Friday, November 15, 2013

PERJANTAI 15.11.13


PERJANTAI 15.11.13


1.      PA:n rauhanneuvottelijat Saeb Erekat ja Muhammad Stayyeh ilmoittivat 05.11. jättäneensä eroanomuksensa heille uskotusta tehtävästä. Koska he olivat Mahmoud Abbasin nimittämiä, tullakseen voimaan se tarvitsee hänen hyväksymisensä, mitä ei ole vielä tehty. Abbas ilmoitti silloin saatuaan anomuksen eteensä tarvitsevansa viikon verran aikaa harkitakseen, nimittääkö hän heidän tilalleen uudet miehet vai keskeytetäänkö neuvottelut. Hän ilmoitti myöhemmin, ettei neuvottelijoiden ero tarkoita sitä, etteikö neuvotteluja voitaisi jatkaa.

Erekat oli TV-2:n toimittajan Oded Ben-Amin tentattavana torstaina. PLO:n pääneuvottelijana tunnettu Erekat totesi katkeran tuntuisesti, että hän erosi Israelin "setlementtien" jatkuvan rakentamisen vuoksi. "Ainoa mikä tällä hetkellä etenee on kahden valtion periaatteen tuhoaminen, jäytäminen ja torpedointi "setlementtitoiminnan" kautta", hän vuodatti sydäntään. "Neuvotteluja käydään nyt pääministeri Netanyahu, puolustusministeri Yaalonin ja ulkoministeri Libermanin välillä", hän murehti. "Uskoin voivani toteuttaa kahden valtion periaatteen 1967 rajoilla, mutta kaikki mitä tapahtui noiden 100 päivän aikana, on kuuden tuhannen uuden asunnon rakentamisen ilmoittaminen – ennen nykyistä 20 000:tta – yli 19 palestiinalaista tapettiin, yli 129 asuntoa tuhottiin ja setlerien väkivalta nousi 49 %", Erekat yritti puolustella eroaan lisäten: "Kuvittele, että minä ilmoittaisin 24 000 asunnon rakentamisesta Israelin arabeille, ja sitten puhuisin kahden valtion periaatteesta. Uskoisitko sinä sitä?"

EREKAT ilmoitti jostain pienistä myönnytyksistä, joihin he olivat suostuneet neuvotteluissa: He olivat suostuneet vähäisiin samansuuruisiin ja –arvoisiin maanvaihtoihin, he olivat suostuneet tulevan valtionsa luonteesta – vain vahva poliisi, mutta ei armeijaa, ei merivoimia, ei ilmavoimia, todeten, että he olivat suostuneet kaikkiin kriteereihin tulevan valtionsa toteuttamiseksi.
Erekat syytti Netanyahua, ettei hän ollut ilmoittanut tukevansa kahden valtion periaatetta.
Hän syytti Israelin hallitusta valehtelusta väittäessään, että se vapauttaa 104 palestiinalaista "setlementtien" rakentamista vastaan. "Minä tein sopimuksen ulkoministeri John Kerryn kanssa. Lupasin, ettemme hae PA/PLO:n aseman nostamista neuvottelujen 9 kuukauden aikana sitä vastaan, että Israel vapauttaa 104 vankia, ja sitten kuulemme Israelin hallituksen väittävän, että vangit vapautetaan "setlementtien" rakentamista vastaan. En siedä tällaista valehtelua".

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor kertoi Jerusalem Postin toimittajalle torstaina, että PLO:n neuvottelijoiden ero neuvotteluista Israelin kanssa on tekosyy irrottautua keskusteluista.
Hän kutsui PA/PLO:n neuvottelijoiden eroa strategiseksi taktiikaksi: Joko aitona vetona sabotoida keskusteluja tai pyrkiä saamaan lisää myönnytyksiä Israelilta. "Pelaaminen rauhan-neuvotteluilla – etenkin huomioiden IDF:n sotilaan murha 16-vuotiaan PA:n arabin kautta Afulassa – on täysin sopimatonta. Ero ei ilmeisestikään ole hyvä merkki neuvotteluille annetun ajan puolivälissä". Prosor puhui Washingtonin Israelin Liittolaissäätiön Capital Hill tilaisuudessa, johon osallistui kymmeniä USA:n kongressin edustajia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Erekat-Israel-is-trying-to-sabotage-the-peace-process-331801

2.      PRESIDENTTI Barack Obaman tärkein turvallisuusneuvonantaja Susan Rice totesi puhuessaan Washingtonissa ajatushautomon tilaisuudessa, että USA on täysin antautunut Israelin ja PA/PLO:n välisiin rauhanneuvotteluihin, mutta totesi samalla, että Israelin hallituksen ministerien äskettäin julkistamat rakennussuunitelmat Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ovat aiheuttaneet jännityksen nousua häiriten käynnissä olevia joskin nyt keskeytyneitä keskusteluja. "Olemme havainneet jännityksen jatkuvaa nousua alueella. Osaltaan tämä johtuu lisääntyneestä "setlementtien" rakentamisesta. Siksi haluan tehdä selväksi: USA ei hyväksy Israelin jatkuvan "setlementtitoiminnan" oikeutusta", hän selitti puheessaan Middle East Instituutin järjestämässä konferenssissa, johon osallistui aiempia ja nykyisiä viranomaisia, ulkomaisia diplomaatteja – jotkut heistä arabimaista – ja alueellisia asiantuntijoita, saaden läsnäolijoiden suosionosoituksia.

RICEN puhe noudatteli samoja linjoja, joita ulkoministeri John Kerry noudatti viime viikon Israelin vierailunsa aikana sukkuloiden Netanyahun ja Abbasin välillä saadakseen karikolle ajautuneet neuvottelut uudelleen käyntiin, mutta huonolla menestyksellä. Kerry painotti USA:n omaksumaa – täysin virheellistä – kantaa, että juutalaisten rakennustoiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on "luvatonta (illegitimate) toisen omistamalle maalle rakentamista", vaatien toiminnan rajoittamista minimiin noilla "miehitetyillä alueilla".

USA:n ja Israelin näkemysten erilaisuus koskien Juudean ja Samarian alueiden asemaa häiritsee maiden välisiä suhteita sen lisäksi, mitä niiden näkemysten erilaisuus Iranin ydinsuunnitelman romuttamiseen aiheuttaa maitten välisiin perinteisesti ystävällisiin suhteisiin. Netanyahu esitti voimakkaan vastalauseensa USA:n laatimaan sopimukseen, jolla Iranin vastaisia sanktioita lievennettäisiin oleellisesti  - Steinitzin arvion mukaan 40 miljardin USD arvosta -  ja sallittaisiin Iranin pitää ydinlaitoksensa ja 19 000 sentrifugaansa koskemattomina, joskin rajoittaen rikastus-toimia sekä määrältään että laadultaan IAEA:n lisääntyvän valvonnan alla.

USA katsoo Netanyahun sekaantuvan USA:n ja Iranin välillä kuukausia ennen Geneven äskeisiä neuvotteluja käymiin salaisiin keskusteluihin, joitten päämääränä on USA:n ja Iranin välisten diplomaattisuhteitten asteittainen palauttaminen. Siksi tätä päämäärää häirinneet erimielisyydet Iranin ydinteollisuuden suunnasta on saatava sovitettua, vaikka Israelin suhteitten kustannuksella, kuten näyttää. Ydinasein varustettu Iranin Islamilainen Tasavalta ei aiheuta välitöntä vaaraa USA:lle, mutta Israelille se muodostaa kohtalonkysymyksen. Israel ei luota Iranin mullah-hallituksen vakuutteluihin ydinteollisuutensa rauhanomaisuudesta, tähdäten vain sähkön tuottamiseen, vaan uskoo sunni-arabimaiden tavoin, että Iran haluaa ydinpommin saavuttaakseen hallitsevan, paikallisen suurvalta- aseman Lähi Idässä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Obama-national-security-aide-chides-Israel-over-settlements-331852

USA:n presidentti Barack Obama totesi järjestämässään lehdistökonferenssissa Valkoisen Talon länsisiivessä, että olkoon USA:n armeijan Iranin ydinlaitoksiin tekemät iskut kuinka voimakkaita tahansa, ne saisivat vain Iranin pyrkivän rakentamaan ydinasettaan entistä innokkaammin.
"Olkoon armeijamme kuinka vahva tahansa, sotilaaliset operaatiot ovat aina sotkuisia. Millä tahansa sotilasoperaatiolla on aina hintansa", hän analysoi. Konferenssin varsinainen aihe oli hänen nimellään kulkevan terveyssuunnitelman Obamacare kohtalo, joka näyttää joutuneen pahoihin vaikeuksiin uhaten Demokraattisen puolueen uskottavuutta, mutta hän käytti tilaisuutta hyväkseen puuttuakseen kongressin uhkaamiin uusiin pakotteisiin Irania vastaan, joita hän vaatii siirrettäviksi, koska ne häiritsevät Iranin kanssa käytäviä neuvotteluja, joita on tarkoitus jatkaa 20. marraskuuta. Obama vakuutti tietävänsä jotain sanktioista, joita on asetettu vuodesta 2010 lähtien, mutta sanoi, että sopimusluonnoksen mukaan Iranille annetaan 6 kuukauden koeaika, jolla testataan Iranin luotettavuus, ja jos se osoittautuu kielteiseksi, sanktiot voidaan aina saattaa uudelleen voimaan. Asia tuskin on käytännössä aivan näin yksinkertainen.  Netanyahu vaatii Iranin ydinteollisuuden täyttä romuttamista ja sanktioitten jatkumista, kunnes Iran on valmis sille asetettuihin vaatimuksiin.

