Friday, May 04, 2007

PERJANTAI 04.05.07
1. YLI 200 000 ihmistä kaikista kansankerroksista ja puolueista osallistui eilen torstai-iltana
Tel Avivissa järjestettyyn massa-mielenosoitukseen Olmertin hallitusta vastaan. Tilaisuudessa ei esitetty poliittisia puheita, vaikka ministereitä ja poliitikkoja osallistui tilaisuuteen.
Tilaisuuden koordinaattorina toimi Uzi Dayan (Dafni), eläkkeellä oleva kenraali, jonka perustama muutos-puolue ei saanut viime vaaleissa yhtään kansanedustajaa.
Poliisi arvioi, että tilaisuuteen osallistui yli 150 000 ihmistä. Heidän lukumäärällään ei sinänsä ole merkitystä, tärkein oli sen lähettämä viesti koko kansalle, että nykyisen Olmertin hallituksen tulee osoittaa todellista vastuuntuntoa ja johtamistaitoa ja erota kansan edun nimissä.
ONGELMAN muodostaa se, että Olmert pitää edelleen itseään eräänlaisena kansan profeettana, joskin ei-uskonnollisena, jonka ”näky Juudean ja Samarian sisäosien luovuttamisesta palestiinalaisille ilman vastavuoroisuutta johtaa rauhaan ja turvallisuuteen”. Tässä hän on henkisen mentorinsa Ariel Sharonin opetuslapsi ja työn jatkaja, kuten Tzipi Livnikin.
OLMERTIN SOKEA PISTE estää häntä näkemästä Libanonin eteläosan luovuttamisen ja Gazan juutalaisten karkotusten esimerkeistä, mihin yksipuolinen haaveelliseen utopiaan perustuva toiveajattelu voi johtaa: Lisääntyneisiin hyökkäyksiin ja vihollisen rohkaistumiseen nähdessään Israelin johtajiston heikkouden ja epävarmuuden.
ISRAELIN VASEMMISTO, jonka ideologiaan kuuluu ”pyrkiminen rauhaan vastustajan kanssa vaikka oman turvallisuutensa vaarantaen”, tuki Olmertin hallitusta varauksetta niin kauan, kun Olmertin hallitusohjelman pääkohteena oli Juudean ja Samarian tyhjentäminen juutalaisista. ”Häntä tulee suojella kuin etrogia”, juutalaisten succot-seremoniaan kuuluvaa sitruunan hedelmää, jonka tulee olla ”täydellinen, ei kuiva, vahingoittunut eikä epäsuhtainen, ja jota tavallisesti säilytetään paperiin käärittynä pahvilaatikossa”, oli Labourin johdon teemana.
NYT OLMERTIN HYLLYTETTYÄ Juudean ja Samarian karkotussuunnitelmansa Libanonin sodan takia, varsinkin vasemmiston äärilaita on nousemassa Olmertia vastaan.
RAUHA NYT (PEACE NOW) vasemmistolainen painostusryhmä, jolle www.ynetnews.com antaa web-sivullaan toistuvasti ja näkyvästi palstatilaa, kritisoi Tel Avivin mielenosoitusta siitä, ettei siellä esitetty mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa Olmertin hallituksen tilalle.
2. KNESSETIN EILEN järjestämä erikoisistunto tuntui niistä katkelmista päätellen, joita olin tilaisuudessa seurata, kovin hengettömältä ja lattealta. Tarkoituksena oli käsitellä Winograd-raportin aiheuttamaa poliittista tilannetta, jota JPostin päätoimittaja David Horovitz kutsuu maanjäristykseksi, mutta puheitten rajoittaminen viiteen minuuttiin lienee vienyt terän hyviltäkin aikomuksilta. Vain opposition johtajalle Binyamin Netanyahulle annettiin kymmenen minuuttia. Kansanedustajien puheet noudattelivat kunkin puolueen omaksumia suuntaviivoja eikä aidan yli hyppäyksiä juuri tapahtunut, paitsi Labour-puolueen kohdalla, joka käy kiivasta puheenjohtajan vaalikamppailua. Oppositio vaati Olmertin eroa, hallituspuolueet eivät, paitsi Labour varauksin.
YLEISENÄ HUOMIONA on nähtävissä, että Olmert aikoo jatkaa hallituksensa kanssa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän vakuuttaa oikovansa Winograd-raportissa esitetyt ongelmakohdat ja uskoo vakaasti, että hän itse on paras mies johtamaan uudistustoimia.
OLMERT JULISTI ennen Libanonin sotaa, ettei hänellä ole agendaa eikä maailmankuvaa, jota seurata. Tämä on juuri sitä, mitä hän toteutti Libanonin sodan aikana: Päätökset tehtiin ilman kokonais-suunnitelmaa ja –näkyä, pyrittiin mukautumaan tilanteen vaatimusten myötä, tämä kaikki sotilaallisen diletantin ominaisuudessa.
JPOSTIN päätoimittaja David Horovitz toteaa sapattiaaton artikkelissaan, että Olmert näyttää ymmärtäneen raportin sanoman täysin väärin. Sen päätarkoituksena ei ole niinkään osoittaa tehtyjä virheitä ja havaittuja puutteita, kuin huutaa julki uuden johdon ja uudenlaisen ajattelun välttämättömyydestä juutalaisen kansan säilymiseksi hengissä.
3. IDF HALUAA LUOPUA Ghajarin kylän pohjoisosasta Libanonin etelärajalla. Kylän etelä- osa on Israelin puolella ja YK:n vahvistama rajalinja kulkee kylän keskeltä.
Kylän pohjoisosa jäi Israelin hallintaan IDF:n vetäydyttyä Libanonista 2000, eikä sen asemasta ole voitu sopia Libanonin kanssa.
KESKUSTELUT UNIFIL:N joukkojen ja IDF:n kesken ovat lähellä sopimusta, jonka mukaan kylän valvonta siirtyy IDF:ltä Libanonin armeijalle (LAF). IDF halusi antaa kylän valvonnan UNIFIL:n joukoille, mutta Libanonin hallitus ei suostunut siihen. YK:n joukot voisivat tarkkailla tilannetta kylässä sen pohjoispuolelle rakennetusta tukikohdasta ja valvoa, ettei Hizbullah pääse sinne. Keskusteluja YK:n puolesta on käynyt UNIFIL komentaja kenraalimajuri Caludio Graziano ja IDF:n puolesta everstiluutnantti Sorrel Hershkovitz.
