Friday, July 28, 2006

PERJANTAI 28.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Hallitus käsitteli eilen Libanonin sodan tilannetta. IDF halusi laajentaa sotatoimia, mutta hallitus ei antanut siihen lupaa. Se kuitenkin valtuutti IDF:n kutsumaan aseisiin kolme reservidivisioonaa eli n. 30 000 miestä. Tarkoitus on ensi vaiheessa kutsua kiireellisesti palvelukseen johtavassa asemassa olevia upseereita. Tällä IDF haluaa varautua yllättäviin mahdollisuuksiin, mitä taistelutilanteet voivat tuoda.
Eräitten uutislähteitten mukaan Syyrian sotilasjohto on hermostunut ja rauhaton, se pelkää taistelujen siirtyvän vaarallisen lähelle Syyrian aluetta, mikä pakottaisi sen vastatoimiin. Tämän lähteen mukaan Syyrian hallituksen valvomat radio- ja TV-asemat ovat peruuttaneet aiempia ohjelmanumeroitaan ja käsittelevät nyt sotaisia aiheita ja soittavat lähetyksissään sotilas- ja isänmaallista musiikkia.
Toinen Israelia huolettava kehitys Syyriassa voisi olla massatuhoaseiden luovuttaminen Hizbullahin terroristeille, mikä voisi aiheuttaa Israelissa arvaamattoman rajut vastatoimet. Huhujen mukaan Hizbullahilla on jo Iranista saatuja käytettyjä ydinsauvoja, joista se voisi Iranin teknikoitten opastuksella kääriä likaisia ydinpommeja rakettiensa kärkiin.
ISRAELIN POLIITTINEN JOHTO on monen tulen välissä. Paitsi että sitä sitovat juutalaisten perinteiset moraali- ja humanitaariset velvoitteet, sen täytyy kaiken aikaa taistella maailman yleistä mielipidettä vastaan, joka perinteisesti varsinkin Israeliin vihamieleisesti suhtautuvan länsimaisen median kiihottamana kääntyy avoimen vihamieliseksi Israelin toimia kohtaan, olkoot kuinka oikeutettuja tahansa.
YK:N PÄÄSIHTEERI KOFI ANNANIN suora syytös IDF:n tahallisesta hyökkäyksestä YK:n tukiasemaa vastaan Libanonin eteläosassa on esimerkkinä tästä. Annanin syytös on hänen asemansa perusteella täysin epäoikeutettu ja kohtuuton, ilman sitä edeltäviä tutkimuksia. Sen taustalla voi tuntea sen esittäjän salaisen Israelin vastaisen vihan, joka sopivasta ärsykkeestä putkahti esille ennen kuin hän ehti salata sen.
IDF:N JOHTO on pyrkinyt selittämään Bint Jbailin taistelujen suurta mieshukkaa sillä, että taistelut olivat rajuja ja niitä käytiin mies miestä vastaan. IDF:n mukaan sotilailla oli tarvittava tykistö- ja lentoaseen tuki. Median kommentaattorit kuitenkin odottavat IDF:n muuttavan taktisia suunnitelmiaan ja tunnustavan tosiasian, etteivät Hizbullahin joukot ole roskajoukkoa (ragtag gerilla force), vaan pitkälle koulutettuja kommandoyksiköitä ja varustettuina lähitaisteluja varten tarvittavin asein. Hizbullahin tiedetään kieltäneen kaupungin asukkaita lähtemästä kaupungista ja rakentaneet tiesulkuja sitä varten. Tämä siksi, että he tietävät IDF:n kaihtavan lento- ja tykistöaseen käyttöä, jos on vaaraa siviiliuhreista.
PERJANTAIAAMUNA IDF ilmoittaa surmanneensa viisi Hizbullahin pyssymiestä. Taistelut kaupungin omistuksesta eivät suinkaan ole vielä ohi.
ROOMAN KOKOUKSEEN osallistuneista ulkoministereistä monet ovat kieltäneet Israelin ulkoministerin Livnin käsityksen, että kokous antoi Israelille vapaat kädet käydä Libanonin sotatoimia. Suomen ulkoministeri Tuomioja, joka käväisi EU:n ryhmän mukana Israelissa, tuomitsi täysin perättöminä Livnin ja hallituksen muittenkin ministerien käsitykset vapaista käsistä. Tuomiojan tulkinnan ymmärtää, hän on useissa yhteyksissä osoittanut yksipuolisen vihamielisen suhtautumisensa Israelin vastaan.
KANSAINVÄLISTEN JOUKKOJEN kokoaminen Libanonin eteläosaan näyttää tuottavan vaikeuksia. Teoriassa yksi ja toinen maa pitää asiaa hyvänä, mutta tosiasiassa mikään niistä ei haluaisi lähettää joukkojaan Libanoniin. Aiemmat kokemukset sekä Libanonissa että viimeksi Irakissa eivät rohkaise edes yltiöpäitä, koska marttyyrius ei ole suosittu muslimimaailman ulkopuolella. Sielläkin Egypti ilmoitti selkeästi pysyttelevänsä Libanonin juoksuhiekan ulkopuolella.
Israelissa asiasta ollaan monta eri mieltä. YK:n UNIFIL-joukkojen tapaista yritystä ei kannata edes tarjota, ne ovat olleet jopa vaaraksi Israelin turvallisuudelle, kuten Hebronissa toimiva TIPFH, jonka ainoa tehtävä on ollut raportoida tilanteista vasta sitten, kun kaikki on jo ohi, ja tavallisesti Israelia tuomiten. Usein se on lisäksi joutunut pyytämään IDF:n apua jouduttuaan vaaralliseen tilanteeseen palestiinalaisten kanssa.
NASRALLAH on tiettävästi neuvotteluissa Damaskoksessa, jossa yhtenä osapuolena on Iranin ydinneuvottelija Ali Larijani. Kokouksesta raportoinut kuwaitilainen sanomalehti Al-Siyassah:in edustaja kertoo nähneensä Nasrallahin siviilivaatteissa Syyrian tiedustelupalvelun autossa ja syyrialaisten turvajoukkojen varmistamana. Sanomalehden tietojen mukaan Nasrallah osallistuu keskusteluihin, joissa myös Syyrian presidentti Bashrin Assad on mukana. Ali Larijani toimii Iranin kansallisen turvallisuuskomitean sihteerinä.
AL-QAIDAN kakkosmies Ayman al-Zawahiri kertoo al-Jazeeran TV-haastattelussa, ettei al-Qaida voi seurata toimettomana sivusta muslimiveljien taistelua Libanonissa, vaan tulee osallistumaan niihin ja vaatii kaikkia muslimeja liittymään niihin, kunnes ”islam hallitsee Espanjasta Irakiin”.
Al-Qaidan tulkinnan mukaan koko maailma on taistelukenttänä. koska kakki länsimaat tukevat Israelia ja ovat siten osallisia sen ”polttaessa veljiä Libanonissa” niiden antamilla raketeilla ja ohjuksilla.
Al-Zawahiri sanoi hyljeksivänsä tulitaukoja, koska kysymyksessä on jihad (pyhä sota) Allahin puolesta, kunnes lopulta islamin uskonto hallitsee. Hän lupasi taisteluja kaikkialla maailmassa.
HIZBULLAH ampui torstain aikana 130 Katjusha-rakettia Israeliin: Nahariya, Haifa, Karmiel, Safed, Kiryat Shmona , Majdel Krum olivat kohteina. Kiryat Shmonassa raketti sytytti tuleen vaarallisia aineita käsittelevän tehtaan. Tuli saatiin hallintaan ilman pahempia seurauksia. Kymmeniä ihmisiä hoidettiin sirpalehaavoista.
IAF tuhosi torstaina Hizbullahin komentokeskuksen Tyron kaupungissa. Keskus sijaitsi 12-kerroksisen rakennuksen ylimmässä kerroksessa, ja sieltä ohjattiin rakettitulta Haifaa vastaan.
Kolmea aseita kuljettavaa rekka-autoa vastaan hyökättiin Beirutin ja Damaskoksen välisellä tiellä.
Libanonin armeijan tutka-asema tuhottiin Beirutin eteläosassa.
2. GAZAN RINTAMA
Gazan rintamalla on ollut hiljaiseloa operaatio ”Pillars on Samson” loputtua ja IDF:n joukkojen palattua tukikohtiinsa. IAF on suorittanut lentoja tiedustelun ohjaamiin kohteisiin, ja tykistö ampuu omia koesarjojaan avoimille kentille, kuten se on tehnyt kuukausikaupalla.
Perjantaiaamuna Jihadin ampuma Kassam-raketti osui Ashkelonin eteläpuolella lastentarhaan Zikkimin kiibbutsissa. Kaksi lasta haavoittui, useita hoidettiin shokin vuoksi. Myös Sderotia kohti ammuttiin raketteja.
Uutiset kertovat, että korpraali Gilad Shalitin vapauttaminen on lähellä. IDF vakuuttaisi lopettavansa operaationsa Gazan alueella ja palestiinalaiset suostuvat tulitaukoon. Näin on kaavailtu.
Miten Hamasin ”sotilassiipi”, Jihad ja Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksan kuumapäät saadaan aisoihin, on eri asia. Ne ovat ampuneet Kassameja kaiken aikaa, tänä aamuna pari kolme Sderotia ja Ashkelonia kohti, jossa se osui lastentarhaan haavoittaen kahta lasta ja saaden useita shokkiin.