3.      UUTISOTSIKOITA
·        Kaksi PA:n arabia, jotka kirveillä ja hakulla teurastivat entisen IDF:n everstin Sraya Oferin viime kuussa hänen kotonaan Jordaninlaaksossa, sanovat Shin Betin kuulusteluissa tehneensä murhan lahjaksi Palestiinan kansalle. 18-vuotias Uda Harub ja 21-vuotias Bashar Harub kävivät viikkoa ennen murhaa vakoilemassa aluetta, jossa evesti asui. Heidän tarkoituksenaan oli suorittaa varkaus jossain asunnossa, mutta saatuaan tietää everstistä, he päättivät murhata hänet. He houkuttelivat eversti Oferin ulos, yllättivät hänet ja murhasivat raakalaismaisesti. Oferin vaimo pääsi takaoven kautta pakoon. Arabien tarkoituksena oli mennä Jordaniaan murhansa jälkeen, mutta he muuttivat mielensä ottaen yhteyttä Abd Shuamraan A-Ram lähiösä Jerusalemissa, mennen hänen kotiinsa vaihtamaan vaatteita. Shuamra on tunnustanut oman osuutensa. Arabit sanovat tulleensa uskonnolliseksi murhansa jälkeen. He kutsuvat murhaansa eid ad-Adha uhrilahjaksi Palestiinan kansalle. http://www.jpost.com/Defense/Suspects-admit-to-killing-IDF-colonel-as-a-gift-to-the-Palestinian-people-331749
·        IAF:n koneet iskivät eilen kahteen kohteeseen vastaukseksi Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin kranaatteihin. IDF:n mukaan kohteina oli raketin maan alle piilotettuja laukaisualustoja, joista kaksi tuhottiin. Gazasta ei ole ilmoitettu mahdollisista asukkaille aiheutetuista vahingoista. Kranaatti-iskut ja vastaisku siihen tapahtui Pillar of Defence operaation vuosipäivänä. Gazan rintama on ollut varsin rauhallinen suuroperaation jälkeen, mikä sopii hyvin myös Hamasille, mutta Jihad kaipaa toimintaa. http://www.jpost.com/Defense/IAF-strikes-underground-rocket-launchers-in-Gaza-following-mortar-fire-331759
·        Terrorijärjestö Hamas piti eilen Operaatio Pillar of Defence vuosipäivänä suuren paraatin Gazan kaupungissa satojen järjestön pyssymiesten, poliisien ja jäsenten marssiessa kaduilla esitellen kotitekoisia M75 rakettia sekä massalaukaisualustoja. Hamas kehuu valmistautuvansa uuteen Israelin vastaiseen sotaan, mutta sen talous on kääntynyt rajuun laskuun Egyptin suljettua valtaosan salakuljetustunneleista sekä avustusten vähentyessä Iranista ja Syyriasta omien talousohgelmiensa vuoksi. Hamas kaivaa jatkuvasti uusia tunneleita Gazasta Israelin puolelle ilmeisenä tarkoituksenaan niiden kautta soluttaa terroristeja Israeliin hyökätäkseen juutalaiseen yhteisöön tai hankiakseen uusia panttivankeja vankien vaihtamiseksi Israelin vankiloista. http://www.jpost.com/Middle-East/On-war-anniversary-Hamas-holds-major-military-rally-331794
·        Kaksi tunnettua laulajaa, toinen heistä tärkein, on noussut julkisuuteen äskettäin paljastetun seksiskandaalin vuoksi, johon on osallistunut alaikäisiä tyttöjä. Tel Avivin poliisille valittanut tyttö on 15-vuotias, joka kertoo osallistuneensa sovittuun seksiin useita kertoja laulajien kanssa. Hän antoi todistuksensa poliisille torstaina useiden muiden alaikäisten tyttöjen kanssa. Laulajien kerrotaan antaneen tytöille huumeita, ja kerrotaan, että yksi seksikohtaus on tallennettu videolle. Laulajien nimiä ei kerrota poliisin 7-päivän salaisuusvaateen vuoksi, mutta eräs heistä kirjoitti internetiin joutuneensa henkilökohtaisen vainon kohteeksi (character assassination) ja tuntevansa olonsa hyväksi. http://www.jpost.com/National-News/Star-Israeli-singer-accused-of-relations-with-underage-girls-331741Thursday, November 14, 2013

TORSTAI 14.11.13


TORSTAI 14.11.13


1.      USA:n ulkoministeri John Kerry informoi keskiviikkona republikaanisia senaattoreita Iranin kanssa käytävistä neuvotteluista. Infotilaisuuden jälkeen senaattorit moittivat saamaansa informatiota hyvin epätyydyttäväksi, kuten senaatin pankkikomitean jäsenet kertoivat BuzzFeed web-sivuilla. Tiedotustilaisuus on osa Obaman pyrkimyksiä saada kongressi luopumaan uusista Iranin vastaisista pakotteista kesken P5+1 ja Iranin välisiä neuvotteluja.
Senaattori Mark Kirk (R.Ill) sanoi, ettei heidän saamansa informaatio Wendy Shermanin johtaman USA:n neuvottelutiimin neuvottelujen tuloksista Iranin kanssa ollut ollenkaan vakuuttava, ja se, mikä häntä eniten häiritsi, oli Kerryn ilmeinen Israelin vastaisuus.
Kerry varoitti senaattoreita toistamiseen, ettei heidän tule uskoa siihen, mitä israelilaiset heille ovat kertoneet tai kertovat.
"Kerry kehotti meitä epäilemään kaikkea, mitä israelilaiset olivat juuri kertoneet, mutta uskoakseni Israelilla on varsin luotettava tiedustelupalvelu", kuten Kirk kertoi BuzzFeed websivulle. Hän sanoi israelilaisten kertoneen hänelle, että "esitetyt täydelliset muutokset asettivat ohjelman 24 päivää taakse päin".
Senaattorin avustaja, joka oli selvillä neuvotteluista, kertoi, että joka kerran, kun joku mainitsi Israelin esittämän kannan, Kerry keskeytti kehottaen unohtamaan, mitä he sanoivat. "Teidän tulee jättää huomiotta, mitä he ovat sanoneet, lopettakaa israelilaisten kuunteleminen", avustaja kertoi web-sivulle.  "Senaattoreile ei annettu mitään yksityiskohtia, heille ei annettu mahdollisuutta verifioida mitään, ei selityksiä, eikä vastauksia peruskysymyksiin".

Toinen pankkitoimikunnan senaattori Bob Cocker (RTn)sanoi olevansa epätietoinen, ja hyvin pettynyt annettuun informaatioon. Hän sanoi olevansa tyrmistynyt tavasta, millä asia esitettiin henkilöille, jotka tulevat päättämään sanktioista todeten, että esitys oli hyvin emotionaalinen vetoomus ilman vakuuttavia faktoja. Hän moitti myös USA:n neuvottelijaa Wendy Shermania, joka osallistui täysin epäonnistuneisiin neuvotteluihn Pohjois-Korean kanssa 1990 luvulla kehottaen Shermania unohtamaan, mitä silloin tapahtui lisäten: "Tänään olin todistamassa tulevan ydinsodan alkamista Lähi Idässä. Miten määrittelisin iranilaisen maltillisen: iranilaisen, jolta puuttu ammuksia ja rahaa". Hän kannattaa sanktioitten koventamista useilla aloilla.
MONET sekä republikaanisista että demokratiivisista kongressin jäsenistä vaativat sanktioitten koventamista saadakseen Iranin luopumaan ydinasehaaveistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173994#.UoRWdEC2FDQ

JOHN KERRY lähetti allekirjoittamansa tukikirjeen ääriradikaaleille vasemmisto- ja Israelin vastaisille aktivisteille, jotka olivat järjestämässä tukimarssia Gazan hyväksi v. 2009, paljastaa Maariv-lehden toimittaja Ben-Dror Yemini artikkelissaan. Monet heistä olivat mukana laivasaattueessa Gazan kauppasaarron purkamiseksi v. 2010, missä oli mukana Mavi Marvara-alus, jonka kansilla käytiin veriseksi kehittynyt taistelu aktivistien ja laivan miehittämistä yrittävien IDF:n sotilaitten välillä. Lukuisia sotilaita piestiin sairaalakuntoon, ja syntyneessä tulituksessa 9 Turkin kansalaista sai surmansa sotilaitten puolustautuessa.
Yemini kertoo artikkelissaan, että Gazan rauhanmarssin järjestäjiin kuuluivat Ali Abunima ja Omar Barghouti, Israelin boikottikampanjan johtajia, muusikko Rogers Waters, sekä radikaalin Israelin vastaisen feministiryhmän Code Pink jäseniä, yksi heistä Jody Evans, joka toimi Barack Obaman varainhankkijana USA:n presidentinvaalien aikana.
Aloittaessaan merimatkaa Gazaan ryhmän radikaalijäsenet yrittivät taivuttaa USA:n johtavia virkailijoita tukemaan yritystään. Yksi heistä, joka vastasi myönteisesti, oli John  Kerry, joka silloin toimi Senaatin ulkoasiain valiokunnan puheenjohtajana.
Kerry vakuutti allekirjoittamassaan kirjeessä voimakkaan tukensa humanitääriselle saattueelle todeten, että kaikki mahdollinen myönteinen tuki oli annettava heille.
Abunima ja Evans näyttivät Kerryn kirjettä vaatiessaan Egyptin hallitukselta lupaa järjestää marssi Egyptistä Gazaan, mitä Egypti kuitenkin kieltäytyi antamasta.
Yemini toteaa, että Kerryn olisi luullut olevan tietoinen Code Pink-järjestön tavasta tukea Hamasia ja Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia, jonka sen edustajat tapasivat 2008, ja sen syvästä Israelin ja USA:n vastaisuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173961#.UoRig0C2FDQ

2.      HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah uskalsi harvoin nähdyssä tilaisuudessa tulla julkisuuteen keskiviikkona antaakseen puheen kannattajilleen Beirutin Dahiyehin lähiössä, joka on Hizbullahin vahvaa aluetta. Hän varoitti, että Lähi Itä on ajatumassa sotaan, ellei P5+1 maiden ja Iranin välistä sopimusta Iranin ydinsuunnitelmasta pystytä solmimaan. Hän syytti, että neuvottelujen hidas tahti johtuu Israelin vastustuksesta, kuten NOW Lebanon websivulla raportoitiin.
"Pääministeri Netanyahu on vihainen ja tekee kaikkensa estääkseen sopimuksen syntymisen", hän selitti. "Hän jopa kutsuu arabimaita tuekseen" viitaten Netanyahun esittämiin toistuviin varoituksiin, että sopimuksen solmiminen esitetyssä muodossa on vakava virhe.
"Israel haluaa sotaa alueelle, se haluaa, että USA hyökkää Syyriaan ja Iraniin", hän seliitti NOW Lebanon websivun mukaan. Hän syytti arabivaltioita, Saudi Arabiaa ja Persianlahden arabimaita, että ne ovat nousseet Hizbullahia vastaan tukiessaan Israelin kantaa vastustaa Iranin kanssa solmittavaa sopimusta.
"Pahaksi onneksi Netanyahu on tullut arabimaitten äänenkannattajiksi. Kun Israel ja arabimaat puhuvat samaa kieltä, siihen on syytä suhtautua vakavasti", hän sanoi.
Saudi Arabia tukee voimallisesti presidentti Bashar Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia ryhmiä, ja Hizbullah on lähettänyt taistelijoitaan Assadin joukkojen tueksi.

Nasrallah kielsi tiedot, että Iranin ja Hizbullahin väliset suhteet kärsisivät minkä tahansa iranin ja länsimaiden kanssa tekemien sopimusten johdosta todeten, että Hizbullah nauttii täyttä luottamusta iranilaisten ja syyrialaisten liittolaistensa taholta. Hizbullahia on kuitenkin arvosteltu rankasti sekä libanonilaisten että sunni-arabimaitten taholta. Se on kärsinyt suuria miehistömenetyksiä kaatuneina ja haavoittuneina taisteluissa kapinallisia vastaan.  
Hizbullah yritti salakuunnella kristittyjä kyliä, mutta joutui luopumaan siitä. Useitten pommi-iskujen ja –yritysten johdosta Hizbullahin valvomilla alueilla Beirutissa Libanonin hallitus lähetti sopimuksen mukaan sotilaita varmistamaan alueitten turvallisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173991#.UoRrk0C2FDQ

3.      ASUNTO- ja rakennusministeri Uri Ariel sanoo, ettei pääministeri Netanyahu kritisoinut häntä alkuviikosta julkistettujen suunnittelukohteiden vuoksi Juudeassa ja Samariassa. Hän sanoi tavattuaan pääministerin keskiviikkona, etä tämä selitti hänelle ajankohdan diplomaattista arka-luonteisuutta kehottaen häntä harkitsemaan uudelleen päätöstään, minkä hän lupasi tehdä.
Arakaluonteisin on E-1 alueen rakentaminen Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä, joka on ollut suunnitteluan alaisena Yitzhak Rabinin ajasta lähtien, mutta päätöstä sen kehittämiseksi rakennuskuntoon on siirretty eri hallitusten toimesta vuodesta toiseen. Israel on täysin vakuuttunut, että alue rakennetaan ja että se on elintärkeä sekä Jerusalemin laajentumisen vuoksi että Maale Adumimin liittämiseksi osaksi Israelia. USA ja länsimaat ovat yleensä tarkoin seuranneet tilanteen kehitystä esittäen vakavan vastalauseensa aina, kun on pienintäkin vihjettä siihen, että Israel aikoisi toteuttaa alueen rakentamisen. Alueelle on jo rakennettu alustava infrastruktuuri. Alueelle voidaan rakentaa 1 200 asuntoyksikköä, skä lisäksi tarvittavat julkiset rakennukset, liike- ja varastotilat.
Ministeri Ariel sanoo, että vaikka suunniteltujen kohteiden suunnitelmat kehitettäisiin rakennus-vaiheeseen saakka, niiden toteuttaminen voi hyvässä tapauksessa kestää 5-6 vuotta lisäten, että ministeriöllä on satoja suunnittelukohteita eri puolella maata, myös Juudeassa ja Samariassa. Osa niistä päästään kehittämään edelleen, valtaosa niistä odottaa eri syistä johtuen vuosikaudet tai jopa –kymmenet. Siksi hän pitää aiheettomana noussutta hälyä näistä kohteista.