GHAJARIN KYLÄN asukkaitten edustaja Hattib Nageb pitää vääränä kylän valvonnan luovuttamista Libanonin armeijalle, koska he pitävät itseään syyrialaisina ja ovat jopa esittäneet mahdollisuutta muuttaa Syyriaan. Nageb pelkää, että jos kylän valvonta siirtyy Libanonille, he joutuvat pakolaisen asemaan maassa, joka ei halua heitä.
4. HYÖKKÄYKSET PALESTIINALAISIA journalisteja vastaan Gazassa, Juudeassa ja Samariassa ovat oleellisesti lisääntyneet viimeisen kuukauden aikana. Raportin julkisti PA:n kehityksen ja mediavapauden keskus. Sen mukaan ainakin 12 palestiinalaista journalistia on haavoittunut hyökkäyksissä, joihin osallistuivat militaristit, laittomat pyssymiehet ja PA:n turvallisuusupseerit, huhtikuun aikana. Joitakin valituksia oli Juudeassa ja Samariassa myös IDF:n sotilaita vastaan, jotka estivät journalisteja seuraamasta heidän operaatioitaan.
HÄLYTTÄVÄNÄ journalistit näkevät sen, että väkivaltaan journalisteja vastaan osallistuvat PLC:n ja PA:n pääministerin henkivartijat, ja tämä trendi on leviämässä Juudean ja Samarian alueille, jossa hyökkäillään myös median toimistotiloihin ja instituutioihin.
JOURNALISTIEN TILANNE on huolestuttava myös Jordaniassa ja Egyptissä, jossa journalisteja tuomitaan oikeuslaitoksissa usein tekaistujen syytösten perusteella eikä heille anneta tasapuolista tilaisuutta puolustaa itseään
5. EGYPTI HARKITSEE syvän ja leveän kaivannon rakentamista koko Egyptin ja Gazan alueen kilometrin pituiselle raja-alueelle. IDF suunnitteli samantapaisen kaivannon rakentamista, joka olisi ollut 25 m syvä, 100 metrin levyinen. Sen tarkoituksena oli pakottaa salakuljetus-tunnelien kaivajat kaivamaan paljon syvemmälle ja pitemmän tunnelin.
Yhden suunnitelman mukaan kaivanto olisi täytetty vedellä, mikä olisi kosteuttanut maan ja tehnyt sen alttiiksi sortumille.
EGYPTIN JA GAZAN välinen alue, ns. Philadelphia-käytävä, oli IDF:n valvonnassa vuoden 2005 syyskuun 12. päivään saakka, jolloin IDF veti joukkonsa pois alueelta uskoen Egyptin pystyvän hoitamaan rajavalvonnan. Nyt rajan ali on kaivettu ainakin 30 toimivaa tunnelia, joitten kautta salakuljetettiin vuonna 2006 yli 30 tonnia korkealuokkaisia räjähdeaineita Shin Betin mukaan.
Israel ja Egypti ovat käyneet jatkuvia keskusteluja rajavalvonnasta maitten välillä vuodesta 1982, jolloin IDF rauhansopimuksen mukaisesti veti joukkonsa pois Siinailta.
6. SUNNUNTAINA 06.05.07 vietetään Israelissa Lag Ba-omer juhlaa, joka juutalaisessa kalenterissa osuu 18. iyyar-kuuta. Se on 33. päivä omer-laskennassa 7-viikkoisen puolipaaston jälkeen. Luku 33 tulee heprealaisten kirjaimien lamed (30) ja gimmel (3) lukuarvoista. Päivä on iloinen juhla, jota kunnioitetaan rovioin juhannuskokkojen tapaan. Lapset ja nuoret keräävät viikon aikana puutavaraa ja muuta palavaa, varastellen niitä joskus ilman lupaakin.
Tradition mukaan tänä päivänä loppui vitsaus, jonka aikana rabbi Akivan 24 000 seuraajaa tapettiin Bar Kochba kapinan yhteydessä. Päivä on myös Simeon bar Yohain syntymäpäivä. Toisen tradition mukaan päivänä tehdään retkiä luontoon ja nuoret järjestävät leikkisotia nuolin ja jousin muistona kapinasta. Israelissa rovioita sytytetään Simeon bar Yohain ja hänen poikansa Eliezerin haudalle Meronissa lähelle Safedia. Rituaaliin kuuluvat laulut ja tanssi.
HASSIDIPERINTEEN mukaan 3-vuotiaat pojat saavat silloin ensimmäisen tukanleikkuun. Jotkut juhlivat päivää oppineitten juhlana, toiset haluavat vihkiytyä Lag Ba´omerin aikana.
7. USA ON LAATINUT yksilöidyn dokumentin, jonka se on antanut sekä Israelin että PA:n johtajille. Dokumentin laativat USA:n turvallisuusyhteysupseeri Keith Dayton, USA:n Israelin lähettiläs Dick Jones ha USA:n Jerusalemin pääkonsuli Jaakob Walles. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice suhtautuu omalta puoleltaan dokumenttiin myönteisesti, ja hänen odotetaan matkustavan 15. toukokuuta Israeliin keskustelemaan dokumentin toteuttamisesta.
Sen oli tarkoitus tulla voimaan jo kuun alusta, minkä vuoksi siinä esitetyt tarkat päivämäärät, joina määrättyjen toimien tuli olla valmiit, eivät pidä paikkaansa.
DOKUMENTISSA luetellaan lukuisia kohtia, joita Israelin tulee toteuttaa sekä Gazan alueen rajalla että Juudeassa ja Samariassa olevien tarkastuspisteitten suhteen. Siinä vaaditaan esim., että Israelin tulee asettaa panssaroitu bussikuljetus Gazasta Hebroniin viitenä päivänä viikossa heinäkuun alkuun mennessä. Samoin esitetään päivämäärät, joina määrätyt tarkastuspisteet tulee poistaa Juudeassa ja Samariassa. Israelin johto ei välttämättä ole onnellinen dokumentista.
Israelin turvallisuusviranomaisten tulee voida esittää dokumenttiin omat huomautuksensa.
Palestiinalaisten tulee huolehtia turvallisuusjoukkojen asettamisesta Abbasin valvontaan ja laatia suunnitelma ja aikataulu Kassam-rakettien tulen lopettamiseksi.

