Friday, December 07, 2012

PERJANTAI 07.12.12


perjantai 07.12.12

1. SYYRIAN suuret massatuhoaseet ovat edelleen uutisten pääotsikoissa. Kukaan presidentti Bashar Assadin lähipiiriä lukuun ottamatta ei tiedä varmasti, mikä niiden tilanne on tällä hetkellä, joskin sekä USA:n että Israelin sotilaspiirit sanovat olevansa selvillä niiden varastoista ja tarkkailevansa kaiken aikaa, mitä niissä tapahtuu. Epäselvyyttä lisää epätietoisuus siitä, miten Bashar Assad tulee toimimaan ja mitä suunnitelmia hänellä on selviytymisestään siinä tapauksessa, että kapinalliset valtaavat hänen palatsinsa ja hän joutuu poistumaan sieltä. Hänellä lienee aina silmissään TV-kuvat siitä, miten Libyan diktaattori Muammar Gaddafi joutui pakenemaan palatsistaan, ja hullaantunut kansanjoukko kiskoi hänet suuresta maan päälle varastoidusta viemäriputkesta, jonne hän oli piiloutunut. Libyan kapinallisia avustivat siellä toimineet CIA:n agentit, jotka luultavasti antoivat vihjeitä  Gaddafin pakoyrityksestä. Verenhimoon kiihottunut kansanjoukko lopulta lynkkasi hänet.

BASHAR Assad tuskin antautuu kuolemaan Gaddafin tapaan kuin kulkukoira, sillä hänellä on käytettävissään kuolettavat aseet ja myös miehistö, joka osaa ja uskaltaa käyttää niitä. Gaddafilla oli myös suuret varastot nykyaikaisia – myös kemiallisia - aseita, joita nyt levitellään pitkin Lähi Idän räjähdys-pisteitä, mutta häneltä puuttui uskollinen miehistö niiden käyttämiseen. Libyan massatuhoaseet on tiettävästi hävitetty.
Times of Israel artikkelissa, jonka laati Mitch Ginsburg, selvitetään, miten biologisia ja kemiallisia aseita on käytetty aiemmin Lähi Idässä. Hän tekee huomion, että niitä ovat käyttäneet alueen muslimivaltiot ja useimmiten joko omaa kansaansa tai toista muslimimaata vastaan. Artikkelissa esitetään esimerkkejä näistä.

Egypti käytti pommeja ja tykistön ammuksia, joihin oli asetettu fosfori ja sinappikaasua taistellessaan tasavaltalaisten joukoissa kuninkaallisia joukkoja vastaan Jemenissä 1966-1967 surmaten arviolta 1 500 ihmistä.
Irakin diktaattori Saddam Hussein käytti sinappikaasua taisteluissa Iranin joukkoja vastaan v. 1980 ja uudelleen 1988 hyökkäyksissään kurdeja vastaan surmaten 5 000 ihmistä. Hussein ilmeisesti käytti, kuten artikkelissa todetaan, sinappikaasun ohelle sariini ja VX hermokaasua.
Syyrian presidentti Hafez Assad, Bashar Assadin isä, käytti juoksevaa syanidia kukistaessaan Muslimiveljeskunnan kapinayrityksen 1982. Useita viikkoja kestäneen operaation aikana Hafez Assadin joukot surmasivat Haman kaupungin Muslimiveljeskunnan asuman lähiön asukkaat, n. 20 000 – 30 000 ihmistä, tasoittaen lopulta koko kaupunginosan maan tasalle.
Artikkelissa kerrotaan, että Egypti antoi sariini- ja sinappikaasuaseita Hafez Assadin joukoille ennen 1967 sotaa, kuten Bar Ilan yliopiston BESA keskuksen tohtori Dany Shham toteaa. Hän sanoo Hafez Assadin kutsuneen niitä nimellä ”toisenlaiset aseet”, joista arabimaat ovat Assadin mukaan valmiit luopumaan, kun Israel luopuu ydinaseistaan.

KANSAINVÄLISEN terrorivastaisen Instituutin luennoitsija Eli Karmon Herzliyssa arvioi, että Bashar Assad valmistelee massatuhoaseittensa siirtämistä varastoistaan, jos näyttää siltä, että kapinalliset ovat saamassa niitä käsiinsä. Hän selittää, että presidentti Assad on laatinut pakosuunnitelman vetäytyäkseen alaviittien asumille Latakian ja Tarrusin välisille rannikko-alueille Orontesjoen rannalla. Katmon kertoi jo heinäkuussa Times of Israel lehden toimittajalle, että Hafez Assad valmisteli alueesta steriiliä karkottaen sunni-muslimit sieltä.

USA:n, Jordanian ja Turkin joukot ovat valmiudessa puuttumaan Syyrian tilanteeseen, jos näyttää siltä, että massatuhoaseita joutuu kapinallisten käsiin tai että Assad käyttää niitä. Turkkilaisen arvion mukaan operaatioon tarvitaan 75 000 sotilasta ilmavoimien lisäksi. Israelin mukaan tuloa ei välttämättä haluta, koska maitten väliset suhteet voisivat monimutkaistaa tilannetta. IDF:n taholta vakuutetaan, että jos massatuhoaseita joutuu Hizbullahin käsiin, se tulee iskemään kaikin voimin ilman rajoitteita, eikä saastuman leviämistä voitaisi estää. http://www.timesofisrael.com/assad-may-be-preparing-to-take-chemical-weapons-with-him-in-a-retreat-from-damascus-israeli-expert-says/

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi sanoo pitävänsä tiukasti kiinni päätöksistään, joilla hän kaappasi itselleen ehdottoman vallan ilman oikeuslaitosten väliintuloa, ja joiden mukaan uudesta perustuslaista pidetään kansanäänestys 15. joulukuuta. Hän selitti, että hänen ehdottomat valtaoikeutensa ovat tilapäisiä, ja että jos kansanäänestyksessä perustuslaki-esitys hylätään, hän nimittää uuden paneelin toisen version laatimiseksi.
Mursi syytti vihaisesti mielenosoittajia, että jotkut heistä toimivat Mubarakin hallituksen puolesta, mutta ettei hän koskaan salli kenenkään toimivan hänen laillisesti valitun  hallintonsa kaatamiseksi.
Hän sanoi kannattavansa sananvapautta, mutta hän ei salli kenenkään rikkovan yleistä järjestystä, ja että ne jengit, jotka toivat aseita ja lähettivät väkivaltaisia kiihottajia kansan pariin, tullaan pidättämään ja heitä tullaan rankaisemaan ankarasti.
Parin viimeisen päivän aikana mielenosoituksissa 7 ihmistä on saanut surmansa ja lähes puoli tuhatta haavoittunut.

Presidentti Mursi kutsui opposition edustajat neuvottelemaan tilanteesta presidentin palatsiin lauantaista alkaen, jotta tilanne voitaisiin selvittää ilman mielenosoitusten jatkumista.
Muslimiveljeskunnan kannattajat olivat pystyttäneet telttoja presidentin palatsin lähelle ja asettaneet tiesulkuja tarkastuspisteineen palatsiin johtaville kaduille. Armeija oli tuonut paikalle panssarivaunuja ja panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja. Eilen tilanne oli osittain rauhoittunut palatsin ympärillä ja telttailijat poistuivat. Eräs heistä totesi, että he tulivat puolustamaan islamia, jota kansa haluaa, mutta ei presidentti Mursia. Mielenosoittajat ovat pyrkineet järjestäytymään, ja heidän johtoonsa näyttää nousevan Mohammed ElBaradei.
Kaksi päivää kestäneet Mursin vastaiset mielenosoitukset ovat alentaneet Egyptin pörssikurssi-indeksiä n. 4.6 %  aiheuttaen n. 1.7 miljardin USD menetykset. Egyptin punnan vahvistamiseksi maan keskuspankki on vähentänyt ulkomaista valuuttareserviään, joka on nyt 15 miljardia USD, puolet siitä, mitä se oli 19 kuukautta sitten.

3. hebronissa syntyi torstaina vaarallinen tilanne. PA:n poliisit pyrkivät pysäyttämään IDF:n rutiinipartion kaupungin H1 kaupunginosassa, mikä johti tuuppimiseen ja ainakin yhden PA:n poliisin turvautuessa nyrkkeihinsä. Sotilaat käyttivät paukkupommeja poliisien hajottamiseksi, mikä kutsui paikalle 250 kaupungin arabia, jotka alkoivat kivittää partiota. Sotilaat  kuitenkin onnistuivat hajottamaan väkijoukon ilman pahempia seuraamuksia. IDF kieltäytyy antamasta yksityiskohtia tapauksesta, koska tutkimukset ovat vasta alullaan. Armeijan taholta tapausta pidetään hyvin huolestuttavana ja vakavana, sillä PA:n poliisit eivät yleensä puutu sotilaitten rutiinitoimiin.

PA:n turvallisuusupseeri Hebronissa antoi varsin kummallisen selityksen. Hän kielsi, että poliisi olisi hyökännyt sotilaitten kimppuun. Se sijaan hän sanoi poliisien menneen väliin huomattuaan sotilaitten pahoinpitelevän asukkaita. Sotilaat yrittivät sitten hänen mukaansa pidättää poliisin, jolloin väkijoukko tuli poliisien suojaksi.
Hän kertoi, että armeija käytti kyynelkaasua sekä kovia ja kumi-luoteja väkijoukon hajottamiseksi haavoittaen 23 asukasta. PA:n turvallisuusupseeri kielsi, että poliisit olisivat hyökänneet sotilaitten kimppuun, vaan että he menivät suojelemaan väkijoukkoa.
Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto raportoi, että 5 asukasta vietiin sairaalaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=294927

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hamas juhlii perustamisensa 25-vuotisjuhlia Gazassa. Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal matkusti eilen Gazaan vaimonsa ja tyttäriensä kanssa 15 Hamasin viranomaisen seuraamana. Hamas kutsui juhliin myös Fatahin edustajia, ja sen edustaja Fayez Abu Aitah vahvisti, että Fatahin edustajia osallistuu lauantaina pidettävään vuosi-juhlaan. Mukana on myös Hamasin sotilaskomentajan Ahmed Jabarin perhe, joka matkusti Egyptistä Gazaan. Jabari on alunperin kotoisin Hebronista. Fatahin osallistumisen juhlaan katsotaan ilmentävän Hamasin ja Fatahin lähestymistä vuosien kyräilyn jälkeen. Aiemmin kerrottiin, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas osallistuisi myös juhliin, mutta ilmeisesti se ei toteudu. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=295001
-          Jordanian kuningas Abdullah II teki virallisen vierailun Ramallhiin eilen, jossa hänelle annettiin kuninkaallinen vastaanotto kunniakomppanioineen ja soittokuntineen. Vierailun tarkoituksena oli kuninkaan mukaan vahvistaa PA:n ja Jordanian välisiä taloudellisia ja poliittisia suhteita sekä koordinoida niitä. Osapuolet sopivat keskustelujen jatkamiseksi yhteistoimintasopimuksen laatimiseksi. Kuningas Abdullah II ja Jordanian ulkoministeri Nasset Judeh ylistivät palestiinalaisten saavutusta YK:n yleiskokouksessa ja esittivät toiveensa, että sen asema nostettaisiin pian täyteen YK:n jäsenyyteen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294930
-          Pääministeri Benyamin Saksan vierailussa sovittiin vain siitä, että Saksa ja Israel näkevät juutalaisen rakentamisen historiallisessa kotimaassaan Juudeassa ja Samariassa eri tavalla. Netanyahu pyrki selvittämään Saksan liittokansleri Angelika Merkelille, että juutalaisilla on historiallinen ja uskonnollinen oikeus ja jopa velvollisuus rakentaa muinaista isänmaataan, myös E-1 aluetta Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä. Merkel ei kuitenkaan nähnyt mitään tällaisia velvoitteita eikä suostunut ymmärtämään, miksi juutalaisten tulee tunkea arabien asuttamille alueille. Kumpikin osapuoli vakuutti kuitenkin jatkuvaa ystävyyttä, ja etteivät pienet erimielisyydet vaikuta perusasiaan, eli Saksan tunnustamiseen Israelin oikeuteen asua riippumattomana omassa maassaan. Pääministerin Saksan vieraili liittyi aiempiin päätöksiin pitää vuosittain yhteinen hallitusten kokous. Berliinissä olivat mukana talousministeri Yuval Steinitz, puolustusministeri Ehud Barak, joka ei asetu ehdokkaaksi Knessetiin, maatalousministeri Orit Noked, tiede- ja teknologiaministeri Daniel Heschkovitz sekä apulaisulkoministeri Danny Ayalon, jonka Avigdor Liberman pudotti pois Israel Beitenun vaalilistalta, kaikkien kummastukseksi, sillä Ayalon on toiminut kiitettävästi varsinkin median edustajien kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294886
-          USA:n Syyrian lähettiläs Robert Ford raportoi isännilleen, että islamin ääriainekset ovat saamassa entistäkin suuremman osuuden kapinallisjärjestöissä. Hän varoitti lisäksi, että niiden osuus tulee kasvamaan taistelujen pitkittyessä. Ei uskoisi, että tämä olisi mikään uutinen, sillä siitä on raportoitu toisia kanavia pitkin kuukausien ajan. Tuntien presidentti Obaman mieltymyksen Muslimiveljeskuntaan, jonka vaikutus hänen hallituksessaan on todella huolestuttava, Obama ei nähne tässä mitään moitittavaa. Hänen väitetään lähettäneen salaa aseita Libyan ääri-islamilaisille järjestöille, ja lähettiläs Stevensin tehtävä Libyassa oli neuvotella aseitten toimituksista, mutta joko jotain meni pieleen tai tarkoitus olikin eliminoida hänet. Ford viittasi raportissaan varsinkin Al-Qaidan nousuun, mutta myös Hizbullah pelaa omaa negatiivista rooliaan Bashar Assadin tukena. Hän ei maininnut Muslimiveljeskuntaa, mikä asettaa kysymysmerkin hänen raporttinsa tasapuolisuudesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294984
-          EU:n taholta vakuutetaan, ettei järjestö aio asettaa Israelin vastaisia boikottitoimia, mutta Juudean ja Samarian juutalaisten valmistamia tuotteita listataan ja niissä tulee esiintyä merkintä, missä ne on valmistettu. Tämä on esioire täydellisestä boikotista, joka voidaan tarvittaessa lätkäistä tilanteen niin vaatiessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294939