Erä arabiliiton PA:lle maksamista varoista on käytetty Hamasin virkailijoiden palkkojen maksamiseen. Heitä on n. 165 000, puolet ”turvallisuusjoukkoja”. EU on antanut 40 miljoonaa USD terveydenhoitohenkilökunnan palkkoihin käyttäen uutta kehittelemäänsä välityskanavaa, jolla pitäisi pystyä välttämään varojen joutumisesta Hamasin käsiin. Lopulta kukaan ei pystyne valvomaan, miten varat jaetaan ja kenelle.
3. KOLMAS RINTAMA
Palestiinalaisesta Samarian kylästä nimeltään Abus löydettiin torstaina palanut auto, jonka tavarakontissa oli palaneen miehen ruumis. Ruumis osoitti, että henkilöä oli pahoinpidelty ennen surmaamista ja polttamista auton mukana. Poliisi epäilee, että kysymyksessä on terroriteko, mikä enteilee kolmannen rintaman avaamista Juudean ja Samarian alueelle. Uhri oli tri Daniel Yaakobi Yakirista Kalkiliyasta itään Karnei Shomronin ja Emanuelin välissä.
Torstai-iltana palestiinalainen avasi tulen kahta poliisimiestä kohti Itä Jerusalemin Jebel Mukaberin alueella. Haavoittuneet poliisit vastasivat tuleen ampuen hänet kuoliaaksi. Toisen poliisin tila on kriittinen. Palestiinalaisella on lisäammuksia taskuissaan ja henkilöllisyyskortti.

Thursday, July 27, 2006

TORSTAI 27.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Juutalaisessa perinteessä 17. Tammuz kuuta 9. Av-kuukauden välistä aikaa kutsutaan nimellä Bein Hameitzarim, ahdinkojen välillä (Between the Straits). Tänä aikana onnettomuudet voivat kohdata juutalaista todennäköisemmin kuin muuna aikana vuodessa. Tämä todennäköisyys kasvaa Av-kuukauden alkamisesta yhdeksänteen Av-kuuta. Av-kuukauden ensimmäinen päivä oli eilen.
Olkoon perinteen osuus mikä tahansa, Israel on kohdannut viimeisen parin viikon aikana useita onnettomuuksia, ja tästä eilinen päivä oli pahin tähän mennessä.
IDF ILMOITTI päästyään pureutumaan Bint Jbailin 20 000 asukkaan kaupunkiin, jota pidetään terrorismin pääkaupunkina ja Hizbullahin symbolina, sillä siellä Hassan Nasrallah julisti voittoa Ehud Barakin käskettyä IDF:n joukot yön pimeydessä Libanonista vuonna 2000, että kaupunki on IDF:n valvonnassa. IDF oli kuitenkin jättänyt käytävän kaupungin pohjoispuolelle, jotta asukkaat ja muut halukkaat voisivat paeta kaupungista. Hizbullahin pyssymiehet katsoivat tämän tarkoittavan, ettei IDF aio edetä kauemmas.
Jo poistumassa olleet pyssymiehet kääntyivät takaisin ja järjestivät kuolemanloukun IDF:n sotilaille kaupungin keskustaan yhdessä sinne jääneitten Hizbullahin jäsenten kanssa.
IDF:N HARAVOINTIRYHMÄN mennessä viiden maissa keskiviikko-aamuna suorittamaan tarkistuksia kaupungin kapeaa katua pitkin taloihin piiloutuneet Hizbullahin pyssymiehet aloittivat murhaavan tulen suojattomiin sotilaisiin. Pyssymiehillä oli luotiliivit, panssari- ja RPG-kranaatteja sekä konekiväärejä yötähtäimillä varustettujen automaattikiväärien tukena. He olivat piiloutuneet asuintaloihin että moskeijaan.
Kiivas tulitus jatkui koko päivän, minkä aikana haavoittuneita eikä kuolleita voitu koota taistelupaikalta.
Kaikkiaan kahdeksan sotilasta kuoli, kolme heistä upseereita, ja 22 sotilasta haavoittui. Haavoittuneitten kokoaminen kesti kuusi tuntia taistelujen aikana, ja heitä jouduttiin kantamaan paareilla kolme kilometriä, koska helikopterit eivät voineet lähikylistä tulleen tulituksen vuoksi laskeutua lähemmäs kaupunkia.
VÄHÄN MYÖHEMMIN laskuvarjojääkärien ryhmä joutui Hizbullahin pyssymiesten väijytykseen. Sotilaita ammuttiin automaattiaseilla ja Sagger-panssariohjuksilla. Kolme sotilasta haavoittui ja heitä johtanut upseeri kuoli tulituksessa.
ISRAELIN HALLITUS JA SOTILASJOHTO olivat eilen sekasortoisessa tilassa uutisten alkaessa levittää tietoa taistelutilanteesta ja uhrimäärän kasvamisesta. Myös poliitikot ovat arvostelleet kärkevästi hallituksen politiikkaa ja sotilasjohdon omaksumaa taktiikkaa. IDF:n johto on joutunut kerran toisensa jälkeen tunnustamaan, ettei se tiennyt, tai jos tieto oli olemassa, sitä ei oltu annettu joukoille, jotka sitä tarvitsivat.
Tarkasteltakoon taistelun tulosta miltä kannalta tahansa, se oli kipeä tappio IDF:lle ja sen voittamattomalle maineelle. Se oli voitto Hizbullahille, joka lakonisesti ilmoitti al-Manar TV:n lähetyksessä, että Hizbullah oli järjestänyt väijytyksen Bint Jbailissa IDF:n sotilaille aiheuttaen sille suuria miestappioita, eikä IDF voinut pelastaa haavoittuneitaan kiivaan tulituksen vuoksi.
Hizbullahin menetykset ovat 30-50 kaatuneen välillä, kukaan ei tiedä tarkkaa lukua.
2. BINT JBAILIN TAISTELUN JÄLKIPUINTIA.
Libanonilainen druusijohtaja Walid Jumblat esittää omana arvionaan, että Libanonin taistelut ovat alkaneet Iranin aloitteesta, jossa se käytti Hizbullahia välimiehenään. Sillä on useitakin aiheita siihen. Kansainvälisen huomion suuntaamiseksi muualle sen ydinsuunnitelmista oli yksi tärkeimpiä, mutta toisena on Syyrian vaikutuksen ja mahdollisen valvonnan lisääminen Libanonissa. Jotkut EU:n virkailijat ovat jo esittäneet, että Syyrialle on annettava johtava asema neuvotteluissa Libanonin tilanteen selvittämiseksi.
Jumblat katsoo, että Iran halusi kokeilla omien aseittensa tehoa suhteessa Israelin käyttämiin tulevaa taistelutilannetta varten maitten välillä, jota Iran näyttää pitävän väistämättömänä.
MUUTKIN MUSLIMIMAAT tarkkailevat tilannetta huolellisesti, ja Israelin kotirintaman mahdollista rakoilua aavistellaan Hizbullahin jatkuvan rakettitulen alla. Israelissa ei ole rekisteröity maan pohjoisosasta paenneitten määrää, mutta arvioiden mukaan puolet alueen yli miljoonasta asukkaasta on poistunut kodeistaan epämääräiseksi ajaksi. Myös raketti-iskuissa haavoittuneitten määrä kasvaa huolestuttavasti.
Israel olisi tarvinnut voittoa Libanonin taisteluissa, myös liittolaisensa USA:n vakuuttamiseksi.
Useissa muslimimaissa on järjestetty Hizbullahia tukevia sekä USA:ta ja Israelia tuomitsevia mielenosoituksia. Yksi Libanonin sodan vastainen mielenosoitus oli vasemmiston ja arabien järjestämä Haifassa rakettien tuhotessa kaupunkia. Kaupungin poliisi hajotti tämän mielenosoituksen.
HIZBULLAH ampui keskiviikon aikana 119 rakettia Israeliin. Ne haavoittivat 55 asukasta, viisi heistä suhteellisesti, 25 lievemmin ja yksi vakavasti; 24 ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Iskut kohdistuivat lähes kaikkiin Galilean asutuskeskuksiin: Kraot, Karmiel, Akre, Tiberias, Safed, Rosh Pina ja Kiryat Shmona.
Poliisin mukaan Hizbullah on ampunut 15 päivän aikana 1600 rakettia Israelin pohjoisosaan. 19 siviiliä on kuollut ja 1262 haavoittunut, suurin osa shokissa. Keskiviikkona oli 46 ihmistä edelleen sairaalahoidossa.
Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah uhkasi, että taisteluissa Israelin kanssa on siirrytty seuraavaan vaiheeseen, ja että rakettituli ohjataan nyt Tel Avivin ja Netaniyan välille.
Torstaiaamuna kymmeneen mennessä Israeliin ammuttiin jo kolmisenkymmentä rakettia. Kohteina olivat Karmiel, Safed, Tzfat ja Maalot ja muut Galilean kaupungit. Metsäpalo syttyi Tzfatin alueella.
ROOMAN KOKOUS ei löytänyt ratkaisua Libanonin kriisiin eikä se voinut päättää rauhanturvaajien lähettämisestä alueelle. Australian edustaja ilmoitti, että se olisi selvä itsemurhaoperaatio.