Israelin käytännön mukaan ministeriö laatii karkean yleisuunnitelman, jonka pohjalta rakennus-yhtiöitä pyydetään esittämään omat tarjouksensa, joista valitaan kohteeen toteuttaja.
Käytännössä tämä järjestelmä on hidas ja se antaa urakoitsijoile mahdollisuudet spekulaatioihin ja markkinoimiensa asuntojen myyntihintojen määrittemiseen valitsemansa laatutason mukaan. Israelissa ei ole Suomen Arava-tuotannon mukaista asuntorakennusjärjestelmää, mitä pitäisin suurena puutteena, koska keskiluokalle soveltuvien hinnaltaan kohtuullisten asuntojen tarve on huutava, mikä pakottaa asukkaat hakeutumaan seuduille, jossa hintataso on heille sopiva.
ARIELIN esittämässä suunnitelmassa E-1 alueen lisäksi Kokhav Yaakov saisi 5 000 asunto-yksikköä; Maale Adumim 2 000 yksikköä; Efrat 840 yksikköä; Tekoa 1 180 yksikköä; Shiloh 1 150 yksikköä; Givaot 1 000 asuntoyksikköä, sekä joitakin muita kohteita. http://www.timesofisrael.com/uri-ariel-denies-pm-rebuked-him-over-settlement-tenders/

4.      UUTISOTSIKOITA
·        USA:n puolustusministeriön yksityiseltä yhtiöltä tilaamien satelliittikuvien mukaan Israelin ilmavoimien iskukohteeksi joutuneet Venäjän toimittamat uudenaikaiset ilmatorjuntajärjestelmät oli uudenaikaistettu vain äskettäin. Kuvat otettiin muutamia tunteja ennen IAF:n väitettyjä ilmaiskuja, minkä katsotaan osoittavan, että USA oli saanut ennakkovaroituksen iskuista. Kuvat otettiin 10.00 aikoihin, 9 tuntia ennen iskuja. Kuvat julkisti ensimmäiseksi tiedusteluanalyytikko Ronen Salomon mukana seuraavan artikkelin kanssa, joka julkaistiin Israel Defence aikakauslehdessä. Kuvissa nähdään pari potentiaalista iskukohdetta; S-125 ilmatorjuntapatteristo sekä kaksi suurta rekka-autoa, joissa on voinut olla ohjuksia. S-125 on vaarallinen ase IAF:n koneille sekä myös risteily-ohjuksille. Se voidaan ajanmukaistaa S-300 järjestelmäksi. Salomon selittää, että uudenaikaistettu S-125 järjestelmän laukaisualustat ovat pyörillä liikuteltavia, ohjusten kantomatkaa ja ohjuskärkeä on kasvatettu ja mikä merkittävää, se pystyy seuraamaan useita kohteita samaan aikaan ja etsimään lentokoneita ilman tutkaa. Salomon arvioi havaintoihin perustuen, että järjestelmät ohjuksineen toimitettiin Syyriaan useina eri laivauksina, viimeinen syyskuussa, ja että niitä on sijoitettu Tartusiin, Latakiaan, Aleppoon ja Damaskokseen. http://www.timesofisrael.com/satellite-photos-reveal-advanced-russian-arms-on-morning-of-syria-strike/
·        Maale Adumimin pormestari Benny Kasriel kroitisoi Netanyahun päätöstä puuttua E-1 alueen suunnittelun aloittamiseen sanoen, että se osoittaa pääministerin heikkouden, uskalluksen puutteen. Hän sanoo, että suunnittelu on puhtaasti kunnallinen toiminta ja että alueen suunnittelu rakennuskuntoon tulisi joka tapauksessa kestämään 3-5 vuotta. Pormestari kehotti Netanyahua muistelemaan lupaustaan ennen vaaleja rakentaa E-1 alue, ja toiseksi hän valittaa sopivan rakennusmaan vähyyttä. Maale Adumim kasvaa n. 800 hengellä vuodessa, mikä vaatii jatkuvaa rakentamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173998#.UoSOmkC2FDQ
·        Kostoksi IDF:n 19-vuotiaan sotilaan Eden Atias murhaan keskiviikkona tuntemattomat hyökkääjät sytyttivät tuleen arabitalon Sinjilin arabikylässä Ramallahista luoteeseen aikaisin torstaiaamuna. Viisi rakennuksessa ollutta vietiin sairaalaan savumyrkytyksen vuoksi. Rakennus kärsi kohtalaisia vaurioita. IDF tuomitsi iskun todeten, että se sitoo sen kapasiteettia ja vierittää kohteen pois sen varsinaisesta tehtävästä, pyrkiä estämään terrorihyökkäyksiä ja valvomaan järjestystä. Afulassa parisataa asukasta osoitti mieltään terrorihyökkäyksen vuoksi vaatien plakaateissaan kostoa arabeille. Sotilas Atias oli aloittanut asepalveluksensa pari viikkoa ennen murhaa. http://www.jpost.com/Defense/Suspected-far-right-activists-set-fire-to-Palestinian-home-in-revenge-for-slain-IDF-soldier-331700

Wednesday, November 13, 2013

KESKIVIIKKO 13.11.13


KESKIVIIKKO 13.11.13

1.      PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on esiintynyt viime aikoina päättäväisesti vastustaen maailman yleistä mielipidettä vaatiessaan Iranin ydinsuunnitelman romuttamista kokonaan. Tämä on pantava hänen plus-tililleen, mutta valitettavasti samaa jämäkkyttä ei ole havaittavissa hänen suhtautumisessaan palestiinalaiskysymykseen ja juutalaisten oikeuksiin Juudeassa ja Samariassa sekä ikuisessa pääkaupungissaan Jerusalemissa.

Näin on pääteltävä seuratessa pääministerin viimeisimpiä päätöksiä ja toimia.
PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas kulkee pitkin maailman sivua vakuutellen valtioitten johtajille, miten Israel miehittää heidän maataan, varastaa heidän luonnon-rikkauksiaan, häpäisee ja tuhoaa kristittyjem ja muslimien pyhiä paikkoja, pyrkii tuhoamaan Al-Aksa moskeijan rakentaakseen kolmannen Temppelinsä sen raunioille ja pyrkii kaikin tavoin juutalaistamaan Jerusalemia tuhoten muslimien asuintaloja ja karkottaen niiden asukkaat. Tähän tapaan tämä Yasser Arafatin poloniuminsyömän manttelin perijä esittelee rauhankumppaniaan maailmalla. Hän lisännee siihen pelkonsa periä myös Arafatin kohtalon, mistä hän syyttää Israelia, vaikka todisteet Israelin osallisuudesta Arafatin myrkyttämiseen ovat olemattomat, kuten Venäjä totesi lausunnossaan.

MIKSI Netanyahu ei käy suoraan rintamahyökkäykseen Abbasin esittämiä katteettomia syytöksiä vastaan? Miksi hän ei kutsu kokoon asiantuntijoiden muodostamaa konferenssia, jossa juurta jaksaen käytäisiin läpi Israelin valtion syntyhistoria kansainvälisine päätöksineen, ja juutalaisen kansan historialliset ja uskonnolliset sekä lailliset oikeudet muinaiseen kotimaahansa, joka seisoi hyljättynä ja autiona ohdakkeita ja piikkipensaita kasvaen, kunnes juutalaiset lopulta saivat kutsun palata esi-isiensä maahan palauttaakseen sen alkuperäiseen loistoonsa? Onko tässä vielä vaikuttamassa rabbien vuosisatojen aikana galutissa, hajaannuksissa, juutalaisille puhuessaan esittämänsä vaatimukset olla hämmentämättä asuinmaansa hallitusta, ettei se kääntyisi heitä vastaan tuhokseen tai karkottakseen heidät maasta maahan, kuten toistuvasti tapahtui?
Israelin kansan on korkea aika tiedostaa, että se asuu nyt omassa maassaan vastaten omista kohtaloistaan ja rakentaen omaa yhteiskuntajärjestelmäänsä perustaen vuosituhantisiin uskonnollisiin, eettisiin ja moraalisiin arvoihinsa, joista länsimainen kulttuuri on hälyttävissä määrin luopumassa maailman johtajana pidetyn Amerikan näyttäessä esimerkkiä.

ISRAELIN asuntorakentamisministeri Uri Ariel julkisti alkuviikosta 24 000 uuden asuntoyksikön rakentamissuunnitelmat Juudeaan ja Samariaan kehottaen viranomaisia pyytämään niistä urakkatarjouksia. PA:n rajun kielteinen reaktio oli odotettu eikä siten yllättänyt ketään, mutta Netanyahun tarttuminen ministerinsä päätökseen julkisesti kummastuttaa.
Pääministerin kanslia julkisti lausunnon, jossa se kehottaa ministeri Arielia harkitsemaan uudelleen päätöksensä rakentamisesta vihreän linjan taakse, koska se häiritsee pyrkimyksiä lopettaa Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen.
PM:n kanslian lausunnossa todetaan, ettei alustavalla suunnitelmalla ole mitään laillista perustetta, ei millään tavoin edistäisi "setlementtien" asiaa, ja aiheuttaisi tarpeettoman konfliktin kansainvälisen yhteisön kanssa aikana, jolloin pyritään intensiivisesti saamaan aikaan parannettu sopimus maailman johtavien valtioitten ja Iranin välille. Ariel tiettävästi harkitsee asiaa. Käytännössä PM surmasi ministerinsä päätöksen ilman keskusteluja.  

URI ARIELIN suunnitelmien tultua julkisuuteen USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jennifer Psaki sanoi lehdistölle tiistaina USA:n olevan yllättynyt ja syvästi huolestunut suunnitelmista. Suunnitelmaan sisältyvälle E-1 alueelle rakennettavat 1200 asuntoyksikköä ovat erityisesti kansainvälisessä tarkkailussa, koska sen väitetään vaikeuttavan Palestiinan valtion perustamista.
Arielin suunnitelmasta kertoi Tzipi Livnille Israelille vihamielinen NGO-järjestö Peave Now, mistä Livni informoi PM:n kansliaa. Netanyahu antoi ohjeet, että E-1 alue on poistettava listasta, johon kuuluu lisäksi 12 000 asuntoyksikköä pitkin Juudeaa ja Samariaa: Shilo, Eli, Mitzpe Jericho ja Shvut Rachel. Netanyahu antoi luvan 3 500 asuntoyksikön rakentamiseksi ilmoittaessaan 26 terroristin vapauttamisesta. On huomioitava, että Israelin hitaan byrokratian tietäen noiden kohteiden saattaminen rakentamiskuntoon kestää vuosikaudet, joten kysymys on pitkän tähtäyksen suunnittelusta, ei mistään rakentamisryntäyksestä.