Thursday, May 03, 2007

TORSTAI 03.05.07

1. POLIITTINEN TILANNE Israelin sisällä on vielä täysin sekaisin Winograd-osaraportin julkistamisen jälkeen 30.04.07. Raportin esittämät virheet ja puutokset Libanonin sota II:n aikana ja ennen sitä ovat raskaampia kuin mitä oletettiin, vaikka sen laatijat välttävätkin tekemästä henkilökohtaisia suosituksia tai vaatimuksia, joita raportissa kutsutaan ”huomioiksi”. Siinä kuitenkin vihjataan, että lopullinen raportti joskus heinäkuussa puuttuu myös henkilökysymyksiin.

TÄMÄN JOHDOSTA Olmert ei katso olevansa pakotettu eroamaan välittömästi, kuten ei myöskään Peretz. joka löysi raportista paljon kehuja itselleen.

Olmert asetti komitean korjaamaan raportissa esitettyjä puutteita ja virheitä sekä toteuttamaan niitä. Komiteaa johtaa entinen IDF:n komentaja Amnon Lipkin-Shahak, ja siihen tulee henkilöitä pääministerin kansliasta, ulkoministeriöstä, IDF:stä, kansallisesta turvallisuusneuvostosta sekä lisäksi asiantuntijoita ulkopuolelta.

POLIITTISET TARKKAILIJAT analysoivat Olmertin toimia raportin julkistamisen jälkeen siten, että nyt Olmert on oikeassa elementissään käydessään poliittista mittelöä arvostelijoita ja hänen eroaan vaativia vastaan sekä omassa Kadima-puolueessa että sen ulkopuolella.

ENSIMMÄINEN mittelö ulkoministeri Tzipi Livniä vastaan eilen päättyi ratkaisemattomaan. Livni, joka korkeissa koroissaan oli lipsahtaa kameroiden edessä matkallaan Olmertin kansliaan, kertoi tilaisuuden jälkeen esittäneensä Olmertin eroamista, mutta jättäneensä ratkaisun siitä Olmertille itselleen. Hän sanoi pysyvänsä hallituksessa osallistuakseen raportissa esitettyjen virheitten korjaamiseen. Livnin päätökseen jatkaa matalaa profiilia vaikutti ehkä Olmertin kärkevä huomautus, ettei hän siedä apulaispääministeriltä tällaista kieltä, jos tämä haluaa säilyttää asemansa hänen varamiehenään.

OLMERT JOUTUU vastaamaan häntä vastaan esitettyihin syytöksiin tänään Knessetin erikoisistunnossa, joka kutsuttiin kokoon käsittelemään syntynyttä tilannetta. Hän kokosi Kadiman kansanedustajat keskustelutilaisuuteen eilen haistellakseen tuulen suuntaa omassa leirissä. Vain kolme edustajaa oli häntä vastaan, joista eduskuntaryhmän ja hallituskoaliittion puheenjohtaja Avigdor Yitzhaki ilmoitti eroavansa puheenjohtajuuksista vastalauseena. Olmert nimitti hänen tilalleen kansanedustaja Tzahi Hanegbin. Monet olivat valmistelleet kriittisiä puheenvuoroja, mutta Olmertin uhkausten pelottelemina pysyivät hiljaa. Olmert kertoi, että 60 vuoden aikana hän on nähnyt kaikenlaista ja oppinut, ettei kannata juosta pakoon velvollisuuksistaan minkäänlaisissa tilanteissa. Olmert päätti olla erottamatta Livniä suoralta kädeltä, kuten monet suosittelivat ja odottivat, vaan päätti ”rangaista” häntä jättämällä päätöksen epävarmuuden tilaan.