Kanadalainen YK virkailija ilmoitti, että Hizbullah on ennenkin käyttänyt YK:n tukikohtia ja tarkkailupisteitä Libanonissa hyväkseen ja totesi, että se oli tarkoituksellisesti vetänyt Israelin ohjustulen YK:n tukikohtaan, joka sijaitsee aivan heidän oman tukikohtansa vieressä.
Pari Euroopan maata on vaatinut välitöntä tulitaukoa, mistä Rooman klubi ei pystynyt päättämään.
OLMERT KAAVAILEE kahden kilometrin puskurivyöhykkeen muodostamista Libanonin puolelle rajaa.
Rakettitulesta huolimatta jotkut tehtaat jatkavat toimintaansa Israelin pohjoisosassa. Korjaamattomat ylikypsät hedelmät mätänevät puihin tai putoilevat maahan, koska kerääjiä ei ole.
60 iranilaista vapaaehtoista odottaa kuljetusta Libanoniin taistelemaan Hizbullahin riveissä.
3. GAZAN RINTAMA
IDF:n Givati-prikaatin sotilaat helikopterien ja panssarien tukemina aloittivat aikaisin keskiviikkona operaation Hamasin tukialueelle Gazan pohjoisosassa parin kilometrin päässä turva-aidasta. Syntyneessä kiivaassa tulituksessa Hamasin, Jihadin ja PRC:n (Kansan vastarintakomitean) joukkojen kanssa 23 palestiinalaista sai surmansa, heistä ainakin 14 aseellisia; siviiliuhrien joukossa oli tulituksen väliin jäänyt 3-vuotias tyttö ja kehitysvammainen mies. Toisessa tilanteessa 5-vuotias tyttö ja 8-kuukauden ikäinen sisarensa saivat surmansa IDF:n ampumasta tykinammuksesta, joka osui heidän kotiinsa.
Siviilitaloihin piiloutuneet terroristit ampuivat sotilaita panssariohjuksilla ja muilla aseilla. Sotilaita suojasi jatkuva ilmatuki ja tykkituli.
Kuukauden pituisen offensiivin aikana yli 100 palestiinalaista pyssymiestä on saanut surmansa. He ovat ampuneet yli 200 Kassam-rakettia Israeliin, viimeiset tänään torstaiaamuna.
4. ISRAELIN RUKOUS VAARATILANTEESSA
Juutalaiset lukevat tänä ahdinkotilojen välisenä aikana psalmeja, joista Ps.83 alkusäkeet kuuluvat.
Jumala, älä ole ääneti, älä ole vaiti, älä ole Jumala niin hiljaa,
sillä katso, Sinun vihaajasi pauhaavat ja Sinun vihaajasi nostavat päätänsä.
Heillä on kavalat hankkeet Sinun kansaasi vastaan,
ja he pitävät neuvoa Sinun suojattiasi vastaan. He sanovat:
Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa,
niin ettei Israelin nimeä enää muisteta,
sillä he neuvottelevat keskenään yksimielisesti,
he tekevät liiton Sinua vastaan:
Edomin teltat ja ismaelilaiset, Moab ja hagrilaiset,
Gebal, Ammon ja Amalek, Filistea ynnä Tyyron asukkaat.
Myös Assur on liittynyt heihin, nämä ovat käsivarsina Lootin lapsilla, Sela.
(Ps.83:2-9)

Wednesday, July 26, 2006

KESKIVIIKKO 26.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF on ottanut Bint Jbailin kylän valvontaansa Libanonin puolella rajaa. Sotilaat eivät nähtävästi ole tutkineet kaikkia taloja eivätkä ole tunkeutuneet kaupungin sydänalueelle, vaan piirittävät sitä ulkopuolelta. Taisteluja kaupungin valtaamiseksi käytiin 48 tuntia. Hizbullah menetti 50 terroristia kaatuneina; IDF:n menetykset olivat kaksi kaatunutta ja toistakymmentä haavoittunutta. Kaupungin keskustaan on piiloutunut sala-ampujia, jotka tulittavat kohteitaan sairaaloista, kouluista ja kaupoista käyttäen siviilejä verhonaan. Taisteluissa sai surmansa Hizbullahin etelä Libanonin keskiosan komentaja Khalil Amin Shivli, 44, ja hänen 4 apulaistaan.
IDF löysi kaupungista ”sodanjohtokeskuksia” (warrooms), joissa oli salakuuntelulaitteita, joilla seurattiin Israelin tiedotuskanavia, sekä suuret määrät aseita ja yhteydenpitovälineistöä.
IDF:N SEURAAVAT KOHTEET ovat ympäröivät viisi kylää: Ain Ebel, Hannine, Deble, Yavour ja Rmaish, joita oletetaan puolustavan 300 Hizbullahin terroristia. IDF olettaa Hizbullahin turvautuvan gerilla-tyyppiseen sodankäyntiin todettuaan, ettei se pysty vastustamaan IDF:n hyökkäyksiä. Sen taktiikkana on myös uusien panttivankien kaappaaminen. Hizbullahin valvonnassa on vielä arviolta 170 kylää Etelä Libanonissa.
SHIN BET oli kerännyt tiedustelutietoja kaikista Etelä Libanonin kylistä ja Hizbullahin tukikohdista niissä, mutta tämä aineisto ei turvallisuussyistä ehtinyt IDF:n joukkojen johtajille ennen taisteluja. IDF oli suorittanut simulaatioharjoituksia hyökkäyksistä Hizbullahin joukkoja ja kyliä vastaan, ja ovat todenneet, että simulaatiot toteutuivat lähes täydellisesti todellisuudessa. IDF:n tiedustelu on pystynyt seuraamaan Hassan Nasrallahin keskusteluja ja viestejä joukoilleen. Niistä selviää, että Hizbullah on vaikeuksissa ja myöntää, että tiedustelu pettää pahasti. Niiden mukaan Syyria toimittaa aseita ja ammuksia salakuljetusreittejä pitkin, ja että Iranin vallankumouskaartin upseerit osallistuvat aktiivisesti sekä aseitten salakuljetuksiin että taistelujen johtoon ja ohjusten laukaisuihin.
TEKNOLIGIA SÄÄSTÄÄ IHMISHENKIÄ. IDF:n Merjava-4 tankkia pidetään maailman kehittyneimpänä ja myös turvallisimpana. Yksi Merkava-2 joutui monen sadan kilon pommimiinan kohteeksi jauhautuen palasiksi ja surmaten kaikki neljä jääkäriä. Merkava –4 kierähti ympäri vastaavassa tilanteessa mutta pysyi ehjänä. Miehistöstä yksi kuoli ja muut haavoittuivat. Sen pahin uhkaaja on panssariohjus, joka osuessaan tekee pahaa jälkeä. Rafael-yhtiö on kehittänyt aktiivisen suojelujärjestelmän nimeltä Trophy. Se pystyy muodostamaan vaunun ympärille suojatun alueen sekä paikantamaan ja tuhoamaan minkä tahansa panssaria vastaan ammutun ohjuksen, mitä Hizbullahilla on käytössään. Trophy-järjestelmää ei kuitenkaan ole asennettu Merkava-tankkeihin kustannussyistä.
YKSI HARHALAUKAUS voi sytyttää räjähdysalttiin tilanteen Syyrian kanssa, varoittaa sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin. IDF ampuu ohjuksia ja tykistöllään jatkuvasti Libanonin eteläosassa, ja Hizbullah pyrkii kiihdyttämään tulehtunutta tilannetta tulittamalla raketeillaan Golanin ylänköä. Yksi tällainen raketti, ohjus tai tykinammus voi harhautua Syyrian puolelle, jonka joukot ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Yadlin paljastaa, että useat Haifaan ammutuista raketeista ovat venäläistä valmistetta, ne on annettu Syyrialle, joka luovuttaa niitä edelleen Hizbullahille, joka saa suoraa talousapua Iranilta 100 miljoonaa USD vuodessa aseavun lisäksi.
Yadlin kielsi tiedot, ettei IDF olisi ollut tietoinen Hizbullahin pureutumisesta Etelä Libanoniin. Hän totesi, ettei Hizbullah halua käyttää kaikkea rakettiarsenaaliaan nopeasti, vaan hidastelee ja säästää suurimpia ohjuksiaan myöhempää käyttöä varten pidentääkseen konfliktia, koska se on eduksi Syyrialle ja Iranille.
Hassan Nasrallah sanoi äskettäin, että Hizbullah on valmis iskemään ohjuksillaan Haifan taakse.
Aamun tietojen mukaan se ampui yhden Zelzal-ohjuksen viime yön aikana, mutta sen ohjaus ei sattunut kohdalleen, vaan se putosi mereen.
YLI SATA KAJUSHA-RAKETTIA ammuttiin tiistain aikana israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin.
Maalotin ja Karmielin alueille putosi tusinoittain raketteja.
Haifaan iski 16 rakettia tiistain aikana haavoittaen 23 ihmistä.
Yksi mieshenkilö kuoli sydänhalvaukseen päästyään suojahuoneeseen hälytyssireenin alettua soida.
16-vuotias muslimityttö Doa Abbas sai surmansa kotonaan muslimien, druusien ja kristittyjen asuttamassa 18 000 asukkaan Mugharin kylässä lähellä Tiberiasta raketin iskiessä siihen aivan moskeijan vieressä.
