TORSTAI 03.05.07

1. POLIITTINEN TILANNE Israelin sisällä on vielä täysin sekaisin Winograd-osaraportin julkistamisen jälkeen 30.04.07. Raportin esittämät virheet ja puutokset Libanonin sota II:n aikana ja ennen sitä ovat raskaampia kuin mitä oletettiin, vaikka sen laatijat välttävätkin tekemästä henkilökohtaisia suosituksia tai vaatimuksia, joita raportissa kutsutaan ”huomioiksi”. Siinä kuitenkin vihjataan, että lopullinen raportti joskus heinäkuussa puuttuu myös henkilökysymyksiin.

TÄMÄN JOHDOSTA Olmert ei katso olevansa pakotettu eroamaan välittömästi, kuten ei myöskään Peretz. joka löysi raportista paljon kehuja itselleen.

Olmert asetti komitean korjaamaan raportissa esitettyjä puutteita ja virheitä sekä toteuttamaan niitä. Komiteaa johtaa entinen IDF:n komentaja Amnon Lipkin-Shahak, ja siihen tulee henkilöitä pääministerin kansliasta, ulkoministeriöstä, IDF:stä, kansallisesta turvallisuusneuvostosta sekä lisäksi asiantuntijoita ulkopuolelta.

POLIITTISET TARKKAILIJAT analysoivat Olmertin toimia raportin julkistamisen jälkeen siten, että nyt Olmert on oikeassa elementissään käydessään poliittista mittelöä arvostelijoita ja hänen eroaan vaativia vastaan sekä omassa Kadima-puolueessa että sen ulkopuolella.

ENSIMMÄINEN mittelö ulkoministeri Tzipi Livniä vastaan eilen päättyi ratkaisemattomaan. Livni, joka korkeissa koroissaan oli lipsahtaa kameroiden edessä matkallaan Olmertin kansliaan, kertoi tilaisuuden jälkeen esittäneensä Olmertin eroamista, mutta jättäneensä ratkaisun siitä Olmertille itselleen. Hän sanoi pysyvänsä hallituksessa osallistuakseen raportissa esitettyjen virheitten korjaamiseen. Livnin päätökseen jatkaa matalaa profiilia vaikutti ehkä Olmertin kärkevä huomautus, ettei hän siedä apulaispääministeriltä tällaista kieltä, jos tämä haluaa säilyttää asemansa hänen varamiehenään.

OLMERT JOUTUU vastaamaan häntä vastaan esitettyihin syytöksiin tänään Knessetin erikoisistunnossa, joka kutsuttiin kokoon käsittelemään syntynyttä tilannetta. Hän kokosi Kadiman kansanedustajat keskustelutilaisuuteen eilen haistellakseen tuulen suuntaa omassa leirissä. Vain kolme edustajaa oli häntä vastaan, joista eduskuntaryhmän ja hallituskoaliittion puheenjohtaja Avigdor Yitzhaki ilmoitti eroavansa puheenjohtajuuksista vastalauseena. Olmert nimitti hänen tilalleen kansanedustaja Tzahi Hanegbin. Monet olivat valmistelleet kriittisiä puheenvuoroja, mutta Olmertin uhkausten pelottelemina pysyivät hiljaa. Olmert kertoi, että 60 vuoden aikana hän on nähnyt kaikenlaista ja oppinut, ettei kannata juosta pakoon velvollisuuksistaan minkäänlaisissa tilanteissa. Olmert päätti olla erottamatta Livniä suoralta kädeltä, kuten monet suosittelivat ja odottivat, vaan päätti ”rangaista” häntä jättämällä päätöksen epävarmuuden tilaan.

OLMERTIN STRATEGISTI Tal Zilberstein tuomitsi Livnin käyttäytymisen moraalisesti raukkamaisena ja suositteli Livnin erottamista, kuten liikemaailmassa tehtäisiin tässä tilanteessa.

ULKOMINISTERI-KANDIDAATTEJA ovat Livnin mahdollisen erottamisen tapahtuessa Shaul Mofaz ja Haim Ramon, joka tekee 120 tunnin yhteiskuntapalvelua luvattoman suukon vuoksi.

