KESKIVIIKKO 14.08.13


KESKIVIIKKO 14.08.13

1. OPERAATIO terroristien vapauttaminen suoritettiin myöhään eilen illalla ja osittain keskiviikkoaamuna, ilmeisen tarkoituksellisesti voidakseen häiritä sen käyttämistä propagandatarkoituksiin, kuten tapahtuikin. Tämä tietenkin suututti palestiinalaisia, jotka ärtyneinä murisivat, ettei kuulu Israelille, miten ja juhlivat vankejaan. Vapautettavista 26:sta vangista 11 vapautettiin PA:n alueelle ja 15 Gazaan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli pysytellyt hereillä voidakseen osallistua Ramallahin Mukatassa järjestämäänsä vastaanotto-seremoniaan vaikka aamuyö oli jo pitkällä, sillä heidät siirrettiin vasta 01.25 aamuyöstä vankivaunuista PA:n lähettämään neljään autoon, joilla heidät kuljetettiin Ramallahiin. Puheenjohtaja Abbas oli ottamassa heitä vastaan Mukatassa vannoen, että tämä on vasta alkua, sillä hän haluaa kaikki Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät vapautettaviksi.

GAZASSA vankien vastaanotto oli mahdollisimman karu ja yksinkertainen, sillä Gazassa valtaa pitävä Hamas vastustaa koko neuvotteluprosessia eikä halunnut antaa tunnustusta Abbasille, jonka hallintoa ja hallitusta he eivät tunnusta pitäen niitä laittomina.

ISRAELISSA monet hallituksen ministerit havaitsivat tutkittuaan vankilistaa, että heitä oli johdettu harhaan. Hallituksessa heille oli vakuutettu, että kaikki nyt vapautettavat vangit on tuomittu rikoksista ennen Oslo I:n sopimusta 1993, mutta nyt he totesivat, että ainakin 4 heistä oli tuomittu rikoksista, jotka he olivat tehneet 13.09.1993 jälkeen.
Talonrakennusministeri Uri Ariel (Bait Yehudi) totesi tiistai-iltana näin: ”Hallituksen istunnossa meille vakuutettiin, että kaikki vapautettavat terroristit ovat tehneet rikoksensa ennen Oslon sopimuksia. Siksi vaadin, että vapauttamisoperaatio tulee keskeyttää ja kysymystä täytyy puida uudelleen hallituksessa”.
Uskonnollisten asiain apulaisministeri rabbi Eli Ben-Dahan (myös Bait Yehudista) kirjoitti FB-sivullaan, että operaatiota tulee siirtää lisäten, että operaatiosta päättäneet ministerit olivat ylittäneet valtuutensa ja että korkeimman oikeuden tulee käsitellä asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170892#.UgsS22JHT-k

2. USA:n ulkoministeri John Kerry, joka on ottanut hartioilleen Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen etenemisen tai kuolemisen - presidentti Obaman vetäydyttyä syrjään nähtyään tilanteen toivottomuuden ja petyttyään Netanyahuun, jota hän kuvitteli voivansa venyttää ja puristaa tahtonsa mukaan - jatkaa häpeilemätöntä Israelin ja Netanyahun pelottelemista varoittamalla Israelin lähes täydellisellä eristämisellä, jos rauhankeskustelut epäonnistuvat. Bloombergin kolumnistin Jeffrey Goldbergin mukaan Kerry käytti hyväkseen EU:n boikottien Netanyahulle aiheuttamaa ahdistusta kiristääkseen häneltä myönnytyksiä. Kerry asettaa mahdollisen epäonnistumisen etukäteen Israelin vastuulle, mikä ei voi olla vaikuttamatta palestiinalaisten neuvotteluasenteeseen.

GOLDBERGIN artikkelin mukaan Kerry varoitteli Netanyahua useaan kertaan viimeisten viikkojen aikana, että ”elleivät keskustelut tuota tuloksia, Israelia tulee pian kohtaamaan kansainvälinen laittomaksi julistamiskampansa, kuten hän sanoi - steroidilla”.
Hän selittää edelleen nimeämättömiin (Obaman) hallituksen virkailijoihin viitaten, että Kerry olettaa ”Netanyahun pelkäävän yhtä paljon Iranin ydinaseen kehittämistä kuin kansainvälisen liikehdinnän kasvavaa voimaa, joka pyrkii eristämään, nostamaan syntipukiksi ja syyllistämään (demonize) hänen maansa”.

