Friday, February 12, 2010

PERJANTAI 12.02.10
1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad julisti eilen maansa vallankumouksen 31. vuosipäivänä kymmenille tuhansille kaduille ja aukioille kerääntyneille kansanjoukoille, että Iran on nyt ydinvalta. Hän myös vakuutti, että se on rikastanut osan uraanistaan 20 %:n tasoon ja voisi jatkaa siitä 90 %:n tasoon jos haluaisi, mutta ettei se nyt halua tehdä sitä. Hallituksen tukijat saivat ilmeisen voiton pystyessään tukahduttamaan opposition suunnitelmat järjestää vastamielenosoituksia. ”He voittivat, me hävisimme”, oli erään opposition edustajan masentunut toteamus. Hän selitti, että oppositio oli laskenut taktiikkansa väärin, se ei ottanut huomioon hallituksen päättäväisyyttä osoittaa, kuka maata johtaa.

VALLANKUMOUSKAARTIN ja puolisotilaallisen Basij-järjestön jäseniä oli joka paikassa eivätkä he kaihtaneet mitään keinoja hajottaessaan opposition yritykset muodostaa suurempia ryhmiä. Hallitusta tukevat joukot käyttivät kovia luoteja, veitsiä, väriluoteja, kyynelkaasua ja Kiinasta saamiaan mielen-osoitusten hajottamiseen tarkoitettuja vesitykkejä ja muita teknisiä välineitä.
ERÄS opposition edustaja valitti, että hallituksen joukot käyttivät äärimmäistä väkivaltaa. He myös pidättivät jokaisen, jota he epäilivät ongelmien synnyttämisestä. Ainakin yhden naisen, Leila Zareii, ilmoitetaan kuolleen ja lukuisten vammautuneen. Pidätettyjen joukossa oli tunnettujen oppositiojohtajien omaisia, jopa ajatollah Khomenein lapsentytär pidätettiin hetkeksi ja oppositiojohtajien omaisia vastaan hyökkäiltiin.

IRANIN opposition vastalausetilaisuuksia hankaloitti se, että vain kourallinen ulkomaisia median edustajia oli sallittu jäädä maahan, ja heitä kuljetettiin hallituksen busseissa paikasta toiseen, eikä heillä ollut mahdollisuutta muodostaa yhtenäistä kuvaa tilanteesta.
Hallituksen valvoman TV-aseman kuvaajat välittivät kuvia valtavista kansanjoukoista, joissa oli vallankumousta tukevia ja sekä Israelia että Yhdysvaltoja ja muita länsimaita solvaavia iskulauseita. JP:n artikkelissa mainitaan, että vallankumouskaarti on pystynyt vahvistamaan asemaansa taivuttamalla tavalliset liikemiehet maassa puolelleen ja määrätyn valitun joukon kannattajiksi. Tämä toiminta on tärkein voima oppositioryhmien aiempien mielenosoitusten murskaamisen taustalla. (JP) http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article7023684.ece

2. HERB KEINON kertoo JP :n artikkelissaan, että Iranin presidentti Ahmadinejadin kerskaukset maansa siirtymisestä atomivaltioitten klubiin ja valmiudesta rikastaa uraania ydinpommin valmistamiseen vaadittavaan asteeseen, saa maailman vakuuttuneeksi vaarasta, mikä siihen sisältyy. Hän viittaa Ahmadinejadin ilmoitukseen, että heillä on kapasiteetti ja tietotaito pommin valmistamiseksi, mutta he eivät halua rakentaa sitä. Hänen kerrotaan lisänneen, että kun he haluavat aloittaa sen rakentamisen, he ilmoittavat siitä julkisesti.

ARTIKKELIN kirjoittajan optimismi voi kuitenkin olla ennenaikainen ja perusteeton. Venäjän johto on kaiken aikaa vakuuttanut, ettei Iran halua rakentaa pommia, mutta sen lausuntoon sisältyy vihjaus, että se on kaiken aikaa ollut tietoinen Iranin kapasiteetista. Ahmadinejadin propagandistinen puhe maansa islamilaisen vallankumouksen 31. vuosijuhlassa tuskin vaikuttaa millään tavoin Venäjän asenteeseen, eikä luultavasti Kiinankaan, jolla on kansallisten etujen turvaaminen etusijalla, ja niissä öljy- ja kaasutoimitusten esteetön jatkuminen on elintärkeä Kiinan nopeasti kasvavalle teollisuudelle. Kiina pyrkii nostamaan vaikutusvaltaansa maailmanlaajuisesti ja laajentamaan valvomiaan alueita Kauko Idässä, ja nämä suunnitelmat vaativat tuekseen vahvaa taloutta.

EU:N parlamentin äskeiset viittaukset Iranin ihmisoikeuksien polkemiseen sen ydinteollisuutta käsittelevän keskustelun aikana osoittaa pieniä toivon pilkahduksia. Lisäksi muutamat Euroopan avainmaat, kuten Saksa ja Italia, ovat ilmoittaneet kauppasuhteittensa uudelleen arvioinnista Iranin kanssa, mutta tehtyjen sopimusten mitätöiminen vaatii aikaa ja aiheuttaa vaatimuksia sakkojen maksamiseksi. (JP)

3. ISRAELIN ja Hizbullahin välisen sanailun kiihtyessä sodalla uhkaamiseksi Israelin johtajien tyynnyttelevistä lausunnoista huolimatta, analyytikot ennustavat, ettei sotaa voitane välttää millään, ja että se voi syttyä muutaman kuukauden sisällä. Saudilehti Al-Okaz kertoi libanonilaisiin lähteisiin viitaten, että Hizbullah on asettanut joukkonsa hälytysvalmiuteen kaikkialla, missä ne toimivat, ja että ”sen johtajat uhoavat pystyvänsä voittamaan, häpäisemään ja tuhoamaan Israelin sotakoneiston”.
Asiaa tutkii American Chronicle artikkelissaan 08.02.10 otsikolla “A Devastating War between Israel & Hezbollah is on the Horizon.” Tarkastelen seuraavassa sen esittämiä huomioita.
Syyriassa ilmestyvä lehti Tishrin lisää löylyä saunaan todeten, että Israelista tulevat uhkaukset varmentavat Israelin suunnittelevan uutta sotaa ilman rajoitteita. Artikkelissa ennustetaan Israelin tuhoa sen johtajien suonissa virtaavan rikollisuuden vaatiessa sotaa. Se myös analysoi, ettei ”sionistisella yhteisöllä” ole todellista päätöstä rauhasta eikä lupauksistaan huolimatta päämääränä palauttaa oikeudet sen laillisille omistajille. Syyrian ulkoministeri Mollaem uhkasi viime viikolla, että jos Israel hyökkää Syyriaa vastaan, se tarkoittaa täyttä sotaa. Ulkoministeri Lieberman vastasi tähän, että jos Syyria saa aikaan sodan Israelin kanssa, Syyrian presidentti ja hänen perheensä menettää valtansa.

ARTIKKELI käsittelee Lähi Idän analyytikon ja journalistin Hamid Ghoriafin laatimaa raporttia, joka julkistettiin kuwaitilaisessa päivälehdessä Al-Seyassah. Raportti antaa varsin synkän kuvan tilanteesta ja ennustaa hyvin tuhoavan sodan välittömyydestä, jota israelilaiset kuvaavat viimeiseksi pohjoisrajallaan. Seuraava kirjoitus perustuu em. raporttiin

4. GHORIAFIN raportin mukaan luotettavat tiedusteluraportit Lontoossa paljastivat maanantaina Israelin suorittamista operaatioista Libanonin rajan läheisyydessä evakuoiden lähellä rajaa olevissa yhteisöissä asuvia perheitä turvallisemmille alueille Israelissa, varsinkin Jerusalemin länsiosiin, Tel Avivin ja sen läheisille alueille. Asukkaita kuljetetaan rekka-autoilla ja busseilla ja etuoikeus annetaan monilapsisille perheille, vanhuksille ja kehitys-vammaisille. Evakuoitujen asunnot annetaan Armeijan pohjoisen lohkon valvontaan tuntemattomista syistä.

SAKSALAINEN raportti, joka lienee ollut tarkoitettu EU:n pääkaupunkien huolestuneille johtajille, paljastaa, että Israelin armeijan parissa on vakava pyrkimys miehittää aiempi turvallisuusvyöhykkeen nimellä kulkenut raja-alue Libanonin puolella 5-6 km:n syvyydeltä, josta IDF vetäytyi toukokuussa 2000, ja jota IDF oli valvonut vuodesta 1982 lähtien. Turvallisuusvyöhykkeen tarkoituksena oli estää terroristeja tulittamasta israelilaisia siviilejä rajan takana pääasiassa kristittyjen asumalta alueelta. Hizbullah kuitenkin miehitti sen IDF:n joukkojen vetäydyttyä ja SLA:n joukkojen hajautuessa.

RAPORTISSA kerrotaan Israelin puolustusministeriön edustajan kertoneen, että armeijan insinöörit ovat saaneet valmiiksi suunnitelmat kahden lentokentän rakentamiseksi uudelle ”turvallisuusvyöhykkeelle” Libanonin alueella, jota UNIFIL:n joukkojen oli määrä valvoa estääkseen Hizbullahin aseistautumisen ja pureutumisen sinne uudelleen. UNIFIL joukot vetäytyvät alueelta, mikäli taisteluja puhkeaa. Yksi lentokenttä rakennetaan Shabaa-farmin lähelle Hermonin kupeella, toinen länsiosaan Naqouran rannikkokaupungin lähelle. Raportti vakuuttaa, että tekniset ja logistiset varusteet on koottu valmiiksi Israelin puolelle rajaa ja että IDF:n joukkoja on runsaasti pohjoisrajan tuntumassa. Taistelut alkaisivat IDF:n mukaan alueen pohjoisosalla ja Bekaan laaksossa, joissa UNIFIL-joukot valvovat Hizbullahin toimia.