TAHALLINEN ISKU, sanoo YK:n pääsihteeri Kofi Annan, IAF:n ohjuksen harhautuessa ja iskiessä UNIFIL:n tukikohtaan Khiamin alueella Etelä Libanonissa eilen. Pääministeri Ehud Olmert soitti keskiviikkoaamuna Annanille Roomaan, jossa tämä osallistuu kansainväliseen Libanonia käsittelevään konferenssiin, ja ilmoitti pahoittelevansa neljän YK:n tarkkailijan tahatonta kuolemaa. Olmert ilmoitti saaneensa shokin Annanin syyttäessä Israelia tahallisesta YK:n henkilökunnan, joukossa yksi suomalainen, surmaamisesta. Israelin YK:n lähettiläs Dan Gillerman ilmoitti kauhistuneensa Annanin syytöksestä ja vaati anteeksipyyntöä.
2. ULKOMINISTERI RICE
USA;n ulkoministeri Gondoleezza Rice käväisi eilen ja edellisenä iltana Israelissa. Hän tapasi sekä pääministeri Ehud Olmertin että puolustusministeri Amir Pertzin ja ulkoministeri Tzipi Livnin. Keskusteluissa ilmeni jo etukäteen tiedetty asia, että länsimaat, joita sunni-muslimien asuttamat arabimaat myötäilevät, ovat päättäneet antaa Israelille lähes vapaat kädet Hizbullahin hoitamisessa. Tämä on eduksi USA:lle, jonka sota Irakissa ei ota loppuakseen eikä tilanne rauhoittuakseen, koska se selkiyttää rintamalinjoja suhteessa Iraniin ja Syyriaan. USA ei halua suoraa konfliktia kummankaan maan kanssa, koska sen kädet ovat täynnä ongelmia muualla. Lisäksi eräs kommentoija kuvaa USA:n ulkopolitiikan puuroutuneen lähes täydellisesti.
Sen mukaan USA:n johdolla ei ole selkeää näkyä eikä ohjelmaa, josta se pitäisi kiinni ja jota se toteuttaisi.
Libanonin sota antaa aikaa asioitten selvittämiseksi, jos USA:n johdolla on siihen kykyä.
Rice vakuutti, ettei tulitauko ole paikallaan ilman selkeitä päämääriä ja periaatteita ja vakuutta siitä, että se tulee kestämään. Olmert kehui Israelin pystyvän selviytymään rakettitulesta huolimatta. Peretz esitti ideansa kansainvälisen siviiliyksikön perustamiseksi Libanoniin, jolla olisi paremmat edellytykset johtaa maan jälleenrakentamista. Rice painotti siviilien kärsimysten huomioimista ja humanitaarisen avun tärkeyttä.
Rice käväisi myös Ramallahissa, jossa Mukatan hallintokeskus oli eristetty täysin palestiinalaisilta mielenosoittajilta, jotka osoittivat raivonsa USA:ta vastaan. He ovat ilmoittaneet haluavansa liittyä Hizbullahin riveihin taistelemaan Israelia vastaan. Abbas lupasi yrittää saada korpraali Shalit vapautetuksi.
3. NORJALAINEN POLIITTINEN KARIKATYRISTI
Finn Graff julkaisi heinäkuun 10. päivänä pilakuvansa pääministeri Olmertista natsien kuolemanleirin komentajana, matkien SS majuri Amon Goethia, joka toimi Plaszow-leirin komentajana. Kuva julkaistiin oslolaisessa Dagsbladet-lehdessä. Kuvassa Olmert esikuvansa mukaan on asuntonsa toisen kerroksen parvekkeella, josta hän kiikarikiväärillä tähtäilee vankia, joka sattuu sopivasti tulilinjalle. Kuvaus esitetään vuonna 1993 valmistuneessa Steven Spielbergin Schindlers List elokuvassa.
Simon Wiesenthaal-keskus on esittänyt paheksumisensa Norjan hallitukselle ja sen edustajille ulkomailla.
Juutalaiset vaikuttajat ja johtajat pitävät kuvaa ilmauksena antisemitismin karkeasta nousemisesta.
4. JUUTALAINEN VASTAUS HIZBULLAHILLE
Vain muutama päivä sitten yli 300 Amerikan juutalaista muutti Israeliin yhtenä ryhmänä.
Eilen tiistaina Ranskasta muutti Israeliin 650 maahanmuuttajan ryhmä. Eräs vastavihitty totesi, ettei ole reilua tulla vain silloin, kun on kaikki on kivaa ja hyvää. Toinen totesi, että kotiin tultaessa ei kysellä onko siellä Hizbullah kyttäämässä raketeillaan. ”Ihmisellä on vain yksi koti, ja juutalaisilla se on Israel.”
Kolmas vakuutti, ettei hän tunne oloaan täällä turvattomaksi, enemmän sitä tuntee Euroopan kaupungeissa.
Tämä siitä huolimatta, että Nasrallah uhkaa tehdä koko Israelin maan turvattomaksi.
AINOA PAHA SORAÄÄNI tähän kotiinpaluun riemuun tuli Olmertin vakuutettua vielä eilen, että uusia juutalaisten asuttamia kyliä ja kaupunkeja tullaan tuhoamaan ja niiden juutalaiset asukkaat karkottamaan kodeistaan.
Jotkut eivät näytä oppivan millään.
HIZBULLAHIN TERRORISTIT järjestivät väijytyksen IDF:n Golani- ja Egoz-ryhmien sotilaille. He ampuivat RPG-kranaateja kiivaan kivääritulen säestämänä haavoittaen 10 sotilasta, joita ei ole voitu evakuoida tulituksen jatkuessa. IDF jätti Hizbullahin terroristeille avoimen käytävän poistua kaupungista, ja 15 autokuormallista teki niin, mutta osa heistä jäi kaupunkiin ja järjesti kuolemanloukun IDF:n sotilaille Bint Jbailissa. Taistelut jatkuvat edelleen.
Haifaan ammuttiin useita raketteja, kuten useisiin toisiinkin Galilean kaupunkeihin, keskiviikkoaamun aikana. Yksi asukas haavoittui vakavasti raketin osuessa lähelle hänen autoaan, joka syttyi tuleen.

Tuesday, July 25, 2006

TIISTAI 25.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF taisteli eilisen päivän Bint Jbailin kaupungissa Hizbullahin terroristeja vastaan, jotka ovat sitkeästi pureutuneet sinne, ja joista sotilaat antavat tunnustuksen heidän sitkeydestään ja kuolemaa halveksivasta taisteluasenteestaan. IDF:n tappiot alkavat myös nousta. Eilen kaksi sotilasta sai surmansa ja lähes 20 haavoittui. Molemmat surmansa saaneet olivat panssarijääkäreitä, toisen tankki ajoi miinaan ja toiseen osui panssariohjus. Viisi Golani-prikaatin sotilasta haavoittui heidän mennessään noutamaan haavoittunutta sotilasta kiivaan tulituksen alla ja joutuivat oman helikopterin tuleen.
Apache Longbow hyökkäyshelikopteri sai tuntemattoman vian ja alkoi laskeutua maata kohti osuen sähköjohtoihin, minkä johdosta se alkoi kieppua ympäri ja tuhoutui pudotessaan maahan. Molemmat kopterissa olleet saivat heti surmansa. Kopterin vika voi olla oma tai vihollisen ohjuksen aiheuttama. Kopterin tuhoutuminen Safedista pohjoiseen 4 km Libanonin rajasta aiheutti suuren roihun hedelmätarhassa Rehavian kaupungin yläpuoleisella kukkulalla. Todennäköisin syy putoamiseen oli tekninen vika.
IDF:n arvion mukaan sotilaat surmasivat eilisissä taisteluissa lähes 40 Hizbullahin terroristia, joita arvellaan Bint Jbailin kaupungissa olevan 100 – 200. Yhtään siviiliä ei surmattu, joita lienee jäänyt kaupunkiin viitisen tuhatta. IDF:n sotilaat asettuivat asemiin valtaamiinsa taloihin ja saartoivat kaupungin kauppakeskuksen.
IDF on myös saanut todisteita Iranin vallankumouskaartin sotilaitten osallisuudesta taisteluihin.
Viimeisen 24 tunnin aikana IAF iski yli 270 kohteeseen Libanonissa, mukana 21 ohjuksen laukaisualustaa sekä 50 Hizbullahin rakennusta sekä puhelinlinjoja.
ONKO TÄMÄ SOTA? Israelin Knessetissä pohdittiin kysymystä, onko Libanonin taistelut ja IDF:n rajoitetut iskut Libanonin puolelle sekä Hizbullahin jatkuva rakettitulitus katsottava osaksi julistamatonta sotaa. Ainakin sotatila tulisi julistaa pohjoisen kuntiin ja kaupunkeihin, koska se velvoittaa hallitusta suorittamaan korvauksia sekä kunnille että yksityisille menetyksistä ja suojelemaan niitä vihollisen tulelta. Hallituksen ministerit ovat pääministeriä myöten kaihtaneet tätä määrittelyä antaen tilanteen jatkua epämääräisenä. Julistuksella on merkitystä myös siinä vaiheessa, kun käydään rauhanneuvotteluja ja keskustellaan korvauksista, kuten myös esim. vangiksi saatujen vihollissotilaitten kohtelusta ja oikeuksista vankeuden aikana. Libanonin pääministeri Saniora on jo esittänyt, että Libanonin tulee vaatimaan Israelilta korvauksia sille aiheutetuista tuhoista. Israelissa asia nähdään toisinpäin: Libanon on velvollinen korvaamaan Hizbullahin Israelille aiheuttamat tuhot, koska Libanonin hallitus ei estänyt Hizbullahin raketti-iskuja Israeliin.