Thursday, December 06, 2012

TORSTAI 06.12.12


TORSTAI 06.12.12

1. USA:N viranomaiset kertoivat MBC-News toimittajalle keskiviikkona, että Syyria on asentanut kemiallisia kärkiä pommeihinsa, ja että ilmavoimat vain odottavat Assadin käskyä aloittaakseen niiden levittämisen maahan suunnitelmien mukaan. Kysymyksessä on hermokaasu nimeltä sarin (sariini), jota Syyrian insinöörit maanantaina alkoivat yhdistää kahteen kemikaaliin sen aktivoimiseksi. Viranomaiset vakuuttivat vielä tiistaina, ettei viimeisiä valmisteluja sariinin aktivoimiseksi ja pommien varustamiseksi hermokaasukärjillä oltu suoritettu. Viranomaiset toteavat, että kun valmistelut on suoritettu loppuun asti, mikään ei pysty enää estämään pommien pudottamista ennalta määrättyihin kohteisiin, mutta pommeja ei kuitenkaan ole vielä lastattu koneisiin eikä viimeistä käskyä annettu.
Sariini on erittäin tehokas ja nopeasti vaikuttava hermokaasu, joka salpauttaa ihmisen hengityksen. Saddam Hussein tuhosi Halabjan kylän sariini-pommeilla surmaten 5000 kurdia vuonna 1988.
Vaikka presidentti Bashar Assad on vakuuttanut, ettei hän anna käskyä käyttää massatuho-aseita omia kansalaisiaan vastaan, mutta hän voi turvautua niihin viimeisenä keinona, vaikka itse menehtyisi niiden mukana, sillä ”hän haluaa kuolla Syyriassa”.

USA on antanut toistuvia varoituksia, että se tulee puuttumaan tilanteeseen, mikäli se katsoo Syyrian aloittaneen pommien aktivoimisen tai massatuhoaseiden siirtämisen.
Israelin Saksassa vierailulla oleva pääministeri Netanyahu sanoo Israelin seuraavan tarkasti tilanteen kehittymistä ja on USA:n Englannin ja Ranskan kanssa valmis estämään massatuho-aseiden käyttämisen Assadin toimesta tai niiden joutumisen terroristien käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162897#.UMAtZWJHT-k

DEBKAFILE kertoi eilen, että Assad oli antanut käskyn siirtää massatuhoaseitaan Aleppoon, ja että siirto suoritettiin tiistain vastaisena yönä myrskyn ja sateen suojassa. Niitä siirrettiin sieltä edelleen pohjoisen suuntaan, mutta niiden päämäärästä ei ole tietoa, kuten DF kertoo. NATO on alkanut siirtää Patriot ilmatorjuntapatteristoja Turkin puolelle Syyrian vastaiselle  raja-alueelle, minkä uskottiin enteilevän lentokieltoalueen perustamista Syyriaan. http://www.debka.com/article/22583/Assad’s-chemical-weapons-units-head-out-of-Damascus-toward-Aleppo

2. DEBKAFILE  kertoo toisessa artikkelissaan, että USA:n lentokoneitten emälaiva USS Eisenhover on saattoaluksineen siirtymässä Suezin kanavan kautta Välimerelle saavuttaen Syyrian rannikon kovassa myrskyssä, joka on upottanut ainakin yhden rahtialuksen Turkin rannikon edustalla, tiistain kuluessa. Aluksessa on 8 pommituslaivuetta Air Wing 7:stä ja lisäksi 8 000 merisotilasta. 
USS Eisenhover liittyy saattueineen USS Iwo Jiman amfibioalukseen ja sen saattueeseen, joilla on kansillaan 2 500 merisotilasta.
Yhdessä nämä alukset saattoaluksineen muodostavan merkittävän taisteluyksikön, jossa on 10 500 merisotilasta, 70 hävittäjä-pommittajaa ja 17 sota-alusta, mukaan lukien Iwo Jiman kolme amfibio-alusta; neljä alusta on varustettuna Thaad- ja Aegis- ilmatorjuntajärjestelmillä.
Joukkojen kokoaminen Syyrian rannikon edustalle lienee tarkoitettu ennen kaikkea Assadin painostamiseksi ja osoitukseksi siitä, että USA tarkoittaa uhkauksillaan totta.

Turkin ulkoministeri Ahmat Davutoglu totesi tiistaina, että Patriot it-ohjukset muodostavat tarvittavan suojan Syyrian mahdollisia ohjusiskuja vastaan. Hän lisäsi, että Syyrialla on 700 ohjusta, ja että Turkki on tietoinen massatuhoaseiden varastoista ja niiden sijainnista. http://www.debka.com/article/22586/USS-Eisenhower-aircraft-carrier-arrives-off-Syrian-shore
Wikipedia kertoo Sarin-hermokaasun ominaisuuksista ja vaikutuksista biologisiin eliöihin. Se joutuu ihmisen elimistöön joko hengitettynä tai ihon kautta. Lievässä muodossa se aiheuttaa hermostollisia häiriöitä ja pysyviä hermovaurioita, mutta täyden annoksen vaikutuksesta kuolema seuraa minuutin kuluessa, ellei välitöntä vastalääkettä ole tarjolla. http://en.wikipedia.org/wiki/Sarin

3. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu aloitti virallisen vierailun Saksassa, mikä hänen olisi pitänyt tehdä ennen YK:n yleiskokouksen istuntoa viime viikolla, sillä Saksan liitto-kansleri Angelita Merkel sanoi tukevansa voimakkaasti Israelin kielteistä kantaa, mutta muutti kantaansa ja pidättyi äänestämästä Ehud Olmertin vierailun jälkeen.

Israelin hallituksen tehtyä päätöksen aloittaa yli 3000:n asuntoyksikön rakentamisen suunnittelun Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosaan Euroopan maat ovat – häpeillen pelkuruuttaan – uhanneet aloittaa Juudeassa ja Samariassa valmistettujen israelilaisten tuotteiden boikottia. EU-maat päättänevät boikottitoimista ensi viikolla.

NETANYAHU ilmoitti jo ennen vierailua, ettei hän peru päätöstään PA:n rankaisemiseksi tarkoitettua rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Israelin tulkinnan mukaan Jerusalemin itäosat, jotka se virallisesti on liittänyt pääkaupunkiin, eivät kuulu ”länsirantaan”, kuten PA ja ulkomaat 1967 sodassa vapautettuja alueita kutsuvat.
Sanasota Israelin ja EU-maiden välillä on kiihtynyt tasolle, jossa jotkut maat, kuten Englanti ja Ranska, ovat uhanneet vetää lähettiläänsä pois Tel Avivista. Käytännössä tämä tarkoittaisi diplomaattisten suhteitten katkaisemista, mikä ei olisi minkään maan edun mukaista.

LÄNSIMAISSA, mukaan lukien USA, pahinta närää on aiheuttanut Jerusalemin ja Maale Adumimin välinen ns. E-1 alue, jonka rakentamisesta päätettiin jo Yitzhak Rabinin aikana, joka silloin totesi, että E-1 alue tulee aina kuulumaan Israeliin. Israelin hallituksilta on kuitenkin puuttunut poliittista selkärankaa ja rohkeutta toteuttaa kohteen rakentamista, vaikka alustava infrastruktuuri on vedetty alueelle. Netanyahu totesi, että lukuisista varoituksista ja painostusyrityksistä huolimatta E-1 alue rakennetaan, jonka alustavat suunnitelmat hyväksyttiin territorioitten siviilihallituksen toimesta eilen.

Presidentti Barack Obaman esittämässä uhkauksessa PA:lle varoitettiin, että jos se jatkaa Isrtaelin vastaisia yksipuolisia toimiaan esim. viemällä syytteitä YK:n turvallisuusneuvostoon tai kansainväliseen rikosoikeuteen, USA pidättää lupaamansa miljoona-avustukset.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esiintyi eilen uhmakkaasti varoittaen, että E-1 alueen liittäminen aloitettavien rakennuskohteiden luetteloon muodostaa hänelle punaisen varoitus-linjan, jonka ylittäminen aiheuttaa vastatoimia.
PA ilmoitti jo Saeb Erekatin ja muiden virkailijoittensa suulla, että PA alistaa kysymyksen Israelin julkistamista rakennussuunnitelmista YK:n turvallisuusneuvostolle.

PÄÄMINISTERI pistäytyi Saksan matkallaan esittämässä kiitokset ja hyvän tahdon toivotukset Tsekin tasavallalle sen äänestettyä PA:n esitystä vastaan, ja jatkoi sieltä Berliiniin. Hänen kerrotaan illastaneen yhdessä liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Tarkkailijat kertovat ilmapiirin olleen positiivisen. Varsinaiset neuvottelut käydään tänään, joiden aikana Netanyahu aikoo vääntää Merkelin kättä, jotta tämä vastustaisi Israelin vastaisia boikottitoimia EU:ssa ja että ystävälliset suhteet jatkuisivat häiriöittä erimielisyyksistä huolimatta. http://www.timesofisrael.com/report-eu-to-push-settlement-goods-boycott-as-diplomatic-crisis-deepens/

4. EGYPTISSÄ presidentti Mursin kannattajien ja vastustajien väliset mellakat presidentin palatsin ulkopuolella jatkuivat eilen keskiviikkona jos mahdollista entistäkin kiihkeimpinä. Presidentti Hosni Mubarakin yksinvaltaa vastustaneiden ja Tahrir aukiolla mielenosoitukset aloittaneiden on vaikea niellä sitä, että entisen diktaattorin tilalle on astunut uusi diktaattori, joka heti kautensa alussa kähmi itselleen yksinvaltiaan valtuudet, jonka toimia ja päätöksiä oikeuslaitoksella ei ole oikeutta arvioida.