TALONRAKENNUSMINISTERIÖN tiedottaja selitti vastineessaan, että Israelissa on 650 000 asunto-yksikön rakentamisen eri tasolla olevia suunnitelmia eri puolilla maata, ja että valtaosa niistä johtuen ympäristönsuojelun tai hallinnollisista näkökohdista ei ole päässyt etenemään. Vaikeuksia aiheuttavat myös aikoinaan tiheään asutun maan lukuisat muinaisjäänteet ja hautapaikat arkeologisine ja uskonnollisine rajoituksineen, mitkä tulee ensin selvittää. Ministeriön tiedottaja selitti, että vain 20 000 asuntoyksikön rakentaminen on mahdollista, ja nekin ajoittuu seuraavan 4-20 vuoden periodille.  

MAALE ADUMIMIN pormestari Benny Kastriel lähetti kirjeen Netanyahulle, jossa hän painotti
E-1 alueen rakantamisen tärkeyttä. "Ymmärrän, että USA:n hallitus painostaa meitä edistääkseen neuvotteluja Iranin kanssa, eikä häirittäisi rauhanneuvotteluja PA/PLO:n kanssa, mutta rakennussuunnitelmien laatiminen Maale Adumimin tarpeisiin on puhtaasti kunnallinen kysymys. Asuntojen markkinointi vatii joka tapauksessa pääministerin hyväksyminen. Siksi pyydän, että pääministeri peruuttaisi päätöksensä jäädyttää E-1 alueen teknisen suunnitelman jatkamisesta ja antaisi ministeriölle luvan niiden edelleen kehittämiseksi. " http://www.timesofisrael.com/aiming-to-calm-critics-netanyahu-cancels-massive-settlement-plan/, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-halts-E1-housing-tenders-amid-plans-for-24000-new-units-in-West-Bank-east-Jlem-331505

2.      PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julkisti tiistaina julkilausuman, jossa hän vaatii 20 000 asuntoyksikön rakentamissuunnitelman Juudeaan ja Samariaan peruuttamista, tai rauhan-neuvottelut ovat keskeytyneet. Tosiasiassa Abbas on odottanutkin kaiken aikaa sopivaa tekosyytä, jolla hän voisi keskeyttää keskustelut Livnin ja Molchon kanssa, koska ne eivät ole arabikansan suosiossa ja PLO:n hallitus vaatii toistuvasti niiden lopettamista.

Sekä PA että USA:n ulkoministeriö ovat vaatineet kaiken juutalaisen rakennustoimen loppettamista Juudeassa ja Samariassa; PA kutsuu sitä laittomaksi, USA luvattomaksi toisen omistamalle maalle rakentamiseksi. Rauhanneuvottelujen aloittamissopimukseen ei kuitenkaan kuulunut minkäänlaista kieltoa jatkaa juutalaisyhteisöjen rakentamista entisen tahtiin.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi Abbasin kehottaneen häntä informoimaan Abbasin uhka-vaatimuksesta arabiliittoa, sekä USA:ta, EU:ta, YK:ta ja Venäjää.
Abbasin ultimaatumin julkistuessa PA ilmoitti välittömästi harkitsevansa vakavasti asian asettamisesta YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi, kuten Erekat sanoi AFP:n toimittajalle lisäten, että PA hatkitsee hakea YK:n eri instanssien jäsenyyttä, mistä se lupasi pidättyä rauhan-keskustelujen ajaksi.
PA sai YK:n yleisistunnossa ei-valtion tarkkalija-aseman ja lokakuussa 2011 UNESCO:n jäsenyyden, mikä antaa sille oikeuden esittää syytöksiä ja vaatimuksia Israelin väitetyistä islamin pyhien paikkojen turmelemisesta ja häpäisemisestä Jerusalemissa ja Länsirannalla. Sekä USA että Israel päättivät silloin keskeyttää UNESCO:n jäsenmaksujensa maksamisen saaden järjestön taloudelliseen kriisiin, mutta menettäen samalla äänioikeuden sen kokouksissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173940#.UoMf-EC2Elk

3.      VENÄJÄN ulkoministeri  Sergey Lavrov ja puolustusministeri Sergey Shoigu aloittavat virallisen vierailun Egyptissä huomenna keskiviikkona. He tulevat keskustelemaan ja sopimaan Egyptin johtajien kansssa uudenaikaisten asejärjestelmien toimittamisesta Egyptin armeijalle, sekä toiseksi laivastotukikohdan valmistamiseksi Venäjän Välimeren laivastolle, jossa on nyt 16 sota-alusta. Delegaatiossa ovat mukana sotilaallis-teknisen yhteistoiminnan ensimmäinen apulais-johtaja Andrei Boitsov sekä valtion asetoimittajan Rosoboronexport virkailijoita. Egyptin viranomaiset kielsivät tiistaina tiedot laivastotukikohdan antamisesta Venäjälle.

DF toteaa, että neuvotteluissa käsitellään kuitenkin 1500:n venäläisen sotilasasiantuntijan sijoittamista Egyptiin valmistelemaan uusien ohjusten toimittamista ja henkilökunnan kouluttamista ensi vuoden puoleen väliin mennessä.
Saman verran laivaston asiantuntijoita tullee Egyptiin valmistelemaan laivastotukikohdan kunnostamista luultavasti Aleksandriaan Venäjän laivaston tarpeisiin, kertoo DF.
Delegaation kunniaksi Venäjän Tyynenmeren laivaston lippulaiva, risteilyohjuksin varustettu risteilijä Varyag ankkuroi Aleksandrian satamaan, jonka vierailua egyptiläiset kunnioittivat tykistön laukauksin.

DEBKAFILE kertoo, että Venäjä lupautuu varustamaan Egyptin puolustuksen kaksitasoisella puolustus- ja hyökkäysjärjestelmällä, joka täyttää Egyptin armeijan toiveet.
Ensimmäinen taso tulee suojaamaan tutkaa hylkivia hävittäjiä, miehittämättömiä koneita ja risteilyohjuksia vastaan kaikkialla Egyptin ilmatilassa, mukaan lukien Suezin kanava, Punainenmeri ja Egyptin rannikkoalueet Välimeren puoleen väliin asti. Osa ohjuksista sijoitetaan Egyptin itäosaan, jossa ne suojaavat myös Saudi Arabian aluetta.
Toiseen kerrokseen kuuluu suojata ballistisia ohjuksia, joiden vaikutuspiiriin kuuluvat kaikki Lähi Idän keskeiset kohteet, mukaan lukien Iran. Viranomaiset vaikenevat, minkätyyppisistä ohjuksista neuvotteluja käydään.
DF:n mukaan järjestelmien kustannuksista, arvoltaan 4 miljardia USD, vastaa saudi Arabia.

USA:n ulkoministeri John Kerry vieraili Egyptissä 03.11. yrittäen saada Egyptin vahvan miehen kenraali Abdel-Fattah el-Sissin luopumaan Venäjän asehankinnoista luvaten palauttaa Obaman jäädyttämät 1.3 miljardin USD vuotuisen avustuksen, mutta el-Sissi totesi, ettei tarkoituksena ole katkaista suhteita USA:n kanssa eikä hävittäjien ja ohjuksien ja niiden varaosien toimittamista edelleen USA:sta, mutta totesi Egyptin mielihyvin suostuvan vastaanottamaan Venäjän tarjoamia uudenaikaisia aseita, ohjuksia ja hävittäjiä, joita USA kieltäytyi toimittamaan. http://www.debka.com/article/23438/Lavrov-to-confirm-Russian-air-defense-system-surface-missiles-for-Egypt-Russian-Navy-facilities-at-Alexandria-

4.      UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n sotilasta puukotettiin niskaan Afulan keskusbussiasemalla. Raportin mukaan sotilas on kriittisessä kunnossa. Puukottaja 16-vuotias PA:n arabi kotoisin Jeninistä mutta oli tullut laittomasti Israeliin. Pukotusta pidetään terroritekona, tutkimukset ja kiinnisaadun syyllisen kuulustelut ovat vielä kesken. Tiedot tapahtumadsta ovat vielä epämääräisiä, mutta silminnäkijän mukaan 18-vuotias sotilas nukahti bussiin, kun Nasaretista bussiin noussut arabi alkoi Afulassa puukottaa sotilasta yhä uudelleen, kunnes matkustajat keskeyttivät sen. Arabi pääsi pakoon, mutta poliisi saavutti hänet.
Syyllinen sanoo lähteneensä Jeninistä ja tulleensa bussiin Nasaretissa. Hänen tarkoituksenaan oli puukottaa juutalaisia siviilejä, ehkä siksi, että hänen sukulaisiaan on Israelin vankilassa. Hän tunnusti tekonsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173956#.UoM4bkC2FDQ
·        Juutalaisasukkaitten palaaminen Israelin kaupungeista koteihinsa Juudeaan ja Samariaan julkisissa busseissa on nykyisin pahempi kuin painajainen, koska se on monen kohdalla täyttä todellisuutta. Asiasta on puhuttu ja kirjoitettu aiemminkin, mutta ratkaisua sille ei ole löytynyt. Bussilinjoja hoitava Afikim-yhtiö sanoo, ettei ongelma johdu heistä, sillä kukaan ei valvo bussiin nousevien laillisuutta matkustaa bussin määränpäähän, eikä kukaan voi estää kansalaisia käyttämästä julkista liikennettä. Ongelman muodostavat – eivät Israelin puolella laillisesti työskentelevät PA:n arabit – vaan laittomasti Israelin puolelle tulleet PA:n arabit, jotka useimmiten ovat tulleet aiheuttaakseen häiriöitä. Koska arabit käyttävät bussiliikennettä runsaasti, töistä lähtiessään he täyttävät bussin usein kokonaan. Ahtautuminen sellaiseen bussiin aiheuttaa etenkin naismatkustajille toistuvia ongelmia, sillä arabimiehet käyttävät tilaisuutta hyväkseen lähennelläkseen naisia, tehden sopimattomia tarjouksia tai huomautuksia ja myös kopeloiden heitä, sekä pyrkien varastamaan heidän kännyköitään, käsilaukkuja ja muuta omaisuutta. Asiaa käsiteltiin tiistaina Knessetin Juudean ja Samarian asioiden valiokunnassa, jota johti ke. Moti Yogev (Bait Yehudi) . Tilaisuudessa kuultiin useita kauhutarinoita sekä fyysisestä että seksuaalisesta väki-vallasta bussimatkan aikana, mikä kohdistuu valtaosiltaan naismatkustajiin. Huhtikuussa 2013 IDF:n keskuskomennuskunta antoi PA:n arabeille luvan käyttää Israelin julkista bussiliikennettä Juudeasta ja Samariasta israelilaisiin kaupunkeihin, ja antoi luvan 5000:lle PA:n arabille työskennellä Israelin puolella entisten lisäksi. Bussiyhtiö lupaa lisätä 10 uutta bussia joulukuussa, mutta se ei poista ongelmaa. Pahimpia linjoja ovat Karnei Shomronin ja Kedumimin väliset vuorot, joita monet juutalaisasukkaat ovat alkaneet välttää jos suinkin mahdollista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173922#.UoM7VkC2FDQ
·        Tuoreen raportin mukaan 16-vuotiaan PA:n arabin puukottama 18-vuotias IDF:n sotilas kuoli haavoihinsa, kertoo poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld AFP:lle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173956#.UoNDS0C2FDQ
·        Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi kieltäytyi antamasta haastattelua Arielin yliopiston radiotiimille haukkuen heitä setlerien radiotoimittajiksi ja antautuen mukanaan seuranneen arabijoukon kanssa hävettävään huutomyrskyyn radiotiimin kanssa. Huutamiseen turvautuminen, henkilökohtaisten solvausten ja uhkausten ohella näyttää olevan näiden arabikansaedustajien usein käyttämä taktiikka huomioimatta, että he halventavat oman arabikansansa arvostusta ja antavat kuvan epäkorrektista käyttäytymisestä, jollaista ei voisi odottaa kansansa edustajina toimivilta henkilöiltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173945#.UoNEZUC2FDQ
·        USA:ssa ja Australiassa leviää uudentyyppinen villitys, jota ehkä voisi kutsua suureksi luopumukseksi, sillä he kokoontuvat kirkkoihin tai muihin kokoustiloihin aivan kristillisten seurakuntien tapaan, mutta musiikki on korvia säkevää ja uskontoja rienaavaa nuorisomusiikkia, puheet inspiroivia ja kuulijoita mukaansa tempaavia samaan tapaan, millä USA:n presidenttiehdokas Barack Hussein Obama aka Barry Soetoro villitsi kuulijansa, vakuuttaen olevansa se odotettu ja kaivattu, joka saa muutoksen aikaan, jopa messias, kuten jotkut häntä nimittivät. Tämä uusi liikehdintä on saanut sadoittain ihmisiä tulemaan heidän kokouksiinsa ja liittymään joukkoihinsa, joiden kokouksissa ei edes mainita Jumalan tai Allahin nimeä paitsi ehkä pilkatakseen. He kiertävät ympäri maata kooten rahaa toimintansa levittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/atheist-mega-churches-take-root-across-us-world/