OLMERTIN STRATEGISTI Tal Zilberstein tuomitsi Livnin käyttäytymisen moraalisesti raukkamaisena ja suositteli Livnin erottamista, kuten liikemaailmassa tehtäisiin tässä tilanteessa.

ULKOMINISTERI-KANDIDAATTEJA ovat Livnin mahdollisen erottamisen tapahtuessa Shaul Mofaz ja Haim Ramon, joka tekee 120 tunnin yhteiskuntapalvelua luvattoman suukon vuoksi.

SHIMON PERES taitaa elää jo muissa maailmoissa: ”Tämä on suuri päivä Kadimalle,” hän huomioi Winograd-raportin vaikutuksia.

OPPOSITIO asettaa toivonsa Olmertin kaatamisesta Labour-puolueelle, koska hallituksen muut puolueet, Shas, Gil-eläkeläiset ja Israel Beiteinu, ovat ilmaisseet tukevansa Olmertia. Labourin parissa on vahvistunut tuntuma, että se haluaa uusia vaaleja, vaikka niiden tulos voi olla arvaamaton. Puolueen puheenjohtaja valitaan 28.toukokuuta, jossa nykyisellä puheenjohtajalla Amir Peretzillä ei ole juuri mahdollisuuksia. Vahvimmat ehdokkaat ovat Ami Ayalon ja Ehud Barak.

Oppositio sai yllättävää tukea, kun Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vaati Olmertin eroa. Hän antoi tunnustusta sille, että Israelissa pääministeriä voidaan avoimesti kritisoida.

TORSTAI-ILTANA on Tel Avivissa Olmertin vastainen mielenosoitus, johon odotetaan satoja tuhansia osanottajia, mukana ylioppilaita ja muusikoita.

2. ARABIKANSAEDUSTAJA Azmi Bishara (Balad) on poliisin vapauttamien tutkimustietojen mukaan syyllistynyt maanpetokseen, vakoiluun ja lukuisiin petoksiin. Jos hän palaa Israeliin, hänet pidätetään välittömästi kuulusteluja ja oikeuskäsittelyä varten. Libanonin sota II:n aikana hän välitti tietoja Hizbullahille rakettien osumisista ja antoi suosituksia uusista kohteista, sekä toimitti ulkovalloille kopioita arkaluonteisista dokumenteista. Hän sai palveluksistaan rahaa, jotka toimitettiin hänelle Jordanian kautta rahanvälittäjän avustuksella.

Ne toimitettiin hänelle kirjekuoressa hänen Knessetin toimistoonsa 50 000 USD erissä.

Poliisi ei vielä tiedä, miten Bishara käytti rahansa ja veikö hän niitä ulkomaille.

ISRAELIN ARABIT pelkäävät, että tapaus voi huonontaa jo ennestäänkin tulehtuneita välejä israelilaisten kanssa. Jotkut pelkäävät, että seurauksena voi olla arabien joukkokarkotuksia.

3, IDFVAROITTAA, että palestiinalaiset hakevat tilaisuutta siepata lisää israelilaisia sotilaita ja siviilejä, joita voitaisiin käyttää vaihtokaupassa palestiinalaisten vankien vapauttamiseksi israelilaisista vankiloista. Varoitus koskee sekä Gazan aluetta että viimeiseksi myös Juudeassa ja Samariassa, joissa vaaran uskotaan olevan suurin Betlehemin seudulla sekä valtatie 60, joka kulkee Ramallahin viereisiin juutalaiskyliin.

IDF pitää tilannetta niin kiireellisenä, että se asentaa varoitusjärjestelmiä kymmeneen peukalokyytiläisten suosimaan paikkaan. Järjestelmään kuuluu hätäkutsupainike sekä kameravalvonta, joka välittää elävän kuvan kylän sisäänkäynnin valvontapisteeseen. Toiseksi armeija on tehnyt nauhan, jossa näytetään Eliahu Asherin sieppaus kesäkuussa ja jota esitetään juutalaiskylissä. Kolmas varotoimenpide on järjestää ylimääräisiä panssaroituja busseja vaarallisille reiteille keräämään peukalokyytiläisiä.

Armeijan edustaja kertoo, että uuden sieppauksen onnistuminen olisi suuri epäonnistuminen IDF:lle. IDF varoittaa turvautumista peukalokyytiin ja kritisoi niitä, jotka pyrkivät Homeshin tuhottuun juutalaiskylään Samariassa taas perjantaina.

MAHMOUD ABBAS, jota Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin kävi tapaamassa, lupaa taas kerran, että Gilad Shalitin vapauttaminen on lähellä. Toiseksi hän katsoo, että lopullinen rauhansuunnitelma voidaan somia parissa kuukaudessa, kuten Saeb Erekat vahvistaa.