Times of Israel web-sivun mukaan keskiviikkona viisi ihmistä sai surmansa ja 350 haavoittui Mursin kannattajien ja vastustajien välisissä kahinoissa, joissa käytettiin kiviä, petrolipommeja ja keppejä. Poliisit ja sotilaat estivät mielenosoittajien pääsyn palatsiin.
Torstaiaamuna silminnäkijät kertoivat panssarien ja panssaroitujen miehistövaunujen kolistelleen paikalle pelätessään mellakoiden kehittyvän entistä vaarallisemmiksi.
Presidentti Mursi poistui palatsista mielenosoitusten alkaessa palatsin edustalla, mutta hänen kerrotaan palanneen työpöytänsä ääreen. Hänen varamiehensä esitti neuvottelujen aloittamista presidentin virkailijoiden ja mielenosoittajien johtajien välillä.
Aktivistit esiintyivät eilen kuitenkin järkähtämättöminä vakuuttaen, etteivät he poistu kaduilta ennen kuin Mursi peruuttaa päätöksensä, joilla hän kahmi vallan käsiinsä.
Mursi pitää kiinni päätöksestään, että kansanäänestys kiireellä valmistuneesta perustuslaista pidetään suunnitelmien mukaan joulukuun 15. päivä. http://www.timesofisrael.com/five-killed-and-hundreds-injured-as-anti-morsi-protests-crest/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Palestiinan Auktoriteetti, josta Abbas haluaa käyttää nimeä ”Palestiinan hallitus”, jatkaa mitätöityjen Oslon ja sen jälkeen tehtyjen sopimusten ja vakuutusten vastaisesti räikeää Israelin vastaista propagandaansa. Times of Israel kertoo PA:n radion julkistaneen lähetyksessään joulukuun 1. päivänä laulun, jossa ylistetään itsemurhapommittajia, kuten PMW kertoo taltioimassaan ja kääntämässään esitystä koskevassa artikkelissa. ”Sydämeni, täynnä kiihkoa, räjähti, ja sirpaleet siitä lensivät katkoen vihollisten päät”, laulun sanat etenevät PMW:n käännöstä vapaasti tulkiten ja jatkaa: ”Älä sure äitini, älä vuodata kyyneleitä ruhjoutuneen lihani vuoksi. Kerää luuni, äitini, ja palauta ne maahan.” Lokakuussa PMW kertoi palestiinalaisesta tytöstä, joka PA:n virallisessa TV:ssä kehotti vapauttamaan Jerusalemin ”nuorten verellä”. Tässä dokumentissa esitettiin lukuisia israelilaisia kaupunkeja, kuten Haifa ja Ashkelonin palestiinalaisina kaupunkeina. Oslon sopimusten mukaan PA:n tulee estää kaikenlainen Israelin vastainen kiihotus, joka alkaa lastentarhoista ja jatkuu koko opetus-järjestelmän kaikilla tasoilla opistoihin ja yliopistoihin saakka. Terroristien mukaan nimetään katuja ja puistoja sekä lasten  ja nuorten tapahtumia, millä halutaan painottaa, että nämä massamurhaajat ja murhien suunnittelijat ovat esimerkkihenkilöitä, joiden omaksumaa tietä suositellaan, mikä johtaa kansan kunnioittamiseen ja joiden muistolle viritellään lauluja ja musiikkikappaleita. Netanyahu totesi, että tämä kansan parissa tapahtuva kiihotus ja Israelin valtion ja juutalaisten demonisoiminen on pahin este rauhalle. http://www.timesofisrael.com/pa-radio-broadcasts-song-glorifying-suicide-attacks/
-          USA:n senaatissa tehty esitys PLO:n toimiston sulkemiseksi Washingtonissa kaatui Valkoisen talon painostuksen vuoksi. Oikeistolainen ZOA-järjestö ylisti esitystä senaatissa, mutta vasenta laitaa edustava J-Street ylisti voittoa esityksen kaaduttua, ja sanoi, että voitto saavutettiin aktiivisen internet-toiminnan ansiosta. http://www.timesofisrael.com/after-white-house-pressure-senate-votes-down-bid-to-shut-plos-washington-office/
-          Syyrian levottomuudet ja sisällissota ovat kaikesta päätellen levinneet Libanoniin. Syyrian puolesta ja vastaan taistelevat ryhmittymät ottivat rajusti yhteen Tripolissa, jossa ainakin kuusi ihmistä sai surmansa ja 60 haavoittui maanantaista lähtien jatkuneissa aseellisissa taisteluissa. Monet libanonilaiset ovat menneet rajan yli Syyrian puolelle osallistuen joko kapinallisten eri ryhmittymien tai Assadin joukkojen mukana taisteluihin. Aseelliset taistelut kiihottavat erityisesti nuoria miehiä, eivätkä monetkaan heistä ajattele, mitä he voivat menettää haavoittuessaan vaikeasti. http://www.timesofisrael.com/lebanese-irresistibly-drawn-into-syrian-civil-war/
-          USA:n ja sen liittolaisten kerrotaan olevan valmiit toimimaan nopeasti, mikäli Assad turvautuu massatuhoaseisiinsa. Turkin, USA:n ja Jordanian ohella myös Israelin ilmavoimat ovat valmiit osallistumaan operaatioihin, joilla pyritään estämään massatuhoaseiden käyttö joko Assadin tai terroriryhmien toimesta. http://www.timesofisrael.com/us-allies-said-to-be-prepared-to-rapidly-intervene-if-assad-employs-chemical-weapons/
-          Jordania on pudottautumassa pois suunnitelmasta Punaisenmeren veden johtamiseksi Suolamereen kanavaan pitkin, jonka alkupäähän on tarkoitus rakentaa vedenpuhdistuslaitos sekä voimalaitos sähkövirran saamiseksi. Jordania kaipaa kiireesti molempia. Jordania suunnittelee ydinvoimalan rakentamista. http://www.timesofisrael.com/jordan-reportedly-drops-out-of-dead-sea-canal-project/
-          Fatahin keskuskomitean jäsen Jibril Rajoub puhui tilaisuudessa viime viikolla samana päivänä, jolloin Abu Mazen (Abbas) esitteli Palestiinan valtion perustamisen YK:n yleiskokouksessa. Puheen käänsi MEMRI. Hän sanoi tähän tapaan: ”Se mitä Abu Mazen veljemme on tekemässä Washingtonissa on päätöksemme ja tahtomme mukainen itsenäisyys. Tämä on pyhä viesti, jonka on tuonut suurin palestiinalaisen Jeesuksen jälkeen – Jasser Arafat. Se virtaa suonissamme, kaikki olemme arafisteja, olemme uskollisia verellesi. Oi Abu Ammar!, jonka muistopäivää vietetään tässä kuussa. Miekkamme palaavat huotraansa vasta silloin, kun Palestiina on perustettu, kun toivomme toteutuvat, kun pakolaiset palaavat koteihinsa.” Hän vaati kaikkien pakolaisten palaamista, ja vakuutti, että vastarinta kaikissa muodoissaan on Fatahin toimintaohje. ”Jos ammutaan, me ammumme, jos on mielenosoituksia, olemme mukana.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162898#.UMBbIWJHT-k

Wednesday, December 05, 2012

KESKIVIIKKO 05.12.12


KESKIVIIKKO 05.12.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu selvitteli puheessaan Kansallisen Julkisen Diplomatian forumissa Jerusalemissa eilen Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin perimmäisiä syitä todeten, ettei ole juutalaisten rakentaminen Juudean ja Samarian alueilla ole syy, vaan juutalaisen valtion, Israelin oikeus olla olemassa ja arabien halu poistaa se kokonaan maailman kartalta. Aiheen pääministerin selvitykseen antoi joittenkin ulkomaitten, ennen kaikkea EU:n jäsenmaiden, voimakas vastareaktio minihallituksen päätökseen vastata PA/PLO:n yksipuoliseen esitykseen Palestiinan hyväksymiseksi YK :n tarkkailijajäseneksi aloittaa välittömästi 3000 uuden asuntoyksikön suunnittelu Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa.
Nämä maat eivät ollenkaan näytä tajuavan, että ne olivat itse muotoilemassa kriisiä tukemalla PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tekemää yksipuolista esitystä romuttaen samalla Oslon sopimukset ja siihen perustuvat järjestelyt. Tilanteen irvokkuutta kuvastaa tosiasia, että Abbasin asema PA/PLO:n johdossa ja hänen asettamansa Salaam Fayadin johtama hallitus ovat laittomia, sillä Abbas on siirtänyt vaalien pitämistä toistamiseen vuodesta 2009 tammikuusta lähtien, jolloin vaalit oli pitänyt pitää, peläten Hamasin kaappaavan enemmistön, kuten se teki 2006 vaaleissa.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti kaadereitaan valmistelemaan kansainvälisen tuen hankkimiseksi pystyäkseen estämään tämän ”israelilaisten setlementtien rakentamisen kaikkialla palestiinalaisten territorioilla, ja varsinkin alueella, joka tunnetaan nimellä E-1”, kuten hän sanoi viitaten ”palestiinalaisten” territorioihin. Abbas varoitteli, että PA tulee seuraamaan tiiviisti tilanteen kehitystä ja tulee tekemään omat johtopäätöksensä, jos Israel jatkaa suunnitelmiaan rakentamisen laajentamiseksi. Hän väläytti toisessa yhteydessä, että hän tulee kääntymään ICC:n, kansainvälisen rikosoikeuden, puoleen asiassa. Tämä on juuri sitä, mitä Abbasin johtama klikki etsi halutessaan YK:n tarkkailijajäsenen aseman, mikä antaa sille oikeuden esittää Israelin vastaisia syytöksiä Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa.
PA:n johdon taholta esitettiin myös varoituksia, että Israelin rakennussuunnitelmat romuttavat lopullisesti toiveet kahden valtion toteuttamisesta, vaikka PA/PLO teki sen jo esityksellään.  PA:n edustaja YK:ssa Riyad Mansour syytti kirjeessään YK:n pääsihteerille ja turvallisuus-neuvostolle, että Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on sotarikos.

E-1 alueen suunnittelun alkamisen ohella Israel etenee kahden muun suuren rakennus-kohteen suunnittelussa. Nämä kohteet ovat Ramat Shlomo, jonka rakentamisesta päätettiin jo 2010 varapresidentti Bidenin ollessa vierailulla Israelissa, sekä uusi lähiö Givat Hamatos. PA:n pääneuvottelijana tunnettu - ilman neuvotteluja viimeisen neljän vuoden aikana – Saeb Erekat valittaa erityisesti E-1 alueen rakentamista Maale Adumimin ja Jerusalemin välissä, koska se hänen käsityksensä mukaan katkaisee Jerusalemin itäosan yhteyden Samariaan. Erekatin väittämä on tuulesta temmattu, sillä Israel liitti Jerusalemin itäosat Jerusalemin kaupunkiin heti 1967 puolustussodan jälkeen, jonka päämääränä oli tuhota Israelin valtio, eikä E-1 alueen rakentaminen estä liikenneyhteyksiä, kuten Erekat väittää

Erekat on yhä useammin alkanut puhua yhden valtion periaatteesta Jordanjoen ja Välimeren välillä, koska käytännössä Israel ei voine koskaan jo pelkästään turvallisuussyistä hyväksyä vihamielisen valtion perustamista historiallisen Israelin maan sydänalueille.
Tätä taustaa vasten tuntuu käsittämättömältä entisen pääministerin Ehud Olmertin näkemys, ettei Israelin olisi pitänyt vastustaa Palestiinan hyväksymistä YK:n tarkkailijajäseneksi. Olmertin uskotaan vaikuttaneen Saksan liittokansleri Merkelin päätökseen pidättyä YK:n äänestyksestä. Rikostutkimusten alaisena olevan Olmertin toiminta alkaa lähestyä tilannetta, jossa häntä voidaan epäillä liittoutumisesta vihollisen kanssa ja isämaansa petoksesta. http://www.timesofisrael.com/settlement-expansion-means-two-state-solution-is-over-palestinians-charge/

2. THE TIMES of ISRAEL tarkastelee artikkelissaan PA:n mahdollisuuksia syyttää Israelia sotarikoksista tullen lopputulokseen, että se vaatisi varsin pitkän tien kuljettavaksi, sillä se asettaisi palestiinalaiset itsekin alttiiksi syytöksiin sotarikoksista. Israel ei ole ICC:n jäsen, mutta Palestiinan nimellä kulkeva fiktiivinen valtio voisi saada jäsenyyden, kuten ICC:n entinen pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo totesi huhtikuussa, ja oikeuden esittää syytöksiä.
YK:n viime torstaina tekemä päätös hyväksyä PA/PLO YK:n tarkkailijajäseneksi on hyvin ongelmallinen ja hätäisesti tehty ilman tarkempia tutkimuksia YK:n aiemmista päätöksistä.