HIZBULLAHIN TERRORISTIT ampuivat eilen iltapäivän aikana 90 Katjusha rakettia Israeliin. 13 ihmistä haavoittui ja 20 hoidettiin shokin vuoksi. Ainakin 10 rakettia putosi Kiryat Shmonan ja Tzell Harimin alueille. Yksi raketti osui suoraan asuintaloon, mutta sisällä ei kukaan haavoittunut.
Zfatin alueelle putosi samoin kymmenkunta rakettia.
Tiberiaaseen osui useita raketteja, jotkut niistä kaduille. Kaksi ihmistä haavoittui ja 20 hoidettiin shokin vuoksi. Haifaan osui useita raketteja, kolme ihmistä haavoittui, 20 sai shokkihoitoa.
Muita rakettitulen uhreja: Nahariyassa 2 rakennusta tuhoutui; Druusikylät Kisra ja Tefen saivat osumia; Kaksi ihmistä haavoittui Maalotissa; Yksi ihminen haavoittui Shlomissa (2 km Rosh Hanikrasta etelään, Nahariyan pohjoispuolella); Kaksi rakettia osui Akkoon, yksi ihminen haavoittui.
IDF VALMISTAUTUU seuraavaksi operaatioon Tyyron kaupungin alueelle, josta Katjusha-raketteja ammutaan Haifaan. Maavoimien käyttö rakettien tuhoamiseksi on osoittautunut välttämättömäksi. Hizbullahin terroristit ovat omaksuneet Vietkongin taktiikan, jonka mukaan alue kaivetaan täyteen luolastoja, jossa taistelijat voivat väijyä vihollista, sekä rakettiensa naamiointitekniikan japanilaisilta Iwo Jimassa.
IAF teki viime yön aikana lähes 40 iskua Libanonin alueelle.
HIZBULLAHIN KAPASITEETI ei poliisin arvion mukaan ole oleellisesti vähentynyt, vaikka IDF sanoo tuhonneensa raketeista ja niiden laukaisualustoista 50 %. Hizbullah ei ole vielä käyttänyt järeimpiä Zelzal rakettejaan, joiden kantomatka on 210 km ja joiden räjähdekärki on 400 kg. Fajar-5 raketin kantomatka on 75 km ja räjähdekärki painaa 90 kg.
ISRAELIN POHJOISOSASSA, joka on joutunut jatkuvan jo 13 päivää kestäneen rakettitulituksen alaiseksi, asuu yli miljoona ihmistä. Näistä yli puolet on paennut kodeistaan etelä- ja keskiosiin maata, eli yli 500 000 israelilaista on joutunut jättämään kotinsa. Paitsi puistoissa tai kukkuloitten rinteillä asumisen aiheuttamista hankaluuksista varsinkin lapsiperheille, ensimmäinen huoli on kodin ja sinne jätettyjen tavaroitten turvallisuus. Poliisi on ollut ylikuormitettu kiirehtiessään yhdeltä Katjusha-raketin putoamispaikalta toiselle eikä sille ole jäänyt aikaa valvoa ihmisten koteja. Yksi varas saatiin kiinni tuoreeltaan hänen pyrkiessään taloon lukitun oven läpi. Hän oli ajanut 200 km tullakseen paikalle varastamaan valvomatonta omaisuutta.
Toinen huoli on kaupunkeihin jääneet vanhukset ja liikuntakyvyttömät, joita kukaan ei hoida eikä tuo heille ravintoa. Näitä on varsinkin Safedissa, joka on joutunut ankaran rakettitulen alaiseksi.
KOSTAAKO IAF HIZBULLAHIN RAKETTI-ISKUT? IAF:n korkea-arvoinen upseeri aiheutti suuren kohun esittäessään lehdistölle – luultavasti puolileikillään – että IDF:n päällikkö Dan Halutz on antanut käskyn kostaa jokainen Hizbullahin ampuma raketti tuhoamalla kymmenen rakennusta Beirutissa. Jutun todenperäisyydestä voidaan olla eri mieltä, mutta tällaisia heittoja tulisi välttää, varsinkin johtavassa asemassa olevien, sillä Israelin ja IDF:n toimia tarkkaillaan maailmalla aivan eri mitalla kuin minkään muun maan. Koston ajatus ei sovi juutalaiseen moraali- ja uskontokäsitykseen, ja ulkopuolinen maailma näyttää odottavan juutalaisilta esikuvallista käyttäytymistä.
KANSAINVÄLISET JOUKOT LIBANONIIN? Sekä EU että arabimaat näyttävät olevan suostumassa kansain-välisten joukkojen sijoittamiseen Libanoniin. Myös Israelissa on poliittinen ja sotilasjohto totuttautumassa ajatukseen, että Naton joukot voivat ottaa valvontatehtävän Libanonissa. Nykyiset YK:n Unifil-joukot ovat eräänlainen hupiaihe (joke), ne eivät ole pystyneet estämään yhtään terrori-iskua, päinvastoin niiden tiedetään avustaneen terroristeja. Joukot ovat menettäneet perustamisvuodestaan 1978 lähtien 257 sotilasta ja virkailijaa kaatuneina. Nato-joukoille tulisi määritellä selvästi niiden tehtäväkenttä ja aseistaa ne riittävästi.
Israelin vaatimuksena on, että joukot estävät Hizbullahin palaamisen Litanijoen eteläpuolelle ja että Hizbullah riisutaan raskaasta aseistuksestaan ja raketeistaan. Israel voi hyväksyä poliittisen, aseettoman Hizbullahin.
2. GAZAN RINTAMA
Väkivallan puhjettua uudelleen Gazan alueella IDF ampui tykistökeskityksen kahteen ryhmään palestiinalaisia, jotka olivat juuri ampuneet Kassam-raketteja Israelin puolelle. Ammuksen räjähdyksestä kuoli viisi Hamasin jäsentä, mukana 60-vuotias nainen ja hänen 12-vuotias lapsenlapsensa, useita sivullisia haavoittui. Nainen ja hän lapsenlapsensa ajoivat aasirattailla räjähdyksen sattuessa.
Islamic Jihad ampui kaksi rakettia Ashkelonia kohti vastalauseeksi USA:n ulkoministeri ”sionisti Gondoleezza Ricen” Israelin vierailulle, kuten se lausunnossaan häntä kutsui (Arafatin ajan nimi: ”Se Musta Lady”)
Hamasin edustaja Osama Muzaini toivotti Ricelle ”hyvää matkaa helvettiin”.
IAF ampui ohjuksen kaksikerroksiseen taloon Shatin pakolaisleirin sisääntulon lähellä. Taloa käyttivät IDF:n mukaan sekä Hamas että Jihad rakettiensa aseittensa varastona.
IDF esitti varoituksen äskettäin, että kuka tahansa joka säilyttää aseita ja räjähteitä talossaan, voi joutua IDF:n iskun kohteeksi. IDF syyttää palestiinalaisia aseellisia ryhmiä siviilien käyttämistä suojanaan piiloutuen naisten helmoihin ja lasten sekaan välttyäkseen IDF:n iskuilta.
IDF on surmannut yli 100 palestiinalaista, valtaosa heistä aseistettuja, kuukauden pituisen operaation aikana.
3. KUTSU YHTEISEEN RUKOUKSEEN
Israelin päärabbinaatti kutsuu maailmanlaajuiseen rukoukseen tänään tiistaina 25. heinäkuuta, joka on Av-kuukauden alkamispäivän aatto ja yhdeksän päivää ennen yhdeksäs Av-kuuta, jolloin juutalaisia ja Israelia ovat kohdanneet lukuisat onnettomuudet historiansa aikana, molempien Temppelien hävityksestä alkaen.
Rabbinaatti suosittele luettaviksi tänään kello kuusi illalla Israelin aikaa ja joka päivä kolme jaetta Psalmeista– 83, 130 ja 142 – samanaikaisesti kaikkialla maailmassa.
Päärabbinaatin 12-jäseninen hallitus kokoontui Haifassa osoittaakseen tukeaan raketti-iskujen runtelemalle kaupungille. He pitävät psykologista tukea eräänlaisena aseena. Heidän mielestään poliisin ja Zakan (järjestö joka avustaa haavoittuneitten ja kuolleitten kokoamisessa) tulee pysyä haavoittuneitten luona koko evakuoinnin ajan, myös silloin, kun sireenit hälyttävät lähestyvästä raketti-iskusta. Ruumiitten kokoaminen on tehtävä myös sapatin aikana.