ENNUSTETTU sota tulisi noudattamaan kahta suunnitelmaa.
Ensimmäisen mukaan Hizbullahin miehittämiä alueita pommitettaisiin IAF:n ohjuksilla ja pommeilla ennen maa- ja panssarijoukkojen tunkeutumista alueelle.
Toisen suunnitelman mukaan IDF:n joukot lähetetään laskuvarjoilla Hizbullahin asemien pohjoispuolelle Hizbullahin asemien tuhoamisen jälkeen alueen eteläosassa ja Bekaan laaksossa ja Beirutissa.
SUUNNITELMIEN tarkoituksena olisi miehittää mahdollisimman suuri osa Libanonin aluetta vastakohtana 2006 Libanonin kakkossodalle, jonka tarkoituksena oli heikentää Hizbullahin asemaa siten, ettei se kykenisi uhkaamaan Israelia, ja Libanonin armeija voisi ottaa valvontaansa Libanonin eteläosat. Kuten tunnettua, Libanonin armeija ei pystynyt toimimaan odotetulla tavalla, vaan Hizbullah rakensi uudelleen ja laajensi entisiä bunkkereitaan ja maanalaisia verkostojaan. http://www.americanchronicle.com/articles/view/140634

MITEN todellisia artikkelissa esitetyt paljastukset ovat, ei ole tavallisen kansalaisen arvioitavissa, mutta mitään asukkaitten siirtoja en ole havainnut Jerusalemin alueella.

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF antaa periksi korkeimman oikeuden päätökselle ja siirtää rakennettua turva-aitaa Bi´lin kohdalla 1.5 km:n matkalla, jotta kylän asukkaat pääsevät oliivilehdoilleen tarvitsematta kulkea IDF:n valvoman portin kautta. (JP)
- Knessetin jäsenet ovat nostaneet kovan huudon korkeimman oikeuden annettua päätöksen, jolla se sanoo mitätöineensä Knessetin tekemän lain.
- Kadiman parissa kuohuu edelleen. Livnin kakkosmies Shaul Mofaz uhkaa hajottavansa puolueen, ellei Livni suostu puheenjohtajan vaaleihin helmikuun aikana. Sotatilaa on jatkunut kuukaudesta toiseen. (JP)
- EU:n poliisi väittää, ettei PA:n poliisi, joka murhasi IDF:n sotilaan puukolla, ollut heidät kouluttamansa. Murhaaja saatiin kiinni paikalta, jonka vuoksi hänen kuulusteluissaan selvinnee hänen taustansa ja motiivinsa. (JP)
- IDF pidätti 5 Hamasin jäsentä, joilla oli tarkoituksena murhata tai siepata IDF:n sotilaita. Heidät saatiin kiinni heidän tunkeuduttuaan Siinalta Israeliin joulukuun 12-päivänä, mutta asia julkistettiin vasta nyt. Heillä oli aseet ja rahaa 15 000 USD väärennettyinä seteleinä. Kaksi miehistä haavoittui pidättäessä. Operaation oli suunnitellut Hamasin korkea upseeri Rahad Said Gazassa. (JP)
- Tolerance-museon tontti on palestiinalaisten väittämän mukaan muhamettilaisten hautausmaa ja valittivat asiasta YK:lle. Wiesenthal keskus kieltää väitteet, mutta rakennustyö odottaa päätöksiä asiassa. (JP)
- Israelissa elätellään toiveita, että IDF:n laatima yksityiskohtainen vastine Goldstonen raporttiin olisi riittävä ja tyynnyttäisi maailmaa edelleen kiertävät syytökset IDF:n sotarikoksista. Tarkkailijat varoittavat, että se tulee hiertämään Israelin johtajien kengässä vielä pitkään ja voi olla perustana uusille hyökkäyksille Israelia ja sen johtajistoa vastaan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1149274.html
- Kenian yleisen turvallisuuden ministeri professori George Saitoti matkusti Israeliin kysymään neuvoa Israelin ministeri Yirzhak Aharonovichiltä maansa rikollisten ja terroristien vastaisessa taistelussa. (INN)

Thursday, February 11, 2010

TORSTAI 11.02.10
1. EU:N KOULUTTAMA poliisiupseeri murhasi IDF:n sotilaan Ihab Khatibin, 26, keskiviikkona Tapuahin risteyksessä Samariassa. Sotilas istui jeepissään sivuikkuna auki odottaen liikenteen avautumista, kun tien varressa väijynyt palestiinalainen hyökkäsi hänen kimppuunsa puukottaen häntä useaan kertaan rintaan. Sotilas yritti ajaa pois, mutta menetti tajuntansa ja autonsa hallinnan, joka ajautui ulos tieltä ja kääntyi ympäri.
ALIUPSEERI (st.sergeant major) Khatibin murhaaja pyrki pakoon, mutta paikalla ollut turvallisuusupseeri Yossi Margalit Rehalim-yhteisöstä ajoi hänet autollaan kumoon saaden hänet pysähtymään lievästi haavoittuneena. Sotilaat pidättivät murhaajan, jonka nimeksi annettiin Muhammad Hatib. Hän oli saanut poliisikoulutuksensa EUPOL COPPS joukoissa, joka on EU:n rahoittama ja valvoma koulutusohjelma palestiinalaispoliiseille Ramallahissa. Rahib toimii Ramallahin poliisipäällikön toimiston kansliapäällikkönä.

TAPAUS on hyvin hämmentävä PA:n johdolle, joka valmistelee keskustelujen aloittamista Israelin kanssa epäsuorina George Mitchellin valvonnassa. PA:n pääministeri Salaam Fayad julkisti oman tuomionsa murhan johdosta todeten, että se on ”vastoin PA:n kansallisia etuja”, mutta vakuutti samalla tukevansa ”rauhanomaista vastarintaa setlementtejä ja turvallisuus-estettä (turvallisuusaitaa) vastaan”.

2. ISRAELIN hallituksen virkailija käsitteli tapausta toteamalla, että vaikka tiettyä kehitystä on havaittavissa USA:n kouluttamien poliisien toiminnassa ja ammattitaidossa, heillä on edelleen henkisiä esteitä toimia tehokkaasti keskuudessaan rehottavaa laittomuutta ja korruptiota vastaan. Hän sanoi, että PA:n poliisit eivät arkaile jahdata Hamasin tai Islamic Jihadin jäseniä, jotka uhkaavat PA:n hallintoa Länsirannalla, mutta he ovat paljon haluttomampia kääntymään ääriaineksia vastaan omassa turvallisuusjärjestössään tai -liikkeessä.

EDELLINEN vastaava tapaus oli joulukuun 24. päivänä 2009 sattunut rabbi Meir Chain murha, joka oli 45-vuotias 7-lapsen isä, lähellä Shavei Shomronin juutalaisyhteisöä Samarian pohjoisosassa. Hän oli neljäs vuonna 2009 Länsirannalla murhattu israelilainen.
Maaliskuussa kaksi poliisiupseeria, Yehezkel Ramazreger ja David Rabinovitch, ammuttiin kuoliaiksi Jordanjoen laaksossa. Huhtikuussa 13-vuotias Shlomo Nativ hakattiin kirveellä kuoliaaksi Gush Etzionin blokkiin kuuluvassa Bat Ayin juutalaiskylässä.

SAMARIAN prikaatinkomentaja eversti Itzhik Bar kertoi JP:n toimittajalle Yaacov Katzille, että sotilaan murha on osa kiihtynyttä terroritoimintaa. Vuoden alusta lähtien turvallisuusjoukot ovat estäneet 20 puukotusta ja löytäneet palestiinalaisilta 12 pommia.
Sotilailla on määräys pitää luodinkestävää liiviä määrätyillä teillä, mutta kyseinen tie no 60 on yksi pääteistä, eikä määräys koske sillä ajavia turvallisuusmiehiä. Eversti Bar totesi, että yksityishenkilöitten suorittamia puukotuksia on erittäin vaikea estää, koska niistä on lähes mahdotonta saada tiedustelutietoja. Nyt sattunut murha oli yksityisen henkilön suorittama, eikä Bar usko sen vaikuttavan turvallisuusjoukkojen toimintaperiaatteisiin. (JP)

3. TURVALLISUUSJOUKOT ovat varoittaneet kiihtyvistä ja yhä väkivaltaisemmiksi käyvistä mielenosoituksista Länsirannalla, ja erityisesti lähellä Bi´lin ja Ni´lin lähellä perjantaisin tapahtuvia, joita PA tukee ja kiihottaa ja joihin osallistuu palestiinalaisten lisäksi ulkomaisia kiihottajia ja anarkisteja. Tuntuu oudolta, ettei IDF pysty julistamaan noita alueita suljetuiksi sotilasalueiksi asettamalla sinne pysyvän sotilasvartion ja pidättämällä jokaisen, joka pyrkii sinne ilman asianmukaista lupaa, sillä mielenosoituksissa haavoittuu sotilaita ja poliisiupseereita palestiinalaisten ohella.

JUUDEAN, SAMARIAN JA GAZAN juutalaisyhteisöjen neuvoston lausunnossa sanotaan, että ”äskeinen murha on suora seuraus Netanyahun hallituksen pateettisesta pyrkimyksestä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin aseman vahvistamiseksi poistamalla turvallisuus-järjestelyjä Juudeassa ja Samariassa kuvitellessaan, että PA palaa neuvotteluihin”. Neuvoston lausunnossa todetaan, että ”tämän me joudumme maksamaan omalla verellä”.

BINYAMININ JA SAMARIAN asukkaitten komitean edustaja syytti puolustusministeri Ehud Barakia: ”Ei ole mikään ihme, että puolustusministerin keskittyessä toteuttamaan rasistista rakennuskieltoa ja turhiin juutalaisasukkaitten pidättämiseen Juudeassa ja Samariassa, terroristit ja heidän tukijansa juhlivat. Tänään rakennuskieltoa valvovat tarkastajat tulivat Kfar Tapuahiin terrori-iskun tapahtuessa aivan heidän nenänsä edessä.”