Wednesday, May 02, 2007

KESKIVIIKKO 02.05.07
1. SUSIEN YÖ ON ALKANUT Winogradin julkistettua ensimmäisen osan Libanonin kakkossotaa koskevasta tutkimuksestaan, joka käsitteli erityisesti Olmertin, Pretzin ja Halutzin toimintaa sodan alkaessa ja viiden ensimmäisen sotapäivän aikana. Kaikki kolme saivat murskaavan arvosanan: Hylätty. IDF:n komentaja Dan Halutz koki yleisen painostuksen sodan jälkeen liian suureksi ja kunnian miehenä katsoi parhaaksi erota. Hän opiskelee nyt yliopistossa USA:ssa, lehtitietojen mukaan aivan siedettävissä olosuhteissa, sauna, jagussi, uima-allas jne.
KAPINA KADIMAN SISÄLLÄ alkoi parin sen kansanedustajan ilmoittaessa vaativansa Olmertin välitöntä eroa, toinen heistä Kadiman kansanedustajien puhemies Avigdor Yitzhaki, joka kertoo Jpostin artikkelin mukaan puhuneensa lähes jokaisen Kadiman kansanedustajan kanssa, ”eikä yksikään heistä ilmoittanut olevansa onneton, jos Olmert eroaisi, eivät edes hänen läheisimmät ystävänsä”; toinen kapinallinen on Marina Solodkin.
KADIMAN PIIRISSÄ arvioidaan, että olisi puolueelle parempi, jos Olmert ei joutuisi eroamaan opposition painostuksesta. Uusien vaalien pelätään tuovan valtaan Binyamin Netanyahun, jota vierastetaan lähes poikkeuksetta muualla paitsi omassa Likud-puolueessaan.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni on toistaiseksi tähystellyt, mistä päin tuulee, eikä ole antanut julkisia lausuntoja lupauksestaan huolimatta. Pahat kielet ovat laulaneet, että Livni on salaa kuulostellut Kadiman kansanedustajien ja ministerien mielipiteitä saadakseen tukea pyrkimykselleen suorittaa palatsivallankumous ja ottaa Kadiman ja hallituksen ohjat käsiinsä.
Tämä voi olla vaikeaa ainakin siksi, että Livni ei ole rakastettu hallituskoalition parissa. Varsinkin Labour-puolueessa ja ortodoksi-puolueessa Shasissa Livniin ei luoteta.
Toiseksi Kadiman eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Yitzhakilla on omat suunnitelmansa; hänkin haluaa Kadiman johtoon ja ehkä enemmänkin, kun pöly on laskeutunut.
ISRAEL BEITEINUN Avigdor Liebermanin kerrotaan kehottaneen kahta sen edustajaa Solodkinia ja Nudelmania julkistamaan vaatimuksensa Olmertin erosta, joskin Nudelman on sittemmin toisen uutisen mukaan muuttanut kantaansa keskusteltuaan Olmertin kanssa. Joka tapauksessa Israel Beiteinun luotettavuuden varaan ei voi kunnolla rakentaa.
2. NETANYAHU JA BARAK ovat tämän ottelun mustat hevoset. Kumpikaan ei ole pitänyt suurta meteliä Winograd-raportin vuoksi eikä ole ilmaissut suunnitelmiaan. Tämä voi olla viisastakin tässä epäselvässä tilanteessa, jossa kaikki ovat joko shokissa, epätietoisia tai ilosta suunniltaan, eikä järkevä ajattelu ole vielä päässyt edes alkamaan.
EHUD BARAK koki jonkinasteisen tökkäyksen raportin maininnasta, miten Barak komensi IDF:n joukot Libanonin eteläosasta yksipuolisesti ilman sopimuksia, mikä antoi Hizbullahille vapaat kädet ja alueet linnoittautua ja aseistautua esteettä vapautuneille alueilla, eikä IDF missään vaiheessa tehnyt mitään sen estämiseksi. Hänen kymmenien miljoonien vaalirahoitusta koskevat epäselvyytensä poliisi jätti jostain syystä tutkimatta, eikä kansa enää muista koko asiaa.
Uutisten mukaan se oli Barak, joka kehotti Labour-ke Eitan Gabelia eroamaan hallituksesta.
BINYAMIN NETANYAHULLA on omat rasitteensa sekavan johtamistyylinsä johdosta pääministerikautenaan sekä vaalirahoitusta koskevien poliisitutkimusten vuoksi.
KADIMAN PARISSA lisäksi entinen puolustusministeri Shaul Mofaz tunnustelee mahdollisuuksia nousta pääministerin korkeaselkäiseen tuoliin. Mofaz on myöskin pysytellyt hiljaa aikeistaan.
VAELTAVA JUUTALAINEN Shimon Peres on esitetty yhtenä mahdollisuutena pääministeriksi, kun tai jos Olmert eroaa pian. Se sopisi monille siksi, ettei Peresillä uskota olevan enää monia vuosia jäljellä jatkaa politiikassa ja vallan käytävillä. Peres sanoo tyytyvänsä presidentin toimeen.
PRESIDENTTI KATSAVIA koskeva kuulustelu oikeuskanslerin Mazuzin luona pidetään tänään. Katsavin asianajajat ovat toiveikkaita, että Mazuz sulkee Katsavin kansion todisteiden ristiriitaisuuden vuoksi. Mazuzin uskotaan päättävän parin viikon sisällä, jatketaanko syytetoimia.
3. PA:N VIRKAILIJAT pelkäävät, että Olmertin hallituksen heikkous ja hyökkäykset sitä vastaan tulee aiheuttamaan massiivisen maajoukkojen hyökkäyksen Gazan alueelle huomion siirtämiseksi pois Olmertin ongelmista. Monet palestiinalaiset ja arabit tulkitsevat Winograd-raportin paljastavan Israelin hallituksen konkurssitilan sekä poliittisilla että turvallisuuden alueilla.
ARABILEHDET kertovat kautta arabimaailman, että raportti paljastaa armotta IDF:n heikkouden ja niissä ylistetään Hizbullahin voittoa ”voittamattomasta Israelin armeijasta”. Niissä myös todetaan, että Olmert ei voi peittää häviötään Libanonissa aloittamalla sodan Gazassa.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kuitenkin totesi, että juuri se voi olla Olmertin pelastusrengas.
Pahiten Olmertin ongelmat voivat kuitenkin vahingoittaa rauhantunnusteluja Israelin ja PA:n välillä, palestiinalaiset pelkäävät. Olmertin kykyyn tehdä ratkaisuja tässä tilanteessa ei uskota.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas seuraa myös tilanteen kehitystä Israelissa, eikä hänen ja Olmertin tapaaminen ensi viikolla Jerikossa ole ollenkaan varmaa. Monet palestiinalaiset vaikuttajat pitävät Olmertin ja Abbasin keskusteluja joka tapauksessa hyödyttöminä.
PALESTIINALAISLEHDISSÄ todetaan, että Libanonin sota II on vähemmän Olmertin tappio kuin Hizbullahin voitto, joka pahoin murskasi Israelin uskottavuutta puolustaa itseään. Jotkut näkevät Winograd-raportin tärkeyden siinä, että myös palestiinalaisten ja arabien olisi syytä asettaa vastaavanlaisia komiteoita tutkimaan heidän johtajiensa ja hallitusten toimia.
4. KIIHOTUS JATKUU PA:n virallisella TV-kanavalla. Palestiinan lakiasäätävän neuvoston (PLC) vt. puhemies Ahmed Bahr piti verta tihkuvan saarnan 20.04.07 täyteen ahtautuneessa tunnistamattomassa moskeijassa. Saarna televisioitiin ja lähetettiin suorana PA:n virallisen TV-kanavan kautta. Saarnan taltioi ja käänsi arabiasta englanniksi Palestiinan Mediatarkkailu (PMW). Saarnassaan hän vertasi juutalaisia syöpäkasvaimeksi arabikansan sydämessä. Hän ennusti, että ”Amerikka tulee häviämään. Amerikka lepää verilammikossa Afganistanissa, Amerikka on voitettu ja Israel on voitettu, on voitettu Libanonissa ja Gazassa”.
BAHR rukoili avatuin kämmenin muslimien tapaan: ”Allah, huolehdi juutalaisista ja heidän liittolaisistaan, amerikkalaisista ja heidän liittolaisistaan. Allah, laske sinä heidän lukumääränsä ja tuhoa heidät viimeistä myöten, älä säästä heistä yhtäkään.”
AHMED BAHR piti samansisältöisen televisioidun saarnan moskeijassa Sudanissa 13. 04.07. Myös siellä Bahr rukoili, että Allah voittaisi amerikkalaiset ja heidän liittolaisensa ja tuhoaisi heidät viimeiseen mieheen eikä säästäisi heistä yhtään. Hän ylisti siellä Allahia, ”joka lähetti kirjansa ja voitti Muhammedin vastustajat”, ja pyysi Allahia voittamaan juutalaiset ja amerikkalaiset ja auttamaan muslimeja saamaan voiton heitä. Bahr ennusti muslimien hallitsevan vielä maailmaa ja ylisti jihadia, joka tulee jatkumaan. Hän moitti länsivaltoja elämän kunnioittamisesta, kun taas muslimit ovat innokkaita kuolemaan Allahin kunniaksi. Hän vakuutti pyhää sotaa käyvien palestiinalaisten tervehtivän veljiään sudanilaisia. (lähde INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL JA AZERBAIJAN ovat hakemassa muotoja, joilla yhteistyötä maitten välillä voitaisiin kasvattaa ja syventää. Ongelman muodostaa se, että Azerbaijan on muslimimaa ja sen pelkona on yhteyksien katkeaminen toisiin muslimimaihin, jos se liian näkyvästi syleilee juutalaisvaltiota. Lähiuhka tulee Iranin taholta, jonka vaikutus kasvaa maan väestön keskuudessa. Iranin väestöstä 20 % on Azerbaijasta. Israelin azerbaijalaisten siirtolaisten asema vahvistui heidän yhteisjärjestönsä nimeltä AZIS perustamisen myötä. Sitä johtaa Israel Beiteinun kansanedustaja Yosef Shagal, joka kertoo järjestön pystyvän toimimaan ohi virallisten diplomaattikanavien Israelin ja Azerbaijanin välillä. Israelilla on edustusto Azerbaijanissa, mutta Azerbaijanilla ei ole vastaavaa Israelissa. Azerbaijan on tärkeä öljyntuottaja. Sieltä on muuttanut Israeliin 1989 jälkeen 34 971 juutalaista, ja maassa on vielä n. 80 000 juutalaista.
- KAZAKHSTAN on toinen muslimimaa, jonka kanssa Israelilla on hyvät suhteet. Kazahkstan on maailman yhdeksänneksi suurin maa ja sen talous kehittyy nopeammin kuin Kiinan. Jotkut eivät pidä maata demokraattisena, mutta aasialaisten standardien mukaan se on yksi johtavista demokratioista Aasiassa.
Maitten välinen kaupanvaihto on n. 800 miljoonaa USD vuodessa.
- PERETZ JA LIVNI harkitsevat eroa hallituksesta, jos Olmert ei eroa, kertovat viimeiset uutiset. He tapaavat pääministeri Olmertin tänään iltapäivällä.
- PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh varoitti BBC:n toimittajan Alan Johnstonin sieppaajia vapauttamaan hänet, koska hän sanoi tietävänsä, keitä he ovat.
- SAUDI ARABIA lupaa 250 miljoonaa USD PA:lle.