Israelin käsityksen mukaan Jordanjoen ja virallisesti tunnustetun Israelin välisiä alueita voidaan korkeintaan kutsua kiistanalaiseksi, mutta ei missään tapauksessa miehitetyiksi, kuten entisen korkeimman oikeuden tuomarin Edmond Levyn johtama kolmen tuomarin tiimi havaitsi, mitä Netanyahu ei jostain oudosta syystä johtuen ole ottanut hallituksen ohjeeksi. Tämä tiimi havaitsi, että perustuen Balfourin julistukseen vuodelta 1917 ja Kansainliiton päätökseen juutalaisten kansallisen kodin rakentamiseksi silloisen Syyria-Palestiinan alueelle vuonna 1922 ja sen jälkeisiin kansainvälisiin päätöksiin, juutalaisilla on oikeus rakentaa kyseiselle alueelle mihin tahansa, eikä aluetta voida siten pitää miehitettynä.

PA:n tunnettu virkailija Nabil Shaath vihjaili äskettäin, että PA voi syyttää Israelia sotarikoksista päättäessään uusista rakennuskohteista ja ”PA:n varojen varastamisesta” viitaten talousministeri Yuval Steinitzin päätökseen pidättää Israelin keräämiä 450 miljoonaa NIS voidakseen niillä kattaa palestiinalaisten maksamattomia yli miljardin NIS sähkölaskuja.
”Jatkaen setlementtien rakentamisen ja varojemme varastamisen aiheuttamat sotarikokset pakottavat meidät turvautumaan ICC:n apuun”, Shaath julisti maanantai-iltana.
ICC:n peruskirjassa tuomitaan sotarikoksiksi tapaukset, joissa miehitysvalta siirtää, suorasti tai epäsuorasti, osan omista kansalaisistaan miehittämilleen alueille. YK:n päätös voidaan artikkelin kirjoittajan mielestä tulkita, että Israel on miehittäjän asemassa ja siten tosiasia, että n. 680 000 sen kansalaista asuu Juudeassa ja Samariassa, on verrattavissa sotarikokseen.

EU:n Israelin lähettiläs Andrew Standley totesi, että EU:n selkeän käsityksen mukaan kansainvälisestä laista, juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on laitonta.
USA:n ulkoministeriön kanta noudattelee EU:n kantaa.
On käsittämätöntä, miksei Netanyahu ole nostanut esiin Levyn komitean havaintoja voidakseen saattaa tuon epäselvänkysymyksen pois päiväjärjestyksestä.
Israelin ulkoministeriön entinen lainopillinen neuvonantaja Robbie Sabel, joka toimii nyt Heprealaisen yliopiston professorina, toteaa, että jos PA kääntyy ICC:n puoleen, PA itse joutuu tutkimusten alaiseksi, sillä Abbas sanoo edustavansa sekä Länsirantaa että Gazan kaistaa, kuten myös YK:n päätös toteaa, joten PA on vastuussa jokaisesta Gazasta Israelin puolelle ammutusta raketista, eli sotarikoksesta. Samoin cast lead operaatio Gazassa 2008-2009 syyllisti yhtäläisesti molempia osapuolia.
Ulkoministerin edustaja Yigal Palmor toteaa, että PA:n kääntyminen ICC:n puoleen saisi USA:n lopettamaan kaiken tukensa PA:lle, mikä lopullisesti raunioittaisi sen talouden.
Täten PA käyttäisi ICC:n palveluja poliittiseen ajojahtiin Israelia vastaan. PA:n edustaja toteaa, että sen kiireisin tehtävä on korjata pahoin särkyneet USA:n suhteensa. http://www.timesofisrael.com/palestinians-war-crimes-case-against-israel-faces-long-road/

3. EGYPTISSÄ kymmenet tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat eilen presidentin palatsin edustalle osoittaakseen vastustuksensa presidentti mursin yksinvaltaisia toimia vastaan, joilla hän kaappasi itselleen lähes diktaattorin valtuudet ja immuniteetin  oikeudessa. Times of Israelin julkistaman artikkelin mukaan ainakin 100 000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen. Mursin kannattajat Muslimiveljeskunnassa ovat turvautuneet varsin outoon ja vaaralliseen keinoon lähettämällä maksettuja aktivistejaan kansajoukkoon tarkoituksenaan pahoinpidellä heitä sekä häväistä ja raiskata naisia. Juuri tästä syytettiin presidentti Mubarakin kannattajia.

POLIISI käytti kyynelkaasua saadakseen kansan pidettyä kauempana palatsista Kairon Heliopolisin lähiössä, ja yritti piikkilanka-aidoilla pitää kansaa aloillaan, mutta ihmiset tunkeutuivat niiden läpi. Virallisen MENA-uutistoimiston raportin mukaan 18 ihmistä haavoittui hetkittäisissä kahinoissa poliisin kanssa, mutta vammat olivat lieviä. Mielenosoittajat kantoivat plakaatteja, joissa Mursi esitettiin turbaani päässä ja puettuna natsi-univormuun.
Myös Tahrir-aukiolle Kairossa kokoontui tuhansia mielenosoittajia. Eräs raportoida havainnoi, että ennen pitkää kansa voi vaatia presidentti Mursin syyttämistä oikeudessa. Hänen sanotaan poistuneen palatsista turvallisuutensa vuoksi. http://www.timesofisrael.com/masses-of-egyptian-protesters-clash-with-police-outside-presidential-palace/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Korkea Syyrian opposition edustaja Haitham Maleh, SNC:n puheenjohtaja, väittää, että heinäkuun 18. päivä äkillisesti kuolleeksi ilmoitettu Mubarakin ajan tiedustelu-johtaja ja vara-presidentti Omar Suleiman sai surmansa Damaskoksessa suuressa pommi-iskussa, joka surmasi useita Assadin avainupseereita ja johtajia. Maleh kertoi Al-Watan lehden toimittajalle, että hänellä on todisteita tapahtumasta. Pommi-iskussa kuoli neljä Syyrian korkeaa viranomaista, mukaan lukien Assadin lanko Assef Shawkat. Maleh kertoi, että Sulaiman matkusti Damaskokseen Dubain hallitsijan sheikki Muhammad bin Rashed Al-Maktumin pyynnöstä keskustelemaan Assadin kanssa Syyrian massatuhoaseista. Rakennuksessa nähtiin Suleimanin lisäksi virkailijoita Saudi Arabiasta, Turkista, USA:sta ja jopa Israelista. Suleiman haavoittui vaikeasti, häntä hoidettiin Damaskoksessa, mutta lennätettiin Yhdysvaltoihin, jossa hän menehtyi haavoihinsa. http://www.timesofisrael.com/syrian-oppositionist-mubaraks-intelligence-chief-was-killed-in-damascus/
-          New York Timesin tunnettu Israelin vastainen, juutalaissyntyinen journalisti Thomas Friedman esittää kitkerää kritiikkiä Israelia ja sen pääministeriä Netanyahua kohtaan siksi, ettei Israel huomioi USA:n toiveita vaan toimii oma-aloitteisesti edes keskustelematta Obaman hallituksen kanssa. Tämä journalisti on yksi ei-juutalaisista juutalaisista, jotka häpeävät juutalaisia juuriaan ja haluavat kaikin tavoin osoittaa, etteivät heidän juurensa merkitse heille pennin vertaa. Toinen juutalaissyntyinen Emmanuel Rahm, entinen Obaman henkilökuntapäällikkö ja nykyinen Chicagon pormestari, totesi äskettäin, ettei presidentti Obama ole suinkaan unohtanut sitä, että pääministeri Netanyahu esiintyi Romneyn vaalitilaisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162858
-          Israel Land Rahasto etsii juutalaisia rahoittajia, jotta he yhdessä ostaisivat E-1 alueen valtiolta, jonka omistuksessa se on, ja aloittaisivat sen rakentamisen niin pian kuin suinkin. Rahasto perustettiin 2007, sen tarkoituksena on lunastaa maata juutalaisten rakentamista varten. Alueen pyyntihinta on 6.5 miljoonaa USD, ja sille voidaan rakentaa 200 – 250 asuntoa. Alueen rakentaminen veisi kolmesta kymmeneen vuoteen, kuten arvioidaan. Alue on 5 km:n pituinen kaista Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä, jonka rakentamisella alueet yhdistettäisiin toisiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162856
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi tiistaina, että ”on tullut aika sopia Hamasin ja Fatahin väliset erimielisyydet ja yhdistää taistelu Israelia vastaan miehityksen lopettamiseksi”. Abbas ei ole uskaltanut vierailla Gazassa sen jälkeen, kun Hamas kaappasi vallan siellä 2007. Hänen kerrottiin suunnittelevan yhteistä matkaa Khaled Mashaalin kanssa viikonlopun aikana, mutta on epäselvää toteutuuko se. YK:n viime torstaina tekemä päätös Palestiinan tarkkailijajäsenyydestä koskee sekä Juudeaa ja Samariaa että Gazan kaistaa, vaikka Abbasilla ei ole mitään valtaa Gazassa, ja hänen valtansa oikeutus on hyvin kyseenalainen myös Länsirannalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162854#.UL8Kc2JHT-k
-          Amnesty Internationalin raportti Jemenin Abiyan maakunnasta, jossa al-Qaida toimii aktiivisesti, kertoo hillittömistä ihmisten kidutuksista, jäsenten katkomisista ja ihmisten ristiinnaulitsemisesta taistellessaan hallituksen joukkoja vastaan. Ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ei voida edes puhuakaan, eikä noiden hirmutekojen suorittajia luultavasti koskaan saada vastuuseen teoistaan. Tämä toistuu kaikessa hiljaisuudessa Egyptissä, varsinkin muita uskontojen ja vapaamielisten edustajia  vastaan. Vaikka erityisesti naisten asema on todella huono muslimimaissa, naiset ovat innokkaampia vaatimaan sharia-lain toteuttamista myös Egyptissä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162835#.UL8MFGJHT-k


 

Tuesday, December 04, 2012

TIISTAI 04.12.12


TIISTAI 04.12.12

1. SYYRIAN massatuhoaseet ovat viime päivinä nousseet uutislähteiden etusivuille. Tarkkailijat ovat huomioineet epätavallista toimintaa niiden varastoalueilla, minkä pelätään ennustavan, että Assadin hallitus valmistelee niiden ottamista käyttöön. Assad on toistamiseen, kuten äskettäin, vakuuttanut, ettei se käytä niitä omaa kansaansa vastaan, mutta että jos Syyriaa vastaan hyökätään maan ulkopuolelta, se on valmis turvautumaan niihin. USA:n hallitus antoi vakavan varoituksen Syyrialle, että massatuhoaseiden ottaminen käyttöön on varoituslinja, mikä tulee aktivoimaan USA:n vastatoimet. USA on aktivoinut Turkissa, Jordaniassa ja Israelissa olevat asiamiehet kaikessa hiljaisuudessa valmistautumaan mahdollisuuteen, että tilanne voi kääntyä nopeasti pahemmaksi. USA:n ulkoministeriö ei ole yksilöinyt, mitä vastatoimia USA tulisi käyttämään.

