TIISTAI 25.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF taisteli eilisen päivän Bint Jbailin kaupungissa Hizbullahin terroristeja vastaan, jotka ovat sitkeästi pureutuneet sinne, ja joista sotilaat antavat tunnustuksen heidän sitkeydestään ja kuolemaa halveksivasta taisteluasenteestaan. IDF:n tappiot alkavat myös nousta. Eilen kaksi sotilasta sai surmansa ja lähes 20 haavoittui. Molemmat surmansa saaneet olivat panssarijääkäreitä, toisen tankki ajoi miinaan ja toiseen osui panssariohjus. Viisi Golani-prikaatin sotilasta haavoittui heidän mennessään noutamaan haavoittunutta sotilasta kiivaan tulituksen alla ja joutuivat oman helikopterin tuleen.
Apache Longbow hyökkäyshelikopteri sai tuntemattoman vian ja alkoi laskeutua maata kohti osuen sähköjohtoihin, minkä johdosta se alkoi kieppua ympäri ja tuhoutui pudotessaan maahan. Molemmat kopterissa olleet saivat heti surmansa. Kopterin vika voi olla oma tai vihollisen ohjuksen aiheuttama. Kopterin tuhoutuminen Safedista pohjoiseen 4 km Libanonin rajasta aiheutti suuren roihun hedelmätarhassa Rehavian kaupungin yläpuoleisella kukkulalla. Todennäköisin syy putoamiseen oli tekninen vika.
IDF:n arvion mukaan sotilaat surmasivat eilisissä taisteluissa lähes 40 Hizbullahin terroristia, joita arvellaan Bint Jbailin kaupungissa olevan 100 – 200. Yhtään siviiliä ei surmattu, joita lienee jäänyt kaupunkiin viitisen tuhatta. IDF:n sotilaat asettuivat asemiin valtaamiinsa taloihin ja saartoivat kaupungin kauppakeskuksen.
IDF on myös saanut todisteita Iranin vallankumouskaartin sotilaitten osallisuudesta taisteluihin.
Viimeisen 24 tunnin aikana IAF iski yli 270 kohteeseen Libanonissa, mukana 21 ohjuksen laukaisualustaa sekä 50 Hizbullahin rakennusta sekä puhelinlinjoja.
ONKO TÄMÄ SOTA? Israelin Knessetissä pohdittiin kysymystä, onko Libanonin taistelut ja IDF:n rajoitetut iskut Libanonin puolelle sekä Hizbullahin jatkuva rakettitulitus katsottava osaksi julistamatonta sotaa. Ainakin sotatila tulisi julistaa pohjoisen kuntiin ja kaupunkeihin, koska se velvoittaa hallitusta suorittamaan korvauksia sekä kunnille että yksityisille menetyksistä ja suojelemaan niitä vihollisen tulelta. Hallituksen ministerit ovat pääministeriä myöten kaihtaneet tätä määrittelyä antaen tilanteen jatkua epämääräisenä. Julistuksella on merkitystä myös siinä vaiheessa, kun käydään rauhanneuvotteluja ja keskustellaan korvauksista, kuten myös esim. vangiksi saatujen vihollissotilaitten kohtelusta ja oikeuksista vankeuden aikana. Libanonin pääministeri Saniora on jo esittänyt, että Libanonin tulee vaatimaan Israelilta korvauksia sille aiheutetuista tuhoista. Israelissa asia nähdään toisinpäin: Libanon on velvollinen korvaamaan Hizbullahin Israelille aiheuttamat tuhot, koska Libanonin hallitus ei estänyt Hizbullahin raketti-iskuja Israeliin.
HIZBULLAHIN TERRORISTIT ampuivat eilen iltapäivän aikana 90 Katjusha rakettia Israeliin. 13 ihmistä haavoittui ja 20 hoidettiin shokin vuoksi. Ainakin 10 rakettia putosi Kiryat Shmonan ja Tzell Harimin alueille. Yksi raketti osui suoraan asuintaloon, mutta sisällä ei kukaan haavoittunut.
Zfatin alueelle putosi samoin kymmenkunta rakettia.
Tiberiaaseen osui useita raketteja, jotkut niistä kaduille. Kaksi ihmistä haavoittui ja 20 hoidettiin shokin vuoksi. Haifaan osui useita raketteja, kolme ihmistä haavoittui, 20 sai shokkihoitoa.
Muita rakettitulen uhreja: Nahariyassa 2 rakennusta tuhoutui; Druusikylät Kisra ja Tefen saivat osumia; Kaksi ihmistä haavoittui Maalotissa; Yksi ihminen haavoittui Shlomissa (2 km Rosh Hanikrasta etelään, Nahariyan pohjoispuolella); Kaksi rakettia osui Akkoon, yksi ihminen haavoittui.