TURVALLISUUSUPSEERI Margalit kertoo, että havaittuaan terroristin puukottavan sotilasta ja pyrkivän sitten pakoon, hän ajoi tämän autollaan kumoon ja meni sitten ulos autostaan pidättäen miehen ja luovuttaen hänet paikalla olleille turvallisuusmiehille. Vasta riennettyään haavoittuneen sotilaan luo hän havaitsi hänen haavojensa vakavuuden ja veti hänet ulos kaatuneesta jeepistä antaen hänelle ensiavun ennen valmistautumista toimittamaan hänet sairaalaan, mutta hän menehtyi matkalla. Aliupseeri Ihab Khatib, 26, oli kotoisin Magharin pääosin druusien asuttamasta kylästä Galileassa. Hän palveli Kfir-prikaatissa. (JP)

4. PA ANTOI pidätysmääräyksen entisestä korruption vastaisen ryhmän johtajasta Fahmi Shabanehista, joka antoi JP:n haastattelussa yksityiskohtaisia tietoja korruptiosta PA:n korkeimpien viranomaisten parissa. Shabaneh kertoo JP:n toimittajalle Khaled Abu Toamehille, että Al-Jazeera ja muut arabien uutistoimistot eivät uskalla kertoa hänen paljastuksistaan peläten PA:n poliisien vastatoimia.
49-VUOTIAS Shabaneh tiesi joutuvansa tuomittujen listalle paljastustensa vuoksi PA:n
korkeimman johdon taloudellisesta, hallinnollisesta ja seksuaalisesta korruptiosta, ja siksi hän osti itselleen 3000 USD maksaneen hautapaikan sekä tilasi myös hautakiven nimellään, vain kuolinpäivä puuttuu.

SHABANEHIN JP:n toimittajalle näyttämässä videossa Mahmoud Abbasin kansliapäällikkö Rafik Husseini makaa alastomana vuoteessa kristityn naisen kanssa Jerusalemin itäosassa. Nainen oli hakenut työpaikkaa Husseinilta, joka halusi välityspalkkionsa etukäteen.
Shabaneh kertoo, etteivät myöskään länsimaiset uutistoimistot uskalla julkistaa hänen paljastuksiaan pelätessään toimittajiensa työskentelyn vaikeutuvan PA.n alueella. Toinen syy lienee se, etteivät he halua kuulla huonoja uutisia Fatahista ja Abbasista.

ABBASIN REAKTIO Shabanehin paljastuksiin on ymmärrettävän hämillinen mutta myös syyttävä. Hän sanoo paljastusten olevan osa häntä vastaan aloitettua häväistyskampanjaa. Hamasille uskollinen uutislehti Al-Resalah kertoo Abbasin korkeaan virkailijaan viitaten, että Abbas on pyytänyt pääministeri Netanyhua hillitsemän Israelin mediaa julkistamasta paljastuksia korruptiosta PA:n johdon parissa.

ABBASIN läheinen neuvonantaja Abdel Rahim väittää, että JP :n artikkeli ja TV-10 paljastukset korruptiosta PA:n johdossa on laadittu yhteistyössä Israelin oikeistolaisen hallituksen kanssa siksi, ettei Abbas ole suostunut neuvotteluihin Netanyahun kanssa. Toiseksi hän syytti, että julkistaminen on tarkoitettu huomion siirtämiseksi pois Goldstonen raportin aiheuttamasta kohusta. Hän väitti, että Shabaneh erotettiin siksi, että hän oli yhteistoiminnassa Israelin kanssa, mutta myönsi, että Abbas oli antanut hänelle tehtäväksi paljastaa ne palestiinalaiset, jotka myyvät maata israelilaisille Jerusalemissa. Shabaneh on joka tapauksessa tuomittu automaattisesti kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä yhteistyöstä Israelin kanssa. Hän on henkipatto, jonka kuka hyvänsä voi surmata. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Sisäministeri Eli Yishai (Shas) julkisti 500 milj. suunnitelmansa uudistuksista suunnittelussa ja rakentamisessa pyrkimyksissään jouduttamaan hankkeitten toteuttamista ja varsinkin asuntojen rakennuskustannusten alentamiseksi.(JP)
- Ulkoministeri Clintonin korkea neuvonantaja USA:n ilmavoimien kenraali ja armeijan komentajien puheenjohtajan avustaja Paul Selva käväisi Israelissa salaisella vierailulla valmistellessaan epäsuorien rauhanneuvottelujen aloittamista Israelin ja PA:n välillä. Hän tutki samalla, miten tiekartan määräyksiä on toteutettu sekä miten PA:n taloudellinen ja turvallisuus-poliittinen kehitys edistyy. Hän tapasi armeijan poliittisen osaston johtajan kenraalimajuri Amos Giladin ja Länsirannalla keskusjohdon kenraalin Avi Mizrahin. Selvan vierailua seuraa kaksi Clintonin läheisen avustajan James Steinbergin ja Jacob Lewn vierailut samoilla asioilla. (JP)
- Sekä puolustusministeri Ehud Barak että armeijan komentaja Gabi Ashkenazi kieltävät median tiedot jännityksestä heidän välillään. Sen kerrotaan johtuvan siitä, ettei Barak halua jatkaa Ashkenazin toimikautta vastoin tämän toiveita. Jännitys puolustusministeriön sisällä johtunee kuitenkin pääasiassa Barakin hitaudesta korvata toisiin tehtäviin siirretyt kuten myös valittujen upseerien henkilöllisyydestä, joista Barak ja Ashkenazi ovat eri mieltä. (JP)
- Neljä alaikäistä nuorta pidätettiin epäiltyinä 14-vuotiaan tytön jatkuvasta raiskaamisesta ja mustamaalaamisesta neljän vuoden aikana. Epäiltyjen vanhemmat hylkäävät syytökset selittäen, että miten asia on voinut olla piilossa neljä vuotta tulematta julkisuuteen. (JP)
- Haareminpitäjä Goel Ratzon väittää, etteivät hänet 32 naistaan tunteneet olleensa hänen haaremissaan vastoin tahtoaan, että hän kohteli heitä hyvin ja tasapuolisesti ja huolehti lastensa hyvinvoinnista. Lisäksi hän väitti, että poliisi on uhkaillut häntä. (JP)
- Arkeologit pääsivät tutkimaan maata nykyisen maanpinnan alapuolelta 4.5 metrin syvyydeltä pääkaupungin vanhankaupungin infrastruktuuritöitten yhteydessä. He pystyivät vahvistamaan Jordaniassa ns. Madaba mosaiikki-kartan tiedot laajasta keskuskadusta Jerusalemissa kuudennelta vuosisadalta jKr. Arkeologit ovat ihastuksissaan metrinmittaisista katukivistä, joita pitkin liikenne kulki runsaat 1500 vuotta sitten kristityssä Jerusalemissa. (JP)
- Poliisi pidätti IDF:n sotilaan Ihab Khatibin murhaajan viisi veljeä ja serkkua ja valmistautuu tuhoamaan hänen kotitalonsa. (JP)
- Yksi Goldstonen tiimin jäsen, eversti Desmond Travers, väittää, että Hamas ampui ennen cast lead operaatiota Israeliin pari rakettia. Lisäksi hän esittää mitä oudoimpia väitteitä IDF:n aseista, kuten UAV-koneitten käytöstä kuvata asuintaloja Gazassa ja havaittuaan jonkun talon olevan täynnä ihmisiä antaneen lentokoneille ohjeet tuhota talo ohjuksilla. Jos Englannin armeijan upseerien taso on tätä luokkaa, eipä ihme, että se menetti imperiumin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135961
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoi Syyrian presidentti Assadille, että
hänellä on luotettavia tietoja, joitten mukaan Israel pyrkii kompensoimaan
edelliset kaksi tappiotaan hyökkäämällä Libanoniin, ja kehotti Syyriaa
tuhoamaan Israelin täydellisesti.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3847529,00.html

Wednesday, February 10, 2010

KESKIVIIKKO 10.02.10
1. RAUHANKESKUSTELUJEN uudelleen viriämisen toiveitten alkaessa näyttää toteutuvan lähi viikkojen aikana on syytä tarkastella, miten Israelissa nähdään tämän hetkinen tilanne. Onko asennoituminen sama kuin se oli edellisen hallituksen aikana vai onko havaittavissa muutosta suuntaan tai toiseen?
POLIITTISESTI viimeiset gallupit osoittavat Netanyahun johtaman Likud-puolueen kasvattavan edustajiensa määrän Knessetissä 32-35 paikkaan, Kadiman pudotessa pari paikkaa eli nykyisestä 29:stä 27:en. Israel Beiteinu olisi lähes ennallaan, tai putoaisi yhden paikan. Labour-puolue putoaisi kahdeksaan paikkaan. Muut puolueet olisivat lähes ennallaan, vain Meretz voittaisi pari uutta paikkaa.

KNESSETIN opetusvaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Zevulun Orlev (Israel Beiteinu) selvitteli Arutz 7 haastattelussa tiistaina näkemyksiään mahdollisuuksista edetä ”palestiinalaisten ongelman” ratkaisemiseksi. Kuten uutistoimistot ovat kertoneet maailmalle, PA:n kanta on, että neuvottelut tulee aloittaa rajojen määrittämisestä, ja että niiden perustana on pidettävä 1949 aselepolinjat. PA lienee harkinnut tämän lähtökohdan helpommaksi kuin aloittaa pakolaisista tai Jerusalemin kysymyksestä. Toiseksi PA vaatii, että USA:n ehdottamien epäsuorien neuvottelujen tulee saada USA:n vakuutus, että PA:n vaatimus toteutuu. PA:n taktiikka perustunee siihen, että kun Israel on suostunut tunnustamaan PA:n vaatiman rajalinjan, kaikki sen itäpuolella tapahtuva Israelin toiminta on laitonta ja vaatii PA:n hyväksymisen. Tämä koskisi sekä juutalaisyhteisöjä että IDF:n toimia Juudeassa ja Samariassa. Olisi enemmän kuin toivottavaa, ettei Israel putoa tuohon sudenkuoppaan. (INN)

2. ORLEV esitti Arutz-7 haastattelussa kokonaan toisenlaisen ratkaisumallin. Hän lähtee seuraavasta toteamuksesta: ”Perustana jokaiselle suunnitelmalle on meidän oikeutemme Israelin maahan, juutalaisen Lain, historian jne. mukaan. Nykyisessä tilanteessa meidän on kuitenkin pyrittävä varmistamaan se, minkä voimme saada – ei kaikki tai ei mitään asenne. On selvää, ettei meillä ole mitään mahdollisuuksia karkottaa kaikkia palestiinalaisia, jotka asuvat Juudeassa ja Samariassa, joten on löydettävä keino, jolla tilanne ratkaistaan.”