USA:n diplomaatti, jolla on yhteyksiä Syyriaan, kertoi ”Wired.com danger room” edustajalle maanantaina, että Bashar Assadin insinöörit ovat viime viikolla aloittaneet kahden kemikaalin sekoittamisen, mitä tarvitaan sarin-hermokaasun saattamiseksi käyttökuntoon. Diplomaatti ei sanonut tietävänsä, miksi Assadin insinöörit ovat aloittaneet nämä toimet, mutta lisää, että tämän jälkeen hermokaasu on valmis esim. pudotettavaksi lentokoneesta haluttuun kohteeseen.
Sarin-kaasun aktivoimiseen käytetään kahden kemikaalin komponentteja, isopropanol (rubbing alcohol) ja merylphosphonyl difluoride. Artikkelissa kerrotaan, että Syyrialla on 500 kuutiota näitä aineosia, jotka tavallisesti varastoidaan erilleen vahinkojen välttämiseksi. Wired.com kertoo, että Assadin insinöörit sekoittivat näitä komponentteja vain pieniä määriä, eikä ole selvyyttä siitä, mihin niitä aiotaan käyttää.
Assadin ilmoitus heinäkuussa, että hän voisi käyttää hermokaasuja ulkoista vihollista vastaan, aiheutti lievän paniikin USA:n ja sen kanssa liitossa olevien maiden tiedustelujoukoissa, minkä johdosta Syyrian merisaartoa vahvistettiin näiden ainesosien viennin estämiseksi Syyriaan. Artikkelin mukaan CNN vahvisti uutisen maanantaina.
USA:n diplomaatti, joka asiasta kertoi, ei halunnut paljastaa useiden lähteittensä alkuperää.

INN:n artikkelin kirjoittaja Elad Benari kertoo, että USA:n presidentti Obama antoi jo elokuussa vakavan varoituksen massatuhoaseiden käyttämisestä: ”Emme siedä tilannetta, jossa kemialliset tai biologiset joutuvat väärien ihmisten käsiin. Olemme olleet tässä hyvin avoimia presidentti Assadin hallitukselle – kuten myös muille osapuolille alueella – varoitus-linjamme on se, että kemiallisten aseiden koko varastoa on alettu siirtää tai käyttää.”
Syyrian hallitus vahvisti virallisessa lausunnossaan pian USA:n ulkoministeriön myöhemmin antaman varoituksen jälkeen pidättyä turvautumasta kemiallisiin aseisiin, ettei se missään olosuhteissa tule käyttämään kemiallisia tai biologisia aseita omaa kansaansa vastaan.
Atlantic-viikkolehti kertoi artikkelissaan, että Israel oli kahdesti pyytänyt Jordanialta lupaa saada iskeä Syyrian massatuhovarastoihin, jos on merkkejä, että se aloittaa niiden aktivoimisen tai jos ne ovat vaarassa joutua terrorijärjestöjen käsiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162805#.UL2NPmJHT-k

2. PA/PLO:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tekemän esityksen saatua YK :n yleiskokouksen enemmistön hyväksymisen, jolla Palestiinan Auktoriteetti siirtyy Abbasin tulkinnan mukaan historiaan ja sen korvaa Palestiina valtio, asetti Netanyahun hallituksen vaikea ratkaisun eteen: Miten suhtautua ”rauhankumppanin” yksipuoliseen päätökseen pidättyä kaikista neuvotteluratkaisuista Israelin kanssa ja tehdä Oslon sopimusten vastaisesti yksipuolinen ratkaisu hakea YK:n tarkkailijajäsenyyttä Palestiinalle ei-valtio periaatteella.
Pääministeri Netanyahu antoi PA;lle vakavan varoituksen ennen YK:n äänestystä pidättyä esityksestä – kuten myös USA – uhaten vastatoimilla, joten niitä osattiin odottaa.
Vaikka Netanyahu sanoi hallituksensa pitävän matalaa profiilia, hän ei voinut uskottavuutensa ja vaalien lähestymisen vuoksi antaa tällä kertaa PA:n johdon päästä ilman tuntuvia seurauksia. Hän olisi voinut noudattaa joittenkin esittämiä suosituksia ja liittää osia – ainakin B- ja C-alueet – Israeliin, mutta sen sijaan hän päätti juutalaisten omaksumaan taktiikkaan: ”He pyrkivät hajottamaan, mutta me rakennamme”.
Yhdeksän ministerin muodostama minikabinetti päätti antaa luvan aloittaa 3000:n uuden asuntoyksikön suunnittelun Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemiin, näin aluksi.
Se oli kuin täky, jolla pyritään haarukoimaan ulkomaitten reaktio hallituksen päätöksiin. Vastatoimia osattiin odottaa, ja niitä alkoi tulla välittömästi. Viisi EU-maata, Englanti, Ranska, Espanja, Tanska ja Ruotsi kutsuivat Israelin lähettiläät puhutteluun, jossa israelilaisen diplomaatin sanoin ”varsin räikein ja epämiellyttävin termein” ilmaistiin syvä pahastuminen siitä, ettei tuo pahainen maarääpäle halua suostua muun maailman sanelupolitiikkaan, vaan haluaa itse hoitaa omia asioitaan.

USA esitti paheksumisensa, kuten myös Saksa ja Venäjä. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon (eli Monkey-Boon, kuten jotkut sekoilevat) julisti, että Israelin hallituksen päätös rakentamisen lisäämiseksi Juudeassa ja Samariassa lähes kuristaa kahden valtion periaatteen kuoliaaksi. Hän ei nähnyt mitään väärää siinä, että PA oli käytännössä mitätöinyt Oslon sopimukset, eli kaiken järjen mukaan tilanne palautuu siihen, mikä se oli ennen vuotta 1993.
Myöhemmin myös Australia ilmoitti kutsuneensa Israelin lähettilään puhutteluun.
Kysymys ei ole suhteiden katkaisemisesta, mitä lähettilään kutsuminen kotiin tarkoittaisi,
mutta peräkaneettina maat ilmoittavat harkitsevansa lisätoimia, ellei näpäys sormille riitä.
Netanyahu ilmoitti puolestaan, että lisätoimia harkitaan, jos PA jatkaa Israelille vihamielistä politiikkansa kansainvälisillä areenoilla, kuten Haagin kv. rikostuomioistuimessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294435

3. ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon puolusti minihallituksen tekemää päätöstä rakentamisen laajentamisesta Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa, jota Israel ei laske kuuluvaksi Juudeaan tai Samariaan. Hän toteaa, ettei diplomaattisten suhteitten tilapäinen vähentäminen ole mitään uutta eikä maailmaa kaatava. Hän selitti Israelin radiolle, että päätös oli tarkoitettu rankaisevana toimenpiteenä PA:n johdolle, ja että päätös oli oikea.
Ayalon tunnustaa, ettei ulkomaitten voimakas vastareaktio tehnyt häntä onnelliseksi, mutta että tämä on yleisesti käytetty tapa osoittaa paheksumisensa. ”Israelin turvallisuus on kaikkein tärkeintä”, hän toteaa.

YMPÄRISTÖMINISTERI Gilad Erdan luonnehti PA:n esitystä YK:lle ”sotarikokseksi”, ja totesi, että Israelilla olisi ollut oikeus liittää Juudea ja Samaria valtioonsa. Sen ohessa Erdan esitti voimakasta kritiikkiä Israelin entisen pääministerin Ehud Olmertin julkisuudessa esittämistä lausunnoista ja hänen kärkevästä Netanyahun vastaisesta kiihotuksestaan.
Olmert totesi maanantaina, että rakentamisen laajentaminen Juudeassa ja Samariassa on tarkoitettu neuvottelujen torpedoimiseksi, ja että E-1 alueen liittäminen suunniteltujen kohteiden yhteyteen osoittaa mielikuvituksen puutetta, mikä ylittää kaikki järkisyyt. Hän jopa sanoi, että päätös on läimäys USA:n hallituksen kasvoille.

OPETUSMINISTERI Gideon Saar puolusti myös hallituksen päätöstä todeten, että voidakseen säilyä hengissä vihamielisessä ympäristössä Israelin tulee kestää jopa lähettiläittensä solvaaminen ulkomaitten taholta.
Myös Saar kritisoi sekä Olmertia että uuden Hatnuah puolueensa perustajaa Tzipi Livniä, että he ovat epäonnistuneet ensimmäisessä testissä seisoa Israelin kansan ruodussa ja antautuneet keskusta-vasemmisto aatteen mukaan kotimaansa vihollisten johdettaviksi. Olmert ei ole vielä ilmoittanut, mihin puolueeseen hän liittyy, mutta hän on toiminut kulissien takana niiden puolueiden hyväksi, joiden tärkein päämäärä on Netanyahun hallituksen kaataminen. Tässä hän sopii kuin käytetty hansikas käteen Livnin nimellä kulkevaan liikkeeseen. Livni ei ole koskaan antanut anteeksi häväistystä, minkä presidentti Peres hänelle aiheutti antamalla hallituksen muodostamistehtävän Netanyahulle, vaikka hänen johtamansa Kadima oli suurin. http://www.timesofisrael.com/severe-diplomatic-tongue-lashing-not-the-end-of-the-world-for-israel-deputy-fm-says/

4. HAMASIN ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal vierailee Gazassa järjestön perustamisen 25-vuosijuhlan merkeissä. Hän sanoo eroavansa tehtävistään, vaikka Egyptin Muslimijärjestö, jonka haraosasto Hamas on, pyysi häntä jäämään virkaansa vielä viidenneksi toimikaudeksi. Hamasin virkailija Gazassa Salah Bardawil kertoi Al-Quds Al-Arabi lehden mukaan, että Mashaalin seuraaja valitaan ennen joulukuun loppua, mutta Mashaal on käytettävissä mihin tahansa tehtävään häntä tarvitaan. Hänen seuraajinaan pidetään joko Mashaalin varamiestä Moussa Abu Marzouqia tai pääministeri Ismail Haniyehiä.
Mashaal on todennut, että Hamasin peruskirja (charter) on ja pysyy eikä sitä voida muuttaa, mutta että käytännössä se usein sivuutetaan ja kehottaa seuraamaan johtajien puheita. Jotkut katsovat, että Hamasin voitettua vaalit 2006 se samalla luopui peruskirjastaan. http://www.timesofisrael.com/hamas-official-mashaal-to-retire-by-end-of-the-month/
Hamasin peruskirjassa vuodelta 1988 todetaan, että se edustaa Muslimiveljeskuntaa Palestiinassa, ja että sen jäsenten tule olla muslimeja, jotka pelkäävät Allahia ja nostavat jihadin lipun sortajien edessä. Siinä todetaan, että taistelu juutalaisia vastaan on hyvin suuri ja vakava, mutta vakuuttaa, että lopulta islamilainen Palestiinan valtio perustetaan Israelin ja sen territorioitten tilalle, ja Israel tuhotaan tai hajotetaan. Peruskirjassa siteerataan useita Koranin säkeitä, joilla juutalaisten surmaaminen oikeutetaan, sillä taistelu on juutalainen vastaan muslimi, juutalaisuus vastaan islam. Totuuden ja vääryyden välisessä taistelussa on kaksi vaihtoehtoa. Joko voitto tai marttyyrius. Peruskirjan osankaan hylkääminen tarkoittaa islamin osan hylkäämistä. Peruskirja toteaa, että Hamas on suvaitsevainen muita uskontoja kohtaan, mikäli ne alistuvat islamin hallinnon alle eivätkä vastusta sen päämääriä.  