Goldberg kirjoittaa: ”Vaikka Netanyahu on huolestunut, että laittomaksi julistamis-kampanja vahingoittaa maan kehittyvää taloutta, hän on vieläkin enemmän huolestunut, että tämä kampanja voi häiritä Israelin kykyä puolustaa itseään”. Hän selittää teoriaansa näin: Laittomaksi todettu maa – ei vain mahtavan arabipainostuksen vaan myös länsimaiden taholta – tulee saamaan vähän ymmärrystä niiden taholta, jos se joutuu puolustautumaan Hamasin ja Hizbullahin jatkuvia hyökkäyksiä vastaan, jotka molemmat tähtäävät Israelin tuhoamiseen. Hän arvioi Netanyahun ajattelevan, että Israelin vastainen laittomuus-kampanja pakottaisi ne hillitsemään Israelia, tai viime kädessä rynnätä tuomitsemaan Israel ennen kuin se ehtii vastata hyökkäyksiin puolustautuakseen.

Goldberg sanoo, että valtaosa israelilaista on järkevästi ajattelevia, jotka Netanyahun tavoin ymmärtävät, ettei Israel selviä täysin vihamielisessä ympäristössä, ja siksi – osittain EU:n direktiivien johdosta – Israel kuuntelee tarkoin Kerryn varoituksia.
Goldbergiä pidetään Obaman uskottuna ja ilmentävän hänen mielipiteitään.
Goldberg kirjoitti jokin aika sitten, että ”Obama uskoo Netanyahun olevan niin sitoutunut ”setlereitten” painostukseen ja niin haluton tekemään pienimpiäkään luottamusta kasvattavia eleitä palestiinalaisten suuntaan, ettei presidentin ajan tuhlaaminen rauhanprosessiin ole viisasta tällä kertaa”. Myöhemmässä kolumnissaan Goldberg kirjoitti, että Netanyahun hallituksen tuhoisa Länsirannan ”setlementtiohjelma” jatkuu esteettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170895#.UgsZj2JHT-k

3. DANNY DANON, Israelin apulaispuolustusministeri, kyselee, onko Tzipi Livni Israelin pääministeri? Hän sanoo, että Likudin sisällä on selvä oppositio terroristien vapauttamiseksi hyvän tahdon eleenä PA:lle.
”Ilman epäilystä tämä on surullinen päivä jokaiselle Israelin kansalaiselle, joka näkee terroristien ja murhaajien vapauttamisen ja sen juhlimisen”, Danon sanoi Voice of Israel radio-lähetyksessä. ”Päätös on väärä, moraalisesti. Viesti, mikä tällä välitetään, on se, että me vapautamme syntiset terroristit saamatta mitään. Mitä olemme saaneet vapauttamisesta? Vain hymyn Tzipi Livnin ja John Kerryn kasvoilla. Viesti, minkä tämä välittää seuraavan sukupolven terroristeille on se, että mitä hyvänsä teetkin, lopulta pääset vapaaksi”.

DANON selittää, että ”vapauttaessamme 1027 vankia Gilad Shalitia vastaan, saimme hänet vapaaksi, mutta me jokainen tiedämme, etteivät nämä rauhankeskustelut johda yhtään minnekään, ja juuri ne terroristit, jotka vapautamme, jatkavat kiihottamista, ja siksi me vastustamme tätä päätöstä”.
Vastatessaan kysymykseen, mitä hän nyt aikoo tehdä, Danon selittää, että hän aikoo jatkaa taistelua ja käyttää kaikkia mahdollisia keinoja selittäen, ja että Likudissa on monia hyviä ihmisiä, jotka eivät suostu Livnin johdettaviksi. ”Emme anna sen tapahtua”.
Hän selitti edelleen, että ”me joudumme seuraamaan neuvotteluja 9 kuukauden ajan, minkä aikana näemme, mihin olemme menossa – tai johdetut”.  Hän sanoi, etteivät Kerryn valitsema Martin Indyk, sekä Saeb Erekat, Livni (ja Kerry) ole näkemyksiltään kaukana toisistaan siinä, miten he näkevät kahden valtion periaatteen toteuttamisen. 