ORLEV selittää, ettei Juudeassa ja Samariassa ole tarpeeksi maata Palestiinan valtiolle, eikä se siten tule olemaan elinkelpoinen, vaan se pyrkii levittäytymään länteen uhaten Israelia. Sen lisäksi, Orlev selittää, ”paitsi ettei se tulisi olemaan vakaa, me emme voi tietää, kuka sitä tulee hallitsemaan: Hamas. al-Qaida vai Iran”.
HÄN katsoo, että ainoa ratkaisu on federaatio Palestiinan valtion ja Jordanian kuningas-kunnan välillä. Tämän tekee helpoksi se, että 70 % Jordanian kansalaisista on palestiinalaista perua ja kotoisin Länsirannalta. Mutta Orlev painottaa, että vaikka Palestiinan valtiolla tulisi olla oma kansallisuutensa, lippunsa ja muut valtiolliset tunnusmerkkinsä, se ei tulisi olemaan täysin itsenäinen, vaan Israelin tulee säilyttää siellä hallintavaltansa ja sotilaallisesti valvoa sitä kuten myös Jordanjoenlaaksoa. ”Vain siten voimme turvata historialliset oikeutemme ja turvallisuutemme tulevaisuudessa.”

3. INN esittelee Orlevin suunnitelman rinnalla aikaisemman Benny Elonin (Moledet puolueen johtaja entinen kansanedustaja) suunnitelman, joka lähtee selkeämmältä pohjalta. Elon esittää, että UNRWA:n toiminta lakkautetaan ja kaikki sen hoitamat pakolaisleirit sulautetaan osaksi valtiota, jossa ne sijaitsevat. Tätä pidetään sikäli oikeudenmukaisena, etteivät ns. pakolaisten asuttamat ja UNRWA:n varoin rakennetut ”leirit” poikkea juuri mitenkään normaaleista asuinalueista; ja toiseksi varsinaiset pakolaiset lienevät menehtyneet jo vuosia sitten. Leireissä asuu heidän jälkeläisiään ja lähikylistä muuttaneita, jotka on (laittomasti) hyväksytty YK:n kirjanpitoon ja nauttivat sen etuisuuksista.

ELONIN suunnitelmaa kutsutaan nimellä ”Israel Iniative”. Sen mukaan Juudea ja Samaria liitetään suoraan Israelin valtioon ja niiden asukkaille annetaan Israelin kansalaisuus. Tällä poistettaisiin kaikki syytökset ”miehityksestä” ja estettäisiin Hamasin, al-Qaidan tai jonkun muun ulkopuolisen mahdollisuus vallankaappauksesta. Se turvaisi myös sekä Israelin että sen naapurimaitten turvallisuuden, Elon selittää. (INN)

4. ORLEV ei halua puuttua kysymykseen, onko hänen tai Elonin suunnitelmalla mahdollisuuksia toteutua. Hän selittää, että ennemmin tai myöhemmin Jordania on joka tapauksessa palestiinalainen valtio meistä riippumatta. Hän sanoo, ”ettei Israelin tulevia rajoja määritellä taistelukentillä vaan kouluissa, joissa tulee opettaa nuoriso ymmärtämään, mitä vaaroja Palestiinan valtio Israelin sydämessä ja sen historiallisesti keskeisillä alueilla merkitsee”. ”Meidän tulee opettaa, että Israel on meidän ja Jordania on heidän, silloin me voimme onnistua”, hän analysoi. Hän kuuluttaa uskonnollisten ja kansallisten voimien yhdistämistä Israelin tulevaisuuden varmistamiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135933

VERTAILUN vuoksi muutamia lukuja Israelista ja Jordaniasta vuodelta 2008.
1. Israelin maa-alue 20 770 neliökm.; siitä vettä 2 neliökm.
2. Asukasluku yli 7 .5 miljoonaa
3. Väestöntiheys 356.8 as/neliökm.
4. Bruttokansatuotto 202 562 miljardia USD

1. Jordanian maa-alue 92 300 neliökm., siitä vettä 0.8 neliökm.
2. Asukasluku 6.316 miljoonaa
3. Väestöntiheys 68.4 as/neliökm.
4. Bruttokansatuote 32 416 miljardia USD

Jordaniassa olisi tilaa heille levittäytyä. Kaikki muslimimaat huutavat palestiinalaisten kärsimyksistä ja vaikeista oloista, mutta mikään niistä ei huoli heitä maahansa eikä soisi heille täysiä oikeuksia. Gazan kuvitellaan jäävän Egyptin vaikutuspiiriin, joka ei huoli sitä.

5. PÄÄMINISTERI Netanyhau vaatii, että kansainvälinen yhteisö asettaa Iranille todella
purevat sanktiot, joilla sen ydinsuunnitelma saadaan valvontaan. Hänen sanomallaan on kantavuutta, sillä viimeisenä vaihtoehtona on sotilaallinen isku Iranin ydinlaitoksia vastaan, mitä Israel ei suinkaan halua suorittaa, ei ainakaan yksin, koska Iranin ongelma on kansainvälinen ja koskee sekä arabi- että myös Euroopan maita. Muslimimaitten taktiikkana näyttää olevan odottaa valmista, että länsivallat suorittavat niiden likaisen työn.

MAAILMA näyttää kokonaisuudessaankin odottavan, mitä USA:n arabimyönteinen presidentti Baruck Obama lopulta päättää. Merkit viittaavat, että hänen sovitteluun ja keskusteluun pohjautuva taktiikkansa on elänyt aikansa, ja hänen äänenpainoissaan on havaittavissa tiettyä ärtymystä ja kärsimättömyyttä. Toiveissaan pettyneen miehen reaktiot eivät kuitenkaan välttämättä ole loppuun saakka harkittuja. Tämä hienoisesti muuttunut asenne havaitaan USA:n asevoimien komentajien puheenjohtajan amiraali Mike Mullenin lausunnoissa, jotka aina seuraavat Obaman ajatuksen juoksua.

IRAN ilmoitti pari päivää sitten, että se aloitti uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon eilen, koska se tarvitsee sitä Teheranin ydinreaktorin polttoaineeksi. Iranin ydinteollisuuden johtaja Ali Akbar Salehi kertoi vielä eilen, että Iran on edelleen valmis sopimaan länsivaltojen kanssa. Obama vihjailee, että rankat sanktiot Irania vastaan asetetaan viikkojen kuluessa. Sen sijaan tarkkailijat toteavat, että tärkeitten Senaatin kokousten ja vaalien vuoksi Obama ei voine edes ajatella sotilaallista ratkaisua tänä vuonna.

IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei uhosi eilen, että Iran tulee antamaan tuntuvan iskun länsivalloille torstaina 11.02.10, joka on Iranin vallankumouksen 31. vuosipäivä. Silloin järjestetään maassa suuria hallitusta tukevia mielenosoituksia, mutta myös oppositio järjestää omia vastamielenosoituksiaan. Hän ei yksilöinyt, mitä muuta isku sisältää.
Eilen siviiliasuihin pukeutuneet puolisotilaallisen Majisin joukot osoittivat mieltään väkivaltaisesti sekä Italian että Ranskan ja ehkä myös Hollannin lähetystöjen edustalla. Voimakkaat poliisijoukot hillitsivät väkijoukkoja kivittämistä ja iskulauseita pahempien toimien kehittämiseksi. He vastustivat Italian ilmoitusta vähentää kauppasuhteita Iranin kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135928

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa tutkitaan mahdollisuutta, että ulkomailla asuvat juutalaiset voisivat osallistua äänestyksiin tulevaisuudessa. Kompromissiesitys on tekeillä. (JP)
- Poliisi pidätti 34 palestiinalaista Shuafatin ”pakolaisleirin” alueella kahtena päivänä jatkuneitten väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi. Mielenosoittajat eivät hyväksy Israelin oikeutta Jerusalemin itäosiin. Ne on selvästi kiihotettu poliittisista syistä. (JP)
- Länsirannan journalistien syndikaatti vaatii uusia vaaleja johtajiston valitsemiseksi, koska PA manipuloi ne omien ehdokkaittensa hyväksi. (JP)
- Pääministeri vaatii EU:tä vakuutusta, ettei se lupaa painostaa Israelia taipumaan PA:n vaatimuksiin. PA:n edustaja Nasser al-Kidwa, joka on Arafatin serkku, vaatii USA:lta vakuutusta, että epäsuorat neuvottelut Israelin ja PA:n välillä johtavat Palestiinan valtion syntyyn. (JP)
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalonille huudettiin ”tapa juutalaiset” hänen puhuessaan Oxfordin yliopistossa eilen. Useita mieltään osoittavia kuulijoita poistettiin salista häirinnän vuoksi. Samanlaisen kohtelun sai Israelin USA:n lähettiläs Mike Oren puhuessaan Kalifornian yliopistossa maanantai-iltana. Häntä syytettiin murhaajaksi, jolla ei ole vapaata puheoikeutta. Näiden pääasiassa muslimimielenosoittajien teemana oli: ”Palestiina vapautuu joesta mereen”, eli Jordanjoesta Välimereen. (JP)
- Englannin Cambridgen yliopisto peruutti Ben Gurionin yliopiston professorin Benny Morrisin luennon, koska häntä syytettiin islampelosta ja rasismista, mutta yliopisto hyväksyi Hamasin edustajan luennon, vaikka hän tukee itsemurhaterrorismia. (JP)
- Egyptin kansallisen jalkapalloliiton valmentaja Hassan Shehata ilmaisee Israelin vastaisuutensa näin: Kuolen mieluummin nälkään kuin valmentaisin Israelilaisia.” (JP)
- Libanonin hallitus sanoo seisovansa Hizbullahin rinnalla, jos sitä vastaan hyökätään. Tämä asettaa sen osavastuuseen Hizbullahin toimista. (INN)
- IAF iski tiistaiyönä Gazan entiselle lentokentälle vastauksena Kasam iskuihin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1148809.html
- Homot haluavat lapsia ostamalla naiskantajan (surrogacy-mother).
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3846939,00.html
- TV-10 kertoi eilen illalla, että PA:n johdon korruption paljastukset osoittavat sekä Abbasin että hänen varamiehensä osallisuuden siihen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135941