IDF VALMISTAUTUU seuraavaksi operaatioon Tyyron kaupungin alueelle, josta Katjusha-raketteja ammutaan Haifaan. Maavoimien käyttö rakettien tuhoamiseksi on osoittautunut välttämättömäksi. Hizbullahin terroristit ovat omaksuneet Vietkongin taktiikan, jonka mukaan alue kaivetaan täyteen luolastoja, jossa taistelijat voivat väijyä vihollista, sekä rakettiensa naamiointitekniikan japanilaisilta Iwo Jimassa.
IAF teki viime yön aikana lähes 40 iskua Libanonin alueelle.
HIZBULLAHIN KAPASITEETI ei poliisin arvion mukaan ole oleellisesti vähentynyt, vaikka IDF sanoo tuhonneensa raketeista ja niiden laukaisualustoista 50 %. Hizbullah ei ole vielä käyttänyt järeimpiä Zelzal rakettejaan, joiden kantomatka on 210 km ja joiden räjähdekärki on 400 kg. Fajar-5 raketin kantomatka on 75 km ja räjähdekärki painaa 90 kg.
ISRAELIN POHJOISOSASSA, joka on joutunut jatkuvan jo 13 päivää kestäneen rakettitulituksen alaiseksi, asuu yli miljoona ihmistä. Näistä yli puolet on paennut kodeistaan etelä- ja keskiosiin maata, eli yli 500 000 israelilaista on joutunut jättämään kotinsa. Paitsi puistoissa tai kukkuloitten rinteillä asumisen aiheuttamista hankaluuksista varsinkin lapsiperheille, ensimmäinen huoli on kodin ja sinne jätettyjen tavaroitten turvallisuus. Poliisi on ollut ylikuormitettu kiirehtiessään yhdeltä Katjusha-raketin putoamispaikalta toiselle eikä sille ole jäänyt aikaa valvoa ihmisten koteja. Yksi varas saatiin kiinni tuoreeltaan hänen pyrkiessään taloon lukitun oven läpi. Hän oli ajanut 200 km tullakseen paikalle varastamaan valvomatonta omaisuutta.
Toinen huoli on kaupunkeihin jääneet vanhukset ja liikuntakyvyttömät, joita kukaan ei hoida eikä tuo heille ravintoa. Näitä on varsinkin Safedissa, joka on joutunut ankaran rakettitulen alaiseksi.
KOSTAAKO IAF HIZBULLAHIN RAKETTI-ISKUT? IAF:n korkea-arvoinen upseeri aiheutti suuren kohun esittäessään lehdistölle – luultavasti puolileikillään – että IDF:n päällikkö Dan Halutz on antanut käskyn kostaa jokainen Hizbullahin ampuma raketti tuhoamalla kymmenen rakennusta Beirutissa. Jutun todenperäisyydestä voidaan olla eri mieltä, mutta tällaisia heittoja tulisi välttää, varsinkin johtavassa asemassa olevien, sillä Israelin ja IDF:n toimia tarkkaillaan maailmalla aivan eri mitalla kuin minkään muun maan. Koston ajatus ei sovi juutalaiseen moraali- ja uskontokäsitykseen, ja ulkopuolinen maailma näyttää odottavan juutalaisilta esikuvallista käyttäytymistä.
KANSAINVÄLISET JOUKOT LIBANONIIN? Sekä EU että arabimaat näyttävät olevan suostumassa kansain-välisten joukkojen sijoittamiseen Libanoniin. Myös Israelissa on poliittinen ja sotilasjohto totuttautumassa ajatukseen, että Naton joukot voivat ottaa valvontatehtävän Libanonissa. Nykyiset YK:n Unifil-joukot ovat eräänlainen hupiaihe (joke), ne eivät ole pystyneet estämään yhtään terrori-iskua, päinvastoin niiden tiedetään avustaneen terroristeja. Joukot ovat menettäneet perustamisvuodestaan 1978 lähtien 257 sotilasta ja virkailijaa kaatuneina. Nato-joukoille tulisi määritellä selvästi niiden tehtäväkenttä ja aseistaa ne riittävästi.
Israelin vaatimuksena on, että joukot estävät Hizbullahin palaamisen Litanijoen eteläpuolelle ja että Hizbullah riisutaan raskaasta aseistuksestaan ja raketeistaan. Israel voi hyväksyä poliittisen, aseettoman Hizbullahin.
