israelin hallitus menee ansaan avoimin silmin tietäen aivan hyvin, minkä hinnan siitä joutuu maksamaan. Lisäksi se tukee päätöstään vapauttamalla kaikkein vaarallisimpia naisten ja lasten raakoja murhaajia. Eikö tälle hulluudelle löydy mitään rajoja? Me vakuutamme, että juutalaisen Lain mukaan, jos joku ei pysty vastustamaan ulkopuolista painostusta, hänen tulee erota välittömästi. Yhdenkin terroristin vapauttaminen vaarantaa juutalaisten elämää. Tuoreen tutkimuksen mukaan 75 % vapautetuista terroristeista palaa entiseen ammattiinsa hyökäten juutalaisia vastaan. Se myös rohkaisee muita liittymään terrorismiin hyvin tietäen, että joutuessaan kiinni heidät vapautetaan pian. Siten on parempi, että koko hallitus eroaa kuin että yksikään terroristi vapautetaan”.
-          Jordaniassa suoritetun gallupin mukaan maan beduiiniheimot voivat saada enemmistön valittaessa maalle uusia neuvostojen jäseniä elokuun 27. päivän kunnallisvaleissa. Islamistit boikotoivat vaaleja väittäen niiden olevan tähdätty heidän ehdokkaitaan vastaan. Kuningas Abdullah II seuraa tarkoin vaalien lähestymistä, mutta ei muuten ole puuttunut niihin. Jordania elää kriittisissä tunnelmissa, maan talous on kriisissä, ja puoli miljoonaa Syyrian pakolaista maassa ei helpota asiaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4416425,00.html

   
     
Sunday, August 11, 2013

SUNNUNTAI 11.08.13


SUNNUNTAI 11.08.13

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu joutui hernia –leikkaukseen saatuaan äkillisen vatsakivun. Lääkärit määräsivät hänelle pikaisen leikkauksen, joka suoritettiin sunnuntain vastaisena yönä. Tunnin kestävä leikkaus sujui lääkärien mukaan hyvin ja potilas toipuu yleis-puudutuksen jälkeisestä sekavuudesta. Hän ei kuitenkaan voine osallistua hallituksen istuntoon eikä perustamansa ministeritiimin kokoukseen tänään. Tässä pienoistiimissä käsitellään rauhanprosessiin kuuluvia asioita, joista ajankohtaisin on terroristien vapauttamien, mistä tulee tehdä päätös tänään, että jää 48 tuntia aikaa valitusten tekemiseen korkeimmalle oikeudelle ennen tiistaiksi suunniteltua vapauttamista. Ministeritiimin kokousta johtaa Netanyahun ollessa estynyt puolustusministeri Moshe Yaalon.
Pääministerin suostumus terroristien vapauttamiseen, joilla kaikilla on juutalaisten verta käsissään, on herättänyt kirpeää arvostelua laidasta laitaan, sillä päätöksen katsotaan syntyneen USA:n hallituksen ja viime kädessä Obaman hillittömän painostuksen alla.

Ministeritiimi julkistanee tänään pidettävässä kokouksessaan vapautettavien terroristien nimet ja päättänee tämän 26 vankierän vapauttamiseen liittyvistä yksityiskohdista. Pääministeri suostui vapauttamaan 104 pitkäaikaisvankia asteittain neuvottelujen edistymisen mukaan.
PA toivoo saavansa nimilistan vapautettavista vangeista tänään voidakseen informoida heidän omaisiaan. PA on aina järjestänyt vankien vastaanottotilaisuudesta kansanjuhlan, jossa johtavat virkailijat ovat heitä ensimmäisinä syleilemässä ja kukittamassa kutsuen heitä kansansankareiksi, jotka ovat kärsineet osallistuessaan kansan vapaustaisteluun. Pisimpään tuomioitaan kärsineet vapautetaan ensimmäisinä. Vapauttamista puolustetaan sillä, että sen avulla nostetaan Abbasin neuvotteluhalua, mutta minkäänlaisia merkkejä siitä, että hänen asenteensa olisi muuttunut ystävällisemmäksi, ei ole saatu. Israelin syyttäminen ja vääristeltyjen tietojen levittäminen PA:n virallisessa mediassa jatkuu herkeämättä.
Ajatus vaiheittaisesta vapauttamisesta johtuu epäluulosta, että jos kaikki 104 olisi vapautettu kerralla, Abbas olisi jollain tekosyyllä kävellyt ulos neuvotteluista. Netanyhau kuitenkin vihjaa, että tämä on vasta alkua, lisää vapautetaan, jos luottamus ja toiveet tuloksista lisääntyvät.

