Posts

Showing posts from February 7, 2010
PERJANTAI 12.02.10
1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad julisti eilen maansa vallankumouksen 31. vuosipäivänä kymmenille tuhansille kaduille ja aukioille kerääntyneille kansanjoukoille, että Iran on nyt ydinvalta. Hän myös vakuutti, että se on rikastanut osan uraanistaan 20 %:n tasoon ja voisi jatkaa siitä 90 %:n tasoon jos haluaisi, mutta ettei se nyt halua tehdä sitä. Hallituksen tukijat saivat ilmeisen voiton pystyessään tukahduttamaan opposition suunnitelmat järjestää vastamielenosoituksia. ”He voittivat, me hävisimme”, oli erään opposition edustajan masentunut toteamus. Hän selitti, että oppositio oli laskenut taktiikkansa väärin, se ei ottanut huomioon hallituksen päättäväisyyttä osoittaa, kuka maata johtaa.

VALLANKUMOUSKAARTIN ja puolisotilaallisen Basij-järjestön jäseniä oli joka paikassa eivätkä he kaihtaneet mitään keinoja hajottaessaan opposition yritykset muodostaa suurempia ryhmiä. Hallitusta tukevat joukot käyttivät kovia luoteja, veitsiä, väriluoteja, kyynelkaa…
TORSTAI 11.02.10
1. EU:N KOULUTTAMA poliisiupseeri murhasi IDF:n sotilaan Ihab Khatibin, 26, keskiviikkona Tapuahin risteyksessä Samariassa. Sotilas istui jeepissään sivuikkuna auki odottaen liikenteen avautumista, kun tien varressa väijynyt palestiinalainen hyökkäsi hänen kimppuunsa puukottaen häntä useaan kertaan rintaan. Sotilas yritti ajaa pois, mutta menetti tajuntansa ja autonsa hallinnan, joka ajautui ulos tieltä ja kääntyi ympäri.
ALIUPSEERI (st.sergeant major) Khatibin murhaaja pyrki pakoon, mutta paikalla ollut turvallisuusupseeri Yossi Margalit Rehalim-yhteisöstä ajoi hänet autollaan kumoon saaden hänet pysähtymään lievästi haavoittuneena. Sotilaat pidättivät murhaajan, jonka nimeksi annettiin Muhammad Hatib. Hän oli saanut poliisikoulutuksensa EUPOL COPPS joukoissa, joka on EU:n rahoittama ja valvoma koulutusohjelma palestiinalaispoliiseille Ramallahissa. Rahib toimii Ramallahin poliisipäällikön toimiston kansliapäällikkönä.

TAPAUS on hyvin hämmentävä PA:n johdolle,…
KESKIVIIKKO 10.02.10
1. RAUHANKESKUSTELUJEN uudelleen viriämisen toiveitten alkaessa näyttää toteutuvan lähi viikkojen aikana on syytä tarkastella, miten Israelissa nähdään tämän hetkinen tilanne. Onko asennoituminen sama kuin se oli edellisen hallituksen aikana vai onko havaittavissa muutosta suuntaan tai toiseen?
POLIITTISESTI viimeiset gallupit osoittavat Netanyahun johtaman Likud-puolueen kasvattavan edustajiensa määrän Knessetissä 32-35 paikkaan, Kadiman pudotessa pari paikkaa eli nykyisestä 29:stä 27:en. Israel Beiteinu olisi lähes ennallaan, tai putoaisi yhden paikan. Labour-puolue putoaisi kahdeksaan paikkaan. Muut puolueet olisivat lähes ennallaan, vain Meretz voittaisi pari uutta paikkaa.

KNESSETIN opetusvaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Zevulun Orlev (Israel Beiteinu) selvitteli Arutz 7 haastattelussa tiistaina näkemyksiään mahdollisuuksista edetä ”palestiinalaisten ongelman” ratkaisemiseksi. Kuten uutistoimistot ovat kertoneet maailmalle, PA:n kanta on, että …
TIISTAI 09.02.10
1. IRANIN ilmoitettua aloittavansa uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, Israelin tiedustelulähteet ovat ilmoittaneet, että Iranin tarkoituksena on rikastaa uraania määrään, joka 90 %:n tasoon rikastettuja riittäisi kahden tai kolmen ydinpommin rakentamiseksi. Iranilla oletetaan olevan jo 1.8 tonnia neljän %:n tasoon rikastettuna. Sen jatkorikastaminen 20 %:n tasoon kestäisi arviolta vuoden verran, ja sen edelleen rikastaminen 90 %:n tasoon ydin-pommia varten kestäisi toisen vuoden. Nämä arviot perustuvat IAEA:n tietoihin. Julkisuudessa on liikkunut tietoja, joiden mukaan Iranilla on salainen, sotilaskäyttöön tarkoitettu ydinohjelma, jonka tämän hetkisestä tasosta ei tiedetä mitään. Iran on puolustellut päätöstään aloittaa uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon sillä, että se tarvitsee uraania Teheranin pientä tutkimusreaktoria varten radioisotooppien valmistamista varten, joita tarvitaan syövän hoidossa. (JP)

2. USA:n puolustusministeri Robert Gates puolusteli…
MAANANTAI 08.02.10
1. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad antoi puhuessaan TV-esityksessä käskyn maansa atomienergiapäällikölle Ali Akbar Salehille aloittaa uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, mitä pidetään selkeänä edistysaskeleena ydinsuunnitelman toteuttamisessa. Siitä on vielä matkaa 90 %:n tasoon rikastamiseksi, mitä tarvitaan atomipommia varten. Ahmadinejad sanoi kuitenkin pitävänsä oven edelleen auki sovintoneuvotteluille ja jonkinasteiselle sopimukselle IAEA:n alkuperäisen tarjouksen muunnelmana.
Ali Akbar Salehi kertoi myöhemmässä TV:n ohjelmassa laativansa kirjeen IAEA:lle, jossa hän kertoo Iranin aloittavan uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon tiistaina.
Presidentti Ahmadinejad kertoi, että Iran on kehittänyt laserin käyttämisen uraanin rikastamisessa, mutta ettei sitä käytetä tällä kertaa.

IRANIN ylin kaitsija Ajatollah Ali Khamenei toisti sunnuntaine aiemmat uhkauksensa, että Israelin tuhoaminen etenee ja toteutuu. Samalla hän vakuutti Iranin vankkumattoman tuen pa…
SUNNUNTAI 07.02.10
1. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon esitteli lupauksensa mukaan laatimansa 72-sivun raportin, jossa hän selvitti Israelin ja Hamasin vastauksia eteläafrikkalaisen tuomarin Richard Goldstonen johtaman neljän hengen tiimin YK:lle laatimaan raporttiin cast lead operaatiosta. Pääsihteerin oma arvio Israelin ja Hamasin vastineista oli ymmärrettävän epämääräinen. Siitä ilmenee, että sen laati henkilö, joka ei ollut ehtinyt kunnolla syventyä vastineisiin ja toisaalta henkilö, joka katselee asioita byrokraatin näkökulmasta ymmärtämättä juuri ollenkaan niiden taustatekijöitä. Ban ki-Moonin oma arvio vastineista on kimppu fraaseja ja mitään sanomattomia ilmaisuja, joita hän on toistellut viikosta toiseen.

ISRAELIN ulkoministeriö ilmaisi tyytyväisyytensä pääsihteerin raporttiin sanoen mm.: ”Israelin dokumentti täyttää täysin Israelille osoitetun velvollisuuden suorittaa riippumaton ja luotettava tutkimus, joka täyttää kansainväliset lailliset standardit. Vaikeista taisteluo…