5. UUTISOTSIKOITA 
-          Iran väittää saaneensa toisen USA:n lähettämän UAV-koneen, miehittämättömän tiedustelu-koneen Persianlahdella. Tiistaina julkistetun raportin mukaan Iranin laivaston komentaja kenraali Ali Fadawi sanoo koneen ylittäneen Iranin ilmatilan rajan, mutta ei antanut tarkempia tietoja tapahtumasta. http://www.timesofisrael.com/iran-claims-it-has-captured-another-us-drone/
-          YK vaatii Israelia avaamaan ydinlaitoksensa kansainvälisille tarkastajille, ja allekirjoittamaan NPT-sopimuksen mahdollisimman pian, millä pyritään estämään ydinaseitten leviämistä maailmalla. YK äänesti esityksestä maanantaina hyväksyen sen äänin 174 – 6, kuusi pidättyi. Päätös on luonteeltaan suositus, ei sitova. http://www.timesofisrael.com/un-calls-on-israel-to-open-nuclear-facilities/
-          Likudin kansanedustajaehdokas Moshe Feiglin, joka johtaa ”juutalainen johtajisto” liikettä Likudin sisällä ja on vaalilistan sijalla 15, katsoi oikeudekseen rukoilla noustuaan seuralaisineen Temppelivuorelle, vaikka Jerusalemin poliisi on omalla sisäisellä päätöksellään kieltänyt rukoilemisen tai edes siihen viittaavan käyttäytymisen vuodella väittäen sen häiritsevän yleistä turvallisuutta ja voivan aiheuttaa muslimien mellakoinnin. Poliisin päätös ei perustu lakiin. Poliisi toimii yhteistyössä muslimisäätiön, wafkin, asettamien vartijoitten kanssa, jotka eivät salli mitään provosoivia vaatteita tai esineitä vuorella, ja jotka seuraavat silmä kovana, heiluttaako turistin tai juutalaisen huulia tuuli vai hiljainen rukous, mikä on kielletty. http://www.timesofisrael.com/likud-hopeful-prays-on-temple-mount-breaking-taboo/
-          Maccabi Tel Aviv koripallotiimin kapteeni Guy Pnini tuli myöskin heiluttaneeksi huuliaan väärään aikaan väärässä paikassa, mistä häntä sakotettiin 100 000 NIS ,a hänet vapautettiin pelaamisesta määräajaksi. Hän tuli haukkuneeksi vastapuolen Hapoel Tel Aviv seuran ruotsalais-israelilaista pelaajaa Jonathan Skjöldebrandia natsiksi ja sanoi toivovansa, että hän ja hänen isänsä kuolisivat syöpään. http://www.timesofisrael.com/basketball-star-suspended-for-calling-rival-player-a-nazi-and-wishing-him-dead/
-          Profetia ja profeetat olivat aikoinaan yleisiä ja tunnettuja, jotka heiluttivat jopa kuninkaita ja hallitsijoita ilmoituksillaan, mutta juutalaisuudessa profeettoja on ollut harvassa jos ollenkaan Malakian jälkeen ennen ajanlaskun alkua. Useat varmaan muistavat Raamatun kertomukset varsinkin Elian ja Elishan ajoilta, jolloin oli järjestettyjä profeettakouluja. Nyt tätä puutetta pyritään korjaamaan profeettakoululla, joka aloittaa toimintansa Tel Avivissa – kaikista Israelin kaupungeista. Shmuel Portman Hapartzi, harras messiaanisen Chabadin seuraaja, toivoo voivansa opettaa israelilaisille kaiken, mitä he tarvitsevat tullakseen juutalaisen kansan profeetoiksi, kuten Yedioth Aharonith raportoi. Hän vakuuttaa, että profetia on oleellinen osa juutalaisen kansan lunastamiseksi, eikä sitä tule väheksyä eikä halventaa, kuten monet tekevät. http://www.timesofisrael.com/prophecy-101-now-in-tel-aviv/
-          USA tehostaa Iranin Bushehr ydinvoimalan valvontaa UAV-koneillaan, koska siellä uskotaan jatkettavan uraanin rikastamista ydinpommiin soveltuvaksi. Debkafile raportoi, että laitos pysäytettiin jokin aika sitten, koska oli pelko sen räjähtämisestä voimalaan tulleen häiriön vuoksi, minkä aiheutti vieras esine sen laitteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162815#.UL3BSGJHT-k, http://www.debka.com/article/22577/Alarm-in-Tehran-and-Moscow-over-Bushehr-nuclear-reactor’s-near-explosion-in-mid-October

Israelupdate heräsi myös henkiin tänä aamuna, joten siihen tottuneet voivat käyttää sitäkin.
Pahoittelen viikon kestänyttä World Pressin aiheuttamaa katkosta. Monday, December 03, 2012

MAANANTAI 03.12.12


MAANANTAI 03.12.12

1. SYYRIAN sisällissodan taustalla käydään kokonaan toisenlaista kampanjaa, josta maailman media ei hiisku sanaakaan. Valtamedian välittämien uutisten ja raporttien mukaan taisteluja Syyriassa käydään presidentti Bashar Assadin laillisen hallituksen joukkojen ja heitä vastaan taistelevien kapinallisten välillä. Vain ajoittain selvitetään, että kapinallisten joukossa on ulkomailta, kuten Libyasta ja Persianlahden maista tulleita pyssymiehiä, joita voitaneen kutsua palkkasotureiksi, joiden motiivina on rahallisten ansioitten ohella uskonnollisia tai ideologisia motiiveja, jotka muslimiyhteisöissä ovat lähes yhteneväiset.

WND käsittelee Syyrian vähän tunnettuja taustatekijöitä artikkelissaan nimellä The Inconvenient Truth (Epämiellyttävä Totuus), jonka kynäili veteraanijournalisti Michael Carl.
Hän aloittaa kertomalla autopommista enimmäkseen kristittyjen druusien asuttamassa Jaramanan kylässä Syyriassa, joka surmasi 38 siviiliä ja haavoitti 83. Pommi-isku sai jotkut arvioimaan, että hallitus käytti tulitaukoa hyväkseen iskeäkseen ”kapinallisiin” kätkeäkseen ilkeämmän kampanjansa kristittyjen lahtaamiseksi, kuten Carl toteaa.
Ihmisoikeusjärjestö Open Doors (Avoimet Ovet) kuitenkin raportoi, että Syyrian hallitus syytti pommi-iskusta kapinallisia, mutta lisää raportissaan, etteivät Damaskoksen lähiön asukkaat ole liittyneet kumpaankaan osapuoleen. Vaikka kapinalliset ovat kieltäneet osallisuutensa pommi-iskuun, Open Doors uskoo, että kapinallisten suorittaman pommi-iskun tarkoituksena ei ollut iskeä hallituksen joukkoja vaan kristittyjä vastaan.

Jotkut syyrialaiset uskovat Open Doors tietojen mukaan, että isku oli henkilökohtainen kosto. Amerikassa asuva syyrialainen kertoo nimettömänä turvallisuuden vuoksi, että isku tehtiin hänen Syyriassa asuvia (kristittyjä) perheenjäseniään vastaan. Hän katsoo, että isku osoittaa ilman epäilystä, että se oli kohdistettu kristittyjä vastaan.
”Miksei tosiasioita pystytä näkemään tässä ilman epäilyksiä? Eikö ole ilman muuta selvää, että nämä suhteettomat iskut kohdistuvat kristittyihin? Syytökset, että hallitus tekee näitä vähentääkseen heidän kannatustaan kapinallisille on naurettava”, hän toteaa.
Tämä Amerikassa asuva syyrialainen esittää kovaa arvostelua USA:n politiikasta Syyriassa.
Hän sanoo, että  USA antaa Gulfmaiden ja Turkin politiikan sanella toimiaan Syyriassa kokonaan syrjäyttäen todelliset elementit tämän kansannousun taustalla.
”Muslimiveljeskunta on ottamassa vallan, ja he ovat varmasti valmiit käyttämään ääriaineksia, eivätkä heidän ideologiansa ole kaukana toisistaan. Tätä polkua nyt kuljetaan,” hän tyoteaa.
Hän esittää vakavan ennustuksen: ”Voimme odottaa, että tulevien vuosien aikana vähän jää kristittyjä pyhään maahan.”

Open Doors toteaa, että USA:n edustaja tunnusti mediatilaisuudessa, että Syyriassa on meneillään etninen puhdistus. Aiemmin kristityt joutuivat druusien ja kurdien ja muiden vähemmistöjen tavoin sodan jalkoihin, osan kristityistä kannattaen hallitusta.
Open Doors katsoo kuitenkin viimeisten tapahtumien paljastavan kapinallisten selkeän tendenssin hyökätä kristittyjä siviilejä vastaan, mukaan lukien pappeja. Erityisen huolestuttava on ulkomaisten radikaalien islamin taistelijoiden toiminta maassa ja monien islamilaisten prikaatien osallistuminen taisteluihin FSA:n (Vapaan Syyrian armeijan) rinnalla.
Artikkelissa todetaan edelleen, että hallitukset joukot iskevät myös kristillisiin kohteisiin, mutta se johtuu siitä, että kapinalliset soluttautuvat kristittyjen keskelle vetääkseen hallituksen joukkojen tulen kristittyjen omistamiin kohteisiin. Islamilaiset ovat käyttäneet tätä taktiikkaa kaikkialla – myös palestiinalaisten ja Israelin välisissä konflikteissa  - propagandassaan.

WND kuten muutkin uutistoimistot julkistivat videokuvan tilanteesta, jossa kerrottiin kapinallisten teloittavan syyrialaisia sotilaita. Mutta uskonnollisen vapauskoaliittion presidentti William Murray totesi, että kaksi teloitetuista kuului avustusjärjestöön, ja että loputkin kymmenestä teloitetusta olivat paikallisia asukkaita ja luultavasti kristittyjä, aseettomia, eivätkä olleet millään tavoin osallistuneet taisteluihin. Murray totesi, että tästä syystä FSA alkoi suojella kristittyjen asuinalueita kapinallisjoukoilta. Hän sanoo, että tämä taktiikka oli yleistä Israelissa toisen intifadan aikana, pyssymiesten tulittaessa IDF:n sotilaita kristittyjen asuinalueilta – kuten kristitystä Beit Yalan kylästä Gilon lähiöön - , koska se veti IDF:n sotilaitten tulen kristittyjen alueille, mitä voitiin käyttää hyväksi propagandassa. http://www.wnd.com/2012/12/syrias-civil-war-a-cover-for-killing-christians/

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu alkaa vähitellen puheissaan käyttää tosiasioita, jotka ovat tavalliselle kansalaiselle olleet – tai ainakin niiden tulisi olla – selviä alusta lähtien.
Netanyahu totesi puhuessaan erityisteema-tilaisuuden yhteydessä hallituksen viikko-istunnossa, etteivät maaomistussuhteet ole konfliktin juuret, vaan perimmäinen syy on palestiinalaisten kieltäytyminen tunnustamasta Israelin olemassa oloa.
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin YK :n yleiskokouksessa torstaina 29.11.12 pitämä puhe sai pääministerin järjestämään erityisen informaatiotilaisuuden, jossa käsiteltiin PA:n harjoittamaa Israelin vastaista kiihotusta.

STRATEGISTEN  asiain ministeriön pääjohtaja Yossi Kuperwasser, kiihotusta tarkkailevan tiimin koordinoija, totesi hallituksen ministereille, että viimeisten kuukausien aikana on nähty negatiivinen tendenssi vihalausuntojen ilmaisuissa Israelia vastaan, mitä on ilmennyt PA:n johtajien puheissa, virallisessa mediassa ja web-sivuilla sekä PA:n opetusjärjestelmässä.
Pääministerin toimiston julkaisema lausunto ei puuttunut yksityiskohtiin, vaan viittasi palestiinalaisen mediatarkkailun PMW kokoamaan aineistoon ja julkaisuihin.

YKSI käytetyistä metodeista on ns. ”Hitler-aihe”, muita ovat itsemurhapommittajien ylistäminen, antisemiittiset pilapiirrokset, Israelin valtion eliminoiminen kartoista ja vaatimus pakolaisten oikeudesta palata alkuperäisille asuinsijoilleen, ”koteihinsa” Jaffassa ja Haifassa.
Natsiaiheen käyttö esiintyi Tulkarmin Ikataban tyttökoulun Facebook websivun seinälle laaditussa antisemiittisessä lausunnossa, joka perustui Hitlerin natsien esittämiin lausuntoihin. Pääministeri totesi tästä, että se osoittaa palestiinalaisten tendenssin, etteivät mitkään rajat ole heille hyväksyttäviä. Kun he kartoissaan eliminoivat Israelin valtion kokonaan, se osoittaa, että heidän päämääränään on Israelin tuhoaminen. Tällä PA myrkyttää kansansa mielen.
Netanyahu totesi edelleen, että rauhanneuvotteluilla näissä oloissa olematon mahdollisuus.
”He kasvattavat nuoren polvensa vihaamaan, he opettavat tuhoamaan Israelin valtion.
En näe mitään rauhanmahdollisuuksia tässä, ei millekään yhteiselolle, siinä näkyvät vain viha ja Israelin tuhoaminen.”
Abbas sanoi torstain puheessaan Israelin harjoittavan sotarikoksia ja etnistä puhdistusta: ”Israelin hallitus jatkaa räikeästi hyökkäävää politiikkaansa ja sotarikoksiaan kuvitellen olevansa lain yläpuolella ja vapaa vastuustaan ja seurauksista. Tätä uskomusta tukee joittenkin kieltäytyminen tuomita ja vaatia näiden rikosten lopettamista ja tapaa tasavertaistaa uhri ja sen sortaja”, sanoi Abbas puheessaan maailman kansoille.
Strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon totesi, ettei ole rauhaa Israelin ja PA:n välillä niin kauan, kuin se opettaa kansansa vihaan ja Israelin tuhoamiseen. ”Ne lähettävät syviä viestejä, ja kaikki kansakerrokset – varsinkin nuoret – imevät tämän opetuksen”. http://www.timesofisrael.com/pm-says-palestinian-incitement-against-israel-reflects-root-of-the-conflict/

3. JP:n vakiokalustoon kuuluva kolumnisti Barry Rubin, joka johtaa Herzliassa toimivaa kansainvälisten asian globaalia tutkimuskeskusta (Gloria), tutkii artikkelissaan mihin Lähi Itä on menossa. Siitä muutamia poimintoja.
Rubin toteaa, ettei mielenkiintoisinta ole uutiset, vaan se, mitä niiden analyysi paljastaa.