2. Netanyahu valittaa ulkoministeri John Kerrylle lähettämässään kirjeessä PA:n jatkuvaa kiihotusta Israelia vastaan vielä rauhankeskustelujen ollessa käynnissä.
”Kiihotus ja rauha eivät voi elää rinnakkain. Sen sijaan, että PA opettaisi palestiinalaisia elämään rauhassa Israelin kanssa, sen vihaopetus myrkyttää seuraavan sukupolven ja laskee pohjan jatkuvalle väkivallalle, terrorille ja konfliktille”, Netanyahu sanoo kirjeessään.
Seuraava neuvottelu pidetään keskiviikkona joko Jerusalemissa tai Jerikossa. Israelia edustavat Tzipi Livni ja Yitzhak Molcho, PLO:n tiimin muodostavat Saeb Erekat ja Mohammed Shtayyeh, USA:n hallituksen edustajana toimii Martin Indyck.
Keskusteluja tuli seuraamaan myös Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle, joka tapaa tänään presidentti Peresin, huomenna Netanyahun sekä puheenjohtaja Abbasin. 

PÄÄMINISTERI Netanyahu valittaa kirjeessään PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Kairossa antamaa haastattelulausuntoa samaan aikaan, kuin Kerry avasi ensimmäisen keskustelutilaisuuden. Abbas vannoo lausunnossaan, että ”viimeisessä ratkaisussa emme halua nähdä yhdenkään israelilaisen – sotilaan tai siviilin – meidän maillamme”.
Netanyahu valitti myös kirjeessään PA:n TV-kuuluttajan selittävän, että ”Palestiinan maa ulottuu Eilatista Hanikraan Israelin pohjoiskärjessä” Barcelonan jalkapallojoukkueen Hebronin vierailun aikana järjestetyn visailun yhteydessä.  Edelleen Netanyahu valitti Kerrylle suositun palestiinalaisen ”Arab Idolin” Muhammad Assafin esityksestä, joka julkaistiin youtubessa. Assaf kertoo Barcan-joukkueelle esittämässään laulussa kaihoavansa israelilaisia kaupunkeja, jotka  1967 linjojen mukaan joutuivat Israeliin, mutta jotka kuuluvat Palestiinaan.

USA:n kongressin demokraattisen puolueen edustajaryhmän johtaja Steny Hoyer, Maryland, vakuuttaa, ettei USA:n tule rahoittaa PA:n opetusmateriaalia, mikä ei opeta suvaitsevuutta ja keskinäistä arvonantoa. Hän sanoi tavattuaan PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin – Abbas oli mennyt hoitamaan sielunvammojaan Saudi Arabiaan – keskiviikkona, että tämä kysymys oli heidän 36 hengen ryhmänsä ensimmäinen kysymys, johon puututtiin. Erekatin kerrotaan vastanneen kierrellen ja selvästi hämmentyneenä, ettei opetusohjelma ole täydellinen, mutta että sitä parannellaan, pystymättä vastaamaan suoraan syytöksen.
Land of Israel seuranta- ja painostusryhmä kehottaa Netanyahulle lähettämässään kirjeessä peruuttamaan tiistaiksi suunnitellun terroristien vapauttamisen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-tells-Kerry-Palestinians-incitement-undermines-peace-322647

3. PALESTIINALAISTEN keskuudessa on epätietoisuutta, liittyykö vankien vapauttamiseen joitain muita päämääriä, ehkä peräti lopullisia sopimuksia koskevia, joita vaaditaan vankien vapauttamista vastaan. Toiseksi he pyrkivät selittämään, ettei vankien vapauttamisella ole mitään yhteyksiä rauhankeskustelujen aloittamisen tai niiden edistymisen kanssa.
He katsovat, että vapauttamisoperaatio liittyy Sharm el-Sheikh neuvotteluihin vuonna 1999, joiden mukaan Israelin olisi pitänyt vapauttaa heidät jo kauan sitten. PA:n ja PLO:n johto katsoo hyvin epäluuloisena Netanyahu todellista tarkoitusta, sillä samaan aikaan neuvottelujen alkamisen  kanssa  hän antaa juutalais-yhteisöille Juudeassa ja Samariassa etuoikeutetun aseman ja myöntää rakennusluvan yli 800:lle asuntoyksikölle.