Tuesday, February 09, 2010

TIISTAI 09.02.10
1. IRANIN ilmoitettua aloittavansa uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, Israelin tiedustelulähteet ovat ilmoittaneet, että Iranin tarkoituksena on rikastaa uraania määrään, joka 90 %:n tasoon rikastettuja riittäisi kahden tai kolmen ydinpommin rakentamiseksi. Iranilla oletetaan olevan jo 1.8 tonnia neljän %:n tasoon rikastettuna. Sen jatkorikastaminen 20 %:n tasoon kestäisi arviolta vuoden verran, ja sen edelleen rikastaminen 90 %:n tasoon ydin-pommia varten kestäisi toisen vuoden. Nämä arviot perustuvat IAEA:n tietoihin. Julkisuudessa on liikkunut tietoja, joiden mukaan Iranilla on salainen, sotilaskäyttöön tarkoitettu ydinohjelma, jonka tämän hetkisestä tasosta ei tiedetä mitään. Iran on puolustellut päätöstään aloittaa uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon sillä, että se tarvitsee uraania Teheranin pientä tutkimusreaktoria varten radioisotooppien valmistamista varten, joita tarvitaan syövän hoidossa. (JP)

2. USA:n puolustusministeri Robert Gates puolusteli presidentti Obaman tapaa hoitaa Iranin ydinsuunnitelman saattamista kansainväliseen valvontaan todeten, ettei kukaan aiempi presidentti ole siinä määrin kuin hän antautunut saamaan Iran suostumaan diplomaattiseen ratkaisuun Iranin ydinsuunnitelman suhteen. ”Ei kukaan USA:n presidentti ole lähestynyt yhtä rehellisesti ja avoimesti poliittisia riskejä ottaen, pyrkimyksissään löytää tapa, jolla Iran voitaisiin saada yhteistoiminnan piiriin”, hän selitti kuitenkin lisäten: ”Kaikki nämä yritykset on torjuttu Iranin taholta.”

ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak vaati, että maailman on asetettava Irania vastaan voimalliset sanktiot vastauksena sen päätökselle aloittaa uraanin jatkorikastaminen 20 %n tasoon tästä päivästä lähtien. ”Oikea vastaus siihen on asettaa pysyvät sanktiot Iranille”, hän selitti puhuessaan Labour-puolueen ryhmäkokouksessa. Hänen puheensa kiihokkeena oli Iranin ylimmän kaitsijan ajatollah Ali Khamenein viimeiset uhkaukset Israelin tuhoamisesta. ”Israel kukoistaa ja tulee kukoistamaan. Hallitus joka ruhjoo omia kansalaisiaan, joutuu lopulta heidän ruhjomakseen”, Barak selitti.
IRANIN pysyvä lähettiläs IAEA:ssa Ali Asghar Soltaneh kertoi maanantaina, että IAEA:n tarkkailijat voivat seurata uraanin jatkorikastamista kaiken aikaa. Hän syytti Venäjää ja Ranskaa, etteivät ne olleet pystyneet vakuuttamaan Irania jatkorikastaa uraania Iranille sen toivomalla tavalla. Hän ei halunnut kertoa, kuinka paljon 1.8 tonnin määrästä Iran rikastaa edelleen 20 %:n tasoon nykyisestä 4 %:n tasosta. (JP)

3. IRANIN puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi ilmoitti, että Iran on asettanut kaksi kokoamislinjaa kahden ohjaajattoman lentokoneen (drone, UAV) rakentamiseksi. Toisen nimi on Ra´d (thunder), ja se voidaan varustaa hyökkäysasein. Toisen nimi on Nazir (julistaja), ja se toimii tiedustelutehtävissä. USA käyttää yhä suuremmassa mitassa omia miehittämättömiä koneitaan hyökkäyksissä vastarintajoukkoja vastaan varsinkin Afganistanin vuoristoalueilla, mutta myös Irakissa ja Jemenissä. Israelin suunnittelemia ja rakentamia UAV-koneita viedään ainakin viiteen maahan ja kyselyjä tulee lisää. Ne ovat halvempia kuin lentokoneet tai helikopterit ja niiden lentoaika on paljon pitempi varsinkin tiedustelutehtävissä.

IRANIN ilmavoimien komentaja kenraali Heshmatollah Kasiri kertoi IRNA-uutistoimistolle, että Iran tule asentamaan lähiaikoina ilmapuolustusjärjestelmän, joka on vertailukelpoinen Venäjän pelätyn S-300 järjestelmän kanssa. Iran on tilannut S-300 järjestelmiä Venäjältä, mutta se ei ole halunnut toimittaa niitä. Libyan tilaama S-300 tai S-400 järjestelmä sen sijaan asennettaneen lähi aikoina. S-300 ohjukset pystyvät pudottamaan lentokoneita, risteilyohjuksia ja ballististen ohjusten räjähdekärkiä 145 km:n etäisyydellä ja 2.7 km:n korkeudella. Kasiri kertoi, että uusi ilmapuolustusjärjestelmä on kokonaan Iranin omaa tuotantoa, mutta syytti Venäjää lupaustensa rikkomisesta S-300 toimittamisesta, vaikka sopimus siitä allekirjoitettiin jo vuonna 2007. Pääministeri Netanyahu ottaneet tämänkin kysymyksen esiin keskusteluissaan Venäjän johdon kanssa ensi viikon alussa Moskovassa.

VAIKKA S-300 järjestelmää ylistetään ja sillä pelotellaan mahdollisen ilmaiskun aikana, tarkkailijat huomauttavat, että Israelin ilmavoimat ovat kehittäneet järjestelmän, jolla S-300 tehokas tutkavalvonta neutraloidaan ja sen iskukyky vastaavasti poistetaan. Tämä oli mahdollisesti käytössä IAF:n käydessä tuhoamassa Syyrian väitetyn plutonium-laitoksen siten, että Syyrian ilmapuolustus sai tiedon siitä vasta hyökkäyksen jälkeen.
IRANIN ulkoministeri Manoucher Mottaki sanoi maanantaina, että mielenvikaista Israelia johtavat mielenvikaiset henkilöt. Hän sanoi, ettei Iran ota todesta Israelin uhkauksia iskeä sen ydinlaitoksia vastaan, mutta kehotti kuitenkin valmistautumaan siihen. Hän sanoi sionistisen hallituksen olevan heikoimmillaan koettuaan kaksi tärkeää tappiota kolmen viimeisen vuoden aikana. Hän ennusti, että ensimmäisen kerran Israel koki kaksi tappiota ja seitsemännen kerran IDF:n joukot yrittivät tunkeutua Libanoniin aloittaakseen uuden sodan. Goldstonen raporttiin viitaten hän sanoi, ettei Israel voi aloittaa hyökkäävämmällä käytöksellä. (JP)

4. HAMASIN ulkopoliittisen toimiston johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal sai delegaationsa kanssa ystävällisen vastaanoton Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovilta eilen.
Mashaal pyrkii saamaan Venäjän tuen pyrkimyksilleen sovinnon saamiseksi Fatahin kanssa, ja toiseksi että Venäjä vaikuttaisi positiivisesti niihin arabimaihin, jotka vastustavat Hamasin hallitusta Gazassa. Venäjä on järjestelmällisesti pitänyt keskusteluyhteyttä Hamasin kanssa, vaikka se on luokiteltu terrorijärjestöksi. Venäjän yhteydet Hamasin kanssa ovat myös aiheuttaneet ristiriitaa kvartetin sisällä sen pyrkiessä edistämään Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhankeskusteluja. Tämä on Mashaalin kolmas Venäjän vierailu sen jälkeen kun Hamas kaappasi vallan Gazassa verisissä taisteluissa tammikuussa 2006.

KHALED MASHAAL syytti Yhdysvaltoja, että se sabotoi Hamasin ja Fatahin välisiä sovinto-neuvotteluja. Toisena syynä sovinnon aikaansaamiseksi Mashaal katsoi Egyptin asettamat lisäykset sopimusluonnokseen. Hamasin tukija ja poliittinen analysoija Mustapha Sawwat arvioi, että vierailun tarkoituksena on luoda poliittinen tasapaino länsivaltojen Hamasin vastaisuuden ja Venäjän myönteisyyden välille sekä laajemminkin Lähi Idässä. Sawwat selittää, ettei Venäjä vastusta Hamasin ja Fatahin sovintoneuvotteluja. Toinen poliittinen analysoija Naji Sharab arvioi, että Hamasin tarkoituksena on luoda poliittista tasapuolisuutta PA:n puhemiehen Mahmoud Abbasin Moskovan vierailun vastapainoksi.