4. RAIVON PÄIVÄ
Palestiinalaiset ryhmät ovat levittäneet Gazassa ja Länsirannalla lentolehtisiä, joissa ne kutsuvat palestiinalaisia osoittamaan mieltään USA:n ulkoministeri Ricen Israelin vierailua vastaan sulkemalla kaikki liikkeensä. Niissä myös vaaditaan Mahmoud Abbasia peruuttamaan tapaamisensa Ricen kanssa tänään. Palestiinalaiset ovat raivoissaan USA:n estäessä vetollaan Israelia tuomitsevan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa sekä siitä, että he epäilevät USA:n pyrkivän erottamaan Libanonin tilanteen Gazasta ja tekemään erillisen sopimuksen Libanonista. Palestiinalaisten media on ollut tulvillaan Yhdysvaltoja tuomitsevista ja halventavista kirjoituksista ja artikkeleista. He katsovat USA:N pakottavan Lähi Itään oman maailmanjärjestyksensä, jonka mukaan ”sille alamaiset presidentit, monarkit ja prinssit hallitsevat Lähi Idän muslimimaita.” ”Amerikkalaiset eivät ole oppineet mitään. He edelleen tukeutuvat samoihin Lähi Idän lahjottaviin ja heikkoihin hevosiin”, kirjoittaa Abdel Bari Atwan lontoolaisessa al-Quds lehdessä.
5. KATJUSHA-RAKETTEJA on ammuttu aamupäivän aikana useille paikkakunnille. Haifan, Akkon ja Sfaramin sireenit soivat juuri äskettäin. Myös Kassam-raketteja on ammuttu Gazasta Israeliin.
Sota jatkuu.
6. YK:N EDUSTAJA JAN EGELAND syytti Beirutissa Hizbullahia piiloutumisesta raukkamaisesti naisten hameisiin ja lasten sekaan. Egeland palvelee YK:n humanitaarisen avun parissa.

Monday, July 24, 2006

MAANANTAI 24.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israel on pidätellyt maajoukkojensa täysipainoista iskua Libanonin eteläosaan, minne Hizbullah on keskittänyt suurimman osan rakettimiehistöstään, arviolta 1000 miestä.
Israel miehitti Manour al-Ras kylän ankarien taistelujen jälkeen, mutta Hizbullah on yrittänyt iskeä takaisin. TÄNÄ AAMUNA taistelut ovat puhjenneet Manour a.Rasin ja Bint Jbail kylän välisillä alueilla. Jbailiä pidetään Hizbullahin ”pääkaupunkina”, jonne on koottu suuret määrät aseita ja raketteja. Kaupungissa asuu 20 000 asukasta, joista viidennes lienee jäänyt kaupunkiin Israelin vaadittua heitä siirtymään Litanijoen taakse turvaan. Taistelu kaupungista tulee olemaan katkera ja verinen, sillä kaupunkiin jääneet asukkaat ovat kiihkeästi Hizbullahin kannattajia ja sen oletetaan olevan vahvasti linnoitettu ja miinoitettu. Aamun tietojen mukaan yhdeksän IDF:n sotilasta haavoittui.
Libanonilaislähteitten mukaan 6-8 Libanonin taisteluihin osallistuneen iranilaisen ruumiit on kuljetettu Libanonista Syyriaan ja sieltä edelleen Teheraniin.
Poliittiset tarkkailijat ovat ihmetelleet IDF:n taktiikkaa Libanonissa. Miksi se hidastelee, sillä taisteluissa on yleensä pidetty etuna aloitteen pitämistä hyökkääjän käsissä. Nyt IDF kertoo avoimesti lehdissä ja TV:ssä suunnitelmistaan ja tavoitteistaan.
PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ selittää huolellisesti, ettei IDF ole hyökännyt Libanoniin, kysymys on vain pienistä rajoitetuista iskuista määrättyihin kohteisiin, joista niistäkin kerrotaan ennen hyökkäystä. Tästä jää kuva, ettei tarkoituksena olekaan Hizbullahin joukkojen lyöminen, vaan niille annetaan aikaa siirtyä pois tieltä ja IDF:n poistuttua alueelta palata sinne takaisin. Outoa sotaa, vai toteutetaanko tässä jonkun ulkopuolisen intressejä ja ohjeita? Sellainen kuva tästä jää.
Libanonin ulkoministeri Fawzi Falloukh kertoi, että Hizbullahin kaappaamat kaksi sotilasta voivat hyvin.
USA:N ULKOMINISTERI RICE tulee tänään Israeliin antamaan uudet ohjeet, mitä tehdään seuraavaksi. Rice kehui muutama päivä sitten, että hänellä alkaa hahmottua raamit, joitten mukaan Lähi Itä rauhoitetaan ja taistelut siellä saadaan lopultakin tyrehtymään. Uusi maailmanjärjestyskö lienee tulossa, jota sitten yhdessä pohditaan Rooman kokouksessa keskiviikkona.
IDF ILMOITTAA, että se saa Hizbullahin asemien tuhoamisen Etelä Libanonissa päätökseen viikon loppuun mennessä. Kiire tulee, jos aikataulussa aiotaan pysyä. Tarkoituksena on muodostaa kilometrin syvyinen puskurivyöhyke, jonne Hizbullahilla eikä muillakaan ole asiaa, sillä alue on tarkoitus miinoittaa.
Kilometrin syvyinen puskurialue ei juuri vaikuta rakettien ampumiseen, sillä tänä aamuna raketit putoilivat Binyaminin, Kafar Adan ja Zichron Yacovin tienoille, eli n. 60-70 km Libanonin rajasta.
Lauantaina Hizbullah ampui 160 rakettia Israeliin, eilen sunnuntaina 93 rakettia, jotka surmasivat kaksi ihmistä (Haifassa ja haavoittivat 17) ja haavoittivat 91 ihmistä.
Sunnuntaina IAF iski 40 kohteeseen Libanonissa joista Beirutin eteläosassa oleva Hizbullahin tukialue Dahiyan kaupunginosa sai useita iskuja. Libanonilaisten iskuissa kuolleitten lukumäärä on 372, joista ainakin 11 siviilejä. Israelin tappiot ovat 34 ihmistä, joista 19 sotilashenkilöitä.
Amir Peretz kertoi, että Hizbullah on ampunut kaikkiaan 2200 rakettia Israeliin.
IDF:n ja Hizbullahin välisissä taisteluissa haavoittunut YK:n tarkkailija tuotiin eilen sairaalaan Israeliin.
IDF ON TUHONNUT eiliseen mennessä 474 tukikohtaa, päämajaa ja asevarikkoa; Liikenneyhteyslinjoja 39; Hizbullahin ajoneuvoja 107; Rakettien laukaisualustoja 129; siltoja 105; Hizbullahin tukiasemia 62; tunneleita 11 ja antenneja 9. JPostin kolumnisti Yacov Katz arvioi, että Hizbullah on pian käyttänyt rakettivarastonsa, eikä sillä ole mahdollisuuksia saada uusittua varantoaan Syyriasta, koska IAF on tuhonnut teitä ja siltoja. Lyhyen matkan ohjukset ammutaan Litanijoien eteläpuolelta, jota IDF nyt puhdistaa, keski- ja pitkän matkan ohjuksen Litanijoen pohjoispuolelta, jossa on Fajar-5 ja Zelzal-raketteja, joiden kantomatka on 200 km.
IDF ei sen sijaan ole pystynyt tuhoamaan Hizbullahin alueellisia komentokeskuksia, joita sillä on etelässä, maan keskiosassa ja pohjoisessa. Lisäksi Hizbullahilla on oma tiedusteluverkosta, kertoo Katz.
2. HIZBULLAH ULKOMAILLA
Hizbullah on maailmanlaajuinen. Sillä on ulkomailla ns. nukkuvia soluja (sleeper cells), ulkomaissa asuvia arabeja ja muita, jotka ovat asettuneet sinne asumaan hankkien itselleen työ- tai opiskelupaikat ja arvostetun aseman sikäläisessä yhteiskunnassa. Usein heillä on maan kansalaisuus ja heitä pidetään rauhallisina ja yhteiskunnan mallijäseninä. He ovat uskonnollisia, mutta eivät liian näkyvästi, he käyvät säännöllisesti petrodollareilla rakennetussa moskeijassa tai kulttuurikeskuksessa ja jotkut heistä ehkä salaa ”lomamatkalla” arabimaissa, joissa heille opetetaan sissitekniikkaa ja annetaan rautaisannos islamin fundamentalismia. Heillä on perheet ja he omistavat asuntonsa ja asuinhuoneistonsa tai liikeyrityksensä. Tämä uneliaisuus jatkuu siihen saakka, kun paikallinen mullah, joka on usein tullut Saudi Arabiasta, Iranista tai Irakista, alkaa pitää tulikivenkatkuisia, vihaa hehkuvia saarnoja kehottaen kuulijoita valmistautumaan ja tarvittaessa kuolemaan islamin vihollisia vastaan käytävässä taistelussa. Palkkiona on taivasosuus ja 72 neitsyttä marttyyrikunnian lisäksi, mikä kohottaa koko perheen ja suvun kunniaa. Vapaaehtoisista ei ole pulaa.
Nyt pelätään, että mullahit aktivoivat näitä nukkuvia soluja iskemään USA:n ja Israelin instituutteja ja laitoksia vastaan Lähi Idässä ja ulkomailla. Lisäksi yksityisten kaappaukset ovat ohjelmassa.