Tuesday, May 01, 2007

TIISTAI 01.05.07
1. WINOGRAD-KOMITEA esitteli eilen median edustajille muutaman sivun pituisen yhteenvedon havainnoistaan, miten Libanonin sota kakkoseen jouduttiin ja miten sitä johdettiin viiden ensimmäisen sotapäivän aikana. Sota kesti kaikkiaan 34 päivää, mutta jostain syystä komitea rajoitti tutkimuksensa vain vajaaseen viikkoon. Tämä on herättänyt epäilyjä, että Olmertin asettama komitea pyrkii tällä suojelemaan asettajaansa, koska sota näytti vielä menevän hyvin siinä vaiheessa, mutta sodan pitkittyminen ja sodan johtamisen ilmetessä yhä kehnommaksi ja sekavammaksi yhtenäisen suunnitelman puuttuessa, kaikille alkoi olla selvää, ettei sota voinut täyttää sille asetettuja tavoitteita, joista kahden kaapatun israelilaissotilaan palauttaminen ja Hizbullahin joukkojen ja tukiasemien tuhoaminen Libanonin eteläosassa olivat tärkeimmät.
2. Komitean havainnot ovat tiivistettyinä seuraavat:
SODAN KIIREINEN aloittaminen ei perustunut yksityiskohtaiseen, kokonaisvaltaiseen ja hyväksyttyyn sotilaalliseen suunnitelmaan, eikä siinä huomioitu Libanonin kokonaistilanteen monimutkaista luonnetta.
HALLITUS EI HARKINNUT kaikkia käytettävissään olevia optioita.
HALLITUKSELLE EI ESITETTY sodan todellista luonnetta, vaan epämääräisiä ja moniselitteisiä operaatioiden päämääriä ja muotoja, minkä johdosta ministerit eivät voineet tietää tai ymmärtää sodan luonnetta ja sitä, mihin se tulisi johtamaan. (Koko Libanonin operaatiota ei vielä mielletty sodaksi, vaan annettiin ymmärtää, että kysymyksessä on joukko irrallisia operaatioita.)
MUUTAMAT SODAN PÄÄMÄÄRÄT eivät olleet selviä eikä niitä pystytty saavuttamaan.
PÄÄVASTUU näistä vakavista virheitä on pääministeri Ehud Olmertin, puolustusministeri Amir Peretzin ja IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin harteilla. Komitea esittää havaintonaan, että jos kuka hyvänsä näistä kolmesta olisi toiminut paremmin, sodan lopputulos olisi ollut merkittävästi parempi.
TÄYTYYNEE HUOMIOIDA tässä, ettei pelkästään lakimiehistä koostunut komitea ollut ehkä pätevä tekemään uskottavia johtopäätöksiä monimutkaisista sotilasoperaatioista, mutta toisaalta täysin sivullisenakin pystyi havainnoimaan operaatioitten uskomattoman epäjohdonmukaisen ja sekavan johtamisen niitten uutisten perusteella, mitä siitä julkistettiin. Toisaalta yli neljäntuhannen Scud- ja Katjusha-raketin massatulitus Israelilaisiin siviilikohteisiin koko sodan ajan kertoi paremmin kuin mitkään komitean tutkimukset, että sodan johtamisessa oli jotain pahasti pielessä.
KOMITEA JULKISTAA lopullisen raporttinsa aikaisintaan heinäkuussa. Tässä vaiheessa komitea jätti pois raportista muita hallituksen jäseniä, ennen muuta ulkoministeri Tzipi Livniä ja Labour-ministereitä, koskevat havainnot, mutta ne sisältynevät loppuraporttiin.
3. KADIMA-MINISTERIT eivät mielellään julkista omia mielipiteitään vielä tässä vaiheessa, mutta yksityisesti päähallituspuolueen Kadiman sisällä kuohuu. Monet heistä ovat ilmaisseet, ettei Olmert voi jatkaa hallituksen johdossa tällaisen raportin jälkeen, ja lopullinen raportti voi olla vielä tuhoisampi. He ovat todenneet, että jos Olmert ei suostu eroamaan vapaaehtoisesti, Kadima-puolueen tulee potkaista hänet pois.
TV-KANAVA kakkonen julkisti eilen illalla mielipidetiedustelunsa tulokset.
Sen mukaan 65 % vastanneista totesi, että Olmertin tulee erota; 14 % lupasi hänelle jatkoaikaa.
Peretzin eroa vaati 75 %; vain 10 % haluaa hänen jatkavan tehtävässään.
Uusia vaaleja halusi 53 % vastanneista.
TULEVAKSI PÄÄMINISTERIKSI Binyamin Netanyahu sai 26 %:n kannatuksen, Tzipi Livni 9 %; Labourin puheenjohtajaehdokkaista Ehud Barak sai 6 % ja Ami Ayalon 5 %; Shimon Peresiä kannatti 4 %; Avigdor Liebermania 3 %, Arkadi Gaydamakia 2 % ja Amir Peretziä 1 %.
Pääministeri Olmertin kannatus pääministeriksi ei yltänyt lähellekään edellisiä.
4. PÄÄMINISTERI OLMERT sanoi pystyttävänsä erikoiskomitean tutkimaan ja toteuttamaan uudistuksia Winograd-komitean raportissa havaittujen virheitten poistamiseksi. Tällainen komitea tuskin pystyy esittämään karkeimman virheen, eli Olmertin poistamista valtion johdosta.
TOISEKSI OLMERT kokoaa sekä Kadiman johdon että hallituspuolueittensa johdon kiireiseen neuvotteluun, miten tästä jatketaan.
LABOUR-PUOLUEEN ministeri hallituksessa Eitan Gabel ilmoitti heti raportin julkistamisen jälkeen, ettei hän voi jatkaa tällaisessa hallituksessa. Olmertin vaarana on, että Labour toteuttaa useitten kansanedustajiensa vaatimuksen erota hallituksesta välittömästi, mikä rampauttaisi sen kokonaan. Sekä Peretz että Olmert ilmoittavat jatkavansa tehtävissään.
5. KENRAALIMAJURI (RES.), entinen kansallisen turvallisuuskomitean puheenjohtaja, Giora Eiland esittää omana havaintonaan, että erillään sodan johtamisesta hän pitää suurimpana virheenä tapaa, millä Olmertin hallitus toimi ilman pätevää henkilökuntaa, joka olisi pystynyt valmistelemaan esille tulevat asiat.
TOINEN HUOMIO Eilandin mielestä on poliittisen ja turvallisuusjärjestöjen välisen yhteyden puuttuminen, jonka reformoiminen on elintärkeä kysymys. Eiland kyselee, miten hallitus pystyy päättämään sotilaallisista asioista, jos se ei tunne IDF:n kykyjä ja mahdollisuuksia.
EILANDIN ESITTÄMÄT huomiot ovat äärimmäisen huomioitavia ja kiireellisiä, sillä maata uhkaavat monet ulkoiset vaarat. Asiantuntijat ovat huutaneet varoituksia, ettei Olmertin hallitus ole pätevä valmistamaan maata uuteen sotaan ja johtamaan sitä. Uusi johtaja ja uusia ministereitä tarvitaan kiireisesti, mikä tarkoittaa uusia vaaleja. Knesset voi teoriassa erottaa hallituksen, jos se ei itse sitä tee, ja asettaa uuden pääministeriehdokkaan muodostamaan maalle uutta hallitusta, mutta tämä vaatisi enemmistöä, jota voi olla vaikea löytää.
MONET KANSANEDUSTAJAT mieluummin pitävät kiinni edustuspaikastaan, koska uudelleen valinta voi olla epävarma. Tämä koskee erikoisesti Kadiman kansanedustajia. Täten apulaispääministeri Shimon Peres on toistuvasti pyrkinyt tyynnyttelemään mielipiteitä ja uskomaan istuvan hallituksen kykyyn uusiutua ja saada parannuksia aikaan. Peres voi olla yksi niistä, jota tuskin enää halutaan tärkeille hallituspaikoille.
6. MUUTAMIA HAVAINTOJA, mikä meni pieleen ja miksi.
AVRAHAM DISKIN, heprealaisen yliopiston poliittisen tieteen professori, tukee artikkelissaan Eilandin edellä esittämiä huomioita.
Hän vertaa tilannetta Jom Kippur sodan jälkeen 1973, jota Agranat-komitea tutki raportissaan. Tuossa sodassa Israelin tuhoutuminen oli hiuskarvan varassa Egyptin ja Syyrian murtaessa Israelin puolustusasemat, joitten miehistö oli lomautettu juutalaisten suurimman juhlan viettoon. AGRANAT KOMITEA totesi, että 1967 kuuden päivän sodan hämmästyttävä menestys oli tuudittanut maan johdon illuusioon sen ylivoimaisuudesta ja uskoon, etteivät viholliset ole valmiit hyökkäykseen. Maan johto luotti lentoaseeseen eikä huomioinut, että Egypti ja Syyria olivat aseistautuneet uusilla venäläisillä torjuntaohjuksilla, eikä siihen, että niillä oli suuret määrät maajoukkojen käyttämiä kevyitä panssarintorjunta (PT) ohjuksia, joilla ne tuhosivat joukoittain IDF:n panssareita. Vei aikansa, ennen kuin IDF:n sotilaat oppivat ylittämään tämän ongelman.
AGRANAT-KOMITEA asetti päävastuun puolustusministeri Moshe Dayanin harteille, mutta totesi ne ministerin toimeen kuuluviksi ja luonteeltaan julkisiksi ja poliittisiksi.
Moshe Dayan erosi toimestaan, ja Golda Meir seurasi hänen esimerkkiään, mikä nosti Yitzhak Rabinin pääministeriksi. Tämä toi Israeliin Oslon sopimukset ja Arafatin terroristit.
7. OLMERTIN HALLITUKSEN toimia Libanonin sodassa ja sen jälkeen on huomioitava, että IDF:n johto tunnusti, ettei se tiennyt Hizbullahin PT-ohjuksien määrää eikä tehoa, kuten se ei ymmärtänyt sen hankkimien rakettien määrää ja tehoa, mitkä tuhosivat Israelin pohjoisosia ja pakottivat yli miljoonan ihmistä sisäiseen maan pakoon pois tulen ulottuvilta.
OLMERTIN TAPA VÄHÄTELLÄ Iranin ydinaseen valmistumista ja sen sotilaallista kykyä sekä Syyrian valmiutta ja kykyä aloittaa edes rajoitettuja sotatoimia Israelin vastaan on hälyttävä.
Syyria on siirtämässä Irakin rajalla olevia joukkojaan Libanonin ja Israelin rajalle. (debkafile)
HIZBULLA-JOHTAJA Hassan Nasrallah on jo ehtinyt todeta, että Winograd-komitean lausuntokin osoittaa Israelin hävinneen Libanonin kakkossodan.
YLEISESTI TODETAAN, että IDF:n alamäki alkoi Barakin vedettyä IDF:n joukot pois Libanonin eteläosasta. Tästä lähtien sekä poliittisen että turvallisuudesta vastaavan johtajiston pariin oli levinnyt usko, että sodan vaara on pysyvästi poistunut eikä siihen kannata varautua. Tämän johdosta varusteita ei täydennetty, uusia aseita ei hankittu eikä reservejä koulutettu vuosiin.
ASIANAJAJA Yosef Fuchs esittää, että Olmertin tulee erota, ja ettei Tzipi Livni voi olettaa ottavan hänen paikkansa. Livni lupaa antaa lausuntonsa tänään.
Labour-kansanedustajat vastustavat Livniä pääministeriksi, koska ”hän on poliittinen kupla” ja esittävät, että kokenut poliitikko kuten Shimon Peres ottaisi tilapäisesti maan johdon käsiinsä.
LIKUD-MK Steinitz varoittaa, että Egypti puuhaa arabimaitten yhteistä rintamaa Israelia vastaan.