HAMASIN JA FATAHIN välisten sovintokeskustelujen oletetaan olevan lähellä ratkaisuaan, mistä on osoituksena Fatahin keskuskomitean jäsen Nabil Sha´ath vierailu viime viikolla Gazassa tavaten siellä Hamasin johtajat, ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen. Sha´ath ilmoitti palattuaan Gazasta, että Hamas oli luvannut vapauttaa useita pidättämiään Fatahin jäseniä. PA:n poliisit kuitenkin jatkoivat Hamasin johtajien ja tukijoitten pidätyksiä Länsirannalla. Viimeisen 40 tunnin aikana ne pidättivät 8 Hamasin jäsentä. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Lieberman vastasi puolustusministeri Barakin sanailuun kutsuen häntä ”häviäjäksi”. Barak kritisoi tapaa, millä Lieberman syytti Assadia sodanlietsojaksi, joka seuraavassa sodassa menettäisi valtansa. (JP)
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kiertää maailmalla pyrkien selittämään kaikille, jotka haluavat kuunnella, miten 1967 sotaa edeltävät rajat ovat ainoa ja oikeudenmukainen perusta rauhankeskusteluille. Euroopan johtajat puolestaan ovat painostaneet Abbasia menemään keskusteluihin pyrkimättä löytämään uusia verukkeita. EU tukee PA:n taloutta 500 miljoonalla Eurolla ja yksityiset valtiot lisäksi 500 miljoonalla Eurolla. Euroopan maitten runsasta ja useimmiten ilman valvontaa tapahtuvaa tukea PA:lle puolustetaan sillä, että niin kauan kuin on toivoa Palestiinan valtion syntymisestä, tukea tulee jatkaa. YHÄ USEAMPI EU:n virkailija on kuitenkin alkanut vaatia, että tälle pitäisi asettaa jonkinlainen aikakatto. Abbas suostui äskettäin aloittamaan epäsuorat keskustelut Israelin kanssa ulkomaisesta ja ennen kaikkea USA:n painostuksesta johtuen. Palestiinalaiset vaativat, että keskustelut tulee keskittää Palestiinan valtion tuleviin rajoihin ennen muita kysymyksiä. (JP)
- Poliisi pysäytti evakuointimääräysten jakamisen Silwanin lähiössä sijaitsevan ns. Jonatanin kerrostalon asukkaille. Poliisi selitti, ettei sen kanssa oltu sovittu asiasta, kuten säännöt edellyttävät. Sisäministeri Eli Yishai pyrkii etsimään tapaa, millä talo voitaisiin säilyttää. 6-7-kerroksinen talo rakennettiin ilman tarvittavia lupia, kuten arabeilla on tapana. Vasemmistolaiset haluavat talon suljettavaksi tai purettavaksi, vaikka samaan aikaan alueella on kymmeniä laittomasti rakennettuja arabitaloja. (JP)
- Israelin johtavien virkailijoitten ja kansanedustajien matkakuluista nousseitten vastalauseitten vuoksi Knessetin puhemies Reuven Rivlin määritteli, että bisnes-luokka sopii kansanedustajille. Varsinkin Barakin kohtuuttomat hotellimaksut ovat nostaneet rajuja vastaväitteitä. (JP)
- IDF:n edustaja sanoo, että Juudeassa ja Samariassa toimii 50 ulkomaista kiihottajaa, ”aktivistia”, jotka kiihottavat arabeja hyökkäilemään sotilaita ja siviilejä vastaan. Israelin vasemmistolaisesti orientoituneet tuomioistuimet ovat vapautelleet IDF:n pidättämiä samalla moittien IDF:n toimia. Sotilaat tekivät ratsian Ramallahiin pidättäen 40 aktivistia järjestön nimellä ”Stop the Wall” toimitiloista. Tammikuussa IDF pidätti ISM:n (kansainvälinen solidaarisuusliike) jäsenen, joka oli tullut Tsekin tasavallasta. Hänet karkotettiin maasta. Varsin kiihkeitä mielenosoituksia näitten ”aktivistien” johtamina on järjestetty Bilin ja Niilin turva-aidan rakennuspaikalla sekä Nevh Tsuf-kibbutsin alueella. Useita sotilaita ja myös mielenosoittajia on vammautunut yhteenotoissa. (JP)
- USA:n poliisi pidätti 12 opiskelijaa Los Angalesin yliopistossa näiden huudellessa solvauksia Israelin lähettilään Mike Orellin puheen aikana.
- Israelin suosio ei ole yhtään parempi naapurimaissa. Israeliin suhtautuu torjuvasti 97 % Jordanian asukkaista, 97 % palestiinalaisista; 95 % Egyptin asukkaista; 98 % libanonilaisista, heistä 98 % sunni ja shiamuslimeja, 97 % kristittyjä. Turkissa epäsuosio nousi 32 %:sta (v.2004) 73 %:iin (v.2009) äskeisen sanailun vuoksi; Pakistanissa se oli 78 %; Indonesiassa 74 %, Nigeriassa 44% vastaan, 44 % myöten. (JP)
- Israel suunnittelee rakentavansa toisen kansainvälisen lentokentän Negeviin. Asian esitteli apulaispääministeri Silvan Shalom, joka selvitti, että nykyisen 10.5 miljoonan matkustajan vuosimäärä nousee 12 miljoonaan, mikä tukehduttaa Ben Gurionin kentän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135924

Monday, February 08, 2010

MAANANTAI 08.02.10
1. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad antoi puhuessaan TV-esityksessä käskyn maansa atomienergiapäällikölle Ali Akbar Salehille aloittaa uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, mitä pidetään selkeänä edistysaskeleena ydinsuunnitelman toteuttamisessa. Siitä on vielä matkaa 90 %:n tasoon rikastamiseksi, mitä tarvitaan atomipommia varten. Ahmadinejad sanoi kuitenkin pitävänsä oven edelleen auki sovintoneuvotteluille ja jonkinasteiselle sopimukselle IAEA:n alkuperäisen tarjouksen muunnelmana.
Ali Akbar Salehi kertoi myöhemmässä TV:n ohjelmassa laativansa kirjeen IAEA:lle, jossa hän kertoo Iranin aloittavan uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon tiistaina.
Presidentti Ahmadinejad kertoi, että Iran on kehittänyt laserin käyttämisen uraanin rikastamisessa, mutta ettei sitä käytetä tällä kertaa.

IRANIN ylin kaitsija Ajatollah Ali Khamenei toisti sunnuntaine aiemmat uhkauksensa, että Israelin tuhoaminen etenee ja toteutuu. Samalla hän vakuutti Iranin vankkumattoman tuen palestiinalaisille heidän syvällisen uskonsa vuoksi.
Tavattuaan Islamic Jihadin johtajan Ramadan Abdullah Shallahin hän sanoi mm.: ”Israel on hyvää vauhtia menossa taantumistaan ja tuhoaan kohti, ja jos Allah niin tahtoo sen lopullinen hajottaminen on varma”. Uutinen julkaistiin Teheran Times lehdessä. (JP)

2. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu matkustaa Moskovaan ensi sunnuntaina kolmen päivän viralliselle vierailulle, jonka aikana hän yrittää taivuttaa Venäjän johtajia omaksumaan kovemman asenteen Iranin väistöliikkeitä vastaan ydinsuunnitelmansa jatkamiseksi IAEA:n vastalauseista välittämättä. Vieraili suunniteltiin jo kuukausia sitten, mutta se sattuu sopivasti yhteen kansainvälisen yhteisö kärsimättömän odotuksen kanssa, että Iran viimeinkin ilmaisisi joustavuutta jähmettyneessä asenteessaan.
AHMADINEJADIN ilmoitus uraanin rikastamiseksi 20 %:n tasoon, mitä tarvitaan ydinvoimalan polttoaineeksi, alkaen huomenna, ei kuitenkaan osoita mitään positiivisia merkkejä.

SAKSAN puolustusministeri Karl-Theodor Guttenberg käytti varsin kovaa kieltä syyttäessään Irania venkoilusta ajan voittamiseksi: ”Tämänpäiväinen lausunto osoittaa, että Iran pelaa tätä farssia kuten olemme nähneet aiemmin, ettei ojennettuun käteemme ole tartuttu vaan sysätty syrjään.” Israelin viranomaiset toteavat varoittaneensa murtumalinjan saavuttamisesta jo kauan sitten, jolloin päätös neljännen sanktion soveltamisesta Iranin suhteen on tehtävä. He toteavat toimivansa kulissien takana varmistaakseen, etteivät johtavat länsimaat peräydy omaksumastaan kannasta sanktioiden koventamiseksi. Viikon mittaisella ulkomaan kierroksella oleva USA:n puolustusministeri Robert Gates uskoo sanktioitten koventamisen menevän läpi ja hän uskoo myös, että aikaa on vielä niiden onnistumiseksi.
NETANYAHUN Moskovan vierailun uskotaan keskittyvän tämän kysymyksen ympärille, mutta hänellä voi olla vaikea ylämäki taivuttaakseen Moskovan johtajia sanktioitten taakse. (JP)

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi sunnuntaina, että Syyria tulee Libanonin avuksi, jos Israel hyökkää sitä vastaan. Hän kertoi tämän tavattuaan Libanonin parlamentin puhemiehen Nabih Berin Damaskoksessa eilen Syyrian virallisen uutistoimiston Sanan mukaan. Arabimaissa, etenkin Jordaniassa ja Syyriassa, oletetaan, ettei Syyria rajoittaisi apuaan vain aseitten toimittamiseen Hizbullahille, vaan hyökkäisi itse israelilaisia kohteita vastaan. Bashar Assad ei sanonut tätä suoraan, eikä tiedetä, miten pitkälle Syyria on valmis menemään lupauksessaan avustaa Libanonia, joka käytännössä tarkoittaa Hizbullahia, joka miehittää Libanonin eteläosaa ja on toistuvasti todennut toimivansa Libanonin puolustusvoimina etelässä Israelin mahdollista hyökkäystä vastaan.

MOSHE DAYAN keskuksen Lähi Idän ja Afrikan tutkimusten osaston johtaja professori Eyal Zisser kuitenkin vakuutti, että Syyria todennäköisesti noudattaa aiemmin omaksumaansa tapaa seurata tilannetta sivusta ja vain toimittaen aseita ja muita sotilaallisia tarvikkeita osallistumatta suoranaisiin taisteluihin Israelin kanssa. ”Kokemus osoittaa viimeisen 40 vuoden ajalta, että Syyria valmis taistelemaan viimeiseen libanonilaiseen ja palestiinalaiseen niin kauan, kuin sen ei itse tarvitse osallistua”, hän arvioi. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1148269.html

4. http://www.debka.com/article/8591/ kertoo, että Syyria on aloittanut valmistamiensa
Fateh-110 ohjusten toimittamisen rajan yli Libanoniin Hizbullahille, kertoo amerikkalainen nimeämätön virkailija viides helmikuuta. Jos tieto pitää paikkansa, tämä tarkoittaa uutta eskalaatiota aseistamisen rintamalla.
Aiemmin ilmoitettiin, että Israel oli varoittanut Syyria toimittamasta Hizbullahille SA-2 ja SA-3 ohjuksia, joitten käyttöön syyrialaiset upseerit kouluttavat Hizbullahin pyssymiehiä. Debkafilen artikkeli olettaa, että koulutus SA-2 ja SA-3 ohjusten käyttämiseen oli vain savuverho, jolla peitettiin paljon vaarallisempi toimi Fateh-110 ohjusten toimittamisesta Hizbullahille.