Palestiinalaiset epäilevät moraalitonta salaista sopimusta Israelin ja USA:n ulkoministeri John Kerryn välillä, ja varoittavat, ettei PA kyseenalaistaisi ”setlementtien” asemaa lopullisissa sopimuksissa kuten ”laittomissa” setlementeissä, 1967 linjoista rajoina tai turvallisuutta tyydyttääkseen lyhyen ajan vaatimuksia, kirjoittaa Nour Samaha Al Jazeeran artikkelissaan.
Palestiinan ihmisoikeusjärjestön johtaja Shawan Jabarin pitää vapauttamista välineenä kaupanhieronnassa Israelin ja PA:n välillä. Hän epäilee salaisia sopimuksia tehdyn ja sanoo, ettei yksikään vanki haluaisi vapautta tällä perusteella. ”Israelille tämä on helpoin tapa tarjota jotain ”hyväntahdon eleenä”, ja Netanyahu näyttelee särkynyttä sydäntä joutuessaan vapauttamaan heidät”. Viimeinen ”hyväntahdon eleenä” tehty vapauttaminen oli 2008, jolloin Israel vapautti 224 vankia parantaakseen suhteita Mahmoud Abbasin kanssa. Vuonna 2011 Israel vapautti 1027 vankia IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi.

washingtonissa toimivan Palestiinan keskuksen mukaan on syytä epäillä, ettei Israel toimi lupaamallaan tavalla ja vaatii, että kansainvälisen järjestön kuten Punainen Risti tulisi valvoa, että vapauttaminen tapahtuu luvatulla tavalla. Hänkin epäilee salaista sopimusta.
Jerusalemissa toimiva Addameer, joka keskittyy palestiinalaisiin vankeihin, sanoo, että Israel on - sitoessaan vapauttamisen keskustelujen edistymiseen - ottanut rauhanprosessin panttivangikseen, sillä he käyttävät vankikysymystä painostuskeinona tietäessään, miten arkaluonteinen kysymys vangeista on palestiinalaisille, ja varoittaa toistamasta Oslon virhettä. Hän selittää, että Israel vapauttaa vankeja, mutta jos he eivät toimi heidän haluamallaan tavalla, he pidättävät heidät pian uudelleen. ”He vapauttavat vain kansansuosion vuoksi”.
PA:n toinen neuvottelija Mohammed Shtayeh, Fatahin keskuskomitean jäsen ja Abbasin uskottu, sanoo PA:n katsovan asioita toisin. Israelin olisi Sharm el-Shaikhin neuvottelujen mukaan pitänyt vapautta vangit jo 14 vuotta sitten, eli se on Israelin velvollisuus. http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/08/201389101325337889.html

Vuoden 1999 Sharm El-Sheikhin huippukokouksessa tehtiin joukko pitkälle meneviä sopimuksia ja velvoitteita, joihin kuului vankien vapauttaminen YK:n päätöslauselmien 224 ja 338 pohjalta sekä v.1995 Oslo II perustuen, mutta niitä ei koskaan toteutettu. http://en.wikipedia.org/wiki/Sharm_el-Sheikh_Memorandum