SHIMON PERES taitaa elää jo muissa maailmoissa: ”Tämä on suuri päivä Kadimalle,” hän huomioi Winograd-raportin vaikutuksia.

OPPOSITIO asettaa toivonsa Olmertin kaatamisesta Labour-puolueelle, koska hallituksen muut puolueet, Shas, Gil-eläkeläiset ja Israel Beiteinu, ovat ilmaisseet tukevansa Olmertia. Labourin parissa on vahvistunut tuntuma, että se haluaa uusia vaaleja, vaikka niiden tulos voi olla arvaamaton. Puolueen puheenjohtaja valitaan 28.toukokuuta, jossa nykyisellä puheenjohtajalla Amir Peretzillä ei ole juuri mahdollisuuksia. Vahvimmat ehdokkaat ovat Ami Ayalon ja Ehud Barak.

Oppositio sai yllättävää tukea, kun Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vaati Olmertin eroa. Hän antoi tunnustusta sille, että Israelissa pääministeriä voidaan avoimesti kritisoida.

TORSTAI-ILTANA on Tel Avivissa Olmertin vastainen mielenosoitus, johon odotetaan satoja tuhansia osanottajia, mukana ylioppilaita ja muusikoita.

2. ARABIKANSAEDUSTAJA Azmi Bishara (Balad) on poliisin vapauttamien tutkimustietojen mukaan syyllistynyt maanpetokseen, vakoiluun ja lukuisiin petoksiin. Jos hän palaa Israeliin, hänet pidätetään välittömästi kuulusteluja ja oikeuskäsittelyä varten. Libanonin sota II:n aikana hän välitti tietoja Hizbullahille rakettien osumisista ja antoi suosituksia uusista kohteista, sekä toimitti ulkovalloille kopioita arkaluonteisista dokumenteista. Hän sai palveluksistaan rahaa, jotka toimitettiin hänelle Jordanian kautta rahanvälittäjän avustuksella.

Ne toimitettiin hänelle kirjekuoressa hänen Knessetin toimistoonsa 50 000 USD erissä.

Poliisi ei vielä tiedä, miten Bishara käytti rahansa ja veikö hän niitä ulkomaille.

ISRAELIN ARABIT pelkäävät, että tapaus voi huonontaa jo ennestäänkin tulehtuneita välejä israelilaisten kanssa. Jotkut pelkäävät, että seurauksena voi olla arabien joukkokarkotuksia.

3, IDFVAROITTAA, että palestiinalaiset hakevat tilaisuutta siepata lisää israelilaisia sotilaita ja siviilejä, joita voitaisiin käyttää vaihtokaupassa palestiinalaisten vankien vapauttamiseksi israelilaisista vankiloista. Varoitus koskee sekä Gazan aluetta että viimeiseksi myös Juudeassa ja Samariassa, joissa vaaran uskotaan olevan suurin Betlehemin seudulla sekä valtatie 60, joka kulkee Ramallahin viereisiin juutalaiskyliin.

IDF pitää tilannetta niin kiireellisenä, että se asentaa varoitusjärjestelmiä kymmeneen peukalokyytiläisten suosimaan paikkaan. Järjestelmään kuuluu hätäkutsupainike sekä kameravalvonta, joka välittää elävän kuvan kylän sisäänkäynnin valvontapisteeseen. Toiseksi armeija on tehnyt nauhan, jossa näytetään Eliahu Asherin sieppaus kesäkuussa ja jota esitetään juutalaiskylissä. Kolmas varotoimenpide on järjestää ylimääräisiä panssaroituja busseja vaarallisille reiteille keräämään peukalokyytiläisiä.

Armeijan edustaja kertoo, että uuden sieppauksen onnistuminen olisi suuri epäonnistuminen IDF:lle. IDF varoittaa turvautumista peukalokyytiin ja kritisoi niitä, jotka pyrkivät Homeshin tuhottuun juutalaiskylään Samariassa taas perjantaina.

MAHMOUD ABBAS, jota Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin kävi tapaamassa, lupaa taas kerran, että Gilad Shalitin vapauttaminen on lähellä. Toiseksi hän katsoo, että lopullinen rauhansuunnitelma voidaan somia parissa kuukaudessa, kuten Saeb Erekat vahvistaa.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020