FATEH-110 on liikkuvalla alustalla toimiva, kiinteää polttoainetta käyttävä ohjus, paljon tarkempi ja kuolettavampi kuin SA-2 ja SA-3. Sen kantomatka on 250 km ja sen räjähdekärki on 500 kg. Se luokitellaan lyhyen matkan ballistiseksi yhden vaiheen ohjukseksi. Se voidaan saattaa nopeasti ampumakuntoon kiinteän polttoaineensa vuoksi, ja se voidaan ammuttuaan ohjuksensa siirtää uuteen paikkaan tai maanalaiseen luolaan, josta sen havaitseminen lentotiedustelulla on mahdotonta.

ISRAEL lähetti varoitukset Syyrialle ohjusten toimittamisesta Hizbullahille sekä Obaman erikoislähettilään George Mitchellin kautta 20.01.10 että Espanjan ulkoministerin Miguel Moratinuksen kautta 03.02.10 tämän vieraillessa Damaskoksessa.
Israelin esittämät varoitukset aiheuttivat median välityksellä levinneet uhkaukset Israelin ja Syyrian ulkoministereitten välillä. Netanyahu on tyynnytellyt uhkauksia sodasta selittäen, että Israel haluaa rauhaa kaikkien naapuriensa, myös Syyrian, kanssa. (Debkafile)

5. PA:N PUHEMIES Mahmoud Abbas, jota mediassa kunnioitetaan ”presidentin tittelillä
ilman valtakuntaa”, näyttää taipuneen mahtavan kansainvälisen painostuksen alaisena ja suoistuneen aloittamaan epäsuorat ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa Obaman Lähi Idän erikoislähettilään Georhe Mitchellin valvonnassa. Tämä aloite on aivan alkutekijöissään, eikä tiedetä, pidetäänkö keskusteluja Washingtonissa vai Israelissa.
PA:n keskustelutiimiä johtanee Saeb Erekat. Israelin tiimin johdossa on luultavasti Yitzhal Molche sekä prikaatinkenraali Mike Herzog, joka toimii Ehud Barakin neuvonantajana. Myös kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Yzi Arad mainitaan neuvottelutiimin jäsenenä.

ABBAS oli kiertueella Euroopan maissa, tavaten siellä sekä Saksan liittokansleri Angelika Merkelin että Englannin pääministeri Gordon Brownin, jotka välittivät Abbasille Netabyahun ja Shimon Peresin viestit kehotuksella aloittaa neuvottelut mahdollisimman pian. Abbas lienee saanut ”viimeisen voitelun” suostumiselleen Egyptin presidentti Hosni Mubarakilta, joka on myös ilmaissut kärsimättömyytensä neuvottelujen aloittamisen hitauteen.
NETANYAHU ennusti äskettäin, että neuvottelut alkavat helmikuun lopulla.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1148274.html

6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kaupungin asianajaja Yossi Havilio on noussut avoimeen vastarintaan pormestari Nir Barkatin julkistamaa suunnitelmaa vastaan, jossa hän sanoo evakuoivansa ja sinetöivänsä Silwanin lähiössä sijaitsevan Yonatanin asuinkerrostalon, mutta poistavansa samalla 200 laittomasti rakennettua arabitaloa. Havilio kertoo yleiselle syyttäjälle Moshe Ladorille lähettämässään kirjelmässä, että Baraktin mainitsemia laittomasti rakennettuja arabitaloja on 40, sillä osa niistä on Jerusalemin länsiosassa Silwanin ulkopuolella, mikä ei sinänsä ole mikään veruke. (JP)
- Israelin apulaisulkoministeri teki sellaisen uskomattoman tempun, että hän sai houkuteltua Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Turki Al-Faisalin puristamaan julkisesti hänen kättään TV-kameroitten edessä Mynchenin konferenssin aikana, mikä on aivan tavatonta. (JP)
- Ajami-elokuvan johtajan Skander Coptin kaksi veljeä pidätettiin heidän aloittaessaan kärhämän poliisin kanssa Jaffassa. Heidät vapautettiin myöhemmin kuulustelujen jälkeen. Ajami on yksi viidestä Oskar-ehdokkaasta. Jaffan asukkaat ovat käärmeissään heidän kaupunkinsa maineen pilaamisesta koko maailman silmien alla. (JP)
- Pakistanin yksi merkittävimmistä ulkoministeriön palveluksessa olevista diplomaateista joutui odottamattoman esteen eteen, kun hänet määrättiin edustamaan maataan arabimaailmassa. Hänen karriäärinsä on vaikuttava, mutta esteenä on hänen komea nimensä Miangul Akbar Zeb. Tämän 55-vuotiaan karriääridiplomaatin nimi Akbar tarkoittaa suurin tai suurempi, mikä on OK, mutta jälkiosa ”Zeb”, joka on urdun-kieltä, merkitsee arabislangissa englanniksi käännettynä ”Biggist Dick”, eli vapaasti suomennettuna ”kylän suurin kypäri”. Se katsotaan arabimaailmassa turhaksi rehentelyksi. (JP)
- Hamas lähettää edelleen maailmalle ristiriitaisia viestejä, tarkoittiko se raketeillaan osua siviilikohteisiin vai ei. (JP)
- Iranin atomijärjestön johtaja Ali Akbar Salehi sanoo, että Iran rakentaa seuraavan vuoden aikana 10 uutta ydinlaitosta.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1148314.html
- Jerusalemin kaupunki oli valmis jakamaan Beit Yonatanin kerrostalon evakuointimääräykset Silwanissa , mutta siirsi sitä poliisin toivomuksesta. Tähän ehkä vaikutti lähiön juutalaisasukkaitten vastustus ja uhkaus koota alueelle satoja mielenosoittajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135906
- Aurinkovoiman käyttöä lisätään Israelissa. 15 uuden solarkentän arvioidaan tuottavan 100 mw sähköä. Monet kibbutsit ovat liittyneet projekteihin varmistaen halvan sähkön alueellaan. (JP)
- Terroristien ampuma Kassam räjähti Shaar HaNegev alueneuvoston lähellä aiheuttamatta vahinkoa. Edellinen putosi eilen Eshkolin alueelle. (INN)

Sunday, February 07, 2010

SUNNUNTAI 07.02.10
1. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon esitteli lupauksensa mukaan laatimansa 72-sivun raportin, jossa hän selvitti Israelin ja Hamasin vastauksia eteläafrikkalaisen tuomarin Richard Goldstonen johtaman neljän hengen tiimin YK:lle laatimaan raporttiin cast lead operaatiosta. Pääsihteerin oma arvio Israelin ja Hamasin vastineista oli ymmärrettävän epämääräinen. Siitä ilmenee, että sen laati henkilö, joka ei ollut ehtinyt kunnolla syventyä vastineisiin ja toisaalta henkilö, joka katselee asioita byrokraatin näkökulmasta ymmärtämättä juuri ollenkaan niiden taustatekijöitä. Ban ki-Moonin oma arvio vastineista on kimppu fraaseja ja mitään sanomattomia ilmaisuja, joita hän on toistellut viikosta toiseen.

ISRAELIN ulkoministeriö ilmaisi tyytyväisyytensä pääsihteerin raporttiin sanoen mm.: ”Israelin dokumentti täyttää täysin Israelille osoitetun velvollisuuden suorittaa riippumaton ja luotettava tutkimus, joka täyttää kansainväliset lailliset standardit. Vaikeista taisteluolosuhteista huolimatta Hamasia vastaan Gazassa Israel pyrki huolellisesti huomioimaan kansainväliset normit ja tulee jatkossa tekemään siten; samalla täyttäen sen keskeisen velvollisuuden varmistaa kansalaistensa rauhan ja turvallisuuden.”
YK:N yleiskokous vahvisti marraskuussa 2009 Goldstonen raportin ja asetti Israelille ja Hamasille velvollisuuden suorittaa riippumattomat ja luotettavat tutkimukset, joitten tulee täyttää kansainväliset standardit. Pääsihteerille annettiin 3 kuukautta aikaa raportoida uudelleen YK:n yleiskokoukselle asioitten kehityksestä. Aika täyttyi 05.02.2010.

PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moonin raportissa sanotaan mm.: ”Uskon, että periaatteen mukaisesti, kansainväliset humanitääriset lait tulee täysin huomioida ja siviilejä täytyy suojella kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Tämän mukaisesti olen useissa tilanteissa pyytänyt kaikkia osapuolia suorittamaan luotettavan sisäisen tutkimuksen Gazan väkivaltaisuudesta (conflict). Toivon, että vastaavat toimenpiteet suoritetaan aina, kun on selkeitä syytöksiä ihmis-oikeuksien polkemisesta.”
Pääsihteeri esitti edelleen toivomuksen, että YK:n yleiskokouksen resoluutio oli omiaan rohkaisemaan Israelia ja palestiinalaisia suorittamaan sellaiset tutkimukset.
Pääsihteerin 72-sivun raportti koostui pääosin Israelin laatimasta vastineesta sekä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kirjeestä YK:lle, jossa hän kertoi kaksi viikkoa sitten asettaneensa komitean penkomaan Gazan cast lead operaatiota PA:n kannalta, vaikka se ei suoranaisesti ollutkaan siinä osallisena.

PLO:n pysyvä tarkkailija YK:ssa Riyad Mansour kertoi pääsihteerin raporttiin liitetyssä kirjelmässä mm.: ”Palestiinalaisten luja käsitys on, ettei ole olemassa mitään vertauskohtaa tai symmetriaa miehitysvallan ja miehitettyjen välillä, ja siten hylkäämme kaikki yritykset yhdenmukaistaa miehitysvallan sotilaallista hyökkäystä ja rikoksia Palestiinan kansaa kohtaan toimiin, joita palestiinalaisten puolella on voitu suorittaa.”
Hamasin reaktiota pääsihteerin raporttiin ei vielä ole saatavilla.