Tuesday, November 12, 2013

TIISTAI 12.11.13


TIISTAI 12.11.13

Teknisen ongelman vuoksi eilinen raportti ei ollut julkistunut, huomasin sen vasta illalla. Anteeksi.

1.      GENEVEN P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut viime viikon lopulla päättyivät tuloksetta, ja nyt osapuolet syyttelevät toisiaan epäonnistumisesta. Ranskaa on pidetty syntipukkina, mutta John Kerry vakuutti, että kaikki  länsimaat olivat valmiit allekirjoittamaan sopimuksen, mutta Iran hylkäsi viimeisen luonnoksen. Iran puolestaan syyttää, että se oli USA, joka esitti muutetun luonnoksen, jota he eivät voineet hyväksyä. Debkafile kertoo, että kokouksen puheenjohtajat USA:n apulaisulkoministeri Wendy Sherman ja EU:n alkoasioiden johtaja Catherine Ashton esittivät lännen laatiman luonnoksen osapuolille turhan aikaisin, mikä antoi mahdollisuuksia vaatia siihen muutoksia, mikä sekoitti koko korttipakan.
Nevottelut eivät kuitenkaan epäonnistuneet, sanovat länsimaat, vaan uskovat, että jatko- neuvotteluissa 20.11.13 löydetään sopimusmalli, joka sopii kaikille.

IRANIN ulkoministeri Mohammad Javad Sharif kirjoitti maanantaina twitter-sivullaan, että se oli USA, joka esti sopimuksen hyväksymisen kysellen , onko tämä oikea tapa kasvattaa luottamusta Yhdysvaltoja kohtaan. Hän kertoi Iranin valtion TV:n lähetyksessä, että maratonkeskustelujen jälkeen torstain iltapäivän kello kuudesta lauantain kello 17.45 saakka sopimus oli hyvin lähellä, hän arvioi ehkä 70 – 75 % odotetusta 90 %:sta. Hän arvioi, etteivät sanktiot olleet saavuttaneet aiottua tarkoitustaan, vaan olivat kasvattaneet Iranin kansan päättäväisyyttä vastustaa lännen vaatimuksia. "Ennen boikottia meillä oli 200 sentrifugia, nyt niitä on 19 000", hän totesi.
Sharif sanoi olevansa toiveikas, että sopimus saadaan solmittua lisäten, että se, ettei sopimus-luonnosta ollut päästetty vuotamaan julkisuuteen, osoittaa neuvottelijoiden olevan tosissaan.

USA:n ulkoministeri John Kerry totesi BBC:n haastattelussa maanantaina, että sopimus oli hyvin lähellä, ja että hiontaa suoritettiin parissa kolmessa kohdassa todeten etenkin Ranskan aktiivisen formuloinnin sopimustekstissä. Hän tähdensi, että lauantai-iltana länsimailla oli yhteinen sopimusluonnos, kuten Englanti vahvisti, mutta Iran halusi siihen muutoksia ja uusia neuvotteluja, joita jatketaan 20. marraskuuta, mutta ei ulkoministeritasolla. http://www.timesofisrael.com/iran-fm-trades-blame-with-kerry-about-talks-failure/

2.      IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei ei ole mikään köyhä poika, paljastaa Reuters uutistoimisto. Reutersin arvion mukaan Khamenenin liikeimperiumin arvo on 95 miljardia USD, mikä ylittää hänen maansa vuosittaisten öljytulojen arvon.
Reutersin artikkelin mukaan keskeinen organisaatio Khamenein liikeimperiumissa on järjestö nimeltä Setad, jolla on osuuksia lähes kaikkissa Iranin teollisuuden haaroissa. Niihin kuuluvat talous, öljyteollisuus, tietoliikenne sekä jopa kalkkunan kasvatus. Setad on kasvattanut imperiuminsa  takavarikoimalla tuhansittain omaisuuksia, jotka kuuluivat tavallisille kansalaisille, mukaan lukien uskonnolliset vähemmistöt, shia-muslimit, liikemiehet ja ulkomailla asuvat iranilaiset, kuten raportissa todetaan.

Setad järjestö on pystynyt kasvattamaan omaisuutensa määrää lukuisten oikeustapausten avulla esittämällä omaisuudet hylätyiksi, usein  väärin perustein.
Järjestöllä on nyt oikeuden tunnustama etuoikeus takavarikoida omaisuuksia ylimmän kaitsijan nimissä tarjoten niitä ostettaviksi tai vaatien oikeilta omistajilta maksuja. Reutersin arvion mukaan Setad tarjosi toukokuussa yksistään myyntiin 300 omaisuutta arvoltaan miljoonia USD.

JÄRJESTÖN oikea nimi on "Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam" (Imamin käskyjen toimeenpanon päämajat), mikä viittaa Iranin Islamilaisen Tasavallan ensimmäisen johtajan suurajatollah Ruhollah Khomeinin antamaan päätökseen vähän ennen kuolemaansa 1989.
Sen alkuperäisenä tarkoituksena oli haalia omistukseensa hylättyjä omaisuuksia Iranin 1979 vallankumouksen sekasortoisina vuosina sekä avustaa köyhiä ja sotaveteraaneja. Sen tarkoitus oli toimia vain parin vuoden ajan, mutta päästyään hyvään alkuun se alkoi vahvistaa asemiaan liike-elämässä hankkien maaomaisuutta, osuuksia yhtiöissä ja muuta omaisuutta.
Vaikka Setad perustettiin hyväntekeväisyysjärjestöksi, ei tiedetä, miten paljon se käyttää varojaan siihen. USA:n talousministeri asetti sanktioita Setad järjestöä vastaan kutsuen sitä "massiiviseksi etujärjestöjen verkostoksi Iranin johdon omaisuuksien salaamiseksi".
Setadin tiedotustoimen pääsihteeri Hamid Vaezi totesi raportista, että se on suuresti lioiteltu, eikä vastaa todellisuutta, mutta ei halunnut mennä yksityiskohtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173899#.UoG8HkC2Elk

3.      PROFESSORI Moshe Arens, entinen ulko- ja puolustusministeri, selvitti INN:n haastattelussa, että viime aikoina pintaan nousseet vakavat erimielisyydet USA:n nykyjohdon ja Israelin välillä koskien sekä Iranin että palestiinalaiskysymystä, ovat tärkeitä sekä Israelin että Amerikan poliittisen forumin kannalta. Hän suosittaa avointa keskustelua salaisen diplomatian sijasta.
Arens tähdentää etenkin Iranin ydinasesuunnitelmien pysäyttämiseksi kehiteltyjä toimia, joissa ovat vastakkain sotilaallisen iskun mahdollisuus ja USA:n johdon suosima neuvotteluratkaisu, potentiaalisesti vakavin seurauksin.
Arens sanoo suoraan kannattavansa Israelin ja Netanyahun virallista kantaa, johon sisältyy sotilaallisten iskujen mahdollisuus. Hän selittää, että se on ideaali estämään Irania saamasta ydinasetta ja lisäksi poistaa kansainvälisten sanktioitten romahtamisen mahdollisuuden, mikä antaisi Iranille vapaat kädet toimia haluamallaan tavalla. Hän toteaa, että amerikkalaiset pelkäävät sekaantumista uuteen sotaan Lähi Idässä, ja ovat valmiit mihin tahansa sen estämiseksi perustaen ikäviin kokemuksiin Irakin ja Afganistanin tapauksissa, jotka olivat virheellisiä ratkaisuja. Hän kannattaa Netayahua, jonka mukaan on parempi olla ilman sopimusta kuin solmia huono sopimus.
"Ydinasein varustettu Iran vaarallinen koko maailmalle, myös Amerikalle", Arens tähdentää todeten, ettei Amerikka näe Irania vain Israelin ongelmana, ja siksi haluaa estää uuden sodan, jota yleinen mielipide vastustaa. "Sen vuoksi he simuloivat tilanteen oman näkemyksensä eikä todellisuuden mukaan hyvin tietäen, miten vaarallisena maailman johtajat tilannetta pitävät". Arens sanoo sanktioitten raunioittaneen Iranin talouden, mutta se haluaa aloittamansa hymy-kampanjan kautta saavuttaa sopimuksen länsimaiden kanssa sanktioitten poistamiseksi, mutta aikomattakaan säilyttää rauhaa Lähi Idässä. Hän tähdentää avointa polemiikkia myös erimielisyyksistä USA:n kanssa, eikä puolla salaista diplomatiaa tässä tilanteessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173894#.UoHI0EC2Elk