”Jos sopimus, jonka he laativat, on sisällöltään samankaltainen kuin se, jonka Livni laati Ehud Olmertille, voin vakuuttaa, sen kaltainen sopimus ei tule saamaan enemmistöä”.
Livni toimi ulkoministerinä Olmertin johtamassa hallituksessa, molemmat Kadiman jäseniä. Olmert sanoo, että he olivat hyvin lähellä sopimusta PA:n kanssa, kun Olmert oli pakotettu eroamaan häntä vastaan nostettujen syytösten takia. Livni vastasi Libanonin kakkossodan lopettaneen sopimuksen sisällöstä, jota pidetään diplomaattisena kömmähdyksenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170904#.Ugsl9WJHT-k

4. EGYPTIN Muslimiveljeskunta raportoi, että armeijan lopulta menetettyä kärsivällisyytensä se aloitti veljeskunnan kahden leiripaikan raivaamisen, joihin sen kannattajat ovat olleet leiriytyneinä presidentti Mursin syrjäyttämisestä lähtien ja tyhjensi molemmat leiripaikat väkivaltaisesti. Veljeskunnan ilmoituksen mukaan operaatiossa keskiviikkoaamun aikana kuoli ainakin 25-30 ihmistä. Anti-coup Alliance, Musrin syrjäyttämistä vastustava järjestö, kertoi, että suuremmassa leiriytymispaikassa Nasr Cityn itäisessä osassa kuoli 25 ihmistä ja tusinoittain haavoittui armeijan kovien otteiden aikana, joissa käytettiin kyynelkaasua. Alustavien raporttien mukaan ainakin 2 sotilasta sai myös surmansa. MV:n twiitin mukaan talojen katoilla oli tarkka-ampujia, jotka tulittivat ihmisjoukkoja.

SUUREMPI leiripaikka oli Rabaa El-Araweya moskeijan lähellä Kairossa, jossa mielen-osoittajat ovat olleet leiriytyneinä 40 päivän ajan, kuten Al-Ahram online raportoi.
Pienempi leiripaikka oli Kairon yliopiston lähellä Gizassa. Armeija tuli sinne panssariautoineen ja kovaäänisineen kehottaen ihmisiä poistumaan vapaaehtoisesti laukausten saattelemina. Paikallinen TV näytti myös otoksia yhteenotoista mielenosoittajien ja poliisien välillä, jotka poistivat pidättämiään ihmisiä autoihinsa kaadettujen telttojen ja palavien autonrenkaitten lomassa. Mursin syrjäyttämisestä lähtien ainakin 250 ihmistä on saanut surmansa mielen-osoittajien sekä poliisin ja sotilaitten välisissä kahakoissa.  http://www.timesofisrael.com/at-least-15-killed-as-egyptian-police-begin-clearing-pro-morsi-sit-ins/