Hän käsittelee ensiksi Syyrian tilannetta todeten, että muslimiveljeskunnan valvoman Syyrian kansallisen neuvoston (SNC) varoista 50 % tulee Libyan hallitukselta, ja koska USA valvoo Libyan asioita, se on luultavasti rohkaissut Libyan hallitusta siihen. Mutta tällä rahoitetaan Muslimiveljeskunnan peitejärjestöä. Paljon aseita virtaa Libyasta Gazaan ja radikaaliryhmille Syyriassa. Jotkut väittävät, että USA koordinoi tämän asevirran, mistä Richard Stevensin lynkkaus USA:n hallituksen kokoustiloissa Benghazissa todistaa. Rubin toteaa, että tämä tarkoittaa sitä, että USA rahoittaa ja tukee radikaalin muslimijärjestön vallankaappausta Syyriassa. Se, että tämä ryhmä on anti-USA, antisemiittinen ja haluaa juutalaisten kansan-murhaa, ei merkitse mitään USA:n ulkoministeriön harjoittamassa politiikassa. Koska SNC on nyt hajonnut, USA:n ponnistelut välittää osapuolten välillä Syyriassa ovat rauenneet tyhjiin.

AL-QAIDA ei ole kuollut, vaan toimii tehokkaasti varsinkin USA:ssa, sillä 95 % kolmen viime vuoden aikana USA:ssa tehdyistä terrori-iskuista on Al-Qaidan suorittamia, kuten senaatin tiedusteluvaliokunta toteaa. Fort Hoodin tukikohdassa tehty massamurha oli sen suorittama.

PLO:n jäsen Ahmer Zaki totesi ennen Abbasin esitystä YK:n yleiskokouksessa, että kun se tapahtuu, se tulee mitätöimään Oslon sopimukset ja samalla rauhanprosessin, toteaa Rubin.
Tämä on nyt tosiasia, josta Israel ja USA yrittävät nyt koota jäljelle jääneitä palasia. 

Hyökkäys Libanonista Israeliin on hyvin epätodennäköinen, sillä se painiskelee sisällissodan partaalla, eikä sen valvojilla Iranilla ja Syyrialla ole varaa laajentaa konfliktia tässä vaiheessa. Jos Muslimiveljeskunta kaappaa valan Syyriassa, seuraavana on Libanon.

NEW YORK TIMES omaksuu varsin oudon asenteen käsitellessään Egyptin tilannetta. NYT:n mukaan Egyptiä käytännössä hallitseva muslimiveljeskunta ei voi tehdä mitään väärää, eikä sen valvonnassa laadittava perustuslaki tule muuttamaan tilannetta maassa miksikään. Raportti ei ota huomioon sitä, että presidentti Mursi, jonka juuret ovat Muslimiveljeskunnassa, on todennut useaan kertaan, että sharia-laki tulee olemaan lainsäädännön ja oikeus-käytännön perusteena. Lehti toteaa, että vapaamieliset ja kristilliset jäsenet perustuslakia laativassa paneelissa totesivat, että annetut ohjeet olivat tarpeeksi väljät heidän näkökohtiensa huomioimiseksi. Rubin muistuttaa, että työskentelyn aikana he kuitenkin protestoivat useita kohtia luonnoksessa ja lopulta erosivat vastalauseeksi paneelista. Hän sanoo, ettei sharia-laki sinänsä ole pahin, vaan miten instituutit ja oikeus sitä tulkitsevat.
Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa totesi, että uusi perustuslaki ennustaa katastrofia Egyptin kansalle. Mursin yksinvaltaiset otteet ja päätökset ovat sen alkusoittona. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=294338

4. UUTISOTSIKOITA
-          Englanti harkitsee lähettiläänsä kutsumista kotiin Israelista vastalauseena hallituksen päätökselle rakentaa 3000 asuntoyksikköä Juudeaan ja Samariaan. Pääministeri totesi selvitykseksi, ettei päätös koske rakentamista vaan suunnittelun aloittamista. Varsinkin E-1 alueen sisällyttäminen rakennuskohteisiin saa länsimaiden vihan pintaan. Kanada kutsui myös lähettiläänsä Israelista ja Ramallahista, mutta päinvastaisista syistä. Kanada äänesti PA:n esitystä vastaan.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294387
-          Poliisi pidätti kolme miestä Dahariyan arabikylän läheltä heidän sytytettyään yhden auton palamaan ja töherrettyään muuriin sanat ”hintalappu”. Poliisi julkisti kuvan, jossa näytetyt aseet kuuluivat pidätetyille miehille. He pyrkivät pääsemään myös Samoan kylään. Miehet ovat kotoisen Beit Elistä, Kiryat Arbasta ja Yakirista. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=294388
-          Australialainen yhtiö Woodside ostaa 30 %:n osuuden Liviatanin kaasukentästä. Käsiraha on 696 miljoonaa USD. Välimerellä sijaitseva kaasuesiintymä pyritään saamaan käyttökuntoon mahdollisimman pian, sillä Egyptistä tilattu kaasujohto on poikki ainakin 16 terrori-iskun seurauksena, ja se joudutaan korvaamaan kalliilla dieselillä. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=294377
-          Cyber-hyökkäysten yleistyessä Iran päätti perustaa päämajan, jossa hyökkäysten vastaiset toimet koordinoidaan ja suunnitellaan vastaiskut. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=294372
-          Hamas on periaatteessa hyväksynyt fiktiivisen Palestiinan valtion, jonka YK:n yleiskokous ”perusti” torstaina. Hamasin johto ei ole tässä yksimielinen, mutta se lisää muodolliseen hyväksymiseensä ehdon, että sen tulee aseistautua vastarintaa varten. Hamasin peruskirjan mukaan Israel on tuhottava. Abbas ja Mashaal suunnittelevat yhteistä vierailua Gazassa tällä viikolla Abbasin pyrkimyksissä saada Hamas ja Fatah samaan ruotuun. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh esittää, että EU poistaisi Hamasin terrorijärjestöjen listalta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294367
-          Arabi rysäytti autonsa Shavei Somronin lähellä Samariassa IDF:n jeeppiin  kääntäen sen kyljelleen. Mies hyökkäsi kirveellä aseistautuneena sotilaitten kimppuun. Sotilaat haavoittuivat lievästi ja kohtalaisesti auton kääntyessä kyljelleen. Sotilaat vastasivat miehen hyökkäykseen avaten tulen, joka surmasi hänet. Tutkimukset ovat kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162782#.ULxzXGJHT-k
-          IDF:n sotilaat tekivät ratsian arabitaloon lähellä Hebronia. He piirittivät talon ja ryntäsivät sisään miehen pyrkiessä pakoon ikkunasta, mutta saatiin kiinni. Hänen talostaan löytyi suuri asekokoelma, pistooleja, ammuksia tarkkuuskivääriin, M-16 kivääri ja paljon muuta. IDF tehostaa valvontaansa Juudean ja Samarian alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162703#.ULx0TWJHT-k
Sunday, December 02, 2012

SUNNUNTAI 02.12.12


SUNNUNTAI 02.12.12

1. PÖLYN alkaessa laskeutua palestiinalaisten riemuvoiton jälkeen YK:n yleiskokouksessa, jossa PA/PLO:lle myönnettiin erikoistarkkailijan asema järjestössä, joka takaa niille pääsyn YK .n alaisiin komiteoihin ja valiokuntiin, alkaa selkiytyä, miten Netanyahun johtama hallitus reagoi uuteen tilanteeseen. Pääministerin vakuutus juuri ennen kohtalokasta äänestystä pitää matalaa profiilia oli typeryyden huippu, kuten professori Inbar toteaa haastattelussa, josta enemmän myöhemmin. Jos Netanyahu kuvitteli voivansa tällä päätöksellä, jonka teki minihallituksen 9 jäsentä, vaikuttaa ehkäisevästi epävarmoihin äänestäjiin, sen vaikutus oli juuri päinvastainen. ”Älä hullua yllytä, hän voi uskoa sen”, sanotaan sanalaskussa. Toinen tyhmyys oli siirtää 200 miljoonaa PA:n tilille samoin perustein ennen äänestystä. Mistä tällainen kiire ja hosuminen? Hallitus toimii kuin paniikissa, mikä ei lupaa hyvää.

HALLITUS teki YK:n äänestyspäätöksen jälkeen hätäisen päätöksen 3000:n asuntoyksikön rakentamiseksi vihreän linjan itäpuolelle yksilöimättä, minne ne on tarkoitettu, mutta vihjaili, että Jerusalemin ja Maale Adumimin välisellä ns. E-1 alueella voidaan aloittaa rakennustyöt useiden vuosien ja hallitusten tyhjien lupausten jälkeen. Alueelle on vedetty alustava infrastruktuuri, ja sen tarkoituksena on yhdistää Jerusalem ja Maale Adumim toisiinsa.
E-1 alue on kokonaisuudessaan valtion maata, mikä helpottaa rakentamista.
Ulkomaat ovat vastustaneet alueen liittämistä Israeliin selittäen, että se tulisi estämään Jerusalemin ja Betlehemin välistä yhteyttä. Miksi sellainen yhteys on niin tärkeä? Israel on osoittanut, että tieyhteys voidaan järjestää Maale Adumimin itäpuolitse ilman ongelmia, joten se ei ole esteenä

SELVÄSTI innoittunut ja uutta puhtia saanut PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas (vs.Barabbas) julisti pian YK:n äänestyksen jälkeen, että PA on järjestönä siirtynyt historiaan ja sen paikan on saanut Palestiinan valtio. Hän on tainnut innoissaan unohtaa, ettei YK:n yleiskokouksen päätöksellä voida perustaa valtioita, sen päätökset ovat vain suosituksia.
Toiseksi Abbas julisti ”armollisesti”, ettei hän ihan vielä aio kääntyä Haagin kansanvälisen oikeuden (ICC) puoleen vaatiakseen sitä ”tuomitsemaan Israelia ja sen johtajia rikoksista palestiinalaisia vastaan”, joista ”sotarikosten” ohella suurimpia lienevät juutalaisasutusten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosassa. Osoituksena siitä, miten innokkaasti ICC on odottanut Palestiinan nostamista valtion asemaan, on sen erään naistuomarin ennakoiva toteamus, että ICC voinee nyt käsitellä sen esittämiä syytteitä, mitä se ei aiemmin voinut tehdä, koska vain valtioilla on sellainen oikeus.

PA:N laittoman hallituksen pääministeri Salaam Fayad, joka entisenä Maailmanpankin virkailijana on saanut länsimaiden lellipojan aseman. Vain pari päivää sitten vaati Israelin tuomitsemista ICC:ssä, esiintyen nyt ”rauhanmiehenä” kehottaen Israelia unohtamaan kokemansa iskut, peittämään katkeruutensa ja tulemaan neuvottelupöytään niin pian kuin mahdollista. Abbasin vaatimukset ovat kuitenkin samat, jotka Israel on hylännyt, eli juutalaisten rakentamisen keskeyttäminen Juudeassa ja Samariassa, ja Palestiinan valtion rajoina ovat 1949 aselepolinjat pääkaupunkinaan Jerusalem. PA:n johto katsoo, että YK:n hyväksyessä sen tekemän esityksen, se samalla hyväksyi PA:n vaatimukset rajoista ja muista kysymyksistä. Täten sen ei tarvitse edes neuvotella niistä, he kuvittelevat.