Hizbullah iski itsemurhaterroristin kautta USA:n tukikohtaan Libanonissa 1992 surmaten 29 ja haavoittaen 242 ihmistä Israelin surmattua Hizbullahin johtajan sheikki Abbas Musawin. Hizbullah teki toisen iskun Israelin Argentiinan lähetystörakennukseen Buenos Airesissa 1994 surmaten 85 ihmistä. Se oli vastuussa TWA matkustajakoneen 847 kaappauksesta 1985, jossa kuoli yksi matkustaja, loput vapautettiin 2 viikossa.
3. SYYRIA JA LIBANON
Syyria ja Iran ovat pysytelleet viisaasti sivussa aloittamastaan väkivallasta Libanonissa, mutta molemmat maat ovat hyötyneet siitä niitten omien kiistakysymysten jäädessä Libanonin kriisin varjoon.
Syyria on jopa ilmoittanut olevansa halukas välittämään kriisissä. Iranin kiihkeä presidentti Mahmoud Ahmadinejad puolestaan iloitsee, että ”sionistisen vihollisen” tuhoaminen on alkanut.
Syyria on varoitellut Israelia, että se tulee puuttumaan tilanteeseen, jos IDF:n joukot tulevat liian lähelle sen alueita tai jos Israel valloittaa Libanonin. Syyrialla on edelleen haave saada Libanon valvontaansa. Syyrian tiedotusministeri Muhsein Bilal ilmoitti eilen, että Syyria on asettanut yhteistyöjoukkonsa hälytystilaan ja että se liittyy mukaan konfliktiin, jos Israelin maavoimat tunkeutuvat Libanoniin. Koska Iranilla on Syyrian kanssa 2005 solmittu avunantosopimus, se joutuisi siinä tilanteessa myös liittymään jollain tavalla Syyrian rinnalle. SYYRIALLA ON ASEISSA 289 000 sotilasta, 4 800 tankkia, osa T-72 mallia, 490 taistelukonetta, mukana 105 Mig 29, 25 ja 23 torjuntahävittäjää. Libanonin armeijassa on 61 400 sotilasta, 250 tankkia, 20 merivartioalusta, 36 UH-1H helikopteria ja 6-8 Mig hävittäjää.
ISRAELILLA on reservien kanssa 520 000 sotilasta, 3910 tankkia, niistä 1500 Merkava 1-4 mallia; 470 taisteluhävittäjää, mukana 133 hyökkäyshelikopteria (Apache ja Kobra) sekä 365 F-15 ja F-16 monitoimihävittäjää. Paperilla Israelilla on ylivoima Syyriaan ja Libanoniin nähden. Myös Libanonin pääministeri ja puolustusministeri ovat luvanneet, että Libanonin armeija tulee osallistumaan sotaan, jos IDF:n maavoimat hyökkäävät Libanoniin. (JPost 24.07. Josh Brannon)
4. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaisten Gazan alueelle julistama tulitauko ei pitänyt edes yhtä päivää. Kassam-raketteja ammuttiin eilen ja tänä aamuna jo kaksi Sderotiin, missä ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
Hamasin kerrotaan kehittäneen Kassamin, jonka kantomatka on 22 km. Se kokeili yhtä eilen. Raketti putosi jonnekin Sderotin taakse asumattomalle alueelle.
Shin Betin johtaja Yuval Diskin varoittaa, että Gazasta voi tulla uusi Libanon, jos IDF ei ajoissa saa muutosta aikaan tilanteessa. Sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi hallitukselle, että palestiinalaisilla on pyrkimys saada itsemurhaterroristeja iskemään israelilaisiin kohteisiin avatakseen näin kolmannen rintaman Libanonin ja Gazan lisäksi. Diskin kehotti Israelia lopettamaan aseitten ja räjähteitten salakuljetus Egyptistä Gazan alueelle ottamalla Philadelphia-käytävä uudelleen Israelin valvontaan.
Yleisesikunnan varajohtaja kenraalimajuri Moshe Kaplisnky kertoi hallitukselle, että korpraali Shalitin sieppaamisen jälkeen IDF:n operaatioissa on kuollut 150 palestiinalaista terroristia. Samaan aikaan yksi IDF:n sotilas kuoli, ja Israeliin ammuttiin 193 Kassam-rakettia Gazan alueelta.
5. ARIEL SHARON
Sairaalalähteitten mukaan Sharonin tila on huonontunut eilisen aikana. Hänellä on nestettä munuaisissa ja muitakin uusia ongelmia, kuten muutoksia hänen aivojensa toiminnassa. Hän on edelleen tajuton.
78-vuotias Ariel Sharon sai vaikean halvauskohtauksen tammikuun 4. päivänä ja on siitä lähtien ollut koomassa. Sharon oli viisi kuukautta Jerusalemin Hadashah sairaalassa, josta hänet siirrettiin Tel Hashomer sairaalaan Tel Aviviin, jossa häntä on yritetty herättää koomasta ilman tulosta.

Sunday, July 23, 2006

SUNNUNTAI 23.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelilaisten erikoisjoukkojen käymä sota Libanonin eteläosassa, pääosin Maroun al-Ras kylässä, on erikoislaatuinen, jollaiseen IDF:n sotilaat eivät ole tottuneet. Palestiinalaisia, heikosti koulutettuja pyssymiehiä vastaan opittu taistelutaktiikka ei sovi taisteluissa hyvin koulutettuja ja kiihkeän uskonnollisesti motivoituneita kommandojoukkoja vastaan, joiden kiihokkeena on leppymätön viha juutalaisia kohtaan ja joiden joukoissa on iranilaisia vallankumouskaartilaisia heidän komentajiensa farsin-kielisistä komennoistaan päätellen. Tämän israelilaiset sotilaat ovat joutuneet katkerasti kokemaan omien menetysten kasvaessa. Kaikkiaan kuusi Egoz-eliittiyksikön sotilasta on kuollut ja useita haavoittunut eiliseen mennessä. He kertovat surmanneensa 100 Hizbullan terroristia, ainakin 13 kaatuneen ruumiit on haudattu erikoishautaan Israelin puolelle vaihtoa varten, mutta luku on epätarkka. Maroun al-Ras kylä on IDF:n valvonnassa.
IDF rakentaa tilapäistä vankileiriä vangituille Hizbullahin joukoille Israelin puolelle.
IDF ei ole voinut käyttää tykistön ja ohjusten suojaa, mihin he ovat tottuneet taisteluissa palestiinalaisia vastaan, tämä siksi, että kontakti vastustajaan on liian läheinen. Hizbullahin joukot ovat rakentaneet puolustusverkkonsa tarkan ennakkosuunnitelman mukaan, jossa yhden osan joutuessa taisteluun se saa tulitukea, rakettikranaatteja ja panssariohjuksia, naapurilohkolta tai -kylästä.
TAISTELU VIIMEISEEN LIBANONILAISEEN
IDF on levittänyt lentolehtisiä Libanonin eteläosan 15 kylään vaatien niiden asukkaita siirtymään ajoissa pois Litanijoen seutuville odotettavissa olevan IDF:n operaation jaloista. Hizbullah on tiettävästi estänyt kyläläisiä poistumasta kylistään vaatien heitä pysymään kodeissaan. IDF:n tietojen ja vallatun Maroun al-Ras kylän kokemusten mukaan Hizbullah on varastoinut rakettejaan siviilien koteihin ja kellareihin, ja ampuu niitä kylistä talojen keskeltä tai asukkaitten hedelmä- ja oliivilehdoista, joista niitä on vaikea erottaa korkealla lentävistä lentokoneista, eikä helikoptereita uskalleta lennättää puun latvojen tasolla ohjusten pelosta. Tämä kaikki lisää siviiliuhrien uhkaa, mutta Hizbullahin mullahien selityksen mukaan myös pakotettuina kuolleet muslimit ovat shahideja, marttyyreita, jotka pääsevät suoraan taivaaseen.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah on sheikki, mikä tarkoittaa sitä, että hänellä on hengellisen johtajan arvovalta, ja oikeus antaa hengellisiä päätöksiä, kuten esim. fatwa, kuolemantuomio, joka sitoo jokaista muslimia siten, että hänen velvollisuutensa on toteuttaa fatwan tuomio, jos suinkin mahdollista. Tällä arvovallalla Nasrallah julisti Nasaretissa raketti-iskussa kuolleet kaksi arabilasta shahideiksi, mutta kuitenkin pyysi anteeksi erehdystä, raketit kun oli tarkoitettu vain juutalaisille, ei arabeille. Ei ole tiedossa, olivatko lapset muslimeja vai kristittyjä. Lähettikö Nasrallah kristittyjä muslimien taivaaseen? Rasismia?
Nasrallah käyttää mustaa turbaania, millä hän haluaa osoittaa olevansa Muhammedin jälkeläinen.
NASRALLAHIN LUPAAMIA YLLÄTYKSIÄ
Nasrallah on siitä erikoinen arabi, että hänen sanoillaan on katetta. Jos hän vihjaa jotain, se näyttää toteutuvan pian sen jälkeen. Hän ei kuitenkaan yksilöi, mitä hänen lupaamansa yllätykset olisivat.