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Rafi Eitan toimi Mossadin johtajana ja Jonathan Pollardin valvojana tämän toimittaessa Israelille USA:n salaisina pidettyjä asiakirjoja, karttoja ja artikkeleita. Pollard pidätettiin syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi. Eitan kertoo, että salaisen sopimuksen mukaan USA lupasi antaa Pollardille korkeintaan 10 vuoden vankeusrangaistuksen, mikä sekin on suhteettoman pitkä verrattuna siihen, mitä vakoilijoille yleensä annettiin. Hyvässä uskossa Israel toimitti USA:lle Shimon Peresin kehotuksesta Pollardia raskauttavia asiakirjoja USA:n oikeudelle. USA:n ulkoministeri Gasper Weinberger lähetti oikeudelle salaisen muistion, jossa Pollard luonnehdittiin vaaralliseksi USA:n turvallisuudelle  vaatien ankarinta mahdollista tuomiota. Oikeus tuomitsi Pollardin elinkautiseen ilman armahdusmahdollisuutta. Häntä on pidetty enimmäkseen eristyssellissä, minkä johdosta hänen terveytensä osoittaa romahtamisen merkkejä. Hän oli silloin USA:n kansalainen, mutta hän sai myöhemmin Israelin kansalaisuuden uskoen, että se auttaisi hänen vapauttamistaan. Presidentti Obama on saanut lukuisia armonanomuksia, mutta ilman tulosta. Pollard on kärsinyt elinkautisestaan 28 vuotta, aloittaen 29. piinavuotensa 21.11.2013. Lukuisat USA:n merkkihenkilöt ovat anoneet hänen vapauttamistaan, ja jopa Weinberger itse ennen kuolemaansa tunnusti, etä tuomio on täysin kohtuuton. INN:n kolumnisti Giulio Meotti sanoo, että USA:n juutalaiset pysyttelevät asiassa lähes täysin äänettöminä, peläten kaksoisuskollisuutta. Meotti kertoo perustuen äskettäin vapautettuihin CIA:n dokumentteihin, ettei Pollardia tuomittu vaarallisena USA:n turvallisuudelle, vaan siksi, että hän hämmensi USA:n arabisuhteita. Arabit katsoivat USA:n suosivan Israelia arabien kustannuksella. Meotti toteaa, että dokumenttien mukaan Pollard toimitti Israelille tietoja Pakistanin ja muitten arabimaitten aseista, myös kemiallisista, Venäjän ilmavoimista, -puolustuksesta, ohjuksista, sekä arabimaitten taisteluvalmiudesta ja aseista; PLO:n tukikohdasta Tunisiassa, Libyan armeijasta, Syyrian kemiallisista aseista, Egyptin ohjussuunnitelmista ja Pakistanin atomiaseesta. Pollard toimitti Israelille salaista tietoa myös Irakin kemiallisista aseista, karttoja niiden varasto-paikoista. Meotti arvioi, ettei USA halunnut Israelin saavan salaista tietoa Irakista peläten sen voivan iskeä sinne. Pollard paljasti myös tietoja USA:n johtajien salaisista asetoimituksista Iranille Libanissa vangitun CIA:n agentin vapauttamiseksi. Tämän paljastuminen siinä vaiheessa olisi vaarantanut USA:n korkeinta johtoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173905#.UoHaTUC2Elk
·        New York Times syyttää pääartikkelissaan pääministeri Netanyahun vastustusta Iranin kanssa neuvoteltavaan sopimukseen kutsuen hänen käytöstään hysteeriseksi. Artikkelissa sanotaan ironisesti, että suotuisasti alkaneet neuvottelut P5+1 maiden ja Iranin välillä antoivat Netanyahulle tilaisuuden hysteeriseen purkaukseen. Artikkeli toteaa, miten kaunista olisi, jos Iran romuttaisi koko ydin asuunnitelmansa ja kaikki laitteensa sen toteuttamiseksi, mutta se tuskin tulee toteutumaan. "Presidentti Bush yritti samaa aikoinaan, ja sen tuloksena Iranin ydinteollisuus on kehittyneempi kuin koskaan". Siinä todetaan edelleen, että Israelin ja Ranskan vaatimuksesta länsimaat joutuivat koventamaan vaatimuksiaan, minkä johdosta allekirjoitus siirtyy uusien neuvottelujen jälkeen. New York Times kannattaa Obaman politiikkaa ja suhtautuu kriittisesti Netanyahuun, jolla on tunnetusti huonot välit Obaman kanssa. Lehti kutsui aiemmin Netanyahun politiikkaa yhden miehen ristiretkeksi Iranin ydinasetta vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173910#.UoHj7UC2Elk
·        Alan Baker, "Oikeusforum Israelin Puolesta" järjestön johtaja ja runsaalla ja ansiokkaalla meriittilistalla, kuten alla olevasta linkistä selviää, lähetti laatimansa kärttyisän kirjeen USA:n ulkoministeri John Kerrylle syyttäen häntä tosiasioitten vääristelystä tai raskaasta tietämättömyydestä kutsuessaan Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa "luvattomaksi", illegitimate, rakentamisesta toisen omistamalle maalle, sekä toimimisesta palestiinalaisten äänitorvena ja propagandavälineenä. Baker toteaa, että usein mainittu Geneven sopimuksen artikla 49 vuodelta 1949 on Punaisen Ristin toteamuksen mukaan tarkoitettu koskemaan vain Saksan pakollisia väestön siirtoja II maailmansodan aikana, eikä sillä ole mitään yhteyttä Israelin ja PA/PLO:n välisiin suhteisiin. Oslon sopimus II vuodelta 1995 kehottaa rakentamaan kumpaakin osapuolta hallitsemalleen maalle. Lisäksi Palestiinaa ei ole eikä siten palestiinalaisia territorioita.  


Monday, November 11, 2013

MAANANTAI 11.11.13


MAANANTAI 11.11.13

1.      P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen allekirjoittaminen siirtyy Ranskan vastustuksesta. Mikä Ranskan erimielisyyden varsinaisesti aiheutti neuvottelujen oltua jo loppusuoralla, on arvailujen varassa, koska asiakirjoja ei ole julkistettu, mutta asiantuntoijat arvioivat erimielisyyden olleen suurempi kuin mitä päältä päin näyttää. Tämä oli melkoinen yllätys ja pettymys USA:lle, joka neuvotteli salaa Iranin kanssa kuukausia ennen Geneven neuvotteluja. Pettymys se oli myös Iranille, joka oli jo uskonut sopimuksen syntyyn, ja joka tarvitsee kipeästi pakotteiden helpottamista kriisissä olevan taloutensa tukemiseksi.

VARMAA kuitenkin on se, ettei Israel tule saamaan lähellekään niitä vakuuksia, joita se edellytti konferenssilta, mihin sisältyy pykälä, jolla Iran sitoutuu keskeyttämään uraanin rikastus-toimensa, purkaa sentrifuugansa, joita ei tarvita ydinvoimalan tarpeisiin rikastetun uraanin valmistamiseen, Fordon rikastuslaitoksen purkaminen sekä Arakin raskasvesilaitoksen rakennustöiden keskeyttäminen muiden vähemmän tärkeiden ohessa. Iranilla tiedetään olevan asennettuina n. 19 000 sentrifugia, osa niistä uudenaikaisia SR-2M mallia.

IRANIN presidentti Hassan Rouhani ja ylimmän kaitsijan Ali Khmanein edustaja Iranin Islamilaisen Vallankumouskaartin johtoportaassa Hojjatoleslam Ali Saeedi vakuuttivat, ettei Iran koskaan tule täysin lopettamaan uraanin rikastustoimiaan, kuten Tasnim uutisttoimisto raportoi.
Ranskan kova asenne sopimukseen Iranin kanssa joutui kovan kritiikin alaiseksi, johon Iranin viranomaiset yhtyivät muutamien liikemiesten harkitessa Ranskan liiketoimiensa lopettamista. P5+1 maata haluaisivat liukuvaa sopimusta, jonka puitteissa Iran vähentää ydinsuunnitelmansa toteuttamista tai jäädyttää sen kuudeksi kuukaudeksi, minkä aikana neuvotteluja jatkettaisiin lopullisen sopimuksen saavuttamiseksi, jolla ongelma poistettaisiin päiväjärjestyksestä.

Washington Instituutin Lähi Idän politiikan osaston Iranin asiantuntija Mehdi Khalaji kertoi JP:n toimittajalle, että Iran tarvitsee joittenkin sanktioitten helpottamista, etenkin pankitoiminnan ja öljyteolisuuden aloilla. "Aika toimii Irania vastaan, se menettää kaiken aikaa rahaa. He eivät halua kansan joutuvan paniikkiin, mikä on seurauksena taloudellisesta shokista, ellei joitain keskeisimpiä pakotteita helpoteta". Hän olettaa Iranin luopuvan joistain ydinsuunntelmansa osista, jos pakotteet jatkuvat, mutta ei Israelin toivomaan määrään, eikä länsi pakota siihen.
Khalaji olettaa Ranskan esittäneen vastalauseensa petyttyään USA:n asenteen äkilliseen muutokseen oltuaan aiemmin ensimmäisenä koventamassa sanktioita ja nyt helpottamassa niitä luvaten 20 miljardin USD talousapua Iranin jäädytetyistä varoista. Obama tarvitsee siihen EU:n apua, koska kongressi voi vastustuksellaan pienentää hänen Iranille tarjoamaansa avustusta.
Khalani toteaa, että USA ja Israel sallisivat neuvottelujen jatkuvan vuoden loppuun asti.

KANSALLISEN Amerikan Iranin Neuvoston presidentti Trita Parsi arvioi, että ellei sopimusta saada aikaan Ranskan vastustuksen vuoksi, Iran valmistautuu B-vaihtoehtoon: Asettaa syytös epäonnistumisesta länsimaille ja antaa Iranin vastustuksen ja sanktioiden vähitellen kuolla itsestään suostumatta mihinkään. Tämä tarkoittaisi uraanin rikastustoimien ja ydinpommin rakentamisen jatkumista ilman kansainvälisiä tarkastuksia tai esteitä.
Tämä tulee asettamaan Netanyahun tempelin harjalle hänen päättäessään, miten suhtautua muutuneeseen tilanteeseen. Hän vakuuttaa, että Israel tulee tekemään kaikkensa voidakseen estää Irania rakentamasta ydinpommia, mitä pakottaisi Saudi Arabian kiirehtimään oman pomminsa hankkimista Pakistanista aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-unlikely-to-accept-Israels-demands-for-complete-nuclear-disarmament-331213

2.      SYYRIAN Kansallinen Neuvosto ilmoitti aikaisin maanantaina hyväksyneensä kutsun osallistua Geneven kansainväliseen rauhankonferenssiin. Päätökseen sisältyy määrättyjä ehtoja, joita se edellyttää hyväksyttävän ennen konferenssia, jolla lopetetaan 2.5 vuotta kestänyt sisällissota. SNC:n johtaja ilmoitti halunsa osallistua konferenssiin, mikä on ensimmäinen kerta, että Neuvosto ilmoittaa suostuvansa siihen yhtenäisenä rintamana.
Konferenssi oli tarkoitus pitää kuluvan kuukauden aikana, mutta Syyrian oppositioryhmien hajanaisuus kuten myös Washingtonin ja Moskovan erimielisyys konferenssin päämääristä siirtänevät konferenssin alkamista.

SYYRIAN koaliittion edustaja  haluaa, että edellisen Geneven konferenssin sekä Lontoon
neuvottelujen tulokset pidetään perusteina tuleville neuvotteluille. Hän ilmoitti myös, että
avustusjärjestöille varmistetaan vapaa pääsy piiritetyille alueille, poliittisten vankien
vapauttaminen, ja neuvottelujen tulee perustua poliittiseen vallanvaihtoon Syyriassa.
Tärkeimmät islamistiryhmät ilmoittavat boikotoivansa konfenssia, ellei sen päämääränä ole
              Bashar Assadin hallituksen syrjäyttäminen, ja jotkut ryhmittymät ilmoittavat nostavansa syytteitä konferenssiin osallistuvia ryhmiä vastaan. Tämän vuoksi kaksi päivää kestäneissä neuvotteluissa päätettiin asettaa komitea selvittelemään osallistumista sekä Syyriassa että ulkomailla toimivien ryhmittymien edustajien kanssa.
             