2. PROFESSORI Efraim Inbar toteaa, että Israel on aivan tarpeettomasti kantanut huolta palestiinalaisista, ja varsinkin nyt, kun PA:n johto on selvästi osoittanut vihamielisyytensä Israelia kohtaan ei vain viimeisessä näytöksessä YK:ssa vaan kaiken aikaa johtajiensa kulkiessa pitkin maailmaa esittäen mielettömiä syytöksiä ja herjauksia Israelia vastaan.
Inbar on Begin-Sadat instituutin strategisten tutkimusten (BESA) johtaja Bar Ilan yliopistossa. Hän antoi haastattelun Beshevan hepreankieliselle viikkolehdelle viime viikolla. Haastattelu julkaistiin useita tunteja ennen YK :n yleiskokouksen äänestystä. Muutamia kohtia siitä.
Inbar pitää YK:n päätöstä merkityksettömänä, sillä PA on fiktiivinen järjestö, joka pysyy pystyssä vain IDF:n antaman tuen varassa. Hän selittää, että YK on myös merkityksetön, jonka päätökset eivät tuo Palestiinan valtion syntyä yhtään lähemmäs. ”Sen jälkeiset toimet merkitsevät, eivät YK :n päätökset”. Siksi hän pitää 9 ministerin kabinetin päätöstä tukea PA:n hallitusta taloudellisesti vahingollisena Israelin kansalle, eikä Israelilla ole mitään velvoitteita tukea PA:ta, kuten ei myöskään toimittaa sähköä ja kaasua Hamasille Gazassa.
Mutta kansainvälisen lain mukaan heillä on nyt suuremmat mahdollisuudet tehostaa Israelin vastaisia toimiaan, Inbar toteaa jatkaen, sen sijaan he tuskin pystyvät muodostamaan voimakasta armeijaa niin kauan, kuin IDF valvoo Juudean ja Samarian alueita, mutta he voivat solmia liittoja eri maitten kanssa miten tahtovat. Hän ei ymmärrä, mikseivät he neuvotelleet Israelin kanssa viimeisen kolmen vuoden aikana?

PROFESSPORI Inbarin mielestä on roskapuhetta miettiä, mitä muutosta YK:n päätös tuo, sillä ”PA on se, jonka kanssa toimia jatketaan”. Mutta hän katsoo, ”ettei Israel kohtele palestiinalaisia kuten tulisi, sillä he ovat vihollisiamme”. Inbar katsoo myös, että YK on moraalisesti vararikko-tilassa, joka voi päättää mistä lystää automaattisella enemmistöllä.
”Ei ole mitään syytä jatkaa yhteistoimintaa tuollaisen järjestön kanssa”, hän sanoo jatkaen, että ”Israelin tulee toimia yhdessä USA:n kanssa rahoituksen lopettamiseksi YK:lle”.
”Mitä hyötyä meillä on YK:sta? Me vain maksamme sille, ja se tuomitsee meitä kaiken aikaa, sylkee silmillemme. Ulkoministeriö näyttää jostain syystä pitävän heistä, mutta menkööt nuo masokistit Yhdistyneisiin Kansakuntiin, jos sitä haluavat.”
INBAR ei anna paljon painoa sille, miten palestiinalaisten järjestöä kutsutaan, onko se fiktiivinen Palestiinan auktoriteetti vai fiktiivinen Palestiinan valtio, ei edes ulkomailla.
Hän toistaa entisen pääministerin Ben Gurionin lausuntoa: ”Ei ole tärkeää, miten maailma meistä ajattelee, vaan se, mitä me teemme”. ”Sillä on merkitystä, miten me suhtaudumme kansaan, joka opettaa lapsensa vauvaiästä lähtien vihaamaan meitä, tällä on merkitystä.”

Toimittajan kysymykseen, miten heitä tulisi kohdella, Inbar vastaa: ”Antaa heidän kaatua.”
Hän vakuuttaa, ettei Israel anna Hamasin saada valtaa Juudeassa ja Samariassa, mikä tapahtuisi, ellei IDF valvo alueita, ainakin osia niistä. Hän ei pidä mahdollisena kahden valtion toteutumista, koska ”meillä ei ole neuvottelukumppania”. Hän ei myöskään näe, ”miksi hänen tulisi olla huolestunut siitä, saavatko he ruokaa vai eivät, se on heidän ongelmansa”.
Inbar ei myöskään ole huolestunut kansainvälisestä mielipiteestä, mutta jos länsimaat haluavat ruokkia palestiinalaisia, tehkööt niin. ”Ei Israelkaan halua nälkäisiä naapureita. Mutta miksi meidän tulisi huolehtia tai koko maailmasta? Me annoimme heille suuria kaupunkeja 1996, huolehtikoot nyt niistä. Jos he suhtautuvat meihin hyvin, me autamme heitä, jos eivät, miksi meidän tulisi avustaa heitä?”
INBAR toteaa, että Israelin tulee valvoa koko Juudean ja Samarian aluetta, sillä vaihtoehtona on rakettien putoileminen Jerusalemiin. Hän ei myöskään näe mitään syytä tukea Abbasia pysymään vallassa, kuten esim. USA vaatii. ”Hän kaatukoon itsestään. Ei meidän tule avustaa vihollisiamme, eikä meillä ole mitään velvoitetta siihen”.
Toimittajan kysymykseen hän vastaa valittaen, että käytännössä Israel toimii päinvastoin.
”Me annamme hänelle rahaa, suojaamme Hamasilta, ja mitä saamme vastapalveluksena? Meidän tulee muuttaa ajatuskulkuamme. Jos maailma haluaa antaa rahaa tuhlattavaksi Abbasin pojille kasvattaakseen heidän varallisuuttaan, tehkööt niin.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162734#.ULr0PWJHT-k
Ensimmäisiä vihjeitä annetaan PA:n taholta, että se voi viedä Israelin hallituksen julkistaman 3000:n asuntoyksikön rakentamisen Juudeaan ja Samariaan Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen, koska se Ashrawin mielestä rikkoo Geneven sopimuksen neljättä artiklaa. Tämä saa Netanyahun hidastelun Edmond Levin komitean laatiman Juudean ja Samarian asemaa koskevan raportin julkistamiseksi ja hyväksymiseksi osaksi hallituksen periaatteita entistäkin oudompaan valoon. Se olisi voinut nostattaa avoimen keskustelun kysymyksestä ja saada kansainvälistä oikeutta tuntevat juristit tukimaan asioita pohjia myöten. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294203

3. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin presidentti Mursi, uusi faarao, kuten arvostelijat häntä kutsuvat, ei ole katsonut mielekkääksi suostua minkäänlaiseen kompromissiin aiemmista päätöksistään valtuuksiensa lisäämisestä. Hänen keskustelunsa lakossa olevien tuomarien kanssa päättyi tuloksettomana. Nyt hän ilmoittaa, että hätääntynyt perustuslakia säätävä paneeli runnoi kovalla kiireellä esityksensä esityskuntoon, koska perustuslakioikeus uhkaa lopettaa paneelin toiminnan. Päätöksestä luvattiin antaa ilmoitus tänään. Mursi kertoi edelleen, että perustuslakiesitys alistetaan kansanäänestykseen 15. joulukuuta. Muslimiveljeskunnan kutsuma mielenosoitus kokosi Kairon kaduille lauantaina ainakin 200 000 Mursin kannattajaa. Mursi vakuutti pyrkivänsä vilpittömästi keskustelemaan uudistuksista kansan kanssa ja kielsi, että hän olisi tai tahtoisi olla uusi faarao, sillä kansa hänet valitsi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294213
-          Israel aikoo tuhota Iranin Israelia vastaan lähettämät ohjukset vielä niiden ollessa nousuvaiheessa turvautuen USA:n maailmanlaajuiseen X-band tutkavalvontaan, kuten Sunday Times raportoi. Israel tulee käyttämään Azerbaijaniin sijoittamiaan Eitan miehittämättömiä koneitaan. Negeviin sijoitettu USA:n miehittämä ja valvoma X.band tutka-asema pystyy seuraamaan 1000 mailin (1600 km) päässä olevien iranilaisten ohjusasemien toimintaa ja havaitsee jokaisen ballistisen ohjuksen laukaisemisen. Tämä antaa IDF:lle 13 minuutin varoituksen. Ohjusten tuhoaminen suoritettaisiin amerikkalaisilla Hellfire-ohjuksilla, joita on asennettu Eitan-koneisiin, toiselta nimeltään Heron. Sunday Times artikkelin laati Tel Avivissa toimiva Uzi Mahnaimi, jolla on suhteita IDF:n kanssa. Hän raportoi aiemmin Sudanissa asekolonnaan tehdystä ilmaiskusta. Eitan-kone lentää 7 400 km ja se pystyy olemaan ilmassa ilman tankkausta 70 tunnin ajan. Azerbaijan on Iranin rajanaapuri, ja spekuloiden mukaan IAF voisi käyttää sitä mahdollisena tukikohtanaan iskuissa Irania vastaan, tai ainakin sen koneet voisivat tankata siellä. http://www.timesofisrael.com/if-iran-tries-to-attack-israel-will-reportedly-target-its-missiles-before-theyre-fired/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas palaa tänään voittoiselta diplomaattimatkaltaan New Yorkissa, jossa hänen esityksensä hyväksyttiin suurella enemmistöllä. Hän vakuuttaa, ettei hän aio vielä kääntyä ICC:n puoleen, ellei Israel hyökkää hänen kansaansa vastaan. Hän sanoi, että PA poistuu näyttämöltä ja sen tilalle tulee Palestiinan valtio. Ulkoministeri Liberman antoi Israelin lähettiläille ohjeet, että kirjeet, joissa mainitaan ”Palestiina”, tulee palauttaa lähettäjilleen. Jos kerran palestiinalaiset asuvat nyt omassa maassaan, Israelin tulee sulkea kaikki rajansa sen kanssa, ja peruuttaa kaikki VIP-kortilla kulkevat PA:n virkailijat. Tämä olisi ensimmäinen järkevä vastaveto ja luonnollisesti maitten välisiin suhteisiin kuuluva toimintamuoto, erityisesti lähtien siitä, että PA:n johto suhtautuu hyvin vihamielisesti Israeliin. http://www.timesofisrael.com/victorious-mahmoud-abbas-to-be-feted-in-return-to-ramallah/
-          Tzipi Livni kokoaa kovalla kiireellä nimilistaa Hatnuah-puolueelleen tammikuun 22. päivänä pidettäviä Knessetin vaaleja varten. Eläkkeellä oleva prikaatinkenraali Amram Mitzna sanoi liittyneensä Livnin Hatnuah-puolueeseen saaden kakkospaikan. Monet tarkkailijat valittavat, että Israelissa on aivan liikaa eläkekenraaleita, jotka pyrkivät politiikkaan saadakseen lisäpotkua elämäänsä. Varsinkin Labour-puolueen johtajat ovat huolestuneita Livnin pyrkimyksistä, sillä hän vie heiltä äänestäjiä. http://www.timesofisrael.com/hatnua-party-list-fleshes-out-ahead-of-election-deadline/
-          USA:ssa yli 27 vuotta erityisvankilassa riutunut Israelin hyväksi vakoillut ja elinkautiseen ilman armonanomusmahdollisuutta tuomittu Jonathan Pollard tuupertui sellissään kesken kaiken, ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Hänen kunnostaan ei ole tietoa. Israel antoi hänelle kansalaisuusoikeudet, ja johtajat presidentti Peresiä myöten ovat pyytäneet hänen armahtamistaan, mutta ilman tulosta. http://www.timesofisrael.com/jonathan-pollard-collapses-in-jail-cell-condition-unknown/
-          Ulkoministeri Liberman sanoo, että Hamas on tehokkaampi yhteistyökumppanina kuin Fatah, vaikka Israel ei periaatteessa neuvottele sen kanssa.. Liberman pelottelee Fathin johtajia, että Israel voi tosissaan hylätä Fatahin ja PA:n lopullisesti ja alkaa luomaan suhteita Hamasin kanssa.  http://www.timesofisrael.com/liberman-calls-hamas-more-effective-than-abbas-defends-israels-housing-announcement/