Yksi tällainen yllätys voi olla Englannin tiedustelulähteistä peräisin oleva paljastus, että Hizbullahilla on Iranista saatuja käytettyjä ydin-polttopainesauvoja. Näitä he uutisen mukaan ovat asentaneet taistelukärkiin tai pommeihin, ja ympäröineet sauvat räjähteillä. Näitä kärkiä ja pommeja voidaan kuljettaa kohteisiinsa joko raketeilla tai miehittämättömillä pienkoneilla (drone), joita Hizbullah on saanut Iranilta ja joita se on kokeillut maastotiedusteluun Israelin pohjoisosassa. Ainakin kaksi lentoa on rekisteröity Israelissa, mutta vasta koneitten jo päästyä takaisin valvonta-asemalleen. IDF:n sotilaat joutunevat turvautumaan suoja-asuihin.
Aamun www.worldnetdaily.com uutisen mukaan bulgarialaiset viranomaiset ovat pysäyttäneet Englannista Iraniin matkalla olleen lähetyksen, jossa oli useita käytettyä ydinjätettä sisältäviä lyijysäiliöitä. Tällaista jätettä voidaan käyttää ”likaisen ydinpommin” rakentamiseksi.
LAUANTAIN, JUUTALAISTEN SAPATIN, aikana Hizbullahin terroristit ampuivat yli 160 rakettia israelilaisiin kaupunkeihin. Kymmeniä ihmisiä haavoittui iskuissa Nahariyaan, Karmieliin, Safediin sekä Kiryat Shmonaan, jonne ammuttiin 28 rakettia.
IAF ISKI lauantain aikana sataan kohteeseen Libanonissa, lisäksi IDF:n merivoimat ampuivat ohjuksiaan rakettien laukaisupaikkoihin. IAF:n kohteina olivat tiet ja sillat, joitten kautta Hizbullah voisi saada lisäaseita Syyriasta, sekä TV- ja radioasemien lähetysantennit, joita Hizbullah on käyttänyt Israelin vastaisen propagandan levittämiseen Libanonissa. Hizbullahin käyttämä liikkuva kännykkä-linkkiasema tuhottiin Bekaan laakson tuntumassa.
PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ on antanut IDF:lle valtuudet aloittaa rajoitetun hyökkäyksen Libanonin eteläosan puhdistamiseksi Hizbullahin terroristeista ja heidän raketeistaan. IDF:n kiirettä voi lisätä kansainvälisten toimien aktivoituminen tulitauon saamiseksi, mitä enteilee USA:n ulkoministeri Ricen saapuminen Israeliin ensi yön aikana ja keskiviikoksi suunniteltu Rooman kokous, jossa Libanon Core Group, Libanonin taloudelliseksi rakentamiseksi 2005 perustettu ryhmä, keskustelee Libanonin taistelujen lopettamisesta. Ryhmään kuuluvat Egypti, Saudi Arabia, Jordania, Ranska, Venäjä, Englanti, USA ja Italia, lisäksi EU ja YK, kutsuttuina Saksa ja Espanja. Israel harkitsee vielä osanottoaan.
Ulkoministeri Rice on sanonut selvin sanoin, ettei ole mitään mieltä julistaa tulitaukoa tilanteessa, joka antaisi Hizbullahille oikeuden pysyä asemissaan kaikkine raketteineen ja ryhmitellä uudelleen IAF:n pahasti runtelemat rakenteensa. Rice itse asiassa suorittelee taistelujen jatkamista. USA on lisäksi luvannut lähettää kiireesti Israelille sen haluamia tutka- ja itseohjautuvia ns. ”smart”-pommeja, mukana lienee kahden ja puolen tonnin bunker-buster pommeja maanalaisia kohteita varten.
IDF on kutsunut tuhansia reserviläisiä asepalvelukseen ainakin kahden divisioonan verran.
2. HAAMUKYLIÄ
Maailman media on keskittynyt levittämään kuvia ja kuvauksia libanonilaisten ahdistuksesta ja kärsimyksistä - YK:n pääsihteeri puhuu jo ehkä propagandatarkoituksessa humanitaarisesta kriisistä - , mutta maailman mediaa ei näytä liiemmin kiinnostavan juutalaisten kärsimykset. Arviolta 1600 Katjusha ja Fajar-3 ja Fajar-5 ja mitä lienevätkin tuhoisin räjähdekärjin varustettuina on ammuttu Israeliin 11 päivän aikana, ja Hizbullahin varastot näyttävät olevan ehtymättömät.
Kiryat Shmonassa, Nahariyssa ja Safedissa vierailleet toimittajat kertovat kokemuksistaan israelilaisissa lehdissä. Kaupungit näyttävät lähes tyhjiltä, joku pelokkaan näköinen asukas kiirehtii kadun pohjoisreunaa hakien suojaa taloista, autoliikenne on lähes tyystin pysähtynyt, mutta liikennevalot ohjaavat olematonta liikennettä vaihtuen säännöllisesti punaisesta vihreään ja takaisin. Vain kodittomat kissat ja häntä jalkojen välissä pelosta värisevät koirat vilahtavat nopeasti etsien suojaa ja niukkaa välipalaa roskapöntöistä, jotka on jo kaluttu puhtaiksi. Epätodellisen hiljaisuuden rikkoo vain lähestyvästä raketista varoittava kimeä hälytyssireeni, jota seuraa korvia särkevä pamahdus raketin iskiessä katuun, puistoon tai talon katolle. Ambulanssit ja paloautot kiirehtivät muutamassa minuutissa räjähdyspaikalle etsimään mahdollisia haavoittuneita ja sammuttamaan palonalut. Kiryat Shmonaan ammuttiin eilen 28 rakettia, Haifaan kuusi.
HUMANITAARISTA APUA.
Taistelujen luonteen epätodellisuutta lisää se, että Israel on avannut turvallisia käytäviä rajan yli Libanonin puolelle, joita pitkin kansainvälinen apu voi mennä esteettä kohteisiinsa. Samoja reittejä käyttävät libanonilaiset, jotka pakenevat sotaa. Syyriassa arvellaan olevan jo 200 000 pakolaista, joita on sijoitettu kouluihin ja julkisiin laitoksiin. Israelilaisten pakolaisten määrästä ei ole lukuja käytettävissä.
Jotkut Israelin arabit ovat matkustanet Jerikoon, jota he pitävät rauhallisena, ja jossa hotellien hinnat ovat edulliset verrattuina Jerusalemin ja Tel Avivin hintoihin.
LIBANONILAINEN 47-VUOTIAS taisteluissa luodinhaavan saanut nainen tuotiin kiireellisenä tapauksena Safediin. Nainen oli saanut luodin selkäänsä. Hänet ja hänen poikansa toi Israelin rajalle libanonilainen lääkäri, joka luovutti hänet israelilaiseen ambulanssiin kivääritulen alla IDF:n suojeluksessa. Hänet kuljetettiin Safedin Ziv-sairaalaan, joka sekin on saanut raketteja. Tutkimuksissa naisen todettiin saaneen vammoja oikeaan keuhkoonsa ja murtumia kylkiluihin. Nainen on leikkauksen jälkeen kriittisessä tilassa hengityskoneessa. Hän on ensimmäinen libanonilainen, jota taistelun vuoksi hoidetaan Israelin sairaalassa.
3. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset Gazassa ilmoittivat eilen aloittaneensa yksipuolisen tulitauon lauantaista puoliyöstä lähtien.
Jotkut ryhmät ilmoittivat välittömästi, ettei tulitauko koske heitä. Kuin osoituksena siitä Kassameja on ammuttu Gazasta sekä eilen että tämän aamun kuluessa. Tulitauko koskee ennen kaikkea rakettitulen lopettamista. Sekä Mahmoud Abbas että PA:n pääministeri Ismail Haniyeh ovat tulitaukosopimuksen takana.
Haniyeh on kuitenkin arvostellut kärkevästi USA:n ulkoministeri Ricen kaavailemaa uutta Lähi Itää. Hänen mielestään USA:n suunnitelma tarkoittaa Hamasin ja Hizbullahin tuhoamista sekä Israelin nostamista alueen johtavaksi valtioksi. Fatahin ja Hamasin välinen jännitys nousi asteen PA:n sisäministeri Said Siamin erotettua Fatahin valvoman estävän turvallisuusjoukon päällikön kenraali Suleiman Abu Mutlakin. Abbas pitää erottamista laittomana, koska joukot ovat hänen alaisiaan eikä PA:n hallituksen valvonnassa.
Sekä Abbas että Egypti ovat painostaneet Hamasia korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
IDF:n joukot ovat vetäytyneet Gazan alueen viimeisestä operaatiostaan. Hamasin terroristi ja kolme hänen sukulaistaan saivat surmansa hänen kodissaan sattuneessa käsittelemänsä pommin räjähdyksessä.
4. KOLMAS RINTAMA
Tel Avivin alueella oli eilen hälytystila Shin Betin ilmoitettua poliisille, että itsemurhaterroristi on matkalla kaupunkiin. Poliisi pidätti lähellä Dan hotellia palestiinalaisen miehen ja naisen, jolla oli Israelin vihreä ID-kortti väittäen olevansa israelilainen. Lauantai-iltana poliisi pidätti toisen epäillyn palestiinalaismiehen.
YKSI VOITTO Libanonin taisteluista voidaan kirjata: Jerusalemin homoparaati on peruttu tältä vuodelta.
Nahariyassa ja Karmielissa on rekisteröity Katjusha-iskuja, uhreista ei ole tietoja.
Israelilaisissa sairaaloissa on hoidettu 1293 maan pohjoisosassa raketti-iskuissa haavoittunutta.