Monday, April 30, 2007

MAANANTAI 30.04.07
1. SUURI OPERAATIO GAZASSA voi olla välttämätön, sanoi IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi hallituksen viikkokokouksessa sunnuntaina. Hän kuitenkin painotti, ettei ole viisasta ottaa valvontaansa suuria alueita Gazasta.
ASHKENAZI perusti mielipiteensä sille tosiasialle, että Hamas jatkaa esteettä armeijansa rakentamista ja on aloittanut uudelleen Kassam-iskut Israeliin. Hän otti Libanonin sodan kokemukset esimerkiksi todeten, että kuten Hizbullahin Katjusha-iskuja ei saatu loppumaan pelkästään ilmaiskuin, Kassam-iskuja Gazasta ei saada loppumaan ilman maaoperaatiota.
ASHKENAZIN MUKAAN viimeistä viiden kuukauden aikaa on vaikea kutsua tulitauoksi, koska palestiinalaiset ampuivat sen aikana 250 Kassam-rakettia ja kranaattia Israeliin sekä tekivät useita yrityksiä soluttautua Israelin puolelle, tulittaa sotilaita ja asettaa tienvarsipommeja. Itsenäisyyspäivänä palestiinalaiset ampuivat 35 kranaattia ja seitsemän Kassam-rakettia. Kaksi muuta Kassamia ammuttiin sunnuntaina Israeliin, mutta onneksi ilman vahinkoja, hän jatkoi.
HIZBULLAH SOLUTTAUTUU etelään Litani-joesta, ja se on onnistunut paremmin pureutumaan alueen kaupunkeihin kuin niiden ulkopuolelle, koska UNIFIL-joukot estävät sen. Ashkenazi tunnusti, että suhteet IDF:n ja UNFIL:n joukkojen välillä ovat parantuneet, mutta aseiden salakuljetus Syyriasta Hizbullahille sumentaa välejä. Hän jopa väläytti mahdollisuutta, että UNIFIL-joukot voidaan vetää pois Libanonista riittävän mandaatin puuttumisen vuoksi.
SYYRIA VAHVISTAA valmiuttaan Israelin rajalla, mutta ne ovat Askenazin arvion mukaan puolustuksellisia, eikä IDF:lla ole suunnitelmia tehdä ennakkoon estävää iskua Syyriaan.
PÄÄMINISTERI OLMERT, joka odottelee sydän kylmänä asettamansa Winograd-komitean raporttia Libanonin sodasta tänään iltapäivällä, kertoi hallitukselle, ettei Israel halua kuumentaa tilannetta palestiinalaisten kanssa, mutta lupasi tukea IDF:n iskuja Gazan alueelle tilanteen mukaan.
2. EGYPTILÄINEN KENRAALI syyttää palestiinalaisia raketti-iskuista Israeliin sunnuntaina ja varoitti, että palestiinalaiset kärsivät suuresti, jos IDF tekee suuren operaation Gazan alueelle.
Kenraali Burhan Hammadin kritiikki sai tulistuneen vastaanoton joiltakin Gazan aseellisilta ryhmiltä. Hammad, joka on korkea-arvoinen tiedustelu-upseeri Gazassa ja tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin henkilökohtainen edustaja, on yrittänyt välittää tulitaukoa Israelin ja aseellisten palestiinalaisryhmien välille. Lienee ensimmäinen kerta, kun egyptiläinen korkea sotilasvirkailija on avoimesti kritisoinut Kassam-rakettien ampumista Israeliin. Hän varoitti, että jos IDF iskee Gazaan, se tulee tekemään suurta tuhoa Gazan infrastruktuurille ja aiheuttamaan monien kuoleman. Hän vaati aseistettuja ryhmiä asettamaan asukkaitten intressit ensimmäiseksi.
HAMASIN ”SOTILASSIIVEN” Izza din-Qassam johtaja Abu Obadiah kommentoi: ”Me hylkäämme tuollaiset lausunnot ja vaadimme niitä, jotka eivät pysty puolustamaan palestiinalaisia, astumaan syrjään ja antamaan palestiinalaisten puolustaa itseään. Mitä egyptiläiset tekevät lopettaakseen palestiinalaisten kuristamisen ja näännyttämisen nälkään? Heistä kuulee vain silloin, kun he hyökkäävät palestiinalaisten vastarintaa vastaan ja syyttävät meitä Israelin aggressiosta.” Hän syyttää Egyptiä Abbasin ja hänen johtamansa Fatahin tukemisesta vallan saamiseksi Gazassa. Myös Hamasia edustavat kansanedustajat Ramallahissa kritisoivat Egyptiä.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas teki eilen yllätysvierailun Saudi Arabiaan, jossa hän keskusteli kuningas Abdullahin kanssa Gazan tilanteesta ja tulitauon saavuttamisesta.
3. PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz antoi sotilaille kehotuksen tyhjentää Hebronin ns. Rauhantalo juutalaisasukkaista heti, kun lailliset esteet on poistettu, mutta Olmert tarttui asiaan ja ilmoitti, että talon kohtalosta päättää hallitus eikä Peretz. Hebronin juutalaiset ostivat tämän 4-kerroksisen, 3500 neliömetrin, asuintalon ns. Patriarkkaintien varrella Hebronissa, ja siihen muutti useita juutalaisperheitä ja yksineläviä maaliskuun 19. päivänä.
HEBRONIN JUUTALAISTEN edustaja asianajaja Nadav Haetzni kertoo, että kaikki lain vaatimat toimenpiteet on suoritettu ja asuintalo on laillisesti ostettu. Hän epäili Peretzin innon talon tyhjentämiseksi perustuvan siihen, että hän tarvitsee näyttöjä pätevyydestään ensi kuussa pidettäviä Labour-puolueen puheenjohtajavaaleja varten. Hän vakuutti, että Israelin hallitukset olivat jo 1980 ja 1998 tehneet päätöksiä juutalaisten läsnäolon vahvistamisesta Hebronissa. Päätös on hallituksen varassa, hän päätteli.
4. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-RAPORTIN uskotaan kohtelevan rajusti Olmertia, Peretziä ja Halutzia sekä lisäksi muitakin IDF:n kenraaleita. Osaraportti julkistetaan tänään.
- TORSTAINA Tel Avissa kokoontuu Uzi Dayanin (Tafnit-puolue) organisoima mielenosoitus, johon odotetaan osanottajia kaikista puolueista. Tilaisuuden järjestelyihin osallistuvat reserviläiset ja kaatuneitten sotilaitten omaiset. Tilaisuuden tarkoituksena on vaatia Olmertin ja Peretzin välitöntä eroa.
- HAREDI-SEKTORI kokoaa voimansa pystyäkseen suorittamaan ruoka- ja kulutustavaroitten ostot suoraan tukkuliikkeiltä ilman välikäsiä. Tällä on tarkoitus pudottaa hintoja jopa 30 %. Mukana on yeshivoita, seminaareja, naistenkouluja ja muita opetusinstituutioita, liettualaisia, Hassideja ja Sefardeja. Joka neljäs syntynyt lapsi on haredi ja 52 % alle 18 vuotiaista juutalaisista samoin. Kansanosan tarve lastenhoitovälineistä, virvoitusjuomista ja yleisistä kulkuneuvoista ylittää suuresti sen suhteellisen osuuden kansasta.
- ENSIMMÄINEN BEDUIININAINEN läpäisi onnellisesti tutkintonsa ja saa tänään farmaseutin (apteekkarin) pätevyyden. Faten Al-Atawneh on kotoisin Huran kylästä Negevissä, hänen isänsä on (islamin) uskonnollisen oikeuden tuomari ja lastentarhanopettaja.
- ANTI-SEMITISMI nousee mukaan Ranskan presidentin vaaleihin. Viimeinen hyökkäys juutalaista vastaan alkoi Bordeauxissa ryöstönä, mutta ryöstäjien havaittua, että heidän uhrinsa Audrey Brachelle piti kaulassaan riipusta, jossa luki ”chai”, elämä, he alkoivat mukiloida häntä, toinen veti esiin puukon ja repi sillä auki hänen puseronsa ja piirsi hakaristin hänen povelleen ennen pakoaan paikalta. Molemmat pääehdokkaat ovat luvanneet puolustaa Ranskan vähemmistöä siten, ettei heidän tarvitse pelätä eläessään Ranskassa.
- USA:N KONGRESSIN EDUSTAJA Shelley Berkley aikoo laatia lain, jolla Saudi Arabia saadaan poistamaan Israelin vastaisen boikottinsa.
Osanottajat 14 arabimaasta kokoontuivat viime viikolla neljän päivän konferenssiin
Damaskokseen, jossa etsittiin keinoja Israelin vastaisen boikotin tiukentamiseksi.
Saudi Arabian edustaja oli mukana, vaikka se on lupautunut poistamaan boikotin
ehtona pääsylle WTO:n (maailman kauppajärjestön) jäseneksi joulukuussa 2005.
- 27-vuotias kaupanomistaja murhattiin tuntemattomien pyssymiesten toimesta
Kalkiliyassa lauantai-iltana; Gazassa murhattiin 55-vuotias kilpailevan klaanin
toimesta sunnuntaina; kaksi gazalaista haavoittui klaanien välisissä tulitaisteluissa
Khan Younesissa sunnuntaina. PA:n poliisi suoritti joitain pidätyksiä.