              Koaliittion edustaja Adib Shishakly sanoi toivovansa, että Geneve 2 lopettaa Assadin     
              valtakauden. Yleiskokous jatkaa neuvottelujaan maanantaina muodostaakseen hallituksen,
jonka johtoon asettuu Ahmed Tumeh. Hallituksen odotetaan pystyvän palauttamaan laki ja järjestys kapinallisten miehittämillä alueilla. http://www.jpost.com/Syria-Crisis/Syrian-opposition-agrees-to-attend-peace-talks-in-Geneva-331216

3.      ISLAMILAISEN liikkeen pohjoinen haara varoitti sunnuntaina julkaistussa lausunnossaan Israelin suunnitelmista jakaa Temppelivuori juutalaisille ja muslimeille varattuihin alueisiin Hebronin Patriarkkain Mausoleumin tapaan, jossa kokoustilat on jaettu vuorotellen juutalaisille ja muslimeille uskontonsa harjoittamista varten. Islamilaisen liikkeen pohjoista haaraa johtaa radikaali muslimisaarnaaja sheikki Raed Salah, jolla on toistuvia kahnauksia poliisin kanssa. Liikkeen apulaisjohtaja sheikki Kamal al-Hatib kutsui Israelin suunnitelmia suureksi vaaraksi, ja totesi, että poliittisia ja teknisiä valmisteluja sen toteuttamiseksi on jo tehty. "Kaikki, mitä enää tarvitaan, on juutalaisen halachan mukaisen päätöksen tekeminen suunnitelman toteuttamiseksi", hän totesi lisäten: "Tämä on viimeinen askel ennen juutalaisten virallista ilmoitusta, että Temppelin rakentaminen on aloitettu".

HATIB totesi, että juutalaisten suunnitelman toteuttaminen nostattaa kansan samalla tavoin puolustamaan Al-Aksaa kuin silloin, kun pääministeri Ariel Sharon nousi Temppelivuorelle yrittäen häpäistä sen vuonna 2000. Hän varoitti, että Al-Aksa on tulivuoren suu, joka on valmis purkautumaan. Ariel Sharon ei mennyt moskeijan sisään, eikä se ollut hänen  tarkoituksensa.

USKONNOLLISTEN asiain ministeri rabbi Eli Ben-Dahan (Bait Yehudi) esitti lakiluonnoksen, joka sallii juutalaisten rukoilemisen Temppelivuorella, minkä Jerusalemin poliisi on ehdottomasti kieltänyt, vaikka se ei perustu mihinkään lakiin. Esitys herätti kiivaita vastalauseita arabi-kansanedustajain taholta, joista muutamat haluavat kieltää juutalaisten nousemisen vuorelle kokonaan. PA:n arabit kivittävät vuorelle nousseita ja myös Länsimuurille kokoontuneita.
Länsimuuri on osa kuningas Herodeksen Temppelin uudistamista ja sen alueen laajentamista lähes kaksinkertaiseksi. IDF vapautti Temppelivuoren Jordanian miehityksestä 1967 puolustus-sodan yhteydessä, mutta lähinnä Moshe Dayanin vaatimuksesta päätti antaa vuoren päivärutiinin valvonnan Jordanian muslimisäätiölle (wakf), mutta pidätti omistusoikeuden.

Muslimit ovat intensiivisesti pyrkineet hävittämään kaikki muinaisjäännökset, jotka osoittaisivat juutalaisten oikeuden vuoreen ja siihen, että kaksi juutalaisten Temppeliä sijaitsivat siellä.  He ovat suorittaneet suuria muutostöitä vuorella ilman Jerusalemin kaupungin lupaa ja valvontaa, kuten kuuluisi. He muuttivat ns, Salomon tallit vuoren alla Lähi Idän suurimmaksi moskeijaksi, poistaen satoja autokuormallisia maata täynnä muinaisjäänteitä kipaten ne läheiseen laaksoon. Yksityiset järjestöt ovat haravoineet niitä tehden merkittäviä löytöjä Temppelien ajoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173842#.UoB94UC2Elk

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutti puhuessaan Pohjois Amerikan juutalais-järjestöjen federaation yleiskokouksessa sunnuntaina, että hän tulee aina varmistamaan juutalaisen valtion turvallisuuden, eikä hän aio vaieta P5+1 maiden valmistellessa historiallista sopimusta Iranin kanssa, joka sallii sen jatkavan ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Hän myös kiisti John Kerryn väitteen, ettei hän ole tietoinen sopimuksen yksityiskohdista todeten, että hän saa jatkuvaa yksityiskohtaista informatiota siitä. Hän selitti, että vuosikymmenien ajan Isreal on vastustanut maata, joka pyrkii tuhoamaan Israelin, saamasta ydinaseita, ja sen toteuttamiseksi länsi asetti Iranille purevia sanktioita, joiden tarkoituksena on saada Iran polvilleen, jotta se suostuisi purkamaan uraanin rikastus-mahdollisuutensa ja ydinpommin rakentamisen.
Netanyahu selitti, ettei sanktioitten tarkoituksena ole estää Irania rikastamasta isotooppeja lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta se ei tarvitse ballistisia ohjuksia niitä varten. Hän olettaa, että jo tämän pitäisi todistaa Iranin ydinsuunnitelman sotilaallisen luonteen.
Hän selitti Iranin pystyvän rikastamaan tonneittain uraania, siirtämän sitä sentrifugeihin, joita sen ei tarvitse romuttaa, maanalaisiin tiloihin, joissa se voi parissa viikossa rikastaa haluamansa määrän uraania edelleen pommin vaatimaan 90 %:n tasoon. Hän totesi, ettei neuvoteltu sopimusluonnos kiellä tätä, ja siksi se on hyvin paha ei vain Israelille vaan Lähi Idälle, Euroopalle ja koko maailmalle, USA mukaan lukien.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173849#.UoCMDEC2Elk
·        Analyytikot sanovat, että Obama haluaa runnata sopimuksen Iranin kanssa kääntäen selkänsä liittolaismailleen, ja on samalla aloittamassa ydinasekilpailun Lähi idässä. Hussein Ibish American Task Force on Palestine sanoo, että USA näyttää rynnivän vähän liian kauas, vähän liian nopeasti, jopa Iranin innostuksen huomioiden.  Hän toteaa, että arabimaat kuten saudit katselevat kauhistuneina USA:n intoa pyrkiä sopimaan maitten kanssa, joita tulisi vastustaa ja valvoa, ja Gulfmaat kyselevät ihmeissään, miksi USA kehittelee vihollistensa palkitsemista ja ystäviensä rankaisemista? Obama voi halutessaan helpottaa Iranin vastaisia pakotteita ilman kongressin lupaa, jos ei pelkää imagonsa menettämistä, mutta itse asiassa hän on jo tehnyt niin salaisesti, käyttäen presidentille annettua oikeutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173857#.UoCRHUC2Elk
·        Ulkoministeri Avigdor Libermanin valan vannomistilaisuus on vaarassa siirtyä tästä päivästä hallituskumppaneiden vaatiessa jotain myös. Yesh Atid vaatii joko yhden Israel Beitenu ministerin eroa, tai Libermanin paikan Knessetin ulko-ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Myös Bait Yehudi vaatii jotain asemaa Knessetin valiokunnissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173860#.UoCUqkC2Elk
·        USA:n apulaisulkoministeri Wendy Sherman, joka johti USA:n neuvottelutiimiä Genevessä, saapui sunnuntaina Israeliin sopiakseen erimielisyydet Isrealin ja USA:n välillä koskien sopimusta Iranin ja P5+1 maiden välillä. Sherman lähti kotimatkalle sunnuntai-iltana ilman, että hän pystyi millään tavoin rauhoittamaan Netanyahua, joka aiemmin ilmoitti hylkäävänsä sopimuksen, mikäli sellainen solmitaan, suoralta kädeltä. Kukaan ei voine ennakoida, miten Netanyahu päättää tulevien viikkojen aikana uhkauksestaan tehdä kaikkensa, ettei Iran saa ydinasetta. http://www.timesofisrael.com/us-delegation-leaves-israel-without-understanding-on-iran-deal/

http://www.timesofisrael.com/us-delegation-leaves-israel-without-understanding-on-iran-deal/

Sunday, November 10, 2013

SUNNUNTAI 10.11.13


SUNNUNTAI 10.11.13

1.      KOLMEN päivän keskustelut Genevessä P5+1 maiden ja Iranin edustajien välillä eivät tuottaneet odotettua sopimusta, vaikka odotukset olivat jo korkealla. Viimeisen kannon kaskeen heitti Ranskan ulkoministeri  Laurent Fabius, joka epäili sopimuksen pitävyyttä ja vaati lisäselvittelyjä, mikä osoittautui vaikeaksi. Neuvottelut jatkuivat lauantai-iltana pitkälle sunnuntaiaamuun, mutta lopulta voitiin todeta, ettei yhteisymmärrystä löydetty. Neuvotteluihin tulivat mukaan Kerryn lisäksi lauantaina Venäjän ulkoministeri Vladimir Lavrov ja Kiinan apulaisulkoministeri Li Baodong. Keskusteluja päätettiin jatkaa 20.11.2013.

NEUVOTTELUJEN epäonnistuiminen oli ehkä suurin pettymys USA:n ulkoministeri John Kerrylle, joka olisi kipeästi tarvinnut positiivista näytettä aktiivisesta työskentelystään ja väsymättömistä ponnisteluistaan presidentti Obaman ulkopoliittisen näkemyksen pelastamiseksi.
Ranskan ulkoministeri Fabius totesi sopimusluonnoksesta, ettei se tarpeeksi neutraloinut Iranin mahdollisuuksia rakentaa ydinpommi. Hänen esityksensä mukaan Arakin raskasvesilaitoksen rakentaminen olisi pitänyt vaatia keskeytettäväksi, koska se ei palvele ollenkaan siviilitarpeita, vaan pelkästään sotilaallisia päämääriä. Hän kutsui sopimusluonnosta "hullun peliksi" (fools game), eli huonoksi, jota ei tule hyväksyä. Tämän johdosta Iran moitti Ranskaa Israelin etujen ajajaksi, joka vastustaa sopimusta esitetyssä muodossa, ja mikä pahinta, joka poikkeaa siitä luonnoksesta, jota pääministeri Netanyahulle esitettiin ennen neuvotteluja.

Ranskan ulkoministeri Fabius totesi, että neuvottelut olivat tärkeät ja niissä edistyttiin, mutta että ne vaativat lisäselvityksiä. Nimettömänä pysyttelevä länsidiplomaatti moitti avoimesti Fabiusta, että hän pyrkii nostamaan omaa tärkeyttään aiheuttamalla tarpeetonta häiriötä.
"Amerikkalaiset, EU ja Iran ovat kuukausien ajan työskennelleet tiiviisti sopimusluonnoksen kanssa, eikä tämä ole mitään muuta kuin, että Fabius pyrkii tunkemaan omaa itseään esille neuvottelujen loppuvaiheessa", kertoi nimetön länsidiplomaatti Reutersin toimittajalle.
Kerry kielsi tiedot erimielisyyksistä länsimaitten välillä todeten, että yhtenäisyys säilyy. Iran olisi halunnut vapauttaa lännen jäädyttämät Iranin varat 50 miljardia USD sekä vapauden myydä öljytyotteitaan, mitä nyt on rajoitettu. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/French-FM-Fabius-says-Iran-nuclear-talks-end-without-deal-331088

2.      BAIT YEHUDI (Juutalainen Koti) puolueen jäsenet ovat kirjoitelleet vihaisia kirjeitä ulkoministeri John Kerrylle todeten hänen viimeisen Israelin vierailun aikana antamiinsa lausuntoihin viitaten, ettei Kerry ole puolueeton välittäjä. Kansanedustaja Orit Struck  kirjoitti kirjeessään Kerrylle, että hän kiittää Kerryä siitä, että tämä lopulta ja ilman epäilystä paljasti, ettei hän voi toimia puolueettomana erotuomarina. "Kenen puolella sinä seisot herra ulkoministeri, terroristien puolella, jotka sotivat kolmatta intifadaa naisia ja lapsia vastaan? Vaiko Israelin sotilaitten puolella, jotka haluavat pelastaa ihmishenkiä?"