5. UUTISOTSIKOITA
-          John Kerry sanoo, että hän soitti Brasiliasta Netanyahulle ja myös Abbasille varoittaen rakentamisen vaaroista neuvotteluille, mutta että Netanyahu oli ehdottomasti rakentamisen kannalla kohteisiin, jotka kaiken järjen mukaan liitetään Israeliin missä tahansa rauhan-sopimuksissa. Kerry sanoi pahoittelevansa rakennussuunnitelmien julkistamista juuri tähän aikaan neuvottelujen ollessa alkamassa, mutta sanoi ymmärtävänsä Israelin asenteen ja realiteetin, jonka Netanyahun täytyy huomioida hallitusyhteistyön vuoksi. PLO:n hallituksen jäsen Yasser Abed Rabbo tuomitsi julkistamisen sanoen sen voivan keskeyttää hyvällä alulla olleet neuvottelut yli neljän vuoden jälkeen, vaikka palestiinalaiset eivät usko neuvottelujen onnistumiseen, niin suuret ovat näkemyserot Israelin ja PA:n välillä. http://www.timesofisrael.com/kerry-says-pm-warned-him-and-abbas-about-new-settlement-projects/
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi rakettia kohti Shaar Hanegevin aluekeskusta tiistai-iltana. Ne eivät aiheuttaneet vaurioita. IDF suoritti vastaiskut Gazan alueelle aikaisin keskiviikkoaamuna. Iskujen kohteina olivat maan sisään piilotetut rakettien laukaisu-alustat, joihin IDF:n edustaja sanoo osuneensa täsmäohjuksillaan. Toinen kahdesta raketista, joka oli ammuttu kohti Sderotia, putosi Gazan alueelle, toinen oli suunnattu kohti Shaar Hanegevin aluekeskusta. Vaikka ne eivät aiheuttaneet vahinkoa, IDF:n tiedottaja Peter Lerner sanoi, että tilanne on nurinkurinen, mitä mikään maa maailmassa ei voisi hyväksyä, että raketteja ammutaan rajan takaa kohti siviiliyhteisöjä rauhan aikana. Hän sanoi, että IDF pitää Hamasia syyllisenä. http://www.timesofisrael.com/idf-launches-airstrike-after-gaza-rockets-target-israel/
-          USA:n asevoimien aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey saapui vierailulle Israeliin maanantaina. Hän käytti aikaansa IDF:n komentajan Benny Gantzin kanssa, ja tiistaina hän tapasi pääministeri Netanyahun. Pääministeri selitti, että alueella on niin paljon uhkakuvia, että on korkea aika keskustella niistä, mutta että Iranin aiheuttama uhka ylittää kaikki muut. Johtajien keskusteluista tuskin annetaan yksityiskohtaista lausuntoa tavanomaisten toivotusten ja vakuutusten lisäksi. Aiemmin elokuun 4.-8. päivien välisenä aikana USA:n ilmavoimien komentaja kenraali Mark Welsh oli Israelissa IAF:n komentajan kenraalimajuri Amir Eshelin vieraana. Tämä vierailu pidettiin lähes täysin piilossa julkisuudelta. Artikkelissa vihjataan, että USA:n korkeiden sotilasjohtajien vierailuihin on voinut vaikuttaa pelko, että Syyrian ja Hizbullahin uhkan pienentyessä, Israel voi hautoa iskuja Iranin uraanin rikastuslaitoksia vastaan, mitä Obama vastustaa suunnitellessaan suoria keskusteluja Irani uuden presidentin Hassan Rouhanin kanssa. Kuuliaisina sotilaskomentajina Dempsey ja Welsh pyrkivät tukemaan Obaman politiikkaa ja pyrkivät hillitsemään Israelin johtajien liiallista intoa lentää seikkailemaan Iranin taivaalle.
-          Debkafile (DF) kertoo artikkelissaan, että Dempseyn tehtävänä on sitoa yhteen viimeiset narut Obaman suunnitellessa lopulta aloittavansa toimet Syyrian veren-vuodatuksen lopettamiseksi ja ehkä Bashar Assadin hallinnon kaatamiseksi. Suunnitelman mukaan Syyriaan julistetaan lentokieltoalue lähinnä maan itäosaan Irakin ja Jordanian rajojen tuntumassa. Kieltoa valvoisivat IAF:n, Saudi Arabian, UAE:n, Jordanian ja ehkä myös Turkin koneet. USA ei lähetä sotilaitaan Syyrian alueelle, vaan operaation johto ja valvonta tulisi sijaitsemaan Jordanian alueella. USA:n kouluttamat ja aseistamat 3000 valiojoukkojen sotilasta käytettäisiin mahdollisiin maaoperaatioihin Syyriassa, esim. pyrittäessä varmistamaan Syyrian massatuhoaseiden varastot sekä ohjuspatteristot, etteivät ne joutuisi islamistien käsiin. Operaation komentaja toimii monissa sodissa kokenut prikaatinkenraali John Wright. USA:n ilmavoimien yksiköt, joiden tehtävänä on toteuttaa lentokieltoalue, on valmiina asemissaan  Jordaniassa. Erikoisjoukot ovat Syyrian druuseja, jotka asetettaisiin asemiin Syyrian, Jordanian Irakin rajojen leikkauskohdassa, josta on hyvät yhteydet moneen suuntaan. Joukkojen tarvitsemat aseet ja varusteet ovat valmiina Jordaniassa. USA:n yksiköt Israelissa ja Jordaniassa ovat valmiit vastatoimiin, mikäli Assad määrää toimia lentokiellon murtamiseksi.
Artikkelissa ei mainita, miten Venäjä ja Kiina mahdollisesti käyttäytyisivät USA:n johtaman Libyan tapaisen operaation aloittamisen johdosta Syyriassa. http://www.debka.com/article/23191/Dempsey-in-Israel-Jordan-to-tie-last-ends-before-Obama-decides-finally-on-US-military-action-in-Syria

   

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019