2. GAZAN RINTAMA
Väkivallan puhjettua uudelleen Gazan alueella IDF ampui tykistökeskityksen kahteen ryhmään palestiinalaisia, jotka olivat juuri ampuneet Kassam-raketteja Israelin puolelle. Ammuksen räjähdyksestä kuoli viisi Hamasin jäsentä, mukana 60-vuotias nainen ja hänen 12-vuotias lapsenlapsensa, useita sivullisia haavoittui. Nainen ja hän lapsenlapsensa ajoivat aasirattailla räjähdyksen sattuessa.
Islamic Jihad ampui kaksi rakettia Ashkelonia kohti vastalauseeksi USA:n ulkoministeri ”sionisti Gondoleezza Ricen” Israelin vierailulle, kuten se lausunnossaan häntä kutsui (Arafatin ajan nimi: ”Se Musta Lady”)
Hamasin edustaja Osama Muzaini toivotti Ricelle ”hyvää matkaa helvettiin”.
IAF ampui ohjuksen kaksikerroksiseen taloon Shatin pakolaisleirin sisääntulon lähellä. Taloa käyttivät IDF:n mukaan sekä Hamas että Jihad rakettiensa aseittensa varastona.
IDF esitti varoituksen äskettäin, että kuka tahansa joka säilyttää aseita ja räjähteitä talossaan, voi joutua IDF:n iskun kohteeksi. IDF syyttää palestiinalaisia aseellisia ryhmiä siviilien käyttämistä suojanaan piiloutuen naisten helmoihin ja lasten sekaan välttyäkseen IDF:n iskuilta.
IDF on surmannut yli 100 palestiinalaista, valtaosa heistä aseistettuja, kuukauden pituisen operaation aikana.
3. KUTSU YHTEISEEN RUKOUKSEEN
Israelin päärabbinaatti kutsuu maailmanlaajuiseen rukoukseen tänään tiistaina 25. heinäkuuta, joka on Av-kuukauden alkamispäivän aatto ja yhdeksän päivää ennen yhdeksäs Av-kuuta, jolloin juutalaisia ja Israelia ovat kohdanneet lukuisat onnettomuudet historiansa aikana, molempien Temppelien hävityksestä alkaen.
Rabbinaatti suosittele luettaviksi tänään kello kuusi illalla Israelin aikaa ja joka päivä kolme jaetta Psalmeista– 83, 130 ja 142 – samanaikaisesti kaikkialla maailmassa.
Päärabbinaatin 12-jäseninen hallitus kokoontui Haifassa osoittaakseen tukeaan raketti-iskujen runtelemalle kaupungille. He pitävät psykologista tukea eräänlaisena aseena. Heidän mielestään poliisin ja Zakan (järjestö joka avustaa haavoittuneitten ja kuolleitten kokoamisessa) tulee pysyä haavoittuneitten luona koko evakuoinnin ajan, myös silloin, kun sireenit hälyttävät lähestyvästä raketti-iskusta. Ruumiitten kokoaminen on tehtävä myös sapatin aikana.
4. RAIVON PÄIVÄ
Palestiinalaiset ryhmät ovat levittäneet Gazassa ja Länsirannalla lentolehtisiä, joissa ne kutsuvat palestiinalaisia osoittamaan mieltään USA:n ulkoministeri Ricen Israelin vierailua vastaan sulkemalla kaikki liikkeensä. Niissä myös vaaditaan Mahmoud Abbasia peruuttamaan tapaamisensa Ricen kanssa tänään. Palestiinalaiset ovat raivoissaan USA:n estäessä vetollaan Israelia tuomitsevan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa sekä siitä, että he epäilevät USA:n pyrkivän erottamaan Libanonin tilanteen Gazasta ja tekemään erillisen sopimuksen Libanonista. Palestiinalaisten media on ollut tulvillaan Yhdysvaltoja tuomitsevista ja halventavista kirjoituksista ja artikkeleista. He katsovat USA:N pakottavan Lähi Itään oman maailmanjärjestyksensä, jonka mukaan ”sille alamaiset presidentit, monarkit ja prinssit hallitsevat Lähi Idän muslimimaita.” ”Amerikkalaiset eivät ole oppineet mitään. He edelleen tukeutuvat samoihin Lähi Idän lahjottaviin ja heikkoihin hevosiin”, kirjoittaa Abdel Bari Atwan lontoolaisessa al-Quds lehdessä.
5. KATJUSHA-RAKETTEJA on ammuttu aamupäivän aikana useille paikkakunnille. Haifan, Akkon ja Sfaramin sireenit soivat juuri äskettäin. Myös Kassam-raketteja on ammuttu Gazasta Israeliin.
Sota jatkuu.
6. YK:N EDUSTAJA JAN EGELAND syytti Beirutissa Hizbullahia piiloutumisesta raukkamaisesti naisten hameisiin ja lasten sekaan. Egeland palvelee YK:n humanitaarisen avun parissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021