Struck totesi, että kolmas intifada on jo täällä viitaten omaan kokemukseensa. Hän kertoi istuneensa maanantaina bussissa matkalla Jerusalemista kotiinsa Hebroniin, kun arabiterroristit alkoivat asettamassaan väijytyksessä pommittaa bussia petrolipommeilla.
"Tämä vakava tapaus ei ole erillinen, vaan osa sarjasta samankaltaisia tapauksia, joita viimeisten viikkojen aikana on esiintynyt kaikkialla Juudeaa ja Samariaa, etenkin terroristien vapauttamisen yhteydessä, osana sinun välittämääsi sopimusta", hän kirjoitti lisäten, että vain IDF:n sotilaitten läsnäolo Juudeassa ja Samariassa on estänyt intifadan puhkeamisen täyteen liekkiinsä.

STRUCK totesi edelleen, että Kerryn mainitsema Palestiinan valtion alue on Israelin historiallista kotimaata, johon uuluu myös Hebron, hänen kotikaupunkinsa, Abarahamin ja kuningas Davidin asuinpaikka, sekä Patriarkkain hautakammio, jonka Abraham lunasti vaimonsa hautapaikaksi, ja hänen jälkeensä itsensä ja perillistensä hautaamiseksi. Beit El, Shiloah ja Efrat ovat samoin muinaisia juutalaisia kaupunkeja, hän valisti USA:n ulkoministeriä. "Ja siten palatessamme tänne  2000:n vuoden kuluttua, me palaamme kotiimme". Hän sanoi juutalaisten asuneen näillä alueilla vuosisatoja ennen kristinuskon alkamista ja yli vuosituhannen ennen islamin syntyä. Hän totesi kirjeensä lopuksi, ettei Kerryn uhkailut pelota heitä, eivätkä ne ole saaneet aikaan hänen toivomaansa tulosta, vain paljastaneet sen, ettei hän voi toimia puolueettomana välittäjänä.
Aiemmin Ayelet Shaket kutsui Kerryn vaatimuksia terroristien vapauttamiseksi teeskentelyksi. Kolmas Bait Euhudin kansanedustaja Motti Yogev sanoi kirjeessään Kerryn pelottelutaktiikan ylittäneen kaikki sopivuuden rajat lähes täysin vastaten PA/PLO:n vaatimuksia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/MK-Struck-to-Kerry-You-are-not-an-honest-broker-in-Israeli-Palestinian-talks-331066

3.      EFRATIN juutalaiskaupungin pormestari aiheutti poliittisen myrskyn vesilasissa kertoessaan Facebookin sivullaan, että perjantaina Efratin lähellä tapahtunut petrolipommihyökkäys ollut terroristien aiheuttama eikä tapahtunut lähellä Efratia vaan lähempänä Meitzatia.
"Hyvät Efratin asukkaat, tänä aamuna raportoitiin mediassa, että palopommihyökkäys oli tapahtunut lähellä Efraimia", pormestari Over Revivi kirjoitti  lauantaina. "Ei tämä ole ensimmäinen kerta, että media välittää väärää informaatiota määrätyssä tarkoituksessa. Palopommi heitettiin etelään T-risteyksestä, tiellä Meitzadiin. Autonkuljettaja ja autossa istunut matkustaja kärsivät vähäisiä vammoja", Revivi kertoi lisäten FB:n sivulleen.
"Puhuttuani IDF:n keskuskomennuskunnan komentajan kansa hän vakuutti kiinnisaadun hyökkääjän kertoneen, ettei hyökkäys johtunut kansallisista periaatteista. Kiitin kenraalia nopeasta toiminnasta ja IDF:n jatkuvasta suojelusta Efratin asukkaiden turvaamiseksi.
Shabbat shalom".

PORMESTARIN  kirjoitus sai ihmetteleviä ja ironisiakin vastauksia kysellen, kuten Legal Forum jäsen Nachi Eyal: "Mikä mahtoi olla hyökkääjän motiivi? Taloudellinen, kulttuurinen, opetuksellinen? Millainen kommentti tämä on"?
Zahava England sanoi olevansa helpottunut, ettei hyökkäys ollut kansallisestti motivoitunut. "Selvästi sellainen toiminta on vain urheilua, ajankuluksi ja tiellä ajavien tulisi harkita ennen kuin menevät häiritsemään sellaista urheilua ja viihdytystä. Olen todella helpottunut, että tämä vähäinen typerä episodi tuli selvitettyä kaikkien tyydytykseksi".

Zakiel Choory, joka oli autossa vaimonsa kanssa, kirjoittaa saaneensa kirjeen IDF:n upseerilta, joka tunsi tapahtuneen hyökkäyksen, vakuuttaen, että kysymys oli kansallisesti motivoitunut, eli se oli terrorihyökkäys. Choory toteaa, että hyökkäyspaikka on lähempänä Efraimia kuin Meitzadia. Hän ihmettelee pormestarin lausuntoa, jonka voi katsoa vihjaavan, että kysymys oli rikollisesta hyökkäyksestä koskien maanomistusta. Hän sanoo harkitsevansa syytteen nostamista pormestaria vastaan väärästä ja vihjailevasta informaatiosta asukkailleen.
Zakielin äiti Rachel kirjoitti myös moittien pormestaria asukkaittensa ivaamisesta todeten: "Minun poikani ja miniäni pelastuivat terrorihyökkäyksestä!. Vastustan ehdottomasta tällaisia katteettomia ja vastuuttomia vihjauksia". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173805#.Un81j0C2Elk

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Iranin presidentti Hassan Rouhani totesi puhuessaan sunnuntaina parlamentin, Majlis, kokouksessa, että uraanin rikastaminen on Iranin kansan punainen varoituslinja, kuten virallinen Press-TV raportoi. Hän lisäsi ettei Iran taivu tässä minkään mahtivaltion painostuksesta. Hän totesi Iranin neuvottelijoiden Genevessä toimineen järkevästi, johdonmukaisesti ja taktisesti, kuten ISNA uutistoimisto lisäsi. Rouhani totesi, että sanktiot haavoittavat myös muita maita, eikä vain Irania. Geneven keskustelut sujuivat hyvin, kunnes Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius esitti lisävaatimuksia, jonka mukaan Arakin raskasvesilaitoksen rakentaminen tulee pysäyttää, ja toiseksi lopettaa uraanin rikastaminen  20 %:n tasoon. Iranin edustaja hylkäsi tämän, minkä johdosta sopimusta ei voitu allekirjoittaa, vaan neuvotteluja jatketaan 20.11.13. Iranin parlamentin vaikutusvaltainen jäsen Alaeddin Boroujerdi sanoi, että Iran jatkaa uraanin rikastamista Teheranin tutkimusreaktorin polttoaineeksi. Myös tehokkaiden IR-2M  sentrifugien asentaminen oli neuvottelujen vaikeita asioita, koska ne nopeuttavat rikastuspreosessia 3-5 kertaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173806#.Un9A4kC2Elk
·        IsraAid lähettää pelastustiimin Filippiineille välittömästi osallistuakseen "vuosidan taifuunin" aiheuttamien inhimillisten kärsimysten lievittämiseen. IsraAid järjestöä tukevat Amerikan juutalaiskongressi (AJC) ja Amerikan juutalaisjärjestöt. Tiimiin kuuluu lääkinnällisiä, trauma- ja avustustyöntekijöitä. Taifuunin tuulennopeus oli 235 km/t, paikoin 275 km/t, mikä vastaa kategoria viiden hurrikaania. Israelilaiset avustustiimit ovat aina olleet ensimmäisten joukossa, mikä on tullut ilmeiseksi maanjäristysten aiheuttamien tuhojen hoitamiseksi, myös maissa, joiden kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita, tai suhteet muuten lähes olemattomat. Tiimi tulee toimimaan pääasiassa Tacloban kaupungissa Leytessä, kuten IsraeAid raportoi lauantaina. Uhrien määräksi arvioidaan 1200 mutta esitetään jopa 10 000 uhrimäärää. 200 000 asukkaan Taloban kaupungin lentokentän kiitoradat ovat kärsineet, vain sotilaskoneet laskeutuvat sinne. http://www.timesofisrael.com/israaid-to-send-team-to-devastated-philippines/
·        Egyptin ulkoministeri Nabil Fahmy sanoi AFP:n mukaan olevansa pessimistinen Israelin ja PA/PLO:n välisten rauhanneuvottelujen onnistumiseen setlementtien rakentamisen johdosta. Hän totesi AFP:n lauantaina suoritetun haastattelun mukaan, että Abbas hyväksyi historiallisen kompromissin palestiinalaisten ja israelilaisten välille, ja että kaikki mitä hän pyytää, on yhtenäinen valtio pääkaupunkinaan Itä-Jerusalem. Fahmy sanoi olevansa huolissaan, ja jopa pessimistinen rauhansopmuksen mahdollisuudesta. Israelin ja PA/PLO:n neuvottelutiimit ajautuivat umpikujaan viime viikolla John Kerryn ollessa Israelissa. He keskustelivat silloin rajoista ja Jerusalemin kohtalosta, joissa näkökannat ovat kaukana toisistaan. Ulkoministeri John Kerry turhautui siinä määrin raporteista neuvottelujen katkeamisesta, että hän heitti syrjään diplomaatin viittansa syyttäen Israelia neuvottelujen sabotoinnista jatkuvalla rakentamisella Juudeassa ja Samariassa, sillä USA:n mukaan se on luvatonta (illedgitimate) uhaten suoraan kolmannella intifadalla, mikäli sopimusta ei saada aikaan. Pääministeri Netanyahu, joka oli selvästi ärsyyntynyt USA:n Iranille myönteisestä asenteesta, näpäytti eilen Kerryä todeten, ettei Israel tule koskaan tekemään kompromisseja turvallisuudestaan, ei edes USA:n vaatimuksesta. http://www.timesofisrael.com/egypt-skeptical-about-israeli-palestinian-peace-deal/
·        PA:n edellisen puheenjohtajan Yasser Arafatin maatuneita jäännöksiä tutkineen lähinnä sveitsiläisen tutkijatiimin julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan hänet todennäköisesti myrkytettiin, koska jäännöksistä löydettiin pieniä määriä poloniumia. Venäjän julkaiseman raportin mukaan tutkimukset eivät osoittaneet myrkytystä, ja joka tapauksessa tutkijat sanovat, ettei Araftin jäännöksissä enää näin monen vuoden jälkeen voisi ollakaan poloniumia, vaikka se olisikin aiheuttanut myrkytyksen. Sveitsiläisen raportin mukaan Arafat ei kuollut vanhuuteen, vaan myrkyllisiin aineisiin. PA:n tutkimustiimiä johtanut Tawfik Tirawi totesi lehdistö-tilaisuudessa 08.11. Ramallahissa, että Israelilla oli taito ja aihe Arafatin myrkyttämiseen, eli hän katsoo, ettei syyllistä tarvitse hakea sen kauempaa. Arafatin entinen tiedustelujohtaja ei esittänyt mitään todisteita väitteilleen. Hän ehdottaa kansainvälisen tutkimuksen suorittamista, mutta Abbas ei ole kommentoinut asiaa. Yasser Arafat julistettiin kuolleeksi 11.11.2004 ranskalaisessa sairaalassa, jossa hän oli elänyt letkujen varassa viikkokausia. Hänen ruumiinsa kuljetettiin Ramallahiin ja haudattiin Mukatan hallintokeskukseen pystytettyyn mausoleumiin.