4. uutisotsikoita
-          Kadima-puolueen puheenjohtaja Shaul Mofaz sanoo, että vapautettavat vangit voivat olla liian vanhoja muodostaakseen todellista uhkaa Israelille, mutta voivat silti kiihottaa kansaa. Hän vaatii heiltä vakuutusta pysytellä poissa terrorismista, mutta kaikilta vapautetuilta vangeilta on vaadittu allekirjoitettu sopimus, mutta 40 % heitä palaa jonkinasteiseen terroriin, jos ei kenttätyöntekijänä, suunnittelijoina ja avustajina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170779#.UgdK9mJHT-k
-          Talonrakennusministeri Uri Ariel on joutunut vasemmiston hampaisiin kehottaessaan rakentamaan Jerusalemin itäosiin. He syyttävät Arielia sotkeutumisesta rauhan-neuvotteluihin. Arielin viimeisin rakennushanke käsittää 63:n asuntoyksikön rakentamiseksi juutalaisenemmistöisen lähiön Armon Hanetzim ja arabilähiön Jabal Mukaberin välille. Kohteen alkupaukku annetaan tänään, johon Ariel osallistuu. Asunnot on tarkoitus tarjota juutalaisille, mutta mikään ei estä arabeja ostamasta. Israelin vasemmisto on pahin jarru ja kiihottaja juutalaisten ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi korruptoituneiden arabijohtajien ohella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170775#.UgdMAGJHT-k
-          Gazan turva-aidan vierellä partioiva IDF:n partio havaitsi palestiinalaisen kaivavan jotain aidan vierelle pitäen jotain selässään. Sotilaat varoittivat miestä, joka kiipesi aidan yli jatkaen kaivamistaan toistuvista varoituksista välittämättä, minkä vuoksi he ampuivat kohti surmaten hänet. Miehellä ei ollut asetta, eikä IDF ole paljastanut, mitä mies kantoi selässään. Palestiinalaiset kaivavat usein pommeja tien varteen surmatakseen aidan vartta ajavat sotilaat. IDF on alkanut käyttää rajan vartioinnissa ohjattuna robottiautoja, jotka kuvaavat maastoa ja antavat varoituksia ja hälytyksiä tarpeen mukaan, autot ovat myös aseistettuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170780#.UgdOL2JHT-k
-          Puolustusministeri Mohse Yaalon kutsuu väitteitä, että Israel olisi käyttänyt ohjaajatonta lentokonetta surmatakseen 4 Al-Qaidan terroristia Siinailla , jotka valmistautuivat ampumaan rakettinsa Israelin puolelle, vain huhuiksi ilman todellisuuspohjaa todeten, että Israel kunnioittaa Egyptin alueen koskemattomuutta. Siinain alueesta on tullut todellinen uhka Israelilla ja ongelma, koska se ei voi mennä sinne tahtonsa mukaan aiheuttamatta diplomaattista jännitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170762#.UgdP9GJHT-k
-          Al-Qaidan kanssa yhteyksissä olevan järjestön edustajat sanovat, että he olivat valmistautumassa hyökkäykseen rajan yli Israelin puolelle, kun IDF:n miehittämätön lentokone iski ohjuksillaan heidän joukkojaan vastaan surmaten heistä neljä. Egyptin armeija ilmoitti myöhemmin tehneensä helikopteri-iskun al-Qaidan miehiä vastaan. http://www.timesofisrael.com/sinai-group-says-it-was-target-of-israeli-drone/
-          EU:n asetettua Hizbulahin sotilassiiven terrorijärjestön listalle – vaikka moni ihmettelee, miten se käytännössä toteutetaan, sillä sen komentohierarkia kulkee aina huippuun saakka – on aiheuttanut vakavia epäilyksiä, että Hizbullah voi aloittaa tai kiihottaa terrorismiaan YK:n joukkoja vastaan Libanonissa ja Syyriassa, jossa sen pyssymiehet taistelevat Assadin armeijan tukena. Hizbullahin sotilasjohtaja erittelee tilannetta todeten, ettei Hizbullah voi sallia vieraiden asuvan keskuudessaan, jos ne pitävät heitä terroristeina. Turkki on jo nähnyt kirjoituksen seinällä ja sanoo vetävänsä UNIFIL:n joukkoihin osallistuvat sotilaansa sieppausten johdosta kotiin. http://www.jpost.com/Middle-East/Will-Hezbollah-wage-terror-against-UNIFIL-322671
-          Hamas suunnittelee teloittavansa kaksi yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä miestä tällä viikolla varoitukseksi muille. Ihmissoikeusjärjestöt ovat pyytäneet, että Hamas luopuisi suunnitelmastaan. Hamas aloittaa silloin tällöin erityisjahdin etsiessään näitä yhteistoimintamiehiä, mutta heidän pidättämistään epäillyistä ei koskaan tiedä, ovatko syytökset todellisia tai vain kilpailijoiden tai henkilökohtaisen kaunan tai riidan vuoksi viranomaisille vuodatettujen tietojen perusteella ilman näyttöä. Islamin maissa kuulustelumetodit ovat hyvin suorasukaiset ja rajut, minkä jälkeen uhri on valmis tunnustamaan mitä tahansa saadakseen kidutuksen loppumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170770#.UgdVvGJHT-k