Sunday, April 29, 2007

SUNNUNTAI 29.04.07
1. SYYRIA TUSKIN HYÖKKÄÄ ISRAELIIN, vakuutti Turkin ulkoministeriön Lähi Idän apulaispääsihteeri Sedat Onal median edustajille perjantaina.
Onal perustaa näkemyksensä sille tosiasialle, että Syyria etsii epätoivoisesti kansainvälistä tunnustusta eikä halua riskeerata sitä hyökkäyksellä Israeliin tänä kesänä, kuten väitetään.
Todisteeksi tästä hän otti esimerkiksi USA:n edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailun Syyriassa aiemmin tässä kuussa.
SEDAT ONAL analysoi, että jos USA antaisi luvan, Israel olisi valmis keskustelemaan Syyrian kanssa. USA syyttää Syyriaa siitä, että se sallii kapinallisten kulkea Syyrian kautta Irakiin.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN kanslian puhenainen Miri Eisen kertoi Jpostin toimittajalle, ettei USA estä Israelia keskustelemasta Syyrian kanssa, vaan ettei Israel katso ajankohdan olevan sovelias keskusteluille siksi, että Syyria tukee terrorismia.
ONAL PITÄÄ tilannetta parempana kuin koskaan, mistä on osoituksena arabien Riadin-suunnitelma, koska se monissa kohdin yhtyy YK:n päätöslauselmiin ja se lupaa täysiä diplomaattisuhteita Israelin ja arabimaitten kesken. Hän analysoi, että suunnitelma on tarkoitettu sarjaksi periaatteita, joitten pohjalta neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä voivat alkaa. Hän ei näe suunnitelmaa varsinaisena rauhan suunnitelmana.
TOINEN POSITIIVINEN kehitys oli Onalin mukaan PA:n yhteishallituksen muodostaminen, jolla on paikallista tukea, ja jota ei tulisi jättää käyttämättä. PA:n yhteishallitukselle tulisi antaa aikaa osoittaa päämääränsä käytännössä. Sen tulisi ensimmäiseksi lopettaa kaikki hyökkäykset Israelia vastaan ja vapauttaa korpraali Gilad Shalit. Israelin puolestaan tulisi osoittaa hyvää tahtoa vapauttamalla pidättämänsä tulli- ym. saatavat, joita se on kerännyt palestiinalaisilta, hän kertoo.
MALTILLISTEN VOIMIEN tukeminen palestiinalaisessa yhteiskunnassa on Onalin neuvo Israelille ja kansainväliselle yhteisölle.
2. TUHANNET ARABIT osoittivat mieltään Nasaretissa lauantaina iltapäivällä kansanedustaja Azmi Bisharan puolesta, jota jätti eronpyyntönsä Knessetistä viime viikolla. Mielenosoitukseen ottivat osaa kaikki Israelin arabipuolueet ja hänen perheensä jäseniä ja sukulaisia. Plakaateissa oli tekstejä kuten: ”Henkesi ja veresi ovat lunastaneet sinut, Azmi.”
Azmi Bishara on ollut poliisin tutkittavana jo pitemmän aikaa, koska hänen epäillään vakoilleen Hizbullahin ja Syyrian puolesta Libanonin sota II:n aikana ja laittomien Syyrian matkojensa yhteydessä antamiensa Israelia halventavien lausuntojensa vuoksi.
3. HAMAS ILMOITTAA jatkavansa raketti-iskuja Israeliin ja hylkäävänsä yritykset jatkaa tulitauko-sopimusta Israelin kanssa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Hamasin Damaskoksessa päämajaansa pitävän Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin ja yritti taivuttaa tämän tulitaukosopimuksen taakse, mutta ilman tulosta. Mashaal piti tiukasti kiinni vaatimuksestaan, että tulitaukosopimukseen tulee sisällyttää Juudean ja Samarian alueet. Abbasin kansliasta eräs virkailija totesi, että Mashaal pitää itseään palestiinalaisten johtajana pyrkien kaivamaan maata uuden yhteishallituksen ja ”presidentti” Abbasin alta. ”Hän haluaa monia asioita suostuakseen tulitaukoon,” virkailija totesi. Abbas tapasi lauantaina Egyptin presidentti Hosni Mubarakin toistaen vaatimuksensa tulitauosta.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat totesi, että PA pyrkii keskusteluissa USA:n ja Euroopan valtioitten kanssa laajentamaan tulitaukosopimusta siten, että siihen kuuluu talouspakotteitten poistaminen ja IDF:n asettamien tarkastuspisteitten poistaminen Juudeassa ja Samariassa.
4. KHALED MASHAAL kertoi lehtimiehille keskusteltuaan arabiliiton pääsihteeri Amr Moussan kanssa, että Hamas pitää raketti-iskuja laillisina keinoina Palestiinan kansan puolustamiseksi. ”Kansamme on oikeutettu vastarintaan miehitystä vastaan poliittisen ratkaisun puuttuessa”, hän vakuutti. Hänen mielestään Gilat Shalitin vapauttamisen viivästyminen johtuu siitä, ettei Olmert suostu hänelle esitettyyn listaan palestiinalaisten vankien vapauttamiseksi.
MASHAAL KERTOI keskustelleensa Abbasin kanssa PA:n yhteishallituksesta, kasvavasta anarkiasta ja laittomuudesta Gazan alueella sekä PLO:n reformoimisesta siten, että Hamas ja muut palestiinalaisryhmät voivat liittyä PLO:n jäseniksi.
MASHAAL KRITISOI kansainvälistä yhteisöä, myös arabi- ja muslimimaita, siitä, etteivät ne ole toteuttaneet lupauksiaan taloudellisesta tuesta. Mashaalin mukaan ”Lähi Itää uhkaa uusi räjähdys”, ellei palestiinalaisten kansainvälistä tukea palauteta ennalleen. Hän pitää epäoikeudenmukaisena pakotteita, joita Palestiinan kansalle asetettiin Hamasin muodostaessa hallituksen maalikuussa 2006. Myös Gazassa Hamasin ja PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) edustajat pitävät raketti-iskuja Israeliin oikeutettuina.
IDF:N SOTILAAT avasivat lauantaina tulen Gazan alueella lähellä turva-aitaa havaittuaan neljän palestiinalaisen asettavan pommia aidan viereen. Tulituksessa kolme heistä sai surmansa ja neljäs haavoittui vakavasti, kaikki Hamasin ”sotilassiiven” jäseniä. IDF:n mukaan tämä oli 60. pommi, joita palestiinalaiset ovat asettaneet turva-aidan viereen tulitauon aikana.
SALEH KALLAB, poliittinen analysoija Gazassa, pitää raketti-iskuja yrityksenä kaivaa maata pääministeri Ismail Haniyehin hallituksen alta osoittaakseen Abbasin heikkouden. Hän totesi, että palestiinalaisia koskevat tärkeät päätökset tehdään Syyriassa ja Iranissa, ei Gazassa eikä Ramallahissa. ”Hamas on jakaantunut maltillisiin ja niihin, jotka vastustavat helmikuussa Mekkassa solmittua sopimusta PA:n yhteishallituksen muodostamiseksi. Sopimuksen vastustajat raportoivat Hamasin entisille ministereille Said Siamille ja Mahmoud Zaharille.”
5. ISRAELIN MEDIA polemisoi täyttä päätä Winograd-komitean tutkimusraportin pohjalta, vaikka sen pitäisi olla salainen maanantain julkistamiseen saakka. TV-10:n uutistoimittaja kertoi lauantaina nähneensä osia raportista. Hän kertoi raportin viimeisen luvun, jossa komitea esittää yhteenvetonsa, kuvailevan Olmertin pääministerinä ”passiiviseksi, jota IDF kuljetti kuten härkää nenärenkaasta ja joka ei ottanut sodan johtoa käsiinsä, kuten olisi pitänyt”.
OLMERTIN KANSLIASSA kuvausta pidetään virheellisenä ja todetaan, ettei puolustusministeri Amir Peretz, jonka ei olisi pitänyt hyväksyä puolustusministerin toimia, tehnyt sitä, mitä häneltä odotettiin kokemattomuutensa vuoksi. Kanslian ennakkotietojen mukaan raportissa kritisoidaan sitä, ettei IDF:n komentaja Dan Halutz ollut varautunut Hizbullahin raketti-iskuihin Israeliin eikä missään vaiheessa esittänyt suunnitelmaa niiden eliminoimiseksi. Lainopillisten asiantuntijoitten mukaan komitealla ei ollut oikeutta esittää syytteitä henkilöitä kohtaan, joiden toimia se tutki.
OLMERTIA SYYTETÄÄN sitä, ettei hänen hallituksellaan ollut yhtenäistä suunnitelmaa sotaa varten eikä se noudattanut suunnitelmaa, joka ehkä oli olemassa. Olmert pidätteli maahyökkäystä Libanonin puolelle sodan loppuvaiheille saakka, mutta hän ei korvannut sitä vaihtoehtoisella suunnitelmalla. Olmertin kanslia kieltäytyy kommenteista ennen raportin julkistamista.
Myös sekä Peretz että Halutz saavat ankaraa kritiikkiä raportissa, mikäli TV-10 kanavan uutisiin on luottamista.
6. KANSANEDUSTAJAT vaativat erikoisistunnon järjestämistä kesätauon aikana keskustellakseen Winograd-raportista ja tehdäkseen sen vaatimat ehdotukset ja vaatimukset. Knessetin puhemies Dalia Itzik palaa Espanjan matkaltaan sunnuntaina ja neuvottelee tilanteesta pääministeri Ehud Olmertin kanssa, jonka kanssa hänellä on luottamukselliset suhteet. Kadiman kansanedustajat ovat Yoel Hassonin suulla vaatineet kansanedustajia panemaan jäitä hattuun ja odottamaan raportin julkistamista. Mutta kansanedustajat kaikista puolueista ovat vaatimassa Olmertin ja Peretzin välitöntä eroa tehtävistään. KE Zevulun Olev (NRP) aikoo valmistelee lakia, jossa esitetään Knessetin hajottamista ja uusia vaaleja, jotta ”kansa saisi valita uuden hallituksen, joka on vapaa epäonnistumisista ja korruptiosta”.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajaehdokas Ophir Pines-Paz vaati puoluetta tekemään välittömät päätelmät komitean raportin pohjalta ja eroamaan hallituksesta. Hän sanoi, että asiaa käsitellään puolueen keskuskomitean kokouksessa torstaina tai sunnuntaina.
Myös Likudin, Mereztin että NU:n johtajat vaativat, että pääministeri Olmert seuraa Golda Meirin esimerkkiä, joka erosi paikaltaan Jom Kippur-sodan aikana tehtyjen virheitten johdosta.