ISRAELIN ulkoministeriön asettuminen lepäämään laakereilleen voi olla täysin ennen aikainen. Raportin käsittely YK:ssa on vasta alkamassa, eivätkä ennakkoarviot lupaa hyvää.
YK:N YLEISISTUNNON presidentti, entinen libyalainen diplomaatti Ali Abdussalam Treki kertoi lehtimiehille lauantaina, että hän aikoo viedä pääsihteerin raportin YK:n yleisistuntoon täydellistä käsittelyä varten. Koska YK:n jäsenmaitten enemmistö koostuu muslimi- ja niille suosiollisten maitten edustajista, mahdollinen päätöslauselma tuskin on Israelille suosiollinen tai edes verhotusti oikeudenmukainen.
PAIKALLISET diplomaatit YK:ssa ennustavat, että Goldstonen raportti todennäköisesti tullaan alistamaan Haagin kansainväliselle oikeudelle. Jos tämä toteutuu, Israelin sotilas- ja siviilijohtajat, jotka olivat vastuunalaisissa tehtävissä cast lead operaation aikana, tullaan vaatimaan vastaamaan toimistaan oikeudelle. Sitä edeltää pidätysmääräykset sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan epäillyille henkilöille.
TREKI ei pystynyt kertomaan, koska YK:n yleisistunto pidetään. Pääsihteeri Ban ki-Moon tiettävästi vastustaa raportin käsittelyä yleisistunnossa, koska hän pelkää sen voivan vaikuttaa vahingollisesti yrityksiin herättää henkiin keskeytyneet rauhanneuvottelut Israelin ja PA:n välillä. Hamas ilmoitti muutama päivä sitten, ettei se yrittänyt osua raketeillaan siviilikohteisiin, mutta viimeisissä lausunnoissa tämä perutaan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1147999.html

2. LÄNSIVALLAT hylkäsivät myöhään perjantai-iltana Iranin ulkoministeri Manoucher Mottakin optimistisen lausunnon, jossa hän sanoi Teheranin lähestyvän lopullista sopimusta. Hän yritti herättää henkiin YK:n sovittelijoitten aiemman esityksen, jonka mukaan Iran toimittaa määrätyn erän alhaiseen tasoon rikastamastaan uraanista jatkorikastamista varten ulkomaille, Venäjälle ja Ranskaan. Mottaki tarjosi tätä Iranin uusilla vaatimuksilla varustettuna, mutta länsimaitten diplomaatit ja puolustusministerit katsoivat Iranin pyrkivän edelleen käyttämään neuvotteluja hyväkseen ajan voittamiseksi.

SAKSAN puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg sanoi Mynchenin kokouksessa, että Iranin taktiikka on läpinäkyvä peli ajan voittamiseksi. Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sanoi puolestaan, että ”Teheranin viimeisin tarjous sovitella ydinsuunnitelmaa koskeva kiista on uusi esimerkki huonossa hengessä käytävästä kaupankäynnistä, eikä ojennettuun käteen ole asetettu mitään”.

USA:N puolustusministeri Robert Gates esitti kärkevää arvostelua Teheranin tarjouksesta todeten, ”etteivät he ole todellisuudessa tehneet yhtään mitään vakuuttaakseen kansainvälistä yhteisöä ydinsuunnitelmaansa sisältyvän ydinaseen rakentamisen lopettamisesta”. ”Iran on ainoa maa alueella, joka on julkisesti uhannut tuhota toisen maan alueella”, hän kertoi journalisteille Turkissa lisäten, että ellei Irania pysäytetä, on olemassa todellinen vaara ydinteollisuuden laajenemisesta, mikä vaarantaa alueen tasapainon. USA:n vaikutusvaltainen senaattori Joe Lieberman totesi, että keskustelujen aika on ohi, ja kansain-välisen yhteisön tulee asettaa todella purevat sanktiot Iranille.

IRANIN ulkoministeri Mottaki kertoi lehtimiehille, että hän oli tavannut IAEA:n uuden pääsihteerin Yukiya Amanon ja kertoi, että tapaaminen oli positiivinen yhteisymmärryksen löytämiseksi. Hän sanoi uskovansa, että sopimus saadaan aikaan lähiaikoina. (JP)

3. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoo, ettei hän ole pahoillaan kova-sanaisesta viestistään Syyrian johdolle eikä sano peruvansa mitään. Hän selittää, ettei ole asiallista olla kuin mitään ei olisi tapahtunut, jos joku maa uhkaa sodalla ja hyökkäyksellä sen kaupunkeja vastaan. Liebermanin puhe Bar Ilan yliopistolla torstaina herätti sekä vastalauseitten ja tyynnyttelyjen kuoron että ymmärtäviä ja tukevia lausuntoja. ”Olen hämmästynyt yhä uudelleen,” hän sanoi selittäen: ”On syytä ymmärtää, ettei tarkoituksemme ole etsiä syitä vastakohtaisuuksiin eikä välien rikkoutumista, mutta kun Syyrian ulkoministeri uhkaa hyökkäyksillä siviiliasutuksia kohtaan, se ylittää kohtuuden rajat.” Hän vakuutti pysyvänsä aiemmassa lausunnossaan, sillä Syyria oli esittänyt selkeän uhkauksen, mikä vaatii selvityksiä Syyrian taholta.
SYYRIAN virallinen lehti Tishreen kirjoitti pääartikkelissaan lauantaina, että samalla kun Syyria on valmis solmimaan rauhan Israelin kanssa, se valmistautuu sotaan. ”Tie tuhoon voi johtaa tilanteeseen, jolloin Israel toimii johtajiensa tahdon mukaan, joiden suonissa rikollisuus virtaa vapaasti. Minkä tahansa tien Israel valitsee, se tulee havaitsemaan, että Syyria on valmis joko rauhaan tai sotaan.”

HIZBULLAH on asettanut kaikki joukkonsa Libanonissa hälytysvalmiuteen, kertoo saudilehti Al-Okaz reportterinsa mukaan. Se on samalla kehottanut joukkojaan välttävän joukko-kokoontumisia tai muita huomiota herättäviä liikkeitä, joihin Israel voisi iskeä.
USA:n viranomaiset totesivat Washingtonissa, että diplomaattinen sanailu Israelin ja Syyrian välillä tekee vaikeaksi aloittaa keskusteluja maitten välillä. USA:n Syyrian uusi lähettiläs Robert Ford sanoi aloittavansa keskustelut Syyrian johdon kanssa välittömästi ajankohtaisista asioista. USA veti ulkoministerinsä pois Syyriasta Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhan jälkeen, josta syytettiin Damaskoksen hallintoa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1148005.html

4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi lauantaina, että se pyytää selvennyksiä USA:n tarjoamiin epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa. Abbas tapasi lähimpine neuvonantajineen Egyptin presidentti Hosni Mubarakin lauantaina Kairossa. (JP)
- Jewish Agency peruutti suunnitellun Jerusalemia koskevan hallituksen kokouksensa Pietarissa, koska Venäjän hallitus vastusti sitä. Se joutuu peruuttamaan tilaamansa 200 hengen lentokuljetuksen Pietariin. Kokouksen oli määrä tapahtua 21. – 23. helmikuuta 2010.
- ISRAEL ei vastusta USA:n asekauppoja Persianlahden arabimaille. USA haluaa vahvistaa liittolaistensa puolustusasemia Iranin uhkaa vastaan. Kauppojen arvo on useita miljardeja USD. Tämä katsotaan osaksi USA:n omaksumaa puolustusstrategiaa, jossa se antaa liittolaistensa toimia puskurina sitä itseään uhkaavaa vaaraa vastaan. (JP)
- Israelissa on valmisteilla laki, jolla se pakkolunastaa tien 443 Jerusalemista Modiinin kautta Tel Aviviin. Tällä pyritään mitätöimään korkeimman oikeuden päätös sallia arabiliikenne tälle tärkeälle ohitustielle Jerusalemiin. (JP)
- Dubaissa teloitetun Hamas-johtajan Mahmoud al-Mabhouhin murhaajat käyttivät islantilaisia passeja, ilmenee tutkimuksissa. Dubain viranomaiset ovat uhanneet, että jos syylliset olivat Mossadin agentteja, he asettavat etsintäkuulutuksen pääministeri Netanyahua varten. (JP)
- IDF aikoo hankkia maastovaunuja (ATV) erityisen vaikeita olosuhteita varten. Myös uusien käsipuhelimien hankintaa harkitaan, joilla sotilaat ja upseerit voisivat olla yhteydessä ilman, että vihollinen kuuntelee sitä. (JP)
- Egypti entisöi maailman vanhimman luostarin. Maan arkeologit paljastivat torstaina tämän 1600 vuotta vanhan, kristityn askeetin St. Anthonyn nimellä kulkevan luostarin entisöimisestä. Siihen käytettiin 14.5 miljoonaa USD. Egyptin arviolta 83 miljoonasta asukkaasta 10 % on kristittyjä. Luostari sijaitsee vaikeakulkuisella vuoristolla Punaisenmeren rannikolla. (JP)
- Egyptin johtava uskonnollinen auktoriteetti sheikki Abd Al-Hamid Al-Attash, entinen fatwa-instituutin johtaja tuomitsee Facebookin. (JP)
- Iranin presidentti Ahmadinejad ilmoitti hylkäävänsä lopullisesti IAEA:n tarjouksen ja aloittavansa rikastaa uraania 20 %:n tasoon.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1148058.html
- IDF pidätti yhdessä PA:n poliisin kanssa 6 al-Qaidan epäiltyä jäsentä Länsirannalla. - Israelin poliisi pysäytti lihan kuljetukseen tarkoitetun rekka-auton, jonka kylmävaunusta löydettiin 20 arabia Modiinin ja Jerusalemin väliseltä tieltä no 443. Arabit pyrkivät laittomasti Israeliin. (JP)
- Viisi israelilaista vaeltajaa haavoittui eksyttyään lumessa vanhalle miinakentälle ja yhden räjähdettyä heidän allaan Golanilla. (JP)